فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 24 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود الماسی*، عزت الله عزتی صفحات 1-9

    پس از فروپاشی شوروی و انحلال پیمان ورشو، دلیلی برای تداوم حیات پیمان نظامی امنیتی ناتو به نظر نمی رسید اما نیاز به تداوم حیات این پیمان با هدف توسعه هژمونی ایالات متحده و تقسیم هزینه آن سبب گسترش ناتو به سمت شرق شد. در مسیر تسخیر مهمترین صحنه رقابت میان قدرت ها، آسیای مرکزی و تامین امنیت مسیر انتقال انرژی است. با توجه به اینکه ایران در موقعیت ژیوپولیتیکی بسیار حساسی واقع شده است و ربط دهنده دریای خزر با خلیج فارس و دریای عمان است و در دوران جنگ جهانی دوم هم پل پیروزی نام گرفت بنابراین چشم پوشی از ایران بعنوان یکی از قطب های ژیوپولیتیک منطقه غیر ممکن به نظر می رسد. بنابراین ایالات متحده و ناتو در یک حرکت همسو در تلاش برای گسترش دامنه نفوذ امنیتی این پیمان در جهان هستند. ما می توانیم شاهد حضور ناتو در افغانستان، عراق، آسیای مرکزی و ترکیه باشیم و در این زمان ایران می بایستی خود را با واقعیت این حضور تطبیق دهد. واضح است که تدوین سیاست درست در این راستا تامین منافع کشور است.

    کلیدواژگان: : ناتو، اتحادیه اروپا، ایران، رقابت، منافع
  • مسعود مهدوی*، علی توکلان صفحات 11-24

    برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، هسته اصلی برنامه ریزی شهری را تشکیل می دهد. امروزه در اثر شهرنشینی بدون برنامه، نابسامانی در ویژگی های کاربری زمین شهرها بوجود آمده است، جهت ارتقاء کیفی شهرنشینی، ساماندهی کاربری اراضی شهرها از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. شهر آمل هم یکی از شهرهایی است که نابسامانی در کاربری زمین شهری موجب عدم آسایش شهروندان شده و این نابسامانی ها شامل: عدم تناسب سرانه کاربری ها با سرانه استاندارد و عملکرد نامناسب برخی از فعالیت ها می باشد. در پی چنین مشکلاتی، سعی شده تا این مقاله با هدف سامان دهی به فضای شهر و به منظور اعتلای کیفیت زندگی تدوین گردد. در این مقاله مشکلات و نارسایی های تک تک کاربری ها بطور کمی و کیفی مورد بررسی قرار گرفته است و با توجه به شرایط جغرافیایی، اقتصادی و کالبدی شهر و با توجه به مباحث توسعه پایدار، بحث سرانه ها واستانداردهای رایج در شهرسازی و با بهره مندی از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)  به تجزیه و تحلیل کاربری ها پرداخته شده است و نتایج بررسی های انجام شده بصورت ارایه وضع مطلوب برای هریک از کاربری ها و همچنین پیشنهادات و رهنمودهای کلی تدوین گردید، و در پایان این نتیجه حاصل شد که با استناد به رقم سرانه ها، جز کاربری فرهنگی - مذهبی، سرانه سایر کاربری ها از سرانه معمول در شهر های ایران کمتر است اگرچه با استانداردهای جهانی هم فاصله دارد، در این راستا ازآنچه که می تواند در مرتفع نمودن مشکلات موثر باشد می توان از: تنوع کاربری ها، افزایش کیفیت عملکردی کاربری ها، دسترسی مناسب به آنها و توزیع خدمات در حوزه های وابسته به شهر نام برد.

    کلیدواژگان: کاربری زمین، برنامه ریزی، توسعه شهری، شهر آمل
  • آزاده امیری*، کاظم جاجرمی صفحات 25-40

    پیوند میان شهرها و نواحی روستایی، به طور گسترده به عنوان عامل اصلی در فرایند تغییرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شناخته شده است، علی رغم این واقعیت، بیشتر نظریه های توسعه و رویه های اجرایی تلویحا" به دو گانگی جمعیت و فعالیتهای نواحی شهری و روستایی تاکید دارند. برنامه ریزان شهری گرایش بیشتری به مسایل شهری و توجه اندکی به کشاورزی و توسعه ی روستایی دارند؛ در حالی که برنامه ریزان مربوط به توسعه ی روستایی، نواحی روستایی را تنها شامل روستاها و اراضی کشاورزی و مجزا از مراکز شهری تعریف می کنند. اما در بررسیهای ناحیه ای کشورهای در حال توسعه، انواع روابط متقابل بین شهر و روستا اشاره می شود و ایران به عنوان یکی از این کشورها در گذشته دارای شبکه شهری همگون و روابط میان شهرها و نقاط روستایی از تعادلی نسبی برخوردار بود، اما با نفوذ سرمایه داری و تقسیم کار جهانی در ایران موجب بر هم خوردن تعادل قبلی و باعث بالا رفتن درآمدهای نفتی از دهه 1330 هجری شمسی و سرازیر شدن بخش قابل توجهی از این درآمدها به نقاط شهری و همچنین اصلاحات ارضی دهه 1340 به نوبه خود به وخامت اوضاع روستاها و مشکلات بخش کشاورزی افزود. این مقاله نشانگر سابقه وسیر تحولاتی که در روستا با توجه به عملکرد شهرها از دوران باستان تا عصر حاضر صورت گرفته، می باشد.

    کلیدواژگان: شهر، روستا، روابط متقابل، توسعه ناحیه ای، پیوند فضایی
  • رضا قادری*، حسین آسایش صفحات 41-54

    روند فعلی توزیع و پراکندگی، جمعیت، فعالیت و خدمات در سطح ناحیه لاجان به تبع ساختار فضایی - مکانی کشور نابسامان است. ادامه این شرایط عامل مهم و باز دارنده ای در رویکرد سیستمی و مدل توسعه یکپارچه نواحی روستایی است که باید با توجه به موقعیت جغرافیایی، دسترسی ها، جمعیت و امکانات موجود، شبکه ارتباطی، زیربنایی، تقسیمات سیاسی و اداری و همگنی های فرهنگی ، اقتصادی، اجتماعی و محیطی زمینه مطلوب یک نظام سطح بندی خدمات رسانی را فراهم نمود. تحقیق حاضر بر اساس نگرش نظامند و مدل توسعه یکپارچه و سرزمینی در واقع تقویت فضایی - مکانی نظام کل سکونت گاهی ناحیه لاجان را با توجه به منابع محدود در قالب سلسله مراتب پنج سطحی از نواحی روستایی ارایه کرده است تا هر یک از سکونت گاه های  روستایی بتوانند با حفظ جمعیت خود و با توجه به آستانه ها و استاندارد ها به حیات خود ادامه دهند.

    کلیدواژگان: تبیین جغرافیایی، توزیع فضایی، لاجان، منظومه، مجموعه
  • معصومه پازکی*، مجتبی قدیری معصوم، علیرضا استعلاجی صفحات 55-65

    طی چند دهه گذشته تنوع بخشی به صادرات کشور و به عبارتی دیگر گرایش به استراتژی توسعه صادرات و جهش صادراتی، شدیدا مورد تاکید قرار گرفته است. در این راستا صادرات کالاهای غیرنفتی به منظور جایگزینی هر چه بیشتر سایر کالاها بجای نفت در جهت رشد اقتصادی و ایجاد وتحول ساختاری در آن، افزایش فرصت های شغلی، کسب درآمدهای ارزی و در نهایت امکان بروز توانهای بالقوه مدنظر قرار دارد. اصولا در راستای توسعه اقتصادی، شناخت منابع و عواملی که از مجرای صادرات بر رشد تاثیر می گذارد از اهمیت بالایی برخوردار است , به ویژه منابعی که از مزیت نسبی و خصوصا از مزیت رقابتی نیز بهره مند باشند. یکی از کالاهایی که به واسطه ویژگی های طبیعی و سوابق تاریخی در برخی از نقاط ایران قابل تولید بوده و به لحاظ کسب درآمدهای ارزی می تواند در ترکیب صادرات غیرنفتی قرار بگیرد، گل و گیاهان زینتی است. با فراهم کردن زمینه تولید گل و گیاهان زینتی در حجم بالا و صادرات آن می توان درهای بازارهای جهانی را بر روی اقتصاد کشور گشود و از آنجایی که این محصولات دارای توان بالقوه ای در کسب درآمد ارزی بالا می باشند، در ترکیب با صادرات سایر کالاهای غیر نفتی می تواند نقش بسیار مهمی در تدوین برنامه اقتصادی بدون نفت و تنوع بخشی به صادرات داشته باشد و از طرف دیگر کشت گل و گیاهان زینتی در روستاها علاوه بر ایجاد اشتغال , سبب افزایش درآمد و پس انداز و انباشت سرمایه روستاییان شده و به توسعه اقتصادی روستا منجر می گردد که نهایتا" توسعه پایدار را در پی دارد.

    کلیدواژگان: : کشت گل و گیاهان زینتی، توسعه اقتصادی، صنایع مکمل و کوچک وابسته به کشت گل و گیاهان زینتی، ایجاد اشتغال، گردشگری روستایی
  • امیر اسحاقی*، بهارک معتمدوزیری، سادات فیض نیا صفحات 67-77

    یکی از اقدامات اولیه جهت مدیریت حرکتهای توده ای و کاهش خسارات ناشی از آنها، تهیه نقشه پهنه بندی خطر حرکتهای توده ای و شناسایی نواحی مستعد و دارای پتانسیل بالای خطر وقوع این پدیده می باشد. در تحقیق حاضر که با هدف پهنه بندی خطر وقوع حرکتهای توده ای در حوزه آبخیز صفارود به وسعت 135 کیلومتر مربع صورت گرفته است، با استفاده از نقشه های توپوگرافی با مقیاس 1:25000، سیستم اطلاعات جغرافیایی، کنترل میدانی و تفسیر عکسهای هوایی، لایه های اطلاعاتی مورد نیاز نظیر نقشه های زمین شناسی، طبقات ارتفاعی، زاویه شیب، جهت شیب، بارندگی متوسط سالیانه، بارندگی حداکثر 24 ساعته با دوره بازگشت 100 ساله، حداکثر شتاب زلزله، فاصله از آبراهه ها و رودخانه ها و فاصله از جاده تهیه شده است. سپس با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره خطی، وزن و نقش عوامل مختلف موثر در وقوع حرکتهای توده ای تعیین شده و نهایتا نقشه پهنه بندی خطر حوضه تهیه گردیده است. نتایج حاکی از این بوده است که 28/56 درصد از سطح حوضه دارای کلاسهای خطر زیاد و بسیار زیاد بوده اند که این مناطق، در نزدیکی جاده ها، آبراهه ها و گسلها، بر روی سازندهای زمین شناسی محتوی لایه های سیلت سنگ، شیل، ماسه سنگ، کنگلومرا و ذغال، در شیبهای 15 تا 35 درجه و ارتفاعات متوسط (1000 تا 1500 متر از سطح دریا) حوضه که دارای بارندگی زیاد (بیش از 850 میلیمتر) هستند، واقع شده اند.

    کلیدواژگان: حرکتهای توده ای زمین، نقشه پهنه بندی خطر، روش رگرسیون چندمتغیره، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • حیدر لطفی*، بابک صادقی صفحات 79-95

    در این مقاله الگوریتمی طراحی می گردد تا با ارایه مسیرهای مناسب درون هر ناحیه شهرداری، هزینه های جمع آوری پسماند را به حداقل ممکن کاهش دهد. از آنجا که میزان مصرف سوخت رابطه مستقیمی با مسافت طی شده توسط ماشین های جمع آوری پسماند دارد، با حداقل کردن مسافت طی شده می توان هزینه های سوخت مصرفی را نیز کاهش داد. هم چنین با توجه به اینکه جمع آوری پسماند در صد عمده ای (حدود 50 الی 70 درصد) از مخارج کل یک سیستم مدیریت پسماند شهری را تشکیل می دهد (علوی مقدم. م 1377، 59)، در صد اندکی بهبود در عملکرد سیستم، موجب کاهش کل هزینه های مدیریت پسماند به میزان قابل ملاحظه ای می شود. مدل ریاضی این مساله از نوع برنامه ریزی عدد صحیح با سه نوع متغیر تصمیم گیری و چهار نوع محدودیت است که برای حل آن در زمان نسبتا” کوتاه یک روشی ابتکاری شامل سه الگوریتم پیشنهاد می گردد. در روش پیشنهادی، ابتدا کل محدوده مورد بررسی با استفاده از الگوریتم اول (بخش بندی[1]) به بخش های کوچکتر تقسیم می گردد که هرناحیه از تعدادی مخزن تشکیل می شود و بین چهار خیابان محصور است.  هر نقطه واقع در مرز هر ناحیه می تواند یک نقطه شروع یا پایان بالقوه برای عملیات جمع آوری باشد. سپس با استفاده از الگوریتم دوم (تولید مسیر) برای هر بخش کوتاه ترین مسیر بین هر زوج نقطه شروع و پایان تعیین می شود. در گام بعد الگوریتم ترکیب، بخش های همجوار مناسب را با توجه به ظرفیت و تعداد ماشین های جمع آوری موجود در هر ناحیه مشخص می کند بطوریکه کل مسافت طی شده در مجموع این بخش ها به حداقل برسد. در این روش ابتکاری موانع توپولوژیکی مانند بن بستها و بلوارها و همچنین مقررات ترافیکی مانند یک طرفه بودن به عنوان محدودیت لحاظ شده اند تا نتایج حاصل از این روش هر چه بیشتر به واقعیت نزدیک باشند. هم چنین به منظور حصول اطمینان از عملکرد الگوریتم در ابعاد واقعی، مورد کاوی این تحقیق برای سه ناحیه از شهرداری تهران انجام می شود و عملکرد الگوریتم از مقایسه میزان مسافت طی شده در حالت واقعی با میزان مسافت طی شده توسط الگوریتم پیشنهادی مورد بررسی قرار  می گیرد، که در نهایت برتری روش پیشنهادی در این مقاله رانسبت به روش بکار رفته در دنیای واقعی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، مدیریت شهری، برنامه ریزی شهری، مسیریابی، جمع آوری پسماند، مدلسازی ریاضی
  • سودابه هراتی* صفحات 97-108

    شهرهای جدید در نظام های اجتماعی - اقتصادی در جهان دچار تحولات بسیاری شده اند، به این ترتیب تعریف دقیق و جامعی به دست نیامده است و هر جامعه ای بر اساس کارکرد مورد نظر آن را تعریف کرده اند.در همین راستا شهرهای جدید دارای تاریخ تولد مشخصی هستند و در زمان کوتاه و معینی ساخته می شوند. این گونه شهرها در تضاد کامل با پیدایش و تحول شهرهای متراکم هستند که بر اساس یک هسته، پیش از شکل گیری شان به کندی رشد می کنند. معمولا برنامه ریزان شهر جدید بر پایه پیش بینی جمعیت تخمینی آنها را احداث می کنند،که پایه ای برای نیازهای کالبدی،اقتصادی و اجتماعی آینده باشد.طراحی و ساخت شهرهای جدید عموما در زمین های بکر و دست نخورده است که بدون هسته تشکیل می شود. ایجاد شهرهای جدید در دو دهه گذشته در ایران در اطراف تهران و شهرهای بزرگ کشور تجربه تازه ای بود که مسایل بسیاری را برای طراحان، برنامه ریزان و مسیولان مطرح ساخت.این شهرها عموما پس از مسایل و مشکلات ناشی از روندتوسعه و به طور اخص زندگی شهری در این گونه کلان شهرها برنامه ریزی، طراحی و اجرا گردید. به منظور تمرکززدایی از شهرهای بزرگ(مادر شهرها) که دارای جمعیتی هستند و محدودیت هایی در گسترش فیزیکی دارند، ایجاد شهرهای جدید با هویت مستقل یا به صورت افماری یکی از ایده های غالب نزد متخصصان شهرساز و برنامه ریزان شهری است.

    کلیدواژگان: شهرهای جدید، شهرهای مستقل، شهرهای پیوسته، شهرهای اقماری
|
  • Masoud Almasi *, Ezzatollah Ezzati Pages 1-9

    After the fragmentation of the Soviet Union and disintegration of Warsaw Treatythere wasn’t any reason for the continuation of military. Security treaty of NATO . Butthe need for the continuation of this treaty with the purpose of expanding United stateshegemoney and distributing its cost, movd toward the expansion of NATO towardeast. In the way of conquering, the most important scene of rivalry among powers iscentral Asia and providing the security of routes of transporting energy. According tothis fact that iran is located in a very crucial geopolitical position and is the connectiveof Caspian Sea with Persion Gulf and Oman sea and was named the bridge of victoryduring the second World War, So forbearance of Iran s role as one of the geopoliticalcenters of the region seems to be impossible. Therefore United states and NATO in anipsilateral movement are trying to expand the extent of security role of this treaty inthe world. So we can see the presence of NATO in Afghanistan, Iraq, central Asia andTurkey. In this period Iran is forced to adapt itself with the reality of this presence. It'sclear that compilation of correct politics will lead toward provision of nationalinterests.

    Keywords: NATO, European Union, Iran, Rivalry, Benefits
  • Masoud Mahdavi *, Ali Tavakolan Pages 11-24

    Planning of urban land use is the main core of urban planning. Today, disorder hasbeen created in characteristics of land use in the cities due to unplanned urbanism.Orderliness of urban land use is highly important for qualitative enhancement ofurbanism. City of Amol is one of the cities in which disorder in urban land use hascaused incontinence for citizens, which includes lack of proportion between per capitaof occupancies and standard per capita and inappropriate performance of certainactivities. Considering such problems, this article is compiled with the aim oforderliness of city environment for the purpose of enhancement of quality of living.In this article, problems and disorders of every single occupancies have beenverified qualitatively and quantitatively and analysis of occupancies has been dealtwith in consideration of geographical, economic and structural conditions of the cityand sustainable development, per capita and conventional standards of town planningby application of Geographical Information System. Results of verifications werecompiled in the form of presenting desirable situation for each occupancy as well asoffering general suggestionsand guidancesFinally, theresults showed that according to figure of per capita (Excluding culturalreligiousoccupancies), per capita of other occupancies is lower thanusual per capita incities of Iran while it is lower than world standards. The elements that can be effectivefor elimination of problems are namely diversity of occupancies, improving theoperational quality of occupancies and their suitable accessibility and distribution ofservices in the fields associated with the city.

    Keywords: land use, planning, Urban development, City of Amol
  • Azadeh Amiri *, Kazem Jajarmi Pages 25-40

    Connection between urban & rural area have been widely recognized as the maincause of economical, social and cultural changes. In spite of that, most of thedevelopment theories and practical procedures have emphasized the separates anddifferences between population and activities of rural and urban areas. While ruraldevelopment planners recognize rural areas separated from urban centers and asincluding only village and agricultural fields, urban planners tend to consider urbanissues more and do not pay much attention to rural agricultural and development. Inregional survey of third world / developing countries, different kinds of mutualrelation between city & village are studied , and jran which had a homogenous urbannet work in the past and whose cities and villages had balanced relation, is on of thesecountries but, the influence and dominance of global capitalism and the division oflobos in jran , disturbed this balance and caused an increase in the oil revenues of jranfrom 30s on , which inundated cities and urban areas with facilities and also the correcticons and adjustment in the fields, worsened the condition of rural areas and added totheir agricultural problems. The current paper studies the history and course ofchanges in the relation between city & village from ancient time to current date.

    Keywords: City, village, Rural areas, Mutual Relation, Regional Development
  • Reza Gaderi *, Hossin Asayesh Pages 41-54

    The present trend of population scattering and distribution, activity and services inLajan region is following of spatial and Local structure of country disorganized .The continuation of this condition is important factor and barrier in systemicfunction rural region comptabile development model That at tention to geographicalsituation, accesses, Present Possibilities and population, communitive network,foundation, office and political divisions and environment, society, economical andcultural compatibles should provide optimum field aservices making Lovelsystem.This article has cletermined on basic system function and comptabile developmentmodel indeed strengthening local and spatial of lajan habitation system total withattention to sources Limitation and in frame of hievarchy of rural habitation can keepTheir population and continue to life Careful to threshold and standards.

    Keywords: Geographical explaning Spatial distribution, Lajan system, collection
  • Masome Pazoki *, Mojtaba Ghadiri Masomd, Alireza Estelaji Pages 55-65

    During the several past decades, making variety in exports or on the other hands,tendency to exports development and export mutation strategy violently has beenbeing emphasized. In this way, for the purpose of replacing other goods instead for oilin economical growth, development and making structural transition, increasing jobopportunities, acquiring foreign income and finally possibility of divulging ofpotentials abilities exports of non-oil goods has been being emphasized.For economical development, knowledge of resources and effective factors ongrowth by exports has high importance, especially, those resources that they haveproportional preference and competition preference. One of these goods that can be innon-oil exports complex, is cut flowers and put-plants, because of Pakdasht physicaland historical pervious record.With preparing the way for cut flowers and put-plants production and exports, theuniversal markets gates will open to Iran and Pakdasht economy. Considering thatthese productions have potential ability fore acquiring high foreign income, they canhave the very important role in arranging of non-oil economical plan and make varietyin exports.In the other way, cultivation of cut flowers and put-plants in villages has madeoccupation, increasing income and pile up wealth that has lead to economicaldevelopment in villages; finally it will make sustainable development in villages.

    Keywords: Cut flowers, put plants cultivation, economical development, complementary, small industries dependant on cut flowers, put-plantscultivating, making occupation, Rural Tourism
  • Amir Eshaghi *, Baharak Motamedvaziri, Sadat Feiznia Pages 67-77

    Identification of regions having potential for landslides occurrence, is one of thebasic measures in natural resources management. In this Study, in order to preparinglandslides hazard zonation map in Safaroud watershed, by using geographicinformation system software (ArcGIS9.3), topographic maps (1:25000), fieldobservations and interpretation of aerial photo, basic maps such as geographical map,hypsometry, slope Degree, slope aspect, the average annual rainfall, maximum 24-hour rainfall with return period 100 years, the maximum earthquake acceleration andthe distance of roads, rivers and faults, is produced. Then using Logistic RegressionMethod, landslides hazard zonation map of this watershed is prepared. The resultsshowed that 52.28 percent area of Safaroud watershed have had high and very highclasses of hazard, and theses areas are located on formations content layer of silt stone,sheyl, sandstone, conglomera and coal, on Slope from 15 to 35 degrees, close to roads,rivers and faults and in the average heights (1000 to 1500 meters asl.) that have largeamount of rainfall (more than 850 mm).

    Keywords: Mass movement, Hazard Zonation map, Logistic Regression method, Geographic information system
  • Heydar Lotfi *, Babak Sadeghi Pages 79-95

    This paper presents an Algorithm to solve an urban waste collection problem bydelivering suitable route in each separate areas of Tehran in order to minimize the costof waste collection. We know the fuel consuming has a direct relation ship withdriving distances by collection vehicles, so, by minimize the cost of fuel consumingbecause waste collection consist of 50%-70% of totally collection expenses.Mathematical programming used to solve this problem base on integerprogramming with three variables and four limits.We propose a practical solution method which consists of three components: zoningAlgorithm, route generating Algorithm and combination Algorithm.Zoning Algorithm: a separated area divides in to small areas which each areaconsist of many big trash bins and surrounded between four streets, each points onborder could be considered as a start or end points.Route generating Algorithm: find the smallest routes between start and end points.Combination Algorithm: find the suitable neighborhood areas by consideration ofthe collection vehicles and capacities in each area. Until to minimize the traversedcompletely. Our topological limitations are: deadened streets, boulevards, traffic laws,such as one way streets in order to become closer in the real in the real word scale.The experimental results on real word problem, using data from 3 separate areas ofTehran, showed the superiority of the solution generated by the porposed intelligentAlgorithm to the solution generated by human experts.

    Keywords: Urban Management, Urban waste management, Urban Programming, Path finding, Waste collection, Mathematical algorithm
  • Soudabeh Harati * Pages 97-108

    New cities in social and economic systems has been widely changed, so a precious andcomplete definition did not established and each society has defined that according toit's special applications.By the way new cities has a special " birthday" and build in a short and definite time.such cities are the opposite point in compare with creation and revolution ofcentralized cities which base on a core slowly before their creation .new urbanplanners usually make cities based on prediction of estimated population, so the futurerequests on frame work, social and economic matters will considered . design andbuild of new cities generally made in virgin land without a core .Making new cities in Iran beside of Tehran and big cities was a new experiencethrough two previous decades which made designers, planners and managers to beencountered with new problems.These cities has been planned after facing with the development problems ofmetropolises and specially the civilization problems.For de-centralization of very big cities (metro polis) with a population andlimitation of physical.

    Keywords: New cities, Independent Cities, Dormitory Cityes, Satellite Cities