فهرست مطالب

نشریه مطالعات روابط فرهنگی بین المللی
پیاپی 7 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرش قربانی سپهر*، محسن جان پرور صفحات 1-30

    امروزه، عرصه روابط بین الملل، به شدت تحت تاثیر عوامل فرهنگی و هویتی قرار گرفته است. در این دوره از زمان دولت ها جهت رسیدن به مقاصد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی رویکرد جدیدی را اتخاذ نموده اند که استفاده بیش از پیش، از ابزارهای فرهنگی در روابط با سایر دولت ها می باشد. اما در عصر حاضر حضور جمهوری اسلامی ایران به مثابه کنشگری فعال در عرصه نظام بین الملل، بررسی ابعاد مختلف حوزه های فعالیت این بازیگر نسبت به دهه های نخست امکان بیشتری یافته است. شناخت علل و عوامل موفقیت ها و ناکامی های این عرصه از جمله مسایلی است که بایستی بدان پرداخته شود. به طوری که جمهوری اسلامی ایران برای حضوری پویا در محیط بین الملل بتواند به صورت پیوسته و منسجم به سمت دست یابی به اهداف و منافع خود حرکت کند. بنابراین کشور ایران از ظرفیت بالا و مطلوبی در زمینه دیپلماسی فرهنگی برخوردار است و از آنجا که ایران دارای وضعیت مناسبی از نظر برخورداری از منابع قدرت سخت می باشد لازم است بر قدرت نرم خود نیز بیافزاید و کوشش نماید در این زمینه نیز به جایگاه شایسته خود در عرصه بین الملل نایل آید. بر این مبنا، پژوهش حاضر با روشی توصیفی و تحلیلی و مبتنی بر داده های کتابخانه ای، تلاش دارد مفهوم سازی درست و قابل قبولی از دیپلماسی فرهنگی ارایه نماید. همچنین این مقاله درصدد آن است تا جایگاه دیپلماسی فرهنگی را در توسعه روابط بین الملل به ویژه روابط ایران با کشورهای غربی مشخص نماید.

    کلیدواژگان: گفتمان، دیپلماسی فرهنگی، روابط بین الملل، ایران، غرب
  • محمدمسعود صادقی، سید علی مرتضوی امامی زواره* صفحات 31-62

    امروزه در عرصه بین المللی همه کشورها می کوشند تا با اصلی به نام حفظ منافع ملی وارد گفتگوی متقابل در جهت توسعه همه جانبه شوند و به این نتیجه رسیده اند که استفاده از ابزارهای فرهنگی بهترین و کارآمدترین شیوه برای اجرای بهینه سیاست خارجی و کسب منافع ملی است. با وقوع تحولات جدید سیاسی- امنیتی و ژیوپلتیک، و پسا برجام ساحت قدرت و سیاست جمهوری اسلامی ایران در برابر اتحادیه اروپا تغییر یافته است. این اتحادیه که برخی از کشورهای صاحب نفوذ و قدرت را در خود جای داده است، یکی از بلوک های قدرتمند اقتصادی در نظام بین المللی محسوب می شود. باتوجه به تحریم هایی که آمریکا بر ضد کشورمان اعمال کرده است، تدوین و اعمال دیپلماسی فرهنگی کارآمد، مساله ای است که می تواند فرصت بهتری برای حضور جدی تر و تعامل با اتحادیه اروپا برقرا کند، و کاهش تنش و بازگشت صلح و امنیت را در پی داشته باشد. می توان گفت دیپلماسی فرهنگی به عنوان یک ابزار کارآمد و قابل انعطاف در سیاست خارجی، ارتقای سطح روابط دولت ها و افزایش تفاهم میان ملت ها و ایجاد صلح و ثبات بین المللی است که از طریق گسترش مبادلات فرهنگی- هنری، توسعه ی همکاری های علمی اموزشی و تعامل نخبگان و جوامع، آموزش زبان و رفع موانع موجود زبانی، بسترهای مناسب درک متقابل جوامع انسانی را از یکدیگر فراهم می-آورد. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی و گرداوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای است. به نظر می رسدچنانچه سیاست خارجی یک کشور بتواند با بهره گیری از فرهنگ جذاب برای ملت ها باعث ترویج ارزش های مطلوب خویش در نظام بین الملل شود، الگوهای رفتاری و تعهدات سیاسی را بدون اجبار در سطح کلان به نفع خود ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: روابط دیپلماتیک، اتحادیه اروپا، دیپلماسی فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران
  • مجتبی نوروزی* صفحات 63-84
    در عصر جهانی شدن آن چه همواره مورد اهمیت قرار گرفته است، بیم از انحلال فرهنگ های محلی و ذوب شدن در فرهنگی عام و یا از دیگر سو، مواجهه با زیرگروه های فرهنگی متنوع؛ و در ادامه ایجاد مفاهیمی همچون غیریت و مقاومت برای زنده نگاه داشتن هویت بومی و محلی می باشد. با فشرده شدن زمان و فضا در عصر جهانی شدن، همواره سوالاتی از این دست مطرح می شود که آیا جهانی شدن سبب همگن سازی فرهنگی، قطبش فرهنگی و یا ترکیب فرهنگی می گردد؟ فرهنگ در اشکال مختلف آن در حال حاضر به عنوان یک حامل اصلی از جهانی شدن و ارزش های مدرن عمل می کند، و به منزله یک عرصه مهم رقابت برای هویت ملی، دینی و قومی است. اما در مناطقی از جهان در حال توسعه، به ویژه در کشورهای اسلامی که در آن ارزش های سنتی و مفاهیم کاملا متفاوتی از هویت و جامعه غالب است، این واکنش ها بسیار شدید هستند و از طریق نمایه هایی چون قربانی شدن، مقاومت و بحران هویت نمود می کنند. در این پژوهش به بررسی تاثیر جهانی شدن بر روابط فرهنگی بین المللی ایران در دو وجه مثبت و منفی پرداخته شده است. در ادامه با اشاره به راهکارهایی با تاکید بر سه عامل دیپلماسی فرهنگی، توسعه و بهبود رسانه ای، و اتخاذ رویکردی یکپارچه برای فاکتورهای هویت ساز مشترک، بر یافتن ترکیبی مناسب از ویژگی های محلی و جهانی با تکیه بر دیپلماسی فرهنگی کارآمد اشاره شده که می تواند ارتباط متقابل فرهنگی و توانایی مذاکره در مورد تفاوت ها در روابط فرهنگی را نمایان سازد
    کلیدواژگان: جهانی شدن، بحران هویت، مناسبات فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران
  • علی اشرف نظری* صفحات 85-120

    مسیله «اسلام هراسی» و «ایران هراسی» در برگیرنده مباحثی گسترده، دامنه دار و مجادله برانگیز است که ابعاد و دامنه های آن در سال های اخیر به واسطه شکل گیری آثار و نظریات گوناگون، غنی تر شده است. در درون مباحث و نظریات موجود می توان مجموعه ای متنوع و متفرق از مباحثات و مجادلات فکری را در ارتباط اسلام هراسی و ایران هراسی، ملاحظه نمود. علی رغم این تلاش ها، آنچه که در این زمینه موجب ابهام مفهومی اسلام هراسی و ایران هراسی می شود، ماهیت سیال و مبهم این پدیده است که موجب شده است طیف گسترده ای از گفتمان های متفاوت را از جریان های فکری مدرن، پست مدرن، تا رادیکالیسم نامتسامح و خشونت طلب در غرب در برگیرد. آنچه در این میان ضرورت دارد این است که ضمن فهم ماهیت و ابعاد اسلام هراسی و ایران هراسی، بتوان به صورت ایجابی راه-کارهای مقابله با آن را مورد توجه قرار داد. بنابراین تمرکز بحث ما، بیشتر بر نحوه مدیریت و مواجهه با سیاست اسلام هراسی و ایران هراسی در غرب و کاهش آثار و پیامدهای منفی آن در رابطه با هویت مسلمانان است.

    کلیدواژگان: اسلام هراسی، ایران هراسی، تصورات کلیشه ای، غرب، هویت، سیاستگذاری
  • رحمان حبیبی، محمدرضا دهشیری* صفحات 121-148

    سیاست خارجی کشورها تحت تاثیر عوامل و مولفه های گوناگونی قرار دارند. در کنار عوامل مادی که بر سیاست خارجی و به تبع آن بر روابط خارجی کشورها تاثیر می گذارند، می توان بر عوامل غیرمادی و فرهنگی ای اشاره کرد که نقش موثری را در جهت دهی سیاست خارجی کشورها و به ویژه ج.ا.ایران ایفا می کنند. در این راستا، بررسی عوامل و زمینه های فرهنگی ج.ا.ایران و همچنین بررسی سازوکارهای آن بر رفتار خارجی دولت ها، می تواند در شناخت هرچه بیشتر سیاست خارجی کشور نقش مهمی داشته باشد. پژوهش حاضر نیز درصدد پاسخگویی به این پرسش اصلی است که زمینه های فرهنگی چه نقشی در جهت گیری سیاست خارجی ج.ا.ایران در قبال قدرت های غربی دارد؟ فرضیه سوال مذکور به این شکل خواهد بود که سیاست خارجی ج.ا.ایران در حوزه دیپلماسی فرهنگی به طور اعم و پرونده هسته و مذاکره با غرب به طور اخص؛ تحت تاثیر مولفه ها و زمینه های فرهنگی بوده است و این عوامل فرهنگی به عنوان متغیر مستقل بر سیاست خارجی کشور در قبال قدرت های غربی تاثیر گذاشته است. تلاش پژوهش حاضر بر آن خواهد بود تا با استفاده ازنظریه سازه انگاری و روش توصیفی-تحلیلی به بررسی مولفه های غیرمادی و معنایی موثر بر سیاست خارجی ج.ا.ایران که شکل دهنده راهبردها و رفتار خارجی آن در قبال قدرت های غربی است، بپردازد.

    کلیدواژگان: زمینه های فرهنگی، راهبردهای فرهنگی، سیاست خارجی ج.ا.ایران، قدرت های غربی، مذاکرات هسته ای
  • سید داوود آقایی*، صدیقه سادات آقایی صفحات 149-170

    در مقاله حاضر دیپلماسی فرهنگی به عنوان مجموعه تلاش ها و کوشش هایی که برای درک ، مطلع ساختن، مشارکت دادن و تاثیرگذاردن بر مردم دیگر کشورها که متضمن حفظ و ارتقاء سطح منافع ملی با استفاده از ابزارهای فرهنگی به عنوان مولفه های کارآمد و قابل انعطاف در سیاست خارجی است مورد ارزیابی قرار می گیرد، ابزارهایی که با نفی راهکارهای الزاما قدرت محوردرحل چالش ها و مناقشات جهانی و برقراری امنیت بین المللی زمینه ساز ارتقاء سطح مناسبات میان دولت ها و به تبع آن افزایش تفاهم میان ملت ها و ایجاد صلح و ثبات بین المللی خواهد بود. به دنبال تبیین ماهیت دیپلماسی فرهنگی به طور مشخص و موکد ماهیت و ابزارهای دیپلماسی فرهنگی فرانسه، کشوری که با پشتوانه و سابقه تمدنی غرب و ارزش ها و هنجارهای برآمده از این تمدن به عنوان پشتوانه دیپلماسی فرهنگی خویش بهره گیری می کندکه مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. ارزش ها و هنجارهایی که با اتکاء به مولفه ها و ابزارهای فرهنگی این کشور، نظیر جایگاه زبان فرانسه در عرصه بین المللی ، دانشگاه های پیشرفته و با سابقه، ارتباط قوی با دولت های سابقا مستعمره فرانسه، موزه ای غنی، قدیمی و در عین حال مدرن و مشهور نظیر موزه لووربا 35 هزار اثر هنری بسیار ارزشمند ،هنرو معماری، سابقه دموکراسی و آزادی خواهی دیپلماسی فرهنگی فرانسه را تشکیل داد و نقش مهمی در تعیین رفتارها و تصمیمات و سیاستگذاری دولت فرانسه دارند.به هر حال هدف نهایی این مقاله ارزیابی کم و کیف دیپلماسی فرهنگی به عنوان محور دیپلماسی عمومی که به دولت ها اجازه می دهد با استناد به عناصر کلیدی فرهنگی به طور مستقیم با مخاطبان خارجی در ارتباط باشند و بر افکار عمومی تآثیر بگذارند و با تاکید برهمین نقش در حوزه دیپلماسی فرهنگی فرانسه و ابزارهای فرهنگی این کشور می باشد.

    کلیدواژگان: فرانسه، دیپلماسی فرهنگی، دیپلماسی عمومی، فرهنگ، ابزارهای فرهنگی
|
  • Arash Ghorbani Sepehr *, Mohsen Janparvar Pages 1-30

    Today, the field of international relations is strongly influenced by cultural factors and identity. Therefore, at the present time, governments have adopted a new approach to achieve their political, social and economic goals by using cultural tools in their relations with other governments. The presence of the Islamic Republic of Iran as an active country in the international stage has provided a platform for the its activities in the various fields more than before. Thus, recognition of the causes and factors of success and failure in this field is one of the issues to be addressed. So that, the Islamic Republic of Iran with its dynamic presence in the international stage, continuously and consistently achieves its goals and interests. Iran has a high potential for cultural diplomacy, and since this country has a good situation in terms of having hard power, it is necessary to add to its soft power and strive to achieve a desirable position in this field. This paper seeks to introduce a meaningful and accurate conception of cultural diplomacy with descriptive and analytical research methods. Also this research aims to address the following question:What is the role of cultural diplomacy in developing international relations, especially Iran's relations with the Western countries? The hypothesis of this paper shows that the cultural discourses of Iran with the West have a significant difference to compare with the other countries and by employing the cultural diplomacy, this difference could be minimized.

    Keywords: Discourse, Cultural Diplomacy, International Relations, Iran, The West
  • MohammadMasoud Sadeghi, Seyyed Ali Mortazavi Emami Zavareh * Pages 31-62

    Today, in the international arena, all countries are trying to engage in comprehensive development oriented mutual dialogue with a principle called maintaining national interests, and have concluded that making use of cultural instruments is the best and most efficient way of optimal implementation of foreign policy and gaining national interest. With the advent of new political-security and geopolitical developments, the political stance of the Islamic Republic of Iran on the EU has changed. The EU that encompasses some powerful and influential countries, is considered to be one of the powerful economic blocs in the international system. Given the US sanctions against our country, the formulation and implementation of efficient cultural diplomacy is an issue that can provide a better opportunity for more serious engagement with the EU, leading to tension reduction and peace and security return. Cultural diplomacy can be said to be an efficient and flexible instrument in foreign policy to improve the level of government relations and to increase understanding among nations and to create international peace and stability. It also provides the appropriate grounds for mutual understanding of human societies through the expansion of cultural-artistic exchanges, development of academic- educational collaborations and interaction between elites and communities, language teaching and the removal of existing language barriers. This study is a library research and has a descriptive-analytic method. It seems that if the foreign policy of a country could promote its desirable values ​​in the international system by making use of attractive culture for nations, it would create behavioral patterns and political commitments without compulsion at the major level in its favor.

    Keywords: Diplomatic Relations, EU, Cultural Diplomacy, Islamic Republic of Iran
  • Mojtaba Noroozi * Pages 63-84
    In the era of globalization, what has always been important is؛ fear of dissolving local cultures and disappearing in a general culture, or facing with various cultural subgroups, and more creating concepts of otherness and resistance and trying to survive local and vernacular identity. In order to compression of time and space in the era of globalization, there are always questions like this: does globalization leads to cultural homogenization, cultural polarization, or cultural hybridization? Today, culture plays different roles such one of the majors platforms of globalization and modern values and an important field of competition for vernacular, religious and ethnic identities. However in the developing countries, particularly in Islamic countries where traditional values and very different concepts of identity and society are dominant, their reactions to globalization are very intense and appear through indices such as sacrifice, resistance and identity crisis. This paper reviews the impact of globalization on international cultural relations of Iran and argues the positive and negative aspects. Furthermore, in order to three elements as cultural diplomacy, media development, and integrated approach to common identifier factors, the researcher concluded an appropriate combination of global and local features with an emphasis on an efficient cultural diplomacy that could reveal cultural interrelationships and has the ability to negotiate differences in cultural relations.
    Keywords: Globalization, Identity Crisis, Cultural Relations, The Islamic Republic of Iran
  • Aliashraf Nazari * Pages 85-120

    The issues of "Islamophobia" and "Iranophobia" contain extensive discussions that have been addressed a wider discourse in the recent years, due to the various research and theories. According to the different debates, a diverse collection of intellectual controversies and theories are concerning with in Islamophobia and Iranophobia. Despite these efforts, the indeterminate and vague nature of this phenomenon causes the ambiguity of these two themes that includes a wide range of different modernism, postmodernism, radicalism and violent discourses in the West. In addition to the necessity of the comprehension of Islamophobia and Iranophobia, there is a need to argue and present strategies to deal with them. Thus, the main focus of this paper lies on how to manage and deal with the Islamophobia and Iranophobia policies in the West and find solutions to reduce the negative impacts on the identity of Muslims.

    Keywords: Islamophobia, Iranophobia, stereotypes, The West, Identity, Policy
  • Rahman Habibi, MohammadReza Dehshiri * Pages 121-148

    Due to the various factors and components, countries choose different foreign policies. In addition to tangible factors that influence on foreign policy and consequently, foreign relations of the countries, intangible and cultural factors play an effective role in directing the foreign policies of the countries, particularly Iran. In this regard, the study of cultural factors and fields of Iran and the survey of their impacts on foreign relations of the different governments with Iran, represents an important role in further understanding of the foreign policy of the country. This paper seeks to answer to address the following question: What is the role of cultural factors in foreign policy of the Islamic Republic of Iran in opposition with Western Powers? The research seeks to explore the following hypothesis: the foreign policy of Iran in the field of cultural diplomacy as a common topic and specifically in Nuclear negotiations of the country with the West, has influenced by cultural factors. These cultural factors have influenced the foreign policy of the country in opposite of the Western powers as an independent variable. The research will attempt to examine the intangible factors and their impacts on the foreign policy of Iran with the Western powers by using constructivism strategy and descriptive analytical method.

    Keywords: Cultural Fields, Cultural Strategies, The Policy of The Islamic Republic of Iran, Western Powers, Nuclear Negotiations
  • Pages 149-170

    In this paper, cultural diplomacy has evaluated as a series of efforts in order to understand, inform, engage and impact on the people of the other nations that ensures preservation and promotion of national interests by using cultural means  as efficient and flexible elements in the foreign policy. These cultural means provide opportunities to promote the international relations between the governments followed by increased understanding between nations and establishment of international peace and stability by denying necessarily power-oriented procedures in solving international challenges and disputes and establishing international security. Following explanation of the nature of cultural diplomacy, nature and means of French cultural diplomacy has specifically reviewed, a country with Western civilization, and its values and norms were examined as a its cultural diplomacy background. Values and norms include cultural elements and means such as international position of French language, advanced and long-record universities, a strong relation with the governments that had been previously the colonies of France, rich, old and at the same time modern and famous museums such as the Louvre Museum with 35,000 valuable artworks that includes art and architecture, and record of democracy and liberalism of cultural diplomacy of France that plays a key role in determining behaviors, decisions and policies of French government. The main aim of this research is to examine the details of cultural diplomacy as axis of general policies that authorizes the governments to communicate with foreign nations and affect public thoughts, by emphasizing the French cultural diplomacy and its cultural means.

    Keywords: France, Cultural Diplomacy, Public Diplomacy, Culture, Cultural Means