فهرست مطالب

نشریه مطالعات روابط فرهنگی بین المللی
پیاپی 2 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسینعلی قبادی* صفحات 1-20
    در روایت های شاهنامه ، از نظر سبک شناسی (stylistic) و تصویرگری ادبی و خیال پردازی (imagination) غلبه بر توصیف صحنه های جنگ است اما از دیدگاه مضمون شناسی، پیام مسلط (theme) و اصلی بر پرهیز از خشونت و هشدار نسبت به افراطی گری و کشتار استوار شده است. فردوسی بر مبنای حکمت ژرف اشراقی ، اسطوره ای و اسلامی از همان آغاز، در طراحی داستان ایرج ترجیح گفتگوی مداوم، مفاهمه، صلح و پرهیز از خشونت را گوشزد می کند و در ادامه، ضرورت گسترش داد و اجتناب از افراطی گری در دوران اول حکومت جمشید را نیز به تصویر می کشد و زیان های خروج از تعادل و فروتنی را در بخش دوم زندگی وی تبیین می سازد و در ماجرای فریدون که بنیاد حکومت سراسری ایران بزرگ طراحی می شود، هم از زبان فرانک، مادر فریدون و هم در خلال منشور حکومتی فریدون نیز نفی خشونت و پرهیز از افراطی گری را تبیین می سازد و یکپارچه تر از آن، از زبان سیندخت در ماجرای ازدواج زال و رودابه این مهم را نگارگری می کند و سرانجام رستم، این نماد بزرگ ایران و ایرانی را میوه و نتیجه پرهیز از خشونت و اجتناب از بروز جنگ میان ایران و کابل و ثمره ازدواج زال سیمرغ پرورده با رودابه و بازمانده نسل ضحاک معرفی می کند و همچنان این رهیافت را در تار و پود داستان سیاوش و کیخسرو شکوهمندانه به نمایش می گذارد، حتی این رویکرد فردوسی در گفتگوهای رستم با اسفندیار برای ترسیم ضرورت پرهیز از خشونت نیز آشکارا جلوه می کند. نهایتا می توان گفت که شاهنامه فردوسی به دلیل بنیان های اسطوره ایرانی بر پایه مسایل بنیادین انسان شناسانه استوار شده است و موضوع اصلی و کلان آن را انسان، اضطراب ها و دغدغه های انسانی تشکیل می دهند؛ این مضامین نه تنها در سراسر بخش اسطوره ای جلوه گرند، در عمده بخش های پهلوانی نیز حضوری جدی دارند.
    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، پیام جهانی، دغدغه انسانی، گفتگومندی، نکوهش خشونت گری
  • یحیی صباغچی* صفحات 21-44
    برخی منتقدان دین معتقدند دین به جهت تقدس گرایی، جزمیت و عقل گریزی، یکی از عوامل ایجاد خشونت در جوامع است. این مقاله در صدد پرداختن به جایگاه عقل در دین اسلام و تاثیر آن بر رفتار انسانها است. در این راستا، مقاله نشان می دهد تاکید مستقیم اسلام بر عقلانیت در فهم اعتقادات و احکام دین سبب می شود که جهالتها و کج فهمیها زایل شده، افراطها و تفریطهای برخاسته از این کج فهمیها از عرصه دینداری طرد شوند. به علاوه، این تاکید بر عقلانیت تنها ناظر به تحسین عقل نیست، بلکه ناظر به رفع موانع حاکمیت عقل بر فکر و قلب انسان- یعنی رذایل نفسانی- نیز است. ریشه اکثر خشونتها و دشمنیها را باید در شهوتها و مطامع نفسانی جست و بنابراین، تاکید فراوان دین اسلام بر رفع موانع عقلانیت، عملا انسانها را به سوی مدارا و تحمل و پیشه کردن رفق در مواجهه با انسانها سوق می دهد. این جمله برای تکمیل تعداد کلمات است
    کلیدواژگان: اسلام، عقلانیت، صلح، نفس، خشونت
  • سید محسن علوی پور* صفحات 45-65

    مفهوم عدم خشونت در فرهنگ چینی، از زمینه های قابل توجهی برخوردار است و عموم مکاتب فکری در این فرهنگ، به نوعی بدان تمایل دارند. با این حال، دایویسم به عنوان یکی از مکاتب محوری در فرهنگ و تفکر چینی، با بهره گیری از استعاره «دایو» (به معنای «راه») در مفهومی بسیط که متناقض ها را در بر می گیرد، از شجاعت دستیابی به معرفت «یک بودن» همه چیز و «بی عملی» منطبق با طبیعت، به عنوان رویه ای برای پرهیز از خشونت و ساماندهی جامعه ای مبتنی بر همدلی و مهربانی بهره می گیرد. مقاله حاضر بر آن است که ضمن بررسی زمینه های اجتماعی و فکری شکل گیری دایویسم در تفکر چینی، جلوه های «عدم خشونت» را در کتاب دایو د جینگ مورد بررسی قرار دهد. بدین منظور، ابتدا با بررسی فرهنگ چینی و جریان های فکری رقیب دایویسم در این فرهنگ (یعنی کنفوسیوس گرایی و بودیسم)، پیشینه مفهوم «دایو» مورد بررسی قرار می گیرد و در ادامه، با تحلیل محتوای پاره های مختلف دایو د جینگ، آموزه مورد نظر بررسی خواهد شد.

    کلیدواژگان: دائویسم، عدم خشونت، بی عملی، یک بودن، دائو
  • محمدرضا دهشیری* صفحات 67-91
    خاورمیانه به عنوان مستعدترین منطقه ی جهان برای خشونت، آشوب و جنگ، سال هاست در معرض نزاع و درگیری های داخلی و خارجی بوده است که این امر ناشی از عوامل مختلفی از جمله: نظام های ضعیف و دیکاتوری، اختلاف های مرزی میان دولت ها، بافت قبیله ای، تیره ای و سنتی در این منطقه و... می باشد. این امور منجر به ایجاد جنگ و خشونت در خاورمیانه شده است و بازیگران موجود را به گونه ای درگیر نموده است که خشونت را ابزاری برای بقاء و کسب منافع می دانند. ولیکن علاوه بر دلایل فوق، وجود و حضور رژیم صهیونیستی در منطقه با توجه به گرایش ها و تمایل های خشونت طلبی و توسعه طلبی این رژیم در قالب انواع خشونت، خاورمیانه را بیش از پیش ملتهب نموده است. این پژوهش درصدد است چگونگی تاثیرگذاری رژیم صهیونیستی بر تشدید خشونت در خاورمیانه را در قالب نظریه خشونت ساختاری گالتونگ بررسی نماید، لذا این فرض را مورد بررسی قرار می دهد که رژیم اشغالگر اسراییل با بهره گیری از شرایط بحران ساز خاورمیانه که آبستن انواع حوادث و خشونت ها می باشد، با تکیه برآموزه های دینی و شرایط جغرافیایی خود و با به کارگیری انواع خشونت از جمله نوع مستقیم و غیر مستقیم منجر به تشدید خشونت در خاورمیانه گشته است.
    کلیدواژگان: خشونت طلبی، صهیونیسم، رژیم صهیونیستی، خاورمیانه، خشونت ساختاری
  • سید عادل حیدری* صفحات 93-108
    آثار فرهنگی و تاریخی جهانی به علت دارا بودن ماهیتی فرا تاریخی، فرا جغرافیایی و فرا ملیتی سازمان های بین المللی را مجبور و تشویق به حمایت کیفری بین المللی از میراث فرهنگی و تاریخی نموده است. تخریب آثار تاریخی و فرهنگی ملت های خاورمیانه با اصالت فرهنگی و تمدنی چندین هزار ساله توسط گروه تروریستی داعش و فروش برخی از این آثار باستانی بمنظور تامین هزینه ها و درآمدزایی برای این گروه تروریستی خشم سازمان ها، نهادها و حامیان میراث کهن بشریت را باعث شده است. با بررسی اعمال و رفتار ارتکابی توسط این گروه به مواردی همچون برخورد با اصل و قاعده منع تجاوز و احترام به حاکمیت و تمامیت سرزمینی کشورهای جهان که جزو قواعد آمره و تخطی ناپذیر حقوق بین الملل اند و همچنین ارتکاب جنایات بین المللی مندرج در اسناد بین المللی از جمله اساسنامه دیوان کیفری بین المللی که به وضوح در کشورگشایی های گروه تروریستی داعش مشخص است و مبنایی برای ارجاع افراد این گروه برای رسیدگی جهانی می باشد برخورد می نماییم. این موضوع زمانی به اوج حساسیت خود در خاورمیانه می رسد که اماکن مقدس و مذهبی مسلمانان خصوصا شیعیان در این کشور قرار دارد و هر گونه تعرض و تجاوز به آنها موجب بی ثباتی و تنش بیشتر در منطقه خواهد گردید. رسیدن به هرگونه صلح و ثبات پایدار در جامعه جهانی بمنظور حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی و تاریخی تنها در پرتو اتحاد جهانی برای حفاظت و همبستگی میراث جهانی می باشد.
    کلیدواژگان: داعش، تروریسم، آثار تاریخی، سوریه، عراق، حقوق بین الملل
  • بهمن اکبری* صفحات 109-132
    فقه پویای اسلامی با نظرداشت نظام معرفتی برخاسته از دین، قادر است برای زندگی معاصر احکام عقلانی داده و میان "اصالت و معاصرت" وفاق افکند. از این رو، فقها می توانند، نخست؛ مسایل و موضوعات اجتماعی را تفسیر و تحلیل و سپس با استفاده از منابع فقهی پاسخی درخور تهیه کنند. در این مسیر از عقل و نقل بهره معتدلانه و نه افراطی و نه تفریطی برده می شود؛ چراکه تفسیر متحجرانه از دین و تبیین راکد و سنگواره؛ یکی از آثار ناگوار و تلخ نگاه تفریطی به عقل شمرده می شود. انسان امروز با مفهوم و موضوع "سلاح های کشتار جمعی" مواجه بوده که در این زمینه بحث از چیستی و چرایی نظریه فقهی- حقوقی رهبر انقلاب در تحریم "تولید، تکثیر، انباشت و استفاده" از سلاح های کشتار جمعی به منظور مصونیت بخشیدن ابنای بشر از بلای بزرگ این پدیده دهشتناک است؛ چه آنکه پس از استناد باراک اوباما به این فتوا و تصویب ایده "جهان علیه خشونت و افراط گرایی" دکتر روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل، ضرورتی دوچندان یافته است. جستار حاضر تلاشی است برای مفهوم سازی مطالعات جهان شناختی و انسان شناختی اسلامی که به چهار سوال بنیادین درباره ی زمینه ها و ضرورت های عینی ارایه چنین موضوعی؛ نکات مهم حقوقی بین المللی؛ تعهدات ملی، منطقه ای و جهانی این فتوا و فرصت های فراروی فعالان ضدخشونت و ضدسلاح های کشتار جمعی در سراسر جهان پرداخته و اینکه چگونه می توان از این فرصت برای ایجاد امنیت و همبستگی در گستره ی جهانی بهره گرفت؟
    کلیدواژگان: فتوا، سلاح های کشتار جمعی، متن و فرامتن، زمان و مکان در صدور فتاوا، نظریه فقهی حقوقی اسلامی
  • عنایت الله یزدانی*، محبوبه فرهنگ صفحات 131-151

    سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سال 1374 به منظور ایجاد تمرکز و هماهنگی در فعالیت های فرهنگی خارج از کشور تشکیل شد. اهداف این سازمان را می توان گسترش فرهنگ اسلامی ایرانی در سطح جهان و توسعه مناسبات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورها بیان کرد. از سوی دیگر، امروزه شاهد بروز خشونت ها، منازعات، و جنگ های متعدد ازجمله منازعات فرقه ای مذهبی در نظام بین الملل هستیم. برخی معتقدند که با تاکید بر نقش فرهنگ در روابط بین الملل و توسعه ارتباطات فرهنگی بین المللی می توان به مهار خشونت ها و منازعات نایل آمد. از همین رو، نقش سازمان هایی هم چون سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، که ماهیت اهداف و وظایف آن ها را فعالیت های فرهنگی تشکیل می دهد، در رفع زمینه های خشونت و منازعه، به ویژه منازعات فرقه ای مذهبی در خاورمیانه برجسته می شود. سوال اصلی مقاله حاضر این است که نقش سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در تامین صلح و امنیت چیست؟ بررسی ها حاکی از آن است که این سازمان می تواند کارکردهایی مانند فعالیت در زمینه گفت وگوی ادیان، گفت وگوی تمدن ها، و تقریب مذاهب اسلامی داشته باشد. مبنای نظری مقاله بر اساس آرای جی. ام. مایکل و کنفرانس جهانی سیاست های فرهنگی یونسکو (1982) است. روش تحقیق مقاله توصیفی تحلیلی است و اطلاعات به روش کتاب خانه ای گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، روابط فرهنگی بین المللی، صلح و ثبات
|
  • Pages 1-20
    In Ferdowsi’s Shahnama narratives, in stylistic, literary illustration and imagination, the description of battle scenes are predominant, but in terms of theme, the main and prevalent message is avoiding violence and warning against extremism and massacre.Based on profound intuitive, mythical and Islamic philosophy, Ferdowsi in the narrative of Iraj prefers sustainable dialogue, understanding, peace, and non-violence and in continuation with that he highlights the need for justice and avoiding extremism in the reign of Jamshid, while citing the damages that may ensue as a result of ignoring moderation and humbleness in the second part of his life. As in the story of Fereidun, when the foundations for nationwide government of the great land of Iran is laid, he explains non-violence and avoidance of extremism both through Faranak, Fereidun’s mother, as well as in the course of the charter of governance of Fereidun. Still in a more concerted effort, non-violence and extremism are expressed by Sindokht in the story of the marriage of Zaal and Rudabeh. Finally Rostam, the symbol of Iranian heroism, is the result of non-violence and avoiding war between Iran and Kabul and the fruit of marriage of Zaal, reared by Simorgh legendary bird, with Rudabeh survivor of Zahhak generation. Ferdowsi displays this approach magnificently in the warp and woof of the story of Siavash and Kaykhosrow. Such an approach is even observable in the dialogue between Rostam and Esfandiar to highlight the need for non-violence and war. Finally, it can be said that Ferdowsi’s Shahnama is based on fundamental anthropological pillars due to its Iranian mystical foundations and hence the main themes of this magnum opus are man and his anxieties and concerns. These themes are not only observable throughout the mystical section, but also in the major epic sections.
    Keywords: Ferdowsi’s Shahnama, international message, human concern, Dialogue, censuring violence
  • Pages 21-44
    Some critics of religion argue that religion is a key factor in creating violence in communities due to its sanctification, dogmatism and irrationalism. This paper intends to review the status of rationalism in Islam and its impact on the behavior of the believers. In this connection, the finding of this paper show that Islam’s straightforward emphasis on rationality in understanding the religious beliefs and codes of conduct wipes away the ignorance and misunderstandings and retards any extremism resulting from misunderstandings in religious life. Moreover, the emphasis on rationality does not attribute to upholding wisdom only, rather, it is expected to remove obstacles to the rule of wisdom on human heart and mind – i.e. removing vices. The cause root of violence and enmity in many cases must be sought in whimsical tendencies of man and therefore, Islam’s double emphasis on removing obstacles to the rule of rationality practically guides human beings towards moderation, tolerance and mutual respect in everyday contacts with one another.
    Keywords: Islam, rationality, peace, Self, Violence
  • Seyed mohsen Alavipour * Pages 45-65

    As a fundamental element in different schools of thought, Non-Violence has deep roots in Chinese culture. However, among others, Daoism in its unique interpretation of “Dao” (The Way), considers the knowledge of “one-ness” and the nature-based “non-action” the proper approach to a society in which non-violence and sympathy are the pillars of the good communication. Exploring the social and intellectual context of the Daoist flourishing in China, the present study attempts to explain different aspects of “non-violence” in Dao-de-Jing. In order to do so, the alternative schools of thought in china, namely the Confucianism and Buddhism, are studied and then VIA exploring the history of the “Dao” in Chinese culture, Non-violence in different sutras of Dao-De-Jing is explained.

    Keywords: Daoism, non-violence, non-action, One-ness, Dao
  • Pages 67-91
    It is for years that the Middle East is suffering from domestic and foreign-induced conflicts because the region is very prone to violence, uprising and war. The ill-fated situation is chiefly due to weak ruling systems and dictatorships, border disputes among the states, tribal, ethnic and traditional fabric of communities in this region, … These have brought about wars and violence in the Middle East. Under the circumstances, the players are involved in such a way to take violence as a means of survival and for pursuing their interests. In addition to the above, the presence of Zionist regime’s expansionism have resulted in escalation of violence in the region more than ever. This paper intends to study the role of the Zionist regime in escalation of violence in the Middle East, discussed according to Galtung''''s Theory of Structural Violence. Therefore, the hypothesis suggests that the oppressor regime of Israel has misused the critical condition in the Middle East – that is prone to types of clashes and violence – to escalate violence in the region by resorting to the religious instructions and geographical conditions as well as applying direct and indirect means of violence
    Keywords: Violence, Zionism, Zionist Regime, middle east, structural violence
  • Pages 93-108
    World cultural and historical monuments, due to their meta-historical, meta-geographical and multinational nature, oblige and encourage international organizations to protect these cultural and historical heritages legally and against any criminal act. The ISIS demolition of historical and cultural monuments of Middle Eastern nations with are based on millennia-old culture and civilization and the sale of some of the artefacts to meet their costs and increase the revenues of the terrorist group have outraged organizations, institutions and sponsors of ancient human heritages. By examining the actions committed by these groups, we come across cases the principle of prohibition of aggression and respect for sovereignty and territorial integrity of countries in the world based on the mandatory rules and inviolable international law. Also international statute of the International Criminal Court clearly refer to the occupation of swathes of land by the ISIS as commitment of international crime which is a solid basis for summoning and trying these groups on international level. Their atrocities reach their peak when of sensitivity in the Middle East by considering the fact that sacred places and hole shrines of the Muslims, particulalry those of the Shias, are located in the Middle East and any invasion or aggression of these sites would lead to instability and more tension. Attaining sustainable peace and security in international community to protect and preserve cultural and historical heritages is achievable only in the light of international unity to protect ad preserve global heritages.
    Keywords: ISIS, Terrorism, monuments, Syria, Iraq, International Law
  • Pages 109-132
    The dynamic jurisprudence of Islam based on religious epistemological system is capable of providing man with rational rules to reconcile “authenticity” or “originality” with “contemporariness”. On this basis, jurisprudents can first interpret and analyze social issues, and, then, find appropriate responses using jurisprudential sources. To that end, they use rational and traditional (narrations) sources moderately but not radically because a petrified interpretation of religion is a bitter result of extremist attitude toward wisdom. From among the newly emerged phenomena, the modern-day man is facing the challenge of the concept and subject of “weapons of mass destruction”. In this paper attempts have made to review the whyness and whatness of the jurisprudential-legal theory of the Leader in prohibiting “production, proliferation, accumulation and use” of the weapons of mass destruction in line with supporting immunity of mankind against this dreadful phenomenon. Upon Barack Obama’s reference to this Fatwa and approval of President Hassan Rouhani’s idea of “world against violence and extremism” at the United Nations General Assembly, the subject has become very important. This study is an effort for conceptualization of Islamic cosmology and anthropology that provides answers to four essential questions: objective necessities for presenting such a theory; important legal international issues; national, regional and international commitments to this Fatwa; and the opportunities this theory provides for non-violence activists and those opposing weapons of mass destruction across the world
    Keywords: Fatwa, weapons of mass destruction, text, para-text, role of time, place in issuance of Fatwa, Islamic legal-jurisprudential theory
  • Enayatollah Yazdani *, Mahboobeh Farhang Pages 131-151

    The Islamic Culture and Relations Organization (ICRO) was established in 1995 for centralization and coordination of cultural missions overseas. The organization is to realize such goals as publicizing Iranian-Islamic culture across the globe and boosting Iran’s cultural relations with other countries. On the other hand, the world is today the scene of much violence, conflicts and wars, particularly sectarian-religious clashes in the international system. Some experts and scholars are of the opinion that infusion of culture in the international relations and development of cultural communications on international level can be influential in de-escalation of violence and in controlling the conflicts. On this basis, the role of such organizations as ICRO with cultural activities as pillars of its goals and responsibilities can be outstanding in removing grounds for violence and conflicts, in particular, the sectarian-religious conflicts in the Middle East. The main question of this paper is: What is the role of Islamic Culture and Relations Organization in the establishment of peace and security? Studies show that the organization can carry out such functions as interreligious dialogues, dialogue among civilizations, and meetings for proximity among Islamic faiths. The theoretical basis for this study is founded on the viewpoints of G. M. Michael and the The UNESCO World Conference on Cultural Policies (1982). The research method applied in this study is descriptive-analytical and the data collection is based on library method.

    Keywords: Islamic Culture, Relations Organization (ICRO), international cultural relations, peace, stability