فهرست مطالب

ایمنی زیستی - سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه ایمنی زیستی
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرهاد نصیرزاده، مهسا عی قرلو، فاطمه خلقتی بناء، اکرم صادقی* صفحات 1-16

    نیترات با فرمول شیمیایی NO3- یکی از اشکال نیتروژن در طبیعت است و جایگاه مهمی در چرخه نیتروژن دارد. سبزیجات، گوشت و آب از جمله منابع مهم نیترات هستند. نیترات علاوه بر منابع خوراکی از مسیر ال-آرژنین-اکسیدنیتریک (L-arginine-NO) در بدن انسان ساخته می شود. نیترات خوراکی بعد از ورود به دهان توسط باکتری ها به نیتریت (NO2-) تبدیل و نیتریت بعد از ورود به معده به نیتروزآمین (nitrosamines) که یک عامل سرطان زا است تبدیل می شود. بسیاری از مطالعات تاثیر سرطان زایی نیترات را در چهل گونه مختلف جانوری تایید کرده اند. مصرف بیش از حد مجاز نیترات باعث مت هموگلوبینمیا (methaemoglobinaemia)، سرطان، بیماری های غده تیرویید و ایجاد تومور می شود. از طرفی تاثیر مثبت نیترات بر سلامت عروق خونی و فرآیند عضله سازی تایید شده است. استفاده از عوامل میکروبی و کودهای زیستی جهت کاهش باقیمانده کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی می تواند مفید باشد. در این مقاله منابع نیترات، چرخه نیتروژن در طبیعت و تاثیر آن بر سلامتی انسان بررسی شده است. همچنین استفاده از باکتری های محرک رشد گیاهی جهت کاهش غلظت نیترات در محصولات گلخانه ای به عنوان یک روش عملی عنوان می شود.

    کلیدواژگان: سلامتی، کودهای زیستی، نیترات، نیتریت، محصولات کشاورزی
  • مریم افراشته، داود کولیوند* صفحات 17-30

    بیوچار (biochar) زغالی است که در طی فرآیند پیرولیز از سوختن زیست توده های گیاهی و ضایعات کشاورزی در حضور کم و یا عدم حضور اکسیژن در دمای 450-550 درجه سلسیوس تهیه شده است و به عنوان کود زیستی استفاده می شود. از دیدگاه کشاورزی یکی از مزایای عمده و مهم بیوچار، مدیریت ضایعات کشاورزی است. این ماده جامد سرشار از کربن بوده و به علت سرعت تجزیه بسیار کند نسبت به سایر مواد آلی ظرفیت زیادی برای کاهش گازهای گلخانه ای از قبیل دی اکسید کربن و متان که از ضایعات آزاد می شود را دارد و می تواند کربن را برای هزاران سال نگه دارد. بیوچار به عنوان ابزاری کارآمد برای ترسیب کربن و افزایش حاصلخیزی خاک شناخته شده است و به عنوان بهبوددهنده خاک و یا احیای اراضی و محافظت محیط در برابر آلاینده های خاص مورد استفاده قرار می گیرد. افزودن بیوچار به خاک باعث افزایش پایداری کربن آلی خاک در برابر عوامل محیطی و کاهش معدنی شدن آن می شود که موجب افزایش کربن آلی و در نتیجه باعث بهبود ساختمان خاک، افزایش ظرفیت نگهداری آب، افزایش فعالیت میکروارگانیسم ها و جذب بهتر عناصر غذایی از خاک می شود. از طرف دیگر بیوچار با افزایش مقاومت سیستمیک گیاه در برابر تعدادی از عوامل بیماری زا گیاهی و جذب بقایای سموم و علف کش های به کار رفته در مزرعه منجر به بهبود عملکرد محصول، مدیریت صحیح ضایعات کشاورزی و در نهایت تولید محصولاتی سالم تر خواهد شد. گسترش کشاورزی ارگانیک از یک سو و آلودگی های جوی از سوی دیگر باعث شده است تا استفاده از این نوع کود در دنیا روز به روز افزایش پیدا کند، با اینحال، استفاده از این مواد هنوز در ایران به خوبی شناخته نشده است.

    کلیدواژگان: اصلاح خاک، بیوچار، عملکرد گیاه، مدیریت آفات و بیماری گیاهان، القاء مقاومت
  • سحر علی پور کافی، علی محمدی*، ابراهیم کریمی صفحات 31-44

    خیار سبز با نام علمی Cucumis sativus، از گیاهان مهم جالیزی است. در حال حاضر بیشترین سطح کشت را در گلخانه های کشور دارد. گلخانه داران برای افزایش عملکرد از کودهای شیمیایی در مراحل مختلف رشد و نمو گیاه استفاده می کنند که موجب برهم خوردن تعادل محیط زیست و میکروبیوم خاک می شود. استفاده از باکتری های محرک رشد علاوه بر حفظ تعادل میکروارگانیسم های خاک می تواند موجب بهبود کیفیت محصول شود. در این پژوهش اثرات دو سویه باکتریایی sp. strain 1119 Amycolatopsis  و  sp. strain P3-57 Pseudomonas  بر جمعیت میکروبی خاک، میزان تولید و کیفیت محصول در گلخانه تجاری خیار مورد بررسی قرار گرفت. استفاده از سویه های P3-57  و 1119 باعث افزایش عملکرد به ترتیب تا 4 و 23 درصد شد. ارزیابی کیفی محصول مشخص کرد، هر دو باکتری اثر مطلوبی بر روی پذیرش کلی محصول داشتند. بررسی نحوه استقرار باکتری محرک رشد نشان داد که سویه 1119 در ریشه به صورت اندوفایت و P3-57 موجب افزایش جمعیت هر دو گروه میکروارگانیسم شد. استفاده از این باکتری ها در صنعت می تواند کمک شایانی به محافظت از محیط زیست و دستیابی به کشاورزی پایدار در سال های آتی کند.

    کلیدواژگان: آمیکولاتوپسیس، باکتری اندوفایت، باکتری های محرک رشد، کلنیزاسیون، گلخانه تجاری خیار
  • فاطمه خلقتی بناء*، کبری مسلم خانی صفحات 45-60

    بیماری های قارچی و شبه قارچی، سالیانه خسارت زیادی به محصولات کشاورزی وارد می کنند و گاهی تولید اقتصادی و کارآمد محصول در سطوح وسیع، بدون استفاده از قارچ کش ها امکان پذیر نیست. گذشته از زمان و سرمایه گذاری زیادی که برای تولید و معرفی یک قارچ کش جدید صرف می شود، خطر بروز مقاومت به ویژه نسبت به قارچ کش های سیستمیک کارایی این ترکیبات را تهدید می کند. امروزه به دلیل بروز مقاومت به قارچ کش ها و بسیار مهمتر از آن به دلیل نگرانی های زیست محیطی و سلامتی انسان، شمار زیادی از قارچ کش ها با انواع عمل مختلف کنار گذاشته شده و تعداد گروه های قارچ کش با نحوه عمل متفاوت بسیار محدود است. بنابراین تحقیق و تلاش برای دسترسی به قارچ کش هایی با نوع عمل متفاوت، پایش مداوم جهش های منجر به مقاومت در جمعیت های قارچ های بیمارگر، شناخت مکانیسم های جدید مقاومت و بکارگیری راهبردهای درست در جهت جلوگیری از بروز مقاومت به قارچ کش ها بخشی جدانشدنی از مدیریت پایدار و اقتصادی این بیماری ها در دراز مدت است.

    کلیدواژگان: بیمارگرهای گیاهی قارچی، مقاومت به قارچ کش، جایگاه عمل قارچ کش
  • رضا سلطانی، فهیم دخت مختاری* صفحات 61-80

    انگل های مونوژنه آ (Monogenea) شایع ترین انگل های خارجی ماهیان دریایی آب شور و شیرین، کوسه ها، دوزیستان و سخت پوستان هستند. چرخه زندگی ساده و تک میزبانه آنها، این امکان را فراهم می کند که در محیط های غیرطبیعی، مثل مکان های پرورش آبزیان و آکواریوم ها به سرعت رشد کرده و با صدمه به میزبان خود و آلودگی سایر آبزیان محیط، خسارات زیادی به صنعت آبزی پروری وارد کنند. مطالعاتی روی عفونت های این انگل ها، شناسایی سیستم ایمنی آبزیان و واکنش های متقابل بین انگل و میزبان انجام شده که موید شیوع این عفونت ها در بین آبزیان است. علی رغم تلاش های فراوان برای درمان، بیماری های عفونی ماهیان همچنان یکی از چالش های اصلی در پرورش و تجارت آبزیان باقی مانده است. روش های درمانی با داروهای شیمیایی با اینکه موثر هستند، ولی مشکلات خاص خود، از جنبه های ایمنی آبزیان مانند ایجاد مقاومت دارویی و مسایل زیست محیطی ناشی از رهاسازی مواد شیمیایی و ضدمیکروبی در محیط را دارند. در دهه های اخیر، تلاش هایی جهت تهیه واکسن های موثر به منظور مصون سازی انواع آبزیان انجام شده، ولی واکسیناسیون برای آلودگی های انگلی، به علت شرایط خاص زندگی و مقاومت انگل ها در برابر سیستم ایمنی به صورت یک مسئله حل نشده باقی مانده است. مطالعات روی تغذیه آبزیان نیز نشان داده است که غنی سازی خوراک آبزیان پرورشی می تواند در تقویت سیستم ایمنی و بالا بردن مقاومت آبزیان موثر باشد.

    کلیدواژگان: آبزیان، انگل های مونوژنه آ، ایمن سازی، سیستم ایمنی، واکسیناسیون
  • بهزاد محمدی*، سجاد پیرسا، فروغ محترمی، مهدی جلالی، ندا فلاح صفحات 81-100

    در قرن حاضر تلفیق پلیمرهای رسانا یعنی موادی که علاوه بر بهبود خواص عمومی پلیمرها، دارای خواص الکتریکی و مغناطیسی نیز باشند با بیوپلیمرهای طبیعی برای بسته بندی هوشمند مواد غذایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق از نانوذرات پلی پیرول با غلظت های مختلف استفاده و نانوکامپوزیت کیتوزان-پلی پیرول به روش شیمیایی تهیه شد.سپس خصوصیات ساختاری و عملکردی فیلم ها مورد بررسی قرار گرفت. اندازه، شکل و مورفولوژی ذرات سنتزشده با استفاده از روش میکروسکوپ پویش الکترونی بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد پلی پیرول های سنتزشده دانه ای شکل و در ابعاد 90-100 نانومتر هستند. خاصیت آنتی اکسیدانی و هدایت الکتریکی فیلم ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در پی سنتز نانوذرات پلی پیرول در ماتریکس پلیمری کیتوزان مقاومت الکتریکی کاهش و هدایت الکتریکی افزایش یافت. همچنین نتایج حاصل از بررسی تاثیر پلی پیرول بر خصوصیات فیزیکی فیلم کیتوزان نشان داد که با افزایش غلظت پلی پیرول و زمان سنتز میزان حلالیت آبی و نفوذپذیری به بخار آب فیلم ها کاهش یافت. برهم کنش بین کیتوزان و پلی پیرول توسط الگوی طیف سنجی مادون قرمز و پراش پرتو ایکس تایید شد.

    کلیدواژگان: کیتوزان، پلی پیرول، زیست تخریب پذیری، نانوپلیمرهای رسانا، خواص آنتی اکسیدانی
  • پریسا کوباز*، اشکانه کلانتری، سمانه کرزور، محمد فتحی قره بابا صفحات 101-116

    گلایول از گیاهان شاخه بریده پرمصرف در ایران است و تکثیر آن از طریق پداژه انجام می شود. به دلیل طولانی بودن زمان تولید، پداژه ها اغلب وارداتی هستند. استفاده از روش ریزازدیادی در بسیاری از گیاهان با سرعت بخشیدن بیشتر به فاز تکثیر در مرحله اول توانسته است نقش زیادی در کاهش زمان و هزینه تکثیر داشته باشد. علاوه بر این، موجب یکنواختی محصول شده و از آلودگی خاک به واسطه واردات پداژه های آلوده جلوگیری می کند. در این مقاله مراحل کشت بافت، سازگاری و بلوغ پداژه گلایول جهت تولید پداژه های مقاوم به بیمارگر فوزاریوم از طریق انتقال ژن مورد بررسی قرار گرفته است. استفاده از قطعات مختلف جداکشت بخصوص پداژه و پداژک های کشت بافتی همراه با ترکیبی از تنظیم کننده های رشد حاوی اکسین کمتر و سیتوکنین بیشتر به صورت مستقیم و غیر مستقیم می تواند موجب تولید شاخساره، ریشه زایی و تولید پداژک شود. یکی از مهمترین مراحل، افزایش سایز پداژک با استفاده از شیشه های بزرگتر و میزان ساکارز بیشتر است که نقش موثری در ماندگاری پداژک در مراحل سازگاری تا بلوغ دارد. کاهش زمان سرمادهی با ترکیب جیبرلین، سرما و استفاده از خاک با ترکیب مناسب موجب کاهش زمان رسیدن پداژه به بلوغ و تولید پداژه مناسب برای تکمیل چرخه انتقال ژن می شود.

    کلیدواژگان: انتقال ژن، بلوغ، پداژک، کشت بافت، گلایول
  • فهیم دخت مختاری، رضا سلطانی* صفحات 117-140

    انگل ها عوامل بیماری زای یوکاریوتیک هستند که در انسان و حیوانات بیماری های سخت، حاد یا مزمن ایجاد کرده و با صدمه به میزبان و نیاز به فرآیندهای درمانی پیچیده، موجب زیان و خسارت به سلامت عمومی و اقتصاد جامعه می شوند. با افزایش روزافزون گزارش های مربوط به مقاومت دارویی و فقدان یا عدم کارایی برنامه های درمانی برای بسیاری از بیماری های ناشی از انگل ها، واکسیناسیون به عنوان یک مکمل درمان یا راهکار پیشگیرانه برای بیماری ها می تواند به کارگرفته شود. با توجه به مشکلات مختلف اجتماعی، اقتصادی و علمی یا به دلایلی مانند پیچیدگی صدور مجوز، در حال حاضر، هیچ واکسنی برای بیماری های ناشی از انگل های تک یاخته برای انسان تجاری نشده است، ولی در حوزه دامپزشکی تعدادی واکسن با اثربخشی مختلف به بازار عرضه شده است. در راستای سیاست های امنیت و ایمنی غذایی و در پاسخ به تقاضای جهانی، در حوزه های پرورش دام و آبزی پروری، واکسن هایی با اثربخشی مناسب به بازار عرضه شده است. با این حال، بهره گیری از فناوری های با توان بالا، مانند توالی یابی نسل جدید و امیکس، امکان شناسایی دقیق تر آنتی ژن های هدف و پیش بینی واکنش های ایمونولوژیک را به وجود آورده که می تواند منجر به ساخت واکسن های کاربردی تر شود. در این مقاله واکسن های تولید شده یا در دست تحقیق در برابر برخی انگل های تک یاخته ای و کرم ها و جنبه های مختلف تولید آنها مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: انگل های تک یاخته ای، کرم ها، بیماری های انگلی
|
  • Farhad Nasirzadeh, Mahsa Eigharlou, Fatemeh Khelghatibana, Akram Sadeghi* Pages 1-16

    Nitrate with the chemical formula NO3- is one of the forms of nitrogen in the environment that plays an important role in the nitrogen cycle. Vegetables, water and meat are important sources of nitrate. Nitrate is made in the body through the arginine-NO pathway and enters the body through various sources. Oral nitrate is converted to nitrite (NO2-) by bacteria when it enters the mouth, and nitrite is converted to a carcinogen called nitrosamine after it enters the stomach. Many studies have confirmed the effect of nitrate on carcinogenesis in forty animal species. Nitrate can cause methemoglobinemia, cancers, thyroid diseases and tumors. On the other hand, the positive effect of nitrate on blood vessel health and the muscle-building process has been confirmed. The use of microbial agents and biofertilizers to reduce the residue of chemical fertilizers in agricultural products can be useful. In this article, nitrate sources, its role in the nitrogen cycle and its impact on human health are investigated. Also, the use of plant growth-promoting bacteria to reduce nitrate concentrations in greenhouse crops is described as a practical method.

    Keywords: Bio-fertilizers, Crop products, Nitrate, Nitrite, The health
  • Maryam Afrashteh, Davoud Koolivand* Pages 17-30

    Biochar is a coal that is prepared during the pyrolysis process by burning plant biomass and agricultural waste in the presence or absence of oxygen at a temperature around 450-550°C that is used as a fertilizer. In view of agriculture, one of the benefits of biochar is waste management in agriculture. This solid material is rich in carbon and has a large capacity to reduce greenhouse gases such as carbon dioxide and methane released from waste due to very slow decomposition rate compared to other organic materials, and can keep carbon for a thousands of years. Biochar is widely known as an efficient way for carbon sequestration and increasing soil fertility. It is used as a soil texture improver or to regenerate lands as well as protecting the environment against certain pollutants. By the addition of biochar, the stability of soil will increase the organic carbon against environmental factors and reduces mineralization which increases organic carbon and improves soil structure. Increasing water holding capacity and activity of microorganisms and better absorption of nutrients from soil is one of the main roles of biochar. In addition, biochar will improve crop yields, management of agricultural waste. Increasing plant's systemic resistance to a number of plant pathogens and uptake of pesticide and herbicide residues from the soil will cause the growth of healthier plants. Development of organic agriculture and problems that resulted in air pollution has made use of this type of fertilizer around the world, however, this organic material has remained somewhat unknown in Iran.

    Keywords: Soil Improvement, Biochar, Plant Yield, Plant Pest Management, Induce Resistance
  • Sahar Alipour Kafi, Ali Mohammadi*, Ebrahim Karimi Pages 31-44

    Green cucumber named Cucumis sativus is one of the most important vegetables. Currently, it has the highest level of cultivation in greenhouses in the country. To increase yields, greenhouse managers use chemical fertilizers at different stages of plant development, which upset the balance of the environment and the soil microbiome. Using growth-promoting bacteria, in addition to maintaining the balance of soil microorganisms, can improve crop quality. In this study, the effects of two bacterial strains of Amycolatopsis sp. strain 1119 and Pseudomonas sp. strain P3-57 on soil microbial population, production rate, and crop quality in commercial cucumber greenhouse were investigated. The use of P3-57 and 1119 strains increased the yield by 4% and 23%, respectively. Qualitative evaluation of the product revealed that both bacteria had a favorable effect on the overall acceptance of the product. Examination of the growth-promoting colonization bacteria showed that strain 1119 is an endophytic bacteria and strain P3-57 colonized on the root. The 1119 strain increased the number of cultivable fungi in the rhizosphere and decreased the number of bacteria. Treatment with strain P3-57 increased the population of both groups of microorganisms. Using these bacteria in the industry can significantly help protect the environment in the future.

    Keywords: Amycolatopsis, Endophytic Bacteria, Plant-Growth-Promoting Bacteria, Colonization, Commercial Greenhouse
  • Fatemeh Khelghatibana*, Kobra Moslemkhani Pages 45-60

    Fungal and fungal-like diseases impose a great impact on crops annually, and fungicide-based plant protection is sometimes inevitable for efficient, economic and large-scale crop production. Regardless the long time and huge money investments to develop a new fungicide, the risk of resistance, especially to systemic fungicides, threatens the effectiency of these compounds. Today, due to the excludings of fungicides, not only from resistance, but increasingly from environmental and health concerns, the number of fungicides with different modes of action has become very restricted. Therefore, research and efforts to access fungicides with different modes of action, continuous population monitoring for fungicide resistance, finding the new resistance mechanisms and getting preventing strategies are of the most important parts for sustainable and economic fungal disease management.

    Keywords: Phytopathogenic Fungi, Fungicide Resistance, Fungicide Mode of Action
  • Reza Soltani, Fahimdokht Mokhtari* Pages 61-80

    Monogeneans are the most common external parasites of fishes, sharks, amphibians and crustaceans living in fresh and saltwater. The simple life cycle of these monoxenous parasites allow them to grow rapidly in aquatic habitats such as aqua farms and aquariums, causing extensive damage to the aquaculture industry by harming their host and contaminating other aquatic organisms in the environment. Several studies have been done on parasitic infections of aquatic animals, especially monogeneans, as well as their immune system, and also the interactions between the parasite and the host, all of which confirm the prevalence of these infections among aquatic animals. Though many efforts have been done to cure the aquatic infections, these diseases have been remained one of the main challenges in aquaculture. Chemical therapies are effective, but still have their own problems regarding the aquatic safety such as drug resistance and environmental considerations due to the releasing of chemical and antimicrobial drugs. In recent decades, efforts have been made to develop effective vaccines to protect aquatic species, but vaccination against parasitic infections has remained an unresolved issue due to the specific living conditions of parasites and resistance to the immune system. Studies on aquatic nutrition have also shown that fortifying of the aquatic feeds can be effective in strengthening the immune system and increasing aquatic resistance.

    Keywords: Aquatic, Immune System, Immunization, Monogenean Parasites, Vaccination
  • Behzad Mohammadi*, Sajad Pirsa, Forough Mohtarami, Mehdi Jalali, Neda Fallah Pages 81-100

    In the present century, the combination of conductive polymers, e materials that, in addition to improving the general properties of polymers, also have electrical and magnetic properties, with natural biopolymers for intelligent food packaging has received much attention. In this research, the effect of polypyrrole nanoparticles in the combination of different concentrations chitosan polypyrrole nanocomposite was prepared. The structural and functional properties of the films were investigated. The size, shape and morphology of the synthesized particles were investigated using electron scanning microscopy technique. The results showed that the synthesized polypropols are granular in shape and in the dimensions of 90-100 nm. The antioxidant properties and electrical conductivity of the films were investigated. The results showed that following the synthesis of polypyrrole nanoparticles in the chitosan polymer matrix, the electrical resistance decreased and the electrical conductivity increased. Also, the results of investigating the effect of polypyrrole on the physical properties of chitosan films showed that with increasing the concentration of polypyrrole and the time of synthesis of solubility and water vapor permeability of films decreased. The interaction between chitosan and polypyrrole was confirmed by infrared spectroscopy and X-ray diffraction pattern.

    Keywords: Chitosan, Polypyrrole, Biodegradability, Antioxidant Properties, Conducting Polymer
  • Parisa Koobaz*, Ashkaneh Kalantari, Sameneh Korzevar, Mohammad Fathi Ghare Baba Pages 101-116

    Gladiolus is one of the most widely used cut flowers in Iran and mainly they were produced by corm, but due to the long production time to reproduce commercial corm, they are imported from the Netherlands to Iran. The use of the micropropagation method in many plants is effective to further accelerate the propagation phase in the first stage and play a major role in shortening the propagation time and cost by increasing uniformity and preventing soil contamination due to corm imports. In this article, the stages of tissue culture, adaptation and maturation of gladiolus corms in order to get the resistance to Fusarium sp. by gene transformation were mentioned. The use of different parts of the culture, especially corms and tissue culture cormels with a combination of growth regulators containing less auxin and more cytokinin can, directly and indirectly, cause shoot production, rooting and ultimately corm production. Using larger glasses and more sucrose in culture media have effective roles in the retention of the cormels in the stages of adaptation to maturation. Reducing the dormancy by combining gibberellin and cold and using the soil with the precise combination has shortened the time of maturity corms and produce a suitable corm with a commercial size to complete the gene transformation cycle.

    Keywords: Corm, Gene Transformation, Gladiolus, Maturation, Tissue Culture
  • Fahimdokht Mokhtari, Reza Soltani* Pages 117-140

    Parasites as eukaryotic pathogens can cause severe, acute or chronic diseases in humans and animals need complex therapeutic processes and through their adverse effects may cause damage to public health and economy. Since there are some reports of resistance of parasites to certain chemical medications and in lack of proper treatment programs, vaccination can be used either as a supplement approach to medical treatments or a preventative measure for diseases. Due to various social, economic and scientific problems, or for reasons such as the complexity of approving, currently no effective vaccine against human parasitic diseases has been commercialized, but a number of veterinary medicine vaccines with different efficacy have been marketed. In line with food safety and security policies and in response to the global demand, vaccines with appropriate effectiveness have been introduced to the market in the fields of animal husbandry and aquaculture. However, the use of high-throughput technologies, such as next-generation sequencing and omics, has opened new perspectives and made it possible to identify target antigens and predict immunological reactions precisely, lead to more useful vaccines. In this article, we have reviewed produced or under investigation vaccines against some protozoan parasites and worms discussing different aspects of them.

    Keywords: Vaccination, Protozoa, Worms, Parasitic Diseases