فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 73 (مهر و آبان 1400)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 73 (مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نسترن آغاجری، بهمن دشت بزرگی*، شهناز رستمی، سید محمود لطیفی صفحات 1-16
    مقدمه

    دیابت شایعترین بیماری غددی در جهان است. اوج شیوع  نوع یک آن در دوره نوجوانی تشخیص داده می شود. لذا مسئله کنترل دیابت در نوجوانی از اهمیت زیادی برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط کارکرد خانواده با  رفتارهای خود مراقبتی نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک طراحی و انجام شده است.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که بطور مقطعی اجرا شد، جامعه پژوهش شامل کلیه نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی دیابت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و خانواده های آنها بودند. 62 خانواده و فرزند بیمار آنها بعنوان نمونه پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و  پس از کسب رضایت آگاهانه، مورد پژوهش قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی، ابزار سنجش کارکرد خانواده و پرسشنامه سنجش خود مراقبتی نوجوانان مبتلا به دیابت بود. داده ها با استفاده از آزمونهای آماری تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون و نرم افزار آماری spss نسخه 22 ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    از میان نوجوانان مورد مطالعه 7/46 درصد (29 نفر) پسر و 2/53 (33 نفر) دختر بودند. کلیه خانواده های مورد مطالعه کارکرد کلی خانواده خود را در حد ناسالم گزارش کرده اند. اکثر نوجوانان مورد مطالعه، خود مراقبتی خود را در حد ضعیف (6/51 درصد) گزارش کردند. 8/96 درصد (60 نفر) از نوجوانان مورد مطالعه، سطح خونی HbAӏC بالاتر از 9 درصد داشتند. نتایج نشان داد که بین کارکرد خانواده و رفتارهای خود مراقبتی در نوجوان مبتلا، ارتباط معنی دار وجود دارد (014/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج کسب شده، می توان نتیجه گرفت که عملکرد خانواده های دارای نوجوان مبتلا به دیابت نوع یک، متغیر مهم و تاثیر گذار بر رفتارهای خودمراقبتی و کنترل قند خون کودک مبتلا می باشد. بنابراین، کمک به خانواده ها در جهت افزایش کارآیی آنها ، می تواند نقش مهمی در کنترل دیابت داشته باشد.

    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، خود مراقبتی، دیابت نوع یک، نوجوان، اهواز
  • نبی الله رضایی، نرگس باباخانی*، نسرین باقری صفحات 17-28
    مقدمه

    فرسودگی شغلی از جمله خطرات شغلی است که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته و به عنوان یکی از مشخصه های اصلی استرس شغلی، بر فرد و سازمانی که وی در آن مشغول به کار است، اثرات سوء متعددی خواهد داشت.

    روش

    این پژوهش از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، در زمره پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) و از نظر روش، در زمره پژوهش های کمی است. جامعه پژوهش حاضر عبارت بود از کلیه پرستاران مجتمع بیمارستانی امام خمینی تعداد آن ها 1950 نفر بودند. حجم نمونه در هر گروه 300 نفر محاسبه شد که مجموعا 600 نفر که برای هر گروه 300 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای به صورت تصادفی انتخاب شدند. در پژوهش حاضر از پرسشنامه های فرسودگی شغلی مسلچ (1993)، پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز (2007)، پرسشنامه خودتمایزیافتگی اسکورون و فریلیندر (1998) و پرسشنامه ادراک مسئولیت اجتماعی بر پایه مدل کارول (1979) استفاده شده است و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار  SMART-PLS 3/3  و SPSS26  انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد روابط میان متغیرهای مدل در هر دو گروه زنان و مردان در سطح اطمینان 95% معنادار شده است (قدرمطلق آماره t بزرگتر از 96/1 شده است)، و نشان داد که سرمایه های روان شناختی و خودتمایزیافتگی به صورت مستقیم و با میانجی گری ادراک مسئولیت اجتماعی بر فرسودگی شغلی پرستاران در هر دو گروه زنان و مردان موثر است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، میتوان جهت کاهش فرسودگی شغلی و بهبود آن، با انجام مداخلاتی همچون آموزش خودتمایزیافتگی، سرمایه های روان شناختی، ادراک مسئولیت اجتماعی، مدیریت هیجان و تنظیم هیجان برای پرستاران اقدام نمود.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، سرمایه های روان شناختی، مسئولیت اجتماعی، خودتمایزیافتگی
  • شهزاد پاشایی پور*، زهرا حسین میرزایی، فاطمه حسین زاده، راضیه معصومی صفحات 29-39
    مقدمه

    خودمراقبتی یک عامل اصلی در سلامت زنان یایسه و یک استراتژی برای تطابق با تنش های دوران یایسگی است. تاکنون مطالعات زیادی تاثیر استراتژی های موثر بر افزایش توان خودمراقبتی در زنان یایسه را بررسی کرده اند.

    روش

    در این مطالعه مروری از نوع روایتی، پایگاه های اطلاعاتی Magiran ،Sid, Pubmed, scopuse, web of science, Embase, Cochrane و موتور جستجوی Google scholar به منظور بازیابی مقالات مداخله ای که از سال 2000 تا 2021 به زبان فارسی و انگلیسی منتشر شده بودند، جستجو شدند.

    یافته ها

    پس از بررسی، تعداد 12 مقاله واجد شرایط مرور گردید. یافته های حاصل از مرور مقالات نشان داد استفاده از مداخلات آموزش بازخورد محور، آموزش مبتنی بر الگوی اورم، آموزش خودمراقبتی، آموزش به روش خودراهبر، آموزش از طریق گروه های حمایتی، هنر درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، برنامه آموزشی آنلاین، استراتژی رفتاری، مشاوره رفتار بهداشتی مبتنی بر مدلA5، مدل مراقبت بهداشتی یکپارچه و مشاوره فردی که در دو دسته استراتژی های مبتنی بر ادراک و استراتژی های مبتنی بر اقدام قرار می گیرند، می توانند به ارتقا توان خودمراقبتی زنان یایسه کمک کنند.

    بحث و نتیجه گیری

     بر اساس نتایج مطالعات مرور شده، استفاده از استراتژی های مبتنی بر ادراک و استراتژی های مبتنی بر عمل می توانند در ارتقا توان خودمراقبتی زنان یایسه موثر باشند. بنابراین توصیه می شود که روش های مذکور در برنامه های ارتقای سلامت زنان یایسه مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: یائسگی، خودمراقبتی، مرور روایتی، استراتژی های مبتنی بر ادراک، استراتژی های مبتنی بر اقدام
  • خدیجه اعراب شیبانی، سمیرا سیدآبادی* صفحات 40-49
    مقدمه

    پژوهش  با هدف ببرسی اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ادراک بیماری و نشخوار فکری در پرستاران بیمار مبتلا به سرطان رکتوم صورت پذیرفت.

    روش

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه پرستاران بیمار مبتلا به سرطان رکتوم شهرستان مشهد در شش ماهه اول سال 97 به تعداد 380 نفر بودند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 پرستار بیمار به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شد. این 30 نفر بصورت تصادفی در دو گروه 15 نفره (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار جهت مقایسه با گروه آزمایش بود. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه کوتاه ادراک بیماری و پرسشنامه نشخوار فکری بود. داده ها در دو بخش توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 20 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد اثر معناداری بر کاهش تعارض بیماری (001/0p-value=  39/3=تفاوت میانگین ها) و نشخوار فکری (001/0p-value=  06/58=تفاوت میانگین ها) در پرستاران بیمار مبتلا به سرطان داشته است.

    نتیجه گیری

    بنابراین و بر اساس نتایج بدست آمده و تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشخوار فکری پرستاران پیشنهاد می شود با آموزش درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد به پرستاران بیمار مبتلا به سرطان رکتوم در کاهش ادراک بیماری و نشخوار فکری آنها گام مهمی برداشته شود.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، ادراک بیماری، نشخوار فکری، سرطان
  • زهرا روددهقان*، حمید کریمی، اسماعیل محمدنژاد، لیلا صیادی، شیما حقانی صفحات 50-60
    مقدمه

    مراقبت ازدست رفته، به معنای حذف یا تاخیر در انجام هر جنبه ای از مراقبت موردنیاز بیمار (چه قسمتی از مراقبت و چه کل آن) است. بروز مراقبت ازدست رفته به عنوان یک تهدید مشترک برای کیفیت مراقبت و ایمنی بیمار منجر به عوارض جانبی زیادی برای سلامت بیماران در بخش های اورژانس می شود  این مطالعه به منظور بررسی علل مراقبت های پرستاری ازدست رفته در بخش های اورژانس بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود. 146 نفر از پرستاران شاغل در بخش های اورژانس به روش سرشماری در این پژوهش شرکت کردند. معیارهای ورود شامل داشتن مدرک کارشناسی پرستاری و حداقل 6 ماه سابقه کار در بخش اورژانس و رضایت برای شرکت در مطالعه بود. روش جمع آوری اطلاعات خودگزارشی و ابزار جمع آوری اطلاعات دو پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه مراقبت پرستاری از دست رفته کالیش بود. روایی ابزار به روش روایی محتوا و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ با ضریب 743/0 محاسبه شد.  تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS16 با استفاده از روش های آمار توصیفی انجام شد.

    یافته ها

    به طور کلی میانگین دلایل مراقبت ازدست رفته 90/2 ±44/0 بود. دلایل مراقبت از دست رفته در حیطه منابع انسانی با میانگین 26/3، منابع مادی با میانگین 82/2 و حیطه ارتباط با میانگین 73/2 به ترتیب بیشترین و کمترین میانگین را کسب کردند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که هر سه حوزه منابع انسانی، منابع مادی و حیطه ارتباط از علل مراقبت ازدست رفته در بخش های اورژانس هستند؛ لذا توصیه می شود جزییات علل مراقبت های پرستاری از دست رفته در هر حیطه مورد توجه مدیران پرستاری قرار بگیرد تا بتوان اقدامات مناسبی را درجهت رفع آن ها انجام داد.

    کلیدواژگان: مراقبت ازدست رفته، پرستاری، اورژانس، مطالعه توصیفی
  • مینو میری، شهرام وزیری*، قاسم آهی، فاطمه شهابی زاده، علیرضا محمودی راد صفحات 61-71
    مقدمه

    درک شدت افسردگی، استرس و اضطراب جهت اطمینان از پایبندی به درمان و دستیابی به نتایج درمانی مناسب در بیماران مبتلابه فشارخون ضروری است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر درمان عقلانی - عاطفی - رفتاری بر افسردگی و اضطراب بیماران مبتلابه فشارخون بالابود.

    روش کار: 

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. از جامعه آماری که شامل تمامی افراد مبتلابه فشارخون بالا مراجعه کننده به کلینیک دکتر محمودی در شش ماه اول سال 1399 در شهر بیرجند، تعداد 24 نفر از افراد واجد شرایط، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (12 نفر آزمایش و 12 نفر گروه گواه) قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش در هشت جلسه درمان عقلانی - عاطفی - رفتاری درایدن و نیومن (2013) شرکت کردند، اما گروه گواه در لیست انتظار قرار داشتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه افسردگی بک ویرایش دوم (2000) و اضطراب بک و همکاران (1988) بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بین گروهی در سطح معنا داری 05/0=α تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که درمان عقلانی - عاطفی - رفتاری در کاهش افسردگی (01/0<p) و اضطراب (01/0<p) بیماران مبتلابه فشارخون بالا موثر بود و این نتایج در دوره پیگیری نیز تداوم داشت (01/0<p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به اثربخشی درمان عقلانی - عاطفی - رفتاری، نتایج حاصل از این پژوهش می تواند جهت فرآیندهای روان پرستاری و همچنین پیشگیری از مشکلات روانی در بیماران مبتلابه فشارخون بالا برای مدیران نظام سلامت، جهت برنامه ریزی مناسب درمانی، ارتقای خدمات سلامت روانی و ایجاد سیاست های مرتبط با آن در جامعه کاربرد داشته باشد و توجه بیشتری به درمان های غیر دارویی نمایند.

    کلیدواژگان: درمان عقلانی - عاطفی - رفتاری، افسردگی، اضطراب، فشارخون بالا
  • معصومه رحیمی پور، مجتبی حسینی*، مهرنوش جعفری، ماهر علی، محمدکریم بهادری صفحات 72-86
    مقدمه

    شیوع بالای بیماریهای قلبی و عروقی باعث افزایش هزینه های درمانی شده است. با اجرای خرید راهبردی خدمات سلامت  دسترسی عادلانه به خدمات سلامت،محافظت از خطرات مالی و مدیریت موثر عوامل خطر زمینه ای بیماریهای قلبی عروقی فراهم می گردد. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل موثر در خرید راهبردی خدمات سلامت بیماریهای قلبی عروقی  در ایران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه تحلیل مضمون کیفی در سال 99 انجام شد.برای جمع آوری اطلاعات در مرحله اول از بررسی متون و ادبیات پژوهش و در مرحله دوم از ابزار مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. جامعه پژوهش شامل مدیران و سیاستگزاران سازمان های بیمه گر پایه،وزارت بهداشت،مدیران بیمارستان، متخصصین هیات علمی و متخصصین قلب بودند.نمونه پژوهش با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد.حجم نمونه پژوهش تا مرحله اشباع نظری(12نفر) ادامه پیدا کرد.داده ها با روش تحلیل مضمون و با استفاده از نرم افزار MAXQDA  نسخه 2020تحلیل شدند.

    یافته ها

    عوامل (تولیت و سیاستگذاری، بیمه ای ،مالی ، ساختاری، عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، عوامل ارایه دهنده،عوامل مرتبط با بیمار، رفتار سیاسی ذی نفعان) بر خرید راهبردی خدمات سلامت بیماریهای قلبی و عروقی اثرگذارند.

    نتیجه گیری

    . با توجه به منابع محدود نظام سلامت و نیازهای نامحدود در جامعه،لذا نگاه راهبردی در لحاظ نمودن مداخلات پیشگیرانه و توجه به عوامل اجتماعی موثر بر سلامت در تدوین بسته بیمه پایه می تواند به کاهش هزینه ها و کیفیت مراقبت های سلامت قلبی عروقی بینجامد. استقرار خرید راهبردی نیازمند مشارکت و حمایت های همه جانبه  ذی نفعان و بازیگران اصلی نظام سلامت  است.

    کلیدواژگان: خرید راهبردی، خرید مراقبت های قلبی و عروقی، خدمات سلامت
  • سکینه جعفری*، مهسا مطبوعی، محسن سلیمانی صفحات 87-96
    مقدمه

    فرایند یادگیری در تمام دوران زندگی کاری پرستاران وجود دارد و یادگیری مبتنی برکار یکی از بهترین روش های یادگیری برای تضمین شایستگی حرفه ای در طول دوران کاری آن هاست. در اهداف استراتژیک سازمان های بهداشتی درمانی برای کسب موفقیت، آگاهی از ارزش و اهمیت این شیوه یادگیری بسیار مهم است. هدف این مطالعه بررسی موانع اجرایی شیوه یادگیری مبتنی برکار در محیط های بالینی بود.

    روش کار

     این مطالعه توصیفی- تحلیلی، در بهمن ماه 1397 در دو بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. با استفاده از نمونه گیری دردسترس و استفاده از جدول مورگان 220 نفر از پرستاران بالینی، مدیران پرستاری (مترون، سوپروایزر، سرپرستار)  بعنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. نظرهای پرستاران و مدیران پرستاری با استفاده پرسشنامه پژوهشگر ساخته که روا و پایا گردید، در محیط های آموزش بالینی مورد بررسی قرار گرفت. پس از جمع آوری داده ها  با استفاده از نرم افزار Spss تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی و درصد) و آزمون های استنباطی (تحلیل عامل اکتشافی، آزمون کفایت نمونه برداری کیسر- مایر- اولکین، آزمون کرویت بارتلت، ضریب آلفای کرونباخ، آزمون مقایسه یک گروهی، آزمون میانگین های مستقل و آزمون آماری ناپارامتری درون موردی فریدمن) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.

    یافته ها:

     ازنظر مدیران پرستاری و پرستاران عوامل فردی، سازمانی و مدیریتی، موانع جدی در یادگیری مبتنی برکار در مراکز بهداشتی - درمانی بودند. تفاوت میان نظرات مدیران پرستاری با پرستاران فقط درموانع مدیریتی از نظر آماری (01/0>P) معنادار بود و تفاوت میان نظرات مدیران پرستاری با پرستاران در موانع فردی و سازمانی ازنظر آماری معنادار نبود (05/0<P). پرستاران در مقایسه با مدیران پرستاری، موانع مدیریتی را در یادگیری مبتنی بر کار بیشتر دخیل می دانستند. در صورتیکه از نظر مدیران پرستاری موانع سازمانی بیشترین عامل محدودیت برای شیوه یادگیری های مبتنی برکار در محیط های بالینی بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از شیوه یادگیری مبتنی برکار یکی از راه های یادگیری فعال و تعاملی می باشد که موجبات پیشرفت حرفه ای در بسیاری از زمینه ها از جمله پرستاری می گردد. لذا شناسایی عواملی که بر اجرا یا عدم اجرای صحیح  این رویکرد یادگیری تاثیر می گذارند حایز اهمیت می باشد. بنابراین لازم است که سازمان های بهداشتی -درمانی و مدیران اجرایی به خصوص در عرصه های بالینی بادر نظر گرفتن لزوم انجام کار و بهبود کیفیت خدمات پرستاری در محیط های بالین و بیمارستانی سایر عواملی را که از یادگیری های ضمن کار ممانعت می کند شناسایی کنند و تا حدامکان در جهت آشنایی بیشتر کارکنان و اجرایی شدن روش های نوین و فعال آموزشی و در صورت لزوم ادغام آن با دیگر روش های یادگیری اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی برکار، پرستار، مدیران پرستاری
  • جواد هدایتی، فرشته عراقیان مجرد، هدایت جعفری* صفحات 97-109
    مقدمه

    انتقال خبر بد، از وظایف دشوار تیم مراقبتی است. این موقعیت به همان اندازه ایی که برای مددجویان طاقت فرسا و گران است برای تیم مراقبت از سلامت نیز استرس زا و ترس آور است. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین [L1] عوامل موثر بر مهارت ارایه خبر بد به بیمار و همراهان انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه بصورت مرور روایتی انجام گرفت . در مطالعه حاضر، مطالعات فارسی در پایگاه های اطلاعاتی فارسی زبان،  مانند Elm Net، Noormag، SID, Magiran، با کلید واژه های خبر بد، افشای تشخیص، حقیقت گویی، بیمار، کادر درمان از سال 1385تا 1399جستجو شد. برای جستجوی مطالعات به زبان انگلیسی از کلید واژه های  Diagnosis Disclosure,Breaking Bad News , Truth-Telling, Patient, Medical Staff در پایگاه داده های  Research gate, Elsevier, Science DirectPubmed , Scopus در بین سال 2009-2020 استفاده شد. همچنین جستجو در پایگاه اطلاعات Google Scholar به فارسی و انگلیسی انجام شد. معیار های ورود شامل: مقالات کامل فارسی و انگلیسی بوده است. معیار های خروج شامل عدم دسترسی به مقاله کامل بوده است. مقالات مروری نیز از مطالعه خارج شدند. پس از جستجو در بانک های اطلاعاتی، 208 مقاله وارد مطالعه شد. محققین با اعمال معیارهای ورود و خروج و حذف موارد تکراری، تعداد 27 مقاله را مورد بررسی قرار دادند.

    یافته ها

    [L2] یافته ها نشان داد عوامل فردی و سازمانی، ارتباطی و حمایتی از عوامل موثر بر خبر بد هستند و آموزش در این زمینه ناکافی است، لذا با توجه به یافته های مطالعه می توان از شیوه ایفای نقش و ابزار مولتی مدیا استفاده نمود و همچنین دستورالعمل اسپایکز نقش مهمی در ارتقا مهارت ارتباطی دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه توصیه می شود سیاستگذاران خدمات سلامتی و مدیران بیمارستان ها با ارایه دستورالعمل مناسب با شرایط فرهنگی و اجتماعی کشور و نیز با برگزاری کلاس های مهارت ارایه خبر بد، با در نظر گرفتن عوامل موثر ذکر شده در ارتقا مهارت ارایه خبر بد تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: خبر بد، افشای تشخیص، حقیقت گویی، بیمار، کادر درمان
  • فائزه پوریوسف، علی نویدیان، سعیده یعقوبی، فریبا یعقوبی نیا* صفحات 110-121
    مقدمه

    اضطراب در بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر یک مشکل شایع بوده و می تواند منجر به تغییر در شاخص های قلبی و ریوی بشود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر واقعیت مجازی و تنفس ریتمیک بر شاخص های فیزیولوژیک بیماران کاندید آنژیوگرافی عروق کرونر انجام شد.

    روش کار

    در این پژوهش کارآزمایی بالینی 90 بیمار در سال 99-1398 به صورت در دسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی در سه گروه واقعیت مجازی، تنفس ریتمیک و کنترل قرار گرفتند. گروه واقعیت مجازی و گروه تنفس ریتمیک مداخله دریافت کردند و گروه کنترل مراقبت های روتین را دریافت کردند. فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، ضربان قلب، تنفس و اشباع اکسیژن شریانی در سه گروه قبل، نیم و یک ساعت بعد از مداخله اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزارSPSS-16 و آزمون های آنالیز واریانس اندازه های تکراری و کای اسکویر مورد تحلیل قرار گرفت.    

    یافته ها

    نتایج نشان داد که الگوی تغییرات میانگین تعداد تنفس و ضربان قلب بیماران بیماران در سه زمان اندازه گیری  در سه گروه با یکدیگر متفاوت است (001/0 =p) اما در مورد فشارخون سیستولیک، دیاستولیک و اشباع اکسیژن خون شریانی تفاوت معنادار نبود (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    استفاده از این دو روش منجر به تعدیل برخی شاخص های فیزیولوژیک می شود. بنابراین پرستاران می توانند از این روش های غیرتهاجمی، بدون عارضه، ارزان و قابل اجرا برای بهبود شاخص های فیزیولوژیک بیماران استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، تنفس ریتمیک، آنژیوگرافی عروق کرونر، شاخص های فیزیولوژیک
|
  • Nastaran Aghajari, Bahman Dashtbozorgi*, Shahnaz Rostami, Seyyed Mahmoud Latifi Pages 1-16
    Introduction

    Diabetes is the most common glandular disease in the world. The peak prevalence of type one is diagnosed during adolescence. Therefore, the issue of diabetes control in adolescence is very important. This study was designed to determine the relationship between family function and adolescent self-care behaviours in adolescents with type 1 diabetes.

    Methods

    In this cross-sectional study, the study population included all adolescents with type 1 diabetes referred to specialized diabetes clinics of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences and their families. 62 families and their sick children were selected as the research sample by available sampling method and after obtaining informed consent, were studied. Data collection tools included demographic information form, Family Assessment Device and self-care of adolescents with diabetes questionnaire. Data were analyzed using independent t-test and Pearson correlation coefficient and SPSS software version 22.

    Results

    Among the adolescents studied, 46.7% (29 people) were boys and 53.2% (33 people) were girls. All studied families reported the overall functioning of their families as unhealthy. Most of the adolescents in the study reported poor self-care (51.6%). 96.8% (n = 60) of the adolescents had HbAӏC blood levels higher than 9%. The results showed that there was a significant relationship between family functioning and self-care behaviours in adolescents (p = 0.014).

    Conclusion

    Based on the results obtained, it can be concluded that the performance of families with adolescents with type 1 diabetes is an important and influential variable on the child's self-care behaviours and blood sugar control. Therefore, helping families to increase their efficiency can play an important role in controlling diabetes.

    Keywords: Family function, self-care, type 1 diabetes, adolescents, Ahvaz
  • Nabiollah Rezaee, Narges Babakhani*, Nasrin Bagheri Pages 17-28
    Introduction

    Burnout is one of the occupational hazards that has been considered in recent years and as the main characteristic of job stress, it will have several adverse effects on the individual and the organization in which she works.

    Method

    In terms of data collection, this research is among the descriptive researches of correlation and structural equation modeling (sem) and in terms of method, it is among the quantitative researches. The population of the present study consisted of all nurses of Imam Khomeini Hospital complex, their number was 1950 people. The sample size was calculated in each group of 300 people, of which a total of 600 people were randomly selected for each group of 300 people using stepwise cluster sampling method. In the present study, the Maslach burnout questionnaire (1993), the Lutans psychological capital questionnaire (2007), the Scorron and Freelander self-differentiation questionnaire (1998) and the Carroll Perception Questionnaire based on the Carol model (2001) were used. It was done using PLS and SPSS software.

    Result

    Findings showed that the values ​​of descriptive statistics and central indicators such as mean, standard deviation, skewness and elongation, the higher the mean values ​​of variables with positive semantic load, show that the evaluation of the variable is in a more favorable and satisfactory situation. The higher the mean values ​​of the variables with negative semantic load, the more the evaluation of the variable is in an unfavorable situation. The results also showed that this effectiveness was significant at 95% confidence level (absolute value of t-statistic is greater than 1.96), so with 95% probability the researcher's claim was confirmed and showed that psychological capital and self-differentiation as Directly and mediated by the perception of social responsibility, it affects the burnout of nurses.

    Conclusion

    According to the research results, it is possible to reduce and improve burnout by interventions such as self-differentiation training, psychological capital, social responsibility perception, emotion management and emotion regulation for nurses.

    Keywords: burnout, psychological capital, social responsibility, self-differentiation
  • Shahzad Pashaeipour*, Zahra Hossein Mirzaee, Fatemeh Hosseinzadeh, Raziyeh Maasoumi Pages 29-39
    Introduction

    Self care is a key factor in the health of menopausal women and a strategy for adapting with the events and stresses of menopause. So far, many studies have examined the effect of strategies on increasing self care capacity in menopausal women.

    Methods

    In this narrative review study, to achieve the desired persian and english studies searching the databases of Magiran, Sid, , Pubmed, scopuse, web of science, Embase, The Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL) Google scholar search engine  were performed between 2000-2021. The checklist of original research articles was used.

    Results

    After reviewing the articles, 12 eligible articles were reviewed. Findings from review of articles showed that using of The teach back method, Orem self care model, self care education, self directed learning, support group learning, Mindfulness-Based Art Therapy, Online program, Interventional strategy, integrative health-care model and personal counseling that place into two categories: “Perception Based Self care Strategies” and “Action-Based Self-care Strategies” which can help improve the self-care capacity of postmenopausal women.

    Conclusion

    Based on the results of reviewed researches, perception based Self-care Strategies and action-Based Self-care Strategies can be used as effective strategies to improve self care in menopausal women. Therefore, it is recommended that these methods be considered in postmenopausal women's health promotion programs.

    Keywords: menopause, self care, narrative review, perception based self-care strategies, action based self-care strategies
  • Khadijeh Arab Sheibani, Samira Seyedabadi* Pages 40-49
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment on disease perception and rumination in nurses with rectal cancer.

    Method

    The statistical population of the present study included all 380 nurses with rectal cancer in Mashhad in the first six months of 2018. Using purposive sampling method, 30 patient nurses were selected as the study sample. These 30 people were randomly assigned to two groups of 15 people (experimental and control). The experimental group received treatment based on acceptance and commitment and the control group was on the waiting list for comparison with the experimental group. The research instruments included a short disease perception questionnaire and a rumination questionnaire. Data were analyzed in two descriptive and inferential sections using SPSS software version 20.

    Results

    The results of statistical analysis showed that group therapy based on acceptance and commitment had a significant effect on reducing disease conflict (p-value = 0.39 = difference = means) and rumination (p-value 0.001). = 06/58 = difference in means) in nurses with cancer.

    Conclusion

    Therefore, based on the results and the effect of acceptance and commitment-based therapy on nurseschr('39') rumination, it is suggested that acceptance and commitment-based therapy training for nurses with rectal cancer reduce their perception of disease and rumination.

    Keywords: acceptance, commitment, perception of disease, rumination, cancer
  • Zahra Rooddehghann* Pages 50-60

    Background:

     Missed care means elimination or delay of any aspect of patient care (whether part of care or the whole care). Incidence of missed care as a common threat to the quality of care and patient safety leads to many health outcomes for patients in emergency departments. This study was conducted to investigate the causes of missed nursing care in emergency departments of selected hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences.

    Methods  :

    This cross-sectional and descriptive study was conducted on 146 nurses working in emergency departments of selected hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. The samples were selected by census method. Iinclusion criteria included having a bachelorchr('39')s degree in nursing and at least 6 months of experience in the emergency department and consent to participate in the study. The method of data collection was self-report and the data collection tool was two demographic information questionnaires and Kalish Missing Nursing Care Questionnaire. The validity of the instrument was calculated by content validity method and its reliability was calculated by Cronbachchr('39')s alpha method with a coefficient of 0.743. Data analysis was carried out by SPSS-16 software using descriptive statistics.

    Results

    In general, the overall mean score of causes of missed care was 0.44 ± 2.90. The reasons for missed care in the areas of human resources with the mean score of 3.26, material resources with the mean score of 2.82 and communication with the mean score of 2.73 had the highest and lowest mean, respectively.

    Conclusion

    The results of this study showed that causes of missed care are rooted in three areas of human resources, material resources and communication. Therefore, nursing managers are recommended to consider the root causes of missed nursing care in each area of human resources, material resources and communication.

    Keywords: Missed care, Nursing, Emergency, Descriptive study, Iran
  • Minoo Miri, Shahram Vaziri*, Fatemeh Shahabizadeh, Alireza Mahmoudirad Pages 61-71
    Introduction

    Understanding the severity of depression, stress and anxiety is essential to ensure adherence to treatment and achieve appropriate treatment outcomes in patients with hypertension; therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of rational-emotional-behavioral therapy on depression and anxiety in patients with hypertension.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. From the statistical population that includes all people with hypertension referred to Dr. Mahmoudi Rad clinic in the first six months of 2020 in Birjand, 24 eligible people were selected by convenience sampling method and randomly divided into two groups (12 people tested And 12 controls were placed. The experimental group participated in eight sessions of Dryden and Newman (2013) rational-emotional-behavioral therapy, but the control group was on the waiting list. Data collection tools were Beck Depression Inventory - Second Edition Beck et al. (2000) and Beck et al. (1988) Anxiety Inventory. Data were analyzed using SPSS software version 24 and analysis of variance with repeated measures between groups at the significance level of α = 0.05.

    Results

    The results showed that rational-emotional-behavioral was effective in reducing depression (p <0.01) and anxiety (p <0.01) in patients with hypertension and these results continued in the follow-up period (p <0.01).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of rational-emotional-behavioral therapy, the results of this study can be used for psychiatric nursing processes as well as prevention of psychological problems in patients with hypertension for health system managers, for proper treatment planning, promotion of mental health services and related policies. It should be used in the community and they should pay more attention to non-drug therapies.

    Keywords: Depression, Anxiety, Hypertension
  • Masoumeh Rahimipour, Mojtaba Hosseini*, Mehrnoush Jafari, Maher Ali Pages 72-86
    Background

    High prevalence of cardiovascular diseases has increased treatment costs. Strategic purchasing of health services provides a fair access to health services, financial risk protection, and effective management of the underlying risk factors for cardiovascular diseases. This study aims to identify the factors affecting the strategic purchasing of cardiovascular health services in Iran.

    Methods

    This qualitative study was conducted in 2020. In the first stage, a literature review and, in the second stage, the semi-structured interview tools were used for the data collection. The study population consisted of managers and policy-makers of the basic health insurance organizations, Ministry of Health, hospital administrators, faculty specialists, and cardiologists. The research sample was selected by targeted sampling method. The sample size of the research continued until theoretical saturation (12 people). Data were analyzed by content analysis method using MAXQDA.

    Results

    Factors of Stewardship and policy-making, insurance, financial, structural, effective social factors for health, providers, patient-related factors, and political behavior of stakeholders influence the strategic purchasing of cardiovascular health services.

    Conclusion

    Due to the limited resources of the health system and the unlimited requirements of society, a strategic approach toward preventive interventions and the social determinants of health in terms of developing a basic insurance benefit packages can reduce the costs and quality of cardiovascular health care. Strategic purchasing requires the involvement and comprehensive support of stakeholders and key players in the health system.

    Keywords: Cardiovascular Purchasing, Strategic Purchasing, Health Services
  • Sakineh Jafari*, Mahsa Matbouei, Mohsen Soleimani Pages 87-96
    Introduction

    The learning process is present throughout nurses' working lives, and work-based learning is one of the best ways to ensure professional competence during their working lives. Awareness of the value and importance of this learning method is very important in the strategic goals of health care organizations to succeed. The aim of this study was to investigate the implementation barriers of work-based learning practices in clinical settings.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed in February 2016 in two hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Using available sampling and Morgan table, 220 clinical nurses, nursing managers (matron, supervisor, head nurse) were selected as the research sample. The opinions of nurses and nursing managers were examined in clinical education environment using a researcher-made questionnaire that was validated. After data collection, data analysis was performed using Spss software. Data using descriptive statistics (frequency and percentage) and inferential tests (exploratory factor analysis, Kaiser-Meyer-Olkin sampling adequacy test, Bartlett sphericity test, Cronbach's alpha coefficient, one-group comparison test, independent means test and test Nonparametric statistics within Friedman's case were analyzed.

    Findings

    According to nursing managers and nurses, individual, organizational and managerial factors were serious barriers to work-based learning in health centers. The difference between the opinions of nursing managers and nurses was statistically significant only in managerial barriers (P <0.01) and the difference between the views of nursing managers and nurses in individual and organizational barriers was not statistically significant (P >0.05). Compared to nursing managers, nurses considered managerial barriers to be more involved in work-based learning. According to nursing managers, organizational barriers were the most limiting factor for work-based learning methods in clinical environments.

    Conclusion

    Using work-based learning method is one of the active and interactive learning ways that leads to professional development in many fields, including nursing. Therefore, it is important to identify the factors that affect the implementation or non-implementation of this learning approach. Therefore, it is necessary for health care organizations and executives, especially in the clinical field, to consider the need to do work and improve the quality of nursing services in clinical environment and hospitals to identify other factors that hinder on-the-job learning and as far as possible Familiarize employees more and implement new and active training methods and, if necessary, integrate it with other learning methods.

    Keywords: Work-Based Learning, Nurse, Nursing managers
  • Javad Hedayati, Fereshteh Araghian Mojarad, Hedayat Jafari* Pages 97-109
    Introduction

    Transmitting bad news is one of the difficult tasks of the care team. This situation is as stressful and costly for the healthcare team as it is tedious and expensive for the clients. Therefore, the present study was conducted to investigate the factors affecting the skill of presenting bad news to the patient and companions.

    Methods

    This study was a narrative review. In the present study, Persian studies were searched in Persian language databases such as Elm Net, Noormag, SID, Magiran, With The Keywords Bad News, Diagnosis Disclosure, Truth-Telling, Patient, Treatment Staff from 1385 to 1399. To search for studies in English, the keywords, breaking bad news, diagnosis disclosure, truth-telling, patient, medical staff in the database, Research gate, Elsevier, Science DirectPubmed, Scopus between 2009-2020 were used. The Google Scholar database was also searched in Persian and English. Inclusion criteria included complete Persian and English articles. Exclusion criteria included not having access to the full article. Review articles were also excluded from the study. After searching the databases, 208 articles were included in the study. The researchers examined 27 articles by applying inclusion and exclusion criteria and eliminating duplicates.

    Results

    The findings showed that individual factors, communication factors and supportive factors are the factors affecting the bad news. Training in this area is insufficient. Therefore, according to the findings of the study, the role-playing method and multimedia tools can be used, the spikes protocol also plays an important role in improving communication skills.

    Conclusion

    According to the findings of the study, it is recommended that health policy makers and hospital managers by providing appropriate instructions to the cultural and social conditions of the country and also by holding bad news presentation skill classes, taking into account the mentioned effective factors. Try to improve bad news presentation skills.

    Keywords: Diagnosis Disclosure, Breaking Bad News, Truth-Telling, Patient, Medical Staff
  • Faezeh Pouryousef, Ali Navidian, Saeedeh Yaghoubi, Fariba Yaghoubinia* Pages 110-121
    Introduction

    Anxiety in patients under Coronary angiography leads to changes in cardiopulmonary parameters. The current study aimed to compare the effect of virtual reality and rhythmic breathing on physiological parameters of patients undergoing coronary angiography.

    Methods

    In this clinical trial study, 90 patients admitted to the cardiac care ward were studied in 2019-2020. They were selected by convenience sampling and randomly allocated into three groups: virtual reality, rhythmic breathing and control. Virtual reality and rhythmic breathing groups received intervention and control group received routine care. Systolic and diastolic blood pressure, heart rate; respiration rate and arterial oxygen saturation were measured before, half and one hour after the intervention in three groups. Data were analyzed by SPSS-16 using repeated measures analysis of variance and Chi-square.   

    Results

    The results showed that the pattern of changes of the mean of respiration and heart rate was significantly difference in three times of measures in the three groups (p = 0.001). In the case of systolic and diastolic blood pressure and arterial oxygen saturation, the pattern of changes did not show a significant difference in the three groups (p >0.05).

    Conclusion

    The use of these methods can lead to modification of some physiological parameters, so the nurses can use these methods as non-invasive, without side effects, cheap and applicable to improve patients’ physiological parameters.

    Keywords: Virtual reality, Rhythmic Breathing, Coronary angiography, Physiological parameters