فهرست مطالب

اخلاق و تاریخ پزشکی - سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1400)

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/11
  • تعداد عناوین: 33
|
  • محبوبه رضائیان، زهرا کاظمی گلیان*، قاسم کاظمی گلیان، زهره عباسی، الهه سالاری، محبوبه طباطبایی چهر صفحات 1-13

    رعایت نشدن اخلاق حرفه ای در مامایی، خطراتی زیان بار، ازجمله افزایش مرگ ومیر مادران و نوزادان را به دنبال خواهد داشت. مطالعه ی حاضر، با هدف بررسی موانع رعایت اخلاق حرفه ای در مراقبت های بالینی مامایی، از دیدگاه ماماهای بیمارستان های استان خراسان شمالی، در سال 1397، انجام شد. این مطالعه ی توصیفی مقطعی، با مشارکت 141 مامای شاغل در بیمارستان های تخصصی زنان و زایمان استان خراسان شمالی، با استفاده از نمونه گیری طبقه بندی شده، صورت گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ای شامل دو بخش بود: اطلاعات دموگرافیک و موانع رعایت اخلاق حرفه ای، در سه حیطه ی محیطی و مدیریتی و فردی مراقبتی. داده ها، با استفاده از نرم افزار SPSS، نسخه ی 22 و آمار توصیفی و استنباطی، تجزیه و تحلیل شد. از دیدگاه ماماها، هر سه دسته ی عوامل محیطی (73.94 %)، فردی مراقبتی (64.66 %) و مدیریتی (64.97 %)، ازجمله موانع رعایت اخلاق حرفه ای بودند. مهم ترین موانع رعایت اخلاق حرفه ای در بعد مدیریتی، کمبود پرسنل (80 %)، در بعد محیطی، تغییرات بیولوژیکی بدن در شیفت کاری (85.2 %) و در بعد فردی مراقبتی، رضایت نداشتن از نیازهای پایه، مانند مکفی بودن درآمد یا استراحت کافی در پرسنل مامایی (80.9 %)، بود. با توجه به اهمیت رعایت اخلاق حرفه ای و مسایل و مشکلات ناشی از رعایت نشدن آن، پیشنهاد می شود مدیران و مسیولان، برنامه ریزی های لازم و ضروری را توسط بیمارستان ها، برای رفع موانع ذکرشده از سوی ماماها انجام دهند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، مراقبت بالینی، ماما، بیمارستان های تخصصی زنان و زایمان
  • فریبا اسدی، مریم دنیایی، مصطفی کریم زاده، مهدی حیدری* صفحات 14-26

    به کارگیری اصول اخلاق حرفه ای از سوی پرستاران، موجب ایجاد محیط اجتماعی و روانی مناسب برای بیماران می شود. هدف از این مطالعه، تعیین میزان آگاهی پرستاران، از اصول اخلاق حرفه ای و موانع رعایت آن در بیمارستان های دولتی استان خراسان جنوبی، در سال 1398، بود. پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی مقطعی است که روی 230 نفر از پرستاران استان خراسان جنوبی، به روش نمونه گیری چندمرحله ای، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، فهرست اطلاعات فردی و پرسش نامه ی موانع رعایت معیارهای اخلاق حرفه ای و آگاهی از اصول اخلاق حرفه ای بود. اطلاعات، توسط نرم افزار spss، نسخه ی 22 و با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی، تجزیه و تحلیل شدند. در این مطالعه، میانگین سنی شرکت کنندگان، 73/5± 34/32 به دست آمد. میانگین نمره ی آگاهی شرکت کنندگان، در سطحی متوسط قرار داشت و حیطه ی محیطی، اولین مانع رعایت اخلاق حرفه ای از دیدگاه پرستاران بود. نتایج نشان داد مهم ترین موانع رعایت اخلاق حرفه ای، به ترتیب، تامین نشدن نیازهای پایه، توقعات نابه جای بیماران و همراهانشان و کمبود پرسنل پرستاری است. با توجه به اینکه آگاهی پرستاران از اصول اخلاق حرفه ای در سطحی متوسط است، برگزاری کارگاه های اخلاق حرفه ای، رفع موانع محیطی و فراهم کردن وضعیت مطلوب برای پرستاران، ازجمله، بهبود وضعیت بخش ها و افزایش نیرو و برآوردن انتظارات آن ها در زمینه های مختلف، مانند استراحت کافی، مکفی بودن درآمد و تدوین شیفت های مناسب، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، اخلاق حرفه ای، پرستار، موانع
  • بهنام قنبرپور* صفحات 27-33

    عقل سلیم، حسب قواعدی مانند لاضرر و لاضرار، وجوب دفع ضرر محتمل، نفی حرج و حرمت القاء در تهلکه، دفع ضرر از خود را عقلا و شرعا، واجب می داند؛ خواه، ضرر، یقینی و خواه، احتمالی باشد؛ از سوی دیگر، در تعالیم اخلاق اسلامی، مفاهیمی چون: ایثار، مواسات، تعاون بر بر، صبر، احسان و حفظ کرامت انسانی، جلوه گری می کند. پرسش طرح شده آن است که آیا پزشکان و مراقبان، به استناد آیه ی شریفه ی «لاتلقوا بایدیکم الی التهلکه»، مجاز به ترک ماموریت خود در درمان و تیمار بیماران بیماری های مسری، مانند کرونا، خواهند بود؟ پژوهش حاضر که به روش تحلیلی و توصیفی، سامان یافته است، به منظور جمع بین اصول اخلاقی مراقبت از بیماران بیماری های واگیر، از سویی و قواعد مربوط به حفظ جان خویش از تهلکه و دفع ضرر و حرج از خود، از سوی دیگر، ترک بیمار را در این مواقع برنمی تابد و آن را خلاف کرامت انسانی تلقی می کند؛ لذا، شایسته است پزشکان و پرستاران، جدا از وظایف شغلی، ضمن تقویت روحیه ی ایثار و مواسات در خود، به استناد قواعد آمره در نظام پزشکی و اصول اخلاقی حاکم بر قواعد فقهی، با رعایت دقیق و کامل دستورالعمل های بهداشتی، حسب مفاد قاعده ی «المیسور لایترک بالمعسور»، ضمن صیانت از سلامتی خویش، به مراقبت و درمان بیماران مبتلا به کرونا مبادرت ورزند.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، بیماری واگیر، کرونا، نفی ضرر و حرج
  • سعیده خجسته* صفحات 34-42

    هدف از مقاله ی حاضر، بررسی نقش اعضای هییت علمی دانشگاه ها، در اعتلای تربیت اخلاقی در دانشگاه هاست؛ همچنین، در این مقاله، سعی شده است ابعاد تربیت اخلاقی (بعد عاطفی و شناختی و رفتاری)، در قالب راهکارهای عملی، به اعضای هییت علمی دانشگاه ها ارایه شود. برای این کار، از همه ی منابع موجود داخلی و خارجی، ازجمله کتب و مقالات مرتبط و به روز، استفاده شده است. روش جمع آوری داده ها، کتابخانه ای بوده است. یافته های این تحقیق، نشان دهنده ی این مهم است که وظیفه ی اعضای هییت علمی دانشگاه ها، این است که ضمن تحکیم اعتقادات دینی دانشجویان، در ارتقای تربیت اخلاقی آن ها نیز، کوشش کنند؛ رشد ابعاد عاطفی و شناختی و رفتاری، موجب اعتلای تربیت اخلاقی در اعضای هییت علمی و دانشجویان می شود و آن ها می توانند با روش هایی مانند رسیدن به آرامش قلبی و طمانینه، تقویت انگیزه در خود، طرح شوخی های مناسب در کلاس و حفظ روحیه ی شوخ طبعی، دوری از کمال گرایی افراطی و غرور و داشتن اخلاق نیکو در کلاس، برای تربیت و رشد بعد عاطفی تلاش کنند. بعد شناختی تربیت اخلاقی، به تدریس اثربخش و مولفه های مرتبط با آن می پردازد که قدرت بیان و وضوح گفتار مدرس، مدیریت بهینه ی کلاس و تعامل موثر و سازنده با دانشجویان، شیوه هایی هستند که به عنوان راهکار عملی، ارایه شدند. در بعد رفتاری، توجه به حریت اخلاقی، تاب آوری، گشودگی اخلاقی و پرورش روحیه ی نقدپذیری، از مهم ترین راهکارهای رشد محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: اخلاق، تربیت اخلاقی، اعضای هیئت علمی، دانشگاه
  • احسان امیری اردکانی، مجید نیمروزی، نجمه ساسانی، امید آسمانی* صفحات 43-47
  • امین حسنوند*، داوود میرزایی فر صفحات 48-59

    یکی از مهم ترین مباحثی که در حقوق پزشکی مطرح می شود، بحث مسئولیت پزشک است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی اعتقاد به هر یک از دیدگاه های مسئولیت پزشک در قبال بیمار و مسئولیت پذیری است. روش پژوهش، کتابخانه ای و توصیفی هم بستگی است. بررسی منابع مختلف، نشان می دهد در رابطه با مسئولیت پزشک در قبال بیمار، می توان به چهار دیدگاه اشاره کرد که این دیدگاه ها عبارتند از: مسئولیت محض پزشک، عدم مسئولیت پزشک ماهر محتاط، مسیول بودن پزشک در صورت تقصیر در درمان، مسیول بودن پزشک در صورت مباشر بودن در درمان. نتایج به دست آمده بیانگر این است که هم بستگی مثبت بین زیرمولفه های مسئولیت پذیری و دیدگاه های مسئولیت پزشک وجود دارد که در سطح 01/0 معنی دار هستند. یافته ها نشان می دهد دیدگاه های یک و سه، هم بستگی بالاتری نسبت به دیگر دیدگاه ها، با مسئولیت پذیری پزشکان دارند. میزان هم بستگی بین ابعاد مسئولیت پذیری با دیدگاه هایی که مسئولیتی بیشتر را برای پزشکان در نظر گرفته، بیشتر است.

    کلیدواژگان: تقصیر، حقوق پزشکی، مسئولیت پذیری، موازین پزشکی
  • فرهاد خرمائی، خاتون محمودنژاد* صفحات 60-73

    بی صداقتی تحصیلی یکی از چالش های مهم مراکز آموزشی است. در پژوهش حاضر، نقش واسطه ای عدم درگیری اخلاقی در رابطه ی بین منش های اخلاقی با بی صداقتی تحصیلی بررسی شد. پژوهش حاضر از نوع هم بستگی است. جامعه ی آماری شامل همه ی دانشجویان دانشگاه شیراز بود؛ شرکت کنندگان پژوهش شامل 246 دانشجو، به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از مقیاس های عدم درگیری اخلاقی، رفتار غیرمولد تحصیلی و پرسش نامه ی منش های اخلاقی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، از روش مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS استفاده شد. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد منش های مثبت اخلاقی، به صورت مستقیم با بی صداقتی تحصیلی رابطه دارد؛ همچنین منش های منفی اخلاقی، هم به صورت مستقیم و هم با واسطه گری عدم درگیری اخلاقی، با بی صداقتی تحصیلی رابطه ی معنادار دارد. عدم درگیری اخلاقی نیز، به صورت مستقیم، پیش بینی کننده ی بی صداقتی تحصیلی در دانشجویان بود. با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت منش های مثبت اخلاقی، به صورت مستقیم و منش های منفی اخلاقی، به تنهایی یا با واسطه ی عدم درگیری اخلاقی، بی صداقتی تحصیلی را پیش بینی می کنند. عدم درگیری اخلاقی نیز، پیش بینی کننده ی بی صداقتی تحصیلی دانشجویان بود.

    کلیدواژگان: بی صداقتی تحصیلی، عدم درگیری اخلاقی، منش های اخلاقی، دانشجویان
  • حسین فصیحی*، سید محمد حسینی سورکی صفحات 74-87

    فناوری های مربوط به حوزه ی پزشکی و ژنتیک، به ویژه مهندسی ژنتیک و تلاش برای به نژادی، همانند دیگر فناوری های نوظهور، در دهه های اخیر رشد و پیشرفتی چشمگیر و برکاتی خیره کننده داشته و موجب توفیق های بسیاری در حوزه ی پیشگیری از ناهنجاری ها و درمان بیماری ها شده است؛ با این همه و به رغم کامیابی برخی تلاش ها در زمینه ی به نژادی و پیشرفت های امیدآفرین و شعف انگیز در این حوزه، افق های مبهم به کارگیری مهندسی ژنتیک و تلاش برای به نژادی، به ویژه احتمال بهره گیری های غیرمسیولانه و منفعت جویانه از فناوری هایی از این دست، دغدغه برانگیز و نگران کننده بوده است. از همین رو، برخی با تاکید بر ملاحظات اخلاقی ناظر به فناوری های زیستی پزشکی، به ویژه مهندسی ژنتیک، جواز اخلاقی و به مصلحت بودن بهره گیری از مهندسی ژنتیک، با هدف به نژادی و بهبود نسل و نژاد انسانی را محل تردید و تامل دانسته اند و یکی از مهم ترین پیامدهای ناخوشایند و ناگوار به نژادی را نقض عدالت/ عدالت اجتماعی یا تشدید بی عدالتی و نابرابری به حساب آورده اند. در این پژوهش ضمن اشاره ای گذرا به معنا و گونه های به نژادی و سویه های اخلاقی آن، با تبیین و تحلیل ملاحظات اخلاقی به نژادی، روشن می شود که با اتخاذ تصمیم های بخردانه و اندیشیدن برخی تمهیدات می توان از بروز نابرابری های ناشی از به نژادی جلوگیری کرد یا آن ها را به حداقل رساند.

    کلیدواژگان: اخلاق و فناوری، به نژادی، مهندسی ژنتیک، نقض عدالت
  • محمد رضایی* صفحات 88-100

    پژوهش حاضر در پی یافتن پاسخ این سوال است که توصیه های دینی و اخلاقی تا چه حد بر بهداشت محیط شهرهای قلمرو آل بویه اثرگذار بوده است؟. در پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و تکیه بر منابع کتابخانه ای از کتب روایی، تاریخی، طبی و جغرافیایی فیش برداری شد؛ سپس پس از دسته بندی داده ها در مهم ترین حوزه های مرتبط با بهداشت محیط و بررسی آن ها، نتیجه حاصل شد. یافته ها حاکی از آن است که در نیمه ی اول دوره ی حکومت آل بویه، در پی افزایش جمعیت و گسترش برخی شهرها، نیاز به اقدامات بهداشتی در حوزه های مختلف، که امروزه از وظایف متولیان بهداشت محیط است، احساس شد. در کنار دستورات و توصیه های موجود در برخی آیات و روایات که مبنای بخشی از قوانین بهداشتی به شمار می رفت، تعدادی از حکام این سلسله مانند عضدالدوله (324 تا 372 ه.ق) نیز با برخی اقدامات عمرانی و خدماتی همچون تامین آب شرب یا احداث مراکز درمانی و خدماتی و نصب محتسب به دخالت در امر بهداشت شهرها در حوزه های مختلف پرداختند؛ البته بخشی از این اقدامات با سلامت جامعه در حوزه ی بهداشت مواد غذایی، معابر و اماکن عمومی و بهداشت آب و دفع فاضلاب در ارتباط بود.

    کلیدواژگان: آل بویه، بهداشت شهر، بهداشت محیط، طب
  • جواد علیپور سیلاب، علی عباسی، حسین نامدار* صفحات 101-113

    مساله ی بیماری در بستر تاریخ همواره یکی از دغدغه های انسان خردمند بوده است. متناسب با نظام فکری هر دوره ای از تاریخ، انواع بیماری ها شناسایی و راهکارهای پیشگیری و درمانی آن ها ارایه شده است. شناسایی برخی بیماری ها، ازجمله آنفلوانزا به دوره ی جدید برمی گردد. از واژه ی «آنفلوانزا»، برای نخستین بار در عصر قاجار استفاده شد. به دلیل نوپدید و ناشناخته بودن آن، گروه طبیبان، به عنوان مسیولان امور مربوط به سلامت، به شناخت درباره ی این بیماری و تعریف و تبیین آن نیاز داشتند. هدف پژوهش حاضر، به عنوان مطالعه ای تاریخی مروری، در گام اول بررسی تاریخچه ی شیوع این بیماری در ایران و فرایند شناخت آن، از خلال منابع اطلاعاتی در دسترس، در جامعه ی عصر قاجار است. رویکرد پزشکی مطبوعات و شناسایی و معرفی «رساله در مرض گریپ: آنفلوانزا»، به عنوان نخستین رساله ی نگاشته شده درباره ی این بیماری نیز، در این مرحله انجام شده است. گام دوم پژوهش حاضر، بررسی و واکاوی نحوه ی ورود آنفلوانزای اسپانیایی به ایران و تبعات آن در مناطق درگیر است.

    کلیدواژگان: آنفلوانزا، ایران، بیماری، عصر قاجار
  • داریوش عظیمی* صفحات 114-127

    شیوع گسترده و افزایش روزافزون آمار مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا، باعث بروز آسیب های روان شناختی فراوان، ازجمله فشارهای روانی، در افراد شده است؛ لذا، این پژوهش با هدف مطالعه ی رابطه ی استرس ادراک شده با راهبردهای مقابله ای همراهان بیماران کرونایی بستری در بخش آی سی یو مراکز درمانی شهر اردبیل انجام شد. پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی تحلیلی است. نمونه گیری، به روش در دسترس، از میان همراهان بیماران کرونایی بستری در بخش مراقبت های ویژه صورت گرفت (محدوده ی زمانی اردیبهشت تا شهریور 1399). تعداد نمونه های پژوهش، با توجه به نتایج مطالعه ی مقدماتی، 462 نفر برآورد شد. اطلاعات گردآوری شده، شامل مشخصات دموگرافیک همراه بیمار، پرسش نامه ی استرس ادراک شده ی کوهن و پرسش نامه ی سبک های مقابله ای بلینگز و موس بود. داده های جمع آوری شده، با استفاده از آزمون های تی مستقل، من ویتنی، اسپیرمن و مجذور کای و آزمون واریانس یک طرفه، با نرم افزار SPSS، نسخه ی 24، تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار استرس ادراک شده، 92/5 ± 80/44 و سبک های مقابله ای هیجان مدار و مساله مدار، به ترتیب، 02/3 ± 08/19 و 54/5± 35/32 بود. آزمون ضریب هم بستگی اسپیرمن، بین استرس ادراک شده با سبک مقابله ای مساله مدار 0.321 = r و هیجان مدار 0.113 = r ارتباطی معنی دار را نشان داد. (0.05 > p) بر اساس نتایج این پژوهش، همراهان بیماران کرونایی بستری شده در بخش مراقبت های ویژه، بیشتر، از شیوه های مقابله ای هیجان مدار استفاده می کنند که نتیجه ی آن، افزایش رفتارهای هیجانی است؛ لذا، برای کمک به سلامت روانی همراهان بیماران کرونایی، می توان از طریق طراحی و اجرای برنامه های آموزشی و حمایتی مراقبتی، به تقویت کاربرد سبک مقابله ای مساله مدار کمک کرد.

    کلیدواژگان: استرس، کرونا، کووید 19، آی سی یو، همراهان بیماران
  • ارغوان حاج شیخ الاسلامی، فاطمه ملارحیمی ملکی، مرضیه نجومی* صفحات 128-139

    این مطالعه، مروری روایتی و پژوهشی اسنادی است که با بررسی متون، مستندات، جست وجوی مدارک مرتبط چاپی و اینترنتی به دو زبان فارسی و انگلیسی، یافته ها را استخراج، دسته بندی، تلخیص و گزارش کرده است. هدف از این مطالعه، تعیین روند شکل گیری رشته ی پزشکی اجتماعی در ایران و جهان و بررسی ضرورت وجودی آن بود. رشته ی پزشکی اجتماعی در حدود یک سده پیش، برای پاسخ گویی به چالش های عمده ی زمان خود، مانند نبود دید جامعه محور به سلامت و بیماری، وجود شکاف بین پزشکی بالینی و سلامت عمومی و بی توجهی به تاثیر تعیین کننده های اجتماعی سلامت به وجود آمد. متخصصان پزشکی اجتماعی قادرند که بسیاری از مشکلات فعلی نظام سلامت، مانند بیماری محوری، نابرابری، تامین مالی ناعادلانه، افزایش روزافزون تقاضا و هزینه های خدمات سلامتی را کاهش دهند و پرچم دار توجه به تعیین کننده های اجتماعی و ایجاد ارتباط سازنده بین بخش های متولی سلامت با سایر سازمان های اثرگذار بر سلامت باشند. این رشته می تواند راهگشای نظام سلامت برای فایق آمدن بر مهم ترین چالش های معاصر باشد. بی توجهی به این رشته، نظام سلامت را در رسیدن به اهداف توسعه ی پایدار و ارتقای سلامت جامعه با مشکل جدی روبه رو خواهد ساخت. حمایت بیشتر مسیولان و بهره گیری از مهارت و توانمندی های متخصصان این رشته می تواند موجب پاسخ گویی بهتر به نیازهای سلامت جامعه و دستیابی آسان تر به اهداف کلان نظام سلامت شود.

    کلیدواژگان: پزشکی اجتماعی، تاریخچه، نظام سلامت، ایران
  • رویا ملک زاده، افشین امیرخانلو، قاسم عابدی، فرشته عراقیان مجرد* صفحات 140-152

    گسترش سریع کووید 19، نبود درمان استاندارد، محدودیت زمانی و کمبود منابع از چالش های جدی در سراسر دنیاست. با توجه به اهمیت اخلاق در ارایه ی مراقبت به بیماران مبتلا به بیماری های نوپدید، این مطالعه با هدف تبیین چالش های اخلاقی در مراقبت از بیماران کووید 19 و درمان آنان انجام شد. پژوهش حاضر به روش تحلیل محتوای کیفی در سال 1399 انجام شد. مشارکت کنندگان 22 نفر از پزشکان متخصص عفونی و پرستاران بخش های مراقبت بیماران کووید 19 با حداقل پنج سال سابقه ی کار در بیمارستان های استان مازندران بودند. داده ها از طریق مصاحبه ی نیمه ساختاریافته ی مبتنی بر هدف و روش گلوله ی برفی، پس از کسب رضایت آگاهانه از شرکت کنندگان جمع آوری شد و تا اشباع داده ها ادامه یافت. تحلیل داده های مطالعه با استفاده از روش گرانهیم لوندمن انجام شد. برای صحت و استحکام مطالعه از معیارهای پیشنهادی گوبا و لینکلن استفاده شد.از تحلیل تجربیات مشارکت کنندگان، چهار درون مایه ی اصلی و سیزده درون مایه ی فرعی درخصوص چالش های اخلاقی در مراقبت از بیماران مبتلا به کووید 19 استخراج شد. رعایت حقوق بیماران، انگ و تبعیض اجتماعی، وظیفه ی مراقبت از بیماران و حمایت و پاسخ گویی مسیولان از چالش های اصلی اخلاقی در مراقبت از بیماران در دوران کرونا بود. با توجه به یافته های مطالعه، حمایت از حقوق بیماران و ارایه ی مراقبت با کیفیت خوب از طریق تصمیم گیری آگاهانه و اخلاقی برای افزایش رضایتمندی بیماران و ارتقاء سلامت آنان، به عنوان راهکارهای رفع چالش های اخلاقی، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، بیمارستان، چالش، کرونا ویروس، کووید 19
  • محمد میرزایی*، بهزاد جودکی، زهرا بازوبند، احسان شریعتی فرد صفحات 153-168

    بیماری نوظهور و فراگیر کووید 19 که از سطح همه گیری (اپیدمی) گذر نموده و به سطح جهان گیری (پاندمی) رسیده، چالش های فراوانی را برای جامعه ی جهانی ایجاد کرده است. ویژگی های خاص بیماری کووید 19 ازجمله ناشناخته بودن و پیچیدگی منشا این ویروس، وسعت و سرعت بالای انتشار و انتقال آن، جهش پذیری فراوان، نبود درمان قطعی برای آن تاکنون ، وجود دوره ی کمون و نهفتگی بیماری، بررسی همه جانبه و تدوین برنامه ای جامع را در تمام ابعاد می طلبد تا بتوان برای کنترل و مدیریت آن اقدام کرد. سرعت فراوان انتقال این بیماری و ویروس، با بی احتیاطی ناقلان و بیماران به صورت تصاعدی افزایش می یابد. طولانی بودن زمان شیوع این بیماری نیز باعث سهل انگاری افراد در رعایت پروتکل های بهداشتی شده و موجب بیماری افراد دیگر می شود؛ ازاین رو، بی احتیاطی و سهل انگاری برخی افراد، ضمن تحمیل بار حقوقی و اخلاقی در رعایت نکردن حقوق جامعه، امنیت و سلامت جسمانی و روانی افراد را نیز تهدید می کند. یکی از اهداف تدوین قواعد فقهی و قوانین عرفی، صیانت از جان و سلامت افراد است؛ لذا موضوع این نوشتار، بررسی الزامات و ضمانت اجرای ناظر بر مراقبت و پیشگیری از بیماری کووید 19 و مسئولیت کیفری تحمیلی بر افرادی که پروتکل های بهداشتی را رعایت نمی کنند، با نگاهی فقهی و حقوقی خواهد بود. بر این اساس افرادی که حداقل های بهداشتی را در برابر این ویروس رعایت نمی کنند، در صورت ناقل بودن دارای مسئولیت هستند و در صورت احراز و اثبات قصور یا تقصیر و انتساب اضرار یا آسیب به ایشان، باید از عهده ی جبران خسارت برآیند. افزون براین، در صورت آگاهی به ناقل بودن، امکان تعزیر ایشان نیز وجود خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تقصیر، سلامت، کووید 19، مسئولیت
  • زهرا عباسی، نعیمه سیدفاطمی، مرجان مردانی، ملیحه کدیور* صفحات 169-173
  • زهرا صادقی آرانی* صفحات 174-187

    پس از انتشار ویروس کووید 19 و همه گیری آن در اواخر دسامبر 2020، سازمان بهداشت جهانی و سازمان های ملی در سراسر دنیا توصیه هایی برای محافظت شخصی ارایه کردند که یکی از مشهودترین آن ها استفاده از ماسک برای جلوگیری از شیوع ویروس بود. علی رغم اهمیت این راهکار، هنوز بسیاری از افراد در برابر استفاده از ماسک مقاومت می کنند؛ ازاین رو، هدف این پژوهش، پیش بینی میزان پوشیدن ماسک توسط افراد با استفاده از چهار عامل تفکر سیستمی، مسئولیت پذیری فردی اجتماعی، تعهد اخلاقی و فردگرایی، با تاکید بر تاثیر باورها و هنجارهای ذهنی بر رفتار مصرف کننده بود. جامعه ی آماری این تحقیق را شهروندان شهرستان کاشان تشکیل دادند و برای جمع آوری داده های تحقیق، از پرسش نامه استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون های میانگین حاکی از آن بود که زنان بیش از مردان از ماسک استفاده می کنند؛ همچنین با افزایش تحصیلات، میزان استفاده از ماسک افزایش یافته است. (p-value<0.05) نتایج آزمون تحلیل رگرسیون نیز نشان داد هر چهار متغیر پیش بین دارای توان پیش بینی کنندگی بودند. میزان استفاده از ماسک با متغیرهای تفکر سیستمی، مسئولیت پذیری فردی اجتماعی، تعهد اخلاقی رابطه ی مثبت و معنی دار و با فردگرایی رابطه ی منفی و معنی دار داشت؛ همچنین تعهد اخلاقی با ضریب بتای 0.694 (p-value<0.1)  و تفکر سیستمی با ضریب بتای 0.107 (p-value<0.05) به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر متغیر ملاک (میزان استفاده از ماسک) داشتند. با توجه به یافته های این پژوهش به نظر می رسد، ایجاد و توسعه ی یک تفکر کل نگر، توجه به مسئولیت های فردی و اجتماعی، تقویت تعهد اخلاقی و پرهیز از فردگرایی در رابطه با رفتارهای مطلوب جمعی برای مدیریت یک بحران همه گیر ضروری است. در نتیجه، اجرای راهکارهایی برای افزایش این ویژگی های فردی، می تواند به تقویت و شکل گیری رفتارهای مطلوب جمعی در زمان بحران، مانند پوشیدن ماسک در زمان کووید 19، کمک می کند.

    کلیدواژگان: تعهد اخلاقی، تفکر سیستمی، رفتار مصرف کننده، فردگرایی، کووید 19، ماسک، مسئولیت پذیری فردی اجتماعی
  • کامران شیربچه*، سعید پورحسن، علی شیربچه صفحات 188-196

    با شروع همه گیری ویروس کووید 19، سیل عظیم مراجعه کنندگان به مراکز درمانی سرازیر شد و این مساله موقعیت کاری کادر درمان را به شدت تحت تاثیر قرار داد. ازآنجاکه با افزایش عبور و مرور افراد، تجمعات اجتماعی، رعایت نکردن پروتکل های استفاده از ماسک و فاصله گذاری فیزیکی، ویروس بیشتر گسترش می یابد و آمار مبتلایان و فوت شدگان آن افزایش پیدا می کند، در این مقاله بر آنیم به بررسی واکنش کادر درمان به بی تفاوتی جامعه بپردازیم. به نظر می رسد این پدیده به تدریج موجب کاهش کیفیت خدمت رسانی پرسنل درمان می شود.

    کلیدواژگان: بی تفاوتی جامعه، گسترش ویروس، ویروس کووید 19، کیفیت عملکرد، عملکرد کادر درمانی
  • مهدی باصولی، سعیده درخش* صفحات 197-215

    بشر، طی دهه های اخیر، از طرفی با پدیده های جوی و تغییرات محیطی و از طرف دیگر، با ظهور بیماری های نوپدید مواجه بوده است. مدیریت بیماری های نوپدید، مستلزم درنظرگرفتن رویکرد اخلاقی برای کنترل و مراقبت از این بیماری هاست. معضلات اخلاقی حاصل از پیشرفت های تشخیصی و درمانی نوین در علم پزشکی، ضرورت پرداختن به اخلاق پزشکی را دوچندان کرده است. یکی از بیماری های نوپدید در قرن حاضر که تقریبا، همه ی جهان با آن روبه رو شده اند، بیماری کروناویروس است. مطالعه ی حاضر، با هدف بررسی ضرورت توجه کادر درمانی، به ملاحظات اخلاقی در مراقبت از بیماران مبتلا به ویروس کووید 19، انجام شده است. در این پژوهش، علاوه بر استفاده از مقالات منتشرشده درباره ی این بیماری که از اواخر سال 2019 میلادی تا اوایل سال 2020 میلادی نگاشته شده اند و همچنین، بهره گیری از پژوهش های داخلی که ابعاد متفاوت این بیماری را بررسی کرده اند، مصاحبه هایی نیز، با بهبودیافتگان بیماری کروناویروس انجام شده است. این مصاحبه شوندگان، در بازه ی زمانی آغاز فراگیری ویروس، اوایل بهمن ماه 1398 تا اواخر مهر 1399، در بیمارستان شهیدصدوقی استان یزد، بستری بوده اند. بررسی ها نشان می دهد توجه هر چه بیشتر به ملاحظات اخلاقی در مراقبت از بیماران مبتلا به بیماری کووید 19، نیازمند گنجاندن آموزش اخلاق حرفه ای و پزشکی به ارایه دهندگان خدمات درمانی به این بیماران است و برای مدیریت بهینه ی این بیماری، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بیمارستان شهیدصدوقی یزد، بیماری های واگیردار، کروناویروس، ملاحظات اخلاقی
  • محمود اکبری*، محمدنبی سلیم صفحات 216-228

    یکی از رخدادهای مهم و اثرگذار در جریان تعامل بین تمدن اسلامی و غرب، جنگ های صلیبی بود که نزدیک به دو قرن، ادامه یافت و دامنه ی آن، از اروپا تا شام و مصر را در بر داشت. بروز این نبردها که به دلیل شور مذهبی اروپاییان برای تصرف خاستگاه مسیح (ع) و نیز، سرازیرشدن جمعیت مازاد اروپا به شرق بود، به طور مستقیم، به انتقال علوم و فنون بین غرب و شرق یاری رساند. پژوهش حاضر، با تکیه بر روش تحقیق توصیفی تحلیلی و به مدد مطالعات کتابخانه ای، بر آن است تا به بررسی نقش جنگ های صلیبی در انتقال دانش پرشکی از حوزه ی تمدن اسلامی به اروپا بپردازد؛ ازاین رو، در مراجعه و استناد به متون، صداقت و امانت داری، رعایت شده است. نتیجه ی تحقیق، گواه آن است که در اثنای کارزار صلیبی، اروپاییان، با مشاهده ی پیشرفت های علمی مسلمانان، بر آن شدند تا آثار اطبای مسلمان را ترجمه و به اروپا، منتقل کنند. این امر، موجب پیشرفت دانش پزشکی و توسعه ی امر بهداشت در اروپا، مقارن با عصر نوزایی، شد؛ ازاین رو، یکی از مهم ترین پیامدهای کارزار مسلمانان و صلیبیان، تسهیل روند انتقال مبانی فرهنگی و تمدنی جهان اسلام،  ازجمله اندوخته های طب ایرانی اسلامی، به حوزه ی تمدنی غرب بوده است.

    کلیدواژگان: اروپا، تمدن اسلامی، جنگ های صلیبی، طب ایرانی اسلامی
  • محمد خمرنیا، مصطفی پیوند*، فاطمه ستوده زاده صفحات 229-231
  • سعیده سعیدی تهرانی، فاطمه بهمنی، مینا فروزنده، اکرم هاشمی* صفحات 232-244

    از آغاز پاندمی کووید 19، پژوهشگران کشورهای مختلف به دنبال تولید واکسن موثر برای مواجهه با این پاندمی برآمدند. با توجه به عدم وجود داروی موثر و کارآمد به نظر می رسد که واکسن تنها امید نجات دنیا از پاندمی است. در این مقاله به مرور ملاحظات اخلاقی واکسیناسیون عمومی با عنایت به اصول اساسی اخلاق زیستی خواهیم پرداخت. تولید ایمن و استاندارد، سپری کردن مراحل علمی و اخلاقی، همچنین ارزیابی و پایش ایمنی و اثربخشی، ملاحظه ی اصلی در تولید هر واکسنی است. عدالت ایجاب می کند واکسیناسیون با اولویت افراد آسیبپذیر و در معرض خطر صورت گیرد. ممکن است افراد به عللی در مقابل دریافت واکسن مقاومت کنند؛ ازجمله سردرگمی ناشی از انبوه اطلاعات، بی اعتمادی عمومی به حرفه ی پزشکی، ارتباط بین واکسیناسیون و ایجاد برخی بیماری ها، پایین بودن نرخ مرگ در اثر کووید 19. ممکن است تصور عامه مردم، بویژه افراد جوان و سالم براین باشد که ما با احتمال بسیار بالایی زنده خواهیم ماند , به خطرات کم ولی احتمالی ناشی از واکسن تن در ندهند اما بدلیل مسری بودن بالای بیماری ممکن است نرخ مرگ و میر و ابتلا به بیماری شدیدا بالا برود، همچنین تبعات ناشی از بیماری عمدتا افراد آسیب پذیر را درگیر می کند، در تصمیم سازی اخلاقی باید فواید و ضررهایی که واکسن برای هر فرد دارد، در مقابل فواید و ضررهای عدم واکسیناسیون برای جامعه را در نظر گرفت و با توجه به اهمیت اتونومی، فرهنگ سازی و متقاعدسازی افراد بسیار مهم است. لذا در این نوشتار راهکارهای عملی برای اعتماد سازی وپذیرش عمومی این امر نیز بیان خواهد شد.

    کلیدواژگان: امتناع، تصمیم سازی اخلاقی، کووید 19، واکسیناسیون
  • خدیجه نصیریانی، عباسعلی دهقان تفتی، سیده الهام فضل جو* صفحات 245-247
  • سعید نظری توکلی*، حجت عزیزاللهی صفحات 248-264

    جرایم دارویی، فارغ از پیامدهای خسارت بار اقتصادی، بهداشت عمومی و سلامت اشخاص را نیز تهدید می کند؛ بنابراین، جامعه ی جهانی برای مبارزه ی موثر با آن ها، مصمم شده است. در قوانین، موضوع مصادره ی اموال، به عنوان کیفر برای مجرمان در جرایم دارویی در نظر گرفته شده است؛ درحالی که از لحاظ فقهی، این مجازات با چالش هایی روبه روست. یافته های پژوهش حاضر که به روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای انجام شده است، نشان می دهد که قانون گذار، در ماده ی 18 قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی، مصادره ی اموال را به عنوان مجازات، در برخی از جرایم دارویی، پذیرفته است. از نظر فقهی هم، انسان نسبت به اموال و دارایی های خود، حق مالکیت دارد؛ اما معنای آن، مالکیت مطلق وی نیست و بنا بر شرایط خاص و در فرض وجود مصالح عمومی، این حق می تواند در قالب مصادره ی اموال، نادیده گرفته شود؛ به شرط آنکه راه های بازدارنده ی دیگری برای ارتکاب جرایم دارویی، اجراشدنی نباشد.

    کلیدواژگان: جرایم دارویی، دارو، مصادره ی اموال، فقه
  • سمانه عزیزی، احمدرضا مهتدی، مهدی بیژن زاده صفحات 265-275

    ارتباط بین پزشک و همکاران، شامل تعامل آن‌ها در امر مراقبت از بیمار، برای دستیابی به هدفی مشترک، یعنی ارتقاء وضعیت بیمار است. مطالعه‌ی توصیفی‌تحلیلی حاضر، با هدف شناخت دیدگاه پزشکان و کارکنان اتاق عمل در خصوص رعایت اخلاق در ارتباط حرفه‌ای بین آنان، به‌صورت مقطعی در سال 1398 صورت گرفت. نمونه‌های پژوهش، کارکنان اتاق عمل و پزشکان شاغل در سه بیمارستان‌ آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز بودند که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار بررسی، پرسش‌نامه‌ای دو قسمتی، شامل متغیرهای فردی‌اجتماعی و سوالات مربوط به ارتباط حرفه‌ای پزشک و کارکنان اتاق عمل بود. نتایج نشان داد بیشتر پزشکان و کارکنان اتاق عمل معتقدند که رعایت اخلاق در ارتباط بین آن‌ها، در مجموع، خوب بوده است. در گروه پزشکان 1/18 درصد دیدگاه متوسط و 9/81 درصد از آنان دیدگاه خوب و در گروه کارکنان اتاق عمل نیز، 8/4 درصد دیدگاه ضعیف، 3/27 درصد دیدگاه متوسط و 9/67 درصد دیدگاه خوبی نسبت به ارتباطشان با یکدیگر داشتند؛ ازاین‌رو، تلاش برای بهبود ارتباط بین پزشک و کارکنان و انجام‌دادن اقدامات مناسب در این مسیر، تا زمان رعایت‌شدن اصول اخلاق حرفه‌ای در سطح عالی، شایسته است و ارتقاء سطح خدمات درمانی را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: پزشک، کارکنان اتاق عمل، شایستگی حرفه ای، برنامه های ارتباطی
  • ساسان موگهی، فرخنده جمشیدی، نگار پرویزی، علی محمدی سپهوندی صفحات 280-290

    در مراکز درمانی و پزشکی، انطباق رفتارهای فردی و اجتماعی با اخلاق و موازین شرعی بسیار مهم و نیازمند ارزیابی‌های پیوسته است. بر همین اساس، مطالعه حاضر با هدف تعیین انطباق امور پزشکی با موازین شرع مقدس از دیدگاه بیماران و کارورزان در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور شهر اهواز در سال 1399 انجام شد. این مطالعه از نوع توصیفی‌مقطعی بود و جامعه‌ی آماری آن شامل کارورزان (204 نفر) و بیماران (385 نفر) مراجعه‌‌کننده به بیمارستان‌های آموزشی دانشگاه‌ علوم پزشکی جندی‌شاپور شهر اهواز بود. نمونه‌گیری نیز به‌‌صورت تصادفی انجام‌ شده است. همچنین، پژوهشگر داده‌ها را به وسیله‌ی فرم جمع‌‌آوری اطلاعات و پرسش‌نامه‌ای متشکل از هفده سوال از بیماران و کارورزان جمع‌‌آوری کرد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS 20 و آمار توصیفی و استنباطی بررسی شد. از دیدگاه کارورزان، بین انطباق امور پزشکی با موازین شرع مقدس در بیمارستان‌های مختلف و جنسیت ارتباط معنادار وجود داشت (0.05>P)؛ ولی با سن و وضعیت تاهل ارتباط معناداری دیده نشد (0.05<P) ، سن، تحصیلات، وضعیت تاهل و بیمارستان تفاوت معنادار وجود نداشت (0.05>P). از دیدگاه کارورزان، انطباق امور پزشکی با موازین شرع مقدس برابر با 1/45% و از دیدگاه بیماران برابر با 40.5% بود. بر اساس نتایج مطالعه‌ی حاضر، برای رعایت کامل انطباق امور پزشکی با قوانین شرع مقدس، در تمامی بیمارستان‌های بررسی‌شده، به فضای فیزیکی و کادر درمانی همگن با جنسیت بیماران بیشتری نیاز است.

    کلیدواژگان: انطباق امور پزشکی، بیمار، کارورز، موازین شرع مقدس
  • خدیجه نصیریانی، مژگان براتی کهریزسنگی، سیده الهام فضل جو صفحات 291-302

    جو اخلاقی حاکم بر بیمارستان‌ها می‌تواند تصمیم‌گیری‌های اخلاقی پرستاران را تحت تاثیر قرار دهد؛ در جو بیمارستانی که پرستار نتواند شجاعت اخلاقی خود را به کار گیرد، به‌مرور، حقوق و منافع بیمار نیز، نادیده گرفته می‌شود؛ لذا، مطالعه‌ی حاضر، با هدف تعیین جو اخلاقی بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی یزد از دیدگاه پرستاران و ارتباط آن با شهامت اخلاقی صورت گرفت. این مطالعه‌ی توصیفی‌تحلیلی بود و 204 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهیدصدوقی یزد، به روش نمونه‌گیری در دسترس وارد آن شدند. داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه‌های دموگرافیک، شهامت اخلاقی (Sekerka) (PMC) و جو اخلاقی بیمارستانی (HECS) ، جمع‌آوری شد و با نرم‌افزارSPSS ، نسخه‌ی 18، آنالیز شدند. نتایج نشان داد میانگین نمره‌ی جو اخلاقی (62/0± 35/3) از پنج و میانگین نمره‌ی شهامت اخلاقی (46/5 ± 37/56) از 75 است. بین جو اخلاقی سازمان و شهامت اخلاقی، ارتباط معنی‌دار یافت نشد (0.05≤P). از بین ویژگی‌های دموگرافیکی میانگین نمره‌ی جو اخلاقی، برحسب جنس تفاوت معنی‌دار داشت (0.05 >P) . براساس یافته ها ضرورت بهینه سازی جو اخلاقی بیمارستان و ارتقاء شهامت اخلاقی وجود دارد. با توجه به تاثیر ایجاد محیط‌های حمایت‌کننده از شهامت اخلاقی پرستاران، بر ارایه‌ی خدمات مطلوب به بیماران، تدوین برنامه‌هایی برای ارتقای شهامت اخلاقی پرستاران توسط مدیران، می‌تواند آثاری سودمند را به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، پرستاری، جو اخلاقی، شهامت اخلاقی
  • نسرین سیستانی پور، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد، فائزه صلایانی، مجید معینی زاده صفحات 303-320

    پزشکی حرفه‌ای است که در آن هوش هیجانی و اخلاقی، در بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی از بیماران، سلامت روان و افزایش رضایت شغلی نقشی موثر دارد. هدف از این پژوهش، بررسی هوش هیجانی و هوش اخلاقی در پزشکان مختلف بود. روش تحقیق، توصیفی بود. جامعه‌ی آماری این پژوهش را همه‌ی پزشکان شهر مشهد در سال 1398 تشکیل می‌دادند که از میان آن‌ها نمونه‌ای به تعداد 213 پزشک، به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسش‌نامه‌ها را تکمیل کردند. برای جمع‌آوری داده‌ها، از پرسش‌نامه‌ی هوش هیجانی بار-آن و هوش اخلاقی لنیک و کیل استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها، از آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه (آنوا) و آزمون تی مستقل بهره گرفتیم. نتایج تحقیق نشان داد پزشکان زن، متاهل، بالاتر از شصت سال و با سابقه‌ی شغلی سی سال یا بیشتر، از هوش هیجانی بیشتری برخوردار هستند؛ همچنین نتایج، حاکی از آن بود که پزشکان بالاتر از شصت سال و با سابقه‌ی شغلی سی سال هوش اخلاقی بالاتری دارند؛ بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که آموزش و گزینش دانشجویان پزشکی و پزشکان بر مبنای سنجش هوش هیجانی و اخلاقی می‌تواند موجب شود آن‌ها در مواجهه با بحران‌ها و شرایط دشوار بهتر بتوانند مشکلات را حل‌وفصل کنند و مقاوم‌تر باشند.

    کلیدواژگان: پزشکان، هوش اخلاقی، هوش هیجانی
  • هادی جلیلوند، مجتبی عبدی، متینه پوررحیمی، علیرضا جلیلوند، درسا تنهارو، نگین والی، حامد عباسی جوشتی، یعقوب حسان، سمیه نوروزی، محدثه علیزاده، سحر آقایی صفحات 321-332

    انسان، در دوران سلامت و بیماری، دارای حقوقی است. پژوهش حاضر، در سال 1396، با هدف بررسی میزان آگاهی دانشجویان پرستاری و مامایی از حقوق بیمار، در بیمارستان‌های آموزشی دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران، انجام شد. این مطالعه به روش مقطعی‌توصیفی، با شیوه‌ی نمونه‌گیری در دسترس، صورت گرفت. اطلاعات، با کمک پرسش‌نامه‌ای سه‌‌قسمتی و پژوهشگرساخت، جمع‌آوری شد که شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسش‌نامه‌ی آگاهی از منشور حقوق بیمار و راهکارهای مقابله با خلا اطلاعاتی دانشجویان از حقوق بیمار، می‌شد. از آزمون من‌ویتنی و اسپیرمن برای تحلیل داده‌ها استفاده گردید. 1219 نفر دانشجوی مقطع کارشناسی، در این پژوهش شرکت کردند. متوسط نمره‌ی آگاهی دانشجویان از منشور حقوق بیمار، 45/4 ±54/13 از 29 بود. 1007 نفر (61/82 درصد)، آموزش دریافت‌شده در زمینه‌ی حقوق بیمار را موثر نمی‌دانستند. بین نمره‌ی آگاهی از حقوق بیمار با کسب اطلاع از حقوق او قبل از کارآموزی و کارورزی (0.461=r) و کسب اطلاع ازطریق استاد (0.512=r) هم‌بستگی مستقیم و با خودآموزی (0.151 - =r) و سایر روش‌های کسب اطلاعات (0.067 - = r) هم‌بستگی معکوس وجود داشت. با توجه به اینکه بیشتر دانشجویان، محتوای آموزشی دریافت‌شده در زمینه‌ی حقوق بیمار را موثر نمی‌دانستند، می‌توان چنین نتیجه گرفت که این روش‌ها کارآمد نبوده و نتوانسته‌اند اطلاعات درست را انتقال دهند؛ بنابراین، پیشنهاد می‌شود در برنامه‌ی آموزشی حقوق بیمار برای دانشجویان پرستاران و مامایی، تجدیدنظر شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، اخلاق، پرستار، حقوق بیمار، دانشجو، ماما
  • محمد ترابی، مهسا اسلامی پناه * صفحات 333-347

    پرستاران ازجمله اعضای تیم درمان هستند که بیشترین ارتباط را با بیماران کووید 19 دارند و از تصمیم‌گیری اخلاقی، در مراقبت از آن‌ها ناگزیرند. از سوی دیگر، انگیزه‌ی پرستاران در اجرای مراقبت پایان زندگی، تحت تاثیر نگرش و آگاهی و استدلال اخلاقی آن‌هاست. پژوهش حاضر، با هدف بررسی سطح تصمیم‌گیری اخلاقی پرستاران و ارتباط آن با نگرش آنان به مراقبت‌های پایان زندگی بیماران مبتلا به کووید 19 در بیمارستان‌های منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی استان همدان، در سال 1399 انجام گرفت. در این مطالعه، 180 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان، با روش نمونه‌گیری در دسترس، انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده‌ها شامل پرسش‌نامه‌ی اطلاعات دموگرافیک، پرسش‌نامه‌ی آزمون معمای اخلاقی پرستاری (Nursing Dilemma Test) و پرسش‌نامه‌ی نگرش پرستاران نسبت به مراقبت‌های پایان زندگی بود.  مطابق با نتایج، بین تصمیم‌گیری اخلاقی پرستاران و نگرش آنان به مراقبت‌های پایان زندگی، رابطه‌ای مثبت و معنادار وجود دارد (0.05>P و 0.819=r) . میانگین نمره‌ی تصمیم‌گیری اخلاقی پرستاران (3/5 ± 19/39) بر پایین‌بودن سطح تصمیم‌گیری اخلاقی دلالت دارد و میانگین نمره‌ی ملاحظات عملی (2/4 ± 62/20) نشان‌دهنده‌ی تاثیر نسبی عوامل محیطی بر روند تصمیم‌گیری اخلاقی پرستاران است؛ درحالی‌که میانگین نمره‌ی نگرش مراقبت‌های پایان زندگی پرستاران، در سطحی نامطلوب گزارش شد (8/7 ± 58/81). شناسایی عوامل موثر بر تصمیم‌گیری اخلاقی پرستاران و برنامه‌ریزی آموزشی می‌تواند نگرش پرستاران به مراقبت‌های پایان زندگی را بهبود بخشد و کیفیت مراقبت از بیماران را نیز افزایش دهد.

    کلیدواژگان: پرستار، تصمیم گیری اخلاقی، کووید 19، مراقبت های پایان زندگی
  • یگانه فرنامیان، عاتکه رسمی* صفحات 348-362

    اصطلاحات پزشکی که در حال حاضر به کار می روند، از منابع مختلف نشات گرفته اند. این اصطلاحات اغلب از یک اپونیم گرفته شده اند؛ اپونیم، در اصل نام پزشک و دانشمندی است که یک ناهنجاری یا روش درمانی را کشف کرده یا اولین بار یک ناهنجاری را گزارش کرده؛ همچنین می تواند نام منطقه ای باشد که یک بیماری اولین بار در آنجا شیوع یافته است. اپونیم ها گاه با اسطوره و ادبیات و هنر نیز پیوند می یابند؛ البته شخصیت های اساطیری و ادبی و هنری که در علم پزشکی به صورت اپونیم کاربرد یافته اند، اغلب به اساطیر یونان و روم مربوط می شوند. اگرچه بدون اطلاع از نام های قدیم یک بیماری چون: سرسام، برسام، داء الفیل، داءالرقص، پیسی، دق، ذات الریه و ذات الجنب می توان به تخصص در علم پزشکی دست یافت، یادآوری نام های ادبی و اساطیری، حتی آن هایی که امروزه کاربرد عملی ندارند یا در جایی از تاریخ پزشکی فراموش شده اند، علم پزشکی را تلطیف کرده و به ما امکان می دهد علم و هنر را به هم پیوند دهیم. در این مقاله اپونیم های مربوط به علوم پزشکی در شاخه های آناتومی و بیوشیمی بر مبنای اسطوره مطالعه و بررسی می شود.

    کلیدواژگان: اپونیم، اسطوره، پزشکی
  • سید علیرضا گلشنی*، غلامرضا آذری خاکستر صفحات 363-372

    یکی از فجایع تاریخی شمال شرق ایران که بسیاری از مردم این منطقه را از بین برد، آنفلوآنزای اسپانیایی بود که در سوم و چهارم آگوست 1918م/ یازدهم و دوازدهم امرداد 1297ه.ش، وارد مشهد شد و تا سال 1920م/ 1299ه.ش، در چندین موج، ادامه یافت. شهر مشهد، طی سه سال، چیزی در حدود 3500 نفر از جمعیت صدهزارنفری اش را از دست داد؛ همچنین، آنفلوآتزای اسپانیایی سبب شیوع بیماری هایی دیگر شد؛ درواقع، پنج درصد از جمعیت شهر از بین رفت و به بافت جمعیتی این شهر آسیب جدی رسید. در این مقاله، ضمن توجه به اهمیت تاریخ پزشکی محلی مشهد، درباره ی مسایل زیر نیز، بحث می شود: نقش شیوع بیماری آنفلوآنزای اسپانیایی، جنگ جهانی اول و حضور روس ها که مسبب شیوع این بیماری شدند، واکنش پزشکان ایرانی و خارجی به این بیماری و دارویی که تجویز کردند و نقش پررنگ انگلیسی ها در قحطی مصنوعی، اعتیاد به تریاک و فقر غذایی.

    کلیدواژگان: آنفلوآنزای اسپانیایی، انگلیس، ایران، روسیه، مشهد
  • صدیقه محمداسماعیل*، مصطفی پهلوان زاده صفحات 373-384

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر راهبردهای دانش بر عملکرد سازمانی، با نقش میانجی رهبری اخلاقی صورت پذیرفت. این پژوهش، پیمایشی تحلیلی، از نوع هم بستگی و از لحاظ هدف، کاربردی است. حجم نمونه ی آماری 196 نفر است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری، از طریق نرم افزارSmartPLS ، نسخه ی 3، صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد که راهبردهای دانش بر عملکرد سازمانی، با نقش میانجی رهبری اخلاقی، اثر دارد. با توجه به خروجی نرم افزار، آماره ی احتمال برای متغیر میانجی رهبری اخلاقی، برابر با 8/475 به دست آمده است که از مقدار بحرانی قدر مطلق 1/96 بزرگ تر است. راهبردهای نظام محور بر عملکرد سازمانی، با نقش میانجی رهبری اخلاقی، اثر دارد. با توجه به خروجی نرم افزار، آماره ی احتمال برای متغیر میانجی رهبری اخلاقی، برابر با 7/729 به دست آمده است. راهبردهای انسان محور بر عملکرد سازمانی، با نقش میانجی رهبری اخلاقی، اثر دارد. با توجه به خروجی نرم افزار، آماره ی احتمال برای متغیر میانجی رهبری اخلاقی، برابر با 9/075 به دست آمده است. در نظام سلامت، به عنوان سازمانی دانش محور، مدیران باید برای پیاده سازی نظام ارزیابی عملکرد دانشی مطلوب، برنامه ریزی کنند. از طرفی، رهبران اخلاقی، ازطریق برقراری ارتباط دوسویه با کارکنان، ایجاد انگیزه در آنان و قراردادن پاداش ها و تنبیه هایی برای انجام وظایف و فعالیت های سازمانی، از ظرفیت ها و توانایی های بالقوه ی موجود در کارکنان برای رسیدن به اهداف سازمانی استفاده می کنند و از این طریق، موجب کاربرد دانش در میان آنان می شوند.

    کلیدواژگان: راهبردهای دانش، رهبری اخلاقی، عملکرد سازمانی
|
  • Seyedeh Mahboobeh Rezaeean, Zahra Kazemi Gelian*, Ghasem Kazemi Gelian, Zohreh Abbasi, Elahe Salari, Mahbubeh Tabatabaeichehr Pages 1-13

    Failure to follow professional ethics in midwifery will lead to harmful risks, including an increase in maternal and infant mortality. The aim of this study was to investigate the barriers to professional ethics in midwifery clinical care from midwives ’viewpoints in hospitals specializing in obstetrics and gynecology in North Khorasan province in 2018. This cross-sectional descriptive study was performed with the participation of 141 midwives working in specialized obstetrics and gynecology hospitals in North Khorasan province, using classified sampling. The data collection tool was a questionnaire consisting of two parts: demographic information and barriers to professional ethics, in three areas: environmental and managerial and personal care. Data were analyzed using SPSS software version 22 and descriptive and inferential statistics. From the perspective of midwives, all three categories of environmental factors (73.94%), personal care (64.66%) and management (64.97%) were among the barriers to professional ethics. The most important barriers to professional ethics in the managerial dimension are staff shortages (80%), in the environmental dimension, biological changes in the body during work shifts (85.2%) and in the personal dimension, dissatisfaction with basic needs, such as insufficient income or adequate rest in midwifery (80.9%), was. Given the importance of observing professional ethics and the issues and problems arising from non-compliance, it is suggested that managers and officials make the necessary planning by hospitals to remove the barriers mentioned by midwives.

    Keywords: Professional ethics, Clinical care, Midwife, hospitals specializing in obstetrics, gynecology
  • Fariba Asadi, Maryam Donyaei, Mostafa Karimzadeh, Mahdi Heydari* Pages 14-26

    Applying the principles of professional ethics by nurses creates a suitable social and psychological environment for patients. The purpose of this study was to determine the level of nurses' awareness of the principles of professional ethics and barriers towards its observance in public hospitals in South Khorasan province in 2019.The present study was a cross-sectional study that was performed on 230 nurses in South Khorasan province by multi-stage sampling method. Data collection tools were a checklist of demographic information and a questionnaire about nurses' awareness and barriers of the principles of professional ethics. Data were analyzed by SPSS V.22 software using descriptive and inferential statistics. In this study, the mean ± SD age of participants was 32.34 ± 5.73 years. The mean score of participants' awareness was moderate level and the first obstacle to professional ethics from the perspective of nurses was the environmental domain. The most important obstacles to professional ethics were dissatisfaction from basic needs, unreasonable expectations of patients and their attendants from nursing staff and nursing staff shortages, respectively. Since nurses' awareness of the principles of professional ethics is moderate level, so holding professional ethics workshops, removing environmental barriers, and providing favorable conditions for nurses including improving the conditions of wards and increasing staff and meeting their expectations in the fields Various such as adequate rest, adequate income and planning appropriate shifts are recommended.

    Keywords: Awareness, Professional Ethics, Nurse, Barriers
  • Behnam Ghanbarpour* Pages 27-33

    Common sense, according to rules such as no harm and no harm, the obligation to repel probable harm, the denial of embarrassment, the sanctity of induction in motion, the repulsion of harm from oneself is rationally and religiously obligatory, whether harmful or rationally possible; on the other hand in the teachings Islamic ethics embodies concepts such as self-sacrifice, compassion, cooperating, patience, benevolence, and the preservation of human dignity. The question that arises is whether physicians and caregivers are allowed to leave, according to the holy verse, "I should not leave until I die." Will their mission be to manage contagious diseases such as Corona virus infection? The present study, which has been organized by analytical and descriptive methods in order to combine the ethical principles of caring for infectious patients on the one hand and the rules related to protecting one's life from stagnation and eliminating self-harm, does not reflect the patient leaving in these conditions. Considers it against human dignity; therefore, it is appropriate for physicians and nurses, apart from their job duties, while strengthening the spirit of self-sacrifice and compassion in themselves, based on the rules of the medical system and the ethical principles governing the rules of jurisprudence, with strict and complete observance of health instructions. The rule of "Al-Misr Lightrak Bal-Masour" while protecting their health to care for and treat patients with coronary heart disease.

    Keywords: Corona, Ethical principles, Denial of harm, Contagious disease
  • Saeideh Khojasteh* Pages 34-42

    The purpose of this article is to investigate the role of faculty members in promoting ethical education in universities. This article has also attempted to provide the faculty members with ethical education (emotional, cognitive, and behavioral dimensions) in the form of practical solutions. This paper includes all available internal and external sources such as books and related articles. The method of data collection has been library. The findings of this study indicate that it is important for faculty members to strive to promote students' moral upbringing while also strengthening their religious beliefs. Therefore, it is concluded that the development of emotional, cognitive and behavioral dimensions promotes ethical training in faculty and students, and they can motivate themselves, develop appropriate jokes in the classroom, and maintain a sense of humor, extreme perfectionism, avoidance of pride and good ethics in the classroom to strive for emotional development. The cognitive dimension of ethical education teaches the effective and related components that the teacher's power of speech and clarity of speech, optimal classroom management, and effective interaction with students are presented as practical solutions. In the behavioral dimension, paying attention to moral freedom, patience and moral openness, and cultivating a spirit of criticism are the most important strategies for developing behavioral dimension.

    Keywords: Ethics, Ethical education, Faculty members, University
  • Ehsan Amiri Ardekani, Majid Nimrouzi, Najmeh Sasani, Omid Asemani* Pages 43-47
  • Amin Hasanvand*, Davod Mirzai Pages 48-59

    One of the most important issues in medical law is the issue of physician responsibility. The aim of this study was to investigate the relationship between belief in each of the physician's responsibilities towards the patient and responsibility. The research method is library and descriptive-correlation. An examination of various sources shows that there are four perspectives on the physician's responsibility to the patient. The results show that there is a positive correlation between the components of responsibility and physician responsibility perspectives, which are significant at the level of 0.01. Findings indicate that views 1 and 3 are more correlated with physicians' responsibility than other views. The degree of correlation between the dimensions of responsibility with the views that consider more responsibility for physicians is greater.

    Keywords: Fault, Medical law, Accountability, Medical standards
  • Farhad Khormaee, Khatoun Mahmoudnezhad* Pages 60-73

    Academic dishonesty is one of the important challenges of educational centers. In the present study, the role of moral disengagement mediators’ in the relationship between moral characters and academic dishonesty was investigated. The present study is a correlation study. The statistical population included all students of Shiraz University and the participants were 246 students selected by random cluster sampling. Moral disengagement and academic dishonesty scales and moral characters questionnaire were used to measure the research variables. Structural Equation Modeling was performed using AMOS software to analyze the research data. The results of the structural equation model showed that positive moral characters are directly related to academic dishonesty, also negative moral characters has a significant relationship with academic dishonesty directly and with mediating of moral disengagement. Moral disengagement has been directly predictor of academic dishonesty in students, too. According to the findings, it can be concluded that positive moral characters directly and negative moral characters directly and with mediating of moral disengagement can predict academic dishonesty. Moral disengagement was predictor of academic dishonesty in students, too.

    Keywords: Academic dishonesty, Moral disengagement, Moral characters, Students
  • Hosein Fasihi*, Seyyed Mohammad Hoseini Souraki Pages 74-87

    It is clear that technologies related to medicine and genetics, especially genetic engineering and eugenics, have grown significantly in recent decades. These advances have led to prevention of abnormalities and treatment of diseases. However, it seems the use of genetic engineering and eugenics and the possibility of irresponsible and profitable use of these technologies it's worrying. Hence, some moral philosophers say that to use eugenics’ methods it is morally wrong. Because the result of eugenics is injustice. In this study, while referring to the meaning and types of eugenics and related ethical issues, moral considerations to eugenics are explained and analyzed with emphasis and focus on the violation of justice and with analysis and explanation, it becomes clear that with some wise decisions, injustice caused to eugenic can be prevented or reduced.

    Keywords: Ethics, technology, Eugenics, Genetic engineering, Violation of justice
  • Mohammad Rezaie* Pages 88-100

    The present study seeks to find an answer to this question, “how effective was the religious and moral advice on environmental health situation of cities under the territory of Al-Buwayh dynasty”? Findings indicate that in the first half of the Al-Buwayh era, following the increase in population and expansion of some cities, the need for health measures in various areas was felt, of which is considered a responsibility of environmental health authorities nowadays. In addition to the instructions and recommendations being embodied in some verses of Quran and hadiths being the basis of health laws, a number of rulers of this dynasty, like Azd al-Dawlah intervened in the health affairs of cities in various fields such as providing drinking water, constructing of medical and service centers, and appointing Sheriffs (Darougheh). A part of the mentioned actions was involved with the community health in the field of food hygiene, roads and public places, water hygiene as well as sewage disposal. In the present study, first, narrative, historical, medical and geographical books were indexed by using descriptive-analytical method and relying on library resources; second, the data in the most important areas related to environmental health was classified; and then, a conclusion was reached.

    Keywords: Al-Buwayh, City health, Environmental health, Medicine
  • Javad Alipoor Silab, Ali Abbasi, Hossein Namdar* Pages 101-113

    The issue of disease in the context of history has always been one of the concerns of the wise man. In accordance with the intellectual system of each period of history, various diseases have been identified and prevention and treatment strategies have been presented. The identification of some diseases, including the flu, goes back to a new era. The use of the word "flu" first occurred in the Qajar era. Because it is new and unknown, the group of physicians, as the person in charge of health matters, needed to know about this disease and define and explain it. The purpose of this study as a historical-review study, in the first step is to study the history of the prevalence of this disease in Iran and the process of recognizing it through the available information sources in the Qajar era society. The medical approach of the press (publications) and the identification and introduction of " RESALE DAR MARAZ_E ANFLUENZA: GRIP" as the first treatise written about this disease, has been done at this stage. The second step of the present study is to investigate how the Spanish flu entered Iran and assesses its consequences in the affected areas.

    Keywords: Qajar era, Disease, Flu, Iran
  • Dariush Azimi* Pages 114-127

    The widespread and increasing number of deaths due to the Corona virus has caused many psychological injuries, including stress. Therefore, the aim of this study was to study the relationship between perceived stress and coping strategies of the family members of patients with Corona virus admitted to the Intensive Care Unit (ICU) of Ardabil medical centers. The present study is a descriptive-analytical study. Sampling was done by available method among the companions of patients with Corona virus infection admitted to the ICU (between May and September 2020). The number of research samples according to the results of a pilot study was estimated at 462 people. Available sampling method was used for sampling. Data collected included patient demographics, Cohen's Perceived Stress Questionnaire, and the Blinges-Moss Coping Styles Questionnaire. The collected data were analyzed using independent t-test, Mann-Whitney, Spearman and Chi-square tests and one-way analysis of variance by SPSS software version 24. The results showed that the mean and standard deviation of perceived stress were 44.80 ± 5.92 and emotion-oriented and problem-oriented coping styles were 19.08 ± 3.02 and 32.35 ± 5.54, respectively. Spearman correlation coefficient test showed a significant relationship between perceived stress with problem-oriented coping style (r = 0.321) and emotion-oriented coping style (r = 0.113) (p <0.05). This study showed that the companions of coronary patients admitted to the intensive care unit use more emotional coping methods, which results in increased emotional behaviors. Therefore, in order to help the psychological health of coronary patients, it is possible to strengthen the application of problem-oriented coping style by designing and implementing educational and supportive-care programs.

    Keywords: Stress, Companions of Patients, Corona, COVID-19
  • Arghavan Haj-Sheykholeslami, Fatemeh Mollarahimi Maleki, Marzieh Nojomi* Pages 128-139

    The purpose of this study was to perform a narrative review and documentary research in the history of community medicine specialty formation and the needs for its existence in health systems. We searched and reviewed related literature and documents in English and or Farsi (printed or online). Data was extracted and findings were categorized, summarized, and reported. About a century ago community medicine specialty was formed to respond to major health challenges of that time such as neglecting the effects of social determinants on populations’ health and total separation between clinical care and public health. Community medicine professionals are able to address many of the current health problems such as inequalities in health, fair financing problems, increasing demands and costs and disease-based health system approaches. They can be the leading advocates to emphasize the importance of social determinants in health of populations. They can promote communications with influencing institutions outside the health system to improve the health of the communities. This discipline can pave the way for the health systems to tackle the most important contemporary health challenges. Lack of attention to this discipline may hinder the achievement of sustainable development goals and health promotion of the communities. More support from officials and utilizing the skills of community medicine specialists can help health systems not only to better respond to the health needs of the society but also to facilitate the achievement of their main goals.

    Keywords: Community medicine, History, Health system, Iran
  • Roya Malekzadeh, Afshin Amirkhanlou, Ghasem Abedi, Fereshteh Araghian Mojarad* Pages 140-152

    The rapid spread of COVID-19, lack of standard treatment, time constraints, and lack of resources are challenges around the world. Considering the importance of ethics in providing care to patients with emerging diseases, this study was conducted to explain the ethical challenges in care and treatment for patients with COVID-19. The present study was conducted by qualitative content analysis during 2019. Participants were 22 infectious disease physicians and nurses of COVID-19 care wards with at least five years of experience in hospitals of Mazandaran province. Data were collected through semi-structured interviews based on the purpose and method of snowball after obtaining informed consent from participants and continued until data saturation. Data analysis was performed using Granheim Lundman method. Guba and Lincoln proposed criteria were used for the accuracy and robustness of the study. In the present study, five main themes and 18 sub-themes were extracted. Respect for patients' rights, maintaining patient independence, preventing the effects of stigma and discrimination against patients, lack of comprehensive support, and lack of support and accountability of the authorities were the main ethical challenges in caring for patients during the admission period. According to the findings of the study, solutions to address ethical challenges, protect patients' rights and provide quality care through informed and ethical decision-making to increase patient satisfaction and improve their health are recommended.

    Keywords: Ethics, Hospital, Challenge, Corona virus, Covid 19
  • Mohammad Mirzaei*, Behzad Joudaki, Zahra Bazouband, Ehsan Shariati Fard Pages 153-168

    The emerging and pervasive disease of COVID 19 (coronavirus disease), which has gone from an epidemic to a global pandemic, has created many challenges for the international community. Since this disease has certain characteristics such as the unknown and complexity of its origin, high extent and speed of its spread and transmission, high mutability, lack of definitive treatment so far for it, existence of incubation period and latency of the disease and many other features, it requires a comprehensive study and development of a comprehensive plan in all dimensions to be controlled and managed. Due to the high rate of transmission of this disease and lack of care by carriers and patients, COVID-19 has increased exponentially, and on the other hand, the long duration of the disease has caused people to neglect following health protocols, which itself causes other people to get sick. And while imposing a legal and moral burden in non-compliance with the rights of society, it threatens people’s security, physical and mental health. On the other hand, one of the goals of the jurisprudential rules and customary laws is to protect the life and health of individuals. The requirements and guarantees of the supervision of care and prevention against COVID-19 and the responsibility imposed on people who do not comply with health protocols will be the subject of this article. Accordingly, people who do not consider the minimum health standards against this virus have a responsibility if they are carriers, and if negligence or fault and attribution of harm or damage to other people is confirmed, they should be able to compensate the damage while being punished. There will also punishments if people are aware of being a carrier.

    Keywords: COVID-19, Responsibility, Health, Fault
  • Zahra Abbasi, Naima Seyedfatemi, Marjan Mardaani, Malihe Kadivar* Pages 169-173
  • Zahra Sadeqi Arani* Pages 174-187

    Since the release of COVID-19 epidemic in late December 2020, recommendations issued for personal protection by the World Health Organization and National Health Organizations around the world. The most prominent of which has the use of masks to prevent the spread of the virus. Despite the importance of this solution, many people still resist using the mask. Therefore, this study, by emphasizing the effect of individual beliefs and norms on consumer behavior, predicts the rate of wearing of mask by people with 4 factors: systemic thinking, individual-social responsibility, moral obligations and individualism. The statistical population of this research consists of citizens of Kashan city. A questionnaire has been used to collect data. The results of the mean tests indicate that women use masks more than men. Also, with increasing age and education, the use of masks has increased. The results of regression analysis test show that 4 predictors had predictive power. The rate of mask use has a positive and significant relationship with the variables of systems thinking, individual-social responsibility, moral obligations and a negative and significant relationship with individualism. Also, moral obligations (β=0.694; p-value<0.05) and systemic thinking (β=0.107; p-value<0.1) had the most and least effect on the criterion variable (mask wearing), respectively. According to the findings of this study, it seems necessary to create and develop a systemic thinking, pay attention to individual and social responsibilities, strengthen moral obligations and avoid individualism in relation to desirable collective behaviors to manage a pandemic crisis. As a result, implementing strategies to enhance these individual characteristics can help can help to strengthen and form desirable collective behaviors such as wearing a mask in the time of COVID-19.

    Keywords: COVID-19, Mask, Consumer Behavior, Systemic Thinking, Individual-Social Responsibility, Moral obligations, Individualism
  • Kamran Shirbache*, Saeed Pourhassan, Ali Shirbacheh Pages 188-196

    With the onset of the COVID-19 pandemics, a huge flood of people rushed to medical centers, which severely affected working conditions of the medical staff. In this article, we are going to evaluate the reaction of health care workers to the rise of traffic, social gatherings, non-observance of mask use protocols and physical distance which lead to an increasing number of infected persons and death rate. Here, we address the impact of community’s indifference on medical staff which seems to decrease the quality of medical staff practice gradually

    Keywords: Community's indifference, Spread of virus, COVID-19, Quality of performance, Medical staff practice
  • Mehdi Basouli, Seedeh Derakhsh* Pages 197-215

    In recent decades, on the one hand, we have faced atmospheric phenomena and environmental changes, and on the other hand, with the emergence of new diseases called emerging diseases. Managing emerging diseases requires an ethical approach to control and care for them. Ethical problems raising from new diagnostic and therapeutic advances in medical science have increased the need to address medical ethics. One of these emerging diseases of the present century, which is faced by almost the whole world and its problems, is coronavirus (COVID-19). The present study was conducted with the aim of assessing attention of medical staff towards ethical considerations in the care of patients with COVID-19. In this study, in addition to the use of articles published in English related to this disease from late 2019 to early 2020, as well as using national researches by different research groups, different dimensions of the disease is reviewed; Interviews were conducted with the COVID-19 recovered patients who were hospitalized in Shahid Sadoughi Hospital in Yazd Province from the beginning of February 2020 to the end of October 2020. Studies showed the need to put ethical considerations in the care of patients with COVID-19 by training health care providers about professional ethics and medical ethics in the pandemic of the virus in order to optimally manage the disease

    Keywords: Shahid Sadoughi Hospital, Infectious diseases, Coronavirus, Ethical considerations
  • Mahmoud Akbari*, Mohammadnabi Salim Pages 216-228

    One of the most important and influential events in the interaction between Islamic civilization and the West was the Crusades, which lasted for nearly two centuries and extended from Europe to the Levant and Egypt. The main reasons for these wars, apparently, were the religious zeal of the Christians to seize Jerusalem from the Muslims and, in fact, the territorial expansion and influx of the surplus population of Europe to the east. The present study aims to explore the role of the Crusades in the transfer of medicine to Europe. The present research uses a descriptive-analytical method and library resources to explain the process of transferring Islamic and Eastern medical science to the world, affected by religious wars. Referring to texts, honesty and trustworthiness, citation of used texts, avoidance of bias in inference from texts or analyzes have been observed. The results of the research show that during the Crusades, Europeans, observing the scientific progress of Muslims, decided to translate the works of Islamic physicians and transfer them to Europe. This led to the advancement of medical knowledge and the development of health in Europe's Renaissance. Thus, he most important consequence of the Crusades was facilitation of the transfer of the cultural and civilizational foundations of the Islamic world, including the reserves of Islamic and Persian medicine to Europe

    Keywords: Europe, Islamic civilization, Crusade wars, Islamic-Persian medicine
  • Mohammad Khammarnia, Mostafa Peyvand*, Fatemeh Setoodehzadeh Pages 229-231
  • Saeedeh Saeedi Tehrani, Fatemeh Bahmani, Mina Forouzandeh, Akram Hashemi* Pages 232-244

    From the beginning of the COVID-19 pandemic, researchers aspired to produce an effective vaccine with appropriate efficacy and low side effects to mitigate the pandemic. It seems that vaccination is the only mean to save the world from this pandemic. In this article, we will review the ethical challenges of mass vaccination (focusing on the vaccine distribution and uptake), referring to the main principles of bioethics. Safe and standard manufacturing and passing scientific and ethical stages, as well as evaluation of efficacy and safety monitoring, are the main considerations in the production of vaccines. Justice requires that vulnerable and high-risk individuals be vaccinated sooner. Public vaccination must therefore be ethically prioritized. Individuals may for some reason resist vaccination. For example due to, the confusion caused by mass media information, public’s distrust of the medical profession, the proposed relationship between vaccination and development of certain diseases, and finally low death rate due to covid 19 in some groups, especially young and healthy individuals. However, as the disease is highly contagious and if it spreads, the death rate and hospitalization due to the disease rises sharply, and the consequences of the disease mainly affect vulnerable people, in moral decision-making, the benefits and harms of the vaccine for each person should be considered against the benefits for and harms to the society. In addition, to respect the individuals’ autonomy, cultural modalities and persuasive programs shall be considered. This article is aimed to address the ethical issues of the COVID-19 vaccine rollout while proposing practical solutions to handle them.

    Keywords: Mass vaccination, COVID-19 vaccine rollout, Ethical decision making, Vaccine hesitancy
  • Khadijeh Nasiriani, Abbas Ali Dehghani Tafti, Seyede Elham Fazljoo* Pages 245-247
  • Saeed Nazari Tavakoli*, Hojjat Azizollahi Pages 248-264

    Drug crimes, regardless of the economic consequences, have threatened public and individual health and determined the international community to combat them effectively. Therefore, in the laws in question, confiscation of property is considered as a punishment for criminals of drug crimes; while from a jurisprudential point of view, this punishment has faced challenges. The findings of the present study performed using descriptive-analytical method and based on library sources show that the legislator has accepted the confiscation of property as a punishment for some drug crimes in article 18 of the Law on Medical and Pharmaceutical and Food and Beverage Regulations. According to jurisprudence, although man has the right of ownership over his property and assets, it does not mean he is absolute owner. According to special circumstances and assuming the existence of public interests, this right can be ignored in the form of confiscation of property provided that other deterrents to committing drug offenses are not applicable.

    Keywords: Drug crimes, Drug, Confiscation of property, Jurisprudence
  • Samaneh Azizi, AhmadReza Mohtadi, Mahdi Bijanzadeh Pages 265-275

    The relationship between physicians and operating room staff includes interaction between them in caring for the patient to achieve a common therapeutic goal and condition improvement. Present cross-sectional descriptive-analytical study aimed to examine viewpoints of physicians and operating room staff about their relationship in Ahvaz at 2019. The research samples were operating room staff and physicians working in three educational hospitals affiliated to Ahwaz Jundishapur University of Medical Sciences. Consecutive samples were icluded in the study. The research tool was a two-part questionnaire including socio-demographic information and questions about the professional relationship between the doctors and the operating room staff. Results showed that viewpoints of physicians and operating room staff about respecting ethics in their communications are good. In the group of physicians, 18.1% had a moderate viewpoint and 81.9% had a good viewpoint about communication with operating room staff. Among the operating room staff group, 4.8 percent had a bad viewpoint, 27.3 percent had a moderate viewpoint, and 67.9 percent had a good view point about their communication with physicians. Until reaching highest level of respecting professional ethics, any attempt to improve communication between physicians and operating room staff will result in positive outcomes for physicians and staff, and promote quality of their care for patients.

    Keywords: Physician, Operating room staff, Professional Competence, Communication Programs
  • Sasan Moogahi, Farkhondeh Jamshidi, Negar Parvizi, Ali Mohammadi Sepahvandi Pages 280-290

    In medical centers, compliance of personal and social behaviors with ethics and religious standards is very important and requires constant evaluations. Therefore, the present study was conducted to determine the compliance of medical affairs with the standards of the Holy Sharia from the perspective of patients and interns in the teaching hospitals of Jundishapur University of Medical Sciences in Ahvaz in 2020. This was a descriptive cross-sectional study and the statistical population consisted of 204 interns and 385 patients referred to the teaching hospitals of Jundishapur University of Medical Sciences in Ahvaz. Sampling was done randomly. Data were collected by data collection form and questionnaire from patients and interns which was collected by the researcher including 17 questions. Data were analyzed by SPSS version20 software and descriptive and inferential statistics. From the interns' point of view, there was a significant difference (P <0.05) between the compliance of medical affairs with the standards of holy sharia in different hospitals and gender, but there was no significant difference in different ages and marital status (P> 0.05). From the patients' point of view; There was no significant difference (P >0.05) between the compliance of medical affairs with the standards of the Holy Sharia based on gender, age, education, marital status, and hospital. From interns and patients point of view, compliance with Holy Sharia standards were 45.1% and 40.5%, respectively. According to the results of the present study, physical space and more medical staff in both genders are required to fully comply medical affairs with the standards of the Holy Sharia in all the examined hospitals.

    Keywords: Medical compliance, Patient, Intern, Holy Sharia Standards
  • Khadijeh Nasiriani, Mojghan Barati Kahrizsangi, Seyede Elham Fazljoo Pages 291-302

    The ethical climate in hospitals can influence nurses' ethical decisions. In other words, in the hospital where the nurse cannot use his moral courage, the patient's rights and interests are gradually ignored. Therefore, the aim of this study was to determine the relationship between perception of ethical climate and moral courage of nurses working in hospitals affiliated to Shahid Sadoughi University of Yazd in 2019. This was a descriptive-analytical study. A total of 204 nurses working in hospitals affiliated to Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd were included in the study by census sampling. Data were collected using demographic questionnaire, Professional Moral Courage (PMC), and Hospital Ethical Climate Survey (HECS) and analyzed by SPSS 18 software. The results showed that the mean score of ethical climate (3.35 ± 0.62) of 5 and the mean score of moral courage was 56.37 ± 5.46 out of 75. There was no significant relationship between ethical climate and moral courage (P≥0.05). Of demographic characteristics, gender had a significant relationship with the mean score of ethical climate (<0.05), but other demographic characteristics did not have a significant relationship with ethical climate and moral courage (>0.05). Considering influence of environments supporting nurses’ moral courage on optimal care to patients, development of plans by managers to promote nurses’ moral courage can lead to beneficial effects.

    Keywords: Ethics, Nursing, Ethical climate, Moral courage
  • Nasrin Sistanipour, MohammadJavad Asghari Ebrahimabad, Faezeh Salayani, Majid Moeinizadeh Pages 303-320

    Medicine is a profession in which emotional and moral intelligence play an effective role in improving the quality of medical care for patients, mental health, and increasing job satisfaction. The aim of the present study was to investigate emotional and moral intelligence among different physicians. This study was conducted as a descriptive study. The statistical population consisted of all physicians in Mashhad in 2019. Among them, 213 physicians were selected by convenience sampling method and completed questionnaires. The data collection tools were the Bar-On Emotional Quotient Inventory (EQ-i) and the Moral Intelligent Questionnaire. Data were analyzed by Analysis of Variance (ANOVA) and independent t-test. The results showed that among physicians, female physicians, married, over 60 years old, and with a work experience of 30 years and more had more emotional intelligence. The results also showed that physicians over 60 years and a work experience of 30 years and more had higher moral intelligence. Therefore, it can be concluded that educating and selecting medical students and physicians based on measuring emotional and moral intelligence can give them better ability to solve problems and be more resilient when exposing to crises and difficult situations

    Keywords: Physicians, Moral intelligence, Emotional intelligence
  • Hadi Jalilvand, Mojtaba Abdi, Matineh Pourrahimi, Alireza Jalilvand, Dorsa Tanharo, Negin Vali Hamed Abbasi Joshaty, Yaghoob Hassan, Somaye Norouzi, Mohaddeseh Alizadeh, Sahar Aghaee Pages 321-332

    Human is spiritual dimensions that has legal status in health and disease. The purpose of this study was to evaluate the knowledge of nursing and midwifery students about patient rights in Iran Universities of Medical Sciences teaching hospitals’ in 2017. This study was a descriptive cross-sectional study in 2017 with convenience sampling method. Data was collected by a three-part questionnaire including demographic information, Knowledge about the Patient Rights Charter, and strategies for student information to deal with patient rights. Mann-Whitney and Spearman tests were used for data analysis. A total of 1219 undergraduate students participated in this study. The mean score of students' awareness of the Patient Rights Charter was 13.54±4.45 out of 29 points. 1007 students (82.61%) reported that education about patient right was sufficient. Direct correlation was between patient knowledge awareness score with pre-internship training (r = 0.461) and learning from instructor information (r = 0.512) and there was a negative correlation between self-education (r = -0.151) and other methods of information acquisition (r = -0.067). Given that most students did not consider the educational content taught in the field of patient rights to be effective, it can be concluded that these methods were ineffective and failed to convey the correct information. Therefore, revising of the Patient Rights Curriculum for Nursing and Midwifery students is recommended

    Keywords: Awareness, Ethics, Nurse, Patient Rights, Student, Midwifery
  • Mohammad Torabi, Mahsa Eslamipanah * Pages 333-347

    Nurses are among the members of the treatment team who have the most contact with Corona Virus Disease- 2019 (COVID-19) patients and their ethical decision-making is inevitable during patient care. On the other hand, nurses' motivation to implement end-of-life care is influenced by their attitude, awareness, and moral reasoning. The aim of this study was to investigate the level of ethical decision making of nurses and its relationship with the attitudes of end-of-life care of patients with COVID-19 in hospitals affiliated to Hamadan University of Medical Sciences in 2021. In this study, 180 nurses working in hospitals affiliated to Hamadan University of Medical Sciences were selected by convenience sampling method. Data collection tools included: demographic Information questionnaire, Nursing Dilemma Test (NDT) questionnaire, and Frommelt Attitudes towards End-of-Life Care questionnaire. According to the results, there is a direct relationship between nurses' ethical decisions and the attitude of end-of-life care (<0.05, r=0.819). The mean score of nurses' ethical decision-making indicates the low level of ethical decision-making (39.19 (5.3)) and the mean score of nurses' practical considerations (20.62(4.2)) showed that the process of nurses' ethical decision-making is relatively influenced by environmental factors. Also, the average score of nurses' exposure to moral challenges indicates that nurses are familiar with similar situations. The mean score of nurses' attitudes toward end-of-life care was reported at an undesirable level (81.58(7.8)). According to the results, by identifying the factors affecting nurses' ethical decision-making and educational planning to improve their decision-making level, it is possible to improve the quality of patients care while improving nurses' attitudes toward end-of-life care.

    Keywords: Nurse, Ethical decision-making, COVID-19, End of life care
  • Yeganeh Farnamian, Ateke Rasmi* Pages 348-362

    The medical terms currently used are derived from a variety of sources. These terms are often derived from an eponym. Eponyms are a long-standing tradition in medicine. Eponyms usually involve honoring a prominent physician-scientist who played a significant role in identifying the disease or the person who first reported the disease or the area where a disease first broke out in there. Eponyms are sometimes associated with myth, literature, and art. Of course, the mythological, literary, and artistic figures used in medicine as eponyms are mostly related to Greek and Roman mythology and English and German literature. However, without knowing the ancient records of a disease such as Sarsam (delirium), Barsam (pleurisy), Da'alfil (elephantiasis), Da'al-Raqs (chorea), Pisi (Vitiligo), Degg (languish), Zat-ul- reyeh (Pneumonia), and Zat-ul-Janb (pleurisy), one can specialize in medicine, but, recalling of literary and mythological letters, even those that have no practical application today or have been forgotten somewhere in the history of medicine, can soften medical science and allow us to link science and art. In this article, eponyms that are related to the sciences of anatomy and biochemistry are studied based on myth.

    Keywords: Eponym, Myth, Medicine
  • Seyyed Alireza Golshani*, Gholamreza Azari Khakestar Pages 363-372

    Spanish flu was one of the harshest historical pandemics in the northeastern Iran, which killed many local people. Its first outbreak in Mashhad dates back to August 3 and 4, 1918. This disease continued until 1920 in successive waves. The death toll of this disease in Mashhad (with a population of 100,000 people at the time) was possibly as high as 3,500. Moreover, this disease caused outbreak of other diseases. In fact, it killed five percent of this city’s population and resulted in huge deaths in this city. This paper takes the importance of Mashhad’s medical history into consideration and at the same time investigates the outstanding role of Spanish influenza, World War I, and the presence of Russians who were the main cause of this outbreak in Mashhad, and the reaction of Iranian and foreign physicians to this disease and the medicine they prescribed, as well as the significant role of British in fake Persian Famine, opium addiction, and food poverty.

    Keywords: Spanish Influenza, Britain, Iran, Russia, Mashhad
  • Sedighe Mohammadesmaeil*, Mostafa Pahlevanzadeh Pages 373-384

    The aim of this study was to investigate the effect of knowledge strategies on organizational performance with the mediating role of ethical leadership. The present research is a correlational-analytical study in terms of applied purpose. The statistical sample size is 196 people. Data analysis was performed using structural equations through smartpls3 software. Findings showed that knowledge strategies have an effect on organizational performance with the mediating role of ethical leadership. According to the software output, the probability statistic for the ethical leadership mediator variable is 8.475, which is greater than the critical value of the absolute value of 1.96. System-based strategies affect organizational performance by mediating the role of ethical leadership. According to the software output, the probability statistic for the mediating variable of moral leadership is 7.729. Human-centered strategies affect organizational performance by mediating the role of ethical leadership. According to the software output, the probability statistics for the ethical leadership mediator variable is equal to 9.075. In the health system as a knowledge-based organization, managers must plan to implement a system to evaluate the desired knowledge performance. On the other hand, ethical leaders use their potential capacities and abilities through the application of knowledge among employees to achieve organizational goals by establishing two-way communication with employees, and motivating them and placing rewards and punishments for employees in performing organizational tasks and activities.

    Keywords: Knowledge strategies, Organizational performance, Ethical leadership