فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 45، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عسگر عسگری حسنکلو*، آرزو شهبازی صفحات 1-24
    جامعه شناسی دانشی است که به انسان و ارتباطات او در جامعه می پردازد. فرهنگ محصول ارتباطات اجتماعی است و ادبیات یکی از این پدیده های فرهنگی، و خالق اثر ادبی تصویرگر جامعه در اثر هنری خود است. وقتی به ارتباط میان جامعه و ادبیات می پردازیم وارد حوزه جامعه شناسی ادبیات شده ایم. نقد جامعه شناختی ادبیات یکی از رشته های نسبتا نوین در نقد ادبی است که تاریخچه طولانی ای دارد. در آغاز قرن نوزدهم ایپولیت تن و مادام دواستال با انتشار دو کتاب خود اولین مباحث جامعه شناسی ادبیات را مطرح کردند. با ظهور کارل مارکس این مطالعات حیات تازه ای پیدا کرد؛ به طوری که هنوز نظریه پردازان بسیاری متاثر از اندیشه های اویند. هدف نگارندگان این مقاله بررسی سیر تاریخی نقد جامعه شناختی ادبیات با تاکید بر جامعه شناسی خواندن، ساخت گرایی تکوینی، مکتب فرانکفورت و نظریه پی یر بوردیو است. روش این مقاله، مطالعه آثار نظریه پردازان نقد جامعه شناختی ادبیات به روش کتابخانه ای و نیز تجزیه و تحلیل نظرات آن هاست. علت انتخاب این چهار روش در جامعه شناسی ادبیات به این دلیل است که اهمیت، تاثیر و نفوذی که این روش ها در تحلیل آثار ادبی و هنری داشته اند بسیار مهم و قابل توجه است اما از سوی محققان مغفول مانده است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی خواندن، ساخت گرایی تکوینی، مکتب فرانکفورت، پی یر بوردیو
  • ابراهیم رحیمی، نجیبه عباسی رستمی، محمدتقی آبایی، رضا حسن نژاد صفحات 25-45

    مهم ترین و حیاتی ترین دارایی هر سازمان و صنعتی نیروی انسانی است. از آن جا که انسان در توسعه نقش کلیدی دارد و تحقق توسعه به دست انسان صورت می پذیرد، توان مندی نیروی انسانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا هدف از این پژوهش،  شناسایی عوامل موثر بر توان مندسازی کارگران در جهت توسعه سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی است. این پژوهشاز لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است و از لحاظ جمع آوری اطلاعات، می توان این تحقیق را توصیفی از نوع پیمایشی- تحلیلی دانست. جامعه آماری پژوهش شامل کارگران صنایع بالای 1000 نفر در استان مرکزی می باشد. نمونه پژوهش 400 نفر از این جامعه بوده که به روش نمونه گیری طبقه ای با استفاده از جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش عوامل موثر بر توان مندسازی و پرسشنامه های استاندارد برای سنجش توان مندسازی، سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی استفاده شد که روایی پرسشنامه بر اساس روایی محتوا و سازه و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار لیزرل تجزیه و تحلیل شد. پس از تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار، تمامی فرضیات مطرح شده در پژوهش پذیرفته شدند.

    کلیدواژگان: توان مندسازی، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی
  • مهدی رستمی، حمید فروغی پور، رضا صابونچی صفحات 47-75

    این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین مولفه های شخصیت برندهای ورزشی با ریسک گریزی و وفاداری مشتریان از منظر جامعه شناسی بازار تدوین شده است. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کلیه مشتریان برندهای ورزشی معتبر (5 برند معروف و پر درآمد ورزشی آدیداس، نایک، پوما، آل اسپورت و آسیکس) بود. بر اساس جدول مورگان 384 نفر به صورت در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. از پرسشنامه استاندارد شخصیت برند(جونز و همکاران، 2009)، وفاداری مشتریان آنیسموا(2007)، و پرسشنامه محقق ساخته ریسک گریزی جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است. روایی صوری و محتوای این پرسشنامه ها علاوه بر تایید استاد راهنما، توسط 10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی مورد تایید و پایایی پرسشنامه نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 894/0، 85/0 و 957/0 به دست آمد. هم چنین روایی سازه پرسشنامه نیز بر اساس تحلیل عاملی مورد تایید قرار گرفت. از آزمون های توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و آزمون استنباطی (آزمون کلموگروف اسمیرنف، همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزار spss و Amos جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید. با توجه به نتایج آزمون همبستگی پیرسون، بین شخصیت برندهای ورزشی و ریسک گریزی مشتریان (001/0=Sig، 321/0=rho) شخصیت برندهای ورزشی و وفاداری مشتریان(001/0=Sig، 362/0=rho) ارتباط معنی داری وجود دارد. هم چنین بین مولفه های شخصیت برندهای ورزشی (مسیولیت پذیری، پویایی، حساسیت، جسارت، سادگی) با ریسک گریزی و وفاداری مشتریان ارتباط مثبت معناداری وجود دارد (001/0=Sig). بر اساس نتایج رگرسیون مولفه های پویایی (001/0=Sig، 188/5=t) و جسارت (013/0=Sig، 484/2=t) تاثیر معناداری بر ریسک گریزی  و مولفه های مسیولیت پذیری (001/0=Sig، 662/3=t) و حساسیت (001/0=Sig، 182/4=t) تاثیر معناداری بر وفاداری مشتریان را دارند. نتایج معادلات ساختاری نشان داد که شخصیت برندهای ورزشی بر ریسک گریزی (359/0=بار عاملی)  وفاداری نگرشی (575/0=بار عاملی) وفاداری رفتاری مشتریان (548/0=بار عاملی) تاثیر مستقیم و مثبت معناداری دارد. هم چنین شاخص های مدل نشان دهنده برازش پذیری مدل ارتباطی تحقیق را تایید نمود.

    کلیدواژگان: برند، شخصیت برند، وفاداری، ریسک گریزی، برندهای ورزشی معتبر
  • سروناز تربتی، سمیه تاجیک اسماعیلی، نیکا خسروی صفحات 77-104

    تربیت جنسی به کارگیری شیوه هایی برای ایجاد صفات و رفتارهای جنسی سالم و در عین حال زدودن صفات و رفتارهای جنسی ناشایست از مجموعه وجودی انسان است. به عبارت دیگر تربیت جنسی ارایه سلسله ای از اطلاعات ضروری روان شناختی، جسمانی و دینی  در حوزه زمینه های جنسی مرتبط با فرد و به همراه آن ارایه اطلاعات و آگاهی هایی به فرد در زمینه آشنایی بیشتر با خصوصیات جنس مخالف است. هدف تحقیق حاضر، مطالعه تربیت جنسی نوجوانان شهر تهران و عوامل زمینه ساز آن با تاکید برروابط میان فردی با والدین است. برای این منظور از روش تحقیق کیفی و تکنیک مصاحبه برای  جمع آوری داده ها استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نطریه زمینه ای استفاده شده است. داده های به دست آمده به شکل گیری مقولاتی مانند آگاهی از مسایل دینی در رابطه با تربیت جنسی،  آگاهی والدین از مسایل جنسی و اثرات جسمی و روحی آن، ارایه رفتارهای مناسب در خانواده از سوی والدین، آگاهی و مسلط بودن والدین به یک سری از مهارت های ارتباطی در جهت ارتباط بهتر با کودکان، تربیت جنسی درقالب آموزش مدارس، آموزش والدین و اجتماعی کردن و انتقال درست هنجارها و ارزش های جنسیتی به فرزندان، وجود ارتباط عاطفی در خانواده، نظارت مدارس بر فعالیت های کودکان و نوجوانان در مدرسه و همکاری با والدین در این زمینه منتهی شده است. این مفاهیم در سه دسته عوامل خانوادگی، آموزشی یا برون خانوادگی و اجتماعی دسته بندی شدند. نهایتا بر اساس نتایج به دست آمده، یکی از دلایل اصلی تاثیرگذار  بر تربیت جنسی در این پژوهش، وجود آگاهی در بین خانواده ها و در راس آن در بین والدین می باشد.

    کلیدواژگان: تربیت جنسی، نوجوانان، والدین، آگاهی
  • رحیمه قلعه، محمود علمی صفحات 105-122

    جامعه پذیری نوعی فرآیند کنش متقابل اجتماعی است که درآن، فرد هنجارها، ارزش ها و دیگر عناصر اجتماعی، فرهنگی و سیاسی موجود در گروه یا محیط پیرامون خود را فرا می گیرد، آن را درونی و با شخصیت خود، یگانه می کند. هدف کلی این تحقیق، تعیین عوامل اجتماعی مرتبط با جامعه پذیری دینی و سیاسی دانش آموزان متوسطه شهر پارس آباد می باشد. روش تحقیق، روش توصیفی از نوع پیمایش و به لحاظ هدف، تحقیق کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان متوسطه اول و دوم پارس آباد در سال تحصیلی 98-1397 می باشد که تعداد کل آن ها 10446 نفر بود. حجم نمونه بر اساس روش کوکران 313 نفر به دست آمد. نمونه آماری مدارس به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شد. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته بود که اعتبار آن بر اساس اعتبار صوری به تایید رسید و میزان پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ در حد قابل قبول برآورد گردید. نتایج تحقیق نشان داد که بین عوامل اجتماعی مرتبط باجامعه پذیری دینی و سیاسی دانش آموزان پسر و دختر متوسطه شهر پارس آباد رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، جامعه پذیری دینی، جامعه پذیری سیاسی، دانش آموزان پسر و دختر متوسطه شهر پارس-آباد
  • مهرداد غفاری زنوزی، سراج الدین محبی، کرم الله دانشفرد صفحات 123-141

    در دنیای رقابتی امروز، یکی از رموز کلیدی موفقیت سازمان ها در بررسی و ارزیابی به موقع و صحیح اثربخشی سرمایه های انسانی شان نهفته است. الگوسازی در راستای ارتقای اثربخشی می تواند در دیالکتیکی تنگاتنگ با مقوله هایی هم چون ارتقای بهره وری، کیفیت زندگی کاری و ایجاد رضایت در کارکنان، ارتقای فعالیت های ارزش آفرین، دانش و مهارت شغلی و ارتقای نگرش ها و رفتار کارکنان نهفته باشد. در این تحقیق، عوامل موثر بر ارتقای اثربخشی منابع انسانی در دانشگاه با رویکرد سیستمی ساختاری- تفسیری بررسی و مدل سازی شده است. این تحقیق به لحاظ ماهیت و نحوه جمع آوری داده ها، پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری، کلیه اعضای هییت علمی دانشگاهی واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی مستقر دراستان آذربایجان شرقی بوده است. ابزار گردآوری داده ها دو نوع پرسشنامه محقق ساخته است که اولی در راستای شناسایی عوامل موثر بر ارتقای اثربخشی منابع انسانی در دانشگاه و بر مبنای طیف 5 گزینه ای لیکرتتهیه و تنظیم گردید. پرسشنامه نوع دوم نیز بر مبنای انجام مقایسه زوجی مورد نیاز برای رویکرد سیستمی دیماتل فازی تهیه و تنظیم گردید. اعتبار پرسشنامه ها با رویکرد محتوایی و پایایی براساس رویکردهای سازگاری درونی و آزمون مجدد بررسی شده است.  پس ازگردآوری پرسشنامه نوع اول، پاسخ ها وارد نرم افزار آماری SPSS شده و تحت آزمون های آماری تی تک نمونه ای قرار گردید. یافته های تحقیق، در مرحله اول 5 عامل اصلی را به عنوان عوامل موثر بر ارتقای اثربخشی منابع انسانی در دانشگاه از منظر اعضای هییت علمی در جامعه تحت مطالعه شناسایی کرده است. در گام دوم پرسشنامه نوع دوم برمبنای مقایسه زوجی مرتبط با 5 عامل موثر تشکیل و توزیع گردید. یافته های مرتبط با رویکرد سیستمی دیماتل نشان داد که ارایه آموزش های هدف مند و بهره گیری از راهبردها و رویه های مناسب مدیریت دانشی به عنوان دو عامل با برآیند اثرگذاری و اثرپذیری بالا در سیستم تحت مطالعه است. هم چنین بهره گیری از راهبردها و رویه های مناسب مدیریت دانشی به عنوان عاملی که دارای برآیند بالاتری از منظره اثرگذاری بر سایر عامل های سیستم بوده است شناسایی شد. به علاوه دو عامل توسعه شایستگی های منابع انسانی و زمینه سازی برای بروز و ظهور خلاقیت و نوآوری در سازمان به عنوان دو عامل با برآیند اثرپذیری از سایر عامل ها شناسایی شده است.

    کلیدواژگان: ارتقای اثربخشی اعضای هیئت علمی دانشگاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، دیماتل فازی
  • آکو ریحانی نیا، مهران صمدی صفحات 143-159
    هدف اصلی تحقیق حاضر مقایسه میانگین مصرف آب مشترکین پر مصرف خانگی قبل و بعد از ارایه برنامه های رسانه ای روش های صرفه جویی در آب در شهر سقز است. جامعه آماری کلیه مشترکین پر مصرف با کاربری خانگی هستند که به چهار گروه تقسیم گردید. در خلال سه دوره 45 روزه به نمونه ها برنامه های رسانه ای آموزش روش های صرفه جویی در آب در 4 قالب متفاوت از قبیل بروشور و برنامه های کتبی، فیلم، کارتون و انیمیشن ارایه گردید. نوع روش تحقیق بر اساس هدف کاربردی و طرح تحقیق نیمه آزمایشی می باشد. هم چنین تحقیق به صورت طولی و از نوع مطالعات روند است. روش گردآوری اطلاعات میدانی و برای جمع آوری داده ها از بانک اطلاعاتی سامانه آب بهای امور آب و فاضلاب شهری سقز استفاده گردیده و تغییرات مصرف سال های 1395 و 1396 نسبت به تغییرات مصرف سال های 1394 و 1395 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با استفاده از آزمون مقایسه میانگین  T وابسته مشخص شد که رابطه معناداری بین آموزش رسانه ای روش های صرفه جویی در آب و تغییر در میزان مصرف آب مشترکین پر مصرف وجود دارد. هم چنین با استفاده از همین آزمون تفاوت میانگین در بین هر یک از گروه ها بررسی شد که مشخص گردید کاهش مصرف در تمام گروه ها مشهود است، اما از نظر معناداری مصرف آب گروهی که تمام برنامه های رسانه ای را دریافت کرده اند بیشتر از سایر گروه ها کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: آموزش، آموزش رسانه ای، مصرف، صرفه جویی، مشترک پر مصرف
  • رقیه (آیسان) پناهی، حسن سرایی، علیرضا کلدی، صمد عابدینی صفحات 161-187

    هدف از این تحقیق "مطالعه ادراک نابرابری های جنسیتی در تجربه زیسته زنان شهر مراغه" است. روش تحقیق تلفیقی از پیمایش و پدیدارشناسی است . روش گردآوری تحقیق در بخش کیفی مصاحبه عمیق با سوالات نیمه ساختار یافته و در بخش کمی با استفاده از پرسشنامه خودساخته محقق ها انجام گرفته است. مصاحبه عمیق در زمستان 1394 با 23 زن 18 سال به بالای مراغه و اجرای پرسشنامه در پاییز 95 انجام گرفته است. جامعه آماری زنان 79-18 ساله مراغه 61142 نفر و با استفاده از فرمول کوکران نمونه آماری به حجم 420 زن تعیین شد. برای کیفی از روش نمونه گیری نظری و برای روش کمی از نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای با طبقه بندی استفاده شد . در بخش کمی پایایی ازطریق آزمون آلفای کرونباخ برای تمام متغیرها بالاتر از 7/0 به دست آمد. یافته ها در آزمون رگرسیون نشان می دهد عوامل اجتماعی- فرهنگی می تواند 2/32% از واریانس متغیر وابسته را پیش بینی کند و مقدار همبستگی بین مقادیری که به وسیله معادله پیش بینی می شود 567/0 می باشد. در بین عوامل، بیشترین ضریب تاثیر استاندارد متعلق به سرمایه فرهنگی 314/0 و کمترین ضریب تاثیر متعلق به فرصت های برابر اجتماعی و مدیریت بدن 004/0 است.

    کلیدواژگان: ادراک نابرابری جنسیتی، عوامل اجتماعی- فرهنگی، تجربه زیسته
|
  • Asgar Asgari Hasanaklou *, Arezou Shahbazi Pages 1-24
    Sociology is a science that deals with human and its communication insociety. Culture is a production of social relations and literature is one ofthese cultural phenomena, and creator of literary work is illustrator of thesociety in his artwork. When we deal with the relationship betweensociety and literature, we come into the field of sociology of literature.Sociological criticism of literature is one of the relatively new disciplinesof literary criticism that has a long history. At the beginning of thenineteenth century, Ipoliten Tan and Madame Doustal published the firsttwo books on the sociology of literature. With the advent of Karl Marx,these studies have come to life again, with many theorists still influencedby his ideas. The purpose of this article is to examine the historical courseof the sociological critique of literature with emphasis on the sociology ofreading, developmental constructivism, the Frankfurt School, and PierreBourdieu's theory. The method in the article is studying works of thetheoreticians by library method, as well as analyzing their theories. Thereason for choosing these four methods in the sociology of literature isthe importance and influence that these methods have had on the analysisof literary and artistic works but remains ignored by scholars.
    Keywords: reading sociology, formative constructivism, Frankfurt school, Pierre Bourdieu
  • Ebrahim Rahimi, Najibeh Abassi Rostami, MohammadTaghi Abayi, Reza Hassannezhad Pages 25-45

    The most important and vital asset of any organization and industry ishuman resources. Since humans plays a key role in development, anddevelopment is done by human hands, human resources empowermenthas a particular importance. Therefore, the aim of this study is to identifyfactors affecting the empowerment of workers in order to develop humanand social capital. In terms of purpose this is an applied research and interms of data collection, it can be analytical descriptive survey. Thestatistical population of the study includes industrial workers over 1000people in Markazi province. The sample was 400 people from thepopulation that were selected by stratified Sampling method and usingMorgan table. A researcher-made questionnaire was used to assess thefactors affecting empowerment and standard questionnaires were used toassess empowerment, social capital and human capital. The validity ofthe questionnaire was assessed based on content and construct validityand its reliability through Cronbach's alpha. The data were analyzedusing LISREL software. After analyzing the data, all the assumptions inthe study were accepted.

    Keywords: empowerment, Human Capital, Social capital
  • Mehdi Rostami, Hamid Froghipour, Reza Sabounchi Pages 47-75

    This research aims to explain the relationship between the personalityof sport brands with risk avoidance and customer loyalty. This researchwas applied in terms of its purpose, descriptive correlation in terms ofdata gathering and was based on structural equation model. The statisticalpopulation included all valid sports brand clients (5 famous and high-endsports brands Adidas, Nike, Puma, Al Sport and Asics).With regard to theunlimited statistical population, 384 people were selected as the statisticalsample based on Morgan's table. The brand personality standardquestionnaire (Jones et al., 2009), Customer loyalty Anisimova (2007),and researcher-made risk avoidance questionnaire were used to collectdata. The formal validity and content of these questionnaires wereapproved by 10 sport management supervisors and reliability ofquestionnaire was 0.894, 0.85 and 0.957 respectively, using Cronbach'salpha coefficient. The validity of questionnaire structure was alsoconfirmed by factor analysis. Descriptive tests (mean and standarddeviation) and inferential tests (Kolmogorov-Smirnov, Pearsoncorrelation, and multiple regression and structural equations) were usedfor analyzing data by SPSS and Amos software. According to the resultsof Pearson correlation test, there was a significant correlation between thepersonality of sport brands and risk aversion customers, and betweenpersonality of sport brands and customer loyalty. Also, there was asignificant positive correlation between personality components of sportsbrands (responsiveness, dynamism, sensitivity, courage, simplicity) withrisk aversion and customer loyalty. According to regression results,dynamic and audacity components have a significant effect on riskaversion. Responsibility and sensitivity components have a significanteffect on customer loyalty. The results of structural equation showed that,the personality of sport brands had a direct and positive effect on riskaversion (factor=359), attitude loyalty (factor=575) and customer loyaltybehavior (factor=548). Also, the model's indices confirmed the fitness ofresearch communication model.

    Keywords: brand, Brand Personality, loyalty, Risk Aversion, valid sports brands
  • Sarvenaz T Orbati, Somayeh Tajik Esmaeili, Nika Khosravi Pages 77-104

    Sex education is adopting methods for creating healthy sexualcharacteristics and behaviors and at the same time removing inappropriatesexual characteristics and behaviors from human existence. In otherwords, sex education offers a series of essential psychological, physical,and religious information regarding the sexual field related to anindividual, as well as providing information and awareness to theindividual in order to become more familiar with the characteristics of theopposite sex. The present study aimed to investigate sex education ofadolescents in Tehran and its underlying factors with emphasis oninterpersonal relationships with parents. To this end, qualitative researchmethod and interviewing technique were used for data collection. Thegrounded theory approach was employed to analyze the data. Theobtained data resulted in forming categories such as awareness ofreligious issues related to sex education, parents’ awareness of sexualissues and its physical and psychological effects, parents’ appropriatebehaviors in family, parents’ awareness of and dominance on somecommunication skills for better connections with children, sex educationin the form of school education, parents’ education and socialization,correct transfer of sexual norms and guidelines to children, existence ofan emotional connection in family, supervision of school activities forchildren and adolescents, and cooperation with parents in this field. Theseconcepts were categorized into three themes: family, educational orextramarital and social factors. Finally, based on the results, one of themain reasons for influencing sexual education in this study is theawareness among families and at the top among parents.

    Keywords: sex education, adolescents, Parents, awareness
  • Rahimeh Gale, Mahmood Elmi Pages 105-122

    Socialization is a process of social interaction in which the individuallearns about the norms, values, and other social, cultural, and politicalelements within the group or environment around him, internalizing andunifying him with his personality. The purpose of this study was todetermine the social factors related to religious and political socializationof high school students in Pars Abad. The research method wasdescriptive survey and in terms of purpose, it is applied. The statisticalpopulation of the study was all the first and second high school studentsof Pars Abad in the academic year 1398-1989 with a total of 10446students. The sample size was 313 according to Cochran method.Statistical sample of schools was selected by proportional stratifiedsampling. The instrument was a researcher-made questionnaire whoseface validity was confirmed by face validity and reliability of the tool wasestimated using Cronbach's alpha coefficient. The results showed that,there is a significant relationship between social factors related toreligious and political socialization of high school male and femalestudents in Pars Abad.

    Keywords: Social Factors, religious socialization, Political socialization, male, female high school students in Pars Abad
  • Mehrdad Ghafari Zonouzi, Serajuddin Mohebbi, Karamollah Daneshfard Pages 123-141

    In today's competitive world, one of the key to organizations' successlies in the timely and accurate assessment of the effectiveness of theirhuman capital. Modeling to promote effectiveness can be closelyintertwined with issues such as productivity improvement, quality ofwork life and employee satisfaction, promotion of value-creatingactivities, job knowledge and skills, and promotion of employee attitudesand behavior. In this research, the factors affecting the promotion ofhuman resources effectiveness in university have been studied andmodeled with a structural-interpretive system approach. This research isapplied in terms of the nature and manner of data collection, and appliedin terms of purpose. The statistical population consisted of all facultymembers of different units of Islamic Azad University located in EastAzerbaijan province. The data gathering tool was two types of researchermadequestionnaires. The first one was designed and identified based onthe five-point Likert scale to identify the factors affecting the promotionof human resources effectiveness in the university. The second type ofquestionnaire was developed based on the paired comparisons needed forthe Fuzzy Dimatel systematic approach. The validity of the questionnaireswas evaluated by content validity and reliability based on internalconsistency and test-retest approaches. After collecting the first type ofquestionnaire, the answers were entered into SPSS software and subjectedto one-sample t-test. The findings of the study identified in the first stagewere 5 main factors as effective factors in promoting the effectiveness ofhuman resources in the university from the viewpoint of the facultymembers in the study community. In the second step, the type IIquestionnaire was developed and distributed based on pairwisecomparison of the five effective factors. Findings related to the Dimatelsystematic approach showed that, providing targeted training andutilizing appropriate knowledge management strategies and practices aretwo factors with high effectiveness and receptivity in the system understudy. Also, utilizing appropriate knowledge management strategies andpractices was identified as having a higher impact on the perspective ofother system factors. In addition, two factors have been identified ashuman resource competency development and contextualization for theemergence of creativity and innovation

    Keywords: Promoting the effectiveness of Faculty members, Islamic Azad University, Dimatel Fuzzy
  • Ako Reyhani Niya, Mehran Samadi Pages 143-159
    The present research aims to study the relationship between mediaeducation of saving water consumption and changes in the amount ofwater consumed by high-consumption subscribers in Saqqez city. Thestatistical population of the present study includes all high-consumptionsubscribers using water at home in Saqqez. The samples were selectedpurposefully in the first stage. They were then randomly divided into fourgroups. The groups were provided during the 45-days with brochures,and written programs, films, animation.The method of the present study is based upon a practical purpose andthe research design of the library methods, and for data collection thewater rate system database of Saqqez Urban Water and Company isapplied. The consumption changes on 2016 and 2017 were analyzed incomparison to consumption changes on 2015 and 2016. By usingdependent sample t–test, it was found out that, there is a significantrelationship between media education of saving water consumption andchanges in the amount of water consumed by high-consumptionsubscribers in Saqqez. Moreover, by using this Test, the mean differencewas studied for each of the groups, and it was discovered that the waterconsumption of the group receiving all of the programs reduced to alarger extent than other groups.
    Keywords: education, media education, consumption, Saving, highconsumption subscriber
  • Rogayyeh (Aysan) Panahi, Hassan Saraie, Alireza Kaldi, Samad Abedini Pages 161-187

    The purpose of this study was to study the perception of genderinequality in Maragheh women's lived experience. The research methodis a combination of survey and phenomenology. The research methodwas qualitative in-depth interviews with semi-structured questions and inthe quantitative section by using a self-made questionnaire. In-depthinterviews were conducted in winter 1394 with 23 women above18 yearsold in Maragheh, and questionnaires were administered in autumn 1395.The statistical population of Maragheh women aged 18-79 years was61142 and the sample size was 420 women using Cochran formula.Theoretical sampling method was used for qualitative and two-stagecluster sampling method was used for quantitative method. Cronbach'salpha coefficient for all variables was higher than 0.7 in the quantitativepart. The results of the regression test show that, socio-cultural factorscan predict 32.2% of the variance of the dependent variable and thecorrelation between the values predicted by the equation is 0.567. Amongthe factors, the highest standard coefficient of influence was 0.314 forcultural capital and the lowest coefficient for social equality and bodymanagement was 0.004.

    Keywords: Perception of gender inequality, socio-cultural factors, Life Experience