فهرست مطالب

مطالعات مدیریت شهری - سال یکم شماره 2 (پیاپی -2، پاییز 1388)

نشریه مطالعات مدیریت شهری
سال یکم شماره 2 (پیاپی -2، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی رفیعیان*، هانیه هودسنی صفحات 1-16

    بیش از چند دهه از تجربه ناموفق الگوی برنامه ریزی تحت سیطره حاکمیت الگوهای برنامه ریزی متمرکز می گذرد. هرچند تجارب جهانی حکایت از ضعف و ناتوانی این الگو دارد لیکن هنوز در بسیاری از مدیریت های شهری و منطقه ای، به دلیل فقدان نهادهای متولی محلی و ابزارهای هدایت وکنترل متناسب با آن از یک سو و نبود عزم لازم در تفویض ابزارهای قدرت شاهد تحولات بنیادی در این زمینه از سوی دیگر نیستیم. عمده حرکت های انجام شده صرفا در توزیع عناصر و تراکم زدایی فعالیت ها خلاصه می شود بدون اینکه نقش مدیریت های توانمند محلی در ارکان توسعه را شاهد باشیم. خصیصه ای که امروزه ماهیت مطلوب یا نامطلوب بودن یک فرایند تمرکززدایی را تبیین می کند میزان وفاداری آن به فرایند برنامه ریزی مشارکتی است. در این مقاله با تاکید بر این خصیصه با اهمیت در الگوی تمرکززدایی، تلاش شده است در چارچوب الگوی برنامه ریزی پایدار اجتماعات محلی، نقش برنامه ریزی مشارکتی و فرایند تحقق آن برای رسیدن به یک حاکمیت غیرمتمرکز محلی مورد اشاره قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مشارکتی، حاکمیت محلی، تمرکززدایی و برنامه ریزی محلی
  • علی عسگری*، علی حاجی نژاد صفحات 17-34

    خصوصی سازی یک پدیده جهانی و فراگیر است. در سالیان اخیر تمامی دولت ها جهت کاهش میزان هزینه ها شروع به واگذاری فعالیت هایی به بخش خصوصی کرده اند که تا قبل از این توسط نهادهای دولتی صورت می گرفت. سرعت خصوصی سازی بسته به تعاملات موجود در جامعه، تابعی از وضعیت عمومی حاکم بر اقتصاد جامعه و میزان اجازه ای است که حکومت به مشارکت مردم و نهادهای خصوصی می دهد. هرچند در عمل ملاحظاتی نظیر کیفیت خدمات، عدالت اجتماعی و شرایط اشتغال، جریان خصوصی سازی را مورد تردید قرار می دهند لیکن اغلب تجارب جهانی حکایت از تحرک بیشتر اقتصاد شهری و ایجاد کارایی و بهره وری بیشتردولت در جریان خصوصی سازی دارد. در این میان خصوصی سازی خدمات شهری به عنوان یکی از زمینه های مشارکت بخش خصوصی در نظام مدیریت شهری، چند دهه ای است که به ادبیات برنامه ریزی شهری نیز وارد شده است و کشورهای مختلف (توسعه یافته یا در حال توسعه) به نوعی آن را تجربه کرده اند. در این مقاله تلاش می شود ضمن ارایه مفاهیم پایه خصوصی سازی، فرایند خصوصی سازی خدمات شهری (بعنوان یکی از وظایف دولت های محلی) مورد بررسی قرار گرفته و فرصت ها و چالش های فراروی آن، با توجه به تجارب صورت گرفته ارایه شود.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، خصوصی سازی خدمات شهری، مدیریت شهری و برنامه ریزی شهری
  • شهرام امیرانتخابی* صفحات 35-50

    شرایط طبیعی و اکولوژیکی گیلان سبب شده است تا این سرزمین تحولات اجتماعی و اقتصادی متفاوتی را پشت سر بگذارد؛ چرا که گیلان در پناه حصار کوهستانی و جنگل های انبوه آن کمتر مورد یورش مهاجمان و نفوذ حکومت های مرکزی قرار گرفته است و از دیر باز مساعدت منابع آب و خاک موجب برتری زندگی روستایی شده است که حول محور بازارهای روستایی و شهرهای کوچک محلی اداره می گردیدند. بدین ترتیب عدم یکپارچگی سیاسی و اقتصادی گیلان نیز برپایی شهرهای بزرگ و تکامل شبکه شهری را به تعویق انداخته است. به گونه ای که شهرهای عمده این استان از اواسط دوره صفوی و پس از یکپارچگی و الحاق کامل آن به حکومت مرکزی شکل گرفته اند. از آغاز عصر قاجار و حضور و سلطه امپراتوری روسیه در شمال ایران، نظام شهری گیلان تحت تاثیر روابط اقتصادی وابسته به این کشور تکامل یافت. از آغاز دوره پهلوی، همزمان با اوج گیری شهرنشینی در کشور، با قطع روابط استعماری گیلان از روسیه و پیوند محکم تر آن با اقتصاد کشور، شبکه جدیدی از شهرهای میانی و کوچک در ولایات مختلف گیلان به وجود آمد. با این حال تا دهه اخیر، جمعیت روستایی و روستانشینی شکل برتر زندگی اجتماعی و اقتصادی گیلان به شمار می رفت. درواقع، شرایط طبیعی مساعدی همچون فراوانی منابع آب و حاصلخیزی خاک، شبکه ای از سکونت گاه های روستایی مبتنی بر فعالیت های کشاورزی را در جلگه های گیلان توسعه داده است. به همین دلیل روستاییان بجای پیوندهای اجتماعی و اقتصادی با بازارهای شهری، در پیوند با مجموعه ای از بازارهای روستایی دایمی یا هفتگی قرار داشتند که از سازوکارهایی در چارچوب اقتصادی محلی و سنتی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: شبکه شهری گیلان، توزیع فضایی شهرها، مدل رتبه اندازه، سلسله مراتب شهری
  • اسماعیل کاوسی*، فریده اسدیان، سحر شاهپری صفحات 51-58

    پیشرفتهای چشمگیر در ابعاد مختلف زندگی انسان و پیچیدگی ارتباط این ابعاد، مشکلات عدیده ای را در امر برنامه ریزی و مدیریت ایجادکرده است.برنامه ریزان و مدیران شهری نیز از جمله متخصصانی هستند که با اطلاعات متنوع و فراوانی سر وکار دارند و برای حفظ و ساماندهی وضعیت یک شهر نیازمند استفاده از این حجم اطلاعات در تحلیل های مکانی می باشند. پیچیدگی، تنوع و حجم انبوه اطلاعات مکانی از یک سو و تواناییهای کامپیوتر در عرصه اطلاعات از سوی دیگر، فلسفه وجودی  استفاده از سیستم های کامپیوتری را  توسط مدیران و برنامه ریزان شهری تبیین می کند. سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) از آنجا که مختص کار با داده های جغرافیایی و مکانی و تجزیه و تحلیل این اطلاعات می باشد ابزاری مناسب برای بررسی مکان یابی مدارس به عنوان یکی از کاربری های شهری و تعیین مکان مناسب برای استقرار آنها در محدوده شهری است.همچنین  ماتریس ارزیابی کیفی کاربری ها، معیارهایی مناسب برای مدیران شهری فراهم می آورد تا با کمک سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) تصمیماتی مناسب برای مکان یابی مدارس اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدارس، نظریه های مکان یابی، ماتریس های ارزیابی کیفی کاربری ها
  • مراد کردی*، سعید تیموری، احمد مرادعلیان صفحات 59-74

    رشد روزافزون جمعیت شهری درتهران به همراه ایجاد مراکز پرجمعیت جدید، فقدان یا ضعف سیاستگذاری و ارزیابی عملکردها و فعالیت های گوناگون شهری بر اساس برنامه جامع و کلان ملی، تغییر الگوی مصرف و تداوم تخلیه زایدات به محیط زیست شهری از جمله عوامل بحران زایی است که محیط زیست طبیعی و کیفیت بهداشت و سلامتی انسان ها را در معرض خطرات و زیان های گوناگون قرارداده است و سبب شده روزانه بالغ بر 7000 تن مواد زاید دور ریخته شود. این دورریزها شامل فلزات با ارزش، ظروف شیشه ای قابل استفاده، کاغذ، پلاستیک قابل بازیافت و پت (pet) و پسماندهای غذایی و... هستند که از نظر عناصر غذایی غنی می باشند. در میان این پسماندها نیز مواد خطرناکی نظیر جیوه درون باطری ها کادیوم لامپ های مهتابی و مواد شیمیایی و سمی پاک کننده ها به چشم می خورد که بر طرف کردن آن ها علاوه بر اینکه محیط زیست و سلامت انسان را به مخاطره می اندازد، هزینه های سنگینی را به انسان تحمیل می کند. امروز متخصصان مدیریت شهری بر این تلاشند راهی را انتخاب کنند که علاوه بر حفظ محیط زیست و سلامت بشر هرینه های کمتری را هم از نظر اقتصادی به افراد وارد نمایند. این مقاله ضمن بیان اهمیت و ضرورت طرح تفکیک زباله از مبدا، اشکالات عدم اجرای موفق این طرح را ذکر نموده و در پایان به ارایه راهبردهایی جهت اجرای بهینه طرح می پردازد.

    کلیدواژگان: زباله، زباله خشک و تر، بازیافت، فرهنگ بازیافت، مدیریت پسماند، پسماندهای عادی، پسماندهای ویژه، پردازش، دفن، دفع، کمپوست و زباله صنعتی
  • محمد سلطانی*، شهرام امیرانتخابی صفحات 75-92

    طی دو سده اخیر، جهان به سرعت در حال شهری شدن است. مهم ترین جنبه و پیامد این فرایند، گسترش فضایی و پیشروندگی فیزیکی شهرها به سوی فضاهای روستایی می باشد که با پیوستن روستاها به محدوده شهرها و تبدیل مراکز روستایی به شهرهای کوچک انجام می پذیرد. شهرهای کوچک اگر چه در آغاز جمعیت و محدوده اندکی دارند اما به سرعت به سوی اراضی کشاورزی و عرصه های روستایی پیرامون گسترش می یابند. در ایران نیز این روند از نیمه دوم سده بیستم آغاز شد و به سرعت بر تعداد شهرهای کشور و جمعیت شهر نشین اضافه شد و تعداد زیادی از روستاها یا به شهر تبدیل شدند و یا ضمیمه شهرهای بزرگ گردیدند. طی دهه اخیر، روند شتابان تبدیل روستاها به شهر، اگر چه با هدف بهره مندی روستاییان از خدمات شهری انجام پذیرفته است اما در مناطقی همچون جلگه های خزری، به تغییر کاربری اراضی کشاورزی و تخریب چشم اندازهای طبیعی منطقه منجر خواهد شد، به ویژه در مواردی که شهرهای تازه تاسیس از ترکیب چند روستا تشکیل شده اند، محدوده کم تراکم، نامتجانس و متخلخل آنها، در آینده ای نزدیک با ساخت و سازهای شهری پر خواهد شد! برای جلوگیری از این روند نگران کننده نمی توان یکسره برنامه تبدیل مراکز روستایی به شهرهای کوچک را کنار نهاده و آن را اقدامی بیهوده قلمداد نمود بلکه باید توسعه چنین شهرهایی را مطابق الگوهای فضایی و کارکردی متناسب با ناحیه پیش برد. مثلا در منطقه خزری، الگوی باغ -شهرها می تواند، علاوه بر حفظ اراضی کشاورزی و چشم اندازهای روستایی و بهره مندی اهالی از خدمات و امکانات شهری، توانمندی های گردشگری حوزه های روستایی را نیز فعال نماید.

    کلیدواژگان: شهری شدن، باغ شهرها، شهرهای کوچک، جلگه تالش و تغییر کاربری اراضی زراعی
  • مهرداد بردبار* صفحات 93-106

    شهرنشینی و افزایش جمعیت شهری یکی از ویژگی های اصلی عصر حاضر می باشد که پس از انقلاب صنعتی در اروپا اوج گرفت و در سال های پس ازجنگ دوم جهانی در کشورهای در حال توسعه نیز شتاب قابل توجهی یافت. افزایش جمعیت شهری نسبت به جمعیت روستایی از سه طریق مهاجرت های روستا-شهری و الحاق فضاهای روستایی به شهرها و تبدیل روستاها به شهرهای جدید انجام می پذیرد. در این میان دو روند اخیر فضاهای شهری را به ضرر اراضی کشاورزی و عرصه های زیست محیطی روستاها افزایش می دهد. کشورهای توسعه یافته از همان آغاز با تدوین قوانین مدیریت شهری و برنامه های آمایش سرزمین از چنین روندی جلوگیری کردند. در حالی که شهرهای کشورهای درحال توسعه به سرعت فضاهای روستایی را درمی نوردند و همین امر موجب عدم توازن ناحیه ای و توزیع نامتعادل جمعیت و امکانات و فعالیت ها در کشورهای مذکور شده است. در این میان، سیاست تبدیل روستاها به شهرهای کوچک از مهم ترین راهکارهای توسعه شهرنشینی محسوب می شود که هدف آن انتقال فرایند توسعه به نواحی روستایی از طریق مراکز شهری می باشد

    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی شهرها، باغ شهرها، تبدیل روستا به شهر و شهرهای کوچک
  • ایمان علی بیک، نادی علیزاده*، علی حجتی صفحات 107-134

    با توجه به پدیده شهرنشینی در ایران و افزایش روز افزون خودرو ها در سطح شهرها، شاهد رشد تصاعدی ترافیک در سطح خیابان های شهر هستیم که این معضل در کلانشهر تهران تبدیل به مسیله اصلی مدیران شهری گشته است. در این مقاله سعی شده تا به بررسی علل ایجاد ترافیک در تهران امروز و ارایه راهکارهای کاهش ترافیک در دنیا، و نیز راهکارهای جاری کاهش ترافیک در تهران که شامل روش های اعمال محدودیت ترافیکی، طرح تردد زوج و فرد، آرام سازی ترافیک، مدیریت ترافیک پرداخته و سپس ضمن بررسی راهکارهای جاری کاهش ترافیک و تاثیرات آن به ارایه راهکارهای پیشنهادی کاهش ترافیک و بررسی نقش IT در کنترل ترافیک و آموزش فرهنگ رفتار ترافیک اشاره کرده و در نهایت مقررات ترافیکی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ترافیک، راهکارهای کاهش ترافیک، رهنگ ترافیک، آرام سازی و کنترل ترافیک
|
  • Mojtaba Rafieian *, Hanieh Houdsani Pages 1-16

    Over one decade passes from the unsuccessful experience of planning model under the planning models of the sovereignty. Although, global experience shows the weakness and disability of this model, but still in much urban and regional management, due to the lack of local involved institutions, appropriate guidance and controlling tools on one hand and lack of determination to delegate the necessary power tools on the other hand, there are not any fundamental changes in this field. Major movements are only limited to the distribution of elements and activities of decentralization without having a strong local management role in the development. The feature which distinguishes today’s desirable or undesirable nature of process is the amount of loyalty to the participatory planning process. In this paper, with emphasis on the importance of this feature and the decentralization model, efforts have been made to address the role of participatory planning and realization of the process to reach a local in the context of local sustainable communities planning model.

    Keywords: Participatory planning, local sovereignty, decentralization, local planning
  • Ali Asgari*, Ali Hajy Nejhad Pages 17-34

    Privatization is a pervasive and global phenomenon. In recent years, all governments started to transfer to private sector activities that had until then been made by government to reduce expenses. Depending on the interactions in the community, the speed of privatization depends on the governing general condition of the economy and how much the government allows people and private institutions to contribute. Although, in practice, considerations such as service quality, social justice and employment conditions, harms the flow of privatization, but most of the world's experiences show the promotion of urban economy and the creation of more efficiency and productivity of the government during privatization. Privatization of urban services, as a private sector participation in the urban management system, has also entered the urban planning of different countries since decades ago; and, different countries (developed or developing ones) have experienced some form of it. This paper will attempt to study the privatization of urban services (as a duty of local governments) while providing basic concepts of privatization and the opportunities and challenges that follow have been provided.

    Keywords: Privatization, privatization of urban services, Urban Management, Urban Planning
  • Shahram Amir Entekhaby* Pages 35-50

    Natural and ecological conditions of Gilan has caused Iran to experience changes in economic and social developments; for, Gilan is sheltered by a fence of mountainous and its rainforests have not been damaged by central governments. Also, Gilan has always been rich in water resources and soil which has given rural life a high value and has managed rural markets and small local cities. Thus, the lack of political and economic integration in Gilan has caused delay in the establishment of large cities and the development of urban network to an extent that since the middle of the Safavi reign, the major cities of the province were formed after the completion and its integration to the central government. Since the start of the Qajar era and the presence and domination of the Russian Empire in the north of Iran, the urban system of Gilan was evolved through being its dependence on their economic relations. Since the beginning of the Pahlavi era which was simultaneous with the rise of city living phase in Iran, a new network of middle and small cities in different provinces of Gilan occurred as they cut off relations with Russia and strengthened its economy with Iran. However, until recently, rural population and rural life-style has been considered top social and economic life of Gilan. In fact, the favorable natural conditions of Gilan such as water resources and fertile soil, has developed a network of rural residential based on agriculture activities in Gilan plains.

    Keywords: Urban network of Gilan, ecosystem-climatic characteristics, spatial distribution of cities, rank-size model, the urban hierarchy
  • Esmaeil Kavousy*, Farideh Asadian, sahar Shahpary Pages 51-58

    Significant progress in different aspects of human life and the complexity of the relation between these aspects has brought numerous problems in planning and management. Urban administrators and planners are also experts who deal with a wide variety of information and require the use of information in place analysis to maintain and organizing the status of a city. Complexity, diversity and the high amounts of spatial information on one hand and computerized capabilities in the field of information on the other hand, explain the philosophy of the use of computer systems by urban. Since Geographic Information System (GIS) deals specifically with geographic and spatial data and analysis of this information, it is the proper means to locate schools to and establish them in urban area. Also, applying qualitative evaluation of the matrix, provide the appropriate criteria for urban managers to make appropriate decisions to locate schools using the geographic information system (GIS).

    Keywords: Geographic information system, Schools, locating theories, applying qualitative assessment matrix
  • Morad Kordi*, Sayyed Tymori, Ahmadd Morad Alyan Pages 59-74

    The daily increase of urban population in Tehran, along with the creation of new populated centers, the lack or weakness of policy-making and the evaluation of various urban functions and activities based on comprehensive and large-scale national plan, the change of consumption patterns and the continuity of waste discharge of the urban environment are the factors that create crisis which has caused after-crisis and has put to various risks many natural environments and the quality of health in humans; also, it has caused the discard of over 7000 tons of waste material. The discards are consisted of valuable metals, useable glass dishes, paper, recyclable plastic, pet, food waste and etc which are rich in nutrients. Among these useful waste materials, substances such as mercury in batteries, cadmium of fluorescent bulbs, toxic chemical cleaners also exist. Separating the bad waste materials from the good ones extremely helps in keeping the environment and human life healthy and helps the society to save more money. Today's urban management professionals have decided to find a way which helps people save more money and at the same time protect the environment and human health. This article states the importance and necessity of the waste separation plan and illustrates the problems caused by the unsuccessful implementation of the project and mentions the strategies which help the better implement of optimal plan coverage.

    Keywords: waste, dry, wet waste, recycling, culture of recycling, Waste management, ordinary wastes, specific wastes, Disposal, burying, throwing away, compost, industrial waste
  • Mohamad Soltani*, Shahram Amir Entekhaby Pages 75-92

    During the past two centuries, the world has rapidly become urban. The most important aspects and outcomes of this process is spatial development and physical extension of cities towards rural areas which is done through the joining of villages with cities and transferring rural centers into small towns. Although small cities start with a small population and range, but they rapidly take agricultural lands and rural areas. During the second half of the twentieth century, this process begun and quickly spread the number of cities, added to the urban population and many villages were converted to cities. During recent decade, the fast process of the conversion of villages into cities, resulted in the change of agricultural land use and the natural regional perspectives were degraded, although it was done with the aim of profiting rural from urban services, but in areas such as the Caspian plain; especially in cases where newly established cities are a combination of villages, the remaining population which is a range of low density, non-uniform and porous will be filled in the near future with constructions and urban instruments! To prevent this stressful process, the conversion program of centers into small rural cities can not be entirely taken for granted; but it should be considered in developing cities such as spatial and functional patterns suiting the development area. In the Caspian region, for example, tourism capabilities of rural areas could be activated, in addition to preserving agricultural lands and rural perspectives and taking use of the profits of urban services and facilities through the garden-city model.

    Keywords: To urban, garden cities, small cities, Talesh plain, functional change of agricultural lands
  • Mehrdad Bordbar *, Ali Shahossein Pages 93-106

    Urban residing and increase of urban population is one of the main features of today's world which has peaked since the era of the industrial revolution in Europe and has increasingly emerged in developing countries for years after World War II. The increase of urban population compared to rural population was done through three ways of village-urban migrates, the incorporation of rural areas to cities and changing villages into new cities. Among the last two ways, the second one causes the loss of agricultural lands and rural areas of the ecosystem. From the beginning, developed countries prevented this process by regulating laws of urban management and programs of land compilation. However, the cities of developing countries swept rural areas rapidly and that caused regional imbalance and unbalanced distribution of population, resources and activities in the said countries. The policy of converting villages into small cities is one of the most important strategies of urban residing development that aims to develop rural areas through urban centers.

    Keywords: Physical development of cities, garden cities, converting villages into towns, small cities
  • Iman Alibeyk, Nadi Alizadeh *, Ali Hojati Pages 107-134

    Because the phenomenon of urban residing has grown incredibly and the number of cars has increased in cities, we witness a day to day exponential growth of traffic in the big city of Tehran which has become the main problem of its urban managers. In this paper, the researcher has studied the causes of traffic in Tehran today and has offered solutions to reduce traffic in the world which includes methods of traffic restriction and the idea that permits cars with odd plates to be used on odd days and cars with even plates are allowed to be used on even days with the aim to reduce traffic in Tehran and the management of traffic. The researcher has then studied the current strategies of traffic reduction and its effects with the aim to provide new solutions for it and has also studied the role of IT in traffic control, the education of proper traffic behaviors and traffic regulations.

    Keywords: Traffic, traffic management strategies to reduce traffic, culture of traffic, traffic control, reduction