فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علاالدین رفیع زاده، ناصر میرسپاسی*، عادل آذر صفحات 1-17
    احصای متغیرهای مناسب و تعیین اولویت و ارتباط بین آن ها برای طراحی مدل مدیریت عملکرد در سطح دولت (با توجه به اهمیت موضوع در مدیریت دولتی) بسیار مهم است.در این ارتباطهدف اصلی در این مقاله احصای متغیرهای تاثیرگذار در طراحی مدل مدیریت عملکرد در سطح دولت و رتبه بندی و تعیین ارتباط بین آن ها بوده است که در قالب سه سوال اقدام به مطالعه شده است.برای انجام این مطالعه، از روش تحقیق ترکیبی استفاده شده است، بدین صورت که؛در مرحله اول رویکردها و مدل های مربوط به مدیریت عملکرد مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از روش کیفی تحلیل مضمونی، مضامین استخراج شده از ادبیات علمی در قالب سه سطح؛«استراتژیک»، «سازمان» و «کارکنان»کدبندی و دسته بندی شد. در مرحله دوم متغیرهای 27 گانه احصا شده، در قالب پرسشنامه ایی تنظیم و در بین نمونه ای 132 نفری که با استفاده از جدول مورگان از بین جامعه 210 نفری نظام برنامه ریزی کشور انتخاب شده بود، توزیع گردیده و اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد تحلیل قرار گرفت.یافته های تحقیق حاکی از این است که؛ در سطح متغیرهای مربوط به مدیریت عملکرد در سطح استراتژیک؛ دو متغیر؛ «اهداف استراتژیک» و «بهبود عملکرد» با کسب میانگین رتبه یکسان 24/8 به عنوان دو متغیر اول، در سطح سازمان، دو متغیر؛ «خروجی» و «اهداف عملیاتی» با کسب میانگین رتبه به ترتیب 97/6 و 92/5 در ردیف اول و دوم و در سطح کارکنان نیز دو متغیر؛ «بهبود عملکرد» و «اهداف عملیاتی» با کسب میانگین رتبه به ترتیب 42/6 و 99/5 در ردیف اول و دوم گرفتند.همچنین با توجه به این که قدر مطلق مقدار آماره t برای تمامی روابط بین متغیرها بزرگتر از مقدار بحرانی 96/1 و نیز تمامی بارهای عاملی در حالت استاندارد بزرگتر از 5/0 بدست آمد، لذا هیچ کدام از روابط رد نشده و تمامی متغیرها و روابط تایید می شوند.
    کلیدواژگان: عملکرد، سنجش عملکرد، نظارت بر عملکرد، ارزیابی عملکرد و مدیریت عملکرد
  • شاروخ سلطانی*، سلیمان ایران زاده صفحات 19-36
    زمینه

    امروزه اهمیت داشتن کارکنانی با رضایت شغلی بالا و کارکنانی که از وظایف معمول خود فراتر رفته و رفتار شهروندی سازمانی از خود بروز می دهند، بر همگان واضح است. لذا برای دستیابی به این مهم، اعتماد سازمانی می تواند کارساز باشد.

    هدف

    بررسی تاثیر اعتماد سازمانی بر رضایت شغلی نیروی انسانی و رفتار شهروندی سازمانی می باشد.

    روش ها

     این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل 800 نفر از کارکنان ادارات دولتی شهرستان مهاباد است. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد از 260 نفر صورت گرفت، که با استفاده از فرمول کوکران بدست آمد.

    یافته ها

     اعتماد سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر مثبت ومعنادار دارد (528/222=F در سطح معناداری 000/0)؛ اعتماد سازمانی بر رضایت شغلی نیروی انسانی تاثیر مثبت ومعنادار دارد (393/337=F در سطح معناداری 000/0)؛ با توجه به ضرایب استاندارد شده، از میان ابعاد اعتماد سازمانی، بیشترین سهم در تبیین رفتار شهروندی سازمانی را اعتماد عمودی (338/0)  و بیشترین سهم در تبیین رضایت شغلی کارکنان را اعتماد افقی (373/0) دارا است.

    نتیجه گیری

     نتایج تحقیق نشان داد که اعتماد سازمانی توانایی ارتقای رفتار شهروندی سازمانی و رضایت شغلی کارکنان را دارا است.

    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، اعتماد عمودی، اعتماد افقی، اعتماد نهادی، رضایت شغلی، رفتار شهروندی سازمانی
  • مونا ایزدی، احسان ساده* صفحات 37-50
    زمینه

    دانش از جمله دارایی های نامشهود سازمان و به عنوان بخشی از منابع حیاتی سازمان می باشد. لذا مطالعه چگونگی تولید دانش، چگونگی اشاعه آن در سازمان و شناخت نقش فناوری اطلاعات به عنوان تسهیل کننده این فرآیندها، ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    هدف اصلی این تحقیق بررسی نقش توانمند ساز فناوری اطلاعات بر ابعاد سه گانه مدیریت دانش شامل تولید دانش، انتقال دانش و ذخیره سازی دانش می باشد.

    روش ها

    سه فرضیه تحقیق بیانگر روابط بین کفایت فناوری اطلاعات و ابعاد سه گانه مدیریت دانش می باشد. یک پرسشنامه شامل 14 سوال برای سنجش متغیرها طراحی گردید. جامعه تحقیق شامل 219 نفر مدیران، سرپرستان و کارشناسان شرکتهای تولیدی مستقر در شهرک های صنعتی استان گلستان می باشد که پرسشنامه ها بین 140 نفر از آنها توزیع گردید. برای آزمون فرضیه ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    تایید فرضیه ها نشان داد که کفایت فناوری اطلاعات تاثیر مستقیم و معنی داری بر ابعاد سه گانه مدیریت دانش دارد.

    نتیجه گیری

    بکارگیری موثر از ابزارهای فناوری اطلاعات برای استقرار موفق مدیریت دانش در شرکتهای صنعتی ضروری است. به عبارت دیگر فناوری اطلاعات به عنوان زیر ساخت حیاتی برای استقرار موفق مدیریت دانش نقش آفرینی می کند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدیریت دانش، تولید دانش، انتقال دانش، ذخیره سازی دانش
  • بهروز رضایی منش، رامین صدیقی* صفحات 51-66
    زمینه و هدف

    رهبری خدمتگزار عبارت است ازدرک و عمل رهبر به گونه ای که منافع دیگران را بر تمایل و علاقه شخصی خویش مرجح می داند. در رابطه با تاثیر رهبری خدمتگزار بر انگیزش و عملکرد کارکنان تحقیقات اندکی انجام شده است و ضرورت این پژوهش در راستای پر کردن بخشی از خلاء دانش موجود در این حوزه در ایران کاملا مشهود است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر رهبری خدمتگزار بر انگیزش و عملکرد کارکنان سازمان هلال احمر آذربایجان شرقی می باشد.

    روش پژوهش

     روش پژوش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان سازمان هلال احمر آذربایجان شرقی می باشند و تعداد آن ها 150 نفر می باشد که با استفاده از فرمول کوکران 110 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه رهبری خدمتگزار قلی پور و حضرتی (1388) و پرسشنامه انگیزش و عملکرد ساخته خود محقق بود که روایی و پایایی آن ها مورد تایید قرار گرفت و پس از جمع آوری پرسشنامه ها و تحلیل داده ها نتایج تحقیق مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان می دهد که رهبری خدمتگزار با ضریب 861/0 بر انگیزش و با ضریب 829/0 بر عملکرد کارکنان سازمان هلال احمر آذربایجان شرقی تاثیر مثبتی دارد و بین انگیزش و عملکرد کارکنان با ضریب 623/0 رابطه مستقیمی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر که همه ابعاد رهبری خدمتگزار بر انگیزش و عملکرد کارکنان تاثیرگزار بوده، لذا رهبران خدمتگزار باید با توجه بیشتر به خدمت رسانی که هسته محوری رهبری خدمتگزار می باشد، تواضع و فروتنی، قابلیت اعتماد که یکی از مهم ترین عوامل نفوذ در روابط رهبر پیرو می باشد و مهرورزی نسبت به کارکنان خود با روش های مختلف از جمله قدردانی و تشویق کارکنان، باعث افزایش انگیزش و عملکرد کارکنان شوند.

    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، انگیزش، عملکرد
  • محمدجواد ملکی محمودآبادی*، نصرت الله شادنوش صفحات 67-75
    زمینه

    از پاسخ های مناسب به نیاز ضروری سازمان ها برای بکارگیری مدیران توانمندتر، طراحی سازمان جانشین پرور است، که در آن، کارکنان شایسته برای پست های کلیدی از میان افراد مستعد و علاقه مند انتخاب و طی برنامه های آموزشی، آمادگی های لازم را برای تصدی این شغل ها کسب می کنند.

    هدف

    تعیین عوامل سازنده و ارایه مدل سازمان جانشین پرور در سازمان فناوری اطلاعات شهرداری تهران.

    روش

    جامعه آماری شامل کلیه پرسنل سازمان مربوطه ،که با استفاده از فرمول کوکران، دویست و چهل و نه نفر بصورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار شامل، مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه بود. با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی (رگرسیون ساده و چند متغیره)، در نرم افزارهای آموس و اس. پی. اس. اس، بیست و دو مولفه در قالب هفت عامل برای مدل سازمان جانشین پرور به دست آمد و به طراحی این مدل در سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون مدل با کامیابی همراه بود و مدل مفهومی پژوهش مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    آزمون مدل مفهومی بکار رفته در پژوهش حاضر در دستگاه های اجرایی.

    کلیدواژگان: عوامل سازنده، مدل سازمان جانشین پرور، سازمان فناوری اطلاعات
  • مهشید فیروزبخت*، مهدی فقیهی صفحات 77-91
    زمینه

    برون سپاری خدمات یکی از شیوه های نوین مدیریت در سازمان ها است. در کشور ما با الگوبرداری از نظام های پیشرفته مدیریتی و در قالب مقررات خصوصی سازی در حال انجام است. لیکن این طرح با شتاب از مسیر اصلی منحرف شده و معضلاتی به دنبال داشته است. لذا در جهت اصلاح یا تجدیدنظر در روش ها، نیاز به بررسی و شناخت عوامل موثر می باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر برروی برون سپاری خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات در شهرداری کرج انجام شده تا نقش برون سپاری در ارتقاء بخشها و خدمات این حوزه بیشتر نمایان گردد.

    روش ها

    شاخص ها بر اساس پیشینه پژوهش و نظرات خبرگان این حوزه شناسایی شد. داده ها با ابزار پرسشنامه توزیع شده بین 150 نفر از کارشناسان فاوا جمع آوری؛ و به وسیله مدل یابی معادلات ساختاری روایی سازه پرسشنامه آزمون شد. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون t تک نمونه ای و نرم افزارهای Spss و Lisrel تحلیل گردید.

    یافته ها

    برحسب شاخص های احصاء شده، عوامل در دو بخش اصلی عملکرد سیستم IT و ارایه خدمات پشتیبانی دسته بندی شد. تمامی شاخص های این دو بخش تاثیری مثبت و معنادار داشته اند. در بخش عملکرد سیستم IT، کیفیت اطلاعات و فناوری اطلاعات سبز و در بخش ارایه خدمات پشتیبانی، کیفیت سطح خدمات بیشترین تاثیر را بر برون سپاری خدمات ICT داشته اند.

    نتیجه گیری

    برون سپاری در حوزه خدمات IT با معضلاتی روبه روست که توجه به عوامل یافت شده و همچنین اولویت تاثیر آنها در بهبود این شیوه تاثیر فراوانی دارد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، برون سپاری، شهرداری کرج
|
  • Alaeddin Rafiezadeh, Nasser Mirsepasi *, Adel Azar Pages 1-17
    Identification the appropriate variables and determine the priorities and their relationships to design performance management model at the state level (according to importance in public administration) is very important.The main purpose of this article enumerating variables affecting the design and rating of performance management at the state level and the relationship between them is Which is in the form of three questions to study. In this study, a mixed of research methods have been used, so that, in the first stage of performance management approaches and models were evaluated using qualitative content analysis, content extracted from the scientific literature in the form of three levels: "strategic", "organization" and "employees" were coded and categorized. In the second stage 27's variables inferred, in the form of a questionnaire among a sample of 132 people adjusted by using Morgan at experts of Planning system, among 210 people were chosen, distributed and collected data were analyzed using LISREL software. The results indicate that, the variables related to performance management at the strategic level, two variables of "strategic objectives" and "improve performance", with the same average rating 8.24 as the first two variables, the organization, two variables, "output" and "operational objectives" 6.97 and 5.92 respectively with average rating in the first and second rows and two variable-level staff, "performance" and "operational objectives" with average rating 6.42 and 5.99 respectively in the first and second row respectively. Relations are confirmed.Also, given that all factor loadings greater than 0.5 were obtained in standard mode, so none of the relationships have not been rejected and all variables and relationships are confirmed.
    Keywords: Performance, Performance Measurement, Performance Control, Performance Assessment, performance management
  • Sharokh Soltani *, Solyman Iranzadeh Pages 19-36
    Background

    Today it is apparent that having staff with high job satisfaction and the staff who work beyond their usual job and show an organizational citizenship behavior is very significant. Therefore, to reach this important aim, organizational trust can be very significant.

    Objective

      Investigating the effect of organizational trust is on job satisfaction of human resources and organizational citizenship behavior.

    Methods

    This research is practical from the goal's perspective and from method's, is descriptive correlative. The statistical community of this research includes 800 employees of Mahabad city from different organizations. Collection of the data from 260 people was done by a standard questionary and Cochran's formula.

    Findings

    Organizational trust has a positive and meaningful effect on organizational citizenship behavior (F=222/528 in a meaningful level of 0/000); organizational trust has a positive and meaningful effect on job satisfaction (F=337/393 in a meaningful level of 0/000); considering the standard indexes, vertical trust has the biggest share (0/338) in clarifying the organizational citizenship behavior in organizational trust, and the lateral trust has the biggest share (0/373) in clarifying the job satisfaction of the staff.

    Conclusion

      The results show that organizational trust can promote the organizational citizenship behavior and job satisfaction of the staff.

    Keywords: : organizational trust, vertical trust, lateral trust, institutional trust, Job Satisfaction, Organizational Citizenship Behavior
  • Mona Izadi, Ehsan Sadeh * Pages 37-50
    Background

    Recently, Knowledge management and information technology have been interesting topics for researchers but the relationship between these two concepts is needed to be investigated.

    Objective

    The aim of this study is to clarify the relation between information technology adequacy and the level of knowledge management.

    Methods

    This study concentrates on the industrial firms located in industrial firms of Golestan province. Subsequently 140 managers, supervisors and experts are considered as the research sample. In order to examine research hypotheses structural equation modelling technique was applied.

    Findings

    Results indicated that information technology adequacy could positively affect dimensions of knowledge management including knowledge generation, knowledge transfer, knowledge documentation and knowledge record.

    Conclusion

    Results of our study could increase the level of insight of mangers of industrial firms as well as mangers in service sector about the role of information technology as an enabler for knowledge management. In specific, applying information technology tools could assist the firm in all processes of knowledge management.

    Keywords: : Information technology, knowledge management, knowledge generation, knowledge transfer, knowledge documentation
  • Behrooz Rezaee Manesh, Ramin Sadeighi * Pages 51-66
    Background and Purpose

    Servant leadership is an understanding and practice of leadership that places the good of those led over the self-interest of the leader. In relation to the impact of servant leadership on motivation and performance of staff have been done very few researches and necessity of this research in order to fill part of the vacuum of knowledge in this field is evident in Iran. The purpose of this study is to evaluate the impact of servant leadership on the motivation and performance of Red Crescent East Azerbaijan organization staff.

    Method

     The method of the research is descriptive and its type is correlation in method and its aim is applicative. The Statistical population was 150 Red Crescent East Azerbaijan organization staff, of which; 110 people were selected by using the Cochran's formula. data were collected through servant leadership questionnaire (Gholipour & Hazrati, 1388), and questionnaire motivation and performance the researcher was made. that their validity and reliability were confirmed. After gathering  the questionnaire and analysis data  the results of  research were examined.

    Findings

    The results show that servant leadership (with coefficient 0.861), has a positive impact on motivation and (with coefficient 0.829) on performance of the Red Crescent East Azerbaijan organization staff and There is a direct relationship (with coefficient 0.623) between motivation and performance of staff.

    Conclusion

    According to the results of the present study all aspects of servant leadership has an impact on staff motivation and performance, Therefore The servant leaders should be more attention on serving the central core of  is Servant Leadership . Humility, trustworthiness that one of the most influential factors in the leader-follower is relationship and kindness towards its staff by various methods including the appreciation and encouragement of staff, increase motivation and performance of staff.

    Keywords: : servant leadership, Motivation, Performance
  • MohammadJavad Maleki Mahmoudabadi *, Nosratollah Shadnoosh Pages 67-75
    Background

    one of the appropriate responses to the urgent need for organizations to employ more capable managers is developing a successor-training organization in which qualified staff is selected for key positions from the talented and interested individuals, and by training programs they become qualified for the jobs.

    Objective

    Determining the constructive factors and providing a successor-training organizational model in ICT Organization of Tehran Municipality

    Method

    The statistical population consists of all employees of the relevant organization that 240 people were randomly selected using Cochran formula. The tools were library studies and questionnaire. By use of descriptive and inferential statistics methods (simple and multivariate regression), in Amos and SPSS software, twenty two components were obtained in the form of seven factors for successor-training organizational model and this model was designed in the ICT Organization of Tehran Municipality.

    Findings

    The model test results were successful and the study conceptual model was approved.

    Conclusion

    Test of the conceptual model used in this research at executive agencies.

    Keywords: constructive factors, successor-training organizational model, ICT organization
  • Mahshid Firoozbakht *, Mahdi Faghihi Pages 77-91
    Background

    Outsourcing Services is one of the modern methods of management in organizations. In our country, it is ongoing by emulate the advanced management system and in the form of privatization regulations. But the plan distracted from the way by acceleration and have problems followed. Therefore, in order to amend or revise the methods, there are need to investigate factors.

    Objective

    This study aimed to investigate the factors affecting the outsourcing of IT services and communications in Karaj Municipality had performed to show the role of outsourcing in upgrading this field and services.

    Methods

    Indicators based on the literature and experts of the field were identified. The distributed data were collected by questionnaires among 150 IT experts and were tested by structural equation modeling construct validity. The obtained data were analyzed using single-sample t-test and software Spss and Lisrel.

    Findings

    According to reckon indicators, the two main factors in the performance of IT systems and support services were classified. All the features of these two parts have had significant and positive impacts. In the IT system performance, green IT and data quality and in providing supportive services part, quality of services level had the greatest effect on outsourcing ICT services.

    Conclusion

    outsourcing in IT services is faced with problems that regarding the founded factors as well as their influence priorities on improving these practices have great influence.

    Keywords: ICT, Outsourcing, Karaj Municipality