فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حامد رحمانی*، مرتضی موسی خانی، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 1-12
    امروزه همواره واژه فساد را در بسیاری از سرخط های خبری می توان دید تنها با مراجعه به مطبوعات و انواع رسانه های جمعی می توان به افزایش فساد در سازمان ها و دیگر نهادها صحه گذاشت. چندی پیش با اعلام  شاخص های درک فساد، ایران جزء کشورهای با فساد بالا معرفی گردید. این پژوهش با یک بررسی گسترده در ادبیات پژوهش های پیشین در پی ایجاد مدلی جامع جهت سنجش فساد اداری می باشد و در آن با تعریف مجموعه های فازی عوامل موثر بر فساد اداری که شامل متغییرهای پیش بینی کننده حکمرانی خوب بانک جهانی می باشد از عوامل حق اظهار نظر و پاسخگویی؛ ثبات سیاسی و عدم خشونت؛ اثربخشی دولت؛ کیفیت مقررات و حاکمیت قانون استفاده شده است. در این پژوهش تمامی ابعاد مختلف حکمرانی خوب برای مبارزه با فساد به عنوان ورودی سیستم استنتاج فازی و از فساد اداری به عنوان خروجی در سیستم استفاده شد و همچنین پس از آن توابع عضویت و قواعد فازی ، سیستم استنتاج فازی سنجش فساد اداری با استفاده از  شاخص های حکمرانی خوب طراحی گردیده و در پایان نیز خروجی مدل با نظر خبره ها مقایسه گردید. در این پژوهش قاعده نویسی با استفاده از نظرات پنج نفر از اساتید دانشگاه به دست آمد. یافته های پژوهش نشان داد که نتایج حاصل از نظر خبره ها و نتایج حاصل از سیستم استنتاج فازی به یکدیگر نزدیک بوده که این نشان از اعتبار مناسب سیستم دارد و می توان گفت که یکی از مهمترین دلایل این اعتبار، شناسایی سنجه های مناسب برای پیش بینی است که در پژوهش حاضر این سنجه ها از بانک جهانی استخراج گردید. نتایج به دست آمده نشان از آن دارد که شاخص حاکمیت قانون در حکمرانی تاثیر به سزایی در خروجی مدل یعنی کاهش فساد اداری دارد و با افزایش و کاهش آن میزان فساد پیش بینی شده در سازمان افزایش و کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: فساد، فساد اداری، حکمرانی خوب، سیستم اسستنتاج فازی
  • سارا ریواز*، ملیحه نیک کار، مژده ریواز، فریبا تابع بردبار صفحات 13-22

    مطالعه حاضر با هدف بررسی همبستگی بین اصول سازمان یادگیرنده و تعهد سازمانی کارکنان شرکت توزیع نیروی برق منطقه‏ای فارس (توصیفی-همبستگی) انجام شد. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی-پژوهشی است.جامعه آماری کارکنان شرکت برق منطقه‏ای فارس (350 نفر) و حجم نمونه پژوهشی 170 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه‏ های تعهد سازمانی آلن و می‏یر و سازمان یادگیرنده سنگه بود. تحلیل یافته‏ ها از طریق آزمون‏های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام گردید. نتایج نشان داد که بین سازمان یادگیرنده و تعهد سازمانی رابطه معنادار مثبت وجود دارد. بیشترین و کمترین نوع تعهد به ترتیب مربوط به تعهد عاطفی و مستمر می‏باشد. بیشترین و کمترین نمره کارکنان از نظر مولفه‏ های سازمان یادگیرنده به ترتیب مربوط به نگرش سیستماتیک و مدل‏های ذهنی می‏باشد. ابعاد تعهد سازمانی با سن، جنس، سابقه خدمت و تحصیلات ارتباط معنادار نشان دادند، در‏‏حالی‏که مولفه ‏های سازمان یادگیرنده با تاهل و سابقه خدمت ارتباط آماری معنادار نشان دادند. وجود ارتباط بین سازمان یادگیرنده و تعهد سازمانی را می‏توان این‏گونه تفسیر کرد وقتی فرد دیدگاه مثبتی در مورد تقویت و افزایش اطلاعات خود در سازمان داشته باشد، نسبت به آن سازمان علاقه‏ مند می‏شود و در نتیجه برای رساندن سازمان به اهداف خود تلاش می‏نماید.

    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، تعهد سازمانی، برق منطقه ‏ای فارس
  • مرضیه محمدی*، مسعود پورکیانی صفحات 23-30
    هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر ابعاد سیاست های کلی نظام اداری در حوزه منابع انسانی بر نگهداشت کارکنان دانش محور در بدنه نظام آموزش عالی ایران می باشد. تحقیق حاضر از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی می باشد که به روش پیمایشی انجام شده است. همچنین این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری تحقیق شامل شامل روسا و معاونین دانشگاه های تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری و وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران می باشد که با استفاده جدول کرجسی و مورگان، 217 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه می باشد و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که اجرای سیاست های کلی نظام اداری در حوزه منابع انسانی در بدنه نظام آموزش عالی در وضعیت مطلوبی قرار ندارد  و اعمال این  سیاست ها، بر نگهداشت کارکنان دانش محور در بدنه نظام آموزش عالی تاثیر مثبت می گذارند.  همچنین در این پژوهش، ابعاد سیاست های کلی نظام اداری در حوزه منابع انسانی در راستای تاثیرگذاری بر ماندگاری کارکنان دانش محور نظام آموزش عالی، الویت بندی شده اند.
    کلیدواژگان: کارکنان دانش محور، سیاست های کلی نظام اداری، نظام آموزش عالی، ایران
  • نیلوفر میرسپاسی*، حاجیه رجبی فرجاد، مرضیه ابراهیمیان صفحات 31-44

    باتوجهبه اهمیت رفتار شهروندی سازمانی و عملکرد کارکنان و نقش آنها در موفقیت سازمان ها،در این پژوهش به نقش رفتار شهروندی سازمانی در ارزیابی عملکرد کارکنان پرداخته شدهاست. هدف علمی از انجام این تحقیق شناسایی و تبیین ارتباط مابین 5 عامل رفتارشهروندی سازمانی و ارزیابی عملکردکارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر می باشد.روش بررسی این مطالعه به صورت توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جهت سنجش رفتارشهروندی سازمانی از پرسشنامه استاندارد پادساکف استفاده و برای سنجش عملکردکارکنان از پرسشنامه استاندارد پترسون استفاده شده است که روایی از طریق محتوایمورتایید قرارگرفته است و پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ با ضریب 892/0مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر که 180 نفر می باشند و با استفاده از جدول مورگان برای تعیین حجمنمونه 118 نفر  مورد بررسی و آزمون قرارگرفته است. به جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Spss و جهت آزمون فرضیه ها از آزمون کولموگوروف -اسمیرنوف: (آزمون k-s) استفاده شده است. نتایج به دست آمده: بین نوع دوستی و عملکردرابطه مستقیم و بین وجدان وعملکرد و گذشت و فداکاری با عملکرد و رفتار مدنی وعملکرد و درنهایت بین ادب و ملاحظه با عملکرد ارتباط معنادار وجود دارد و در حقیقتطبق فرضیه اصلی تحقیق هر پنج مولفه نوع دوستی، وجدان، گذشت، رفتار مدنی و ادب باعملکرد کارکنان معنادار می باشد.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عملکرد، نوع دوستی، ادب، هوشیاری، منش شهری، بزرگواری
  • حسین وظیفه دوست، مریم عبدلی* صفحات 46-60

    اهمیت نقش مشتری در مدیریت یک شرکت در طی بیست سال اخیر رو به فزونی بوده است. ظرفیت های سازمانی یک شرکت چه با جهت گیری درونی و چه بیرونی برای افزایش خلق ارزش مشتری ضروری است. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر ظرفیت های سازمانی (مدیریت دانش، بازارگرایی و مدیریت ارتباط با مشتری) بر خلق ارزش برای مشتری در صنعت بانکداری می باشد. این مطالعه با استفاده از طرح پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی، مبتنی بر روش همبستگی می باشد. جامعه آماری منتخب، مدیران و کارشناسان بازاریابی شعب بانک سپه در کلان شهر تبریز می باشند و با استفاده از پرسشنامه، اطلاعات مورد نظر مشتریان جمع آوری گردید. پایایی همه متغیر در دامنه قابل قبول قرار دارند. برای آزمون مدل از روش کمترین مربعات جزیی و نرم افزار PLS-Graph   استفاده شد. نتایج نشان داد که مدیریت دانش بر بازارگرایی و مدیریت ارتباط با مشتری تاثیر مثبت و همچنین بازارگرایی، مدیریت ارتباط با مشتری و مدیریت دانش بر خلق ارزش بر مشتری تاثیر مثبت دارد. بر اساس نتایج تحقیق به طور کلی می توان اینگونه نتیجه گیری نمود که در عصر حاضر پرداختن به بازاریابی مبتنی بر دانش، یک ضرورت می باشد و استفاده از آن به عنوان یکی از مهمترین مزیت های رقابتی کسب و کارها محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بازارگرایی، مدیریت ارتباط با مشتری، خلق ارزش برای مشتری، مدل معادلات ساختاری
  • مهدی ابراهیمی*، قدرت الله طالب نیا صفحات 61-75

    امروزه با توجه به گسترش رقابت بین سازمان ها و افزایش اهمیت موفقیت سازمان ها در این عرصه، سازمان ها را به سوی استفاده از یکی از مهم ترین منابع خود یعنی مدیریت دانش سوق داده است. فناوری های جدید به سازمانها این امکان را می دهند تا سیستم های مدیریت دانش را به منظور ذخیره و اشاعه اطلاعات ساختار نیافته مورد استفاده قرار دهند. دراین پژوهش، تاثیر مولفه های مدیریت دانش بر تقلب گزارش های مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از روش توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان داد که خلق دانش، ارزشیابی دانش، ارایه دانش، توزیع دانش و کاربرد دانش بر کاهش تقلب گزارشهای مالی شرکتهای پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران اثرگذار هستند. مشخص شد که عامل کاربرد دانش بیشترین تاثیر پیش بینی و معنی دار را بر روی کاهش تقلب گزارشگری مالی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، ارزشیابی دانش، توزیع دانش، کاربرد دانش، تقلب
|
  • Hamed Rahmani *, Morteza Mousakhani, Gholamreza Memarzade Tehran Pages 1-12
    Today, the term ' corruption ' can be found in many news headlines. Increasing of corruption in organizations and other institutions can be recognized only with reference to the press and a variety of mass media. Recently announced the corruption perception index, Iran was among the countries with high corruption. This study follows an extensive review of previous research literature to create a comprehensive model for measuring administrative corruption and the definitions of fuzzy sets of factors affecting administrative corruption has been used here, including predictive variables of good governance in the world bank; the right to comment and accountability; political stability and absence of violence; government effectiveness; regulatory quality and rule of law. In this study, all the different dimensions of good governance against corruption were considered as input of fuzzy inference system and administrative corruption was used as an output. After that, membership functions and fuzzy rules, a fuzzy inference system measuring administrative corruption was designed using good governance indices. At the end, the outgoing model was compared with the Experts' opinion. In this study, the rule writing was created, using the comment of five university professors. The results indicated that the results of the Experts' opinion and those of fuzzy inference sustem were close, which indicates the validity of the system. It can be concluded that one of the main reason for this validation, is the identification of appropriate metrics to predict. In this study these metrics were obtained from the World Bank. The results revealed that the index of the rule of law in governance has a significant influence on the model output which shows the reduction of administrative corruption and by its increasing and decreasing, the level of anticipated corruption in the organization increases and decreases.
    Keywords: Corruption, administrative corruption, Good governance, Fuzzy InferenceSystem
  • Sara Rivaz *, Maliheh Nikkar, Mozhdeh Rivaz, Fariba Tabe Bordbar Pages 13-22

    The study aimed to investigation the correlation between the learning organization and organizational commitment Fars Power Distribution Company were 350 people that among of them were selected about 170 people. The tools used of the Allen & Meyer s organizational commitment Questionnaire and learning organization were Senge Questionnaire. SPSS17 software for data analysis and statistical tests were used Pearson Correlation and regression. The results showed that there is a significant positive relationship between LO and OC. It was found the most and the least commitment related to affective commitment and continuance commitment. The highest and lowest scores of the employees of the learning organization components are systematic approach and mental models. It was found that the dimensions of organizational commitment with age, gender , work experience and education are significantly related, but was not observed with the marital relationship.In addition, it was found that component of the learning organization with the marital and work experience is statistically significant. So that the relationship between LO and OC can be interpreted by interested as the when a person has a positive outlook about the situation and enhancement there in the organization, therefore try to bring to organization to it s goals.

    Keywords: learning organization, organizational commitment, Fars Power DistributionCompany
  • Marzieh Mohammadi *, Masoud Pourkiani Pages 23-30
    Purpose of this research is to survey effect of administrative system policy’s dimensions in the area of human resource on the retention of knowledge-based employees in the framework of higher education system in Iran. It is descriptive- correlation research which has conducted in a survey way. In terms of object it is practical. Population of the research are heads and deputies of science ministry’s universities and Az   ad universities of Tehran and by using Kerjsi & Morgan’s table 217 of them were selected as sample. Tools to collect data were questionnaire and collected data were analyzed by descriptive and inferential statistics. Findings of the research show that admi   nistrative system policy’s dimensions in the area of human resource have positive effect on retention of knowledgebased employees in the framework of higher education system.
    Keywords: Knowledge- Based Employees, Administrative System’s Policies, HigherEducation System, Iran
  • Niloufar Mirsepasi *, Hajieh Rajabi Farjad, Marzieh Ebrahimian Pages 31-44

    The role of the organizational citizenship behavior (OCB) is discussed in the performance assessment of employees; in this study .Five dimensions of OCB model are included:altruism, courtesy, wisdom, urban character and generosity. In this study, the organizational citizenship behavior is considered as an independent variable, and performance of the employees is a dependent variable. The purpose of this study is to identify and express the relationship among five organizational citizenship behaviors and to assess the performance of employees of Islamic Azad University of Islamshahr branch. The method of the study is descriptive and correlational. The 180 participants involved in the study, consists of the employees from the Islamic Azad University, Islamshahr branch. The data is analyzed by Spss and hypothesises are tested by Kolmogorov - Smirnov test the results show that there are direct relationship between altruism and performance of the employee, also, there are significant relationship among conscience, performance, sacrifice with performance, urban character and finally between courtesy or respect and performance. In fact, according to original hypothesis there are significant relationship between every five dimensions included altruism, conscience, sacrifice, urban character and courtesy with performance of the employees.

    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, employee performance, Altruism, courtesy, wisdom, urban character
  • Hosein Vazifehdoust, Maryam Abdoli * Pages 46-60

    The importance of the customer's role in the management of a firm has been increasing for the last twenty years. A firm's organizational capabilities, both internally and externally oriented, are essential for increasing customer value creation   .Accordingly, the aim of this study is to investigate the effect of organizational capabilities (knowledge management, market orientation and customer relationship management) to create value for customers in the banking industry. This study used a descriptive-survey research design based on the correlation method. The selected populations were managers and marketing experts of Sepah Bank branches in Tabriz city and customer information was collected by using researcher-made questionnaire. The reliability of all variables are accepted. To test the model, the least squares method and PLS-Graph software were used. The results showed that knowledge management has positive impact on marketing; customer relationship management as well as market orientation, customer relationship management and knowledge management have positive impact on customer value creation. Based on research results it can be concluded that addressing this era of knowledge-based marketing is a necessity and using it is considered as one of the main competitive advantages of businesses.

    Keywords: knowledge management, Market orientation, customer relationshipmanagement, customer value creation, structural equation modeling
  • Mehdi Ebrahimi *, Ghodratollah Talebnia Pages 61-75

    Nowadays the increasing competition between organizations and importance of success in this area, has led the organizations toward the use of one of their most important sources called knowledge management. New technologies allow organizations to use knowledge management systems to store and spread unstructured information. In this research, the impact of knowledge management components on financial statement fraud of companies accepted in Tehran Stock Exchange has been investigated using descriptive-analytic method .The results showed that knowledge creation, knowledge assessment, knowledge representation, knowledge distribution and knowledge application on reducing fraud has affected financial reports of companies accepted in Tehran Stock Exchange. It was found that the factor of knowledge application has the most significant and predictive impact on reducing fraud in financial reports.

    Keywords: knowledge management, knowledge assessment, knowledge distribution, knowledge application, fraud