فهرست مطالب

نشریه علوم آبزی پروری پیشرفته
سال سوم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسین مرادیان*، رقیه محمودی صفحات 1-13
    امروزه بخش اعظم تولیدات گیاهی و دام ها از طریق دانه ها و ذخایر بهگزینی شده تولید می شوند. با این حال، بهره گیری از این تکنولوژی در آبزی پروری نسبت به گیاهان و دام های اهلی با تاخیر همراه بوده است و علی رغم این حقیقت که پیشرفت ژنتیکی سالانه در گونه های آبزی خیلی بیشتر از دام ها می باشد، تنها کمتر از 10 درصد تولیدات آبزیان بر مبنای ذخایر بهگزینی شده است. معمولا پیشرفت ژنتیکی صفت رشد در دام ها 5 درصد به ازای هر نسل گزارش شده که 6-5 برابر کمتر از آبزیان است. وراثت پذیری نسبتا بالا و تنوع ژنتیکی و فنوتیپی زیاد صفت رشد و اغلب صفات مهم اقتصادی در آبزیان همراه با توان بالای تولید نسل، فاصله نسل کوتاه از جمله دلایل پیشرفت ژنتیکی زیاد در برنامه های اصلاح نژاد آبزیان هستند. از جمله مزایای برنامه های اصلاح نژاد می توان به افزایش تولید، بهبود کارایی تغذیه و بازماندگی اشاره نمود که در نهایت منجر به     بهره وری بهتر از منابع از جمله غذا، نیروی کاری، آب و زمین خواهد شد. علاوه بر این چون با بهره گیری از منابع یکسان     می توان به تولید بیشتری دست یافت، در نتیجه هزینه های تولید نیز کمتر می شوند. دلایل متعددی برای عقب ماندگی توسعه برنامه های اصلاح نژاد در آبزیان نسبت به گیاهان و دام ها وجود دارد که از آن جمله می توان به دسترسی پرورش دهندگان به بچه ماهیان وحشی، عدم دستیابی به دانش کنترل تولید مثلی برخی گونه ها، عدم آگاهی از مزایای اقتصادی برنامه های اصلاح نژاد، دانش پایین در زمینه ژنتیک کمی و چگونگی شروع و اجرای برنامه های اصلاح نژاد، حجم سرمایه گذاری بالای مورد نیاز، عدم اشتیاق پرورش دهندگان جهت همکاری با محققین، عدم توانایی محققین در تبیین مزایای برنامه های اصلاح نژاد و عدم وجود دانش فنی و اطلاعات در خصوص پتانسل های برنامه های اصلاح نژاد در بین مروجین، اشاره نمود.
    کلیدواژگان: بهگزینی، بهبود ژنتیکی، پیشرفت ژنتیکی، آبزیان، ماهی
  • فرهاد رجبی پور*، نسرین مشائی، محمد جعفری، سید جلیل ذریه زهرا، محدث قاسمی صفحات 15-26

    بیماری های آبزیان پرورشی و خسارات ناشی از آن صنعت آبزی پروری را در نقاط مختلف جهان تحت تاثیر قرارداده است. تیلاپیا در مراحل نخست معرفی به صنعت آبزی پروری کشور بوده و درعین مقاوم بودن، گزارش هایی از ابتلاء آن به بیماری های عفونی وجود دارد و لازم است برنامه ریزی اصولی پیشگیری و کنترل آن مورد توجه قرار گیرد. بررسی بهداشتی کارگاه های تکثیر و پرورش تیلاپیا در مرکز تحقیقات ملی آبزیان آبهای شور ولقع در حومه بافق یزد در سال های 92-1391 صورت گرفت. با مشاهده علایم غیرطبیعی ظاهری، حرکتی، تغذیه ای و تلفات غیرمعمول، بررسی های انگلی، باکتریایی، قارچی و ویروسی تخم ها، بچه ماهیان، ماهیان پرواری و مولدین انجام شد ونمونه هایی از آلودگی به عوامل انگلی Gyrodactylus sp.و Dactylogyrus sp.، باکتری های Streoptococcus sp.و Edwardsiella sp. ، و قارچ های Penicillium sp. و Aspergillus sp. مشخص گردید. آلودگی نمونه ها به ویروس های Herpesvirus، EHNV و BIV منفی بود. گرچه عوامل پاتوژن و موارد بیماری در ماهیان تیلاپیای نیل سیاه Oreochromis niloticus و هیبرید قرمز Oreochromis sp.مورد بررسی به صورت معدود و موردی مشاهده شدند، اما پایش و اعمال دستورالعمل بهداشتی بویژه در زمینه پیشگیری از بروز بیماری ها بسیار اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: تیلاپیا، عفونت، باکتری، قارچ، انگل، ویروس
  • مهدی مومنی توتکله*، سید افشین امیری سندسی، ناصر صفرزاده، حسین موسی پور صفحات 27-35
    شاه میگوی آب شیرین از مهمترین و گرانبهاترین آبزیان آبهای شیرین بوده که در سالیان اخیر به دلیل افزایش فعالیت های  صیادی، ذخایر آن در منابع آبهای طبیعی مانند تالاب بین المللی بندر انزلی ، دریای خزر کاهش چشمگیر  جدی و حتی رو به انقراض قرار گرفته است. در راستای کمک به بازسازی ذخایر و تولید مولد شاه میگو ، پروژه ای تحت عنوان مولد سازی شاه میگوی آب شیرین در محیط استخری با سه تیمار و سه تکرار و با تراکم 3،5،7 قطعه در متر مربع انجام گرفت. نتایج  بررسی تعیین همآوری و تعداد  تخم چسبیده  به پاهای شنا و ارتباط آن با پارامترهای طول، وزن و سن نشان دهنده ارتباط مستقیم  آنها بوده است، بطوریکه  هماوری نسبی مولدین سه ساله بیشتر از مولدین دو ساله بوده است که این اختلاف از نظر آماری معنا دار بوده است. مولدین با طول، وزن و سن بیشتر، دارای تخم های بزرگتر و در نتیجه دارای همآوری کمتر و بلعکس می باشند. مولدین ماده دو ساله با طول میانگین 62/101 میلیمتر و وزن 96/55 گرم دارای همآوری نسبی 53/0± 08/2 و مولدین با میانگین طول 78/132 میلیمتر و وزن 20/87 گرم  دارای همآوری نسبی 64/0 ± 18/2 می باشند. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار spss14 و با سطح اطمینان 05/0 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: همآوری، شاه میگو، تراکم، پارامتر، پاهای شنا
  • مجتبی پوریا* صفحات 37-49

    مهمترین عوامل تاثیر گذار بر رفتار مصرف ماهی خانوارهای کشور با بازنگری مطالعات محققان داخل در بازه زمانی 1397-1374 مورد تحلیل قرار گرفت. از 25 مطالعه مورد بررسی ، 21 عامل به ترتیب فراوانی ؛ قیمت (15 مورد) ، بو (10 مورد) ، کیفیت ، دسترسی به بازار ، اگاهی از فواید و ارزش غذایی (هر کدام 9 مورد) ، طعم و مزه (8 مورد) ، فرهنگ و دانش طبخ (6 مورد) ، درآمد (5 مورد) ، بهداشت عرضه ، عادت مصرف (هرکدام 4 مورد) ، تازگی ، بسته بندی (هرکدام 3 مورد) ، سن ، تحصیلات ، تنوع محصول (هرکدام 2 مورد) ، نگرش ، بعد خانوار، منبع پروتیینی ، اولویت گونه مصرفی و جنسیت و زمان عرضه (هرکدام یک 1 مورد) مشخص گردید. نتایج بیانگر آن است که شاخص های مورد اشاره می تواند با مدیریت تولید کننده ها و عرضه کننده ها به عنوان عوامل تولید و توزیع و سازمان شیلات  ایران و ادارات شیلات استان ها به عنوان متولی امر تولید ، در راستای ارتقاء وضعیت مصرف ماهی ، بهینه سازی و مورد توجه واقع شود. با پیشرفت جامعه ترجیحات مصرف و الگوی تقاضای خانوارها تغییر کرده و همین امر رفتار مصرف ماهی آنها را تحت الشعاع قرار می دهد. لذا افزایش سطح اگاهی های تغذیه ای جامعه ، معرفی محصولات نوین فرآوری شده شیلاتی و بهره گیری از روش های جدید بسته بندی در کنار توسعه بازار می تواند میزان تقاضای ماهی را در کشور بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: مصرف ماهی، رفتار، سرانه تامین، خانوار
  • جواد دقیق روحی*، محمد صیاد بورانی، سید فخرالدین میرهاشمی نسب، منیره فئید صفحات 51-63
    ایک (Ichthyophthirius multifilis) انگل تک یاخته ای مژه داری است که می تواند خسارات فاجعه باری را به کارگاه های آبزی پروری و آکواریوم ها تحمیل نماید. این انگل با ورود ماهیان جدید یا استفاده از تجهیزاتی که پیش تر در کارگاه دیگری مورد استفاده بوده می تواند به استخر ماهی، تانک و یا آکواریوم دیگری منتقل شود. بنابراین موثرترین روش جهت پیشگیری از این بیماری استفاده از مقررات قرنطینه است. زمانی که این ارگانیسم به یک سیستم راه می یابد، در مدت کوتاهی مرگ و میر شدیدی را ایجاد می کند، بطوریکه در آلودگی های شدید کنترل بیماری غیر ممکن بوده و باید انتظار تلفات 100% ماهیان را داشت. برخلاف اغلب بیماری های انگلی که تصمیم گیری در مورد درمان ماهیان به شدت آلودگی و سایر فاکتورها بستگی دارد؛ مراحل درمانی ماهیان آلوده به انگل ایک اگرچه تنها یک انگل در این ماهیان مشاهده شده باشد، به دلیل سرعت تکثیر این انگل بایستی همیشه بی درنگ آغاز گردد. درمان یک مرحله ای برای درمان این بیماری کفایت نمی کند زیرا مرحله زندگی روی بدن ماهی (تروفونت) و مرحله سیستیک در محیط (تومونت) به مواد شیمیایی مقاوم اند و تنها مرحله ترونت عفونی است که به درمان حساس می باشد. تکرار درمان شیمیایی موجب اختلال در چرخه زندگی و شیوع آن خواهد شد.  ماهیان بجا مانده از عفونت ایک ممکن است بعنوان مخازن انگل عمل نموده و دارای قابلیت ایجاد آلودگی در سایر ماهیان باشند. با درمان سریع و مناسب، می توان ایک را کنترل نمود، اما هزینه درمان برای کارگاه های بزرگ، با توجه به قیمت مواد شیمیایی مورد نیاز و حجم کار کارگری زیاد خواهد بود. توجه کافی در روش های مدیریت، نظیر قرنطینه و درمان چند گانه به هنگام بروز بیماری می تواند موجب به حداقل رساندن هزینه های ناشی از این بیماری گردد.
    کلیدواژگان: ایک، انگل، درمان، ماهی، آبزی پروری، آکواریوم
  • مریم معزی*، حجت الله فروغی فرد، محمدرضا زاهدی، کیومرث روحانی قادیکلایی، عیسی عبدالعلیان، فرشته سراجی، غلامعلی اکبرزاده چماچایی صفحات 65-75

    میگو از جمله محصولات شیلاتی با ارزشی است که توسعه روز افزون آن چالش های زیست محیطی را منجر شده است. پرورش میگو در استخر های خاکی به عوامل مختلفی از جمله آماده سازی استخر، تهیه غذا با ترکیب و کیفیت مناسب و مدیریت تغذیه و آب وابسته می باشد. غذادهی سبب تجمع مواد مغذی و مواد آلی در استخرها شده و منجر به شکوفا شدن فیتوپلانکتون ها می گردد. فیتوپلانکتون ها غذای طبیعی مناسب بستر و ستون آب را جهت تغذیه بچه میگو ها، تولید اکسیژن و پالایش آب به عهده دارند. از اینرو ترکیب بندی جمعیت پلانکتونی در آب استخر های پرورش از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. حضور برخی گونه های فیتو پلانکتونی در تراکم های بالا می تواند باعث سمیت، ایجاد شرایط نامناسب  شیمیایی آب  و یا حتی بروز  مرگ و میر گردد. اطلاع از  فراوانی و نوع گونه های جمعیت پلانکتونی محیط پرورشی میگو، ایجاد شرایط تولید پایدار و دور از استرس را برای این آبزی به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، میگو، ترکیب جمعیت، مواد غذایی
|
  • Seyed Hossein Moradyan *, Roghaye Mahmoodi Pages 1-13
    The majority of plants and farm animal production is presently based on genetically improved seeds and stocks. Genetic improvement in aquaculture, however, lags far behind plants and farm animals. It is estimated that at present less than 10% of aquaculture production is based on genetically improved stocks, despite the fact that annual genetic gains reported for aquatic species are substantially higher than that of farm animals. In livestock, genetic gain in growth rate is typically 5 percent per generation, which is 5-6 times less than in aquatic species. The relatively high heritabilities and Large Phenotypic and genetic variation for growth rate and most other traits of economic importance combined with high fecundity and short generation intervals in most species explain the high genetic gains obtained in many aquaculture breeding programs. If genetically improved animals are used, production may be dramatically increased and feed conversion and survival were improved, that leads to better utilization of limited resources such as feed, labour, water, and land. Genetic improvement also reduces production costs as more animals can be grown using the same resources. There could be several reasons why use of selective breeding in aquaculture is far behind plants and terrestrial farm animals, including availability of  fry of wild stock, little knowledge about controlling reproduction of some pieces, lack of knowledge about the economic benefit of breeding programs, lack of knowledge about quantitative genetics and how to start and run breeding programs, substantial investments needed, many aquaculture farmers do not willing to cooperate with researchers, researchers working in the field have not effectively been able to promote the benefits of selective breeding and those extending knowledge to aquaculture lack information and knowledge about the potential of selective breeding.
    Keywords: selection, Genetic improvement, Genetic gain, aquatic species, Fish
  • Farhad Rajabipour *, Nassrin Mashaii, Mohammad Jafari, Seyed Jalil Zorrieh Zahra, Mohaddes Ghasemi Pages 15-26

    Aquaculture diseases and its damages have affected the aquaculture industry around the world. Tilapia is newly introduced to the aquaculture industry of Iran. While tilapia is a tolerant fish, there are reports of infectious diseases, and it is essential to plan for their prevention and control. Health surveys of tilapia breeding indoor systems were carried out at the National Research Center of Saline Water Aquatics (Bafq, Yazd) in 2012-2014. Parasitic, bacterial, fungal and viral studies of eggs, fries, brooders and cultured fish were performed by observing abnormal movement, nutrition and symptoms of the fish as well as unusual mortality. Infection with parasitic agents Gyrodactylus sp. and Dactylogyrus sp., bacterial agents Streoptococcus sp. and Edwardsiella sp. and fungi of Penicillium sp. and Aspergillus sp. determined. The samples were negative for Herpesvirus, EHNV and BIV viruses. Although pathogens and disease factors have been rarely observed in the Nile tilapia Oreochromis niloticus and red hybrid tilapia, monitoring and enforcement of health guidelines is particularly important in preventing disease.

    Keywords: Tilapia, infection, bacteria, fungi, parasite, virus
  • Mahdy Momeni Totkalh *, Seyed Afshin Amirisendesi, Naser Safarzadi, Hosein Mosapour Pages 27-35
    Crayfish is one of the most important and expensive aquatics of freshwater that in recent years,because of increasing in fishing activity ,its stoks in natural water resources had been threatened seriously and even been extinct. In order to help to rebuild the resources and producing Crayfish breeder, a project was done that named “producing Crayfish in the pool environment, with three treatment and repeating and with dencities of 3,5,7 pieces per square meter .The results of studying of Investigation and the number if eggs clinging to the swimming legs(Pleopodal eggs) and its relation to length,weight and age parameters, indicates their direct connection. That ,relative Investigation of three years old breeders have been more that two years old breeders,this difference have been statiscally significant. The breedres with more length, more weight and more age,have larger eggs and as a resuit, have less fecundity and are the opposite. Two years old female breedres with an average of 101/62 mm in length and 55.96g in weight,have relative fecundity of 2/08±0/53 and the breeders with an average,of 132/78 mm in length and 87/20g in weight,have relative Investigation of 2/18±0/64 . The Resulting data, statistically analyzed by using of spss14  software and with confidence level of 0/05 .
    Keywords: Investigation, CRAYFISH, extinsve, Parameter, Pleopodal eggs
  • Mojtaba Pouria * Pages 37-49

    In this survey, the most important influencing factors on fish consumption behavior of Iranian households were determined and analyzed during 1995-2018. From 26 investigated studies , 21 factors were analyzed in order of frequency, including: price (15 items), smell (10 items), quality, market accessibility, awareness of benefits and nutritional values (9 items for each), taste (8 items), culture and acknowledge of  cooking (6 items), revenue (5 items), supply hygiene , consuming habit (4 items for each), freshness, packing (3 items for each), age, education, product variety (2 items for each), attitude, family size, protein resource, priority of consumed species, sexuality and supplying time (1 item for each). Results indicated, these factors are considered by producers and supplies management as production and supplier agents as well as Iranian fisheries organization and fisheries offices of Provinces as trustee of fish production. By progressing of society, consumption preferences and demand pattern of households would be changed and that affected their fish consumption behavior. Therefore, increasing nutrition awareness of community, introducing new processed fishery products, utilizing new packaging techniques along with market development could upgrade per capita consumption in Iran.

    Keywords: Fish consumption, Behavior, supply per capita, household
  • Javad Daghigh Roohi *, Mohamad Sayad Bourani, Seyed Fakhraddin Mirhashemi Nasab, Monireh Faeed Pages 51-63
    Ichthyophthirius multifiliis is a protozoan parasite that can cause catastrophic damage to fish farms and aquariums. This parasite can be transferred to a pool of fish, tanks, or other aquariums by introducing new fish or using equipments previously used in another farms. Therefore, the most effective way to prevent this disease is to use quarantine regulations. When this organism enters a system, during a short time cause severe deaths so that in severe infections, disease control is impossible and we ought to expect 100% fish losses. Unlike most parasitic diseases where the decision to treat sick fish depends on the severity of the infection, the treatment of fish infected with Ich parasite, although only one parasite has been observed in these fish, should begin immediately because of the speed of reproduction. One-step treatment is not sufficient to treat this disease because the life stage on the body of the fish (trophont) and the cystic stage in the environment (tomont) are resistant to chemicals and the only infectious Tront stage that is sensitive to treatment. Repeated chemical treatment can disrupt the life cycle and its spread. Fish surviving from Ich infection may act as parasite reservoir and may infect other fish. Ich can be controlled quickly and conveniently, but the cost of treatment for large farms will be high given the cost of chemicals and the amount of labor involved. Adequate attention to management methods, such as quarantine and multiple treatments when the disease occurs, can minimize the costs of the disease.
    Keywords: Ich, parasite, treat, fish, aquaculture, aquarium, farm
  • Maryam Moezzi *, Hojattollah Fourooghifard, MohammadReza Zahedi, Kiuomars Rohani Ghadikolaei, Eisa Abdolalian, Fereshteh Saraji, Gholamali Akbarzadeh Chomachaee Pages 65-75

    Shrimp is one of the fishery products that are being developed in the world. The expansion of this industry has created challenges. Shrimp production in earthen pools depends on a variety of factors, including pool preparation, provide nutrition with appropriate composition and quality, nutrition management and water management. Nutrition plays an important role in the management of production and water quality. Nutrition cause accumulates nutrients and organic matter in the pools and then leading to the growth of phytoplanktons. Phytoplanktons are appropriate life foods in bottom and column water to feed shrimp larvaes, produce oxygen and refinement water. Therefore, the composition of the plankton population in water of ponds culture is very important. Some species at high densities can cause inappropriate quality, toxicity, oxygen depletion or even mortality in water. Knowing the type and composition of the plankton population in addition to being aware of production levels, population dynamics and life cycle of organisms will provide growth control, production capacity, quality water management and create sustainable production conditions.

    Keywords: Phytoplankton, Shrimp, Composition population, Nutrient