فهرست مطالب

پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1400)

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرجان آزادفر، فرهاد لشگرآرا*، سید جمال فرج الله حسینی، مریم امیدی نجف آبادی، حامد افشاری صفحات 1-15

    فناوری نانو در صنعت غذا چارچوبی منطقی را برای توسعه درک واکنش ها و رفتار خود آرایی اجزای غذایی در مقیاس کوچک ایجاد می کند. هدف از انجام این تحقیق، شناسایی و رتبه‏بندی عوامل موثر بر بهبود امنیت غذایی بر اساس نقش فناوری نانو می‏باشد. جامعه آماری تحقیق، کلیه متخصصان ستاد ویژه توسعه فناوری نانو بودند که تعداد آنان 90نفر بود و به دلیل محدود بودن جامعه متخصصان ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، از طریق سرشماری انتخاب شدند. تحقیق حاضر توصیفی، همبستگی است که جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته بر اساس چارچوب نظری تحقیق استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه حاکی از آن بودند که ابزارهای اندازه گیری از روایی و پایایی خوبی برخوردار بودند. نتایج حاصل از تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS و ربته بندی گویه ها بر اساس ضریب تغییرات (CV) نشان داد که در بخش نگهداری غذا، پوشش دهی میوه و سبزیجات با استفاده از نانوکیتوزان حاوی مس از اهمیت بالاتری برخوردار بوده است، همچنین در بخش فرآوری غذا، محافظت از مواد مغذی در برابر اکسیداسیون، در بخش تولید غذا، تولید فرمولاسیون آفت کش زیست سازگار، در بخش بهبود طعم و رنگ غذا، نانو کپسوله کردن عطرها و طعم های مختلف در مواد غذایی به منظور کنترل رهاسازی عطر‏ها و طعم ها، در بخش سلامت غذا، استفاده از نانو حسگرها جهت تشخیص عوامل بیماری‏زا در مواد غذایی و در بخش بسته بندی غذا، استفاده از نانو ذرات با خاصیت ضد میکروبی بودن بسته‏بندی از اهمیت بالاتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: فناوری نانو، امنیت غذایی، ستاد ویژه، توسعه فناوری نانو
  • مسعود برادران*، محمدمهدی فراحی، مطهره آبادیخواه صفحات 17-35

    با وجود آن که درباره اهمیت نقش نظام مدیریت استراتژیک در سازمان ها توافق کلی وجود دارد اما در زمینه نقش مدیریت استراتژیک در نظام آموزش بسنجد خلاء پژوهشی وجود دارد. در پژوهش حاضر سعی شده است با رویکرد تیوری بنیانی، به ارایه الگویی جهت پیاده سازی مدیریت استراتژیک در نظام آموزشی دانشگاه پرداخته شود. جامعه مورد مطالعه، اعضای هیات علمی متخصص در بحث مدیریت استراتژیک و همچنین مدیران با تجربه دانشگاه فردوسی بودند که از طریق روش نمونه گیری هدفمند (گلوله برفی) انتخاب شدند. در این تحقیق نتیجه یافته های کیفی با کدگذاری داده های گردآوری شده به شیوه های مختلف مصاحبه، مشاهده ،اسناد و مدارک و به وسیله نرم افزار Maxqda تحلیل شد و موفق به استخراج 168 مفهوم و 15 مقوله، در قالب مدل پارادایمی مدیریت استراتژیک شامل عوامل درون دانشگاهی و عوامل برون دانشگاهی به عنوان شرایط علی، راهبردهای فرایندی و ساختاری ، توسعه مدیریت و منابع انسانی ، رهبری و سبک مدیریت، سیستم های کنترل، به عنوان راهبردهای پیاده سازی و فرهنگ سازمانی، نظام مدیریت دانش و اطلاعات، رویکرد نوآوری محوری به عنوان شرایط مداخله گر، عامل محیطی به عنوان عوامل زمینه ای و پیامد اقتصادی، پیامد اجتماعی فرهنگی، پیامد ساختاری فرآیندی و پیامد دستیابی اهداف و ارتقاء جایگاه دانشگاه به عنوان پیامدهای نظام مدیریت استراتژیک از طریق نظریه داده بنیاد شناسایی گردیده اند.

    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، نظام آموزش دانشگاه، تئوری بنیانی
  • بهناز میرزائی*، علی شمس، حلیمه رزمی، علی فرهادی صفحات 37-50

    انار یکی از مهمترین محصولات استراتژیک کشاورزی شهرستان طارم می باشد. علی رغم جایگاه مهم این محصول در معیشت خانوارهای روستایی، بازاریابی این محصول مانند سایر محصولات کشاورزی در کشور دارای مشکلاتی می باشد. هرگونه برنامه ریزی در حوزه بهبود بازار انار، نیازمند شناخت رفتارهای بازاریابی انارکاران می باشد. لذا این تحقیق توصیفی- همبستگی با هدف بررسی عوامل موثر بر رفتار بازاریابی انارکاران در شهرستان طارم صورت گرفت. نمونه گیری به روش خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انجام شد و تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 160 نفر از بین 5207 نفر به صورت مرحله به مرحله و با تناسب تعداد کشاورزان در سطح دهستان ها و روستاها انتخاب و مطالعه شد. داده ها به روش پیمایش با استفاده از پرسشنامه ساختارمند که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته، جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSSWin22 تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای محل فروش انار، منابع تامین مالی، منبع تامین آب، دسترسی به اعتبار و خدمات مالی، دریافت وام از بانک و موسسات مالی، سابقه انارکاری، درآمد سالانه کشاورزی، فاصله تقریبی باغ تا مرکز فروش، عملکرد کل باغ، میزان خودمصرفی انار، هزینه حمل و نقل انار به بازار جهت فروش و استفاده از واسطه گران محلی در روستا جهت کسب اطلاعات با رفتار بازاریابی انارکاران رابطه مثبت و معنی داری دارند.

    کلیدواژگان: رفتار بازاریابی، قیمت فروش، مکان فروش، انارکاران، شهرستان طارم
  • لیلا ملک سعیدی قصرالدشتی*، پیام معمارباشی صفحات 53-66

    این مطالعه با هدف تحلیل محتوا برنامه تلویزیونی کشاورزی تلاش سبز سیمای خراسان رضوی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل برنامه های تلاش سبز پخش شده از مهرماه 1398 تا مهرماه 1399 می باشند. نمونه گیری به صورت تصادفی و شامل انتخاب یک قسمت از برنامه در هر ماه بود که در نهایت 12 قسمت از این برنامه مورد بازبینی و تحلیل محتوا قرار گرفتند. یافته های مطالعه نشان داد از بین آیتم های مختلف برنامه، کلام مجری بیشترین درصد از زمان برنامه را به خود اختصاص داده و بخش کارشناسی، نمایش و کلام گوینده در رده های بعدی قرار دارند. از بین محورهای مورد بحث، محور امور  باغبانی در بالاترین اولویت قرار داشته است، در حالی که محور صنایع غذایی و تبدیلی کمترین اولویت را به خود اختصاص داده است. نتایج حاصل از تفکیک محتوایی برنامه های مورد مطالعه از جنبه ‍ ی موضوعات نشان داد که سپاسگزاری و معاشرت های معمول با بینندگان و کشاورزان دارای بیشترین فراوانی در طول برنامه بوده و پس از آن، موضوعات مربوط به کاشت، داشت و برداشت محصولات باغی و زراعی، اهمیت اقتصادی کشاورزی و دامداری و محیط زیست و جایگاه آن در ارزآوری و گردش مالی و اهداف تولید محصولات کشاورزی و دامی به ترتیب دارای بیشترین تکرار در برنامه بوده اند.

    کلیدواژگان: برنامه تلویزیونی تلاش سبز، تحلیل محتوا، رسانه
  • محمد شریفی، علیرضا پورسعید*، حامد چهارسوقی امین، مرجان واحدی صفحات 67-86

    هدف پژوهش حاضر تبیین الگوی توان سازگاری گندمکاران شهرستان مهران در مواجهه با ریزگردها و عوامل موثر بر آن می باشد. جامعه ی آماری مورد مطالعه در این تحقیق کشاورزان گندم کار شهرستان مهران به تعداد 315 نفر برای می باشد. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 173 نفر به صورت تصادفی انتخاب شده است. برای افزایش دقت محاسبات، این رقم به 180 نفر افزایش یافت، اطلاعات جمع آوری شده برای این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و PLS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. جهت بررسی معنی داری ضرایب مسیر از تکنیک بوت استرپینگ استفاده شد. سازوکار آموزشی-ترویجی (ضریب مسیر= 446/0 و 409/3= t-value) و سازوکار زراعی (ضریب مسیر=428/0 و 470/2= t-value) تاثیر معنی داری بر سازگاری با پدیده ریزگرد از خود نشان داده اند. این در حالی است که تاثیر سازکار مدیریتی (ضریب مسیر=153/0 و 391/1 = t-value)، سازوکار فنی (ضریب مسیر=118/0 و 637/0= t-value) در این راستا، معنی دار نبود. عواملی از جمله نبود یا کمبود آگاهی، آموزش و ضعف ارتباطی و ترویجی، انجام تحقیقات بدون توجه به سازگاری و نیاز سنجی و ساده سازی نکردن نتایج آن ها برای کشاورزان، در نظر نگرفتن اعتبار و سرمایه مورد نیاز، عدم توجه به سازگاری با پدیده ریزگرد به عنوان یک ضرورت، مهیا نبودن زیرساخت ها برای هموار ساختن مسیر اجرای فعالیت های سازگاری با پدیده ریزگرد و نامتناسب بودن تعرفه های بیمه محصولات کشاورزی می توانند نقش قابل توجهی در معنی دار نشدن این سازوکارها ایفا کنند. اما سازه سازگاری با پدیده ریزگرد به طور مستقیم و سازوکارهای مرتبط با آن به صورت غیر مستقیم اثرات بسیار چشمگیر و معنی داری بر توان سازگاری داشتند.

    کلیدواژگان: توان سازگاری، ریزگرد، سازوکارهای زراعی، سازوکارهای مدیریتی، کشاورز
  • مریم نعیمی، کوروش روستا*، محمدشریف شریف زاده، اسدالله زمانی پور، رضا برادران صفحات 88-110
    پژوهش حاضر با هدف بررسی روند تصمیمات برون سپاری و ارایه مدلی برای تصمیم گیری در خصوص برون سپاری  خدمات ترویج کشاورزی صورت گرفته است. این تحقیق از نوع کیفی بوده و به روش تیوری بنیانی انجام شده است. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه ژرفانگر نیمه ساختارمند صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل صاحبنظران دانشگاهی، کارشناسان جهاد کشاورزی و خبرگان بخش غیر دولتی بوده است، نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند  و با تکنیک گلوله برفی، 30 نفر گزینش و مورد بررسی قرار گرفتند. فرآیند گردآوری اطلاعات تا سطح اشباع نظری و آستانه سودمندی اطلاعات قابل دسترس ادامه یافت. بر اساس کدهای طبقه بندی شده محوری (20طبقه) مسایل عمده برون سپاری شامل: توسعه و گسترش IT، ضعف و ناکارآمدی ترویج دولتی، تقویت بخش غیر دولتی/ خصوصی، تقاضا محور شدن کار تولید، گسترش سیستم ترویج تکثرگرا، مدیریت دانش بهره برداران و کشاورزان، سرمایه گذاری در کشاورزی، اجرای سیاستهای تشویقی- حمایتی، تمرکز زدایی فعالیتهای ترویج، تقویت تعاملات بین کشاورزان مراکز علمی و مراکز تحقیقات، شناسایی ظرفیت های عرضه، اصلاح درساختارمدیریتی، بازخورد گرفتن از انواع خدمات ارایه شده و استفاده ازآن در برنامه ریزی، مدیریت ریسک،تجاری سازی کشاورزی، چابک سازی سازمانی ترویج، سطح پوشش خدمات در مناطق روستایی، بهره وری و امنیت غذایی، بهره وری از پتانسیل ها و ظرفیت بخش غیر دولتی، آمادگی رقابت پذیری در بازار جهانی تدوین شده است.
    کلیدواژگان: برون سپاری، خدمات ترویج کشاورزی، تئوری بنیانی، پیامدهای برون سپاری
|
  • Marjan Azadfar, Farhad Lashgarara *, Seyed Jamal Farajollah Hosseini, Maryam Omidi Najafabadi, Hamed Afshari Pages 1-15

    Nanotechnology in the food industry provides a logical framework for developing an understanding of the reactions and self-arrangement behavior of small-scale food components. The purpose of this study is to identify and rank the factors affecting the improvement of food security based on the role of nanotechnology. The statistical population of the study was all the specialists of the Special Staff for Nanotechnology Development, whose number was 90 and due to the limited community of specialists of the Special Staff for Nanotechnology Development, they were selected through census. The present study is a descriptive correlation that a researcher-made questionnaire based on the theoretical framework of the research was used to collect data. Validity and reliability of the questionnaire indicated that the measuring instruments had good validity and reliability. The results of the research using SPSS software and prioritization of items based on coefficient of variation (CV) showed that in food storage, covering fruits and vegetables with nanocytosan containing copper was more important, also in Food processing, protection of nutrients against oxidation, in food production, production of biocompatible pesticide formulations, in food flavor and color improvement, nano-encapsulation of various fragrances and flavors in food to control the release of fragrances Flavors were more important in food health, the use of nanosensors to detect pathogens in food and in food packaging, the use of nanoparticles with antimicrobial properties of packaging.

    Keywords: nanotechnology, Food security, Special Staff for Nanotechnology Development
  • Masoud Baradaran *, MohammadMehdi Farahi, Motahareh Abadikhahi Pages 17-35

    Although there is general agreement on the importance of the strategic management system in organizations, but still there is a gap in the role of strategic management in the education system. This research tries to identify, categories and modelling the functional approach and factors affecting on implementing strategic management in educational system using grounded theory qualitative method. MAXQDA 10 was used to analyses data. based on 12 interviews with some faculty members in Ferdosi university168 concepts among 15 main categorize were identified. Also these concepts are structured according to the paradigm model grounded theory in six dimensions including "casual conditions", "phenomenon", "Strategies", "context", "intervening factors" and "consequences".In the form of strategic management paradigm model including intra-university and extra-university factors as causal conditions, process and structural strategies, management and human resource development, leadership and management style, control systems, as implementation strategies and organizational culture, management system Knowledge and information, innovation-oriented approach as an intervening condition, environmental factor as contextual and economic consequences, socio-cultural consequence, structural structural consequence and achievement of goals and promotion of the university as the consequences of strategic management system through Foundation data theory have been identified.

    Keywords: Strategic Management, educational system at university, Grounded Theory
  • Behnaz Mirzaei *, Ali Shams, Halimeh Razmi, Ali Farhadi Pages 37-50

    Pomegranate is one of the most important strategic agricultural products of Tarom Township. Despite the important place of this product in the livelihood of rural households, the marketing of this product, like other agricultural products in Iran, has many problems. Any planning in the field of improving the pomegranate market requires understanding the marketing behaviors of pomegranates. Therefore, this descriptive-correlational study was conducted to investigate the factors affecting the marketing behavior of pomegranates in Tarom Township. multi-stage random cluster method was done in sampling stage and the number of samples was selected and studied using Cochran's formula of 160 people out of 5207 people whit step by step and according to the number of farmers in rural areas and villages. Data were analyzed by survey using a structured questionnaire whose validity and reliability were confirmed and using SPSSWin22 software. The results showed that the variables of pomegranate sales point, financing sources, water supply source, access to credit and financial services, receiving loans from banks and financial institutions, pomegranate history, annual agricultural income, approximate distance from garden to sales center, total garden performance The rate of self-consumption of pomegranate, the cost of transporting pomegranate to the market for sale and the use of local intermediaries in the village to obtain information have a positive and significant relationship with the marketing behavior of pomegranates.

    Keywords: Marketing behavior, sales price, place of sale, pomegranates, Tarom Township
  • Leila Maleksaeidi Ghasrodashti *, Payam Memarbashi Pages 53-66

    The purpose of this study was to analyze the content of the TV-agricultural program Talash-e-Sabz, which produces in the Jihad Group of Khorasan Razavi TV. The statistical population of the study included Talash-e-Sabz programs broadcast from September 2017 to September 2016. Sampling was random and included selecting one part of the program per month. Finally, 12 parts of this program were reviewed and content analysis. Results indicated that among the various items of the program, the presenter's speech occupies the largest percentage of the program time, and the interview with experts, show section and the speaker's speech are in the next categories. Among the axes in question, the axis of horticulture has been in the highest priority, while the axis of food and conversion industries has been the lowest priority. The results of the content separation of the studied programs in terms of topics showed that the usual thanksgiving and socializing with viewers and farmers had the highest frequency during the program and then, issues related to planting, holding and harvesting horticultural and agricultural products, the economic importance of agriculture, livestock and the environment and its place in the exchange rate and turnover and production goals of agricultural and livestock products have had the most repetition in the program, respectively

    Keywords: TV-agricultural program Talash-e-Sabz, Content analysis, media
  • Mohammad Sharifi, Alireza Poursaed *, Hamed Chaharsoughi Amin, Marjan Vahedi Pages 67-86

    The purpose of this study was to design an adaptive capacity model of wheat farmers in Mehran city in confronting with particulate matter and its effective factors. The statistical population included wheat farmers in Mehran city including 315 people for 14,500 hectares of wheat lands. The sample size was estimated 173 of wheat farmers using the Cochran formula which increased to 180 to enhance the accuracy of the calculation. The random sampling method was used. The collected data were analyzed using SPSS and AMOS software. Bootstraping technique was used to evaluate the significance of path coefficients. Educational-extension mechanism (path coefficient = 0.446 and t-value = 3.409) and agronomic mechanism (path coefficient = 0.428 and t-value = 2.470) show a significant effect on adaptation to fine dust phenomenon have given. While the effect of managerial mechanism (path coefficient = 0.153 and t-value = 1.391), technical mechanism (path coefficient = 0.118 and t-value = 0.637) in this regard was not significant. Factors such as lack or lack of awareness, education and communication and extension weakness, conducting research without considering the adaptation and needs assessment and not simplifying their results for farmers, not considering the required credit and capital, not paying attention to adaptation to the phenomenon of fine dust. As a necessity, the lack of infrastructure to pave the way for implementation of activities compatible with the phenomenon of fine dust and the disproportionate tariffs for agricultural insurance can play a significant role in the non-significance of these mechanisms. However, the structure of adaptation to the fine dust phenomenon directly and the mechanisms related to it indirectly had very significant and significant effects on the adaptability.

    Keywords: Adaptive capacity, Agricultural mechanisms, Farmer, Management mechanisms, Particulate matter
  • Maryam Naimi, Kurosh Roosta *, Mohammadsharif Sharifzadeh, Asadollah Zamanipour, Reza Baradaran Pages 88-110
    The current research has been done with the aim of investigating the process of outsourcing decisions and providing a model for decision-making regarding the outsourcing of agricultural extension services. This research is of a qualitative type and has been done using the grounded theory method. Data collection has been done using semi-structured in-depth interview. The statistical population of the research included academic experts, agricultural Jihad experts and non-governmental sector experts, 30 people were selected and examined using the purposeful sampling method and snowball technique. The process of collecting information continued until the level of theoretical saturation and the threshold of usefulness of available information. Based on the core classified codes (20 categories), the major issues of outsourcing include: development and expansion of IT, weakness and inefficiency of government promotion, strengthening of the non-governmental/private sector, demand-oriented production work, expansion of the pluralist promotion system, knowledge management of users and farmers, investing in agriculture, implementing incentive-support policies, decentralizing extension activities, strengthening interactions between farmers, scientific centers and research centers, identifying supply capacities, reforming the management structure, getting feedback from the types of services provided and using it in planning , risk management, commercialization of agriculture, organizational agility of promotion, coverage level of services in rural areas, productivity and food security, efficiency of the potentials and capacity of the non-governmental sector, readiness for competitiveness in the global market have been compiled.
    Keywords: Outsourcing, Agricultural extension services, activities, Fundamental theory, Outsourcing Consequences