فهرست مطالب

مدیریت دارایی و تامین مالی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1400)

مجله مدیریت دارایی و تامین مالی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داود صافی دستجردی، کمیل طیبی*، ناصر الهی صفحات 1-20

    به بنگاه های کوچک و متوسط به دلیل نقش آنها در رشد و توسعه اقتصادی، هم در کشورهای توسعه یافته و هم در کشورهای درحال توسعه، بیش از پیش توجه شده است. پژوهش های متعدد درباره این بنگاه ها نشان می دهد مسئله تامین مالی برای آنها ازجمله موانع و چالش های مهم به شمار می رود. با توجه به سهم شایان توجه نظام بانکی در تامین مالی بنگاه های، نااطمینانی نرخ سود تسهیلات بانکی تاثیر زیادی بر تامین مالی و سرمایه‏گذاری آنها می گذارد. در این بین تعیین دستوری نرخ سود تسهیلات به همراه کامل نبودن اطلاعات بین بانک و متقاضیان تسهیلات موجب بروز نااطمینانی در این نرخ شده است؛ بنابراین پژوهش حاضر با توجه به تاثیر نااطمینانی بر شدت و نحوه اثرگذاری متغیرهای اقتصادی، به دنبال آن است تا به طور مشخص نقش نااطمینانی نرخ سود تسهیلات در تامین مالی بنگاه های کوچک و متوسط که یکی از چالش های اصلی توسعه آنها است را با استفاده از الگوی داده های تابلویی بررسی کند. جامعه آماری مطالعه،70 شرکت کوچک و متوسط منتخب پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی دوره زمانی 1390 تا 1396 است. به طور کلی، نتایج نشان دهنده اثر منفی و معنی دار نااطمینانی نرخ سود تسهیلات بر تامین مالی بنگاه های کوچک و متوسط در ایران است. براساس نتایج تجربی پیشنهاد می شود برای بهبود تامین مالی این بنگاه ها در کشور، ازطریق کاهش دامنه نوسان های نرخ سود حقیقی تسهیلات، سیاست های مبتنی بر کاهش نااطمینانی نرخ سود تسهیلات در پیش گرفته شود.

    کلیدواژگان: ایران، بنگاه های کوچک و متوسط، تامین مالی، نااطمینانی، نرخ سود تسهیلات
  • جواد حسینی، رسول برادران حسن زاده*، احمد محمدی، مهدی زینالی صفحات 21-46
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی معیار معینی از جریان نقد آزاد با بیشترین محتوای ارزشی است‎.‎‏ درواقع، هدف ‏ شناسایی سنجه ای برای جریان نقد آزاد است که با به کارگیری آن، پیش بینی بهتری از تغییرات قیمتی سهام انجام شود؛ همچنین استفاده از این معیار معین برای محاسبه جریان نقد آزاد، موجب ارتقای قابلیت مقایسه شرکت ها در کل بورس اوراق بهادار و درون یک صنعت ‏می شود.

    روش

    برای دستیابی به این هدف، 11 الگوی پرکاربرد جریان نقد آزاد به منظور بررسی محتوای ارزشی، به طور مجزا یک بار در نمونه ای از 180 شرکت ‏پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1397 و یک بار نیز به تفکیک در ‏صنایع تولیدی با نسبت حجم دارایی زیاد در کل بورس با استفاده از الگوی رگرسیون چندگانه آزمون شد. یافته ها و

    نتایج

    طبق نتایج حاصل از آزمون فرضیه پژوهش‏، هفت الگو از بین 11 الگوی مختلف جریان نقد آزاد در سطح کل، دارای محتوای ارزشی است و فرضیه پژوهش مبنی بر اینکه جریان نقد آزاد دارای محتوای ارزشی است را تایید می کند. جریان نقد آزاد براساس الگوی لن و پلسن (1989) در سطح کل و الگوهای وردی (2006)، ‏کاپلند و همکاران (1991)، وردی (2006)، پالپو و هیلی (2013) و لن و پلسن (1989) به ترتیب در صنایع دارویی، ‏شیمیایی، فرآورده نفتی، فلزات اساسی، غذایی و خودرویی با ضریب ‏تعیین بیشتری تغییرات قیمت سهام در بازار را پیش بینی می کند و تبیین بهتری از محتوای ارزشی دارد. طبق نتایج، الگوهای جریان نقد آزاد دارای محتوای ارزشی است؛ اما این الگوها، محتوای ارزشی متفاوتی دارد و استفاده کنندگان از اطلاعات مالی، با استفاده از نتایج این پژوهش، پیش بینی بهتری از تغییرات قیمتی سهام انجام می دهند. از آنجا که هدف اصلی گزارشگری مالی، فراهم کردن اطلاعات مفید برای تصمیم گیری است، این پژوهش موجب بهبود تصمیم گیری ‏استفاده کنندگان از گزارش های مالی خواهد شد؛ همچنین استفاده از نتایج این پژوهش، به افزایش قابلیت مقایسه شرکت ها (در کل بورس و در داخل صنعت) و افزایش کیفیت گزارشگری مالی منجر می شود.

    کلیدواژگان: جریان نقد آزاد، تغییرات قیمت سهام، محتوای ارزشی، صنعت
  • محمد نمازی*، یاسر شاکری صفحات 47-75
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر میانجی گری چسبندگی هزینه ها بر رابطه دارایی های نامشهود و عملکرد مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    تعداد 184 شرکت در بازه زمانی سال های 1386 تا 1395، ازطریق معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی تجزیه و تحلیل شد. مدل و فرضیه های پژوهش ابتدا، به تفکیک سال و یک بار به گونه ای کلی به تفکیک صنایع، اجرا و بررسی شد. درنهایت، برای بررسی معناداربودن تاثیر متغیر میانجی، از آزمون سوبل و برای تعیین شدت تاثیر آن، از آماره VAF استفاده شد.

    نتایج

    یافته های پژوهش در تحلیل سال به سال موید آن است که دارایی های نامشهود، فقط در سال 1389 تاثیر مثبتی بر عملکرد مالی شرکت ها دارد؛ اما در تحلیل کلی به تفکیک صنایع، این رابطه در همه صنایع، به استثنای صنایع دارویی، شیمیایی و پلاستیکی، معنادار است و صنعت خودرو، قطعات و ماشین آلات، نسبت به صنایع دیگر، دارای بیشترین تاثیر است؛ همچنین چسبندگی هزینه ها در جایگاه متغیر میانجی، روی رابطه دارایی های نامشهود و عملکرد مالی شرکت ها در هیچ کدام از سال های بررسی شده معنادار نیست؛ اما یافته های پژوهش طی کل دوره به تفکیک صنایع نشان داد تاثیر میانجی چسبندگی هزینه ها، بااهمیت و معنادار است و 83/59 درصد از اثر کل دارایی های نامشهود بر عملکرد مالی شرکت ها، به طور غیر مستقیم و توسط متغیر چسبندگی هزینه ها تبیین می شود؛ اما تاثیر دارایی های نامشهود روی چسبندگی هزینه های شرکت ها در همه صنایع، به استثنای صنایع دارویی، شیمیایی و پلاستیکی و صنایع مصالح ساختمانی، معنادار است. درنهایت، تاثیر چسبندگی هزینه ها روی عملکرد مالی شرکت های همه صنایع، به استثنای صنایع کانی ، معنادار است.

    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه ها، دارایی های نامشهود، عملکرد مالی، مدل معادلات ساختاری
  • سامان توکلی، علی آشتاب * صفحات 77-98
    هدف

    هدف پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر ریسک مالی شرکت‌ها با در نظر گرفتن تاثیر نوسان‌‌های این عوامل و گزینش متغیرهای منتخب است.

    روش

    در این پژوهش از اطلاعات 145 شرکت پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‌های 1389 تا 1398 استفاده شده است؛ همچنین برای تحلیل یافته‌ها از رویکرد مدل‌سازی معادلات ساختاری و از 31 متغیر شامل نسبت‌های مالی، عوامل اندازه، رشد شرکت و استراتژی‌های رقابتی با هم و به‌‌طور هم‌‌زمان بهره گرفته شده است.

    نتایج

    نتایج نشان داد 6/58 درصد از ریسک مالی را نوسان‌‌های متغیرهای پژوهش توضیح داده‌‌اند؛ همچنین با استفاده از مقادیر بارهای عاملی و آزمون ضرایب بتا مشخص شد که نسبت‌های مالی تعهدی مانند حاشیه سود خالص، حاشیه سود عملیاتی، دوره گردش دارایی، نسبت سود انباشته به دارایی، نسبت جاری، نسبت نقدی و نسبت هزینه بهره به فروش خالص و نسبت‌های مالی نقدی مانند نسبت جریان نقد عملیاتی به مجموع دارایی و نسبت جریان نقد عملیاتی به بدهی‌های بلندمدت اهمیت خاصی دارند؛ علاوه‌‌بر این نتایج آزمون تی نشان داد تاثیر نسبت‌های مالی، عوامل اندازه، رشد شرکت و استراتژی‌های رقابتی بر ریسک مالی معنی‌دار است.

    کلیدواژگان: استراتژی رقابتی، ریسک مالی، معادلات ساختاری، نسبت های مالی
  • یحیی کامیابی *، بهرام محسنی ملکی رستاقی، امیر جوادی نیا صفحات 99-124
    هدف

    تغییر نیاز‌‌های اطلاعاتی استفاده‌‌کنندگان اطلاعات حسابداری موجب تغییر شکل و محتوای اطلاعاتی گزارش‌‌های حسابداری شده است. انتشار اطلاعات غیر مالی در کنار اطلاعات مالی و حرکت به سوی گزارشگری یکپارچه از نشانه‌‌های پذیرش این موضوع از سوی تدوین‌‌کنندگان استانداردهای حسابداری و مدیران واحدهای اقتصادی است؛ با این حال تغییرات در سیستم گزارشگری حسابداری بدون توجه به اثرات آن، عملی پرمخاطره است؛ از این رو هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر انتشار اطلاعات غیر مالی و استفاده از سیستم گزارشگری یکپارچه بر تصمیم‌‌گیری سرمایه‌‌گذاران است.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی است و از منظر نتیجه، پژوهشی کاربردی به شمار می‌‌رود. داده‌‌های لازم ازطریق پرسشنامه با طراحی سه سناریو برای سه گروه مشابه جمع‌‌آوری شد. برای گروه اول، دوم و سوم به ترتیب 161، 137 و 124 پرسشنامه تکمیل و دریافت شد. در سناریوی اول فقط اطلاعات مالی، در سناریوی دوم، اطلاعات مالی و غیر مالی به‌‌صورت توامان و در سناریوی سوم اطلاعات سیستم گزارشگری یکپارچه ارایه شد. برای آزمون فرضیه‌‌های پژوهش نیز آزمون ویلکاکسون و من - وینتی استفاده شد.

    نتایج

    تصمیم‌‌گیری مبتنی‌‌بر اطلاعات مالی، موجب اتخاذ تصمیمی برای حداکثرکردن منافع سهامداران شده است؛ اما اگر اطلاعات غیر مالی نیز ارایه شود، سرمایه‌‌گذاران به اتخاذ تصمیمات پایداری تمایل پیدا می‌‌کنند. درنهایت، انتشار اطلاعات مالی و غیر مالی به‌‌صورت سنتی نیز تفاوتی با انتشار اطلاعات در گزارشگری یکپارچه ندارد. انتشار اطلاعات غیر مالی برای سرمایه‌‌گذاران اهمیت چشمگیری دارد و ممکن است تصمیمات سرمایه‌‌گذاران را تغییر دهد؛ با این حال تفاوتی در چگونگی انتشار این اطلاعات وجود ندارد.

    کلیدواژگان: گزارشگری یکپارچه، تصمیم گیری، رفتار سرمایه گذاری، تصمیمات سرمایه گذاری
  • شهناز مشایخ *، سارا رازانی صفحات 125-148
    هدف

    این پژوهش عوامل موثر بر ارزش نگهداشت وجه نقد را در شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران در شرایط عدم اطمینان بررسی می‌کند. هدف این پژوهش ارزیابی این موضوع است که آیا در شرایط عدم اطمینان نگهداری وجه نقد ارزشمند است و مواجهه شرکت با مشکلات مالی و هزینه‌های نمایندگی و افزایش نرخ رشد چه تاثیری بر روابط این متغیرها می‌گذارد. نتایج این پژوهش، اطلاعاتی‎ درخصوص سیاست وجه نقد نگهداری‌‌شده در ایجاد ارزش، در اختیار سرمایه‎گذاران قرار می‌‌دهد.

    روش پژوهش

    در این پژوهش، تعداد 168 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1390 تا 1397 به‌منظور آزمون فرضیات انتخاب شد.

    یافته‌های پژوهش

    نتایج آزمون فرضیات نشان می‌دهد بین عدم اطمینان و ارزش نگهداری وجه نقد توسط شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران ارتباط همسو و معناداری وجود دارد؛ به‌ویژه در شرایط عدم اطمینان در صورت وجود مشکلات نمایندگی و محدودیت در تامین مالی رابطه این دومتغیره تقویت می‌شود؛ یعنی ذی‌‌نفعان به ازای هر یک ریالی که شرکت وجه نقد نگهداری می‌کند، بیش از یک ریال برای آن ارزش قایل هستند؛ اما فرصت‌های سرمایه‌گذاری تاثیری بر این رابطه ندارد.

    کلیدواژگان: عدم اطمینان، وجوه نقد، محدودیت در تامین مالی، فرصت های سرمایه گذاری، هزینه نمایندگی
|
  • Davoud Safi Dastjerdi, Komail Tayebi *, Nasser Elahi Pages 1-20

    The role and importance of small and medium-sized enterprises is controversial not only in developing countries but also in developed countries. Internal and external surveys of small and medium-sized firms indicate that financing is one of the most important challenges. The interest rate uncertainty will also have a significant impact on the financing and investment of these companies. The interest rate uncertainty, which is considered as the cost of rent by the investor and the opportunity cost by the depositor, is one of the most important macroeconomic variables in policy making. Therefore, the present article seeks to explain, after explaining SME financing and its position in the Iranian economy, the role of the interest rate uncertainty on SME financing as a challenge. The main aspects of their development are analyzed using a regression analysis. The statistical population of the study is small and medium-sized companies whose financial data is published in the Comprehensive Database of All Listed Companies (CODAL) 70 selected SMEs during 2011-2017. Generaly, the results show a negative and significant effect of interest rate uncertainty on financing at small and medium enterprises in Iran. Based on the results of this study, it is suggested in order to improve the financing of small and medium enterprises in the country, by reducing the amplitude of fluctuations in the real interest rate, the policies based on reducing interest rate uncertainty should be adopted.

    Keywords: Facility Interest Rate, Financing, Iran, small, medium enterprises, Uncertainty
  • Javad Hosseini, Rasoul Baradaran Hassan Zadeh *, Ahmad Mohammady, Mehdi Zeynali Pages 21-46

    The purpose of this study is to identify a certain criterion of free cash flow that has the highest value content. To achieve this purpose, using a multiple regression model, 11 commonly used free cash flow models were tested to examine the value content, once in a sample of 180 firms listed in Tehran Stock Exchange during 2009 to 2019, and once separately in manufacturing industries with high asset ratios. According to the results, 7 models out of 11 different models of free cash flow have valuable content and confirm the research hypothesis that free cash flow has valuable content. Examining the results, it can be seen that Lehn and Poulsen's (1989) model has the highest value content in the total level of listed companies and separately in industries with higher asset ratios such as base metals, automotive, chemical, petroleum, and pharmaceutical products.

    Keywords: Free Cash Flow, Changes in stock pric, Value content, Industry
  • Mohammad Namazi *, Yasser Shakeri Pages 47-75

    The purpose of this study is to investigate the mediating role of the cost stickiness in the relationship between intangible assets and the financial performance of companies listed on the Tehran Stock Exchange. One hundred and eighty four (184)  companies in the period from 2007 to 2016 are analyzed through the SEM-PLS method. The research models and hypotheses are first implemented and reviewed by year and once in general by industry. Finally, to evaluate the significance of the effect of the mediating variable, the Sobel test is used. In order to determine the strength of its effect, we applied VAF statistics. While our findings confirm that intangible assets have a positive effect on the financial performance of companies only in 2010, this relationship is significant in almost all industries, in which the automotive, parts, and machinery industry witnesses the most influential effect, compared to other industries. In addition,  costs stickiness as a mediating variable in the relationship between intangible assets and financial performance is not significant in any of the years. However, the mediating effect of cost stickiness in the whole period by industry is significant and 59.83% of the effect of intangible assets on companies' financial performance is explained indirectly by the cost stickiness. Finally, the effect of cost stickiness on the financial performance of companies is significant in all industries except for the Metallic Mineral industry.

    Keywords: Cost stickiness, Firm Performance, Intangible assets, Structural Equation Modeling
  • saman tavakoli, Ali Ashtab * Pages 77-98

    The purpose of this study is to investigate the mediating role of the cost stickiness in the relationship between intangible assets and the purpose of this paper was to identify the factors affecting the financial risks of companies by considering the effects of fluctuations of those factors and selecting the selected variables. In this study, the information of 145 listed companies at Tehran Stock Exchange during 2011-2020 was used. Also, to analyze the findings, the structural equations modeling approach and 31 variables, including financial ratio, size factor, company growth, and competitive strategy, were utilized together and simultaneously. The results showed that 58.6% of financial risks were explained by fluctuations in the research variables. Also, by using the load factor values and beta coefficient test, the accrued financial ratios, such as net profit margin, operating profit margin, asset turnover period, accumulated profit-to-asset ratio, current ratio, and cash ratio, as well as cash financial ratios, including the ratio of operating cash flow to total assets and the ratio of operating cash flow to long-term liabilities, were found to be of particular importance. In addition, by using the t-test, the effects of financial ratios, firm size, growth factors, and competitive strategies on financial risks were observed to be significant.

    Keywords: Competitive Strategy, Financial ratio, Financial risk, structural equations modeling
  • Yahya Kamyabi*, Bahram Mohseni Maleki, Amir Javady nia Pages 99-124

    Changing the information needs of the users of accounting information has altered the forms and information contents of accounting reports. However, changes in the accounting reporting system, regardless of its effects, are risky. Therefore, the purpose of this study was to investigate the impacts of the dissemination of non-financial information and the use of an integrated reporting system on investor decision-making. The required data were collected through a questionnaire designed by 3 scenarios for 3 similar groups. In the 1st, 2nd, and 3rd scenarios, only financial information, simultaneous use of financial and non-financial information, and information of an integrated reporting system, were presented, respectively. Wilcoxon and Mann-Vinty tests were used to test the research hypotheses. The results showed that decision-making based on financial information led to a decision that maximized the shareholders’ interests, while the investors would tend to make sound decisions if non-financial information was also provided. Finally, disseminations of financial and non-financial information in the columns were no different from that of the information of the integrated reporting system.

    Keywords: integrated reporting system, Decision making, investment behavior, Investment Decision
  • Shahnaz Mashayekh*, Sara Razani Pages 125-148
    Objective

    This study assessed the factors affecting the value of cash held in the companies listed in Tehran Stock Exchange under conditions of uncertainty. The purpose of this study was to evaluate whether cash holding is valuable in terms of uncertainty and what effects financial problems, agency costs, and growth rate have on the relationships between these variables. The results of this research can provide investors with information about the cash policy maintained for creating value.

    Method

    In this research, 168 companies were listed in Tehran Stock Exchange during the period of 2011-2018. To test the hypotheses, the models of Falkander et al. (2006), Dietmar and Mart Smith (2007), and Dennis and Sibika (2010) were used.

    Findings

    The results of testing the hypotheses showed that there was an effect between uncertainty and the value of cash held by the companies listed on Tehran Stock Exchange. The relationship between these two variables was strengthened, especially under conditions of uncertainty in the presence of agency problems and financing limitations. For every rial the companies held in cash, they got a value of more than 1 rial. However, investment opportunities had no effects on this relationship.

    Innovation

    A review of the literature revealed that no research had been conducted in the field of cash value and there had been no restrictions on financing and agency costs so far. In this regard, new statistical models were used in this study.

    Keywords: uncertainty, cash, financial constraints, investment opportunities, agency costs