فهرست مطالب

محیط زیست جانوری - سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/26
  • تعداد عناوین: 53
|
  • حیدر رحیم النجم، صادق علیجانی، آرش جوانمرد*، سید عباس رافت، کریم حسنپور صفحات 1-12

    هدف از پژوهش حاضر، تخمین شاخص های مولکولی، ساختار ژنتیکی، تنوع و تنگنای ژنتیکی در سه جمعیت گوسفند بومی عراق (عواسی، نعیمی و عرابی) می باشد. بدین منظور، از تعداد 12 جایگاه میکروساتلایت با توزیع استقرارکروموزمی (1، 2، 5، 9 و 14) وطبق توصیه فایو و انجمن ژنتیک جهانی استفاده شد. تعداد 60 نمونه خون کامل حیوان (نر و ماده) به صورت تصادفی از جمعیت های مربوطه در استان های کربلا، نجف و بابل تهیه شد. استخراج DNA، تعیین کمیت و کیفیت، واکنش زنجیره پلی مراز و الکتروفورز و عکس برداری با روش های متداول رایج انجام شد. از روش Allele Binning نیز برای تصحیح ژنوتیپ ها و به حد اقل رساندن خطای قرایت ژنوتیپ استفاده شد. تعداد بیش از 9 نوع شاخص آماری مولکولی (فروانی اللی، تعداد آلل های مشاهده شده و مورد انتظار، هتروزایگوستی مشاهده شده و مورد انتظار، محتوای چند شکلی، ضریب رایت، شاخص شانون، شاخص های آماره F و فاصله ژنتیکی و وضعیت باتلنگ) بررسی شد. نتایج در دو بخش بررسی مطلوبیت جایگاه میکروساتلایت و ارزیابی تنوع ژنتیکی درون و بین جمعیتی ارایه شد. نتایج بخش اول نشان داد که بیش ترین پلی مورفیسم در نشانگرهای OarFCB226 و TGLA13 و بقیه کم ترین  پلی مورفیسم را ایجاد می کند. نتایج بخش دوم نشان داد که به ترتیب نژاد عواسی و عرابی بیش ترین و کم ترین تنوع را دارد. بیش ترین فاصله ژنتیکی بین دو نژاد عرابی و نعیمی و کم ترین بین نعیمی وعواسی بود. منحنی L-Shape باتلنک نشان داد که جمعیت های مورد مطالعه در تنگنای ژنتیکی قرار دارند.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، نشانگر میکروساتلایت، گوسفند بومی عراقی، تنگنای ژنتیکی
  • عباس ایمانی باران*، قدیر الوندی، معصومه فیروز امندی، رقیه نوروزی، فرزاد کتیرایی صفحات 13-20
    یکی از مهم ترین و شایع ترین انگل های داخلی در خرگوش های وحشی، سستودی بنام موسگوویا (خانواده آنوپلوسفالیده) است. هدف از مطالعه حاضر شناسایی مورفولوژیکی و مولکولی گونه موسگوویا پکتیناتا در خرگوش های وحشی شمال غرب ایران و تعیین جایگاه فیلوژنی آن بود. در این مطالعه روده 45 خرگوش وحشی شکار شده بررسی شدند. مشخصات مورفولوژی سستودهای موجود در مشاهدات میکروسکوپی (نوری و الکترونی) ثبت شدند. برای آنالیز مولکولی، پس از استخراج DNA، قطعه تقریبا 347-324 جفت بازی اختصاصی گونه از ژن 18S rRNA توسط پرایمرهای طراحی شده تکثیر شد. محصولات PCR تعیین توالی شدند. برای مشخص نمودن رابطه خویشاوندی توالی مذکور با توالی های ثبت شده در بانک اطلاعات ژنی بین المللی (GenBank)، درخت فیلوژنی با حداکثر درست نمایی و با استفاده از نرم افزار MEGA X ترسیم شد. در بررسی میکروسکوپی 17% از خرگوش ها آلوده به سستود بودند. آنالیزهای میکروسکوپی جزییات مورفولوژی، تاییدی برای آلودگی خرگوش ها با گونه موسگوویا پکتیناتا بود. در آنالیز مولکولی باندهایی تقریبی 347-324 جفت بازی تشکیل شدند. تعیین توالی محصولات PCR قطعه 333 جفت بازی اختصاصی موسگوویا پکتیناتا را تایید کرد. هم ترازی قطعه تکثیر شده با دو ایزوله فنلاند (AY752650) و انگلستان (AY752648) تفاوت های داخل گونه ای قابل توجهی را نشان داد. ایزوله ایرانی شباهت بالایی با ایزوله انگلستان (تقریبا 96%) داشت. در بررسی رابطه خویشاوندی، ایزوله ایرانی با ایزوله های فنلاند و انگلستان، هم چنین با گونه ای از سستود شیزورکیس (Schizorchis sp) در یک شاخه قرار گرفتند. با توجه به محدود بودن اطلاعات مربوط به این سستود، مطالعات بیش تر، به ویژه با سایر نواحی ژنی، ضروری است.
    کلیدواژگان: موسگوویا پکتیناتا، لپوس یوروپئوس، 18S rRNA، فیلوژنی، ایران
  • خلف الرجب*، تقی قورچی، عبدالحکیم توغدری، روح الله مستانی صفحات 21-26

    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف انرژی و پروتیین بر عملکردرشد، قابلیت هضم، فراسنجه های خونی و باروری، 3 سر خرگوش نر و 18 سر خرگوش ماده انتخاب شدند. خرگوش های ماده به مدت دو هفته در سه گروه به صورت انفرادی قرار گرفته و از جیره تیمارها حاوی 1- انرژی پایین (2200 کیلوکالری)-پروتیین پایین (14%) 2- انرژی متوسط (2400 کیلوکالری)-پروتیین متوسط (16%) و 3- انرژی بالا (2600 کیلوکالری)-پروتیین بالا (18%) در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده کردند. وزن کشی خرگوش های ماده در ابتدای دوره و هر 15 روز یک بار برای ارزیابی عملکرد شامل افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی انجام شد. برای اندازه گیری قابلیت   هضم ماده خشک، نمونه برداری از مدفوع در 3 روز آخر آزمایش از 3 خرگوش در هر تیمار از روش خاکستر نامحلول در اسید استفاده شد. نمونه گیری از خون قبل از تغذیه صبح به منظور اندازه گیری تری گلیسرید، نیتروژن اوره ای و گلوکز انجام شد. بعداز این دوره یک خرگوش نر را جهت جفت گیری داخل گروه قرار داده و روز بعد جای آن با خرگوش نر دیگر تعویض شد. مدت جفت گیری شش روز طول کشید. فاکتورهای تولیدمثلی شامل درصد زایش، بچه زایی  و چندقلوزایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد اختلاف معنی داری بین وزن اولیه، وزن نهایی، افزایش وزن روزانه و مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل خوراک و قابلیت هضم ماده خشک وجود نداشت. اختلاف معنی داری بین تیمارها در گلوکز خون (128/55 میلی گرم در دسی لیتر) مشاهده شد (0/05>P). بیش ترین درصد زایش (100 درصد) خرگوش ها درتیمار پروتیین - انرژی متوسط (0/05>P) و بیش ترین بچه زایی در پروتیین -انرژی کم  و بیش ترین مقدار مدت زمان بارداری و وزن نوزادان در پروتیین- انرژی بالا مشاهده شد. به طورکلی تیمار انرژی متوسط و پروتیین متوسط برای خرگوش های ماده آماده جفت گیری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پروتئین، انرژی، قابلیت هضم، فراسنجه های خونی، باروری، خرگوش
  • زهره کوثر، شهریار کارگر*، گلناز تاسلی، فرشید فتاح نیا، میثم کنعانی، علیداد بوستانی صفحات 27-32
    این پژوهش با هدف مطالعه اثر سطوح افزودنی باکتریایی بر برخی فراسنجه های تخمیر برون تنی و ویژگی های کیفی سیلاژ جو انجام شد. افزودنی باکتریایی پروسیج (مخلوطی از باکتری های لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس بوچنری، انتروکوکوس فایوسیوم و پروپیونوباکتریوم اسیدوفیلوس) در سه سطح 0، 5 و 10 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم ماده خشک سیلاژ جو استفاده شد. ماده خشک، ظرفیت بافری، شاخص فلیگ و pH سیلاژهای آزمایشی اندازه گیری شد. فراسنجه های تولید گاز شامل پتانسیل تولید گاز، نرخ تولید گاز و فاز تاخیر اندازه گیری شد. هم چنین، غلظت نیتروژن آمونیاکی و جمعیت کل پروتوزوآ در شرایط برون تنی اندازه گیری و انرژی قابل متابولیسم، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و گوارش پذیری ماده آلی سیلاژهای آزمایشی نیز برآورد شد. هیچ کدام از شاخص های کیفی سیلاژ شامل ظرفیت بافری، شاخص فلیگ و pH سیلاژهای آزمایشی تحت تاثیر افزودنی باکتریایی قرار نگرفت (0/05<P)، اما سیلاژ جو حاوی 5 میلی گرم افزودنی باکتریایی در مقایسه با سیلاژ شاهد و سیلاژ جو حاوی 10 میلی گرم افزودنی باکتریایی، ماده خشک بیش تری داشت (30/24 در برابر 28/07 و 28/67 درصد، 0/05>P). هم چنین، افزودنی باکتریایی تاثیری بر فراسنجه های تولید گاز، جمعیت کل پروتوزوآ، غلظت نیتروژن آمونیاکی و برآورد انرژی قابل متابولیسم، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و گوارش پذیری ماده آلی نداشت (0/05<P). با توجه به عدم تاثیر سطوح افزودنی باکتریایی بر شاخص های کیفی اندازه گیری شده سیلاژ در این آزمایش، استفاده از افزودنی باکتریایی در تهیه سیلاژ جو با در نظر گرفتن هزینه آن توصیه نمی شود.‎
    کلیدواژگان: افزودنی باکتریایی، تخمیر برون تنی، سیلاژ جو، کیفیت سیلاژ
  • محمد کلهر، نیما ایلا*، ابولفضل زارعی، علیرضا نوشری صفحات 33-40
    تحقیق حاضر به منظور اثر عوامل تنش زا بر میش ها در طول آبستنی و خصوصیات فیزیکی بره های تازه متولد شده مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام آزمایش 144 عدد میش نژاد زندی که جنین دوقلو داشتند، به 6 تیمار و 6 تکرار (هر تکرار حاوی 4 میش) که در اواسط آبستنی بودند تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار 1. شاهد، 2. تزریق کورتیزول در 10 بار، 3. جداسازی در 2 موقع (2 بار جداسازی)، 4. جداسازی در 10 موقع (10 بار جداسازی)، 5. پشم چینی شبیه سازی شده در 10 موقع و  6. پشم چینی در اواسط آبستنی، بودند. نتایج نشان داد که میش های تیمار پشم چینی در طی شیردهی نسبت به میش های گروه 2 بار جداسازی، 10 بار جداسازی و پشم چینی شبیه سازی شده افزایش وزن معنی داری داشتند (P<0/05). میش های پشم چینی شده شرایط بدنی بزرگ تری در مقایسه با میش های گروه پشم چینی شبیه سازی شده و کورتیزول داشتند (P<0/05). بره های متولدشده در گروه شاهد و پشم چینی شده طول بدن بلندتری در مقایسه با بره های باقی گروه ها داشتند (P<0/05). مقدار کورتیزول در میش هایی که کورتیزول دریافت کرده بودند و هم چنین پشم چینی شده بودند، افزایش معنی داری با شاهد داشتند (P<0/05). بره های به دنیا آمده از میش های که پشم چینی شده بودند وزن زنده بالاتری داشتند (P<0/05). به طور کل نتایج نشان داد که اگرچه تنش ها در طول ابستنی موجب افزایش غلظت گلوکوکورتیکوییدها می گردد اما مقدار غلظت آن ها با پشم چینی در دوران آبستنی به گونه ای بود که سبب کاهش خصوصیات وزنی میش ها و بره ها نگردید.
    کلیدواژگان: میش زندی، بره، کورتیزول، وزن زنده، خصوصیات فیزیکی
  • محمدرضا مفتاحی، زهره مشاک*، مرضیه کفایت صفحات 41-48

    مصرف مواد غذایی خوب حرارت داده نشده با منشا دامی یکی از اصلی ترین دلایل ابتلا به بیماری توکسوپلاسموزیس است. پژوهش کنونی به منظور ارزیابی میزان شیوع توکسوپلاسما گوندی در نمونه های شیر خام جمع آوری شده از استان البرز انجام شد. 350 نمونه شیر خام گاو، گوسفند و بز جمع آوری و به آزمایشگاه انتقال داده شد. استخراج DNA  از نمونه ها انجام و ردیابی ژن B1 توکسوپلاسما گوندی با استفاده از واکنش زنجیره ای پلی مراز مورد استفاده قرار گرفت. 30 نمونه از کل 350 نمونه شیر خام ارزیابی شده، حاوی ژن B1 توکسوپلاسما گوندی بودند (8/57 درصد). شیوع مولکولی توکسوپلاسما گوندی در نمونه های شیر خام گاو، گوسفند و بز به ترتیب (5/33 ، 12/00 و 10) درصد بود. شیر خام و پاستوریزه نشده گوسفند به عنوان بیش ترین منبع خطر برای انتقال توکسوپلاسما گوندی در نظر گرفته می شود.  جوشش کامل شیر خام و استفاده از شیر پاستوریزه برای کاهش خطر ابتلا به توکسوپلاسما گوندی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، شیر خام، شیوع مولکولی، استان البرز
  • قاسمعلی تیموری جروکانی*، عباس رجایی راد صفحات 49-56

    اضافه نمودن آنیون‏ ها از منابع نمکی مانند کلسیم کلراید، آمونیوم کلراید، کلسیم سولفات و منیزیم سولفات به جیره قبل زایش، وقوع هایپوکلسیمی را در گاوها کاهش داده است ولی مصرف خوراک نیز کاهش داده است. تاپ کلر، خوراک اسیدی کننده ‏ای است که اساس تولید آن، علاوه بر القای اسیدوز متابولیکی خفیف، بهبود خوش خوراکی گاوهای انتظار زایمان بوده است. هدف پژوهش حاضر بررسی استفاده از تاپ کلر در خوراک گاوهای انتظار زایمان، بر کاهش pH ادرار، غلظت کلسیم خون و هم چنین اتصال یون کلر به ترکیبات آلی خوراک بود. در یک گاوداری 900راسی، گاوهای انتظار زایمان در روز 255 آبستنی به دو گروه شاهد و تیمار تاپ کلر تقسیم شدند و جیره ‏های آزمایشی را دریافت کردند. نمونه ‏های سرم و pH ادرار در قبل زایمان و هم چنین نمونه سرم در زمان زایش، 24 و 48 ساعت بعد از زایش جمع آوری شد. تغییرات ساختار مولکولی تاپ کلر به وسیله طیف سنجی مادون قرمز و پراش اشعه ایکس مورد مطالعه قرار گرفت.  داده ‏ها توسط نرم ‏افزار آماری SAS و با رویهMixed  انجام گرفت. گاوهایی که تاپ کلر مصرف کرده بودند pH ادرار کم تر (6/56 در مقابل 8/15؛ 0/05>P) و غلظت کلسیم خون بیش تری (8/38 درمقابل 7/32 میلی گرم در دسی لیتر) در 24 ساعت پس از زایش داشتند (0/05>P). غلظت فسفر خون در 24 ساعت پیش از زایش در گاوهای دریافت کننده جیره کنترل کاهش نشان داد (4/48 در مقابل 5/97 میلی گرم بر دسی لیتر، 0/05>P). غلظت منیزیم خون تحت تاثیر قرار نگرفت (0/05<P). آنالیز پراش اشعه ایکس نشان داد ساختارهای آلی و آمینواسیدها با حالت های گوناگونی با منیزیم در کمپلکس های منیزیم 6 آبه جفت شده است. آنالیز طیف سنجی نشان داد که در فرایند تولید تاپ کلر، گروه های آمینی آزاد موجود در ساختار آمینواسید ها با یون کلر پیوند برقرار کرده است و تشکیل آمین هیدرو کلراید داده است. این تحقیق نشان داد که محصول تاپ کلر داری قدرت اسیدی کننده مطلوبی دارد که سبب بهبود غلظت کلسیم خون گاوها شد. داده های حاصل از طیف سنجی مادون قرمر نشان داد که یون کلر با بخش پروتیینی خوراک، پیوند برقرار کرده است.

    کلیدواژگان: تاپ کلر، اختلاف کاتیون و آنیون، دوره انتظار زایمان، pH ادرار
  • زهرا مهدوی نژاد، حسن رجبی مهام*، مهدی رمضانی، علی شریفی زارچی صفحات 57-68
    در زمینه مدیریت و حفاظت از پرندگان، یکی از اولین موضوعاتی که مدنظر می آید، پرداختن به بحث مهاجرت آن ها می باشد. مقوله مهاجرت موضوعی بسیار پیچیده است که می توان عوامل مختلفی را برای بروز این پدیده بررسی کرد. یکی از این عوامل، عوامل ژنتیکی می باشند که با بروز یک رفتار خاص (مهاجرت) می توانند اثر خود را نشان دهند. در این تحقیق آنالیز افتراقی بیان ژن ها در داده های ریزآرایه برای چهار گونه، شامل سه گونه مهاجر و یک گونه غیرمهاجر در 22 نمونه مختلف با استفاده از داده های موجود در پایگاه داده GEO انجام گرفت. طی این بررسی، داده های بارگیری شده، بررسی، کنترل کیفیت و نرمال سازی شدند و سپس نمودارهایی برای مشاهده تفاوت یا عدم تفاوت در بیان ژن های این گونه ها ترسیم شد. با استفاده از نمودارهای رسم شده، و هم چنین پارامترهای آماری، تفاوت معنی داری بین دو گروه مهاجر و غیرمهاجر مشاهده شد (P<0/05). هم چنین در ادامه با اعمال تفسیر ژنوم و یافتن اسامی ژن های مرتبط با هر پروب و نیز تعریف معیارهای معنی داری، اسامی 40 ژن که از لحاظ معنی داری دارای بیش ترین و کم ترین میزان بیان در گروه مهاجر نسبت به غیرمهاجر بودند، به دست آمد و گزارش شد. سپس با انجام آنالیز هستی شناسی ژن، مشخص شد که ژن های پرندگان مهاجر و غیرمهاجر، در هر گروه از مراحل بیولوژیکی، اجزای سلولی، و عملکرد مولکولی، چه نقشی دارند. در نهایت، با توجه به نتایج حاصل، درمورد پاسخ به استرس و آناتومی ساختاری هر گروه بحث شد و هم چنین پنج ژنی که ممکن است در فعالیت های کاتالیزوری مهاجرت نقش داشته باشند، معرفی شدند.
    کلیدواژگان: مهاجرت، بیوانفورماتیک، ریزآرایه، آنالیز افتراقی ژن، هستی شناسی ژن
  • فریبا عسگری، نوشین سجادی*، مژگان زعیم دار، مصطفی صادقی، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی صفحات 69-80
    با ورود آلودگی های فلزات سنگین به محیط زیست و زنجیره غذایی، بررسی میزان آلودگی فلزات سنگین در مواد غذایی و موجودات مصرف کننده حایز اهمیت است. در این پژوهش میزان تجمع فلزات سنگین سرب، روی و کادمیوم در غذای کبوتر چاهی (دانه گندم رسیده، گندم جوانه زده) در زمین های مجاور شهرک تخصصی روی زنجان و میزان عناصر مذکور در پر کبوتر چاهی داخل شهرک صنعتی روی زنجان مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد 80 نمونه گندم (سال 1399 -1398) و 160 نمونه پرکبوتر چاهی (سال 1399) جمع آوری گردید. فلزات سنگین توسط دستگاه جذب اتمی GBC مدل avanta اندازه گیری شد. برای آنالیز آماری داده ها  از نرم افزار 1/9 SAS  استفاده شد. میانگین غلظت  سرب، روی ، کادمیوم در دانه گندم رسیده به ترتیب 1/31، 46/04، 0/05 پی پی ام، در گندم جوانه زده 3/53، 52/17، 0/14 پی پی ام می باشد. نتایج نشان می دهد که میزان سرب، روی و کادمیوم در گندم های رسیده بیش تر از جوانه زده است و رابطه معنی دار آماری بین آن ها برقرار است. میانگین غلظت سرب، روی و کادمیوم در کبوتر نر مرده به ترتیب 17/12، 319/25، 1/92 میکروگرم بر گرم و در کبوتر نر زنده 14/82، 301/06، 1/36 میکروگرم بر گرم و در کبوتر ماده مرده 17/44، 378/75، 1/92 میکرو گرم بر گرم و در کبوتر ماده زنده 15/14، 307/65، 1/47 میکروگرم بر گرم محاسبه گردید که نشان می دهد میانگین غلظت این عناصر در کبوتر ماده مرده >کبوتر نر مرده>کبوتر ماده زنده>کبوتر نر زنده است. نتیجه گیری کلی نشان می دهد میزان عناصر سنگین در نمونه های مرده بیش تر از زنده ها و در جنس ماده بیش تر از نرها  می باشد. رابطه معنی دار آماری بین جنسیت و زنده و مرده بودن پرنده برقرار است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، کبوتر چاهی، گندم، غذا، زنجان
  • ساحل پاکزاد*، سید محمود قاسمپوری صفحات 81-88
    هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای (Poly aromatic hydrocarbons, PAHS)، به ویژه بنزوآلفا پیرن (Benzo(a)pyrene, BaP) از آلودگی های اثرگذار در مناطق شهری هستند. بررسی آسیب های بافتی ناشی از در معرض قرارگیری انواع آلاینده ها در موجودات زنده به عنوان گونه های دیده بان (Sentinel)، می تواند به عنوان یک نشانگر زیستی مورد استفاده قرار گیرد. هدف از انجام مطالعه حاضر، استفاده از آسیب بافت های  کبد و کلیه کبوتر وحشی (Columba livia) به عنوان شاخص اثر در مواجهه با BaP در کلان شهر تهران و هم چنین در شرایط 40 روز از مواجهه با ترکیب BaP بود. برای انجام کار، پرندگان طی دو تیمار (دو جمعیت یک دست از نظر اندازه و سن) (5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) به صورت خوراکی به همراه یک تیمار شاهد در معرض BaP قرار گرفتند. نتایج حاصل از بررسی آسیب های بافتی تنها برای تیمار 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن هایپرتروفی هپاتوسیت ها و تخریب بخش پروکزیمال کلیه ها را نشان داد. درحالی که هیچ گونه آسیب بافتی در نمونه های تهران مشاهده نشد. با توجه به نتایج به دست آمده، می توان اظهار داشت که آسیب های بافتی ناشی از BaP در کبوتر تنها در غلظت های بالای این آلاینده می تواند به عنوان نشانگر زیستی مناسبی در تعیین اثر این ترکیب بر سلامت موجودات زنده و محیط پیرامون آن ها به ویژه در اکوسیستم های شهری مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: گونه دیده بان، در معرض قراردهی، ترکیبات پلی آروماتیک، کبد، کلیه
  • آسیه ویسی، سمیه سالاری*، محمدرضا قربانی صفحات 89-94
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر محرک رشدی متشکل از سینمالدیید، کاپسایسین و کارواکرول بر عملکرد و جمعیت میکروبی سکوم جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی صورت پذیرفت. آزمایش با استفاده از 4 تیمار و 4 تکرار با استفاده از 176 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (جیره بدون افزودنی)، سطوح مختلف محرک رشد گیاهی تجاری (100، 200 و 300 میلی گرم در کیلوگرم جیره) بودند. تنش گرمایی از سن 22 روزگی اعمال شد. نتایج آزمایش نشان داد که در دوره آغازین میزان مصرف خوراک در تیمار حاوی 200 میلی گرم در کیلوگرم محرک گیاهی نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (0/05>P).  در کل دوره میانگین افزایش وزن در تیمار حاوی 300 میلی گرم در کیلوگرم مکمل گیاهی نسبت به سایر تیمارها افزایش یافت (0/05>P). هم چنین، در دوره رشد و نیز کل دوره تیمار حاوی 300 میلی گرم در کیلوگرم مکمل گیاهی نسبت به تیمار شاهد و سطح 100 میلی گرم مکمل گیاهی ضریب تبدیل خوراک بهتری داشت (0/05>P). پرندگان مصرف کننده سطح 300 میلی گرم در کیلوگرم مکمل گیاهی به طور معنی داری چربی حفره بطنی کم تری در مقایسه با تیمار حاوی سطح 100 و 200 میلی گرم از مکمل داشتند (0/05>P). استفاده از سطوح مختلف مکمل گیاهی تاثیر معنی داری بر جمعیت میکروبی سکوم و نیز فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی نداشت (0/05<P).  نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از محرک رشد حاوی سینمالدیید، کاپسایسین و کارواکرول در سطح 300 میلی گرم در کیلو گرم جیره باعث بهبود عملکرد و نیز کاهش چربی حفره بطنی جوجه های گوشتی در شرایط تنش گرمایی شد.
    کلیدواژگان: تنش گرمایی، جمعیت میکروبی، جوجه گوشتی، چربی حفره بطنی، مکمل گیاهی
  • ملک خاتون مرادی مرادی، حسن صالح*، محمدطاهر میرکزهی صفحات 95-104

    این تحقیق به منظور مقایسه اثرات سطوح عصاره هیدروالکلی گیاه سهرمرد و ویتامین E در جیره های غذایی حاوی روغن اکسید شده بر عملکرد، میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و کیفیت گوشت جوجه های گوشتی صورت پذیرفت. آزمایش با استفاده از 480 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308، در قالب آزمایش فاکتوریل 2×3×2 شامل دو نوع روغن (سالم و 2 درصد روغن اکسید شده آفتابگردان)، دو سطح آلفاتوکوفرول استات (صفر و 200 میلی گرم/کیلوگرم در جیره) و سه سطح عصاره سهرمرد (0، 100 و 200 میلی گرم/کیلوگرم) با 12 تیمار دارای 4 تکرار10 قطعه جوجه ای ، انجام شد. شاخص های عملکردی در کل دوره اندازه گیری شد. در پایان دوره، از هر تکرار یک قطعه جوجه ذبح و خونگیری شد و سپس یک نمونه گوشت همگن از عضله ران چپ جهت بررسی وضعیت پایداری گوشت از طریق بررسی میزان مالون دی آلدیید (MDA)، جدا شد. از نمونه خون برای میزان فعالیت سرمی آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) و چربی های سرم استفاده شد. نتایج نشان داد که جیره های آزمایشی تاثیر معنی داری بر میانگین مصرف خوراک روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل جوجه ها دارند (0/05>P). غلظت آنزیم ها SOD و GPX در جوجه های تغذیه شده با روغن اکسیده کاهش معنی داری نشان دادند. افزودن عصاره گیاه سهرمرد به جیره، سبب افزایش میزان SOD سرم خون گردید (0/05>P). جیره های حاوی عصاره و ویتامینE  به طور هم زمان، کم ترین میزان MDA را در گوشت نشان دادند. میزان تری گلیسرید و کلسترول سرم تحت تاثیر جیره های حاوی عصاره سهر مرد، کاهش یافت. نتایج نشان داد، که افزودن سطح 100 میلی گرم در کیلوگرم عصاره سهر مرد به همراه 200 میلی گرم آلفاتوکوفرول استات سبب تقویت سیستم دفاع آنتی اکسیدانی و بهبود عملکرد در جوجه های گوشتی در شرایط تنش اکسیداتیو می شود.

    کلیدواژگان: افزودنی های گیاهی، پایداری گوشت، فعالیت آنتی اکسیدانی، جوجه های گوشتی
  • صادق ابراهیم زاده بالف، محسن دانشیار*، پرویز فرهومند صفحات 105-112

    مخلوط کنجاله های پروتیینی فرآوری شده ترکیبی از موادی با پروتیین بالا است که امروزه برای جایگزینی با کنجاله سویا در صنعت خوراک طیور به کار گرفته می شوند. در این تحقیق اثر سطوح متفاوت مخلوط کنجاله های پروتیینی فرآوری شده بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه های خونی و جمعیت میکروبی روده کور در جوجه های گوشتی بررسی شد. تحقیق اخیر با استفاده از 375 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب 5 تیمار آزمایشی برای بررسی سطوح جایگزینی صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد کنجاله سویا با مخلوط کنجاله های پروتیینی فرآوری شده انجام گرفت. در کل دوره، سطح جایگزینی 100 درصد کنجاله سویا با مخلوط کنجاله های پروتیینی فرآوری شده باعث کاهش مصرف خوراک و افزایش ضریب تبدیل خوراک شد. همه سطوح جایگزینی کنجاله سویا با مخلوط کنجاله های پروتیینی فرآوری شده موجب کاهش افزایش وزن شدند و پایین ترین افزایش وزن متعلق به پرندگان تغذیه شده با بالاترین سطح مخلوط کنجاله های پروتیینی فرآوری شده بود. پرندگان تحت تیمار 100 درصد جایگزینی مخلوط کنجاله های پروتیینی فرآوری شده، وزن کبد بالاتری در مقایسه با سایر پرندگان داشتند. همه سطوح جایگزینی مخلوط کنجاله های پروتیینی فرآوری شده موجب کاهش کلسترول خون شد. مصرف سطوح 75 و 100 درصد مخلوط کنجاله های پروتیینی فرآوری شده وزن لاشه را کاهش داد. به طورکلی، جایگزینی 75 و 100درصد کنجاله سویا با مخلوط کنجاله های پروتیینی فرآوری شده موجب کاهش عملکرد و وزن لاشه جوجه های گوشتی می گردد.

    کلیدواژگان: کنجاله سویا، مخلوط کنجاله های پروتئینی فرآوری شده، عملکرد، جمعیت میکروبی روده، جوجه گوشتی
  • جواد ایروانی، رضا وکیلی* صفحات 113-120
    این آزمایش به منظور بررسی زیست فراهمی منابع مختلف منگنز واثرات آن بر عملکرد و کیفیت تخم مرغ تولیدی درمرغ های تخم گذار تجاری انجام شد. 300 قطعه مرغ تخم گذار سویه هایلاین (W36) با سن 66 هفته در 6 تیمار و 5 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی تقسیم شدند. تیمارها شامل گروه شاهد (بدون مکمل منگنز)، تیمار حاوی سولفات منگنز (S)، گلایسینیت منگنز داخلی در سطح 30 میلی گرم (M30)، گلایسینیت منگنز داخلی در سطح 90 میلی گرم (M90) گلایسینیت منگنز خارجی در سطح 30 میلی گرم (B30)، گلایسینیت منگنز خارجی در سطح 90 میلی گرم (B90) بود. نتایج نشان داد که مصرف خوراک، درصد تخم گذاری، وزن تخم مرغ، توده تخم مرغ و ضریب تبدیل خوراک در تیمارهای دریافت کننده مکمل منگنز به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان داد (0/05>P). اختلاف معنی داری در صفات کیفی تخم مرغ بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد. منگنز استخوان درشت نی به طور معنی داری در جیره های حاوی مکمل منگنز نسبت به جیره پایه افزایش داشت (0/05>P). سولفات و گلایسینت منگنز به طور معنی داری باعث افزایش غلظت منگنز در زرده، پوسته تخم مرغ، سرم و کبد نسبت به جیره پایه شدند (0/05>P). افزودن سولفات و گلایسینت منگنز به جیره سبب جذب بیش تر منگنز و بهبود عملکرد تولیدی و ذخیره منگنز دربافت های مختلف بدن مرغ های تخم گذار شد.
    کلیدواژگان: گلایسینیت منگنز، زیست فراهمی، سولفات منگنز، مرغ تخمگذار، عملکرد تولیدی
  • فاطمه احسانی روش، صالح طباطبائی وکیلی*، محمدرضا قربانی، خلیل میرزاده صفحات 121-128

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر تزریق درون تخم سطوح مختلف عصاره گیاه خرفه بر فراسنجه های تولیدمثلی و خونی در بلدرچین ژاپنی بود. تعداد 600 تخم بلدرچین ژاپنی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و تعداد 30 تخم در هر مشاهده استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: شاهد بدون تزریق، شاهد تزریق نرمال سالین و تزریق 0/1، 0/2 و 0/3 درصد عصاره خرفه به کیسه هوایی تخم ها بلافاصه قبل از انکوباسیون. پس از پایان دوره جوجه کشی، شاخص های باروری و هچ ارزیابی شدند. جوجه های تفریخ شده، پرورش یافته و در روز 35 خونگیری و در روز 58 کشتار پرنده ها برای ارزیابی فراسنجه های مورفومتریک دستگاه تناسلی انجام گرفت. بیش ترین درصد جوجه درآوری و کم ترین درصد تلفات رویانی در گروه های بدون تزریق و تزریق نرمال سالین مشاهده شد (0/05≥P). درصد باروری، سن تلفات رویانی و فراسنجه های متابولیتی خون تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. غلظت استروژن سرم خون بلدرچین های ماده اختلاف معنی داری بین تیمارها نداشتند. بیش ترین مقدار تستوسترون سرم خون در تیمار تزریق 0/2 درصد عصاره خرفه مشاهده شد (0/05≥P). تیمار 0/1 درصد عصاره خرفه باعث افزایش معنی دار وزن جفت بیضه ها در مقایسه با شاهد شد. بیش ترین طول بیضه چپ نیز مربوط به تیمار 0/2 درصد عصاره بود (0/05≥P). قطر بزرگ ترین فولیکول تخمدانی در تیمارهای 0/2 و 0/3 درصد عصاره خرفه بیش تر از شاهد بودند (0/05≥P). به طور کلی، با توجه به تاثیر نامطلوب تیمارهای آزمایشی بر عملکرد جوجه درآوری و نرخ زنده مانی رویان، تزریق عصاره خرفه به درون کیسه هوای تخم بلدرچیبن ژاپنی به منظور بهبود راندمان تولیدمثلی توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، تزریق داخل تخم، تولید مثل، عصاره خرفه
  • راضیه ساقی، محمد رکوعی*، غلامرضا داشاب، هادی فرجی آروق، داودعلی ساقی صفحات 129-138

    این تحقیق با هدف تجزیه و تحلیل بقاء و ارتباط آن با صفات وزن بدن و متوسط افزایش وزن بدن در بلدرچین ژاپنی انجام شد. بدین منظور از داده های 1854 بلدرچین ژاپنی طی 4 نسل از سال های 96 تا 98 که در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی جمع آوری شده بود، استفاده گردید. برای تعیین اثرات عوامل موثر بر بقاء و محاسبه ریسک حذف در زمان های مختلف از دو بسته آماری (Survival) و (cmprsk)و برای برآورد مولفه های واریانس صفت بقاء از بسته نرم افزاری MCMCglmm استفاده شد. پارامترهای ژنتیکی صفات با استفاده از تجزیه و تحلیل تک و دو صفتی از طریق نمونه گیری گیبس برآورد شد. میانگین مرگ و میر دوره پرورش (0/206) و متوسط نرخ بقاء (0/793) محاسبه شد. میانگین وراثت پذیری برآورد شده برای بقاء در تجزیه و تحلیل تک صفتی و دو صفتی به ترتیب 0/216 و 0/153 محاسبه شد. دامنه وراثت پذیری وزن بدن در تجزیه و تحلیل تک صفتی بین 0/307 تا 0/135 با میانگین 0/219 برآورد شد. در تجزیه و تحلیل دو صفتی وراثت پذیری وزن بدن در محدوده 0/014- 0/155 متغیر بود. بالاترین همبستگی ژنتیکی، 0/3113- (بین صفت وزن بدن و افزایش وزن روزانه) و پایین ترین میزان همبستگی ژنتیکی، 0/0227- (بین صفت بقاء و افزایش وزن روزانه) بود. نتایج نشان داد مدیریت بهینه عوامل محیطی در کاهش خطر حذف اثرگذار هستند و انتخاب ژنتیکی برای صفت بقاء می تواند باعث بهبود پتانسیل ژنتیکی بقاء گردد.

    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، پارامترژنتیکی، خطرحذف، نمونه گیری گیبس، وراثت پذیری
  • نسرین دارابی تبار، احمد قارزی، رسول کرمیانی* صفحات 139-146
    این مطالعه به بررسی و مقایسه ساختار تشریحی و بافت شناسی دستگاه ادراری در سه گونه سوسمار Laudakia nupta  صخره زی، Trapelus agilis بیابان زی و Lacerta media که ساکن مناطق معتدل هستند می پردازد. در مجموع 12 نمونه از دو گونه Laudakia nupta و Lacerta media از اطراف شهرستان های صحنه و اسلام آباد غرب (استان کرمانشاه) و هم چنین از جمعیت های منتسب به گونه Trapelus agilis از شهرستان شادگان (استان خوزستان) جمع آوری شدند. نمونه های جمع آوری شده با کلروفرم بی هوش و تشریح شدند. دستگاه ادراری پس از مطالعه آناتومیکی از بدن نمونه خارج شده و مراحل پاساژ بافتی، برش گیری و رنگ آمیزی هماتوکسلین- ایوزین روی آن ها انجام گرفت. نتایج میکروسکوپی به دست آمده نشان داد دستگاه کلیوی در سوسماران مورد مطالعه در تعداد نسبی جسمک کلیوی با توجه به زیستگاه متفاوت می باشند و تعداد جسمک کلیوی رابطه مستقیم با منطقه زیستی سوسماران دارد. تعداد جسمک های کلیوی در گونه Trapelus agilis که گونه ای بیابا زی است بسیارکم با گلومرول های کوچک و به صورت پراکنده که با فاصله زیاد از یکدیگر قرار گرفته اند و در گونه Ludakia nupta که گونه ای صخره زی است تعداد جسمک کلیوی به تعداد کم با اندازه گلومرول بزرگ تر نسبت به نمونه قبل دیده شد ولی در گونه Lacerta media که گونه ای معتدل زی می باشد جسمک های کلیوی به تعداد بیش تر و به فاصله کم از یکدیگر قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده نشان داد در سوسماران مناطق خشک کلیه ها طوری سازش پیدا کرده اند که بتوانند آب بدن را تا حد ممکن حفظ نمایند.
    کلیدواژگان: آگامای صخره ی، آگامای چابک و سوسمار سبز، کلیه، جسمک کلیوی، قوس هنله
  • بهنام برومند فومنی، حسین جوان بخت، سمیه ویسی* صفحات 147-154
    استفاده از کودهای شیمیایی مبتنی بر نیتروژن مانند آمونیوم نیترات، در طی چند دهه اخیر رشد چشمگیری در مصارف کشاورزی داشته است. تعداد زیادی از گونه های دوزیستان، از اراضی کشاورزی به عنوان مکانی برای زندگی و تولید مثل استفاده می کنند و در نتیجه همواره در معرض این کود شیمیایی قرار دارند. این آلاینده بر بسیاری از متغییر های زیستی دوزیستان از جمله رشد، تکوین و بقاء تاثیر منفی می گذارد اما تحقیقات بسیار کمی در زمینه تاثیر آن بر همنوع خواری وجود دارد. در این مطالعه تاثیر آمونیوم نیترات بر همنوع خواری لاروهای قورباغه مردابی (Pelophylax sp) که در شمال و شمال شرق ایران یافت می شود، مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، 360 لارو قورباغه مردابی (گاسنر 26 تا 46) با تراکم 20 و حجم آب 1500 میلی لیتر در هر ظرف، با سه تکرار در غلظت های 0 (شاهد)، 5، 10، 20، 30 و40 میلی گرم/لیتر، با متوسط دمای 28 درجه سلسیوس، به مدت 143 روز مورد آزمایش قرار گرفت. با توجه به نتایج، شروع همنوع خواری لاروهای قورباغه ی مردابی در هفته هشت و پایان همنوع خواری در هفته 17 ثبت شد. بیش ترین و کم ترین درصد همنوع خواری به ترتیب در تیمار شاهد (66/65±31/25 درصد) و غلظت 40 میلی گرم/لیتر (صفر درصد) اندازه گیری شد. براساس تحلیل های آنالیز واریانس یک طرفه، با افزایش غلظت آمونیوم نیترات درصد همنوع خواری به طور معنی داری کاهش یافت (0/05=p).
    کلیدواژگان: آلودگی نیتروژن، آمونیوم نیترات، همنوع خواری، قورباغه مردابی
  • محمد فخریان*، وحید مرشدی، احمدرضا پیرعلی زفره ئی صفحات 155-164

    اثرات دوره های طولانی مدت گرسنگی و غذادهی مجدد بر روی عملکرد رشد و تغذیه، ترکیبات بیوشیمیایی بدن، شاخص های خونی و ساختار بافت کبد و روده در بچه تاس ماهیان سیبری (Acipenser baerii) با میانگین وزنی 0/5±34/51 گرم برای 49 روز بررسی شد. بچه ماهیان سه رژیم غذایی متفاوت را تجربه کردند، شاهد چهار وعده روزانه در روز تا حد سیری، تیمار اول 2 هفته گرسنگی و 4 هفته غذادهی مجدد و تیمار دوم 3 هفته گرسنگی و 4 هفته غذادهی مجدد. زیست سنجی از ماهیان و نمونه های مربوط به پارامترهای بیوشیمیایی بدن و پارامترهای خونی ماهیان در پایان گرسنگی و غذادهی انجام شد. نتایج نشان داد که در پایان آزمایش اختلاف معنی دار بین تیمار 1 و گروه شاهد با تیمار 2 از نظر وزن، افزایش وزن بدن، کل غذای مصرفی، غذاگیری روزانه، نسبت بازده پروتیین و ضریب تبدیل غذایی مشاهده شد (P<0/05). هم چنین طول پرزهای ماهیان گروه شاهد به صورت معنی داری بالاتر از تیمارهای 2 هفته و 3 هفته گرسنگی بود (P<0/05). نتایج بررسی های میکروسکوپی نشان داد که در مقایسه با گروه شاهد اکثر علایم پاتولوژیک از جمله دژنرسانس زیاد چربی، نکروز سلولی، پرخونی زیاد و رکورد صفراوی در کبد تاس ماهیان سیبری در تیمار 1 و 2 مشاهده شد. به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که بچه تاس ماهیان سیبری توانایی تحمل دوره های گرسنگی طولانی مدت دو هفته را دارند.

    کلیدواژگان: تاس ماهی سیبری، گرسنگی، انتروسیت روده، بازده پروتئین
  • سهیلا نقش پور، عباس بزرگ نیا*، مهدی حسینی فرد، سید روح الله جوادیان صفحات 165-174
    تحقیق حاضر در راستای شناخت عملکرد رشد و فاکتور های خونی به دنبال اعمال گرسنگی کوتاه مدت در فیل ماهی با میانگین وزن اولیه 5/32±34/58 مورد بررسی قرار گرفت. 4 تیمار شامل شاهد (F) روزانه 4 بار در حد سیری غذادهی شدند، تیمار SRF1 با چهار دوره متناوب گرسنگی دو روزه و غذا دهی 8 روزه پس از هر دوره گرسنگی, تیمار SRF2 با دو دوره متناوب گرسنگی چهار روزه و غذادهی 16 روزه پس از هر گرسنگی و تیمار SRF3 با یک دوره گرسنگی 8 روزه و غذادهی 32 روزه به مدت 40 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد رشدی در تیمارهای آزمایشی به طور معنی داری تحت تاثیر روند غذادهی قرار گرفته است (0/05>P). تیمار های SRF1 و SRF2 نسبت به تیمار SRF3 به طور معنی داری افزایش وزن و نرخ رشد ویژه بالاتری نشان دادند (0/05>p). در شاخص کبدی، شاخص دستگاه گوارش و فاکتور وضعیت تفاوت معنی داری مشاهده نشده است (0/05<P). اثر گرسنگی و غذادهی مجدد بر پارامتر های خونی معنی دار بود (0/05>P). به طوری که با اعمال گرسنگی 8 روزه (SRF3) سطح گلبول قرمز به طور معنی داری نسبت به سایر تیمار ها افزایش یافت با توجه به نتایج به دست آمده در پایان دوره آزمایش می توان چنین استنباط کرد که فیل ماهی توانایی سازگاری با دوره های کوتاه تر گرسنگی را داشت به طوری که تیمارهای 2 و 4 روز گرسنگی دارای رشد جبرانی کامل بودند. اما تیمار 8 روز گرسنگی (SRF3) وزن نهایی کم تری نسبت به تیمار شاهد داشتند که نشان دهنده رشد جبرانی نسبی در آن ها می باشد.
    کلیدواژگان: فیل ماهی، رشد جبرانی، فاکتورهای خونی، شاخص های رشد
  • مصطفی درویشی، مهدی شمسایی مهرجان*، امیراقبال خواجه رحیمی صفحات 175-180
    امروزه استفاده از مکمل های خوراکی برپایه گیاهان طبی در تغذیه آبزیان به دلایل اثربخشی بالا، در دسترس بودن و دوستار محیط زیست رواج گسترده ای یافته است. برهمین اساس، آثار پودر عصاره ریشه گیاه شیرین بیان در بهبود برخی شاخص های ایمنی موکوس پوست ماهی قزل آلای رنگین کمان بررسی شد. تعداد 270 قطعه بچه ماهی با وزن متوسط 0/11±9/46 گرم در 15 مخزن پلاستیکی و با تراکم 18 قطعه در هر مخزن توزیع و پس از دو هفته آداپتاسیون با شرایط محیطی جدید، به مدت 56 روز با مقادیر 0 (شاهد)، 0/5، 1، 2 و 3 درصد پودر عصاره آبی شیرین بیان با سه تکرار تغذیه شدند. فعالیت لیزوزیم موکوس پوست به روش دستی اندازه گیری شد و سایر پارامترهای ایمنی موکوس توسط اتوآنالایزر بیوشیمیایی ارزیابی شد. هم چنین الگوی پروتیینی موکوس پوست با استفاده روش الکتروفورز عمودی ژل سدیم دودسیل سولفات پلی آکریلامید (SDS-PAGE) انجام شد. نتایج نشان داد که فعالیت لیزوزیم (0/51±15/94 U/میلی لیتر/دقیقه)، میزان پروتیین تام موکوس (0/19±4/87 میلی گرم/ دسی لیتر)، میزان ایمونوگلوبولین تام (0/14±4/89 U/لیتر) و میزان فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز (0/89±42/00 U/ لیتر) موکوس پوست در ماهیان تغذیه شده با تیمار 2 درصد شیرین بیان بیش تر از سایر گروه های آزمایشی بود (0/05>P). هم چنین نتایج SDS-PAGE موکوس وجود تفاوت معنی دار بین واحدهای پروتیینی موکوس پوست در تیمارهای مختلف را تایید نمود (0/05>P). نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از گیاه شیرین بیان به عنوان یک گیاه دارویی به ویژه در سطح 2 درصد می تواند آثار مثبتی بر شاخص های ایمنی و الگوی پروتیینی موکوس پوست ماهی قزل آلای رنگین کمان داشته باشد.
    کلیدواژگان: شیرین بیان، ایمنی موکوس، الگوی پروتئینی موکوس، قزل آلای رنگین کمان
  • طیبه باشتی*، محمدرضا ایمانپور، همایون حسین زاده، داوود ضرغام صفحات 181-188

    فیتواستروژن ها مواد گیاه پایه و ضد مغذی هایی هستند که معمولا دارای فعالیت های استروژنیک می باشند. این مواد بر روی تحول گنادی و تمایز جنسی در برخی از گونه های آبزیان تاثیرگذارند. فیتواستروژن ها ممکن است اثر مشابهی با استروژن داشته و یا بالعکس توان بلاک کردن اثر استروژن ها را داشته باشند. یکی از گیاهانی که در جیره غذایی ماهیان و مخصوصا ماهی قزل آلا مورد استفاده قرار می گیرد، سویا و مشتقات آن است. یکی مهم ترین ترکیبات فیتواستروژنی موجود در سویا جنستیین می باشد. در مطالعه حاضر، جنستیین در 3 دوز 40، 400 و 800 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم خوراک برای لاروها در دوره تمایز جنسی تجویز شد. هم چنین تیمار 17 بتا- استرادیول و تیمار متیل تستوسترون نیز برای مقایسه در نظر گرفته شد. لاروهای یک تیمار نیز به عنوان تیمار شاهد هیچ گونه هورمونی دریافت نکردند. مدت تجویز خوراک هورمونی به لاروها 60 روز از زمان شروع تغذیه فعال بود و در پایان دوره غذادهی هورمونی، مقادیر هورمون های 17 بتا- استرادیول، تستوسترون و 17 OH- پروژسترون، سطح ویتلوژنین و هم چنین سطح فسفات آزاد در تیمارهای مختلف بررسی و مقایسه شد. نتایج نشان داد که در پایان دوره غذادهی هورمونی، فیتواستروژن جنستیین تاثیر حاد و قابل توجهی بر روی سطح استروییدهای جنسی و نیز ویتلوژنین لارو ماهی قزل آلا نداشت و تا حدی کاهش استروییدهای جنسی علی الخصوص 17 بتا- استرادیول و 17 OH- پروژسترون را ایجاد نمود به طوری که بیش ترین سطح هورمون 17 بتا- استرادیول در تیمار E اندازه گیری شد و تیمارهای حاوی جنستیین دارای مقادیر پایین تری از این هورمون بودند (P≤0.05). هم چنین سطح ویتلوژنین نیز در تیمارهای جنستیینی تا حدی پایین تر بود ولی تغییر در میزان جنستیین خوراک اختلاف معنی داری در این خصوص از خود نشان نداد (P>0.05).

    کلیدواژگان: جنستئین، قزل آلای رنگین کمان، هورمون، فیتو استروژن
  • امیرحسین امیدی، امیرهوشنگ بحری*، مازیار یحیوی، فلورا محمدی زاده، سید پژمان حسینی شکرآبی صفحات 189-200

    هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر سطوح مختلف پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و افزودن توام آن با سرکه تخمیری انگور قرمز بر عملکرد رشد، مورفولوژی روده و کیفیت لاشه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بود. بنابراین 8 تیمار آزمایشی حاوی مقادیر 0 (شاهد)، سرکه تخمیری  انگورقرمز 1، 2 و 3 درصد، لاکتوباسیلوس اسیدو فیلوس 106×8 CFU/g،  پروبیوتیک + سرکه تخمیری انگور 1%، پروبیوتیک + سرکه تخمیری انگور 2% و پروبیوتیک + سرکه تخمیری انگور قرمز 3% طراحی شد. برای این منظور ماهیان با میانگین وزنی (2±85 گرم) در 24 مخازن فایبرگلاس با تراکم 30 عدد ماهی د ر 3 تکرار توزیع و طی مدت 56 روز مورد تغذیه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیش ترین وزن نهایی بدن (4/2±230/3 گرم) مربوط به تیمار 3 درصد و کم ترین (154/2±1گرم) مربوط به تیمار شاهد بود (0/05>P). هم چنین ماهیان تغذیه شده با باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس+ سرکه تخمیری انگور قرمز 3% بالاترین مقدار پروتیین خام و ک مترین درصد رطوبت و چربی خام را داشتند (0/05>P). افزودن سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و سرکه تخمیری انگور قرمز به جیره موجب افزایش معنی دار طول، عرض و سطح جذب میکروپرزها و تعداد باکتری های لاکتیک (Log CFU/g) روده ماهیان شد. به طوری که در گروه تغذیه شده با باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس+ سرکه تخمیری انگور قرمز 3% بیش ترین افزایش و کمترین هم در تیمار شاهد مشاهده شد (0/05>P). نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به سرکه تخمیری انگور قرمز 3% تاثیر به سزایی بر فاکتورهای رشد، مورفولوژی روده و فلور میکروبی دستگاه گوارش ماهی قزل آلای رنگین کمان خواهد داشت.

    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، سرکه تخمیری انگور قرمز، قزل آلای رنگین کمان، عملکرد رشد، کیفیت لاشه، مرفولوژی روده
  • غلامرضا رفیعی*، آیدا وفادار صفحات 201-208
    در تحقیق حاضر تاثیر به کارگیری سطوح مختلف مخمر Saccharomyces cerevisiae در جیره غذایی قزل آلای رنگین کمان با هدف کاهش مصرف پودر ماهی مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور بچه ماهیان به چهار تیمار آزمایشی (هر تیمار با سه تکرار) شامل جیره شاهد (فاقد مخمر) و سطوح مخمر 28، 29، 31 درصد و با نسبت پروتیین یکسان معرفی و تغذیه شدند. در هر واحد آزمایش 10 قطعه ماهی با میانگین وزن 2±48 گرم قرارداده شد و دو بار در روز به میزان 3 درصد وزن بدن به مدت 3 هفته غذادهی شدند. نمونه برداری از ماهیان 21 روز بعد از تغذیه با جیره های آزمایشی به منظور تعیین شاخص های رشد و ترکیب بیوشیمیایی لاشه انجام شد. نتایج بررسی داده ها نشان داد که ماهیان تغذیه شده با جیره های حاوی مخمر ساکارومیسس سرویزیه افزایش وزن، ضریب رشد ویژه و ضریب رشد روزانه بیش تری نسبت به گروه شاهد دارند (0/05>p). بیش ترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار شاهد و کم ترین آن در تیمارهای 28 و 29 درصد مخمر مشاهده شد. ترکیب پروتیین، چربی، رطوبت و خاکستر لاشه و نیز میزان بازماندگی اختلاف معنی داری را در جیره های آزمایشی و گروه شاهد نشان نداد (0/05<p). با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه، نشان داده شد که به کار گیری مخمر ساکارومیسس سرویزیه در سطح 28 و 29 درصد اثر مثبتی بر شاخص های رشد، بازماندگی و ترکیبات لاشه ماهی قزل آلای رنگین کمان دارد و مخمر می تواند جایگزین مناسبی برای جایگزینی و کاهش مصرف پودر ماهی در جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان باشد.
    کلیدواژگان: مخمر ساکارومیسس سرویه، جیره غذایی، ماهی قزل آلای رنگین کمان، شاخص های رشد، تغذیه
  • مجتبی علیشاهی*، زهرا طولابی دزفولی، مسعود قربانپور، محمدرضا تابنده، مهرزاد مصباح صفحات 209-222

    در این تحقیق اثر ریزپوشانی واکسن تزریقی دوگانه استرپتوکوکوزیس/لاکتوکوکوزیس با ریزذرات آلژینات/ کیتوزان بر ایمنی زایی در ماهی قزل آلای رنگین کمان بررسی گردید. به این منظور ابتدا باکتری استرپتوکوکوس اینیه و لاکتوکوکوس گارویه در محیط TSB کشت و با فرمالین غیر فعال شده، سپس باکتری های غیر فعال شده با ریز ذرات آلژینات /کیتوزان ریزپوشانی شدند. 600 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان (1/2± 14گرم) به چهار تیمار، هر تیمار در سه تکرار به صورت زیر تقسیم گردیدند: تیمار اول با واکسن ریزپوشانی شده، تیمار دوم با واکسن بدون ریزپوشانی و تیمار سوم با آلژینات /کیتوزان بدون باکتری، و به تیمار چهارم نیز PBS استریل تزریق گردید. ماهی ها به مدت دو ماه تغذیه و نگه داری شده و در روزهای صفر، 20 ،40 و 60 نمونه سرم از ماهی ها تهیه و شاخص های ایمنی شامل: عیار آنتی بادی سرمی، فعالیت کمپلمان، قدرت باکتری کشی سرم، فعالیت لایزوزیم، میزان بیگانه خواری لکوسیت ها، میزان پروتیین و ایمونوگلوبولین سرم، و میزان بیان دو ژن IL-6 و IgM در کلیه قدامی ماهی ها ارزیابی گردیدند. تیمارها با هر دو باکتری به طور جداگانه چالش داده شده و تلفات بین تیمارها مقایسه گردید. نتایج حاکی از بهبود شاخص های ایمنی در ماهیان واکسینه شده با واکسن ریزپوشانی شده نسبت به سایر تیمارها بود، هم چنین میزان بیان دو ژن IL-6 و IgM و بازماندگی بعد از چالش باکتریایی نیز در تیمار ریزپوشانی به طور معنی داری بیش تر از سایر تیمارها بود. لذا روش ریزپوشانی واکسن با ریزذرات کیتوزان و آلژینات برای بهبود کارایی واکسن دوگانه استرپتوکوکوزیس/لاکتوکوکوزیس در ماهی قزل آلا کارایی داشته و قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: واکسن استرپتوکوکوزیس، لاکتوکوکوزیس، قزل آلای رنگین کمان، ریزپوشانی، آلژینات، کیتوزان، ایمنی زایی
  • حمید پوررشید، رحمان پاتیمار*، هادی رییسی، عیسی حاجی رادکوچک، غلامعلی بندانی صفحات 223-228
    یکی از مهم ترین اطلاعات لازم در برآورد مدل های ارزیابی ذخایر، اطلاع از ضرایب رابطه طول و وزن یک گونه می باشد. در این مطالعه نتایج رابطه طول و وزن ماهی کلمه خزری نمونه برداری شده از صید صنعتی تور پره در سال های 1395 تا 1397 جهت بررسی روند تغییرات ضرایب a و b براساس رگرسیون غیرخطی مورد ارزیابی در سواحل استان گلستان قرار گرفت. طول کل جمعیت مورد مطالعه در این تحقیق از 12/31 تا 30/02 سانتی متر و وزن کل بین 28 تا 346 گرم بود. بیشینه طول کل و وزن در سال 95، 27/26  سانتی متر و  262 گرم، در سال 96، 22/28 سانتی متر و 178 گرم و در سال 97،  30/02 سانتی متر و 346 گرم ثبت گردید. در کل دامنه سنی بین 2 تا 7 سال تعیین شد. رابطه طول و وزن جمعیت در سال 95، W= 0/054TL3/26 (r2=0/94)،در سال 96، W=0/0032TL3/47(r2= 0/96) و در سال 97، W=0/0090TL3/09 (r2=0/74) به دست آمد. نتایج نشان داد که الگوی رشد در هر سه سال از نوع آلومتریک مثبت برای این گونه در منطقه مورد مطالعه می باشد. فاکتور وضعیت در سال 95، 0/05 ± 0/53، در سال 96، 0/03±0/35 و در سال 97، 0/04 ± 0/94  به دست آمد.
    کلیدواژگان: R. caspicus، رابطه طول و وزن، ماهی کلمه خزری، الگوی رشد
  • نرگس مورکی*، شهرام دادگر، رضا نهاوندی، سهند جودکی صفحات 229-238

    مطالعه حاضر با هدف تعیین مقایسه اثر فاکتورهای دما، اسیدیته و سختی کربنات آب بر عملکرد پارامتر های رشد ماهی ماکرو (Labidochromis  caeruleus) طراحی گردید. در هر آکواریوم، 3 قطعه ماهی، با میانگین وزنی 0/05 ± 0/31 گرم قرار داده شد و به صورت روزانه در دو نوبت به میزان 5 درصد وزن زنده، غذادهی شدند. پس از گذراندن 2 هفته به عنوان دوره آداپتاسیون، طی دو بازه زمانی 1 تا 25 روز و 25 تا 40 روز، زیست سنجی انجام شده و پارامتر های رشد، شامل: افزایش وزن و طول بدن و ضریب تبدیل غذایی (FCR) محاسبه شد. در پایان دوره نیز، میانگین وزنی ماهیان برابر 0/05 ± 0/75 گرم بود. با طراحی آزمایشات با نرم افزار Design Expert 7.0، ترکیبی از سه عامل دما، pH و dKH و در مجموع 14 تیمار با 3 تکرار در هر آکواریوم تنظیم گردید که با توجه به منابع، تیمار دارای ترکیب شرایط دمایی 26 درجه سانتی گراد، pH 7/5 و سختی 7 تامین کننده شرایط بهینه برای ماهیان بود. طبق بررسی الگوی رشد، مدل ریاضی بهینه برای تغییرات پارامتر های رشد، معادله درجه دوم است. در تغییر وزن، سختی و اثر متقابل دما × pH اثر بیش تری داشت که در اولین بازه زمانی، دمای بهینه 26 درجه سانتی گراد، pH برابر 7/5 و سختی برابر 8/2 - 7/98 و در دومین بازه، بهینه دما برابر 25/37- 25/62، سختی 8/35 - 8/2 و pH برابر 8/25 - 7/5 ثبت شد. در مورد FCR، سختی بیش ترین تاثیر را داشت که برای داشتن کم ترین میزان آن، دمای بهینه 27/67، سختی 8 - 7/65 و pH برابر 8-6/7 ثبت گردید. هم چنین، در مورد رشد طولی، هیچ   کدام از معادلات خطی، درجه دو و مکعب، نشان دهنده رشد طولی ماهی ماکرو نبودند. لذا نتایج این پژوهش، شرایط بهینه پرورش را با توجه به سه پارامتر نام برده، برای این گونه معرفی نمود.

    کلیدواژگان: شرایط بهینه، ماهی ماکرو (Labidochromis caeruleus)، دما، اسیدیته، سختی کربنات
  • وحید مرشدی*، افسانه اسماعیلی، شیرین حامدی، ابراهیم ستوده، غلامرضا بادزهره، اسما احمدی، رضوان تمدنی صفحات 239-246
    هدف از این مطالعه، مقایسه استفاده از لاکتوفرین به صورت مخلوط با غذا و اسپری بر روی فاکتورهای خونی و پاسخ ایمنی غیر اختصاصی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) با میانگین وزنی 0/3±10 گرم بود. این مطالعه در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و 3 تکرار در داخل مخازن فایبرگلاس 300 لیتری انجام شد. ماهیان به مدت 35 روز با جیره های حاوی 0 و 800 میلی گرم لاکتوفرین در هر کیلوگرم غذا به صورت اسپری و مخلوط تغذیه شدند. در پایان آزمایش نمونه های خون و پلاسما جمع آوری شد. نتایج حاصل نشان داد که لاکتوفرین جیره پاسخ ایمنی غیراختصاصی شانک زرد باله را تغییر نداد به جز فعالیت لیزوزیم (0/05<P). ظرفیت باند شدن آهن و میزان آهن پلاسما به صورت معنی داری در ماهیان تغذیه شده با 800 میلی گرم لاکتوفرین به صورت مخلوط معنی داری تفاوت داشت (0/05>P). میزان هموگلوبین و تعداد گلبول های قرمز و سفید در گروه شاهد با تیمار 800 میلی گرم لاکتوفرین به صورت مخلوط اختلاف معنی دار نشان دادند (0/05>P). با این حال میزان هماتوکریت به وسیله لاکتوفرین جیره به صورت اسپری تحت تاثیر قرار گرفت (0/05>P). به طور کلی، این مطالعه نشان داد که فاکتورهای خونی و بیوشیمیایی به وسیله لاکتوفرین جیره تحت تاثیر قرار گرفت. با این حال، می توان نتیجه گیری کرد که تغذیه ماهی شانک زردباله با جیره حاوی 800 میلی گرم لاکتوفرین به صورت اسپری برای یک دوره 5 هفته ای پاسخ ایمنی غیراختصاصی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: لاکتوفرین، سیستم ایمنی غیراختصاصی، فاکتورهای بیوشیمیایی خون، فاکتورهای خونی، ماهی شانک زرد باله
  • رضا نهاوندی*، سعید تمدنی جهرمی، سید کمال الدین علامه، فروغ بیاتی صفحات 247-252

    این تحقیق با هدف تعیین خط شناسه ژنتیکی ماهیان گورخری (Aphanius dispar)، آفانیوس سوفیه (Aphanius sophiae) جدا شده از آب های گرم در ایران انجام گردیده است. نمونه های ماهیان موردنظر از مناطق کولو (شهر اشکنان استان فارس)، چشمه گمبان (شهرستان ارسنجان)، جمع آوری شدند. بررسی مولکولی با استفاده از آغازگرهای COI جهت خط شناسه ژنتیکی گونه های مورد مطالعه نشان داد که گونه A. sophiae جدا شده از چشمه گمبان از لحاظ ژنتیکی بسیار نزدیک به گونه Aphanius anatoliae، Aphanius maeandricus و هم چنین Aphanius sureyanus از کشور ترکیه می باشد که خود را به صورت کلاستر جداگانه نشان دادند. اگرچه گونه dispar نیز با اختلاف ژنتیکی نزدیک به هفت درصد خود را از این گونه جدا و همراه با گونه sophiae  یک کلاستر خواهری را در همین کلاید ایجاد کرده است. در همین حال دو گونه مورد بحث با اختلاف بسیار بالاتری نسبت به گونه های fasciatus و stiassnyae از کشورهای پرتقال و ایتالیا به صورت یک کلاید جداگانه قابل توجه می باشد. بیش ترین اختلاف ژنتیکی بین گونه fasciatus و sophiae به میزان 21 درصد از کشور آلمان مشاهده گردید و بسیار قابل توجه می باشد که با توجه به شکاف عمیق جغرافیایی بین مناطق یاد شده دور از انتظار نبود. استفاده از آغازگرهای مورد استفاده در این تحقیق می تواند در شناسایی تنوع ژنتیکی، بارکدینگ و ارتباط منشا ژنتیکی گونه های هدف موثر باشد.

    کلیدواژگان: خط شناسه گذاری DNA، آفانیوس گورخری (Aphanius dispar)، آفانیوس سوفیه (Aphanius sophiae)، توالی یابی
  • سارا کرمی، مهدی شمسایی مهرجان*، مجتبی کشاورز صفحات 253-260
    این تحقیق به منظور بررسی استفاده از سطوح مختلف مکمل گیاهی دایجسترم پی.ای. پی. در جیره غذایی نوزاد فرشته ماهی آب شیرین (Pterophyllum scalare) و اثر آن بر برخی خصوصیات رشد، فلور میکروبی و مورفولوژی روده ماهی مذکور انجام شد. به این منظور 120 عدد بچه ماهی با میانگین وزنی 0/4±1/2 گرم، در قالب یک طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار غذایی حاوی مقادیر صفر، 1، 5/1 و 2 گرم مکمل در کیلوگرم خوراک در سه 3 تکرار و طی یک دوره 60 روزه تغذیه شدند. نتایج نشان دادکه مکمل غذایی دایجستروم اثر معنی داری در تیمار تغذیه شده با سطح 2 گرم نسبت به گروه شاهد داشته به گونه ای که بیش ترین وزن نهایی بدن (0/34±6/8 گرم)، حداکثر نرخ رشد ویژه (0/12±4/0) و کم ترین ضریب تبدیل غذایی (0/22±1/1) در این تیمار ثبت شد (0/05>p). بیش ترین تعداد لاکتوباسیل های روده و بیش ترین ابعاد پرز روده (طول 15/44±600/14، عرض 2/10±105/18و عمق کریپت 2/10±55/2 میکرون) نیز از همین تیمار گزارش شد (0/05>p). بر اساس نتایج مذکور می توان اظهار نمود که افزودنی گیاهی دایجستروم پی. ایی. پی در سطح 2 گرم در کیلوگرم جیره، می تواند در افزایش عملکرد رشد و بهبود فلور میکروبی دستگاه گوارش فرشته ماهی آب شیرین موثر باشد.
    کلیدواژگان: فرشته ماهی، مکمل گیاهی، لاکتوباسیل، روده، دایجستروم پی. ایی. پی
  • مهران آوخ کیسمی*، افشار ذوقی شلمانی، محمدرضا آزموده مژدهی صفحات 261-268

    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر باکتری Bacillus subtilis و غلظت مناسب آن بر رشد و درصد بقای لارو ماهی کپور معمولی در مرکز آموزش علوم و صنایع شیلاتی میرزاکوچک خان اجراء گردید. در این آزمایش باکتری جدا شده از دستگاه گوارش ماهی کپور معمولی به غذای تجاری پودری به عنوان پروبیوتیک اضافه گردید. با خیساندن غذای ماهی درسوسپانسیون باکتری مذکور، 5 نوع جیره با غلظت های مختلف باسیلوس در غذا شامل : 104 ،105، 106 ، 107 سلول در گرم غذا و شاهد بدون باکتری باسیلوس تهیه شد. بعد از 28 روز غذا دهی، لاروهایی که با باسیلوس با غلظت 106 تغذیه شده بودند، بیش ترین افزایش وزن (1196/43میلی گرم) را نشان دادند. میانگین افزایش وزن در تیمارها در غلظت های پایین تر و بالاتر از 106 کاهش داشت. هم چنین در افزایش وزن، رشد روزانه و ضریب تبدیل غذایی بین تیمارها و شاهد اختلاف معنی دار مشاهده شد (0/05>P). درصد بقاء بین شاهد و تیمارها اختلاف معنی داری را نشان داد (0/05>P) لیکن در کیفیت آب و ترکیب بیوشیمیایی لاشه لارو کپور بین شاهد و تیمارها اختلاف معنی دار وجود نداشت (0/05<P). بر اساس نتایج به دست آمده، باکتری B. subtilis به کار رفته در این تحقیق به عنوان یک پروبیوتیک با غلظت 106 سلول در گرم در غذای لارو کپور معمولی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: Bacillus subtilis، لارو کپور معمولی، پروبیوتیک، تغذیه، حوضچه غیر خاکی
  • دل آرا سپهرفر*، سید حسین حسینی فر، علی جافرنوده صفحات 269-276
    بررسی شاخص های خونی و ایمنی یکی از موارد بسیار مهم در زمینه بررسی سلامت آبزیان است و تغذیه نقش مهمی در حفظ شرایط بهداشتی آبزیان با تنظیم سیستم ایمنی غیرسلولی و هومورال دارد. این تحقیق به منظور بررسی اثر استفاده مجزا و تلفیقی پروبیوتیک Pediococcus acidilactici و پربیوتیک Raffinos در جیره غذایی بر شاخص های خونی و ایمنی غیراختصاصی سرم در ماهی طلایی (Carassius auratus) انجام گرفت. تعداد 180 قطعه ماهی طلایی با میانگین وزنی 3/18±26/0 گرم، پس از 10 روز دوره سازگاری با شرایط آزمایشگاه در 4 تیمار با 3 تکرار به مدت 2 ماه تغذیه شدند. تیمارهای آزمایش شامل: جیره تجاری (گروه شاهد) و به ترتیب غذای تجاری مکمل شده به P. acidilactici (0/9 گرم برکیلوگرم)، Raffinos (10گرم برکیلوگرم) و غذای تجاری حاوی سین بیوتیک  P. acidilactici و Raffinos بودند. طبق نتایج در شاخص های خونی هیچ گونه اختلاف معنی داری بین تیمارها نسبت به گروه شاهد دیده نشد (0/05<P)، هم چنین بالاترین مقدار ایمونوگلوبولین سرم و فعالیت سیستم کمپلمان سرم در تیمار سین بیوتیک مشاهده شد و بیش ترین فعالیت لیزوزیمی در تیمار پربیوتیک در مقایسه با گروه شاهد بود، با این حال اختلاف معنی داری بین گروه شاهد و تیمارها وجود نداشت (0/05<P). در پایان دوره، نتایج تجزیه و تحلیل شاخص های خونی و شاخص های ایمنی غیر اختصاصی در ماهی کاراس طلایی هیچ گونه اختلاف معنی داری را بین تیمارهای مختلف با این میزان دوز نشان نداد (0/05<P). در نتیجه به کارگیری دوز مناسب از محرک ایمنی مورد نظر ضروری می باشد چرا که در صورت استفاده از دوزهای نامربوط ممکن است هیچ گونه تغییری در سیستم ایمنی آبزی ایجاد نشود. مقادیر بیش از حد موجب سرکوب پاسخ ایمنی می گردد و دوزهای پایین تر هیچ تاثیری بر عوامل بیماری زا نمی گذارد.
    کلیدواژگان: محرک ایمنی، شاخص های خونی، ایمنی غیراختصاصی سرم، ماهی کاراس
  • مهدی مرادی چافی*، کیوان عباسی رنجبر، محمد صیاد بورانی، جلیل سبک آرا، مرضیه مکارمی، سپیده خطیب حقیقی، سید حجت خداپرست، فریبا مددی، مرتضی نیکپور صفحات 277-286
    طی سالیان اخیر تغییرات وسیع اکولوژیک در دریاچه نیور به وجود آمده وگونه ماهی مهاجم کاراس Carassius gibelio غالب گردید. در راستای کنترل جمعیت این گونه، وضعیت بیولوژی آن در سال 1395 در دریاچه نیور مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان با استفاده از ادوات صید تور گوشگیر ثابت و تور پره ساحلی صید شدند. نمونه ها پس از ثبت مشخصات ظاهری وزن بدن، طول کل و جنسیت، کالبدشکافی و محتویات روده ای آن ها در آزمایشگاه شناسایی و شمارش شدند. ماهیانی که در فصول بهار، تابستان و پاییز مورد بررسی تغذیه ای قرار گرفتند، به ترتیب دارای میانگین وزنی  36/25±59/76، 42/85±54/72 و 26/32±102/66 گرم، میانگین طولی 36/51±146/20، 38/20±133/40 و 13/04±174/41 میلی متر داشتند. از لحاظ طول نسبی روده ماهیان، میانگین به ترتیب 0/28± 2/82، 0/34±2/88 و 0/34±3/19، میانگین ضریب چاقی 0/28±1/67، 0/16±1/85 و 0/15±1/90 و میانگین شدت تغذیه ماهیان 136/91±250/34، 64/11±165/11 و 86/99±163/45 در فصول بهار تا پاییز متغیر بود. این ماهی در دریاچه نیور بیش تر از دتریت تغذیه نمود. از لحاظ تغذیه از فیتوپلانکتون ها، از 4 تا 6 شاخه فیتوپلانکتونی مصرف کرده که بیش ترین میزان در فصول مختلف از شاخه باسیلاریوفیتا بود. هم چنین از 36 تا 44 جنس فیتوپلانکتونی تغذیه کرده جنس Synedra غالب بود. از لحاظ تغذیه زیوپلانکتونی از 2 تا 4 شاخه زیوپلانکتونی مصرف کرده که بیش ترین میزان از شاخه روتاتوریا بود. به علاوه از 2 تا 10 جنس زیوپلانکتونی تغذیه کرد. دامنه طول و وزن ماهی کاراس، نشان از شرایط نامطلوب محیطی برای تغذیه و زیست این ماهی در دریاچه نیور داشت.
    کلیدواژگان: پلانکتون، تغذیه، کاراس، دریاچه نئور، اردبیل
  • رضا گلشنی* صفحات 287-292
    سموم ارگانوفسفره سمومی از طیف گسترده سموم شیمیایی هستند که برای مقابله با آفات در باغات، مزارع کشاورزی و شالیزارها و در سطح وسیعی در سه استان شمالی کشور مورد استفاده قرار می گیرند. سموم دیازینون، مالاتیون و آزینفوس متیل از جمله سموم شاخص و پر مصرف این گروه هستند که میزان غلظت آن ها در بافت عضله سه گونه ماهی پرمصرف حوضه جنوبی دریای خزر (سفید، کفال و کپور) و بررسی اثرات آن ها بر نوسانات میزان آنزیم استیل کولین استراز در عضله ماهی ها، مورد مطالعه این تحقیق می باشد. نمونه برداری ها در دو فصل تابستان و پاییز سال 1397 و از پنج حوضه مصبی گرگانرود، تجن، بابلرود، چالوس و سفیدرود انجام شده است به طوری که سه استان شمالی و حاشیه ای دریای خزر در ایران را پوشش دهد. برای اندازه گیری سموم ارگانوفسفره بعد از آماده سازی نمونه ها از دستگاه گاز کروماتوگرافی GC 6890N, AGILENT در شرایط استاندارد و برای سنجش میزان آنزیم استیل کولین استراز از دستگاه ELIZA با طول موج 450 نانومتر با استفاده از کیت استاندارد برای آماده سازی نمونه ها و به دست آمدن اندازه ها استفاده شد. بررسی های آماری برای به دست آمدن تفاوت معنی داری (p<0/05) و هم چنین بررسی وجود همبستگی بین تمامی متغیرها، توسط نرم افزارهای Excel و SPSS صورت گرفت. نتایج به دست آمده نشان از بالا بودن آلودگی نمونه ها در فصل تابستان می داد. ماهی کفال در مجموع دو فصل نیز بیش ترین میزان آلودگی به سموم مورد مطالعه را داشت. در مجموع آلوده ترین حوضه های مصبی مورد مطالعه نیز حوضه های بابلرود و تجن بودند. نتایج حاصل از این تحقیق هم چنین نشان داد که با افزایش میانگین غلظت سموم ارگانوفسفره، میزان آنزیم AChE در بدن ماهی ها کاهش محسوسی داشته، ارتباط و همبستگی کاملا معنی دار و معکوس بین متغیرهای میانگین غلظت سموم و میزان آنزیم AChE در ماهی های مورد مطالعه برقرار است.
    کلیدواژگان: دیازینون، مالاتیون، آزینفوس متیل، استیل کولین استراز، ماهی، دریای خزر
  • محمدامین اورنگی، عبدالواحد رحمانی*، علیرضا محدثی، ناصر کوسج صفحات 293-300

    تجمع فلزات سنگین در بدن آبزیان سبب تخریب بافت های نرم و تضعیف سیستم ایمنی شده و از طرف دیگر مصرف ماهیان آلوده عوارض متعددی در انسان ایجاد می کند. این مطالعه به منظور اندازه گیری مقادیر فلزات سنگین سرب، نیکل، روی، آهن و مس در بافت خوراکی ماهی گاریز جزایر (قشم، هنگام و هرمز) در استان هرمزگان انجام شد. در سه منطقه ذکر شده در طول دو فصل تابستان و زمستان جمعا 180 نمونه در سال 1398 (در هر ایستگاه و در هر فصل به طور مجزا 30 نمونه) جمع آوری گردید. پس از انجام عملیات زیست سنجی، اندازه گیری غلظت عناصر سنگین در اندام مورد مطالعه با کمک دستگاه جذب اتمی شعله ‎ای (مدل 700Contr AA)  انجام شد. نتایج نشان داد که بیش ترین میانگین غلظت فلزات سرب، نیکل، روی و مس در جزیره قشم و فلز آهن در جزیره هرمز و کم ترین میانگین غلظت فلزات در جزیره هنگام مشاهده شد. غلظت فلزات در نمونه های آنالیز شده در مقایسه با استانداردهای بین المللی FAO، WHO، FDA، NHMRC و UKMAFF پایین تر بود. هم چنین میزان پتانسیل خطرپذیری و شاخص خطر برای بیماری ‎های غیرسرطانی در بالغین و کودکان در بافت عضله ماهی گاریز کم تر از 1 به دست آمد،. بنابراین، می‎ توان نتیجه گرفت که در حال حاضر هیچ مشکلی برای سلامت انسان از نظر مصرف این آبزی ایجاد نمی‎ شود.

    کلیدواژگان: ماهی گاریز، فلزات سنگین، جذب اتمی، استان هرمزگان
  • روح الله زارع*، مهدیه سادات افتخار واقفی صفحات 301-306
    اعضای رده لارواسه (Larvacea) یا اپندیکولاریا (Appendicularia)، از غالب ترین اجتماعات زیوپلانکتونی معلق خوار بوده که به صورت گسترده ای در اکثر دریاها و اقیانوس های دنیا یافت می شوند. در این مطالعه، به منظور بررسی تغییرات ماهانه ی این اجتماعات در آب های ساحلی اطراف جزیره هرمز، نمونه برداری از مرداد 1390 الی خرداد 1391 با استفاده از تور پلانکتون 300 میکرون انجام گرفت. عملیات نمونه برداری به صورت مورب و از نزدیک بستر تا سطح آب در چهار جهت جغرافیایی جزیره و در هر جهت نیز در دو ایستگاه انجام شد. در این مطالعه، 9 گونه از رده لارواسه متعلق به چهار جنس از جمله دو گونه شناسایی نشده تشخیص داده شدند؛ Oikopleura dioica، O. longicuada، O. fusiformis، O. rufescens، Stegosoma magnum، Megalocercus huxleryi، Fritillaria formica digitata، O.sp1 و O. sp2. این گونه ها در 80% نمونه ها وجود داشتند. بیش ترین فراوانی در ماه فروردین (57.94 ±32.3 ind. m-3) و کم ترین فراوانی نیز مربوط به ماه مرداد (بدون حضور نمونه) بود.
    کلیدواژگان: فراوانی، لارواسه، تغییرات ماهانه، جزیره هرمز
  • بنفشه پیام، مهدی سلطانی، مهدی شمسایی مهرجان*، هومن رجبی اسلامی، ملیکا ناظمی صفحات 307-314
    تحقیق حاضر به بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره ‏های استخراج شده توسط حلال ‏های متانول و ان-هگزان از بافت عضله و گناد خیار دریایی (Holothuria leucospilota) علیه باکتری‏ های Lactococcus garvieae و Aeromonas hydrophila پرداخت. فعالیت ضد باکتریایی عصاره متانولی و ان-هگزانی گناد و بافت عضله خیار دریایی با استفاده از روش رقت با غلظت ‏های 7/81، 15/62، 31/25، 62/5، 125، 250 و 500 میلی ‏گرم بر میلی ‏لیتر تعیین شد. سپس نمونه ‏های باکتری ‏ها به رقت ‏ها اضافه گردید و جذب نوری آن ها در زمان ‏های 0 (پیش از تلقیح باکتری)، پس از تلقیح باکتری، 12 و 24 ساعت پس از تلقیح ثبت گردید. میزان حداقل غلظت ممانعت کنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) با تهیه پورپلیت از هریک از محیط ‏های کشت میکروبی تعیین گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که عصاره ان-هگزانی استخراج شده از گناد و عضله خیار دریایی تاثیری بر ممانعت رشد و کشندگی بر روی باکتری‏ های ذکر شده ندارد. در حالی که، عصاره متانولی استخراج شده از گناد و عضله خیار دریایی دارای اثر ممانعت کنندگی و کشندگی در دو باکتری لاکتوکوکوس گارویه و آیروموناس هیدروفیلا می ‏باشد.
    کلیدواژگان: خیار دریایی، عصاره متانولی، فعالیت ضد باکتری، خلیج فارس، Lactococcus garvieae، Aeromonas hydrophila
  • پروین حبیبی اردبیلی، علی اکبر باقریان یزدی*، سید داریوش مقدس صفحات 315-320

    حفاظت از تنوع زیستی از ضروریت های اجرای برنامه توسعه پایدار است. برای حفاظت از تنوع زیستی، شناخت و محاسبه عوامل موثر آن ضروری است. به منظور شناخت تنوع زیستی مورچگان در میانکاله، 411 تله در 110 منطقه غربی میانکاله برای مدت یک سال (از مهر 1397 تا 1398) برای تکرارهای ماهانه گذاشته شد. تله ها بعد از 48 ساعت جمع آوری و نمونه ها جداسازی، شمارش و شناسایی گردید. برای تخمین کارایی نمونه گیری از منحنی تجمعی تاکسون ها استفاده شد. تنوع زیستی با شاخص های غالبیت، تنوع زیستی و غنای زیستی محاسبه گردید. منحنی تجمعی تاکسون ها اشعاع نمونه گیری را در نمونه 50 ام نشان داد و مشخص گردید نمونه گیری دارای کارایی کامل است. چهار جنس Messor ،Aphoenogaster ،Crematogaster و Tapinoma با 84 % نمونه ها، بیش ترین افراد را تشکیل می دادند. ضریب غالبیت 0/63، شانون 0/64 و مارگالف 0/76 بود. تنوع و غنای زیستی در زمستان به شکل قابل ملاحظه ای پایین آمده و با فصل تابستان دارای تفاوت معنی دار است (p<0/01)، غالبیت تاکسون برعکس در زمستان بیش ترین و در تابستان کم ترین بود. تنوع میان فصل زمستان و تابستان تفاوت معنی دار بود (p<0/01). نمودار رسته بندی نشان داد مهم ترین عامل موثر بر تنوع زیستی تغییر عوامل آب و هوایی بر اساس تغییر فصل هاست به طوری که گونه های غالب در فصل های بهار، تابستان و زمستان متفاوت بوده و برای فصل زمستان کاهش در همه تاکسون هاست. همبستگی میان شاخص تنوع شانون و دماهای کمینه و بیشینه نشان داد با افزایش دما تنوع زیستی افزایش می یابد برعکس با افزایش دمای کمینه و بیشینه غالبیت زیستی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: مورچه، تنوع زیستی، میانکاله، غنای زیست، غالبیت
  • محمد یحیایی*، مریم کریمی دهکردی صفحات 321-328
    رفتار بهداشتی یک روش مناسب جایگزین در راستای کاهش مصرف سموم شیمیایی در مبارزه با آفات و بیماری های زنبور عسل می باشد. در این مطالعه تاثیر اندازه جمعیت (5 و 7و 10 قاب)، فصل (بهار و تابستان) و اثر متقابل اندازه جمعیت و فصل بر روی بروز رفتارهای بهداشتی و تهاجمی کلنی های زنبورعسل استان لرستان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از 21 کلنی متعلق به استان لرستان، شهر خرم آباد، ایران استفاده شد. برای تعیین میزان بروز صفات درپوش برداری و تخلیه سلول از ازت مایع برای کشتن شفیره ها استفاده گردید. در ادامه درصد سلول های درپوش برداری و تخلیه شده 48 ساعت پس از ریختن ازت مایع شمارش شد. میانگین درپوش برداری و تخلیه سلول به ترتیب در فصل های بهار و تابستان 94/48، 92/67 و 91/81، 88/33 به دست آمد که تفاوت بین آن ها معنی دار نبود (p>0/05). جمعیت های 5 قابه به طور معنی داری کم ترین میانگین درپوش برداری (88/29) و تخلیه سلول (84/43) را در مقایسه با جمعیت های 7 و 10 قابه داشتند. میزان بروز رفتار بهداشتی تحت تاثیر اثر متقابل اندازه جمعیت و فصل قرار گرفت به طوری که جمعیت های 7 قابه در فصل بهار بهترین رفتار بهداشتی را داشتند. اختلاف معنی داری بین تیمارها در بروز رفتار تهاجمی مشاهده نشد. همبستگی مثبت و معنی داری بین درپوش برداری و تخلیه سلول مشاهده شد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد کلنی های زنبور عسل استان لرستان رفتار بهداشتی مناسبی از خود نشان می دهند و می توان از آن ها در راستای اجرای برنامه های اصلاح نژادی جهت ایجاد جمعیت های مقاوم استفاده نمود.
    کلیدواژگان: زنبورعسل، رفتار بهداشتی، فصل، اندازه جمعیت، لرستان
  • محمدحسین خانجانی* صفحات 329-336

    سیستم با تعویض آب محدود سیستمی سازگار با محیط زیست بوده که اهداف آبزی پروری پایدار را دنبال می کند و در آبزی پروری نوین به کارگیری می شود. در مطالعه حاضر تاثیر سطوح مختلف پروتیین جیره بر کیفیت آب، عملکرد رشد و ترکیبات بیوشیمیایی توده میکروبی در سیستم با تعویض آب محدود بررسی شد. نوجوان های میگوی سفید غربی با میانگین 2/5 گرم در مخازن فایبرگلاس با حجم آب 160 لیتر و تراکم 1 فرد در لیتر به مدت 5 هفته مورد بررسی قرار گرفتند. چهار تیمار آزمایشی با جیره های مختلف پروتیین شامل 40، 36، 33 و 30 درصد در سیستم با تعویض آب محدود در نظر گرفته شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد، مقادیر اکسیژن محلول، pH، نیتروژن آمونیاکی کل (1/11 میلی گرم در لیتر) در تیمار جیره غذایی با 40 درصد پروتیین بالاتر است. عملکرد رشد در تیمارجیره های 33 و 36 درصد پروتیین اختلاف معنی داری با تیمار جیره های 30 و 40 درصد نشان داد (0/05>P)، به طوری که مقادیر بالاتری در تیمار جیره های 33 و 36 مشاهده شد. ترکیبات بیوشیمیایی توده میکروبی تحت تاثیر پروتیین های مختلف جیره قرار گرفت (0/05>P) و مقادیر بالاتر چربی (2/17%) و خاکستر (35/44 درصد وزن خشک) در تیمار جیره غذایی با 30 درصد پروتیین مشاهده شد. طبق مطالعه حاضر مشخص شد که پروتیین های مختلف جیره بر کیفیت آب، عملکرد رشد میگوی سفید غربی و ترکیبات توده میکروبی تاثیر گذار است و مقادیر بهینه در جیره 33 و 36 درصد پروتیین می باشد.

    کلیدواژگان: جیره غذایی، پروتئین، میگوی سفید غربی، سیستم با تعویض آب محدود، بیوفلوک
  • شیوا آقاجری خزایی*، غلامعلی اکبرزاده چماچایی، فرشته سراجی صفحات 337-346

    خورها نقش مهمی در حفظ محیط زیست، تنوع زیستی، کنترل سیلاب و تامین آب شرب داشته و می توانند در تولید مواد بیولوژیکی و تولید گیاهان دارویی نقش مهمی را ایفا نمایند. استان هرمزگان به عنوان یک استان ساحلی در جنوب ایران دارای تالاب های متعددی بوده بدین منظور  به شناسایی و تعیین تراکم بنتوزهای تالاب بین المللی مصب رود شور، شیرین و میناب در دو خور تیاب و یک شبه در سال 1395 به صورت فصلی پرداخته شد. نمونه برداری توسط شناور تحقیقاتی و گرب ون وین با سطح مقطع 0/04 مترمربع صورت پذیرفت. در این پژوهش گروه های مختلف ماکروبنتوزهای (کرم های حلقوی، نرم تنان، سخت پوستان و سایر ماکروبنتوزها (نمرتین، لارو ماهی و خارتنان))، شناسایی شد. 23 خانواده از کرم های پرتار، 5 خانواده از دوکفه ای ها، 6 خانواده از شکم پایان، 7 خانواده از بندپایان، 2 خانواده از روزن داران و 1 خانواده از سیپونکولاها هم چنین 37 جنس و 9 گونه از خانواده های مختلف در خور تیاب مورد شناسایی قرار گرفتند. بیش ترین فراوانی متعلق به روزن داران بوده هم چنین کرم های پرتار از تراکم قابل توجهی برخوردار بوده اند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد جمعا   کرم های پرتار (17 خانواده)، دوکفه ای ها (5 خانواده)، شکم پایان (11 خانواده)، ناوپایان (یک خانواده)، بندپایان (3 خانواده) و 1 خانواده از روزن داران هم چنین 37 جنس و 9 گونه از خانواده های مختلف در خور یک شبه مورد شناسایی قرار گرفتند. ماکروبنتوزها در خور تیاب با میانگین 4376±9428 عدد در مترمربع، از میزان فراوانی بیشتر و در خور یک شبه با میانگین 0/55±2/78 گرم در مترمربع، از میزان توده زنده بیش تری برخوردار بودند. با توجه به نتایج این بررسی، درمجموع فراوانی ماکروبنتوزهای خور یک شبه در مقایسه با خور تیاب از مقادیر کم تری برخوردار بود در حالی که وزن تر کل موجودات در خور یک شبه نسبت به خور تیاب بیش تر برآورد گردید. گرچه عوامل متعددی بر میزان وزن نهایی موجودات ماکروبنتوزها در یک منطقه تاثیر دارند اما به نظر می رسد شرایط در خور یک شبه به گونه ای فراهم بوده که فرصت بیش تری برای حضور ماکروبنتوزها و به دنبال آن تغذیه، رشد و افزایش جثه ی موجودات و نهایتا افزایش وزن را به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: ماکروبنتوز، تراکم، توده زنده، خورهای تیاب و یک شبه، استان هرمزگان
  • راضیه خوش اقبال، مریم شاپوری* صفحات 347-354
    رودخانه کسلیان به عنوان یکی از مهم ترین منابع تامین آب شهرستان سوادکوه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطالعه حاضر مشتمل بر شناسایی و پراکندگی کفزیان در رودخانه کسلیان است. چهار ایستگاه مطالعاتی در این منطقه در مجموع بر اساس شرایط تاثیرگذاری محیطی انتخاب و فون کفزیان آن به صورت فصلی توسط سوربر و با سه تکرار در هر ایستگاه نمونه برداری شد. نمونه ها توسط فرمالین 4 درصد تثبیت و در آزمایشگاه جداسازی، شناسایی و شمارش گردیدند. در بررسی های انجام شده 12 خانواده و 5 رده ماکرو بنتوز شناسایی گردیدند. نتایج نشان می دهد در فصل بهار با 290 عدد در متر مربع بیش ترین فراوانی و در فصل تابستان با 150 عدد در مترمربع  کم ترین فراوانی را دارا بودند. در میان ماکرو بنتوزهای شناسایی شده رده Ephemeroptera  با 62/3 درصد فراوانی بیش ترین تعداد و Plecoptera با 3/4 درصد از کم ترین فراوانی برخوردار بودند. در طی این مطالعه میانگین شاخص تنوع گونه ای شانون وینر 1/31 غالبیت گونه ای سیمپسون 0/28 و غنای گونه ای مارگالف 1/91 محاسبه شد. بر اساس شاخص زیستی هیلسنهوف (HFBI) وضعیت کیفی آب رودخانه کسلیان در ایستگاه های یک، دو و چهار عالی و ایستگاه سوم خوب ارزیابی شد. به طور کلی با توجه به نتایج به دست آمده مشخص گردید که حشرات آبزی جمعیت جانداران غالب کفزی رودخانه کسلیان را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: شناسایی، پراکنش، حشرات آبزی، رودخانه کسلیان، کفزیان
  • ابراهیم تقی نژاد، محمدرضا احمدی، ابولقاسم کمالی*، مهدی نادری جلودار، هومن رجبی اسلامی صفحات 355-362
    هدف از ‏این مطالعه ارزیابی تاثیر فعالیت‏ های انسانی بر سلامت و تعیین کیفیت آب با استفاده از شاخص زیستی گروه ‏های تغذیه ‏ای بزرگ بی مهرگان کفزی در رودخانه زاب کوچک، آذربایجان غربی می ‏باشد. نمونه ‏برداری از جوامع بزرگ بی مهرگان کفزی در چهار‏ ‏ایستگاه با استفاده از نمونه ‏بردار سوربر به ابعاد 30/5×30/5 سانتی‏ متر با چشمه تور 360 میکرومتر به صورت ماهانه در سال 1397 انجام شد. تعداد 46475 عدد در واحد نمونه بردار جاندار کفزی جداسازی شدند که به 16 راسته، 35 خانواده و 49 جنس و گونه تعلق داشتند. بزرگ بی مهرگان کفزی شامل 5 گروه تغذیه ای (CF) Collector-Filterer ،(CG) Collector-Gatherer ،(SCR) Scraper ،(SHR) Shredder ،(PRD) Predator  بودند. گروه ‏های CG و CF به ترتیب در تمامی ایستگاه‏ های مطالعاتی (به جز‏ ‏ایستگاه 3 که به ترتیب گروه ‏های CG و PRD غالب بودند) از بیش ترین فراوانی نسبی برخوردار بودند. فراوانی گروه تغذیه ‏ای Collector/Gatherer در‏ ‏ایستگاه‏ هایی با آلودگی زیاد (به ویژه‏ ‏ایستگاه 1) افزایش معنی‏ داری نسبت به سایر‏ ‏ایستگاه‏ ها (به ویژه‏ ‏ایستگاه‏ های 2 و 4) داشته است. بر اساس نتایج به دست آمده از پراکنش بزرگ بی ‎مهرگان کفزی و رفتار غذایی آن ها، تاثیر فعالیت ‏های انسانی از جمله ورود فاضلاب های کشاورزی، شهری و روستایی روی رودخانه زاب کوچک کاملا مشهود بوده و‏ ‏ایستگاه‏ هایی که تحت تاثیر انواع پساب ‏ها قرار داشتند (ایستگاه های 1 و 4) نامطلوب ترین شرایط را از نظر آلودگی دارا بودند. بنابراین با بررسی گروه های تغذیه ای بزرگ بی مهرگان کفزی با کم ترین صرف هزینه می توان به ناهنجاری های احتمالی ناشی از فعالیت ‏های انسانی و تغییر در کیفیت آب بوم سازگان رودخانه زاب کوچک پی برد.
    کلیدواژگان: بزرگ بی ‏مهرگان کفزی، گروه ‏های تغذیه ‏ای، شاخص کیفیت آب، رودخانه زاب کوچک
  • هادی بابائی*، حسین صابری، نیما پورنگ، سید حجت خداپرست، حجت محسن پور صفحات 363-372

    این تحقیق با هدف تعیین سطح فلزات سنگین و ترکیبات نفتی در آب دریاچه نیور به منظور توسعه پایدار صورت پذیرفت. غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه جذب اتمی و‏غلظت ترکیبات نفتی (PAHs) با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی جرمی(GC/MS) تعیین گردید. نتایج آنالیز نمونه ها نشان داد که غلظت فلزات سنگین کادمیم ، سرب ، کبالت و کروم در آب دریاچه نیور اردبیل  بسیار ناچیز بوده و در اکثر نمونه ها میزان غلظت این فلزات خارج از حد اندازه گیری دستگاه جذب اتمی بوده است . غلظت آهن و به دنبال آن غلظت روی و نیکل در مقایسه با غلظت سایر فلزات سنگین در نمونه های مورد بررسی دارای مقادیر بالاتری بوده است. میانگین غلظت فلزات آهن ، روی ، نیکل ومس در کل پهنه آبی دریاچه نیور در ایستگاه ‏های مختلف به ترتیب 0/008±0/317، 0/003±0/1340، 0/006±0/091، 0/007±0/051 میلی‏ گرم بر لیتر اندازه گیری شد. میزان غلظت فلزات نیکل و آهن در آب دریاچه نیور نسبت به استانداردهای TSE-266 ،WPCL ،EC بالاتر بوده است. نتایج آنالیز 16 ترکیب نفتی آروماتیک(PAHs) نشان داد که میانگین غلظت فنانترین  و آنتراسن در آب دریاچه به ترتیب 1/27±2/7 و 1/04±1/0 میکرو‏گرم بر لیتر بوده است و بر این اساس می توان نتیجه گرفت که ترکیبات PAHs در دریاچه نیور دارای منبع پایرولیتیک است و ورود ترکیبات نفتی PAHs به دریاچه از منابع سوختی بیش تر از منابع نفتی است.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، هیدرو کربورهای نفتی (PAHs)، GC، MS، دریاچه نئور، اردبیل
  • صدیقه جهانگیری، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی*، مسعود ترابی آزاد، سید علی جوزی صفحات 373-382
    آلودگی نفتی یک مسئله مهم محیط زیستی است که می تواند اکوسیستم های دریایی و ساحلی را تخریب کند. هدف از این پژوهش رتبه بندی نوار ساحلی استان گیلان از نظر حساسیت به ریزش های نفتی بود. داده های مورد نیاز از طریق مطالعات میدانی و برداشت توسط دستگاه GPS، نقشه های توپوگرافی 1/25000 سازمان نقشه برداری کشور، نقشه های مناطق حفاظت شده سازمان حفاظت محیط زیست، تصاویر ماهواره ای، داده های سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گیلان و غیره جمع آوری گردید. بعد از نقشه سازی برای هر معیار، اقدام به استاندارد کردن آنها با روش فازی گردید و با بهره گیری از روش WLC تلفیق شدند. نتایج نشان داد برای درجات کم، متوسط و زیاد حساسیت به ترتیب 14، 36 و 50 درصد از نوار ساحلی درگیر است. درجه حساسیت بالا بیش تر مربوط به بخش شرقی ساحل می باشد که در حاشیه نواحی مصبی رودخانه های جاری قرار گرفته اند. درجه حساسیت کم نیز در حاشیه دریا بر روی سواحل شنی دانه ریز تا متوسط قرار دارند. به منظور صحت سنجی روش WLC پروفیل طولی ساحل بر اساس میزان حساسیت به ریزش های نفتی تهیه شد. موقعیت نقاط اوج پروفیل طولی ساحل از نظر میزان حساسیت به ریزش های نفتی استخراج گردید و با مطالعات میدانی، معیارهای موثر بر حساسیت ساحل در هر نقطه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد خطای روش WLC کم تر از 5 درصد می باشد و به عبارتی با اطمینان 95 درصد می توان به این روش اعتماد نمود.
    کلیدواژگان: ریزش های نفتی، گیلان، حساسیت محیط زیستی، WLC
  • فرشته طالشی، کیوان صائب* صفحات 383-390
    اقدامات  مخرب شهری در سایه فقدان توجه سازمان های ناظر منجره به ایجاد صدمات جبران ناپذیری به تالاب کیاکلایه شده است. رشد و توسعه فعالیت های شهری و صنعتی منجر به رهایش فلزات سنگین به  این اکوسیستم آبی شده است. لذا  در مطالعه حاضر، غلظت آهن، آلومینیوم، روی ، نیکل، وانادیم، منگنز، باریم و سرب را در رسوبات سه منطقه از تالاب کیاکلایه که تحت تاثیر پساب مسکن مهر، پساب کشاورزی و محل دپوی زباله شهری هستند، مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین ضریب غنی شدگی (EF) و شاخص زمین انباشت (Igeo) در بین سه منطقه بررسی شد. نتایج نشان داد که تجمع آلومینیوم، منگنز و نیکل در رسوبات دریافت کننده پساب کشاورزی و مسکن مهر و بیش تر از منطقه ای از تالاب است که تحت تاثیر محل دپوی زباله شهری قرار دارد شوینده های حاوی سولفات آلومنیوم می تواند خاستگاه این عنصر در این منطقه باشد. با توجه به حضور زباله های پلاستیکی و الکتریکی در محل دپوی زباله ها غلظت سرب در رسوبات نزدیک به این محل بیش تر از دو منطقه دیگر تالاب بوده است. ضریب غنی شدگی بالاتر از 1 برای روی و سرب در منطقه تحت تاثیر دپوی زباله، و برای آلومینیوم منطقه تحت تاثیر پساب کشاورزی و هم چنین برای وانادیم در منطقه آلوده به پساب مسکن مهر به دست آمد. با توجه به نتایج حاضر می توان نتیجه گرفت که بر اساس معیار های جهانی این تالاب از نظر سرب و آلومنیوم در رده آلوده قرار می گیرد و در سایر عناصر هم با توجه به انباشت روز افزون این عناصر از طریق مجرا های وردی به تالاب این مقدار در سال های آتی می تواند به محدوده خطر برسد.
    کلیدواژگان: تالاب کیاکلایه، فلزات سنگین، رسوبات، ضریب غنی شدگی، شاخص زمین انباشت
  • شبنم ساهی پور، سیما سبزعلیپور* صفحات 391-398
    امروزه با پیشرفت تکنولوژی و توسعه صنایع، میزان آلودگی خاک ها توسط فلزات سنگین روز به روز گسترش یافته است. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی شاخص های فاکتور آلودگی، غنی شدگی و درجه آلودگی اصلاح شده فلزات سنگین در خاک های مجاور مجتمع فولاد اکسین خوزستان بود. تعداد 6 نمونه خاک سطحی به صورت مرکب از مجاورت مجتمع و هم چنین فواصل 100، 200، 300، 400 و 500 متری نسبت به مجتمع جمع آوری شدند. پس از آماده سازی و هضم شیمیایی نمونه ها، میزان غلظت عناصر جزیی سرب، نیکل، کروم، روی و آهن در آن ها به وسیله دستگاه طیف سنج جذب اتمی اندازه گیری شد. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، میانگین غلظت فلزات سنگین سرب، روی، آهن، کروم، و نیکل به ترتیب با مقدار عددی 87/16، 519/97، 32873/73، 118/40 و 34/44 میلی گرم بر کیلو گرم به دست آمد. هم چنین غلظت تمامی عناصر مورد مطالعه با افزایش فاصله از محل مجتمع روندی کاهشی داشت، به طوری که بالاترین میزان غلظت فلزات در مجاورت  و پایین ترین میزان نیز در فاصله 500 متری مجتمع به دست آمد. تفسیر شاخص های فاکتور آلودگی،  غنی شدگی و درجه آلودگی اصلاح شده  نیز به ترتیب آهن< نیکل< کروم < سرب < روی  بود. فلزات روی و سرب به عنوان مهم ترین عناصر انتشار یافته از مجتمع فولاد اکسین خوزستان معرفی شدند و  خاک منطقه نسبت به فلز آهن غیر آلوده شناخت شد.
    کلیدواژگان: خاک، فلزات سنگین، شاخص آلودگی، مجتمع فولاد اکسین خوزستان
  • شهاب الدین رستگار زاده* صفحات 399-404
    یون های فلزات سنگین اثرات مهلک و مرگ باری بر همه اشکال حیات دارند و از طریق دفع پسماندها در کانال های آب، وارد زنجیره غذایی می گردند. یکی از مهم ترین فلزات سنگین، آهن است. روش های متعددی برای حذف یون های فلزات سنگین، مورد استفاده قرار می گیرند. روش جذب سطحی به دلیل عملکرد آسان، مصرف انرژی کم، نگه داری آسان، ظرفیت جذب بالا و کارایی بالا به طور گسترده استفاده می شود. کربن فعال به عنوان یک جاذب با ظرفیت جذب بالا و قیمت پایین، کاربرد های بسیار فراوانی در فرآیند های حذف فلزات سنگین دارد.  هدف از انجام این مقاله، حذف یون آهن (III) از آب نمک ورودی به سیستم غشایی کلر الکالی با استفاده از جاذب کربن فعال به منظور کاهش آسیب به محیط زیست می باشد. به منظور نیل به این هدف پس از تهیه و آماده سازی جاذب کربن فعال، و تماس آن با آب نمک واحد کلرآلکالی حاوی یون آهن (III)، اثر عوامل مقدار جاذب (0/5 تا 2 گرم بر لیتر)، زمان تماس (15 تا 120 دقیقه) و pH (3 تا 9) بررسی شد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، 7=pH به عنوان pH بهینه و زمان 90 دقیقه به عنوان زمان تعادل تعیین گردید. با افزایش مقدار جاذب، درصد حذف افزایش یافت و حداکثر درصد حذف  یون آهن در مقدار 2 گرم بر لیتر جاذب کربن فعال به دست آمد. هم چنین اثر عوامل زمان تماس، pH و مقدار جاذب کربن فعال بر فرآیند حذف یون آهن معنی دار بود (0/05>p).
    کلیدواژگان: کربن فعال، یون آهن (III)، جذب سطحی، محیط زیست
  • علیرضا محمدی*، کامران الماسیه، دانیال نیری صفحات 405-412
    امروزه، بررسی روند تغییرات پوشش سرزمین با استفاده از تصاویر ماهواره ای یکی از ابزارهای مهم در راستای مدیریت و حفاظت از تالاب ها محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی روند تغییرات پوشش سرزمین تالاب میقان به عنوان یکی از تالاب های مهم زمستان گذرانی پرندگان آبزی و کنارآبزی در مرکز کشور طی سال های 2008 و 2018 میلادی بوده است. با ارزیابی روند تغییرات این تالاب و هم چنین مقایسه فراوانی پرندگان آبزی و کنارآبزی می توان به مدیریت و حفاظت کارآمد از این تالاب و پرندگان آن کمک نمود. در این پژوهش، از تصاویر زمین مرجع ماهواره Landsat سنجنده های + ETM و OLI 8 TRIS استفاده شد و پس از اعمال تصحیحات لازم بر روی تصاویر در نرم افزار ENVI 5.4 نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آشکارسازی تغییرات نشان داد که مساحت این تالاب و میزان پوشش گیاهی آن با گذشت زمان تا سال 2018 به ترتیب کاهشی در حدود 32 و 64 درصد داشته  است. در همین دوره زمانی، مساحت زمین های بایر و کشتزارها به ترتیب  6 و 23  درصد افزایش داشته است. هم چنین، بررسی فراوانی پرندگان آبزی و کنار آبزی در سال های 2008 و 2018 نشان می دهد که فراوانی اغلب خانواده های پرندگان آبزی و کنار آبزی در سال 2008 بیش تر از سال 2018 بوده است. با توجه به اهمیت محیط زیستی تالاب میقان به ویژه از نظر تامین منابع حیاتی مورد نیاز جمعیت قابل توجهی از پرندگان آبزی و کنارآبزی، توصیه می شود برنامه های مدیریتی به منظور پایش و کنترل این تالاب به صورت منسجم صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، تالاب میقان، پوشش سرزمین، تصاویر ماهواره ای، پرندگان آبزی و کنارآبزی
  • سید محمد مجابی، رضا مکنون*، صادق زیباکلام صفحات 413-422
    از مهم ترین مشکلات محیط زیست کشورها حراست از منابع ژنتیکی و تنوع زیستی در قلمرو سرزمین می باشد نظر به آن که ایران جزء 20 کشور نخست جهان در تنوع زیستی است لذا این موضوع جایگاه ویژه ای در قوانین کشور دارد. سیاست های کلی محیط زیست بر این مهم  تاکید نموده از این رو هدف این نوشته سنجش میزان  تاثیر سیاست های محیط زیست در تحقق  قانون حفاظت از منابع ژنتیکی با محوریت پروتکل های کنوانسیون تنوع زیستی است. این مقاله توصیفی -تحلیلی است که با احصای معیارهای موثر، میزان اهمیت هر یک با استفاده از نظر خبرگان مشخص شده از این رو، 49 زیر معیار  موثر بر تحقق قانون، ذیل سه گروه معیارهای سیاست های کلی محیط زیست، قانون حفاظت از منابع ژنتیکی، پروتکل های ذیل کنوانسیون تنوع زیستی (ناگویا) شناسایی وسپس با استفاده از تکنیک (AHP) و مقایسه دودویی ماتریس، تعیین ضرایب اهمیت معیارها و اولویت بندی انجام شد. نتایج نشان داد از میان معیارهای اصلی، "سیاست های کلی محیط زیست"(با وزن 0/423) نسبت به معیارهای دیگر از اهمیت بیش تری برخوردار است. در میان معیارهای فرعی، "حفاظت منابع ژنتیک و ارتقاء آن ها تا سطح استانداردهای بین المللی"(با وزن 0/389)، "دسترسی به منابع ژنتیکی بر عهده حقوق حاکمیتی هر کشور، حفاظت، احیاء، به سازی و توسعه منابع طبیعی" (با وزن 0/378) و "تنوع زیستی به ویژه حیات وحش" (با وزن 0/375) و نیز "تهیه اطلس زیست بوم" (با وزن 0/370) بیش ترین وزن را بین زیر معیارها داشته اند که مبین اهمیت شان تحقق قانون است. در نهایت مشخص شد که معیارهای سیاست های کلی نظام در حوزه محیط زیست تاثیر زیادی در تحقق این قانون داشته است.
    کلیدواژگان: قانون حفاظت از منابع ژنتیکی، سیاست های کلی محیط زیست، پروتکل های کنوانسیون تنوع زیستی، منابع ژنتیکی، حقوق حاکمیتی
  • ابوالفضل خسروی*، محمدرضا فتحی، محمد کریمی زارچی صفحات 423-434

    هر ساله بر افراد مشتاق به طبیعت گردی به ویژه محیط زیست جانوری در دنیا اضافه می شود به نحوی که طبیعت گردی یکی از حوزه های اصلی گردشگری شناخته شده است. لازمه ورود به اکوتوریسم جانوری این است که چالش های اساسی این حوزه درک شود. از یک سو گردشگران بی شماری برای حضور در اکوتوریسم جانوری لحظه شماری می کنند و از سوی دیگر طرفداران محیط زیست اکوتوریسم جانوری را به صلاح یک منطقه حفاظت شده نمی دانند. این پژوهش با هدف بررسی نگرش بازاریابان گردشگری و کارشناسان محیط زیست نسبت به ابعاد اکوتوریسم جانوری در منطقه حفاظت شده الوند خمین شکل گرفته است. نمونه آماری پژوهش 230 نفر از کارشناسان و طرفداران محیط زیست و هم چنین متولیان امر بازاریابی گردشگری که با منطقه الوند کاملا آشنا بودند. بعد از پیمایش این دو گروه مشخص شد بین نگرش های هر دو گروه در ابعاد اکوتوریسم جانوری اختلاف نظر وجود دارد. ابعاد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ابعادی بودند که هر دو گروه در آن اختلاف نظر داشتند و تنها در بعد محیط زیست اکوتوریسم جانوری نظرات دو گروه یکسان بود. کارشناسان محیط زیست حضور متعدد گردشگران سازمان یافته در قالب تورهای گردشگری را برای منطقه از نظر اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را به نفع منطقه و محیط زیست جانوری نمی دانستند. در مقابل بازاریابان گردشگری براین باور بودند که نگهداشت منطقه حفاظت شده الوند نیازمند سرمایه گذاری ها و هزینه هایی که اکوتوریسم جانوری می تواند این امر را ممکن سازد.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم جانوری، بعد اجتماعی، بعد زیست محیطی، بعد فرهنگی، بعد اقتصادی
  • پروانه سبحانی، زینب حسین نژاد، رومینا سیاح نیا*، حسین محمودی، علی جهانی صفحات 435-446
    گردشگری در مناطق تحت حفاظت به عنوان ساز و کاری برای خودگردانی مالی، پشتوانه ای برای حفاظت و ابزاری برای تسهیل مدیریت محسوب می گردد. از این رو گردشگری در این مناطق به منظور حفظ تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی می بایست بر اساس ارزیابی توان اکولوژیکی در پهنه های مستعد حاصل گردد تا حفاظت از گونه های زیستی دچار آسیب نگردد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی پهنه های مستعد بوم گردشگری با دو روش ارزیابی چند معیاره و تجزیه و تحلیل سیستمی انجام گردید. بدین منظور 19 گزینه در قالب 7 خوشه انتخاب و برای تعیین درجه توان گزینه ها با استفاده از روش تحلیل شبکه ای (ANP) به هر یک وزنی اختصاص و با استفاده از تکنیک ترکیب خطی وزن دار (WLC) هر یک از لایه ها ترکیب گردید. نتایج روش ارزیابی چند معیاره نشان می دهد که 18/95% دارای توان طبقه 1، 2/16 % طبقه 2، 12/58% طبقه 3 و 66/30 % طبقه 4 است. نتایج حاصل از روش تجزیه و تحلیل سیتمی نیز بیانگر این است که 19/06 % طبقه 1، 1/96 % طبقه 2، 11/04 % طبقه 3 و 67/93 % طبقه 4 می باشد. نتایج هر دو روش مشابه و حاکی از آن است که به دلیل وضعیت حفاظتی، وجود گونه های جانوری و گیاهی در خطر انقراض و نیز در نظر گرفتن آشیان اکولولوژیک گونه های جانوری، مرتفع بودن منطقه و شیب بالا، بیش ترین مساحت منطقه در زون های حفاظتی و امن قرار گرفته است که دسترسی به منطقه شکار ممنوع اشکورات را برای بازدیدکنندگان محدود می سازد.
    کلیدواژگان: بوم گردشگری، فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)، تجزیه و تحلیل سیستمی، مناطق تحت حفاظت، منطقه شکار ممنوع اشکورات
  • الهام برزگر، سعید تابش *، فرزام فرزان، سعید امیرنژاد صفحات 447-454

    گردشگری ورزشی با توجه به رفتار متمایزی که انجام می دهد به سه دسته گردشگری ورزشی فعال، گردشگری رویداد ورزشی، گردشگری خاطرات ورزشی، تقسیم بندی می شود. با توجه به اهمیت موضوع گردشگری ورزشی و بازاریابی اجتماعی این تحقیق به بررسی نقش بازاریابی اجتماعی بر گردشگری ورزشی مربوط به رشته اسب دوانی در استان گلستان پرداخته است. تحقیق حاضر کمی بوده، به روش پیمایشی انجام گردیده و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. شیوه جمع آوری داده ها میدانی و با استفاده از پرسش نامه می باشد. جامعه ی آماری پژوهش، مخاطبین ورزش اسب دوانی شامل گردشگران (غیر فعال و تماشاگران در این رشته ورزشی) در استان گلستان بوده است. با توجه به حجم جامعه، 384 نفر به عنوان نمونه آماری تحقیق در نظر گرفته شد. به منظور سنجش متغیرهای تحقیق از پرسشنامه بازاریابی اجتماعی متشکل از 39 سوال، شامل 7 مولفه (هزینه مشارکت، پیشنهاد، بسترسازی ترغیبی،  قابلیت دسترسی،  ارتباطات اجتماعی،  مشتری محوری و عموم مردم) که با طیف 5 گزینه ای لیکرت استفاده شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در بخش آمار استنباطی از تحلیل عاملی و تحلیل مسیر استفاده شده است؛ که بدین منظور از نرم افزارهای SPSS نسخه 21 (همبستگی)، Smart pls نسخه 3 (برازش مدل) استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی همه متغیرها بالای 7‏/0 می باشد و ضرایب بارهای عاملی بین شاخص ها (سوالات) و سازه ها نیز  بیشتر از 4‏/0 است، لذا مدل از برازش مناسبی برخوردار است. عوامل هزینه مشارکت، بسترسازی ترغیبی، قابلیت دسترسی، ارتباطات اجتماعی و مشتری محوری به عنوان عوامل تاثیرگذار در خروجی های مدل مشخص شدند لذا مسیولین مربوطه استان گلستان به منظور توسعه رشته اسب دوانی باید این عوامل را مد نظر قرار داده و برنامه ریزی ویژه ای برای بهبود آن ها داشته باشند.

    کلیدواژگان: اسب دوانی، استان گلستان، بازاریابی اجتماعی، گردشگری ورزشی
|
  • Hayder Raheem Alnajm, Sadegh Alijani, Arash Javanmard *, Seyed Abbas Rafat, Karim Hasanpur Pages 1-12

    The aim of the present study was to estimate the molecular characteristics, structure, genetic diversity and genetic bottlenecks in the three sheep populations native to Iraq (Awassi, Naaimi, and Arabi). For this purpose, 12 microsatellite loci with chromosomal distribution distributions (1, 2, 5, 9 and 14) were used according to the recommendations of FAO and the International Society for Animal Genetics (ISAG). Sixty samples of whole animal blood (both sex) were randomly collected from the relevant populations in Karbala, Najaf and Babel provinces. The genomic DNA extraction, quality and quantity, preparation of PCR, electrophoresis photography was done accordingly based on standard available methods. After observation of raw genotype per investigated loci, allele binning was done for minimizing genotyping errors. More than 9 types of molecular statistical indices (allele frequencies, observed and effective number of alleles, observed and expected heterozygosity, PIC, Wright coefficient, Shannon index, F-statistical indices, genetic distance and the bottleneck) Checked out. The results were presented in two parts: evaluation of microsatellite loci utility and evaluation of genetic diversity within and between the population. The results of the first part showed that the highest polymorphism was observed in OarFCB226 and TGLA13 markers and the rest had the lowest polymorphism. The results of the second part showed that the Awaasi and Arabi breed have the highest and lowest diversity, respectively. The highest genetic distance was between Arabi and Naaimi breeds and the smallest was between Naaimi and Awassi breeds. Furthermore, bottleneck L-Shape curve showed that the studied populations are in a genetic predicament.

    Keywords: genetic diversity, Microsatellite markers, native Iraqi sheep, Bottleneck genetics
  • Abbas Imani Baran *, Ghadir Alvandi, Masoumeh Firouzamandi, Rogayyeh Norouzi, Farzad Katiraee Pages 13-20
    One of the most important and common endoparasites in wild rabbits is a cestode known as Mosgovoyia. This study was aimed to identify Mosgovoyia pectinata in the wild rabbits (Lepus europaeus) from northwestern Iran based on microscopic and molecular methods and determine its phylogenetic position. For this purpose, the intestines of 45 hunted wild rabbits were examined and cestodes were collected. The morphological characteristics of cestodes were recorded microscopically (optical and Scanning Electron Microscope). For molecular analysis, after DNA extraction, approximately a 324-347 bp specific-species fragment of 18S rRNA gene were amplified by the designed primers. PCR products were sequenced. To determine the relationship between the obtained sequence and the sequences deposited to the GenBank, the phylogenetic tree was constructed with maximum likelihood method using MEGA X software. On microscopic examination, 17% of rabbits were infected with cestodes. Microscopic analyses were confirmed M. pectinata morphology characterizations. In molecular analysis, approximately 324-347 bp bands were visualized. The sequencing of PCR products confirmed 333 bands specific to M. pectinata. The alignment of the amplified fragment with the two isolates from Finland (AY752650.1) and United Kingdom (AY752648.1) showed significant intraspecific variations. The Iranian isolate revealed high homology with the British isolate (approximately 96%). To determine the phylogenetic relatedness, the Iranian isolate was placed in the same clade with the Finland and British isolates, as well as with a species of Schizorchis sp. Due to the limited information on this cestode, further studies are needed, especially with other gene regions.
    Keywords: Lepus europaeus, Mosgovoyia pectinata, 18S rRNA, Phylogeny, Iran
  • Khalaf Alrajab *, Taghi Ghoorchi, Abdalhakym Toghdory, Rouhallah Mastany Pages 21-26

    In order to investigate the effect of different levels of energy and protein on performance, digestibility, blood parameters and fertility of 18 females and three male rabbits were selected. Female rabbits were divided into three groups individually for two weeks and from the diet of treatments containing 1- low energy (2200 kcal) -low protein (14%) 2- medium energy (2400 kcal) -medium protein (16%) and 3- High energy (2600 kcal) -high protein (18%) was used in a completely randomized design. Female rabbits were weighed at the beginning of the period. The evaluation of performance, including daily weight gain, feed intake, and feed conversion ratio were measured in every 15 days. The apparent digestibility of dry matter, fecal sampling in the last 3 days of the experiment from 3 rabbits in each treatment measured using acid-insoluble ash method. Blood samples were taken before morning feeding to determine the blood parameters including triglycerides, blood urea nitrogen and blood glucose. After this period, a male rabbit was placed in the group for mating and the next day it was replaced with another. The mating period was six days. Reproductive factors including fertility, offspring and multiple births were examined. Results showed that there was no significant difference between initial weight, final weight, daily weight gain and daily feed intake, feed conversion ratio and dry matter digestibility. Blood glucose (125 mg/dl) had significant difference between treatments. The medium protein - energy treatment had the highest percentage (100%) of fertility. The offspring in low protein - energy showed the highest percentage. The longest gestation period and the most neonatal weight were observed in high protein -energy. In overall, moderate energy and moderate protein treatments are recommended for female rabbits ready for mating.

    Keywords: Protein, Energy, digestibility, blood parameters, Fertility, Rabbit
  • Zohreh Kowsar, Shahryar Kargar *, Golnaz Taasoli, Farshid Fatahnia, Meysam Kanani, Alidad Boostani Pages 27-32
    This experiment was aimed to study the effect of bacterial inoculant on some in vitro fermentation parameters and quality characteristics of barley silage. Prosage bacterial inoculant (a mixture of Lactobacillus buchneri, Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecium and Propionibacterium acidophilus) was added at three (0, 5, and 10 mg/kg of silage dry matter) levels to barley silages. Silage quality traits including dry matter (DM), pH and buffering capacity were measured and fleig point was calculated. In vitro gas production potential, gas production rate and lag time were measured. Furthermore, total protozoa population and N-ammonia concentration of experimental silages were measured and metabolizable energy, short chain fatty acids and organic matter digestibility were estimated. Results showed that buffering capacity, fleig point and pH of experimental silages were not affected by bacterial inoculant (P>0.05), however, barley silage containing 5 mg bacterial inoculant had greater dry matter content (30.24 vs 28.07 and 28.67 %, P<0.05) compared with the control and silage containing 10 mg of bacterial inoculant. Furthermore, bacterial additive had no effect on gas production parameters and total protozoa population, N-ammonia concentration, estimated metabolizable energy, short chain fatty acids and in vitro organic matter digestibility (P>0.05). Based on the current experiment, use of bacterial additive for the preparation of barley silage is not recommended due to its costs.
    Keywords: Bacterial additive, Barley Silage, In vitro fermentation
  • Mohammad Kalhor, Nima Eila *, Abolfazl Zarei, Aalireza Noshary Pages 33-40
    The present study was conducted to investigate the effect of stressors on ewes during pregnancy and the physical characteristics of newborn lambs. To perform the experiment, 144 Zandi ewes with twin embryos were divided into 6 treatments and 6 replications (each replication containing 4 ewes) that were mid-pregnant. Experimental treatments include 1. Control, 2. Injection of cortisol in 10 times, 3. Isolation in 2 times (2 times isolation), 4. Isolation in 10 times (10 times isolation), 5. Simulated wool cut in 10 times and 6. Wool cut in mid-pregnancy. The results showed that the ewes treated with cut wool during lactation had a significant increase in weight compared to the ewes of the group 2 times isolated, 10 times isolated and the simulated cut wool (P <0.05). Sheared wool ewes had greater body condition compared to ewes in the simulated wool cut and cortisol group (P <0.05). Lambs born in the control and wool cut groups had longer body length compared to the lambs in the other groups (P <0.05). The amount of cortisol in ewes that received cortisol and also, wool was cut, there was a significant increase with the control (P <0.05). Lambs born from ewes that had their wool cut had a higher live weight (P <0.05). In general, the results showed that although stresses during pregnancy increase the concentration of glucocorticoids, but their concentration by wool cutting during pregnancy was such that it did not reduce the weight characteristics of ewes and lambs
    Keywords: Zandi Ewes, Lambs, cortisol, Live weight, Physical characteristics
  • Mohammadreza Meftahi, Zohreh Mashak *, Marzieh Kefayat Pages 41-48

    Consumption of good unheated food of animal origin is one of the main causes of Toxoplasmosis. The present study was performed to evaluate the prevalence of Toxoplasma gondii in raw milk samples collected from Alborz province. 350 samples of raw milk of cows, sheep and goats were collected and transferred to the laboratory. DNA extraction was performed from the samples and Toxoplasma gondii B1 gene was detected using a polymerase chain reaction. 30 samples out of 350 samples of raw milk evaluated contained Toxoplasma gondii B1 gene (8.57%). The molecular prevalence of Toxoplasma gondii in raw milk samples of cattle, sheep and goats was (5.33, 12.00 and 10) percent, respectively. Raw and unpasteurized sheep milk is considered to be the highest risk source for Toxoplasma gondii transmission. Boiling raw milk and using pasteurized milk is recommended to reduce the risk of Toxoplasma gondii.

    Keywords: Toxoplasma gondii, Raw milk, Molecular prevalence, Alborz province
  • GhasemAli Teymouri Jervekani *, Abas Rajaee Rad Pages 49-56

    Adding anions from anionic salt such as calcium chloride, ammonium chloride, calcium sulfate and magnesium sulfate to the prepartum diet reduced the incidence of postpartum hypocalcemia in dairy cow but reduced feed intake. Top Chlor ™ is an acidifying coproduce which inducing mild metabolic acidosis and improving the palatability of prepartum diet. This study was conducted to evaluate the effects of Top Chlor ™ on urine pH, blood calcium concentration and chlorine ion binding with protein fraction of feed. Close-up cows (255 days of gestation) in a dairy farm, were randomly divided into two groups of control (non-anionic salt, n=30) and treatment (Top Chlor ™, n=30). Urine and Serum samples were collected before calving and also at the time of partition, 24 and 48 hours after calving. Molecular structural changes of Top Chlor ™ were studied by infrared spectroscopy and X-ray diffraction. The data were analyzed by mixed procedures of SAS software. The urine pH of cows that consumed Top Chlor™ decreased significantly (6.56 vs. 8.15, P<0.05). Cows that fed Top Chlor ™ before calving had higher blood calcium concentrations within 24 hours of calving (8.38 vs. 7.32 mg/dl, P<0.05). Serum phosphor concentration decreased in cows receiving control diet at 24 hours before calving (4.48 vs. 5.97 mg/dl, P <0.05). Serum magnesium concentration was not significant (P˃0.05). X-ray diffraction analysis showed that organic structures and amino acids were coordinated with magnesium in 6-aqueous magnesium complexes with different states. Also, the molecular structure studies showed that during the processing of Top Chlor™, free NH2 compounds in amino acid structures bonded with chlorine ions and NH3Cl complex was formed. The results of the study showed that the Top Chlor™ has a suitable acidifying power and this improved the postpartum blood calcium concentration of dairy cow. Also, the results of FTIR showed that chlorine ion has bonded with the protein part of the feed.

    Keywords: Top Chlor ™ product, DCAD, Close-up, Urine pH
  • Zahra Mahdavi Nezhad, Hassan Rajabi Maham *, Mahdi Ramezani, Ali Sharifi Zarchi Pages 57-68
    One of the first issues for the management and conservation of birds is to discuss their migration. The migration is a complicated issue that can be considered and studied for various factors. One of these factors is genetic factors, which can be affected by the occurrence of a specific phenotype (migration). In this study, differential expression analysis of microarray data for four species performed, including three migratory species and one non-migratory species in 22 different samples, using downloaded data from the GEO database. At first, the quality control and normalization of downloaded data performed, and then discriminant analyses to observe the differential gene expression between species carried on. A significant difference was observed between the two groups of migrants and non-immigrants. Also, by applying the genome annotation and finding the names of the genes related to each probe, as well as defining significant criteria, the names of 40 genes with the highest and lowest expression in the Immigrant group compared to non-immigrant, obtained and reported. Then, by gene ontology analysis, it was determined that the genes of migratory and non-migratory birds in particular play which role in each group of biological processes, cellular components, and molecular function. Finally, according to the results, response to stress and anatomical structure of each group discussed, and five genes involved in migration’s catalytic activities were introduced.
    Keywords: migration, Bioinformatics, Microarray, differential gene expression, Gene ontology
  • Fariba Asgari, Nooshin Ssajjadi *, Mojgan Zaeimdar, Mostafa Sadeghi, Mahnaz Mirza Ebrahim Tehrani Pages 69-80
    Along with the entry of heavy metal contaminants into the environment and the food chain, it is important to investigate the extent of heavy metal contamination in food and consumer organisms. The current research studied the amount of accumulation of heavy metals lead, zinc, cadmium in the food of Columba livia (mature wheat grain, germinated wheat) as well as the amount of mentioned elements in the feather of Columba livia in Zinc Industrial Zone of Zanjan. To this end, 80 wheat samples (Years2019-2020), 160 feathers of Columba livia (Year 2020) were collected. Heavy metals were measured using Atomic absorption device. To statistically analyze the data, SAS 9.1 software was utilized. The mean of lead, zinc, cadmium concentration in the mature wheat grain was respectively, 1.31, 46.04, 0.05 ppm, it was 3.35, 52.17, 0.14 ppm in the germinated wheat. The results indicated that the amount of lead, zinc, cadmium in mature wheat was more than germinated wheat and a significant relationship could be observed among them. The mean of lead, zinc, cadmium concentration in the dead male dove was respectively, 17.12, 319.25, 1.73 (μg/g); it was 14.82, 301.06, 1.36 in alive male dove; it was 17.44, 378.75, 1.92 (μg/g) in the dead female dove; it was 15.14, 307.65, 1.47 (μg/g) in alive female dove. This showed that the mean of these elements: dead female >dead male >alive female > alive male. The final conclusion represented that the amount of heavy metals in the dead samples was more than alive samples and it was more in females than males. Moreover, there was a statistically significant relationship between bird`s gender and its being dead or alive.
    Keywords: heavy metals, Columba livia, Wheat, food, Zanjan
  • Sahel Pakzad Toochaei *, Seyed Mahmoud Ghasempouri Pages 81-88
    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), especially Benzo(a)pyrene (BaP), affect the environment and urban areas. Investigation of tissue damage caused by exposure to various contaminants in living organisms as a sentinel species can be used as a biomarker. The study aims to assess the effects of benzo(a)pyrene concentration on the altered tissues in the kidney and liver of rock pigeon (Columba livia), from Tehran megacity as well as 40 days Benzo(a)Pyrene invitro exposure. For this purpose, 2 groups (in same weight and age) were exposed to two group’s concentrations (5 and 10 mg.kg-1 bw and untreated group) of BaP. Also, for comparison of invitro results with urban conditions, 12 samples were captured from Tehran megacity. The liver cells hypertrophy and the proximal tubule cells disruption were only appeared in group of 10 mg.kg-1 bw of BaP. According to the results, it can be concluded that tissue damage caused by BaP in pigeons can be a good biomarker only in high concentrations of it to determine the effect on organisms and the surrounding environment, especially in urban ecosystems.
    Keywords: Sentinel Species, Poly aromatic compounds, expose, Liver, Kidney
  • Asiyeh Vissi, Somayyeh Salari *, Mohammadreza Ghorbani Pages 89-94
    This study was performed to investigate commercial plant growth promoter (CPGP) (Cinnamaldehyde, Capsaicin, and Carvacrol) on performance, and cecal microbial population of broiler chickens under heat stress. The experiment was done with 4 treatments and 4 replicates with 176 one-day-old chicks in completely randomized design. Treatments were control (without phytogenic), and different levels of CPGP (100, 200, and 300 mg/kg). Heat stress was performed from 22 days of age. Treatments were control (without phytogenic), and different levels of CPGP (100, 200, and 300 mg/kg). Heat stress was performed from 22 days of age. The results of experiment showed that dietary inclusion of 200 mg/kg of CPGP to the diet decreased feed intake (P<0.05) compared to the birds receiving the control diet at the starter period. At the whole period of experiment, dietary inclusion of 300 mg/kg of CPGP improved body weight gain compared to the other treatments (P<0.05). Also, at the starter and whole period of experiment, dietary inclusion of 300 mg/kg of CPGP had better feed conversion ratio compared to the control diet and 100 mg/kg of CPGP (P<0.05). The birds that consumed 300 mg/kg of CPGP significantly had lower abdominal fat pad compared to the birds receiving the control diet and the diet containing 100 mg/kg of CPGP (P<0.05).  Dietary inclusion of CPGP had not significant effect on cecal bacterial population and blood parameters of broiler chickens (P>0.05). It can be concluded that dietary inclusion of 300 mg/kg of CPGP can be improved performance and decrease abdominal fat pad of broiler chickens under heat stress.
    Keywords: Heat stress, Microbial population, Broiler chick, Abdominal fat, Phytogenic additive
  • Malek Khatoon Mordi, Hassan Saleh *, Mohmadtaher Mirakzehi Pages 95-104

    This study was performed to compare the effects of levels of hydroalcoholic extract of boerhavia elegans and vitamin E in diets containing oxidized oil on yield, activity of antioxidant enzymes and meat quality of broilers. An experiment was carried out with a 480 Ross 308 one-day-old broilers in a 2×2 ×3 factorial (two levels of zero and 2 percent oxidized oil, two levels of 0 and 200 mg/kg α-Tocopherol (α-Toc) and three levels of 0, 100 and 200 mg/kg hydroalcoholic extract of  boerhavia elegans (HEBE) in the diet) with 12 treatments and 4 replicates in 10 chickens, in order to the effect of different levels of α -Toc and HEBE on diets containing oxidized oil percentage on performance, antioxidant enzyme activity and meat quality. Feed intake (FI), daily weight gain (DWG) and feed conversion ratio (FCR) of chicks was measured periodically. To determine the viability of the meat at the age of 42 days, the amount of malon di aldehyde (MDA) of thighs stored after one month of slaughter was examined. Serum activity of SOD and GPX enzymes was measured by from the brachial vein blood sampling prior to slaughter. The results showed that the FI, DBW and FCR of chicks were affected by the experimental diets (P<0.05). Chickens fed oxidized oil showed decreased levels of SOD and GPX enzymes. Addition of HEBE increased serum SOD enzyme. Diets containing HEBE and vitamin E simultaneously showed the lowest levels of MDA in meat. Serum triglyceride and cholesterol levels were reduced by diets containing the extract HEBE. The results showed that the addition of 100 mg/kg of HEBE along with 200 mg of α-toc improved the antioxidant defense system and performance in broiler chickens under oxidative stress.

    Keywords: Herbal additives, Meat stability Antioxidant activity, broilers
  • Sadegh Ebrahimzadeh Balof, Mohsen Daneshyar *, Parviz Farhoomand Pages 105-112

    The mixture of processed protein meal is a high protein source which is used as a replacement source for soybean meal in poultry feed industry. OBJECTIVES the effect of the different levels of protein meals mixture were investigated on performance, carcass characteristics, blood parameters and cecum microbial population in broiler chickens. The current experiment was conducted by three hundred and seventy five one-day-old male broiler chicks with five treatments in a completely randomized design to investigate the effects of different levels of 0.0, 25, 50, 75 and 100% soybean meal replacement with processed protein meal. During whole the experimental period, replacement of 100% mix of soybean meal with processed protein meal deceased the feed consumption whereas increased the feed conversion ratio (P<0.05). All the replacement levels of mix of soybean meal with processed protein meal deteriorated the weight gain and the lowest weight gain was related to highest processed protein meal level (P<0.05). The birds fed the highest processed protein meal (100%) had the higher liver weight as compared to the other birds (P<0.05). In conclusion, 75 and 100% replacement of mix of soybean meal with processed protein meal deteriorate the performance and carcass weight of broiler chickens.

    Keywords: soybean meal, Mix of Processed protein meal, performance, Gut microbial population, Broiler chicken
  • Javad Iravani, Reza Vakili * Pages 113-120
    The experiment was conducted to investigate the bioavailability of manganese glycinate and sulfate and its effects on yield and quality of eggs produced in commercial laying hens. 300 Leghorn laying hens (w36) with 66 weeks of age were divided into 6 treatments and 5 replications in a completely randomized design. Treatments include control (without manganese supplementation), treatments containing manganese sulfate (S), internal manganese glycinate at 30 mg level (M30), internal manganese glycinate at 90 mg level (M90) external manganese glycinate at 30 mg level (B30) External manganese glycinate at the level of 90 mg (B90). The results showed that there was a significant increase in feed intake, egg production, egg mass and feed conversion ratio in treatments receiving manganese supplementation increased significantly compared to the control treatment (P<0.05). Egg weight in diets containing manganese supplementation was significantly increased compared to the control treatment (P<0.05). No significant difference in egg quality traits was observed between experimental treatments. Tibia manganese was significantly increased in diets containing manganese supplementation compared to basal diet (P<0.05). Manganese sulfate and glycinate significantly increased the concentration of manganese in yolk, egg shell, serum and liver (P<0.05). Addition of manganese sulfate and glycine to the diet caused more manganese uptake and improved production performance and manganese storage in different body tissues of laying hens.
    Keywords: bioavailability, manganese glycinate, Manganese Sulfate, Laying hen, performance
  • Fatemeh Ehsaniravesh, Saleh Tabatabaei Vakili *, MohammadReza Ghorbani, Khalil Mirzadeh Pages 121-128

    The aim of this study was to investigate the effect of intra-egg injection of purslane extract levels on reproductive and blood parameters in Japanese quail. 600 Japanese quail eggs were used in 5 treatments, 4 replicates and 30 eggs per observation. Treatments were: non-injection, normal saline injection and injection of 0.1, 0.2 and 0.3% of purslane extract into the air sac of eggs immediately before incubation. At the end of the incubation period, reproductive indices were assessed. Hatched chickens were reared and blood sampling was done at 35th day of breeding, and slaughter of birds was done at 58th day for evaluation the morphometric characteristics of genitalia. The highest hatching percentage and the lowest embryonic mortality rate were observed in the non-injected and normal saline groups (p<0.05). Embryo growth rate, age of embryonic death, and sera metabolite concentrations were not affected by the treatments. Serum estrogen concentration in female quail was not affected by treatments (p<0.05). The highest level of serum testosterone was observed in 0.2% of purslane extract (p<0.05). 0.1% purslane extract significantly increased the percentage of both testis weight compared to control group (p<0.05). The highest length of left testis was belong to 0.2% purslane extract (p<0.05). The diameter of largest ovarian follicle was higher in treatments of 0.2 and 0.3% of purslane extract than control (p<0.05). In general, due to adverse effect of experimental treatments on hatchability and embryonic viability rates, injection of purslane extract into Japanese quail egg sac is not recommended to improve reproductive performance.

    Keywords: In-ovo injection, Japanese quail, purslane extract, Reproduction
  • Razieh Saghi, Mohammad Rokouei *, GholamReza Dashab, Hadi Faraji Arough, Davoud Ali Saghi Pages 129-138

    The aim of this study was to analyze survival and its relationship with body weight and average daily gain traits in Japanese quail. For this purpose, Data base with 1854 Japanese quail survival records were used which collected during 4 generations from 1396 to 1398, by Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center. The Survival and cmprsk statistical packages were employed to determine the non-genetic effects on survival and culling risk at different times, and variance components estimates of survival trait was performed by MCMCglmm package. Genetic parameters of traits were estimated using single and two-trait analyses via Gibbs sampling. The mean mortality of breeding period (0.206) and the average survival rate (0.793) were calculated. The estimated average heritabilities for survival in single and two-trait analyses were 0.216 and 0.153, respectively. The range of heritability of body weight in single trait analysis was estimated between 0.135 to 0.307) with a mean of 0.219 by two- trait analysis. In two-trait analysis, heritability of body weight trait ranged from 0.155 to 0.014. The highest genetic correlation was -0.3113 (between body weight and average daily gain) and the lowest genetic correlation was -0.0277 (between survival trait and average daily gain). The results showed that optimal management of environmental factors is effective in reducing the culling risk and genetic selection for survival trait can improve the genetic potential of survival.

    Keywords: Culling risk, Genetic parameter, Gibbs Sampling, heritability, Japanese quail
  • Nasrin Darabitabar, Ahmad Gharzi, Rasoul Karamiani * Pages 139-146
    This study examines and compares the anatomical and histological structure of the urinary tract in three species of lizards Laudakia nupta, a rock-dweller, Trapelus agilis a desert inhabitant and Lacerta media that lives in temperate regions. A total of 12 specimens of Laudakia nupta and Lacerta media were collected from Sahneh and Eslamabad Gharb counties (Kermanshah Province) and population referred to Trapelus agilis from Shadegan county (Khuzestan Province). Collected samples were anesthetized with chloroform and dissected. After an anatomical examination, the urinary system was removed from the body and processed for microscopic studies. The obtained microscopic results showed that the renal system in the studied lizards differs in the relative number of renal corpuscles according to the habitat, so that the number of the corpuscles is directly related to the biological area of lizards. The number of renal corpuscless in Trapelus agilis, which is an arid-dweller species, is very small with small glomeruli scattered at a great distance from each other. It was seen, but in Lacerta media, which is a temperate-resident species, the renal corpuscles are observed in greater numbers with a short distance from each other. The results showed that in lizards which live in dry areas kidneys have adapted to be able to retain body water as much as possible.
    Keywords: Rock Agama, Agile Agama, Green Lizard, Kidney, Renal corpuscles, Henle loop
  • Behnam Boroumand Foomani, Hossein Javanbakht, Somaye Vaissi * Pages 147-154
    In recent decades, the use of nitrogen-based fertilizers such as ammonium nitrate has grown significantly in agricultural use. Many amphibian species use agricultural lands as a place to live and reproduction, and as a result are constantly exposed to this chemical fertilizer. This pollutant has negatively affected many biological variables of amphibians, including growth, development and survival, but there is very little research on its effect on cannibalism. In this study, we investigated the effect of ammonium nitrate on cannibalism of larval Marsh frog, Pelophylax sp. in north and northeast of Iran. For this purpose, 360 larval of Marsh frog with a density of 20 and water volume of 1500 ml per container, in three replications at concentrations of 0 (control), 5, 10, 20, 30 and 40 mg/l, with an average temperature of 28 °C, conducted for 143 days. According to the results, the start of cannibalism of Marsh frog larvae was recorded at week 8 and the end of cannibalism at week 17. The highest and lowest percentages of cannibalism were measured in the control treatment (31.66% ±25.65) and the concentration of 40 mg /l (0%), respectively. Based on one-way analysis of variance, with increasing the concentration of ammonium nitrate, the percentage of cannibalism decreased significantly (p=0.05).
    Keywords: Nitrogen pollution, Ammonium Nitrate, cannibalism, Marsh frog
  • Mohammad Fakhrian *, Vahid Morshedi, AhmadReza Pirali Zefrehei Pages 155-164

    The effect of long term starvation and refeeding on growth and feeding performances, body composition, blood parameters and structure of liver and intestine tissue in Siberian sturgeon (Acipenser baerii) with an average initial size of 34.51±0.5g was studied for a period of 49 days. The fish were exposed to 3 different feeding regimes; control: fed four times daily to apparent satiation; T1: 2 weeks’ starvation & 4 weeks refeeding; T2: 3 weeks’ starvation & 4 weeks refeeding. Biometry and samples for the analyses of body composition and blood parameters were collected at the end of the starvation and the refeeding. The results of this study showed that significant differences were observed in final weight, weight gain, specific growth rate, total consumed food, daily feed intake, protein effecincy ratio and food conversion ratio varied significantly (P > 0/05) between the control and treatment 1 (T1) with treatment 2 (T2) at the end of the experiment. Also, length of villi in the control group was significantly higher (P< 0.05) than the fish starved for 2 and 3 weeks. The results of microscopy investigations indicated that most pathological signs such as hyperemia, necrosis, fatty degeneration and bile stagnation in the liver of Siberian sturgeon in the deprived fish were observed when compared to the control fish. Overall, it can be concluded that juvenile Siberian sturgeon could resist long term starvation periods for 2 weeks.

    Keywords: Siberian sturgeon, starvation, intestinal enterocytes, protein efficiency
  • Soheila Naghshpour, Abbas Bozorgnia *, Mehdi Hossenifard, Sayed Roholah Javadian Pages 165-174
    The present study was performed to identify growth performance and blood factors in Huso hoso (34.58±5.32) after short term starvation. The treatments consisted of 4 groups in which the control treatment group (F) fed 4 times daily satiety, the SRF1 treatment with four alternate two-day starvation and 8-day feeding after each starvation period. SRF2 with two alternate four-day fasting and 16-day fasting after each starvation and the SRF3 treatment with an 8-day fasting and 32-day fasting period were tested for 40 days. The results showed that growth performance in experimental treatments was significantly affected by feeding process (p<0.05). SRF1 and SRF2 treatments showed significantly higher weight gain and specific growth rate than SRF3 treatment (p<0.05). There was no significant difference in liver index, gastrointestinal index and status factor (p>0.05). The effect of starvation and malnutrition on blood parameters was significant (p<0.05). With 8-day starvation (SRF3), the level of red blood cells increased significantly compared to other treatments. According to the results obtained at the end of the experimental period, it can be concluded that the fish were able to adapt to shorter periods of starvation so that the 2 and 4-day starvation treatments had full compensatory growth. But the 8-day starvation treatment (SRF3) had less final weight than the control treatment, which shows a relative compensatory growth in them.
    Keywords: Huso huso, Compensatory growth, Blood indices, growth performance
  • Mostafa Darvishi, Mehdi Shamsaie Mehrgan *, Amireghbal Khajerahimi Pages 175-180
    Today, the use of herbal supplements based on medicinal plants in aquatic nutrition has become widespread due to their high effectiveness, availability, and environmental friendliness. Accordingly, the effects of liquorice extract powder in improving some skin mucus immune parameters of rainbow trout were studied. 270 pieces of juveniles with an average weight of 9.46±0.11 g were distributed in 15 plastic tanks with 18 fish per tank density and after two week of adaptation to the new environmental conditions , they were fed with different levels of liquorice aqueous roots extract powder including 0 (control), 0.5, 1, 2, and 3 % for 56 days. The skin mucosal lysozyme activity was measured manually and other mucosal immune parameters were evaluated by a biochemical autoanalyzer. Also, the skin mucus protein pattern was performed by vertical electrophoresis of sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel (SDS-PAGE). The results showed that lysozyme activity (15.94±0.51 U mL/min), mucosal total protein content (4.87±0.19 mg/dl), total immunoglobulin content (4.89±0.14 U/L) and activity of alkaline phosphatase enzyme (42.0±0.89 U/L) of mucus in fish fed with 2 % of liquorice treatment was higher than other experimental groups (P<0.05). Also, the results of skin mucus SDS-PAGE confirmed the existence of significant differences between mucosal protein units in different treatments (p<0.05). The experimental results showed that the use of liquorice as a medicinal plant, especially at the level of 2%, can have positive effects on safety indices and protein patterns of rainbow trout skin mucus.
    Keywords: Liquorice, mucosal immunity, Mucus protein pattern, rainbow trout
  • Tayebeh Bashti *, MohammadReza Imanpoor, Homayoun Hosseinzadeh Sahhafi, Davood Zargham Pages 181-188

    Phytoestrogens are plant-based and anti-nutrient substances that usually have estrogenic activities. These substances affect gonadal evolution and sexual differentiation in some aquatic species. Phytoestrogens may have a similar effect to estrogen or, conversely, have the ability to block the effect of estrogens. One of the plants used in the diet of fish, especially Rainbow trout, is soy and its derivatives. One of the most important phytoestrogenic compounds in soy is Genistein. In the present study, genistein was administered in three doses of 40, 400 and 800 mg/kg of feed to larvae during the sex differentiation period. 17 beta-Estradiol treatment and Methyl Testosterone treatment were also considered for comparison. The larvae of one treatment did not receive any hormones as a control treatment. The duration of hormonal feeding to larvae was 60 days from the beginning of active feeding and at the end of the hormonal feeding period, the levels of 17 beta-Estradiol, Testosterone and 17 OH-Progesterone, Vitellogenin level and free phosphate level in different treatments were evaluated and compared. The results showed that at the end of the hormonal feeding period, phytoestrogen Genistein did not have an acute and significant effect on the levels of sex steroids and Rainbow Trout larvae Vitellogenin and partially reduced sex steroids, especially 17 beta-Estradiol and 17 OH-progesterone. The highest level of 17 beta-Eestradiol was measured in treatment E and the treatments containing Genistein had lower levels of this hormone (P≤0.05). Also, the level of Vitellogenin was somewhat lower in the treatment of Genistein but the change in the amount Feed Genistein did not show a significant difference in this regard (P> 0.05).

    Keywords: Genistein, rainbow trout, Phytoestrogen, Hormone
  • AmirHossein Omidi, AmirHoushang Bahri *, Maziar Yahyavi, Flora Mohammadizadeh, Seyed Pezhman Hosseini Shekarabi Pages 189-200

    This study was conducted to evaluate the effect of different concentrations of Lactobacillus acidophilus and red grape vinegar on growth performance, morphology intestine and carcass composition of rainbow trout. For this purpose rainbow trout with an average weight of85 ± 2 g were distributed in 24 fiberglass tanks with 30 rainbow trout density and were fed for 56 days with different concentrations of Lactobacillus acidophilus and red grape vinegar in eight groups with three replicate including 0 (control), T1 (%1 of red grape vinegar), T2 (%2 of red grape vinegar), T3 (%3 of red grape vinegar), T4 (Lactobacillus acidophilus CFU/g 8×106), T5 (Lactobacillus acidophilus+%1 of red grape vinegar), T6 (Lactobacillus acidophilus+%2 of red grape) and T7 (Lactobacillus acidophilus+%3 of red grape). the results showed that The highest final weight was observed in T7 treatment and the lowest values are observed control. In general, the effect of different Lactobacillus acidophilus red grape vinegar and Lactobacillus acidophilus, level of microspores and number of lactic bacteria (LogCFU/g) in Fish intestines survival and chemical composition was positively and significantly evaluated. Considering the results of Growth factors, intestinal morphology and microbial flora of rainbow trout digestive system by Lactobacillus acidophilus red grape vinegar, it is recommended to use this supplement at a concentration of 3 percent.

    Keywords: Lactobacillus acidophilus, Fermented red grape vinegar, rainbow trout, intestine morphology, Carcass composition
  • Gholamreza Rafiee *, Aida Vafadar Pages 201-208
    In the present study, the effect of using different levels of Saccharomyces cerevisiae yeast in the rainbow trout diet was investigated with the aim of reducing the consumption of fish meal. For this purpose, the fish were divided into four treatments (each treatment with three replications) and fed with diets including control diet (no yeast) and yeast levels of 28, 29, 31% and with the same protein ratio. In each experimental unit, 10 fish with an average weight of 48±2 g were placed and fed twice a day at 3% of body weight for 3 weeks. Fish were sampled 21 days after feeding with experimental diets to determine growth indices and carcass composition. The results showed that fish fed a diet containing Saccharomyces cerevisiae had higher weight gain, specific growth rate and daily growth rate than the control group (p<0.05). The highest feed conversion ratio was observed in the control treatment and the lowest in the 28 and 29% yeast treatment. Carcass compositions including protein, fat, moisture, ash and survival rate did not show a significant difference in the experimental diet and the control group (p≥0.05). According to the results of this study, the use of Saccharomyces cerevisiae at the levels of 28 and 29% has a positive effect on growth indices, survival and carcass composition of rainbow trout. Yeast is a suitable alternative to fish meal in rainbow trout diet.
    Keywords: Saccharomyces Cerevisiae, Diet, rainbow trout, Growth indices, nutrition
  • Mojtaba Alishahi *, Zahra Tulaby Dezfuly, Masoud Ghorbanpour, MohamadReza Tabandeh, Mehrzad Masbah Pages 209-222

    In this study, the effect of injection of streptococcus / lactococcosis vaccine with alginate / chitosan microparticles on immunogenicity in rainbow trout was investigated. For this purpose, first S. iniae and L. garviae were cultured in TSB medium and inactivated with formalin, then the inactivated bacteria were finely coated with alginate / chitosan particles. 600 pieces of rainbow trout (14 ± 2.1 g) divided to four Treatments: Each treatment was divided into three replications as follows: the first treatment with encapsulated vaccine, the second treatment with uncoated vaccine and the third treatment with alginate / chitosan without bacteria, and the fourth treatment was injected with sterile PBS as control. The fish were fed and maintained for two months and on days 0, 20, 40 and 60, serum samples were prepared from the fish and immunity indicators included: serum antibody titer, complement activity, bactericidal, lysozyme activity, Leukocyte phagocytosis, serum protein and immunoglobulin levels, and expression levels of IL-6 and IgM in anterior kidney were evaluated. Treatments with both bacteria were challenged separately and mortality was compared between treatments. The results showed that the immunity indices in fish vaccinated with encapsulated vaccine improved compared to other treatments. Also, the expression of IL-6 and IgM genes and survival after bacterial challenge were significantly higher in encapsulated treatment than other treatments. Therefore, the vaccine microencapsulated method with chitosan and alginate microparticles is effective and can be used to improve the efficiency of streptococcus / lactococcosis vaccine in rainbow trout.

    Keywords: Streptococosis, lactococosis vaccine, rainbow trout, Microencapsulation, Alginate, Chitosan, immunogenicity
  • Hamid Pourrashid, Rahman Patimar *, Hadi Raeisi, Eisa Hajiradkouchak, Gholamali Bandani Pages 223-228
    One of the most important data in the stock assessment models is knowing the coefficients of Length weight relationships of a species. In this study, the results of the length weight relationships of the Caspian roach in the years 2016 to 2018 were evaluated to investigate the trend of changes in coefficients a and b based on nonlinear regression. The total length of the study population in this study was from 12/31 to 30.02 cm and the total weight was between 28 and 346 g. The maximum length and weight were recorded in 2016, 27.26 cm and 262 g, in 2017, 22.28 cm and 178 g, and in 2018, 30.02 cm and 346 g. Relationship between population length and weight in 2016, W= 0.054TL3.26 (r2 = 0.94), in 2017, W= 0.0032TL3.47 (r2 = 0.96) and in 2018, W=0.0090TL3.09 (r2=0.74) was obtained. The results showed that the growth pattern in 1995 is allometric negative and in 1996 and 1997 is allometric positive for this species in the study area. The condition factor was 0.53±0.05 in 2016, 0.35±03 0.03 in 2017 and 0.94±0.04 in 2018.
    Keywords: R. caspicus, Length-weight relationship, Caspian Roach, growth pattern
  • Nargess Mooraki *, Shahram Dadgar, Reza Nahavandi, Sahand Joodaki Pages 229-238

    This study was designed to determine the effects of temperature, pH and dKH on growth performance indices of Macro (Labidochromis caeruleus). In each aquarium, 3 fishes were entered randomly with the weighted average: 0.31 ± 0.05 gr and were fed, 5% of biomass twice daily. After 2 weeks adapting, In two intervals,1-25 days and 25-40 days, the biometric measurements were done and growth indices were calculated. In the end, weighted average of fishes was 0.75 ± 0.05 gr. In each aquarium, there were specific combinations of temperature, pH and dKH, using response surface method by Design Expert 7.0, and in total 14 combinations of factors each with 3 replications. According to the results, the combinations of temperature 26˚c, pH: 7.5 and 7 dKH had the best effect on fishes. Studying growth patterns showed that the best mathematical model to show the changes of growth indices was the quadratic equation. The interactions between pH × temperature, and dKH, was more effective on weight changes. At the first time interval, the optimum conditions were 26˚c, pH 7.5 and dKH 7.97-8.2, and at the second period, the optimum conditions were a combination of 25.37-25.62˚c, dKH 8.2-8.35 and pH 7.5-8.25. The optimum temperature to have the least FCR, was 27.67˚c, dKH: 7.65-8 and pH: 6.7-8. Besides, none of the linear, quadratic and cubic equations, represents the length growth of Macro fishes. Therefore, the results of this study, determined the optimum conditions of rearing this species according to the three mentioned parameters.

    Keywords: Optimum conditions, Macro (Labidochromis caeruleus), Temperature, acidity, Carbonate hardness
  • Vahid Morshedi *, Afsaneh Eesmaili, Shirin Hamedi, Ebrahim Sotoudeh, Gholamreza Badzohreh, Asma Ahmadi, Rezvan Tamadoni Pages 239-246
    The aim of this study was to compare the effects of dietary lactoferrin (LF) in combination with feed and sprays on hematological factors and non-specific immune response of yellowfin seabream (Acanthopagrus latus) with an average weight of 10±0.3 g. This study was carried out in a completely randomized design with three treatments and replications in fiberglass tanks with 300 liters volume. Fish were fed with feed containing 0 and 800 mg lactoferrin spray and mix per kg feed for a period of 35 days. At the end of the experiment, blood and plasma samples were collected. The obtained results indicated that dietary LF did not change yellowfin seabream non-specific immune response except for lysozyme activity (P>0.05). TIBC and iron plasma significantly vary in fish fed on 800 mg spray and mixed lactoferrin respectively (P<0.05). Hemoglobin value and red and white blood cells count showed significant differences between the control groups with 800 mg mixed lactoferrin (P<0.05). Although hematocrit value was influenced by spray lactoferrin (P<0.05). Overall, this study showed that hematological and biochemical factors were affected by dietary lactoferrin. Nonetheless, it can be concluded that feeding of yellowfin seabream on the diet supplemented with 800 mg spray lactoferrin for a period of 5 weeks enhance the non-specific immune response.
    Keywords: Lactoferrin, Innate immunity, blood biochemical factors, Hematological factors, yellowfin seabream (Acanthopagrus latus)
  • Reza Nahavandi *, Saeid Tamadoni Jahromi, Sayyed Kamaleddin Allameh, Forough Bayati Pages 247-252

    This research was performed in order to determine of DNA Barcoding of Aphanius dispar and Aphanius sophiae isolated from warm waters in Iran. Samples of the desired fish were collected from Kolo areas (Ashkanan city of Fars province), Gomban spring (Arsanjan city). Molecular study using COI primers for DNA Barcoding of the studied species showed that A. sophiae, isolated from Gomban spring are genetically very close to Aphanius anatoliae, Aphanius maeandricus and Aphanius sureyanus from Turkey, which have shown themselves as separate clusters. However, the dispar species, with a genetic difference of about seven percent, has separated itself from this species and, together with the sophiae species, has created a sister cluster in the same keyboard. At the same time, the two species in question, with a much higher difference than the fasciatus and stiassnyae species in Portugal and Italy, are distinct as a separate clade. The highest genetic difference between the fasciatus and sophiae species was observed in 21% of Germany, which is very significant, was not unexpected due to the deep geographical gap between the mentioned areas. The use of primers used in this research can be effective in identifying genetic diversity, barcoding and the relationship of genetic origin of the target species.

    Keywords: DNA barcoding, Aphanius dispar, Aphanius sophiae, sequencing
  • Sara Karami, Mehdi Shamsaie Mehrgan *, Mojtaba Keshavarz Pages 253-260
    This survey was done in order to use of different levels of the herbal supplement Digestrum P. A. P. in freshwater Angel fish (Pterophyllum scalare) fry and its effect on some growth performance; microbial Flore and morphology of the intestine. 120 fries (1.2±0.4gr) were gathered in a Complete Randomize Design plan with 4 treatments fed on different levels of Digestrum (0, 1, 1.5 and 2 gr/kg in dried food) each with 3 replicates for 60 days. The results showed that Digestrum had positive effects on final body weight, SGR and FCR so that in the treatment fed on 2 gr/kg. The most final weight (6.8g±0.34), the best SGR (4.0±0.12) and the least FCR (1.1±0.22) were observed in the same treatment (p<0.05). The most number of Lactobacilli colonies, the best length of the intestinal villies (600.14±15.44), villi across (105.14±2.18), and cript depth (55.2±2.10) were reported from this treatment too (p<0.05). Based on the results, it could be concluded that the herbal supplement Digestrum P. A. P. can improve growth performance and intestinal bacterial flore in 2gr/kg level of dried diet.
    Keywords: Angelfish, phytogenic, Herbal supplement, Lactobacil, Digestrum P. A. P
  • Mehran Avakh Keysami *, Afshar Zoughi Shalmani, Mohammadreza Azmodehmojdehi Pages 261-268

    A feeding experiment was conducted to investigate the effect of Bacillus subtilis bacterium and its suitable level on survival and growth rate of larva Cyprinus carpio Mirzakoochek fisheries education center. B. subtilis bacterium isolated from Cyprinus carpio intestine was added to commercial carp feed as a probiotic. Five diets were prepared by soaking carp feed in to the B. subtilis suspension to achieve 104, 105, 106and 107 levels with a non-treated control. After 28 days, the larva carp fed diet at level 106, showed a higher mean weight gain (1196.43mg). The mean weight gain showed a decreasing trend as the B. subtilis level decreased and increased from 106 in the diets. There were significant differences (P<0.05) in weight gain, daily growth and feed conversion ratio (FCR) among treated and control groups. There were significant differences (P<0.05) among treatments and control in survival rate but no significant differences (P>0.05) in water quality and biochemical composition among treated and control groups. It was concluded that the tested strain may be a promising probiotics for larva C. carpio at a level of 106 B. subtillis in to the carp feed.

    Keywords: Bacillus subtilis, Larva Cyprinus carpio, Probiotic, Feedig, Non earthen pond
  • Delara Sepehrfar *, Seyed Hossein Hoseinifar, Ali Jafarnodeh Pages 269-276
    Examination of blood and immune indicators is one of the most important items in the field of aquatic health and nutrition plays an important role in maintaining aquatic health conditions by regulating the non-cellular and humoral immune systems. This study was performed to investigate the effect of singular or combined administration of Pediococcus acidilactici and Raffinos on blood indices and non-specific immune parameters in the diet of goldfish (Carassius auratus). 180 goldfish with an average weight of 26.0±3.18, after 10 days of adaptation to laboratory conditions, were fed in 4 treatments with 3 repetitions for 2 months. Experimental treatments included: commercial diet (control group), commercial diet supplemented with 0.9  g kg-1 P. acidilactici, 10 g kg-1 Raffinos and simultaneously supplemented with P. acidilactici and Raffinos. According to the results, there was no significant difference between the treatments in the blood indicators compared to the control group (P>0.05). The comparison was with the control group, however, there was no significant difference between the control group and the treatments (P>0.05). At the end of the study, The results revealed no significant differences with this dose amongst blood indices and non-specific immune parameters in any of the experimental groups(P>0.05). Therefore, it is necessary to use the right dose of the desired adjuvant, because if irrelevant doses are used, no changes in the aquatic immune system may occur. Excessive doses suppress the immune response, and lower doses do not affect pathogens.
    Keywords: adjuvant, Blood characteristics, Non-specific serum immunity, Carassius auratus
  • Mehdi Moradi Chafi *, Keivan Abbasi Ranjbar, Mohammad Seyad Borani, Jalil Sabkara, Marziyeh Makarami, Sepideh Khatib Hagigi, Seyed Hojat Khodaparast, Fariba Madadi, Morteza Nikpour Pages 277-286
    Neor Lake in Ardabil Province was ecologically degraded recently and the invasive fish Prussian carp (Carassius gibelio) has been dominated. In 2017, the biological study of this species carried out in order to control of its population in the lake. Fish samples were caught by different equipment; Gill-net, Cast-net and purse seine. The average weight of fish was seasonally varied between 59.76±36.25, 54.72±42.85, 102.66±26.32 g while the average length of fish was ranged between 146.20±36.51, 133.40±38.20, 174.41±13.04 mm. The age of fishes was about 2 or 6 years. Intestine length was varied between 2.8±0.28, 2.88±0.34, 3.19±0.34 mm and the condition factor was calculated 1.67±0.28, 1.85±0.16, 1.90±0.15. Feeding intensity was calculated 250.34±136.91, 165.11±64.11, 163.45±86.99. The Prussian carp feed mostly on detritus. Six phytoplankton and four zooplankton phylum were identified in their guts which Bacillariophyta and Rotatoria were dominant respectively. From their gut contents were identified 44 phytoplankton genus and 10 zooplankton genus that Synedra and Rotaria were dominant respectively. The range of length and weight of C.gibelio showed the unfavorable environmental conditions for feeding and living of this fish in Neor Lake. The range of length and weight of carp showed the unfavorable environmental conditions for feeding and living of this fish in Lake Inver.
    Keywords: Plankton, Carassius gibelio, Diet, Neor Lake, Ardebil
  • Reza Golshani * Pages 287-292
    In this study the distribution and accumulation of diazinon, malathion and azinfos methyl in mullet fish Liza aurata, caspian white fish Rutilus frissi kutum and common carp fish Cyprinus carpio from five estuaries along the Caspian Sea was investigated. Also, the effect of pesticides concentration on the acetylcholinesterase enzyme (AChE) in fish species was studies. Pesticides concentration varied with fish species, sampling station and toxin type. The results indicate that the pesticides concentration varied from 0.01 to 0.16 mg/kg for diazinon, 0.01 to 0.15 mg/kg for malathion and 0.05 to 0.36 mg/kg for azinfos methyl in three fish species. There was significant difference between different toxin concentrations in fish species, (P<0.05), and the order of toxic concentrations was as follows: azinfos methyl>diazinon>malathion. There was significant difference in toxin concentrations between three fish species, and the highest toxins concentrations were absorbed in detritivores fish (L. aurata), followed by herbivorous fish (C. carpio) and carnivore fish (R. kutum). The results indicate that the AChE enzyme concentration in all estuaries varied from 60.05 to 93.60 ng/ml for L. aurata, 91.47 to 95.41 ng/ml for R. frissi kutum and 70.09 to 83.8 ng/ml for C. carpio. There was negative correlation between pesticides concentration and acetylcholinesterase (AChE) enzyme level in fish species and correlation was (r=−0.885) for L. aurata, −0.920 for R. frissi kutum and (r=−0.874) C. carpio. The results confirmed that toxins bioaccumulation in fish species is strongly controlled by habitat and feeding habits. Also, the rsults showed that AChE enzyme activities in the fish tissues were gradually inhibited with increase in the organophosphorus pesticides concentration.
    Keywords: Diazinon, Malathion, Azinfos methyl, Acetylcholinesterase, fish, Caspian Sea
  • MohammadAmin Orangi, Abdolvahed Rahmani *, Alireza Mohaddesi, Naser Koosej Pages 293-300

    Accumulation of heavy metals in aquatic ecosystems causes soft tissue destruction and weakens the immune system. On the other hand, consumption of contaminated fish causes several complications in humans. This study aims to measure the amounts of heavy metals lead, nickel, zinc, iron and copper in the edible tissue of gariz fish in islands (Qeshm, Hengam and Hormoz) of Hormozgan province. In the three mentioned regions, during the two seasons of summer and winter, a total of 180 samples were collected in 1398 (30 samples in each station and in each season separately). After bioassay, the concentration of heavy elements in the studied organ was measured using a flame atomic absorption device (Model 700Contr AA). The results showed that the highest mean concentrations of lead, nickel, zinc and copper were observed in Qeshm Island and iron metal in Hormoz Island and the lowest mean concentrations of metals were observed in Hengam Island. Metal concentrations in the analyzed samples were lower than international standards FAO, WHO, FDA, NHMRC and UKMAFF. Also, the level of potential risk and risk index for non-cancerous diseases in adults and children in the aquifer muscle tissue was less than 1. Therefore, it can be concluded that there are currently no problems for human health in terms of consumption of this fish.

    Keywords: Liza klunzingeri, heavy metals, atomic absorption, Hormozgan province
  • Rouhollah Zare *, Mahdieh Sadat Eftekhar Vaghefi Pages 301-306
    The class of Appendicularians or Larvacea are marine suspension feeders that found widely in most oceans in the world, often being one of the most common groups in zooplankton communities. In this study, monthly sampling was carried out around the coastal waters of Hormuz Island, in the Persian Gulf from August 2011 to June 2012 with a plankton net (300µm mesh size). Oblique tows were made from near the bottom to the surface at four localities (South, North, East and West) of the Island each having two stations. 9 species (including two unidentified species) belonging to four genera, notably Oikopleura dioica, O. longicuada, O. fusiformis, O. rufescens, Stegosoma magnum, Megalocercus huxleyi, Fritillaria formica digitata. O. rufescens, O. longicuada, O. fusiformis, Oikopleura sp1 and O. sp2 occurred in more than 80% of the samples. Maximum abundance was during the April (57.94 ±32.3 ind. m-3), while minimum values occurred in August (zero ind. m-3).
    Keywords: Abundance, Larvacea, Monthly variations, Hormuz Island
  • Banafsheh Payam, Mehdi Soltani, Mehdi Shamsaie Mehrgan *, Houman Rajabi Islami, Melika Nazemi Pages 307-314
    In the present study investigated the antibacterial activity of the methanol and n-hexane extracts of the sea cucumber Holothuria leucospilota on Lactococcus garvieae and Aeromonas hydrophila. The antibacterial activity was determined using a serial dilution method with concentration 7.81, 15.62, 31.25, 62.5, 125, 250, and 500 mg/mL methanol and n-hexane extract of gonads and muscle tissue of sea cucumber. Then bacterial samples were added to dilutions, and optical density was recorded at 0 (before bacterial inoculation) after bacterial inoculation, 12 and 24 hours after inoculation. Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimal Bactericidal Concentration (MBC) of the extracts were determined by the pour plate method. The results showed that the n-hexane hexane extract from gonads and muscle tissue of sea cucumber did not affect MIC and MBC of the mentioned bacteria. Meanwhile, methanol extract from gonads and muscle tissue of sea cucumber had antibacterial activity against Lactococcus garvieae and Aeromonas hydrophila.
    Keywords: Sea cucumber, Methanol extract, Antibacterial Activity, Lactococcus garvieae, Aeromonas hydrophila
  • Parvin Habibi Ardebili, AliAkbar Bagherian Yazdi *, Seyyed Darioush Moghaddas Pages 315-320

    The conservation of biodiversity is necessities sustainable development programs. Conservation of biodiversity relies strongly on the evaluation of extant species factors which affect diversity aspects in a given area. To investigate biodiversity of ants in Miankaleh, a 411 pitfall 110 localities were placed in west, from Oct. 2018 to 2019. Pitfalls were collected 48 hours after place. Then, samples were taken out of the traps, counted, weighted and identified as morphotypes. Sample-based used to test the reliability of sampling. Shannon, Dominance, and Margaret indexes were calculated, dominance and richness respectively. Most individuals were in four genera of Messor, Aphoenogast, Crematogaster and Tapinoma, 84% of samples. Shannon, Dominace and Marglef indices were 0.64, 0.63 and 0.76 respectively. Diversity and richness decreased dramatically in winter so that there were statistically significant differences between them (p<0.01). Taxon's dominance was at the highest in winter and lowest in summer. There was a statistically significant difference between the diversity index of two seasons (p<0.01). Ordination based on principle component analysis Showed the most effective factor on ants’ biodiversity is changes of weather that is associated with seasons change, so that the dominant species were different in springs, winter and summer and a decrease was seen in all taxa in winter. There were a statistically significant positive correlation between Shannon index and minimum and maximum temperatures and negative correlation between dominance and minimum and maximum temperatures and of Dominance was significant negatively.

    Keywords: Ant, Biodiversity, Miankaleh Wildlife Refuge, richness, Dominance
  • Mohammad Yahyaei *, Maryam Karimi Dehkordi Pages 321-328
    Healthy behavior is an appropriate alternative method in combating honey bee pests and diseases to reduce the use of chemical pesticides. In this study, the effect of population size (5, 7 and 10 frames), season (spring and summer) and the interaction between population size and season were investigated on the incidence of health and invasive behaviors of lorestan honey bee colonies. For this purpose, 21 colonies belonging to Lorestan province, Khorramabad city, were used. Liquid nitrogen was used to kill pupae in order to determine the incidence of uncapping and removing traits. In the following, the percentage of uncapping and removing cells was counted 48 hours after pouring liquid nitrogen. The mean of cell removing and uncapping were 94.48%, 92.67%, 91.81% and 88.33% in spring and summer, respectively, but these differences was not significant (p>0.05). The 5 frames populations had the lowest mean of cap uncapping (88.29) and removing (84.43) compared to 7 and 10 frames populations. The incidence of health behavior was affected by the interaction of population size and season so that 7 frame populations had the best health behavior in spring. There was no significant difference between treatments in the occurrence of aggressive behavior. A significant positive correlation was observed between uncapping and removing. In general, the results of this study showed that the lorestan honey bee colonies show good health behavior and they can be used in breeding programs to build resistant populations.
    Keywords: Honey Bee, hygienic behaviors, season, population size, Lorestan
  • MohammadHossein Khanjani * Pages 329-336

    Limited water exchange system is an environmentally friendly system that pursues the goals of sustainable aquaculture and is used in modern aquaculture. In the present study, the effect of different levels of dietary protein on water quality, growth performance and biochemical composition of microbial mass in the system with limited water exchange was investigated. Western white shrimp juveniles with an average weight of 2.5 g were studied in fiberglass tanks with a volume of 160 liters and a density of 1 fish per liter for 5 weeks. Four experimental treatments with different levels of dietary protein including 40, 36, 33 and 30% were considered in the system with limited water exchange. The results of the present study showed that the amounts of dissolved oxygen, pH, total ammonia nitrogen (1.11 mg/l) are higher in the treatment of diet with 40% protein. Growth performance in 33% and 36% protein showed a significant difference compared to 30% and 40% level of protein (P<0.05), so that higher values were observed in 33% and 36% protein treatments. The biochemical composition of the microbial mass was affected by different dietary proteins (P<0.05) and higher amounts of lipid (2.17%) and ash (35.44% of dry weight) were observed in the treatment with 30% protein. According to the present study, it was found that different dietary proteins affect water quality, growth performance of western white shrimp and microbial mass composition and the optimal values in the diet are 33% and 36% of protein.

    Keywords: Diet, Protein, Pacific white shrimp, Limited Water Exchange System, Biofloc
  • Shiva Aghajari Khazaei *, GholamAli Akbarzadeh Chomachaei, Fereshteh Saraji Pages 337-346

    Estuaries play an important role in environmental protection, biodiversity, flood control and drinking water supply and can play an important role in the production of biological materials and the production of medicinal plants. Hormozgan province as a coastal province in the south of Iran has several wetlands. For this purpose, to identify and determine the abundance of Benthose of the international wetlands of the estuary of Shoor, Shirin and Minab in Tiab estuary and Yek shabe in 2016 seasonally. For this purpose, sampling of sediments was carried out using a Van veen grab with a cross section of 0.04 m2 in two estuaries. In this study, different groups of Macrobenthos (Annelida, Mollusca, Crustacea and other macrobenthos (Nemertea, Fish larvae and Echinodermata)) were identified. 23 families of Polychaetes, 5 families of Bivalves, 6 families of Gastropods, 7 families of Arthropods, 2 families of Foraminifera and 1 family of Sipuncula were also identified as 37 genera and 9 species of different families suitable for Tiab. Most abundance belonged to the Foraminifera and also the polychaetes had a considerable abundance. The results of this study showed that a total of polychaetes (17 families), bivalves (5 families), Gastropods (11 families), Scaphopoda (1 family), Arthropods (3 families) and 1 family of Foraminifera as well as 37 genera and 9 species were identified in Yek shabe estuary. Macrobenthos in Tiab estuary with an average of 9428±4376 n/m2 had a higher abundance and Yek shabe estuary with an average of 2.78±0.55 g/m2 had a higher weight macrobenthos in Tiab estuary with average of 9428±4376 n/m2 had higher abundance and in Yek shabe estuary with average of 2.78±0.55 g/m2 had higher weight. According to the results of this study, in general, the abundance of macrobenthos in the Yek shabe estuary was lower than the Tiab estuary, while the weight of all organisms in the Yek shabe estuary was higher than the Tiab estuary. Although several factors affect the final weight of macrobenthos in an area, it seems that the conditions are suitable Yek shabe to provide a greater opportunity for the presence of macrobenthos, followed by feeding, growth and increase in body size and ultimately weight gain.

    Keywords: Macrobenthos, Abundance, Biomass, Tiab, Yek shabe estuaries, Hormozgan province
  • Razieh Khosheghbal, Maryam Shapoori * Pages 347-354
    Kselian River as one of the most important water sources of Savadkooh province, has special importance. This study consisted of the diversity and distribution of Macrobenthos on Kselian River. In the mentioned area, a total of four study stations were selected based on environmental impact, Macrobenthos fauna samples were taken by Surber such that were repeated 3 times at each station with seasonal frequency. Samples were fixed with 4% formalin, were separated in a lab, and then identified and counted. In surveys conducted, 12 families from 5 orders of Macrobenthos were identified.  The results show in the spring season had the most abundance (290 n/m2) and in the summer season had the less abundance (150 n/m2) of the specimen. Ephemeroptera had the most abundance (62.3 % of total) and Plecoptera had less abundance (3.4 % of total) between five classes were identified on Kselian River. During this study the average of the Shannon-Wiener diversity index was calculated 1.31, Simpson dominance species was calculated 0.28 and Margalef richness species was calculated 1.91. According to the biological values of Hilsenhoff (HFBI), the water quality status of Kselian River at stations 1 and 2 and 4 were evaluated excellent, at stations 4 was evaluated very well. Overall according to the results, it was determined that aquatic insects constitute the dominant population of the benthic fauna in Kselian River.
    Keywords: Identification, Distribution, Aquatic insects, Kselian River, Benthos
  • Ibrahim Taghinezad, Mohammadreza Ahmadi, Abolghasem Kamali *, Mehdi Naderi Jolodar, Houman Rajabi Islami Pages 355-362
    The aim of this study was to evaluate the impact of human activities on health and determination of water quality using biological index of macroinvertebrates functional feeding groups. Sampling of macroinvertebrates was monthly performed using a surber sampler from 4 stations in 2017. During one year of sampling, 46475 samples of macroinvertebrates were collected belonging to 16 orders, 35 families and 49 genera. Macroinvertebrates included five functional feeding groups including Collector-Filterer (CF), Collector-Gatherer(CG), Scraper (SCR), Shredder (SHR), Predator (PRD) and Parasite. CG and CF groups had the highest relative frequencies in all study stations, except station 3, where CG and PRD groups were dominant, respectively. In stations with high pollution (especially station 1), the frequency of CG feeding group has increased significantly compared to other stations (especially stations 2 and 4) (ANOVA; F=0.011, p<0.05). Based on the results obtained from the distribution of macroinvertebrates and their food behavior, the impact of human activities including the entry of agricultural, urban, and rural wastewaters to the little Zab river is quite evident and the stations affected by different types of effluents (Station 1 and 4) had the most unfavorable conditions. Therefore, by examining the macroinvertebrates functional feeding group with the least time and cost, it is possible to find possible anomalies caused by human activities and changes in water quality of little Zab river ecosystems.
    Keywords: Benthic macroinvertebrates, functional feeding groups, Water Quality Index, little Zab river
  • Hadi Babaei *, Hosin Saberi, Nima Pourang, Seyed Hojat Khodaparast, Hojat Mohsenpour Pages 363-372

    This study investigates the presence of heavy metals and 16PAHs of the Neour lake water, in Ardbil Province.   The results of heavy metals analysis of Neour lake water in the cat that the level of heavy metals of Cd, Pb, Co and Cr low. The concentration of those heavy metals in most water sample was under the detection limit of atomic absorption device. the Fe level and then Zn were camper tom other heavy metals were higher. The mean concentration Fe, Zn, Ni and Cu in Neour lake over at sampling station were 0.371±0.008, 0.134±0.003, 0.091±0.006, 0.051±0.007 mg/l respectively which concentration Fe and Ni is higher than the TSE-266, WPCL and EC permissible value. The results of 16 petroleum aromatic hydrocarbons (PAHs) analysis showed that the mean concentration of pharantrolin and antrasin in near lake water were 2.7±1.27 and 1.0±1.04 µg/l respectivility this result suggest that the PAHs compound in Neour lake from pyrolytic sources where they originated from petroleum sources. The result of pollution study in Neour lake water showed there the level of pollutant one very low at the current condition where there are at sources of those pollutant the water shad area of Neour lake the result suggest that the lake the is clear.

    Keywords: heavy metals, GC, MS, Neour lake, Ardebil
  • Sadigheh Jahangiri, Mahnaz Mirza Ebrahim Tehrani *, Masoud Torabi Azad, Seyed Ali Jozi Pages 373-382
    Oil pollution is an important environmental issue that can destroy marine and coastal ecosystems. The purpose of this study was to rank the coastal strip of Gilan province in terms of sensitivity to oil spills. First, the main criteria affecting oil spills on the coast were identified. Required data through field studies and surveillance by GPS device, topographic maps of 1.25000, maps of protected areas, satellite images, data of Industry, Mining and Trade Organization and etc. were collected. After mapping for each criterion, they were standardized by fuzzy method and combined using WLC method. The results showed that for low, medium and high degrees of sensitivity, 14, 36 and 50% of the coastline are involved, respectively. The high sensitivity is mostly related to the eastern part of the coast, which is located along the rivers. Low sensitivity is also located on the seafront on granular to medium sandy beaches. In order to validate the WLC method, the longitudinal profile of the shore was prepared based on the sensitivity to oil spills. The position of the peaks of the longitudinal profile of the coast in terms of sensitivity to oil spills was extracted and with field studies, the criteria affecting the sensitivity of the coast at each point were investigated. The results showed that the error of the WLC method is less than 5% and in other words, this method can be trusted with 95% confidence.
    Keywords: Oil Spills, Gilan, Environmental Sensitivity Index, WLC
  • Fereshteh Taleshi, Keivan Saeb * Pages 383-390
    Kiaklayeh wetland is being destroyed due to the actions of the municipality and the negligence of the natural resources department. The growth and development of urban and industrial activities has led to the release of heavy metals into aquatic ecosystems. Therefore, in the present study, the concentrations of iron, aluminum, zinc, nickel, vanadium, manganese, barium and lead in the sediment of three areas of Kiaklayeh wetland that are affected by Mehr housing effluent, agricultural effluent and municipal waste landfill were investigated. Also, the enrichment coefficient (EF) and land accumulation index (Igeo) were studied among the three regions. The results showed that the accumulation of aluminum, manganese and nickel in sediments receiving agricultural and housing effluents is more than an area of the wetland that is affected by the municipal landfill, but the concentration of lead in sediments near the landfill is more than two areas in another parts of the wetland. An Enrichment ratio higher than 1 was obtained for zinc and lead in the area affected by the landfill, for aluminum in the area affected by agricultural effluent and for vanadium in the area contaminated with Mehr housing effluent.
    Keywords: Kiaklayeh wetland, heavy metals, sediments, enrichment ratio, land accumulation index
  • Shabnam Sahipour, Sima Sabzalipour * Pages 391-398
    Today, with the advencement of technology and the development of industries, the level of soil polution by heavy metals has expanded day by day.the aim of thise study was to investigate the indices of Contamination factor, enrichment and Modified Degree of Contamination elements in the around soil of Oxine steel complex in Khouzestan. for this purpose,6surface soil samples were compounded. The around as well as the distances of 100, 200, 300, 400 and 500 meters from the complex were collected. After chemical preparation and digestion of the samples, the concentration of Lead, Nickle, Chromium, Zinc and Iron in them was measured by atomic absorption spectrometer. Based on the results of this study, the mean concentration of Lead, Zinc, Iron, Chromium and Nickel elements were 87.16, 519.97, 32873.73, 1118.40, 34.44 mg/kg respectively obtained. Also, the concentration of all the studied elemnts decreased with increasing distance from the complex, so that the highest concentration of metals in the vicinity and the lowest rate were obtained at a distance of 500 meters from the complex. The interpretation of Contamination indices was Iron<Nickel<Chromium<Lead<Zinc, respectively. Zinc and Lead matals have been introduced as the most important elements of Oxin complex and soil area was known towards non-contaminated iron metal.
    Keywords: Soil, heavy metals, Contamination Indices, Khouzestan Oxin Steel Complex
  • Shahab Aldin Rastegarzadeh * Pages 399-404
    Heavy metal ions have deadly and deadly effects on all life forms and enter the food chain through the disposal of waste in water channels. One of the most important heavy metals is iron. There are several methods used to remove heavy metal ions. The adsorption method is widely used due to its easy operation, low energy consumption, easy maintenance, high adsorption capacity and high efficiency. Activated carbon as an adsorbent with high adsorption capacity and low cost, has many applications in heavy metal removal processes. The purpose of this paper is to remove iron (III) ions from brine entering the chlorinated alcohol system using activated carbon adsorbent to reduce environmental damage. In order to achieve this goal, after preparation of activated carbon adsorbent, and its contact with salt water of chlor-alkali unit containing iron (III) ion, the effect of adsorbent amount factors (0.5 to 2 g/l), contact time (15 to 120 minutes) and pH (3 to 9) were assessed. Based on the results of this study, pH=7 was determined as the optimal pH and 90 minutes as the equilibrium time. with increasing the amount of adsorbent, the removal percentage increased and the maximum removal percentage of iron ions in the amount of 2 g/l of activated carbon adsorbent was obtained. Also, the effect of contact time, pH and the amount of activated carbon adsorbent on the process of iron ion removal was significant (p<0.05).
    Keywords: Activated carbon, Iron ion (III), Adsorption, Environment
  • Alireza Mohammadi *, Kamran Almasieh, Danial Nayeri Pages 405-412
    Nowadays, monitoring the wetlands land-use change trends using satellite images is one of the most important tools for managing and conserving wetlands. The goal of this study was to investigate land cover change in Meighan wetland as a remarkable wintering wetland for water birds and waders in the middle of the country during 2008-2018 in order to evaluate the trend of the changes in this wetland and make managers prompt a proper decision for the effective management. In this study, images of the geo-referenced Landsat satellite, ETM+, OLI 8 TRIS were used and after applying necessary corrections on the images, results were analyzed in the ENVI 5.4 software. The results of the change detections indicated that the area of the wetland has decreased by 63.31% during the study period. Vegetation covers of the wetland diminished by 64%. During the study period, barren lands have increased by 11.6%. Also, the area of agricultural land in the border of the wetland has expanded by 23.15%. Besides, reviewing water birds and waders abundance in 2008 and 2018 showed that abundance of the most families of water birds and waders were higher in 2008. Taking the environmental importance of Meighan wetland into account as a place hosting large populations of water birds and waders, we recommend that management plans to survey and systematically control of this wetland should be implemented.
    Keywords: Change detection, Meighan Wetland, Land cover change, satellite images, Waterbirds, waders
  • Seyed Mohammad Mojabi, Reza Maknoon *, Sadegh Zibakalam Pages 413-422
    Considering that Iran is one of the top 20 countries in the world in biodiversity, this issue has a special place in the laws of the country. The general policies of the environmental system emphasize this important point in various paragraphs, especially paragraph 6. Effective criteria, the importance of each using the opinion of experts identified. Therefore, 49 sub-criteria affecting the implementation of the law, under the three groups of general environmental policy criteria, the law of conservation of genetic resources, protocols under the Convention on Biological Diversity (Nagoya) are identified and then Using Analytic Hierarchy Process (AHP) technique and binary matrix comparison, the coefficients of importance of the criteria were determined to be prioritized. The results showed that among the main criteria, the criteria of general environmental policies (weighing 0.423) are more important than other criteria (weighing 0.423) is more important than other criteria. Among the sub-criteria, sub-criterion protection of Genetic resources and improving them to international standards (weighing 0.389) Access to genetic resources is the responsibility of the sovereign rights of each country (member), protection, renovate, development of natural restores (With a weight of 0.378) and biodiversity, especially wildlife (with a weight of 0.375) and also the preparation of an ecosystem atlas (with a weight of 0.370) had the highest weight among the sub-criteria. Shows from genetic sources.
    Keywords: Genetic Protection Law, General Environmental Policies, Protocols to the Convention on Biological Diversity, Genetic Resources, Sovereign Rights
  • Abolfazl Khosravi *, MohammadReza Fathi, Mohammad Karim Zarchi Pages 423-434

    Every year, more and more people are eager for nature tourism, especially the animal environment in the world, so that nature tourism is known as one of the main areas of tourism. The prerequisite for entering animal ecotourism is to understand the fundamental challenges in this area. On the one hand, countless tourists count the time to attend animal ecotourism, and on the other hand, environmentalists do not consider animal ecotourism to be in the best interest of a protected area. This study aims to investigate the attitudes of tourism marketers and environmental experts towards the dimensions of animal ecotourism in the Alvand Khomein protected area. The statistical sample of the research was 230 environmental experts and fans, as well as those in charge of tourism marketing who were well acquainted with the Alvand region. After surveying these two groups, it was found that there is a difference of opinion between the attitudes of both groups on the dimensions of animal ecotourism. The social, cultural and economic dimensions were dimensions in which both groups disagreed, and only in the environmental dimension of animal ecotourism were the views of the two groups the same. Environmental experts did not consider the presence of numerous tourists in the form of tourist tours for the region to be socially, culturally and economically beneficial to the region and the animal environment. Tourism marketers, on the other hand, believed that maintaining the Alvand Protected Area required investments and costs that animal ecotourism could make possible.

    Keywords: Animal Ecotourism, Social dimension, Environmental Dimension, Cultural dimension, Economic dimension
  • Parvaneh Sobhani, Zeinab Hoseinnezhad, Romina Sayahnia *, Hossein Mahmoodi, Ali Jahani Pages 435-446
    Tourism in protected areas as a mechanism for financial self-government is a support for conservation and a tool for facilitating management. Therefore, tourism in these regions in order to preserve biodiversity and genetic reserves should be achieved based on ecological potential assessment in susceptible areas so that no damage to biological species is done. The aim of this study was to evaluate the susceptible areas of ecotourism using two methods of multi-criteria evaluation and system analysis. For this purpose, 19 options were selected in 7 clusters and each layer was combined using Analysis Network Process (ANP) method to determine the power of the options using Weighted Linear Composition (WLC). The results of multi-criteria evaluation method showed that 18.98% in the Class 1, 2.15% in the Class 2, 15.87% in the Class 3, and about 63% in the Class 4. The results of the system analysis also showed that 19.71% in the Class 1, 2.03% Class 2, 11.41% Class 3, and about 61.70% Class 4. The results of both methods are similar and indicate that due to the conservation status, the existence of endangered animal and plant species, as well as considering the ecological nest of animal species, high elevation and slope in the area, the largest in the protected and safe zones, are some of the reasons, that limits access for visitors to the Eshkevarat No-Hunting area.
    Keywords: Ecotourism, Network Analysis Process (ANP), System analysis, protected areas, Eshkevarat No-Hunting area
  • Elham Barzegar, Saeid Tabesh *, Farzam Farzan, Saeed Amirnejad Pages 447-454

    Regarding the importance of sports tourism and social marketing, this study investigated the role of social marketing in tourism of horse riding in Golestan province. The present study was quantitative, conducted through a survey method and was applied in terms of purpose. Data collection was done by field survey through a questionnaire. The statistical population of the study consisted of horse-riding audiences including tourists (inactive and spectators in this sport) in Golestan province. To measure the research variables, a social marketing questionnaire consisting of 39 questions and 7 components (participation cost, suggestion, motivational context, accessibility, social communication, customer orientation, and public) with 5 Likert range was used. Factor analysis and path analysis were used to analyze the data in the inferential statistics section. For correlation and model fit, SPSS21 and Smart PLS3 were used respectively. The results showed that Cronbach's alpha and composite reliability of all variables were above 0.7 and factor loadings coefficients between indices (questions) and constructs are more than 0.4, so the model is well-fitted. Participation cost, motivational context, accessibility, social communication, and customer orientation were identified as influential factors in the model outputs. Therefore, the relevant authorities of Golestan province should consider these factors in order to develop horse riding and have a specific plan for their improvement.

    Keywords: Hours Riding, Golestan province, Social marketing, Tourism, Sport tourism