فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 106 (زمستان 1400)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 106 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم بولو*، سید جلال سیدی، سروش قاضی نوری، فرخ برزیده صفحات 574-597
    هدف

     پژوهش حاضر موضوع حسابرسی داخلی و گزارش دهی اقدامات خطاکارانه در ایران را بررسی کرده و به شناسایی عوامل موثر بر گرایش حسابرسان داخلی به گزارش دهی اقدامات خطاکارانه پرداخته است.

    روش

    پژوهش پیش رو از نظر هدف، کاربردی است و از نظر روش، در زمره تحقیقات شبه تجربی و در حوزه تحقیقات رفتاری قرار دارد. در این پژوهش از پیمایش سناریومحور و معادلات ساختاری استفاده شد و دیدگاه 458 حسابرس داخلی، طی سال های 1399 و 1400 اخذ و با استفاده از نرم افزار پی ال اس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتیجه پژوهش نشان داد که هنجارهای توصیفی، خودکارآمدی، وجود قوانین و مقررات حمایتی از گزارش کنندگان اقدامات خطاکارانه و کنترل رفتار درک شده، رابطه قوی و معنادار و نگرش و هنجارهای تجویزی رابطه ضعیف و معناداری با گرایش حسابرسان داخلی به گزارش دهی اقدامات خطاکارانه وجود دارد. همچنین سن، جنسیت، تحصیلات، سمت سازمانی، تجربه کاری و سابقه کاری مرتبط با حسابرسی، به عنوان متغیرهای کنترلی، ارتباط معناداری با گرایش به گزارش دهی اقدامات خطاکارانه دارد. افزون بر این، شدت اخلاقی در مدل پژوهش نقش تعدیلگری دارد و ارتباط متغیرهای پژوهش را به طور معناداری تحت تاثیر قرار می دهد.

    نتیجه گیری

    به منظور دستیابی به پیامدهای مثبت گزارش دهی اقدامات خطاکارانه و افزایش اثربخشی حسابرسی داخلی، ضروری است که تصمیم گیرندگان، سیاست گذاران و ذی نفعان، به عوامل موثر بر گرایش به گزارش دهی اقدامات خطاکارانه توجه کنند و برای افزایش آگاهی و دانش حسابرسان داخلی در خصوص نقش و وظیفه آنها در قبال گزارش دهی اقدامات خطاکارانه، ضروری است که نهادهای حرفه ای و ذی صلاح، رهنمودها و استانداردهایی را در خصوص گزارش دهی اقدامات خطاکارانه توسط حسابرسان داخلی تدوین کنند.

    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، گزارش دهی اقدامات خطاکارانه، گرایش به گزارش دهی اقدامات خطاکارانه، پیمایش سناریو محور
  • علی ثقفی*، سید مصطفی حسن زاده دیوا صفحات 598-615
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، پاسخ به این سوال است که آیا نگرش چهارگانه مدیریت به ریسک که با تیوری چشم انداز تجمعی مرتبط است، در وقوع گزارشگری مالی متقلبانه موثر است یا خیر.

    روش

    برای مشخص کردن نقش تیوری چشم انداز تجمعی در وقوع گزارشگری مالی متقلبانه، دو فرضیه مطرح شد. به منظور آزمون فرضیه ها، داده های سالانه 127 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1388 تا 1397 از طریق تحلیل رگرسیون لجستیک رتبه بندی شده بررسی شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش، از اثرگذاری نگرش مدیریت به ریسک در وقوع گزارشگری مالی متقلبانه حکایت می کند. در مجموع، یافته های این پژوهش نشان می دهد که گزارشگری مالی متقلبانه، از چهار الگوی نگرش به ریسک پیروی می کند، به بیان دیگر، زمانی که احتمال سود مرجع کم یا احتمال زیان مرجع زیاد باشد، احتمال گزارشگری مالی متقلبانه افزایش می یابد؛ اما چنانچه احتمال سود مرجع زیاد یا احتمال زیان مرجع کم باشد، احتمال گزارشگری مالی متقلبانه کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

     اگر احتمال تغییر در سود یا زیان اندک باشد، نگرش مدیر به ریسک می تواند مسیر را تغییر دهد. به روایت بهتر، اگر احتمال سودآوری افزایش یابد، مدیر به جای آنکه نگرش خود را از ریسک پذیری به ریسک گریزی تغییر دهد، اندکی از ریسک پذیری خود را کاهش می دهد، بنابراین، می توان استدلال کرد که احتمال گزارشگری مالی متقلبانه «بدون تغییر در جهت نگرش مدیر به ریسک» (از ریسک پذیری به ریسک گریزی) تغییر می کند.

    کلیدواژگان: تئوری تجمعی چشم انداز، گزارشگری مالی متقلبانه، نگرش مدیریت
  • رضا حسینی پور، محمدعلی باقرپور ولاشانی*، مهدی مرادی صفحات 616-636
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط جایگاه شرکت ها در شبکه اجتماعی شرکت های بازار سهام ایران و مدیریت سود اقلام تعهدی است.

    روش

    این پژوهش بر اساس نوع داده های جمع آوری و تحلیل شده، پژوهشی کمی از نوع تحلیل شبکه محسوب می شود. جامعه آماری آن، کلیه شرکت های بازار سرمایه ایران است. داده ها در بازه زمانی 1392 تا 1396 گردآوری و تجزیه و تحلیل شده است.

    یافته ها

     بر اساس یافته ها، رابطه متغیرهای مرکزیت درجه و نزدیکی با مدیریت سود اقلام تعهدی، به ترتیب معکوس و مستقیم است. در ساختار شبکه اجتماعی، با افزایش مرکزیت درجه شرکت های بازار سهام ایران، از قدر مطلق اقلام تعهدی کاسته می شود و استفاده از رویه های مدیریت سود اقلام تعهدی کاهش می‎یابد که این امر از نظارت قانون گذاران و ملاحظات هزینه سیاسی برای این گروه از شرکت ها تاثیر می پذیرد. از سوی دیگر، شرکت های با مرکزیت نزدیکی بالاتر که در شبکه قدرت تاثیرگذاری بیشتری دارند، دارای قدر مطلق اقلام تعهدی بالاتری هستند. همچنین، نتایج مربوط به متغیرهای کنترلی نشان می دهد که متغیرهای نرخ بازده دارایی ها و اندازه شرکت، بر قدرمطلق اقلام تعهدی تاثیر مثبت و معناداری می گذارند.

    نتیجه گیری

    در خصوص رویکرد شبکه محور برای درک رفتار مدیریت سود شرکت ها با توجه به جایگاه آنها در ساختار شبکه اجتماعی شرکت های بازار سهام ایران، دانش اندکی وجود دارد. از این رو، مطالعه حاضر نشان می دهد از آنجا که ساختار شبکه ای شرکت ها در بازار سهام ایران دارای هسته مرکزی و ساختار نیمه متراکم در پیرامون هسته است، بین مرکزیت درجه شرکت و مدیریت سود اقلام تعهدی آنها رابطه معکوسی وجود دارد؛ اما با فاصله گرفتن از مرکز شبکه در شرکت های با مرکزیت نزدیکی بالاتر، استفاده از ابزارهای متهورانه در مدیریت سود اقلام تعهدی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، هیئت مدیره مشترک، مدیریت سود اقلام تعهدی
  • محمدجواد رمضانی، سحر سپاسی*، حسین اعتمادی، جواد رضازاده صفحات 637-663
    هدف

    گزارش خطاکاری، ابزار مهم‎ و موثری برای کشف تقلب است، از این رو، اهمیت آگاهی از عوامل کلیدی تاثیرگذار بر تمایل به گزارش خطاکاری، بیش از پیش در کانون توجه قانون گذاران قرار گرفته است و آنها تلاش می کنند تا کارکنان شرکت ها را به گزارش خطاکاری تشویق کنند. در نتیجه، پژوهش حاضر، به دنبال مدل سازی تمایل حسابداران شرکت ها به گزارش خطاکاری است.

    روش

    شهود اخلاقی یا استدلال عقلی، تیوری رفتار برنامه ریزی شده و مثلث تقلب، دیدگاه های نظری ای هستند که می توانند در مدل سازی تمایل حسابداران شرکت ها به گزارش خطاکاری یا اتخاذ موضع سکوت در قبال آن ادغام شوند. از این رو، مدل پژوهش که بر اساس همین دیدگاه ها طراحی شده است، از لحاظ تکنیک ها، روش ها و آزمون های آماری متعدد، از جمله تحلیل محتوای دلفی، آنتروپی شانون و مدل معادلات ساختاری بررسی شده است. تکنیک سوارا نیز برای تعیین اهمیت و اولویت بندی میزان تمایل به گزارش خطاکاری درون و برون سازمانی استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج آزمون ها، مدل مفهومی طراحی شده در این پژوهش به تایید رسید. گفتنی است که مصاحبه شوندگان نیز بیشتر تمایل داشتند خطاکاری درون سازمانی را به خصوص به رییس هییت مدیره شرکت گزارش دهند.

    نتیجه گیری

     حسابداران می توانند در گزارش تقلب های موجود در سازمان، نقش بسزایی داشته باشند، از این رو، مدیران شرکت ها می بایست فضای سازمان را به شکلی مدیریت کنند که حسابداران تمایل به گزارش خطاکاری پیدا کنند. همچنین قانون گذاران نیز باید در تدوین و تصویب قوانین و مقررات حمایتی از گزارش کنندگان خطا کوشا باشند.

    کلیدواژگان: گزارش خطاکاری، حسابداران، مدل معادلات ساختاری
  • محمدجواد زارع بهنمیری*، فاطمه حسنخانی صفحات 664-690
    هدف

    هدف از اجرای این پژوهش، استفاده از رویکرد فراتحلیل به منظور تحلیل و ترکیب نتایج متناقض و ناسازگار پژوهش های صورت‎ گرفته در زمینه بررسی تاثیر حسابرس و ویژگی های مرتبط با حسابرسی بر تاخیر در ارایه گزارش حسابرسی است. این متغیرها عبارت اند از: اندازه موسسه حسابرسی، تخصص حسابرس در صنعت، تغییر حسابرس، دوره تصدی حسابرس، نوع اظهارنظر حسابرس و فصل شلوغی کار.

    روش

    برای دستیابی به هدف پژوهش با به کارگیری رویکرد لیپسی و ویلسون (2001) و همچنین، اجرای آزمون های Q کوکران و اگر، 75 مطالعه شامل 20 مطالعه داخلی طی سال های 1389 تا 1398 و 55 مطالعه خارجی طی سال های 1989 تا 2019 بررسی شد. در این مطالعات، تاخیر گزارش حسابرسی به عنوان متغیر وابسته و ویژگی های موسسه حسابرسی متغیر مستقل مطرح شده بودند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که بین اندازه موسسه حسابرسی و دوره تصدی حسابرس با تاخیر گزارش حسابرسی رابطه معناداری وجود ندارد؛ اما بین تغییر حسابرس، نوع اظهارنظر حسابرس و فصل شلوغی کار با تاخیر گزارش حسابرسی رابطه مثبتی برقرار است. یافته دیگر اینکه ارتباط منفی بین تخصص حسابرس و تاخیر گزارش حسابرسی نیز به تایید رسید.

    نتیجه گیری

     فعالیت حسابرسان متخصص در شرکت ها می تواند موجب تسریع فرایند حسابرسی شود و گزارش های مالی با تاخیر کمتری در دسترس استفاده کنندگان قرار گیرد. همچنین، برای کاهش تاخیر در ارایه گزارش، می بایست تغییر حسابرسان و مسئله حسابرسی نخستین را کاهش داد و زیرساخت های لازم برای کاهش تحریف های بااهمیت در گزارش های مالی شرکت ها و ارایه گزارش های غیرمقبول حسابرسان را فراهم کرد تا ارایه به موقع گزارش های مالی، غنای بیشتر محتوای اطلاعاتی را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: تاخیر گزارش حسابرسی، فراتحلیل، ویژگی های حسابرس
  • فرزاد غیور*، کبری دهقان صفحات 691-712
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر هزینه های کیفیت بر ارزش ویژه برند شرکت و نیز چگونگی تاثیر نوآوری سبز بر این رابطه است.

    روش

    دوره زمانی پژوهش، سال های 1387 تا 1398 و نمونه برگزیده متشکل از 104 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای اندازه گیری هزینه های کیفیت، از ترازنامه کیفیت تعدیل شده استفاده شده و برای ارزش ویژه برند هر سه بعد بازار، مالی و حسابداری در نظر گرفته شده است. همچنین، نوآوری سبز با استفاده از متغیرهای نوآوری فناوری سبز تعدیل شده و نوآوری مدیریت سبز سنجیده شده است.

    یافته ها

     بین هزینه های کیفیت و ارزش ویژه برند ارتباط معکوس و معناداری وجود دارد که با کاهش هزینه های کیفیت یک شرکت، اعتبار ارزش ویژه برند آن به طور معناداری افزایش می یابد. همچنین، بین هزینه های کیفیت با نوآوری فناوری سبز ارتباط معکوس و معناداری وجود دارد؛ یعنی با کاهش هزینه های کیفیت یک محصول، می توان از منابع آزاد شده، تولید محصولات یا خدمات مطابق فناوری سبز (مناسب محیط زیست) را افزایش داد. علاوه بر این، ارتباطی بین هزینه های کیفیت و مدیریت سبز وجود ندارد، از طرفی بین نوآوری در فناوری سبز و ارزش ویژه برند ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد که با افزایش نوآوری فناوری سبز، اعتبار ارزش ویژه برند شرکت نیز افزایش می یابد. اما بین نوآوری مدیریت سبز با ارزش ویژه برند ارتباط معکوس معناداری وجود دارد؛ هر اندازه شرکتی به نوآوری مدیریت سبز متعهدتر باشد، اعتبار ارزش ویژه برند آن کاهش می یابد. نقش میانجی نوآوری فناوری سبز بر ارتباط بین هزینه های کیفیت با ارزش ویژه برند رد نشد؛ اما مشخص شد که نوآوری مدیریت سبز، میانجی ارتباط بین هزینه های کیفیت و ارزش ویژه برند نیست.

    نتیجه گیری

     کاهش هزینه های کیفیت می تواند به افزایش اعتبار ارزش ویژه برند نزد سرمایه گذاران و مشتریان و نیز آزادسازی منابع برای اجرای فناوری سبز منجر شود.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، هزینه های کیفیت، نوآوری فناوری سبز، نوآوری مدیریت سبز
  • مهناز ملانظری، منا پارسایی*، سعید تقی ملایی صفحات 713-738
    هدف

    ضعف تیوری های اقتصادی در تبیین نحوه تصمیم گیری افراد، به توسعه تیوری های روان شناسی در این زمینه منجر شده است. پژوهش حاضر با تکیه بر تیوری حسابداری ذهنی، به بررسی تاثیر استقراض در گذشته (جهت خرید یک دارایی) بر تصمیم مدیران برای حفظ یا جایگزینی آن دارایی‎ می پردازد و در پی پاسخ به این سوال است که آیا درگیر شدن مدیران در یک عامل روان شناختی می تواند به تصمیماتی منجر شود که در راستای افزایش ارزش شرکت نیست؟

    روش

    این پژوهش تجربی از طرح آزمایش با دو طرح عاملی 2×2 بین گروهی استفاده می کند. متغیرهای مستقل، مبلغ بازپرداخت نشده بدهی (در هنگام تصمیم گیری برای جایگزینی یک دارایی) و وضعیت ترهین دارایی است. متغیر وابسته برای طرح عاملی اول، تصمیم به حفظ یا جایگزینی آن دارایی و برای طرح عاملی دوم، مقدار منافع عاید شده از آن دارایی (از دیدگاه فرد) است. نمونه آماری 80 آزمودنی به شکل ترکیبی از افراد حرفه و دانشگاهی است که به صورت تصادفی در چهار گروه با اندازه یکسان تخصیص یافته اند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که هر چه مبلغ بازپرداخت نشده بدهی بیشتر باشد، تمایل مدیران برای جایگزینی دارایی کمتر است. این عدم تمایل مدیران تا حدی به این دلیل است که از دیدگاه آنان، منافع عاید شده از دارایی کافی نبوده است.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان می دهد که چگونه یک عامل روان شناختی می تواند کیفیت قضاوت و تصمیم گیری‎های مربوط به جایگزینی دارایی را کاهش دهد، از این رو، آگاهی از وجود این گونه خطاهای شناختی، می تواند به غناپذیری دانش در تحقیقات بودجه بندی سرمایه ای بینجامد.

    کلیدواژگان: حسابداری ذهنی، مبلغ بازپرداخت نشده بدهی، وضعیت ترهین، تصمیمات سرمایه گذاری، منافع عاید شده
|
  • Ghasem Blue *, Seyyed Jalal Seyyedi, Soroush Ghazinoori, Farokh Barzide Pages 574-597
    Objective

    Wrongdoing consumes a lot of resources in years and harms companies in many ways. Based on other developed countries experiences, improving and developing whistle blowing is one of the effective and best ways of preventing and detecting wrongdoing activities. The whistle blowing describes the action of a worker disclosing (internally or externally) questionable practices, from within an organization, to the parties that can take remedial actions. Internal auditors are the best people that could do this job and the result show itself as silence, leaving the company and reporting. Recent studies show that the rate and role of internal auditors in detecting, and whistle blowing is increased. However, professional entities in the world are not engaged in this topic and their opinion is not clear about the responsibilities and role of internal auditors in whistle blowing concept. Whistle-blowing describes the action of a worker disclosing questionable practices, from within an organization, to the parties that can take remedial actions. Few researches conducted in the world about whistle blowing and internal audits. This is the first study that examined Iranian internal auditors’ tendency toward the whistle blowing.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose, and terms of method is among quasi-experimental research and in the field of behavioral research. The purpose of this study is to identify factors that influence internal auditors in Iran to blow the whistle. Six individual-level, independent variables (attitude, injunctive norm, descriptive norm, perceived behavioral control, self-efficacy and awareness of the whistle-blowing protection legislation) are examined for their relationship with the dependent variable (intention to blow the whistle). Moral intensity is examined for its moderating effect on the relationships that exist between the seven independent variables and the dependent variable. In this research we used Scenario-based survey and using Structural Equation and analyses 458 questionnaires for internal auditors between 2019 and 2020 is examined using PLS software.

    Results

    Results of this study show that there is a significant and strong relation between descriptive norms, self-efficiency, whistle-blowing protection legislation and weak significant relation between attitude, injunctive norms and tendency of internal auditors for the whistle blowing. Also, age, gender, education, employment position, work experience and auditing work experience as moderating variables have a significant relation with internal auditors for the whistle blowing. Finally, results show that moral intensity is a moderator in the research model and affects significantly the relationship between research variables. Finally, a conceptual framework for the tendency of internal auditors to report whistle blowing was developed and presented.

    Conclusion

    In order to achieve the positive consequences of whistle blowing and increase the effectiveness of the internal audit, it is necessary to consider the factors affecting the tendency to whistle blowing be considered by decision makers, policy makers and stakeholders, and provide the basis for strengthening its infrastructure and developing a culture of reporting erroneous actions. On the other hand, due to the importance and impact of knowledge of internal auditors about their role, responsibility for Whistle blowing, recommended that professional institutions and set standards for reporting wrongdoing and whistle blowing by internal auditors and increase the awareness of internal auditors.

    Keywords: Internal Auditing, Whistle-blowing, tendency, Scenario-based survey
  • Ali Saghafi *, Seyed Mostafa Hasanzadeh Diva Pages 598-615
    Objective

    The purpose of this study is to answer the question of whether the four management attitudes toward risk, which is related to the Cumulative Prospect Theory, is effective in the occurrence of fraudulent financial reporting or not.

    Methods

    To determine the role of cumulative perspective theory in the occurrence of fraudulent financial reporting, two hypotheses were tested and for this purpose, the annual data of 127 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2009 to 2018 were analyzed through ranked logistic regression analysis.

    Results

    The findings of this study confirm the first and second hypotheses of the research on the effect of management's attitude towards risk in the occurrence of fraudulent financial reporting. Overall, the findings of this study show that fraudulent financial reporting follows four patterns of risk attitude, in other words, when the probability of reference profit or the probability of reference loss is high, the probability of fraudulent financial reporting increases, but if the probability of reference profit is high or The lower the probability of reference losses, the lower the likelihood of fraudulent financial reporting.

    Conclusion

    If the probability of change in profit or loss is small, the manager's attitude towards risk can change direction. In other words, if the probability of profitability increases, the manager reduces his risk-taking slightly instead of changing his attitude from risk-taking to risk-aversion. Therefore, it can be argued that the likelihood of fraudulent financial reporting can change "without changing the manager's attitude towards risk" (from risk-taking to risk-aversion)

    Keywords: Cumulative Prospect Theory, Fraudulent financial reporting, Management Attitude
  • Reza Hosseinipour, MohammadAli Bagherpour Velashani *, Mahdi Moradi Pages 616-636
    Objective

    The purpose of this study is to investigate the relationship between the position of companies in the social network of Iranian stock market companies and accrual earnings management.

    Methods

    This research is a quantitative research based on the type of data collected and analyzed. The statistical population is all the companies in the Iranian capital market. In the period 2014-2017, the data were collected and analyzed.

    Results

    The research findings show that the variables of degree centrality and closeness are inversely and directly related to the accrual earning management, respectively. In the structure of the social network of Iranian stock market companies, with the increase in the degree of centrality, companies have less absolute value of accruals and the use of accruals earnings management practices is reduced, which is influenced by legislators' supervision and political cost considerations for this group of companies. On the other hand, companies with higher proximity centrality, which also have more influence in the network, have a higher absolute value of accruals. Also, the results of the control variables show that the variables of asset rate of return and size of the company have a positive and significant effect on accruals.

    Conclusion

    So far, there is little knowledge about the network-based approach in order to understand the behavior of companies' earning management due to their position in the social network structure of companies in the Iranian stock market. Therefore, the present study shows that due to the network structure of companies in the Iranian stock market, which has a central core and a semi-dense structure around the core, there is an inverse relationship between the degree of centrality of the company and the management of accruals by them. But moving away from the network center in companies with a higher proximity centrality increases the use of bold tools in accrual earnings management

    Keywords: Social network analysis, Board interlocks, Accruals earning management
  • MohammadJavad Ramezani, Sahar Sepasi *, Hossein Etemadi, Javad Rezazadeh Pages 637-663
    Objective

    Whistleblowing is one of the most important and effective fraud discovery mechanism; therefore, recognizing key factors affecting whistleblowing intention should be more considered by regulators; and they must try to encourage employees to whistle the blow. As whole, this research aim to modeling accountant whistleblowing intention.

    Methods

    Moral intuition, theory of planed behavior and fraud triangle are three theoretical approaches that can be merged for modeling accountant intention to whistleblowing or not to whistle the blow. Thus, research model that designed on these approaches, is examined by several statistical tests include Delphi content analysis, Shannon entropy and structural equation model. Also, Swara technique is used for evaluating internal and external whistleblowing intention.

    Results

    According to results, research model is approved and, also, interviewers intend to internal whistleblowing specially to chairman of board more than external whistleblowing.

    Conclusion

    Accountants can play important role in reporting organizations fraud, so, managers should mange organization environment in a way that accountant intend to whistle the blow. Also, Legislators should make and sanction laws and regulations that support whistleblower hip-and-thigh

    Keywords: Whistleblowing, The accountant, Structural equations model
  • MohammadJavad Zare Bahnamiri *, Fatemeh Hasankhani Pages 664-690
    Objective

    The purpose of this study is to use a meta-analysis approach to analyze and combine inconsistent results of past researches on the impact of the auditor and audit-related features on the audit report lag. These variables include the auditing firm size, auditor industry specialization, auditor change, the audit tenure, type of auditor report and auditor busy season

    Methods

    in order to achieve the purpose of the research using Lipsey & Wilson (2000) method  and also Cochran’s Q test and Egger test, a total of 75 studies including 20 internal studies during 2010 Up to 2019 and 55 foreign studies during the years 1989 to 2019 were reviewed. In these researches audit report lag was considered as a dependent variable and the characteristics of the audit firm as an independent variable.

    Results

    The results show that there is no significant relation between audit firm size and the auditor tenure with audit report lag. While auditor change, type of auditor report, and auditor busy season have a positive relation with audit report lag. Finally, there is a negative relation between auditor industry specialization and audit report lag.

    Conclusion

    The specialized auditors in companies can speed up the audit process and make financial reports available to users with less audit lag. also to reduce audit report lag, firms should reduce the auditor change and first-year audit and Provide the necessary infrastructure to reduce material misstatements in corporate financial statements and the publishing of qualified report by auditors, which leads to Timely publish of financial statements that enriches the content of information.

    Keywords: Audit report lag, Meta-analysis, Auditor characteristics
  • Farzad Ghayour *, Kobra Dehghan Pages 691-712
    Objective

    This research aims to investigate the effect of quality costs on firm brand equity and ditto how green innovation affects the relationship.

    Methods

    The period of study is from 2009 to 2020 and the selected sample consists of 104 companies listed in Tehran Stock Exchange. To measure the quality costs, the modified quality balance has been used, and for three dimensions of the market, financial, and accounting have been considered to calculate brand equity. Finally, to measure green innovation, of variables, green management innovation, and the modified green technology innovation has been used.

    Results

    The results of the study show that there is a significant reverse relationship between quality costs and brand equity; that by decreasing the quality cost of a company, the credit of its brand equity is significantly increased. Also, there is a significant reverse relationship between quality costs and green technology innovation; that by reducing the quality costs of a product, using released resources, and manufacturing of products or services fitted by the green technology innovation can be increased. Additionally, there isn’t any relation between quality costs and green management innovation; also, there is a significant direct relationship between green technology innovation and brand equity; by increasing green technology innovation, the brand equity value increases. However, there is a negative and significant reverse relationship between green management innovation and brand equity; when a firm engages more in green management innovation; the value of brand equity reduces. The mediating role of green technology innovation on the relationship between quality costs and brand equity was not rejected, but green management innovation has no mediating effect between quality costs and brand equity.

    Conclusion

    To have a strong brand, a business unit must produce goods with competitive manufacturing advantages and market, Suppliers who can offer products with similar quality and functionality but at lower prices will snatch the lead from other competitors and increase their market share. According to the concept of a "quality improvement chain", organizations can increase their competitiveness by improving quality. This will reduce quality costs by eliminating waste and reprocessing. Organizations often face recession due to a lack of internal and external financial resources. On the other hand, improving quality has more benefits than reducing costs. In the absence of product defects and as a result, there is no need to correct those defects, resources are released that can be used to produce new and innovative products. Therefore, the reduction of quality costs can lead to an increase in brand equity value given investors and customers as well as the release of resources for the implementation of green technology.

    Keywords: Quality costs, brand equity, Green technology innovation, Green management innovation
  • Mahnaz Molanazari, Mona Parsaei *, Saeed Taghimollaee Pages 713-738
    Objective

    The weaknesses of economic theories in explaining individual judgment and decision making (JDM) has led to the development of psychological theories. Our paper examines the effect of past debt financing (for purchasing an asset) on managers’ decisions about keeping or replacing an asset. We also study the possibility of costly decision errors in the case of using mental accounting by managers.

    Methods

    We have used an experimental method applying two 2×2 between subjects factorial designs. Our experiment manipulates debt magnitude and debt security. Dependent variables for two factorial designs, are participants’ capital investment decision and past benefit perception. To explore the role of “past benefit perception" variable, as a mediator, between the unpaid principal and the capital investment decision, the regression patterns of Baron and Kenny (1986) have been used. Participants consist of 80 students and professionals assigned to one of four groups through random assignment.

    Results

    Our results suggest that greater unpaid principal causes managers to be more reluctant to part with the asset. As the unpaid principal decreases, individuals’ willingness to replace the asset increases. We also find that participants' perceptions about the past benefits realized from the asset mediate the relation between the unpaid principal balance and participants' investment decision. So, individuals’ reluctance to dispose the asset in the case of high level of unpaid principal is related to the past benefits perceptions. In addition, our findings show that the level of security has no effect on manages’ capital investment decision. From a cognitive perspective, the onerous thought of a large lump sum principal payment (when the debt is secured) or an ongoing stream of future debt service payments (when the debt is unsecured) without any matching benefits appears to overwhelm the economic benefits of replacing the machine.

    Conclusion

    Our study shows that a psychological factor may cause managers to forego investments that they should invest according to the capital budgeting techniques. This cognitive bias arised from the formation of mental accounts reduces JDM quality. Being aware of such cognitive biases contributed to the accounting literature through providing valuable information for capital budgeting studies. It is highly recommended that affiliated Finance, Business and Accounting faculties allocate specific modules in mental accounting and related cognitive biases for post graduate students. In terms of future research directions, it is recommended to study the effect of different debasing techniques such as instruction on the JDM quality in future research

    Keywords: mental accounting, Unpaid principal, Security, Capital investment decision, Obtained benefits