فهرست مطالب

فصلنامه عصر آدینه
پیاپی 34 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید رضی موسوی صفحات 7-26

    یکی از پرسش های جدی در عرصه هنر اسلامی این است که آیا هنر اسلامی، هنری بدون راز و رمز، دنیوی، تزیینی، غیرحکمی و صرفا هنر مسلمانان و سرزمین های اسلامی است که متاثر از دیگر سرزمین ها بوده است و اصطلاح هنر اسلامی تنها یک برچسب برای تقسیم بندی و تفکیک میان هنر مسلمانان با هنر دیگر سرزمین ها تلقی می گردد یا این که هنر اسلامی، هنری رمزگرا، معنادار، حکمی و تاویل پذیر است که برآمده از معرفت شناسی، هستی شناسی و جهان شناسی اسلام است؟ تیتوس بورکهارت بر این باور است که علیرغم این که در فرم، تکنیک و اسلوب، مسلمانان هنر را از دیگر تمدن های هم جوار گرفته اند، اما آن فرم و اسلوب را پس از تغییر، تصاحب و مال خود کرده و از آن هنری جدید، مبتنی بر معرفت شناسی و هندسه ذهنی خود ساخته اند. در این مسیله، اندیشه بورکهارت در مقابل آن دسته از مورخان هنر همچون الگ گرابار قرار دارد که هنر اسلامی را صرفا هنر مسلمانان و بدون هیچ گونه وجه و خصوصیت خاص اسلامی می داند. بورکهارت معتقد است که تعالیم پیامبر اکرم6 موجب تاسیس و شکل گیری تمدن اسلامی گردید و مسلمانان در تدوین و تکمیل این تمدن سهم داشته اند و براساس آموزه های قرآنی و نبوی، هنری را شکل داده اند که با آموزه های اسلامی سازگاری داشته و منحصر به تفکر و زیسته مسلمانان است.

    کلیدواژگان: تیتوس بورکهارت، هنر اسلامی، الگ گرابار، هنر حکمی، هنر تزئینی
  • سیده مریم ایزدی دهکردی صفحات 29-49

    از آن جا که آفریننده اثر هنری، در مراحل شکل گیری آثار هنری نقش بارزی دارد و اثر هنری برگرفته از تجربه درونی هنرمند و حاصل احساس، عاطفه، تخیل و تفکر اوست؛ لذا در این نوشتار، تلاش است برپایه مطالعات اسنادی و با رهیافتی توصیفی _ تاریخی به این پرسش پاسخ دهد که «در دوره انتظار نقش تربیت در تجربه هنری هنرمندان سنتی چه جایگاهی دارد؟» اعتقاد به رعایت اصول تربیت استاد می‎تواند در تجربه هنری او تاثیر به سزایی داشته باشد و سبب خلق آثار شایسته شود. خلق و آفرینش آثار هنری، تنها مبتنی بر سبکی از زندگی و تجربه ای از هنرمند است که نقش تربیت در آن پررنگ است و باوجود دلدادگی درونی و معرفت گسترده در تجربه هنری هنرمند، آثار هنر سنتی در دوران انتظار از قداست خاصی برخوردار می شوند. از آن جا که عنصر انتظار و اعتقاد به ظهور در زندگی فردی و اجتماعی مسلمانان از جایگاه مهمی برخوردار است. تاثیرگذاری انتظار و اعتقاد به ظهور امام عصر4 ابعاد مختلفی در عرصه‎های سیاسی و اجتماعی و اخلاقی و تربیتی و روانی زندگی مردم، را به خود اختصاص می دهد؛ این مقوله جایگاه بسیار مهمی در هنر به خود اختصاص داده است با توجه به این که جامعه کنونی ایران به هنر سنتی وابسته است و موضوع احترام به استاد و جایگاه استاد شاگردی به طور شایسته برقرار است. بر این اساس این مقام می تواند نقش بسیار مهمی در تربیت شاگرد دوران انتظار داشته باشد.

    کلیدواژگان: هنرمند سنت گرا، امام عصر، فتوت نامه، تربیت هنری، استاد و شاگرد، مهدویت، انتظار
  • محمود ملکی راد*، حسین حسن زاده صفحات 51-75

    سرمایه اجتماعی (social capital) یکی از عرصه های مهم سرمایه محسوب می شود. عوامل مختلف اعتقادی، ارزشی، اخلاقی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در تعمیق و گسترش سرمایه اجتماعی نقش دارد. مولفه های اجتماعی یکی از عوامل مهم آن به شمار می رود. از منظر جامعه شناسان عناصری چون: ارتباطات و روابط اجتماعی، اعتماد عمومی، همکاری و همیاری، همبستگی و انسجام اجتماعی و... از مقومات اصلی سرمایه اجتماعی و از ارکان آن به حساب می آیند؛ به گونه ای که با آنها هویت نظام اجتماعی شکل می گیرد و پویا و شکوفا می شود. فرهنگ انتظار علاوه بر کارکردش در حوزه های فردی در حوزه های اجتماعی نیز نقش پررنگی دارد. تعمیق و تحکیم سرمایه اجتماعی یکی از آنهاست و از این جهت می تواند کارکردهای مناسبی را به دنبال داشته باشد. پژوهش پیش رو که از نوع تحقیقات اکتشافی است با روش تحلیل کیفی و با ابزار گردآوری اطلاعات در اسناد موجود از طریق کتابخانه«نقش فرهنگ انتظار در تقویت سرمایه اجتماعی» را مورد بررسی قرار داده و ضمن تبیین مفاهیم کلیدی، به این سوال پاسخ داده است که: فرهنگ انتظار چه نقشی در تقویت سرمایه اجتماعی دارد؟ از مهم ترین یافته ها و نوآوری های این مقاله تبیین کارکردهای فرهنگ انتظار برای تقویت و تعمیق سرمایه اجتماعی با تاکید بر مولفه های اجتماعی است و در این خصوص از نقش سه مولفه : 1. نظم و انضباط اجتماعی؛ 2. اتحاد و انسجام اجتماعی؛ 3. پیوندها و روابط اجتماعی با تاکید بر نقش آنها در تقویت سرمایه اجتماعی گفتگو شده است.

    کلیدواژگان: انتظار، سرمایه اجتماعی، نظم، انسجام، روابط اجتماعی
  • حمید تلخابی صفحات 77-90

    مفهوم تقابل های دوگانه از افلاطون تا رویکرد واسازی دریدا، چارچوب غالب نظام فلسفی غرب بوده است. هم چنان که در فلسفه اسلامی این بحث با نگاه صدرایی تحت عنوان تقابل تشکیکی مطرح می شود و در عرفان از تقابل پارادوکسیکال، نظیر وحدت در کثرت، کثرت در وحدت سخن به میان می آید. نگاه تقابلی در حوزه های مختلف به خصوص در آثار هنری و نمایشی کاربرد دارد که این مقاله تلاش می کند تقابل در عناصر نمایشی انیمیشن زوتوپیا را مورد بررسی قرار دهد. انیمیشن زوتوپیا با نگاه تقابلی، قصه آرمان شهری را روایت می کند که فارغ از انطباق یا عدم انطباق آن با مدینه فاضله در فرهنگ اسلامی و شیعی، تقابل های این اثر موجب نمایشی تر شدن و ارتباط بیشتر مخاطب شده است و می توان در خلق آثار نمایشی، به ویژه آثار مهدوی از آن بهرهبیشتری برد.

    کلیدواژگان: تقابل های دوگانه، آثار نمایشی، انیمیشن زوتوپیا، آرمان شهر
  • علی رضایی آدریانی*، سید رضی موسوی صفحات 93-120

    ژانر پساآخرالزمانی زیر ژانر آخرالزمانی است. این گونه فیلم ها به رویدادهای پس از فجایع هولناک پایان دنیا می پردازد. در میان فیلم های پساآخرالزمانی، دو فیلم کتاب الی و تل ماسه به فاصله ده ساله ویژگی بارزی دارند. این ویژگی نشانه های آشکار مذهبی در این دو فیلم است. کتاب الی نشانه های مستقیم مسیحی و تل ماسه نشانه های مستقیم شیعی دارد. این دو فیلم در کنار نشانه های دینی، دچار تحریف های آشکار در موضوع نجات و موعود ادیان هستند. این مقاله با بررسی نشانه های موعودگرایی این دو فیلم، ظرفیت های ژانر پساآخرالزمانی و محدودیت های این ژانر را بررسی کرده است.

    کلیدواژگان: آخرالزمان، پساآخرالزمان، کتاب الی، تل ماسه
  • اعظم محمودی صفحات 123-144

    سبک ادبی راهی است برای بازنمایی ویژگی ها، باورها و خلقیات ادیب؛ و یکی از رویکردهای سبک شناسی ادبی، بررسی انگیزه های فکری، روانی و اجتماعی موثر در گزینش ساختارهای زبانی یک اثر ادبی است. این پژوهش سعی دارد با رهیافت توصیفی _ تحلیلی به بررسی مولفه های موثر در ایجاد سبک ادبی یکی از سروده هی عربی محمدنصیر اصفهانی؛ از ادبای قرن دوازدهم هجری، در مدح امام مهدی4 بپردازد و بازتاب آن ها را در ساختارهای زبانی وی مشخص کند. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که پایبندی شاعر به عقاید شیعی و رواج این عقاید در دوران زندگی وی؛ ارادت ویژه به امام مهدی4، طبیب بودن شاعر؛ فراق یاران و به سر بردن در غربت، از جمله عوامل شکل گیری ساختار این مدحیه است و او برای مفهوم سازی این قصیده از ابزارهای هنری کلام بهره گیری نموده و با آفرینش تناسبات کلامی، مفهوم مورد نظر خویش را به شکلی فاخر بیان کرده است.

    کلیدواژگان: سبک ادبی، محمدنصیر اصفهانی، مدحیه، امام مهدی
|
  • Seyed Razi Mousavi Pages 7-26

    One of the serious questions in the field of Islamic art is whether Islamic art is an art without mystery, secular, decorative, and only the art of Muslims and Islamic lands that have been influenced by other lands, and the term Islamic art is just a label to divide. And is the distinction between Muslim art and the art of other lands considered, or is Islamic art a cryptic, meaningful, legal and interpretable art that derives from the epistemology, ontology and cosmology of Islam? Titus Burckhardt believes that despite the fact that Muslims have taken art from other neighboring civilizations in form, technique, and style, they have taken possession of that form and style and turned it into a new art based on epistemology. And have made their own mental geometry. In this regard, Burckhardt's thought stands in the way of those art historians such as Grabar, who consider Islamic art to be merely the art of Muslims and without any particular Islamic aspect or character. Burckhardt believes that the teachings of the Holy Prophet (PBUH) led to the establishment and formation of Islamic civilization and Muslims have contributed to the development and completion of this civilization and based on the Qur'anic and prophetic teachings, have formed art that is compatible with Islamic teachings and limited to thought and Lived Muslims.

    Keywords: Titus Burckhardt, Islamic art, Oleg Grabar, Judicial Art, Decorative Art
  • Seyedeh Maryam Izadi Dehkordi Pages 29-49

    Since the creator of the work of art has a significant role in the formation of works of art and the work of art is derived from the inner experience of the artist and the result of his feelings, emotions, imagination & thinking; Therefore, in this article, based on documentary studies and descriptive-analytical method, an attempt is made to answer the question: "What is the place of the role of education in the artistic experience of traditional artists in the waiting period?" Belief in the principles of teacher training can have a significant impact on his artistic experience and lead to the creation of worthy works. The creation of works of art is based only on the lifestyle and experience of the artist in which the role of education is prominent, and despite the inner love and extensive knowledge in the artist's artistic experience, traditional works of art enjoy a special sanctity while waiting. Because the element of expectation and belief in emergence has an important place in the individual and social life of Muslims. The effectiveness of waiting and believing in the advent of Imam Mahdi (as) has various dimensions in the political, social, moral, educational and psychological fields in people's lives; This category has a very important place in art. Considering that the current Iranian society depends on traditional art and the issue of respect for the teacher and the position of the student teacher is properly established, based on this position can play a very important role in educating students. In the waiting period.

    Keywords: traditionalist artist, Imam Mahdi (AS), Art Education, teacher, student, Mahdism, Waiting
  • Mahmoud Maleki Rad *, Hossein Hassan Zadeh Pages 51-75

    Social capital is one of the most important areas of capital. Various religious, value, moral, cultural, political, social and economic factors play a role in deepening and expanding social capital. Social components are one of the important factors. From the perspective of sociologists, elements such as: communication and social relations, public trust, cooperation and assistance, solidarity and social cohesion, etc. are considered as the main components of social capital and its pillars; In such a way that the identity of the social system is formed and becomes dynamic and flourishing. The culture of waiting, in addition to its function in the individual spheres, also plays a significant role in the social spheres. Deepening and consolidating social capital is one of them and therefore it can have appropriate functions.Leading exploratory research, which is a kind of exploratory research with the method of qualitative analysis and data collection tools in the existing documents through the library, has examined the "role of waiting culture in strengthening social capital" and while explaining key concepts, has answered this question: What role does the culture of expectation play in strengthening social capital? One of the most important findings and innovations of this article is to explain the functions of the culture of waiting to strengthen and deepen social capital with emphasis on social components, and in this regard the role of three components: Social relations have been discussed with emphasis on their role in strengthening social capital.

    Keywords: Waiting, Social Capital, order, cohesion, social relations
  • Hamid Talkhabi Pages 77-90

    The concept of dual confrontations from Plato to Derrida's deconstructionist approach has been the dominant framework of the Western philosophical system. As in Islamic philosophy, this argument is presented with Sadra's view as skeptical opposition, and in mysticism, paradoxical opposition, such as unity in plurality, plurality in unity, is discussed. Contrasting perspective is used in various fields, especially in works of art and drama. This article tries to examine the contrast in the dramatic elements of Zootopia animation. Zootopia animation narrates the story of utopia with a confrontational look, which, regardless of its adaptation or non-adaptation to the utopia in Islamic and Shiite culture, the contrasts of this work have made the audience more dramatic and more connected. And it can be used more in creating dramatic works, especially Mahdavi works.

    Keywords: dual confrontations, Dramatic aspects, Zootopia animation, Utopia
  • Ali Rezaei Adriani *, Seyed Razi Mousavi Pages 93-120

    The post-apocalyptic genre is sub-apocalyptic. Such films deal with the events after the horrific catastrophes of the end of the world. Among the post-apocalyptic films, the two films of the book Eli and The Dune have a distinctive feature ten years apart. This feature is a clear religious symbol in these two films. Eli's book has direct Christian signs and The Dune has direct Shiite signs. These two films, along with religious symbols, have obvious distortions in the subject of salvation and the promise of religions. This article examines the capacities of the post-apocalyptic genre and the limitations of this genre by examining the signs of the orthodoxy of these two films.

    Keywords: Apocalypse, Post-Apocalyptic, Eli Book, Dune
  • Azam Mahmoodi Pages 123-144

    Literary style is a way to represent the characteristics, beliefs and temperaments of a writer; And one of the approaches of literary stylistics is to study the intellectual, psychological and social motivations effective in selecting the linguistic structures of a literary work. This research tries to study the effective components in creating the literary style of one of the Arabic poems of Mohammad Nasir Isfahani with a descriptive-analytical approach; One of the poets of the twelfth century AH, About the praise of Imam Mahdi (pbuh) and determine their reflection in his linguistic structures. The results show that the poet adheres to Shiite beliefs; Prevalence of these ideas during his lifetime; Special devotion to Imam Mahdi (pbuh), Being a medico; Separation of companions and living in exile are among the factors shaping the structure of this eulogy and he has used the artistic tools of the word to conceptualize this poem and by creating theological proportions, she has expressed her desired concept in a glorious way.

    Keywords: Literary Style, Mohammad Nasir Esfahani, Praise, Imam Mahdi (pbuh)