فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 56 (زمستان 1400)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 56 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شعله ارسطوپور*، یعقوب مهارتی، مهدی زاهدی نوقابی، نرگس ملکوتی، بهار قادری، فاطمه ذاکری فرد، مریم شعبانی، نازنین زهرا محمدیان صفحات 7-34
    هدف

    هدف اصلی از اجرای پژوهش حاضر، مطالعه ای تطبیقی در خصوص محتوای برنامه های راهبردی تدوین شده دانشگاه های مختلف در سطح ایران، کشورهای آسیا و جهان اسلام بود.

    روش پژوهش

    پژوهش با رویکرد کیفی به روش تحلیل محتوا اجرا شد. جامعه پژوهش، برنامه‏های راهبردی 6 دانشگاه جامع ایرانی، 6 دانشگاه آسیایی و 5 دانشگاه برتر جهان اسلام بود که با روش غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. در گزینش دانشگاه‏ها از نظام‏های رتبه بندی شانگهای، تایمز، QS، لایدن و نظام رتبه بندی جهانی ISC استفاده شد. برای کدگذاری و تحلیل کدها، از رویکرد مایرینگ و نرم افزار MaxQda 18 و 20 استفاده شد تا امکان ترسیم ابر مفاهیم مرتبط با اجزای اسناد و همچنین تعیین فراوانی کدها فراهم شود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش، نشان دهنده آن بود که تفاوت هایی میان اجزا، مفاهیم مطرح در برنامه ها و همچنین روش شناسی برنامه های راهبردی دانشگاه های مختلف وجود دارد؛ به نظر می رسد دانشگاه‏های ایرانی بیشتر به اجزای مختلف برنامه های راهبردی توجه داشته اند؛ به عنوان نمونه در بحث روش شناسی صرفا پرداختن به روش شناسی در برنامه های راهبردی دانشگاه های ایرانی دیده می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، اگرچه مفاهیم مختلفی در برنامه های راهبردی دانشگاه‏ها مطرح شده است اما توجه به مسیولیت اجتماعی اهمیت ویژه ای برای آنها دارد.

    کلیدواژگان: مفاهیم برنامه راهبردی، برنامه راهبردی دانشگاه‏ها، مطالعه تطبیقی، اجزای برنامه راهبردی، روش شناسی برنامه راهبردی
  • محمد فتاحی*، حسن قلاوندی، محمد حسنی صفحات 36-54
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف بررسی ابعاد کارراهه شغلی در اعضای هییت علمی دانشگاه ارومیه انجام گرفت.

    روش پژوهش

     این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی است و جامعه آماری شامل تمامی اعضای هییت علمی شاغل تمام وقت در دانشگاه ارومیه بوده است. بر اساس آخرین آمار و اطلاعات موجود در دانشگاه ارومیه در سال تحصیلی 1399-1398 درمجموع تعداد 537 عضو هییت علمی تمام وقت در این دانشگاه مشغول به کار بودند. حجم کل نمونه بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی و با استفاده از فرمول کوکران، 230 نفر تعیین شد. به منظور گرد آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته کارراهه شغلی اعضای هییت علمی بهره گرفته شد. این پرسشنامه شامل 90 سوال بود که 15 بعد کارراهه شغلی اعضای هییت علمی را مورد سنجش قرار می داد. پایایی این پرسشنامه هم در این پژوهش مورد بررسی و سنجش قرار گرفت که مقادیر ضریب آلفای کرونباخ کل پرسشنامه 86/. به دست آمد. برای تحلیل آماری از آزمون های تی تک نمونه ای و فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که هرکدام از ابعاد کارراهه شغلی در میان اعضای هییت علمی دانشگاه ارومیه از اهمیت بالایی برخوردار است و می توان گفت دارای وضعیت مناسبی است. از بین این 15 بعد، متغیرهای پژوهش، دانش سازمانی، ارتباط با اجتماع، نگرش مثبت با میانگین(98/4) مناسب ترین وضعیت را دارا هستند. همچنین ارتباط با صنعت با میانگین (90/4) در رتبه پایینی قرار داشت. برای بررسی پرسش دوم درباره اولویت بندی ابعاد کارراهه شغلی از آزمون فریدمن استفاده شد. یافته ها نشان داد که ابعاد تعامل و همکاری دارای بیشترین اهمیت هستند. همچنین ارتباط با صنعت کمترین میانگین را دارد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان گفت کارراهه شغلی و داشتن کارراهه شغلی برای اعضای هییت علمی مهم و ضروری است و اینکه با توجه به این ابعاد پیشنهادهایی در جهت ارتقا و مقام و منزلت اعضای هییت علمی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، کارراهه شغلی، تعامل و همکاری
  • زهرا خسروی پور*، احمد زندوانیان، مهدی رحیمی صفحات 57-72
    هدف

    هدف از اجرای پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر رضایت و وفاداری دانشجویان به دانشگاه بود.

    روش

    نمونه پژوهش، 315 نفر از دانشجویان و دانش آموختگان وفادار تحصیلات تکمیلی دانشگاه یزد بودند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد که روایی محتوایی، روایی ملاک و روایی سازه و پایایی آن (94/0) بررسی و تایید شد.

    یافته ها

     نتایج تحلیل عاملی نشان دهنده آن است که 46% از واریانس رضایت از دانشگاه و وفاداری به آن توسط سه عامل (از هشت عامل استخراج شده) رضایت از استادان و وضعیت آموزشی، رضایت از امکانات و خدمات دانشگاه و رضایت از سیاست های مدیریتی دانشگاه تبیین شد. همچنین نتایج آزمون t نشان داد که میانگین دختران از پسران در شش عامل و میانگین دانشجویان تحصیلات تکمیلی از دانش آموختگان، تنها در یک عامل به طور معنی داری بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    درمجموع رضایت دانشجویان تحصیلات تکمیلی و دانش آموختگان دانشگاه یزد از خدمات آموزشی، پژوهشی و رفاهی در حد متوسط و از خدمات مدیریتی در حد پایین بود.

    کلیدواژگان: بازاریابی رابطه مند، رضایت دانشجو، وفاداری دانشجو، عوامل فردی و بافتی، دانشگاه یزد
  • مریم نظری، فرخنده السادات سجادی*، حانیه سادات سجادی صفحات 76-94
    هدف

     با وقوع همه گیری کووید 19، استفاده از آموزش از راه دور به جای آموزش حضوری در نظام آموزش عالی اجتناب ناپذیر شد. مطالعه حاضر با هدف سنجش رضایت دانشجویان از آموزش های الکترونیکی ارایه شده در سامانه مدیریت یادگیری دانشگاه اصفهان در همه گیری کووید 19 انجام شد.

    روش پژوهش

    جامعه مطالعه همه دانشجویان مشغول به تحصیل در نیمسال دوم 1398-99 دانشگاه اصفهان بودند. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 373 نفر تعیین شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته حاوی 34 سوال بود که روایی آن با استفاده از نظرهای 5 نفر از اساتید مدیریت آموزشی ارزیابی شد. پایایی نیز با محاسبه آلفای کرونباخ برابر با 95/0 آزمون شد. پرسشنامه ها به صورت الکترونیکی برای گروه های دانشجویی دانشگاه ارسال و داده های جمع آوری شده با روش های آمار توصیفی در نرم افزار اس پی اس اس تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که حدود نیمی از دانشجویان (47درصد) از آموزش های الکترونیکی ارایه شده رضایت داشتند. درصد رضایت از بعدهای محتوای آموزش، زیرساخت و فناوری، پشتیبانی، ارتباطات و ارزیابی به ترتیب 38، 58، 40، 60 و 32 بود. بیشتر نارضایتی دانشجویان مربوط به استفاده از امکانات پویایی نمایی و چندرسانه ای برای انتقال مطالب، سرعت اینترنت، بروز مشکل ارتباطی و دشواری در اشتراک گذاری مطالب و آموخته ها بین دانشجویان بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی یافته های پژوهش حاضر دال بر آن بود که میزان رضایت کل از آموزش ها در بیش از نیمی از فراگیران به سمت طیف نارضایتی متمایل بود. بنابراین، پیشنهاد می شود توانمندسازی اساتید، فراهم آوردن زیرساخت های لازم و درنظر گرفتن کمک های مالی موردتوجه مدیران آموزشی دانشگاه قرار گیرد تا از این طریق به بهبود برگزاری این دوره ها کمک شود.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش از راه دور، رضایت، دانشجو، آموزش عالی، کووید 19
  • محمد خادمی*، بهروز رحیمی، زهرا سایه وند، ایمان لطفی صفحات 99-126
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف بررسی سازوکار مشارکت اقتصادی و اجتماعی دانشگاه ها در چارچوب مدل های کسب وکار اجرا شده است.

    روش پژوهش

    رویکرد این پژوهش کیفی است که یک پژوهش کاربردی نامیده می شود و از تحلیل سند برای روش پژوهشی خود استفاده می کند. گروه هدف این پژوهش، تمامی مستندات مرتبط با مدل های کسب وکار دانشگاه و روش نمونه گیری به صورت هدفمند مبتنی بر ملاک هستند. پس از تحلیل اسناد، یافته ها توسط گروهی از خبرگان به منظور اعتبارسنجی آنها به بحث گذاشته می شوند.

    یافته ها

    یافته ها در چارچوب های همکاری و مشارکت اقتصادی دانشگاه در دو بخش فرایند و عناصر تاثیرگذار ارایه شد که هر بخش از عناصر و مولفه های مختلف جنبه ای از همکاری دانشگاه ها و کسب وکارها را نشان می دهد. بررسی مدل های کسب وکار دانشگاه ها نشان می دهد که دانشگاه با یک یا چند کارکرد اصلی خود (آموزش، پژوهش، خدمات) می تواند مشارکت اقتصادی و اجتماعی خود را در جامعه تعریف کرده و در ذیل آن اقدام کند. همچنین می توان از مدل های کسب وکار دانشگاهی برای ارتقای مشارکت اقتصادی دانشگاه، طراحی مدل های کسب وکار برای سناریوهای آینده آموزش عالی، شناسایی مسیرهای نوآوری و بررسی عمیق و چندجانبه دانشگاه به عنوان یک نهاد اقتصادی استفاده کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند که با بررسی ماهیت و مولفه های مدل های کسب وکار دانشگاه، می توان چارچوبی مناسب به منظور طراحی مدل کسب وکار مطلوب دانشگاه با تاکید بر توسعه اقتصادی منطقه برای پژوهش ها و سیاست های آموزش عالی ارایه داد.

    کلیدواژگان: دانشگاه، مشارکت اقتصادی و اجتماعی، مدل کسب وکار، جامعه
  • مریم قبادی، مریم برادران حقیر*، هادی رهنما صفحات 132-162
    هدف

     این پژوهش با هدف بررسی توانمندی ها و شایستگی های دانش آموختگان رشته علوم قرآن و حدیث انجام گرفته است.

    روش پژوهش

     به این منظور به شیوه توصیفی-تحلیلی از الگوی پرسشنامه شارع پور و همکاران (1380) استفاده شده است. پیمایش از طریق سامانه پرس آنلاین، اجرا و تعداد 212 پرسشنامه تحلیل شد. ابتدا برازش مدل با نرم افزار 24 AMOS در دو بعد «نگرش و سبک زندگی» و «سواد و مهارت حرفه ای» تایید شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار 24 SPSS به شیوه توصیفی (فراوانی و درصد) و شیوه استنباطی (آزمون خی دو و فریدمن) تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد نمونه مورد بررسی در این پژوهش که بیش از 86 درصد آنها دانش آموختگان تحصیلات تکمیلی هستند، در دو مولفه «سواد تخصصی» و «آشنایی با نهادها و شخصیت های علمی» نیازمند توجه ویژه اند، نقش دانشگاه را در ایجاد هویت دانشگاهی، فهم فرهنگی و ایجاد مهارت های پایه زبان خارجی و فناوری اطلاعات موثر نمی دانند، اما تحصیلات خود را در موفقیت شغلی مفید ارزیابی می کنند.

    نتیجه گیری

    رشته علوم قرآن و حدیث به جهت ایجاد توانمندی و شایستگی های دانش آموختگان در ابعاد مختلف نیازمند بازنگری است.

    کلیدواژگان: شایستگی، دانش آموختگان، علوم قرآن و حدیث، برنامه درسی، اشتغال
|
  • Sholeh Arastoopoor *, Yaghoub Maharati, Mahdi Zahedi Nooghabi, Nargess Malakooti, Bahar Ghaderi, Fatemeh Zakerifard, Maryam Shabani, Nazanin Zahra Mohamadian Pages 7-34
    Objective

    The main purpose of this research, was a comparative study on the content of strategic programs developed by universities in Iran. Asian countries and the Islamic world.  

    Methods

    The research was done by means of content analysis method with a qualitative approach.  The statistical population of the research consisted of the strategic programs of  6 Iranian Comprehensive Universities, 6 Asian Universities and 5 top universities of the Islam world that were selected by biased and purposive sampling. In the selection of universities, Shanghai ranking systems, Times, QS, Logging and the ISC global ranking system were used.   For coding and code analysis, Mayring’s approach, MaxQda software 18 & 20 were used to draw concepts associated with the components of the documents as well as the determination of the abundance of codes.  

    Results

    The results revealed the existence of some differences between elements, concepts and methodology of various strategic plans of different universities. Iranian universities seem to focus more on different components of strategic programs; As an example, in the field of methodology, only addressing methodology  can be seen in strategic programs of Iranian universities

    Conclusion

    According to the research findings, although various concepts have been raised in strategic plans of universities, paying attention to social responsibility is very important for them.

    Keywords: Strategic plan concepts, University strategic plan, comparative study, Elements of strategic plan, Methodology of Strategic plan
  • Mohamad Fatahi *, Hassan Galavandi, Mohammad Hassani Pages 36-54
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the dimensions of career path among the faculty members of Urmia University.

    Methods

    This is a descriptive and correlational study, and the statistical population included all of the full-time faculty members of Urmia University. According to the latest statistics and available information at Urmia University in the academic year of 1398-1399, a total of 537 full-time faculty members were working at this university. The total sample size was 230, that was determined by proportional stratified sampling method using Cochran formula. In order to collect data, a researcher-made career path questionnaire was used. The questionnaire consisted of 90 questions that assessed 15 aspects of the career path of faculty members. The reliability of this questionnaire was also evaluated in this study, and the Cronbach's alpha coefficient of the whole questionnaire was 86/.  One-sample t-test and Friedman tests were used for statistical analysis.

    Results

    The results showed that each of the dimensions of career path are of great importance to the faculty members of Urmia University, and it can be said that they are in a good status.  among these 15 dimensions, research variables, organizational knowledge, relations with community, and positive attitude with an average of ( 4.98) are in the most suitable condition. Furthermore, the relationship with industry was in a low rank with an average of (4.90). The Friedman test was used to examine the second question regarding the prioritization of career path. The results showed that the dimensions of interaction and cooperation are the most important ones. Moreover, the connection with industry has the lowest average.

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be said that career path and having a career path are important and necessary for faculty members, and with regarding to these dimensions, some suggestions were provided for the promotion and status of faculty members.

    Keywords: Faculty members, Career Path, Interaction, collaboration
  • Zahra Khosravi Pour *, Ahmad Zandavanian, Mehdi Rahimi Pages 57-72
    Purpose

    The purpose of this study was to identify the factors affecting students' satisfaction and loyalty to the university.

    Method

    The statistical population consisted of 315 loyal students and graduates of Yazd University who were selected by stratified random sampling method. Data were collected using a researcher-made questionnaire, and its content validity, criterion validity and also its construct validity and its reliability (0.94) were evaluated and confirmed.

    Findings

    The results of factor analysis indicated that 46% of the variance of university satisfaction and loyalty to it was explained by three factors (extracted from eight factors): satisfaction with professors and educational status, satisfaction with university facilities and services, and satisfaction with university management policies. Also, the results of t-test showed that the average of being satisfied about six factors in girls was higher than boys and the average of being satisfied in post graduate students was significantly higher than graduates in one factor.   

    Conclusion

    In general, the satisfaction of graduate students and graduates of Yazd University from educational, research and welfare services was in a medium level and about the management services it was in a low level.

    Keywords: Relation-oriented Marketing, student satisfaction, Student Loyalty, individual, Texture factors, Yazd University
  • Maryam Nazari, Farkhondeh Alsadat Sajadi *, Haniye Sadat Sajadi Pages 76-94
    Objective

    with the outbreak of Covid-19,  use of E-learning instead of face-to-face education in higher education became inevitable. The present study aimed to assess the students' satisfaction with E-learning provided  by the Isfahan university’s management system  during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    The study population included all of the students ,that were studying in the second semester of 1398-1399 at the Isfahan university.  By using a simple random sampling method, 373 persons were determined as the statistical population. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, containing 34 questions, that its validity was evaluated using 5 educational management professors. Reliability was calculated by Cronbach’s alpha, and it was equal to 0/95.  The questionnaires were sent electronically to the university student groups and the collected data were analyzed  by descriptive statistics methods in SPSS software.

    Results

    The results showed that about half of the students (47%) were satisfied with the E-learning provided by the Learning Management System (LMS). The percentage of satisfaction with the content of education, infrastructure and technology, support, communication and assessment was 38, 58, 40, 60, and 32, respectively.  Dissatisfaction of most of the students was related   to the use of dynamic and multimedia facilities for transferring content, internet speed, connection problems, and difficulty in sharing content and learning between students.

    Conclusion

     In general, the findings of the present study indicated that more than half of the learners were dissatisfied with E-learning.  Therefore,  it is suggested that  empowering professors, providing the necessary infrastructure, and  determining amounts as financial aid  be considered by the university's educational administrators in order to help improve the conduct of these courses.

    Keywords: Distance learning, e-learning, Satisfaction, Student, Higher Education, COVID-19
  • Mohammad Khademi *, Behrooz Rahimi, Zahra Sayevand, Iman Lotfi Pages 99-126
    Objective

     The purpose of this study was to investigate the mechanism of economic and social participation of universities in the framework of business models.

    Methods

    The approach of this research was qualitative, and it is called an applied research. Document analysis was used as the research method. The target group of this study consisted of all of the documents related to university business models and targeted sampling method based on criterion. After analyzing the documents, the findings will be discussed by a group of experts to validate them.

    Results

    Findings in the framework of cooperation and economic participation of the university were presented in two parts of the process and influential elements, and each part of the various elements and components shows an aspect of the cooperation of universities and their businesses.  The analysis of the universities` business models shows that university can define its economic and social participation in society with one or more of its main functions (education, research, services), and act in accordance with them.  Academic business models can also be used to enhance the university's economic participation, to design future higher education scenarios, to identify innovation routes, and also to profound and multilateral examination of the university as an economic institution.

    Conclusion

    The results indicate that by examining the nature and components of the university business models, an appropriate framework can be provided for designing an optimal university business model with emphasis on the economic development of the region for research and higher education policies.

    Keywords: University, economic, social participation, Business Model, society
  • Maryam Ghobadi, Maryam Baradaran Haghir *, Hadi Rahnama Pages 132-162
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the capabilities and competencies of graduates of the Quranic sciences and tradition major.

    Methods

    For this purpose, the model of Sharepour et al.’s (2001) questionnairehas been used in a descriptive-analytical manner.   The survey was conducted through an online questionnaire system and 212 questionnaires were analyzed. At first, the fitting of the model was confirmed by AMOS 24 software in two dimensions of "attitude and lifestyle" and "literacy and professional skills". Then the data were analyzed by SPSS 24 software in descriptive method (frequency and percentage) and inferential method( Chi-Square and Friedman test).

    Results

    The findings show that the  analyzed sample in this study, that more than 86% of it  included graduate students, in the two components of "specialized literacy" and "familiarity with institutions and scientific personalities" require a  particular attention. They do not consider the role of university to be effective in creating academic identity, cultural understanding, and developing basic foreign language and information technology skills, but they believe  education in that field is helpful in their career success.

    Conclusion

    The Quranic sciences and tradition major requires to be reviewed in order to create the capabilities and competencies of the graduates in different dimensions.

    Keywords: Competence, graduates, Quranic sciences, Tradition, Curriculum, employment