فهرست مطالب

روانشناسی اجتماعی - سال دهم شماره 64 (تابستان 1401)

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال دهم شماره 64 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاها عشایری، طاهره جهان پرور*، الهام عباسی، مصطفی بازگیر صفحات 1-16

    قتل؛ کشتن و سلب جان انسانی دیگر با هر انگیزه ای است که جزء جرایم خشن اجتماعی محسوب می شود. هدف این پژوهش مطالعه عوامل موثر بر وقوع قتل و ارایه راهکارهای اجتماعی-فرهنگی است. روش تحقیق از نوع فراترکیب بوده و جامعه آماری آن 38 تحقیق موردی (کمی+کیفی) به صورت تمام شماری و تعمدی در بازه زمانی 1377-1400 بوده است. نتایج نشان می دهد که 1. شاخص فرهنگی (عوامل طایفه ای، ارزشی و نگرشی) 2. اقتصادی (عوامل اختلافی، شکافی و ساختاری)؛ 3. اجتماعی (عوامل اقلیم-محیطی، تعاملی، پروفایلی، نهاد خانواده، اعتیاد، سرمایه، کنترل اجتماعی، ساختاری و هنجاری)؛ 4. روانی- شخصیتی و 5. جمعیت شناختی (پایگاه اقتصادی-اجتماعی، سن، جنسیت، وضعیت تاهل، وضعیت شغلی، قومیت، سطح تحصیلات، محل سکونت، حجم جمعیت خانواده، محل تولد، زمان و فصل واقعه) در وقوع قتل موثر بوده است. جامعه ایران در حال گذار از شرایط سنتی (سبک زندگی) به مدرن (فردگرایی و نوسازی اجتماعی) بوده و به دلیل عدم هماهنگی نهادهای اجتماعی (ستیز ارزشی-نهادی)، شکاف طبقاتی، ناکامی اجتماعی و بی سازمانی اجتماعی، جامعه دچار کژ کارکرد و شرایط آنومیک (انباشت فشارهای اجتماعی-اقتصادی) شده و در اثر عدم هماهنگی جامعه با شرایط جدید و حل نیازهای جامعه (توسعه ناموزون، تضاد اجتماعی، آشفتگی فرهنگی، نابسامانی نهاد خانواده، فشار اقتصادی روی طبقات اجتماعی، احساس بی عدالتی و محرومیت نسبی)، قتل نیز افزایش یافته است. به تعبیری، قتل رفتاری فردی، اما کنشی اجتماعی است که شرایط جامعه (عوامل پنج گانه فوق)، زمینه های اقدام به قتل را تسهیل می کنند. در نهایت می توان با انجام سیاستگذاری مناسب اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی از وقوع قتل در جامعه جلوگیری کرد و ادامه راهکارهای آن ذکر شده است.

    کلیدواژگان: بی سازمانی اجتماعی، قتل عمد و غیر عمد، مسائل اجتماعی، مسائل ناموسی
  • شیما سادات برقعی*، امنه دهقان سانیچ، فرانک مرادی، ستاره حسینی مجد صفحات 17-29

    اخیرا همه گیری بیماری کرونا ویروس جدید (covid -19) منجر به ایجاد استرس و اضطراب زیادی در سراسر جهان شده است . پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل اضطراب کرونا براساس تاب آوری و سبک های دلبستگی با نقش میانجی گری جهت گیری مذهبی می باشد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. حجم نمونه براساس نسبت متغیر به آزمودنی که معمولا تعداد نمونه ها باید حداقل 2 تا 10 برابر متغیرها (آیتمها) باشد. در این پژوهش از آنجایی که پرسشنامه های مورد استفاده شامل 57گویه می باشد ، از اینرو حجم نمونه با توجه به حداقل شرایط تحلیل اماری200 نفر از دانشجویان شهر قم به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده وداده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های تاب آوری (کانر دیویدسون ،2017) ، سبک های دلبستگی (کولینز و رید ،1990) ،اضطراب کرونا ویروسی (CDAS) و جهت گیری مذهبی (آلپورت ، 1380) جمع آوری شده وبرای تجزیه و تحلیل داده ها ازهمبستگی پیرسون و معادلات ساختاری (SEM) نرم افزار spss وsmart pls.2 استفاده شد. براساس نتایج بدست آمده مدل علی رابطه بین تاب آوری ، سبک های دلبستگی، جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی و اضطراب کرونا براساس شاخص های مختلف برازش تایید شد . نتایج نشان می دهد در سطح اطمینان 95/0 به علت بزرگتر بودن سطح معنی داری تی و آماره سوبل (3.145) از میزان 1.96 مشخص می شود دلبستگی اضطرابی بر اضطراب کرونا با میانجی گری جهت گیری مذهبی درونی اثر مستقیم معناداری داشته است و به علت کوچکتر بودن سطح معنی داری تی و آماره سوبل (0.321) مشخص می شود دلبستگی اضطرابی بر اضطراب کرونا با میانجی گری جهت گیری مذهبی بیرونی اثر مستقیم معناداری نداشته است.در سطح معنی داری تی و آماره سوبل (3.181) دلبستگی ایمن و (2.439) تاب آوری از میزان 1.96می توان نتیجه گرفت تاب آوری و دلبستگی ایمن بر اضطراب کرونا با میانجی گری جهت گیری مذهبی درونی اثر مستقیم و مثبت معناداری داشته است.نتایج فوق نشان می دهد تاب آوری با تقویت جهت گیری مذهبی درونی، بر کاهش اضطراب کرونا اثر دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سبک دلبستگی اضطرابی، سبک دلبستگی ایمن جهت گیری مذهبی درونی، جهت گیری مذهبی بیرونی، اضطراب کرونا
  • کبری اویس* صفحات 31-40

    این مطالعه با هدف بررسی راهکارهای ارتقای سطح توانمندی معلمان ابتدایی جهت استفاده از شیوه های نوین آموزش درفضای مجازی آموزش و پرورش ناحیه سه شهرستان کرمانشاه انجام شده است. و به عنوان یک پلت فرم برای نوشتن متن نوشتاری با استفاده از روش تحقیق کیفی می باشد. در این تحقیق از 12 نفر از اساتید و خبرگان مسلط به شیوه های نوین تدریس ناحیه سه آموزش و پرورش شهرستان کرمانشاه استفاده شده است. به منظور شناسایی راهکارهای موثر بر ارتقای سطح توانمندی معلمان روش تحلیل مضمون به کارگرفته شد. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی و شاخص اشباع نظری نسبت به نمونه گیری از جامعه پژوهش اقدام شد. به این منظور، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، چند نفر از خبرگان حوزه ی مدیریت آموزشی شناسایی و مورد مصاحبه قرار گرفتند. برای حصول اطمینان از روایی ابزار در پژوهش، از نظرات ارزشمند اساتید آشنا با این حوزه و متخصصان دانشگاهی که در این حوزه خبره و مطلع بودند استفاده شد. همچنین برای ارزیابی پایایی روش پیشنهادی لینکن و کوبا استناد و برای تامین اعتبار و مقبولیت داده ها از روش درگیری دایمی و مستمر استفاده شد. درارتقای توانمندی معلمان 5 مولفه (شایستگی سواد اطلاعاتی، شایستگی برقرار ارتباط و همکاری، شایستگی تولید محتوای الکترونیکی، شایستگی های امنیتی و بهداشتی و شایستگی حل مسیله) تاثیرگذار بودند، بنابراین می توان نتیجه گرفت توانمندی در سازمان های آموزشی از اهمیت بیشتری نسبت به سایر سازمان ها برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی راهکارهای ارتقای سطح توانمندی معلمان ابتدایی جهت استفاده از شیوه های نوین آموزش درفضای مجازی آموزش و پرورش ناحیه سه شهرستان کرمانشاه انجام شده است. و به عنوان یک پلت فرم برای نوشتن متن نوشتاری با استفاده از روش تحقیق کیفی می باشد. در این تحقیق از 12 نفر از اساتید و خبرگان مسلط به شیوه های نوین تدریس ناحیه سه آموزش و پرورش شهرستان کرمانشاه استفاده شده است. به منظور شناسایی راهکارهای موثر بر ارتقای سطح توانمندی معلمان روش تحلیل مضمون به کارگرفته شد. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی و شاخص اشباع نظری نسبت به نمونه گیری از جامعه پژوهش اقدام شد. به این منظور، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، چند نفر از خبرگان حوزه ی مدیریت آموزشی شناسایی و مورد مصاحبه قرار گرفتند. برای حصول اطمینان از روایی ابزار در پژوهش، از نظرات ارزشمند اساتید آشنا با این حوزه و متخصصان دانشگاهی که در این حوزه خبره و مطلع بودند استفاده شد. همچنین برای ارزیابی پایایی روش پیشنهادی لینکن و کوبا استناد و برای تامین اعتبار و مقبولیت داده ها از روش درگیری دایمی و مستمر استفاده شد. درارتقای توانمندی معلمان 5 مولفه (شایستگی سواد اطلاعاتی، شایستگی برقرار ارتباط و همکاری، شایستگی تولید محتوای الکترونیکی، شایستگی های امنیتی و بهداشتی و شایستگی حل مسیله) تاثیرگذار بودند، بنابراین می توان نتیجه گرفت توانمندی در سازمان های آموزشی از اهمیت بیشتری نسبت به سایر سازمان ها برخوردار است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، شیوه های نوین فضای مجازی .توانمندسازی، شیوه های نوین فضای مجازی
  • فریبا کلانتری*، سکینه رستمی کیا صفحات 41-52

    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی تحمل ناکامی بر اساس دلبستگی به خدا و جهت گیری زندگی در دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر رامهرمز بود. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر رامهرمز بود، که320 نفر از جامعه مذکور با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از آزمون جهت گیری زندگی اسچیر و کارور (1985)، پرسشنامه دلبستگی به خدا بک و مک دولاند (2004) و مقیاس تحمل ناکامی هارینگتون (2005) استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین دلبستگی به خدا و جهت گیری زندگی با تحمل فرد در برابر ناکامی رابطه معناداری وجود داشت. هم چنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون با روش ورود نشان داد حدود 48 درصد واریانس متغیر تحمل ناکامی توسط متغیرهای دلبستگی به خدا و جهت گیری زندگی تبیین شده است.جهت تعیین سهم هر یک از متغیرهای دلبستگی به خدا و جهت گیری زندگی در پیش بینی تحمل ناکامی در دانش-آموزان، از تحلیل رگرسیون گام به گام نیز استفاده شد که در اولین گام دلبستگی به خدا توانست 47 % درصد از واریانس تحمل ناکامی را تبیین کند.بنابراین با استناد به یافته های حاصل از این پژوهش، پیشنهاد می شود که در مراکز آموزشی جهت افزایش و ارتقا میزان تحمل دانش آموزان در برابر ناکامی و افزایش سلامت روان-شناختی آنها به متغیرهای دلبستگی به خدا و جهت گیری زندگی توجه ویژه ای مبذول شود.

    کلیدواژگان: دلبستگی به خدا، جهت گیری زندگی، تحمل ناکامی
  • احسان زیادلو، جوانشیر اسدی*، سونیا جاهدی دلیوند صفحات 53-67
    هدف

    شخصیت یکی از عوامل موثر در ایجاد تفاوت های فردی و مجموعه ای از صفات و ویژگی های شخصی است که می تواند برای مقایسه اشخاص با یکدیگر مورد استفاده قرار گیرد. صفات شخصیتی می توانند بر چگونگی تشخیص و تفسیر محیط اطراف به وسیله فرد اثر بگذارند و بر کیفیت زندگی او نقش بسزایی داشته باشند. به طور کلی اعتقاد بر این است که ویژگی های شخصیتی متفاوت افراد در میزان رضایت یا نارضایتی افراد از زندگی و کیفیت آن موثر است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های شخصیتی، کیفیت زندگی و نگرش به زندگی در مراجعین دارا و فاقد حیوان خانگی به کلینیک های دامپزشکی شهرستان گرگان بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- علی مقایسه ای بود. جامعه آماری مورد نظر مراجعین دارا و فاقد حیوان خانگی به کلینیک های دامپزشکی شهرستان گرگان در سال 1395 می باشند، روش نمونه گیری در دسترس و تعداد 60 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند، جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه 6 عاملی هگزاکو (HEXACO-PI-R) برای ویزگی های شخصیتی، پرسشنامه ویر و شربون برای کیفیت زندگی و پرسشنامه باتیستا برای نگرش به زندگی استفاده شده است.

    یافته ها

     نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که از میان مولفه های ویژگی های شخصیتی با سطح معنی داری (383/0)، مولفه صداقت و تواضع، هیجانی بودن،برون گرایی، توافق جویی، وجدانی بودن، گشودگی به تجربیات جدید (که خرده مقیاس برون گرایی از بقیه بیشتر بود) و از میان مولفه های کیفیت زندگی با سطح معنی داری (656/0) نقش جسمانی، درد بدنی،عملکرد اجتماعی، نقش هیجانی، سلامت عمومی (که خرده مقیاس عملکرد اجتماعی از بقیه بیشتر بود) و از میان مولفه های نگرش زندگی با سطح معنی داری (514/0) مولفه ی چارچوب و تکمیل در میان دو گروه تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش، بین ویژگی های شخصیتی، کیفیت زندگی و نگرش به زندگی در مراجعین دارا و فاقد حیوان خانگی تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، کیفیت زندگی، نگرش به زندگی، حیوان خانگی
  • ایلناز سجادیان*، سحر طاهری، نگار برکت صفحات 69-83

    کار از نظر سلامت عامل بسیار ارزشمندی محسوب می شود و درصد قابل توجهی از شاغلین در حرفه های مختلف با برنامه نوبت کاری مشغول به کار هستند، همچنین نوبت کاری یکی از پدیده های اجتماعی است که در تاریخ بشری ریشه دارد و از روزگاران دیرین، مقوله ای آشنا بوده است و سرمایه روانشناختی از سرمایه های ناملموس سازمانی است که برخلاف سرمایه های ملموس با هزینه های کمتر قابل مدیریت و رهبری می باشد، لذا این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر مولفه های سرمایه روانشناختی کارکنان نوبت کار دانشگاه به مرحله اجرا در آمد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه آماری را کلیه کارکنان نوبت کار دانشگاه آزاد اصفهان (خوراسگان) در سال 1397شامل می-شد. بدین منظور 52 نفر از کارکنان،که دارای معیارهای ورود به پژوهش بودند به شیوه تصادفی، انتخاب و سپس 32 نفر به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 16 نفر). آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله به ابزار پژوهش شامل مقیاس سنجش سرمایه روانشناختی (لوتانز، 2007) پاسخ دادند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند اما بر گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده گردید. یافته ها حاکی از افزایش میانگین مولفه های امید، خوشبینی، خودکارآمدی و تاب آوری، در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بود (05/0≤p). بنابر یافته های پژوهش، برای افزایش مولفه های سرمایه روانشناختی کارکنان نوبت کار، می توان از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی سود جست.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، کارکنان نوبت کار، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • علیرضا مومنی*، خسرو رمضانی، علیرضا ماردپور صفحات 85-93

    زوج درمانی هیجان مدار یکی از شیوه های درمانی زوجین است که بر چرخه های منفی تعاملی پایدار در اثر آسیب پذیری هیجانی عمیق توجه دارد و بر کاهش آشفتگی از طریق مداخله در سطح هیجانی تلاش می نماید. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر کاهش افسردگی و بهبود الگوی ارتباطی زوجین است. پژوهش حاضر تجربی با طرح پیش آزمون و پس- آزمون با گروه کنترل است که روش مبتنی بر زوج درمانی هیجان مدار به عنوان متغیر مستقل و متغیرهای کاهش افسردگی و بهبود الگوی ارتباطی زوجین به عنوان متغیرهای وابسته در نظر گرفته شدند. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زوجین شاغل در ادارات رامهرمز بودند. برای انتخاب نمونه از بین زوجین واجد شرایط ورود به مطالعه 50 زوج انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت درمان مبتنی بر زوج درمانی هیجان مدار با دستورالعمل اجرایی جانسون قرار گرفتند. در این مدت هیچ گونه مداخله ای روی گروه کنترل انجام نشد. جلسات درمانی یک بار در هفته و به مدت 90 دقیقه و در مجموع 10 جلسه اجرا شد. داده های آزمودنی ها به وسیله پرسشنامه افسردگی بک، تعارضات زناشویی جمع آوری و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون روش رگرسیون خطی، استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه (آزمایش و کنترل) اختلاف معناداری وجود دارد؛. و زوج درمانی هیجان مدار باعث کاهش نمره افسردگی و بهبود الگوی ارتباطی زوجین ، در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد.

    کلیدواژگان: افسردگی، الگوی ارتباطی، زوج درمانی هیجان مدار
  • علیرضا شریفی اردانی*، مرضیه اثنان عشریه، الهام شریفی اردانی، معصومه دشت آبادی، فاطمه آبداری تفتی صفحات 95-110
    افرادی که فرصت های اجتماعی شدن با دیگران را کمتر تجربه می کنند، مهارت های اجتماعی کمتری دارند و با شکست در اجتماعی شدن از تعاملات اجتماعی نیز اجتناب می کنند. خانواده در فراهم آوردن فرصت های اجتماعی شدن و شکل گیری مهارت اجتماعی در فرزندان نقش بسیار مهمی دارند، ازاین رو هدف پژوهش حاضر تبیین علی مهارت اجتماعی فرزندان بر اساس سرمایه اقتصادی با توجه به نقش واسطه ای سرمایه اجتماعی خانواده بود. روش پژوهش از نوع توصیفی -همبستگی است. جامعه آماری والدین دانش آموزان مقطع ابتدایی مدارس دولتی شهر یزد در سال تحصیلی 1399-1400 بودند. ‏حجم نمونه بنا بر نظر کلاین (2015) مبنی بر انتخاب حجم نمونه بر اساس ملاک 5/2 تا 5 برابر تعداد گویه ها، 500 نفر در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای بود که ‏درنهایت از این تعداد 419 نفر پرسشنامه ها را تکمیل کردند.‏‎ ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990)، سرمایه اجتماعی خانواده اکبری (1393) و پرسشنامه محقق ساخته سرمایه اقتصادی بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار spss نسخه 23 و همچنین جهت انجام معادلات ساختاری از نرم افزار AMOS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد تاثیر مستقیم سرمایه اقتصادی بر مهارت اجتماعی (015/0= p؛ 25/0-=β) به صورت منفی معنی دار است و سرمایه اقتصادی به طور مثبت و مستقیم پیش بینی کننده سرمایه اجتماعی خانواده (002/0= p؛ 55/0=β) است. سرمایه اجتماعی خانواده به طور مستقیم پیش بینی کننده مهارت اجتماعی فرزندان (002/0= p؛ 67/0=β) است. یافته ها نشان داد تاثیر غیرمستقیم سرمایه اقتصادی بر مهارت اجتماعی فرزندان به واسطه سرمایه اجتماعی خانواده (002/0= p؛ 37/0=β) معنی دار است و با توجه به شاخص شمول واریانس (100%=VAF) این نقش میانجی گری کامل است. شاخص های برازش محاسبه شده در دامنه قابل قبولی قرار دارند (95/0‏NFI=‎، 049/0‏RMSEA= ‎‏‎‏). در مدل پژوهش حاضر ضریب تبیین مهارت اجتماعی (33/0=R2) و سرمایه اجتماعی (30/0=R2) است. بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که سرمایه اقتصادی به تنهایی نقش مثبتی در مهارت اجتماعی فرزندان ندارد و این سرمایه وقتی با سرمایه اجتماعی خانواده همراه می شود می تواند منجر به مهارت اجتماعی در فرزندان گردد.
    کلیدواژگان: سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی خانواده، مهارت اجتماعی فرزندان
|
  • Taha Ashayeri, Tahereh Jahanparvar *, Alham Abbasi, Mostafa Bazgir Pages 1-16

    Introduction Murder is the killing or taking and taking of another human life with any purpose Murder; Killing and taking the life of another human being with any motive is considered as a violent social crime. The purpose of this study is to study the factors affecting the occurrence of murder and to present socio-cultural solutions. The research method is meta-combined and its statistical population is 38 case studies (quantitative + qualitative) in full and intentional in the period of 1998 to 2021. The results show that 1. Cultural index (tribal, value and attitude factors) 2. Economic (differences, gaps and structural factors); 3. Social (climatic-environmental, interactive, profile factors, family institution, addiction, capital, social control, structural and normative); 4. Psycho-personality and 5. Demographic (socio-economic status, age, gender, marital status, employment status, ethnicity, level of education, place of residence, family size, place of birth, time and season of the incident) were effective in the murder. Is. Iranian society is transitioning from traditional conditions (lifestyle) to modern (individualism and social modernization) and due to lack of coordination of social institutions (value-institutional conflict), class gap, social failure and social disorganization, society is dysfunctional and conditions Anomic (accumulation of socio-economic pressures) and due to lack of coordination of society with new conditions and solving the needs of society (unbalanced development, social conflict, cultural turmoil, family institution disorder, economic pressure on social classes, feelings of injustice and relative deprivation), murder Has also increased. In a sense, murder is an individual behavior, but a social action that the conditions of society (the above five factors) facilitate the grounds for attempted murder

    Keywords: Social disorganization, premeditated, unintentional murder, Social Issues, honor issues
  • Shima Sadat Borghei *, Ameneh Dehghan Sanege, Farank Moradi, Setareh Hoseini Majd Pages 17-29

    Objective The recent outbreak of the new coronavirus (covid-19) has caused a great deal of stress and anxiety around the world. The aim of this study was to present a structural model of resilience on coronary anxiety with a mediating role of religious orientation. Method Sample size based on the ratio of variables to the subject, which usually the number of samples should be at least 2 to 10 times the variables (items). In this study, since the questionnaires used include 57 items, therefore the sample size according to the minimum statistical analysis conditions of 200 students in Qom was selected by stratified random sampling method and research data using resilience questionnaires. (Connor Davidson, 2017), attachment styles (Collins and Reed, 1990), coronavirus anxiety (CDAS) and religious orientation (Allport, 2001) were collected and analyzed for data from Pearson correlation and structural equations (SEM). SPSS and smart pls.2 software were used.Based on the results, the causal model confirmed the relationship between resilience, attachment styles, internal and external religious orientation and coronary anxiety based on different fitting indices. The results show that at a confidence level of 0.95 due to the larger significance level of T and Sobel statistics (3.145) of 1.96 it is clear that anxiety attachment has a significant direct effect on coronary anxiety mediated by internal religious orientation and due to Smaller significance level of T and Sobel statistic (0.321) showed that anxiety attachment had no significant direct effect on coronary anxiety mediated by external religious orientationAt the significant level of T and Sobel statistics (3.181) secure attachment and (2.439) resilience from 1.96 it can be concluded that resilience and secure attachment had a direct and positive effect on coronary anxiety mediated by internal religious orientation. Results The above shows that resilience reduces coronary anxiety by strengthening the inner religious orientation.

    Keywords: resilience, anxious attachment style, Secure attachment style, internal, external religious orientation, covid anxiety
  • Kobra Oveis * Pages 31-40

    This study was conducted with the aim of investigating ways to improve the ability level of primary teachers to use new teaching methods in the virtual space of education in the three districts of Kermanshah. and as a platform for writing text using qualitative research method. In this research, 12 professors and experts who are proficient in modern teaching methods of the third education district of Kermanshah city have been used. In order to identify effective strategies for improving the level of teachers' ability, thematic analysis method was used. Using purposeful and snowball sampling and theoretical saturation index, sampling was done from the research population. For this purpose, several experts in the field of educational management were identified and interviewed using the purposeful sampling method. In order to ensure the validity of the tool in the research, the valuable opinions of professors familiar with this field and academic experts who were experts and informed in this field were used. Also, to evaluate the reliability of the method proposed by Lincoln and Cuba, and to ensure the validity and acceptability of the data, the constant and continuous conflict method was used. 5 components (information literacy competence, communication and collaboration competence, electronic content production competence, security and health competence and problem solving competence) were effective in improving teachers' competence, so it can be concluded that competence in educational organizations is more important than other organizations..This study was conducted with the aim of investigating ways to improve the ability level of primary teachers to use new teaching methods in the virtual space of education in the three districts of Kermanshah. and as a platform for writing text using qualitative research method. In this research, 12 professors and experts who are proficient in modern teaching methods of the third education district of Kermanshah city have been used. In order to identify effective strategies for improving the level of teachers' ability, thematic analysis method was used. Using purposeful and snowball sampling and theoretical saturation index, sampling was done from the research population. For this purpose, several experts in the field of educational management were identified and interviewed using the purposeful sampling method. In order to ensure the validity of the tool in the research, the valuable opinions of professors familiar with this field and academic experts who were experts and informed in this field were used. Also, to evaluate the reliability of the method proposed by Lincoln and Cuba, and to ensure the validity and acceptability of the data, the constant and continuous conflict method was used. 5 components (information literacy competence, communication and collaboration competence, electronic content production competence, security and health competence and problem solving competence) were effective in improving teachers' competence, so it can be concluded that competence in educational organizations is more important than other organizations.

    Keywords: empowerment, new ways of virtual space. empowerment, new ways of virtual space
  • Fariba Kalantari *, Sakina Rostamikiya Pages 41-52

    The purpose of this study was to predict frustration intolerance based on attachment to God and life orientation in female students in Ramhormoz. The statistical population of this study was all female students in Ramhormoz. The statistical sample of the present study was 320 people from the mentioned population who were selected by multi-stage cluster sampling method. Scheier and Carver (1985) Life Orientation Test, Beck and McDonald Attachment to God inventory (2004) and Harrington Frustration Tolerance Scale (2005) were used to collect data. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise multivariate regression statistical methods. The results showed that there was a negative and significant relationship between attachment to God and life orientation with frustration intolerance. Therefore, based on the findings of this study, it is suggested that in educational centers to increase and improve the tolerance of students against frustration and increase their psychological health to the variables of attachment to God and life orientation attention be special.

    Keywords: attachment to god, Life Orientation, Frustration Intolerance
  • Ehsan Ziadloo, Javanshir Asadi *, Soniya Jahedi-Delivand Pages 53-67

    Personality is one of the effective factors in creating individual differences and a set of personal traits and characteristics that can be used to compare people with each other. Personality traits can affect how a person recognizes and interprets the environment and play an important role in their quality of life. It is generally believed that different personality traits of individuals affect the degree of satisfaction or dissatisfaction of people with life and its quality. The aim of this study was to com- pare personality traits, quality of life and attitude toward life in patients with and without a pet to veterinary clinics in Gorgan. The method of the present study was descriptive-causal comparative. The statistical population is clients with and without pets in veterinary clinics of Gorgan city. Sam- pling method is available and 60 people were selected as a sample. A standard questionnaire was used to collect data. The results of multivariate analysis of variance showed that among the com- ponents of personality traits, honesty and humility, emotionality, agreement, conscientiousness, openness to new experiences and among the components of quality of life, physical role, physical pain, emotional role, general health and among the components of life attitude, the component of framework and complementarity there is a significant difference between the two groups. Based on the findings of this study, it can be concluded that there is a significant difference between per- sonality traits, quality of life and attitude towards life in clients with and without a pet.

    Keywords: Personality traits, quality of life, attitude towards life
  • Ilnaz Sajjadian *, Sahar Taheri, Negar Barekat Pages 69-83

    Work is a very valuable factor in terms of health and a significant percentage of employees in different professions are working with a shift program. Shift work is also one of the social phenomena that has its roots in human history and has been a familiar category since ancient times. And psychological capital is one of the intangible assets of an organization that, unlike tangible assets, can be managed and led at a lower cost, so the purpose of this research was to determine the effectiveness of mindfulness based cognitive therapy on Psychological Capital of Shift Workers. The research method was a pre-test and post-test. The statistical population included all Shift Workers of Isfahan Azad University (Khorasgan) in 2018. For sampling ,52 employees were selected, who had entry criteria for the research, randomly and responded to the questionnaire of depression, anxiety and stress, then 32 patients were randomly assigned into two experimental groups and control were replaced (each group was 16). Before and after intervention, the subjects responded to the questionnaire of Psychological capital (Lutans, 2007). he experimental group received mindfulness based cognitive therapy for 8 sessions of 90 minutes, but no intervention was performed on the control group. multiple-variable covariance analysis was used to analyze the data. The findings showed an increase in the mean of hope, optimism, self-efficacy and resilience in the experimental group compared to the control group (p≤ 0.05). According to the findings of this study, for increase the psychological capital components of Shift Workers, mindfulness-based cognitive therapy can be used.

    Keywords: Psychological capital, Shift workers, mindfulness based cognitive therapy
  • Alireza Momeni *, Khosro Ramezani, Alireza Maredpor Pages 85-93

    The effect of emotion-oriented couple therapy on reducing depression and improving the communication pattern of couples working in Ramhormoz city officesAbstractEmotional couple therapy is one of the couple's treatment methods that focuses on stable negative interaction cycles due to deep emotional vulnerability and tries to reduce confusion through intervention at the emotional level. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of emotion-based couple therapy on reducing depression and improving couples' communication pattern. The present study is an experimental with pre-test and post-test design with a control group in which the method based on emotion-based couple therapy was considered as an independent variable and the variables of reducing depression and improving couples' communication pattern were considered as dependent variables. The statistical population of the study included all couples working in Ramhormoz offices. To select a sample from among eligible couples, 50 couples were selected and randomly assigned to the experimental group and a control group. The experimental group underwent emotion-based couple therapy based on Johnson's executive instructions. No intervention was performed on the control group during this period. Therapeutic sessions were performed once a week for 90 minutes for a total of 10 sessions. Subjects' data were collected by Beck Depression Inventory, Marital Conflict Questionnaire and linear regression test was used to analyze the data. The results showed that there was a significant difference between the two groups (experimental and control). And emotion-focused couple therapy reduced the depression score and improved the couple's communication pattern in the experimental group compared to the control group.

    Keywords: Communication Pattern, Optimism, Emotion-Oriented Couple Therapy
  • Alireza Sharifi Ardani *, Marzieh Asnanasharieh, Elham Sharifi Ardani, Masoumeh Dashtabadi, Fatemeh Abdari Tafti Pages 95-110
    People who experience less opportunities to socialize with others have less social skills and avoid social interactions by failing to socialize. The family has a very important role in providing opportunities for socialization and the formation of social skills in children, therefore, the purpose of this study was to explain the causal social skills of children based on economic capital with respect to the mediating role of family social capital. The research method is descriptive-correlational. The statistical population was the parents of elementary Public Schools students in Yazd in the academic year 2020-2021. 500 people were considered Sample size According to Klein (2015) based on selecting a sample size of 2.5 to 5 times the number of items, the sampling method was multi-stage clustering, of which 419 people completed the questionnaires. The research instruments included Garsham and Elliott (1990) Social Skills Questionnaire, Akbari Family Social Capital (2014) and a researcher-made economic capital questionnaire. SPSS software version 23 was used to analyze the data and AMOS software was used to perform structural equations. The findings showed that the direct effect of economic capital on social skills (p = 0.015; β = -0.25) is negatively significant and economic capital positively and directly predicts family social capital (p = 0.002; β = 0.55). Family social capital directly predicts children's social skills (p = 0.002; β = 0.67). Findings showed that the indirect effect of economic capital on children's social skills is significant through family social capital (p = 0.002; β = 0.37) and according to the variance accounted for index (VAF = 100%), this mediation role is complete. The calculated fit indices are in the acceptable range (NFI = 0.95, RMSEA = 0.049). In the present research model, the coefficient of explanation of social skills (R2 = 0.33) and social capital (R2 = 0.30) Based on the results of the present study, it can be concluded that economic capital alone does not play a positive role in the social skills of children and this capital when combined with family social capital can lead to social skills in children.
    Keywords: economic capital, family social capital, children's social skills