فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت اجرایی - سال چهاردهم شماره 27 (بهار و تابستان 1401)

پژوهشنامه مدیریت اجرایی
سال چهاردهم شماره 27 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • بهاره عابدین* صفحات 7-27
    حوزه ی استراتژی تحت غالبیت نظریه ی انتخاب استراتژیک بوده که بر رویکردهای عقلانی و تحلیلی قوی، استوار است. در نتیجه، عاملیت بسیار زیادی به بازیگران (کنش گران) انسانی، به خصوص افرادی که به عنوان استراتژیست در نظر گرفته می شوند، نسبت داده می شود. بدین ترتیب، تاثیر کنش گران گسترده بر روی استراتژی سازی نادیده گرفته شده و تاکید کم تری بر روابط بین استراتژی و سازمان صورت پذیرفته است. خردمایه ی این پژوهش، از مطالعات پیشین در حوزه خط مشی گذاری عمومی در بخش دولتی (دانایی فرد و عابدین، 1395) و شکل گیری استراتژی ها در حوزه سازمان (عابدین و همکاران،1394 و 1397)، حاصل شده است. پایه های نظری این تحقیقات، بر اساس نظریه وضع استراتژیک بودهانیا (2014) و نظریه ساخت اجتماعی واقعیت، برگر و لاکمن (1966)، قرار دارد. این مطالعه حاصل چندین ماه مشاهده رفتار نمونه تحقیق و چگونگی اخذ تصمیمات استراتژیک از سوی آنها برای درک زمینه تحقیق بوده است. در این مدت، گفتگوهای عمیقی با 11 نفر از مشاوران و مدیران سطوح مختلف یک شرکت خصوصی فعال در صنایع ساختمانی و خدمات مالی، صورت گرفته است. تحلیل این مصاحبه ها، به کمک  رویکرد گلیزری استراتژی پژوهشی داده بنیاد، نشان می دهد که در عرصه شکل گیری استراتژی های سازمان، جریاناتی از معانی و بازی هایی از سوی کنشگران این عرصه وجود دارد، که در نهایت منجر به وضع استراتژی ها می شود.
    کلیدواژگان: نظریه ساخت اجتماعی واقعیت، استراتژی، وضع استراتژیک، انتخاب استراتژیک
  • نسرین افشاری پور*، مینا حکاک زاده، محمدابراهیم رزاقی صفحات 57-79

    پژوهش حاضر با هدف ساختاردهی عوامل موثر بر ظرفیت کارآفرینی در صنعت ورزش ایران انجام گرفته است. پژوهش حاضر از نوع، پژوهش های کاربردی می باشد که به صورت میدانی انجام گردید. روش پژوهش حاضر از نظر روش گردآوری داده ها آمیخته بود که به صورت کیفی-کمی اجرایی گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر در بخش کیفی شامل خبرگان حوزه مدیریت ورزشی بودند که به منظور شناسایی این نمونه ها، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده گردید. این نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و در نهایت تعداد 14 نفر به عنوان نمونه مشخص گردیدند. همچنین جامعه آماری در بخش کمی پژوهش شامل کلیه مدیران بخش های دولتی، نیمه دولتی، انتفاعی، غیرانتفاعی و داوطلبی مردم نهاد استان کرمان بودند که تعداد آنان 200 نفر بودند. با توجه به محدود بودن جامعه، نمونه آماری برابر با 200 نفر قرار داده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مولفه های نهادی، بهبود محیط، فرصت ها، تنظیمی، شناختی، ترویج و ارتقاء کارآفرینی، اقتصادی، اجتماعی به عنوان عوامل موثر بر ظرفیت کارآفرینی مشخص گردیدند. در نهایت با استفاده از روش مدل سازی ساختاری مدل مفهومی پژوهش ترسیم گردید. نتایج پژوهش نشان داد که تمامی روابط مدل پژوهش به علت برخورداری از میزان تی بالاتر از 96/1، دارای تاثیر معناداری می باشد.

    کلیدواژگان: ظرفیت، کارآفرینی، ترویج، ارتقاء، ساختاردهی
  • شهرزاد شکری*، نیلوفر میرسپاسی، حاجیه رجبی فرجاد صفحات 81-104
    محققان بر این باورند که شرکت ها برای تضمین بقای خود در جامعه، باید تدابیری بیندیشند که نه تنها منافع سهامداران، بلکه منافع دیگر ذینفعان را نیز در نظر بگیرند. پژوهش با هدف بررسی تاثیر فناوری های هوشمند بر پایداری شرکت ها با نقش میانجی استراتژی پایداری شرکت ها انجام شد. جامعه آماری تحقیق کلیه کارکنان شرکت پاکسان تهران بود که تعداد آنها 982 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران 276 نفر انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات پرسشنامه سانیلو و همکاران (2019) بود که روایی آن به صورت صوریی و سازه ای و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ بررسی شد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و به صورت توصیفی-پیمایشی اجرا گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار Smart pls شماره سه استفاده شد. فناوری های هوشمند بر پایداری شرکت ها با نقش میانجی استراتژی پایداری شرکت ها در شرکت پاکسان تهران تاثیر مثبتی دارد. همچنین نتایج نشان از تاثیر مثبت فناوری های هوشمند بر پایداری های محیط زیست، اجتماعی و اقتصادی در شرکت پاکسان تهران دارد. شرکت پاکسان می تواند با اتخاذ استراتژی هایی پایدار در کنار استفاده از فناوریهای های هوشمند بر پایداری سازمانی خود بیافزاید.
    کلیدواژگان: فناوری های هوشمند، پایداری شرکت ها، استراتژی پایداری، شرکت ها، شرکت پاکسان
  • سید عبدالله حیدریه*، حامد عرب احمدی، یونس وکیل الرعایا صفحات 105-128
    در شرایط رقابتی امروز، مدیران بازاریابی به دنبال کسب مزیت رقابتی و افزایش سهم بازار هستند و بهره گیری از استراتژی بازاریابی نوستالوژیک و تحریک حس لذت بخش افراد به گذشته می تواند یکی از راه های کسب مزیت رقابتی باشد؛ لذا هدف این پژوهش، شناسایی و ارایه مدلی از عوامل موثر بر استراتژی بازاریابی نوستالوژیک می باشد. برای تحقق این هدف، طی جستجوهای انجام شده بین سال های 2000 تا 2019 تعداد 107 مقاله یافت شد که تنها 35 مقاله برای تجزیه و تحلیل انتخاب شدند؛ بطوری که 31 متغیر مورد شناسایی قرار گرفتند. برای کنترل کیفیت، با استفاده از تکنیک دلفی فازی و نظرات 20 خبره، متغیرها غربال گری که 18 متغیر به عنوان مهمترین متغیرها انتخاب و در 4 دسته (ویژگی های فروشگاه، ویژگی های فردی، ویژگی های روان شناختی و ویژگی های محصول) به صورت مدل مفهومی ارایه شدند؛ سپس متغیرها با نظرات خبرگان و استفاده از تکنیک تحلیل شبکه فازی اولویت بندی شدند؛ بطوری که ویژگی های روانشناختی با وزن 0/331 بالاترین اولویت را در بین متغیرها و نوستالوژی برانگیخته با وزن 0/0698 بالاترین اولویت را در بین زیرمتغیرها داشتند. مدل ارایه شده می تواند به عنوان مبنایی برای توسعه استراتژی بازاریابی نوستالوژیک قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: بازاریابی نوستالوژیک، دلفی فازی، فراترکیب، تحلیل شبکه فازی
  • جواد خمیس آبادی، محمدرضا کاباران زاده قدیم*، محمدمهدی موحدی صفحات 129-166

    عملیات کراس داک، تاکتیک اجرایی تحویل کالا با رویکرد تجمیع و توزیع است که سیستم اجرایی یکپارچه لجستیک، با حداقل انباشت موجودی یا با کم ترین سطح موجودی مواجه شود. به منظور افزایش چابکی زنجیره تامین، مهندسین لجستیک، به طراحی و پیاده سازی کراس داک در سطح زنجیره تامین می پردازند. مهندسین لجستیک همواره به دنبال ارایه راه حل های افزایش سرعت و بهبود ارایه خدمات با حداکثر رعایت ایمنی هستند. رعایت این شاخص ها، می تواند منجر به ایجاد یک زنجیره تامین ناب شود. سیستم اجرایی کراس داک به عنوان یک انبار میانی نقش تاثیرگذاری در بهبود جریان مواد اولیه، محصولات و خدمات لجستیکی داشته است. هدف مقاله، ارایه یک مدل ریاضی با رویکرد برنامه ریزی زمان بندی اجرایی غیرقطعی (احتمالی) تریلرها با هدف نهایی کاهش زمان کل عملیات لجستیک مورد انتظار و در نتیجه کاهش هزینه های لجستیک است. مراحل اجرایی کار، از مرحله دریافت پالت از تامین کنندگان یا انبارهای سایر سایت های خوشه های لجستیک در سطح شبکه اجرایی تامین و پس از انجام فرآیندهای داخلی در قسمت داک (درب) های ورودی کراس داک، با بارگیری مجدد در داک های خروجی شروع می شوند. مدل ریاضی مورد استفاده، از نوع برنامه-ریزی عدد صحیح و الگوریتم ژنتیک است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار MATLAB استفاده شده است.

    کلیدواژگان: لجستیک، زنجیره تامین، کراس داک، برنامه زمان بندی، الگوریتم ژنتیک
  • محمدامیر کرامت*، حمیدرضا سعیدنیا، زهرا علی پور درویش، محمدعلی دهقان دهلوی صفحات 167-185

    مدل های بازاریابی بانک های تخصصی ایران، سال ها است با مدل های متداول بازاریابی بانک های تجاری، هماهنگی دارد. این مدل ها بعضا بانک های تخصصی را از اهداف ذاتی، تامین مالی قابل اطمینان و نیازهای روزآمد بازار هدف خود، دور کرده اند. به گونه ای که رفتار کسب وکار بانک مسکن در کمترین تعامل با نیازها و تقاضای بازار بخش مسکن و مشتریان قرار دارد. مسیله اصلی این است که بانک مسکن الگو و مدل بازاریابی خاص خود را در بازار بخش تخصصی و مشتریان هدف و ذینفعانش ندارد. با نظر به گردش مالی و اعتباری قابل توجه در زنجیره تامین صنعت ساختمان و مسکن، محقق بر آن است تا مدل بازاریابی زنجیره تامین صنعت ساختمان و مسکن را با رویکردی یکپارچه، برای این بانک ارایه نماید. بدین منظور محقق، به واسطه گستردگی ماموریت های بانک و طیف وسیع ذینفعان با استفاده از روش «نظریه داده بنیاد»(Grounded Theory) مطالعه اسناد، مدارک، برقراری مصاحبه های عمیق با جامعه خبرگان تحقیق در موضوع کسب و کار بانکی و تخصصی حوزه مسکن و ساختمان، در نمونه تحقیق شامل مدیران و مسیولان موثر در جهت گیری راهبردهای بخش مسکن، بانک و اقتصاد وابسته به ساختمان و مسکن و استخراج مولفه های پالایش شده42گانه، تحلیل های انجام شده روی متون پیاده شده حاصل از مصاحبه ها، ما را به شش بعد اصلی شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، پدیده محوری، راهبردها و پیامدها رهنمون ساخته و نتایج مورد انتظار تحقیق که ارایه الگوی بازاریابی مبتنی بر یکپارچگی زنجیره تامین صنعت ساختمان و مسکن است را نمایان می سازد. بدین ترتیب نخستین الگوی بازاریابی تخصصی، برای بانک مسکن ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، صنعت ساختمان، الگوی بازاریابی بانکی، نظریه داده بنیاد، بانک مسکن
  • مسعود سلطانی فتح، داود کیا کجوری*، سعید اسلامی صفحات 187-208
    مفهوم سیاست در سازمان و رفتارسیاسی افراد از دیرباز مورد توجه پژوهشگران بوده است ولی به دلایل متعدد در سال-های اخیر شاهد توجه خاص به رفتار سیاسی افراد در سازمان هستیم با توجه به ساختار شرکتهای هلدینگ و سبک رفتاری شرکت مادر با شرکتهای تابعه بررسی رفتار سیاسی قابل توجه است .جدا از عوامل موثر بر ادراک و رفتار سیاسی ، الگوی ذهنی مدیران نقش بالایی در شکل گیری سبک رفتارسیاسی مدیران در سازمان ها دارد .هدف نهایی پژوهش شناسایی و ارایه الگوی ذهنی سبک رفتارسیاسی مدیران با استفاده از روش کیو است. فضای گفتمان بر اساس مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختار یافته شکل گرفت ،مصاحبه شونده ها از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و با استفاده از تکنیک دلفی50 عبارت کیو گردآوری شد،سپس بر اساس روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند کارتهای کیو بین جامعه آماری مورد نظر توزیع و مرتب سازی عبارات کیو در دسته کیو به روش توزیع اجباری توسط آنها انجام شد ، از خروجی تحلیل داده ها 5 عامل شناسایی شد و پس از تفسیر عامل ها و عبارات کیو، مدل سبک رفتار سیاسی مدیران با توجه به دو بعد اعتقاد به رفتارسیاسی و واکنش به رفتارسیاسی ارایه شد .این الگو می تواند به منظور اثربخشی رفتار سیاسی در سازمان ، راهبرد مناسب جهت شناسایی سبک رفتار سیاسی مدیران و انتخاب آنان در سمت ها و موقعیت های مختلف باشد .
    کلیدواژگان: رفتار سیاسی، الگوی ذهنی، روش کیو:هولدینگ
  • نیما نوری پور*، منصور مومنی، حنان عموزاد مهدیرجی صفحات 209-233

    زنجیره تامین کالاهای حساس و فاسدشدنی مانند مواد غذایی و دارو و ارایه روشی که در آن بتوان سرعت و سلامت محصولات غذایی را در شبکه پخش، تا حد ممکن افزایش داد، یکی از اولویت های ضروری است. در این پژوهش به طراحی و ارایه مدل جدیدی برای شبکه پخش مواد غذایی فاسدشدنی در موسسه پخش مواد غذایی پروتیین بانک مازندران (بعنوان مطالعه موردی) بر اساس تقاضای مشتریان با بکارگیری شبکه حمل ونقل بین خودرویی با استفاده از روش پویایی سیستم، پرداخته شد. ابتدا متغیرهای تاثیرگذار بر اهداف پژوهش یعنی افزایش حجم سفارش و کاهش زمان تحویل، مشخص شده، سپس روابط بین این متغیرها تعیین و مدل طراحی و تست شد و درنهایت پس از تایید مدل، 3 سناریو طراحی و به اجرا درآمد و تحلیل شد. در پایان توصیه شده است که با افزایش مکانهای تحویل سفارش، می توان سهم بازار را افزایش داد و در تحقیقات آتی نیز می توان از نظر اقتصادی، امکان پیاده سازی این استراتژی و تعیین تعداد و موقعیت بهینه مکانهای تحویل سفارش را بررسی کرد.

    کلیدواژگان: کسب و کار، وسایل نقلیه هوشمند، شبکه حمل و نقلی ad-hoc، زمان تحویل، مواد غذایی فاسدشدنی
  • علیرضا تمجید پامچلو*، مرتضی خاکپور، کیومرث کیانی صفحات 257-275

    نقش هوش تجاری و نوآوری بر رشد و عملکرد استارتآپ ها غیرقابل انکار است. امروزه استارتاپ‎ها به عنوان راه حلی نوین برای به حرکت انداختن چرخه اقتصاد و برون رفت از تحریم دشمنان و یکی از پیش ران‎های حرکت در راستای اقتصاد مقاومتی است. از این رو، با توجه به اهمیت استارتاپ‎ها، کلید موفقیت و ممانعت از شکست آن‎ها یعنی هوش تجاری و فناوری نوآورانه است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر ظرفیت هوش تجاری، نوآوری فناروانه و یادگیری شبکه‎ای بر افزایش عملکرد استارتاپ‎ها است که از نظر نتیجه کاربردی و از نظر هدف توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش بنیانگذاران، سرمایه‎گذاران و کارشناسان کسب‎و‎کارهای نوپا یا کارکنان در این شرکت‎ها بودند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته بود. روایی پرسش نامه با معیار AVE که نشان دهنده میانگین واریانس به اشتراک گذاشته بین هر سازه با شاخص های خود است، مورد تایید قرار گرفت. برای پایایی سوال‎های پرسش نامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که آلفای به دست آمده 882/0 است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ‎ها از از نرم ‎افزارهای SMART PLS و SPSS16 استفاده شد. برای کفایت نمونه‎ ها از شاخص KMO و آزمون بارتلت استفاده شد. فرضیه ‎ها با روابط ساختار یافته خطی ارزیابی شدند. یافته‎ های پژوهش نشان داد که یادگیری شبکه‎ای ، نوآوری فناروانه و هوش تجاری بر عملکرد استارتاپ‎ها تاثیر مثبت داشته و در برخی فرضیه ‎ها این اثر مثبت و مستقیم و در برخی فرضیه‎ها این اثر غیر مستقیم و منفی است.

    کلیدواژگان: هوش تجاری، یادگیری شبکه ای، عملکرد استارت آپ ها، فناوری نوآورانه
  • آمنه رضازاده، مجید فتاحی*، رحمان غفاری صفحات 277-293
    بازاریابی اجتماعی استراتژی متداولی در بهداشت جهانی است و هدف آن اطمینان از بهبود دانش و اصلاح نگرش در جامعه است تا پایه گذار تغییر رفتار برای بهبود سلامت جامعه شود. هدف از این تحقیق بکارگیری آمیخته بازاریابی اجتماعی جهت سنجش پیامهای تبلیغاتی در راستای بهبود سلامت جامعه می باشد. این پژوهش از نظر ارایه مدل، کاربردی است و از نظر هدف نیز توصیفی- پیمایشی است. روش گردآوری داده ها در این پژوهش تلفیقی از روش های کمی است. جامعه آماری تحقیق برای آزمون مدل، متشکل از جوانان زیر 25 سال استان مازندران که سیگار استعمال می کنند، می باشند. که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد نمونه تعیین شده برابر 385 نفر می باشند که مورد بررسی قرار گرفتند. داده های کمی با استفاده از سه پرسشنامه گردآوری شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش کمی مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج فرضیه اول نشان داد که ویژگی های پیام تبلیغاتی بر روی ادراک پاسخ دهندگان از آمیخته بازاریابی اجتماعی تاثیرگذار است. همچنین نتایج فرضیه دوم نیز نشان از تاثیر مثبت و معنادار ویژگی های پیام تبلیغاتی بر روی سیستم هنجاری مصرف کنندگان داشته است. نهایتا نتایج فرضیه سوم نشان داد که سیستم هنجاری مصرف کنندگان بر روی ادراک پاسخ دهندگان از آمیخته بازاریابی اجتماعی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی اجتماعی، پیامهای تبلیغاتی، بهبود سلامت جامعه
  • ناصر سیف اللهی*، نادر اسکندری صفحات 295-317

     از مهم ترین عواملی که به طور فزاینده ای افکار و رفتار خریداران را شکل می دهد، رعایت بازاریابی اخلاقی در کسب وکارهای امروزی است. حفظ ارتباط با مصرف کننده و ایجاد وفاداری به برند از چالش های اصلی در فضای فعلی بازاریابی است. برای حفظ بقا و کسب مزیت رقابتی در بازار پرتلاطم امروزی ایجاد تصویری مطلوب از برند در ذهن مشتری برای شرکت ها اهمیت اساسی دارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر بازاریابی اخلاقی بر تصویر برند با میانجی گری مسیولیت اجتماعی در صنعت مواد غذایی اردبیل است. نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت روش کار توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل مصرف کنندگان محصولات شرکت های صنایع غذایی اردبیل است که از بین آن ها 384 نفر بر اساس جدول مورگان و به روش نمونه گیری در دسترس جهت پاسخگویی به پرسشنامه انتخاب شدند. جهت اندازه گیری متغیر بازاریابی اخلاقی از پرسشنامه صفری و همکاران (1396)، تصویر برند از پرسشنامه براوو و همکاران (2010) و مسیولیت اجتماعی از پرسشنامه المبارک و همکاران (2018) استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار PLS نشان داد که بازاریابی اخلاقی بر مسیولیت اجتماعی و تصویر برند تاثیر مثبت و معنادار دارد و مسیولیت اجتماعی نیز بین بازاریابی اخلاقی و تصویر برند نقش میانجی بین بازاریابی اخلاقی و تصویر برند ایفا می کند. یافته های این پژوهش می-تواند در حرکت شرکت ها به سمت توجه بیشتر به تصویر برند موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: بازاریابی اخلاقی، تصویر برند، مسئولیت اجتماعی
  • کیارش فرتاش*، التاز مسماع خسروشاهی صفحات 319-346
    برنامه ریزی، پیش بینی و پرسازی مجدد مشارکتی (CPFR) رویکردی مشارکتی برای به اشتراک گذاری و یکپارچه سازی اطلاعات میان شرکای تجاری زنجیره تامین است. این رویکرد می تواند از بروز موانع متداول در زنجیره تامین مانند عدم برقراری ارتباط به موقع بین شرکای تجاری و عدم اطمینان در عرضه و تقاضا جلوگیری نماید. با توجه به منافع این رویکرد، هدف از انجام این پژوهش ارایه چارچوبی برای ارزیابی آمادگی شرکت های ایرانی صنعت خودروسازی برای پیاده سازی CPFR می باشد که در بازه زمانی اردیبهشت تا آذر 1398 انجام شده است. بر اساس فرآیند روش شناسی سندلوسکی و باروسو عوامل موثر بر پیاده سازی CPFR شناسایی و پس از انجام آزمون فریدمن در نرم افزار SPSS و برای تعیین مهم ترین عوامل، چارچوبی برای ارزیابی آمادگی تدوین شد. پس از بررسی روایی محتوایی چارچوب به روش لاوشه توسط 30 خبره، چارچوب نهایی ارزیابی آمادگی در قالب پرسشنامه توسط پرسنل ارشد زنجیره تامین و مدیران 10 شرکت خودروسازی تکمیل گردید. نتایج با توجه به محاسبه میانگین کسب شده و براساس 3 سطح آمادگی تعریف شده (پایین، متوسط، بالا)، نشان داد شرکت های خودروسازی ایرانی به طور کلی از سطح آمادگی متوسطی برای پیاده سازی CPFR برخوردارند. نتایج حاصل از این پژوهش به شرکت های فعال در صنعت خودروسازی ایران کمک خواهد کرد تا پس از ارزیابی میزان آمادگی خود و اطمینان از وجود آن، اقدام به پیاده سازی رویکرد مشارکتی CPFR با شرکای تجاری خود کنند و مانع از شکست پروژه همکاری و اتلاف منابع سازمانی خواهد شد.
    کلیدواژگان: CPFR، چارچوب ارزیابی آمادگی، همکاری، به اشتراک گذاری اطلاعات، صنعت خودرو
  • مجتبی نصیری، حسین وظیفه دوست*، محمدعلی نسیمی، حسین دیده خانی صفحات 347-373

    خرید اینترنتی به عنوان یکی از شیوه های جدید خرید و فروش در کسب و کارهای اینترنتی غیر فیزیکی به شمار می آید، که حاصل رشد سریع و استفاده روز افزون از فناوری رایانه ای بوده و باعث می گردد فروشندگان کسب و کارها و خریداران از طریق شبکه اینترنت به شکل بسیار موثرتر ارتباط برقرار کرده و فرایند مبادله اثر بخش گردد. هدف از انجام این پژوهش ارایه چارچوب عوامل موثر بر خرید اینترنتی در کسب و کارهای آنلاین با استفاده از روش تحلیل تم بوده است. به منظور اجرای پژوهش از رویکرد کیفی با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاری از کارافرینان حوزه کسب و کار اینترنتی استفاده شده است. حجم نمونه با منطق نمونه گیری هدفمند و تا حصول اشباع نظری در مجموع 12 نفر را در برگرفت. کد گذاری داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا به انجام رسید. یافته های پژوهش نشان می دهد عوامل موثر بر خرید اینترنتی در فروشگاه های خرده فروشی با 9 تم اصلی و 45 تم فرعی (عوامل زیر ساختی وب سایت، عوامل بازاریابی، تجربه خرید اینترنتی، عوامل سیاسی، عوامل فناوری- حمل و نقل، عوامل اقتصادی، امنیت و ریسک، عوامل اجتماعی، ویژگی های مصرف کننده) تبیین می شود.

    کلیدواژگان: خرید اینترنتی، کارآفرینی، کسب و کارهای آنلاین، خرده فروشی، تحلیل تم، مصاحبه های نیمه ساختاری
  • شاهر بسطی، جلیل دلخواه*، حسن دانایی فرد، علی اصغر فانی صفحات 375-410

    مهم ترین کارکرد مدیریت منابع انسانی، جذب افراد شایسته و تلاش به منظور حفظ منابع انسانی موجود است. درصورتی که مدیریت سازمان ها در این وظیفه مهم ناکام بماند، بسترهای ترک خدمت کارکنان شایسته و تنزل بهره وری فراهم می شود. بر این مبنا، هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل ترک خدمت خدمت کارکنان بوده است. در این راستا با تبعیت از روش نظریه داده بنیاد با تعدادی از کارکنان معاونت برون مرزی صداوسیما به روش نیمه ساختاریافته مصاحبه صورت گرفت. به منظور تحلیل داده ها از کدگذاری های باز، محوری و انتخابی بهره گرفته شده که حاصل آن استخراج 75 مفهوم، 50 مقوله و 15 قضیه بنیادین در قالب مدل پارادایمی اشتراوس و کوربین بوده است. یافته ها نشان دادند که مقوله هایی مانند احساس بی عدالتی، احساس فساد اداری، سبک مدیریت اتوکراتیک و زورگویانه، ناامیدی از بهبود اوضاع و... در قالب شرایط علی منجر به رخ داد پدیده ای با عنوان "تصمیم به ترک خدمت" به عنوان مقوله محوری در سازمان می شود. پس از آن فرد یا به صورت برنامه ریزی شده و یا به صورت ترک خدمت ناگهانی سازمان را ترک می کند (راهبرد ها/کنش ها). همچنین مقوله هایی مانند سن و سوابق کاری، میزان تاب آوری فرد، میزان همراهی خانواده، نوع شخصیت، نوع شغل قبلی فرد، وضعیت شبکه و ارتباطات بیرونی به عنوان عوامل بستری یا زمینه ای بر کنش های انتخابی فرد تاثیر گذار است. مقوله مداخله گر نیز در این پژوهش چسبندگی شغلی تعیین شد. پیامدهای کنش های تشریح شده نیز مقوله هایی مانند بیکاری بعد از ترک خدمت، بدتر شدن اوضاع مالی بعد از ترک خدمت، آرامش فکری، تحمل زیان های مادی و مالی و یافتن شغل مناسب تر استخراج شدند.

    کلیدواژگان: ترک خدمت، ترک خدمت برنامه ریزی شده، ترک خدمت ناگهانی، چسبندگی شغلی
  • آزاد شیبانی، مسعود کیماسی*، رزا هندیجانی، محمدصالح ترکستانی صفحات 411-438
    امروزه با گسترش نفوذ اینترنت، تحولات عمیقی در ساختارهای سنتی ارایه خدمات رخ داده، صنعت بانکداری نیز نه تنها همگام با سایر صنایع بلکه به عنوان یکی از پیشگامان بکارگیری فناوری های نوین وارد عرصه جدیدی شده است. از آنجاییکه تنها رابط میان بانک و مشتری، در فضای اینترنت رابط کاربری است، سهولت استفاده یا همان کاربردپذیری که کلید موفقیت وب سایت ها می باشد نیز اهمیت ویژه ای یافته و عدم توجه به آن منجر به مهاجرت مشتریان به بانک هایی که وب سایت هایی کاربردپذیرتر دارند می شود. این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد مناسب برای ارزیابی کاربردپذیری اینترنت بانک ها به روش کیفی تحلیل تم (مبتنی بر مرور جامع ادبیات و مصاحبه های تخصصی) انجام شد و در نهایت مدل ارزیابی کاربردپذیری اینترنت بانک کاربر-محور طراحی شد. در مدل پیشنهادی هفت بعد اثربخشی خدمات آنلاین، امنیت ادراک شده، تلاش کاربر، طراحی کاربردپذیر، قابلیت ارتباطی، قابلیت درک و قابلیت یادگیری به عنوان ابعاد درونی و همچنین رضایت به عنوان نتیجه کاربردپذیری معرفی شد. وجه تمایز این مدل با مدل های پیشین لحاظ بعد امنیت ادراک شده برای ارزیابی کاربردپذیری وب سایت ها در بستر بانکداری آنلاین می باشد. از آنجاییکه در گذر زمان مرز میان کاربردپذیری با سایر عوامل کیفیت در هم شکسته شده، نوآوری دیگر مدل پیشنهادی لحاظ این موارد ذیل عنوان اثربخشی خدمات فنی وب سایت می باشد. توصیه می شود علاوه بر بهینه سازی کلیه ابعاد کاربردپذیری، به طور خاص در طراحی وب سایت های بانکداری اینترنتی شیوه های احراز هویت امن و آسان بکارگرفته شوند.
    کلیدواژگان: ارزیابی کاربردپذیری، اینترنت بانک، طراحی کاربر-محور، کاربردپذیری
  • سلطانعلی شهریاری*، نیکتا حسین نیا صفحات 439-463
    هدف این پژوهش تبیین تاثیر سرمایه فکری بر عملکرد با تاکید بر نقش میانجی دوسوتوانی و آوای سازمانی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش از نوع توصیفی- همبستگی، به طور مشخص مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری، شرکت های دانش بنیان استان خراسان رضوی است و ابزار اندازه گیری، پرسشنامه ای استاندارد با 45 سوال بوده که 87 شرکت به آن پاسخ داده و برای بررسی روایی آن از روایی همگرا و واگرا و برای پایایی آن از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شده است. تحلیل داده ها با نرم افزارSmartPLS3 انجام شده است. نتایج نشان می دهد سرمایه فکری نه به طور مستقیم و نه از طریق آوای سازمانی بر عملکرد، اثرگذار نیست اما بر دوسوتوانی و آوای سازمانی تاثیرگذار است. همچنین آوای سازمانی بر دوسوتوانی موثر بوده و دوسوتوانی نیز تاثیر سرمایه فکری بر عملکرد را میانجی می کند. بنابراین پیشنهاد می شود این شرکت ها با تقویت سرمایه فکری خود از طریق آموزش مهارتها و ارتقای خلاقیت و نوآوری، ایجاد بستر مناسب برای تسهیم دانش میان کارکنان و آموختن آنها از یکدیگر، تدوین برنامه های ضروری و نیز بهبود ارتباط با مشتریان و دیگر ذینفعان، نه تنها به پرورش کارکنانی خلاق، جسور و منتقد کمک کنند که باعث افزایش توان اکتشاف و بهره برداری از فرصت ها شده و از این طریق عملکرد خود را بهبود دهند. با توجه به نقش فرهنگ سازمانی در شکل گیری آوای سازمانی و سرمایه فکری و نیز عدم اطمینان محیطی و ریسک پذیری در ارتباط دوسوتوانی و عملکرد پیشنهاد می شود که این متغیرها به عنوان متغیرهایی تعدیل گر، در این زمینه بررسی شوند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، دوسوتوانی سازمانی، عملکرد، آوای سازمانی
  • محسن نظری، امین رودانی* صفحات 465-492

    حفظ موقعیت رقابتی و بقاء یکی از مهمترین چالش های شرکت ها در شرایط عدم اطمینان محیطی بالاست. در چنین شرایطی تحلیل و پیش بینی پویایی همکاری و رقابت برای شرکت ها بسیار مشکل است. این در حالی است که هم رقابتی راهبردی است که در دو دهه اخیر به منظور کسب، حفظ و ارتقا جایگاه رقابتی مورد توجه بسیاری از شرکت ها قرار گرفته است. هم رقابتی که از تلفیق دو استراتژی رقابت و همکاری حاصل می شود، نوع جدیدی از روابط بین سازمان ها است که می تواند به شرایط برد - برد بیانجامد.در این پژوهش با استفاده از روش پژوهشی داده بنیاد از نوع گلیزری ظاهرشونده، پس از انجام مصاحبه های عمیق و نیمه ساخت یافته با 8 نفر از خبرگان صنعت شیر و لبنیات ایران اشباع نظری حاصل شد. با انجام تحلیل های مرتبط با کدگذاری باز، کدگذاری محوری و گدگذاری انتخابی ابتدا مفاهیم و مقوله های استراتژی هم رقابتی در این صنعت شناسایی شده و مدل مفهومی ترسیم گردید. بدین ترتیب 246 کد، 40 مفهوم و 7 مقوله استراتژی هم رقابتی از مصاحبه خبرگان شناسایی و استخراج شده است.در بخش کمی نیز با استفاده از جدول مورگان 80 نفر از کارشناسان و مدیران صنعت شیر و لبنیات استان های تهران و البرز به عنوان نمونه انتخاب شد و با استفاده از روش AHP فازی نسبت به رتبه بندی مفاهیم و مقوله ها اقدام گردید و در نتیجه مقوله های ذیل به ترتیب شامل مقوله های سازمانی، اقتصادی، فرهنگی، تکنولوژیکی، بازاریابی، سیاسی و اجتماعی رتبه بندی شدند.

    کلیدواژگان: رقابت، همکاری، همرقابتی، اتحاد استراتژیک، صنعت شیر و لبنیات
  • فاطمه متاجی نیموری، مینا جمشیدی*، علی رضاییان صفحات 493-515

    شناخت و بکارگیری شاخص های شایعه و عوامل اجتماعی تاثیرگذار بر مدیریت شایعه در واحد های منتخب دانشگاه آزاد از اهمیت بالایی برخورداراست. هدف ازپژوهش حاضر، ارایه مدل همپایی اجتماعی مدیریت شایعه در واحد های منتخب دانشگاه آزاد می باشد. تحقیق با رویکرد ترکیبی (آمیخته) درمرحله اول با رویکرد کیفی با اتخاذ تحلیل محتوای کیفی، و مصاحبه با خبرگان به شناسایی تم های مدیریت شایعه مبادرت شد. جهت کدگذاری ها دربخش کیفی، نرم افزار MAXQDA10 و در مرحله دوم با رویکرد کمی از ابزار پرسشنامه جهت گردآوری داده استفاده شد. جامعه اماری دربخش کیفی شامل روسا، معاونین، مدیرگروه و اساتید مدیریت به تعداد 15 نفراز واحدهای منتخب می باشد وجامعه اماری دربخش کمی، کارکنان واحدهای منتخب دانشگاهی ایران می باشد و حجم نمونه200 نفر در نظرگرفته شد. نتایج نشان داد که در مرحله کیفی 8 تم اصلی و 18تم فرعی مدیریت شایعه ازجنبه عوامل اجتماعی تاثیرگذار، در تحلیل مضمون از مصاحبه ها استخراج شد. به منظور تحلیل آزمون های مربوطه، تحلیل عاملی تاییدی به کار رفت. پایایی عامل ها بالای 7/0 بود. و واحد تهران مرکزی، با استفاده از ضرایب بارهای عاملی استاندارد شده نسبت به چهارواحد منتخب یعنی علوم تحقیقات، واحد چالوس، علامه محدث نوری، واحد مازیار نور بالاترین نمره (0.971) را از لحاظ همپایی اجتماعی مدیریت شایعه دارا و پیشرو است. پیشنهاد شده است واحدهای دانشگاهی جهت مدیریت شایعه به سمت واحد تهران مرکزی حرکت و به شیوه این واحد عمل نمایند تا به الگوی همپایی اجتماعی موفق برسند.

    کلیدواژگان: همپایی اجتماعی، شایعه، مدیریت شایعه
  • اصغر محمدی فاتح*، علی اصغر سالار نژاد، محمد مهدی صفحات 517-546

    فناوری های انقلاب صنعتی چهارم، تسهیل کننده اقدامات مدیریت دانش در صنعت بانکداری و مالی محسوب می شوند. لذا لازم است بسترها و ساز و کارهای مناسب بهره گیری از این فناوری-ها در حوزه های بانکداری ایجاد شود. در این تحقیق از طریق فن دلفی و در سه مرحله، کاربرد فناوری های نوظهور با محوریت انقلاب صنعتی چهارم در صنعت بانکداری و مالی شناسایی شده است. اعضای پنل متشکل از 10 خبره حوزه فناوری اطلاعات و مالی بود که پس از اجماع ایشان، تعداد 17 فناوری نوظهور اطلاعاتی در بخش بانکی و مالی شناسایی و رتبه آنها از طریق آزمون کندال تعیین شد. این فناوری ها به ترتیب رتبه عبارت اند از کلان داده، سیستم تشخیص هویت زیستی، فناوری های کشف کلاه برداری، خودپرداز بدون لمس، داده کاوی، رایانش ابری، بازاریابی کانال همه کاره، هوش مصنوعی، فین تک، بیومتریک، بلاکچین، شبکه-های اجتماعی هوشمند، شبکه های عصبی مصنوعی، فناوری های پایش از دور، هوش تجاری، اینترنت اشیاء و حساب دیجیتال. سپس توسط این خبرگان، میزان کاربرد این فناوری ها در چهارحوزه بانکداری یعنی بازاریابی، منابع انسانی، مدیریت ریسک و مشتری مداری در یک طیف سه درجه ای(کم، متوسط، زیاد) مشخص شده است. بر اساس نظر خبرگان، تمامی فناوری های شناسایی شده کاربرد متوسط به بالایی در چهار حوزه بانکداری دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، صنعت.4، بانکداری، فناوری، صنعت مالی
  • صبا امیری* صفحات 547-573

    شرکت های دانش بنیان نقش بسیار مهمی در رقابت پذیری و توسعه کشور دارند. این در حالی است که به علت محدود بودن منابع مالی، طراحی و انتخاب یک روش تامین نقدینگی مناسب برای این شرکت ها حایز اهمیت است. لذا پژوهش حاضر به مفهوم پردازی مدل عوامل موثر بر تامین مالی جمعی شرکت های دانش بنیان پرداخته است. رویکرد پژوهش، کیفی از نوع نظریه داده بنیاد بود. جامعه موردمطالعه، مدیران شرکت های دانش بنیان استان های کرمانشاه، همدان و کردستان در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرم افزارهای رایانه ای و خبرگان از بخش های خصوصی و دولتی ذیربط بودند. بر این اساس، 35 نفر از خبرگان با روش نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی، تا دستیابی به اشباع نظری داده ها، تحت مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. روش تجزیه و تحلیل، رویکرد نظام مند استراوس و کوربین بود. به اختصار، نتایج نشان داد مدل عوامل موثر بر تامین مالی جمعی شرکت های دانش بنیان، شامل 73 مفهوم و 24 زیرمقوله است که در قالب پدیده محوری، شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها قابل طبقه بندی هستند. مهم ترین راهبردهای مدل عبارتند از: تدوین برنامه امکانسنجی دقیق، تدوین ساختار سازمانی منسجم، طراحی نظام ارزش آفرینی، طراحی سیستم مدیریت مالی، طراحی سیستم حمایت از مالکیت معنوی. در نهایت، پیشنهادهایی از جمله راه اندازی پلتفرم های تامین مالی جمعی بومی، افزایش تعداد کارگزاری های خدمات تخصصی تجاری سازی، معرفی نمونه های موفق تامین مالی جمعی و ارایه گزارش های شفاف مالی جهت اعتمادسازی، در راستای توسعه تامین مالی جمعی برای شرکت های دانش بنیان ارایه گردید.

    کلیدواژگان: کراد فاندینگ، تامین مالی جمعی، فناوری، شرکت دانش بنیان، سرمایه گذاری
  • محمدعلی کرامتی*، سمیه یوسفی طوین، طهمورث سهرابی صفحات 601-625
    اهداف
    در دنیای امروز کارآفرینی نقش مهمی در رفاه اجتماعی، ایجاد شغل، افزایش سرمایه گذاری و رشد اقتصادی داشته است در حال حاضر قصد به کارآفرینی در بین دانشجویان یکی از مهمتمرین عوامل ایجاد شغل و رفع بیکاری آنها است. هدف اصلی تحقیق مدل قصد کارآفرینی با رویکرد فراترکیب در دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی می باشد.
    روش مطالعه
    از نوع آمیخته کیفی و کمی می باشد. در بخش کیفی از روش فراترکیب سندلوسکی و باروسو و در قسمت کمی از روش معادلات ساختاری جهت بررسی تاثیر هر یک از متغیرها استفاده شده است. جامعه آماری بخش کیفی 50 مقاله فارسی و 50 مقاله انگلیسی و جامعه آماری بخش کمی 2 گروه 37 نفره از دانشجویان ارشد و دکتری می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی وب گردی در سایت های مجلات و نشریات معتبر علمی و پژوهشی داخلی و خارجی می باشد که به طور کلی 100 مقاله مناسب استخراج شد و در بخش کمی ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد می باشد.
    نتایج
    یافته های بخش کیفی 7 مقوله که عبارتند از، نگرش به رفتار، هنجارهای ذهنی، نوآوری، انگیزه یادگیری، خود اشتغالی، خودکارآمدی می باشد و در بخش کمی میزان ضرایب R2 در گروه پس آزمون افزایش داشته است.
    نتیجه گیری
    میزان پیش بینی تغییرات متغیرهای وابسته توسط متغیر مستقل (قصد کارآفرینی) افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، قصد کارآفرینی، رویکرد فراترکیب
|
  • Bahareh Abedin * Pages 7-27
    The field of strategy is dominated by the theory of strategic choice, which is based on strong rational and analytical approaches. As a result, too much agency is attributed to human actors, especially those who are considered strategists.Thus, the influence of broad actors on strategy-making is ignored and less emphasis is placed on the relationship between strategy and organization.The basis of this research is obtained from previous studies in the field of public policy in the public sector (Danaeifard and Abedin, 2016) and the formation of strategies in the field of organization (Abedin et al., 2015 and 1397). The theoretical foundations of this research are based on the theory of strategic situation of Budania (2014) and the theory of social construction of reality, Berger and Luckman (1966). This study is the result of several months of observing the behavior of the research sample and how they make strategic decisions to understand the field of research. During this time, in-depth discussions have taken place with 11 consultants and managers at various levels of a private company active in the construction and financial services industries.The analysis of these interviews, using the Glaser approach of the data research strategy of the Foundation, shows that in the field of formation of organizational strategies, there are streams of meanings and games by actors in this field, which ultimately leads to the formulation of strategies.
    Keywords: Social construction theory of reality, Strategy, strategic situation, strategic choice
  • Nasrin Afsharipor *, Mina Hakakzadeh, MohamadEbrahim Razaghi Pages 57-79

    The aim of this study was to structure the factors affecting entrepreneurial capacity in the Iranian sport industry. The present study is an applied research that was conducted in the field. The research method was mixed in terms of data collection method which was implemented qualitatively-quantitatively. The statistical population of the research in the qualitative part included experts in the field of sports management that in order to identify these samples, purposive sampling method was used. This sampling continued until the theoretical saturation was reached and finally 14 people were identified as samples in the qualitative section. Also, the statistical population in the quantitative part of the research included all managers of government, quasi-governmental, for-profit, non-profit and non-governmental sectors in Kerman province, which numbered 200 people. Due to the limited population, the statistical sample was equal to 200 people. The research tools included semi-structured interviews and a researcher-made questionnaire that was used to assess the face validity of ten professors of sports management and the content validity of the questionnaire questions was used using the Lawshe model (CVR = 0.83) and content validity was confirmed. Cronbach's alpha coefficient of this questionnaire was 0.83 for interpretive structural modeling method questionnaire and 0.86 for structural equation questionnaire. The whole process of analyzing the research data was performed in SPSS and IMOS software version 20. The results of the present study showed that institutional components, environmental improvement, opportunities, regulation, cognition, promotion and promotion of entrepreneurship, economic, social were identified as effective factors on entrepreneurial capacity. In order to improve entrepreneurial capacities and use it to promote and promote entrepreneurship, it is necessary to consider economic and social aspects as infrastructure and key factors.

    Keywords: Capacity, Entrepreneurship, Promotion, Upgrading, Structuring
  • Sharzad Shokri *, Nilofar Mirsepasi, Hajieh Rajabi Farjad Pages 81-104
    Researchers believe that in order to ensure their survival in society, companies should consider measures that take into account not only the interests of shareholders, but also the interests of other stakeholders. The aim of this study was to investigate the effect of smart technologies on corporate sustainability with the mediating role of corporate sustainability strategy. The statistical population of the study was all employees of Paxan Company in Tehran, whose number was 982 people by simple random sampling method and 276 people were selected based on Cochran's formula. The main data collection tool was the questionnaire of Sanillo et al. (2019) whose validity was formally and structurally and its reliability was assessed using Cronbach's alpha. The present study was conducted in terms of applied purpose and descriptive-survey. Structural equation model and Smart pls number three software were used to analyze the data. Intelligent technologies have a positive effect on corporate sustainability with the mediating role of corporate sustainability strategy in Paxan Tehran. The results also show the positive effect smart technologies on environmental, social and economic sustainability in Paxan Tehran. Paxan can increase its organizational sustainability by adopting sustainable strategies along with the use of intelligent technologies.
    Keywords: Smart Technologie, Corporate Sustainability, Corporate, Sustainability Strategy, Paxan Company.
  • Seyed Abdollah Heyariyeh *, Hamed Arab Ahmadi, Younos Vakil Alroaia Pages 105-128
    In today’s competitive situation, marketing managers are looking for ways to obtain competitive advantages and to increase market share. Stimulating people’s sweet feelings towards good old days, nostalgic marketing strategy could serve as a way of obtaining such competitive advantages. This study aimed to identify the influential factors of nostalgic marketing and provide a model for it. To this end, of the studies conducted from 2000 to 2019, 107 relevant papers were found, 35 of which were selected for analysis and 31 variables were identified. To assure quality control, the variables were screened using Fuzzy Delphi technique and the opinions of 20 experts. Finally, 18 variables were selected as the most important variables and were presented as a conceptual model within four categories- namely: store features, personal characteristics, psychological traits and product features. Then, the variables were prioritized using experts’ opinions and Fuzzy Analytic Network process. Psychological traits (weight=0.331) and stimulated nostalgia (weight=0.0698) were concluded to be the first priority amongst variables and sub-variables, respectively. The provided model could serve as a foundation for developing nostalgic marketing strategy.
    Keywords: Nostalgic Marketing, Fuzzy Delphi, Meta-synthesis, Fuzzy Analytic Network Process
  • Javad Khamisabadi, Mohammadreza Kabaranzadeh Ghadim *, MohammadMehdi Movahedi Pages 129-166

    Cross Dock operation an execution tactic to deliver cargoes with an aggregation-consolidation approach in such a way that the logistics system faces minimal inventory accumulation or lack of inventory execution. Accordingly in order to increase agility at the supply chain level, logistics engineers are designing and implementing cross docking at the supply chain level. Logistics executives are always striving to find solutions that improve speed and improve supply chain safety. Observing all of these indicators can provide a lean supply chain. Cross Dock as an intermediary warehouse can play an important and influential role in improving the flow of raw materials, products and logistics services. The main purpose of this paper is to present a mathematical model of a trailer scheduling approach with a stochastic planning approach to provide the optimal solution to reduce the expected total logistics operation time and thus reduce logistics costs. These start from the stage of receiving pallets (suppliers) from suppliers or warehouses of other logistics cluster sites at the supply chain level and, following internal logistics processes performed on inlet docks, by reloading in outlet docks. Dock will be completed to fulfill the orders of consumers of these consignments. The mathematical model used is integer programming and genetic algorithm and MATLAB software was used to analyze data.

    Keywords: Logistics, Supply chain, Cross Dock, Scheduling, Genetic Algorithm (GA)
  • MohammadAmir Keramat *, HamidReza Saeednia, Zahra Alipourdarvish, MohammadAli Dehghandehlavi Pages 167-185

    For a long time Iranian specialized Banks have used the same marketing model as Commercial Banks have done. According to various and wide spread credits and money internal transactions in housing and building market, there are more potential opportunities for exploring marketing goals. In this research, housing & building industry's supply chain is the marketing goal. by using Grounded Theory based on studies, recited researches and documents, The apologist planed Interviews with experts in fields of banking, Economy and building Industry, Identifying informant Factors of Bank Maskan 's conceptualizing marketing model, based on housing & building industry's supply chain. for this identification, It is necessary to find main issues, factors and dimensions through content analysis, Open, Axial and Selective coding method. To do this, researcher had many direct interviews with banking experts, Bank Maskan's top managers, Deputy of Economy Ministry, Deputy of Road & Urban Ministry, Mayor of Tehran, Members of board directors of Bank Maskan, some Building Industry's members of board directors, Builders, some experts in consulting engineers, architects and urban designers. By content analysis through text obtain from all interviews, come from audio & video files, Open, Axial and Selective coding are reachable. during the research using Delphi method, first, Identify Factors, concepts and make 6 dimensions based on Corbin Strauss method are used to form marketing model of Bank Maskan, have been appeared based on Integrated housing and building supply chain That comes from mentioned conceptual and Paradigm model.

    Keywords: Supply chain, Building Industry, Marketing Model, grounded theory, Bank Maskan
  • Masoud Soltani Fath, Davood Kia Kojoori *, Saeed Eslami Pages 187-208
    The concept of politics in the organization and political behavior of individuals has long been considered by researchers, but for various reasons, in the recent years we are witnessing special attention to the political behavior of individuals in the organization. Considering the structure of holding companies and the parent company's behavior style with subsidiaries, the study of political behavior is significant. Apart from the factors affecting perceptions and political behavior, the mental model of managers has a major role in shaping the style of the political behavior of managers in organizations. The purpose of this study is to identify and present the pattern of political behavior of managers using Q methodology. After forming the concourse and based on the snowball sampling method and Delphi technique, 50 Q statement were collected, then based on the purposive sampling method, Q cards were distributed and Q sets were sorted. From the output of data analysis and its interpretation, the model of managers' political behavior style was presented according to the two dimensions of belief in political behavior and reaction to political behavior. This model can be a convenient strategy for selecting managers in different positions and situations in order to be effective in political behavior in the organization
    Keywords: Political Behavior, Mental Model, Q Methodology, Holding
  • Nima Nouripour *, Mansour Moment, Hannan Amoozad Mahdiraji Pages 209-233

    One of the essential priorities is the supply chain of sensitive and perishable goods such as nutrients and medicine with providing a method as much as possible to increase the speed and health of food products in the distribution network. In the present study, a new model was designed and presented for the perishable food distribution network in the Mazandaran Bank Protein Food Distribution Institute (a case study) based on customer demand by vehicular ad-hoc network using system dynamics method. First, an influential variable on the study's aims was determined, i.e., increasing the order volume and decreasing the delivery time. Then, the relationships between these variables were defined, and the model was designed and tested. Finally, three scenarios were designed, implemented, and analyzed after model verification. Based on the results, the market share can be increased by increasing the order delivery locations. In future works, the feasibility of implementing this strategy and determining the number and optimal location of order delivery locations can be investigated economically.

    Keywords: Smart Vehicle, Vehicular Ad-hoc Network, Delivery Time, Business
  • Ali Reza Tamjid Pamchelo *, Morteza Khakpour, Kiumars Kiani Pages 257-275

    We could not ignore the impact of innovation, Business Intelligence Capacity, Network Learning on the Performance of Startups. Today, startups are regarded as a new solution to move the cycle of economy and also get out of the enemy sanctions and one of the pioneers of moving towards a resistance economy. Therefore, given the importance of startups, the key to success and prevention of their failure is business intelligence and innovative technology. This study, which is applied in terms of results and descriptive-correlational in terms of purpose, aims to investigate the effect of business intelligence capacity, technological innovation and network learning on increasing the performance of startups. The statistical population of this research was the founders, investors and start-up business experts or employees in these companies. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by AVE criterion which shows the average variance shared between each structure with its own indicators. For the reliability of the questionnaire questions, Cronbach's alpha method was used, which is 0.882. In order to analyze the data, SMART PLS and SPSS16 software were used. KMO index and Bartlett test were used for the adequacy of the samples. Hypotheses were evaluated with linear structured relationships. The findings indicated that network learning, technological innovation and business intelligence have a positive effect on the performance of startups and in some hypotheses this effect is positive and direct and in some hypotheses this effect is indirect and negative.

    Keywords: Business Intelligence, Network Learning, Startups Performance, Innovative Technology
  • Amene Rezazadeh, Majid Fattahi *, Rahman Ghaffari Pages 277-293
    Social marketing is a common strategy in global health and its goal is to ensure the improvement of knowledge and reform attitudes in society to establish behavior change to improve public health. The purpose of this study is to use social marketing mix to measure advertising messages in the direction of improving community health. This research is applied in terms of model presentation and descriptive-survey in terms of purpose. The data collection method in this study is a combination of quantitative methods. The statistical population of the research for the model test consists of young people under 25 years old in Mazandaran province who smoke. Using the Cochran's formula, the number of samples was equal to 385 people who were examined. Quantitative data were collected using three questionnaires. Quantitative modeling of structural equations using PLS software was used to analyze the data. The results of the first hypothesis showed that the characteristics of the advertising message affect the respondents' perception of the social marketing mix. Also, the results of the second hypothesis show a positive and significant effect of the characteristics of the advertising message on the normative system of consumers. Finally, the results of the third hypothesis showed that the consumer normative system affects the respondents' perception of the social marketing mix.
    Keywords: Social Marketing Mix, advertising messages, improving community health
  • Naser Seifollahi *, Nader Eskandari Pages 295-317

    One of the most important factors that increasingly shapes the thoughts and behavior of buyers is the observance of ethical marketing in today's businesses. Maintaining a relationship with the consumer and building brand loyalty are the main challenges in the current marketing environment. Creating a good brand image in the customer's mind is essential for companies to survive and gain a competitive advantage in today's turbulent market. The purpose of this study is to investigate the effect of ethical marketing on brand image through social responsibility mediation in Ardabil food industry. The type of research was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of the nature of the method. The statistical population of the present study includes consumers of products of Ardabil food industry companies, from which 384 people were selected based on Morgan table and by available sampling method to answer the questionnaire. To measure the ethical marketing variable, Safari et al. (2017), brand image, Bravo et al. (2010) and social responsibility, Mubarak et al. (2018) were used. The results of structural equation modeling test using PLS software showed that ethical marketing has a positive and significant effect on social responsibility and brand image and social responsibility plays a mediating role between ethical marketing and brand image between ethical marketing and brand image. The findings of this study can be effective in moving companies to pay more attention to the brand image.

    Keywords: Ethical Marketing, Brand Image, Social responsibility
  • Kiarash Fartash *, Elnaz Mesma Khosroshahi Pages 319-346
    Collaborative Planning, Forecasting and Replenishment (CPFR) is a collaborative approach to sharing and integrating information between business partners in a supply chain. This collaborative strategy due to its unique features is able to overcome many common barriers in a supply chain, including lack of timely and accurate communication between business partners and uncertainty in supply and demand. Based on the benefits of this technique the purpose of this study is to developing a CPFR readiness assessment framework for Iranian automotive companies which has been done in the period from April to November 2019. Following the Meta-Synthesis method of Sandelowski and Barroso we identified important factors affecting implementation of CPFR. Then by conducting the Friedman test by SPSS software and identifying the most important factors, a framework for assessing readiness was developed. After reviewing the content validity of the framework by using Lawshe method, the final framework of readiness assessment in the form of a questionnaire was completed by senior members of 10 automotive companies. The results according to obtained mean and based on 3 defined levels of readiness (low, medium, high), showed that Iranian automotive companies generally have a medium level of readiness to implement CPFR. The results of this study will help Iranian automotive companies to evaluate the level of their readiness and ensure its existence, to implement the CPFR collaborative approach with their business partners and will prevent the failure of the collaboration project and waste of organizational resources.
    Keywords: CPFR, Readiness Assessment Framework, Collaboration, Information Sharing, Car Industry
  • Mojtaba Nasiri, Hossein Vazifehdoost *, MohammadAli Nasimi, Hossein Didehkhani Pages 347-373

    Online shopping is considered as one of the new ways of buying and selling in non-physical online businesses which is the result of rapid growth and increasing use of computer technology that makes businesses sellers and buyers communicate more effectively through the Internet which makes the exchange process more efficient. The purpose of this study was to provide a framework of factors affecting online shopping in online businesses using the thematic analysis method. In order to conduct the research, a qualitative research approach using semi-structured interviews with online businesses entrepreneurs have been used. The sample size consisted the logic of theoretical and Purposive sampling and the achievement of theoretical saturation included a total of 12 people. Data coding was performed using MAXQDA software. Findings indicate that the effectiveness of online shopping online businesses is determined with 9 factors and 45 components (website infrastructure factors, marketing factors, online shopping experience, political factors, technology-transportation factors, economic factors, security and risk, Social factors and consumer characteristics).

    Keywords: Online Shopping, Entrepreneurship, Online Businesses, Retail Stores Thematic analysis, Exploratory Interview
  • Shaher Basti, Jalil Delkhah *, Hasan Danaee Fard, AliAsghar Fani Pages 375-410

    The most important function of human resource management is to attract qualified people and strive to maintain existing human resources. If management fails in this important task, the grounds for qualified employees for leaving organization and reducing productivity will be provided. The purpose of this study was to design employee voluntary turnover model. In this regard, following the method of grounded theory, a number of employees of the world service of IRIB were interviewed in a semi-structured way. In order to analyze data, open, axial and selective coding was used, which resulted in the extraction of 75 concepts, 50 categories and 15 basic theorems in the form of Strauss-Corbin paradigm model. Findings showed that categories such as feelings of injustice, feelings of corruption, autocratic and coercive management style, and etc. In the form of causal conditions lead to the phenomenon of "decision to leave the organization" as a central category in the organization. After that, the person leaves the organization in a planned way or suddenly (actions). Also, categories such as age and Work experience, degree of resilience of the individual, degree of family companionship, type of personality, type of previous job, network status and external communications as contextual factors affect selecting actions of the individual. The intervening category in this study was job embeddedness. The consequences of the actions described were such things as unemployment after leaving the organization, worsening of financial situation after leaving, peace of mind, enduring material and financial losses, and finding a more suitable job.

    Keywords: Turnover, Planed Turnover, Suddenly Turnover, Job Embeddedness
  • Azad Shaibani, Masoud Keimasi *, Rosa Hendijani, Mohammad Saleh Torkestani Pages 411-438
    Nowadays, with the expansion of the Internet, deep changes have been taken place in the traditional structures of service delivery, and the banking industry has entered a new arena not only in line with other industries but also as one of the pioneers in using new technologies. Since the only interface between the bank and the customer is the user interface in the Internet environment, ease of use or usability, which is the key to the success of websites, has also gained special importance and not paying attention to this issue lead to the migration of customers to banks that have more usable websites. The aim of this study was to identify the appropriate dimensions for evaluating the usability of Internet-banks using a qualitative method of theme analysis (based on a comprehensive literature review and interviews with experts) and finally a user-centered Internet-usability evaluation model was designed. In the proposed model, seven dimensions of online service effectiveness, perceived security, user effort, usable design, communicativeness, comprehensiveness and learnability as internal dimensions as well as satisfaction as a result of usability were introduced. The distinguishing feature of this model from previous models is the perceived security dimension in the Internet-Banks’ context. Since overtime the line between usability and other quality factors was blurred, another innovation of the proposed model is classifying such terms as the effectiveness of technical services of the website. In case of Internet-Banks in addition to optimizing usability dimensions, it is recommended to use secure and easy authentication methods.
    Keywords: Usability Evaluation, Internet Bank, User-Centered Design, Usability
  • Soltanali Shahriari *, Nikta Hosseinnia Pages 439-463
    The purpose of this study is to explain the effect of intellectual capital on performance by emphasizing the mediating role of ambidexterity and organizational voice. This research is an applied research and a descriptive-correlation type, specifically a structural equation model in terms of purpose and data collection method respectively. The statistical population is knowledge-based companies in Khorasan Razavi province and the measurement tool was a standard questionnaire with 47 questions that 87 companies answered. Convergent and divergent validity was used to evaluate its validity and Cronbach's alpha and composite reliability were used for its reliability. Data analysis was performed with SmartPLS3. The results show that intellectual capital doesn’t affect performance directly or through organizational voice, but it does affect ambidexterity and organizational voice. Organizational voice also affects ambidexterity, and ambidexterity mediates the impact of intellectual capital on performance. Therefore, it is suggested that these companies strengthen their intellectual capital by training skills and increasing creativity and innovation, creating a suitable platform for sharing knowledge among employees and learning from each other, formulating necessary programs and improving communication with customers and other stakeholders, not only help nurture creative, courageous, and critical employees but they also increase their capability to exploration and exploitation of opportunities, thereby improving their performance. Considering the role of organizational culture in the formation of organizational voice and intellectual capital, as well as environmental uncertainty and risk-taking in the relationship between ambidexterity and performance, it is suggested that these variables be considered as moderating variables in this field.
    Keywords: Intellectual Capital, Organizational Ambidexterity, Performance, Organizational Voice
  • Mohsen Nazari, Amin Roodani * Pages 465-492

    Maintaining a competitive position and survival is one of the most important challenges for companies in conditions of high environmental uncertainty. In such circumstances, it is very difficult for companies to analyze and predict the dynamics of cooperation and competition. At the same time, it is a strategic Coopetition that has been considered by many companies in the last two decades in order to gain, maintain and improve its competitive position. The coopetition that results from the combination of two strategies of competition and cooperation is a new type of relationship between organizations that can lead to win-win conditions.In this fundamental research, after conducting in-depth and semi-structured interviews with 8 experts of Dairy Industry of Iran, theoretical saturation was obtained using the research method of grounded developed by Glaser foundation. By performing analyzes related to open coding, axial coding and selective coding, first the concepts and categories of competitive strategy in this industry were identified and a conceptual model was drawn. Thus, 246 codes, 40 concepts and 7 competing strategy categories have been identified and extracted from expert interviews.In the quantitative part, using Morgan table, 80 experts and managers of the dairy and dairy industry of Tehran and Alborz provinces were selected as a sample, and using the fuzzy AHP method, the concepts and categories were ranked, and as a result, the category The following were ranked in organizational, economic, cultural, technological, marketing, political and social categories, respectively.

    Keywords: Competition, cooperation, Coopetition, Strategic Alliance, Dairy Industry
  • Fatemeh Matajinimvari, Mina Jamshidi*, Ali Rezaeian Pages 493-515

    Recognition and application of rumor indicators and social factors affecting rumor management in the selected Azad University branches of Iran is of great significance. The present study aims to present a social rumor management catch-up model in Azad University branches of Iran. In the first phase, this mixed-method study implemented a qualitative approach through a content analysis and an interview with the experts to detect the rumor management themes. To code the data, the study relied on the MAXQDA10 software.In the second phase, following a Quantitative procedure it used a questionnaire to collect the data. The population (N=15) in the qualitative phase consisted of the chancellors, vice-chancellors, heads of departments and professors of management, and in the quantitative phase the population (N=200) were the Administrative personnel of the selected university branches of Iran. In the qualitative analysis, 8 main themes and 18 subcomponents of rumor management from the effective social factors were detected based on the content analysis of the interviews. To analyze the quantitative data, a Confirmatory factorial analysis was used. The test reliability estimate was 0.7. The results indicated that the Azad University Central Tehran Branch showed the highest standardized factorial loading values (i.e. 0.971) in relation to the other four selected universities Science and Research Branch, Chalous,Allameh Mohaddes Nouri, Maziar in terms of social rumor management catch-up. It is suggested that other universities align Themselves with the Azad University Central Tehran Branch in managing the rumors and act accordingly in order to reach a successful social catch-up

    Keywords: Social Catch-up, Rumor, Rumor Management
  • Asghar Mohammadi Fateh *, Mohammad Mehdi, Ali Asghar Salarnejad Pages 517-546

    The technologies of the Fourth Industrial Revolution facilitate knowledge management practices in the banking and financial industry. Therefore, it is necessary to create appropriate platforms and mechanisms for using these technologies in the field of banking. In this research, through Delphi technique and in three stages, the application of emerging technologies with the focus on of Industry 4.0 technologies in the banking and financial industry has been identified. The panel members consisted of 10 experts in the field of information technology and finance. After their consensus, 17 emerging information technologies in the banking and financial sector were identified and their rank was determined through the Kendall test. These technologies include: data mining, bio-identification system, fraud detection technologies, touchless ATM, data mining, cloud computing, Omni-Channel Marketing, artificial intelligence, fintech, Biometric, Block chain, Intelligent Social Networks, Artificial Neural Networks, Remote Monitoring technologies, Business Intelligence, IoT and Digital Accounts. Then, by these experts, the application of these technologies in four areas of banking, namely marketing, human resources, risk management and customer orientation in a three-tier range (low, medium, high) has been determined According to experts, all identified technologies have medium to high application in four areas of banking.

    Keywords: knowledge management, industry, banking, technology, financial industry
  • Saba Amiri * Pages 547-573

    Knowledge-based companies have a very important role in the competitiveness and development of the country. However, due to limited financial resources, designing and choosing a suitable method of providing liquidity for these companies is important. Therefore, the present study has conceptualized the model of factors affecting the crowdfunding of knowledge-based companies. The research approach was a qualitative method and based on grounded theory. The study population was the managers of knowledge-based companies in Kermanshah, Hamedan and Kurdistan provinces in the field of information and communication technology and computer software and experts from the private and public sectors. Accordingly, 35 experts were subjected to semi-structured interviews using judgmental and snowball sampling methods to achieve data theoretical saturation. The method of data analysis was the systematic approach of Strauss and Corbin. In summary, the results showed that the model of factors affecting crowdfunding of knowledge-based companies includes 73 concepts and 24 subcategories that can be classified in the form of central phenomena, causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, strategies and consequences. The most important strategies of the model are: writing of accurate feasibility plan, development of a coherent organizational structure, design of value creation system, design of financial management system, design of intellectual property protection system. Finally, proposals such as launching indigenous crowdfunding platforms, increasing the number of specialized commercialization services brokerages, introducing successful samples of crowdfunding, and providing transparent financial reports to build trust, in order to develop crowdfunding for knowledge-based companies.

    Keywords: Crowdfunding, technology, knowledge-based company, Investment
  • Mohammadali Keramati *, Somayeh Yousefi Tavin, Tahmoures Sohrabi Pages 601-625
    Objectives
    In today's world, entrepreneurship has played an important role in social welfare, job creation, increased investment and economic growth. At present, entrepreneurship among students is one of the most important factors in creating jobs and eliminating their unemployment. The main purpose of researching the development model of entrepreneurial intention with a meta- synthesis approach In Islamic Azad University, Central Tehran Branch.
    Methods
    It is mixed of qualitative and quantitative type. In the qualitative part, the method of meta- synthesis Sandlowski and Barroso is used, and in the quantitative part, the method of structural equations is used to study the effect of each variable. And is a doctor. The data collection tool in the qualitative part of web browsing in the sites of prestigious domestic and foreign scientific and research journals and publications is that in general 100 suitable articles were extracted and in the quantitative part it is a standard questionnaire.
    Results
    The findings of the qualitative section are 7 categories which are: attitude to behavior, mental norms, innovation, learning motivation, self- employment, and self- efficacy and in the quantitative section the amount of R2 coefficients in the post- test group has increased.
    Conclusion
    The prediction rate of changes in dependent variables by the independent variable (entrepreneurial intention) has increased.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial Intention, Meta- synthesis approach