فهرست مطالب

Journal of Community Health Research
Volume:11 Issue: 4, Oct-Dec 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/11/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فرزین باقری شیخانگفشه*، زینب سیار فرد صفحات 232-234
  • خلیل کلوانی، زهرا زارع، مهدیه حیدری* صفحات 235-237
  • رضا بیدکی، ستاره کشکولی، مجتبی محمودی، اتنا دادگری* صفحات 238-239
  • محمد ساسانی پور* صفحات 240-248
    زمینه و هدف

    امید به زندگی در بدو تولد یک شاخص مفید از مرگ و میر در یک جمعیت در یک مقطع زمانی خاص است. با توجه به پوشش ناقص و متفاوت داده های مرگ و میر در استان های ایران، ایجاد جدول زندگی بدون تصحیح داده ها می تواند نتایج گمراه کننده ای داشته باشد. در این مطالعه پس از ارزیابی و تصحیح داده های مرگ و میر، امید به زندگی در سطح ملی و استانی برای دوره 95-1390 برآورد شده است.

    روش کار

    این یک تحلیل مقطعی بود. در بازه زمانی 1390 تا 1395، داده های مرگ و میر بر حسب سن و جنس (2051602 فوت) از سازمان ثبت احوال کشور و داده های جمعیت بر حسب سن و جنس از مرکز آمار ایران به دست آمده است. پس از ارزیابی و تصحیح داده های مرگ و میر کودکان و بزرگسالان، با استفاده از تکنیک جدول زندگی، امید به زندگی در بدو تولد برای استان های ایران بر اساس جنسیت محاسبه شد.

    یافته ها: 

    میزان ثبت فوت مردان و زنان طی سال های 95-1390 در سطح کشور به ترتیب 93 درصد و 85 درصد بوده است. همچنین دامنه این پوشش برای استان ها بین 70 تا 98 درصد بوده است. امید به زندگی در هنگام تولد برای مردان 73.1 و برای زنان 76 سال بود. اصفهان (9/77 برای دختران و 8/74 برای پسران) بیشترین امید به زندگی در بدو تولد و کمترین میزان امید به زندگی در استان سیستان و بلوچستان (4/70 برای زنان و 2/69 برای پسران) بود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به اینکه بین امید به زندگی زنان و مردان در استان های ایران تفاوت های مهمی وجود دارد، شناسایی علل تفاوت های استانی در زمینه امید به زندگی در استان های ایران می تواند در نهایت منجر به بهبود امید به زندگی در سطح کشور شود.

    کلیدواژگان: مرگ و میر، جدول زندگی، امید به زندگی، ایران
  • اسیه افتخاری، مریم بختیاری*، امیرسام کیانی مقدم صفحات 249-255
    زمینه و هدف

    وضعیت اجتماعی-اقتصادی خانواده ممکن است به طور قابل توجهی بر سبک فرزند پروری تاثیر بگذارد. بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی رابطه سبک های دلبستگی کودکان 7 تا 12 ساله، سبک های فرزندپروری و وضعیت اجتماعی-اقتصادی والدین انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مقطعی و از نوع همبستگی بود. جامعه مورد مطالعه شامل 7 تا 12 کودک شاغل در مدارس ابتدایی شهر تهران در سال 1390 بود. نمونه ای متشکل از 95 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و با پرسشنامه های وضعیت اجتماعی-اقتصادی (SE) (قدرت نما، 1392)، سبک فرزندپروری PS) (Baumrind، 1973)، پیوست مرکز خویشاوندی (KCA) (Halpern and Kappenberg، 2006). اطلاعات به دست آمده از نمونه ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و با استفاده از نرم افزار SPSS 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری 5 درصد در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    بین سبک های دلبستگی فرزندان و سبک های فرزندپروری و وضعیت اقتصادی-اجتماعی والدین همبستگی معنی داری وجود داشت (01/0>p، 284/0-=r). در سبک های فرزندپروری بین سبک فرزندپروری مقتدرانه با سازگاری مثبت (05/0p<، 258/0-r=)، واکنش پذیری عاطفی (05/0>p، 218/0=r)، رفتار منفی (394/0=r، 05/0p<) رابطه معناداری وجود داشت. 0.01) و فاصله گرفتن از حمایت مراقب (r=.407، p<0.01). همچنین بین سازگاری مستبدانه و مثبت (r=.315، p<0.01)، رفتار منفی (r= -.311، p<0.01)، فاصله گرفتن از حمایت مراقب (r= -.379، p<0.01) وجود داشت.). بین رفتار سهل گیرانه و منفی رابطه معنی داری مشاهده شد (232/0=r و 05/0<|p).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد هر دو سبک فرزندپروری مقتدرانه و سهل انگیز ناکارآمد هستند. آنها به دلیل سبک های دلبستگی خود باعث بروز مسایل رفتاری و عاطفی متفاوتی در کودکان می شوند.

    کلیدواژگان: دلبستگی شیء، فرزندپروری، طبقه اجتماعی
  • ویجایالاکسمی مانگاسولی، مایور شرخانه* صفحات 256-261
    زمینه و هدف

    یایسگی یک تغییر فیزیولوژیکی طبیعی و یک انتقال مهم در زندگی زنان است. شروع یایسگی پیامدهای مهمی بر باروری و سلامت زنان دارد. علایم یایسگی از نظر شدت متفاوت است و ممکن است کیفیت زندگی را کاهش دهد، زیرا اکثر زنان هنوز برای این علایم درمان نمی کنند زیرا اکثر زنان هندی سابقه انکار و بی توجهی دارند. این مطالعه به منظور بررسی شیوع علایم یایسگی در بین زنان مقاوم در محله های فقیر نشین شهری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی مبتنی بر جامعه بر روی 334 زن یایسه (60-45) ساکن محله های فقیر نشین شهری به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انجام شد. مقیاس رتبه بندی یایسگی (MRS) برای ارزیابی علایم پس از یایسگی استفاده شد. معاینه فیزیکی عمومی انجام شد و اندازه گیری های آنتروپومتریک ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به صورت آمار توصیفی (میانگین (SD)، فراوانی (%)) و برای یافتن ارتباط بین دو ویژگی از آزمون کای اسکویر استفاده شد.

    یافته ها:

     76/69 درصد از شرکت کنندگان علایم خفیف، 95/23 درصد علایم متوسط و تنها 1/2 درصد علایم شدید داشتند. شیوع علایم جسمی 93.11 درصد، علایم روانی 85.33 درصد و علایم ادراری تناسلی 33.53 درصد بود. 44.31٪ از زنان از کلاس 4 SES از علایم خفیف تا شدید رنج می بردند و پس از آن کلاس 3 با 20.06٪ (0.00005=p) قرار گرفتند. 73.86 درصد از خانواده های هسته ای و 66.67 درصد برای سه نسل در خانواده خود از علایم خفیف رنج می بردند (0001/0=p).

    نتیجه گیری:

     شیوع علایم جسمی پس از یایسگی در مقایسه با روان شناختی و ادراری-تناسلی با استفاده از MRS بالا بود. عواملی مانند سن، وضعیت اقتصادی-اجتماعی ضعیف، وضعیت تاهل و تحصیلات در علایم یایسگی نقش داشتند. اقدامات لازم برای تشخیص زودهنگام علایم و درمان انجام شود. برای دستیابی به این هدف، دولت، سازمان های خصوصی و داوطلبانه می توانند در سریع ترین زمان ممکن کلینیک های پس از یایسگی را در تمام سطوح مراقبت های بهداشتی ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: مقیاس رتبه بندی یائسگی، یائسگی، زاغه ها، علائم، شهری، زنان
  • منصور مهینی زاده*، محمدرضا پورقربان صفحات 262-276
    زمینه و هدف

    سلامت، هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی، سطح سرمایه انسانی را بالا می برد. این مطالعه با هدف به چالش کشیدن عملکرد برنامه پنجم توسعه (94-1390) در خصوص نابرابری در توزیع امکانات بهداشتی در بین استان های کشور انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مقطعی تحلیلی است. در این پژوهش با استفاده از روش TOPSIS و با استفاده از شاخص ضریب جینی و نسبت های نابرابری، توزیع امکانات بهداشتی در بین استان های کشور مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین برای تعیین درجه توسعه سلامت در بین استان های کشور از 13 شاخص شامل سرانه بیمارستان، سرانه تخت بیمارستان، سرانه خانه بهداشت، سرانه مرکز بهداشت، سرانه آزمایشگاه، سرانه داروخانه، سرانه پزشک عمومی. سرانه پزشک متخصص و سایر کارکنان مراقبت های بهداشتی سرانه استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده در این تحقیق SPSS 25 می باشد.

    یافته ها:

     نتایج نشان می دهد که در سال 1390، استان های تهران، خراسان رضوی و اصفهان در بالاترین سطح و استان های خراسان جنوبی، ایلام و کهگیلویه و بویراحمد در پایین ترین سطح از این نظر قرار داشتند. در حالی که در سال 1394 استان های تهران، خراسان رضوی جایگاه قبلی خود را حفظ کردند و استان فارس در جایگاه سوم قرار گرفت. استان ایلام همچنان در پایین ترین سطح قرار داشت. ضریب جینی توزیع تسهیلات بهداشتی در بین استان های کشور در سال 1390 برابر 0.49 و در سال 1394 به 0.52 افزایش یافت. و 2015 به ترتیب برابر با 32 و 37 بوده است.

    نتیجه گیری: 

    شدت نابرابری امکانات بهداشتی در بین استان های کشور طی برنامه پنجم تشدید شده است. نتایج نشان می دهد که استان ها از نظر موقعیت دسترسی به امکانات بهداشتی تفاوت معناداری دارند و این نشان دهنده توزیع یکسان امکانات بهداشتی در بین استان های کشور است.

    کلیدواژگان: استان های کشور، روش تاپسیس، ضریب جینی، نابرابری، توزیع سلامت، برنامه توسعه
  • مریم اسودی، ابولفضل بخشی پور*، بی بی زهره رضوی تبادگان صفحات 277-286
    سابقه و هدف

    تجربه خیانت بسیار دردناک است و منجر به عواقب منفی جدی در بین زوجین می شود. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی زوج درمانی متمرکز بر هیجان (EFT) و زوج درمانی شناختی- رفتاری (CBT) بر بخشش و صمیمیت زناشویی زنان آسیب دیده از خیانت است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به خیانت مراجعه کننده به مرکز مشاوره اندیشه و تفکور در سه ماهه اول سال 1399 در شهر مشهد بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای هر گروه 15 نفر تعیین شد. از این جامعه آماری، 45 نفر به روش هدفمند و بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه CBT (15=N)، EFT (15=N) و گروه کنترل (15=N) جایگزین شدند. کلیه شرکت کنندگان قبل، بعد و دو ماه بعد از مداخله با بخشش زناشویی و واکر و تامپسون (1983) و مقیاس صمیمیت زناشویی (MIS) مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر است.

    یافته ها:

     میانگین سنی شرکت کنندگان 03/5 ± 11/33 سال و مدت ازدواج 89/2±23/6 سال بود. نتایج نشان داد که بخشش و صمیمیت زناشویی در گروه های CBT و EFT نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافته است (001/0 P<). EFT اثربخشی بالاتری نسبت به CBT در افزایش بخشش و صمیمیت نشان داد (05/0 > P).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته ها، CBT و EFT در بهبود صمیمیت و بخشش بین زوجین اثربخشی دارند. با مقایسه مداخلات، EFT اثربخشی بالاتری را نشان داد. بنابراین پیشنهاد می شود از تکنیک های هیجان محور برای بهبود روابط زوجین استفاده شود. علاوه بر این، با توجه به اثربخشی هر دو درمان، می توان از یک رویکرد یکپارچه در مطالعات آتی استفاده کرد.

  • زهرا ولیدآبادی، نادره معماریان، مرتضی ناصر بخت، عاطفه زندی فر، مژگان لطفی* صفحات 287-296
    زمینه و هدف

    آموزش بهداشت روان با هدف افزایش سواد سلامت روان (MHL) و نقش مهمی بر سلامت روان اعضای جامعه ایفا می کند. اما اجرای آن در مراقبت های اولیه بهداشتی (PHC) با موانع و مشکلاتی مواجه است. لذا این مطالعه با هدف تبیین چالش های برنامه آموزش عمومی سلامت روان با تاکید بر خودمراقبتی در PHC ایران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا بود. نمونه پژوهش شامل 20 نفر از ذینفعان به روش نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع بود. این مطالعه در تهران و البرز انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته جمع آوری و با رویکرد گرانهایم و لوندمن تحلیل شدند.

    یافته ها

    با تجزیه و تحلیل داده ها، چالش ها در شش موضوع اصلی و 15 دسته طبقه بندی شدند. شش موضوع اصلی شامل چالش های آموزشی، ناکارآمدی روش آموزشی، همکاری نامناسب بین بخشی، چالش های زیرساختی، منابع ناکافی و موانع مشارکت در آموزش و پرورش بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به چالش ها و موانع چند بعدی، اصلاح و اتخاذ روش های اجرایی مناسب با استفاده از متخصصان سلامت روان ضروری به نظر می رسد. تحقیقات و سیاست های آینده می توانند راه هایی را برای بهینه سازی اجرای برنامه در PHC بررسی کنند.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت روان، سواد سلامت روان، مراقبت های بهداشتی اولیه، مراکز بهداشتی
  • شیرین سلطانی، علی موصلی، زهرا مستانه، ارزو مبارک ابادی، صغری کمالی، ابوبکر جعفرنژاد* صفحات 297-306
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه تکامل جنبه های مختلف ذهنی شامل تغییرات جسمی، ذهنی، عاطفی و اجتماعی است. غربالگری وضعیت رشد کودکان می تواند از عوارض و اختلالات قابل توجه جلوگیری کند. بنابراین وضعیت رشد کودکان استان هرمزگان بر اساس پرسشنامه سنی و مراحل پرسشنامه سن و مراحل (ASQ) مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    این مطالعه یک مطالعه تحلیلی بود که به روش مقطعی در آذرماه 1376 در واحدهای بهداشتی درمانی استان هرمزگان انجام شد. بر اساس نمونه گیری تصادفی خوشه ای، اسامی 2260 کودک 60 ماهه (3 تا 5 ساله) از طریق سامانه یکپارچه سلامت استخراج شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سن و مراحل (ASQ) برای سنجش رشد کودکان در پنج حوزه ارتباطی، حرکات بزرگ، حرکات ظریف، حل مسیله و مهارت های فردی-اجتماعی بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های آماری ANOVA، مجذور کای، میانگین انحراف معیار و درصد فراوانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (05/0>P).

    یافته ها: 

    میانگین سنی کودکان مورد مطالعه 3/2 ± 14/3 سال بود. از 2260 کودک، 1036 نفر (8/45%) دختر و 1224 نفر (2/54%) پسر بودند. از نظر ارتباطی 1.5% موارد، حرکات ظریف 2%، 4.5% حرکات بزرگ، 3% حل مسیله و مهارتهای فردی-اجتماعی، 4% کودکان غیرطبیعی بودند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که علیرغم رشد طبیعی در اکثر کودکان، تعدادی از کودکان حداقل در یک زمینه دارای اختلالات رشدی بودند. بنابراین، نیاز به برنامه هایی برای مقابله با عوامل خطر مرتبط و پیگیری مستمر از نظر توسعه این مناطق برای جلوگیری از عوارض آتی ضروری است.

    کلیدواژگان: رشد، کودک، ASQ، کودکان، ایران
  • محمود زارع جمال آبادی*، سید علیرضا افشانی صفحات 307-317
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی و روانی از مولفه های موثر بر عزت نفس و از ویژگی های ضروری هر معلمی است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه سلامت معنوی و عزت نفس دانشجویان دانشگاه فرهنگیان یزد و نقش میانجی سلامت عمومی در سال تحصیلی 90-90 انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه از نوع تحلیلی و مقطعی بود که بر روی کلیه دانشجویان معلم دانشگاه فرهنگیان یزد انجام شد. 323 نفر بر اساس فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها از طریق مقیاس بهزیستی معنوی Paloutzian، R. F. و Ellison، C. W. (SWBS)، پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ-28) و پرسشنامه عزت نفس Coopersmith (CSEI) جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده های تحقیق، ضریب همبستگی پیرسون، مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر کوواریانس (CB-SEM)، تکنیک بوت استرپینگ و شاخص های برازش برای مدل سازی معادلات ساختاری از طریق SPSS و AMOS 24 در سطح معنی داری کمتر از 05/0 استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که بین سلامت معنوی و سلامت عمومی (001/0p<، 316/0r=) و سلامت عمومی و عزت نفس (423/0r=، 001/0p<) همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین سلامت معنوی و عزت نفس رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (01/0p<، 339/0r=). یافته ها همچنین بر اهمیت نقش میانجی سلامت عمومی بین متغیرهای سلامت معنوی و عزت نفس تاکید کردند.

    نتیجه گیری

    با توجه به رابطه معنادار، مثبت و قوی بین سلامت معنوی و سلامت عمومی و همچنین عزت نفس، توصیه می شود برای ارتقای سلامت معنوی و عمومی نوجوانان و افزایش عزت نفس آنان، برنامه های آموزشی مورد بازنگری و توجه بیشتر قرار گیرد. برای استخدام دانشجویان دانشگاه فرهنگیان پرداخت شود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، سلامت عمومی، عزت نفس، دانشگاه فرهنگیان
  • آزاده نظری، نسترن خواجه نوری، حوریه دهقان شاد*، مهناز رونقی نوتاش صفحات 318-326
    مقدمه

    شرکت در فعالیت های اوقات فراغت با همسالان و جمع های خانوادگی مفید است، اما برخی فعالیت ها مانند سیگار کشیدن ممکن است باعث افزایش رفتارهای مضر برای سلامتی شوند. این اولین مطالعه ای است که به بررسی چگونگی درک دانش آموزان شهر ورامین، تهران، ایران از مصرف سیگار در اوقات فراغت می پردازد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1390 انجام شد و بر روی 319 نوجوان مدرسه ای (16 تا 18 ساله) شهرستان ورامین تهران انجام شد که پرسشنامه ای ناشناس خود ایفا در مورد مصرف مواد دخانی را تکمیل کردند. در مقیاس لیکرت پس از تکمیل پرسشنامه ها، داده ها با استفاده از آزمون های فراوانی (درصد)، t-test (دو نمونه ای مستقل)، تحلیل واریانس (ANOVA یک طرفه)، ضرایب همبستگی کندال و پیرسون و آزمون کای اسکویر (کمتر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از 0.01).

    یافته ها: 

    در مجموع، پنج قومیت در جمعیت هدف مورد بررسی قرار گرفتند. مصرف دخانیات در میان قومیت های عرب، فارس و لر به ترتیب با میانگین نمرات 4، 3.6 و 3.41 با میانگین نمرات 2.86، 2.36 و 2 بیشتر از سیگار در میان ترک ها، سایر اقوام و کردها بود. استعمال دخانیات در مجامع خانوادگی، سطوح بسیار پایین و پایین به ترتیب بیشترین فراوانی 72 و 61 را دارند، در حالی که سیگار کشیدن در جمع دوستان، سطوح متوسط و بالا به ترتیب بیشترین فراوانی را دارند، یعنی به ترتیب 99 و 57 با (Sig: 0.000).) کمتر از 0.01 است.

    نتیجه گیری: 

    این نیاز به هوشیاری و پاسخگویی به نابرابری های جنسیتی و قومیتی در رابطه با الگوی عوامل خطر و عوامل محافظتی را تقویت می کند. بنابراین، فعالیت های اوقات فراغت و قومیت ممکن است عوامل کلیدی برای تنظیم برنامه های پیشگیری با ویژگی ها و نیازهای منحصر به فرد آنها باشد.

    کلیدواژگان: سیگار کشیدن، گروه همسالان، ارتباطات بین فرهنگی، وضعیت اجتماعی-اقتصادی
  • الهه افشاری، محمداسماعیل ابراهیمی*، آریا حدادی صفحات 327-336
    زمینه و هدف

    طلاق عاطفی زمانی اتفاق می افتد که زن و مرد با هم زندگی سردی داشته باشند اما تقاضای طلاق قانونی نکنند. بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیر درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر طلاق عاطفی و خودکارآمدی زوجین است.

    روش کار

    این یک آزمایش کنترل شده بود. شهرستان بوعلی استان همدان در سال 1399 دارای 338 کارگر متاهل کارخانه بود. نویسندگان 60 فرد مبتلا به طلاق عاطفی را با استفاده از پرسشنامه انتخاب کردند. 40 نفر از افراد دارای امتیاز پرسشنامه خودکارآمدی متوسط به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 هفته درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کردند، در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. پرسشنامه طلاق عاطفی گاتمن 1994 و پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران 1982 به عنوان پیش و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفت. SPSS نسخه 23 داده ها را تجزیه و تحلیل کرد. آزمون Shapiro-Wilk نرمال بودن توزیع متغیر را ارزیابی کرد. نمرات در گروه آزمایش و کنترل نرمال است زیرا طلاق عاطفی و خودکارآمدی معنی دار است (05/0 > P). آزمون لون برابری واریانس دو گروه جامعه را مورد آزمایش قرار داد.

    یافته ها:

     در مرحله پس آزمون، یافته های تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به نمرات کمتر طلاق عاطفی (p کمتر از 0.05) و سطوح بالاتر خودکارآمدی (p کمتر از 0.05) در بیماران شد. گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل. هر دو متغیر طلاق عاطفی (P = 0.414، F = 0.682) و متغیر خودکارآمدی (P = 0.601، F = 0.278) با توجه به نتایج آزمون لون واریانس یکسانی داشتند (0.601 = P، F = F. 0.278).

    نتیجه گیری: 

    درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد توانست طلاق عاطفی را به طور معنی داری کاهش دهد و خودکارآمدی را نسبت به گروه کنترل افزایش دهد. بنابراین می توان از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای کاهش طلاق عاطفی و پیشگیری از آسیب های روانی و اجتماعی جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، خودکارآمدی، گروه درمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • کریستینا کوتا*، ونیتیا صوفیه ولوناکی، رونا لازارینو، النا روسو، پاراسکوی آپوستولارا، آپوستولارا دورو، دورو دوداو، آتنا کالوکایرینو، اورازیو لیسیاردلو، مانوئلا ماوسری، النا نیکولیدو، آلفونسو پزلا، کریستینا سامارتزی، آندره وکرت، وشتاینریش، ایرنا پاپادوپولوس صفحات 337-348
    زمینه و هدف

    در سراسر جهان، بیش از 79.5 میلیون نفر به اجبار آواره شده اند، از جمله تعداد قابل توجهی از خانواده های مهاجر و پناهنده دارای فرزند. مهاجرت و پناهندگی در ابعاد مختلف از جمله سلامت روحی، جسمی و روحی بر این خانواده ها تاثیر می گذارد. شناسایی نیازهای خانواده و تقویت مهارت های فرزندپروری می تواند انسجام و سلامت خانواده و همچنین ادغام آسان در کشور میزبان را بهبود بخشد. این بررسی بخشی از پروژه Erasmus+ با بودجه IENE 8 (آموزش بین فرهنگی برای پرستاران در اروپا) با هدف توانمندسازی خانواده های مهاجر و پناهنده در مورد مهارت های فرزندپروری است.

    روش ها: 

    این یک بررسی محدوده ای از ادبیات بود. کشورهای شریک IENE 8 (قبرس، آلمان، یونان، ایتالیا، رومانی، و بریتانیا) مقالات بررسی شده، ادبیات خاکستری و گزارش های رسانه های جمعی را در سطح بین المللی، اروپایی و ملی جستجو کردند. بازه زمانی جستجوی ادبیات علمی و خاکستری بین 2013-2018 و برای رسانه های جمعی بین سال های 2016 تا 2018 بوده است.

    یافته ها

    124 منبع مرتبط شناسایی شد. آنها شامل 33 مقاله بررسی شده، 47 سند ادبیات گری و 44 گزارش رسانه های جمعی بودند. این امر اهمیت درک نیازهای خانواده های مهاجر دارای فرزند را آشکار کرد.

    نتیجه گیری

    از ادبیات مشهود است که نیاز به حمایت از والدین پناهنده برای تنظیم مهارت های موجود و توانمندسازی آنها برای توسعه مهارت های جدید وجود دارد. متخصصان مراقبت های بهداشتی و خدمات اجتماعی نقش اساسی در بهبود مهارت های فرزندپروری پناهندگان دارند. این امر می تواند با تدوین و اجرای برنامه های مداخله ای خانواده محور و حساس فرهنگی انجام شود.

    کلیدواژگان: والدین، مهاجران، پناهندگان، شایستگی فرهنگی
  • سجاد بهاری نیا، فرزان مددی زاده*، الهام خالدی، فرنوش قمی صفحات 349-350
|
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Zeinab Sayarfard Pages 232-234
  • Khalil Kalavani, Zahra Zare, Mahdiyeh Heydari* Pages 235-237
  • Reza Bidaki, Stare Kashkouli, Mojtaba Mahmodi, Atena Dadgari* Pages 238-239
  • Mohammad Sasanipour* Pages 240-248
    Background

    Life expectancy at birth is a useful indicator of mortality across a population at a particular point in time. Due to the incomplete and different coverage of mortality data in the provinces of Iran, constructing a life table without data correction can have misleading results. In this study, after evaluating and correcting the mortality data, life expectancy at the national and provincial levels for the period 2011-16 has been estimated.

    Methods

    This was a cross-sectional study. Regarding the period 2011 to 2016, mortality data were obtained by age and sex (2051602 deaths) from the National Organization for Civil Registration, and the population data were obtained by age and sex from the Statistics Center of Iran. After evaluating and correcting the mortality data regarding children and adults, through the life table technique, life expectancy at birth for the provinces Iran was calculated by sex.

    Results

    The death registration regarding men and women, during 2011-2016, in the national level was 93% and 85% respectively. Moreover, the range of this coverage for the provinces has been between 70% and 98%. The life expectancy at birth for men was 73.1, and for women it was 76 years. Isfahan (77.9 for females and 74.8 for males) had the highest level of life expectancy at birth, and the lowest level was in Sistan and Baluchestan province (70.4 for females and 69.2 for males).

    Conclusion

    Considering that there are important differences between the life expectancy of men and women in the provinces of Iran, identifying the causes of provincial differences in regarding life expectancy in the provinces of Iran can ultimately lead to improved life expectancy at the national level.

    Keywords: Mortality, Life Table, Life Expectancy, Iran
  • Asie Eftekhari, Maryam Bakhtiari*, Amir Sam Kianimoghadam Pages 249-255
    Background

    Family's socio-economic status may significantly influence parenting style. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between attachment styles of 7 to 12-year-old children, parenting styles, and the socio-economic status of parents.

    Methods

    This was a cross-sectional and correlational study. The study population included 7 to 12 children who studied in elementary schools of Tehran in 2021. A sample of 95 individuals were selected by random sampling method and evaluated by questionares regarding Socio-Economic status (SE) (Ghodratnama, 2013), Parenting Style (PS) (Baumrind, 1973), Kinship Center Attachment (KCA) (Halpern and Kappenberg, 2006). The information obtained from the samples was analysed by Pearson correlation coefficient through SPSS 22 software. The level of significance was considered 5%.

    Results

    There was a a significant correlation between the attachment styles of the children and parenting styles and the socio-economic status of parents (r= -.284, p<0.01). In parenting styles there was a significant relationship between authoritive parenting style and positive adjustment (r= -.258, p<0.05), emotional reactivity (r= .218, p<0.05), negative behaviour (r= .394, p<0.01) and distancing from caregiver support (r= .407, p<0.01). There was also a significant relationship between authoritarian and positive adjustment (r= .315, p<0.01), negative behaviour (r= -.311, p<0.01), distancing from caregiver support (r= -.379, p<0.01). A significant relationship was observed between permissive and negative behavior (r= .232, p<0.05).

    Conclusion

    Both authoritative and permissive parenting styles seem to be dysfunctional. They cause different behavioural and emotional issues in children due to their attachment styles.

    Keywords: Object Attachment, Parenting, Social Class
  • Vijayalaxmi Mangasuli, Mayur Sherkhane* Pages 256-261
    Background

    Menopause is a normal physiological change and an important transition in women’s life. Onset of menopause has important implications on women’s fertility and health. Menopausal symptoms vary in severity and may decrease quality of life Thise is, because the majority of women still do not take treatment for these symptoms as most Indian women have a history of self-denial and neglect. This study is conducted to find the prevalence of postmenopausal symptoms among women resisting in urban slums

    Methods

    This was a community based, cross-sectional study conducted among 334 postmenopausal women (45-60) residing in urban slums by systematic random sampling. Menopause Rating Scale (MRS) was used to assess postmenopausal symptoms Pre-designed, pre-tested proforma was used for collecting data to identify the factors affecting it. General physical examination was carried out and anthropometric measurements were recorded. Data were   analysed using SPSS software version 20. Results were expressed as descriptive statistics (Mean (SD), Frequency (%)) and Chi-square test was used to find the association between two attributes.

    Results

    69.76% of participants had mild symptoms, 23.95% moderate symptoms and only 2.1% suffered from severe symptoms.   Prevalence of somatic symptoms was 93.11%, psychological symptoms 85.33% and urogenital symptoms was 33.53%. 44.31% of women from class 4 of SES suffered from mild to severe symptoms, followed by class 3 with 20.06% (p= 0.00005). 73.86% from nuclear families and 66.67% for three generations in their families suffered from mild symptoms (p=0.0001)

    Conclusion

    The prevalence of somatic postmenopausal symptoms was high compared to psychological and urogenital using MRS. Factors like age, poor socio-economic status, marital and educational status played a role in postmenopausal symptoms. Measures should be taken for early recognition of symptoms and treatment. To achieve this, the government, private, and voluntary organizations can establish postmenopausal clinics as soon as possible at the earliest at all levels of healthcare.

    Keywords: Menopause Rating Scale, Menopause, Slums, Symptoms, Urban, Women
  • Mansour Mahinizadeh*, Mohammadreza Pourghorban Pages 262-276
    Background

    Health, both physically and mentally, raises the level of human capital. This study aims to challenge the performance of the Fifth Development Plan (2011-2015) regarding inequality in the distribution of health facilities among the provinces of the country. 

    Methods

    This study is analytical cross sectional. In this research, using the TOPSIS method and using the Gini coefficient index and inequality ratios, was evaluated the distribution of health facilities among the provinces of the country. Also, to determine the degree of health development among the provinces of the country, from 13 indices including hospital per capita, hospital bed per capita, health house per capita, health center per capita, laboratory per capita, pharmacy per capita, general practitioner per capita, specialist physician per capita and other health care staff per capita were used. The software used in this research is SPSS 25.

    Results

    The results show that in 2011, the provinces of Tehran, Khorasan Razavi and Isfahan were at the highest level and the provinces of South Khorasan, Ilam and Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad were at the lowest level in this regard. While, in 2015, the provinces of Tehran, Khorasan Razavi maintained their previous position and Fars province was in the third place. The province of Ilam, was still at the lowest level. The Gini coefficient of distribution of health facilities among the provinces of the country in 2011 was 0.49, and increased to 0.52 in 2015. The share ratio of the top 20% to the bottom 20% among the provinces in terms of enjoying health facilities in 2011 and 2015 was equal to 32 and 37, respectively.

    Conclusion

    The severity of inequality of health facilities among the provinces of the country has intensified during the Fifth Plan. The results show that the provinces have a significant difference in their position in access to health facilities and this indicates equal distribution of health facilities among the provinces of the country.

    Keywords: Provinces of the Country, TOPSIS Method, Gini Coefficient, Inequality, Health Distribution, Development Plan
  • Maryam Asvadi, Abolfazl Bakhshipoor*, Bibi Zohreh Razavi Tabadeghan Pages 277-286
    Background

    The experience of infidelity is very painful and leads to serious negative consequence among couples. The aim of this study is to compare the effectiveness of emotionally focused couple therapy (EFT) and cognitive-behavioral couple therapy (CBT) on forgiveness and marital intimacy of women affected by infidelity.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pre-posttest design. The statistical population included all the infidelity-affected women referred to Andishe and Tafakor counseling center in the first quarter of 2020 in Mashhad city. The sample size was determined by Cochran formula as 15 participants for each group. From this statistical population, 45 people were selected by purposive method based on inclusion criteria and were randomly replaced in three groups of CBT (N=15), EFT (N=15), and the control group (N=15. They did not receive any intervention. All participants were assessed before, after, and two months after the intervention with the marital forgiveness and Walker and Thompson's (1983) and marital intimacy scale (MIS). The obtained data were analyzed in SPSS-20 by statistical methods of the repeated measure analysis of variance.

    Results

    The mean age of participants was 33.11 ±5.03, and their marriage duration was 6.23±2.89.  The results demonstrated forgiveness and marital intimacy were significantly increased in CBT and EFT groups compared to the control group (P <0.001). EFT showed higher effectiveness than CBT in enhancement of forgiveness and intimacy (P <0.05).

    Conclusion

    According to the findings, CBT and EFT indicated efficacy in improvement of intimacy and forgiveness between couples. By comparing interventions, EFT showed higher effectiveness. Therefore, it is suggested to use emotion-focused techniques to improve the relationship of couple. In addition, considering the effectiveness of both treatments, an integrated approach can be used in future studies.

    Keywords: Forgiveness, Cognitive-Behavior Therapy, Intimacy, Emotion, Couple Therapy
  • Zahra Validabady, Nadereh Memaryan, Morteza Naserbakht, Atefeh Zandifar, Mozhgan Lotfi* Pages 287-296
    Background

    Mental health education aims to increase mental health literacy (MHL) and plays a crucial role on mental health of community members. However, its implementation in primary health care (PHC) faces obstacles and problems. Therefore, this study was conducted to explain the challenges of the public mental health education program with an emphasis on self-care in Iran's PHC.

    Methods

    This was a qualitative study with a content analysis approach. The research sample consisted of 20 stakeholders through purposive sampling with maximum diversity. This study was conducted in Tehran and Alborz, Iran. Data were collected through in-depth and semi-structured interviews and analyzed by Graneheim and Lundman approach.

    Results

    By analyzing data, the challenges were categorized into six main themes and 15 categories. The six main themes included educational challenges, inefficiency of the educational method, unsuitable intersectoral collaboration, infrastructural challenges, inadequate resources and barriers to participation in education.

    Conclusions

    Given multidimensionality challenges and obstacles, reform and adoption of appropriate implementation methods using mental health experts seem necessary. Future research and policies could explore ways to optimize program implementation in PHC.

    Keywords: Mental Health Education, Mental Health Literacy, Primary Health Care, Health Centers
  • Shirin Soltani, Ali Mouseli, Zahra Mastaneh, Arezoo Mubarakabadi, Soghra Kamali, Aboubakr Jafarnezhad* Pages 297-306
    Background

    Given that the evolution of various mental aspects includes physical, mental, emotional and social changes. Screening for the developmental status of children can prevent significant complications and disorders. Therefore, the developmental status of children in Hormozgan province was examined based on the ages and stages of questionnaire age and stages questionnaire (ASQ).

    Methods

    This was an analytical study performed by a cross-sectional method in December 1997 in health units of Hormozgan province. Based on the cluster random sampling, the names of 2260 children aged 60 months (3 to 5) were extracted through the integrated health system. Data collection tool was age and stages questionnaire (ASQ) used to assess the development of children in five areas of communication, large movements, fine movements, problem solving and socio-personal skills. The collected data were analyzed using SPSS software version 22 and statistical tests, ANOVA, Chi-square, mean   standard deviation and frequency percentage (P<0.05).

    Results

    The mean age of the children in the study was 3.14 ± 2.3. From 2260 children, 1036 (45.8%) were girls and 1224 (54.2%) were boys. In terms of communication, 1.5% cases, fine movements 2%, 4.5% large movements, 3% problem solving and socio-personal skills, 4% children were abnormal.

    Conclusion

    The results showed that despite the normal development in most children, a number of children had developmental disorders in at least one area. Therefore, the need for programs to deal with related risk factors and continuous follow-up in terms of the development of these areas is essential to prevent future complications.

    Keywords: Development, Child, ASQ, Children, Iran
  • Mahmoud Zare’ Jamalabadi*, Seyed Alireza Afshani Pages 307-317
    Background

    Spiritual and mental health are the components affecting self-esteem and a necessary feature of every teacher. This study aims at examining the association between spiritual health and self-esteem of students of Yazd Farhangian University and the mediating role of general health in the academic year 2020-2021.

    Methods

    This was an analytical and cross-sectional study conducted on all the students-teachers of Yazd Farhangian University. 323 people were selected as a sample based on Cochran’s formula. Data were collected through the Paloutzian, R. F., and Ellison, C. W.’s Spiritual Well-Being Scale (SWBS), Goldberg's General Health Questionnaire (GHQ-28), and the Coopersmith Self-Esteem Inventory (CSEI). To analyze the research data, Pearson correlation coefficient, covariance-based structural equation modeling (CB-SEM), bootstrapping technique, and fit indices for structural equation modeling were employed through SPSS and AMOS 24 at a significance level of less than 0.05.

    Results

    Findings revealed a positive and significant correlation between spiritual health and general health (r= 0.316, p<0/001), as well as between general health and self-esteem (r=0.423, p<0/001). Furthermore, there was a positive and significant association between spiritual health and self-esteem (r=0.339, p<0/01). The findings also emphasized the significance of the general health’s mediating role between the spiritual health and self-esteem variables.

    Conclusions

    Considering the significant, positive and strong relationship between spiritual health and general health as well as self-esteem, it is recommended that to enhance the adolescents’ spiritual and general health and increase their self-esteem, educational programs be revised and more attention be paid to employ Farhangian University students.

    Keywords: Spiritual Health, General Health, Self-Esteem, Farhangian University
  • Azadeh Nazari, Nastaran Khadjeh Noori, Hourieh Dehghan Shad*, Mahnaz Ronaghi Noutash Pages 318-326
    Background

    Participation in leisure activities with peers and family gatherings is beneficial, but some activities such as smoking, may increase harmful health behaviors. This is the first study which investigates how students in Varamin, Tehran, Iran, perceive smoking during their leisure time.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2021 and involved 319 school-going adolescents in Varamin County, Tehran, Iran (aged 16-18 years) who completed a self-administered anonymous questionnaire on the use of tobacco products which was designed based on the Likert scale. After completing the questionnaires, the data were analyzed using, frequency (percentage), t-test (Independent Two-sample), analysis of variance (One-way ANOVA), Kendall’s and Pearson’s correlation coefficients, and the chi-square test (less than 0.01).

    Results

    Overall, five ethnicities in the target population were examined in this study. Smoking among Arab, Fars, and Lur ethnicities, with mean scores of 4, 3.6, and 3.41, respectively, were higher than smoking among Turks, other ethnicities, and Kurds, with mean scores of 2.86, 2.36, and 2. In addition, smoking in family gatherings, the very low and low levels have the highest frequencies of 72 and 61, respectively, while smoking in friend gatherings, average and high levels have the highest frequencies, i.e., 99 and 57, respectively, with (Sig: 0.000) is less than 0.01.

    Conclusions

    This reinforces the need to be alert for, and respond to, gender and ethnic disparities regarding the pattern of risk and protective factors. Thus, leisure activities and ethnicity may be key factors to tailor prevention programs to their unique characteristics and needs.

    Keywords: Tobacco smoking, Free time, Ethnicity, Students
  • Elahe Afshari, MohammadIsmail Ebrahimi*, Arya Haddadi Pages 327-336
    Background

    Emotional divorce happens when a man and a woman live coldly together but do not request a legal divorce. So the aim of this study is to investigate the impact of acceptance and commitment group therapy (ACT) on emotional divorce and self-efficacy of couples.

    Methods

    This was a controlled experiment. In 2020, Bu Ali town, Hamedan province, had 338 married factory workers. Authors chose 60 emotional divorce sufferers using a questionnaire. 40 persons with average self-efficacy questionnaire ratings were randomly assigned into experimental and control groups. The experimental group received 8 weeks of acceptance and commitment-based treatment, while the control group received no intervention. Gottman's 1994 Emotional Divorce Questionnaire and Scherer et al1982.’s self-efficacy questionnaire were utilized as pre- and post-test. SPSS version 23 analyzed data. Shapiro-Wilk test assessed variable distribution normality. The scores in the experimental and control groups are normal because emotional divorce and self-efficacy are significant (P < 0.05). Leven's test tested the population's two groups' variance equality.

    Results

    In the post-test phase, the findings of the analysis of covariance showed that acceptance and commitment group therapy resulted in lower scores of emotional divorce (p less than 0.05) and higher levels of self-efficacy (p less than 0.05) in the experimental group in comparison to the control group. Both the emotional divorce variable (P = 0.414, F = 0.682) and the self-efficacy variable (P = 0.601, F = 0.278) were found to have identical variances according to the results of the Leven test (P = 0.601, F = 0.278).

    Conclusions

    Acceptance and commitment group therapy was able to significantly reduce emotional divorce and increase self-efficacy compared to the control group. Therefore, it is possible to prevent acceptance and commitment therapy to reduce emotional divorce and prevent psychological and social damage.

    Keywords: Emotional-divorce, Self-efficacy, Group Therapy, Acceptance, Commitment Therapy
  • Christiana Kouta*, Venetia Sofia Velonaki, Runa Lazzarino, Elena Rousou, Paraskevi Apostolara, Anamaria Dorou, Victor Dudau, Athena Kalokairinou, Orazio Licciardello, Manuela Mauceri, Elena Nikolaidou, Alfonso Pezzella, Christina Samartzi, Andrea Kuckert-Wöstheinrich, Irena Papadopoulos Pages 337-348

    Bachground:

     Worldwide, more than 79.5 million people are forcibly displaced, including a significant number of migrant and refugee families with children. Migration and refugeedom affect these families in different dimensions, such as mental, physical and spiritual health. Identifying family needs and enhancing parenting skills can improve family cohesion and health, as well as smooth integration into the host country. This review is part of the Erasmus+ funded project- IENE 8 (Intercultural Education for Nurses in Europe) aiming at empowering migrant and refugee families regarding parenting skills.

    Methods

    This was a scoping review of literature. The IENE 8 partner countries (Cyprus, Germany, Greece, Italy, Romania, and United Kingdom) searched for peer reviewed papers, grey literature and mass media reports at international, European and national level. The time period for the search of scientific and grey literature was between2013-2018, and for mass media, it was between 2016 and 2018.

    Results

    124 relevant sources were identified. They included 33 Peer reviewed papers, 47 Grey literature documents and 44 mass media reports. This revealed the importance of understanding the needs of migrant families with children.

    Conclusion

    It is evident from the literature that there is a need to support refugee parents to adjust their existing skill and to empower them to develop new ones. Healthcare and social services professionals have an essential role in improving the refugees' parenting skills. This can be done by developing and implementing family-centered and culturally-sensitive intervention programs.

    Keywords: Parenting, Migrants, Refugees, Cultural Competence
  • Sajjad Bahariniya, Farzan Madadizadeh*, Elham Khaledi, Farnoosh Qomi Pages 349-350