فهرست مطالب

نشریه دانش مبارزه با مواد مخدر
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکرم عاملی، صمد شکوهی راد، ابراهیم قربانی صفحات 2-19
    زمینه و هدف

     در سال 2020 و 2021 درمان و پیشگیری از همه گیری بیماری کرونا ویروس (کووید-19) به مهمترین چالش دولت‌ها تبدیل شده است. سیستم درمانی و سلامت عمومی در دنیا روش ها و راهبردهای جدیدی جهت مقابله با این چالش اتخاذ نموده اند. در این میان جامعه حاشیه نشین، به ویژه افراد مبتلا به اختلالات مصرف مواد مخدر (‏SUD)‏، آسیب پذیری بیشتری در برابر ابتلا به عفونت و عوارض روانی - اجتماعی ناشی از کرونا ویروس دارند. این مقاله رابطه پیچیده و دو سویه بین کووید-19 و اعتیاد به مواد مخدر، روانگردان و مشروبات الکلی را بررسی می‌کند.  

    روش‌:

     این مطالعه با بهره گیری از روش توصیفی- کتابخانه ای و مروری سیستماتیک در بازه زمانی 2020 تا 2021 (1398 تا 1399) شامل کلیه مقالات و اخبار منتشر شده در پایگاه داده‌های الکترونیک، پاب‌مد و گوگل اسکولار، scopus , science direct  با  کلید واژه‌های کووید-19، پاندمی، اعتیاد، مواد مخدر، الکل، سوء مصرف مواد، اختلالات مصرف مواد مخدر صورت گرفت.  

    یافته ها

     افراد مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر به دلیل عوامل متعددی از جمله شرایط بالینی، فیزیولوژیکی و روانی، در جمعیت با ریسک بالا برای ابتلا به کووید-19 و پیامدهای وخیم تر کووید19 قرار دارند.افراد معتاد به ویژه با مشکلاتی در دسترسی به خدمات درمانی مواجه هستند که آنها را در معرض تهیه مواد مخدر به روش‌های غیرقانونی قرار می‌دهد و می‏تواند موارد اثرات شدید ترک و مرگ ناشی از آن را افزایش دهد.

     نتیجه‌گیری:

     کووید-19 و اعتیاد دو همه‌ گیری هستند که هنگام تلاقی با یکدیگر باعث تهدید بیشتر سلامت عمومی می‌شوند. در حالی که هر تلاشی باید صورت گیرد تا عموم مردم از اثرات زیان بار سوء مصرف مواد مخدر بر پیش ‌آگهی ابتلا به کووید19 آگاه شوند، از سرگیری خدمات اعتیاد زدایی و دسترسی آسان‌تر و سریع به داروهای تجویزی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید 19، اعتیاد، مواد مخدر، سوء مصرف مواد، الکل، اختلالات مصرف مواد
  • حنانه درشتی، جعفر رجبلو صفحات 21-46
    زمینه و هدف

     امروزه اعتیاد و گرایش به سوء مصرف مواد مخدر در سطح دنیا به یک معضل بسیار بزرگ پیش روی دولت ها تبدیل شده است. مصرف مواد مخدر به عنوان عادتی اجتماعی و نامقبول در تمام جوامع بشری، مردان و زنان بی شماری را خصوصا از سنین نوجوانی تا میانسالی درگیر کرده است. مطالعات انجام یافته در این زمینه عوامل مختلف فردی، اجتماعی و خانوادگی را درگرایش به مصرف مواد مخدر موثر می‌داند. هدف از این نوشتار حاضر بررسی عوامل گرایش به اعتیاد نوجوانان و راه های پیشگیری از آن می باشد. 

    روش

    نوع  پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی از نوع پیمایشی است ،جامعه آماری  40 نفر معتاد و 40 نفر غیر معتاد با انتخاب نمونه‌گیری تصادفی ساده صورت پذیرفت. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسش‌نامه بوده‌ است که در طراحی و تنظیم آن، از شاخص‌هایی چون جو عاطفی خانواده، روابط اجتماعی و برخی ویژگی‌های فردی استفاده گردید. برای بررسی تاثیر افسردگی در گرایش به اعتیاد از سوالات افسردگی آزمون SCL-90  استفاده شد. 

    یافته ها

     این مطالعه نشان داد که در بین متغیرهای موجود در پژوهش، متغیرهای افسردگی، طلاق والدین، معاشرت با افراد ناباب، سیگار کشیدن و شکست تحصیلی می‌توانند درگرایش نوجوانان به مصرف مواد مخدر تاثیر داشته باشند و سایر متغیرها قادر به تبیین علل گرایش به مواد مخدر نیستند. 

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد مهمترین عامل در گرایش نوجوانان به مصرف مواد مخدر متغیرهای افسردگی، طلاق والدین، معاشرت با افراد ناباب، سیگار کشیدن و در نهایت افت و شکست تحصیلی بیشترین تاثیر را در گرایش نوجوانان به مصرف مواد مخدر دارند.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، اعتیاد، افسردگی، طلاق، نوجوانان
  • ناصر محمدی احمدآبادی، زهرا نجفی صفحات 47-62
    زمینه و هدف

    وابستگی به مواد مخدر یکی از چالش‌‌های عمده در سطح بین الملل و کشور ایران می‌باشد و بازگشت مجدد به اعتیاد عامل مهمی‌در نظر گرفته می‌شود. 

    روش

     این پژوهش با هدف بررسی عوامل روانی، خانوادگی و اجتماعی موثر در عود مجدد معتادان به مواد مخدر انجام شده است. پژوهش پس رویدادی بود. جامعه آماری کلیه معتادان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد استان یزد در سال 98 با فراوانی 520 بودند که عود مجدد به مواد مخدر داشتند و 121 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با پرسشنامه محقق ساخته مورد پژوهش قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون فریدمن تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج حاکی از آن بود که هر سه عامل روانی و خانوادگی و اجتماعی در عود مجدد نقش دارند و از نظر ترتیب و اولویت بندی ابتدا عامل اجتماعی سپس روانی و در نهایت خانوادگی در عود مجدد تاثیرگذارند. از مهمترین مولفه های عامل روانی می توان به افکار وسوسه انگیز و افسردگی اشاره کرد، نقش دوستان و همسالان و گروه ها نیز جزو مهمترین مولفه های عامل اجتماعی محسوب می شود و مشکلات و مشاجرات خانوادگی نیز جزو مهمترین مولفه های عامل خانوادگی می باشد. 

    نتیجه گیری

     عوامل روانی، اجتماعی و خانوادگی با درجه اهمیت متفاوت باعث عود مجدد به اعتیاد می شود که نیازمند طراحی مطالعاتی بر روی علل عود و راهکارهای جلوگیری از آن به عنوان مشکل اصلی اعتیاد به مواد مخدر است.

    کلیدواژگان: عوامل روانی، عوامل اجتماعی، عوامل خانوادگی، عود اعتیاد
  • علی قدرتی، محمد محمدپور، عبدالله مفاخری صفحات 63-79
    زمینه وهدف

     عوامل متعددی در گرایش به مصرف مواد مخدر موثرند. هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل علی سوء گیری به مواد مخدر در دانشجویان بر اساس سبک های فرزندپروری با نقش میانجیگری تکانشگری می باشد. 

    روش

     روش پژوهش توصیفی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری در نیمسال اول 1397-98 (7248 نفر) تشکیل دادند. برای انتخاب نمونه از روش روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای (216 نفر دانشجوی دختر و60 دانشجوی پسر) استفاده شد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه تکانشگری ارنست بارت و همکاران (2004)، استعداد اعتیاد وید و همکاران (1992) و شیوه‌های فرزند پروری بامریند (1991) بود. برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد. 

    یافته ها

      شاخص های برازش مدل پژوهش در وضعیت مطلوب قرار داشت.  سبک های فرزندپروری اثر مستقیم بر سوءمصرف مواد دانشجویان دارد. همچنین تکانشگری نقش میانجی بین سبک های فرزند پروری و سوء گیری به مواد مخدر ایفا کرد. 

    نتیجه گیری

     یافته های پژوهش حاکی از برازش مناسب مدل مفهومی پژوهش بود. بر این اساس در کلینیک های درمان اعتیاد، برای کاهش سطح گرایش به اعتیاد توجه به پیشایندهای سبک فرزندپروری و تکانشگری ضروری است.

    کلیدواژگان: سوء گیری به مواد مخدر، سبک فرزندپروری، تکانشگری
  • حامد طیرانی صفحات 81-101
    زمینه وهدف

    این پژوهش بررسی تاثیر ابعاد سلامت عمومی و اجتماعی بر گرایش زنان تهرانی به ماده متامفتامین با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای خوشه ای و استفاده ازروش های آمارتوصیفی و استنباطی محاسبه شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی-تحلیلی و روش اجرای پژوهش پیمایشی است. برای سنجش ابعاد سلامت و گرایش به اعتیاد از ابزار پرسش نامه در سه نوع استاندارد؛ سلامت اجتماعی کییز، سلامت عمومی (GHQ) و پرسشنامه اعتیاد زرگر استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق را تمامی زنان ساکن تهران تشکیل می دهند.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که هرچه سلامت در بین زنان بیشتر باشد گرایش به مواد مخدر صنعتی و به طور اخص ماده متامفتامین کمتر و هرچه ناسلامتی بیشتر باشد گرایش به ماده متامفتامین بیشتر است. همچنین تاثیر عوامل زمینه ای به وسیله آزمون تی دو نمونه ای بررسی که بین عواملی از قبیل: میزان سن، تحصیلات، شغل، درآمد و تاهل شرکت کنندگان و گرایش به اعتیاد به وجود روابط معنادار منتج گردید.

    نتیجه گیری

    ودر نهایت، نتایج این تحقیق نشان داد که گرایش به اعتیاد در زنان و به صورت ویژه در کلان شهری مانند تهران به طور فزاینده ای در حال تبدیل به یک اپیدمی بوده و نیاز به توجه بیشتر محققین، مسیولین و تشکل های مردمی از کوچکترین و ابتدایی ترین آنها یعنی خانواده گرفته تا سیاست گذاری هایی که در بعد کلان جامعه می بایست اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: سلامت، ابعاد سلامت، زنان تهرانی، مصرف مواد مخدر، موادمخدر صنعتی، متامفتامین
  • حسین محبوبی منش، حمیدرضا کرمی، یوسف سعیدی صفحات 103-125
    زمینه و هدف

    در این پژوهش، دیدگاه های مسوولان و دست اندرکاران حوزه مبارزه با مواد مخدر با توجه به سیاست های کلی نظام مورد تحلیل قرار رفت.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف،کاربردی است؛ و با رویکرد تطبیقی می باشد و از جنبه ماهیت دارای ماهیت توصیفی تحلیلی با اتکا به روش آمیخته و بهره گیری از روش های کمی و کیفی است به نحوی که هم از روش کتابخانه ایی و اسنادی و هم از روش پیمایش و بهره گیری از پرسشنامه و هم از روش مصاحبه عمیق به شیوه دلفی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل 82 نفر از صاحبنظران و کارشناسان ارشد پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری و قوه قضاییه است که به علت در دسترس بودن همگی آنان به عنوان نمونه آماری لحاظ گردیدند.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاکی از تاثیر بازیگران، فرایند و محیط خط مشی گذاری در اجرای سیاست های کلی نظام در سه حوزه مقابله، ساختاری و پیشگیری دارند.

    نتیجه گیری

    زیرمقوله های هر مقوله بر اساس نظر صاحب نظران استخراج و یک مدل ارایه گردید.

    کلیدواژگان: سیاست های کلی نظام، رویکرد تطبیقی، خط مشی گذاری، مقابله ساختار، پیشگیری
|
  • akram ameli, Samad Shokouhi Rad, Ebrahim Ghorbani Pages 2-19
    Background and Aim

     The treatment and prevention of corona virus (Covid-19) pandemic has became major challenges to governments.  The healthcare systems and public health policies globally, have adopted novel strategies to deal with these issues. Marginalized community, particularly those with substance use disorders (SUD), are particularly vulnerable to contract the infection and also likely to suffer from greater psychosocial burden. This article analyses the intricate bi-directional relationship between Covid-19 and addiction. 

    Methods

     this study using descriptive method- library and systematic review, has searched articles and news published in e-database such as PubMed, Google Scholar, Science direct and Scopus a with the following key terms- Covid-19, Pandemic, Addiction, drug abuse Alcohol, “Substance use disorders between 2019 to 2020. F 

    Results

     People with SUD are at risk population for contamination due to multiple factors—attributable to their clinical, psychological and psychosocial conditions and also at greater risk of worse Covid-19 outcome. Addicted people are especially facing difficulties in accessing the healthcare services which are making them prone to procure drugs by illegal means. 

    Conclusion

     Covid-19 and addiction are the two pandemics which are on the verge of collision causing major public health threat. While every effort must be taken to make the public aware of deleterious effects of SUD on Covid-19 prognosis, the resumption of de addiction services and easier accessibility of prescription drugs are needs of the hour.

    Keywords: covide-19, addiction, drug abuse, alcohol, substance abuse disorders
  • Hananeh Darshti, Jafar Rajabloo Pages 21-46
    Background and Aim

    Today, addiction and the tendency to drug abuse in the world has become a very big problem for governments. Drug use as a social and unacceptable habit in all human societies has affected countless men and women, especially from adolescence to middle age. Studies in this field consider various individual, social and family factors to be effective in the tendency to use drugs. The purpose of this article is to investigate the causes of adolescent addiction and ways to prevent it.

    Method

    The type of applied research and its method is descriptive survey. The statistical population was 40 addicts and 40 non-addicts by simple random sampling. The data collection tool was a questionnaire that was designed and adjusted using indicators such as family emotional atmosphere, social relationships and some personal characteristics. To examine the effect of depression on addiction, SCL-90 test depression questions were used.

    Results

    This study showed that among the variables in the study, the variables of depression, parental divorce, association with bad people, smoking and academic failure can affect adolescents' tendency to use drugs and other variables can explain the causes of tendency to They are not drugs.

    Conclusion

    The results of this study show that the most important factors in adolescents 'tendency to use drugs are depression, parental divorce, socializing with bad people, smoking and finally academic failure have the greatest effect on adolescents' tendency to use drugs. have.

    Keywords: Drugs, Addiction, Depression, Divorce, Adolescents
  • Nasser Mohammadi Ahmadabadi, Zahra Najafi Pages 47-62
    Background and Aim

    Drug addiction is one of the major challenges in the international and Iranian level and relapse into addiction is considered an important factor. The aim of this study was to investigate the psychological, family and social factors affecting the recurrence of drug addicts.

    Method

    The study was post-event. The statistical population was all addicts referred to addiction treatment centers in Yazd province in 1998 with a frequency of 520 who had relapse to drugs and 121 people were selected by convenience sampling method and surveyed with a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using Friedman test.

    Results

    The results showed that all three psychological, familial and social factors play a role in recurrence and in terms of order and prioritization, first social factor, then psychological and finally family factors affect recurrence. One of the most important components of the psychological factor is tempting thoughts and depression, the role of friends, peers and groups is one of the most important components of the social factor and family problems and disputes are among the most important components of the family factor.

    Conclusion

    Psychological, social and family factors with different degrees of importance cause relapse to addiction, which requires the design of studies on the causes of relapse and strategies to prevent it as the main problem of drug addiction.

    Keywords: psychological factors, social factors, family factors, relapse of addiction
  • Ali Ghodrati, Mohammad Mohammadpour, Abdullah Mafakheri Pages 63-79
    Background and Aim

     Several factors are effective in the tendency to use drugs. The aim of this study was to present a causal model of drug abuse in students based on parenting styles with the role of impulsive mediation. 

    Method

     The research method was descriptive and structural equations. The statistical population of the study consisted of students of Hakim Sabzevari University in the first semester of 1397-98 (7248 people). To select the sample, stratified random sampling method (216 female students and 60 male students) was used. The research instruments included the Impulsivity Questionnaire of Ernest Bart et al. (2004), Wade et al. (1992) Addiction Talent, and Bamrind (1991) Parenting Styles. Structural equation method was used to analyze the data. 

    Results

     The fit indices of the research model were in good condition. Parenting styles have a direct effect on students' substance abuse. Impulsivity also mediated between parenting styles and drug abuse. 

    Conclusion

     The findings of the study indicated a good fit of the conceptual model of the research. Accordingly, in addiction treatment clinics, in order to reduce the level of addiction tendency, it is necessary to pay attention to the antecedents of parenting style and impulsivity.

    Keywords: Drug Abuse, Parenting Style, Impulsivity
  • Hamed Tirani Pages 81-101
    Background and Aim

    This study investigated the effect of public and social health dimensions on the tendency of Tehranian women to methamphetamine using multi-stage cluster sampling and descriptive and inferential statistics.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-analytical method and survey research method. To measure the dimensions of health and tendency to addiction, questionnaire tools in three types of standards; Keyes Social Health, General Health (GHQ) and Zargar Addiction Questionnaire were used. The statistical population of this study consists of all women living in Tehran.

    Results

    The results of this study showed that the higher the health among women, the greater the tendency to industrial drugs, especially methamphetamine, and the more unhealthy the tendency to methamphetamine. Also, the effect of contextual factors was examined by two-sample t-test, which resulted in significant relationships between factors such as age, education, occupation, income and marital status of participants and the tendency to addiction.

    Conclusion

    Finally, the results of this study showed that the tendency to addiction in women, especially in metropolitan areas such as Tehran, is increasingly becoming an epidemic and needs more attention from researchers, officials and grassroots organizations. From the smallest and most basic of them, ie the family, to the policies that should be adopted in the macro dimension of society.

    Keywords: health, health dimensions, Tehran women, drug use i, ndustrial narcotics, methamphetamine
  • Hossein Mahboubi Manesh, hamidreza karami, Yousef Saeedi Pages 103-125
    Background and Aim

    In this study, the views of officials and stakeholders in the field of counternarcotics were analyzed according to the general policies of the system.

    Method

    This research is applied in terms of purpose; And with a comparative approach and in terms of nature has a descriptive-analytical nature relying on the mixed method and using quantitative and qualitative methods so that both the library and documentary methods and the survey method and using the questionnaire and The Delphi in-depth interview method has also been used. The statistical population of the study includes 82 experts and senior experts of the NAJA Anti-Narcotics Police, the Presidential Anti-Narcotics Headquarters and the Judiciary, all of whom were included as statistical samples due to their availability.

    Results

    The research findings indicate the impact of actors, process and policy environment in the implementation of general policies of the system in three areas of coping, structural and prevention.

    Conclusion

    The subcategories of each category were extracted based on the opinions of experts and a model was presented.

    Keywords: general policies of the system, adaptive approach, policy making, confrontation, structure, prevention