فهرست مطالب

حقوق بشر - پیاپی 33 (بهار و تابستان 1401)

نشریه حقوق بشر
پیاپی 33 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آیت مولائی* صفحات 7-28

    شهروندی از مفاهیم «قدیم» و «جدید» بشر است که در دنیای جدید، پیوسته موضوع دانش های گوناگون بوده است. در دهه های اخیر حوادثی رخ داده است که می تواند شاهدی بر وقوع تحول در مفهوم شهروندی دولت ملی به شمار آید. نوشتار حاضر با درک چنین اهمیتی به این سوال پاسخ داده است: شواهد مربوط به دگرگونی مفهومی در شهروندی دولت ملی چیست؟ در پاسخ به این سوال با استفاده از روش تحقیق: توصیفی - تحلیلی، این نتایج به دست آمده است: نخست؛ هرچند در دولت ملی، «شهروندی»، پیوند ذاتی با «تابعیت» پیدا کرده است اما در دهه های اخیر مشاهده می شود نشانه هایی از گسست در چنین پیوندی در حال به وجود آمدن است. دوم؛ گسست مذکور، نشانه بارزی بر رخنه در پیوند ذاتی میان دو مفهوم: شهروندی و تابعیت در دولت ملی به شمار می آید. سوم؛ گسست مذکور را می توان تحول بنیادین در برداشت از مفهوم شهروندی در فضای دولت ملی دانست به نحوی که این مفهوم از زمینه ها و فضای دولت ملی بیش از پیش در حال فاصله گرفتن است. چهارم؛ در وضعیت جدید، ناگزیر باید شهروندی را از دیدگاه جدیدی نگریست که می توان آن را امکان گذار از دولت ملی و ایستادن بر آستانه پست مدرنیسم فرض کرد یا دست کم می توان به وضعیت: «دولت ملی انعطاف پذیر» اشاره داشت. چنین دولتی، برخی از کارکردها و عناصرکلاسیک اش در آستانه گسستن است.

    کلیدواژگان: شهروندی، تابعیت، پست مدرنیسم، شهروندی پست مدرن، شهروندی دولت ملی، حقوق بشر
  • سید علی محمودی* صفحات 29-54
    جنگ به عنوان پدیده ای بشری، در درازنای تاریخ از معضلات فاجعه بار جامعه های انسانی بوده است. تلاش بعضی فیلسوفان به ویژه طی سده اخیر، صرف محدودکردن جنگ ها با بهره گیری از حقوق انسان و اخلاق بوده است. برونداد این همکاری نفی جنگ تهاجمی و موجه و مشروع دانستن جنگ دفاعی است. جان رالز با مطرح کردن اصول بنیادین نظری، ضمن تاکید بر حقوق بشر و اخلاق،کوشیده است گام های نوینی در جهت تحدید جنگ بردارد. این پژوهش برپایه فلسفه تحلیلی از رهگذر«تحلیل مفهومی» و«ارزیابی انتقادی»، به تحلیل آراء رالز درباره اصول بنیادین جنگ عادلانه، دلایل ناموجه بودن جنگ تهاجمی و شرکت کردن در آن، دلایل موجه بودن جنگ دفاعی و پیوستن به آن می پردازد. نیز موضوع تمرد از شرکت کردن در جنگ و نیز روش های جنگ دفاعی در نظام های حکومتی گوناگون مورد بحث قرارگرفته است. نقد و ارزیابی آموزه های رالز در بررسی وضعیت های خاص جنگی، نشانگر وجود تناقض هایی میان نگرش واقع گرایانه وی و الزامات حقوقی و اخلاقی است. یافته های این پژوهش تناقض های زیر را آشکار می سازد: تجویز دخالت پنهان درکشورهای دیگر از سوی حکومت های دموکراتیک بر مبنای تامین امنیت ملی، تجویز حمله به غیرنظامیان توسط دولتمردان در شرایط فوق العاده در راستای تامین منافع نظام سیاسی، و موجه نامیدن بمباران آلمان توسط بریتانیا در جنگ جهانی دوم بر اساس قیود حقوقی و اخلافی.
    کلیدواژگان: جنگ تهاجمی، جنگ دفاعی، حقوق بشر، دکترین جنگ عادلانه، عدم مداخله، قانون مردمان
  • آناهیتا سیفی*، نجمه رزمخواه صفحات 55-76
    با وجود مزایای مختلف «هوش مصنوعی» در زندگی روزمره بشر، جهان شاهد آثار نامطلوب ناشی از توسل به آن در حوزه های متعدد ازجمله امنیت شغلی قشر ضعیف و آسیب پذیر جامعه به دلیل خودکارنمودن برخی مشاغل بوده است؛ موضوعی که می تواند نقض یکی از حقوق بنیادین بشری، یعنی حق کار را با خود به همراه داشته باشد، اما طبق مفاد منشور بین المللی حقوق بشر، دولت ها نه تنها وظیفه دارند حق بهره مندی از کار شایسته را اجرا و تامین نمایند، بلکه باید از ایجاد هر گونه مانع در فرآیند بهره مندی از این حق نیز خودداری کنند. ازاین رو پرسش اصلی آن است که در تقابل میان منافع ناشی از توسل به هوش مصنوعی و حق بنیادین بر کار و داشتن  امنیت شغلی چه باید کرد؟ مسلم است با توجه به تعهداتی که دولت ها در راستای تامین و اجرای حق کار دارند، باید ضمن فراهم نمودن شرایط لازم جهت تامین رفاه و موقعیت شغلی جدید برای افرادی که به دلیل خودکارشدن برخی مشاغل، شغل خود را از دست داده اند، امکاناتی را فراهم کنند که آموزش های لازم در جامعه جهت آشنایی هر چه بیشتر با هوش مصنوعی و کاربردهای آن با هدف افزایش بهره وری این فناوری نوین در جامعه برقرار گردد.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، سوگیری، حق کار، امنیت شغلی
  • کیوان اقبالی، ستار عزیزی* صفحات 75-96
    تحقق حق بر توسعه به مفهوم دستیابی همگان به مواهب توسعه در هر جامعه ای، نیازمند توجه به وضعیت گروه های در معرض تبعیض از جمله اقلیت ها و گروه های بومی است. به نظر می رسد یکی کارآمدترین راهکارها، فراهم نمودن امکان مشارکت سیاسی موثر این گروه ها در تصمیمات عمومی مرتبط با شیون مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه از طریق اختصاص سهم ویژه به آن ها در فرایند تصمیم گیری مزبور است. هدف این پژوهش، بررسی یکی از کارآمدترین سازوکارها در تامین حق توسعه گروه های اقلیت و بومی است. پرسش اصلی پژوهش آن است که اختصاص سهم ویژه به گروه های اقلیت و بومی عملا چه اثری بر بهره مندی این گروه ها از توسعه در کشورهای مربوطه داشته است؟ روش بررسی این پژوهش، تحلیلی -توصیفی است و شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است. نتیجه این پژوهش که با بررسی دو تجربه موفق در کشورهای رومانی و زلاندنو انجام شده است، نشان می دهد که با اختصاص سهم اختصاصی به نمایندگان اقلیت ها و گروه های بومی در فرایند مشارکت سیاسی، امکان مشارکت متناسب این نمایندگان در تصمیم گیری های عمومی مرتبط با پیشبرد توسعه فراهم شده و حقوق بشر و نیازهای این گروه ها هم بهتر تامین می گردد. همچنین نظارت بر نحوه اجرای تصمیمات ذکرشده نیز تسهیل خواهد شد.
    کلیدواژگان: سهم ویژه در مشارکت سیاسی، تبعیض مثبت، اقلیت ها، بومیان، حق بر توسعه
  • محمدهادی ذاکرحسین* صفحات 97-116

    در بهمن 1399، دومینیک اونگون [1] از سوی دیوان کیفری بین المللی به ارتکاب جنایت علیه بشریت از رهگذر ارتکاب ازدواج اجباری محکوم شد. این اولین محکومیت به ازدواج اجباری در تاریخ دیوان بود. در جریان دادرسی پرونده اونگون، تعیین وصف و عنوان مجرمانه مناسب برای پدیده ازدواج اجباری به مسیله ای چالش انگیز تبدیل گشت. وکلای اونگون، این رفتار را منطبق با عنوان مجرمانه «به بردگی جنسی گرفتن» می دانستند، اما در مقابل، دادرسان دیوان، ازدواج اجباری را رفتار غیرانسانی مستقل قلمداد کردند که برحسب بند «K» ماده «7» اساسنامه رم باید به صورت مستقل تعقیب شود. این مقاله درصدد پاسخ دادن به این پرسش است که برچسب حقوقی مناسب برای ازدواج اجباری به عنوان جرم بین المللی کدام است؟ دراین راستا مقاله حاضر با مرور رویه قضایی دیوان و در پرتو «اصل وصف گذاری منصفانه» در حقوق کیفری، ابتدا به مفهوم شناسی ازدواج اجباری می پردازد و سپس با تبیین پیشینه اختلاف محاکم بین المللی در برچسب زنی درمورد ازدواج اجباری، موضوعیت داشتن وصف ازدواج اجباری به عنوان جرم مستقل ارزیابی می شود. نتیجه پژوهش حاضر آن است که براساس کارکرد بیانی و هنجار سازی عدالت کیفری بین المللی، تعقیب ازدواج اجباری تحت عنوان مجرمانه مستقل و فراتر از خشونت جنسی، مرجح است.

    کلیدواژگان: ازدواج اجباری، رفتارهای غیرانسانی، کارکرد بیانی، به بردگی جنسی گرفتن، وصف گذاری منصفانه، دیوان کیفری بین المللی
  • سجاد باقرزاده، محمود عباسی*، حسین شریفی طرازکوهی صفحات 117-140
    افراد تراجنسیتی علی رغم تمایزات آشکار با سایر اقلیت های اجتماعی، از بدو تولد با نقض حقوق بنیادین خود مواجه هستند. سهل انگاری یا بدرفتاری والدین در خانواده به عنوان اولین و مهم ترین کانون جوامع، سرخطی بر استمرار نادرست این رویه در مدارس، محل کار و فعالیت اجتماعی کودکان تراجنسیتی است. در پندار غالب جوامع، افراد تراجنسیتی از بدو تولد به مثابه فردی همجنس گرا یا مبدل پوش تلقی می گردند؛ اما واقعیت این است که افراد تراجنسیتی نه همجنس گرا هستند و نه مبدل پوش، بلکه وجه افتراق به هویت جنسیتی این بیماران برمی گردد. با توجه به عدم درک عموم افراد در جوامع مختلف از این وجه تمایز و علی رغم حمایت های مندرج در کنوانسیون حقوق کودک که به روشنی کودکان تراجنسیتی را نیز شامل می شود، این بیماران همواره از نقض گسترده حقوق بنیادین بشر در محیط خانواده، مدرسه و دیگر نهادهای اجتماعی رنج می برند. یکی از موثرترین ابزارهای کمیته حقوق کودک (به عنوان نهاد ناظر برآمده از کنوانسیون حقوق کودک) برای محافظت از حقوق کودکان تراجنسیتی، اختیار تفسیر کلی مقررات این کنوانسیون است که نقش بسزایی در هدایت دولت های متعاهد جهت اصلاح ساختارها و رویکردهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جوامع ایفا می کند.
    کلیدواژگان: تراجنسیت (ترنس)، کنوانسیون حقوق کودک، کمیته حقوق کودک، نظام بین المللی حقوق بشر، اختلال هویت جنسیتی
  • سید محمد حسینی*، سعید رهایی صفحات 141-164

    مقاله حاضر در این مقام است که از خلال تحلیل پرونده های دیوان اروپایی حقوق بشر و با مطالعه غیرجانب دارانه، کارکردها و آثار مثبت و منفی سقط جنین آزاد - با حداقل محدودیت- فارغ از لحاظ بنیان های اخلاقی، فلسفی یا دینی، دریابد کدام یک از دو دیدگاه محدودیت موسع سقط جنین یا جواز گسترده آن می تواند در عمل برای خانواده یا جامعه به عنوان کل، سودمندتر باشد. این پژوهش در ابتدا با تببین رویکرد دیوان اروپایی حقوق بشر راجع به سقط جنین، دریچه ای به بحث می گشاید و ذیل دو عنوان، به شیوه تحلیلی و کارکردگرایانه، آثار مثبت و منفی سقط جنین در جامعه را برمی شمرد. سقط های مبتنی بر جنسیت، سقط جنین و استثمار زنان و توریسم و صنعت سقط جنین تنها شماری از کارکردهای سوء سقط جنین آزاد در جامعه اند که حتی رفته رفته رویه دیوان اروپایی حقوق بشر را نیز به محدود کردن قوانین سقط جنین منعطف نموده و در تزاحم خواست مادر، حیات جنین، حق پدر بالقوه و سایر عوامل، ترجیح را به برقراری تعادل میان همه منافع درگیر داده است تا خواست مادر.

    کلیدواژگان: دیوان اروپایی حقوق بشر، حق حیات جنین، حریم خصوصی، حق حیات زن باردار، کارکرد اجتماعی سقط جنین
  • سمانه رحمتی فر* صفحات 165-186

    پژوهش حاضر در پی ارایه راهکارهایی عملی با قابلیت اعمال در نظام حقوقی ایران، برای مبارزه با خشونت خانگی علیه زنان است. روش پژوهش مطالعه تطبیقی است. یافته ها نشان می دهند نظام حقوقی برای حمایت از زنان در برابر خشونت خانگی، دو چالش اصلی پیش رو دارد: اولا محل وقوع جرم، یعنی خانه به عنوان حریم خصوصی افراد، ثانیا رابطه عاطفی و خصوصی مرتکب و قربانی؛ بنابراین مصادیق عام خشونت، همه انواع خشونت خانگی را پوشش نمی دهد؛ بخشی از وظایف نهادهای نظارتی (مانند پلیس) و ضمانت اجراها (مانند حبس و دیه) و ادله سنتی اثبات دعوا (مانند سند و شهادت شهود)، غیر قابل اعمال می شوند. نتیجه نشان می دهد به لحاظ ماهوی، حقوق ایران، در وضع موجود، ظرفیت شناسایی انواعی کلی و مصادیقی جزیی از خشونت خانگی را ندارد و این اصلاحاتی در قوانین را ایجاب می کند؛ از حیث سازوکار، مقابله با خشونت خانگی، به عنوان امری عمومی، مستلزم عزم سیاسی و خلاقیت حقوقی است. از جمله سازوکارهای فنی حمایت از زنان در برابر خشونت خانگی، جلب مشارکت نهادهای مدنی، رسیدگی فوری به گزارش های دریافتی، صدور دستورهای حمایتی و مجازات های خلاقانه، جبران همه انواع خسارت های وارده به قربانی و گذاشتن بار اثبات دلیل بر عهده مرد، به عنوان متهم، است.

    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، سازمان سلامت جهانی، خانواده، دستور حمایت، ادله اثبات دعوا، حریم خصوصی
  • حسین کریمی فرد* صفحات 187-208
    اغلب محققان و پژوهشگران علاقه مند به حوزه چین در مورد توسعه اقتصادی، سیاست خارجی، رقابت و همکاری بین چین و آمریکا و سایر قدرت های بزرگ و سناریوهای مختلف انتقال قدرت از آمریکا به چین به پژوهش و تحقیق پرداخته اند. حوزه ای که به آن توجه چندانی نشده است، مباحث و مسایل مرتبط با دمکراسی و حقوق بشر در چین است. از دیدگاه بعضی از پژوهشگران مطالعات چین، عدم توسعه سیاسی و مشکلات حقوق بشری در چین نقطه آسیب پذیر این کشور محسوب شده و ممکن است باعث فروپاشی سیستم تک حزبی آن شود. هدف از نگارش این مقاله بررسی مباحث مربوط به جایگاه حقوق بشر در قوانین داخلی و رویکرد این کشور به نظم حقوق بشری مبتنی بر لیبرالیسم است. سوال نوشتار حاضر این است که رویکرد چین به نظم حقوق بشری لیبرال در جهان، بر چه مولفه های استوار شده است. فرضیه این مقاله که تلاش می شود با استفاده از متدولوژی تحلیلی و تبیینی به اثبات برسد، چنین است: چین با انتقاد از نظم حقوق بشر لیبرالی و سیاست دوگانه غرب، بر شرایط و خصایص هر کشور تاکید می کند. نظم حقوق بشری مد نظر چین منبعث از اجماع پکن بر روابط چندملیتی، روابط اقتصادی بین کنشگران و تفاوت سیاسی و تنوع فرهنگی ملی و منطقه ای سامان می یابد. از دیدگاه نخبگان اجرایی چین چارچوب مشترک این نظم بر اساس همگن سازی و جهانی گرایی که به سلطه طلبی منجر شود قرار ندارد، بلکه مبتنی بر شناخت هم زمان مشترکات و تفاوت های بین کنشگران جهانی است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، دمکراسی، چین، توسعه
  • عبدالله عابدینی*، بهمن بهری خیاوی صفحات 209-232

    آیا دولت غیرزیان دیده از نقض، امکان استناد به مسیولیت دولت متخلف را دارد؟ این پرسشی است که سال ها پیش از تصویب نهایی طرح مسیولیت دولت ها در سال 2001م مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود و درنهایت در صورت بندی ماده «48» طرح مسیولیت متجلی شد. برهمین مبنا دولت گامبیا براساس نقض کنوانسیون پیش گیری و مجازات ژنوسید، [1] مصوب 1948م دعوایی را علیه دولت میانمار به همراه درخواست صدور دستور موقت در 11 نوامبر 2019م در دیوان بین المللی دادگستری اقامه نمود. دیوان نیز در تاریخ 23 ژانویه 2021م قرار دستور موقت خود را صادر نمود. این تصمیم حاوی نکته های شایان توجهی است؛ ازجمله این که ماهیت حقوق مورد ادعا چه تاثیری در داشتن سمت در دعوا و آستانه احراز شروط لازم برای صدور دستور موقت دارد. در این نوشتار در پرتو رویه دیوان و آموزه های دکترین به بررسی این دو پی آمد مهم در پرتو تاثیر ماهیت حقوق مورد ادعا در دادرسی ها نزد دیوان به طورکلی و دستور موقت به طور خاص می پردازد. 

    کلیدواژگان: دیوان بین المللی دادگستری، دولت غیرزیان دیده، کنوانسیون ژنوسید، دستور موقت، آستانه احراز
  • زهره شفیعی*، پوریا عسکری صفحات 233-260
    از سال 2017 دولت میانمار سرکوب شدیدی را علیه مردم روهینگیا روا داشته که با واکنش های متعدد بین المللی روبه رو شده است. وضعیت مردم روهینگیا برای دولت ها، دادگاه های بین المللی، سازمان های بین المللی و منطقه ای و دادگاه های داخلی آزمونی حقوق بشری است و هرکدام مطابق با چارچوب های مقرر در حقوق بین الملل پاسخی به این حوادث داده اند. این مقاله تعمقی بر عملکرد دیوان بین المللی دادگستری در دستور موقت مورخ 20 ژانویه 2020 در دعوی گامبیا علیه میانمار و طرح وضعیت بنگلادش- میانمار در دیوان کیفری بین المللی دارد. دیوان کیفری بین المللی در مرحله پیش دادرسی با تفسیری موسع از اساسنامه رم، عنصر فرامرزی را برای تحقق برخی از جرایم ضروری دانسته است و بر این اساس علی رغم عدم عضویت میانمار در اساسنامه، دیوان مجاز به اعمال صلاحیت برای جرم اخراج از مبدا میانمار به مقصد بنگلادش و آغاز تحقیقات از سوی دادستان شد. دیوان بین المللی دادگستری نیز مفهوم فنی تعهدات عام الشمول دولت های عضو یک معاهده را که پیش از این در عرصه عمل استنادی به آن صورت نگرفته بود، در مورد وضعیت مردم روهینگیا مورد توجه قرار داده است. این مطالعه، نوآوری ها و پاسخ های حقوق بین الملل برای احقاق حقوق این اقلیت مذهبی را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: روهینگیا، تعهدات در قبال گروهی از دولت ها، میانمار، بنگلادش، گامبیا، دستور موقت، نسل زدایی
  • امیر مقامی* صفحات 261-282
    تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران که با هدف تغییر رفتار یا تغییر نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران وضع و اجرا شده، به طور مستقیم و غیرمستقیم منجر به نقض حقوق بشر ایرانیان شده است و به ویژه بهره مندی آنان از حقوق اقتصادی را با چالش مواجه کرده است. پژوهش توصیفی - تحلیلی حاضر درصدد پاسخ به این پرسش است که بر اساس کدام مبانی می توان دولت ایالات متحده را به رعایت حقوق بشر ایرانیان در وضع تحریم های یکجانبه متعهد دانست. اثبات این تعهد از آنجا ضرورت دارد که مسیولیت بین المللی دولت، منوط به شرایطی از جمله اثبات وجود تعهد و سپس نقض آن است. یافته های تحقیق نشان می دهد در خصوص ایرانیان مقیم ایران، این تعهدات جنبه فراسرزمینی دارند و به ویژه شامل نقض تعهد به احترام و همکاری بین المللی می شوند. در خصوص ایرانیان مقیم آمریکا نیز دولت آمریکا متعهد به احترام و رعایت این حقوق در قلمرو خود است و در ارتباط با ایرانیان مقیم کشورهای ثالث، آمیزه ای از تعهدات فراسرزمینی آمریکا و تعهدات سرزمینی دولت های مقیم مطرح است.
    کلیدواژگان: تحریم، شورای حقوق بشر، کمیته حقوق اقتصادی - اجتماعی و فرهنگی، میثاق حقوق اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی، تعهدات فراسرزمینی
|
  • Ayat Mulaee * Pages 7-28

    In recent decades, events have taken place that can be considered as evidence of change in the concept of citizenship of the national state. The present article answers this question by understanding such importance: What is the evidence for the conceptual transformation of national state citizenship? In response to this question, using the research method descriptive-analytical, the following results have been obtained: First; Although in the national state, "citizenship" is inherently linked to "citizenship", in recent decades there have been signs of a break in such a connection. Second; This rupture is a clear indication of the challenge to the inherent link between the two concepts: citizenship and citizenship in the national state. Third; This rupture can be considered a fundamental change in the perception of the concept of citizenship in the national state, in a way, this concept is moving further and further away from the context and space of the national. Fourth; In the new situation, citizenship must inevitably be viewed from a new perspective Which can be considered as a possibility of passing from the national state and standing on the threshold of postmodernism, or at least, the status of a "flexible national state." Such a state, some of its classical functions and elements are on the verge of disintegration.

    Keywords: Citizenship, Nationality, postmodernism, Postmodern Citizenship, National State Citizenship, human rights
  • Seyed Ali Mahmoudi * Pages 29-54
    War as a human phenomenon has been one of the catastrophic problems of human societies throughout history. Endeavors of some philosophers especially during contemporary century, being used to eliminate war by applying human rights and ethics. The output of this corporation is rejection of offensive war and accepting defensive war as justifiable and legitimate. John Rawls considering fundamental principles and emphasizing human rights and ethics, has made attempt to take new steps towards limitation of war. This research is based on analytic philosophy through “conceptual analysis” and “critical evaluation”. It has analyzed Rawls’ viewpoint on basic principles of Just war, reasons of offensive wars and taking part of it as unjustifiable, and reasons of defensive war and participation of it as justifiable. Furthermore, refusal of joining a war and also methods of defensive war in different systems of government are discussed. Critique and evaluation of Rawls’ doctrine on assessment of the specific situation indicate that there are contradictions between his realistic attitude and legal and moral obligations. So findings of the research reveal approval of hidden intervention in other countries by domestic governments based on national security, approval of attack on civilians by governors in emergency situations for the interest of political system, and justifying bombardment of Germany by Britain in Second Word War based on legal and moral constraints.
    Keywords: Defensive War, human rights, Just War Doctrine, Law of People, Non-intervention, Offensive War
  • Anahita Seifi *, Najmeh Razmkhah Pages 55-76
    Despite the various benefits of Artificial Intelligence in human life, the world has witnessed the adverse effects of resorting to it, in various areas, include the breach of right to work and work security of poor and vulnerable people, due to automate some jobs. This situation can lead to breach of the right to work, as a fundamental human rights. But according to the International Charter of Human Rights, governments not only have a duty to enforce and ensure the right to work, but also must refrain to obstruct the process of exercising theses rights. Therefore, the main question is about the solution which can be find to resolve the conflict between, the benefits of Artificial Intelligence on one hand and the right to work and job security, on the other hand. It is certain that, given the obligations of states about the enforcement of right to work, they should provide welfare and new job for the people that have lost their job due to automation and provide facilities to establish necessary training about AI in order to increase the productivity of this new technology in the community.
    Keywords: artificial intelligence, Bias, Right to Work, Job security
  • Keivan Eghbali, Satar Azizi * Pages 75-96
    The right to development which means Public access to developmental benefits in any society requires that status of those groups that seems to be under discrimination, including possible minorities or indigenous peoples is considered. One of the most effective solutions is an allocated share in political participation for these groups which enables them to participate in public decisions related to the different political, economic, social and cultural aspects of society.The purpose of this study is to investigate one of the most effective mechanisms in securing the right to development in relation to minority and indigenous groups. The main question of the research is what effect the allocation of special shares to minority and indigenous groups has had on benefit of these Groups from development in the respective countries? The research method of this research is analytical-descriptive and the method of collecting information is library. The results of this study, which examines two successful experiences in Romania and New Zealand, show that by allocating the share in political participation to representatives of minority and indigenous Groups, there is chance for these groups for participation in public decision-making of society in relation to process of development and As a result, assurance of needs and human rights of the members of the mentioned groups in development process will be better provided. Also, there is a better possibility for further observing of implementation of mentioned decisions.
    Keywords: the Special Share in Political Participation, positive discrimination, Minorities, Natives, Right to Development
  • MohammadHadi Zakerhossein * Pages 97-116

    In early 2021, Dominic Ongwen was found guilty of crimes against humanity through, inter alia, forced marriage. It was the first conviction of forced marriage in the history of the International Criminal Court. In the trial proceedings, it came clear that labelling forced marriage would be challenging. The Defense argued in favor of categorizing this conduct under sexual slavery. On the contrary, the Judges considered forced marriage as an independent conduct that should be prosecuted under the category of other inhumane acts. Taking into account the principle of fair labeling, this article seeks a fair label for forced marriage as an international crime. For this purpose, following the conceptualization of forced marriage, the fair labelling principle is studied. Then, this article analyzes labeling forced marriage as an indistinct crime from pure sexual crimes. As will be discussed, due to the expressive function of the Court, forced marriage should be charged independently to represent separate harms inflicted to its victims.

    Keywords: forced marriage, Other Inhumane Acts, sexual slavery, Fair Labeling, International Criminal Court
  • Sajad Bagherzadeh, Mahmood Abbasi *, Hossein Sharifi Tarazkoohi Pages 117-140
    Despite obvious differences between transsexuals and other social minorities, they are face fundamental human rights violation from birth. Neglect or misbehavior of the parents in the family as the first and most important center of society-, is a headline for the incorrect continuation of this practice in schools, workplaces and social activities of transsexual children. In most societies, transsexuals are considered to be homosexuals or transvestites from birth, but the reality is that transsexuals are neither homosexual nor transvestite; the difference is in the gender identity of these patients. Due to the lack of public understanding of this distinction in the societies and despite the support provided by the Convention on the Rights of the Child, which explicitly includes transsexual children, these patients always suffer from widespread violations of their fundamental human rights within the family, school, and other social institutions. One of the most effective tools of the Committee on the Rights of the Child (as a Supervisory body of the Convention on the Rights of the Child) to protect the rights of transsexual children is the legal authority to General comments of the provisions of the Convention, which plays an important role in guiding member States to reform the cultural, social and economic structures and approaches of societies.
    Keywords: Transsexual, Convention on the Rights of the Child, Committee on the Rights of the Child, International Human Rights System, Gender Identity Disorder
  • Seyed Mohammad Hosseini *, Saeed Rahaee Pages 141-164

    The present article is based on the analysis of the cases of the European Court of Human Rights and an impartial study of the functions and positive and negative effects of free abortion -with minimal restrictions- regardless of the moral, Philosophical or religious basis; to find out which of the two perspectives on the widespread limitation of abortion, or its widespread licensing, can be most beneficial in practice for the family or society as a whole.The present article is based on the analysis of the cases of the European Court of Human Rights and an impartial study of the functions and positive and negative effects of free abortion -with minimal restrictions- regardless of the moral, Philosophical or religious basis; to find out which of the two perspectives on the widespread limitation of abortion, or its widespread licensing, can be most beneficial in practice for the family or society as a whole.This study first shed light on the European Court of Human Rights' approach to abortion, and under two headings, in an analytical and functionalist manner, enumerates the positive and negative effects of abortion on society. Gender-based abortions, abortion and the exploitation of women, tourism and the abortion industry are just a few of the abusive functions of the free abortion in society that have even gradually reduced the European Court of Human Rights' practice to restricting abortion laws; in conflict with the mother's wishes, the life of the fetus, the rights of the potential father, and other factors, the European Court of Human Rights has preferred a balance between all the interests involved rather than the wishes of the mother.

    Keywords: European Court of Human Rights, right to life of the fetus, Privacy, right to life of the pregnant woman, social function of abortion
  • Samaneh Rahmatifar * Pages 165-186

    This research is focused on legal ways of elimination of domestic violence against women; Ways which are practical and applicable in the legal system of Iran without conflicting with cultural and social circumstances. It takes place in the family privacy and perpetrator is a family member which is in intimate relationship with victim. Therefore most of anti-crime monitoring bodies (such as police), sanctions (such as imprisonment and diya), and traditional legal evidence (such as witness and document) became useless and inapplicable. Methodology of present study is descriptive-analytical; in this way foreign Acts are described by substantive classification. This approach emphasizes on the Acts of the Islamic countries. By the comparative study gaps of the legal system of Iran are analogized and solutions to fill them are suggested. Results prove that domestic violence against women is a matter of public sphere and fighting against it requires political intention and legal creativity. There are many ways to support women in domestic violence cases, such as allocation enough budget, participation of civil society organizations, recognition and criminalization all kind of domestic violence, immediate reaction to reports, ratification supportive creative orders, compensation all damages to the women and put the burden of proof on the accused.

    Keywords: Violence against women, Family, WHO, Protection Order, Proof, Privacy
  • Hossien Karimifard * Pages 187-208
    Most scholars and researchers interested in China have researched about economic development, foreign policy, competition and cooperation between China and the United States and other major powers, and various scenarios for the transfer of power from the United States to China. An area that has received little attention is the issues related to democracy and human rights in China. The purpose of writing this article is to examine issues related to the place of human rights in domestic law and the country's approach to international legal order based on liberalism. The question of this article is: what components is China's approach to the liberal human rights order in the world based? The hypothesis of this article, which tries to prove it using analytical and explanatory methodology, is that China emphasizes the conditions and characteristics of each country by criticizing the liberal human rights order and the dual policy of the West. China's human rights order stems from the Beijing Consensus on multinational relations, economic relations between actors, and political differences and national and regional cultural diversity. From the perspective of China's executive elite, the common framework of this order is not based on homogenization and globalization that lead to hegemony, but on the simultaneous recognition of commonalities and differences between global actors.
    Keywords: human rights, democracy, China, development
  • Abdollah Abedini *, Bahman Bahri Khiyavi Pages 209-232

    Can a State that has not been Injured by the violation invoke the responsibility of the responsible state? This is a question that was discussed years before the final approval of the Draft of State Responsibility in 2001, and was eventually reflected in the wording of Article 48 of the Draft. Accordingly, the Gambian instituted proceedings against the Myanmar in violation of the 1948 Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide with a request for provisional measures on 11 November 2019 at the International Court of Justice. On 23 January 2021, the Court issued the provisional measures. This decision contains significant aspects, including the effect of the nature of the asserted rights on having a position in the litigation and the threshold for qualifying for provisional measures. In this paper, in the light of the Court's case-law and doctrine, we examine these two important consequences in the light of the impact of the nature of the rights claimed in the proceedings before the Court in general and the provisional measures in particular.

    Keywords: International Court of Justice, State other than the injured State, Genocide Convention, Provisional Measures, Determination Threshold
  • Zohreh Shafiei *, Pouria Askary Pages 233-260
    Since 2017, the Republic of the Union of Myanmar has carried out severe repressions against the Rohingya people. These atrocities resulted in numerous international reactions from the States, international organizations, NGOs as well media. This article evaluates the proceedings of the International Court of Justice (ICJ) in the Gambia v. Myanmar case and the Bangladesh/Myanmar situation in the International Criminal Court. The International Criminal Court (ICC), with its extensive interpretation of the 1998 Rome Statute, found the cross-border element necessary for the perpetration of certain crimes, and despite Myanmar's non-membership in the Statute, the ICC found its jurisdiction over the crimes committed during the deportation of the Rohingya from Myanmar to Bangladesh. Meanwhile, the ICJ for the first time is facing a Case which is brought before it by an indirect victim State i.e. Gambia who has based all its allegations on the mysterious concept of violation of obligations erga omnes partes. This paper first provides summarized information on both pending proceedings and then will examine the challenges that international law has to find a proper solution for the Rohingya crisis through these judicial and criminal adjudication processes.
    Keywords: Rohingya, Erga omnes partes, Myanmar, Bangladesh, Gambia, Provisional Measures, Genocide
  • Amir Maghami * Pages 261-282
    Unilateral US sanctions against Iran aimed at changing the behavior or change of the political system of the Islamic Republic of Iran have directly and indirectly led to the violation of Iranian human rights, and in particular to the challenge of economic rights. It does. The present descriptive-analytical study seeks to answer the question of on what grounds the US government can be committed to respecting the human rights of Iranians in the face of unilateral sanctions. It is necessary to prove this commitment because the international responsibility of the state depends on conditions such as proving the existence of the obligation and then violating it. The findings show that in the case of Iranians living in Iran, these commitments are extraterrestrial in nature and in particular involve a breach of commitment to respect and international cooperation. In the case of Iranians residing in the United States, the US government is committed to respecting and respecting these rights in its territory, and in relation to Iranians residing in third countries, there is a mix of US extraterritorial commitments and territorial commitments.
    Keywords: sanctions, human rights, Committee on Economic, Social, Cultural Rights, Extraterritorial Obligations