فهرست مطالب

مجله فنون ادبی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره محمدی، حسین قربانپور آرانی*، رضا روحانی صفحات 1-20

    معیار و سلیقه هنری در هر زمان درحال تغییر و دگرگونی است. تذکره ها چکیده نگاه و ذوق مخاطب به شمار می روند که همانند آیینه بازتاب دهنده تحول معیارهای ذایقه ادبی در هر زمان اند. با تحلیل این آثار در دوره های مختلف می توان شیوه شکل گیری و جهت دهی به ذوق و تحول سلیقه ادبی در هر دوره را به خوبی نشان داد. با بررسی چهار مقاله و لباب الالباب از نظرگاه جامعه شناسی ذوق ادبی مشخص شد، خاک و زمینه اجتماعی و وسایل انتخاب، از عوامل مهم جهت دهی به ذوق ادبی زمان از دید صاحبان این دو تذکره است. از نگاه صاحبان این دو تذکره، سود و منفعت دوسویه ارباب قدرت و هنر برای جاودانگی و حفظ و بقای نام یکدیگر، همکاران هنرمند، آشنایی شخصی هنرمندان نورسیده با نویسندگان و هنرمندان مشهور و نقد ادبی از مهم ترین عوامل فرامتنی شکل دهنده به سلیقه های هنری به شمار می روند؛ موازنه و مقایسه شاعران، رعایت تناسبات لفظی و معنایی همراه با اغراق، از ویژگی های بارز درون متنی نقد ذوقی در تذکره های یادشده است. طبقه اجتماعی هنرمند، آینگی شکوه قدرت و فضل گرایی و هنرگرایی، معیارهای ارزش آفرین فرامتنی و بدیهه سرایی، ایجاز و استفاده از صنایع و آرایه هایی که فلسفه وجودی آنها برانگیختن حس اعجاب در مخاطب است، از مصداق های زیبایی درون متنی در تذکره های مدنظر به شمار می آید.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، ذوق ادبی مخاطب، جامعه شناسی ذوق ادبی، چهار مقاله، لباب الالباب
  • علی محمد محمودی*، مهدی رستمی صفحات 21-38

    هدف این پژوهش مطالعه نمونه هایی از غزل معاصر است که شاعر در آن می کوشد از مولفه های صوری و معنایی سبک هندی بهره ببرد. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی و با ابزار کتابخانه است. این پژوهش درپی بررسی و تحلیل برجسته ترین عناصر سبک نازک خیال اصفهانی هندی در غزل متاخر معاصر است. پرسش مهم این است که «آیا پذیرفتنی است در دوره کنونی غزل که باید نیمایی یا همسو با زبان و محتوای معاصر باشد در جریان هایی به شیوه سبک هندی نظر داشته باشد؟ و در این مسیر چه عناصری از سنت سبک اصفهانی هندی در غزل نوآورانه، و کدام الگوبرداری ها فقط تقلیدی و کلیشه ای بوده است؟». غزل همواره درپی تجربه عوالم ذهنی و زبانی تازه است؛ به همین سبب، غزل معاصر نیز برای حفظ تازگی صورت و معنا بدین مهم دست یازیده است. حضور عناصر سبک اصفهانی هندی در بخش تامل برانگیزی از غزل معاصر، نویدبخش نوآوری و حضور مضامین تازه و زبان همسو با عصر و نشان دهنده ماندگاری غزل با فرم و محتوای تازه است؛ اما با وجود این، در برخی بیت ها، وجود برخی ضعف های زبانی و الگوبرداری سست از ارسال المثل با مضمون سازی و کاربرد تمثیل و تشبیه شتابزده و سطحی، سبب ناهنجاری و تکراری بودن مضمون و زبان شده است.

    کلیدواژگان: سبک اصفهانی، هندی، غزل معاصر، تقلید، مضمون آفرینی، ارسال المثل، تشبیه و تمثیل نو
  • زینب کرمی پور، الیاس نورایی*، خلیل بیگ زاده صفحات 39-58

    برپایه رویکرد فرکلاف، متن های روایی می توانند در بازآفرینی ساختارهای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و تولید معنا سهم مهمی داشته باشند. قصه های هزار و یک شب نیز بافتی مبتنی بر تولید معنا در ساختار متن و فرامتن دارند. همچنین قصه سندباد بحری نمونه ای است که رابطه تغییرپذیر عمل گفتمان را پنهان کرده است. این پژوهش، قصه سندباد بحری را برپایه نظریه تحلیل انتقادی گفتمان فرکلاف در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین به روش توصیفی تحلیلی بررسی کرده و لایه های معنایی پنهان و آشکار متن قصه را کاویده است. دستاورد این پژوهش نشان می دهد در این قصه، در سطح توصیف بیشتر فعل ها وجه خبری دارند و فعل های منفی به ندرت دیده می شوند؛ زیرا وجود فعل های مثبت و خبری، نمایان گر همه چیزدانی و حرکت راوی در بطن داستان است. همچنین گونه ای از اسم سازی در قالب «نام گزینی» رخ می نماید که دربردارنده ایدیولوژی پنهان مدنظر راوی است و همگی آشکارکننده ترس و نشان دهنده خارق العاده بودن ماجراهاست. در سطح تفسیر، این قصه بیانگر روح فردگرایی اقتصادی در جامعه ای استبدادی است که بنیان های اشعریت و استبداد، مانع از احساس وظیفه حکومت برای برقراری حداقل رفاه اقتصادی می شود و هیج راه اعتراضی به جز گلایه به درگاه خداوند باقی نمی گذارد. زاویه تبیین نیز نشان می دهد کارکرد ایدیولوژیک جبرگرایی با هدف پردازش و تولید معنا در قصه، از عنصر ترس بهره می برد که ابزار نابرابری قدرت در جامعه حاکم بر قصه و نیز نشانه تبریه طبقه حاکم در جوامع سنتی در برقراری عدالت اجتماعی است.

    کلیدواژگان: ادبیات عامه، قصه های هزار و یک شب، قصه سندباد بحری، تحلیل انتقادی گفتمان، نورمن فرکلاف
  • علی اکبر احمدی دارانی*، طناز کرامتیان فرد صفحات 59-90

    پس از رواج صنعت چاپ به صورت مدرن از دهه سی شمسی به این سو، شیوه نامه های فراوان و گوناگونی برای نشان دادن کاربرد درست علایم نگارشی (نشانه گذاری) تدوین شده است؛ با گذشت زمان، هم تعداد علایم نگارشی فزونی یافته است و هم نویسندگان شیوه نامه ها کوشیده اند، مسایل گوناگونی برای کاربرد هریک از علایم نگارشی به مخاطبان پیشنهاد دهند تا چیزی از دایره شمول قواعد آنها بیرون نماند. اکنون انبوهی از شیوه نامه ها در دسترس همگان است، بی آنکه در بسیاری از آنها بتوان قاعده ای نو یا متفاوت با قواعد موجود قبلی یافت. این درحالی است که نقد و ارزیابی دقیقی درباره پیشنهادهای نویسندگان این شیوه نامه ها برای کاربرد علایم نگارشی منتشر نشده است. در پژوهش حاضر هجده شیوه نامه رایج که در آن به کاربرد علایم نگارشی پرداخته اند، به روش تحلیلی و انتقادی بررسی شده است؛ در ضمن آن، تناقض های درونی، اختلاف دیدگاه های نویسندگان و افراط و تفریط های آنان با رعایت اصل اعتدال، در قالب شاهدها و مثال های آنان نقد و ارزیابی می شود؛ در پایان هر بخش، درباره اختلاف ها، پیشنهادهایی ارایه شد تا زمینه ای برای بازنگری در تدوین شیوه نامه ها فراهم آید و با کاسته شدن تشتت شیوه های ویرایش، نارسایی های مفهومی ناشی از کاربرد نابجای علایم نگارشی نیز زدوده شود. گفتنی است در پژوهش حاضر سعی بر این است تا حد امکان از تعداد کاربردهای علایم نگارشی کاسته شود؛ زیرا افزایش پیشنهادهای نویسندگان شیوه نامه ها تشخیص کاربرد ها را برای ویراستاران و دیگر کاربران دشوار می کند.

    کلیدواژگان: ویرایش، شیوه نامه های نگارش، نشانه گذاری، ویراستار
  • عنبرین اشرف، کاظم دزفولیان*، سید مهدی طباطبائی صفحات 91-120

    مذهب و آیین موضوعی است که از دیرباز تاکنون نویسندگان جهان به آن توجه داشته ا ند. مذهب موضوع گسترده ای است و در چند کتاب و نوشته مختصر گنجانیده نمی شود. شاعران، به ویژه شاعران اردو زبان، عقیده خاصی درباره مذهب، آیین و پیشوایان دین خود دارند. آیین و مذهب در زندگی انسان تاثیر بسزایی دارد. انسانی که تحت تاثیر مذهب قرار می گیرد، هر گفتار و نوشتارش بیانگر این عقیده و تاثیر است. این پژوهش نیز با هدف نشان دادن اظهار علاقه افتخار عارف، شاعر اردو زبان، نسبت به مذهب و درک و تاثیرپذیری او از پیشوایان دین اسلام انجام شده است. افتخار عارف توانسته است در ادبیات آیینی، نام و شعرهای خود را به اوج آسمان ادبیات ببرد. شعرهای وی سرشار از فهم عمیق اسلام، عشق به پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت است. از داده های به دست آمده جدول هایی ارایه شده است که نشان می دهد عارف فقط به مذهب ازنظر دین و آیین توجه نداشته است؛ بلکه وی فهم کافی از دین دارد و موضوعات عصر حاضر را در گرو دین بیان می کند. در پژوهش حاضر از داده ها به این نتیجه رسیده ایم که موضوعات آیینی که توجه بیشتر شاعر را جلب کرده اند، عبارت است از: پیامبر اکرم (ص) و شوق رفتن به زیارت شهر پیامبر؛ کربلا و دلاوری های اباالفضل العباس (ع) و حضرت زینب (س)؛ همچنین شاعر گفتارهای امام علی (ع) را در سروده های خود بیان کرده است. ذکر شهر پیامبر و سیره پیامبر در همه آثار شاعر بیش از ده درصد آمده است. ذکر کربلا و امام حسین (ع) نیز بیش از هشت درصد یا در بعضی آثارها بیش از ده درصد آمده است. از داده های ارایه شده می توان پی برد که بیشتر موضوعات آیینی در کتاب جهان معلوم و حرف باریاب است. این پژوهش با روش توصیفی  تحلیلی به استخراج مفاهیم دینی و آیینی شعر وی پرداخته است.

    کلیدواژگان: ادبیات آیینی، قرآن، اهل بیت، پیغمبر اسلام، بانوان خاندان پیغمبر، افتخار عارف، ادبیات اردو
  • نرجس سپهرنژاد* صفحات 121-148

    حاج میرزا معصوم خاوری کوزه کنانی شاعر و عالم دینی قرن سیزدهم هجری و از سخنوران دوره بازگشت ادبی است. آثار منظوم نفیس خطی خاوری حدود بیست و پنج هزار بیت است که به شیوه شاعران عصر بازگشت سروده شده است. این آثار نشان می دهد خاوری شاعرانی مانند ابوالعلاء گنجوی، فلکی شروانی، خاقانی، جامی، نظامی و محتشم کاشانی را در سرودن اشعار در نظر داشته است و به نوعی احیاکننده شیوه آنان است. پرسش پیش روی مقاله این است که با توجه به کاوش ویژگی های زبانی و بررسی آنها در سه سطح آوایی، لغوی، نحوی، باید نسبت شعری خاوری را با کدام دوره ادب فارسی (خراسانی یا عراقی) در عصر بازگشت بررسی کرد؟ در این مقاله نشان داده شد که جغرافیای محل زندگی شاعر در آذربایجان و کاشان تاثیری شگرف بر زبان و بیان شاعر گذاشته است و کلام شاعر متاثر از محیط و اوضاع محل زندگی اوست. استباط کلی ما این است که خاوری با توجه به شخصیت مذهبی اش شعر و ادب را همانند ابزاری برای انتقال مفاهیم دوست داشتنی و موکد خود به کار برده است.

    کلیدواژگان: خاوری، سبک شناسی، شعر بازگشت ادبی، ویژگی های سبکی
  • فدامحمد رادپور، محمود بشیری*، مهدی دشتی صفحات 149-166

    مناسب ترین راه شناخت جنبه های فکری، زبانی و ادبی یک شاعر یا نویسنده، مقایسه سبکی است. این مقایسه اگر گسترده باشد، باید همه یک اثر از دو شاعر یا نویسنده با هم مقایسه شود و اگر به صورت فشرده باشد، مقایسه سبکی با دو غزل نیز امکان پذیر است. در این مقاله غزلی از مولوی، شاعر کلاسیک و عارف بزرگ، با غزلی از حیدری وجودی، شاعر معاصر و عارف، با رویکرد «micro-context» مقایسه سبک شناختی می شود. هر دو غزل ازنظر وزن عروضی (فاعلاتن فاعلاتن فاعلاتن فاعلن) و حرف «روی» یکسان هستند. این مقایسه در سه سطح سبک شناسانه، یعنی زبانی، ادبی و فکری بررسی و تحلیل می شود. حاصل این پژوهش نشان می دهد که هر دو غزل هم ازلحاظ زبانی و هم ازنظر فکری با هم نزدیک اند و در مسایل بسیاری شبیه هم اند؛ نیز مشابهت فکری بیانگر این است که عرفان حیدری وجودی متاثر از عرفان مولوی بوده است.

    کلیدواژگان: حیدری وجودی، مولوی، سبک، غزل، رویکرد مطالعه زمینه کوچک
|
  • Zohre Mohammadi, Hosein Ghorban Poor Arani *, Reza Ruhani Pages 1-20

    The standards and the taste for art are being constantly changed and transformed. Anthologies, as a summary of the audience's views and taste, are a mirror and a reflection of the evolution of literary taste standards in any era. The process of formation and the direction and evolution of literary taste in each period can be well understood by analyzing works in different periods. In the present study, the literary taste was determined by examining Chahar Maghale and Lababal-Bab from a sociological point of view. The foundation, social context, and criteria for selection are important factors in directing the literary taste of the time from the perspective of the authors of these two anthologies. The mutual benefit of the masters of power and masters of art in immortalizing and preserving each other's names, the artist’s colleagues, personal acquaintance of young artists with famous writers and artists, and literary criticism are considered to be the most important literary metatextual features that shape artistic tastes from the point of view of the authors of these two anthologies. The balance and comparison of poets, observance of verbal and semantic proportions, and hyperbole are among the outstanding intratextual features of the criticism of taste in the discussed anthologies. The social class of the artist, the glory of power, perfectionism, and artifice, the metatextual value-creating criteria, improvisation and conciseness, and the use of literary devices are all among the examples of intratextual beauty in the studied anthologies.

    Keywords: Aesthetics, Audience's Literary Taste, Sociology of Literary Taste, Chahar Maghale, Labab al-bab
  • Ali Mohammad Mahmoudi *, Mahdi Rostami Pages 21-38

    The main purpose of the current study is to investigate novice poets’ Ghazal poetry who have adopted the Isfahani-Hindi style. In particular, this study seeks to identify the most prominent elements of the Hindi style in the contemporary youth Ghazal through a descriptive-analytical method based on library research. The research questions are: Why has Ghazal that should be in line with Nimayi or the taste of the contemporary audience adopted the Hindi style in some trends? In this way, what elements of the Hindi-style tradition have been innovative? And which pattern or approach has been imitative in Ghazals? The results of this study show that in some Ghazals, superficial and blind modeling of the equation and theme of neo-composition or applying new but hasty and superficial allegory and simile has weakened the content and structure of the couplet.

    Keywords: Isfahani-Hindi Style Poem, contemporary ghazal, Imitation, Theme Creation, Allegory, Simile
  • Zeinab Karami Poor, Elyas Nooraei *, Khalil Beygzade Pages 39-58

    Based on Fairclough's approach, narrative texts can play an important role in recreating cultural, political, social, and meaning-producing structures. One Thousand and One Nights stories have a context based on the production of meaning in the structure of the text and hypertext. The story of the Sindbad Bahri is an example of what has hidden the changeable relation of the act of discourse. In this regard, this study examines the story of Sindbad Bahri based on Fairclough’s theory of critical discourse analysis in three levels of description, interpretation, and explanation using a descriptive-analytical method. It has explored the hidden and obvious layers of meaning of the text of the story. The results of this study show that most of the verbs have a predicative aspect and negative verbs are rarely seen because the existence of positive and predicative verbs shows the omniscience and the narrator's movement in the heart of the story. At the level of interpretation of this story, it expresses the spirit of economic individualism in authoritarian societies where the foundations of Ash'arism and tyranny prevent the government from feeling the duty to maintain a minimum of economic prosperity. The explanation also shows the ideological function of determinism in order to process and produce meaning in the story. The story uses the element of fear, which is a tool of power inequality in the society governing the story and also a sign of acquittal of the ruling class in traditional societies in establishing social justice.

    Keywords: Public Literature, Stories of One Thousand, One Nights, The Story of a Sindbad Bahri, Critical Discourse Analysis, Norman Fairclough
  • AliAkbar Ahmadi Darani *, Tannaz Karamatian Fard Pages 59-90

    As the Iranian printing industry entered its modern era in the 1950s, manuals of style began to flourish with sets of writing and editing guidelines for correct punctuation and text formatting. Over time, the writing symbols have increased in number, and manual organizers have tried to make their guidelines inclusive by proposing new rules and usages for the symbols. Nowadays, a great number of such manuals are publicly accessible, but there is hardly any novelty or difference from the past in them. Besides, no attempts have been made to accurately evaluate or criticize the proposed orthographic signs and symbols and the tips on how to use them. To fill the gap, the present study examines eighteen commonly used writing style manuals through a descriptive-analytical method. The aim is to shed light on the contradictions within the individual manuals and among them, the differences in the authors’ views, and the excess and defect in their approaches. This is a just and fair task of evaluation done with a bulk of examples as proofs and evidence. Each section of the research ends up with some suggestions about how to revise the set-up of guides and manuals on writing so as to reduce the inconsistencies and eliminate the textual inexpressiveness that stems from the wrong use of punctuation marks. The number of such marks presented in this study is kept as low as possible because too many suggestions would make it hard for editors and users to discreetly select and apply the intended marks.

    Keywords: editing, Writing Style Manuals, punctuation marks, Editor
  • Ambreen Ashraf, Kazem Dezfoulian *, Sayyed Mahdi Tabatabaei Pages 91-120

    Denomination and ritual are subjects that have fascinated writers all around the world for many years. The denomination is a wide-ranging topic that cannot be included in concise books or writings. Poets, especially Urdu poets, express specific beliefs toward their denomination, ritual, and religious leaders. Denomination and ritual are involved effectively in human life and are evident in his speech and writing. The present study investigates the concerns and interests of the Urdu poet Iftikhar Arif. It studies his denomination and understanding and the influence of Islamic leaders. He has been able to take his name and his poems to the top of the literary sky in religious literature. His poems are full of a deep understanding of Islam, love for the Prophet (PBUH) of Islam, and his household. It can be said that he has a sufficient understanding of religion and has expressed the issues of the present age in the context of religion.

    Keywords: Ritual Literature, Poetry of Ashura, Iftikhar Arif, Urdu Poetry
  • Narjes Sepehr Nezhad * Pages 121-148

    Haj Mirza Masoum Khavari Koze Kanani was a poet and religious scholar of the 13th century Hijri and one of the speakers of the period of ‘Literary Return’. His works of exquisite calligraphy have about 25000 verses, which were written in the styles of the poets of the mentioned period. This shows that Khavari considered poets, such as Abul Ala Ganjavi, Falki Sharvani, Khaqani, Jami, Nezami, and Mohtsham Kashani, in writing his poems and somehow revived their ways.To explore linguistic coordinates in his poems and investigating them at the phonetic, lexical, and syntactical levels, it is first necessary to ask which period of Persian literature (Khorasani or Iraqi) Khavari's poetry has been related to in the era of ‘Literary Return’.In this article, we showed that the poet's place of residence in Azerbaijan and Kashan had a tremendous impact on his language and expression. In fact, his speech was affected by the environment and conditions of his place of residence.Our general inference was that Khavari had used poetry and literature as a means of conveying his favorite and emphasized concepts, while taking into account his religious personality.

    Keywords: Stylistics, Poetry of the Period of Literary Return, stylistic coordinates
  • Fida Mohammad Radpoor, Mahmood Bashiri *, Mahdi Dashti Pages 149-166

    The most appropriate method for understanding a poet or writer's intellectual, linguistic, and literary aspects is through a style comparison. If this comparison is broad, it is necessary to compare the entire body of work produced by the two poets or writers; if it is concise, it is also possible to compare the stylistic components of the two lyrics. Using a micro-context approach and cognitive style, this article compares two lyrics (Ghazals)—one by Haydari Wujodi, a contemporary poet and mystic, and the other by Mawlawi, a classical poet and great mystic—that are identical in terms of the prosaic weight of both lyrics “Failatun Failatun Failatun Failun” and the word “narrator”. The comparison has been performed based on three stylistic levels: linguistic level, literary level, and intellectual level. The findings of this study show that both lyrics are comparable to one another and share similar language and intellectual characteristics. In addition, the intellectual similarities suggest that Haydari’s mysticism was influenced by Mawlawi’s mysticism.

    Keywords: Haidari Wujodi, Mawlawi, Stylistics, Sonnet, Lyric, Micro-Context Study Approach