فهرست مطالب

نشریه اصلاح و به نژادی دام
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا بیرانوند، مصطفی قادری زفره ای*، فرجاد رفیعی، علی جعفری، کیانوش زرین کاویانی، سعید کدخدایی، علی نقی کشتکاران صفحات 5-39
    در اصلاح نژاد دام، وجود توزیع نرمال  صفات کمی و همچنین بهر مندی از اطلاعات مبتنی بر ساختار DNA، نقشی بنیادین در ایجاد و گسترش مدل هایی مناسب ارزیابی ژنومی را در پی داشته است. در این راستا، در حال حاضر، ثابت شده است که حوزه فراژنتیک در بروز صفات مختلف نقشی اساسی بازی می کند. علم فراژنتیک به بررسی تغییرات قابل وراثت در بیان ژن ها که مستقل از تغییرات در توالی نوکلیوتیدی DNA است، می پردازد. بنابراین، فراژنتیک می تواند با روح حاکم بر توسعه مدل های ژنتیکی در تباین باشد، زیرا، مبتنی بر فرضیه های ژنتیکی به کار رفته در اصلاح نژاد نیست. برای اولین بار، سعی شد که سازوکارهای فراژنتیک به طور موجز تقسیم بندی شوند و به صورت قابل فهم کاربرد آن در اصلاح نژاد، بررسی شود. از میان سازوکارها و ابزارهای فراژنتیک، متیلاسیون DNA و نشانه گذاری ژنومی در دامنه نسبتا وسیعی از گونه های حیوانات اهلی مورد کنکاش قرار گرفته اند. نشانه گذاری ژنومی به طور عملی، در مدلسازی های ژنتیکی در نظر گرفته شده اند. اما، تغییرات هیستونی، که روی چگونگی جای گیری نوکلیوزم ها اثرگذار است، سهم ناچیزی از پژوهش ها را به خود اختصاص داده است. چنین به نظر می رسد که آینده پژوهش های اصلاح نژادی تا حدی زیادی به درک فراژنتیک صفات وابسته باشد. انتظار می رود که فراژنتیک شاید بیشترین اثر خود را در روشن ساختن اثر متقابل محیط و ژنتیک، نشان دهد. از آنجاییکه، فراژنتیک سطح انتقال اطلاعات محیطی به ژنوم موجود است، این امکان در آینده وجود خواهد داشت که با کنکاش این سطح بتوان صفات نامطلوب - مثل دنبه های بزرگ در بعضی نژاد های گوسفند ایرانی را به روش فراژنتیکی مدیریت کرد. این مدیریت به درک کامل فراژنتیک نیاز خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اصلاح نژاد، فراژنتیک، متیلاسیون، مدل های اصلاح نژادی، نشانه گذاری ژنومی
  • عاطفه کاوسی* صفحات 41-52
    به منظور تعیین بهترین درصد ژنی گاو هلشتاین بر عملکرد صفات تولیدی گاوهای استان مرکزی˓ از رکوردهای 305 روز صفات تولیدی مربوط به دوره اول شیردهی 20000 راس گاو شیری استان مرکزی استفاده شد. این داده ها طی سال های 1392-1378 توسط مرکز اصلاح نژاد دام کشور جمع آوری شده اند. جهت تعیین معنی دار بودن عوامل ثابت (اثر گله˓ سال و فصل زایش˓ اثر اسپرم و اثر درصد ژنی) و سن زایش به عنوان اثر متغیر از رویه GLM˓ نرم افزار SAS 9.1 استفاده گردید. بررسی روی گاوهای شیری با نسبت های مختلف درصد ژنی هلشتاین شامل 12˓ 25˓ 50˓ 62، 68، 75، 81، 84، 87، 90، 92 درصد انجام شد. مولفه های واریانس و کواریانس فنوتیپی و ژنتیکی صفات تولیدی با نرم افزار Wombat برآورد شدند. سپس شاخص انتخابی برای ترکیب این صفات ساخته شد که برای تولید شیر˓ مقدار چربی و مقدار پروتیین به ترتیب 2336/0˓ 1318/0 و 1026/0- برآورد شد. و بهترین میزان درصد ژنی هلشتاین در گاوهای شیری استان مرکزی براساس این شاخص با مقایسه میانگین حداقل مربعات این شاخص برای سطوح مختلف درصد ژنی هلشتاین و رگرسیون خطی ساده تعیین شد. براساس این تحقیق بهترین میزان درصد ژنی هلشتاین 92-84 درصد به دست آمد. میزان درصد ژنی روی میانگین تولید شیر˓ مقدار چربی و پروتیین تاثیر مثبتی داشته است و باعث افزایش میانگین تولید می شود.
    کلیدواژگان: رگرسیون خطی، میانگین حداقل مربعات و گاو هلشتاین
  • امل زرگانی*، محمدباقر منتظرتربتی صفحات 53-60
    دو سویه ی راس و کاب از جمله جوجه های گوشتی به شمار می روند که ضریب تبدیل مطلوب، آن ها را به عنوان یکی از مناسب ترین مرغان گوشتی تبدیل کرده است. در این آزمایش به منظور بررسی خصوصیات مورفومتریک نمونه گیری از 134 جوجه ی گوشتی در استان خراسان جنوبی جهت مقایسه ی آماری 13 پارامتر لاشه (وزن زنده، وزن لاشه بدون پر، وزن سینه، وزن ران، پشت+گردن، بال، کبد، قلب، بورس فابرسیوس، طحال، پانکراس، پیش معده+سنگدان، چربی محوطه بطنی) انجام شد و تحلیل آماری داده ها نشان داد، خصوصیت (وزن زنده، وزن لاشه ی بدون پر، وزن سینه، وزن ران، پشت+گردن، بال، بورس، طحال، پانکراس، پیش معده+سنگدان و چربی محوطه ی بطنی) در دو سویه ی راس و کاب با یک دیگر تفاوت معنی دار آماری دارند (P<0.01). وزن کبد در این دو سویه تفاوت معنی دار آماری قابل توجهی را نشان نداد. میانگین وزن اندام های خوراکی نشان داد، راندمان تولید گوشت و مطلوبیت سویه ی راس در مقایسه با سویه ی کاب بالاتر است.
    کلیدواژگان: خصوصیات مورفومتریک، جوجه ی گوشتی، سویه های راس و کاب
  • معصومه شایسته*، محمدتقی بیگی نصیری، آذر راشدی ده صحرایی صفحات 61-75
    هدف از انجام این مطالعه، برآورد مقدار ضریب درون زادآوری و ارزیابی اثر آن بر صفات رشد، در گوسفندان مغانی بود. در این پژوهش، از رکوردهای مربوط به 7278 راس بره حاصل از 387 راس قوچ و 2433 راس میش که طی سال های 1374 تا 1389 در ایستگاه جعفرآباد مغان، جمع آوری شده بود، استفاده شد. برای برآورد ضریب مزبور و گروه های مختلف هم خونی از برنامه  CFC استفاده شد. 1019 راس از کل حیوانات شجره، هم خون بودند. میانگین ضریب درون زادآوری برای کل جمعیت و جمعیت هم خون به ترتیب برابر 6/0 و 4/4 درصد برآورد شد. بیش ترین مقدار هم خونی 1/6 درصد و بیش ترین حیوانات هم خون را حیوانات با ضریب درون زادآوری صفر تا 5 درصد تشکیل دادند که این نتایج در حال حاضر میزان پایین هم خونی در این گله را تایید می کند. روند تغییرات سالانه تبارآمیزی برای کل جمعیت 0006/0± 0014/0 درصد و از لحاظ آماری معنی دار بود (01/0P<). روند تغییرات سالانه تبارآمیزی برای حیوانات هم خون برابر  0026/0± 0047/0-  درصد بوده که از لحاظ آماری معنی دار نبود. ضریب تابعیت صفات اوزان تولد، شیرگیری، شش ماهگی، نه ماهگی و یک سالگی از هم خونی به ترتیب برابر 046/0، 16/5، 04/1، 07/0 و 95/6- گرم محاسبه شد. با مدیریت هم خونی به صورت افزایش آمیزش های دور در گله و استفاده از آمیزش نرهای مولد برتر به صورت کنترل شده، می توان از اثرات زیان آور احتمالی، ناشی از افزایش بیش از حد هم خونی جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: گوسفند مغانی، روند هم خونی و صفات رشد
  • فریدون مهدیه بروجنی، نصرالله پیرانی*، حسین مهربان صفحات 77-89

    این تحقیق به منظور مشخص کردن نرخ گیرایی در تلیسه های هلشتاین استان اصفهان با توجه به نوع اسپرم مصرفی، سال، فصل، نوبت های تلقیح و سنین مختلف در زمان اولین تلقیح منجر به آبستنی انجام گردید. اطلاعات این پژوهش مربوط به 59 گله که شامل 73115 راس تلیسه تلقیح شده با 3529 پایوت اسپرم تعیین جنسیت شده و 69431 پایوت اسپرم معمولی در بازه زمانی بهار 1369 تا بهار 1392 از رکوردهای مربوط به تلیسه های هلشتاین موجود در بخش آمار تعاونی کشاورزان و دام پروران صنعتی وحدت اصفهان به دست آمد. صفت احتمال گیرایی با فرض توزیع برنولی و تابع وابسته لجیت (Logit)، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از این بود که برای تمام زیر سطوح عوامل مورد بررسی به جز در نوبت های تلقیح سوم و چهارم و اسپرم های ناشناخته نرخ گیرایی بیش تر بود یا به عبارت دیگر نسبت تلیسه های آبستن به طور معنی داری (05/0>P) بیش تر بود. فقط در نوبت های تلقیح پنجم و بالاتر این نسبت معکوس و نرخ غیر آبستنی تلیسه ها به طور معنی داری (05/0>P) بیش تر از آبستن ها بود. متوسط احتمال نرخ گیرایی به دست آمده در فصل های بهار و تابستان برابر با 53 درصد با احتمال گیرایی در فصل های پاییز و زمستان برابر با 55 درصد اختلاف معنی داری داشت (05/0>P). احتمال نرخ گیرایی از تلقیح اول به سمت تلقیح پنجم و بالاتر دارای سیر نزولی بود به طوری که احتمال گیرایی اولین تلقیح به میزان 63 درصد به طور معنی داری با بقیه تلقیح ها اختلاف داشت (05/0>P). متوسط احتمال نرخ گیرایی در تلیسه ها برای اسپرم های معمولی و تعیین جنسیت شده به طور معنی داری (05/0>P) باهم متفاوت بود و به ترتیب برابر 58 و 41 درصد بود. بالاترین نسبت دام های آبستن به غیر آبستن (75 درصد) در هنگام تلقیح به صورت طبیعی حاصل شد. به نظر می رسد که در هنگام استفاده از نوع اسپرم بایستی برخی عوامل موثر بر نرخ گیرایی موردتوجه قرار گیرد. نتایج این تحقیق می تواند در مدیریت تولیدمثلی تلیسه ها در هنگام استفاده از اسپرم های تعیین جنسیت شده و همچنین با توجه به عوامل محیطی مفید باشد.

    کلیدواژگان: اسپرم های تعیین جنسیت شده، تلیسه های هلشتاین، عوامل محیطی و نرخ گیرایی
  • روزبه کوشکی*، آرش آذرفر، زهرا نوربخش صفحات 91-103

    هدف از انجام این مطالعه برازش منحنی رشد و برآورد فراسنجه‏های رشد بز رایینی با استفاده از مدل‏های غیر خطی بود. به این منظور از رکوردهای مربوط به وزن بدن در سنین مختلف 6765 راس بز نر و ماده رایینی که توسط مدل‏های غیرخطی برودی، ون برتالنفی، ورهالست، لجستیک و گمپرتز برازش شدندد، استفاده شد. مدل‏های غیر خطی مورد مطالعه توسط ضریب تبیین (R2)، میانگین مربعات خطا (MSE)، شاخص آکاییکی (AIC) و تعداد گردش مدل (Interation) با هم مقایسه گردیدند. در بین مدل های مورد مطالعه، مدل برودی با داشتن بیش ترین ضریب تبیین و کم ترین میانگین مربعات خطا، شاخص آکاییکی و تعداد گردش مدل به عنوان مناسب ترین مدل جهت برازش منحنی رشد هر دو جنس بز رایینی انتخاب گردید. دام‏های نر دارای وزن بلوغ (A) و ثابت رشد (B) بیش تری نسبت به دام های ماده بودند، اما نرخ رشد (K) آن ها کم تر از دام‏های ماده بود. بر اساس منحنی رشد برودی وزن زنده بز بالغ ماده از بز نر کم تر بود زیرا وزن زنده به طور معنی داری تحت تاثیر اثر جنس قرار دارد. وزن در نقطه عطف برای جنس ماده بین 800/4 تا 890/7 کیلوگرم و برای جنس نر بین 860/5 تا 550/9 کیلوگرم محاسبه شد، که به ترتیب حداقل و حداکثر وزن در نقطه عطف برای هر دو جنس توسط مدل ون برتالنفی و لجستیک برآورد شد. حداقل و حداکثر سن در نقطه عطف به ترتیب توسط مدل ون برتالنفی و مدل ورهالست برآورد شد. در کل و بر اساس نتایح به دست آمده مدل برودی قابلیت بیش تری جهت برآزش منحنی رشد بز رایینی برای هر دو جنس نر و ماده به منظور اهداف پرورشی و اصلاح نژادی دارد.

    کلیدواژگان: مدل‏های غیرخطی، منحنی رشد، برودی و بز رائینی
|
  • Zahra Biranvad, Mostafa Ghaderi- Zafrei *, Farjad Rafiei, Ali Jafari, Kianuosh Zarinkaviani, Saied Kadkhodai, Ali-Naghi Keshtkaran Pages 5-39
    Normal distribution and DNA structure-based data, have paramount role in constructing and extending animal and plant breeding models. Nowadays, it has been proven that epigenetics plays an essential role in the appearance of different traits. Epigenetics examines acceptable changes in the expression of genes those are independent of changes in the nucleotide DNA. Thus, the epigenetics with the spirit of the development of genetic models can be contrasted, because it is not based on genetic assumptions used in animal breeding. For the first time, attempts have been made to divide and explain the epigenetic mechanisms and tools in a succession and to return to the comprehension of its application in animal breeding. Through the mechanism and tools of epigenetics, DNA methylation and genomic imprinting have been identified in a relatively large range of domestic animal species. Genomic imprinting is considered to be practical in genetic modeling. But histone corrections, which affect the way the nucleosomes are located, have a relatively small contribution to researches. It seems that the future of breeding research depends to a large extent on the epigenetic understanding of traits. epigenetics is expected to have perhaps the greatest effect in elucidating the interaction between environment and genetics. Since the transgenic is the level of environmental information transmission to the available genome, there will be a possibility in the future that, by examining this epigenetic level, undesirable traits,  such as the great tail fat in some Iranian sheep breeds, can be managed. This management will require a full understanding of the transgenic.
    Keywords: Animal Breeding, Animal Breeding Models, Epigenetics, Genomic imprinting, methylation
  • Atefeh Kavosi * Pages 41-52
    In order to determine of optimum Holstein inheritance on traits performance of dairy cattle, 305-days milk production records were used 20000 Holstein cows from Markazi province. Data were collected during 1999 to 2013 by Animal Breeding Center of Iran. Generalized linear model (GLM) procedure of SAS 9.1 software was used to analyze of fixed effects (herd, month of calving, year of calving and sperm type, inheritance) and calving age as covariate on production traits. Study on Holstein cow with different ratio of inheritance was done that includes: 12, 25, 50, 62, 68, 75, and 84,87,90,92 percent. Phenotypic and genetic (co) variance components for production traits with Wombat software were estimated. Then, a selection index was constructed for combine these traits. Optimum Holstein inheritance based on this index was determined by least squares mean comparisons of the index for different Holstein inheritance and simple linear regression. Results indicated 84-92 percent Holstein inheritance was the optimum level. Optimum inheritance on milk production, amount fat and protein has positive effected and it is increased the average production.
    Keywords: linear regression, least squares mean, Holstein Cow
  • Emel Zergani *, Mohammad-Bagher Montazer- Torbati Pages 53-60
    Ross and Cobb are two strains of broiler chickens that desirable Conversion Ratio makes them the most appropriate broiler chickens. In this experiment to evaluate morphometric carcass characteristics (live weight, featherless carcass weight, breast weight, thigh weight, back + neck, wing, liver, heart, bursa, spleen, pancreas, proventriculus + gizzard, abdominal fat) sampling of 134 broiler chickens were taken in South Khorasan. The results showed that 12 characteristics (live weight, featherless carcass weight, breast weight, thigh weight, back + neck, wing, heart, bursa, spleen, pancreas, proventriculus + gizzard, abdominal fat) between strains (P<0.01) were significantly different. The liver weight was not significantly different. Edible organs weight mean indicated that meat production efficiency and utility in Ross strain is higher compared to Cobb strain.
    Keywords: broiler chickens, Morphometric characteristics, Ross, Cobb strains
  • Masoumeh Shayesteh *, Mohamad-Taghi Beigi-Nasiri, Azar Rashedi, Dehsahraei Pages 61-75
    The aim of the current study was to estimate inbreeding coefficient and Annual changes in Moghani sheep. In this research, records of 7278 lambs born from 387 rams and 2433 ewes were used. Data was collected from Jafarabad sheep breeding station in Moghan during 1995-2011. Estimating of inbreeding coefficient was done by CFC program. In total pedigree, 1019 animals were inbred. Averages of inbreeding coefficient for total and inbred population were estimated at 0.6 and 4.4 respectively. The highest inbreeding coefficient was 6.1 % and most inbred animals had inbreeding coefficients lower than 5 %. These results confirmed the low level of inbreeding in the population. Annual trend in inbreeding coefficient for total population were 0.0014±0.0006 and statistically significant (P<0.01). Annual trend in inbreeding coefficient for inbred population were -0.0047±0.0026 and not statistically significant. The regression of inbreeding for birth weight, weaning weight, 6 month weight, 9 month weight and 12 month weight traits were calculated +0.046, 5.16, 1.04, 0.07 and -6.95 gr respectively. Applying a designed mating system like crossbreeding and supervised using of elite rams could be a suitable method to avoid inbreeding depression via keeping the level of inbreeding under control.
    Keywords: Moghani Sheep, Inbreeding Trend, Growth Traits
  • Fereyduon Mahdieh, Nasrollah Pirany *, Hosein Mehrban Pages 77-89

    The objectives of this study were to summarize the effect of sexed semen on conception rate of Esfahan province Holsteins dairy herds based on breeding year, Season, service number and age group of heifers in the time of conception. For conducting this research, the data from 59 herds which was collected by Vahdat cooperation of Esfahan province was used. The data consists of 73115 of heifers inseminated with 3529 sexed semen and 69431 with conventional semen from spring 1991 to spring 2014. Binary distribiution of conception rate was analysed by logistic regression. The results indicated that for all sub-levels of the studied factors, except for the third and fourth service number, and for the unknown used sperms, the conception rate was higher, or, in other words, the ratio of pregnant heifers were significantly higher (P<0.05) than non-pregnants. Only in the fifth and higher service numbers, this ratio was reverse and non-pregnant rate of heifers significantly (P<0.05) were higher than pregnants. The average likelihood of conception rate of spring and summer season (53%) was significantly less (P<0.05) than autumn and winter season with a probability of 55%. The probability of conception rate of service numbers from first to fifth and higher had a descending trend, so that the probability of first service number was 63% significantly higher than others (P<0.05). The average likelihood conception rate of heifers for conventional sperm and sexed sperms was significantly different (P<0.05) and was 58% and 41%, respectively. The highest proportion of pregnant/ non-pregnant animals (75%) was obtained for naturally inseminated service. In conclusion, it seems that when using sexed sperm, different factors affecting conception rate should be take into consideration. So, the results of this research can be useful in the reproduction management of heifers during the use of sexed sperm and also taking into consideration of proper breeding and environmental factors.

    Keywords: Conception rate, Environmental Factors, Holstein heifers, Sexed semen
  • Roozbeh Kooshki *, Arash Azarfar, Zahra Nuorbakhsh Pages 91-103

    In this study, it was aimed at estimating of the growth curve in Raeini Cashmere goats. For drawing growth curve, records of weight-age data of 6765 female and male goats were individually fitted to Brody, Von Bertalanffy, Verhulst, Logistic and Gompertz growth models. The growth models were compared using the coefficient of determination (R2), residual mean square error (MSE), Akaike’s information criterion (AIC) and a number of interations. Among all nonlinear models, the highest R2 and the smallest AIC, MSE values and number of interations were calculated by Brody function for both sexes. Moreover, males have higher A (weight at maturity) and B parameters than females and have a lower K parameter (rate of maturity) than females. As the Brody growth curve, female adult live weight was lower than males, because sex factor significantly influences on live weight. The range of inflection point 4.80 and 7.89 for females, 5.86 and 9.55 for males, respectively. The lowest of an inflection point in both sexes estimated for Von Bertalanffy model, and highest inflection point estimated for logistic in both sexes. The lowest and highest of inflection age in both sexes estimated for Von Bertalanffy and Verhulst models, respectively. In conclusion according to the results of this study, the nonlinear Brody growth model seems to be the most appropriate to adjust the growth curve of the Raeini Cashmere goats.

    Keywords: Brody, Growth curves, Nonlinear models, Raeini Cashmere goat