فهرست مطالب

مجله بیومکانیک ورزشی
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محدثه جعفری راجعونی، راضیه یوسفیان ملا، علی فتاحی* صفحات 280-290

    هدف:

     هدف از انجام تحقیق حاضر تعیین تاثیر افزایش سرعت دویدن بر میزان جابجایی و سرعت مرکز فشار کف پایی بود.

    روش ها :

    بدین منظور از بین دونده های حرفه ای با حداقل 5 سال سابقه تمرین دو و میدانی عضو یکی از تیم های استان تهران حاضر در لیگ کشور، به صورت داوطلب تعداد 28 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. آزمودنی ها پس از تکمیل فرم رضایت آگاهانه، ابتدا با سرعت 2/1 متر بر ساعت جهت آشنایی با تردمیل راه رفتند. در ادامه و به آرامی سرعت به 5/2 متر بر ثانیه رسید و بعد از 3 دقیقه دویدن با این سرعت، در حدود سی ثانیه داده ها ضبط شدند. دونده ها در مرحله بعد با سرعت 5/3 متر بر ثانیه و سپس با سرعت 5/4 متر بر ثانیه روی تردمیل دویدند. داده ها با استفاده از مارکرهای مخصوص و دوربین های تصویربرداری سه بعدی جمع آوری شد. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شدد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد افزایش سرعت دویدن بر میزان جابجایی و سرعت فشار کف پایی دونده ها تاثیر معناداری دارد. به طوری که با افزایش سرعت دویدن میزان جابجایی و سرعت فشار کف پایی نیز افزایش یافت.

    نتیجه گیری :

    نتایج تاییدکننده تاثیر افزایش سرعت دویدن بر میزان جابجایی و سرعت فشار کف پایی می باشد.

    کلیدواژگان: سرعت دویدن، جابجایی، سرعت فشار کف پایی، دونده
  • حسین بهرام طجری، رسول نصیری راد، الهه آزادیان* صفحات 292-302

    هدف:

     هدف این پژوهش بررسی رابطه بین تعادل ایستا و نیمه پویا با سرعت و دقتت ضربات مستقیم پای ووشوکاران بود..

    روش ها :

    این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی بود. 25 ورزشکار رشته ووشو به صورت در دسترس انتخاب شدند. تعادل ایستا از طریق آزمون  بس اندازه گیری گردید که شامل سه وضعیت قامتی ایستادن جفت پا، تک و تندم در دو سطح پایدار و ناپایدار بود. تعادل نیمه پویا از طریق آزمون  ستاره اندازه گیری گردید. برای اندازه گیری دقت ضربات محل فرود ضربه پا، با دو نوار رنگی پهن و باریک مشخص شد و برای سرعت ضربات، تعداد ضربات صحیح بر زمان اجرا (20 ثانیه) تقسیم گردید. برای تجزیه و تحلیل داده از نرم افزار SPSS با سطح معنی داری 0/05>p بهره گرفته شد. برای مقایسه تاثیر پهنای هدف بر دقت و سرعت ضربات پا از تی تست وابسته و برای بررسی رابطه بین نمرات آزمون های تعادلی و نمرات مربوط به دقت و سرعت، از همبستگی پیرسن استفاده شد.

    یافته ها:

     در وضعیت جفت پا روی سطح پایدار تعداد خطاها به طور معنی داری کمتر از سایر شرایط قامتی بود (05/0>p). رابطه بین تعادل ایستا با سرعت ضربات مستقیم پا، ضعیف تر از این رابطه با دقت ضربه بود (05/0<r). در آزمون ستاره مقدار همبستگی متوسط و مثبت گزارش گردید (05/0<r).

    نتیجه گیری :

    عدم وجود ارتباط معنی دار بین تعادل با سرعت ضربات پا، نشانه تفاوت در عوامل زیربنایی موجود در این مهارت ها است. درحالی که بین تعادل ایستا و نیمه پویا با دقت ضربات پا، ارتباط بیشتری وجود داشت که در نتیجه در مراکز استعدادیابی یا در تمرینات این افراد توصیه می گردد از وضعیت های تعادلی به عنوان آزمون یا تمرین استفاده گردد.

    کلیدواژگان: ضربه مستقیم پا، ووشو، تعادل ایستا و نیمه پویا، سرعت و دقت
  • محمود سیفی*، امیر لطافتکار صفحات 304-315

    هدف :

    کمردرد یکی از بزرگ ترین و مهم ترین مشکلات اسکلتی عضلانی در جوامع مختلف جهان، مخصوصا در کشورهای صنعتی می باشد. براساس آمارهای موجود 80 درصد مردم حداقل یک بار کمردرد را در طول زندگی خود تجربه کرده اند. این مسیله به این دلیل است که در کشورهای صنعتی تعداد کارگرهای با فعالیت شدید بسیار زیاد است. فعالیت شدید باعث به کارگیری بالای عضلات مخصوصا عضلات ثباتی می شود که درمان و رفع گرفتگی آن ها با یک روش درمانی صورت نمی پذیرد و معمولا باید از روش های درمان ترکیبی استفاده کرد، به همین دلیل در این مطالعه ما قصد داریم تاثیر سوزن خشک و تمرینات ثباتی را بر درد و عملکرد بیماران دارای کمردرد مزمن غیراختصاصی را بررسی کنیم.

    روش ها:

     مدل تحقیق حاضر از نوع کاربردی نیمه تجربی است. تعداد 36 بیمار دارای کمردرد مزمن غیراختصاصی (سن 3/2±6/31 سال و وزن 5/7±6/79 کیلوگرم) که به کلینیکی در قم مراجعه کردند به عنوان نمونه های تحقیق در این مطالعه شرکت کردند. بیماران به صورت تصادفی و مساوی در دو گروه تجربی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. در ابتدا میزان درد و عملکرد بیماران از طریق VAS و آزمون ناتوانی اوسوستری اندازه گیری شد. بعد از 6 هفته مجدد درد و عملکرد در هر سه گروه ارزیابی شد. به منظور آنالیز داده ها ازspss20 استفاده شد و سطح معنی داری نیز P<0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     نتایج تحقیقات بهبود معنی داری در میزان درد و عملکرد بیماران گروه تجربی 1 و گروه تجربی 2 به دنبال تمرینات ثبات دهنده به تنهایی و تمرینات ثبات دهنده با سوزن خشک نسبت به گروه کنترل گزارش کرد (P<0/05)؛ اما در بیماران گروه کنترل تغییرات معنادار از پیش آزمون به پس آزمون مشاهده نشد.

    نتیجه گیری:

     از یافته های این تحقیق می توان نتیجه گیری کرد که تمرینات ثبات دهنده مرکزی با سوزن خشک در کاهش درد در بیماران مبتلابه کمردرد مزمن تاثیر قابل توجه و معناداری داشته است و همچنین تاثیر معنی داری در بهبود عملکرد نیز دارد. تاثیر گروه تمرینات ثباتی به همراه سوزن خشک بیشتر از تمرینات ثباتی به تنهایی بوده لذا پیشنهاد می شود که در برنامه درمانی بیماران مبتلابه کمردرد مزمن، تمرینات ثبات دهنده با سوزن خشک نیز در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: کمردرد، تمرینات ثبات دهنده مرکزی، سوزن خشک، مقیاس بصری درد، اوسوستری
  • سمانه کرجی بان ماهر، عبدالرسول دانشجو*، بهزاد دیوکان صفحات 316-328

    هدف:

     هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر دو شیوه کشش عملکردی و فرا عملکردی عضلات ساق بر منتخبی از شاخص های کینماتیکی و کینتیکی مچ در زنان با درد بی ثباتی مچ پا بود.

    روش ها:

     24 نفر به عنوان نمونه آماری بر اساس معیارهای ورود و خروج به صورت هدفمند و تصادفی به گروه تمرینات کششی عملکردی (8 نفر)، کشش فرا عملکردی (8 نفر) و کنترل (8 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت هشت هفته و هر هفته 3 جلسه تحت تمرینات کششی قرار گرفتند و گروه کنترل صرفا فعالیت های روزمره خود را انجام می داد. سپس متغیرهای دورسی فلکشن، پلانتار فلکشن و نیروی عکس العمل زمین در مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد بررسی و اندازه گیری قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های t زوجی و مستقل در سطح معنی داری 0/05≥P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. کلیه بررسی های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام گرفت.

    یافته ها :

    نتایج حاصل از آزمون تی زوجی نشان دهنده تاثیر معنا دار هشت هفته تمرینات کششی عملکردی و فرا عملکردی بر میزان دورسی فلکشن مچ پای دختران با درد بی ثباتی مچ پا (0/001> p) همچنین بر میزان پلانتارفلکشن مچ پای دختران با درد بی ثباتی مچ پا (0/000> p) و میزان نیروی عکس العمل زمین بر مچ پای دختران با درد بی ثباتی مچ پا (0/000> p) بود.

    نتیجه گیری :

    نتایج این پژوهش نشان داد که اجرای پروتکل تمرینی عملکردی و فرا عملکردی کششی بر میزان دورسی فلکشن و پلانتارفلکشن مچ پای دختران با درد بی ثباتی مچ پا تاثیر گزار است. همچنین مشخص گردید که انعطاف پذیری عضلات در پی کشش پذیری مجموعه عضلات گاستروسولیوس با تاثیر بر میزان دورسی فلکشن مچ باعث تسهیل گام برداری در مبتلایان به درد بی ثباتی مچ می گردد؛ بنابراین به این دسته از افراد استفاده از پروتکل تمرینی کششی عملکردی و فرا عملکردی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: کشش عملکردی و فرا عملکردی، دورسی فلکشن، پلانتارفلکشن
  • محمد ملکی پویا* صفحات 330-342

    هدف :

    پا مهمترین اندام تعامل بین زمین و بدن انسان می باشد و ساختار عملکردی آن بر الگوی راه رفتن درست بسیار تاثیرگذار می باشد. بررسی فاکتورهای کینتیکی وارده بر کف پا در حین تمرینات استاتیک و دینامیک با توجه با ساختار آناتومی کف پا از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. از این رو محقق نسبت به طراحی و ساخت کفش هوشمند ورزشی-پزشکی اقدام نمود.

    روش ها:

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی و آزمایشگاهی به منظور طراحی و ساخت کفش هوشمند ورزشی-پزشکی که مبتنی بر حس گرهای حساس به نیرو، زمان، شتاب، جابه جایی و دما طراحی، ساخت و اختراع شد. این دستگاه برای توصیف کمی و طبقه بندی اشکال متفاوت تمرین در شرایط میدانی و آزمایشگاهی برنامه ریزی شده است. برای این منظور حس گرها در کفش تعبیه شد تا بتواند با کمی سازی اطلاعات به توسعه فن آوری ورزشی و مکانیک حرکت بپردازد. دستگاه از اجزای متفاوت سخت افزاری و نرم افزاری تشکیل شده است که اطلاعات ناشی از آن در کفش پا به صورت وایرلس توسط ماژول ارسال کنند و دریافت کنند وارد رایانه شده و با زبان برنامه نویسی پیشرفته سی مورد بازبینی و آنالیز قرار می گیرد.

    یافته ها :

    دنتایج خروجی ناشی از حس گرها در غالب عدد، نمودار و شکل در اختیار پژوهش گر و مربی جهت تصمیم گیری قرار می گیرد. همچنین می تواند مقادیر متفاوتی از فشار را به نمایش بگذارد. پژوهش گر بعد از تحلیل اطلاعات نسبت به توصیف و تحلیل داده ها اقدام نموده و چگونگی آن را مورد بازبینی قرار می دهد.

    نتیجه گیری :

    این کفش می تواند با کمی سازی اطلاعات کیفی به پیشرفت نتایج ورزشکار و همچنین در برخی از آسیب های کف پا در کنار دیگر تجهیزات کمک نماید.

    کلیدواژگان: کفش هوشمند، ابعاد کینماتیکی، ابعاد کینتیکی، پا
  • فاطمه بهروز دمیرچی، حامد خیرالهی میدانی، سارا ایمانی بروج، صدف حصاری* صفحات 344-355

    هدف:

     استیوآرتریت یکی از شایع ترین عارضه های مربوط به زانو می باشد که بیشتر در زنان میانسال مشاهده می شود. به طوری که با افزایش سن، شدت این بیماری افزایش می یابد. ازاین رو، هدف تحقیق حاضر اثر دو شیوه کارآزمایی بالینی الکتروتراپی و تمرین درمانی بر درد و تعادل زنان میانسال مبتلا به استیوآرتریت زانو است.

    روش ها :

    روش تحقیق حاضر از نوع نیمهتجربی و کاربردی، با طرح تحقیق پیش آزمون پس آزمون بود. نمونه آماری شامل 30 نفر میانسال سنین بین 45 تا 65 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه تقسیم شدند. تمرینات رومبرگ نیز به صورت سه بار در هفته و به مدت هشت هفته انجام شد. برای مقایسه درد پیش آزمون و پس آزمون از تجزیه و تحلیل آماری از واریانس اندازه های تکراری استفاده شد.

    یافته ها :

    دنتایج نشان داد اثر عامل زمان در آزمون درد از نظر آماری معنادار بود (0/048=P؛ 0/278=d). مقایسه جفتی نشان داد پس آزمون گروه الکتروتراپی 37/99درصد نسبت به پیش آزمون کمتر بود. اثر عامل گروه در مقادیر COPx به لحاظ آماری معنادار بود (0/019=P؛ 0/180=d). اثر عامل گروه در مقادیر COPy به لحاظ آماری معنادار بود (0/034=P؛ 0/151=d).

    نتیجه گیری:

     طبق نتایج تحقیق برای پیشگیری از بروز یا شدت استیوآرتریت، با تغییراتی در روش زندگی، ورزش مرتبط با بیماری، کم کردن وزن اضافی بدن قبل از رسیدن به سن میانسالی، می توان این بیماری اقدام کرد.

    کلیدواژگان: الکتروتراپی، تمرین درمانی، درد، تعادل، استئوآرتریت، زانو
|
  • Mohadeseh Jafari Rajeouni, Razieh Yousefian Molla, Ali Fatahi* Pages 280-290

    Objective:

     The aim of this study was to determine the effect of increasing running speed on the displacement and speed of the center of sole pressure.

    Methods:

     For this purpose, 28 professional runners with at least 5 years of experience in athletics, from among Tehran province teams in the national league, were selected as volunteers as a sample. After completing the informed consent form, the subjects first walked at a speed of 1.2 meters per hour to get acquainted with the treadmill. Then, slowly, the speed reached 2.5 meters per second, and after 3 minutes of running at this speed, the data were recorded for about thirty seconds. The runners then ran on the treadmill at a speed of 3.5 m / s and then at a speed of 4.5 m / s. Data were collected using special markers and 3D cameras. Analysis of variance with repeated measures and Bonferroni post hoc test were also used to analyze the data.

    Results:

     The results showed that increasing the running speed would have a significant effect on the displacement rate and foot pressure of runners. As the running speed increased, so did the displacement and the pressure of the sole of the foot.

    Conclusion:

     The results confirm the effect of increasing running speed on the amount of movement and speed of foot pressure.

    Keywords: Running speed, Displacement, Sole pressure, Runner
  • Hosein Bahram Tajari, Rasoul Nasiri Rad, Elaheh Azadian* Pages 292-302

    Objective :

    The aim of this study was to investigate the relationship between static and semi-dynamic balance with the speed and accuracy of direct kicks in Wushu athletes.

    Methods :

    This was a descriptive-correlational study. 25 Wushu athletes were selected through convenience sampling. Static balance was measured using the BESS test, which included three postures of standing with paired feet, single foot, and tandem, in two stable and unstable levels. Semi-dynamic balance was measured using the Star test. To measure the accuracy of foot strike landing and the speed of kicks, two wide and narrow colored tapes were used, and the number of correct kicks was divided by the execution time (20 seconds) for speed. SPSS software was used for data analyses at a level of significance of p< 0.05. The independent t-test was used to compare the effect of target width on the accuracy and speed of kicks, and the Pearson correlation was used to examine the relationship between the balance test scores and the accuracy and speed scores.

    Results :

    In the paired feet posture on a stable surface, the number of errors was significantly less than it was in other postures (p < 0.05). The relationship between static balance and the speed of kicks was weaker than the relationship with accuracy (r < 0.05). The Star test showed a moderate and positive correlation (r < 0.05).

    Conclusion:

     The lack of a significant relationship between static balance and the speed of kicks indicates differences in the underlying factors of these skills. On the other hand, there was a stronger relationship between static and semi-dynamic balance with the accuracy of kicks, which suggests that balance tests could be used as an assessment or training tool in talent identification centers or in the training of these individuals.

    Keywords: Direct kick, Wushu, Static, semi-dynamic balance, Speed, accuracy
  • Mahmood Seify*, Amir Letafatkar Pages 304-315
    Objective

    Patients with low back pain have stability defects and trigger points that cause low back pain. The aim of this study was to compare the effect of six-weeks stabilization exercises with and without dry needles on pain and performance in patients with chronic nonspecific low back pain.

    Methods 

    ISixty-six patients with chronic non-specific low back pain (age 31. 6±2. 3 years, and weight 79. 6±7. 5 kg) were selected and were randomly divided into 2 equal experimental (stabilization exercises with and without dry needles) groups and one control group. At first, patients' pain and function were measured by visual analog scale (VAS) and Qswestry disability questionnaire. Then, the experimental groups underwent an intervention under supervision of the experienced trainer. But the patients in the control group did not exercise and did not receive any interventions. In the posttest stage, pain and performance were evaluated again in the three groups. The SPSS version 20 was used to analyze the data at a significance level of P <0.05.

    Results 

    IThe results of the study showed a significant improvement in pain and performance of patients in experimental groups following stabilization exercises alone and with dry needling compared to the control group.

    Conclusion

    It can be concluded that core stabilization exercises with dry needles have a significant effect on reducing pain in patients with chronic low back pain and also have a significant effect on improving performance. The effect of stabilization exercises with dry needling is superior than stabilization exercises alone; thus, it is recommended that stabilization exercises with dry needling be considered in the treatment plan of patients with chronic low back pain.

    Keywords: Low back pain, Core stabilization exercises, Dry needling, visual analog scale, Oswestry
  • Samaneh Karajiban Maher, Abdolrasoul Daneshjoo*, Behzad Divkan Pages 316-328
    Objective 

    The purpose of the present study was to investigate the effects of two functional and functional stretching methods of the leg muscles on a selection of kinematic and kinetic indicators in women with ankle instability.

    Methods 

    24 people were selected and randomly divided into the functional exercise (8 persons), extra-functional exercise (8 persons) and control (8 persons) on the basis of inclusion and exclusion criteria. The experimental group underwent stretching exercises for eight weeks, 3 sessions each week, and the control group was merely performing its daily activities. Then, in order to measure the pre -test and post -test variables, the dorsiflexion, Plantar flexion and ground reaction force were investigated and measured. Data was analyzed using paired-samples T test and independent-samples T -tests at a significant level of 0.05 All statistical reviews were conducted using SPSS software version 25.

    Results 

    The results of the T -test showed the significant effect of eight weeks of functional and Extra functional exercises on dorsiflexion, Plantar Flexion and ground reaction force. (P≤ 0/001).

    Conclusion 

    The results of this study showed that the implementation of the functional and Extra-functional exercise protocol has an impact on the amount of Ankle dorsiflexion and the Plantar flexion of the Girls with an ankle instability. It was also found that muscle flexibility following the stretch ability of the gastrocnemius muscles by affecting the amount of wrist flexion facilitates the walking of the wrist installation, so these people are recommended to use the functional and Extra-functional exercise protocol.

    Keywords: Functional stretching, Extra functional stretching, Dorsiflexion, Plantarflexion
  • Mohammad Malekipooya* Pages 330-342
    Objective 

    The foot is the most important organ of interaction between the ground and the human body, and its functional structure is very influential on the correct walking pattern. Examining the kinetic factors affecting the soles of the feet during static and dynamic exercises is of particular importance due to the anatomical structure of the soles of the feet. Therefore, the researcher designed and manufactured smart sports-medical shoes.

    Methods

    The present laboratory study was designed for the design and manufacture of smart medical shoes based on the sensitive sensors, time, acceleration, displacement and temperature design. This device is programmed for quantitative description and classification of different forms of exercise in field and laboratory conditions.  For this purpose, the sensors were embedded in the shoes in order to develop sports technology and movement mechanics by quantifying the information. In addition to the low cost, it is easy to use in the real training environments. The device is made up of different hardware and software components that send and receive the information in the shoe wirelessly by the module.  The information thus obtained is entered into the computer and is reviewed and analyzed with the advanced programming language C.

    Results 

    IThe output results from sensors are given to the researcher and trainer for decision making. It can also exhibit the amount of pressure. After analyzing the information, the researcher describes and analyzes the data and reviews it.

    Conclusion

    These shoes can help with the help of athlete's results as well as in some foot damage along with other equipment.

    Keywords: Smart shoes, Kinematic dimensions, Kinetic dimensions, Feet
  • Fatemeh Behrooz Damirchi, Hamed Kheirollahi Meidani, Sara Imani Brouj, Sadaf Hesari* Pages 344-355
    Objective

    One of the most prevalent knee-related complications is osteoarthritis, which primarily affects middle-aged females, and the severity of this disease worsens as people age. The purpose of this study was to determine how electrotherapy treatment modalities and therapeutic exercise affect the pain and balance of middle-aged women with knee osteoarthritis.

    Methods

    The pre-test-post-test research design was used in the current semi-experimental applied research. In the physiotherapy clinic of the city of Ardabil, the statistical population were selected from among middle-aged women who had osteoarthritis in their knees. Purposive sampling was used to select 30 middle-aged individuals, ranging in age from 45 to 65, from the statistical population, and they were then randomly divided into three groups. Additionally, for eight weeks, Romberg exercises were done three times per week. Experiment and statistical analysis of variance of repeated measurements were used to compare pre-test and post-test pain.

    Results

    The analyses indicated that the effect of time factor in the pain test was statistically significant (P=0.048; d= 0.278). A pairwise comparison revealed that the electrotherapy group's post-test result was 37.99% lower than its pre-test result. The results showed that the group factor had an impact on the COPx values (P=0.019; d=0.180). The effect of the group factor on COPy values was statistically significant (P=0.034; d=0.151).

    Conclusion 

    Based on the research findings, osteoarthritis can be prevented or treated to lessen its severity by making changes to one's lifestyle, engaging in disease-related exercise, and losing excess body weight before middle age.

    Keywords: Electrotherapy, Exercise therapy, Pain, Balance, Osteoarthritis, Knee