فهرست مطالب

نشریه تحقیقات روانشناختی
پیاپی 26 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین کارسازی، تورج هاشمی نصرت آباد صفحات 9-23

    اختلال اضطراب اجتماعی و افسردگی همایندی بالایی با هم دارند. فهم ساز و کار زیربنایی شکل گیری و ماندگاری این دو اختلال از اهمیت بسیاری برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی روابط ساختاری سیستم های مغزی - رفتاری و دشواری در تنظیم هیجان با نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی و افسردگی است. 240 نفر (120 نفر پسر و 120 نفر دختر) از دانشجویان دانشگاه تبریز به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده و به این پرسش نامه ها پاسخ دادند: مقیاس سیستم های بازداری / فعال سازی رفتاری کارور و وایت، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (DERS)، پرسشنامه افسردگی بک - فرم کوتاه و پرسشنامه وحشت زدگی و هراس آلبانی (APPQ). برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی (CFA) و روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. ارزیابی مدل ساختاری با استفاده از شاخص های مجذور کای، ریشه میانگین مربعات خطای برآورد (RMSEA)، ریشه میانگین مربعات باقی مانده استاندارد شده (SRMR) و شاخص برازش مقایسه ای (CFI) انجام شد. یافته ها نشان از برازندگی متوسط مدل فرضی داشت، در مقابل مدل اصلاح شده که در آن علاوه بر روابط مستقیم، روابط غیر مستقیم نیز بین متغیرهای پژوهش برقرار شده بود، برازش بهتری را نشان داد. با تکیه بر یافته های این پژوهش و با تاکید بر نقش واسطه ای دشواری در تنظیم هیجان می توان چهارچوبی نظری برای تبیین پیچیدگی همایندی و تمایز بین افسردگی و اختلال اضطراب اجتماعی ارایه داد.

    کلیدواژگان: سیستم های مغزی - رفتاری، دشواری در تنظیم هیجان، اختلال اضطراب اجتماعی، افسردگی، مدل یابی معادلات ساختاری
  • موسی ریاحی، محمود ملکی تبار، کیومرث فرحبخش صفحات 25-36

    با توجه به اینکه وجود کودک استثنایی موجب بروز مشکلات عمده ای از جمله کاهش تاب آوری والدین آنها می شود پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی گروه درمانی آگاهی سیال بر افزایش تاب آوری مادران کودکان استثنایی انجام شد. در این مطالعه کارآزمایی بالینی تعداد 30 مادر دارای کودک استثنایی به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم و در هر گروه 15 مادر جایگزین شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس تاب آوری استفاده شد. مداخله آزمایشی (درمان آگاهی سیال) بر روی گروه آزمایش، به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای و یک جلسه در هفته اجرا شد و پس از اتمام برنامه آموزشی و یک ماه بعد از آن نیز از هر دو گروه، پس آزمون به عمل آمد. برای تحلیل داده ها از آزمون اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد، برنامه گروه درمانی آگاهی سیال باعث افزایش تاب آوری مادران کودکان استثنایی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد. گروه درمانی آگاهی سیال از کار آیی لازم برای افزایش تاب آوری مادران کودکان استثنایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آگاهی سیال، تاب آوری، مادران کودکان استثنایی
  • کامران گنجی، فریبا امینیان، فریبرز باقری صفحات 37-54

    سازگاری و رضایت زناشویی مهمترین عامل در تعیین ثبات و تداوم زندگی زناشویی است. رضایت زناشویی یکی از عوامل موثر در ثبات خانواده ها و در عین حال بهداشت روانی همسران و فرزندان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش هوش هیجانی بر سازگاری و رضایت زناشویی زوجین انجام گرفت. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طراحی پیش آزمون - پس آزمون با یک گروه کنترل بود. جامعه مورد مطالعه کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران و شهر ری بود. از این میان 20 زوج که دارای سطح سازگاری و رضایت زناشویی پایین بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 10 زوج) قرار داده شده اند. آزمودنی های گروه آزمایش 15 جلسه یک ساعته تحت آموزش هوش هیجانی قرار گرفتند و در این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. ابزارهای گردآوری اطلاعات مقیاس هوش هیجانی، سازگاری زناشویی و رضایت زناشویی بود. داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس و طرح سری های زمانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نمرات سازگاری و رضایت زناشویی زوجین قبل و بعد از آموزش هوش هیجانی و مولفه های آن تفاوت معنی داری را نشان داد. نتیجه این پژوهش نشان داد که آموزش هوش هیجانی بر سازگاری و رضایت زناشویی زوجین موثر است.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سازگاری، رضایت زناشویی زوجین
  • ذبیح پیرانی، داود تقوایی، محمدمهدی جهانگیری، سپیده عابدی نژاد صفحات 55-66

    با توجه به پیامدهای نامطلوب اعتیاد و کم توجهی به شناسایی عوامل همبسته آن، هدف پژوهش حاضر به پیش بینی آمادگی به اعتیاد براساس متغیرهایی چون هیجان خواهی، ابراز وجود و ناگویی خلقی بود. بدین منظور با استفاده از روش همبستگی و ابزار پرسشنامه به گردآوری اطلاعات از تعداد 372 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی شهر اراک پرداخته است. پرسشنامه پژوهش متشکل از آزمون هیجان خواهی ماروین زاکرمن (1978)، پرسشنامه ناگویی خلقی تورنتو (20-TAS) ابراز وجود گمبریل و ریچی (1975) و مقیاس آمادگی به اعتیاد توسط وید و بوچر (1992) بود. نتایج حاصل از پاسخگویی دانشجویان با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و ضریب رگرسیونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که هیجان خواهی و ناگویی خلقی همبستگی مثبت و معناداری با آمادگی به اعتیاد داشتند در عین حال که ابراز وجود نیز دارای همبستگی منفی و معناداری با آمادگی به اعتیاد بود. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی نشان داد که سه متغیر هیجان خواهی، ناگویی خلقی و ابراز وجود توانسته اند 41 درصد تغییرات مربوط به آمادگی به اعتیاد را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: _ هیجان خواهی، ناگویی خلقی، ابراز وجود، آمادگی به اعتیاد
  • سید فرهاد افتخارزاده، سمانه بهاری صفحات 67-82

    نظر به اهمیت نقش منابع انسانی به عنوان یک منبع استراتژیک در سازمان ها و مطرح شدن نیروی انسانی به عنوان عمده ترین عامل موثر در پیشبرد برنامه های سازمان، پرداختن به عوامل موثر بر عملکرد سرمایه انسانی در سازمان ها و به طور خاص در دانشگاه های کشور حایز اهمیت بسیار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی بین ویژگی های شخصیتی با سلامت سازمانی در کارکنان دانشگاه رازی شهر کرمانشاه است. این پژوهش را می توان از نظر ماهیت و روش از نوع همبستگی دانست. جامعه آماری پژوهش تمامی کارکنان دانشگاه رازی شهر کرمانشاه مشتمل بر 585 نفر بودند. جهت تعیین حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران تعداد 235 نفر به شیوه تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه استاندارد 60 سوالی پنج عامل عمده شخصیت (NEO) (1992) و پرسشنامه استاندارد 44 سوالی هوی و فیدمن (OHI) (1996) سلامت سازمانی بود. این پژوهش شامل 5 سوال بر مبنای یک مدل پژوهشی می باشد. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده در سطح توصیفی از میانگین و انحراف استاندارد و در سطح استنباطی از آزمون کالموگروف برای نرمال بودن داده ها و ضریب همبستگی پیرسون برای آزمون سوالات استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بجز بعد روان آزرده، کلیه ابعاد ویژگی های شخصیتی با سلامت سازمانی رابطه مستقیم و معنی داری داشتند. یافته ها حاکی از آن است کارکنان مسیولیت پذیر از فنون و تکنیک های مناسب برای بهبودی در برخورد با مسایل کاری استفاده می کنند و افرادی که حس وظیفه شناسی و درجه بالایی از وجدانی بودن همراه با ماهیت رفتار سازگارانه دارند، انگیزه اساسی فعالانه برای ایجاد تغییر به منظور سود رساندن به سازمان دارند و از هیچ گونه تلاشی برای داشتن سازمان سالم دریغ نمی ورزند.

    کلیدواژگان: _ ویژگی های شخصیتی، سلامت سازمانی، کارکنان دانشگاه
  • حسن رضایی جمالویی، جعفر حسنی، محمد نور محمدی نجف آبادی صفحات 83-92

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سبک های دلبستگی در سرعت پردازش اطلاعات بود. از جامعه دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان نجف آباد 300 نفر به شیوه تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه سبک دلبستگی (کولینز و رید، 1990) را تکمیل نمودند. در مرحله بعد، بر اساس ملاکهای ورود و نمرات انتهایی توزیع پرسشنامه سبک های دلبستگی سه گروه 15 نفری (اضطرابی / دوسوگرا، اجتنابی و ایمن) انتخاب شدند و توسط آزمونهای سرعت پردازش زاهان / وربیندونگز اسوالد و روس (1978) و رمزگردانی کی دینی سیتزول (1995) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل چند متغیری واریانس و آزمون های تعقیبی بون فرنی نشان داد که مدت زمان پردازش اطلاعات در دانش آموزان دارای سبک دلبستگی اضطرابی دوسوگرا بیشتر از دانش آموزان دارای سبک دلبستگی اجتنابی و ایمن است. همچنین، عملکرد دانش آموزان دارای سبک دلبستگی ایمن بهتر از دانش آموزان دارای سبک دلبستگی اضطرابی دوسوگرا و اجتنابی بود. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که سبک های دلبستگی نقش محوری در فرآیندهای شناختی دارد.

    کلیدواژگان: سرعت پردازش اطلاعات، دلبستگی اجتنابی، دلبستگی اضطرابی دوسوگرا، دلبستگی ایمن
  • مریم جواهریان صفحات 93-102

    درمان فراشناختی یکی از درمان های نو و پیشگام بر اختلال اضطراب فراگیر است که سعی در تفسیر، توجیه و حل مشکلات آسیب شناختی هیجانی دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان فراشناختی بر اضطراب زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر است. این مطالعه شبه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد. از میان همه زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر که به خانه های سلامت منطقه 4 تهران مراجعه کرده بودند، 20 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه برابر آزمایش و گواه قرار گرفتند. شرکت کنندگان با استفاده از مصاحبه ساختاریافته بالینی و بر اساس اختلالهای محور یک انتخاب شدند. گروه آزمایش طی 10 هفته تحت درمان فراشناختی ولز قرار گرفتند و در این مدت بر گروه گواه هیچ گونه مداخله درمانی انجام نگرفت. پرسشنامه اضطراب بک به عنوان ابزار ارزشیابی در پیش آزمون، پس آزمون مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که میانگین اضطراب در گروه آزمایش، پس از مداخله درمانی فراشناختی در مقایسه با گروه گواه به طور معناداری کاهش پیدا کرده است. یافته های این پژوهش با نتایج سایر پژوهش ها در این حیطه همخوانی داشته و نشان دهنده اثربخش بودن در مان فراشناختی بر اضطراب زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود.

    کلیدواژگان: _ اختلال اضطراب فراگیر، درمان فراشناختی، اضطراب
  • مهدی زمستانی، مهسا مسلمان، طاهره محرابیان صفحات 103-111

    این تحقیق به بررسی رابطه ی باورهای فراشناختی و نشخوار فکری در دانشجویان دانشگاه کردستان می پردازد. در این پژوهش که به صورت همبستگی انجام گرفته است، تعداد 143 نفر از دانشجویان دانشگاه کردستان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. از دو پرسشنامهی باورهای فراشناختی و نشخوار فکری به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شد. باورهای فراشناختی به عنوان متغیرهای پیش بین و نشخوار فکری متغیر ملاک در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند یافته های پژوهش نشان داد که بین تمام عوامل باورهای فراشناختی با نشخوار فکری رابطه مثبت معناداری وجود دارد (0/01>P)  این عوامل در مجموع 41 درصد واریانس نشخوار فکری را تبیین کردند. ضرایب تحلیل رگرسیون با روش Stepwise برای ترکیب خطی متغیرهای باورهای فراشناختی و نشخوار فکری در سطح کمتر از 001/0 معنی دار بود. یافته های پژوهش از وجود رابطه بین باورهای فراشناختی و نشخوار فکری در دانشجویان دانشگاه کردستان حمایت می کند بنابر این در نظر گرفتن این عوامل در اقدامات درمانی و آموزشی جهت کاهش نشخوار فکری می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: _ باورهای فراشناختی، نشخوار فکری، دانشجویان
|
  • Pages 9-23

    Social anxiety disorder and depression have a high comorbidity. Understanding the mechanisms underlying the development and maintenance of these disorders is very important. Present study aims to evaluation of structural relations of brain-behavioral systems and Emotion regulation difficulties with social anxiety disorder and depression symptoms. 240 individuals (120 male and 120 female) of Tabriz University Student selected by clustering sampling and answered to following questionnaires: Carver and White's Behavioral Inhibition & Activation Scale, Difficulties in emotion regulation scale (DERS), Albany Panic and Phobia Questionnaire (APPQ) and Beck Depression Inventory. For data analysis, confirmatory factor analysis (CFA) and structural equation modeling (SEM) technique was used. Evaluation of structural model was performed using the chi-square, Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA), Standard Root Mean Square Residual (SRMR) and comparative fit index (CFI). Results show the average fitness of the hypothesized model, the modified model that In addition to the direct relations; also had indirect relations between study variables showed a better fit. Relying on the findings of this study and emphasized the role of mediation Emotion regulation difficulties can presented a Theoretical framework to explain the complexity of the comorbidity and distinguishability between depression and social anxiety disorder.

    Keywords: brain-behavioral systems, Emotion Regulation Difficulties, social anxiety disorder, Depression, structural equation modeling
  • Pages 25-36

    Considering this fact that an exceptional child brings about main problems including reduced resilience of their parents, especially their mothers, the present study aimed at studying the effectiveness of mindfulness. Group Therapy on increasing the resilience of mothers with exceptional children. The design of this clinical study was pretest-posttest with control group. Participants were 30 mothers with exceptional children who were selected through Convenience method and assigned randomly to experimental and control groups. The subjects in experimental group participated in 8 sessions of mindfulness Group Therapy (a 90 minute session per week). Data was gathered through the resilience scale administered before and after the study treatment. To analyze the data repeated test measurements were used. mindfulness Group Therapy could significantly increase the resilience of mothers with exceptional children in experimental group . Acceptance and Commitment Group Therapy could significantly increase the resilience of mothers with exceptional children

    Keywords: mindfulness, resilience, Mothers with Exceptional Children
  • Pages 37-54

    Adjustment and marital satisfaction is the most important factor in determining the stability and permanence of marriage. Marital satisfaction is one of the factors contributing to the stability of the family and at the same time mental health wives and children. This study aimed to investigate the effect of emotional intelligence on the adjustment and marital satisfaction was conducted. This study used a quasi-experimental design with pre-test - post-test with a control group. The study population was all the couples referred to counseling centers in Tehran and was Rey. Experimental group received 15 sessions of one hour and the emotional intelligence training while the control group did not receive any intervention. Emotional intelligence scale data collection tools, marital and marital satisfaction. Data obtained using analysis of covariance and design time series was analyzed. Results adjustment and marital satisfaction scores before and after training in emotional intelligence and its components showed significant differences. The result showed that emotional intelligence training on effective adaptation and marital satisfaction.

    Keywords: Emotional intelligence, Adaptability, marital satisfaction
  • Pages 55-66

    Despite the fact that addiction lead to undesirable outcomes, the recognition of related correlate factors has received less attention. The aim of the present study was to assess the prediction of drug preparation based on sensation seeking, alexithymia and self-expression in university students. For this purpose, using correlation method and questionnaire, the data collection from 372 students of Islamic Azad University of Arak has been carried out. The research questionnaire included Marvin Zuckerman sensation seeking scale study (1978), Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), assertiveness of Gambril and Ritchie (1975), and the readiness to addiction scale by Wade and Butcher (1992). The results of the students’ responses have been analyzed using Pearson correlation coefficient and regression coefficient. The results showed that sensation seeking and alexithymia have positively and significantly associated with readiness to addiction, at the same time the self-expression has significant negative correlation with readiness to addiction. Also the results of the regression analysis showed that three variables of sensation seeking, alexithymia and self-expression have been able to explain 41% of the readiness to addiction.

    Keywords: Sensation seeking, alexithymia, self-expression, readiness to addiction
  • Pages 67-82

    Given the important role of human resources as a strategic source in organizations and as the main factor affecting the progress of the organization's plans, investigation of the factors influencing human capital in organizations especially universities is crucial. The aim of this study was to examine the relationship between personality characteristics and organizational health in Razi university's staff in Kermanshah province. This study is of correlation type. The statistical population consisted of all Razi university's staff (N=585). The samples were selected by use of stratified random sampling method by Cochran formula (N=235). The instruments were standard 60-item personality questionnaire (NEO, 1992) and standard 44-item organizational health hoy-feedman questionnaire. This study was based on a research model containing five questions. Data were analyzed by using mean, standard deviation, as well as Kolmogorov test and Pearson's correlation coefficient. The results showed that all personality characteristics but neurosis had direct significant relationship with organizational health. Also, responsible staff used proper techniques to better deal with the work affairs and those with high deontology and conscience as well as adaptability had motivation to change the conditions to obtain higher profits.

    Keywords: personality characteristics, organizational health, university's staff
  • Pages 83-92

    The aim of this study was to investigate the effect of attachment styles in the speed information processing. From Najaf Abad high school students, 300 people were randomly selected and completed Attachment Styles Scale (Collins and Read, 1990). In the next step, on based on entry criteria and extreme scores of attachment style questionnaire’s distribution three groups of 15 subjects (anxious ambivalent, avoidant and secure) were selected and evaluated via Speed-of-processing tests Zahlen-Verbindungs-Test and Coding Test (KDT). The end results analyzed using multivariate analysis of variance and post hoc tests. The results of multivariate analysis of variance and post hoc tests showed that information processing time students have anxiety / avoidance attachment style more than students with avoidant and secure attachment style. Also, the performance of students with secure attachment styles better than students with attachment anxiety / avoidance and ambivalent. Based on the findings of this study can be said that attachment styles pivotal role in cognitive processes.

    Keywords: speed of information processing, avoidance attachment, anxious, ambivalent attachment, and secure attachment
  • Pages 93-102

    Anxiety is a part of human life, as the adaptive response seen so much violence in moderation in all cases. The aim of this study is evaluating the effect of metacognitive therapy (MCT) on anxiety of women with generalized anxiety disorder (GAD). This semi-experimental study was conducted using pre-test and post-test with control group. From all generalized anxiety disorder patients visited in KHANE SALAMAT in 4 zone in Tehran. 20 women with GAD were selected through the availability sampling method and randomly were placed into two equal experimental and control groups. Participants were selected using structured clinical interview for DSM-IV based on disorders axis I. Experimental group experienced 10 weeks of Wells’ Metacognitive therapy, while control group were just followed. Beck anxiety inventory. Data were analyzed by of covariance Findings of this research showed that the means of anxiety in Metacognitive therapy were reduced significantly in comparison with control group. The results of this study are congruent with other researches in this domain and were indicative of efficacy of Metacognitive therapy on generalized anxiety disorder.

    Keywords: Metacognitive therapy, generalized anxiety disorder, anxiety
  • Pages 103-111

    The purpose of this study was to investigation the relationship of meta cognitive beliefs and rumination in students of Kurdistan university. In this research which was done in correlation form,143 students who were selected and subjected to study by means of Random cluster. 2 questionnaires regarding meta cognitive beliefs and rumination were used as means of data collection tool. In this research, metacognitive beliefs were considered as predictor variables and rumination was considered dependent variables. The data were analyzed through R Pearson correlation coefficient and multiple regression analyzes. The results consequences revailed that There are a significant positive relationship Among all factors meta cognitive beliefs and rumination (p<0/01). These factors Could accounted for 41 present of the variation in the rumination. Regression coefficients with hirachical method for linear combination of meta-cognitive beliefs and rumination was significant in the levels of less than0/001. The finding of Present research support of the existing relationship between meta-cognitive beliefs and rumination in students of Kurdistan university. Therefore, these factors should be considered in educational and therapeutic actions to reduce rumination.

    Keywords: meta-cognitive beliefs, rumination, Students