فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 54 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده مریم نقیب حسینی، سید عماد حسینی*، فرشاد امامی صفحات 1-12

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    در طول پنجاه سال گذشته، تحقیق در خصوص اقتصاد ورزش، رشد اقتصادی این صنعت را نشان می دهد (آقایی شهری و همکاران، 2018: 631). ورزش از بزرگ ترین و پردرآمدترین صنایع در قرن 21 به شمار می رود (جوانی، 2018: 573). امروزه بازار اقتصاد جهانی تفاوت بارز و شایان ملاحظه ای نسبت به قبل کرده است. در سراسر دنیا کسب و کارها تلاش می کنند تا از طریق نیل به مزایای منحصر به فرد، نسبت به سایر رقبا به موقعیتی ممتاز دست یابند (ضیایی و طوطی فر تهرانپور، 2016: 627). گرایش روبه رشد مردم به ورزش و نیاز به مصرف کالاها و خدمات ورزشی باعث شده است تا صنعت ورزش روند درآمدزایی درخور ملاحظه و سهم بسزایی در اقتصاد کشورها داشته باشد (آذریان سوسهاب و همکاران، 2020: 121).

    روش پژوهش

    این پژوهش از نظر هدف پژوهشی کاربردی و برحسب گردآوری اطلاعات کیفی بوده و با استفاده از مصاحبه نیم ساختار یافته انجام گرفته است. تجزیه و تحلیل داده های کیفی بر اساس دستورالعمل ارایه شده توسط کوربین و استراوس (2008) انجام شد..

    یافته ها

    این پژوهش با هدف ارایه مدل کسب و کار استارت آپی در ورزش، با 22 مصاحبه انجام شده است. اطلاعات جامعه نمونه افراد مورد مصاحبه در جدول (2)، ارایه شده است. کدگذاری داده های حاصل از مصاحبه ها در این مطالعه، با سه رویکرد انجام یافته است: 1. کدگذاری باز 2. کدگذاری محوری 3. کدگذاری انتخابی که بعد از طبقه بندی در مدل پارادایمی شکل شماره (1) قرار گرفته شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که صنعت ورزش یکی از پرسودترین صنایع در دنیاست. امروزه شرکت های ورزشی این فرصت را پیدا نموده اند که محصولات و خدمات خود را از طریق شبکه های اجتماعی توسعه دهند. شبکه های اجتماعی به عنوان جنبه های ساختاری و تعاملی یک نظام حمایتی بر مبنای تعداد افراد، نوع، فراوانی، دوام، پایداری و شدت روابط متقابل بین افراد تعریف می گردند. کاربران شبکه های اجتماعی توانایی به اشتراک گذاری دیدگاه ها و برخوردهای خود را دارند. این امر به خلاقیت، ارتباطات آزاد و به اشتراک گذاری دانش در بین کاربران کمک می کند. شبکه های اجتماعی برای صاحبان کسب و کار به طور فزاینده ای مهم می شوند زیرا شرکت ها را به بازارها، ایده ها، اطلاعات، مشاوره، فرصت های تجاری و سایر منابع دسترسی می دهند. بنابراین در این پژوهش، سعی شد با کشف این موارد، درکی از مدل کسب و کار در ورزش ایران حاصل گردد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، کسب و کار، ورزش
  • نوید آهنگری*، سید محسن میر صفحات 13-27

    مقدمه و هدف پژوهش:

     قابلیت های مدیریتی پویای و آمادگی سازمانی مدیریت شهری دو رکن اساسی تحول شهر هوشمند را تشکیل می دهند تا به مدیران کمک کنند با استفاده از فرصت ها و پیکربندی مجدد منابع سازمانی، شهر خود را در مسیر توسعه به سمت شهر هوشمند هدایت نمایند. در این راستا، پژوهش حاضر باهدف نقش قابلیت های مدیریتی پویا و آمادگی سازمانی در تحول شهر هوشمند تدوین شده است.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق از نظر هدف کاربردی، ازنظر شیوه گردآوری داده ها کمی، از نظر نوع توصیفی - تحلیلی از شاخه مدل سازی معادلات ساختاری می باشد. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه پیمایشی استاندارد می باشد. جامعه آماری کلیه کارکنان ستادی اداره کل های انتخابی شهرداری تهران به تعداد 324 نفر می باشد که حجم نمونه به تعداد 176 نفر مشخص گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون فریدمن و رویکرد حداقل مربعات جزیی (Smartpls) استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که وضعیت میانگین متغیرهای قابلیت های مدیریتی پویا (03/3)، آمادگی سازمانی (36/3) و شهر هوشمند (31/3) در بین دامنه 51/2 تا 5/3 یعنی سطح نیمه مطلوب قرار دارند. نتایج در بخش رتبه بندی مولفه ها نشان داد که مولفه آمادگی استراتژیک (45/8) در رتبه اول اهمیت و مولفه قابلیت نوآوری (18/6) در رتبه آخر اهمیت قرار دارند. نتایج در بخش  تحلیل استنباطی نشان داد که تاثیر قابلیت های مدیریتی پویا بر شهر هوشمند در سطح ضریب معنا داری (27/3) و بر آمادگی سازمانی در سطح ضریب معنا داری (69/5) مستقیم و معنادار است. تاثیر قابلیت های مدیریتی پویا بر شهر هوشمند با اثر میانجی آمادگی سازمانی در سطح ضریب معناداری (68/3) مستقیم و معنا دار است. همچنین تاثیر آمادگی سازمانی بر شهر هوشمند در سطح ضریب معناداری (42/5) مستقیم و معنا دار است.

    نتیجه گیری

    بنابراین قابلیت های مدیریتی پویا و آمادگی سازمانی به طور گسترده ای می توانند به عنوان پایه ای ضروری برای توجه به چالش های تحول شهر هوشمند شناخته شوند.

    کلیدواژگان: قابلیت های مدیریتی پویا، آمادگی سازمانی، تحول شهر هوشمند، شهرداری تهران
  • حبیب اکبری نوده، داوود داداش نژاد دلشاد*، مرتضی براتی صفحات 29-39

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    حفاظت از محیط زیست شهری یکی از دغدغه های اصلی مدیران شهری است. هدف از انجام این تحقیق، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر پیشگیری از وقوع جرایم محیط زیستی در شهرهای کشور است.

    روش انجام پژوهش:

     تحقیق حاضر از نوع کاربردی است که به شیوه پیمایشی و با استفاده از پنل خبرگان (63 نفر) انجام شده است. از مصاحبه ساختاریافته برای فهرست بندی عوامل و مولفه ها استفاده شد. همچنین از روش سلسله مراتبی (AHP) برای اولویت بندی عوامل بهره گرفته شد. نرم افزارهای مورد استفاده در این تحقیق SPSS, 19 و Expert Choice بودند.

    یافته های پژوهش:

     عوامل موثر عبارت بودند از «حقوقی / قانونی»، «آموزشی / فرهنگی» و «مدیریتی». همچنین تعداد 12 مولفه نیز به عنوان عوامل خرد شناسایی شدند. بالاترین وزن متعلق به مولفه «انتقال آموزه های محیط زیستی از سنین پایه» (918/0) و سپس، مولفه «متناسب سازی مجازات با جرایم محیط زیستی به لحاظ شدت و نوع» (886/0) بوده است. در نهایت، مولفه «تفکیک وظایف سازمانی و تقویت بدنه آموزشی در ارگان های مرتبط» با وزن (422/0) کم اهمیت ترین مولفه بوده است. وزن نهایی عوامل سه گانه نشان داد که عامل «آموزشی / فرهنگی» با وزن 411/0 دارای بیشترین میزان اهمیت و پس از آن، عامل «حقوقی / قانونی» با وزن 332/0 و سپس، عامل «مدیریتی» با وزن 303/0 قرار داشته اند. 

    نتیجه گیری

    اولویت اصلی در راهکارهای اتخاذی برای پیشگیری از بروز جرایم محیط زیستی، راهکارهای آموزشی و فرهنگی می باشد و پس از آن جنبه های حقوقی و قانونی قرار خواهند داشت.

    کلیدواژگان: جرایم اجتماعی، پیشگیری از جرم، شاخص شناسی، کلانشهر
  • زهرا عبدلی اباتری، احسان کمالی، امین رستمی*، آرزو آقایی چادگانی صفحات 39-50

    مقدمه و هدف پژوهش:

     با توجه به تحولات روزافزون فناوری، سیستم مدیریت شهری نیز با استفاده از فناوری های دیجیتال در حال تغییر و بهبود است. بر همین اساس حسابرسان نیز باید توانایی ها و مهارت های لازم برای ارزیابی سیستم های مدیریتی دیجیتالی را داشته باشند. برای مثال، فناوری هایی مانند تحلیل داده ها، هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی به حسابرسان امکان می دهند تا بتوانند بررسی دقیقی از اطلاعات و عملکرد مالی بخش عمومی ارایه دهند. در این پژوهش به بررسی تغییرات شیوه های حسابرسی بخش عمومی که انتظار می رود در سال های آینده در ایران انجام شود پرداخته شده است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش بر مبنای هدف از نوع کاربردی و بر مبنای ابزار گردآوری داده ها از نوع توصیفی-پیمایشی و اکتشافی که به صورت پژوهش آمیخته (کمی-کیفی) انجام شده، می باشد.
     

    یافته ها

    نتایج تحلیل دلفی در دو مرحله حاکی از پذیرش 25 پیشران در حوزه تغییر مقررات، ساختار و رویه های حسابرسی بخش عمومی با توجه به پیشرفت سریع فناوری طی سال‎های آینده می باشد.

    نتیجه گیری

    تفسیر نتایج نشان می دهد که حسابرسی بخش عمومی نیازمند تغییر و بروزرسانی در حوزه فناوری اطلاعات، قوانین و استانداردها، ساختار و رویه های حسابرسی می باشد. از آنجایی که رویه های خودکار جایگزین روش های دستی می شوند، رسیدگی ها مستمر و دقیق تر انجام می شود. همچنین به نیروی انسانی کمتری نیاز خواهد بود که باعث خواهد شد هزینه ها به شدت کاهش یابد.

    کلیدواژگان: آینده حسابرسی، دیجیتالی شدن، هوش مصنوعی، بخش عمومی، کلان داده ها
  • درسا فقیهی، وحدانه فولادی* صفحات 51-66

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    طراحی مرکز مراقبتی کودکان بی سرپرست با رویکرد روان شناسی محیط درجهت کاهش آسیب های شهری حایزاهمیت است. این پژوهش به بررسی نقش طراحی مرکز مراقبتی کودکان بی سرپرست با رویکرد روا ن شناسی محیط می پردازد و درپی کاهش آسیب های شهری است که به این کودکان در شهر وارد و آسیب هایی که کودکان تحت مراقبت درستی نبوده اند می پردازد.

    روش پژوهش:

     پژوهش موردمطالعه با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی به این تفحص پرداخته و اقدام به تعیین ویژگی های روحی وروانی کودکان نگریسته که براین اساس روان شناسی محیط تاچه میزان آسیب های موجود در شهر را می تواند تحت تاثیر قرار دهد؟ همچنین از روش کتابخانه ای به بررسی و جمع آوری پیشینه پژوهش درارتباط با ساختار آن براساس مستندات مکتوب برخوردار می باشد.

    یافته ها

    دراین پژوهش فضایی مناسب و دارای سنجه های کالبدی موردنظر منظور گرفته شد که باتوجه به کتب، مقالات و نگرش های صاحب اندیش متخصص به عمل آمده دارا می باشد.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که طراحی مرکز مراقبتی کودکان بی سرپرست با رویکرد روان شناسی محیط می تواند به کاهش آسیب های شهری، رشد و توسعه کودکان کمک کند. نتایج حاکی ازآن است استفاده از طرح های مختلف گرافیکی جذاب در محیط مرکز مراقبتی کودکان بی سرپرست علاوه بر اینکه می تواند از دید کودکان جذاب و شاداب مدنظر برسد ازطرفی باعث به وجود آمدن بهبود وضعیت سرزندگی روحی وروانی کودکان را تبیین می سازد. درنتیجه، ایجاد فضاهای باز در محیط مرکز مراقبتی کودکان بی سرپرست می تواند کودکان را به فعالیت های بیرون از فضای درون ساختمان تشویق کرده و به بهبود میزان فعالیت های جسمانی آن ها تاثیر به سزایی داشته باشد. همچنین، باایجاد فضاهای مناسب برای گروه بندی و فعالیت های مستمر می توان به تقویت همبستگی و ارتباطات اجتماعی کودکان نیز کمک کرد. درنهایت، طراحی مرکز مراقبتی کودکان بی سرپرست با رویکرد روان شناسی محیط می تواند به بهبود وضعیت روحی وروانی کودکان، ارتقاء سلامت جسمانی، سرزندگی، تقویت همبستگی، ارتباط اجتماعی و کاهش آسیب های شهری را در جامعه به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: طراحی مرکز مراقبتی، کودکان بی سرپرست، روان شناسی محیط آسیب های شهری
  • احسان الماسی، فرشته شجاعی، محمد طاهری روزبهانی* صفحات 67-77
    مقدمه

    در بازارهای بسیار رقابتی، همه واحدهای شرکت بایستی توجه خود را بر عملکرد مورد پسند مشتری متمرکز کنند. بازارگرایی و تاثیر آن بر عملکرد کسب و کار از جمله مباحث مهم و محوری در مدیریت بازار و مشتری است. بازار محوری موجب می شود که شرکت ها بر جمع آوری مداوم اطلاعات مرتبط با نیازهای مشتریان هدف و توانمندی های رقبا و کاربرد این اطلاعات در جهت خلق ارزش برتر برای مشتریان تمرکز کنند.

    روش پژوهش: 

    تحقیق حاضر با هدف بازار گرایی (محوری) برعملکرد کسب وکار ومدیریت واحد (یکپارچه) شهری انجام شد. روش مورد استفاده در این تحقیق از لحاظ روش توصیفی-پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی و از شاخه میدانی می باشد. جامعه آماری تحقیق، مهمترین دستگاه های اجرایی حوزه مدیریت شهری که فعالیتهای مشابه ومتداخل درحیطه مدیریت شهری انجام می دهند، ازجمله: شهرداری، استانداری، شرکت مخابرات، آب وفاضلاب،گاز و شرکت توزیع برق منطقه ای است؛ نمونه موردنظر از بین مدیران و معاونان این شرکت ها و سازمان ها که با مبحث روابط بین سازمانی و مدیریت یکپارچه شهری آشنایی داشته اند، انتخاب شده است. با توجه به حجم جامعه آماری(150نفر) حجم نمونه 108نفر108- با استفاده از جدول مورگان -حاصل گردید. روش نمونه گیری بصورت  تصادفی ساده یا سیستماتیک می باشد. در این تحقیق از پرسشنامه های استاندارد مدیریت یکپارچه شهری محقق ساخته بابایی و ابراهیمی (1395)، سنجش مدیریت فرآیند کسب و کار با پرسشنامه محمدزاده قلعه جویی و بیداریان(1396) و پرسشنامه استاندارد بازارگرایی توسط نارور و اسلاتر 1990استفاده شد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه ها آلفای کرونباخ محاسبه گردید که حاکی از پایایی مطلوب پرسشنامه ها بود.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن است که بازار گرایی (محوری) برعملکرد کسب وکار ومدیریت واحد (یکپارچه) شهری تاثیر مثبت و مستقیمی دارد. (0.05>p) و پاسخ غالب به تمام گویه ها «زیاد» بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله می تواند برای مدیرانی که قصد ارتقای عملکرد سازمان خود را با اتخاذ راهبردهای بازارمحور دارند، راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: بازار گرایی، عملکرد کسب وکار، مدیریت واحد شهری و شهر خرم آباد
  • میثم قنبریان، علی فهیمی نژاد*، باقر مرسل، مهدی گودرزی صفحات 77-93

    مقدمه و هدف پژوهش:

     به تدریج سازمان ها و موسسات به منظور برگزاری رویدادهای ورزشی و همچنین شرکت های تولید محصولات ورزشی، با محدود شدن حد و مرزهای قانونی، حق انتخاب زیادی جزء رفتن به سمت استفاده از فرآیندهای لجستیک معکوس در فعالیت های خود نخواهند داشت. هدف تحقیق ارایه راهبردهای مطلوب جهت توسعه لجستیک معکوس ورزش در شهر شاهرود است.

    روش پژوهش: 

    از نوع آمیخته اکتشافی بوده؛ ابتدا از روش تحلیل محتوای کیفی و انجام مصاحبه با متخصصان، عوامل موثر بر توسعه لجستیک معکوس ورزش شاهرود تعیین شد. 16 مصاحبه نیمه ساختاریافته تا رسیدن به اشباع داده ها انجام شد. در مرحله کمی، از مولفه های استخراج شده، پرسشنامه محقق ساخته ای تدوین شد؛ با توزیع بین نمونه های آماری (127 نفر)، داده ها جمع آوری شد و اولویت بندی مقوله ها صورت گرفت. برای تعیین روایی صوری و محتوایی، پرسشنامه مذکور مجدد بین 11 نفر از اساتید و خبرگان توزیع شد و پیشنهادات مناسب در پرسشنامه نهایی لحاظ گردید. برای تعیین پایایی نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و مقدار آن برای هر متغیر بیشتر از 70/0 بودو پرسشنامه از پایایی لازم برخوردار بود.

    یافته ها

    نشان داد بین راهبردهای شناسایی شده، «سیاست گذاری در ورزش شاهرود مبتنی بر اهداف زیست محیطی» باید در بالاترین اولویت قرار گیرد.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می گردد سیستم هایی برای بازگشت آسان محصولات به مبداء طراحی شده و به آسانی در دسترس مشتریان قرار گیرند؛ محصولات ورزشی به صورت شفاف معرفی شود تا اعتمادسازی صورت گیرد؛ و با کیفیت ترین محصولات و خدمات ورزشی ارایه شوند تا در توسعه فعالیت های ورزشی نیز اثربخش باشند.

    کلیدواژگان: لجستیک معکوس، راهبرد، محیط زیست، ورزش، شاهرود
  • حمیده میرشاهی*، گلنار شجاعی باغینی صفحات 93-103

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    جذب سرمایه گذاری در حوزه شهری، عاملی مهم و تاثیرگذار بر پیشرفت و رونق اقتصاد شهری است. سرمایه گذاری در هر استان تحت تاثیر مجموعه ای از عوامل کلان کشور و عوامل خاص آن استان است. اگر در جامعه ای، سرمایه گذاری در حد و اندازه لازم صورت نگیرد، رشد اقتصادی کند یا متوقف می شود. طی سال های اخیر بستر لازم جهت جلب و حمایت از سرمایه گذاری، زمینه افزایش مشارکت بخش خصوصی در امر سرمایه گذاری در شهرداری ها را فراهم شده است، از این رو فرایند جذب سرمایه در شهرداری حایز اهمیت و ضروری می باشد.

    روش تحقیق: 

    این پژوهش مبتنی بر یک مطالعه آمیخته اکتشافی بود که جامعه آماری در بخش کیفی افراد متخصص و صاحب نظر و کارشناس در حیطه الگوی مدیریتی در شهرداری و مدیران این حیطه و... بود که با روش نمونه گیری ملاکی شامل ملاک های تخصص، سابقه عملیاتی، تدریس و... که پس از مصاحبه با 11 نفر اشباع حاصل شد که با روش ملاکی و بر اساس اصل اشباع انتخاب گردیدند در بخش کمی این تحقیق 385 نفر از کارکنان شهرداری بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری هدفمند در تحقیق مشارکت یافتند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی در زمینه متغیرهای اثر گذار بر مدل فرایند جذب سرمایه در شهرداری 97 کد باز شناسایی شد که با مقوله بندی و محور بندی حول مقوله مهمتر 33 نشانگر و 6 عامل اصلی شناسایی شد. بر این اساس و بر اساس مصاحبه نیمه ساختار یافته در این زمینه، شناخت سرمایه گذار، ایجاد مشوق، تامین طرح، چارچوب سازی، مدیریت منابع انسانی الکترونیک، استراتژی های نو آورانه، ساختار سازی چند بعدی تجارت، رهبری دیجیتال، اعمال نظارت چد بعدی؛ فرایند پویا، شناخت ظرفیت ها، استفاده از منابع، تجربه و دانش مهمترین عوامل علی؛ ارزش و سودآوری ادراک شده مقوله محوری در جذب سرمایه؛ الگوی سیاست گذاری، طراحی ساختاری؛ حمایت های دولتی، الگوی حقوقی، کاهش ریسک حمکرانی و عوامل سیاسی مهمترین عوامل زمینه ای؛ بازاریابی، ساختار و بازسازی، فرهنگ سازی، استقلال ساختاری و زیر ساخت سازی مهمترین راهبردها و ایجاد اعتماد، افزایش ظرفیت ها، سودآوری سازمانی، بالا رفتن قدرت و اعتبار سازمان نتیجه بکار گرفته شده از راهبردها بر اساس ارزش و سودآوری ادراک شده در جذب سرمایه در شهرداری می باشد. 

    نتیجه گیری

    مولفه های شناسایی شده اثری، شاخص و معنادار بر جذب سرمایه در شهرداری دارند. بنابراین از این مدل می توان در فرایند جذب سرمایه در شهرداری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: جذب سرمایه، شهرداری، منابع انسانی، تئوری برخاسته از داده
  • حامد احمدی، مجتبی نوراللهی*، محمدرضا سلیمانی، احسان بی طرف صفحات 103-112

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    بخش عمده ای از کارها و فعالیت های زندگی انسان ها در فضاهای داخلی انجام می شود بنابراین فضای داخلی از اهمیت زیادی برای انسان ها برخوردار است. بر این اساس در سال های اخیر توجه زیادی به کیفیت هوای داخلی از سوی طراحان، مجریان و پژوهشگران شده است. از آنجایی که کیفیت هوای داخلی می تواند بر سلامت و عملکرد انسان تاثیر گذار باشد توجه به این موضوع در ابعاد مختلف مانند کیفیت هوای داخل و آسایش حرارتی می تواند از اهمیت زیادی برخوردار باشد.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش به بررسی و مقایسه عملکرد افراد در محدوده آسایش حرارتی افراد و محدوده پیشنهادی استاندارد اشری پرداخته خواهد شد. برای بررسی عملکرد افراد در محدوده های مختلف 220 نفر از دانشجویان رشته معماری دانشگاه های شهر ایلام با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب و در این مطالعه شرکت کردند. وضعیت آسایش حرارتی و عملکردهای شناختی افراد پس از اندازه گیری عوامل محیطی از طریق پرسشنامه و نرم افزراهای استاندارد عملکردهای شناختی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد محدود آسایش حرارتی افراد دامنه وسیعتری نسبت به استاندارد اشری داشته و انتخاب این محدوده بجای محدوده های استاندارد می تواند تاثیر قابل توجهی در مصرف انرژی داشته باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده این طور مشخص شد در صورتی که افراد احساس آسایش داشته باشند حتی اگر در محدود آسایش حرارتی پیشنهادی استانداردهای معتبر نباشند عملکرد آنها تحت تاثیر قرار نمی گیرد و برخی مواقع افراد در شرایط خارج از محدوده پیشنهادی استانداردها عملکرد بهتری دارند. استفاده از نتایج این پژوهش علاوه بر افزایش عملکرد افراد می تواند موجب کاهش مصرف انرژی گردد.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، عملکرد شناختی، فضای داخلی، دانشگاه
  • سید علی میرعسگری، صدیقه طوطیان اصفهانی*، غلامرضا معمارزاده طهران، غلام رضا هاشم زاده خوراسگانی صفحات 113-126

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    این مطالعه که جهت ارایه مدل هوشمندسازی سازمانی در راستای سیاست های کلی برنامه ششم توسعه در بانک ملت انجام شد، از منظر فلسفه پژوهش، تفسیری بوده و رویکرد آن، استقرایی می باشد و از منظر هدف، از نوع مطالعات کاربردی است که به روش آمیخته(کیفی وکمی) صورت می گیرد

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق توصیفی - پیمایشی و به لحاظ هدف کاربردی بوده وجامعه آماری در بخش کیفی خبرگان دانشگاهی و حوزه بانکداری هوشمند در بانک ملت بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع 13 مصاحبه شونده انتخاب شدند. در بخش کمی نیز از نظرات 335 نفر از کارکنان بانک ملت استان تهران بهره گرفته شد. جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و روایی محتوایی آن توسط اساتید مدیریت دانشگاه و روایی پایایی آن باآزمون آلفای کرونباخ تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از تکنیک مصاحبه و روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از آزمون های آماری و مدل اندازه گیری استفاده شد. نرم افزارهای مورد استفاده در آمار توصیفی و استنباطی SPSS و SmartPLS بودند

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند هوشمندسازی سازمانی شامل چهار مولفه اصلاحات استراتژیک، توانمندی علمی، خدمت رسانی هوشمند و تحولات دیجیتالی می باشد. همچنین در اولویت بندی مولفه ها، تحولات دیجیتال در رتبه اول قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادندموفقیت بانک ملت با هوشمندسازی و همچنین تحولات دیجیتال ارتباط مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: هوشمندسازی، تحول دیجیتال، بانک ملت
|
  • Seyed Maryam Naghib Hoseini, Seyed Emad Hoseini *, Farshad Emami Pages 1-12

    The purpose of this study was to identify the factors influencing social networks on the creation of sports businesses and providing a paradigm model.The present study was based on the purpose of the type of fundamental research and was conducted according to exploratory information and using the foundation theory method. The data collection tool was a deep semi-structured interview. The statistical population includes experts, professors, managers, business owners, entrepreneurs, and sports consultants, and the targeted sampling method with snowball technique. The collected data were analyzed using open, axial, and selective coding, and the final pattern was extracted.The final model of the total causal conditions (24 concepts and 2 categories), substrates and fields (37 concepts and 3 categories), strategies (21 concepts and 4 categories), intervention (11 concepts and 2 categories), and implications (13 the concept and 2 categories of social networks are formed on creating sports businesses. The Kappa Cohen method was used to measure reliability and quality control. The coefficient of kappa is calculated equal to 776/0, which is at a valid agreement level. In order to establish and set up business in sports, providing infrastructure and appropriate social networking conditions can be an effective way to mobilize business space in the country's sports.

    Keywords: Social Networks, Business, sports
  • Navid Ahangari *, Seyed Mohsen Mir Pages 13-27
    Introduction and purpose

    Dynamic management capabilities and organizational readiness are the two fundamental pillars of smart city transformation that enable managers to guide their city towards a development path for a smart city by utilizing opportunities and reconfiguring Organizational resources. In this regard, the current research was conducted with the aim of exploring the role of dynamic management capabilities and organizational readiness in the evolution of smart cities.

    Methods

    The research methodology employed a practical approach for the purpose of collecting quantitative data using a descriptive-analytical type, specifically through the use of structural equation modeling. The data collection tool is a standard survey questionnaire. The statistical population comprises 324 staff members of the Department of Elections of Tehran Municipality, with a sample size of 176 individuals. Data analysis was conducted using Friedman's test and the Partial Least Squares approach (Smartpls).

    Results

    The results indicate that the average status of variables, including dynamic management capabilities (3.03), organizational readiness (3.36), and smart city (3.31), ranges from 2.51 to 3.5, implying a semi-optimal level. In terms of the ranking of components, the strategic readiness component (8.45) holds the highest importance, whereas the innovation capability component (6.18) holds the least importance. Furthermore, the inferential analysis section indicates that dynamic management capabilities have a direct and significant impact on the smart city at the level of significance coefficient (3.27) and on organizational readiness at the level of significance coefficient (5.69). The effect of dynamic management capabilities on the smart city is also direct and significant with the mediating effect of organizational readiness at the level of significance coefficient (3.68). Moreover, the effect of organizational readiness on the smart city is direct and significant at the level of significance coefficient (5.42.(

    Conclusion

    Therefore, dynamic management capabilities and organizational readiness are essential foundations for addressing the challenges of smart city transformation.

    Keywords: dynamic management capabilities, Organizational readiness, smart city transformation, Tehran Municipality
  • Habib Akbari Noodeh, Davood Dadashnejad Delshad *, Morteza Barati Pages 29-39
    Introduction and purpose

    Protection of the urban environment is one of the main concerns of city managers. The purpose of this research is to identify and prioritize the effective factors in preventing the occurrence of environmental crimes in the cities of the country.

    Method

    The current research is of applied type, which was conducted by survey method and using a panel of experts (63 people). A structured interview was used to list the factors and components. Also, the hierarchical method (AHP) was used to prioritize the factors. The software used in this research was SPSS, 19 and Expert Choice.

    Findings

    The effective factors were "legal/legal", "educational/cultural" and "management". Also, 12 components were identified as micro factors. The highest weight belongs to the component "transmitting environmental teachings from elementary ages" (0.918) and then to the component "proportioning punishment to environmental crimes in terms of severity and type" (0.886). Finally, the component "Segregation of organizational duties and strengthening of the educational body in related bodies" with a weight of (0.422) was the least important component. The final weight of the three factors showed that the "educational/cultural" factor with a weight of 0.411 has the most importance, followed by the "legal/legal" factor with a weight of 0.332 and then the "management" factor with a weight of 0.303 have been

    Conclusion

    The main priority in the solutions adopted to prevent the occurrence of environmental crimes is educational and cultural solutions, followed by legal and legal aspects.

    Keywords: social crimes, Crime Prevention, indexology, Metropolis
  • Zahra Abdoli Abatari, Ehsan Kamali, Amin Rostami *, Arezoo Aghaie Chadegani Pages 39-50
    Introduction and purpose

    Given that the urban management system requires significant financial resources to provide urban services and improve citizens' quality of life, the relationship between auditing and urban management systems is vital. Auditors help public sector managers improve and reform management processes by independently evaluating the financial and operational performance. The auditing evaluation is a useful process for identifying weaknesses and improving public sector processes. in this research, the changes in public sector audit methods that are expected to be carried out in Iran in the coming years has been discussed.

    Research method

    This research is based on the objective of the applied type and based on the data collection tool of the descriptive-survey and exploratory type, which was conducted as a mixed (quantitative-qualitative) research.

    Findings

    The results of the Delphi analysis in two stages indicate the acceptance of 25 drivers in the field of changing the regulations, structure and audit procedures of the public sector due to the rapid development of technology in the coming years.

    Conclusion

    The interpretation of the results shows that the audit of the public sector needs to be changed and updated in the field of information technology, laws and standards, audit structure and procedures. As automated procedures replace manual procedures, less manpower will be required, which will drastically reduce costs.

    Keywords: Future of Auditing, digitalization, Artificial Intelligence, Public Sector, Big Data
  • Dorsa Faghihi, Vahedane Fooladi * Pages 51-66
    Introduction and Objective

    The significance of employing an environmental psychology approach in the development of a care facility for orphaned children comes from its ability to mitigate urban harm. This research investigates the use of an environmental psychology method in the design of a care facility for orphaned children. The main goal is to mitigate the adverse impacts of urban environments on these children and address the consequences of inadequate care.

    Method

    This study employed a descriptive-analytical approach to determine the mental and psychological features of children, with a specific focus on the extent to which environmental psychology influences the level of harm in urban areas. It also features a library method to investigate the literature related to its structure based on written documentation.

    Results

    This study involved the identification of an appropriate environment with specific physical measures based on relevant literature, scholarly publications, and expert opinions.

    Conclusion

     The results of this research demonstrate that implementing an environmental psychology approach in designing care centers for orphaned children can contribute to mitigating urban harm and promoting the overall growth and development of these children. The findings suggest that incorporating diverse, visually appealing graphic designs within the care center environment not only improves its aesthetic appeal and triggers positive emotions in children but also contributes to the enhancement of their mental and spiritual well-being. Consequently, the establishment of open areas inside the premises of a care center could serve as a catalyst for promoting outdoor engagement among children, enhancing their physical activity levels. Furthermore, the establishment of appropriate physical environments that facilitate teamwork and persistent engagement can effectively enhance children's sense of solidarity and social connectedness. Eventually, the implementation of an environmental psychology approach in the design of a care center has the potential to improve the psychological and emotional well-being of the children as well as enhance their physical health and vitality. Additionally, this method may encourage a sense of solidarity and social connectedness among the children while also minimizing the adverse impacts of urbanization on society.

    Keywords: Care Center Design, Homeless Children, Urban Harm Environmental Psychology
  • Ehsan Almasi, Fereshteh Shojaee, Mohamad Taherirozbahani * Pages 67-77
    Introduction

    In highly competitive markets, all the company's units should focus their attention on the customer's desired performance. Market orientation and its effect on business performance is one of the important and central topics in market and customer management. A market-oriented approach causes companies to focus on continuous collection of information related to the needs of target customers and the capabilities of competitors and the use of this information in order to create superior value for customers.

    Method

    The current research was conducted with the aim of market orientation (orientation) on business performance and management of an urban unit. The method used in this research is descriptive-survey method and applied in terms of purpose and from the field branch. The statistical population of the research is the most important executive bodies in the field of urban management that perform similar and overlapping activities in the field of urban management, such as: municipality, governorate, telecommunications company, water and sewage, gas and regional electricity distribution company; The target sample was selected from among the managers and vice-presidents of these companies and organizations who were familiar with the topic of inter-organizational relations and integrated urban management. According to the size of the statistical population (150 people), the sample size was 108 people using Morgan's table. The sampling method is simple random or systematic. In this research, the standard integrated urban management questionnaires made by Mohaghegh Babaei and Ebrahimi (2015), measuring the business process management with the questionnaire of Mohammadzadeh Ghalejoy and Bidarian (2016) and the standard questionnaire of market orientation by Naror and Slater (1990) were used. In order to check the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha was calculated, which indicated the satisfactory reliability of the questionnaires. 

    Findings

    The results indicate that market orientation has a positive and direct effect on the business performance and management of an urban unit. (p>0.05) and the predominant response to all the items was "a lot".

    Conclusion

    The results can be helpful for managers who intend to improve their organization's performance by adopting market-oriented strategies.

    Keywords: Market orientation, Business Performance, urban unit management, Khorramabad city
  • Meysam Ghanbariyan, Ali Fahiminezhad *, Bagher Morsal, Mahdi Godarzi Pages 77-93
    Introduction and purpose

    Gradually, organizations and institutions for the purpose of holding sports events, as well as companies producing sports products, with the limitation of legal boundaries, will not have much choice to use reverse logistics processes in their activities. The aim of the research is to provide optimal strategies for the development of reverse logistics of sports in Shahrood city.

    Method

    it was of mixed exploratory type; First, the effective factors on the development of reverse logistics in Shahrood sports were determined from the method of qualitative content analysis and conducting interviews with experts. 16 semi-structured interviews were conducted until data saturation was reached. In the quantitative phase, a researcher-made questionnaire was compiled from the extracted components; By distributing among the statistical samples (127 people), data was collected and categories were prioritized. To determine the formal and content validity, the said questionnaire was distributed again among 11 professors and experts, and suitable suggestions were included in the final questionnaire. Cronbach's alpha coefficient was used to determine reliability and its value was more than 0.70 for each variable, and the questionnaire had the necessary reliability.

    Findings

    It showed that among the identified strategies, "politicization in Shahrood sports based on environmental goals" should be given the highest priority.

    Conclusion

    It is suggested that systems be designed for easy return of products to the origin and be easily available to customers; Sports products should be introduced transparently to build trust; and provide the highest quality sports products and services to be effective in the development of sports activities.

    Keywords: reverse logistics, Strategy, Environment, sports, shahroud
  • Hamideh Mirshahi *, Golnar Shojaei Baghini Pages 93-103
    Introduction and Purpose

    Attracting investment in the urban area is an important and influential factor for the progress and prosperity of the urban economy. Investment in each province is influenced by a set of macro factors of the country and specific factors of that province. If in a society, investment is not made to the required extent, economic growth slows down or stops. In recent years, the necessary platform to attract and support investment has been provided, the ground for increasing the participation of the private sector in the matter of investment in municipalities has been provided, hence the process of attracting capital in the municipality is important and necessary.

    Methods

    This research was based on a mixed exploratory study in which the statistical population in the qualitative section was experts and experts in the field of management model in the municipality and managers in this field, etc., with the criterion sampling method included the criteria of expertise, operational history , teaching, etc., which was achieved after interviewing 11 people, who were selected by the criterion method and based on the principle of saturation. In the quantitative part of this research, 385 municipal employees participated in the research based on Cochran's formula and by purposeful sampling.

    Results

    The results of exploratory factor analysis in the field of influencing variables on the capital attraction process model in the municipality identified 97 open codes, which were identified by categorizing and centering around the most important category of 33 indicators and 6 main factors. On this basis and based on a semi-structured interview in this field, investor recognition, incentive creation, plan provision, framing, electronic human resource management, innovative strategies, multi-dimensional business structuring, digital leadership, multi-dimensional monitoring. Dynamic process, recognition of capacities, use of resources, experience and knowledge are the most important causal factors; Perceived value and profitability is a central category in attracting capital; Policy model, structural design, Government support, legal model, reducing the risk of cooperation and political factors are the most important contextual factors, Marketing, structure and reconstruction, culture building, structural independence and infrastructure building are the most important strategies and building trust, increasing capacities, organizational profitability, increasing the power and credibility of the organization as a result of the strategies applied based on the perceived value and profitability in Capital attraction is in the municipality.

    Discussion

    The identified components have an indicative and significant effect on attracting capital in the municipality. Therefore, this model can be used in the process of attracting capital in the municipality.

    Keywords: capital attraction, Municipality, human resources, data-driven theory
  • Hamed Ahmadi, Mojtaba Noorllahi *, Mohmmadreza Soleimani, Ehsan Bitaraf Pages 103-112
    Introduction and Purpose

     Most of the work and activities of human life are done in indoor spaces, so indoor space is very important for humans. Based on this, in recent years, a lot of attention has been paid to indoor air quality by designers, managers and researchers. Since indoor air quality can affect human health and performance, paying attention to this issue in different dimensions such as indoor air quality and thermal comfort can be very important.

    Method

    In this research, the performance of people will be investigated and compared in the range of thermal comfort of people and the recommended range of Ashri standard. To investigate the performance of people in different areas, 220 architecture students of Ilam universities were selected and participated in this study by systematic random sampling. The state of thermal comfort and cognitive functions of people were evaluated after measuring environmental factors through questionnaires and standard cognitive functions software.

    Findings

    The results showed that the thermal comfort limit of people has a wider range than the Ashri standard and choosing this range instead of the standard ranges can have a significant impact on energy consumption.

    Conclusion

    According to the obtained results, it was found that if people feel comfortable, even if they are not within the recommended thermal comfort limits of valid standards, their performance is not affected, and sometimes people are in out-of-bounds conditions. Suggested standards have better performance. Using the results of this research, in addition to increasing people's performance, can reduce energy consumption.

    Keywords: Thermal Comfort, cognitive function, indoor space, university
  • Seyed Ali Mirasgari, Sedigheh Tootian *, Ghilamreza Memarzadehtehran, Gholamreza Hashemzadeh Khorasgani Pages 113-126
    Introduction and purpose

    This study, which was conducted to present the organizational intelligence model in line with the general policies of the 6th Development Plan in Bank Mellat, from the perspective of the research philosophy, is interpretive and its approach is inductive, and from the perspective of the purpose, it is of the type of applied studies. which is done in a mixed method (qualitative and quantitative).

    Method

    the descriptive-survey research method is practical in terms of purpose, and the statistical community in the qualitative department were university experts and smart banking experts in Bank Mellat, who were selected using the purposeful sampling method and the principle of saturation. 13 interviewees were selected. In the quantitative part, the opinions of 335 employees of Mellat Bank of Tehran province were used. Semi-structured interviews and researcher-made questionnaires were used to collect data. Its content validity was confirmed by university management professors and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test. For data analysis, interview technique and thematic analysis method were used in the qualitative part, and statistical tests and measurement model were used in the quantitative part. The software used in descriptive and inferential statistics were SPSS and SmartPLS

    Findings

    The findings showed that organizational intelligence includes four components of strategic reforms, scientific capability, intelligent service delivery and digital transformations. Also, in the prioritization of components, digital transformations were ranked first.

    Conclusion

    The results showed that Bank Mellat's success is directly related to smartness as well as digital developments.

    Keywords: intelligentization, digital transformation, Mellat Bank