فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 73 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/15
  • تعداد عناوین: 25
|
  • سمیه نادری*، بهلول علیجانی، زهرا حجازی زاده، حسن حیدری، کریم عباسپور صفحات 1-25

    شواهد موجود نشان می دهد تغییر اقلیم ثبات تولید منطقه ای محصولات کشاورزی را در چند دهه آینده نامطمین خواهد ساخت. این تحقیق، با استفاده از مدل SWAT به ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر هیدرولوژی و عملکرد چغندرقند به عنوان یکی از محصولات غالب در حوضه آبخیز دریاچه ارومیه پرداخته است. در این راستا نخست مدل SWAT بر اساس رواناب ماهانه 23 ایستگاه آبسنجی و عملکرد سالانه گیاه به طور همزمان شبیه سازی شده سپس خروجی مدل با استفاده از الگوریتم SUFI2، در نرم افزارSWAT-CUP  برای دوره پایه 2014-1986 مورد واسنجی و اعتبارسنجی قرار گرفت. مقادیر نش-ساتکلیف و آماره اریب برای رواناب در دوره واسنجی با مقادیر به ترتیب 43/0 و 45% و در دوره اعتبارسنجی به ترتیب 53/0 و 16% و همچنین شاخص توافق 71/0 و آماره اریب بسیار پایین (6-% تا 10%) برای تولید محصول، کارایی مدل در شبیه سازی منابع آب و عملکرد گیاه را تایید کرد. گام بعدی، ریزمقیاس نمایی و تصحیح خطای داده های دما و بارش دریافت شده از سه مدل GFDL، HadGEM2 و IPSL تحت سناریوهای انتشار RCP4.5 و RCP8.5 با استفاده از نرم افزار CCT بود. در ادامه داده های ریزمقیاس شده به مدل SWAT معرفی و در نهایت متغیرهای هیدرولوژی و عملکرد چغندرقند برای دوره 2050-2021 ارزیابی گردید. در حالی که اکثر سناریوها نشان دهنده تغییر بارش، بین 12-% تا 35+% بودند، افزایش دما (°C 7/2)، باعث افزایش تبخیر و در نتیجه افزایش فشار بر منابع آبی و رواناب به ویژه در ماه های آغازین دوره رشد گیاه شده و در نهایت، کاهش عملکرد گیاه (45-%) دور از انتظار نیست. بدین معنی که عملکرد چغندرقند در برابر تغییرات اقلیمی بسیار آسیب پذیر بوده و تولید این محصول در منطقه مورد مطالعه طی دوره آتی، دست خوش تغییر قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: تاثیر تغییر اقلیم، چغندرقند، حوضه دریاچه ارومیه، تحلیل حساسیت، SWAT
  • امیر کاوه*، مریم کریمیان بستانی، غلامرضا میری صفحات 26-46

    با توسعه شهرها و افزایش جمعیت، چالش های بسیاری ایجادشده که از مهم ترین آن ها، حمل ونقل شهری است. عدم توانایی مدیریت شهری سنتی در حل این چالش، منجر به مطرح شدن رویکردهای مختلفی از جمله حمل ونقل هوشمند شد. اتخاذ و اجرای چنین رویکردی در کلان شهرها، نیازمند تغییر رویکرد مدیریتی است که مدیریت یکپارچه شهری به عنوان مهم ترین آن ها شناخته می شود. هدف این تحقیق، بررسی وضعیت مدیریت یکپارچه شهری و سپس تاثیر آن در تحقق حمل ونقل هوشمند در شهر زاهدان است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده ها به صورت میدانی از طریق ابزار پرسش نامه است. روایی ابزار مشخص و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ بیشتر از 70/0 تایید شد. جامعه آماری تحقیق را کارشناسان شهری در شهر زاهدان تشکیل داده اند. حجم نمونه برابر با 100 نفر تعیین شد. نتیجه آزمون نشان می دهد که متغیرهای مدیریت یکپارچه شهری در سطح کمتر از 05/0 معنادار هستند. از نظر جامعه آماری، 7 متغیر حکمروایی خوب، همپایایی، وحدت فرماندهی شهری، بسترسازی، تعامل، ساختار تشکیلاتی و دیدگاه سیستمی، وضعیت مناسبی نداشته و این شرایط سبب شده که شاخص مدیریت یکپارچه شهری در شهر زاهدان شرایط مطلوبی نداشته باشد. همچنین بررسی معناداری آزمون نشان می دهد که 5 متغیر حمل ونقل هوشمند یعنی نظارت هوشمند، پرداخت هوشمند، ثبت تخلف هوشمند، اطلاع رسانی هوشمند و مدیریت مکانیزه ناوگان در سطح کمتر از 05/0 معنادار هستند. جهت معناداری، نشانگر وضعیت نامناسب شاخص حمل ونقل هوشمند در شهر زاهدان است. تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای مدیریت یکپارچه شهری می توانند بیش از 68 درصد در تحقق حمل ونقل هوشمند تاثیرگذار باشند و 32 درصد به عوامل دیگر وابسته هستند. متغیر حکمروایی خوب با 12 درصد و سپس دیدگاه سیستمی با 11 درصد، بیشترین تاثیر را در این زمینه دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه، حمل ونقل هوشمند شهری، زاهدان
  • اعظم صالحی، مسعود پورکیانی*، مهدی محمدباقری، سنجر سلاجقه صفحات 47-73

    ازآنجاکه برندسازی شهری یکی از پویاترین فعالیت های در حوزه خط مشی گذاری در عصر حاضر محسوب می شود که نقش مهمی در توسعه پایدار منطقه ایفا می کند و با توجه به رشد روزافزون توسعه شهری در ابعاد فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و... نیاز به یک برنامه ریزی هدفمند و جامع برای همگام شدن با توسعه پایدار می باشد. این پژوهش با توجه به مولفه های توسعه و تاثیر آن بر شاخص های برندسازی شهری بر آن است تا بتوان با بررسی آن ها به بهبود وضعیت توسعه و برندسازی شهری در استان کمک نماید. روش های گردآوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای و پرسش نامه می باشد. جامعه آماری این پژوهش از دو گروه تشکیل شده است. گروه اول را خبرگان آگاه به موضوع که تعداد افراد موجود در این جامعه آماری نامشخص و حجم نمونه مورداستفاده 50 نفر می باشد. گروه دوم شامل سیاست گذاران و مدیران ارشد، کارکنان دارای تحصیلات عالی در استان بوشهر با تعداد 37751 نفر می باشند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 382 نفر تعیین شده است. داده های مورداستفاده در این پژوهش از طریق 4 پرسش نامه که روایی و پایایی آن ها مورد تایید قرارگرفته است، جمع آوری گردیدند. برای اندازه گیری سازه ها و روابط بین آن ها با استفاده از روش معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و نرم افزار SMART PLS استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که در سطح اطمینان 95 درصد، متغیرخط مشی برندسازی شهری با مدل توسعه رابطه مثبت و معناداری دارد. لذا پیشنهاد می گردد سیاست گذاران و مدیریت شهری با توجه به رابطه خط مشی برندسازی شهری با ابعاد توسعه، جهت برندسازی شهری استان و بهبود ابعاد توسعه برنامه ریزی نمایند.

    کلیدواژگان: توسعه، برندسازی شهری، شهر بوشهر
  • رحیم حیدری چیانه، ایوب ذوقی*، شهریور روستایی صفحات 74-92

    هراندازه شهرها از لحاظ کالبدی و جمعیتی گسترده تر شوند، به تبع آن بر میزان بحران ها نیز افزوده می شود. آسیب پذیری شهرها در برابر بلایای طبیعی بنا به دلایل مختلفی از جمله فقر اقتصادی و فرهنگی، عدم رعایت حریم گسل ها و آیین نامه های مربوط به زلزله افزایش یافته است. آنچه اهمیت دارد، سطح آمادگی جامعه و درجه آسیب پذیری شهر و ساکنان در معرض خطر است که در صورت برنامه ریزی مناسب و اتخاذ سیاست های اصولی می توان آسیب ها را به پایین ترین سطح کاهش داد. در این پژوهش با توجه به پتانسیل بالای سنندج از لحاظ لرزه خیزی و وجود گسل های فراوان در مجاورت و اطراف شهر، سعی بر آن است تا با شناخت عوامل موثر بر زلزله و ترکیب شاخص ها با استفاده از مدل تحلیل طبقه بندی درختی به درک درستی از موضوع برسیم. نتایج به دست آمده حاکی از این است که سطح وسیعی از شهر در طبقه بندی آسیب پذیری متوسط به بالا قرار دارد. 52 درصد در طبقه آسیب پذیری متوسط، 16.5 درصد آسیب پذیری بالا و 1 درصد از سطح شهر در طبقه با آسیب پذیری بسیار بالا قرار دارد که دقیقا منطبق بر محلات حاشیه ای، قدیمی و پرتراکم است. این وضعیت ساختار مناسبی را ارایه نداده و نیازمند توجه بیشتر در طرح های توسعه آتی می باشد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی کاربری اراضی شهری، زلزله، الگوریتم KNN، آسیب پذیری شهری، سنندج
  • سارا صادقی زاده قوی فکر*، اصغر طهماسبی، فرهاد عزیزپور صفحات 93-114

    امروزه با توجه به سطوح مختلف فعالیت های اقتصادی و اجتماعی افراد که منجر به شکل گیری نیازها و انتظارات جدید از فضای پیرامونی آن ها شده است، تقاضای روزافزون برای زمین و دخل و تصرف و تخریب آن به عنوان یکی از چالش های پیچیده مدیریت پایدار اراضی محسوب می شود. پژوهش پیش رو با بهره گیری از ابزار تحلیل شبکه های اجتماعی به شناسایی و تعیین کنشگران کلیدی موثر، در مدیریت تغییر کاربری اراضی در روستاهای بخش مرکزی شهرستان شهریار می پردازد. برای گردآوری داده از ابزارهایی چون مصاحبه و پرسش نامه استفاده شده است. برای تحلیل داده و الگوی روابط بین کنشگران، با استفاده از روش های کیفی، از نرم افزارهای Atlas TI و Ucinet استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که عوامل برخی سازمان های دولتی از جمله شهرداری، فرمانداری و بخش داری با اعمالی نظیر سودجویی، عدم نظارت، چشم پوشی از تخلفات در قبال دریافت کمک های مالی، موثرترین کنشگر در زمینه تغییر کاربری اراضی هستند. همچنین اداره جهاد کشاورزی و شورای اسلامی روستاها مورد اعتمادترین کنشگران در مدیریت جامع کاربری اراضی از نظر سایر ذی نفعان بوده اند. همچنین مهم ترین اشکال تغییر کاربری اراضی در روستاهای محدوده مطالعاتی، تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی، به کاربری هایی همانند مسکونی و ویلایی، صنعتی، تجهیزات شهری و خدماتی می باشد. این وضعیت متاثر از عواملی نظیر کمبود آب، عدم حمایت دولت از کشاورزی، کمبود امکانات، گرانی نهاده های کشاورزی، افزایش قیمت اراضی، مهاجرت پذیری در قالب خانه های دوم، سودجویی برخی افراد در نهادهای ذی ربط رخ داده است.

    کلیدواژگان: تغییرکاربری اراضی، تحلیل کنشگران کلیدی، حکمروایی، سکونتگاه های روستایی، شهرستان شهریار
  • الهام زارع*، اکبر عبدالله زاده طرف صفحات 115-136

    امروزه توجه به گردشگری بافت های تاریخی در راستای ارتقا پیشرفت اقتصادی - اجتماعی و شناساندن ارزش های تاریخی و هویت فرهنگی هر منطقه بسیار مهم تشخیص داده شده است. از این رو این پژوهش با هدف شناسایی الگوی علی معیارهای ارتقاء سطح گردشگری در بافت تاریخی شهر تبریز نگاشته شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی می باشد، جامعه آماری پژوهش را خبرگان بالغ بر 6 نفر و کارشناسان (کارمندان شهردار و مدیران شهرداری) که برابر با 9 نفر تشکیل می دادند که مجموع آن ها برابر با 15 نفر بود که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات موردنیاز در این پژوهش با استفاده از روش کتابخانه ای و میدانی انجام پذیرفته و در جهت تحلیل داده های پژوهش از تکنیک دیمتل فازی استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که از بین معیارهای شناسایی شده معیار عناصر اولیه به عنوان تاثیرگذارترین معیار و همچنین به عنوان بااهمیت ترین معیار در جهت ارتقاء گردشگری بافت تاریخی شهر تبریز شناسایی شد. از دیگر نتایج حاصل شده در این پژوهش می توان به ارایه الگوی علی هر یک از زیرمعیارها اشاره نمود، از بین زیرمعیارهای عناصر اولیه، معیار تاریخی، از بین زیرمعیارهای مربوط به عناصر ثانویه، تسهیلات اقامتی و از بین زیرمعیارهای فضای مطلوب گردشگری زیرمعیار عملکرد به عنوان تاثیرگذارترین زیرمعیار شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: گردشگری، بافت تاریخی، روش دیمتل فازی، تبریز
  • بهروز سبحانی*، مهدی عالی جهان صفحات 137-162

    امروزه ریزگردها و توفان های گرد و غبار به یکی از مسایل و مشکلات مهم کشور ایران و سایر مناطق جهان تبدیل شده است. این پژوهش درصدد استخراج الگوهای سینوپتیک توفان های گرد و غبار استان اردبیل و پایش و منشایابی مکان برخواست آن به انجام رسیده است. بازه زمانی موردمطالعه 34 ساله (2013 - 1979) می باشد. از داده های ایستگاه های سینوپتیک استان اردبیل و داده های سطوح فوقانی جو سازمان ناسا جهت انجام پژوهش پیش رو استفاده به عمل آمد. جهت نیل به اهداف پژوهش از روش های محیطی به گردشی، خوشه بندی سلسله مراتبی و مدل HYSPLIT بهره گرفته شد. با توجه به نتایج حاصل شده 3 الگوی ارتفاع ژیوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال شناسایی گردید. الگوی شماره 1 و 2 تقریبا مشابه به یکدیگر بوده و بیانگر رخ داد ناوه عمیق است که از اروپای مرکزی شکل گرفته و تا نیمه های دریای سرخ امتداد داشته است. در الگوهای یادشده منطقه مورد مطالعه در شرق ناوه مذکور قرار داشته است. الگوی سوم بیانگر رخ داد بلوکینگ بریده کم فشار بر فراز دریای سیاه و مناطق هم جوار و قرارگیری استان اردبیل در شرق ناوه متشکل از بلوکینگ می باشد. منشا ریزگردها در الگوهای 1 و 2 نواحی شرقی کشور عراق و غرب کشور ایران و در الگوی شماره 3 در ارتفاع 500 هکتوپاسکال نواحی مرکزی کشور عراق و در ارتفاعات 850 و 1000 هکتوپاسکال نواحی مرکزی کشور سوریه می باشد.

    کلیدواژگان: توفان گرد و غبار، استخراج الگو، تحلیل سینوپتیک، مدل HYSPLIT، استان اردبیل
  • حسین صداقت نوری، محمدرضا پورجعفر*، نادر زالی صفحات 163-181

    این پژوهش به بررسی معیارهای مدیریت توسعه پایدار شهری در شهرهای در حال شکوفایی پیرامون کلان شهرها می پردازد. بر اساس روش تحلیل محتوا در بررسی نظریات مطرح در این حوزه، یک مدل مفهومی ویژه تدوین شده که نقش شاخص های مختلف اثرگذار بر مدیریت توسعه پایدار شهری در شهرهای در حال شکوفایی را ارایه می دهد. همچنین، مبتنی بر روش موردپژوهی، شهر لواسان به عنوان نمونه موردی، انتخاب شد تا درک واقع بینانه ای از نقش مولفه های مختلف بر مدیریت پایدار شهری در شهرهای در حال شکوفایی پیرامون کلان شهرها فراهم آید. روش پژوهش مبتنی بر روش های کمی و کیفی بوده است. بر اساس بازدید میدانی، گفتگوهای اولیه و مدل مفهومی پرسش نامه های هدفمندی تهیه گردید. جهت یافتن روابط متغیرها، برای تجزیه وتحلیل اطلاعات پرسش نامه ها، از فن آماری SPSS21 و Smart-PLS استفاده شده است. 376 پرسش نامه در ارتباط با مولفه های مدیریت توسعه پایدار شهری تحلیل شده است. نتایج تحلیل ها، نمایانگر آن است که مولفه های اثرگذار بر مدیریت توسعه پایدار شهری شهر در حال شکوفایی لواسان را می توان در ابعادکالبدی- فضایی، کیفیت زندگی، مدیریت هوشمند، عدالت و برابری و حکمروایی و قانون گذاری بهینه بررسی کرد. همچنین نتایج نشان می دهد که عامل کالبدی- فضایی مهم ترین معیار اثرگذار می باشد. همچنین مسیر تحلیل عاملی نشان می دهد که دستیابی به شکوفایی شهری در شهرهای پیرامون کلان شهرها از مدیریت شهری هوشمند آغاز می شود، حکمروایی و قانون گذاری مناسب در زمینه زیرساخت های کالبدی- فضایی و زیرساخت های کیفیت زندگی سبب گسترش عدالت و برابری در شهر و در نهایت منجر به شکوفایی شهری می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت توسعه پایدار، شکوفایی شهری، شهرهای پیرامون کلانشهرها، لواسان
  • ابوالفضل قنبری* صفحات 182-209

    شوراهای اسلامی به عنوان یکی از عناصر مهم سیستم مدیریت شهری به عنوان نهاد، سیاست گذار، تصمیم گیر و با اندکی تسامح قانون گذار در سطح محلی مطرح است که باید برای ایفای نقش خود از جامعیت عملکردی برخوردار باشد تا بتواند وظایف سیاست گذاری و نظارتی را نسبت به تمام امور در حیطه قلمرو شهر و سازمان های ذی ربط در مقیاس محلی به انجام رساند. لذا، هدف از تحقیق حاضر سنجش میزان اثرگذاری عملکرد شورای شهر در بهبود فرآیند مدیریت و توسعه پایدار شهری در کلان شهر تبریز می باشد و از نظر هدف کاربردی، از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی و جهت جمع آوری اطلاعات از مطالعات اسنادی و پیمایش میدانی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق، کلیه شهروندان و ساکنان بالای 18 سال کلان شهر تبریز می باشد. این شهر مطابق سرشماری سال 1395 دارای 1558693 نفر جمعیت و 497898 خانوار بوده است. جهت تعیین تعداد نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که 327 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نحوه نمونه برداری نیز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای به تفکیک مناطق دهگانه انجام گرفت. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از آزمون های تی تک نمونه ای، کروسکال والیس، تحلیل واریانس، رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین شاخص نحوه عملکرد شوراهای اسلامی 76/2 و آمار تی آن 59/6- است که وضعیت نامطلوب عملکرد شورای شهر را نشان می دهد و عملکرد شورای اسلامی این شهر در منطقه 9 (با میانگین 80/248)، منطقه 8 (با میانگین 38/239) و منطقه 2 (با میانگین 33/204) نسبت با سایر مناطق مطلوب ارزیابی شده است. همین طور، میانگین همه شاخص های توانمندسازی شوراهای اسلامی شهر در زمینه توانمندی شوراهای اسلامی کمتر از مطلوبیت عددی 3 بوده و آماره آن ها به صورت منفی برآورد شده است. در نهایت، عملکرد شوراهای اسلامی در بعد اقتصادی (اشتغال، درآمد و سرمایه گذاری) با اثر کلی 608/0 بیشترین تاثیر و در بعد کالبدی با اثر کلی 210/0 کمترین تاثیر را در تحقق توسعه پایدار داشته است.

    کلیدواژگان: عملکرد شورای شهر، مدیریت شهری، توسعه پایدار شهری
  • اکرم هدایتی دزفولی*، زهرا قصابی صفحات 210-233

    سیل یکی از مخرب ترین بلایای طبیعی به حساب می آید و همه ساله خسارات گسترده ای را به منابع مالی و انسانی کشور وارد می آورد. بخش های عمده ای از کشور ایران، همواره در معرض خطر وقوع سیل قرار دارند. در این بین، حوضه آبریز گرگان و اترک از اهمیت بیشتری برخوردار است، به طوری که در سال های اخیر چندین مورد سیل مخرب در استان گلستان رخ داده که موجب تلفات انسانی و خسارت اقتصادی فراوانی شده است. هدف از این مطالعه بررسی و آشکارسازی شرایط اقلیمی، همدیدی و ترمودینامیکی حاکم بر رخداد سیل اسفند 1397 در استان گلستان به منظور شناسایی سامانه هایی جوی است که منجر به سیل هایی نظیر سیل فوق بشود. این بررسی شامل تحلیل آماری ایستگاه های استان (گرگان، گنبدکاووس، بندرترکمن، علی آبادکتول، هاشم آباد، کلاله و مراوه تپه)، محاسبه دوره برگشت بارش ها طی دوره آماری موجود هر ایستگاه، تحلیل نقشه های همدیدی در روز رخداد سیل و نیز محاسبه شاخص های ناپایداری ایستگاه گرگان می باشد. نتایج آماری نشان داد که ایستگاه های گرگان و گنبدکاووس هرکدام با بیشترین بارش از نوع حدی در اسفند 1397، دارای دوره برگشت 800 و 400 سال بودند. همچنین در روز 27 اسفند بالاترین میزان شاخص ناپایداری گرگان با مقادیر 26= K درجه سلسیوس، 07/ 2= PW سانتی متر و 48= TT همراه با نم نسبی زیاد در سطح زمین (حدود 80 درصد) به دست آمده است. تحلیل نقشه های همدیدی مبین افت شدید فشار سطح دریا و ارتفاع تراز میانی به همراه یک ناوه عمیق در منطقه موردمطالعه در اواخر اسفند 97 بوده که در نهایت منجر به بارش های فرین و رخداد سیلاب در منطقه شده است.

    کلیدواژگان: سیل، دوره برگشت، نقشه های همدیدی، شاخص های ناپایداری، استان گلستان
  • محسن آقایاری هیر*، حسین کریم زاده، ناهید رحیم زاده صفحات 234-256

    دسترسی نقش مهمی در توسعه روستایی دارد چرا که بین توسعه روستا با دسترسی به امکانات و خدمات زیربنایی رابطه معناداری وجود دارد. روستاهایی که دسترسی کمتری به خدمات ضروری و به ویژه حمل ونقل دارند با تنگناهای ساختاری و اجتماعی اقتصادی زیادی روبرو می شوند که خود از موانع توسعه پایدار روستایی است. تحقیق حاضر بر آن است تا ضمن تحلیل قابلیت دسترسی، عوامل موثر بر آن را موردبررسی قرار دهد. برای این منظور، روش تحقیق توصیفی- تحلیلی موردتوجه قرار دارد. جامعه آماری تحقیق روستاهای بخش مرکزی شهرستان تبریز (52 روستا) می باشد که داده های موردنیاز برای واحد تحلیل روستا از دهیاران جمع آوری گردیده است. بعد از ارزیابی روایی بر اساس نظر متخصصان و تایید چارچوب عملیاتی تحقیق از نظر ایشان و نیز ارزیابی پایایی پرسشنامه تحقیق، جمع آوری داده ها انجام گردید. به منظور تعیین روابط علت ومعلولی میان شاخص های ارزیابی قابلیت دسترسی از تکنیک دیماتل برای ارزیابی قابلیت دسترسی در روستاهای موردمطالعه از تحلیل فرایند شبکه ای (ANP) و برای بررسی نقش عوامل در قابلیت دسترسی نقاط روستایی، از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) در نرم افزار Amos.24 استفاده شد. نتیجه اولیه تحقیق تعیین قابلیت دسترسی روستاها نشان داد که روستای مایان سفلی از بیشترین میزان قابلیت دسترسی برخوردار است و نتیجه نهایی تحقیق تعیین نقش عوامل در قابلیت دسترسی روستایی است که بر اساس آن عوامل فاصله از شهر، مرکزیت خدماتی و وضعیت اجتماعی روستا بیشتر از سایر عوامل در قابلیت دسترسی موثر هستند.

    کلیدواژگان: قابلیت دسترسی، خدمات روستایی، تحلیل فرایند شبکه ای، معادلات ساختاری، شهرستان تبریز
  • علی رستمی، محمد ایدی*، علیرضا اسلامبولچی، محمدرضا ربیعی مندجین صفحات 257-277

    گردشگری یکی از مهم ترین صنایع درآمدزای حال حاضر دنیا محسوب می گردد و از قابلیت های آن می توان به عنوان یکی از راهکارهای اصلی و اساسی برای حل مشکلات ناشی از معضلات بیکاری و رکود اقتصادی در کشورهای مختلف استفاده نمود. حجم وسیعی از گردشگران دنیا را گردشگران مذهبی تشکیل می دهند، تعداد زیادی از گردشگران مذهبی کشور مرز بین المللی مهران را به لحاظ امن بودن و نزدیکی به عتبات عالیات در کشور عراق، جهت انجام زیارت و امور مذهبی خود انتخاب می نمایند. هدف این پژوهش طراحی و تبیین مدل گردشگری مذهبی در مرز بین المللی مهران می باشد. در این تحقیق برای تعیین حجم نمونه در روش کیفی تعداد 14 نفر از خبرگان موضوع گردشگری مذهبی متشکل از اساتید مجرب دانشگاهی و متولیان بحث گردشگری مذهبی شناسایی و به صورت مستقیم با آن ها مصاحبه انجام گرفت که یافته های پژوهش نشان داد الگوی گردشگری مذهبی در مرز بین المللی مهران دارای 6 مولفه اصلی شامل شرایط علی، مقوله ها، بسترها، عوامل مداخله گر، راهبردها، پیامدها و نتایج می باشد که طبق نظر خبرگان آن را می توان به عنوان الگویی مناسب برای گردشگری مذهبی در مرز بین المللی مهران معرفی نمود.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری مذهبی، زیارت، مرز بین المللی مهران
  • احمد حسینی*، مصطفی خوشنویس، محمدرضا جعفری، شمس الله عسگری صفحات 279-293

    درختان کهنسال به عنوان مهم ترین ذخایر ژنتیکی کشور از اهمیت و ارزش زیادی از جنبه های مختلف اکولوژیکی، مدیریت احیای جنگل، اکوتوریسم و حتی تاریخی برخوردارند. در این پژوهش پس از شناسایی درختان کهنسال در جنگل های استان ایلام، ویژگی های ظاهری آن ها شامل قطر برابرسینه، ارتفاع تنه، ارتفاع کل، طول تاج، قطر حداقل و حداکثر تاج، سلامت تاج، شادابی تاج، تقارن تاج، سلامت تنه و شکل تنه بررسی شد. انتخاب درختان کهنسال بر اساس معیار قطر برابرسینه بود. بعد از جنگل گردشی تعداد 43 درخت کهنسال متشکل از 5 اصله لرگ، 5 اصله نارون، 11 زبان گنجشک، 3 داغداغان، 4 چنار، 4 انجیر، 7 زیتون و 4 زربین شناسایی شد. نتایج نشان داد که از درختان تک تنه ای، چنار حایز بیشترین میانگین قطر برابرسینه (171 سانتی متر)، ارتفاع کل (8/15 متر) و ارتفاع تنه (6 متر) بود و از درختان چندتنه ای، زیتون دارای بیشترین میانگین قطری (260 سانتی متر) بود. لرگ و نارون بیشترین میانگین طول تاج (11 متر) و زبان گنجشک بیشترین مساحت تاج (195 مترمربع) داشتند. بیشترین درصد تنه های واحد متعلق به لرگ (80 درصد) و داغداغان (67 درصد) بود. بیشترین درصد تنه های سالم متعلق به زربین (50 درصد) و زیتون (50 درصد) و بیشترین درصد سلامت تاج متعلق به لرگ (100 درصد)، داغداغان (100 درصد)، چنار (100 درصد)، زیتون (100 درصد) و انجیر (100 درصد) بود. بیشترین درصد تقارن تاج متعلق به داغداغان (100 درصد) و بیشترین درصد شادابی تاج متعلق به لرگ (100 درصد)، زبان گنجشک (100 درصد)، داغداغان (100 درصد)، چنار (100 درصد)، زیتون (100 درصد) و انجیر (100 درصد) بود. بر اساس ویژگی های ظاهری مطلوب درختان کهنسال می توان با تولید نهال های مقاوم حاصل از بذر آن ها به تقویت و احیای جنگل های زاگرس کمک کرد.

    کلیدواژگان: درختان کهنسال، کمی و کیفی، جنگل های بلوط، ایلام
  • امیر شایانیان، فاطمه مظفری قادیکلای*، علی پهلوان صفحات 294-310

    تقاضای روزافزون انرژی و مشکلات زیست محیطی ناشی از مصرف سوخت های فسیلی، استفاده از روش های غیرفعال انرژی خورشیدی را به خصوص در مراکز تجاری ضروری تر نموده است. از سوی دیگر نیز رشد علم و فناوری در جهان و استفاده از سیستم های هوشمند در ساختمان، سبب تکمیل روش های معمول و متداول گردیده است. هدف از این مطالعه، بررسی نقش جداره جانبی آتریم ها و هوشمندسازی ساختمان در بهینه سازی مصرف انرژی در مراکز تجاری تهران است. روش تحقیق با توجه به ماهیت آن، شبیه سازی و با رویکرد مطالعه موردی و تحلیلی و از نظر نوع کاربردی است. در این پژوهش، در ابتدا نسبت به معرفی تیپولوژی فرم ساختمان و انتخاب مدل پایه اقدام نموده و بعد از انتخاب نرم افزار دیزاین بیلدر نسبت به اعتبارسنجی و شبیه سازی مصرف انرژی در سناریوهای مختلف پرداخته شده است تا میزان کاهش مصرف انرژی در حالت های مختلف مشخص گردد. این تحقیق نشان می دهد که بهینه ترین مراکز تجاری ازنظر کاهش مصرف انرژی در اقلیم تهران مرکزی مربوط به ساختمان های آتریمی فاقد جداره جانبی است. همچنین نصب سایبان هوشمند و سنسور نور در دمای کنترلی 22 درجه موجب کاهش قابل توجه مصرف انرژی در این ساختمان ها گردیده است.

    کلیدواژگان: جداره جانبی، هوشمند سازی ساختمان، آتریم، مرکز تجاری، تهران
  • شیما عابدی*، تکتم حنایی، زهرا باقرزاده گلمکانی صفحات 311-334

    اهمیت بررسی رشد در حیطه ی رشته روانشناسی کودک تبلور می یابد. از سویی دیگر مقوله ی رشد شناختی به عنوان منبع آگاهی بخش در زمینه رشد کودکان است و در فرآیند مسیریابی کودکان تاثیر دوچندان دارد. توجه به این امر در فضاهای شهری می توانند سبب سهولت مسیریابی موفق کودکان شود. هدف از این پژوهش تدوین عوامل موثر بر سهولت مسیریابی کودکان در فضای شهری با تاکید بر توانایی های شناختی است. روش تحقیق در پژوهش حاضر کاربردی است. در این راستا به منظور گردآوری داده ها از مشاهدات میدانی، پرسش نامه و بازدید از محدوده استفاده شده است. روش نمونه گیری به صورت تصادفی با استفاده از فرمول کوکران است و تکمیل پرسش نامه توسط 106 نفر از کودکانی در بازه ی سنی 12-10 سال و 106 نفر از کودکان در بازه ی سنی 14-12 تکمیل گردیده است. تحلیل داده ها برای تحلیل الگوی مسیریابی کودکان با تاثیرپذیری از رشد شناختی در محله لشگر به صورت کمی از روش تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار لیزرل محاسبه گردیده است. در تحلیل داده ها برای ارزیابی ارتباط میان مسیریابی و رشد شناختی پس از جمع آوری داده ها، اطلاعات حاصل با روش های آماری آزمون تی وابسته، آزمون فرضیات کلموگروف- اسمیرنف تحلیل گردیده است. بر اساس تحلیل توانایی های شناختی در فرآیند مسیریابی کودکان، نتایج حکایت از آن دارد که عناصر بررسی راهنما و مورداستفاده در مسیریابی در دو گروه سنی تفاوت دارند و گروه سنی 14-12 سال ذهن تحلیل گری دارند و در مقابل گروه 12-10 سال به صورت جستجوگری و توجه به رازآمیزی تعیین مسیر می کنند. کودکان در بازه ی سنی دوم، بیشتر به رنگ نماها، فرم بنا و ساختمان هایی که فرم و عملکرد شاخصی دارند اشاره کرده اند، همچنین کودکان در بازه سنی اول به نشانه های شاخص که دارای کالبد متمایز نسبت به سایر ابنیه در محله داشته اند.

    کلیدواژگان: رشد شناختی، کودک، مسیریابی، محله لشگر
  • حسن عزیزی بهلولی، محمودرضا انوری*، معصومه حافظ رضازاده صفحات 335-357

    مدیریت روستایی همواره دچار تغییر و تحولات مختلفی بوده است. امروز این رکن بر عهده نهاد دهیاری است. هدف از تشکیل این نهاد، وجود یک نیروی اجرایی قوی در راستای توسعه مناطق روستایی است. دهیاری به عنوان نهاد مجری برنامه ها و پروژه های روستا، نقش مهمی در کاهش نابرابرهای شهر و روستا و ارتقای وضعیت توسعه روستا دارد. تعیین میزان توفیق دهیاری در انجام وظایف، زمانی میسر است که عملکرد آن با دقت موردسنجش قرار گیرد. هدف این تحقیق سنجش عملکرد نهاد دهیاری ها از نظر شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی-کالبدی در مناطق روستایی شهرستان سربیشه است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده ها به صورت میدانی از طریق ابزار پرسش نامه است. جامعه آماری تحقیق را سرپرستان خانوار (1931 خانوار) در 30 روستای دارای دهیاری تشکیل داده اند. حجم نمونه در سطح سرپرستان خانوار از طریق فرمول کوکران 320 نفر محاسبه شد. نتیجه آزمون تی تک نمونه ای نشان داد بهترین عملکرد دهیاری ها در سطح معناداری کمتر از 05/0 از نظر شاخص های اجتماعی با میانگین 78/3 است. همچنین میان روستاهای موردمطالعه در زمینه شاخص های اجتماعی با سطح معنی داری (008/0)، شاخص های اقتصادی با سطح معناداری برابر با (004/0) و شاخص های زیست محیطی-کالبدی با سطح معناداری (047/0) تفاوت معنی داری مشاهده شده است. از نظر عملکرد اجتماعی، روستای دهنه چاه با میانگین 43/4، از نظر عملکرد اقتصادی و زیست محیطی، روستای باغستان با میانگین 90/3 و 16/4 در رتبه اول قرار گرفته اند. بررسی آزمون تی زوجی با سطح معناداری کمتر از 05/0 و اختلاف میانگین برابر با (271/1-) به این نکته اشاره دارد که وضعیت شاخص های توسعه روستایی در بعد از ایجاد نهاد دهیاری مناسب تر شده است.

    کلیدواژگان: عملکرد دهیاری ها، شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی، مناطق روستایی، سربیشه
  • مریم صنعتگر کاخکی، منوچهر فروتن*، محمدمهدی سروش، سارا جلالیان صفحات 358-381

    سرزندگی یکی از مولفه های اصلی در طراحی می باشد، اما مفهوم پیچیده و چند وجهی است که در ابعاد گوناگون آن همپوشانی وجود دارد. بدین جهت با توجه به خلا نظری آن در معماری و در نظر گرفتن میان رشته ای بودن آن، با کنار هم قرار دادن و همپوشانی تفاوت ها و تشابه ها سرزندگی در حوزه روان شناسی و جامعه شناسی با تعاریف در معماری و همچنین بررسی تفاوت سرزندگی با دیگر مفاهیم نزدیک به آن در معماری و شهرسازی شامل کیفیت زندگی، زیست پذیری و پایداری، در نهایت مدل تعریف سرزندگی و مدل عوامل سرزندگی محیطی ارایه شد. بدین جهت مقاله حاضر با پارادایم تفسیرگرا، رویکرد کیفی، روش تطبیقی و منطق استدلال قیاسی انجام شد که به لحاظ هدف نظری و نوع نتایج آن تبینی می باشد. هدف از این پژوهش پاسخ سوالاتی پیرامون تعریف سرزندگی محیطی، رویکرد مناسب پژوهش پیرامون سرزندگی، مقیاس مناسب پژوهش سرزندگی، عوامل موثر بر سرزندگی محیطی و ارایه مدل تحلیلی- تطبیقی سرزندگی جهت ارزیابی آن می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد، سرزندگی محیطی مفهومی نسبی وابسته به مکان و زمان می باشد که نمی توان عواملی را به طور مشخص برای سرزندگی همه مکان ها در همه کشور ها و در همه دوره های زمانی بیان کرد بلکه باید عوامل به صورت محلی با توجه به مکان مشخص شود. عوامل موثر بر سرزندگی محیطی به دست آمده در این مقاله شامل مولفه های کالبدی، تجربی و زیباشناختی، اجتماعی می باشد و با توجه به فرهنگ جمع گرا و جایگاه شادی های جمعی در کشورمان توجه به عواملی از سرزندگی که باعث افزایش جنبه های اجتماعی فضا، جذب و مشارکت افراد شود می تواند راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: شادی، نشاط اجتماعی، مطالعه تطبیقی، سرزندگی محیطی
  • اسماعیل نجفی*، امیر صفاری، عزت الله قنواتی، امیر کرم صفحات 382-398

    ژیومورفولوژی با فرآیندها و اشکال سطح زمین در ارتباط است و هرگونه فعالیت انسان، از جمله احداث پل ها منجر به تغییرات کمی و کیفی حرکت و جابجایی مواد و انرژی جنبشی شده و سیستم ژیومورفیک را تحت تاثیر قرار ‎دهد، موردتوجه و دخالت ژیومورفولوژیست ها است. همچنین به عنوان علمی سیستمی نگر، می تواند واقعیت های محیطی را که به صورت فرآیندها و فرم ها در طبیعت عینیت یافته اند، موردمطالعه و بررسی قرار دهد و نتیجه و برونداد آن ها را به صورت فضایی در قالب نقشه و مدل، معرفی و تشریح نماید. نوع پژوهش حاضر، کاربردی و روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر نتایج رساله دکتری با عنوان "مدل سازی ژیومورفولوژیکی احداث پل ها در مسیل های شهری (مطالعه موردی: کلان شهر تهران)" است. نتایج پژوهش، حاکی از قابلیت و کاربرد علم ژیومورفولوژی در مدل‎سازی و مکان یابی بهینه و احداث پل ها، در جهت ایجاد امنیت و رفاه بیشتر شهروندان، کاهش هزینه ها و جلوگیری از خسارات مالی و جانی ناشی از تخریب و مکان یابی نامناسب چنین سازه هایی در مسیل-روددره های شهری و سایر محیط های طبیعی است. همچنین این پژوهش ضمن غنا بخشیدن به ادبیات حوزه موردبحث، نقش و کاربرد ژیومورفولوژی در مکان یابی و احداث بهینه پل ها در مسیل های شهری را بررسی، تبیین و مدل سازی مفهومی کرده است.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، مدل مفهومی، مسیل -روددره های شهری، احداث پل
  • حمیدرضا محمدی، محسن پاکپرور*، رحمت الله منشی زاده، بیژن زنگنه صفحات 399-418

    در ارتباط با مسکن محرومین امکان دسترسی به مسکن مناسب برای هر خانوار ایرانی در حد نیاز خانوار به گونه ای که دغدغه ی مسکن فراتر از سایر عرصه های زندگی خانوار نباشد و دسترسی پایدار و ایمن به مسکن خانوار نیز تضمین گردد، مبین چشم انداز آرمانی بخش مسکن در مطالعات اسنادی، در ارتباط با گروه های محروم است. هدف از این مطالعه دستیابی به مجموعه ی راهبردها و شاکله ی عمومی برنامه های واقع نگر و اثربخش در زمینه حمایت از مسکن محرومین و اقشار کم درآمد است که ضمن تعیین حدود و نوع مداخله دولت در ارتباط با مسکن و گروه های اقتصادی مختلف، موجب برخورداری سریع تر گروه های هدف از برنامه های حمایتی گردد. این پژوهش که بر اساس مدل ترکیبی تحلیل استراتژیک SWOT و مدل برنامه ریزی استراتژیک QSPM است و به بررسی یافته های مطالعات و نتایج حاصل از بررسی مصاحبه با کارشناسان حوزه جغرافیا و برنامه ریزی شهری پرداخته است. تحلیل های حاصل از SWOT نشان داد که 1- بی توجهی به عدم استفاده توامان فرایند مدیریت و بهره برداری مسکن اقشار کم درآمد مبتنی بر مشارکت نهادهای اجتماعی محلی و تشکل های غیردولتی 2- عدم شناخت لازم و یا بی توجهی به تنوع نیازهای اقشار محروم و بی توجهی به ویژگی های خاص گروه های هدف 3- عدم تعادل میان بهره مندی افراد مختلف در گروه های مختلف، در قبال برنامه های حمایتی منجر به ناکارآمدی سیاست های محرومین و بر خورداری این گروه از مسکن حمایتی گردیده است. دو محور دسته بندی گروه‎های هدف و سیاست های کلان اعم از «برنامه های توانمندسازی» و «جلب مشارکت با بهره بره برداری از توان محلی و ظرفیت های درونی با توسعه و تنوع بخشی به توانمندسازی»، همراه با سیاست عام تعادل بخشی در راستای افزایش ظرفیت در بخش های غیردولتی مبتنی بر مشارکت خانوار برخورداری سریع تر خانوارها از برنامه های حمایتی مسکن و مشارکت همه ذینفعان در برنامه ریزی را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: برنامه های توسعه، مسکن محرومین، گروه‎های هدف، تحلیل SWOT، مدل QSPM
  • نازلی پاکرو، رسول درسخوان* صفحات 419-435

    شهرنشینی شتابان مشکلاتی را در جنبه های مختلف برای شهروندان و مدیران شهری به وجود آورد که لزوم اتخاذ راهکارها و رویکردهایی برای بهبود شرایط را متذکر می شد. در این میان مفهوم کیفیت زندگی برای ارزیابی این وضعیت در شهرها سر برآورد. کیفیت زندگی به عنوان یک مفهوم چندبعدی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و... در سطوح و مقیاس های متفاوتی مورد بحث و بهره گیری قرارگرفته است. در این پژوهش که با هدف سنجش کیفیت زندگی در سکونتگاه های غیررسمی شهر تبریز انجام شده است از روش پیمایشی برای این هدف بهره گیری شده است. می توان گفت که رویکرد ذهنی کیفیت زندگی بر این پژوهش حاکم است که رضایت و نظر ذهنی ساکنان مبنای کار قرارگرفته است. از آزمون T تک نمونه ای و تحلیل مسیر برای تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج نشانگر این است که میانگین همه ابعاد کیفیت زندگی پایین تر از متوسط می باشد و تنها عامل اجتماعی- فرهنگی بالاتر از میانگین برآورد شده است. همچنین میانگین کیفیت زندگی کل با 2.82، پایین تر از میانگین برآورد شده است که نشان دهنده کیفیت پایین زندگی در این محلات می باشد. بر اساس تحلیل مسیر انجام شده، بعد اقتصادی با 0.685 بیشترین تاثیر را بر کیفیت زندگی در این محلات دارد. لازم است هرگونه برنامه ریزی برای این محلات با درنظرگرفتن ابعاد و جنبه های مختلف انجام گیرد تا از اثربخشی قابل قبولی برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سکونتگاه های غیررسمی، کلانشهر تبریز
  • صنم آفریدی، فرشته احمدی*، علی سلطانی، محمود محمدی صفحات 436-457

    در کشورهای درحال توسعه، نیاز ضروری به سیستم حمل ونقل مناسب برای دسترسی بهتر همواره احساس می شود. شرایط بهینه دسترسی و سفر سریع، ایمن و راحت به کاربری های بهداشتی- درمانی را می توان با آنالیز سیستماتیک و نظام مند زیرمجموعه های حمل ونقل مانند رفتار انجام داد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ویژگی های اجتماعی اقتصادی افراد در انتخاب وسیله های سفر درون شهری به بیمارستان است. پژوهش حاضر با هدف کاربردی از روش تحقیق توصیفی تحلیلی در ساخت مدل الگوی انتخاب وسیله سفر به بیمارستان در منطقه مرکزی شهر شیراز (منطقه 1) استفاده می کند. پاسخ دهندگان، افراد مراجعه کننده به بیمارستان های این منطقه هستند. هر وسیله یک متغیر وابسته محسوب می شود درحالی که ویژگی های اجتماعی-اقتصادی متغیر مستقل هستند که شامل سن، جنسیت، تحصیلات، درآمد و مالکیت خودرو است. انتخاب وسیله های مختلف در سفر به بیمارستان توسط پاسخ دهندگان نیز شامل اتوبوس، مترو، موتور، تاکسی و خودروی شخصی است. پرسش نامه های پر شده توسط مراجعین بیمارستان جهت جمع آوری داده های پژوهش در نرم افزار spss، با استفاده از مدل چندگزینه ای جایگاهدت، مورداستفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که در سفر اول انتخاب خودرو با مالکیت خودرو رابطه مستقیم دارد و مقدار ضریب بتا نشان می دهد در صورت مالکیت خودرو سفر با خودرو 8 برابر می شود. استفاده از تاکسی با سن زیر 20 سال و عدم مالکیت خودرو و انتخاب موتور نیز با سن زیر 20 سال رابطه مستقیم دارد. استفاده از اتوبوس با رده سنی بین 21 تا 50 و تحصیلات زیر دیپلم دارای رابطه معنادار است. سفر با مترو نیز با درآمد زیر 2 میلیون تومان رابطه مستقیم دارد و بر اساس ضریب بتا، تعداد سفرها حدود 9 برابر می شود. به طورکلی، حمل ونقل عمومی مانند مترو و اتوبوس وسیله های محبوب در دسترسی به بیمارستان نیستند و کاربری زمین، ویژگی های اجتماعی- اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد که می تواند در برنامه ریزی و سیاست گذاری های شهری بسیار موثر باشد و نیز به صورت کلی و بر اساس رفتار سفر به بیمارستان به سایر نواحی جغرافیایی تعمیم داده شود.

    کلیدواژگان: وسیله سفر، خودرو، بیمارستان، مدل لوجیت، شیراز
  • تاج الدین کرمی*، سمیه تیموری صفحات 458-483

    یکی از نظریه هایی که فقر و نابرابری را پس از جنگ جهانی دوم و بازساخت شهری در آمریکا در دوگانگی حومه و شهر مرکزی موردمطالعه قرار داد، نظریه عدم انطباق فضایی است. به رغم نقش زمینه ناشی از نابرابری نژادی - قومی و تضاد حومه - شهر مرکزی در شکل گیری نظریه مذکور، شاخص های اصلی عدم انطباق فضایی بر نبود تناسب بین دستیابی به شغل با مزایای کافی برای دسترسی به مسکن قابل استطاعت و باکیفیت دلالت دارد. این به آن معناست که زمینه ها، ساختارها و فرایندهای نابرابری ساز از جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت و نبود تناسب بین مزایای کار و دسترسی به مسکن فضاهای فقر را بازنمایی می کند. هدف تحقیق حاضر آشکارسازی عدم انطباق فضایی بین دو شاخص مذکور در مناطق کلان شهر تهران است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف در زمره تحقیقات کاربردی و به لحاظ روش نیز از ماهیت توصیفی - تحلیلی برخوردار بوده است. داده های عمده موردنیاز شامل گروه های عمده شغلی و وضعیت مسکن در سرشماری های رسمی نفوس و مسکن بوده که با استفاده از توابع فضایی مورد تحلیل قرار گرفته اند. تحلیل یافته های تحقیق نشان می دهد بین قشربندی شغلی و کیفیت سکونت در مناطق شهرداری تهران رابطه مستقیمی وجود دارد. به نحوی که کانون های تراکم اقشار فرودست و کارگری که از مشاغل با مزایای مناسبی محروم اند در گستره های مسکونی باکیفیت نامناسب و بافت های فرسوده شکل گرفته اند. بر این اساس در مناطق جنوبی تهران، عدم تناسب بیشتری بین دستیابی به کار مناسب و دسترسی به مسکن باکیفیت مشاهده می شود. درحالی که مناطق شمالی تهران از دستیابی به کار مناسب و دسترسی به مسکن باکیفیت تناسب بسیار بیشتری وجود دارد. نتیجه نهایی بیانگر آن است که دو شاخص اصلی موردبررسی، «تله های فضایی فقر» که کانون اصلی مسایل اجتماعی- فضایی در گستره های درون شهری هستند را به خوبی آشکار و بازنمایی می کنند.

    کلیدواژگان: تله های فضایی فقر، عدم انطباق فضایی، عدم تناسب کار و سکونت، قشربندی شغلی و تهران
  • حسین جهان تیغ، اسماعیل رشیدی، عبدالحسین عادل زاده* صفحات 484-500

    پیش یابی دما، یکی از فراسنج های مهم آب وهواشناسی است که نقش اساسی در واکاوی تغییرات آب وهوایی دارد. در این مقاله هدف بررسی ارتباط بین دمای بیشینه استان کرمان با ارتفاع ژیوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال برای جلوگیری از خطرات و زیان های دماهای فرین می باشد. به همین منظور، در این پژوهش از رویکرد گردشی به محیطی استفاده شده است. در این رویکرد داده های محیطی بر اساس الگوهای گردشی ارزیابی می شوند. به همین جهت از دو پایگاه داده بهره گرفته شد. پایگاه داده نخست؛ شامل داده های رویداد محیطی (سطحی) می باشد، که در این راستا از داده های سطحی دمای ایستگاه های منتخب استان کرمان استفاده شده است. دمای بیشینه این ایستگاه ها در بازه ی زمانی 01/01/1368 الی 01/01/1398 خورشیدی به مدت 30 سال و به تعداد 10957 روز از سازمان هواشناسی استان اخذ شد. پایگاه داده دوم؛ شامل داده های ارتفاع ژیوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال است که داده های آن از تارنمای NCEP/DOE وابسته به پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی ایالات متحده برای ساعت 12:00 به وقت گرینویچ، با شبکه بندی 5/2×5/2 درجه قوسی استخراج شد و همبستگی دمای بیشینه با ارتفاع ژیوپتانسیل لحاظ گردید. نتایج همبستگی ها بیانگر این است که ایالات متحده ی آمریکا با 27 یاخته، شمال چین 34 یاخته، آفریقا 52 یاخته و ژاپن با 71 یاخته بیشترین یاخته ها را به خود اختصاص داده اند. آنگاه، میانگین وزنی یاخته های ارتفاع ژیوپتانسیل به کمک نرم افزار Matlab استخراج و مدل هر ایستگاه به دست آمد. نتایج مدل های پیش یابی نشان می دهد به ازای هر ژیوپتانسیل متر افزایشی که در نمایه رخ دهد، دمای بیشینه ایستگاه های منتخب کرمان بین 2/1 تا 4/1 درجه ی سلسیوس افزایش خواهد داشت.

    کلیدواژگان: دمای بیشینه، پیش یابی، ارتفاع ژئوپتانسیل، استان کرمان
  • زهرا علیزاده خطیبایی، محمدتقی معصومی*، حسین نظم فر، اکبر آبروش صفحات 501-520

    امروزه با گسترش شهرنشینی و افزایش جمعیت شهرها، فقر شهری یکی از معضلات مهمی است که مبارزه با آن ضروری به نظر می رسد. در قرن بیست و یکم یکی از شاخص های پیشرفت شهری، مسیله ی پایین بودن فقر شهری است (Lemanski and Marx, 2015). به منظور تحلیل و ارزیابی شاخص های فقر شهری در شهر رشت در بلوک های مختلف و خوشه بندی فقر اجتماعی در این شهر (خیلی فقیر، فقیر، متوسط، مرفه، خیلی مرفه)، برای تحلیل فقر اجتماعی و استخراج لکه های داغ گستره فضایی از نرم افزار Arc Gis استفاده شد؛ و استخراج نواحی مختلف شهر از نرم افزار R و به روش تصمیم گیری چند شاخصه پرومته که وزن شاخص ها به روش ANP از داده های خام بلوک های آماری شهر رشت در سرشماری سال 1395 به دست آمده بود، محاسبه شد. یافته های پژوهش نشان دادند که به طور نسبی بخش های مرکزی شهر را بلوک های متوسط در برمی گیرد و در بخش های بیرونی و حاشیه ای مرکز شهر دو ناحیه لکه داغ مشاهده می شود که بلوک های خیلی مرفه و مرفه را در خود جای داده اند. لکه های سرد نیز در حاشیه بیرونی شهر به وضوح قابل مشاهده هست و بلوک های خیلی فقیر و فقیر را در برگرفته اند و شهر به جز لکه های داغ و سرد بیشتر به صورت لکه های ملایم و اکثر بلوک ها در وضعیت متوسط فقر اجتماعی قرارگرفته اند. همچنین بر اساس یافته های تحقیق بیشتر مناطق محروم از نظر فقر اجتماعی در شهر رشت در بخش شمال غربی و شمال شرقی شهر قرارگرفته اند.

    کلیدواژگان: روش ANP، روش پرومته، گستره فضایی، تحلیل لکه های داغ، فقر اجتماعی، شهر رشت
  • زلیخا خضرلوی محمدیار، قاسم عزیزی*، بهلول علیجانی صفحات 521-539

    هدف این مقاله آشکارسازی تغییرات در سری های زمانی شاخص های فراوانی و شدت بارش یک تا شش روزه ایران و خوشه بندی ایستگاه ها براساس تغییرات رخ داده در نیم قرن اخیر است. روند تغییرات فراوانی و شدت هر دوره با استفاده از آزمون من-کندال و برآوردگر شیب سن طی دوره 2018-1968 شناسایی شد. سپس با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی و روش تحلیل خوشه ای، کل ایستگاه ها براساس روند تغییرات سالانه شاخص های فراوانی و شدت بارش به ترتیب در پنج خوشه (فراوانی) و چهار خوشه (شدت) دسته بندی شدند. ایستگاه های خوشه 1 و 2 نمایانگر فراوانی دوره های بارشی با روند منفی شدید یا بدون روند هستند. این دو خوشه بیشتر در نیمه ی جنوبی ایران استقرار یافته اند. ایستگاه های خوشه 4 و 5 نمایانگر فراوانی دوره های بارشی با روند مثبت (ملایم) هستند که عمدتا در بخش شمالی کشور واقع هستند. ایستگاه های خوشه 3 نمایانگر فراوانی دوره های بارشی با روندهای کاهشی (ملایم) هستند که بیشتر در غرب و جنوب غرب ایران متمرکزند. نتایج خوشه بندی ایستگاه ها براساس شاخص شدت دوره های بارشی برخلاف نتایج فراوانی، الگوی خاصی را نشان نمی دهند؛ اما در خوشه ی 1 روندهای کاهشی شدیدی در طول نیم قرن اخیر تجربه شده است. ایستگاه های این خوشه بیشتر در مناطق شمالی کشور متمرکزند. سایر خوشه ها تقریبا در تمام مناطق کشور پراکنده شده اند. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که فراوانی دوره های بارشی در عرض های شمالی کشور روندهای افزایشی (متوسط یا ضعیف) و شدت دوره های بارشی در این عرض ها روند کاهشی شدیدی داشته اند.

    کلیدواژگان: فراوانی بارش، شدت بارش، تحلیل مولفه های اصلی، خوشه بندی، روند
|
  • Somayeh Naderi*, Bohloul Alijani, Zahra Hedjazizadeh, Hasan Heidari, Karim Abbaspour Pages 1-25

    Evidence suggests that climate change will create uncertain regional agricultural production stability in the coming decades. This research investigated the impact of climate change on hydrology and sugar beet yield as one of the main crops in the Urmia lake basin using the Soil and Water Assessment Tool (SWAT). To address this, a baseline SWAT model was setup for 1986-2014. Afterward, the output was calibrated (1989-2004) and validated (2005-2014) in the SWAT-CUP software using the SUFI2 algorithm to simulate streamflow of 23 gauging stations and crop yield. The Nash-Sutcliffe efficiency was 0.43 and 0.53 for calibration and validation periods, sequentially. The Percent Bias was 45% and 16% for calibration and validation periods, respectively. As well as the agreement indices of 0.71 and the little Percent Bias (-6% to 10%) for crop production, verified the model's efficiency. The next step was downscaling and bias-correction of the precipitation and temperature data received from 3 climate models, namely GFDL, HadGEM2, and IPSL under RCP4.5 and RCP8.5 using CCT program. Then, the downscaled data were fed to SWAT, and Finally, hydrological fluxes and sugar beet yield were estimated for 2021-2050. Despite a dispersion of precipitation changes ranging from -12% to +35% in most scenarios, results highlight the pivotal role that the warmer temperature (+2.7°C) increases evaporation, resulting in sharpened pressure on water resources and runoff, especially, at the beginning of crop growth season. Finally, the negative impacts on crop productivity (-45%) is not unexpected. This means that sugar beet may suffer from climate change impacts, and the production of this plant will change over the next period in this region.

    Keywords: Climate Change, Sugar Beet, Urmia Lake Basin, Sensitivity Analysis, SWAT
  • Amir Kaveh*, Maryam Karimian Bostani, Gholam Reza Miri Pages 26-46

    Along with the development of cities and increasing population, many challenges have been created, the most important of which is urban transportation. The inability of traditional urban management to address this challenge has led to some approaches, including intelligent transportation. Adopting and implementing such an approach in metropolitan areas requires a change in management approach, of which integrated urban management is known as the most important. The purpose of this study is to investigate the status of integrated urban management and then its impact on the realization of intelligent transportation in the city of Zahedan. The research method is descriptive-analytical and based on data collection in the field through a questionnaire. The validity of the instrument and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha greater than 0.70. The statistical population of the study is urban experts in Zahedan. The sample size was set at 100 people. The result of the one-sample t-test shows that the variables of integrated urban management are significant at the level of less than 0.05. From the statistical point of view, the 7 variables of good governance, synergy, unity of urban command, context, interaction, organizational structure, and systemic perspective are not in a good situation and these conditions have caused the integrated urban management index in Zahedan to not have favorable conditions. Also, the significance of the test shows that the 5 variables of intelligent transportation, namely intelligent monitoring, intelligent payment, intelligent violation registration, intelligent information, and mechanized fleet management are significant at the level of less than 0.05. Significantly, it indicates the unfavorable situation of the intelligent transportation index in Zahedan. Regression showed that integrated urban management variables can be more than 68% effective in the realization of intelligent transportation and 32% are dependent on other factors. The variable of good governance with 12% and then the systemic perspective with 11%, has the greatest impact in this regard.

    Keywords: integrated management, intelligent transportation, Zahedan city
  • Azam Salehi, Masoud Pourkiyani*, Mehdi Mohamad Bagheri, Sanjar Salajegheh Pages 47-73

    Every city, according to its assets, seeks to develop and consolidate its position at national, regional and international levels, since city branding is one of the most dynamic activities in the field of policy making in the present era, which plays an important role in sustainable development of the region and due to the increasing growth of city development in cultural, economic, environmental and etc. There is a need for a targeted and comprehensive planning to keep pace with sustainable development. Considering the development components and its impact on city branding indicators, this research deals to improve the development and city branding status in the province by examining their situation. The statistical population of this study consisted of two groups: the first group was experts with knowledge that the number of people in this population is uncertain and the sample size is 60 people. The second group consists of policy-making and senior managers, employees with higher education in Bushehr province with 37,751 people and the sample size has been determined by using The Cochran formula of 382 people. Data were collected through 4 questionnaires confirming their validity and reliability. To measure structures and relationships between them, structural equations with partial least squares approach and SMART PLS software have been used. The results indicate that at 95% confidence level, the city branding policy variable has a positive and significant relationship with the development model. Therefore, it is suggested that the policy makers and urban management should plan for the urban branding of the province and improve the development dimensions according to the relationship of the urban branding policy with the dimensions of development.

    Keywords: Development, Urban Branding, Bushehr
  • Shahrivar Rostaei, Rahim Heydari Chyaneh, Ayoub Zoghi* Pages 74-92

    As cities become more physically in structure and demographically wider, the rate of crises is also increasing consequently, and cities become more vulnerable to natural disasters for a variety of reasons, including economic and cultural poverty, fault alignment and non-compliance to regulations of earthquake-related issues. What matters is the level of community's preparedness and the degree of vulnerability of the city and its residents, which can be reduced to the lowest level if properly planned and principle policies are adopted. In this research, considering the high potential of Sanandaj in terms of seismicity and the existence of many faults in the vicinity and around of the city, it is tried to gain an authentic understanding of the subject with identifying the factors affecting the earthquake and combining indicators using the Classification Tree Analysis (CTA) model. The results indicate that a large area of the city is in the category of moderate to high vulnerability.52% is in the middle vulnerability category,16.5% is in the high vulnerability category and 1% of the city is considered to be in the very high vulnerability category, which exactly matches the same marginal, old and densely populated neighborhoods. This situation does not render a proper structure and needs more consideration in prospective development plans.

    Keywords: Urban Land Use Optimization, Earthquake, KNN Algorithm, Urban Vulnerability, Sanandaj
  • Sara Sadeghizadeh Ghavi Fekr*, Asghar Tahmasebi, Farhad Azizpour Pages 93-114

    Population growth and the need for economic and social services have accelerated the demands for land and its manipulations over the recent decades. The contribution of policies and interventions of different stakeholders in land change is not adequately addressed in previous studies. This research, therefore, aims to examine the role of key stakeholders, and their policies in land-use change in the study area. In doing so a total number of 20 interviews with senior experts and informants from 13 local organizations were conducted to collect qualitative data on the form, process and cause of land-use change in the area. Atlasti software was used to analysis the interviews' data. Furthermore, Social Networks Analysis (SNA) and questionnaires were used to map the trust among the stakeholders and also the role of their policies and program on land-use changes from the perspective of other stakeholders. The results show that the policies and interventions of the municipality are playing the most significant role in land-use change via disregarding and violations of roles and related for individual illegal benefits. Additionally, departments of agriculture, rural councils are among the most trusted agents in land use governance and management. Furthermore, water shortage was the most important reason pointed out by the many interviewees for conversion of farmlands to other uses. A part from water shortage, some other reasons such as: lack of governmental support for farming, strict official constraints and difficulties in providing amenities for gardens, expensive agricultural inputs, land price increase, immigration, corruptions in local organization are identified as drivers of rural land-use change.

    Keywords: Land use change, stakeholders, governance, Social Networks Analysis, Shariyar County
  • Elham Zare*, Akbar Abdollahzadeh Taraf Pages 115-136

    Today, attention to the tourism of historical contexts has been recognized as very important in order to promote socio-economic progress and to recognize the historical values ​​and cultural identity of each region. Therefore, this study was written with the aim of identifying the causal pattern of tourism promotion criteria in the historical context of Tabriz. The research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population of the study consisted of experts in the field of research, 15 of whom were selected through targeted sampling. The collection of required information in this research has been done using library and field methods and Fuzzy DEMATEL method has been used to analyze the research data. The results of this study showed that among the identified criteria, the primary element criterion was identified as the most effective criterion and also as the most important criterion for promoting tourism in the historical context of Tabriz. Other results of this study include the causal model of each of the sub-criteria, among the sub-criteria of primary elements, historical criterion, among the sub-criteria related to secondary elements, accommodation facilities, and among the sub-criteria of favorable tourism space. They were identified as the most influential sub-criteria.

    Keywords: Tourism, Historical context, Fuzzy DEMATEL method, Tabriz
  • Behrouz Sobhani*, Mehdi Aalijahan Pages 137-162

    Today, fine dust and dust storms have become one of the important issues and problems of Iran and other regions of the world. This study is conducted to identify synoptic patterns of the dust storms in Ardabil Province (Iran) and monitor the origin and pathway of its places. The studied period is 34 years (1979-2013). The data used in this work are from synoptic stations of Ardabil province and the NASA’s upper atmosphere database. To achieve the goals of the study, the Environment to Circulation, Hierarchical Clustering Methods, and HYSPLIT model were used. According to the results, three patterns of geopotential height at 500 hPa levels were identified. Pattern No. 1 and 2 are almost similar to each other and represent the occurrence of a deep trough that formed from Central Europe and extended to the middle of the Red Sea. Based on these patterns, the study area is located in the East of this trough. The third pattern represents the occurrence of cut-of-low pressure blocking over the Black Sea and adjacent areas and placement of Ardabil province in the East trough of the formed blocking. The origin of dust in patterns 1 and 2 is the Eastern regions of Iraq and West of Iran while in pattern 3 is at 500 hPa level of the central areas of Iraq and at pressure levels of 850 and 1000 hPa of the central regions of Syria.

    Keywords: Dust storm, Pattern extraction, synoptic analyses, HYSPLIT model, Ardabil province
  • Hossein Sedaghat Nouri, MohammadReza Pourjahfar*, Nader Zali Pages 163-181

    This study examines the criteria for sustainable urban development management in thriving cities around metropolises. Based on the content analysis method in examining the theories in this field, a special conceptual model has been developed that presents the role of various indicators affecting the management of sustainable urban development in thriving cities. Also, based on the case study method, the city of Lavasan was selected as a case study to provide a realistic understanding of the role of various components on sustainable urban management in thriving cities around metropolises. The research method was based on quantitative and qualitative methods. Based on the field visit, initial discussions and conceptual model of purposeful questionnaires were prepared. SPSS21 and Smart-PLS statistical techniques were used to find the relationships of the variables and to analyze the information of the questionnaires. 376 questionnaires have been analyzed in relation to the components of sustainable urban development management. The results of the analysis show that the components affecting the management of sustainable urban development in Lavasan can be in physical-spatial dimensions, quality of life, intelligent management, justice and examined equality, governance, and optimal legislation. The results also show that the physical-spatial factor is the most important effective criterion. Also, the path of factor analysis shows that achieving urban prosperity in cities around metropolises begins with smart urban management, governance and appropriate legislation in the field of physical infrastructure. Space and quality of life infrastructure lead to the spread of justice and equality in the city and ultimately lead to urban prosperity.

    Keywords: Sustainable development management, urban prosperity, cities around metropolises, Lavasan
  • Abolfazl Ghanbari* Pages 182-209

    The Islamic City Councils as an important element of the urban management system as an institution, policymaker, decision maker, and legislator at the local level, have to be fully operational in order to fulfill their role of policymaking and oversight over all matters to be able to carry out policy and oversight tasks in all areas of the city and local organizations concerned. Therefore, the purpose of this study is to measure the effectiveness of city council performance in improving the process of sustainable urban management and development from the perspective of citizens in Tabriz metropolis. This study is practical in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method and document studies and field surveys were used to collect data. The statistical population of the study is all citizens and residents over 18 years of Tabriz metropolis. According to the 2015 census, this city had a population of 1558693 people and 497898 households. Cochran formula was used to determine the number of samples from 327 subjects were selected. The data for the analysis of quantitative methods, descriptive and inferential statistics (one-sample t, Kruskal-Wallis ANOVA, regression and path analysis) were used. The results showed that the average index of the performance of Islamic councils is 2.76 and its T-statistic is -6.59, which shows the unfavorable performance of the city council and the performance of the Islamic Council of this city in district 9 (with an average of 248.80). district 8 (with an average of 239.38) and district 2 (with an average of 204.33) have been evaluated favorably compared to other regions. Also, the average of all indicators of empowerment of Islamic city councils in the field of empowerment of Islamic councils is lower than numerical utility 3 and their t-statistic is negatively estimated. Finally, the performance of the Islamic councils in the economic dimension (employment, income and investment) has had the greatest effect with an overall effect of 0.608 and the least effect in the physical dimension with an overall effect of 0.210 in the realization of sustainable development.

    Keywords: City Council Performance, Urban Management, Sustainable Urban Development
  • Akram Hedayati Dezfuli*, Zahra Ghassabi Pages 210-233

    Flood is one of the most destructive natural phenomena. Every year it brings extensive losses to the country’s financial and human resources. In our country, major parts of Iran’s provinces are always at risk of flooding. The Gorgan and Atrak catchments have also become more important, as several floods have occurred in Golestan province in recent years, causing many deaths and economic losses. The purpose of this study was to investigate the synoptic and thermodynamic conditions of the March 2019 flood event in Golestan province in order to atmospheric system that lead to such floods. This study includes statistical analysis of provincial stations (Gorgan, Gonbadkavus, Aliabadkatol, Hashemabad, Kalale, Maravetape and Bandaretokman), calculating of the return period of precipitation during the available statistical period of each station, analysis of synoptic maps on the day of the flood event, the analysis of satellite images of the days involved in the flood, and calculation of instability indices of the Gorgans’s station. Statistical results showed that Gorgan and Gonbadkavus stations, with the highest amount of rainfall in March 2019, had a return period with 800 and 400 years respectively. Also the highest amount index of Gorgan with values of K=26°c, PW= 0.27 cm and TT= 48 was obtained with high relative humidity (about 80%). The analysis of the synoptic maps showed the severe sea level pressure and mid- level height drop with a deep trough in the study area, which led to extreme rainfall.

    Keywords: Flood, return period, Synoptic maps, instability indices, Golestan province
  • Mohsen Aghayari Hir*, Hossein Karimzadeh, Nahid Rahimzadeh Pages 234-256

    Access, plays an important role in rural development as there is a meaningful relationship between rural development and access to infrastructure services. Villages that have less access to essential services, especially transport, faced with a lot of structural and socio-economic constraints, which are obstacles to sustainable rural development. The present study seeks to examine the accessibility and the factors affecting it. Accordingly, it is considered with descriptive-analytic research method. The statistical population of the study, consisted of villages in the central District of Tabriz County (52 villages) that there needed data were gathered from rural municipals. After validity and reliability of the research, in order to evaluate accessibility, we used the Dematel technique and ANP, then to assess the role of different elements in accessibility of rural areas, we used SEM in Amos software. Initial results of Rural Accessibility Survey showed that the Mayan Sefli village had the highest accessibility and the final result of the research are determining the role of factors in rural accessibility based on factors such as distance from the city, service centers and social status of the village are more effective than other factors in accessibility.

    Keywords: accessibility, rural services, analytical network process, structural equation modeling, Tabriz County
  • Ali Rostami, Mohammad Aidi*, Alireaza Slambolchi, Mohammadreza Rabiee Mandejin Pages 257-277

    Tourism is now considered as one of the most important income industries of the world. Tourism as one of the main and basic approaches can be used in solving problems resulted from unemployment problems and downturn in different countries and the twenty-year vision of Iran specially consider tourism and attracting tourists. The huge volume of the tourists in the world are religious tourists and most of these religious tourists choose Mehran international border for entry and exit from Iran for doing pilgrimage and their religious affairs due to being safe and vicinity to The Holy of Holies in Iraq. This research aims at designing and explaining religious tourism model in Mehran International Border. Having determining the sample size qualitatively via snowball method, 14 experts of religious tourism including academics and trustees of religious tourism were recognized and they were interviewed directly and the research findings showed that religious tourism pattern in Mehran International Border has six main components including casual conditions (religious and tribal communities, provincial infrastructures, common border of Iraq and vicinity to The Holy of Holies, advertisements) categories (tourism and its subcategories, religious places in Iran and Iraq, security) grounds (commercial free zone in Mehran welfare and health services, economic part of religious tourism), interferer factors (political factors, conveying affairs to non-governmental sector, weather changes), strategies (cooperating with educational centers and universities, increasing governmental investing, using capacities of religious days) consequences & results (income and creating jobs, people’s persistence in border and non-immigration, cultural development of province, destruction of environmental, road and jungles of province) which could be introduced as a proper pattern for religious tourism in Mehran International Border according to the opinion of experts.

    Keywords: tourism, religious tourism, pilgrimage, Mehran International Border
  • Ahmad Hosseini*, Mostafa Khoshnevis, MohammadReza Jafari Pages 279-293

    Old trees as the most important genetic reserves of the country have great importance and value in various aspects of ecology, forest restoration management, ecotourism and even history. In this research, after identification of the old trees in the forests of Ilam province, their morphological characteristics including DBH, trunk height, total height, crown length, min & max crown diameter, crown health, crown firmness, crown symmetry, Trunk health and trunk shape were examined. The selection of old trees was based on DBH criterion. After the forest survey, 43 old trees including 5 Petrocarya fraxinifolia, 5 Ulmus glabra, 11 Fraxinus rotundifolia, 3 Celtis caucasica, 4 Platanus orientalis, 4 Ficus carica, 7 Olea europea and 4 Cupressus sempervirens were identified. The results showed that among single-stranded trees, P. orientalis had the highest mean DBH (171 cm), total height (15.8 m) and trunk height (6 m), and among multi-stranded trees O. europea had the highest mean DBH (260 cm). P. fraxinifolia and U. glabra had the highest mean of crown length (11 m) and F. rotundifolia had the highest crown area (195 m2). The highest percentage of single-trunks belonged to the P. fraxinifolia (80%) and C. caucasica (67%). The highest percentage of healthy trunks belonged to C. sempervirens (50%) and O. europea (50%) and the highest percentage of healthy crowns belonged to P. fraxinifolia (100%), C. caucasica (100%), P. orientalis (100%), O. europea (100%) and F. carica (100%). The highest percentage of crown symmetry was belonged to C. caucasica (100%) and the highest percentage of crown freshness was belonged to P. fraxinifolia (100%), F. rotundifolia (100%), C. caucasica (100%), P. orientalis (100%), O. europea (100%) and F. carica (100%). Based on the desirable morphological characteristics of old trees, it is possible to help the strengthen and restoration of Zagros forests by producing resistant seedlings from their seeds.

    Keywords: Old trees, Morphology, Oak forests, Ilam
  • Amir Shayanian, Fatemeh Mozaffari Qadiklayi*, Ali Pahlavan Pages 294-310

    Increasing energy demand and environmental problems caused by the consumption of fossil fuels have made the use of passive solar energy methods more necessary, especially in commercial centers. On the other hand, the growth of science and technology in the world and the use of intelligent systems in buildings, has led to the completion of common methods. The purpose of this study is to investigate the role of the side wall of atriums and building intelligence in optimizing energy consumption in commercial centers of Tehran. Due to its nature, the research method is simulation with a case study and analytical approach and in terms of application type. In this research, first, the typology of the building form is introduced and the basic model is selected, and after selecting the design-builder software, validation and simulation of energy consumption in different scenarios are performed to determine the reduction of energy consumption in different situations. This research, which is taken from a doctoral dissertation, shows that the most optimal commercial centers in terms of reducing energy consumption in the climate of Central Tehran are related to atrium buildings without side walls. Also, the installation of smart awnings and light sensors at a control temperature of 22 degrees has significantly reduced energy consumption in these buildings.

    Keywords: side wall, building intelligence, Atrium, business center, Tehran
  • Shima Abedi*, Toktam Hanaee, Zahra Bagherzade Golmakani Pages 311-334

    The importance of studying development in the field of child psychology is crystallized. On the other hand, cognitive development is a source of awareness in the field of children's development and has a double effect on the process of wayfinding children. Paying attention to this in urban spaces can make it easier for children to successfully wayfinding. The purpose of this study is to develop factors affecting the ease of wayfinding children in urban spaces with emphasis on cognitive abilities. The research method is applied in the present study. In this regard, in order to collect data, field observations, questionnaires and site visits have been used. The sampling method is random using Cochran's formula and the questionnaire was completed by 106 children in the age range of 10-12 years and 106 children in the age range of 12-14 years. Data analysis to analyze the routing pattern of children affected by cognitive development in Lashgar neighborhood has been calculated quantitatively by factor analysis using LISREL software. In data analysis to evaluate the relationship between wayfinding and cognitive development after data collection, the data were analyzed by statistical methods of Ti-dependent test, Kolmogorov-Smirnov hypothesis test. Based on the analysis of cognitive abilities in the navigation process of children, the results indicate that the elements of the guide and used in navigation are different in two age groups, and the age group of 12-14 years has an analytical mind, and in contrast to the group of 10-12 years, it is searching and Paying attention to secrecy determines the path. Children in the second age range mostly mentioned the color of the facades, the shape of the building and the buildings that have a distinctive form and function, also the children in the first age range pointed to the distinctive signs that have a distinct body compared to other buildings in the neighborhood.

    Keywords: Cognitive development, child, wayfinding, Lashgar neighborhood
  • Hassan Azizi Bohloli, MahmoudReza Anvari*, Masoumeh Hafez Rezazadeh Pages 335-357

    Rural management has always undergone various changes. Today, this pillar is the responsibility of the rural municipality Foundation. The purpose of forming this institution is to have a strong executive force in order to develop rural areas. rural municipality, as the executor of village programs and projects, has an important role in reducing urban and rural inequalities and improving the development of the village. Determining the degree of success of rural municipality in performing tasks is possible when its performance is carefully measured. The purpose of this study is to assess the performance of rural municipality Foundation in terms of economic, social and environmental indicators in rural areas of Sarbisheh. The research method is descriptive-analytical and based on data collection in the field through a questionnaire. The statistical population of the study consisted of heads of households (1931 households) in 30 villages with rural areas. The sample size at the level of heads of households was calculated using the Cochran's formula of 320 people. The result of one-sample t-test showed that the best performance of rural areas is significantly less than 0.05 in terms of social indicators with an average of 3.78. Also, a significant difference was observed between the studied villages in the field of social indicators with a significant level (0.008), economic indicators with a significant level equal to (0.004) and environmental-physical indicators with a significant level (0.047). In terms of social performance, Dehneh Chah village with an average of 4.43, in terms of economic and environmental performance, Baghestan village with an average of 3.90 and 4.16 are in first place. The study of paired t-test with a significance level of less than 0.05 and an average difference of (-1.271) indicates that the situation of rural development indicators has become more appropriate after the establishment of the rural municipality Foundation.

    Keywords: Dehyariha performance, economic, social, environmental indicators, rural areas, Sarbisheh
  • Maryam Sanatgar Kakhaki, Manouchehr Foroutan*, MohammadMehdi Soroush, Sara Jalalian Pages 358-381

    Vitality is one of the main components in design, but it is a complex and multifaceted concept that overlaps in its physical, social and economic dimensions. Therefore, in this paper, according to the theoretical vacuum of this concept in architecture and considering its interdisciplinary nature, using the model of various types of communication and types of vitality, the fields of psychology and sociology were selected for comparative study of vitality. Then, by using the comparative method by juxtaposing the differences and similarities of vitality in the field of psychology and sociology with definitions in architecture and urban planning, as well as examining the difference between vitality and other similar concepts in architecture and urban planning, including quality. Life, viability, and sustainability were ultimately represented by the definition of vitality and the model of environmental vitality. Therefore, the present study was performed with interpretive paradigm, qualitative approach, comparative method and logic of deductive reasoning, which is explained in terms of theoretical purpose and type of results. The purpose of this study is to answer questions about the definition of environmental vitality, the appropriate approach to research on vitality, the appropriate scale of vitality research, the factors affecting environmental vitality and its evaluation methods.

    Keywords: Happiness, social vitality, comparative study, environmental vitality
  • Esmaiel Najafi*, Amir Safari, Ezatoalah Ghavavati, Amir Karam Pages 382-398

    Geomorphology is related to the processes and forms of the earth's surface, and any human activity, including the construction of bridges, leads to quantitative and qualitative changes in the movement and displacement of materials and kinetic energy and affects the geomorphic system, is the concern and involvement of geomorphologists. Geomorphology, as a systematic science can also study and explain the environmental realities that have been objectified in the form of processes and forms in nature, and introduce their results and output spatially in the form of maps and models. The type of research is applied and the research method is descriptive-analytical and based on the results of the Ph.D. Thesis entitled "Geomorphological modeling of the construction of bridges in urban floodways (Case study: Tehran metropolis)". The results indicate the capability and application of geomorphology in modeling and optimal location and construction of bridges, in order to create more security and welfare of citizens, reduce costs and prevent financial and human losses due to the destruction and improper location of such structures in an urban floodway- river valleys and other natural environments. Also, this study, while enriching the literature of the field in question, has studied, explained, and conceptually modeled the role and application of geomorphology in the optimal location and construction of bridges in urban issues. 

    Keywords: Geomorphology, Conceptual Model, urban floodway- river valleys, Bridge Construction
  • HamidReza Mohammadi, Mohsen Pakparvar* Pages 399-418

    In relation to the housing of the disadvantaged, the possibility of access to a suitable housing for every Iranian household in accordance with the household's needs in such a way that the housing concern does not exceed other areas of the household's life and stable and safe access to the household's housing is also guaranteed, showing the ideal vision of the housing sector in documentary studies, is related to disadvantaged groups. The purpose of this study is to achieve the set of strategies and the general form of realistic and effective programs in the field of housing support for the deprived and low-income groups, which, while determining the limits and type of government intervention in relation to housing and different economic groups, will make the target groups enjoy support programs faster. This study is based on the combined model of SWOT strategic analysis and QSPM strategic planning model and examines the findings of studies and the results of interviews with experts in the field of geography and urban planning. SWOT analysis showed that 1- Ignoring the lack of simultaneous use of the process of management and operation of low-income housing based on the participation of local social institutions and non-governmental organizations 2- Lack of necessary knowledge or disregard for the diversity of needs of the deprived and disregard for Special Characteristics of Target Groups 3. The imbalance between the benefits of different individuals in different groups in relation to support programs has led to the inefficiency of the policies of the deprived and the enjoyment of supportive housing for this group. "Empowerment programs" and "Attracting participation by exploiting local capacity and internal capacities by developing and diversifying empowerment", along with a general balancing policy to increase capacity in non-governmental sectors based on household participation. Faster households have support programs Provides housing and participation of all stakeholders in planning.

    Keywords: development programs, government policies, housing for the deprived, SWOT analysis, QSPM model
  • Nazli Pakru, Rasoul Darskhan* Pages 419-435

    Rapid urbanization causes the number of problems for citizens and urban managers, which noted the need to adopt strategies and approaches to improve the condition. In the meantime, the concept of quality of life was developed to assess the condition in cities. The quality of life as a multidimensional concept in the economic, social, physical, and other dimensions has been discussed and utilized at various levels and scales. In this research, with the aim of measuring the quality of life in informal settlements of Tabriz, survey method has been used for this purpose. It can be said that the mental attitude of quality of life dominates this research, which Satisfaction and mental opinion of the residents are the basis of work. One-sample T-test and path analysis were used to analyze the data. The results indicate that the average of all dimensions of quality of life is lower than the average, and the only socio-cultural factor is higher than the average. Also, the average total quality of life is 2.82, lower than the average, which reflects the poor quality of life in these neighborhoods. Based on path analysis, the economic dimension with 0.685 has the greatest impact on the quality of life in these neighborhoods. It can be said that any planning for these neighborhoods will be done taking into account different dimensions, in order to be effective.

    Keywords: Quality of life, informal settlements, Tabriz Metropolis
  • Sanam Afaridi, Fereshte Ahmadi*, Ali Soltani, Mahmood Mohamdi Pages 436-457

    Optimal condition of accessibility and rapid, easy, and safe travel to health_ treatment land uses can be performed by the systematic analysis of transportation sub-systems like behavior. Developed countries are in essential need of proper transportation system for better accessibility. This paper aims to develop model, considering mode chains as well as the individual characters. This study benefits the analytic and quantitative research methods in developing mode choice model to evaluate the movement pattern of travel to health care centers in Shiraz central district (district 1). Each mode is the dependent variable whereas the socioeconomic characters are the independent variables. Filled questionnaire and geographical information system is used in collecting data. To generate the model, multinomial logit model was used that shows public transport like metro and bus are not the popular modes in access to hospitals. Movement pattern cognition in accessibility to special urban land uses, has an efficient role in urban policies and planning, which can be generalized and indigenize to healthcare travel behavior in other geographical areas. Results show that car ownership will increased the private car travel rate 8 times according to beta coefficient.. Taxi is the mode which is used in all three travels. People with lowest range of income and education use bus as their mode. Besides metro travel also has significant relation with low level of income and increase the travel rate 9 times.

    Keywords: logit Model, Hospital, vehicle, travel mode, Shiraz City
  • Tajeddin Karami*, Somayeh Teymouri Pages 458-483

    One of the theories that studied poverty and inequality after World War II and urban reconstruction in America in the duality of the suburbs and the central city is the theory of Spatial Mismatch. Despite the role of the background caused by racial-ethnic inequality and the contrast between the suburbs and the central city in the formation of the aforementioned theory, the main indicators of Spatial Mismatch indicate the lack of appropriateness between obtaining a job with sufficient benefits to access affordable and quality housing. This means that the backgrounds, structures and processes of inequality are different from one society to another and the lack of proportionality between the benefits of work and access to housing represents the spaces of poverty. The aim of the current research is to reveal the Spatial Mismatch between the two mentioned indicators in the metropolitan areas of Tehran. The current research is applied research in terms of its purpose and descriptive-analytical in terms of its method. The main data required include major occupational groups and housing status in official population and housing censuses, which have been analyzed using spatial functions. The analysis of the research findings shows that there is a direct relationship between occupational stratification and the quality of residence in Tehran's municipal areas. In such a way that the concentration centers of the lower classes and workers who are deprived of jobs with suitable benefits have been formed in residential areas with poor quality and worn-out textures. Based on this, in the southern regions of Tehran, there is a greater disproportion between getting a suitable job and access to quality housing. While in the northern areas of Tehran, there is much more suitable work and access to quality housing. The final result shows that the two main indicators investigated well reveal and represent the «Spatial Traps of Poverty» which are the main focus of Socio-Spatial Issues in Inner City Areas.

    Keywords: Spatial Traps of Poverty, Spatial Mismatch, Work, Residence Spatial Mismatch, Occupational Stratification, Tehran
  • Hossein Jahantigh, Esmail Rashidi, Abdolhossein Adel Zadeh* Pages 484-500

    Objectives The purpose of this article, the relationship between maximum temperature of Kerman province geopotential height at 500 hPa to avoid risks and losses are extreme temperatures. Method In this paper, the approach has been used in the circulation to peripheral circulation patterns will be assessed based approach to environmental data. Therefore, we used two databases. First Base event database environment (surface). In this regard, the surface temperature is selected stations Kerman province. The maximum temperature of the stations in the period 01.01.1368 to 01.01.1398 for 30 years to 10957 the number of days were obtained from the meteorological province. Another database contains data that the data of geopotential height at 500 hPa

    Keywords: Maximum Temperature, Diagnostic, Geopotential Height, Kerman Province
  • Alizadeh -, MohammadTaghi Masoumi*, Hossein Nazmfar, Akbar Abravesh Pages 501-520

    Today, with the expansion of urbanization and the increase in the population of cities, urban poverty is one of the important problems that it seems necessary to fight. In the 21st century, one of the indicators of urban progress is the issue of low urban poverty (Lemanski and Marx, 2015). In order to analyze and evaluate the indicators of urban poverty in Rasht city in different blocks and to cluster social poverty in this city (very poor, poor, average, wealthy, very wealthy), to analyze social poverty and extract spatial hot spots from Arc software. Gis was used. And the extraction of different areas of the city was calculated from the R software and by the multi-indicator Prometheus decision-making method, where the weight of the indicators was obtained by the ANP method from the raw data of the statistical blocks of Rasht city in the census of 2015. The findings of the research showed that comparatively, the central parts of the city are covered by medium blocks, and in the outer and peripheral parts of the city center, two hot spot areas are observed, which contain very prosperous blocks. Cold spots are also clearly visible on the outer edge of the city and they cover very poor and poor blocks, and except for the hot and cold spots, the city is mostly in the form of mild spots and most of the blocks are in poor condition. They are placed in average social poverty. Also, based on the findings of the research, most of the deprived areas in terms of social poverty in Rasht city are located in the north-west and north-east parts of the city.

    Keywords: ANP method, Prometheus method, spatial extent, hot spots analysis, social poverty, Rasht city
  • Zoleikha Khezerluei Mohammadyar, Bohloul Alijani Pages 521-539

    The purpose of this article is to analyze the frequency and severity of the one to six days of rainfall in Iran. The trend of frequency changes and severity of each course was identified using my-candle test and the slope estimator during the 1968-1988 period. Then, using the main component analysis method and cluster analysis method, the entire stations were categorized in five clusters (abundance) and four (intensity) based on the annual changes of frequency indicators and intensity of precipitation. Cluster 1 and 2 stations represent the frequency of precipitation periods with a severe or without trend. The two clusters were mostly established in the southern half of Iran. Cluster 4 and 5 stations represent the frequency of precipitation periods with a positive (mild) trend, mainly in the northern part of the country. Cluster 3 stations represent the frequency of precipitation periods with decreased (mild) trends, which are mostly focused on west and southwestern Iran. The clustering results of the stations based on the intensity index of precipitation periods, contrary to many results; do not show a specific pattern. But in the cluster, there has been a severe decrease in the last half century. The stations of this cluster are mostly concentrated in the northern parts of the country. Other clusters are scattered in almost all parts of the country. Accordingly, it can be concluded that the frequency of precipitation periods in the northern latitudes of incremental processes (average or weak) and the severity of precipitation periods in these latitudes (north of the country) had severe declining trends.

    Keywords: Frequency of precipitation, intensity of precipitation, analysis of main components, clustering, process