فهرست مطالب

دانشنامه حقوق اقتصادی
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم عباسی اول، منصور امیرزاده جیرکلی*، محمدعلی سعیدی صفحات 1-16

    نظر به عدم تطابق اساسی برخی رویه های قضایی و حقوقی و کیفری در مورد پدیده های اجتماعی در اسلام و غرب، ظرفیت های فقه اسلامی در تدوین و بسط ابعاد حقوقی پدیده ها و لزوم توجه به دانش بومی، اقدام پژوهی و زمینه یابی در تحقیق، مطالعه حاضر یک تلاش نظام یافته برای بررسی پدیده نوظهور تبلیغات گمراه کننده تجاری و زمینه یابی یک رویکرد فقهی و بومی برای برخورد با این پدیده است. نتایج حاصل از مرور نظام مند و فراتحلیل کیفی مطالعات غربی در پایگاه داده ساینس دایرکت نشان داد که این تبلیغات در چهار بعد اساسی گمراه کنندگی ناشی از حذف اطلاعات، گمراه کنندگی ناشی از ابهام معنی شناتی، گمراه کنندگی ناشی از مقایسه مشخصات و گمراه کنندگی ناشی از عدم تحقق ادعا تحقق می یابند که توسط نظریه های مختلف در روانشناسی، زبانشناسی و علوم اجتماعی تفسیر می شوند.همچنین، برخی ظرفیت های ایجابی و سلبی فقه در زمینه برخورد با پدیده تبلیغات گمراه کننده، کشف و ارایه گردید سپس بر اساس یافته های تحقیق، یک الگوی مفهومی برای کاربست فقه در فرایند تقنین این پدیده نوپدید ارایه شد که دارای چهار گام تعیین دستور کار، تعیین منابع، تبیین الزامات و طراحی و اجرا می باشد. فقه اسلامی در هر چهار گام دارای ظرفیت های است که باعث بومی سازی فرایند تقنین در بافت ایران می شود.

    کلیدواژگان: ادعای گمراه کننده، اغوای معنی شناختی، تبلیغات، زمینه یابی، فقه
  • محمدرضا پاسبان، عباس طوسی، مریم علیمحمدی*، ابراهیم عبدی پور فرد صفحات 17-35

    نظام های پرداخت ، بخش حیاتی زیرساخت های اقتصادی و پولی هرکشور هستند، که نحوه کارکرد آنها، نقش اساسی در تسویه سریع و کارآمد معاملات، انتقال ایمن وجوه در بخش های مختلف نظام اقتصادی، تقویت و ارتقای کارآیی و افزایش ثبات نظام اقتصادی در عرصه های ملی و بین المللی ایفا می کند. گزارش اصول اصلی حاکم بر نظام های پرداخت مهم سیستمی (CPSS) بانک بین المللی تسویه وجوه (BIS) مشتمل بر استانداردهای جهانی و اصول دهگانه حقوقی و اقتصادی حاکم بر فرآیندهای نظام های پرداخت است که از مهم ترین ترتیبات مالی و پولی بین المللی در حوزه نظام های پرداخت با هدف تعیین معیارها و اصول بکارگیری و ارزیابی سیستم های پرداخت و سیاست های نظارتی بانک مرکزی بر زیرساخت های مالی در کشورهای مختلف جهان است. این سند هم اکنون در نظام های حقوقی و اقتصادی بین المللی به شدت انعکاس و در حوزه های گسترده و متنوع نظام های پرداخت مورد استفاده و توسعه یافته است. دراین پژوهش تلاش می شود با روش توصیفی و تحلیلی، به معرفی و بررسی این اصول و ابعاد حقوقی و اقتصادی آنها پرداخته شود تا بسترهای لازم به منظور اعمال ، تطبیق و ارزیابی نظام های پرداخت متعدد نظام اقتصادی ایران در چارچوب این اصول فراهم گردد و از این رهگذر شاهد ارتقاء وتوسعه نظام های پرداخت داخلی منطبق با معیارها و هنجارهای بین المللی به روز در حوزه حقوق پرداخت و اقتصاد باشیم.

    کلیدواژگان: نظام پرداخت، اصول حقوقی، اصول اقتصادی یا فرآیندی، بانک مرکزی، سند CPSS
  • صادق صفری، عبدالرضا جوان جعفری*، سیدمهدی سیدزاده صفحات 37-52

    در خصوص رسیدگی به جرایم اقتصادی، دادگاه های ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور از سال 1397 در تعدادی از استان های کشور تشکیل شدند. قواعد دادرسی پیش بینی شده برای این دادگاه ها، در بسیاری از موارد با اصول و مبانی دادرسی معمول در رسیدگی به سایر جرایم مغایر است. به نظر می رسد یکی از دلایل توجیهی تشکیل چنین محاکمی، شخصیت مجرمین اقتصادی است که روند رسیدگی به پرونده های کلان اقتصادی در دادگاه های عادی را با چالش مواجه می-نماید. نویسندگان در این نوشتار نگرش سه گروه از نخبگان جامعه را در خصوص تاثیر شخصیت مجرمین یقه سفید در پیش بینی دادرسی افتراقی در این دادگاه ها مورد بررسی قرار دادند. تعداد 158 نفر از اساتید رشته حقوق، 312 نفر از وکلای دادگستری و 421 نفر قضات به عنوان نمونه آماری به روش قضاوتی انتخاب شدند. پرسشنامه این پژوهش به صورت محقق ساخته با سوالاتی به صورت پاسخ بسته و با الهام از طیف 5 گزینه ای لیکرت طراحی شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه تحلیل و آزمون(کروسکال-والیس) قرار گرفت. نتیجه حاصل از پژوهش صورت گرفته نشان داد که از میان گروه های آماری، قضات بیش از سایر گروه های نخبگان، قایل به تاثیر شخصیت مجرمین اقتصادی در پیش بینی دادرسی افتراقی جرایم اقتصادی بودند.

    کلیدواژگان: اخلال در نظام اقتصادی، جرایم آقا زاده ها، جرایم اقتصادی، دادرسی افتراقی، مجرم یقه سفید
  • مریم پژومند*، جعفر نوری صفحات 53-65

    حقوق رقابت، حاکم بر فعالیت اقتصادی بنگاه ها، با چالش نوین بازار رمزارزها رو بروست. ضمن توجه به فلسفه قواعد رقابتی و اقتصادی بودن فعالیت ، تحلیل حقوقی بازار بیت کوین از منظر رقابتی منجر به شناسایی رفتارهای ضدرقابتی می شود. در این راستا نحوه اعمال مقررات رقابتی طبق ساختار بازار تعیین می شود. بروز رفتارهای ضدرقابتی با توجه ساختار بازار بیت کوین محتمل است.سواستفاده از موقعیت مسلط که با عنوان استراتژی استخراج خودخواهانه و حمله 51% معروف است، با تغییر زنجیره اصلی، ضمن خدشه به خصیصه غیرمتمرکز بیت کوین، موجب شکست بازار با نقض اصل رقابت می شود. وضعیت مسلط می تواتد در نتیجه ادغام و یا انحصار در تجهیزات برترایجاد شود. تبانی الگوریتمی، مبنی بر تغییر الگوریتم برای ایجاد زنجیره فرعی، نمونه ای از رفتارهای کارتلی است که با تبانی توسعه دهندگان موجبات حمله 51% فراهم می شود. ترتیب دادن حملات شکلی از تبانی جهت اخلال در رقابت رقبا است. همچنین خطر قراردادهای ضدرقابتی فعالان و مصرف کنندگان بازار را تهدید می کند.ساختار خودانتظام و جهانی بازار بیت کوین، مقررات و نهادهای رقابت با چالش صلاحیت حاکمیتی برخورد می کنند، ضمن این که دشواری شناسایی فعالان بازار اعمال ضمانت اجرای رقابتی را سخت می سازد. علاوه بر ارتباط موثر با توسعه دهندگان بیت کوین که می تواند پل ارتباطی موثر با بازار در اعمال قواعد و اصول رقابتی باشد، امکان اجرای مقررات رقابتی و صلاحیت نهاد قانونی، بر بنگاه های ثبت شده در قالب شخصیت حقوقی، طبق نظام حقوقی کشور محل ثبت فعالیت، قابل تحقق است.

    کلیدواژگان: بیت کوین، حقوق رقابت، موقعیت مسلط استراتژی استخراج خودخواهانه، تبانی الگوریتمی، حمله 51%
  • حمید افکار*، محمد عابدی صفحات 67-79
    هدف

    صندوق تامین خسارت های بدنی به منظور حمایت از زیان دیدگان حوادث ناشی از وسایل نقلیه تاسیس شده است تا در کنار نهاد بیمه، پاسخگوی جبران خسارت بدنی زیان دیدگان باشد. اگرچه مبانی حقوقی و فقهی متعددی ضرورت ایجاد صندوق مزبور را توجیه می نماید، لیکن حفظ و استمرار جایگاه صندوق در جامعه بر پایه معیارهای فقهی و حقوقی کافی نیست و بررسی کارایی و مطلوبیت اقتصادی تاسیس مزبور، بنیاد اجتماعی آن را تقویت می نماید؛ به همین جهت، در این پژوهش سعی می شود تا کارایی صندوق تامین خسارت های بدنی از منظر تحلیل اقتصادی حقوق ارزیابی و توجیه اقتصادی آن امکان سنجی گردد.روش تحقیق: روش پژوهش حاضر تحلیلی و توصیفی است.

    نتیجه

    ارزیابی کارکرد صندوق تامین خسارت های بدنی در پرتوی نظریات اقتصادی، تقویت بنیاد صندوق بر پایه تحلیل اقتصادی حقوق را به دنبال دارد. احساس امنیت خاطر اجتماعی و نبود بیم ناشی از نقض وظیفه ایمنی حاکمیت، جبران کننده هزینه تاسیس این نهاد از منظر اجتماعی است. سختی توجیه کامل نهادهای اجتماعی با معیار پارتو، ضرورت انطباق کامل با این معیار را از نظر تحلیل گران اقتصادی قابل اغماض می سازد و ارزش این نهاد اجتماعی را نفی نمی کند. بهینگی اقتصادی صندوق بر مبنای قیاس مطلوبیت در کالبد معیارهای فایده گرایی، حداکثرسازی ثروت و افزایش رفاه اجتماعی قابل توجیه و بیانگر ضرورت ایجاد و بقای جایگاه صندوق تامین خسارت های بدنی در جبران حوادث رانندگی است و نتیجه این ارزیابی، شکل دهنده اندیشه گسترش صندوق های جبران خسارت در حوادث غیر ترافیکی است.

    کلیدواژگان: صندوق تامین خسارت های بدنی، تحلیل اقتصادی، کارایی صندوق تامین خسارت های بدنی، نظریه رفاه اجتماعی
  • مهسا رباطی، رحیم پیلوار*، حسین جاور صفحات 81-94

    استنادناپذیری ضمانت اجرایی است که از حقوق فرانسه به حقوق ایران راه یافته و مصادیقی را در قانون، رویه قضایی و دکترین حقوقی ایران به خود اختصاص داده است. جریان این ضمانت اجرا در جایی است که قواعد حامی حقوق اشخاص ثالث، مانند لزوم ثبت و انتشار یا رعایت شکل و... در ایجاد عناصر حقوقی همچون قرارداد، از سوی اشخاص دخیل مانند طرفین قرارداد رعایت نشود. این ضمانت اجرا در حقوق ایران در عرض ضمانت اجراها و وضعیت های حقوقی چون بطلان، عدم نفوذ و مراعی قرار می گیرد و این پرسش را ایجاد می کند که کارآمدی ضمانت اجراها و وضعیت های حقوقی پیش گفته برای عدم رعایت قواعد حامی حقوق اشخاص ثالث در مقایسه با استنادناپذیری به چه میزان است و آیا با وجود آن ها، نیاز به اقتباس استنادناپذیری از حقوق فرانسه هست؟از آن جایی که کارایی، مفهومی اساسی در علم اقتصاد است که معیارهای متعددی برای ارزیابی آن ارایه شده، این پژوهش با استفاده از معیارهای ارزیابی کارایی در علم اقتصاد، استنادناپذیری را در مقایسه با دیگر ضمانت اجراها و وضعیت های حقوقی موجود در حقوق ایران، توصیف و تحلیل اقتصادی می نماید. این پژوهش نتیجه می گیرد که نسبت به وضعیت عدم رعایت قواعد حامی حقوق اشخاص ثالث، استنادناپذیری، در مقایسه با دیگر ضمانت اجراها و وضعیت های حقوقی موجود در حقوق ایران، بر اساس معیار کارایی پارتویی و کالدور-هیکس دارای کارآمدی اقتصادی است.

    کلیدواژگان: استنادناپذیری، عدم قابلیت استناد، تحلیل اقتصادی حقوق، کارایی اقتصادی، ضمانت اجرا
  • جلیل قنواتی، یدالله دادگر، محمدعلی رضاپور اکردی* صفحات 95-115

    امروزه قراردادهای مصرف که بخش گسترده ای از قراردادها را شامل است، غالبا در قالب استاندارد منعقد می شوند. با وجود صرفه اقتصادی، این قراردادها نتایج نامطلوبی برای مصرف کننده در پی دارد؛ به گونه ای که تاجر با بهره گیری از موقعیت برتر خود، قراردادی غیرمنصفانه و ناعادلانه به سود خود و به زیان مصرف کننده منعقد می کند. حقوق نمی تواند در برابر این بی عدالتی منفعل بماند، اما سازوکارهای حقوقی برای مقابله با شروط ناعادلانه و یک طرفه قرارداد مصرف از کارایی لازم برخوردار نیست، زیرا مقررات مذکور، هماهنگ با آموزه های اقتصاد نیوکلاسیک، بزرگ ترین عامل پدیدآمدن قراردادهای غیرمنصفانه مصرف را نابرابری و عدم تقارن اطلاعاتی بین مصرف کننده و تاجر دانسته و بر این اساس، از راهکارهای افشاء اطلاعات به عنوان ابزار اصلی حل مساله شروط غیرمنصفانه قراردادهای مصرف بهره می گیرد که نیازمند بازنگری و تحول است. این نگرش نو، بهره گیری از یافته های «حقوق و اقتصاد رفتاری» است، بر این اساس، مشکل اصلی قراردادهای مصرف، نه فقط عدم تقارن اطلاعاتی بین مصرف کننده و تاجر، بلکه در فرایندهای واقعی ادراک و تصمیم گیری مصرف کننده نهفته است که متاثر از سوگیری ها و خطاهای شناختی است. بر این اساس، در این مقاله با روشی توصیفی-تحلیلی نشان خواهیم داد که رویکرد حقوق اتحادیه اروپا که متضمن مفصل ترین و پیشروترین مقررات در این عرصه است و همچنین، مقررات حمایت از مصرف کننده در حقوق ایران، مبتنی بر پارادایم اطلاعاتی منبعث از آموزه های اقتصاد نیوکلاسیک بوده که در نیل به قراردادهایی منصفانه و عادلانه ناموفق بوده است

    کلیدواژگان: حقوق و اقتصاد رفتاری، اقتصاد نئوکلاسیک، تحلیل اقتصادی حقوق، شروط استاندارد، قرارداد مصرف
  • آزاده امیرخانی*، رضا طجرلو صفحات 117-131
    یکی از مهم ترین چالش های ایجاد شده در طول سال های اخیر، چگونگی حفاظت از محیط زیست در برابر اقدامات و عملیات نفتی است. با عنایت به آثار مخرب ناشی از این عملیات، نهادهای مسیول این صنعت در تلاش اند به منظور کاهش ریسک های زیست محیطی اصل پیشگیری را بر درمان اولویت بخشند و بر اقدامات پیشگیرانه تاکید کنند. این پژوهش به شیوه ی توصیفی تحلیلی بر آن است تا از طریق واکاوی الزامات و اقدامات پیشینی پیمانکار در قانون و قرارداد و تبیین ماهیت ضوابط زیست محیطی از طریق ارجاع به قوانین و مقررات ملی زیست محیطی، ارجاع به رویه های بین المللی و استانداردهای بین المللی و ارجاع به روش قانون ملی و رویه های بین المللی، همچنین اقدامات قانونی و شروط قراردادی ازجمله مطالعات امکان سنجی، ضوابط مرتبط با مناطق حفاظت شده، اقدامات مقتضی در شرایط اضطراری، مدیریت پسماند و پاک سازی، بیمه و شروط ضمنی قراردادی از جمله تنظیم و رعایت کدهای زیست محیطی، ساز و کارهایی موثر بر کاهش روند آلودگی ها ارایه گردد.
    کلیدواژگان: قراردادهای بالادستی نفتی، شروط زیست محیطی، کدهای رفتاری، مطالعات امکان سنجی، اقدامات پیشینی
  • امید محمدی نیا، علی ساعت چی* صفحات 133-146
    در پژوهش حاضر به تحلیل حقوقی اقتصادی تضمینات قراردادی پرداخته شده است؛ توضیح آن که تضمینات قراردادی مناسب ترین ابزار در جهت مقابله با تخلف طرف مقابل از انجام تعهدات قراردادی است به همین منظور، دریافت کنندگان کالا و خدمات به دنبال تضمینات قراردادی مناسب در این زمینه هستند. موضوعی که برپایه مولفه های تحلیل اقتصادی چون عقلانیت، ابزاری مبتنی بر ترجیحات، حداکثرسازی مطلوبیت، تیوری بازی ها و کارایی فنی و تخصصی بخش جداناپذیر رفتار کارگزار اقتصادی در محیط بازار است. در یک بررسی کلی، تضمینات موجود در قرارداد به تضمینات ناظر به اجرای تعهد و تضمینات مربوط به زمان پس از اجرای تعهد تقسیم می شود. تضمین مربوط به زمان اجرای تعهد؛ بیشتر در قالب وجه التزام عدم اجرا و یا تاخیر تعهدات قراردادی ویا در قالب ضمانت اشخاص ثالث متجلی می گردد. همچنین تضمینات مربوط به کارکرد مبیع یا خدمات ارایه شده؛ شامل تضمین مربوط به گارانتی و وارانتی است. پژوهش حاضر؛ ضمن مطالعه ی انواع تضمینات در قراردادها به این نتیجه دست یافته که اصولا نه تنها از نقطه دیدگاه حقوقی و اقتصادی از منظر اقتصادی هرچه اراده متعهدله در گزینش و تعیین دامنه ضمانت اجرا تاثیر بیشتری داشته باشد و در لحظه انعقاد قرارداد متعهدله بتوانداراده خود و نه قانون را بر قراردادحاکم کند ضمانت اجراها به دلیل آنکه توان تامین ترجیحات را بیشتر دارند کارامدترند. علاوه براین در قراردادهای کالا محور تضمین گارانتی و وارانتی و براساس نظریه بازی ها بیشتر می تواند بازی همکارانه را محقق سازد
    کلیدواژگان: تضمینات قراردادی، وجه التزام، گارانتی، وارانتی، تحلیل اقتصادی
  • رئوف سیاری*، بهرام تقی پور صفحات 147-162
    در عصر کنونی، در بازار بورس و اوراق بهادار کشورها، یکی از سازکارهای حمایت از سرمایه گذاران، افشای اطلاعات شرکت های بورسی است. با توجه به اهمیت این موضوع در نظام اقتصادی ایران، مقاله کنونی با روش توصیفی-تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای به بررسی مفهوم، محدوده موضوعی، مبانی نظری، اصول، چالش ها و موانع افشای اطلاعات شرکت های بورسی در ایران و چند کشور دیگر پرداخته است. بررسی های این مقاله دلالت بر دارد از میان مبانی نظری متعدد بیان شده برای مبنای افشای اطلاعات، حمایت از سرمایه گذاران به عنوان مهمترین مبنای قانونی به شمار می آید. همچنین افشای اطلاعات شرکت-های بورسی از اصول متعددی چون اصل افشای به موقع اطلاعات، اصل صحت اطلاعات و اصل قابل درک بودن اطلاعات، تبعیت می نماید. با وجود اینکه این اصول در نظام حقوقی ایران تصریح شده یا از قوانین موجود، قابل استنباط است، اما افشای اطلاعات در عمل با چالش ها و موانع متعددی، همچون اعمال نظام طبقه بندی اطلاعات از سوی برخی شرکت ها، اجتناب از ورود ضرر به شرکت و تعارض منافع مدیران، مواجه است که در برخی موارد، موجب عدم رعایت کامل اصول افشای اطلاعات می-شود. علاوه بر این، عدم رعایت برخی از اصول، در نظام حقوقی ایران، فاقد ضمانت اجرای کافی بوده و یا ضمانت اجرای مبهمی دارد.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات، افشای به موقع، صحت اطلاعات، قابل درک بودن، تعارض منافع
  • لیلی نیاکان*، فاطمه عطاطلب صفحات 163-185

    موسسات ‏بیمه با جبران خسارت های مالی موجب تضمین رشد اقتصاد ملی گشته و تداوم برنامه ریزی توسعه‎ اقتصادی کشور را میسر می سازند. همچنین نقش ویژه‎ای در سیاست های پولی و اعتباری کشور ایفا نموده و با تمرکز سرمایه های‎ ملی به ‎صورت حق بیمه و ایجاد ذخیره های ‎فنی، درعمل امکانات بالقوه سرمایه گذاری های کلان را در مجاری مختلف اقتصادی فراهم‎می آورند. نظارت بر عملیات‎بیمه در فرایند رشد و پیشرفت‎ اقتصادی حضوری محوری داشته و توسعه عملیات‎ بیمه پیوند نزدیکی با کیفیت اعمال نظارت دارد. لذا ایجاد ساختاری که در آن اهداف و عملکردها شفاف و به طور مناسب ارایه‏ می‏ شوند و درمواقع لزوم متناسب با ضعف بیمه گر/سیستم اقدام‎ می‎کند، حیاتی است. در این پژوهش، ضمن بررسی مبانی‎ نظارت و تنظیم‎ گری در صنعت ‎بیمه، چارچوب ساختاری و نهادی ناظر بیمه ‎ای در کشورهای ‎منتخب مطالعه شده و اختیارات و مسیولیت‏های این نهادها در راستای نظارت و تنظیم‎گری موثر بررسی و مقایسه شده ‎است.نتایج نشان ‎می‏دهد؛ منطق مقررات گذاری در بخش بیمه به طور کلی، حمایت از منافع بیمه شدگان، ارتقای ثبات‎بازار بیمه و جلوگیری از رفتار نامناسب بیمه گران است. نظارت بر عملکرد شرکت های‎بیمه در شاخه های متعدد فنی، اقتصادی و حقوقی قابل‏ طرح است که حوزه‎ هایی نظیر کنترل شرایط تاسیس، اعطا و ابطال مجوز فعالیت، سازگاری شرایط ‎عمومی بیمه نامه ها با قوانین، کنترل امور فنی و مالی ازمنظر حقوقی، کنترل نحوه ‎پرداخت خسارت ها و تصفی ه‎حساب ها را شامل ‎می‎شود. برخورداری از قدرت کافی، حمایت قانونی و منابع مالی؛ برخورداری از استقلال عملیاتی به ‎ویژه از نهادهای سیاسی و بیمه گران؛ پاسخگویی و شفافیت در کارکردها و اختیارات؛ امکان استخدام، آموزش و حفظ نیروی ‎انسانی کافی؛ میزان کارایی ‎بازار و میزان دسترسی به اطلاعات از مهم‎ترین پیش شرط‎ های اثربخشی‎ نظارت است.

    کلیدواژگان: نظارت، تنظیم گری، ساختار، استقلال عملیاتی، پاسخگویی
  • حیدر پیری* صفحات 187-200
    پیش بینی قاعده حقوقی برای هر وضعیت و موقعیت تصورپذیری امری محال است. هیچ قانونگذاری نمی تواند مدعی باشد که راه-حل تمامی موضوعات و قضایای حقوقی را در متن قوانین پیش بینی نموده و در هیچ فرضی دادرس برای حل و فصل اختلافات، با خلا حقوقی، ابهام، اجمال یا سکوت قانونی روبرو نمی شود. این امر در حقوق بین الملل سرمایه گذاری نیز در بند 2 ماده 42 کنوانسیون ایکسید مورد اذعان قرار گرفته است. مطابق مقرره فوق، دیوان داوری مکلف به صدور حکم و حصل و فصل دعواست و نمی تواند به بهانه نبود حکم، اجمال، ابهام و سکوت قانون، از صدور رای استنکاف نماید. از زمان تشکیل دیوان داوری ایکسید و سایر محاکم معاهده ای سرمایه گذاری، از روش ها و مقولات متفاوتی برای مقابله با فروض فوق استفاده شده، که بارزترین آنها توسل به استدلال قیاسی است. علیرغم سکوت محاکم فوق در بیشتر موارد در خصوص توسل به قیاس در روش شناسی، قیاس نقش مهمی در داوری معاهدات سرمایه گذاری، به مثابه ابزاری برای رفع سکوت، تعیین معنای مفاد معاهدات، روشن نمودن محتوای قواعد و ابهام و اجمال مفاهیم، قواعد و اصول حقوق بین الملل سرمایه گذاری و شناسایی قاعده حقوقی ایفا می نماید. مقاله حاضر، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی نقش این روش اساسی استدلال حقوقی در تصمیمات مراجع حل اختلاف سرمایه گذاری، می پردازد.
    کلیدواژگان: قیاس، استدلال حقوقی، خلا حقوقی، ایکسید، معاهدات سرمایه گذاری
|
  • Maryam Abbasi Avval, Mansour Amirzadeh Jirkoli *, MohamadAli Saeidi Pages 1-16

    Due to the fundamental inconsistency of some judicial and criminal procedures on social phenomena in Islam and the West, the unique capacity of Islamic jurisprudence in formulating and expanding the legal aspects of phenomena and the need to pay attention to indigenous knowledge, action research and research, the present study is a systematic effort to Investigating the emerging phenomenon of misleading commercial propaganda and finding a ground for a jurisprudential and indigenous approach to deal with this phenomenon. The results of qualitative meta-analysis of more than two decades of research in this field showed that these advertisements are in four basic misleading dimensions due to information deletion, Misleading due to semantic ambiguity, misleading due to comparison of characteristics, and misleading due to non-fulfillment of claim are realized by different theories in psychology, linguistics, and social sciences. It was also found that the Islamic jurisprudence has both preventive and productive capacities to deal with this phenomenon. Accordingly, a four-step conceptual model of legislation was proposed in the all stages of which the Islamic jurisprudence has theoretical capacities which can be manipulated and used.

    Keywords: misleading claim, Semantic seduction, Advertisement, contextualization, jurisprudence
  • MohammadReza Pasban, Abbas Toosi, Maryam Alimohammadi *, Ebrahim Abdipour Pages 17-35

    Payment systems are the most essential part of any country's economic and monetary infrastructure, and their performance is vital to the rapid and effective settlement of transactions as well as the safe transfer of funds across the economy. This system also improves efficiency and economic system stability in the national and international levels. The report of the core principles of systemically important payment systems of the International Committee on Payment and Settlement Systems (CPSS) of the Bank for International Settlements (BIS), known as the "CPSS" document includes ten legal and economic principles governing the processes of payment systems.This document is now strongly reflected in international law and economic systems, and it has been used and developed in a wide range of fields, including payment systems, central bank strategies, and supervisory policies in various countries around the world. This research, for the first time, provides the necessary foundation for applying, adapting, and evaluating all types of payment systems in Iran within the framework of these principles by introducing and briefly explaining these principles, as well as their legal and economic aspects. In this way, we can see the advancement and development of internal payment systems following the most recent international payment law standards and norms.

    Keywords: Payment System, legal principles, economic or procedural principles, Central Bank, CPSS document
  • Sadgh Safari, Seyed Mahdi Seidzadeh Pages 37-52

    Regarding the handling of economic crimes, special courts to deal with the crimes of those who disrupt the country's economic system were established in a number of provinces in 2017. The rules of proceedings foreseen for these courts are in many cases contrary to the principles and bases of the usual proceedings in the handling of other crimes. It seems that one of the justifications for forming such courts is the character of economic criminals, which challenges the handling of macro-economic cases in normal courts. In this article, the authors examined the attitude of three groups of society's elite regarding the influence of the personality of white-collar criminals in predicting differential proceedings in these courts. 158 law professors, 312 lawyers and 421 judges were selected as a statistical sample using a judgmental method. The questionnaire of this research was designed as a researcher with closed-ended questions inspired by the 5-point Likert scale, and the data was analyzed and tested using SPSS version 22 software (Kruskal-Wallis). The result of the research showed that among the statistical groups, judges were more than other elite groups, they believed in the influence of the personality of economic criminals in predicting the differential trial of economic crimes.

    Keywords: Disruption in the economic system, crimes of nobles, Economic crimes, differential proceedings, white collar criminals
  • Maryam Pazhoomand *, Jafar Nory Yoshanloey Pages 53-65

    Competition law, which governs the economic activities of entities operating in commercial and economic markets, is now facing a new challenge with the emergence of cryptocurrencies. While adhering to the philosophy of competition rules and the economic nature of these markets, it becomes necessary to conduct a legal analysis of the Bitcoin market from a competition perspective in order to identify various forms of anti-competitive behavior. In such cases, the application of competition rules and corresponding penalties needs to be tailored to the market structure. The occurrence of anti-competitive behaviors is possible in new formats, which should be taken into consideration when assessing market structure.One of the most significant forms of anti-competitive behavior is the abuse of dominance, which includes selfish strategies and the 51% attack. By manipulating the original blockchain and compromising the decentralized nature of Bitcoin, this behavior not only violates the principle of fair competition but also leads to market failure. A dominant position can also arise through mergers and monopolies involving dominant equipment. Additionally, algorithmic collusion, which involves altering the algorithm and creating a fork, represents a distinct form of cartel practice that enables the 51% attack. Attacks themselves constitute another form of collusion in this market, further complicating the competition landscape.Considering the self-regulatory nature and global structure of the Bitcoin market, competition rules and entities involved face the challenge of defining governance authority while accounting for the difficulties of imposing penalties due to anonymity criteria. Establishing an effective and productive relationship with developers is crucial for the safe application of competition rules in the market. Furthermore, it is possible to enforce competition law on registered agencies that operate as legal entities in compliance with local legal frameworks.

    Keywords: Bitcoin, competition law, dominance of selfish mining, algorithmic collusion, 51% attack
  • Hamid Afkar *, M. Abedi Pages 67-79
    Objective

    The bodily damages supply Fund has been established to protect the victims of vehicle accidents in order to be responsible for compensating the bodily injuries of the victims together with the insurance institution. Although several legal and jurisprudential principles justify the need to establish this fund, but maintaining the fund's position in society based on jurisprudential and legal criteria is not enough and examining the economic efficiency and desirability of the establishment strengthens its social foundation; Therefore, in this study, an attempt is made to assess the efficiency of the bodily damages supply Fund from the perspective of economic analysis of law and its economic justification.Research

    Method

    The present research method is analytical and descriptive.

    Findings

    Adopting new financing methods of compensation requires the establishment of legal institutions based on economic analysis studies. The economic analysis of a legal entity means the use of economic tools and ideas in the process of legal analysis to inject economic data into the body of the legal system to maintain the dynamism and desirability of the institution. Planning the operation of the bodily damages supply Fund in the form of the cost-benefit principle and various efficiency criteria justifies the need for the survival of the institution and increase social welfare and the evaluation of the function of the bodily damages supply Fund in the light of economic theories leads to the strengthening of the foundation of the fund based on the economic analysis of rights.

    Conclusion

    The benefit of having social security and removing the feeling of dissatisfaction resulting from the violation of the security duty of the government covers the cost of establishing the fund based on the cost-benefit principle. Although it is difficult to match the efficiency of the fund with the Pareto efficiency criterion, the difficulty of justifying most of the social and legal institutions with the said criterion makes the lack of economic efficiency of the fund negligible, based on the said criterion. Identifying the economic optimality of a legal entity based on the Caldor-Hicks criterion requires a comparison of efficiency in the assumption of the existence or absence of that entity and the superiority of its benefits. Placing the bodily damages supply Fund in the format of utilitarianism theory instills a feeling of pleasure more than pain and suffering to the society, and despite the apparent conflict of the efficiency of this institution with the Posner criterion, the possibility of quick recovery of economic power and achieving a sense of social security is a great help to maximize social wealth. Doing public duty arising from the thinking of distributive justice in compensating damages and providing the basis for social growth and excellence resulting from the good governance of the welfare state also justifies not only the role and position of the bodily injury fund in compensating for traffic accidents, but also strengthens the idea of expanding compensation funds in non-traffic accidents.

    Keywords: Bodily damages supply Fund, Economic Analysis, Economic Efficiency Bodily Injury Fund, Social Welfare Theory, Wealth Maximization
  • Mahsa Robati, Rahim Pilvar *, Hossien Javar Pages 81-94

    Non-opposability is a sanction that came from French law to Iranian law and has taken examples in Iran's law, judicial procedure and legal doctrine. The flow of this sanction is where the rules protecting the rights of third parties, such as the need to register and publish or comply with the form, etc., in creating legal elements such as a contract, are not observed by the persons involved such as the parties to the contract. In Iranian law, this sanction is included among sanctions and legal situations such as nullity, lack of Influence and Mora’a and it raises the question that how efficient are these sanctions and legal situations for non-observance of the rules protecting the rights of third parties compared to non-opposability?Since efficiency is a basic concept in economics, which has several criteria for its evaluation, this research, using the efficiency evaluation criteria in economics, describes and analyzes the non-opposability from an economic point of view and in comparison with other sanctions and legal situations in Iran's laws.The result of this research is the economic efficiency of the non-opposability, among other sanctions in Iranian law, from the point of view of Pareto and Kaldor-Hicks efficiency criteria, relation to the situation of non-compliance with the rules protecting the rights of third parties.

    Keywords: non-opposability, inopposability, economic analysis of law, economic efficiency, Sanction
  • Jalil Ghanavati, Yadollah Dadgar, Mohammadali Rezapoor Akerdi * Pages 95-115

    Nowadays, consumer contracts, which contain a wide range of contracts, are made in the standard form predominantly. Despite their economic benefit, these contracts have bad result for the consumer, In such a way that the trader, with exploitation of his superior position, arrange an unfair contract to his advantage and to the detriment of the consumer.The law can not be passive against this injustice but legal mechanisms to deal with unfair and one-sided terms of consumer contracts are inefficient, because that provisions, according to the neoclassic economics, believe that informational Asymmetry and Inequality are the main cause of unfair consumer contracts, And so, uses information disclosure strategies as the basic tool to solve the problem of unfair terms of consumer contracts, this approach need to be reviewed and changed. This new approach is taking the advantage of the findings of "behavioral law and economics". Accordingly, the main problem of consumer contracts lies not only in the information asymmetry between the consumer and the trader, but also in the consumer’s real perception and decision-making processes that are affected by cognitive biases and errors. in this article, we will show in a descriptive-analytical way that the EU law approach, which includes the most detailed and advanced regulations in this field, as well as the consumer protection regulations in Iranian law, are based on the information paradigm, derived from neoclassical economics insights and failed in fair and equitable consumer contracts conclusion.

    Keywords: behavioral law, economics, neoclassic economics, economic analysis of law, standard terms
  • Azadeh Amirkhani *, Reza Tajalou Pages 117-131
    One of the most important challenges created in recent years is how to protect the environment against oil operations. Considering the harmful effects caused by this operation, the responsible institutions of this industry are trying to prioritize prevention over treatment in order to reduce environmental risks and emphasize preventive measures. One of the most important challenges created in recent years is how to protect the environment against oil operations. This research, in a descriptive and analytical manner, aims to analyze the requirements and previous measures of the contractor in the law and contract and explain the nature of environmental regulations by referring to national environmental laws and regulations, referring to international procedures, and international standards. International and international standards and references to national law and international procedures, as well as legal measures and explicit and implicit contractual terms, including feasibility studies, regulations related to protected areas, appropriate measures in emergency situations, waste management, and cleaning, and insurance, provide effective mechanisms to reduce pollution trends.
    Keywords: Upstream Oil Contracts, Environmental conditions, Codes of Conduct, Feasibility Studies, Previous actions
  • Omid Mohammadinia, Ali Saatchi * Pages 133-146
    The topic of this research is about legal-economic analysis of contractual securities. Contractual securities are the most appropriate tool against violation of contractual obligations by the other party. Consumers of goods and services seek appropriate securities. This seeking is based on modules of economic analysis like mentality, tools of preferences, maximization of appropriateness, game theory, and technical and skilled efficiency, which is an integral part of an economic agent in the market. Generally speaking, the existing securities in a contract are securities related to the time after execution of an obligation and related to the execution of a obligation. The former is more in the framework of performance bond of non-execution or delay in contractual obligation and or in the framework of third party’s securities. Also, securities of services or objects of sale are related to guarantees and warranties. In this research, sorts of securities in contracts are examined. In conclusion, from an economical and legal point of view, the more effective the will of oblige in the selection and determination of security and rule of will instead of the law, the more efficient the securities. Consequently, these securities are efficient, due to better-providing preferences. Moreover, product-oriented contracts, guarantees, and warranties based on game theory could fulfill cooperative games. The integration of all sorts of contractual securities is possible and necessary.
    Keywords: Contractual securities, performance bonds, Guarantee, warranty, Economical analysis
  • Rauf Sayyari *, Bahram Taghipour Pages 147-162
    In the current era, in the stock exchange of countries, one of the mechanisms to support investors is the disclosure of information of stock companies. Considering the importance of this issue in Iran's economic system, the current article, with a descriptive-analytical method and based on library studies, examines the concept, subject scope, theoretical foundations, principles, challenges and obstacles of information disclosure of listed companies in Iran and several Another country has investigated. The investigations of this article indicate that among the many theoretical bases expressed for the basis of information disclosure, the protection of investors is considered as the most important legal basis. Also, information disclosure of stock companies follows several principles, such as the principle of timely disclosure of information, the principle of correctness of information and the principle of comprehensibility of information. Although these principles are specified in Iran's legal system or can be construed from existing laws, information disclosure in practice faces many challenges and obstacles, such as the application of information classification system by some companies, avoiding The loss to the company and the conflict of interests of the managers are faced, which in some cases causes the complete non-compliance with the principles of information disclosure. In addition, non-observance of some principles in Iran's legal system lacks a guarantee of sufficient implementation or has a vague guarantee of implementation.
    Keywords: Information Disclosure, timely disclosure, accuracy of information, comprehensibility, Conflict of interest
  • Leili Niakan *, Fatemeh Atatalab Pages 163-185

    By compensating financial losses, insurance institutions guarantee the growth of the national economy and enable the continuation of economic development planning. They also play a special role in monetary and credit policies, and by concentrating national funds in the form of insurance premiums and creating technical reserves, provide the potential possibilities of large investments in various economic channels. Supervision of insurance operation has a central presence in process of economic growth and development, and development of insurance operation is closely related to the quality of supervision. Therefore, it is vital to create a structure in which goals and functions are presented clearly and appropriately, and where necessary, takes action according to the weakness of the insurer/system.In this research, while examining the basics of supervision and regulation in insurance industry, the structural and institutional framework of the insurance supervisor in selected countries has been studied and the powers and responsibilities of these institutions in line with effective supervision and regulation have been examined and compared.The results show that logic of regulation in the insurance sector is to protect the interests of the insured, promote the stability of the insurance market and prevent inappropriate behavior of insurers.Monitoring the performance of insurance companies can be planned in many technical, economic and legal branches that incudes controlling the conditions of establishment, granting and revoking the activity license, compatibility of policies general conditions with laws, control of technical and financial affairs from legal point, control of loss payment and settle accounts. Sufficient power, legal support and financial resources; operational independency especially from political institutions and insurers; accountability and transparency in functions and powers; possibility of hiring, training and maintaining human resources; level of market efficiency and level of access to information are the most important prerequisites for the effectiveness of supervision.

    Keywords: Supervision, regulation, Structure, Operational independency, accountability
  • Heidar Piri * Pages 187-200
    In any legal system, it is not possible to foresee legal rules for every imaginable situation or matter. No legislature can claim that it has predicted codified laws for all legal issues, and that under no circumstances the judge will face non liquet on the ground of brevity, deficiency or silence of law in order to decide disputes. This matter has been acknowledged in article 42 (2) of the International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID Convention), according to which, ‘‘The Tribunal may not bring in a finding of non liquet on the ground of silence or obscurity of the law’’. Hence, the arbitrator has to issues an award. He, on the pretext of the silence of or obscurity of law in the matter, or its brevity, cannot refrain from doing so. Since the establishment of the ICSID under the Convention on the settlement of investment disputes between states and nationals of other states and other investment treaty arbitrations, different methods have been used to fill gaps, ambiguity and brevity of the laws, the most obvious of which is analogical reasoning. Although the Court, in most cases, has been silent about resorting to analogy in its methodologies; it is suggested that analogy plays an important role in the arbitration of ICSID and other investments treaties, as a means of filling gaps, determining the meaning of the provisions of the treaties, eliminating the ambiguity and brevity of the concepts, rules and the principles of international investment law, as well as identifying the legal rule governing each cases. This article, while using the descriptive-analytical method, is focused on analyzing the role analogy as a basic method of legal reasoning in the judicial award of investment disputes tribunals.
    Keywords: analogy, legal reasoning, Non Liquet, ICSID, Investment Treaties