فهرست مطالب

مجله مدیریت دارایی و تامین مالی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا راعی، علی نمکی*، حسین عسکری راد صفحات 1-30
    اهداف

    در این پژوهش به اندازه گیری و تجزیه شاخص ریسک سیستمی با استفاده از نظریه ارزش فرین در بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (1392-1400) توجه شده است. این شاخص به دو بعد: ریسک کلی بانک (ریسک دنباله) و ارتباط بانک با سیستم در شرایط بحران مالی (پیوند سیستمی) تجزیه شده است.

    روش

    با استفاده از رگرسیون اتورگرسیو با وقفه توزیعی، رابطه بین ریسک سیستمی و ابعاد آن با ویژگی های بانک ها و رابطه بین ارزش افزوده اقتصادی بانک ها و ریسک های مختلف مالی ازجمله ریسک سیستمی محاسبه شده، بررسی شده است.

    نتایج

    مطابق نتایج پژوهش، بانک های پست بانک، تجارت و صادرات به ترتیب بیشترین و بانک های کارآفرین و اقتصاد نوین کمترین مقدار ریسک سیستمی را دارد. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که با افزایش اندازه بانک، ریسک سیستمی و ریسک دنباله آن که مختص هر بانک است، کاهش و شاخص پیوند سیستمی افزایش می یابد. بین ارزش افزوده اقتصادی بانک ها، نسبت سرمایه نظارتی به دارایی موزون شده به ریسک اعتباری و شاخص ریسک سیستمی رابطه مثبت و معنادار و بین ارزش افزوده اقتصادی بانک ها و متغیرهای نسبت سرمایه پایه به دارایی موزون شده به ریسک عملیاتی، خالص منابع پایدار و ریسک نرخ بهره رابطه منفی و معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: ریسک سیستمی، پیوند سیستمی، ریسک دنباله، ارزش افزوده اقتصادی
  • محمدمبین شفیعی ناطق، محمدامین رشیدی، محمد توحیدی* صفحات 31-56
    اهداف

    نبود اطمینان محیطی و شدت رقابت در بازار های جهانی، شرکت ها و مجتمع های پتروشیمی را با چالش ها و ریسک های راهبردی متعددی مواجه کرده است. ریسک های راهبردی، ریسک هایی هستند که نظام راهبردی را بی تعادل می کنند و تاثیر منفی چشمگیری بر صنعت می گذارند. هدف این پژوهش، طراحی مدلی برای شناسایی و سطح بندی ریسک های راهبردی مالی در صنعت پتروشیمی است که مانع از تحقق اهداف راهبردی شده می شود و به شکل همه جانبه و کلان بر تمامی اجزا و ابعاد صنعت تاثیر می گذارد.

    روش

    بدین منظور ابتدا از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 نفر از خبرگان و فراترکیب مطالعات پیشین، داده های اولیه گردآوری شد. سپس با استفاده از روش تحلیل مضمون داده ها در سه لایه مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر طبقه بندی شدند. در ادامه، با استفاده از مضامین سازمان دهنده شناسایی شده که عبارت است از: ریسک تحریم های مالی، تصمیمات موثر مالی دولت، اعتباری، نقدینگی، مالی حوزه تولید، اقتصاد کلان، بیمه و پوشش ریسک، بازار محصول و رقابت و مدیریت عالیه (راهبردی) پرسشنامه مدل سازی ساختاری - تفسیری طراحی شد و با نظرخواهی از 15 نفر از خبرگان صنعت پتروشیمی روابط بین این ریسک ها ارزیابی و بررسی شد.

    نتایج

    در پایان در مدل نهایی که نشان دهنده سطوح ریسک های راهبردی مالی در صنعت پتروشیمی است، ریسک تحریم مالی به عنوان پرنفوذترین متغیر در مبنایی ترین سطح معرفی شده است.

    کلیدواژگان: صنعت پتروشیمی، ریسک راهبردی مالی، تحلیل مضمون، مدلسازی ساختاری تفسیری
  • سید حسین حسینی، محمدحسن ابراهیمی سرو علیا*، میثم امیری، مسلم پیمانی فروشانی صفحات 57-82
    اهداف

    امکان بازخرید واحد های سرمایه گذاری صادرشده از سوی صندوق یک ویژگی شاخص صندوق های سرمایه گذاری مشترک با سرمایه باز است که این صندوق ها را در معرض ریسک نقدینگی قرار می دهد. چالش اصلی مدیریت نقدینگی این صندوق ها، تامین وجه نقد هنگام بروز بحران و مواجهه با تقاضاهای بازخرید بیش از انتظار است. در چنین شرایطی ممکن است صندوق قادر به فروش دارایی ها با سرعت کافی بدون تجربه ارایه تخفیف های زیاد نباشد. تحت فشار قرارگرفتن صندوق برای تامین مالی و فروش دارایی ها تاثیر منفی بر قیمت دارایی های صندوق های مشابه در بازار خواهد داشت که با بروز مارپیچ تنزلی قیمت در این دارایی ها به هجوم به سایر صندوق ها با دارایی های مشابه منجر می شود و تاثیری منفی بر کل بازار می گذارد؛ بنابراین مدیریت یکپارچه ریسک نقدینگی امری حیاتی برای این صندوق ها و کل سیستم مالی است. هدف پژوهش حاضر، دستیابی به چارچوبی منسجم در حوزه نظارت و مدیریت ریسک نقدینگی صندوق های سرمایه گذاری مشترک با سرمایه باز است

    روش

    برای این منظوراین پژوهش با استفاده از راهبرد پژوهشی نظریه پردازی داده بنیاد، با پشت سر گذاشتن مراحل مختلف کدگذاری و راهبرد دلفی در استفاده از نظر نخبگان چارچوبی، برای نظارت بر مدیریت ریسک نقدینگی شامل خط مشی ها، زیرساخت ها و روش ها ارایه می کند.

    نتایج

    خط مشی و سیاست ها، زیرساخت ها و روش های مناسب به عنوان سه مقوله اصلی این چارچوب شناخته می شوند. در این پژوهش برای هر مولفه با مطالعه رهنمودهای بین المللی، قوانین نظارتی در اروپا و آمریکا و نظرخواهی از خبرگان، کدهای بااهمیت احصا شده است.

    کلیدواژگان: صندوق های سرمایه گذاری مشترک، مدیریت ریسک نقدینگی، ابزارهای مدیریت ریسک نقدینگی
  • سید رسول حسینی، امین حاجیان نژاد*، حمیدرضا گنجی صفحات 83-108
    اهداف

    در این پژوهش تحلیل حساسیت شاخص ورشکستگی نسبت به متغیرهای مالی در طول چرخه عمر شرکت ها با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو بررسی شده است.

    روش

    به منظور اندازه گیری ریسک ورشکستگی از مدل ورشکستگی تعدیل شده آلتمن استفاده شد. برای شبیه سازی مقادیر  مدل تعدیل شده آلتمن، توزیع احتمالی هر یک از شاخص های مدل تعدیل شده آلتمن براساس داده های تاریخی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 الی 1400 تعیین و به کمک این توزیع ها تعداد 10000 مورد برای شاخص ورشکستگی در هر چرخه عمر شبیه سازی شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از این شبیه سازی نشان دهنده آن بود که شاخص ورشکستگی در تمامی مراحل عمر شرکت به استثنای مرحله افول نسبت به شاخص های سود قبل از کسر بهره و مالیات به کل دارایی ها (X3)، ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام به ارزش دفتری کل بدهی ها (X4) و فروش به کل دارایی ها (X5) حساسیت زیاد و نسبت به شاخص های سرمایه در گردش به کل دارایی ها (X1) و سود انباشته به کل دارایی ها (X2) حساسیت کمتری دارد.

    کلیدواژگان: ریسک ورشکستگی، چرخه عمر شرکت، مدل تعدیل شده آلتمن، شبیه سازی مونت کارلو
  • پریسا اسماعیل پور، باقر عسگرنژاد نوری*، قاسم زارعی، الله یار بیگی فیروزی صفحات 109-130
    اهداف

    شرکت ها با توجه به ویژگی های خاص خود، با هزینه های تعدیل متفاوتی مواجه می شوند و درنتیجه با سرعت های متفاوتی به سمت اهرم هدف حرکت می کنند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تطبیقی عوامل موثر بر سرعت تعدیل ساختار سرمایه در بین شرکت های خدماتی و تولیدی بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    برای آزمون فرضیه ها از اطلاعات 137 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1398-1392 استفاده شد. پس از محاسبه متغیرهای پژوهش، برای آزمون فرضیه ها الگوی رگرسیون داده های ترکیبی به کار گرفته شد. به منظور انتخاب از بین روش های الگوهای رگرسیونی ترکیبی و الگوی داده های تابلویی از آزمون  Fلیمر استفاده و روش داده های تابلویی انتخاب شد و نتایج آزمون هاسمن هم استفاده از الگوی اثرات ثابت را تایید کرد.

    نتایج

    نتایج نشان دهنده آن بود که سرعت تعدیل ساختار سرمایه صنایع تولیدی بزرگ تر از شرکت های خدماتی است. سرعت به دست آمده برای شرکت های خدماتی 73 درصد و صنایع تولیدی 85 درصد است که نشان دهنده سرعت زیاد تعدیل ساختار سرمایه است که در کاهش احتمال وقوع بحران های مالی ناگهانی در اقتصاد موثر است.

    کلیدواژگان: سرعت تعدیل ساختار سرمایه، ساختار سرمایه بهینه، اهرم هدف، شرکت های خدماتی، صنایع تولیدی
  • اکرم تفتیان*، رقیه بذرافشان پور صفحات 131-154
    اهداف

    احساسات سرمایه گذار به باورهای ذهنی سرمایه گذاران درباره جریان های نقدی و ریسک های سرمایه گذاری مربوط می شود. این نوع احساسات تاثیر ثابتی بر قیمت سهام دارد. عوامل مالکیتی و حاکمیتی ممکن است نقش حیاتی در گزارش ریسک شرکت ها ایفا کند؛ زیرا گزارش سالانه از سوی مدیران برای صاحبان سهام آماده می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ریسک مالی شرکت بر احساس ریسک گزارش های سالانه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به اجرا درآمده است.

    روش

    به منظور آزمون فرضیه های پژوهش تعداد 130 شرکت در فاصله زمانی سال های 1387 تا 1399 به عنوان نمونه انتخاب و با استفاده از روش رگرسیون داده های تابلویی ایستا و پویا تحلیل شد. برای ارزیابی ریسک مالی شرکت از معیارهای اهرم مالی، اندازه شرکت و نسبت جاری و به منظور اندازه گیری احساس ریسک گزارش های سالانه از روش فراوانی واژگان استفاده شده است.

    نتایج

    متغیرهای اهرم مالی و نسبت جاری تاثیر مثبت و معنا دار بر احساس ریسک گزارش های سالانه دارند؛ در حالی که تاثیر متغیر اندازه شرکت بر احساس ریسک گزارش های سالانه به صورت منفی و معنی دار است. نتایج این پژوهش نشان داد که علاوه بر لحن ریسکی کلمات و جملات در شرح نوشته های صورت های مالی، اعداد و ارقام صورت های مالی هم بر احساس ریسک سرمایه گذاران اثرگذار است. یافته های این پژوهش در درک رفتار سرمایه گذاران، کمک به کاهش رفتارهای غیر عقلایی و تصمیم گیری بهینه آنها مفید واقع می شود.

    کلیدواژگان: احساس ریسک، افشای اطلاعات، رویکرد ایستا و پویا، ریسک مالی
|
  • Reza Raei, Ali Namaki *, Hossein Askarirad Pages 1-30

    In this study, systemic risk index (β) was measured and decomposed by using the extreme value theory in the banks listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during 2013-2021. This index was divided into two dimensions: total bank risk (tail risk) and link of the bank to the system during the financial crisis (system linkage). Using autoregressive distributed lag (ARDL) regression, the relationships between systemic risk and its dimensions with the characteristics of the banks and the relationships between their economic value-added (EVA) and various financial risks, including systemic risk, were calculated. According to the results, Post-Bank, Tejarat, and Saderat banks imposed the highest systemic risks and Karafarin and Eghtesad-e Novin banks imposed the lowest systemic risks, respectively. The results showed that with increasing the bank size, the systemic and tail risks that are specific to each bank decreased and the systemic linkage increased. There was a positive and significant relationship between the EVAs of the banks and their ratios of regulatory capital to credit risk-weighted assets. Also, there was a negative and significant relationship between the EVAs of the banks and their ratios of core capital to operational risk-weighted assets, net sustainable financial resources, and interest rate risk variables.

    Keywords: Systemic risk, Systemic Linkage, Tail Risk, Extreme Value Theory
  • MohammadMobin Shafie Nategh, MohammadAmin Rashidi, Mohammad Tohidi * Pages 31-56

    Environmental uncertainty and intense competition in global markets have made petrochemical companies and complexes face many challenges and strategic risks. Strategic risks are risks that can unbalance the strategic system and have a significant negative impact on the industry. The purpose of this research was to design a model for identifying and prioritizing financial strategic risks, which prevented realization of strategic goals and affected all components and dimensions of the petrochemical industry. For this purpose, the primary data were first collected through semi-structured interviews with 14 experts and synthesis of previous studies. Then, using thematic analysis, the data were classified into the 3 layers of basic, organizing, and inclusive themes. Using the themes of the organizer, which were risk of financial sanctions, risk of effective financial decisions of the government, credit risk, liquidity risk, financial risk of the production area, macroeconomic risk, insurance risk and risk coverage, and product market risk and competition, a structural-interpretive modeling questionnaire was designed for high (strategic) management risks and the relationships between the risks were evaluated and investigated by asking the opinions of 15 experts from the petrochemical industry. In the end, the risk of financial sanctions as the most influential variable at the most basic level was introduced in the final model that showed the levels of financial strategic risks in the petrochemical industry.

    Keywords: Petrochemical industry, financial strategic risk, Theme Analysis, Interpretive Structural Modeling (ISM)
  • Seyed Hossein Hosseini, MohammadHassan Ebrahimi Sarv Oliya *, Maysam Amiri, Moslem Peymanifurushani Pages 57-82

    The possibility of repurchasing the investment units issued by the fund is a distinctive feature of open-end mutual funds, which exposes these funds to liquidity risk. The main challenge of liquidity management of these funds is providing cash during a crisis and also facing more than expected redemption demands. In such a situation, the fund may not be able to sell assets quickly enough without the experience of offering high discounts. Being pressured to finance and sell assets will have an adverse effect on the price of the fund's assets and similar assets in the market, which can lead to a downward spiral at the price of these assets, leading to the invasion of other funds with similar assets and having an adverse effect on the whole market. Therefore, integrated liquidity risk management is vital for these funds and the entire financial system. The current research aimed to achieve a coherent framework in the field of monitoring and managing the liquidity risk of open-end mutual funds. For this purpose, grounded theory was used through various coding stages. In addition, the Delphi strategy was used for the elites’ opinions, and finally, a framework for monitoring liquidity risk management, including policies, infrastructures, and methods, was presented.

    Keywords: Mutual funds, Liquidity Risk Management, Liquidity Risk Management Tools
  • Seyed Rasoul Hossaini, Amin Hajian Nezhad *, HamidReza Ganji Pages 83-108

    In this paper, analysis of the sensitivity of the bankruptcy index to financial variables during the firm life cycle was investigated using Monte Carlo simulation. To measure bankruptcy risk, Altman's modified bankruptcy model was used. To simulate score ​​of Altman's modified model, the probability distribution of each index of Altman's modified model was determined based on the historical data of the listed firms listed in the Tehran Stock Exchange (TSE) during the years 2011-2021. With the help of these distributions, 10,000 items for the bankruptcy index were simulated in each life cycle. The results of simulations showed that the bankruptcy index had high and low sensitivities to the indicators of working capital to total assets (X1) and accumulated earnings to total assets (X2) compared to the indices of earnings before interest and taxes to total assets (X3), the book value of equity to book value of total liabilities (X4), and sales to total assets (X5) in all stages of the firm life cycle, except for the decline stage.

    Keywords: Bankruptcy risk, Life Cycle, Altman's Modified Model, Monte Carlo simulation
  • Parisa Esmaeilpour, Bagher Asgarnezhad Nouri *, Ghasem Zarei, Allahyar Beigi Firoozi Pages 109-130

    Companies, depending on their specific characteristics, face different capital structure adjustment costs and, as a result, move to their target leverage at different speeds. The purpose of this study is a comparative investigation of factors affecting the speed of capital structure adjustment among service companies and manufacturing industries listed on the Tehran Stock Exchange. To test the hypotheses, the information of 137 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2013-2019 has been used. After calculating the research variables, a panel data regression model was used to test the hypotheses. To choose between the methods of regression data models the Limer F test was used. The panel data model was selected and the results of the Hausman test also confirmed the use of the fixed effects model. The results of the study hypotheses showed that capital structure adjustment speed of manufacturing industries is larger than service companies. The estimated speed is 73% for service companies and 85% for manufacturing industries, which indicates the high speed of adjustment which can reduce the probability of financial crises in the economy.

    Keywords: Capital structure adjustment speed, Optimal capital structure, Target leverage, service companies, Manufacturing Industries
  • Akram Taftiyan *, Roghayeh Bazrafshan Poor Pages 131-154

    Investor sentiments are related to investors' subjective beliefs about cash flows and investment risks. The present study was conducted to investigate the impact of the company's financial risk on the risk sentiment of annual reports in companies listed on the Tehran Stock Exchange. To test the hypothese, 130 companies were selected as the sample between 2008 and 2021 and analyzed using the regression method of static and dynamic panel data. To evaluate the company's financial risk, the criteria of financial leverage, company size, and current ratio were used, and the frequency of vocabulary method was used to measure the risk sentiment of annual reports. The results showed that the variables of financial leverage and current ratio have a positive and significant effect on the risk sentiment of annual reports. However, the size of the company has a negative and significant effect on the risk sentiment in annual reports. The results also showed that in addition to the risky tone of the words and sentences in the description of the financial statements, the numbers and figures of the financial statements also affect the investors' risk sentiment.

    Keywords: Risk Sentiment, Information Disclosure, Static-and-dynamic Approach, Financial risk