فهرست مطالب

میقات حج - پیاپی 118 (زمستان 1400)

فصلنامه میقات حج
پیاپی 118 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی حیدری* صفحات 7-30
    از منظر اسلام، جامعه و نظام اجتماعی مسلمانان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. تحقق بسیاری از آموزه های اسلامی تنها با شکل گیری و قوام و استحکام جامعه اسلامی رخ می دهد. از سوی دیگر، حج به عنوان یکی از دستورات اسلام جایگاه بسیار مهمی در قرآن و روایات اهل بیت: دارد. پژوهش های بسیار انجام گرفته در باب حج، نقش آن را به جایی بسیار فراتر از جنبه عبادی آن می برد. از جمله، حج با ویژگی های خاص خود، می تواند نقش تاثیرگذاری در حفظو تقویت نظام جامعه اسلامی داشته باشد. در این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی به این موضوع پرداخته شده و تاثیر حج بر مولفه های حافظ و تقویت کننده نظام اجتماعی مسلمانان بررسی شده است. پژوهش حاضر نشان می دهد حج، بر نشرو گسترش آموزه های دینی در سطح جامعه تاثیر می گذارد، ارزش های معنوی را در جامعه تقویت می کند، آگاهی مسلمانان را به خصوص نسبت به وضعیت مسلمانان افزایش می دهد، موجب ارتقای فرهنگی جهان اسلام می شود، روابط اجتماعی مسلمانان را گسترش می دهد، همبستگی اجتماعی مسلمانان را تقویت می کند، موجب بهبود پویایی اجتماعی جامعه اسلامی می شود، بر بازنمایی و تثبیت هویت جمعی مسلمانان تاثیر مثبت می گذارد، اعتماد به نفس و عزت نفس مسلمانان را افزایش می دهد، مانع از قشربندی های اجتماعی ناروا در جامعه اسلامی می شود،و موجبات رشد اقتصادی جامعه اسلامی را فراهم می کند. توجه به این نکته مهم است که تاثیرگذاری حج در موارد یادشده، قابل تشکیک و شدت و ضعف است. اگر جامعه اسلامی و مسیولان کشورهای اسلامی با اتحاد و همفکری یکدیگر، در راه بهره برداری از حج اقدام کنند، شاهد افزایش نقش حج در حفظ و تقویت نظام اجتماعی مسلمانان خواهیم بود.
    کلیدواژگان: نظام اجتماعی مسلمانان، تقویت جامعه اسلامی، آثار اجتماعی حج
  • محبوبه پدیدار صفحات 31-71

    همان گونه که در عالم تکوین، بین زن و مرد تفاوتهایی وجود دارد، در مباحث تشریعی از جمله حج، نیز تفاوت هایی میان آنان دیده می شود. این مقاله به طورکامل به بیان موارد مختلف تمایزات احکام زن ومرد در احرام پرداخته است.مهمترین این تفاوت ها عبارتند از: وجوب پوشیدن دو لباس احرام، حرمت پوشاندن سر در حال احرام، منع پوشیدن کفش و جوراب و چیزهای دوخته شده در حال احرام برای مردان و در مقابل زنان نیز از پوشاندن صورت، پوشیدن دست کشو استفاده از زیور آلات غیر متعارف منع شده اند.با نگاهی به تمایزات و تفاوت های بین زن و مرد در انجام این واجب، می توان دریافت که برخی از این تمایزات برگرفته از عفاف زنان و مردان است؛ مانند عدم وجوب پوشیدن لباس احرام، عدم استحباب بلند کردن صدا در هنگام لبیک گفتن و حرمت پوشش جوراب و کفش در حال احرام بر مردان. اما برخی از این تفاوت ها به جهت تفاوت فیزیکی میان مردان و زنان است؛ مانند حرمت زیر سایه قرار گرفتن در حال احرام برای مردان.

    کلیدواژگان: تفاوت احکام، حج، احرام، زن، مرد
  • فاطمه شکیب رخ صفحات 73-95

    اکثر مسلمانان پرجمعیت ترین کشور مسلمان نشین، اندونزی، پیرو مذهب شافعی هستند. مقاله حاضر که به روش تاریخی و شیوه توصیفی گردآوری شد، در پی واکاوی عوامل و بسترهای تاریخی گسترش مذهب شافعی در اندونزی بوده، تا علل دخیل در فراگیری مذهب نامبرده را بازنمایی و نقش وزین عامل شاخص را شناسایی کند. نتایج این بررسی نشان می دهد در مرحله نخست، گسترش جهانی فقه شافعی در زمان مواجهه اندونزیایی ها با اسلام، با نقش سازنده بازرگانان و مبلغان مسلمان، خاصه مبلغان ایرانی، در انتقال اندیشه های صوفی منش و شافعی نگر اثربخش گردید. در مرحله دوم، تداول ارتباط حجاج اندونزیایی با شهر مکهو نگرش تقدس گرایانه و ماورایی مردم اندونزی به این سفر، که با اخذ بایسته های فرهنگی، معنوی، علمی حج همراه بود، عامل شاخص دریافت گرایش های صوفیانه و رواج فقه شافعی در اندونزی گشت. افزون بر مسایل مطرح، که مرهون پیش زمینه فرهنگی و دینی پیشین مردم مجمع الجزایر، یعنی گرایش های بودایی و هندوییسم، بود تلاش دانشوران و روحانیون در تاسیس مدارس و احزاب به منظور گسترش آموزه های تصوف به سرانجام رسید و از برآیند پیوستگی و تشابه ذاتی تصوف ومذهب شافعی، ماندگاری این مذهب در طی قرون متمادی در اندونزی حاصل شد.

    کلیدواژگان: اندونزی، مجمعالجزایر، اسلام، مذهب شافعی، تصوف، حج
  • زهرا بهجتی پور *، هادی یعقوب زاده صفحات 97-116

    سیره پیامبرخدا(ص) علاوه بر آنکه الگویی برای زندگی مسلمانان است، در مباحث فقهی نیز به عنوان حجت و دلیل مورد استناد قرار گرفته است؛ از این رو، ایمه(علیهم السلام) با استناد به سیره آن حضرت علاوه بر معرفی آن به عنوان الگوی عملی در زندگی انسان ها، به تبیین احکام فقهی نیز پرداخته اند. برای بررسی این موضوع، استنادات ایمه(علیهم السلام) به سیره پیامبرخدا(ص) در برخی از مسایل حج مطالعه شد. پرسش اصلی پژوهش پیش رو این است که سیره پیامبرخدا(ص) در بیان احکام فقهی حج از سوی ایمه: چه نقش وکاربردی داشته است؟ در راستای پاسخ به این پرسش، داده های مرتبط به روش کتابخانه ای گردآوری و با روش توصیفی و تحلیلی تبیین گردید. برآیند این تحلیل آن است که ایمه(علیهم السلام) در بیان برخی از احکام حج به سیره پیامبرخدا(ص) استناد جسته و با این کار علاوه بر برجسته کردن حجیت فعل و سیره پیامبرخدا(ص) ، اتصال و یگانگی رفتار فقهی و عبادی خود را با سیره پیامبرخدا(ص)  اثبات کرده اند. این مسیله به تقویت جایگاه ایمه(علیهم السلام) در میان مردم کمک کرده و از سویی الگوی صحیح در عمل عبادی حج را به مردم نشان داده است.

    کلیدواژگان: سیره پیامبرخدا (ص)، احکام حج، استنادات فقهی، ائمه (علیهم السلام)، سنت
  • سمیه صادقی، محمدرضا کاظمی گلوردی صفحات 117-146

    از مهم ترین قواعد فقهی که در انجام مناسک حج کاربرد دارد و فقها به استناد این قاعده به استنباط برخی از احکام شرعی حج پرداخته اند، قاعده «کل من مر بمیقات وجب علیه الإحرام» است. این قاعده در زمره آن دسته از قواعد فقهی است که مورد عنایت ویژه فقها در مذهب امامیه و مذاهب اربعه اهل سنت بوده، اما تنها در فقه شیعه به عنوان قاعده ای مجزا از آن بحث شده است. بر اساس این قاعده، هرکس که به مکه مشرف می شود هنگامی که به یکی از مواقیت برسد، احرام بر او واجب شده و گذشتن از میقات بدون احرام جایز نیست، اما گاه مسایلی پیش می آید که سبب تاخیر احرام از میقات یا احرام پیش از میقات می گردد.
     این نوشتار به بررسی قاعده مذکور در متون فقهی امامیه و اهل سنت پرداخته و پس از بررسی مستندات قاعده، موارد کاربرد آن را به همراه مسایل مربوط به آن در مناسک حج تبیین می کند و بدین ترتیب نقاط اتفاق و اختلاف آرای فقهای مذاهب خمسه نیز آشکار می گردد.

    کلیدواژگان: احرام، میقات، حج، امامیه، اهل سنت، قاعده فقهی
  • زینب کریمی*، شکر الله خاکرند، فضل الله فولادی صفحات 147-164

    عوامل متعدد اجتماعی، مذهبی، سیاسی در روند شکست مکیان در مقابل مدنیان در پذیرش دین اسلام و تشکیل دولت اسلامی تاثیر داشته است. این پژوهش، دو متغیر شرایط اقلیمی و سیاست گذاری های اقتصادی را به دلیل تاثیر مستقیم بر شکست مکیان بررسی کرده و با رویکردی تاریخی و با استفاده از داده های برگرفته از منابع جغرافیایی و تاریخی و با روش توصیفی تحلیلی، درصدد پاسخ گویی به این سوال است که شرایط و وضعیت اقتصادی و امور تجاری بر شکست مکیان در مقابل اندیشه اسلام و از سوی دیگر همین دو متغیر در گرایش مدنیان به اسلام چه تاثیری داشته است؟
    نتایج بررسی ها حاکی از آن است که شرایط محیطی و اقلیمی مکه از عوامل اصلی رونق تجارت در مکه بود، ولی در همین اقلیم و محیط شاخصه هایی چون محیط بیابانی، اتکا بر تجارت و عدم گسترش کشاورزی سبب تقویت روحیه سوداگری و عدم تفکر مذهبی یا عدم توجه به بعد معنوی زندگی مکیان شد و از طرف دیگر شیوه ها و اصول نادرست و ناکارآمد اقتصادی، چون رباخواری، جابه جا کردن ماه های حرام و...  موجب انحطاط در اخلاق تجاری و بازرگانی مکیان شده و آنان را در مقابل مدنیان، که اقلیم کشاورزی و باغداری و تجارت محدود منجر به انباشت ثروت در جامعه مدینه نشده بود، تضعیف کرد. همچنین عدم سیاست گذاری های نادرست اقتصادی و تجاری در مدینه سبب تقویت تفکر در امور دینی و منعطف بودن اخلاق مردمان مدنی در مقابل مکی شد. نتایج بررسی این دو متغیر از علل اصلی شکست مکه در مقابل مدینه در پذیرش اسلام شد.

    کلیدواژگان: مکیان، مدنیان، وضعیت اقتصادی، شکست، پیروزی
|
  • Mojtaba Heidari * Pages 7-30
    The Muslim social system and community are crucial from the perspective of Islam. Many Islamic teachings can only be realized once an Islamic community is established in a stable and strong way. On the other hand, Hajj, as one of the commands of Islam, occupies a significant position in the Qur’an and Ahl al-Bayt’s traditions. Numerous studies on Hajj look beyond its purely devotional significance. Hajj, with its unique characteristics, can, among other things, have a significant impact on upholding and bolstering the Muslim community system. This research followed a descriptive-analytical approach to discuss how Hajj affected the elements that uphold and support the Muslim social system. The research concluded that Hajj influences the development of religious teachings at the societal level, promotes moral principles in the Muslim society, raises Muslims’ awareness, particularly of their status, supports the cultural development of the Muslim world, expands social relations among Muslims, strengthens Muslim social solidarity, improves the social dynamics of the Muslim community, has a positive impact on the representation and stabilization of the Muslim collective identity, boosts Muslims’ self-esteem and confidence, stops unfair social stratification in the Muslim community, and gives impetus for its economic development. It is noteworthy that the impact of Hajj in these cases and its intensity and weakness are questionable. If the Muslim community and the officials of the Islamic states cooperate to take advantage of Hajj, the function of Hajj in upholding and strengthening the Muslim social system will increase.
    Keywords: Muslims social system, strengthening of Islamic society, social effects of Hajj
  • Mahboobeh Padidar Pages 31-71

    Just as there are differences between men and women in the world of creation, there are differences between them in legislative matters such as Hajj.This article has fully explained the different cases of the differences between the rulings of men and women in ihram.The most important of these differences are: the obligation to wear two ihram clothes on men, the sanctity of covering the head for a man in ihram,It is forbidden to wear shoes, socks and sewn things while in ihram, and women are also forbidden to cover their faces, wear gloves and use unconventional ornaments ....Looking at the differences and differences between men and women in performing this obligation, it can be seen that some of these differences are affected byThe sanctity of women is chaste, such as not having to wear ihram clothes and not recommending raising one's voice when lip service, the sanctity of wearing socks and shoes in ihram on men, etc. But some of these differences are due to biological differences between men and women. Like the sanctity of being in the shadow of being in ihram for men

    Keywords: The difference between the rules, Hajj, Ihram, Woman, man
  • Fatemeh Shakibrokh Pages 73-95

    The most populous Muslim country, Indonesia; Most of its people follow the Shafi'i religion.The present article, which was compiled in a historical and descriptive manner, sought to analyze the factors and historical foundations of the spread of the Shafi'i religion in Indonesia, to represent the causes involved in the spread of the mentioned religion and to identify the important role of the index factor.The results of this survey show; In the first stage, the global expansion of Shafi'i jurisprudence at the time of Indonesians' encounter with Islam, with the constructive role of Muslim merchants and missionaries, especially Iranian missionaries, was effective in transmitting Sufi Manesh and Shafi'i ideas.In the second stage, the communication of Indonesian pilgrims with the city of Mecca and the holy and transcendental attitude of the Indonesian people to this journey, which was accompanied by the cultural, spiritual, and scientific requirements of the Hajj, became an indicator of the reception of Sufi trends and the spread of Shafi'i jurisprudence in Indonesia.In addition to the issues raised, which were due to the previous cultural and religious background of the people of the archipelago, that is, Buddhism and Hinduism tendencies.The efforts of scholars and clerics in establishing schools and parties in order to spread the teachings of Sufism came to an end, and as a result of the continuity and inherent similarity of Sufism and the Shafi'i religion, the permanence of this religion was achieved during many centuries in Indonesia.

    Keywords: Indonesia, archipelago, Islam, Shafi'i religion, Sufism, Hajj
  • Zahra Behgatypoor, Hadi Yaghoubzadeh Pages 97-116

    The method of the Messenger of God (PBUH) in addition to being a model for the life of Muslims, has also been cited in jurisprudential and scientific discussions as an argument. Therefore, the Imams (AS), in addition to introducing it as a practical model in the lives of human beings, have also explained the rules of jurisprudence by referring to the biography of that Imam. To investigate this issue, the citations of the Imams (AS) to the biography of the Prophet (PBUH) on some issues of Hajj were studied. The main question of the this research is what role and application did the method of the Messenger of God (PBUH) play in expressing the jurisprudential rules of Hajj by the Imams (AS)? In order to answer this question, related data were collected by the library method and explained by descriptive and analytical methods. The result of this analysis was that the Imams (AS) in quoting some of the rules of Hajj have referred to the biography of the Prophet (PBUH) and by doing so, in addition to highlighting the authority of the Prophet (PBUH), the connection and unity of jurisprudential and devotional behavior They have proved themselves with the manners of the Messenger of God (PBUH). This issue has helped to strengthen the position of the Imams (AS) among the people and, on the other hand, has shown the people the correct pattern in the worship practice of Hajj.

    Keywords: the Prophet’s sirah, Hajj rulings, jurisprudential reference, the Imams, Sunnah
  • Somayeh Sadeghi, Mohammad Reza Kazemi Golvardi Pages 117-146

    One of the most important jurisprudential rules used in performing the rituals of the Hajj and the jurists have used these rules to deduce some of the religious rulings of the hajj is (Anyone who wants to cross the Meqat is obliged to enter Ihram). This rule is one of those jurisprudential rules that have been specially considered by jurists in the Imamiyeh and four religions of Sunni, but only in Shi'a jurisprudence as a separate rule. According to this rule, anyone who turns to Mecca when he reaches one of the occasions, Ihram is obligatory on him, and it is not permissible to cross the Meqat, but sometimes there are issues that delay the Ihram from the Meqat or Ihram before Meqat, etc. This article examines the aforementioned rule in the jurisprudential texts of Imamiyeh and Sunnis and after reviewing the documentation of the rule, explains its application along with its related issues in the rituals of the Hajj. And so the points of disagreement between the scholars of the five religions are also revealed.

    Keywords: Ihram, mīqāt, Hajj, Imamiyyah, Sunnis, jurisprudential ruling
  • Zeinab Karimi, Shokrallah Khakrand, Fazlullah Fouladi Pages 147-164

    Numerous social, religious and political factors in the process of defeat of Mecca against Medina have influenced the acceptance of Islam.  This study examines the variables of climatic conditions and economic policies due to the direct impact on the failure of Mecca and with a historical approach and using data taken from geographical and historical sources and with an analytical-explanatory method, seeks to respond. The question is what effect the environmental and climatic conditions and the type of economic and trade policy-making on the defeat of Mecca against Islamic thought and on the other hand these two variables in the tendency of Medina to Islam?  The results indicate that the environmental and climatic conditions of Mecca were the main factors for the prosperity of trade in Mecca, but the same climate and environment such as desert environment, reliance on trade, lack of agricultural development strengthens the spirit of business and lack of religious thinking or lack of Attention was paid to the spiritual dimension of Mecca life, and on the other hand, incorrect and inefficient economic policies, such as usury, shifting forbidden months, etc., caused a decline in Mecca's trade ethics and put them in front of Medina, which is in the climate. It weakened agriculture and horticulture and limited trade, which did not lead to the accumulation of wealth in Medina society. Also, the lack of incorrect economic and trade policies in Medina. It strengthened the thinking in religious affairs, making the morality of the civilized people flexible

    Keywords: Mecca, Medina, Climatic, Environmental Situation, economic policies