فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم صفری*، کیومرث نیازآذری صفحات 1-6
    هدف  این تحقیق واکاوی مولفه های تاثیر گذار بررشد حرفه ای اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد آزادشهر بود. این تحقیق به روش پیمایشی با رویکردتحلیل عاملی اکتشافی صورت گرفت.جامعه آماری آن کلیهاعضای هیات علمیدانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر در سال تحصیلی 92-91 که تعداد آنها 135نفربود. برای تعیین حجم نمونه از جدول تعیین اندازه نمونه معرف (مورگان و کرجسی) استفاده شد که تعداد آن 80 نفر برآورد گردید که با روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری عبارت بود از پرسش نامه رشد حرفه ای فتح اله صادقی (1388) با ضریب پایایی 95/0 و فرضیات با استفاده از نرم افزار spssو تکنیک تحلیل عاملی اکتشافی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.تحلیل عامل انجام شده به استخراج پنج مولفه زیر بنایی منجر گردید که عامل روانشناختی45/8درصد، عامل فرهنگی و اجتماعی 23/8 درصد،عامل نهادی 18/8 درصد،عامل مدیریتی 46/8 درصدو عامل حمایتی68/7 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: رشد حرفه ای -اعضای هیات علمی-تحلیل عاملی-دانشگاه
  • مجید پاکدامن*، احمدرضا طالبی صفحات 7-16

    هدف این پژوهش تعیین ارتباط بین میزان آگاهی آموزگاران از ناتوانایی های یادگیری با احساس تعلق به مدرسه و عملکرد تحصیلی دانش آموز‏ان در پایه اول دبستان بود.  بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 45 معلم انتخاب شدند. به ازای هر معلم، 5 دانش آموز‏ از کلاس همان معلم انتخاب شد (حجم نمونه دانش آموز‏ان 225 نفر). برای سنجش میزان آگاهی آموزگاران از ناتوانایی های یادگیری از پرسش نامه محقق ساخته و برای سنجش احساس تعلق دانش آموز‏ان به مدرسه از پرسش نامه سنجش مسولیت پذیری دانش آموزان استفاده شد. بین میزان آگاهی معلمان و احساس تعلق دانش آموزان نسبت به مدرسه رابطه معنی داری مشاهده نشد (05/0> p). بین میزان عملکرد تحصیلی دانش آموزان و آگاهی معلمان به ناتوانی های یادگیری رابطه معنی داری مشاهده شد (05/0< p و 01/0< p). در تمام مواد درسی دانش آموزان معلمان دارای آگاهی مطلوب در مقایسه با دانش آموزان معلمان فاقد آگاهی مطلوب، از عملکرد تحصیلی بهتری برخوردار بودند. بین نمرات عملکرد تحصیلی (خواندن، نوشتن، املاء و ریاضیات) و میزان آگاهی معلمان، همبستگی مثبت و معنی دار (05/0< p)  مشاهده شد. تحلیل رگرسیون نشان داد متغیر میزان آگاهی معلمان توانایی پیش بینی کنندگی متغیرهای عملکرد تحصیلی را دارا است.

    کلیدواژگان: آموزگاران، یادگیری، اول دبستان
  • جواد خلعتبری*، راضیه کیاکجوری صفحات 17-28
    هدف از پژوهش تعیین اثربخشی به شیوه ی تحلیل ارتباط محاوره ای (TA) بر تعارضات زناشویی زنان متاهل است. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون باگروه کنترل و نمونه گیری تصادفی خوشه ای است. بدین منظور ازمیان کلیه دانشجویان متاهل نمونه ای به حجم 300 نفر انتخاب و با آزمون تعارض زناشویی مورد ارزیابی قرار گرفتند و ازبین این 300 نفر 65 نفر نمره آنها یک انحراف معیار بالاتر از میانگین بوده به عنوان گروه مصرف مشخص و از بین آنها 30 نفر به روش تصادفی انتخاب شده و به صورت تحلیل ارتباط محاوره ای قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه تعارضات زناشویی 42 سوالی (MCA) ثنایی (1379) بود. نتایج تحقیق نشان داد که: - مشاوره گروهی به شیوه تحلیل ارتباط محاوره ای در کاهش تعارض زناشویی زنان متاهل موثر است. - مشاوره گروهی به شیوه تحلیل ارتباط محاوره ای بر مولفه کاهش همکاری موثر است.  - مشاوره گروهی به شیوه تحلیل ارتباط محاوره ای بر مولفه کاهش رابطه جنسی موثر است- مشاوره گروهی به شیوه تحلیل ارتباط محاوره ای بر مولفه افزایش واکنش جهانی موثر است.  - مشاوره گروهی به شیوه تحلیل ارتباط محاوره ای بر مولفه افزایش جلب حمایت فرزند موثر است - مشاوره گروهی به شیوه تحلیل ارتباط محاوره ای بر مولفه رابطه فردی با خویشاوند موثر است- مشاوره گروهی به شیوه تحلیل ارتباط محاوره ای بر مولفه جدا کردن امور مالی موثر است- مشاوره گروهی به شیوه تحلیل ارتباط محاوره ای بر مولفه کاهش رابطه فردی با خویشاوند موثر استنتیجه کلی اینکه مشاوره گروهی به شیوه تحلیل ارتباطی محاوره ای سبب کاهش تعارضات زناشویی، افزایش همکاری کاهش واکنش هیجانی، افزایش رابطه جنسی، افزایش رابطه خانوادگی با خویشاوندان و دوستان همسر و افزایش رابطه خانوادگی با خویشاوندان خود و افزایش جلب حمایت فرزند، جدا کردن امور ملی در گروه آزمایش شد.
    کلیدواژگان: تحلیل ارتباط محاوره ای، تعارضات زناشویی، مشاوره گروهی
  • محمدعلی رحمانی، ناصر امینی، زهرا سیرتی ثابت فومنی* صفحات 29-39

    این تحقیق  با هدف بررسی رابطه تحریف های شناختی و بهزیستی روانشناختی با دلزدگی زناشویی بین زوجین متقاضی طلاق شهرستان رشت انجام شد. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی می باشد. بدین منظور از جامعه آماری 640 نفری  180 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای برای انجام این پژوهش  انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه تحریف های شناختی (1389) ، بهزیستی روانشناختی ریف (1989) و دلزدگی زناشویی (1996) می باشد. جهت تجزیه تحلیل داده ها از آزمونهای آماری پارامتریک ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین بهزیستی روانشناختی و تحریف های شناختی با دلزدگی زناشویی رابطه وجود دارد. (01/0>P). بین تحریف های شناختی و دلزدگی زناشویی نیز رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (01/0>P). بین مولفه های بهزیستی روانشناختی یعنی پذیرش خود، رشد فردی ، روابط مثبت با دیگران ، خودمختاری ، تسلط بر محیط ، زندگی هدفمند و دلزدگی زناشویی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون مشخص کرد که تحریف های شناختی و دو مولفه بهزیستی روانشناختی یعنی روابط مثبت با دیگران و زندگی هدفمند می توانند به عنوان بیش بینی کننده دلزدگی زناشویی عمل نمایند.

    کلیدواژگان: تحریف های شناختی، دلزدگی زناشویی، بهزیستی روان شناختی
  • شهره قربان شیرودی صفحات 40-51

    پژوهش حاضر باهدف هنجاریابی مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان برای دانش آموزان ایرانی انجام شد.در این پژوهش، پس از برگردان نسخه اصلی مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان به زبان فارسی و بازترجمه و اصلاح آن، فرم نهایی برای اجرا تهیه شد.آزمودنی ها دانش آموزان 16-10 سال (353 دختر، 347 پسر) در شهرتنکابن بودند که به روش نمونه گیری چند مرحله ای (طبقه ای و تصادفی خوشه ای) انتخاب شدند. دانش آموزان جهت بررسی روایی همگرا به پرسشنامه مقیاس تجدید نظر شده اضطراب آشکار کودکان پاسخ دادند. بررسی میزان پایایی مقیاس  با روش آلفای کرونباخ انجام شد. برای محاسبه روایی مقیاس، تحلیل عاملی به روش تحلیل مولفه های اصلی به کار برده شد.از نمره تراز شده Z و T برای تهیه جدول هنجار استفاده گردید. ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس برابر با 91/0 به دست آمد. تحلیل عامل اکتشافی با استفاده از چرخش واریماکس، 8عامل برجسته را نشان داد. ضریب همبستگی بین نمره ی کلی مقیاس چند بعدی اضطراب کودکان و نمره ی کلی مقیاس تجدید نظر شده اضطراب آشکار کودکان، معنادار گردید. مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان برای دانش آموزان ایرانی، دارای روایی و همسانی درونی مطلوبی است و می توان آن را در موارد پژوهشی به کار برد.

    کلیدواژگان: چندبعدی اضطراب کودکان، هنجاریابی، روایی، پایایی، اضطراب
  • حیدرعلی هومن*، شیرین کوشکی، آرزو صائمیان صفحات 52-67

    پژوهش حاضر ویژگیهای روانسنجی مقیاس بهزیستی روان شناختی را در بین کارکنان آتش نشانی مورد مطالعه قرار می دهد. بدین منظور یک گروه نمونه با حجم 427 نفر از طریق نمونه برداری در دسترس انتخاب و به مقیاس 71 سوالی بهزیستی روان شناختی پاسخ دادند. نتایج حاصل از اعتباریابی و تحلیل عاملی نشان داد با حذف یک سوال به دلیل بار عاملی کم، ضریب اعتبار مقیاس از طریق فرمول کلی آلفای کرونباخ برابر با 895/0 است. تحلیل مولفه های اصلی با چرخش آبلیمین نشان می دهد که مقیاس مذکور از شش عامل اصلی پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند، خودمختاری و رشدفردی اشباع شده است که در حدود 12/43 درصد از واریانس را تبیین می کند. برای بررسی روایی همزمان مقیاس بهزیستی روانشناختی همبستگی بین عاملهای بهزیستی روان شناختی و پرسشنامه فرسودگی شغلی (مسلش) بر روی یک گروه نمونه 102 نفری محاسبه و مشخص شد. همبستگی بین عامل خستگی هیجانی فرسودگی شغلی با عاملهای یکم (پذیرش خود)، دوم (روابط مثبت با دیگران)، پنجم (خودمختاری) در سطح 01/0 و با عامل چهارم (زندگی هدفمند) و نمره کل آن در سطح 001/0 منفی و معنادار است. همبستگی بین عامل مسخ شخصیت با عامل ششم و نمره کل در سطح 01/0 منفی و معنادار است. همبستگی بین عامل احساس کفایت شخصی با عامل یکم (پذیرش خود) در سطح 001/0 و با عامل ششم (رشد فردی) و نمره کل در سطح 01/0 معنادار است.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، اعتبار، روایی، تحلیل مولفه های اصلی، و کارمندان آتش نشانی
  • حبیب عزیزی* صفحات 68-77
    در این تحقیق به بررسی رابطه  سلامت سازمانی با عملکرد مدیران آموزش و پرورش  منطقه 9 شهر تهران در سال تحصیلی 1389-1388مورد بررسی قرار گرفته است . طرح تحقیق حاضر از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر نیز تمامی معلمان مقطع متوسطه منطقه 9 شهر تهران در سال تحصیلی 1389-1388 می باشند که از این تعداد 120 نفر با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران انتخاب شده اند . در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سلامت سازمانی و پرسشنامه عملکرد استفاده شده است . در تحقیق حاضر چهار فرضیه در مورد همبستگی سلامت سازمانی و عملکرد فنی انسانی ادراکی و عملکرد کلی مدیران مطرح شده است  . با استفاده از مدل آماری رگرسیون چندمتغیری به آزمون فرضیه های تحقیق پرداخته شده و یافته های تحقیق نشان داد که بین عملکرد فنی، عملکرد انسانی و عملکرد ادراکی مدیران با سلامت سازمانی ارتباط مثبت معنی داری در سطح 01/0=α وجود دارد. بدین ترتیب که با افزایش عملکرد مدیران در هر سه بعد فنی، ادراکی و انسانی، سلامت سازمانی نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، عملکرد مدیران
  • اسماعیل سعدی پور، هادی جعفری نژاد*، مهرداد حاجی حسنی صفحات 78-89

    این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی و روش های مطالعه با پیشرفت تحصیلی دانشجویان کارشناسی دانشگاه علامه طباطبایی انجام شد.

    روش

    روش تحقیق حاضر توصیفی - پیمایشی و از نوع همسبتگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی دانشجویان کارشناسی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی بود.  که با روش نمونه گیری خوشه ای تعداد 110 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نیو (NEO)، پرسشنامه روش ها و مهارت های مطالعه و برای متغیر پیشرفت تحصیلی، از معدل کل دانشجویان استفاده شد.

    نتایج

    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که پیشرفت تحصیلی با ویژگی شخصیتی روان رنجوری و روش مطالعه سطحی همبستگی منفی، و با برونگرایی، سازگاری، وظیفه شناسی و روش مطالعه عمقی همبستگی مثبت، و با ویژگی شخصیتی گشودکی عدم رابطه وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون چند متغیره  حاکی از آن بود که روش مطالعه عمقی و سطحی و ویژگی های شخصیتی وظیفه شناسی، روان رنجوری و برون گرایی پیش بینی کننده های پیشرفت تحصیلی می باشند دانشجویانی که دارای تیپ شخصیتی برونگرایی، سازگاری و وظیفه شناسی می باشند و از روش مطالعه عمقی استفاده می کردند پیشرفت تحصیلی بیشتری داشتند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، روش های مطالعه، پیشرفت تحصیلی
|
  • Maryam Safari *, Kioumars Niazazari Pages 1-6
    The goal of this research is to analyze the effective factors on Faculty Development of members of Azad University, Azadshahr Branch. This is a survey research with factor analysis-exploration approach. Its statistical society is faculty members of Azad University, Azadshahr Branch in 2012-2013 (135 persons). Morgan &Kerjesi Sample Size Indication Tables were used to determine sample size. It was 80 persons selected by simple random method. Measurement tools were Faculty Development Questionnaire of Fathollah Sadeghi (2009) with reliability of 0.95. Assumptions were analyzed by SPSS and exoloratoin factor analysis. Then, the following five factors declared in total variance: psychological (8.45%), cultural-social (8.23%), organizational (8.18%), managerial (8.46%), and supportive (7.68%).
    Keywords: Faculty Development, Faculty Members, Factor analysis, university
  • Majid Pakdaman *, AhmadReza Talebi Pages 7-16

    The aim of this study was to investigate the relationship between teachers' knowledge of learning disabilities andstudents' sense of belong toschool and academic performance Using a sample of 45, for each teacher five students were selected from the same class (size student sample was 225). The results showed there in no significant relationship between teachers' knowledge and sense of attachement. Between the academic performance of students and teachers knowledge about learning disabilities there is a significant relationship. Regression analysis showed that teachers' knowledge has the ability to predict academic performance of students.

    Keywords: teachers', Learning, First Grade
  • Javad Khalatbari *, Razie Kia Kojury Pages 17-28
    Determine the effectiveness of a conversational communication style analysis (TA) of married women marital conflict. Experimental study with pre-test, post-test control group and cluster random sampling. Therefore, all students from a sample of 300 married and marital conflicts were assessed by test. Of the 300 patients, 65 men and score one standard deviation above the mean Among them, 30 were identified as target group were randomly selected and were Mavrhay correlation analysis. This questionnaire of 42 questions of marital conflict (mca) Sanaei (1379) with. The results showed that: Group counseling conversational style of communication is effective in reducing marital conflict, married women (p <. /.1) Group counseling is an effective way of communicating interactively collaborate on reducing component (p <. /.1) Group counseling practices component analysis on the interactive relationships sex less effective (p <. /.1) Group counseling practices component analysis on the interactive relationships influencing emotional reactivity is increased (p <. /.1) Group counseling practices component analysis on the interactive relationship between child support from an effective increase (p <. /.1) Group counseling practices component analysis on the relationship between individual Bakhvyshavnd interactive effects (p <. /.1) Group counseling practices component analysis on the relationship between conversational finances separate effects (p <. /.1) Group counseling practices component analysis on the interactive relationships between individuals reduced the relative effect (p <. /.1) the overall result of the advisory group interactive way to analyze the relationship between marital conflict reduction. Increase collaboration; reduce emotional reactivity, sexual Afzayshrabth increase family relationship with relatives and friends wife And enhance family relationships and gain support from your family, children, and finances separate experimental group.
    Keywords: analysis of conversational communication, Marital conflict, Group counseling
  • Mohammadali Rahmani, Naser Amini, Zahra Siratisabetfoumani * Pages 29-39

    This research aimed to investigate the relationship between cognitive distortions and psychological well-being with marital disenchantment in couples applicant divorce in Rasht. The correlation method is used in this study. The population is all 640 couples applicant divorce referred to family clinic, Justice and Welfare in Rasht. Using the Morgan tables, 180 subjects were selected by cluster sampling method for this study. Data collection tool is cognitive distortions questionnaire (2010), Ryff psychological well-being (2010) and marital disenchantment (1996).  For data analysis, Pearson correlation coefficient and multiple regression parametric tests was used. The results showed that there is a relationship between psychological well-being and cognitive distortions to marital disenchantment (p<0.01). There is a significant positive correlation between cognitive distortions and marital disenchantment (p<0.01).  There is a significant negative relationship between the psychological well-being components that is self-acceptance, personal growth, positive relations with others, autonomy, environmental mastery, purpose in life and marital disenchantment. Regression analysis also revealed that cognitive distortion and the two components of psychological well-being, namely positive relations with others and purpose in life can act as marital disenchantment predictor.

    Keywords: Cognitive distortions, marital disenchantment, psychological well-being
  • Shohre Ghorban Shiroudi Pages 40-51

    The present research aims in standardizing a multidimensional anxiety scale in children among Iranian students. In this study, when the original transcript of MASC was translated into Persian, it retranslated then reviewed for correction and the final form provided for implementation. The participants in this study include 10-16 Year old students (353 girls, 347 boys) studying in Tonekabon. The multi-stage procedure was used to pick up sample (classified and clustered random). To investigate the convergent validity, the students answered the questionnaires in Revised children’s manifested anxiety scale (RCMAS). To control scale reliability, it was utilized Cronbach coefficient. To calculate scale validity, factor analysis was used as main components analysis. To prepare the norm table, there were utilized Z & T balanced scores. Cronbach coefficient also was recorded 0.91 for the total scale. Implementing exploratory factorial analysis through varimax rotation revealed a robust eight-factor structure. Correlation coefficient was significant between the total score in multidimensional anxiety scale in children and RCMAS. The children’s multidimensional anxiety scale showed an appropriate validity and internal homogeneity among Iranian students, therefore it can be used for further studies.

    Keywords: multidimensional anxiety scale in children, standardization, Validity, Reliability, anxiety
  • Hamid Ali Houmani *, Shirin Koshki, Arezo Saemian Pages 52-67

    This study psychometric properties of the Ryff,s scales psychological well-being and relationship with job Burnout Inventory among  of  Firefighting employees. For this purpose, among all Firefighting employees in Tehran, the number of 427 participants  were selected by accidental sampling method. Ryff,s scales psychological well-being which is made of 71 items, was administrated on the sample. Because of the negative and weak correlation with total score and weak factor loading, one items were omitted. The reliability coefficient of Cronbach’s α for 70 item was 0.895. Using the principle component analysis and oblimin rotation, six factors extracted which explain 43.12 percent of the total variance of variables.These six factors include self acceptance, positive relation with others, envoironmental mastry, purpose in life, autonomy, personal growth. For concurrent validity, the correlation between the Ryff,s scales psychological well-being and job Burnout Inventory(Maslach)was calculated. Correlation between Ryff,s scales psychological well-being factors with job Burnout Inventory(Maslach)was statistically significant.

    Keywords: Job Burnout, Ryff, s scales psychological well-being, Reliability, Validity
  • Habib Azizi * Pages 68-77
    This research deals with the relation between the organizational health and the performance of Tehran principals in the ministry of education in the educational year of 1388-1389. The research plans a correlative form. The statistical community of the research includes all the high school teachers in Tehran in the educational year of 1388-1389 which 120 of them were chosen by kokran sample mass formula. The organizational health questionnaire and performance questionnaires were used to collect the in this research . Four hypothesizes have been stated about the correlation among organizational health human technical performance  the general performance of principals .The hypothesizes were tested by regression statistical multi hypothetical model and the results showed  that there is a positive meaningful related among technical performance  human performance conceptional  performance of principals  with organizational health at the level of ∂=0/01 . In a way that the rise of principals performance in all the technical   conceptionally  dimension increases the organizational health.
    Keywords: Organizational health, principals in the ministry
  • Esmail Sadipour, Hadi Jafari Nezhad *, Mehrdad Haji Hasani Pages 78-89
    Aime

     The aime of this research was study of relationship between personality features and study methods with educational progress in students in allameh tababtabai university .

    Method

    method in thise study was survey- descriptive and correlation. in this research a total of 110 studens were chosen by cluster sampeling. This sampel were examined by personality five- factor questionnaire, methods and skills of study questionnaire and use of terms end average for evaluation of educational progress.

    Results

    the outcomes of the pearsonian correlation showed that the relationship between educational progress with neurotic personality and surface study method is negative, with extroversion, agreeableness, conscientious personality, and deep seated study method is positive. And relationship between educational progress with openness to experience no significant. the outcomes of the multivariate regression show that deep seated and surface study method and neurotic, conscientious, extroversion personality can predict the educational progress.

    conclusion

    the students who have extroversion, agreeableness or conscientious personality type and uses of deep seated study method have more educational progress.

    Keywords: personality features, study methods, Educational Progress