فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 10 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم رحمتی صفحات 7-19

    اعتیاد به مواد مخدر به عنوان یک بلای اجتماعی، پدیده شوم و خانمان سوز به شمار می آید. تمامی جوامع انسانی و بیشتر دولت ها بر این موضوع اتفاق نظر دارند که مواد مخدر و جرایم ناشی از آن، نسل بشریت را مورد تهدید قرار داده و مورد تهدید قرار میدهد. بنابراین، صاحب نظران معتقدند که حل این معضل اجتماعی نیازمند مبارزه ای مستمر از ابعاد نظامی، انتظامی و سیاسی تا تلاشهای اقتصادی و فرهنگی است. در کشور ما یکی از ابزارهای مقابله با این پدیده اعمال مجازات های شدید و سنگین بوده و مجازات اعدام و حبس های طولانی مدت به عنوان نمونه هایی از پیشگیری های کیفری در نظر گرفته شده است. هدف این پژوهش با توجه به نظراتی که با مقابله فقهی و حقوقی مجازات اعدام در جرایم مواد مخدر به دست می آید بررسی نظریات حقوقدانان و فقها درباره اعدام ونحوه اجرای مجدد پس از زنده شدن اعدامی می باشد. در نهایت در خصوص امکان تعیین مجازات اعدام و توجیه فقهی آن در مورد جرایم مواد مخدر تنها از 3 طریق افساد فی الارض، تعزیر شرعی و حکم حکومتی امکان پذیر است. با بررسی متون فقهی و ادله شرعی می توان گفت که توجیه مجازات اعدام در قالب افساد فی الارض و تعزیر شرعی فاقد وجاهت شرعی و غیر منطبق با موازین اسلامی است. تنها راه باقی حکم حکومتی و رعایت مصلحت جامعه میباشد. بنابرین برای حفظ دین و نظام اسلامی زمانی که مصلحت اقتضاء نماید ولی امر می تواند از باب احکام حکومتی مجازات اعدام پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: اعدام، حد، تعزیر، مفسد فی الارض، قاعده ی درء
  • مهنوش جهانشاهی*، حسین علی بهرام زاده صفحات 21-28
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین رضایت ساکنین حوزه استحفاظی (به عنوان ذینفعان) و اجرای طرح مکنا در کلانتری های شهر بجنورد انجام شد. روش تحقیق پیمایشی است. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه محقق ساخته رضایت ساکنین حوزه استحفاظی و پرسش نامه اجرای طرح مکنا (مدلی محقق ساخته است که بر اساس نظریه دیمینگ طراحی شده است) می باشد. روایی پرسشنامه های رضایت ساکنین حوزه استحفاظی و اجرای طرح مکنا توسط تعدادی از کارشناسان و خبرگان متخصص در این زمینه مورد تایید واقع شد و پایایی آ نها با استفاده از آزمون کرونباخ به ترتیب مقادیر 91 % و %90 حاصل شد. تعداد اعضای جامعه مورد مطالعه، 35341 نفر از کلیه ساکنین حوزه استحفاظی ذینفع از کلانتری در سال 1393 می باشد که در وضعیت فعال قرار داشتند. نمونه آماری شامل 180 نفر از ساکنین حوزه استحفاظی از کلانتری شهر می باشد و روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای نسبی است. همبستگی بین مولفه ساکنین حوزه استحفاظی (به عنوان ذینفعان) واجرای طرح مکنا از لحاظ آماری معنادار است.
    کلیدواژگان: ساکنین حوزه استحفاظی به عنوان ذینفعان، اجرای طرح مکنا
  • ابوالفضل مهماندوست صفحات 29-70

    محاوره، مصاحبه، مذاکره، بازپرسی و بازجویی شکل و محتوای ارتباطات انسانی بین دو یا چندنفر را تعریف و تحدید می کند. در این راستا نوع تعاملات دو سویه ی این جریان ارتباطی در قالب ارتباطات شفاهی و کلامی و ارتباطات غیر کلامی کانال ارتباطی گیرنده و فرستنده ی پیام را تشکیل می دهد آنچه بین مصاحبه گر و مصاحبه شونده یا اعضاء تیم مذاکره کننده، بازپرس و مظنون و نهایتا متهم و بازجو مبادله می شود ترکیبی از مفاهیم، واژه ها به همراه علایم و پیام های غیر کلامی و ممزوج با برخی کنش های روانشناسانه و روانشناختی است و ماحصل این کنش ها و تعاملات متقابل این عناصر ارتباطی، نتیجه و ماحصل آن جریان ارتباطی را رقم خواهد زد. این پژوهش به بررسی فنون و روش های بازجویی موثر بر اعتراف متهمین جنایی در شهرستان بجنورد می پردازد. بدین منظور از چهار مدل اعتراف گیری از متهمان از روش راید، مدل تصمیم به اعتراف، روش شناختی - رفتاری و اعتراف گیری از متهمان از الگوی روانکاوانه جهت تببین موضوع استفاده شده است. برای تحلیل داده ها نیز از کای اسکویر متناسب با فرضیات تحقیق و مقایسه الگوها استفاده شده است. نتایج این تحقیق که مربوط به کلیه جرایم جنایی استان خراسان شمالی در سال 1389 می باشد، نشان می دهد که استفاده از روش راید به تنهایی بر اعتراف متهمین تاثیر چندانی ندارد. استفاده از الگوی تصمیم به اعتراف به تنهایی بر اعتراف متهمین تاثیر چندانی ندارد. استفاده از الگوی شناختی- رفتاری به تنهایی بر اعتراف متهمین تاثیر چندانی ندارد. استفاده از الگوی روانکاوانه به تنهایی بر اعتراف متهمین تاثیر گذار می باشد. استفاده از الگوی تلفیقی(شامل چهار الگوی بالا) و به کار گیری آنها در امر بازجویی با یکدیگر بر اعتراف متهمین تاثیر گذار می باشد. همچنین الگوی تصمیم به اعتراف و الگوی راید، الگوی شناخت رفتاری با الگوی روانکاوانه، راید و شناختی رفتاری ، الگوی تصمیم به اعتراف و شناختی رفتاری با یکدیگر اختلاف معنی داری دارند.

    کلیدواژگان: جرائم جنایی، مصاحبه، بازجویی، الگوهای اعتراف گیری، الگوی تلفیقی
  • کیومرث کلانتری، غلامرضا شیرازی* صفحات 71-80
    ماهیت زندگی اجتماعی ایجاب می کند انسان ها به هم نوع خود کمک کنند. گاهی اوقات به لحاظ تنزل سطح اخلاق عمومی جامعه به این امر توجه نمی شود. اینجاست که قانون گذار به لحاظ اهمیت و ارزش جان انسان ها، کلیه آحاد جامعه را مکلف می کند تمام اقدامات لازم را در اسرع وقت انجام دهند. به علاوه مقید کردن امتناع از کمک و یاری رساندن به دیگران - بخصوص در هنگامه خطر - به کیفر، موجب گسترش روحیه همکاری در بین آحاد جامعه می شود. بدین منظور قانون گذار ماده واحده مجازات خودداری از کمک به مصدومین و رفع مخاطرات جانی را به تصویب رساند. در این نوشتار ضمن بررسی ماده واحده مذکور، آن را با ماده 295 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مقایسه کرده و شرایط اعمال هر یک را به بحث گذاشته ایم.
    کلیدواژگان: مصدومین، مجازات، خودداری از کمک، سوانح و خطر
  • مهسا سلطانی*، سید علی ذاکر دولت آبادی، مهرداد فتحی صفحات 81-90

    فعالیت و تحرک جزء جدانشدنی زندگی بشر بوده که در هر دوره به اشکال خاص در زندگی انسان مطرح بوده است. با توجه به اینکه در جوامع صنعتی و متمدن امروزی تحرک انسان روز به روز محدودتر می شود هدف از انجام این پژوهش مقایسه برخی فاکتورهای آمادگی جسمانی، برخی هورمونها و ناهنجاری های ساختار قامتی کارکنان مرد فعال و غیرفعال فا.ا. خراسان شمالی بود. روش پژوهش حاضر به روش علی- مقایسه ای می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کارکنان مرد فا.ا. خراسان شمالی بودند که از بین حدود 1500 نفر که از پرسشنامه ارزیابی فعالیت بدنی را تکمیل نموده بوده، تعداد 100 نفر از داوطلبین واجد شرایط برای شرکت در این پژوهش به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. آزمودنی ها به دو گروه فعال (که هفته ای سه جلسه و هرجلسه یک و نیم ساعت در حد سامت عمومی ورزش می کردند) و غیرفعال (که هیچگونه فعالیتی نداشتند) تقسیم شدند و با داشتن معیارهای ورود موردنظر در پژوهش حاضر وارد تحقیق شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات خام از روش های آمار توصیفی (شاخص های گرایش مرکزی، پراکندگی و آمار استنباطی) ، برای تعیین نرمال بودن داده ها از آزمون K-S و و برای بررسی تغییرات نیمرخ ها نسبت به فعال و غیرفعال بودن، مقایسه گروه ها و شاخص ها از آزمون تی استیودنت در گروه های مستقل استفاده شد. در پایان، نتایج پژوهش نشان داد که بین عارضه سر به جلو افراد فعال و غیرفعال کارکنان فا.ا. خراسان شمالی تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: عارضه سر به جلو، فعالیت بدنی، ناجا، کارکنان فعال و غیرفعال
  • بهرام احمدی* صفحات 91-110
    شکست سد پدیده ای است که درپی آن حجم عظیمی از آب به طور ناگهانی رها شده و باعث بوجودآمدن امواج بزرگ سیلاب در پایین دست می شود. سیلاب حاصل از شکست سد، قدرت تخریب بالایی دارد و در اکثر موارد، کانال رودخانه در پایین دست سد چنین سیلابی را تجربه نکرده و لذا قادر به مهار آن در کانال اصلی خود نمی باشد. از این رو انجام تحلیل شکست سد و ارزیابی تبعات ناشی از آن برای همه سدها ضروری به نظر می رسد. در این پروژه سعی شده است با جمع آوری داده های مربوط به دو سد خاکی خراسان شمالی (سد اسفراین و سد شیرین دره) با استفاده از قابلیت مدلسازی شکست سد در نرم افزار HEC-RAS به روندیابی سیلاب حاصل در پایین دست سد پرداخته و پس از آن اقدام به پهنه بندی سیلاب در محیط Arc Map شود. سدهای مورد مطالعه، سد خاکی اسفراین در 20 کیلومتری شمال شرقی شهرستان اسفراین و سد خاکی شرین دره در 65 کلیومتری شمال غربی استان بجنورد می باشد. بررسی ها نشان داد با روابط برنولی و سناریوی حمله نظامی حداکثر دبی خروجی برای سد اسفراین و سد شیرین دره به ترتیب 5/3177 و 3/396762 متر مکعب بر ثانیه می باشد و سپس مقاطع عرضی در آبراهه اصلی دو سد در پایین دست مشخص گردید و مدل سازی سیلاب انجام شد. در مدل سازی برای سد اسفراین روستاهای انوشیروان، پرکانلو، جان احمدی، سارکانلو، قزاقی، حسن آباد و مناطقی از شهر اسفراین در بحران پیش بینی شده زیر آب خواهد رفت و برای سد شیرین دره روستاهای محمدآباد، بازار قرناس، چشمه گاه، پیش قلعه، گزآباد، آغمزار، عشق آباد، شش خانه، قسطی معاون و خرم دره زیر آب خواهد رفت. با توجه به اینکه فرماندهی انتظامی خراسان شمالی اولین ارگان دولتی است که در محل بحران ها حضور می یابد، لذا برنامه های فرماندهی انتظامی خراسان شمالی برای مدیریت بحران شکست سد پیش بینی شد.
    کلیدواژگان: فرماندهی نیروی انتظامی، خراسان شمالی، سد اسفراین، سد شیرین دره، HEC-GeoRAS
|
  • Azam Rahmati Pages 7-19

    Drug addiction as a social scourge, is an ominous and destructive phenomenon. All human societies and most governments are agreed in this issue that drugs and its related crimes have threatened the human race. Therefore it is believed that solving this social problem requires continuous struggles in the aspects of military, social, and cultural. In our country, by performing severe punishments like execution, and long term prison are considered as criminal prevention methods against the drug crimes. The aim of this study is the investigation of lawyers and jurists opinions regarding the re-punishment of revived criminals after their execution. In order to determine the capital punishment for the crime of drug dealers and for its legal justification there are only three possible ways and sources viz. Corruption Supply on earth, Sharia Punishment, and Rule by Decree . By investigating the legal texts and legal evidences it is found that determining the sentence of death penalty for drug addicts based on the sources of Sharia Punishment and Corruption Supply on Earth is not justifiable and it is not compatible with Islamic Principals. Therefore, there is one source left here which is rule by decree. The guardian can sentence the execution in order for protecting the religion and Islamic system.

    Keywords: execution, Limit, Tazir, Corrupter on Earth, the Rule of Dar
  • Mahnoosh Jahanshahi *, Hoseyn Ali Bahramzade Pages 21-28
    The aim of current research is investigation of the relationship between the rate of satisfaction of residents of jurisdiction as a stakeholder and performing Makna plan in Bojnourd city police station. The research method is survey. The research tools including a questionnaire for measuring the satisfaction of residents of jurisdictions and a questionnaire for Makna plan in which the model is based on Deming theory. The validity of the measures was tested through face validity method and the questionnaires were verified by experts and their reliability were tested through Chronbach’s Alpha test (α=0.90 and 0.91). The statistical population volume of the study was 35341 people which were in active condition in 1393. 180 people were selected as sample. Sampling method was based on classified random sampling method. Finally, correlation coefficient tests showed that there was a significant relationship between residences satisfaction and performing Makna plan.
    Keywords: Satisfaction of Residents of Jurisdiction, stakeholders, Performing Makna Plan
  • Abolfazl Mehmandoost Pages 29-70

    Conversations, interviews, negotiations, inspection, and interrogation define and limit the human communication between the two or more people. In this regard, the type of interaction in the form of oral and verbal communication or non-verbal communication act as receiver and transmitter function of the communication channel. Whatever exchanges between interviewer and interviewee, among the negotiating team members, between investigator and suspect, and finally between the interrogator and accuser is a combination of concepts, words and non-verbal signs and messages blended by psychological actions which leads to a communicational stream between these elements. This study investigates the techniques and methods of effective interrogations on criminal accusers confess for all crimes which happened in Bojnourd city in the year 2010. For this purpose, 4 models of confessing from accused by using Ride method, deciding to admit, cognitive and behavioral and psychoanalytic model have been used. The Chi-Square test used for analyzing the data, testing the hypotheses, and comparing the models. The results depict that, among the four models only psychoanalytic models affects on the accusers confesses alone. Moreover, the combination of the four models also can affects on the accusers confesses. Finally, there is a significant difference between deciding to admit and Ride models, cognitive-behavioral and psychoanalytic models, cognitive behavioral and Ride models, and deciding to admit and cognitive-behavioral models.

    Keywords: Crime, interview, interrogation, confession patterns, integrated model
  • Keyoumars Kalantary, Gholamreza Shirazi * Pages 71-80
    The lodge obliged human to aid each other. In some occasion, this issue is not considered due to degradation of general morality of the society. Therefore, legislators by considering the matter of human’s life forced all people to help each other as immediate as they can. Additionally, informing people to do refusal restriction from helping each other can propagate helping soul in the society. For this aim, legislators are utilized this rule. In this paper, besides investigation of these rules, it was compared with 295 Islamic law punishments as well as each condition was discussed.
    Keywords: injuries, punishments, helping ignorance, adventures
  • Mahsa Soltani *, Syed Ali Zaker Dawlatabadi, Mehrdad Fathi Pages 81-90

    Activity and mobility are an integral part of human life which is posed in every period of human life in a particular form. Considering that nowadays due to industrialization of the societies humans’ activities are limited, therefore the aim of this study is to compare factors affecting the physical fitness like hormones and postural abnormalities among the active and inactive male employees of Northern Khorasan disciplinary command. The causal-comparative method was employed in this study. Out of 1500 people who completed the physical activity assessment questionnaire, 100 candidates were qualified to participate in this study as statistical sample. Participants have been divided into two groups of active (they used to do the exercise three sessions a week and one and half hours in every session) and inactive (they were doing no exercise). In order to analyze the data descriptive statistics (measures of central tendency and dispersion) and inferential statistics (for checking the normality of the data K-S test, and for comparing the active and inactive groups T-Student’s test were used) were used. the results showed that there was a significant difference between active and inactive groups of male employees of Northern Khorasan disciplinary command in case of forward head syndrome.

    Keywords: complication of forward head syndrome, Physical activity, Naja, Active, Inactive Employees
  • Bahram Ahmadi * Pages 91-110
    Embankment Dam break is a phenomenon in which massive volume of water suddenly abandoned and big waves causes floods in downstream. Flood which was resulted by dam failure has high destructive power and in most cases, downstream river channel of the dam has not experienced such a flood and therefore is not able to contain it in its original channel. Therefore, the dam break analysis and evaluation of its consequences for all dams is a crucial issue. The current project attempts to collect the data relating to Northern Khorasan’s two embankment dams (Shirindare dam and Esfarayen dam) through HEC-RAS modeling software which has many capabilities such as flood routing in downstream of dam to be addressed and then proceed to flood zoning in the Arc Map. Esfarayen embankment dam is located in 20 km north east Esfarayen city and Shirindare dam is located in 65 km north west Bojnoord. Finding of the study showed that based on Bernoulli relations and military attack scenario the maximum output rate for Shirindare dam and the Esfarayen dam respectively was 396762/3 and 3177/5 cubic meters per second. Then, cross sections are determined in the main stream of both dams in downstream and the flood modeling was conducted. If any failure occurs for the Esfarayen dam, Based on modeling for Esfarayen dam it is predicted that the villages of Anushiravan, Parkanlu, Jan Ahmadi, Sarkanlu, Ghazaghie, Hassan Abad and some areas of Esfarayen are in crisis and will be washed with water., and based on modeling for Shirindare dam the villages of Mohammadabad, Bazar gharnas, Cheshmegah, Pishghale, Gazabad, Aghmazar, Eshghabad, sheshkhane, ghesti moaven and Khorramdarreh will be washed. Since the police commanders regularly attends as the first government agency in every crisis scenery, therefore police commander of Northern Khorasan programs to manage crises dam failure was predicted.
    Keywords: Police Commander of Northern Khorasan, Esfarayen dam, Shirindare dam, HEC-GeoRAS