فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 12 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول مهدیزاده*، ابولحسن مبین صفحات 7-34
    بی تردید تمامی حکومت هایی که در ایران تشکیل شده اند، برای حفظ و ماندگاری در برابر قوای خارجی و رقیبان و کشمکش های داخلی به ضرورت وجود قشون (نظامی و انتظامی) و تکیه بر قدرت نظامی خود احساس نیاز داشته اند و عوامل نیاز اقدامات اصلاحی قشون را شناسایی و در حد توان در صدد اصاح آن اقدام نموده اند. شاه عباس صفوی پس از احساس تبانی از ناحیه سپاهیان قزلباش، به همنظور اصاح قشون، هنگ های جدیدی از جنس غلامان تشکیل داد و زمینه را برای پیدایش سپاه شاهسون فراهم ساخت که دولت صفوی را در مقابل سرکشی و طغیان سران قزلباش حفظ می کرد و همچنین در برابر تاخت و تاز بیگانه، به مراتب نیرومندتر و موثرتر از قوای چریک قزلباش بود. هدف از این تحقیق، بررسی اقدامات اصلاحی دولت ایران در عرصه ساختاری و کارکردی قشون نظامی و انتظامی در دوره صفویه و پاسخگویی به این سوال است که حکومت صفویه برای بقا و حفظ اقتدار دولت و تمامیت ارضی به چه میزان به قدرت قشون احساس نیاز داشته است؟ یافته های تحقیق گویای این مطلب است که ترکیب قشون دولت صفویه در ابتدا از نظر ساختاری به صورت قبیله ای بوده است و از انسجام، آموزش و تجهیزات نوین دنیا برخوردار نبوده است. برای جنگاوران منافع طایفه ای مهم تر از منافع ملی بوده است. وظایف و ماموریت های قشون در دو حوزه ماموریت های نیروهای نظامی و انتظامی امروزی بوده است. شاهان برای اقدامات اصلاحی قشون، به آموزش علوم و تجهیزات نوین احساس نیاز نمودند. تلاش اصلاحی بعضی از شاهان از جمله شاه عباس دستاورد هایی داشته و اقدامات اصلاحی سایر شاهان به دلیل برخی عوامل داخلی نظیر مشکلات مالی و ساختار قبیله ای و برخی عوامل خارجی، چندان کارآمد نبوده است.
    کلیدواژگان: ایران، صفویه، سپاه قزلباش، شاه عباس، اقدامات اصلاحی قشون (نظامی و انتظامی)، شاهسون
  • رضا وظیفه دان* صفحات 35-48

    هدف ازانجام این پژوهش، بررسی رابطه بنیان های اخلاقی و احساس مثبت به همسر با سلامت خانواده در کارکنان انتظامی خراسان شمالی بوده است. روش تحقیق، توصیفی ازنوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه کارکنان انتظامی خراسان شمالی در سال تحصیلی 95-1394 بوده که تعداد 170 نفر از آنها به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند.ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه سلامت خانواده اصلی (FOS،1985) و پرسشنامه احساس های مثبت (PFQ،1981) بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون) استفاده شد.نتایج نشان داد که متغیر احساس مثبت به همسر قادر بود سلامت خانواده را پیش بینی کند. به عبارت دیگر بین احساس مثبت به همسر با سلامت خانواده همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت (p<0/01). افزایش عواطف و احساسات مثبت زوجین به یکدیگر متضمن خانواده ای سالم و پایدار است. به طور کلی احساس مثبت به همسر منجر به پایداری، رضایت و سلامت خانواده می گردد.

    کلیدواژگان: احساس مثبت به همسر، سلامت خانواده، کارکنان انتظامی
  • جواد هوشیار*، حسینعلی بهرام زاده صفحات 49-71

    در این پژوهش سعی شده است تا اثر سبک رهبری فیدلر بر کارایی مورد سنجش قرارگیرد. با توجه به موضوع تحقیق، بررسی تاثیر برتمامی عوامل کلیدی کارایی کاری بس دشوار و زمان بر می باشد لذا از بین تعداد زیادی از عوامل کلیدی کارایی، عوامل تساوی، همسویی، سرعت در انجام کار و ابزار آلات و تجهیزات را به عنوان متغیرهای وابسه تحقیق انتخاب کرده و ارتباط آن را با سبک رهبری فیدلر مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به اینکه جامعه آماری افراد موردنظر (فرماندهی مرزبانی خراسان شمالی) می باشد. لذا ضمن استفاده از روش سرشماری ،تعداد 40 عدد پرسشنامه پس از تعیین و تایید شاخصهای مرتبط با متغیرهای مستقل و وابسته ؛ بین فرماندهان ومدیران رده های مختلف سازمان مزبور توزیع گردید. سپس رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته مورد بررسی قرار گرفته که نتایج حاصله حاکی است: بین سبک رهبری با کارایی رابطه معناداری وجودندارد (فرضیه اصلی)، وبین سبک رابطه مدار و وظیفه مدار قوی با کارایی و نیزبین سبک رابطه مدار و وظیفه مدارقوی رابطه معنا داروجوددارد. که سبک رهبری رابطه مدار و وظیفه مدار قوی از اولویت بالاتری نسبت به دیگر متغیرها برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، کارایی، مرزبانی، کارکنان.خراسان شمالی
  • حسین آزور* صفحات 73-93

    این پژوهش باهدف بررسی میزان تاثیر شبکه های ماهواره بر آسیب های اجتماعی و خانوادگی در بین شهروندان بجنوردی با استفاده از نظریه کاشت به روش توصیفی، پیمایشی از نوع همبستگی اجرا گردید، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شهروندان بجنوردی است که به دلیل موضوع تحقیق که در رابطه با آسیب های خانوادگی و اجتماعی است کلیه خانوارهای بجنوردی به تعداد 45729 نفر انتخاب شدند نمونه آماری که بر اساس جدول مورگان به تعداد 381خانوار به روش نمونه گیری طبقه ای ناهمگون و تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته بوده است،برای تایید روایی آنها از نظر محققان و خبرگان متخصص در این زمینه بهره گرفته شده است و برای تایید پایایی آنها از آزمون کرونباخ استفاده شده است. نتایج حاصل بیانگر آن است که بین میزان استفاده از ماهواره و آسیب های اجتماعی و خانوادگی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد همچنین بین مولفه های فرعی پژوهش (روابط زناشویی،روابط والدین و فرزندان،انسجام خانوادگی مناسبات خانوادگی و روابط نامشروع) با میزان استفاده از ماهواره در سطح اطمینان 0/95 رابطه معناداری وجود دارد . نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که میزان معنی داری تمامی متغیرها کوچک تر از عدد استاندارد 0/05 به دست آمده که این نشان دهنده این است که تمامی مولفه ها بر متغیر آسیب های اجتماعی و خانوادگی اثرگذار هستند.

    کلیدواژگان: ماهواره، آسیب های خانوادگی و اجتماعی، شهروندان بجنورد
  • حسین اسکندری* صفحات 95-112

    با ورود ماهواره و گسترش سریع فناوری های شبکه، چالش های جدیدی پیش روی مقوله حجاب و عفاف قرار گرفت. شناسایی آسیب های احتمالی دنیای مجازی در رابطه با حجاب و عفاف می تواند همچنیان موضوع پژوهش های اجتماعی، دینی و تربیتی باشد. پژوهش حاضر با مبنا قرار دادن یافته های یک پژوهش نظری با عنوان «ارتباط عفیفانه در شبکه های اجتماعی سایبری» به بررسی نگرش کاربران شبکه های اجتماعی به مقوله حجاب و عفاف در دنیای واقعی و مجازی و همچنین میزان پایبندی آنها به رفتار عفیفانه در هر دو فضای واقعی و مجازی پرداخته است. پژوهش به لحاظ پارادایم پژوهشی از زمره پژوهش های کمی و از انواع توصیفی به شمار می رود و از منظر روش، از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کاربران شبکه های اجتماعی ساکن استان خراسان شمالی تشکیل می دهد که از این میان 490 نفر زن و مرد که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، پرسشنامه ها را تکمیل کردند. ابزار این پژوهش یک پرسشنامه محقق ساخته است که ضرایب همسانی درونی آن با روش آلفای کرونباخ بین 0/71 تا 0/83 محاسبه گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که حدود 54% از شرکت کنندگان بیش از دو ساعت و حدود 25% بین یک تا دو ساعت در روز از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی استفاده می کنند. تحلیل یافته ها نشان داد که نمره نگرش کاربران به مقوله حجاب و عفاف خوب ارزیابی نمی شود و برخلاف کلیشه های ذهنی، نمره زنان به طور معناداری بالاتر از مردان است. همچنین، نمره افراد متاهل و کسانی که کمتر از یک ساعت در روز از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند، به طور معناداری در مقوله های نگرش به حجاب در دنیای مجازی بالاتر از افراد مجرد است. با عنایت به یافته ها، به طور ویژه پیشنهاد می شود که در تبلیغات دینی، مردان بیش از زنان و حداقل به همان اندازه مورد خطاب قرار گیرند. همچنین با توجه به ارتباط مستقیم معنادار بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی و نمره نگرش کاربران، لازم است که کاربران به ویژه افراد مجرد، از طریق آموزش های دینی و همچنین ارتقاء سواد رسانه ای نسبت به آسیب های فضای مجازی شناخت بیشتری پیدا کنند.

    کلیدواژگان: حجاب، عفاف، شبکه های اجتماعی، دنیای مجازی
  • محمد نوروزی* صفحات 113-142
    ضعف نظام های عدالت کیفری سنتی در جهت مقابله با جرایم، زمینه توجه به واقعیت مشارکت شهروندان در برنامه های سیاست جنایی را فراهم آورده است. التفات به مشارکتهای شهروندان در فرآیند رسیدگی کیفری، درواقع نوعی مراجعت از رویکردهای سنتی پلیس اقتدارگراست که ثمره آن رویارویی با بزهکاری بنا به اصل تعامل شهروندی میباشد. میزان این مشارکتها، ارتباط نزدیکی با نظام های جنایی حاکم بر جوامع دارد، به گونهای که در کشورهای دارای سیاست باز برخلاف کشورهای اقتدارگرا، از همکاری شهروندان در برقراری امنیت عمومی استقبال فراوانی کرده اند. هدف از نگارش این مقاله، بررسی سیر تاریخی تحولات وارده بر نهاد پلیس و تاثیر این استحاله بر میزان و اشکال مشارکت شهروندان با مرجع مذکور است. مطالعات نظری پژوهش حاکی از آن است که تا قبل از انقلاب اسلامی سال 57، التفات چندانی به مشارکتهای شهروندان نشده و پس از این دوره نیز عمده این همکاری ها به صورت ارشادی بوده است؛ لکن پس از تصویب قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با تفویض برخی اختیارات ضابطین به شهروندان، شاهد رویکرد نوینی از مفهوم مشارکت شهروندان در فرآیند کشف و تعقیب مجرمین هستیم. در این میان، مطالعه یافته های نظام حقوقی آمریکا در عرصه مذکور باعث غنی تر شدن موضوع مورد مطالعه میشود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شهروند، پلیس جامعه محور، امنیت عمومی
|
  • Rasoul Mahdizadehe *, Abolhasan Mobin Pages 7-34
    Undoubtedly, all governments which was created in Iran for keeping their stability against the strange forces and opponents and in order to cope with inner conflicts and some problems that made them worry about military troops and their needs for recognizing military troops. When the king Abbas felt betrayal from Ghezlbash army, created a new military troops namely Gholaman. He prepared a Shahsavan army which protects Safavi Government against Ghezelbash’s commander's rebellion, as well as empowerd them against the strangers and that was more effective than Ghezelbash’s guerrilla forces. The main aim of current research is investigation of Functional and applicable military and Entezami troops amends from Iran’s government in Safavieh era. Moreover, to what extent Safavie government felt the power of military troops for keeping its’ kingdom and power? Eventually, results elucidate that, the composition of Safavie government from the starting point was based on tribal form and was out of the latest version of equipment, education and cohesion. The army men preferred the tribal benefits to national one. The military troop’s duty was in both fields of Nezami and Entezami. Kings needed the teaching military science, updating the equipment. Number of kings for example King Abbas achieved some success and the other ones was not able to attain this goal due to their monetary problems and tribal functions and the other parameters.
    Keywords: Iran, Safavie, Ghezelbash’s army, King Abbas, Military troop’s amends, Shahsavan
  • Reza Vazife Dan * Pages 35-48

    The aim of the present study is investigating the relationship between positive feelings towards spouse and family health in Northern Khorasan personnel. The survey method is used in this study. The statistical population of research consisted of all Northern Khorasan personnel in 2015-2016. The 170 participants were selected through convenience sampling method. in order to collect the data, the family health questionnaire (FOS, 1985) positive feelings questionnaires (PFQ, 1981) were used. The collected data were analyzed through descriptive and inferential statistics like Pearson correlation coefficient. The results showed that Positive Feelings towards spouse is significantly able to predict family health. In other words, there is a positive significant Correlation between Positive Feelings towards spouse and family health (p<0/01). Increasing the positive feelings and senses of couple’s towards each other is based upon healthy and sustainable family. However, positive feelings towards spouse lead to family stability, satisfaction, and health.

    Keywords: Positive Feelings towards Spouse, family health, Northern Khorasan Staff
  • Javad Hoshyar *, Hosinali Bahramzadehe Pages 49-71

    Leadership style has a lot in relation to the performance of organizations and researchers in different conditions studied, But in this thesis are the factors of leadership styles, leadership styles Fiedler contingency ( relationship –oriented and task -oriented), were determined Which has the effect of leadership style on performance testing Fiedler. According to research, assess the impact of all key performance factors is difficult and time consuming The various research studies, the large number of key performance factors of equality, convergence, speed and work tools and equipment Dependent variables were chosen as research and its relationship with the leadership style have studied Fiedler. After determining and confirming indicators of the independent and dependent variables by experts, a questionnaire was distributed in the sample. By performing a statistical analysis on the data collected, identified and 40 questionnaires were distributed among commanders and supervisors Bojnourd border. When the relationship between the dependent and independent variables were examined, Hypothesis investigate the relationship between leadership style and performance, check the connection –oriented and task- oriented style strong relationship with performance and style -oriented and task- oriented evaluation of the strong approval. Oriented and task- oriented leadership style strong relationship rather than the other variables can be enjoyed.

    Keywords: Leadership Style, performance, Border, staff
  • Hossen Azvar * Pages 73-93

    The effects of the satellite channels on their viewers are so great that it cannot be claimed that the adults are not affected and only the teenagers and the young should be vaccinated. Satellite serials are a factor in changing the Iranian families. When the family members spend hours to watch different satellite programs including family serials, most of the values such as the privacy between men and women loses its color. Nowadays, young boys and girls are freely communicating with each other without considering the sex and this situation is influenced by satellite channels. We witnessed an increase in illegal family relations and the family values which limit the relationship between men and women are put aside. This research aims at the satellite effects on the family and social harms among Bojnourd families with qualitative approach correlation. The statistical population of the research included all Bojnourd families- 45729 people- from which 381 families were selected based on Cronbach method (heterogeneous group method). The research instrument included a researcher-made questionnaire. The results showed that there was a meaningful and positive relationship between the rate of satellite use and family and social harms. The results of the Regression Analysis showed that the meaningful rate of all variables was less than 0.05. This shows that all variables influence the family and social harms.

    Keywords: satellite, Family, Social Problems, Bojnourd Citizens
  • Hossin Eskandari * Pages 95-112

    Emergent and Rapid expansion of satellite and networking technologies, new challenges appeared versus Islamic veil and chastity. Examining of potential hurts of virtual world on veil and chastity can be the issues of social, educational, and religious research so. This research by underlying the findings of a theoretical study named "virtues relationship within cybernetic social networks" tried to study the attitudes and behavior of users of these network towards Islamic veil and chastity and there in both real and virtual word. This Research in regards of research paradigm is described as quantitative research and descriptive-survey ones. Statistical Society was social media users living in Northern Khorasan Province that 490 men and women were selected by convenience sampling. The research tool was a researcher-made questionnaire that its internal consistency by Cronbach's alpha method was calculated within 0.71 to 0.83. Findings showed about 54% of participants more than two hours and about 25% between one to two hours in a day use social networks. Data analysis showed that users' attitude score toward veil and chastity are not assessed desirable. Unlike the mental stereotypes, women score significantly was higher than men. Also, the score of married people and under- one- hour users significantly was higher than single people and over- one- hour users in attitude toward veil, in virtual world. According to the results, in particular, it is suggested that in religious education or promotion, men more than women and at least equally be addressed. Also, due to direct connection between the use of social networks and the users view, it is necessary that users' awareness about harms of cyberspace promote through religious education and media literacy.

    Keywords: Veil, Chastity, Social Networks, Cyberspace
  • Mohamad Norozi * Pages 113-142
    Crises of criminal justice systems to deal with crime and criminals, give rises to pay attention to citizen’s participation in the programs resulting from criminal policy. Attention to participation of citizens in the criminal justice process, in fact a return to the traditional approach of authoritarian police that is the result of a confrontation with crime, according to the principle of citizen interaction. The amount of these contributions is close relationship with criminal systems communities, so that in countries with societal criminal policy unlike authoritarian states have welcomed the cooperation of citizens to establish public security. The purpose of writing this article Analysis of historical developments applied on the police and the impact of this transformation on the amount and forms of citizen participation with the aforementioned reference. Theoretical studies indicated that before the Islamic Revolution 57 years, there is little attention to the contributions of citizens and after this period has been guided more cooperation, But After the adoption of the Code of Criminal Procedure 1392 by delegating some powers of enforcement to citizens, we are Witness a new approach to the concept of citizen participation in the process of discovery and prosecution of perpetrators. In this regard, Study Findings of the legal system of America In this context Makes the issue is richer.
    Keywords: social capital, citizenry, Community Policing, Public Security