فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اصغر افتخاری* صفحات 9-34
    زمینه و هدف

    در چند سال اخیر مواد روانگردان جدید به چالش جدی کشورها در حوزه مبارزه با تولید، فروش، پیشگیری و درمان معتادان و آسیب دیدگان این مواد تبدیل شده‏ اند. از این رو تحقیق حاضر با هدف بررسی روش های شناسایی و تشخیص مواد روانگردان جدید غیرگیاهی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش اجرا،آزمایشگاهی است. جامعه ی آماری تحقیق، نمونه مواد مکشوفه از مسافرین خارجی در بازه زمانی مربوط به سال های 1395-1398 بود که با بهره گیری از روش های آنالیز دستگاهی مورد شناسایی و تشخیص قرار گرفتند. مبنای شناسایی و تشخیص، تطبیق طیف های گزارش شده دستگاهی با طیف های موجود در رفرنس سازمان بین المللی UNODC می باشد.

    یافته ها

    در این تحقیق ابتدا آماده سازی نمونه ها و تنظیمات دستگاهی در طیف سنجی جرمی و مادون قرمز انجام گرفت و پس از آن نمونه های آماده شده به دستگاه های مربوطه تزریق گردید .در طیف سنجی جرمی قطعات یونی با شدت بیشتر ودر طیف سنجی مادون قرمز اعداد گروه های عاملی بدست آمد که این طیف ها در نتیجه گیری مورد تفسیر قرارگرفت.

    نتیجه ‏گیری: 

    طیف های بدست آمده از طیف سنجی جرمی و مادون قرمز تفسیر گردید و بعد از تطبیق طیف های گزارش شده دستگاهی با طیف های موجود در رفرنس سازمان بین المللی ، موجب شناسایی تعداد 6 نوع از انواع مواد روانگردان جدید که حاوی مقادیر متفاوتی از مواد مواداعتیادآور بودند، گردید این ترکیبات عبارتند از : دی متوکسی برمو آمفتامین،اتیل دی متوکسی فنیل اتانامید، فلورو- ام دی ام بی- پیناکا، فلورو - آ دی بی - پیناکا، فلورو - ام دی ام بی - بوتیناکا و ام دی ام بی - ای ان - پیناکا.

    کلیدواژگان: شناسایی، تشخیص، مواد روانگردان جدید، NPS
  • عبدالله دیانتی*، احمد سوری، اصحاب حبیب زاده، مرتضی نجفی علمی، علی قنبری باغسیاه صفحات 35-60
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان می دهد که ویژگی شخصیت، رابطه عمیقی با ارتکاب جرم و جنایت دارد. یکی از راهبردهای پلیس در جرم یابی جرایم خشن، تحلیل شخصیت جنایی مجرمان است. در همین راستا، هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه الگوی تحلیل شخصیت جنایی مجرمان جرایم خشن در جرم یابی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع پژوهش های آمیخته است. جامعه آماری در بخش کیفی، اساتید روان شناسی، جرم شناسی و جرم یابی به تعداد هفده نفر بودند که به روش نمونه گیری هدف مند بر اساس اصل اشباع نظری و در بخش کمی تعداد 81 نفر از خبرگان فراجا به صورت تمام شمار انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه گردآوری شده است. تجزیه وتحلیل داده های کیفی با روش تحلیل تم و داده های کمی با روش تحلیل عاملی تاییدی با کمک نرم افزار LISREL انجام گرفت.

    یافته ها

    برابر یافته های پژوهش، الگویی که متناسب با تحلیل شخصیت جنایی مجرمان خشن است، شامل چهار بعد برون گرایی با سه مولفه، بعد ناسازگاری با دو مولفه، بعد روان رنجوری با سه مولفه و بعد روان پریشی با چهار مولفه به دست آمد که بعد ناسازگاری بیشترین سهم تاثیرگذاری در شخصیت جنایی مجرمان خشن را دارد.

    نتیجه گیری

    الگوی تدوین شده به عنوان یک روش علمی و نظام مند در جرم یابی جرایم خشن با هدف مندی افزایش دقت، کاهش زمان کشف جرم، هدایت فرآیند تعقیب و تحقیق، تعیین شیوه های متناسب در بازجویی و کاهش میزان وقوع جرایم خشن مورد تاکید است.
    کلیدواژه ها: الگو، شخصیت جنایی، مجرمان، جرایم خشن، جرم یابی.

    کلیدواژگان: شخصیت جنایی، جرائم خشن، مجرمان خشن، جرم یابی، الگو
  • فرید محسنی* صفحات 61-92
    زمینه و هدف

    طعمه گذاری به عنوان رفتاری قلمداد می شود که هدف آن اختلاف، سوء استفاده های جانی، مالی و درگیری در فضای مجازی است و می تواند متاثر از عوامل مختلفی باشد که تشدیدکننده این جرایم در فضای مجازی هستند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر و راهکارهای پیشگیری از طعمه گذاری در فضای مجازی انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش، در زمره پژوهش های اکتشافی با رویکرد آمیخته است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی و کمی را خبرگان دانشگاهی تشکیل می دهند که بر مبنای اصل کفایت نظری 14 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. در بخش کیفی پژوهش برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد که روایی و پایایی آن با استفاده از ضریب CVR و کاپای کوهن تایید شد. همچنین، در بخش کمی از ابزار پرسشنامه مقایسه زوجی برای گردآوری داده ها بهره گرفته شد که به ترتیب روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و نرخ ناسازگاری مورد تایید قرار گرفت. داده های گردآوری شده در بخش کیفی با استفاده از نرم افزار Atlas.ti و رویکرد کدگذاری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که علل فردی، ضعف در قوانین و مقررات مناسب و بازدارنده، ضعف در زیرساخت ها و سامانه های امنیتی، بی اعتقادی به ارزش ها و هنجارها و جذابیت فضای مجازی به عنوان مهم ترین عوامل موثر طعمه گذاری در فضای مجازی مشخص شدند. همچنین، یافته ها حکایت از آن دارند که استفاده از دیدگاه ها و آموزه های اسلامی، فرهنگ سازی، آموزش و آگاه سازی کاربران و افزایش تاب آوری کاربران مهم ترین راهکارهای پیشگیری طعمه گذاری در فضای مجازی هستند.

    نتیجه گیری

    رفتارهای ضداجتماعی بر خط مانند طعمه گذاری، بحث های سازنده را مختل کرده، برخی عناصر نظام شناختی مردم را تحت تاثیر قرار داده و زمینه ارتکاب جرم را فراهم می آورند. در گذشته تصور می شد که رفتار طعمه گذاری در فضای مجازی، محدود به یک اقلیت ضداجتماعی است اما حتی مردم عادی نیز به واسطه ویژگی های فضای سایبر اقدام به چنین رفتارهایی می کنند.

    کلیدواژگان: پیشگیری، فضای مجازی، طعمه گذاری، جذابیت، فرهنگ سازی
  • بهرام نیک بخش* صفحات 93-118
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر در یک چهارچوب ترکیبی به سنجش فرضیات تحقیق پرداخته است. هدف تحقیق، شناخت عوامل موثر بر تمایل به مواد مخدر در بین دانشجویان است، چراکه اعتیاد نه تنها سالم بودن جامعه را تهدید می کند، بلکه بستری است برای زوال روانی و اخلاقی دانشجویان.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی و کمی است که دیتای لازم در قالب پرسشنامه از جامعه آماری دانشجویان دانشگاه پیام نور استان خوزستان به روش نمونه گیری جمع آوری شد. برای آنالیز داده ها از آزمون های همبستگی چندگانه، آنالیز واریانس، آزمون T، رگرسیون اولیه و روش معادلات ساختاری از طریق نرم افزارپی ال اس- اسمارت استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق بر اساس تحلیل مسیر نشان داد که عوامل جامعه شناختی نظیر: نظارت خانواده، رونق اجتماعی، امید به اشتغال، تنبلی اجتماعی، هراس اجتماعی، هوش اجتماعی مجموعا توانستد قریب 40 درصد از تغییرات متغیر وابسته میل به مواد مخدر را مورد تبیین و پیش بینی قرار دهند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که تمام متغیرهای مستقل به شکل مستقیم و معناداری بر متغیر وابسته میل به مواد مخدر تاثیر آشکار دارند. خروجی مدل نرم افزار pls-smart در بخش مسیر یابی نشان داد که تاثیر مجموع عوامل اجتماعی نظیر: نظارت خانواده، رونق اجتماعی، امید به اشتغال، سستی اجتماعی، هراس اجتماعی، هوش اجتماعی بر روی تمایل دانشجویان به مصرف مواد مخدر معنی دار است.

    کلیدواژگان: گرایش، مواد مخدر، هراس اجتماعی، تنبلی اجتماعی و هوش اجتماعی
  • نجات امیری، پیمان نمامیان* صفحات 119-144
    زمینه و هدف

    با گسترش فضای مجازی، پیشگیری از نقض حریم خصوصی نیز همواره مورد توجه پلیس و ضابطان قضایی در ماموریت های انتظامی و اطلاعاتی و قانون گذاران نظام های عدالت کیفری قرار گرفته است؛ بنابراین، ضابطان دادگستری، پلیس امنیت عمومی و پلیس فتا به موازات اقدامات تقنینی، باید با اتخاذ تدابیر پیشگیرانه، نقشی موثری در صیانت از امنیت حریم خصوصی در ماموریت های اطلاعاتی و تحقیقات مقدماتی ایفاء کنند.

    روش

    این پژوهش از نوع کیفی و از حیث روش اجراء توصیفی-تحلیلی است. از این رو، داده ها  به شیوه اسنادی و سنجش مقررات بر پایه اسناد و منابع مکتوب  و نیز مطالعه و واکاوی دیدگاه های صاحب نظران حقوقی با ابزار فیش برداری جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    با توجه به جرم انگاری نقض حریم خصوصی در فضای مجازی و اتخاذ رویکردها و تدابیر پیشگیرانه به منظور تامین امنیت حریم خصوصی، رویکرد اساسی اسناد بین المللی دایر به حمایت از امنیت مکاتبات، مراسلات، داده ها و اطلاعات خصوصی کاربران و کنشگران در بستر فضای مجازی است و به طورکلی در اسناد بین المللی، به اجماع بین المللی به منظور صیانت و تامین امنیت کلیه ابعاد حریم خصوصی تاکید شده است.

    نتیجه گیری

    علاوه بر اقدامات تقنینی و جرم انگاری نقض حریم خصوصی در فضای مجازی از سوی متولیان نظام عدالت کیفری، توجه پلیس و ضابطان قضایی به اقدامات و تدابیر پیشگیرانه انتظامی مبنی بر تحقق امنیت و امنیت مداری حریم خصوصی در اجرای ماموریت های سازمانی در این فضا ضروری بوده و در شناسایی و مقابله با مصادیق نقض حریم خصوصی در ماموریت های اطلاعاتی و انتظامی نقش موثری ایفاء می کنند و اسناد بین المللی نیز ممنوعیت نقض حریم خصوصی را مورد توجه جدی قرار داده است.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، امنیت، حریم خصوصی، مقررات کیفری ایران، اسناد بین المللی
  • محمد قربانی، مهدی جواهری* صفحات 145-176
    زمینه و هدف

    نقش اطلاعات در کشور داری یکی از موضوعات اساسی در مطالعات اطلاعاتی - امنیتی به شمار می رود. مقاله حاضر با تمرکز بر جامعه اطلاعاتی ایالات متحده آمریکا درصدد ارایه نقش، ساختار و آخرین تغییرات این مجموعه تا سال 2022 (ماه ژانویه) میلادی می باشد.

    روش

    تحقیق پیش رو با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی صورت گرفته است که محقق با بهره گیری از 15 نفر از خبرگان در حوزه اطلاعات و امنیت و با استفاده از تکنیک دلفی و طراحی پرسشنامه های متعدد و بازخورد گیری و انجام این فرآیند تا رسیدن به اجماع نظری ادامه یافته است.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان می دهد که مجموعه جامعه اطلاعاتی ایالات متحده به صورت پویا و به طور مستمر در حال تغییر و تحول بوده به طوری که تعداد دستگاه های عضو آن رو به افزایش می باشد.

    نتیجه گیری

    در بررسی جامعه اطلاعاتی ایالات متحده آمریکا، در ادوار مختلف و در اثر شکست های ایجاد شده مطالعاتی توسط اقشار مختلف شامل دانشگاه ها، موسسات و اندیشکده های تخصصی در حوزه ماموریتی بر بدنه جامعه اطلاعاتی صورت گرفته و هر یک پیشنهاد هایی را ارایه که نتیجه آن تغییر راهبرد و شکل جامعه اطلاعاتی این کشور بوده است. واژه های کلیدیجامعه اطلاعاتی، ساختار اطلاعاتی- امنیتی، رقیب اطلاعاتی، مطالعات اطلاعاتی، راهبردهای ترسیمی، کنش گری

    کلیدواژگان: جامعه اطلاعاتی، ساختار اطلاعاتی- امنیتی، رقیب اطلاعاتی، مطالعات اطلاعاتی، راهبردهای ترسیمی، کنش گری
  • سید مجتبی حسینی بامکان *، مهناز ایرانمنش، فاطمه تفکری بافقی صفحات 177-204
    زمینه و هدف

    وب تاریک و ارزهای دیجیتال در راستای ارایه خدمات بهتر به جوامع معرفی شدند اما ماهیت شبه ناشناس ارزهای دیجیتال و ناشناس بودن و پنهان شدن تراکنش ها در وب تاریک دستمایه سوءاستفاده و علاقمندی مجرمان سایبری به این موضوعات جهت ارتکاب اهداف مجرمانه شده است. بررسی و تحلیل تلفیق این دو ابزار در کنار هم، قادر است در جهت آگاهی بخشی، مدیریت و تدوین اقدامات پیشگیرانه برای ممانعت از رشد جرایم سایبری مفید واقع شود. لذا هدف از این پژوهش بررسی و تحلیل نقش رمزارزها بر تسهیل گری ارتکاب جرایم سایبری در وب تاریک می باشد.

    روش

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد که با ابزار گردآوری اطلاعات و داده های کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته ها

    وب تاریک یک پناهگاه امن برای فعالیت های مجرمانه ارایه می دهد و به سبب چالش ها و مسایل حل نشده حوزه رمزارزها شامل اعمال قوانین و مقرارت، شناسایی و کشف جرایم، امنیت دارایی و موضوعاتی از این دست، زمینه برای رشد ارتکاب جرایم سایبری و گسترش فعالیت های مجرمانه در فضای وب تاریک فراهم شده است.

    نتیجه گیری

    علیرغم ارتقای توانایی ها و تخصص های فنی سایبری مجریان قانون، مجرمان از کوچک ترین آسیب پذیری ارزهای دیجیتال برای گسترش فعالیت های خود استفاده می کنند. در این راستا وضع قوانین رسمی، بهبود اشتراک گذاری اطلاعات در بین سازمان های مجری قانون و موسسات مالی و نیز گسترش همکاری های بین المللی از جمله ضروریات مدیریت پیشگیری از رشد جرایم سایبری هستند.

    کلیدواژگان: ارز دیجیتال، جرایم سایبری، رمزارزها، وب تاریک
  • باقر حسین آبادی*، مجید قزوینه، محمد علی اکبری، مهدی کاظمی کلور صفحات 205-234
    زمینه و هدف

    مقابله با فساد اقتصادی و برقراری امنیت اقتصادی از چنان اهمیتی در جامعه برخوردار است که تحقیق در این زمینه ضروری است. لذا هدف اصلی این مقاله احصاء ابعاد اصلی الزامات مبارزه با مفاسد اقتصادی از منظر مقام معظم رهبری می باشد. ازاین رو با بررسی دیدگاه معظم له در تحقیق حاضر به دنبال دستیابی به هدف پژوهش هستیم.

    روش

    تحقیق حاضر از حیث هدف کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها از نوع آمیخته اکتشافی به شمار می آید، روش انجام تحقیق نیز در بخش کیفی، به صورت «تحلیل محتوا» و در بخش کمی، به صورت پیمایشی می باشد. روش جمع آوری داده ها در مرحله کیفی، به صورت اسنادی از بین بیانات معظم له، مطالب مربوط به مفاسد اقتصادی استخراج شده و سپس درمرحله کمی، شاخص های استخراجی مورد تحلیل عاملی قرار گرفته و عوامل استخراج شدند.جامعه آماری این پژوهش دربخش کیفی، اسناد و منابع مکتوب و صوتی سخنرانی های مقام معظم رهبری بوده که به صورت تمام شمار مورد مطالعه و تحلیل محتوا قرار گرفته و تعداد 88 تن ازصاحب نظران مرتبط با موضوع جامعه آماری بخش کمی را تشکیل می دهند. درنهایت برای شناسایی عوامل از روش تحلیل عاملی اکتشافی با نرم افزار Spss استفاده شده است.

    یافته ها

    ازبین داده های پژوهش با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی ده عامل موثر شناسایی و نتیجه حاکی از آن بود که عامل اول یعنی شناخت بسترها و زمینه های بروز فساد با مقدار ویژه 406/8 بیشترین تاثیر و اهمیت را در بین سایر عوامل داشته و در مجموع 472/25 درصد واریانس جامعه را تحت پوشش قرار داده است.

    نتیجه گیری

    ازآنجا که مقابله با فساد اقتصادی و مفسدین، از اهمیت فراوانی در جامعه برخوردار بوده لذا براساس یافته های تحقیق و متغیرهای شناسایی شده در این پژوهش، پیشنهادهایی کاربردی از جمله شناسایی بسترها و زمینه های بروز فساد اقتصادی و تلاش درجهت بستن راه های فسادزا ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، مبارزه، مفاسد اقتصادی، فرامین، مقام معظم رهبری
  • جلوه های رویکرد حمایتی از حقوق دفاعی متهم به ارتکاب جرائم مواد مخدر در آراء دیوان عالی کشور (1400-1390)
    محمدمهدی خرازی*، محمد آشوری، محمدعلی مهدوی ثابت، بهزاد رضوی فرد صفحات 235-264
    زمینه و هدف

    صلاحیت دیوان عالی کشور جهت رسیدگی به جرایم مربوط به مواد مخدر و روان گردان از سال 1392 که در نظام حقوقی ایران پس از انقلاب اسلامی سابقه نداشته است گزاره واجد اهمیتی تلقی می شود. با توجه به اهمیت و فراوانی این جرایم و شیوه دادرسی آن ها؛ تحلیل عملکرد دیوان در ارتباط با چگونگی مواجهه با نقض حقوق دفاعی و حمایت از آنها هدف این پژوهش می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و با مراجعه به اسناد وکتب حقوقی ضمن جمع آوری داده های هنجاری و توصیفی(آراء دیوان عالی کشور) با روش توصیفی-تحلیلی انجام شد.

    یافته ها

    حق بهره مندی متهم از معاضدت و حضور وکیل در دادرسی، حق بر توجه دادگاه به دفاع متهم و حق بر منع شکنجه از مصادیق نقض حقوق دفاعی متهمان است که همواره مورد توجه قضات دیوان قرار داشته و در مواجهه با این موارد؛ ضمن نقض دادنامه ها، تذکر موارد و اعاده پرونده ها؛ از نقض حقوق دفاعی متهمان ممانعت می کنند.

    نتیجه گیری

    در جهت جلوگیری از نقض حقوق دفاعی متهمان یاد شده؛ تصویب برنامه آموزشی جامع و مستمر برای قضات، ارتقاء سطح دانش حقوقی ضابطان فراجا ، بازبینی و تقویت نظام کشف جرایم (پلیس علمی)، تدوین بخشنامه از سوی دیوان عالی کشور مبنی بر احصاء موارد نقض حقوق دفاعی متهمان از مهم ترین نتایج به دست آمده می باشد.

    کلیدواژگان: دیوان عالی کشور، حقوق دفاعی متهم، جرائم مواد مخدر، دادگاه انقلاب، ماموران فراجا
  • تحلیل عوامل تاثیر گذار بر پراکنش مکانی کارگاه های تولید مواد اعتیاد آور صنعتی و روان گردان
    محمدرضا پورغلامی، حمیدرضا کرمی*، هادی فدایی، حسین اردلانی صفحات 265-294
    زمینه و هدف

    امروزه کارگاه های غیرقانونی تولید مواد صناعی روان گردان و توزیع و دپوی پیش سازها گسترش پیدا نموده، به طوری که تعداد زیادی کارگاه های غیرقانونی تولید مواد روان گردان صنعتی کشف و ضبط گردیده است. هدف از اجرای این تحقیق، بررسی روند و چگونگی گسترش کارگاه های تولید مواد مخدر صنعتی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع تحقیق کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها از نوع تحلیلی و توصیفی است. جامعه آماری پژوهش متشکل از داده های مربوط به 42 کارگاه تولید مواد اعتیادآور صنعتی و روان گردان است. داده های به دست آمده با استفاده از شاخص های توصیفی آماری، تفسیر و ارزیابی شده و با استفاده از نرم افزارهای آماری و GIS مورد تجزیه وتحلیل گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روند کلی کارگاه های تولید مواد مخدر صنعتی از یک الگوی خوشه ای معنی دار پیروی می کنند. یافته ها نشان داد که هرچه نقاط مدنظر به لحاظ توسعه یافتگی اقتصادی، فرهنگی، بهداشتی و زیربنایی وضعیت مناسبی نداشته اند، تعداد کارگاه های تولید مواد مخدر صنعتی افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    گسترش کارگاه های تولید مواد مخدر صنعتی به سمت نقاطی که از توسعه یافتگی کمتری برخوردار هستند و نیز وجود انبارها، سوله ها، کارخانه های متروکه مشهود است توسعه یافته و لذا گرایش ایجاد کارگاه های تولید مواد مخدر صنعتی و روان گردان به این نقاط بوده است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، کارگاه های تولید مواد مخدر صنعتی، روند، شهرستان های استان تهران
|
  • Asghar Eftekhari * Pages 9-34
    Background and purpose

    In recent years, new psychoactive substances have become a serious challenge for countries in the field of combating the production, sale, prevention and treatment of addicts and victims of these substances. Therefore, the present research was conducted with the aim of investigating the methods of scientific identification and diagnosis of new non-herbal psychoactive substances (NPS).

    Method

    The current research is practical in terms of its purpose and experimental in terms of its execution method. The statistical population of the research was samples of exposed substances from foreign travelers in the period of 1395-1398, which were identified and diagnosed using machine analysis methods. The basis of identification and diagnosis was matching the reported spectra of the device with the spectra available in the UNODC reference. The study of the library and documentary part of the research was also based on a systematic review in the period from 1980 to 2022 and included all the articles published in the electronic database with the combination of appropriate keywords.

    Findings

    In this research, sample preparation and device settings were done in mass spectrometry and infrared spectrometry and then the prepared samples were injected into the corresponding devices. In mass spectrometry of ion fragments with higher intensity and in infrared spectrometry, the numbers of functional groups were obtained, and these spectra were interpreted in the conclusion.

    Conclusion

    The spectra obtained from the mass spectrometer and infrared spectrometer were interpreted and after comparing the reported spectra of the device with the spectra available in the UNODC reference, 8 types of new psychoactive substances were identified. They contained different amounts of addictive substances. These compounds are: 1-Dimethoxybromoamphetamine, 2-Ethyldimethoxyphenylethanamide, 3-Fluoro-MDMB-Pinaka, 4-Fluoro-ADB-Pinaka, 5-Fluoro-MDMB-Botanika and 6-MDMB-EN-Pinaka.

    Keywords: Identification, Detection, New Psychoactive Substances, NPS
  • Abdullah Dianati *, Ahmad Souri, Ashab Habib Zadh, Mortza Najafi Almi Pages 35-60
    Background and Aim

    Studies show that personality traits are deeply related to crime. One of the police strategies in criminalizing violent crimes is to analyze the criminal personality of the perpetrators. The main purpose of this study was to provide a pattern for analyzing the criminal personality of violent crime offenders in criminalization.

    Method

    The present study is mixed in terms of applied purpose, in terms of data collection method. The statistical population was 17 professors of psychology and criminology by purposive sampling method based on the principle of theoretical saturation and in a small number of 81 NAJA experts who were selected in full. Two semi-structured interview tools and a questionnaire were used to collect data. In qualitative analysis, open coding was used, in quantitative analysis, LISREL software was used.

    Findings

    The pattern that is appropriate for the analysis of criminal personality of violent criminals includes four dimensions; extraversion with three components, dimension of incompatibility with two components, dimension of neurosis with four components and dimension of psychosis with four components. has it.

    Conclusion

    The pattern developed as a scientific and systematic method in criminalizing violent crimes with the aim of increasing accuracy, reducing crime detection time, guiding the prosecution and investigation process, determining appropriate methods of interrogation and reducing the incidence of violent crimes is emphasized.

    Keywords: Criminal personality, violent crimes, violent criminals, Criminalization, pattern
  • Farid Mohseni * Pages 61-92
    Background and  purpose

    Baiting is considered as a behavior that aims at disputes, personal and financial abuses, conflicts, etc. in cyberspace. Baiting can be influenced by various factors that aggravate these crimes in cyberspace. The purpose of this study is to identify the effective factors and strategies to prevent bait in mixed approach cyberspace.

    Method

    The present study, in terms of applied purpose and in terms of nature and method, is in the category of exploratory research. According to the research strategy, the steps of conducting research should be described in two parts, qualitative and quantitative. The statistical population of the research in the qualitative and quantitative sections consists of academic experts who were selected as the sample members based on the principle of theoretical adequacy of 14 people. On the other hand, in the qualitative part of the research, semi-in-depth (semi-structured) interviews were used to collect data, the validity and reliability of which were confirmed using CVR and Kappa Cohen coefficient. Also, in a small part, a pairwise comparison questionnaire was used to collect data, which its validity and reliability were confirmed by content validity and incompatibility rate, respectively. The collected data were analyzed qualitatively using Atlas.ti software and coding approach.

    Findings

    The results show that individual causes (age, gender, aggression, moral insanity, etc.), lack of appropriate and deterrent rules and regulations, weakness in infrastructure and security systems, disbelief in value. The norms and attractiveness of cyberspace were identified as the most important effective factors of baiting in cyberspace. The findings also indicate that the use of Islamic views and teachings, culture building (institutionalizing the culture of using cyberspace), educating and informing users and increasing user resilience are the most important ways to prevent bait. are placed in cyberspace.

    Conclusion

    Online anti-social behaviors such as bait disrupt constructive debates, affect some military elements of the people, and provide the basis for crime. In the past, cyber-baiting behavior was thought to be limited to an anti-social minority, but even ordinary people do so because of the characteristics of cyberspace.

    Keywords: prevention, Mixed Approach, Cyberspace, Trolling, Analysis
  • Bahram Nikbakhsh * Pages 93-118
    Background and Aim

    The present study has examined and tested the research hypotheses in an integrated framework. The purpose of this study is to identify the factors affecting drug addiction among students of Payame Noor University, because addiction not only endangers the health of society but also provides the basis for psychological and moral decline.

    Method

    This research is a survey in which the necessary information was collected from the statistical population of students of Payame Noor University of Khuzestan province by sampling method. Multiple correlation tests, analysis of variance, t-test, simple regression and structural equation analysis using PLS-SMART software were used to analyze the data. This research is a quantitative type and the information was collected by questionnaire and secondary analysis.

    Results

    The research findings based on modeling the research path showed that social factors such as: family support, social welfare, job prospects, social laziness, social phobia, social intelligence and imprisonment could account for a total of 35% of dependent variable changes. Predict and explain drug addiction.

    Conclusion

    The results showed that independent variables directly and significantly affect the dependent variable of drug addiction. The output of pls-smart software model in the routing section showed that the effect of total social factors such as: family support, social welfare, job prospects, social laziness, social fear, social intelligence and imprisonment in the drug on the tendency to use drugs means It is.

    Keywords: tendency, Drugs, social phobia, social laziness, social intelligence
  • Nejat Amiri, Peyman Namamian * Pages 119-144
    Background and Objectives

    With the expansion of cyberspace, the prevention of 10-1 violations has always been the focus of police and judicial officers in law enforcement and intelligence missions and members of the criminal justice system; Accordingly, identifying and explaining preventive protection measures to ensure privacy in Iran's criminal justice system and international instruments is undeniable.

    Findings

    The inviolability of the dimensions and security of privacy in cyberspace has been emphasized by users and the police in police missions and preliminary investigations, and the necessary criminal measures have been taken to criminalize cyberspace and appropriate criminal liability for violators of privacy have been charged and it is necessary to adopt preventive approaches and measures to ensure the security of privacy. The basic approach is based on protecting the security of correspondence, correspondence, data and private information of users and activists in cyberspace and in general The international consensus on the protection and security of all aspects of privacy is emphasized in international instruments.

    Conclusion

    In addition to legislative and criminal actions for violating privacy in cyberspace by the custodians of the criminal justice system, police and judicial officers actions and disciplinary measures to achieve security and privacy in the implementation of organizational missions in this space It is necessary and plays an effective role in identifying and dealing with instances of privacy breaches in intelligence and law enforcement missions, and international instruments have also given serious consideration to the prohibition of privacy breaches. Therefore, it is necessary for judicial officers and public security police and FATA police to play an effective role in protecting privacy in intelligence and preliminary investigation missions by taking preventive measures in parallel with legislative measures.

    Keywords: Cyberspace, Security, privacy, Criminal law, International Documents
  • Mohammad Qhorbani, Mahdi Javaheri * Pages 145-176

    United States Intelligence Community,Structures and functions based on the latest changes in 2022AbstractThe role of intelligence in governance is one of the main topics in intelligence-security studies and political science. This article focuses on the intelligence community of the United States of America and aims to present the role, structure and latest changes of this collection by 2022 (January). Given the role of the United States as a global arrogance, which has always considered itself a single power in acting in world affairs and is constantly seeking to interfere in the affairs of countries and various types of terrorist groups with different names and in order to carry out conflicts. Proxy clashes have created and supported them all over the world. The need to monitor the intelligence-security structure of this country in terms of goals and graphic strategies as an intelligence adversary is of considerable importance. Using the documentary-library method as well as monitoring the official websites of members of the US intelligence community, seeks to explain the US intelligence community and provide changes and how to manage this collection over a period of time. Keywords: Intelligence community, Intelligence -Security Structure, Intelligence Competitor, Intelligence Studies, Drawing Strategies, Action

    Keywords: Intelligence community, Intelligence -Security Structure, Intelligence Competitor, Intelligence Studies, Drawing Strategies, Action
  • Seyed Mojtaba Hosseini Bamakan *, Mahnaz Iranmanesh, Fatemeh Tafakori Pages 177-204
    Background and Aim

    Dark web and digital currencies were introduced for providing better services to communities. But the pseudo-anonymous nature of digital currencies, along with the anonymity and concealment of transactions on the Dark Web, has led to the interest of cybercriminals in both of these topics and the abuse for criminal purposes. The study and analysis of the combination of these two tools together can be used for informing, managing, and developing preventive actions to reduce the growth of cybercrimes. Therefore, the purpose of this study is to investigate and analyze the role of cryptocurrencies in facilitating the commission of cybercrimes in the dark web.

    Method

    This is a descriptive-analytical study for applied purposes and the data were derived through the library research method.

    Findings

    The Dark Web provides a haven for criminal activities, and due to unresolved challenges in the field of cryptocurrencies, including implementation of laws and regulations, detection of crimes, security of assets, and similar issues, the growth and spread of criminal activities in the Dark Web is provided.

    Conclusion

    While officers improve their cyber technical capabilities and expertise; Criminals also use the slightest vulnerability of digital currencies to expand their activities. Therefore, it seems that formal laws, improvement of information sharing between law enforcement authorities and financial institutions, as well as the expansion of international cooperation, are the necessities for managing the prevention of cybercrime growth.

    Keywords: Digital currency, cyber crimes, cryptocurrencies, dark web
  • Bagher Hoseinabadi *, Majid Ghazvineh, Mohammad Ali Akbari, Mahdi Kazemi Kelor Pages 205-234
    Background and Purpose

    Combating economic corruption and establishing economic security is so important in society that research in this field is necessary.Therefore, the main purpose of this article is to enumerate the main dimensions of the requirements for combating economic corruption from the perspective of the SupremeLeader.Therefore,by examining His Majesty's point of view in the present study, we seek to achieve the research goal.

    Method

    The present research is considered as an exploratory mix in terms of practical purpose and interms of data collection method.The research method is qualitative in the form of "content analysis" and in the quantitative part is survey.Method of data collection In the qualitative stage, the material related to economic corruption was extracted as a document from the statements of His Holiness.and then in a quantitative stage, the extracted indicators were analyzed by factors and factors were extracted.The statistical population of this research is the qualitative section, documents and written and audio sources of the speeches of the Supreme Leader, which have been studied and analyzed in full, and 88 experts related to the subject of the statistical community constitute a small part Give.Finally exploratory factor analysis with Spss software has been used to identify the factors.

    Results

    Among the research data, using exploratory factor analysis ten effective factors were identified and the result showed that the first factor identifying the contexts and areas of corruption with a specific value of 8.406, had the most impact and importance among other factors. In total, it covered 25% of the variance of the population.

    Conclusion

    Since the fight against economic corruption and corrupters is of great importance in society based on the research findings and the variables identified in this study, practical suggestions such as identifying the contexts and areas of economic corruption and trying toclose the way Corruption is presented.

    Keywords: Factor Analysis, Struggle, economic corruption, orders, Supreme Leader
  • Effects The Protectionist Approach to The Defense Rights of The Accused of Drug Crimes in The Votes Of the Supreme Court (2012-2022)
    Mohammad Mahdi Kharrazi *, Mohammad Ashouri, Mohammad Ali Mahdavi Sabet, Behzad Razavifard Pages 235-264
    Background and purpose

    The jurisdiction of the Supreme Court to deal with crimes related to narcotic drugs and psychotropic substances since 2012, which has no precedent in Iran's legal system after the Islamic Revolution, is considered an important proposition. Considering the importance and frequency of these crimes and the way of their proceedings; The purpose of this study is to analyze the performance of the court in relation to how to face the violation of defense rights and protect them.

    Method

    This research was applied in terms of purpose and by referring to legal documents and books while collecting normative and descriptive data (opinions of the Supreme Court) with a descriptive-analytical method.

    Findings

    The accused's right to benefit from the assistance and presence of a lawyer in the proceedings, the right to the court's attention to the accused's defense, and the right to prohibit torture are among the examples of violation of the defense rights of the accused, which have always been the focus of the judges of the court and when faced with these cases; In addition to violating court orders, reminding cases and returning cases; They prevent the defendants from violating their defense rights.

    Conclusion

    In order to prevent the violation of the defense rights of the mentioned defendnts; Approving a comprehensive and continuous training program for judges, improving the level of legal knowledge of law enforcement officers, revising and strengthening the crime detection system (scientific police), drafting a directive by the Supreme Court on the counting of cases of violations of defendants' defense rights are among the most important results obtained. 

    Keywords: Supreme Court, defendant's defense rights, Drug Crimes, Violation of the vote, Anti-narcotics police officers
  • Analysis of Factors Affecting the Spatial Distribution of Industrial and Psychotropic Addiction Production Workshops (Case Study of Tehran Province Cities)
    Mohammad Reza Pourgholami, Hamidreza Karami *, Hadi Fadaei, Hossrin Ardalani Pages 265-294
    Background and Aim

    In Tehran province, illegal Workshops for the production of industrial psychedelics and the distribution and depot of precursors have expanded, so that a large number of illegal Workshops for the production of industrial psychedelics have been seized by the Anti-Narcotics Police. The purpose of this study is to investigate the trend and how to expand industrial narcotics production Workshops in Tehran province.

    Method

    The present study is an applied research and in terms of data collection is analytical and descriptive. The statistical population of the study consists of data related to 42Workshops for the production of industrial and psychotropic substances discovered in Tehran province, which were identified and destroyed by the information and operational teams of the Special Operations Center during the years 1397-1398. Due to the fact that all reports of discovery are to be examined, so limited sampling is avoided and all available documents are analyzed. The obtained data were interpreted and evaluated using descriptive statistical indicators and analyzed using statistical software and GIS.

    Results

    The results showed that the general trend of industrial narcotics production laboratories is located in Tehran, Damavand and Islamshahr and its direction is southwestern distribution of the province and follow a significant cluster pattern. The findings showed that although the cities of Tehran province were not in a good position in terms of economic, cultural, health and infrastructure development, the number of industrial narcotics production laboratories has increased.

    Conclusion

    Expansion of industrial narcotics production Workshops to the west of Tehran province, which is less developed and has been abandoned due to the existence of warehouses, sheds, factories, and therefore the tendency to establish industrial and psychiatric narcotics production Workshops. Turns to the western cities of Tehran province.

    Keywords: Spatial Analysis, industrial narcotics production Workshops, Trends, cities of Tehran province