فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال یازدهم شماره 1 (بهار 1402)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علینقی سرپناه، کیوان عباسی رنجبر*، مهدی مرادی، یعقوبعلی زحمتکش، حسین عسگری نژاد، سپیده خطیب، جلیل سبک آرا، سیامک باقری صفحات 1-13

    هرساله بیش از 70 میلیون بچه ماهی سفید حاصل تکثیر مصنوعی به منظور بازسازی ذخایر در رودخانه های مناسب استان گیلان رهاسازی می گردد اما اطلاعات ناچیزی از خصوصیات زیستی آن طی مدت ماندگاری در رودخانه ها وجود دارد، لذا این پژوهش بر روی فراوانی، رشد، ضریب چاقی و رژیم غذایی بچه ماهیان سفید رهاسازی شده در پایین دست رودخانه خشکرود صورت گرفت. بدین منظور 3 ایستگاه در پایین دست رودخانه انتخاب شد و صید ماهیان با الکتروشوکر و به صورت ماهانه از آبان تا اسفند 1401 انجام شد. نتایج نشان داد که خیاطه ماهی، سیاه ماهی، بچه ماهی سفید، گاوماهی سرگنده و رفتگرماهی سانیه به ترتیب با 2/249، 7/108، 2/85، 2/32 و 4/31 عدد در 100 مترمربع، بیشترین فراوانی را داشتند. بچه ماهیان سفید در تمام ماه ها در پایین دست این رودخانه حضور داشت و تراکم آنها بین 0/20 تا 5/212 عدد در 100 متر مربع متغیر بود. بچه ماهیان سفید (119 نمونه) دارای وزن 10/2 تا 10/15 با میانگین 54/2±77/5 گرم، طول کل 62/6 تا 20/12 با میانگین 13/1±61/8 سانتی متر و ضریب چاقی 71/0 تا 97/0 با میانگین 05/0±86/0 بودند و تنها از نظر ضریب چاقی بین پاییز و زمستان بین آنها تفاوت آماری معنی دار مشاهده شد. بین طول و وزن بچه ماهیان سفید میزان همبستگی 98/0 و شیب خط (b) 09/3 تعیین شد و الگوی رشد همگون بود. در بچه ماهیان سفید در پاییز و زمستان شاخص تهی بودن لوله گوارش به ترتیب 9/40 و 6/59 درصد، میانگین طول نسبی روده به ترتیب 08/0±78/0 و 08/0±75/0 و میانگین شدت تغذیه به ترتیب 1/97±1/76 و 118±3/71 تعیین شد. همچنین در روده آنها 6 نوع بی مهره بزرگ و 14 جنس از جلبک یافت شدند که از کفزیان شیرونومیده و از جلبک، جنس های Synedra، Navicula ، Diatoma و Melosira در هردو فصل غالب بودند. در مجموع طی این مدت، شدت تغذیه، ضریب چاقی ماهیان و دمای آب برای ماندگاری بچه ماهیان سفید در این رودخانه مناسب نبود ولی دلیل ماندگاری آنها در رودخانه و عدم کوچ آنها به دریا مشخص نگردید.

    کلیدواژگان: بچه ماهی سفید، فراوانی، رشد، غذا، دریای کاسپین
  • مرضیه آقازاده، ارسلان بهلکه*، طیبه کنعانی، بهزاد قولجائی، عیسی حاجی رادکوچک، زهرا قادری ارکوینی صفحات 14-20

    در این مطالعه برخی ویژگی های زیست‎شناسی شامل نسبت جنسی، شاخص گنادوسوماتیک، هم آوری مطلق و نسبی و قطر تخمک جمعیت ماهی تیزه کولی H. leucisculus در تالاب آلاگل استان گلستان مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری در تابستان 1400 صورت گرفت و 148 نمونه با تور پره صید شدند. نسبت جنسی ماهیان صید شده برابر 1 : 1 بود. میانگین شاخص گنادوسوماتیک (GSI) برای جنس ماده مقدار 09/3 ± 72/10 و برای جنس نر مقدار 70/0 ± 78/1 بدست آمد. بیشینه طول کل و وزن ماده ها به ترتیب برابر 120 میلی متر و 87/13 گرم و برای نرها 127 میلی متر و 48/13 گرم ثبت گردید. کمینه، بیشینه و میانگین هم آوری مطلق به ترتیب برابر با 1334، 18340 و 66/7239 و برای هم آوری نسبی (تخم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) به ترتیب برابر با 202، 1526 و 99/819 محاسبه شد. میانگین قطر تخمک ها 57/0 میلی متر و از 46/0 تا 66/0  متغییر بود.

    کلیدواژگان: H. leucisculus، شاخص گنادوسوماتیک، تولیدمثل، تالاب آلاگل
  • حسین رحمانی*، پیمان رستمی، سارا حق پرست صفحات 21-29

    حضور- عدم حضور و فراوانی هر گونه ماهی در یک زیستگاه رودخانه ای تحت تاثیر عوامل متعددی قرار می گیرد و دامنه های خاصی از تغییرات هر فاکتور زیستگاهی را ترجیح می دهند. مطالعه حاضر با هدف بررسی شاخص مطلوبیت زیستگاه ماهی خیاطه (Alburnoides eichwaldii) در دی ماه سال 1395 در رودخانه لاویج استان مازندران انجام گرفت. برای این منظور نمونه برداری از ماهیان در 22 ایستگاه از بالاترین نقطه قابل دسترس رودخانه لاویج تا شهر چمستان در پایین دست رودخانه (پارک جنگلی کشپل) انجام شد. در هر ایستگاه 11 فاکتور محیطی نیز اندازه گیری شدند. نتایج شاخص مطلوبیت زیستگاه نشان داد که ایستگاه 21 (نواحی پایین دست) مطلوبترین زیستگاه برای ماهی خیاطه بوده و پارامترهای نظیر ارتفاع از سطح دریا (تا 150 متر)، عرض (6 تا 9 متر)، عمق (19 تا 25 سانتی متر)، قطر ذرات بستر (3 تا 7 سانتی متر) و سرعت جریان آب (6/0 تا 1 متر بر ثانیه) بیشترین نقش را در بالا بودن میزان شاخص مطلوبیت را در این ایستگاه داشتند. با توجه به نمودار بدست آمده از نرم افزار CANOCO، درجه حرارت و غلظت آمونیوم آب بیشترین تاثیر را بر تغییرات فراوانی گونه های مختلف ماهی بویژه گونه خیاطه در رودخانه لاویج دارد. نتایج این تحقیق نشان داد که مناطقی مانند ایستگاه 21 که از نظر میزان دسترسی و فعالیت های انسانی، کمتر مورد تخریب قرار گرفته است بالاترین میزان مطلوبیت را داشته اند.

    کلیدواژگان: پارامترهای محیطی، رودخانه لاویج، زیستگاه، ماهی خیاطه
  • معصومه سراوانی، حامد موسوی ثابت*، سهیل ایگدری، عادله حیدری صفحات 30-38

    در مطالعه حاضر برای مقایسه ریختی جمعیت هایGlyptothorax galaxias  ، 54 نمونه  از چهار ایستگاه افسر آباد، ارمند، بازفت و بهشت آباد از سرشاخه های حوضه آبریز کارون صید شدند. مقایسه ریخت سنجی هندسی بر اساس 15، 13 و 10 نشانگر هم ساخت به ترتیب از نمای جانبی، شکمی و پشتی رقومی سازی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روش نقاط نشانه (لندمارک) به منظور تعیین شکل کلی بدن افراد جمعیت ها مورد استفاده قرار گرفت و آنالیز های مرتبط شامل  CVA, PCAوDFA  دندروگرام سلسله مراتبی انجام شدند. نتایج نشان داد که جمعیت ساکن در سرشاخه ارمند جدا از سایر جمعیت ها قرار دارد، جمعیت های بازفت و بهشت آباد کمترین فاصله را دارند و در یک خوشه قرار می گیرند و جمعیت های بهشت آباد و افسرآباد نیز تا حدودی با یکدیگر همپوشانی دارند. بنظر می رسد تفاوت زیستگاه های مختلف از نظر شدت جریان، شیب رودخانه، شرایط تغذیه و فیزیک و شیمیایی آب، دلیل تفاوت جمعیت ها باشد که باید در مطالعات بعدی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ریخت سنجی سنتی، ریخت سنجی هندسی، سینه خراش
  • شیما بخشعلی زاده*، بوتاگوز نسیبولینا، تاتیانا کروچکینا، عطالله علی صفحات 39-50

    اگرچه استفاده از موجودات شاخص و بافت های مختلف آن ها به طور متداول برای ارزیابی آلودگی های محیطی به کار می رود، اما هنوز نیاز به شناسایی شاخصی غیرکشنده، قابل اعتماد و حساس در محیط های آبی به چشم می خورد. در این پژوهش از شاخص های چند متغیره بر اساس شرایط انباشتی زیستگاهی استفاده شد. بدین منظور، نسبت عناصر خار باله سینه ای ماهی اوزون برون به عنوان شاخصی غیرکشنده برای ارزیابی زیستگاه شمال و جنوب دریای کاسپین مورد مقایسه قرار گرفتند. بدین منظور برای مقایسه نمونه های شمال و جنوب دریای کاسپین از تحلیل های چند متغیره و در موارد مورد نیاز از آنالیزهای غیر نرمال استفاده گردید. نسبت های W: Ca، Tl: Ca، Ta: Ca، Sn: Ca، Se: Ca، Ni: Ca، Nb: Ca، سطوح بالاتری در نمونه های جنوبی نسبت به شمالی داشتند که احتمالا منعکس کننده تفاوت میزان در دسترس بودن جذب فلزات نسبت به کلسیم بود. با وجود تفاوت های ثبت شده در نسبت عناصر خار باله سینه ای ماهی اوزون برون بین شمال و جنوب دریای کاسپین، همه نتایج چند متغیره نیز این تمایز و تفکیک زیستگاهی را منعکس کرد. این نتایج نشان داد که می توان از خار باله سینه ای به عنوان یک شاخص خوب غیرکشنده به دلیل ظرفیت انباشت آلاینده ها و نیز به عنوان شاخص زیستی تایید شد و لذا می توان از آن جهت ارزیابی های محیطی استفاده کرد، اگرچه اهمیت نظارت مستمر و اقدامات حفاظتی در کنار ارزیابی های مستمر پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آثار انسانی، فلز سنگین، ساختارهای کلسیمی، آلودگی، ارزیابی زیستی
  • معصومه ماچانلو، عبدالمجید حاجی مرادلو*، علی حاجی بگلو، سید حسین حسینی فر، علی جافرنوده صفحات 51-59

    تاکنون تلاش های متعددی در راستای افزایش تولید آبزیان از طریق اثرگذاری بر رشد و کاهش تلفات به وسیله افزودنی های مختلف خوراکی صورت گرفته است اما مطالعات پیرامون تاثیر این افزودنی ها به طور مستقیم به آب محدود می باشد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر افزودن Lactobacillus rhamnosus PTCC 1637 به آب مخازن پرورشی ماهی قزل آلای رنگین کمان بر نرخ تفریخ، جذب کیسه زرده و برخی شاخص های رشد طی مراحل تخم چشم زده تا بچه ماهی بود. این بررسی در سه بخش: بخش اول (روز 1 تا 7)، بخش دوم (روز 1 تا 20) و بخش سوم (روز 1 تا 60)،  با افزودن غلظت های 106 و CFU/mL 107 باکتری به آب با یک گروه شاهد انجام شد. نتایج بخش اول و دوم نشان داد نرخ و طول دوره تفریخ درکلیه گروه های آزمایشی تحت تجویز باکتری با شاهد اختلاف معنی دار داشت و مدت زمان جذب کیسه زرده در بین تیمارهای هر دو بخش که تحت غلظت های 106 و CFU/mL 107 بودند، به طور معنی داری کوتاه تر از شاهد بود (05/0>P). در بخش سوم آزمایش، شاخص های وزن، طول، ضریب تبدیل غذایی، درصد افزایش وزن بدن، ضریب رشدویژه و ضریب چاقی در بین تیمارها اختلاف معنی داری با شاهد نشان داد (05/0>P). در همه این شاخص ها، بهترین نتایج در گروهی ثبت شد که در آن تخم های چشم زده از روز 1 تا 60 تحت تیمار با غلظت CFU/mL 107  باکتری بودند؛ بهترین ضریب تبدیل غذایی نیز در همین تیمار به ثبت رسید (05/0>P). در مجموع افزودن L.rhamnosus به آب مخازن پرورشی سبب بهبود عملکرد تفریخ و رشد در مراحل اولیه زندگی ماهی قزل آلای رنگین کمان شد و می تواند آسان ترین و موثرترین روش باشد.

    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان، پروبیوتیک، Lactobacillus rhamnosus، شاخص های رشد
  • سید مرتضی حسینی، سید حسین حسینی فر*، عیسی شریف پور، ملیکا قلیچ پور، عباسعلی آقایی مقدم، بهروز قره وی صفحات 60-69

    این تحقیق به منظور بررسی اثر افزودن نمک (کلرید سدیم) به جیره غذایی بر بقاء، شاخص های بیوشیمیایی و بافت شناسی بچه ماهی نورس کپور دریایی در مواجهه با تنش شوری انجام شد. بچه ماهی کپور (حدود 1/1 گرم) به مدت 15 روز با جیره های غذایی حاوی 0، 5 و 10 درصد کلراید سدیم تغذیه و سپس به طور مستقیم به آب لب شور 13 گرم در لیتر منتقل و پس از 3 و 10 روز نمونه گیری شدند. جیره غذایی و زمان نمونه برداری اثر معنی داری بر بقاء ماهی ها نداشت. سدیم، گلوتاتیون ردوکتاز و گلوتاتیون پراکسیداز بدن سه روز بعد از تنش شوری به طور معنی داری افزایش یافته و پس از 10 روز مواجهه با تنش شوری به مقادیر نرمال بازگشتند. رطوبت بدن پس از تنش شوری به طوری معنی داری کاهش یافت ولی مقدار پتاسیم و کلراید بدن افزایش یافت و تا 10 روز بعد از تنش شوری به طور معنی داری بالاتر از قبل از تنش بود. قبل از تنش، گلوتاتیون در تیمارهای نمک بالاتر از تیمار شاهد، و 10 روز پس از تنش در تیمار نمک-10 بالاتر از دو تیمار دیگر بود. مالون دی آلدهید بدن در تیمارهای نمک به طور معنی داری کمتر از تیمار شاهد بود. آسیب بافتی چشمگیر و مهمی در مقایسه با شاهد در آبشش و کلیه  بعد از تنش شوری مشاهده نشد. این تحقیق نشان می دهد که کپور دریایی نورس توانایی تحمل انتقال مستقیم به آب دریای خزر را بدون غنی سازی جیره با نمک دارد. افزودن 10 گرم در کیلوگرم نمک به جیره می تواند باعث کاهش پراکسیداسیون چربی شود.

    کلیدواژگان: تنظیم اسمزی، نمک، گلوتاتیون، آبشش، کلیه
  • امیرحسین موسوی، طوبی میرزاپور*، جاوید رضائی لرد، بهروز حیدری صفحات 70-79

    جریان های الکتریکی سبب بروز تغییرات و اثرات فیزیولوژیک روی ماهی ها شده بر بسیاری از شاخص های تولید مثلی از جمله کیفیت گامت، سطح کورتیکواستروییدها و عملکرد تخمدان تاثیر می گذارند. در این مطالعه تعداد 180 قطعه ماهی زبرا در 12 ظرف پلاستیکی که هر کدام حاوی 5/1 لیتر آب شهری بود به 4 گروه دسته بندی شده و گروه ها تحت تاثیر سه دوز مختلف از امواج الکترو مغناطیسی(با شدت های 5/2 , 5 و 5/7 میلی تسلا) به صورت مزمن (28 روز)  قرار گرفتند. یک گروه نیز به عنوان کنترل در نظر گرفته شد. پس از اتمام دوره اثر دهی، بررسی بافت شناسی بافت تخمدان نشان داد اثر دهی طولانی مدت در شدت 5/7 میلی تسلا، تاثیر بیشتری نسبت به شدت های 5/2 و 5 میلی تسلا بر بافت تخمدان دارد، بطوریکه درصد بیشتری از اووسیت ها از روند طبیعی خارج شده و وارد فاز آترزی می شوند. افزایش شدت میدان مغناطیسی با افزایش اندازه اووسیت همراه است به طوریکه در شدت 5/7 میلی تسلا به بالاترین میزان خود می رسد. درمجوع بنظر می رسد وجود امواج مغناطیسی در آب های دریایی ممکن است در طولانی مدت بر تولید مثل موجودات دریایی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: امواج مغناطیسی ایستا، اثر گذاری مزمن، بافت تخمدان
|
  • Alinaghi Sarpanah, Keivan Abbasi Ranjbar*, Mahdi Moradi, Yaghobali Zahmatkesh, Hosein Askarinejad, Sepideh Khatib, Jalil Sabkara, Siamak Bagheri Pages 1-13

    More than 70 millions of Kutum (Rutilus frisii) fingerlings are released in the rivers of Guilan province annually for restoring, but there is few data about biological chracteristics about the fish during staying in the rivers downstream, thus this study has been done on abundance, growth, condition factor and diet of released fingerlings of kutum fish (Rutilus frisii) in Khoshkrud River downstream, and for this propose, 3 stations selected in the river downstream and sampling has been done using electroshocker monthly from Oct. 2022 until March 2023. Results showed Alburnoides samii, Capoeta razii, Rutilus frisii, Ponticola gorlap and Cobitis with 249.2, 108.7, 85.2, 32.2 and 31.4 individuals in 100 m2 catch effort had the most abundant. The fingerlings of kutum fish present in all months in the river downstream and its density varied 20.0 to 212.5 individuals per 100 m2. Studied fingerlings (n=119) had a weight of 2.10-15.10 (5.77±2.54g, average±s.d), total length of 6.62-12.20 (8.61±1.13cm) and condition factor 0.71-0.97 (0.86±0.05) and there was significant statistical difference only in condition factor between autumn and winter. The length-weight parameters was calculated for b-value 3.09 and correlation coefficient (r2) 0.98 and indicated isometric growth patterns. It was determined vacuity index 40.9% and 59.6%, the mean relative length of intestine 0.78±0.08 and 0.75±0.08 and the mean fullness intensity 76.1±97.1 and 71.3±118 in kutum fingerlings in autumn and winter seasons, respectively. There was 6 macro-invertebrates and 14 genera of algae in gut of kutum fingerlings and in the fish intestine were abundant Chironomidae from benthos and genera Synedra, Navicula, Diatoma and Melosira from algae cells in both seasons. In general, fullness intensity, condition factor and water temperature were no suitable for staying fish fingerlings in the stuied duration, but was not distinguished the reason of settle of fish in rivers and no emigration to sea water.

    Keywords: kutum fish, Abundance, Growth, Diet, Caspian Sea
  • Marzieh Aghazadeh, Arsalan Bahalkeh*, Taeyebe Kanani, Behzad Gholjaei, Eisa Hajiradkouchak, Zahra Ghaderi Arkavini Pages 14-20

    In this study, some biological characteristics including sex ratio, gonadosomatic index, absolute and relative fecundity and egg diameter of H. leucisculus population in Ala-gol Wetland of Golestan province were investigated. Sampling was done in the summer of 1400 and 148 samples were caught with a net. The sex ratio of caught fish was equal to 1:1. The mean gonadosomatic index (GSI) for females was 10.72 ± 3.09 and for males it was 1.78 ± 0.70. The maximum total length and weight of females were 120 mm and 13.87 grams, respectively, and 127 mm and 13.48 grams for males. The minimum, maximum and average of absolute aggregation were calculated as 1334, 18340 and 7239.66, respectively, and for relative aggregation (eggs per kilogram of body weight) as 202, 1526 and 819.99, respectively. The average diameter of the eggs was 0.57 mm and varied from 0.46 to 0.66.

    Keywords: H. leucisculus, Gonadosomatic index, Reproduction, Ala-gol wetland
  • Hossein Rahmani*, Peyman Rostami, Sara Haghparast Pages 21-29

    The presence- absent and frequency of any species in a riverian habitat is hnfluenced by numerous factors, and the particular domains prefer the changes of each habitat factor. The purpose of this study was to investigate the habitat suitability index of Alburnoides eichwaldii in the Lavij River in Mazandaran province. A sampling of fish was carried out at 22 stations in Junuary 2017 by electrofishing, frome the top of the river to the Chamestan city (Kashpel forest park) in downstream of the river. At each station, 11 environmental factors were measured. The results showed that, station 21 is the most suitable station for A. eichwaldii and at this station, parameters such as altitude (until 150 m), width (6-9 m), depth (19-25 cm), substrate (3-7 cm) and water flow velocity (0.6-1 m/s) played the highest role in the high habitat suitability index. According to the obtained chart of the CANOCO software, temperature and ammonium the importance and impact of these variables on the frequency of species, especially A. eichwaldii in the Lavij River. The results showed that areas like station 21, which have been less destroyed in terms of human activities, had the highest level of suitability.

    Keywords: Environmental parameters, Lavij River, habitat, A. eichwaldii
  • Masoomeh Saravani, Hamed Mousavi-Sabet*, Soheil Eagderi, Adeleh Heidari Pages 30-38

    In the present study, for the morphological comparison of Glyptothorax galaxias populations, 54 samples were caught from the four stations of Afsarabad, Armand, Bazoft and Beheshtabad from the headwaters of the Karun watershed. The geometric morphometric analysis was done based on 15, 13 and 10 homologous morphological landmarks on lateral, ventral and dorsal. Landmark method determined the out shape body and related analysis such as PCA, CVA, DFA, and dendogram was performed to show if there were differences among population of Glyptothorax galaxias. The results showed that the population living in Armand branch is separate from other populations, Bazoft and BeheshtAbad populations have the least distance and are placed in the same cluster, and Behesht-Abad and Afsarabad populations overlap with each other to some extent. It seems that the difference between different habitats in terms of flow intensity, river slope, nutritional conditions and water physics and chemistry is the reason for the difference in populations, which should be investigated in future studies. Considering that the species G. galaxias is native to the drainage basin of the Persian Gulf of Iran and the studies conducted on this species are very few and limited. Therefore, a comprehensive study of this species from different morphological aspects is necessary.

    Keywords: Geometricmorphometric, Traditionalmethod, Glyptothorax
  • Shima Bakhshalizadeh*, Botagoz M. Nasibulina, Tatyana F. Kurochkina, Attaala M. Ali Pages 39-50

    Although the use of indicator organisms and their different tissues is commonly used to evaluate environmental pollution, there is still a need to identify a non-lethal, reliable and sensitive indicator in aquatic environments. In this research, multivariate indices were used based on habitat accumulation conditions. For this purpose, the ratio of elements of pectoral fin spines of ozone-exposed fish were compared as a non-lethal index to evaluate the habitat of the north and south of the Caspian Sea. For this purpose, multivariate analyzes and non-normal analyzes were used in the required cases to compare the samples of North and South Caspian Sea. The ratios of W: Ca, Tl: Ca, Ta: Ca, Sn: Ca, Se: Ca, Ni: Ca, Nb: Ca were higher in the southern samples than in the northern ones, which probably reflected the difference in the availability of metal absorption compared to calcium. Despite the recorded differences in the proportion of pectoral fin spine elements of ozone-exposed fish between the north and south of the Caspian Sea, all the multivariate results also reflected this habitat differentiation. These results showed that the pectoral fin spine can be confirmed as a good non-lethal indicator due to its capacity to accumulate pollutants and also as a biological indicator, and therefore it can be used for environmental evaluations, although the importance of continuous monitoring and protective measures is suggested along with continuous evaluations.

    Keywords: Anthropogenic impact, heavy metal, calcium structures, pollution, biological assessment
  • Masoumeh Machanlou, Abdolmajid Hajimoradlou*, Ali Hajibeglou, Seyed Hossein Hoseini Far, Ali Jafar Nodeh Pages 51-59

    So far, several studies have been conducted to increase aquatic production by affecting growth and reducing mortality through various feed additives, but studies on the effect of adding these additives directly to water are limited. The aim of the present study was to investigate the effect of adding Lactobacillus rhamnosus PTCC 1637 to water on hatching rate, yolk sac uptake and some growth indices during spawning to juvenile stages of rainbow trout. This study was divided into 3 parts; 1: day 1 to 7, 2: day 1 to 20 and 3: day 1 to 60, with the addition of concentrations of 106 and 107 CFU/mL into the water and also a control group. Results of the first and second parts showed that the range and duration of the hatching in all probiotic treatments were significantly different from the control and the yolk sac absorption were significantly shorter in both groups under 106 and 107 CFU/mL concentrations compare to the control (P<0.05).In the third part, the weight, length, feed conversion ratio, body weight gain percentage, specific growth rate and condition factor among probiotic treatments showed a significant difference with control (P <0.05). In all of these parameters, the best results were recorded in a treatment in which the hatched eggs were incubated from 1 to 60 days at 107 CFU/mL; The best feed conversion ratio was also recorded in the same treatment (P<0.05).Overall, increasing the duration of lactobacillus ramenosus treatment improved the performance of the hatching and growth factors in the early stages, as well as increasing the health status and growth in the later stages of fish life. Overall, the addition of bacteria to the water has improved the yield of growth and development in the early stages of life of rainbow trout and can be the easiest and most effective method.

    Keywords: Rainbow trout, Probiotic, Lactobacillus rhamnosus, Growth factor
  • Seyyed Morteza Hoseini, Seyed Hossein Hoseinifar*, Isa Sharifpour, Melika Ghelichpour, Abbasali Aghaei Moghaddam, Behrouz Gharavi Pages 60-69

    This study aimed to investigate the effect of salt (sodium chloride) supplementation in the diet on survival, biochemical indices, and tissue histology of juvenile wild common carp under salinity stress. Fish fry (approximately 1.1 g) were fed diets containing 0%, 5%, and 10% sodium chloride for 15 days, then directly transferred to brackish water (13 g/L) and sampled after 3 and 10 days. Diet or sampling time had no significant effect on survival and body moisture of fish. Sodium, glutathione reductase, and glutathione peroxidase levels in the body significantly increased three days after salinity stress, and returned to pre-stress levels after 10 days. Body moisture levels significantly decreased after salinity stress, but potassium and chloride levels in the body increased and remained significantly higher than pre-stress levels for up to 10 days. Prior to salinity stress, glutathione levels were higher in high salt treatment groups compared to control groups, and 10 days after salt stress, glutathione levels were higher in the 10% salt treatment group compared to the other two groups. Malondialdehyde in the body was significantly lower in sodium chloride treatments than the control. No significant and important histological lesions were found in the fish gill and kidney after salinity stress. This study suggests that wild carp fry can tolerate direct transfer to the Caspian Sea brackish water, without dietary sodium chloride supplementation. Dietary 10 g/kg salt supplementation decreases lipid peroxidation in the fish.

    Keywords: osmoregulation, salt, glutathione, gill, kidney
  • Amir Hossein Mosavi, Tooba Mirzapour*, Javid Rezaei Lord, Behrooz Heydari Pages 70-79

    Electric currents make changes and physiological effects on fish and affect reproductive indicators such as gamete quality, corticosteroid levels and ovarian function. In this study, 180 pieces of zebrafish were placed in 12 plastic containers, each of which contained 1.5 liters of city water, and were classified into 4 groups. Then the groups were affected by three different doses of electromagnetic waves (with intensities of 2.5, 5 and 7.5 milli Tesla) chronically (28 days). One group was also considered as a control. After the end of the exposure period, the histological examination of ovarian tissue showed that long-term exposure at the intensity of 7.5 milli Tesla has a greater effect on ovarian tissue than the intensity of 2.5 and 5 milli Tesla. So that a higher percentage of oocytes leave the normal process and enter the atresia phase. These oocytes will not have normal fertilization if released. Increasing of magnetic field intensity is associated with increasing of oocyte diameter so that the size of the oocyte reaches its highest level at the intensity of 7.5 milli Tesla. In general, the presence of magnetic waves in sea waters may affect the reproduction of marine organisms in the long term.

    Keywords: Static magnetic waves, chronic effects, ovarian tissue