فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت عمومی - پیاپی 61 (پاییز 1402)

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 61 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • داود حسین پور*، سید مهدی الوانی، فتاح شریف زاده، ندا باقری صفحات 1-36

    نیروی انسانی هر کشوری ابزاری ضروری برای توسعه اقتصادی است و بدون داشتن نیروی انسانی کارآمد و متخصص دستیابی به توسعه غیرممکن است. سیاست های رشد اقتصادی کشور باید الگوی اشتغال را پیش بینی کند، بنابراین لزوم تعیین سیاست ها و برنامه ریزی اشتغال با توجه به افزایش جمعیت، اجتناب ناپذیر است. در همین راستا هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی خط مشی گذاری در حوزه اشتغال است. این پژوهش از نوع کیفی - اکتشافی با رویکرد داده بنیاد روش اشتراوس و کوربین، کاربردی، تفسیری و استقرایی است. چهارده نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی جامعه آماری پژوهش را تشکیل داده اند. داده های حاصل از آنها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شده و 170 کد اولیه استخراج و 39 مقوله و 14 مفهوم احصاء گردید. بدین ترتیب الگوی مدنظر با دو عامل علی؛ سازمانی و فراسازمانی، سه عامل به عنوان پدیده محوری؛ کمیسیون کار و امور اجتماعی مجلس، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و موسسات فنی و حرفه ای، دو عامل مداخله گر؛ ساختاری و اجرایی، دو عامل زمینه ای؛ سخت و نرم، دو راهبرد؛ کنش سیاست گذران و کنش بخش خصوصی و مردم نهاد و در آخر سه مفهوم پیامد؛ زیرساختی، اجرایی و فرهنگی- اجتماعی شکل گرفت. مقوله اشتغال و رفع بیکاری به عنوان یک پدیده مخرب اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی همواره از دغدغه های اساسی سیاست گذاران بوده است. بنابراین لازم تمام نهادهای حوزه سیاست گذاری اشتغال، ایجاد اشتغال را که یک مقوله فرابخشی است و به هماهنگی و مشارکت فعال دستگاه ها و نهادهای اجرایی مرتبط دارد در اولویت خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، اشتغال، نظریه داده بنیاد، الگو
  • محمدعلی سرلک*، علی جان صادق پور، مریم قلی زاده صفحات 37-64

    در شرایطی که سازمان ها برای رویارویی با چالش های جدی باید از همه امکانات بالقوه و بالفعل خود بهره بگیرند، قدرت و اقتدار واقعی سازمان های توسعه یافته، وجود منابع انسانی متخصص به منزله سرمایه های استراتژیک می باشد و یکی از اقداماتی که باعث ایجاد تحول بنیادی و مبتنی بر بینش و بصیرت سازمان یافته در حوزه منابع انسانی است اجرای نظام جانشین پروری در سازمان ها می باشد. این پژوهش، از نظر هدف کاربردی و به لحاظ اجرا پژوهشی کیفی می باشد .جامعه آماری این پژوهش، شامل صاحب نظران و خبرگان مرتبط با موضوع  دارای زمینه علمی و سابقه مرتبط در شرکت آب و فاضلاب سمنان و نمونه پژوهش به روش نمونه گیری نظری (هدفمند) انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده های کیفی از ابزار مصاحبه و برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه، از فن تحلیل مضمون استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد، شناسایی نیازهای سازمان، شناسایی شایستگی های مورد نیاز، شناسایی استعدادها از طریق مخزن استعداد، آموزش و به کارگیری، ارزیابی و مرور به عنوان مقوله های اصلی در طراحی مدل جانشین پروری در آبفا استان سمنان با تاکید برمدیریت استعداد می باشد.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، استعداد، مدیریت استعداد، شرکت آبفا، تحلیل مضمون
  • حامد کرد، محمدرضا تقوا*، محمدتقی تقوی فرد، ایمان رئیسی وانانی، نورمحمد یعقوبی صفحات 65-93

    ارزیابی کیفیت خدمات یکی از دغدغه های اصلی ارایه دهندگان خدمات اعم از دولتی و غیردولتی می باشد. با پیشرفت تکنولوژی سیار و ارایه خدمات دولتی به شهروندان در بستر دولت سیار، ارزیابی کیفیت این نوع خدمات نیز بیش از پیش مورد توجه دولت ها و پژوهشگران حوزه کیفیت خدمات دولت سیار قرار گرفته است. در این پژوهش برای ارزیابی کیفیت خدمات دولت سیار از روش تحلیل مضمون و تکنینک مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM) استفاده گردیده و به کمک تحلیل مضمون عوامل مورد شناسایی قرار گرفته و با روش مدلسازی ساختاری تفسیری، تعاملات بین عوامل سطح بندی شده اند. روش تحلیل مضمون و مدلسازی ساختاری تفسیری مبتنی بر نظر خبرگان است. خبرگان در این پژوهش متشکل از 14 نفر اساتید صاحبنطر، پژوهشگران و مدیران اجرایی حوزه دولت سیار می باشند. یافته های پژوهش نشان می دهد که ارزیابی کیفیت خدمات دولت همراه در سطح اول، رضایت شهروندان در سطح دوم، آموزش شهروندان و اعتمادسازی به خدمات دولت همراه در سطح سوم، طراحی اپلیکیشن در سطح چهارم، امنیت داده ها و فرهنگ خدمات دولت همراه در سطح پنجم، خط مشی سازمانی، قابلیت های وب 3 و زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری در سطح شش قرار دارند.

    کلیدواژگان: دولت سیار، کیفیت خدمات، تحلیل مضمون، مدلسازی تفسیری ساختاری، وب 3
  • مرضیه ادیب زاده، فریبرز رحیم نیا*، یعقوب مهارتی، علی شیرازی صفحات 95-127

    بررسی مدل های رهبری در شرایط پیچیده و عدم قطعیت امروزی بیانگر آن است که مدل های رهبری سنتی مبتنی بر رقابت و سلسله مراتبی، پاسخگوی چالش های محیطی پیش روی سازمان ها نیستند و لزوم توجه به سبک هایی از رهبری احساس می شود که پیرو محور هستند. بدین منظور، پژوهش حاضر با  کشف معنا و ساختار بنیادین رهبری فداکارانه انجام شد. جامعه مورد مطالعه، نیروهای عملیاتی سازمان های امداد و نجات (آتش نشانی و فوریت های پزشکی) شهر مشهد می باشند که 18 نفر تا رسیدن به اشباع نظری به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. استراتژی مورد استفاده پدیدارشناسی و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. استحکام پژوهش از طریق چهار معیار  قابلیت اعتبار، انتقال پذیری،  قابلیت اطمینان  و تاییدپذیری مورد بررسی قرار گرفت و نتایج تحلیل داده ها با کمک نرم افزار تحلیل کیفی MAXQDA انجام شد. مطابق یافته های پژوهش سیزده زیرمولفه در قالب سه مولفه دسته بندی شدند. مولفه های کشف شده مبین رهبری فداکارانه از منظر مشارکت کنندگان عبارتند از: گذشتن از دارایی های مادی و معنوی، گذشتن از منابع قدرت و جان فشانی. در انتها برمبنای مولفه های احصاء شده، توصیفی از معنا و ساختار رهبری فداکارانه ارایه شد. از دیدگاه نیروهای عملیاتی سازمان های امداد و نجات، رهبری فداکارانه، سبک مدیریتی است که در آن، فرمانده و مدیر عملیاتی با تاکید بر آرمان های خود، از دارایی های مادی و معنوی و منابع قدرت گذشت می کند و در نهایت سطح گذشت از منافع با جان فشانی به اوج می رسد.

    کلیدواژگان: رهبری فداکارانه، پدیدارشناسی، سازمان های امداد و نجات، مدل کلایزی
  • نگین تقی زاده مقدم، سید سپهر قاضی نوری*، بیتا تبریزیان صفحات 129-159

    ضرورت درک پدیده نوآوری و پیچیدگی های آن، موجب شده که محققان مختلف برای فهمیدن و فهماندن این پدیده از استعاره های متعددی نظیر سیستم (نظام)، اکوسیستم، کارخانه، مارپیچ، خوشه، زنجیره، شبکه و... استفاده کنند؛ اما اخیرا استعاره جدیدی به نام بیوم، از حوزه بوم شناسی برای نوآوری بکار رفته است. مقاله حاضر در پی آن است که این استعاره جدید را با استعاره های قبلی فوق الذکر مقایسه نماید و برای این منظور از پیمایش نظرات صاحب نظران استفاده می نماید. برای این هدف، هشت اصل بهینگی استعاره ها (شامل یکپارچه سازی، جانمایی، تنیدگی، امکان بازگشایی، دلیل خوب، تحکیم ترادف، فاصله داری و ملموس بودن) و نیز شش قاعده مقبولیت سنجی استعاره ها (شامل جذابیت، مشهود بودن، متصل بودن، باورکردنی بودن، زیبا بودن و واقعی به نظر رسیدن) بین استعاره های به کاررفته برای نوآوری در قالب دو فرضیه اصلی و 14 فرضیه فرعی بررسی می شود که به تایید فرضیه ها می انجامد. این بدان معناست که استعاره بیوم برای تبیین پدیده نوآوری مناسب تر است؛ زیرا با به کارگیری آن امکان تحلیل و سیاست گذاری اجزا تشکیل دهنده بیوم که در حوزه های مختلف از اکوسیستم ها و روابط بین آن ها تشکیل شده اند، تسهیل خواهد شد. لذا توصیه می شود که سیاست گذاران نوآوری از این چارچوب جدید استفاده کنند.

    کلیدواژگان: استعاره، نوآوری، نظام نوآوری، بیوم نوآوری
  • زهرا رجایی، سید علی بنی هاشمی*، زینب کوثری صفحات 161-192

    سیستم منابع انسانی نقش مهمی در تسهیل تغییرات موفقیت آمیز سازمانی و کمک به عملکرد پایدار سازمانی دارد. این نقش بیان کننده نقاط قوت منابع انسانی در سازمان ها است. پژوهش پیش رو باهدف بررسی تاثیر نقاط قوت ادراک شده سیستم منابع انسانی در سازمان بر واکنش های کارکنان نسبت به تغییر انجام گرفته است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ اجرا توصیفی-پیمایشی با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کارکنان دادگستری و شورای حل اختلاف شهرستان درگز و بخش لطف آباد به تعداد 180 نفر تشکیل می دهند. نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان، 118 نفر تعیین شد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است که از سه پرسشنامه آلفس و همکاران (2019)، هولت و همکاران (2007) و والومبوا و همکاران (2010) استفاده شده است. روایی محتوایی-صوری توسط متخصصان و روایی سازه به روش تحلیل عاملی تاییدی بررسی و مورد تایید قرار گرفت. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی و روش حداقل مربعات جزیی به وسیله نرم افزارهای SPSS و SmartPLS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که نقاط قوت ادراک شده سیستم منابع انسانی بر پذیرش، آمادگی و حمایت از تغییر توسط کارکنان تاثیر مثبت و مستقیمی دارد. همچنین پذیرش تغییر و آمادگی برای تغییر توسط کارکنان، رابطه بین نقاط قوت ادراک شده سیستم منابع انسانی و رفتار حمایت از تغییر را میانجی گری می کند و در نهایت رهبری اصیل سازمان رابطه بین نقاط قوت ادراک شده سیستم منابع انسانی و رفتار حمایت از تغییر توسط کارکنان را تعدیل نمی کند.

    کلیدواژگان: نقاط قوت ادراک شده سیستم منابع انسانی، پذیرش تغییر، آمادگی برای تغییر، حمایت از تغییر، رهبری اصیل
  • نادر نادری، فتانه بهاروند، میلاد گوران* صفحات 193-216

    پژوهش حاضر با هدف بررسی موانع تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی در فراگرد کارآفرینی دانشگاهی انجام شده است. در راستای رسیدن به این هدف با استفاده از روش فراترکیب و روش هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو، با رویکرد توسعه ای-کاربردی موانع تجاری سازی یافته های تحقیقاتی محققان دانشگاهی شناسایی گردید. بدین صورت که پس از غربالگری پژوهش ها، تعداد 52 پژوهش انتخاب و سپس با تحلیل محتوای یافته های پژوهش های انتخاب شده و با استفاده از روش کدگذاری و نظر خبرگان تعداد 99 کد، 13 مفهوم و 3 مقوله شناسایی شدند. به منظور سنجش پایایی کدهای استخراجی، شاخص کاپای کوهن در نرم افزار SPSS محاسبه شد. روایی محتوای مدل پژوهش توسط 11 نفر از خبرگان و اساتید دانشگاهی با استفاده از ضریب نسبی CVR  تایید گردید. طبق نتایج این پژوهش، موانع تجاری سازی یافته های تحقیقاتی را می توان در سه مقوله اصلی "موانع داخلی (سطح دانشگاه)"، "موانع محیط نزدیک" و "موانع محیط دور" تقسیم بندی نمود. موانع محیط داخلی شامل 7 مفهوم موانع مربوط به "برنامه ریزی و سیاست گذاری"، "مدیریت"، "ادراک و مهارت پژوهشگران"،"ویژگی های روانشناختی پژوهشگران"، "زیرساخت ها و حمایت ها"، "فرهنگ سازمانی" و "ماهیت پژوهش ها"، موانع محیط نزدیک شامل 3 مفهوم موانع مربوط به "فضای بازار"، "بازیگران صنعت" و "شبکه ها و ارتباطات"و موانع محیط دور نیز شامل 3 مانع اصلی "فرهنگی"، "اقتصادی" و " قانونی- دولتی" می باشند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، موانع، فراترکیب، کارآفرینی دانشگاهی
  • حمیدرضا موحدی زاده، سراج الدین محبی*، پروانه گلرد صفحات 217-239

    اثربخشی و کارآیی مدیران اساسا به شایستگی، مهارت، سطح دانش، بینش و توانایی های آن ها بستگی دارد و به دلیل اهمیت این عوامل در موفقیت مدیران، جستجوی پیگیر و تلاشی مستمر به منظور یافتن و تربیت کسانی که دارای این نوع از شایستگی، توانایی و مهارت باشند که آن ها را به مدیرانی موثر و رهبرانی مفید تبدیل کند در جریان است. در این پژوهش از روش تحقیق آمیخته (کیفی- کمی) استفاده شده است. در بخش کیفی از روش تحلیل تم استفاده شده است. ابتدا با 25 نفر از نفر از اساتید و مدیران و کارشناسان شهرداری مشهد مصاحبه انجام شد. سپس اطلاعات گردآوری شده با استفاده از نرم افزار NVivo مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصله از تحلیل مصاحبه با اعضای گروه خبرگان، الگوی شایسته سالاری مدیران شهرداری مشهد دارای 122 کد آزاد می باشد که در قالب 15 کد محوری و 4 کد انتخابی دسته بندی شدند. در ادامه بر اساس نتایج حاصله از بخش کیفی، پرسشنامه ای تدوین و پس از تایید روایی و پایایی آن، در اختیار اعضای نمونه مورد بررسی (348 نفر از کارکنان (رسمی، قراردادی و پیمانی)، شهرداری مشهد)،  قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصله از معادلات ساختاری؛ شایستگی فردی با ضریب 0.87، دارای بیشترین میزان تاثیر در ساخت مدل شایسته سالاری در شهرداری مشهد می باشد همچنین فقدان نظام ارزشیابی با ضریب 0.81، مهم ترین مانع شایسته سالاری در شهرداری مشهد می باشد.

    کلیدواژگان: شایستگی، رویکرد فرهنگی، مدیریت شهری، شهرداری مشهد
  • سیروس قنبری*، سعید نوراللهی صفحات 241-265

    هدف این پژوهش تبیین نقش رفتارهای سیاسی بر رفتار شهروند سازمانی با میانجی گری اشتیاق شغلی و رضایت شغلی از طریق مدل سازی معادلات ساختاری است. پژوهش به روش توصیفی - همبستگی با رویکرد مدل‏ یابی معادلات ساختاری اجرا شد. جامعه آماری پژوهش کارکنان شرکت‏های‏ تکتا و سیماچوب وابسته به سازمان صدا و سیما به تعداد 430 نفر در شهر تهران است که حجم نمونه به تعداد 203 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعیین شد. گردآوری داده‏ ها با استفاده از پرسشنامه ‏های استاندارد انجام شد. تحلیل داده ‏ها به کمک مدل‏ یابی معادلات ساختاری (تحلیل مسیر تاییدی) و آزمون همبستگی پیرسون با استفاده از نرم‏افزارهای آماری SPSS و AMOS انجام شد. یافته ‏ها نشان داد؛ رفتار سیاسی بر رفتار شهروندی سازمانی و اشتیاق شغلی تاثیر معنادار و منفی دارد، رضایت شغلی و اشتیاق شغلی بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر معنادر و مثبت دارند. رفتار سیاسی و اشتیاق شغلی بر رضایت شغلی تاثیر معناداری ندارند. تاثیر رفتار سیاسی بر رفتار شهروندی سازمانی از طریق اشتیاق شغلی و رضایت شغلی معنادار است. همچنین شاخص‏های اندازه ‏گیری و برازش مدل نیز حکایت از مطلوب‏بودن مدل داشتند. به ‏طور کلی با بهره ‏گیری از اشتیاق شغلی و رضایت شغلی کارکنان می‏ توان اثر منفی رفتارهای سیاسی را بر رفتار شهروندی سازمانی تعدیل نمود.

    کلیدواژگان: رفتار سیاسی، اشتیاق شغلی، رضایت شغلی، رفتار شهروندی سازمانی
  • احمد بختیاری شهری*، صاحبداد آرون، نادیا جهان تیغ صفحات 267-291

    امروزه در بسیاری از کشورها به منظور کاهش هزینه های سربار بازرگانی، از تجارت الکترونیکی استفاده می شود. در ایران نیز گسترش فعالیت های اقتصادی، برقراری ارتباط با کشورهای خارجی و رشد استفاده از دستگاه های الکترونیکی، شرکت های کوچک و متوسط را به این سمت سوق داده است. اهمیت استفاده از تجارت الکترونیک، نه تنها در بسیاری از شاخص های رشد شرکت ها تاثیرگذار است، بلکه هزینه تهیه اطلاعات و پردازش و کاربرد اطلاعات را نیز کاهش می دهد. یکی از مسایل مهم در تحقیقات علمی که با هدف گسترده کردن ثروت و پیشرفت برای شرکت های کوچک و متوسط مطرح است شناسایی عوامل موثر بر پذیرش تجارت الکترونیک در این شرکت ها است. در این پژوهش ضمن بررسی مبانی نظری تحقیق، به روش کتابخانه ای و تحقیق میدانی، عوامل موثر بر پذیرش چنین تجارتی براساس پژوهشی پیمایشی توصیفی در شرکت های کوچک و متوسط شهرستان چابهارمورد بحث قرار گرفته است. در این راستا 268 نفر از مدیران، کارشناسان و کارکنان شرکت های کوچک و متوسط در شهرستان چابهار مورد مطالعه قرارگرفته است. یافته ها حاکی از آن است که عوامل چهارگانه سازمانی، محیطی، فناورانه و اخلاقی بر پذیرش تجارت الکترونیک تاثیر مستقیم دارند.

    کلیدواژگان: پذیرش تجارت الکترونیک، تجارت الکترونیک، چابهار، داده کاوی
  • مهران شیرزاد، محمد آقایی*، نادر غریب نواز صفحات 293-318

    استفاده از شبکه های اجتماعی به صورت فزاینده در حال رشد می باشد. در ایران نیز در سال های اخیر شبکه های اجتماعی متفاوتی ارایه شده است که در مقاطعی مورداستفاده قرارگرفته است. این شبکه ها عمدتا در قالب پلتفرم های تلفن همراه ارایه می شوند. استفاده از این شبکه ها در بین گروه های مختلف جامعه رونق بالایی یافته است. هدف اصلی این تحقیق ارایه مدل رفتار مصرف کنندگان ایرانی شبکه های اجتماعی می باشد. روش این تحقیق کاربردی، همبستگی و پیمایشی بوده است. در این تحقیق جامعه آماری شامل کاربران شبکه های اجتماعی به منظور بررسی برازش مدل نهایی بوده اند. با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه برابر 384 نفر تعیین گردید. روش نمونه گیری در این تحقیق تصادفی ساده بوده است. به منظور سنجش شاخص های تحقیق بر اساس ادبیات تحقیق پرسشنامه محقق ساخته تهیه گردید که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (75/0) و روایی آن با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و شاخص های برازش مورد تایید قرار گرفت. بازه زمانی تحقیق و توزیع پرسشنامه ها در سال 1400 بوده است. نتایج این تحقیق به تایید ارتباط بین 7 شاخص اصلی در قالب کارکردها، قابلیت ها، حریم خصوصی، محتوی شبکه ها، عوامل بازاریابی، روان شناختی و محیطی با رفتار مصرف کننده در شبکه های اجتماعی انجامید. بر اساس نتایج کسب شده می توان نتیجه گرفت زیربنای تیوریکی تحقیق معتبر بوده و مدل/ مقیاس توسعه داده شده، برای سنجش رفتار مصرف کنندگان ایرانی در شبکه های اجتماعی مناسب بود.

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، رفتار مصرف کننده، تحلیل عاملی، پلتفرم های موبایلی
  • سونیا صداقتی مختاری، عبدالمجید ایمانی*، فرحناز آهنگ صفحات 319-352

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی و اولویت بندی ابعاد و مولفه های الگوی خط مشی گذاری توسعه کارآفرینی در کمیته امداد امام خمینی (ره) در استان سیستان و بلوچستان می باشد. این پژوهش از نظر نوع تحقیق کاربردی و از لحاظ روش آمیخته (کیفی و کمی) است. در بخش کیفی برای شناسایی ابعاد و مولفه های پژوهش از کلیه اسناد، پژوهش های محققان دیگر، انجام مصاحبه با 18 نفر از خبرگانی که بصورت گلوله برفی انتخاب شدند، به شیوه تحلیل مضمون استفاده گردید و پس از تایید عوامل احصاء شده توسط خبرگان با کمک روش دلفی، پرسش نامه پنج گزینه ای در بخش کمی در بین جامعه آماری که کلیه کارشناسان و مدیران بخش اشتغال و کارآفرینی، حوزه مالی و سایر حوزه های مرتبط در کمیته امداد امام خمینی (ره) در تمامی شعب استان سیستان و بلوچستان بودند، توزیع شد. ابزار جمع آوری داده های پژوهش فیش کدگذای و پرسش نامه بود. برای بررسی فرضیات از آزمون Tتک نمونه ای و برای اولویت بندی ابعاد و مولفه ها از آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار spss استفاده گردید. برای سنجش قابلیت اطمینان روش میان کدگذار مورد استفاده قرار گرفت که نتیجه حاکی از 88درصد توافق بین این دو کدگذاری است. همچنین جهت سنجش انتقال پذیری از روش دلفی برای گرفتن اجماع میان خبرگان استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که 3 بعد اصلی با عناوین تدوین، اجرا و ارزیابی و 16 مولفه شناسایی شده بر خط مشی گذاری توسعه کارآفرینی در کمیته امداد موثر هستند که تمامی موارد در وضعیت مطلوبی قرار دارند. همچنین نتایج حاصل از اولویت بندی ابعاد اصلی نشان داد که بعد تدوین در بالاترین اولویت و به ترتیب ابعاد اجرا و ارزیابی در اولویت های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه کارآفرینی، خط مشی گذاری، کمیته امداد امام خمینی (ره)
|
  • Davoud Hosseinpour *, Seyed Mehdi Alvani, Fattah Sharifzadeh, Neda Bagheri Pages 1-36

    The aim of the current research is to present a policy model in the field of employment. This research is qualitative-exploratory with the Strauss and Corbin method, applied, interpretive and inductive data approach. Fourteen academic and executive experts formed the statistical community of the research. The data obtained from them were analyzed in three stages of open, central and selective coding and 170 primary codes were extracted and 39 categories and 14 concepts were counted. In this way, the considered model with two causal factors; Organizational and extra-organizational, three factors as a central phenomenon; Parliament Labor and Social Affairs Commission, Ministry of Cooperation, Labor and Social Welfare and technical and professional institutions, two intervening factors; structural and executive, two background factors; hard and soft, two strategies; the actions of politicians and the actions of the private sector and non-governmental organizations and finally the three concepts of consequences; Infrastructural, operational and cultural-social was formed.

    Keywords: Policy Making, Occupation, Grounded Theory, Model
  • MohammadAli Sarlak *, Ali Jan Sadeghpoor, Maryam Gholizadeh Pages 37-64

    In such circumstances where Organizations must be able manage all their resources, the ability of developed organizations relies on the specialized human resources as strategic assets. One of the methods for the fundamental changes and based on organized insights in the field of human resources is to implement a succession planning model in organizations. This research is applied in terms of purpose and qualitative research in terms of execution. The population of this study, including experts with a scientific background and related field in ABFA Semnan Company and the research sample was theoretical (purposive) sampling method. Interviews used in order to collect qualitative data and to analyze the data obtained from the interviews, the content analysis was used. Analysis results showed that identifying the organization's needs and competencies required, identifying skills through the skill repository, training and utilization, evaluation and review as the main categories in designing a succession planning model in ABFA Semnan Company with an emphasis on talent management.

    Keywords: Succession model, Talent, Talent Management, Abfa Company, Content analysis
  • Hamed Kord, MohammadReza Taghva *, MohammadTaghi Taghavifard, Iman Raeesi Vanani, NourMohammad Yaghoubi Pages 65-93

    Evaluation of service quality is one of the main concerns of government and non-government service providers. With the advancement of mobile technologies and the provision of government services to citizens in the framework of mobile government, the evaluation of the quality of this type of service has already received the attention of governments and researchers in the field of mobile government service quality. In this research, thematic analysis method and interpretive structural modeling (ISM) technique have been used. By analyzing the theme of the identified factors and themes and using the interpretive structural modeling method, the factors have been identified and classified among these factors.The method of theme analysis and interpretive structural modeling is based on the opinion of experts. The experts in this research consist of 14 expert professors, researchers and executives in the field of mobile government. The results of the research show that evaluating the quality of mobile government services at the first level, satisfying citizens at the second level, educating citizens and building trust in mobile government services at the third level, designing aapplication at the fourth level, data security and the culture of mobile government services at the fifth level, organizational policy, Web3 capabilities, and software and hardware infrastructure are at level six.

    Keywords: Mobile Government, quality services, Content analysis, structural interpretive modeling, Web 3
  • Marzieyh Adibzadeh, Fariborz Rahimnia *, Yaghoob Maharati, Ali Shirazi Pages 95-127

    Examining leadership models in today's complex and uncertain conditions suggests that competitive and hierarchical based traditional leadership models do not meet the environmental challenges facing organizations and the need to pay attention to follower-based leadership styles is being felt. For this purpose, the present study was conducted with the aim of discovering the meaning and fundamental structure of self-sacrificial leadership. The case study includes the operational staff of the emergency organizations (firefighters and medical emergency staff) in Mashhad. Eighteen individuals were chosen in a purposive sampling method to reach the point of theoretical saturation. The present study employs a phenomenological research strategy and Semi-structured interviews were used to gather data. Four measures of validity, transferability, dependability, and confirmability were emphasized to ensure the qualitative rigor of the present study. MAXQDA qualitative analysis software was used to classify the qualitative findings of the study. Based on the results of this study, thirteen sub-components were classified into three components. The discovered components of self-sacrificial leadership from the participants' point of view are ignoring material and spiritual assets, ignoring sources of power and self-sacrifice. Finally, based on the obtained components, a description of the meaning and structure of self-sacrificial leadership was provided. From the point of view of the operational forces of rescue organizations, the meaning of self- sacrificial leadership is a management style in which the commander and the operational manager, by emphasizing their ideals, sacrifice material and spiritual assets and sources of power, and finally the level of sacrifice of interests reaches its peak with self-sacrifice.

    Keywords: Self- Sacrificial leadership, Phenomenological, Rescue Organizations, Colaizzi Method
  • Negin Taghizadeh Moghadam, Sepehr Ghazinoory *, Bta Tabrixzain Pages 129-159

    The necessity to comprehend the phenomenon of innovation and its complexities, has made researchers to make use of different metaphors such as system, ecosystem, factory, maze, cluster, chain, network, etc. to understand this phenomenon. Recently, biome as a new metaphor has been borrowed from the field of ecology for innovation. The present article tries to compare this new metaphor with the previous metaphors and we have used expert's opinions. To this end, the eight principles for optimal metaphoras well as six acceptability rules for metaphors for metaphors used for innovation are considered in terms of two main hypotheses and 14 sub-hypotheses. This means that the biome metaphor is more suitable for explaining innovation. Because it will facilitate the analysis and policy-making of biome components in different fields including ecosystems and the relationships among them. Therefore, it is recommended that innovation policy makers make use of this new framework.

    Keywords: metaphor, innovation, Innovation System, innovation biome
  • Zahra Rajaei, Sayyid Ali Banihashemi *, Zeinab Kosari Pages 161-192

    Leading research has been conducted to investigate the effect of perceived strengths of the human resources system in the organization on employees' reactions to change. In terms of nature and method, the research is a descriptive-survey research and has been conducted with an applied purpose. The data collection tool is a questionnaire that measures the perceived strengths of the human resource system from the Alfs et al. (2019) questionnaire, readiness for organizational change from the Holt et al. (2007) questionnaire, and assessing genuine leadership from the Valomboa et al. (2010) questionnaire was used. Content-face validity was reviewed and confirmed by experts and construct validity was confirmed by confirmatory factor analysis. Convergent validity for variables greater than 0.525 was obtained. Cronbach's alpha coefficient of perceived strengths questionnaires was calculated to be 0.870. The results of this study showed that the perceived strengths of the human resources system have a positive and direct effect on acceptance, readiness and support for change by employees. Also, acceptance of change and readiness for change by employees mediate the relationship between perceived strengths of human resource system and change support behavior, and finally the original leadership of the organization does not moderate the relationship between perceived strengths of human resource system and change support behavior by employees.

    Keywords: Perceived Strengths of the Human Resource System, Change Acceptance, Preparation for Change, Supporting the Change, Authentic Leadership
  • Nader Naderi, Fataneh Baharvand, Milad Gouran * Pages 193-216

    The present study was conducted with the aim of investigating the barriers to the commercialization of academic research in the process of academic entrepreneurship. In order to achieve this goal, the meta-synthesis approach and the seven-step method of Sandelowski and Barroso, with the developmental-applicative approach, was used.

    Keywords: Commercialization, Barriers, Meta-synthesis Approach, Academic Entrepreneurship
  • Hamidreza Movahedizadeh, Serajhodin Mohebi *, Parvaneh Gelard Pages 217-239

    The effectiveness and efficiency of managers basically depends on their competence, skill, level of knowledge, insight and abilities, and due to the importance of these factors in the success of managers, a continuous search and continuous effort is made to find and train those who have this type of competence, ability and skill. to turn them into effective managers and useful leaders is ongoing. A mixed research method (qualitative-quantitative) has been used in this research. The theme analysis method is used in the qualitative part. First, interviews were conducted with 25 professors, managers and experts of Mashhad Municipality. Then the collected data was analyzed using NVivo software. Based on the results of the analysis of interviews with the members of the expert group, the model of meritocracy of Mashhad municipal managers has 122 free codes, which were categorized into 15 core codes and 4 optional codes.Further, based on the results obtained from the qualitative part, a questionnaire was compiled and after verifying its validity and reliability, it was given to the members of the examined sample (348 employees (official, contract and contracted), Mashhad Municipality). Based on the results of structural equations; Individual competence with a coefficient of 0.87 has the greatest impact on the construction of the meritocracy model in Mashhad municipality. Also, the lack of evaluation system with a coefficient of 0.81 is the most important obstacle to meritocracy in Mashhad municipality.

    Keywords: competency, approach, culture, management, municipality
  • Siroos Ghanbari *, Saeid Norollahee Pages 241-265

    The purpose of this research is to explain the role of political behaviors on organizational citizen behavior through the mediation of job engagement and job satisfaction through structural equation modeling. The research was carried out by descriptive-correlation method and especially based on structural equations. The statistical population of the research is 430 employees of Takta and Simachoob companies affiliated to the IRIB in Tehran, and the sample size is 203 people, which was determined using the Krejcie and Morgan table. Data collection was done using standard questionnaires. Data analysis was done with the help of structural equation modeling (confirmatory path analysis) and Pearson correlation test using SPSS and AMOS statistical software. The findings showed; Political behavior has a significant and negative effect on organizational citizenship behavior and job engagement, job satisfaction and job engagement have a significant and positive effect on organizational citizenship behavior. Political behavior and job engagement have no significant effect on job satisfaction. The effect of political behavior on organizational citizenship behavior through job engagement and job satisfaction is significant. Also, the measurement and fit indices of the model also indicated the desirability of the model. In general, by taking advantage of job engagement and job satisfaction of employees, the negative effect of political behavior on organizational citizenship behavior can be moderated.

    Keywords: Political behavior, job engagement, job satisfaction, Organizational Citizenship Behavior
  • Ahmad Bakhtiari Shahri *, Sahebdad Arun, Nadia Jahantigh Pages 267-291

    Currently, electronic commerce is used in many countries in order to reduce the additional costs of commercial operations. In Iran, the expansion of economic activities, communication with foreign countries and the growth of the use of electronic devices have pushed small and medium-sized companies to make more use of e-commerce in their company. The importance of using e-commerce is not only effective in many items of companies' growth, but also reduces the cost of information preparation and information processing and application. One of the important issues in scientific research that aims to expand wealth and progress for small and medium-sized companies is to identify the factors influencing the acceptance of e-commerce in these companies using data mining techniques. In this research, while examining the theoretical foundations of the research, the effective factors on e-commerce have been investigated using the library and field research method and with a case study on some companies located in Chabahar city. In this regard, 268 managers, experts and employees of 36 small and medium companies in Chabahar city have been studied. The findings indicate that the four organizational, environmental, technological and ethical factors have a direct effect on the acceptance of e-commerce.

    Keywords: Chabahar, e-commerce, acceptance of e-commerce, Sistan, Baluchistan
  • Mehran Shirzad, Mohammad Aghaei *, Nader Gharibnavaz Pages 293-318

    The use of social media is increasing. In Iran, in recent years, different social media have been presented. These networks are mainly offered in the form of mobile platforms. The primary purpose of this study is to present a model of Iranian consumers' behavior on social networks. The method of this research was applied correlation and survey. In this study, the statistical population included social network users to examine the fit of the final model. Using the Morgan table, the sample size was 384 people. The sampling method was Simple random sampling. In order to measure the research indicators, a researcher-made questionnaire was prepared based on the research literature. Its Reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficients (0.75), and its validity was confirmed using CFA and fit indices. This research was implemented in 2021, and the questionnaire was also distributed in the summer of this year. The results of this research confirmed the relationship between 7 leading indicators in the form of functions, usability, privacy, network content, marketing, and psyxchological and environmental factors with consumer behavior in social networks. Based on the obtained results, the theoretical basis of the research was valid, and the developed model/scale was suitable for measuring the behavior of Iranian consumers in social networks.

    Keywords: Social Network, Consumer Behavior, Factor Analysis, Mobile Platforms
  • Soniya Sedaghati Mokhtari, Abdolmajid Imani *, Farahnaz Ahang Pages 319-352

    The purpose of the current research is to evaluate the situation and prioritize the dimensions and components of the entrepreneurship development policy model in the Imam Khomeini Relief Foundation (RA) in Sistan and Baluchestan province. In terms of the type of applied research and the research method, this research is a mixed qualitative and quantitative method, and in the qualitative part, all documents, researches, library studies, previous researches of other researchers, interviews with experts were used to identify the dimensions and components of the research. The experts' approval of a questionnaire with a five-point Likert scale in the quantitative section was distributed among the statistical population, which are all experts and managers of the employment and entrepreneurship department, the financial field, and other related fields in the Imam Khomeini (RA) Relief Foundation in all branches of Sistan and Baluchestan province.The data collection tool is a questionnaire, and one-sample t-test was used to check the hypotheses, and Friedman's test was used to prioritize dimensions and components using spss software.

    Keywords: Entrepreneurship, entrepreneurship development, entrepreneurship development policy, Imam Khomeini Relief Foundation(RA)