فهرست مطالب

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال بیستم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم صمدی، مه سیما پورشهریاری*، سیمین حسینیان صفحات 7-24

    الگوهای ارتباطی سالم میان اعضای خانواده و ناگویی خلقی پایین کودکان موجب افزایش موفقیت دانش آموزان در امر تحصیل می شود. بر همین اساس، بررسی و مطالعه عوامل اثرگذار بر الگوهای ارتباطی خانواده و ناگویی خلقی کودکان، به جهت تاثیری که بر بهداشت روانی افراد دارند، حایز اهمیت فراوان است. از این رو هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش واقعیت درمانی بر الگوهای ارتباطی خانواده و ناگویی خلقی دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی بود. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بود. به دلیل کثرت افراد جامعه آماری، در مرحله نخست از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شد. در مرحله دوم، تعداد 32 نفر به عنوان نمونه انتخابی به روش نمونه گیری تصادفی مشخص و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. افراد گروه آزمایش به مدت 8 جلسه (یک ساعت) هر هفته یک بار مورد آموزش واقعیت درمانی قرار گرفتند. برای گرد آوری داده ها از مقیاس ناگویی خلقی تورنتو (2006) و پرسشنامه الگوی ارتباطات خانواده فیتزپاتریک و ریچی (1994) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل کوواریانس استفاده شده است. نتایج نشان داد که آموزش واقعیت درمانی، الگوی ارتباطات خانواده و ناگویی خلقی را بهبود می بخشد (0/01> p). از این رو، روش آموزشی مبتنی بر واقعیت درمانی، برای افزایش الگوی ارتباطات مثبت خانوادگی و کاهش ناگویی خلقی دانش آموزان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: الگوی ارتباط خانوادگی، ناگویی خلقی، واقعیت درمانی
  • شهربانو پورآذران، احد نویدی*، بتول فقیه آرام، نادر برزگر، فیروز کیومرثی صفحات 25-48

    به منظور تدوین الگوی توانمندسازی مدیران میانی آموزش و پرورش، با مطالعه کردن منابع قابل دسترس از پایگاه های اطلاعاتی، مضامین ناظر بر توانمندسازی نیروی انسانی استخراج شد. سپس،  21 نفر از خبرگان آگاه در زمینه منابع انسانی به صورت هدفمند انتخاب شدند و برای احصای عوامل موثر بر توانمندی مدیران میانی آموزش و پرورش در بافت فرهنگی و سیاسی- اجتماعی مختص ایران، در مصاحبه حضوری شرکت کردند. برای تحلیل محتوای مصاحبه ها، از روش تحلیل مضمون استفاده شد. محتوای مصاحبه ها با نرم افزار مکس کیو دی ای 2022 کدگذاری شد. پس از دسته بندی کدهای باز، 22 مقوله و 7 مضمون به عنوان مولفه های اصلی الگوی موردنظر شناسایی شدند. این 7 مضمون عبارت اند از: اولویت آموزش و پرورش در سیاستهای کلان، انتصاب مبتنی بر شایستگی، تفویض اختیار، دلبستگی و تعلق سازمانی، عاملیت و اثرگذاری، فراشناخت و خودتنظیمی، شایستگی و برازندگی. در این مقاله، ضمن توضیح مضامین و مقوله ها، پیشنهادهایی ارایه شده است. برای توانمندسازی مدیران موردنظر، مداخله در سه سطح ضرورت دارد. در سطح کلان، تغییر محیط خارج از آموزش و پرورش و برخی مناسبات و ضوابط و آماده کردن بستر مناسب؛ در سطح سازمان، انتصاب مبتنی بر شایستگی، مدیریت مشارکتی، تفویض اختیار، جانشین پروری؛ و درسطح فرد، ارتقای انگیزش درونی و تلاش برای شناخت و توسعه ظرفیتها و شایستگی ها، خودتنظیمی، عاملیت و احساس موثر بودن، ضروری است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، منابع انسانی، مدیران میانی، آموزش و پرورش
  • علی شهروی، افسانه قنبری پناه*، محمدمهدی شریعت باقری، شیرین کوشکی صفحات 49-68

    این پژوهش با هدف مدل یابی خودتنظیمی هیجانی دانش آموزان بر اساس فرایندهای ارتباطی خانواده و سازگاری آموزشگاهی با نقش واسطه ای تاب آوری انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی است که با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر 209177 نفر، شامل همه دانش آموزان پسر مشغول به تحصیل در دوره دوم دبیرستانهای تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که بر اساس قاعده استیونز نمونه ای به حجم 385 نفر انتخاب و به پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج (2007)، عملکرد خانواده اپشتاین و همکاران (1983)، جو مدرسه زولیگ و همکاران (2009) و تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، پاسخ دادند. نتایج نشان داد که مدل خودتنظیمی هیجانی براساس فرایندهای ارتباطی خانواده و سازگاری با مدرسه با نقش اثرگذار تاب آوری از برازشی مطلوب برخوردار است. یافته ها نشان دادند که اثر مستقیم فرایندهای ارتباطی خانواده بر تنظیم مثبت هیجان (β=0/420 و 0/001=P) و تنظیم منفی هیجان (β=-0/269 و0/001=P) معنادار است، اما اثر مستقیم سازگاری آموزشگاهی بر تنظیم مثبت هیجان (β=0/031 و0/05<P) و تنظیم منفی هیجان (β=0/661 و 0/05<P) معنادار نیست. همچنین نتایج نشان داد که اثر غیرمستقیم فرایندهای ارتباطی خانواده بر تنظیم مثبت هیجان (β=0/270 و 0/001=P) و تنظیم منفی هیجان (β=-0/133 و 0/001=P) معنادار است و اثر غیرمستقیم سازگاری آموزشگاهی بر تنظیم مثبت هیجان (β=0/229 و 0/001=P) و تنظیم منفی هیجان (β=-0/113 و 0/001=P) نیز معنادار است. در نتیجه فرایندهای ارتباطی خانواده و سازگاری آموزشگاهی می توانند بر خودتنظیمی هیجانی دانش آموزان تاثیر داشته باشند.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی هیجانی، فرایندهای ارتباطی خانواده، سازگاری با مدرسه، تاب آوری
  • اسماعیل برزگر*، کیانوش زهراکار، علیرضا بوستانی پور صفحات 69-86

    هدف این پژوهش مقایسه سبکهای دلبستگی و تمایزیافتگی خود در والدین با گرایش به تک فرزندی و چندفرزندی بوده است. روش پژوهش حاضر از نوع علی-مقایسه ای (پس رویدادی) بود. جامعه آماری شامل والدین دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر مرودشت بود که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده 50 نفر از والدین با گرایش به تک فرزندی و 50 نفر از والدین با گرایش به چند فرزندی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در این پژوهش برای گردآوری اطلاعات لازم از پرسشنامه گرایش به فرزندآوری (عنایت و پرنیان، 1392)، پرسشنامه سبکهای دلبستگی (هازن و شیور، 1987) و پرسشنامه تمایزیافتگی خود (دریک، 2011) استفاده شده است. در تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات این پژوهش، از آمار استنباطی شامل آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوا) برای بررسی تفاوت میان گروه ها استفاده شده است. براساس نتایج به دست آمده و با استفاده از آزمون مانوا می توان گفت میانگین نمرات سبکهای دلبستگی ناایمن  (اجتنابی و دوسوگرا) در والدین با گرایش به تک فرزندی نسبت به والدین با گرایش به چندفرزندی بیشتر بود، به جز سبکهای دلبستگی ایمن که میانگین آن در والدین با گرایش به چند فرزندی بیشتر دیده شد. همچنین یافته ها نشان دادند که والدین با گرایش به تک فرزندی در واکنش پذیری هیجانی و برش هیجانی به جز موضع من دارای نسبتی بالاتر در مقایسه با والدین با گرایش به چند فرزندی بودند.

    کلیدواژگان: سبکهای دلبستگی، تمایزیافتگی خود، فرزند
  • مسلم امیری، جواد مصرآبادی*، ابوالفضل فرید، سیاوش شیخ علیزاده صفحات 87-108

    سلامت و بهزیستی روان شناختی خانواده به کیفیت عملکرد خانواده بر می گردد. یکی از ملاکهای عملکرد خانواده، کیفیت روابط میان والدین و فرزندان است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی بسته آموزشی مدیریت رفتار مبتنی بر تیوری انتخاب بر بهبود کیفیت رابطه والد-فرزندی بود. این پژوهش از نوع تک آزمودنی است که با خط پایه چندگانه همزمان و با پیگیری دو ماهه انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان پسر پایه نهم دوره اول متوسطه مدارس شهر جوانرود در سال تحصیلی 1400-1399 بود که از میان آنها سه دانش آموز که ملاکهای ورود را داشتند، از طریق مقیاس کیفیت رابطه والد-فرزندی (PCRS) و به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. هریک از گروه ها شامل دانش آموزان و والدینشان بود که به صورت جداگانه در 12جلسه آموزشهای بسته را دریافت کردند. این آموزشها را قبلا پژوهشگران طراحی و اعتباریابی کرده بودند. داده ها به روش های ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (RCI)، فرمول درصد بهبودی و اندازه اثرd کوهن تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که اجرای بسته آموزشی مدیریت رفتار مبتنی بر تیوری انتخاب، بر بهبود کیفیت رابطه والد-فرزندی (هر دو مقیاس پدر و مادر) از نظر آماری (0/05 >P) و بالینی تاثیر معنادار دارد. بنابراین پیشنهاد می شود آموزشهای این بسته مدیریت رفتار که برگرفته از مبانی آموزشی-درمانی تیوری انتخاب است، از طریق نهادهای متولی خانواده و مراکز مشاوره ای سازمانهایی مانند آموزش و پرورش و بهزیستی به صورت فردی و گروهی مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی، مدیریت رفتار، تئوری انتخاب، کیفیت رابطه والد- فرزندی
  • فاطمه سیف زاده درآباد، سپیده هدایتی، آزاده عسکری* صفحات 109-128

    هدف از این پژوهش بررسی ارتباط میان خودمختاری و سبک فرزندپروری والدین با خودمختاری خود و دختران نوجوانشان و همچنین تاثیر ادراک فرزندان از شیوه فرزندپروری والدین بر خودمختاری شان است. رویکرد کمی و روش پیمایشی برای دستیابی به اهداف این مطالعه گزینش شده اند. جامعه پژوهش شامل دختران نوجوان 10 تا 24 ساله مناطق یک و 14 شهر تهران و والدینشان بود. در این میان، 66 خانواده دارای دختر 10 تا 24 ساله بررسی شدند. اعضای خانواده های نمونه شامل پدر، مادر و دختر نوجوان آنها به سوالات مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (1989)، پرسشنامه فرزندپروری بامریند (1971) و پرسشنامه سبک فرزندپروری ادراک شده نقاشیان (1358) پاسخ دادند. داده های گردآوری شده از طریق آزمونهای آماری مناسب و بهره برداری از نرم افزار «اس. پی. اس. اس» تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که میان خودمختاری مادران و دختران نوجوان آنها و پدران و دختران نوجوان آنها رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (به ترتیب 0/01 = p و 0/342= r و 0/05 = p و 0/295 = r). سبک فرزندپروری والدین با خودمختاری خود و خودمختاری فرزندانشان رابطه معنادار ندارد. نتایج همچنین نشان دادند که میزان تحصیلات مادر با خودمختاری فرزند رابطه معنادار دارد (1/80 = X2 و 0/003 = p). خودمختاری والدین عاملی مهم در تحول سالم و بهنجار نوجوانان آنها به شمار می رود. بنابراین، آموزش والدین در زمینه پرورش خودمختاری در خود و حمایت از آن در فرزندان نوجوانشان، تحول بهنجار فرزندان و بهبود رابطه آنها با والدینشان را در پی خواهد داشت و به آنها در پرورش نسل آینده کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: نیازهای روان شناختی، خودمختاری، بهزیستی، سبک فرزندپروری، نوجوانی
  • اعظم مرتضوی، محمود تلخابی*، میثم صادقی صفحات 129-152

    فرزندپروری تکلیفی چندوجهی است و چگونگی تحقق پذیری این تکلیف والدی نقشی مهم در رشد و تحول کودکان به ویژه در دوران اولیه کودکی دارد. علیرغم وجود تعداد بسیاری از پرسشنامه فرزندپروری، اختلاف نظری قابل توجه در مورد بهترین نحوه ارزیابی فرزندپروری وجود دارد. بسیاری از ابزار ها تنها جوانب محدودی از فرزندپروری را ارزیابی می کنند. از این رو، شناسایی و سنجش ساختارهای اصلی فرزندپروری و تبیین مولفه های شناختی آن برای انجام پژوهش در حوزه رشد کودک و خانواده الزامی است. به منظور رفع این کاستی، اعتباریابی پرسشنامه جامع فرزندپروری عمومی در جامعه ایرانی با تمرکز بر ارزیابی همزمان طیف گسترده ای از رفتارهای چندگانه فرزندپروری انجام شد. این ابزار رفتارهای والدین را در پنج ساختار اصلی فرزندپروری (پرورش، ساختار، کنترل رفتاری، کنترل با اجبار و مراقبت بیش از حد) بررسی می کند.  پژوهش حاضر از نوع توصیفی بود. جامعه آماری شامل والدین و مراقبان ایرانی دارای کودکان 13-5 سال بود. تعداد 416 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و فرم نظرسنجی برخط را تکمیل کردند. در این پژوهش از روش های تحلیل عاملی و تکنیکهای مدل سازی پرسش-پاسخ استفاده شده است. پرسشنامه تقلیل یافته (80 آیتم) برازش خوبی را آشکار کرد. تحلیل عاملی تاییدی نیز ساختار پنج عاملی (شامل 80 آیتم) را تایید کرد. همسانی درونی پنج حوزه فرزندپروری در دامنه مطلوب قرار گرفت. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که نسخه فارسی پرسشنامه جامع فرزندپروری عمومی از ویژگیهای روانسنجی مطلوب برخوردار است و به منزله یک ابزار مناسب می تواند در جامعه ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، فرزندپروری عمومی، کودکان
  • مریم اکبرزاده، عفت عباسی*، عباس معدن دار آرانی، علی حسینی خواه صفحات 153-170

    هدف پژوهش حاضر بررسی معناسازی ضمنی گفتمان خود و دیگری در کتابهای دوره متوسطه دوم ازطریق تحلیل گفتمان ون دایک است.  پژوهش حاضر از نظر ماهیت از نوع تحقیقات کیفی مبتنی بر تحلیل گفتمان و جامعه پژوهش شامل همه کتابهای دوره متوسطه دوم (شاخه علوم انسانی) و شیوه نمونه گیری هدفمند بود. روش گردآوری داده ها ، اسنادی ازطریق بررسی منابع اولیه (7 کتاب درسی) و منابع ثانویه و واحد تجزیه و تحلیل داده ها، بررسی واژگان، متن و پاراگرافها بود. یافته های پژوهش مبین آن است که مولفان کتابهای درسی منتخب با آگاهی از شیوه های بازتولید قدرت در گفتمان، به برجسته سازی هویت مثبت خود و وجوه منفی دیگری از طریق کاربست راهبرد معناسازی ضمنی پرداخته اند. باتوجه به یافته های پژوهش به برنامه ریزان درسی و مولفان تغییر اساسی در محتوای کتابهای درسی از طریق معرفی بهتر، بیشتر و مدرن تر مفاهیم مرتبط با فرهنگ و تمدن اسلام و ایران (مثبت انگاری خود) به جای تاکید افراطی بر جنبه های منفی فرهنگهای دیگر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: گفتمان، معناسازی ضمنی، نظریه ون دایک، کتابهای درسی، خود، دیگری
|
  • M. Samadi, M. Pourshahriari *, S. Hosseinian Pages 7-24

    The study of the factors affecting family communication patterns and alexithymia in children is of great importance because of their impact on children’s mental health. Hence, this research was undertaken to investigate the impact of reality therapy training on family communication patterns and alexithymia in male sixth graders. This quasi-experimental study had a pre-test, post-test control group design. The statistical population of the study was comprised of all male sixth graders in Tehran in 2018-19 school year. Due to the large size of the statistical population, in the first stage, cluster sampling method was utilized. In the second stage, 32 individuals were selected by random sampling method and were assigned to experimental and control groups. The subjects in the experimental group were trained in reality therapy for 8 one-hour sessions once a week. The Toronto Alexithymia Scale (2006) and the Fitzpatrick and Ritchie Family Communication Patterns Questionnaire (1994) were used to collect data. Analysis of covariance was utilized to analyze the data. Results revealed that reality therapy training improved family communication patterns and reduced alexithymia (p <0.01). Therefore, using educational methods based on reality therapy is recommended to increase positive family communication patterns and reduce students' alexithymia.

    Keywords: family communication pattern, alexithymia, reality therapy
  • S. Pourazaran, A. Naveedi*, B. Faghiharam, N. Barzegar, F. Kiyoumarsi Pages 25-48

    The present research was conducted in order to develop a model for empowering middle managers of education in Iran. In the first stage, concepts related to human resource empowerment were extracted by studying related literature. Then, a qualitative study (semi-structured interviews) was used in order to identify the effective factors related to empowering managers. 21 well-informed experts and managers in the field of human resources (management specialists, managers of education departments, researchers) were selected purposefully in order to identify indicators and factors affecting the ability of middle managers in the education system. They participated individually in face-to-face interviews. Thematic analysis method was used to analyze the content of the interviews. In this way, after implementing the content of the interviews, open coding was carried out using MAXQDA 2022 software. The content of each interview was read line by line and coded. In the second stage, after categorizing the open codes, finally, 22 categories and 7 themes were extracted and the model of empowerment of middle managers of education was developed. The extracted themes are as follows: The priority of education in macro policies, appointment based on merit, delegation of authority, organizational attachment and belonging, agency and sense of influence, metacognition and self-regulation, competence and appropriateness. In this article, along with explaining the themes and categories, the relative advantages of the mentioned model have been discussed.

    Keywords: empowerment, human resources, middle managers, education
  • A. Shahravi, A. Ghanbaripanah*, M. M. Shariatbagheri, S. Kooshki Pages 49-68

    This study set out to find a model for students' emotional self-regulation based on family communication processes and school adaptation with the mediating role of resilience. The research method was correlational and structural equation modeling was utilized. The statistical population of the study was comprised of 209177 male students studying at senior high schools in Tehran in 2020-21 school year. According to Stevens rule, a total number of 385 students were selected and given the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski & Kraaij, 2007), McMaster Family Assessment Device (Epstein et al.,1983), School Climate Questionnaire (Zullig et al., 2009) and the Conner-Davidson Resilience Scale (2003). Results demonstrated that the model of emotional self-regulation based on family communication processes and adaptation to school with the mediating role of resilience was a good-fitting one. Results also showed that the direct path coefficients between family communication processes and positive emotion regulation (β = 0.420 and P = 0.001) as well as negative emotion regulation (β = -0.269 and P = 0.001) were significant. However, the direct path coefficients between school adaptation and positive emotion regulation (β = 0.031 and P> 0.05) as well as negative emotion regulation (β = 0.661 and P> 0.05) were not significant. The results also revealed that the indirect path coefficients between family communication processes and positive emotion regulation (β = 0.270 and P = 0.001) as well as negative emotion regulation (β = -0.133 and P = 0.001) were significant. Indirect coefficients between school adaptation and positive regulation (β = 0.229 and P = 0.001) and negative regulation (β = -0.113 and P = 0.001) of emotion were also significant. Accordingly, family communication processes and school adaptation can affect students' emotion self-regulation.

    Keywords: emotion regulation, family communication processes, school adaptation, resilience
  • E. Barzegar*, K. Zahrakar, A. R. Boustanipour Pages 69-86

    The aim of this study was to compare the attachment styles and self-differentiation in parents with tendency to have one child and multiple children. This study had a causal-comparative (ex post facto) design. The research population was comprised of all parents of primary school students in Marvdasht city. Simple random sampling method was utilized and 50 parents with tendency to have one child and 50 parents with tendency to have multiple children were selected. The research instruments included Tendency to Have Children Questionnaire (Enayat & Parnian, 2013), Attachment Styles Questionnaire (Hazan & Shaver, 1987) and Self-Differentiation Scale (Drake, 2011). Multivariate analysis of variance (MANOVA) was utilized to analyze the data. The results showed that the mean scores of insecure attachment styles (anxious/avoidant and anxious/ambivalent) was higher in parents with tendency to have one child than parents with tendency to have multiple children, except for secure attachment styles which was higher in parents with tendency to have multiple children. Furthermore, findings indicated that parents with tendency to have one child had higher levels of emotional reactivity and emotional cut-off in comparison with parents with tendency to have multiple children except for I position.

    Keywords: attachment styles, self-differentiation, child
  • M. Amiri, J. Mesrabadi*, A. Farid, S. Sheikhalizadeh Pages 87-108

    The present study sought to investigate the effectiveness of a behavior management training package based on choice theory in improving the quality of parent-child relationship. This study had a single-case design which was undertaken with concurrent multiple baseline and a two-month follow-up. The statistical population of the study was comprised of all male ninth graders studying at junior high schools in Javanrud city in 2020-21 school year from among whom 3 students were selected via purposeful sampling method using inclusion criteria and the Parent-Child Relationship Quality Scale (PCRS). Each group, including students and their parents, received 12 separate training sessions which were previously designed and validated by the researchers. Data were analyzed by Visual drawing, Reliable change index (RCI), recovery percentage formula and Cohen’s d effect size. Findings showed that the implementation of behavior management training package based on choice theory had a clinically and statistically significant effect on improving the quality of parent-child relationship (both parent-child scales) (P <0.05). Therefore, it is recommended that the trainings of this behavior management package, which are based on the educational-therapeutic foundations of choice theory, be used individually and in groups by family care institutions and counseling centers of various organizations, including education and welfare.

    Keywords: training package, behavior management, choice theory, quality of parent-child relationship
  • F. Seyfzadehdarabad, S. Hedayati, A. Askari* Pages 109-128

    The goal of this study was to determine whether or not there is a relationship between parental autonomy and parenting style with their adolescent daughters' autonomy. In addition, an endeavor was made to determine the effect of children’s perception of parenting styles and their own autonomy. Quantitative approach and survey method were used to achieve the objectives of this study. The research population was comprised of 10- to 24-year-old adolescent girls and their families living in Districts 1 and 14 of Tehran. 66 families were asked to participate in this research. Parents and their adolescent daughters were given Ryff’s Psychological Well-being Scale (1989), Baumrind’s Parenting Style Questionnaire (1971), and Perceived Parenting Style Questionnaire (Naghashian, 1969). The collected data were analyzed via SPSS. Results indicated that there was a significant relationship between mothers' autonomy and fathers’ autonomy and that of their adolescent daughters (p = 0.01, r = 0.342 and p = 0.05, r = 0.295, respectively). The parenting style had no significant relationship with parents’ autonomy and that of the children. In addition, mother's level of education had a significant relationship with children's autonomy (p = 0.003, X2 = 1.80). Parental autonomy is an important factor in normal development of adolescents. Therefore, training parents to have and maintain autonomy and also grant it to their adolescent daughters will lead to the normal development of their children and the improvement of their relationship with parents; it will also result in better upbringing of the next generation.

    Keywords: psychological needs, autonomy, well-being, parenting style, adolescence
  • A. Mortazavi, M. Talkhabi*, M. Sadeghi Pages 129-152

    Parenting is a multifaceted task and the way in which parents fulfill this task plays an important role in children’s growth and development, especially in early childhood. Although there are a large number of parenting questionnaires, considerable disagreement exists about how to best assess parenting. Most of the instruments only assess limited aspects of parenting. Hence, it is necessary to identify the core constructs of parenting and to elaborate and clarify their cognitive components. Conceptualization and measurement of key parenting constructs constitutes an elementary component of research on child and family development. In order to overcome this shortcoming, validation of a comprehensive general parenting questionnaire in Iranian community was done by focusing on assessing a wide range of multiple parenting behaviors simultaneously. This questionnaire (CGPQ) assesses parental behaviors in five key construct of parenting (Nurturance, Overprotection, Coercive control, Behavioral control, and Structure). The study design was descriptive. The sample consisted of 416 Iranian parents and caregivers of 5- to 13-year-old children who were selected by convenience sampling method and completed an online survey. Factor analysis methods and Item-Response modeling techniques were utilized. The results demonstrated that the reduced questionnaire (containing 80 items) revealed a good fit. Confirmatory factor analysis confirmed a five-factor structure (composed of 80 items). Internal consistency of these five domains of parenting was within the desired range. Based on the findings, the Persian version of the Comprehensive General Parenting Questionnaire has desirable psychometric properties and can be used as a suitable instrument in Iranian society.

    Keywords: validation, general parenting, children
  • M. Akbarzadeh, E. Abbasi*, A. Madandar Arani, A. Hosseinikhah Pages 153-170

    The purpose of this research was to investigate the implicit meaning making of the “self” and “other” in the upper secondary textbooks through Van Dijk discourse analysis. This study was a qualitative research based on discourse analysis with research population of all upper secondary textbooks (Humanities Branch). In this study purposeful sampling method was used. The method of data collection and analysis were documentary through the review of primary (seven textbooks) and secondary sources as well as review of words, text, and paragraphs, respectively. The findings reveal that the authors of selected textbooks, being aware of the ways of reproducing power in discourse, have highlighted self-positive identity and other negative aspects through the use of implicit meaning making strategy. According to the findings, it is suggested that curriculum planners and authors make a fundamental change in the content of textbooks through a better and deeper introduction of modern concepts related to the culture and civilization of Islam and Iran (self-positivity) instead of extreme emphasis on negative aspects of other cultures.

    Keywords: discourse, implicit meaning making, Van Dijk theory, textbooks, self, other