فهرست مطالب

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 44 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن معصومی* صفحات 3-27
    موهیال ها شاخه ای از برهمنان هستند که خود به هفت طایفه تقسیم می شوند؛ یکی از طوایف موهیال، دت ها هستند. دت ها که به «برهمنان حسینی» مشهور شده اند، بر این باورند که یکی از اجداد آن ها به نام رای دت سید راهب به همراه فرزندان خود در قیام کربلا (61ه) حاضر بوده اند. در این مقاله، میزان درستی و دقت این ادعای برهمنان حسینی و همخوانی روایت های موجود در تاریخ آن ها با روایت های تاریخی اسلامی و نیز دلایل شهرت بیشتر این برهمنان از سده نوزدهم میلادی به بعد، بررسی شده است. با استناد به منابع تاریخ اسلام و هند و نیز برخی از شواهد و قراین موجود، نشان داده شد که روایت های موجود در کبیت ها به لحاظ تاریخی فاقد اعتبار و البته به هم ریخته، نابسامان و زمان پریش است و در منابع تاریخی و مقاتل موجود و نیز در پژوهش های صورت گرفته درباره تاریخ تشیع در هند، هیچ اثری از حضور و مشارکت اجداد برهمنان حسینی در قیام کربلا در دست نیست.
    کلیدواژگان: موهیال، دت، برهمنان حسینی، قیام کربلا، آیین های محرم
  • صادق پاشائی، شهربانو دلبری*، محمود مهدوی دامغانی صفحات 29-58
    در فضای اجتماعی دوره مشروطه (اواخر عصر قاجار) منبرهای روحانیت به عنوان عامل انسجام بخش اجتماعی، دارای جایگاهی مهم و معتبر بودند. در این مقاله با بهره گیری از «نظریه میدان بوردیو» که تحلیل پدیده های مختلف اجتماعی را مقدور می سازد، جایگاه منبر وعظ و خطابه مورد واکاوی قرار گرفته و با تشریح مفاهیمی چون «میدان»، «سرمایه»، «منش» و «کنش» و عناصر تاثیرگذار بر فضای آن، مطالعه شده است. سوال اصلی این است: با استفاده از نظریه میدان بوردیو، «منبر دینی» چه ویژگی ها، دستاوردها و بازخوردهایی در دوره مشروطه داشته است؟ براساس نظریه بوردیو می توان گفت که منبر، میدانی گسترده، با عادتواره های ویژه از باورهای مذهبی مردم، در بسیج توده ها، مطالبه مشروطیت و تاسیس مجلس بوده و توان مندی شایانی داشته است. همچنین بنابر یافته های این پژوهش، «میدان منبر» در این دوره از اهرم های سه گانه میدان (استقلال، قدرت و منازعه بر سرمایه) به طور نسبی برخوردار بوده و در بیشتر وقایع مشروطه حضور اثرآفرین داشته و البته از تقابل با برخی میدان ها نیز آسیب دیده است.
    کلیدواژگان: منبر، مشروطیت، نظریه میدان بوردیو
  • صدیقه نایفی* صفحات 59-89
    امروزه مد از مفاهیم فرهنگی تاثیرگذار و از قدرتمندترین صنایع اقتصادی جهان به شمار می رود. به رغم اهمیت، گستردگی مشاغل مرتبط با آن و تاثیر بر مباحث فرهنگی و اقتصادی دوران جدید، تحقیقات و اطلاعات دقیقی از چگونگی مواجهه ایرانیان با این پدیده و نگرش ایشان نسبت به آن در دست نیست. این مقاله می کوشد با رویکردی جامعه شناختی و با جمع آوری داده های تاریخی به شیوه اسنادی چگونگی نگرش و مواجهه ایرانیان با این پدیده را در بازه زمانی دوره دوم قاجار و اوایل پهلوی تحلیل و بررسی کند. به این منظور به تطبیق آراء جامعه شناسان کلاسیک و معاصر درباره مقوله مد با برخی اسناد تکمیلی برجای مانده از دوران یادشده یعنی گزارش ها و خاطرات روزانه خواهد پرداخت. یافته های پژوهش حاکی از هماهنگی متون مورد بررسی در اغلب موارد با آراء جامعه شناسان کلاسیک و مفاهیم، رویکردها و نظریه هایی چون نظریه «قطره چکانی یا نشت رو به پایین»، تقلید طبقات و گروه های فرودست از طبقات فرادست، تلاش برای ایجاد تمایز طبقاتی و یا از میان بردن آن، نمایش تن آسایی و اوقات فراغت طبقه مرفه، رسم اجتماعی و در نهایت نکوهش مد است و کمتر نشانی از رویکردهای مثبت معاصر نسبت به مد در آن ها دیده می شود.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی مد، تاریخ اجتماعی، قاجار، پهلوی اول، خاطرات، گزارش روزانه
  • حمید انصاری*، حمید بصیرت منش، مجتبی شهرآبادی صفحات 91-124
    نهاد مرجعیت تقلید شیعه و تثبیت آن در پاسخ به نیاز به زعامت سیاسی-اجتماعی و رهبری دینی در جامعه شیعی شکل گرفت. مطالعه سیر تکوین این نهاد چه در بعد نظری و چه در بعد اقتصادی و تاریخی آن، واقعیت این پاسخ را نشان می دهد. بر اساس این واقعیت تاریخی، مرجع تقلید در جایگاه زعیم جامعه شیعه و بیت او در جایگاه مرکز تصمیم سازی و احتمالا تصمیم گیری اوست. این موضوع اهمیت بررسی و شناخت بیوت مراجع را چه به لحاظ ساختار و چه از نظر افراد آن نشان می دهد. در این مقاله، تلاش شده است با بهره گیری از نوشته ها و خاطرات افراد مشهور نزدیک به بیوت مراجع، نقش و تاثیر آن ها در گرایش و عملکرد سه تن از مراجع تقلید معاصر، عبدالکریم حایری یزدی، سید حسین بروجردی و سید محسن حکیم، بازنمایی شود. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که اگرچه استقلال فکری و عملی مراجع را نمی توان منکر شد، اما نقش و تاثیر پر رنگ بیوت آنان در بسیاری از عملکردها و سوگیری های آنان قابل توجه است.
    کلیدواژگان: نهاد مرجعیت، مرجع تقلید، زعامت سیاسی، بیت مرجع، عبدالکریم حائری یزدی، سید حسین بروجردی، سید محسن حکیم
  • اسماعیل شمس* صفحات 125-150
    در صد سال اخیر برخی شرق شناسان نظریه های گوناگونی درباره گوران مطرح کرده اند که با روایت منابع تاریخی عربی و فارسی همخوانی ندارند. یکی از برجسته ترین شرق شناسان این دوره ولادیمیر مینورسکی است که نظریه او بازتاب زیادی در محافل آکادمیک و عمومی داشته است. نظریه مینورسکی بر سه مبنای نفی هویت کردی گوران؛ مهاجرت گوران ها از گیلان و دیلمان به کردستان؛ و وجود زبان مستقل گورانی بنیان نهاده شده است. هدف این مقاله که با روش تاریخی نوشته شده، بازخوانی و نقد مبانی این نظریه از منظر تاریخی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مینورسکی با نگاهی تقلیل گرا و گزینش سلیقه ای منابع به تفسیر مطلوب و دلخواه خود از آن ها پرداخته و همین کار سبب بروز تناقض های زیادی در نظریه او شده است؛ بر همین اساس مشخص شد که برخلاف نظریه او منابع تاریخی ضمن تاکید بر کردبودن گوران ها شواهد دقیقی مبنی بر مهاجرت آنان از سواحل دریای خزر ارایه نداده اند.
    کلیدواژگان: شرق شناسی، مینورسکی، گوران، گیلان، کرد
  • عباسعلی گرزین، حامد (فرهنگ) خانی (مهروش)*، محمدعلی خالدیان صفحات 151-185

    مسلمانان ابوذر غفاری را در شمار اصحاب برجسته و راویان حدیث پیامبر (ص) می دانند. ازهمین رو در طول تاریخ روایات پرشماری را به وساطت او نقل، و آثاری درباره زندگیش تالیف کرده بودند. بااین حال، در نیمه نخست سده 14ش شمار آثار تالیف شده درباره ابوذر و محتوای آن ها دچار تحول کلان شد. مولفان آثار درباره ابوذر در سده 14ش کوشیدند ابوذر را سوسیالیستی برجسته یا نخستین سوسیالیست تاریخ معرفی کنند یا خواستند با چنین روی کردی مخالفت ورزند و بر ضد این دیدگاه استدلال نمایند. در این مطالعه بناست با کاربست روش تحلیل محتوا هم چون یک روش تحقیق کیفی و بهره جویی از تکنیک تفسیر پیام ها و خوانش دقیق آن ها تحول نگرش ها به ابوذر در این دوره آن سان که از منابع فارسی، عربی و اردو قابل درک است بازشناخته شود. بناست زمینه های سوسیالیست انگاری ابوذر، سیر تحول آراء دراین باره، مباحثات مرتبط با این نگرش ها و پیامدهای نظری آن مباحثات، و انگاره هایی که در این دوره تاریخی از ابوذر در ذهن مسلمانان شکل گرفت مطالعه، و از این فرضیه دفاع شود که مجموع مجادلات نظری میان فرقه های مختلف اسلامی و گرایندگان به جنبش های چپ گرایانه سبب شد که از ابوذر تصویر یک انقلابی با ایدیولوژی اسلامی به معنای مدرن آن شکل گیرد.

    کلیدواژگان: ابوذر غفاری، مارکسیسم، اشتراکیت، انقلابی مسلمان
|
  • Mohsen Massumi * Pages 3-27
    Mohiyals are a branch of Brahmins who are divided into seven clans. One of the Mohyal clans is the Dett, who are famous among the Shiites because of the popular stories about the presence of their ancestors in the Karbala. This clan of Brahmins believe that one of their ancestors, named Sidh Datt Rai ir Rahib, participated in the Battle of Karbala with with seven of his sons. Rahib returned to Punjab after seven of his sons were killed during the uprising. From that time until now, the descendants of Rahib, in order to honor her and also the mourning of Imam Hussain, mourn together with the Shiites during the days of Muharram. Therefore, this group of Brahmins have been known as Hosseini Brahmins since the 19th century. In this article, the accuracy of this claim of the Hosseini Brahmins and the compatibility of the narratives in their history with the sources of Islamic history have been examined. Also, the reasons for the greater popularity of these Brahmins from the 19th century onwards have been investigated
    Keywords: Mohiyal, Datt, Hosseini Brahmains, Battle of Karbala, Muharram Ceremonies, India
  • Sadeq Pashaei, Shahrbanou Delbari *, Mahmoud Mahdavi Damghani Pages 29-58
    In the social atmosphere of the constitutional period (the end of the Qajar era), the minbars of the clergymen had an important and prestigious position as a factor of social cohesion. In this research, by using “Bourdieu Theory”, the position of the preaching and speech has been analyzed and it has been studied by explaining concepts such as “field”, “capital”, “habits” and “action”. Using Bourdieu's field theory, we considered that “religious pulpit” had what characteristics, achievements and feedbacks in the constitutional period. Based on Bourdieu's theory, it is assumed that the pulpit has a wide field, with special habits of the religious beliefs of the people, in mobilizing the masses, demanding constitutionalism and the establishment of the parliament. The findings of this historical research show that during this period, the “minbar field” relatively enjoyed the triple levers of the field (independence, power and conflict over capital) and had an effective presence in most of the constitutional events, of course, it has also been damaged by the confrontation of some fields.
    Keywords: field, pulpit, Constitutionalism, Bourdieu's theory
  • Seddigheh Nayefi * Pages 59-89
    Nowadays, fashion is a significant cultural concept and one of the most powerful global economic industries. Despite its importance, the extent of related professions and its impact on cultural and economic issues of the modern era, there is no precise research and information on how Iranians deal with this phenomenon. Iran's relationship with the West and its confrontation with concepts such as Western culture and modernity dated back to years before the Qajar period, but relevant documents and research indicate a lack of interest and serious influence of Iranians in the phenomenon of fashion and its manifestations (such as Western clothing style) until before the Qajar second period. Advanced research aims to analyze how Iranians deal with this phenomenon and their attitude towards it in this period by collecting historical data in a documentary approach with a sociological perspective. So, the documents such as reports and daily memoirs, used to compare the views of classical and contemporary sociologists on the concept of fashion. The research findings indicate that the consistency of the examined texts with the views of classical sociologists concepts and theories such as trickle-down theory, class imitation, the efforts to create or eliminate class distinctions, the display of ostentatiousness and leisure time of the affluent class led to the condemnation of fashion, not as the contemporary positive approaches towards fashion
    Keywords: Sociology of fashion, Social history, Qajar Period, Early Pahlavi, Memoir, Daily reports
  • Hamid Ansari *, Hamid Basirat Manesh, Mojtaba Shahrabadi Pages 91-124
    The formation and establishment of Shi’a legal authority (Marja’iyat-e-taqlid)) as an institution has been a response to Shi’a community’s need for socio-political leadership and religious authority. Examining the process of the formation of this institution either theoretically, or economically and historically yields the true answer. Based on this historical reality, Marja is the head of Shia community and his bayt has got the counselling or probably decision-making role. Hence it is the importance of investigation into Maraji’s buyût,  both its structure and individuals. This paper via studying the writings and memoir of famous people with close connections to the buyût of the contemporary Maraji, tries to represent their role and influence on some of the Maraji’s performances- such as Abdul-karim Ha’iri Yazdi, Seyyed Hossein Burujirdi, and Seyyed Mohsen Hakim. Our findings show that despite Maraji’s intellectual and practical independence, their buyût have got a defining role in many of their decisions.
    Keywords: Marja’iyat institution, political authority, Marja’s bayt, Abdulkarim Ha’iri Yazdi, Seyyed Hossein Burûjirdi, Seyyed Mohsen Hakim
  • Esmail Shams * Pages 125-150
    In the last hundred years, some orientalists have been formulated different theories about Goran, which do not agree with the narration of Arabic and Persian historical sources. One of the most prominent Oriental scholars of this period is Vladimir Minorsky, whose theory has been widely reflected in academic and public circles. Minorsky's theory is based on three bases: the denial of Goran Kurdish identity, the migration of Gorans from Gilan and Deylaman to Kurdistan, and the existence of an independent Goran language. The main problem of this research, which is written with a historical method, is to review and criticize the foundations of this theory from a historical approach. The findings of the research show that Minorsky interpreted the sources with a reductionist view and selected them according to his own preferences, and this has caused many contradictions in his theory. So, in contrary to his theory, historical sources, while emphasizing the Kurdishness of Gorans, did not provide accurate evidence that they migrated from the shores of the Caspian Sea.
    Keywords: Minorsky, Goran, Kurds, Gilan
  • Abbas Ali Gorzin, Hamed (Farhang ) Khani ( Mehrvash) *, MohammadAli Khaledian Pages 151-185

    Abūdharr al-Ghifārī is considered by Muslims as one of the prominent companions and narrators of the Ḥadīth of the Prophet Muḥammad. Therefore a significant number of traditions were narrated through him in Islamic Ḥadīth literature and also anecdotes about his life were written throughout Islamic history. However, in the first half of the 14th century AH/ 20th century CE, the number of works written about Abūdharr and their content underwent a considerable change. Some Muslims in this period tried to present him as the first socialist in human history or at least an outstanding sample of adherence to socialism; And of course, there were some who wanted to oppose such approaches and provide evidence against those two claims. By applying the content analysis method this study aims at understanding the evolution of attitudes towards Abūdharr in the 1st half of 20th century as far as it can be understood from Persian, Arabic and Urdu sources. This study is an attempt to study the grounds of Abūdharr's ccceptance as a socialist by Muslims, the evolution of opinions about his charracter, the debates related to these attitudes, the theoretical consequences of those debates, and finally, the ideas formed about Abū Dharr in the minds of Muslims in that era. The hypothesis of this study is that the totality of theoretical disputes between different sects Islamic and adherents to leftist movements caused the image of a revolutionary with Islamic ideology in its modern sense to be formed from Abūharr.

    Keywords: Abudhar Ghaffari, Marxism, Communism, Muslim Revolutionary