فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران - پیاپی 46 (بهار 1402)

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 46 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سارا اکبری*، تیمور محمدی، حمیدرضا ارباب، رضا طالبلو صفحات 11-42
    قیمت نفت و فرآورده های نفتی به همدیگر مرتبط هستند و تلاطمات قیمت آنها تقریبا موازی است. بنگاه هایی که از این نفت خام در محصولات خود استفاده می کنند با ریسک تلاطم قیمت روبه رو هستند که البته این تلاطم در هردوره ای رفتار متفاوتی از خود نشان می دهد که تحت عنوان رژیم های متفاوت نفتی شناخته می شود. با این فلسفه که اقتصاد دچار تلاطم بوده و خریداران دچار زیان هستند، خریداران اصولا در تلاشند که با یک دارایی دیگر دارایی اصلی خود را مصون کنند و این مصون سازی در رژیم های متفاوت بازده با نرخ های متفاوتی را به همراه دارد. درنتیجه نیاز به ارایه یک الگو برای این فضا می باشد. از دیرباز معلوم شده طبق مقاله همیلتون (1989) قیمت نفت دارای رژیم های متفاوت است و لذا در مجموع در این پژوهش با این دیدگاه سعی می شود که نسبت بهینه مصون سازی تحت رژیم های متفاوت قیمت نفت با استفاده از مدل ضریب همبستگی پویای متناسب با تغییر رژیم برآورد شود. داده های مورد استفاده در این پژوهش بازده ماهانه قیمت نفت وطلا از سال فروردین 1390 الی اسفند 1398 بوده است. در این پژوهش، مدل در نرم افزار متلب اجرا شده است. پس از اجرای مدل این نتیجه حاصل می شود که نسبت مصون سازی بهینه تحت رژیم 1 (اولین تغییر قیمتی با اهمیت مشاهده شده در دو بازار) معادل 66 درصد و تحت رژیم دوم (دومین تغییر قیمتی با اهمیت مشاهده شده در دو بازار) معادل 26 درصد است.
    کلیدواژگان: قیمت طلا، قیمت نفت، انتقال رژیم، RS-DCC، نسبت بهینه مصون سازی
  • سید علی امامی، سید یحیی ابطحی*، زهره طباطبایی نسب، محمدعلی دهقان تفتی صفحات 43-68

    در این مطالعه، رابطه بین مصرف انرژی و بهره وری کل عوامل تولید در بخش صنعت در ایران با استفاده از روابط غیرخطی از نوع آستانه ای مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج برآورد یک مدل دو آستانه ای در نمونه ای شامل داده های مربوط به 110 شاخه صنعتی طی سال های 1398-1381 نشان می دهد تاثیر مصرف انرژی بر بهره وری کل عوامل تولید در بخش صنعت، یک اثر وابسته به وضعیت یا وابسته به رژیم مصرف انرژی است و ضرایب متغیر مصرف انرژی در همه رژیم ها بر بهره وری کل عوامل تولید در بخش صنعت، منفی و معنی دار هستند. چنانچه نسبت ارزش انرژی مصرف شده به ارزش محصولات تولیدشده در بخش صنعت ایران از آستانه مشخصی تجاوز کند تاثیر منفی مصرف انرژی بر بهره وری کل عوامل تولید شدت می گیرد. همچنین، تاثیر مصرف انرژی بر بهره وری کل عوامل تولید در بخش صنعت، یک اثر وابسته به وضعیت یا وابسته به رژیم بهره وری کل عوامل تولید نیز هست به گونه ای که در وضعیت ها یا رژیم های پایین بهره وری، اثر مصرف انرژی بر بهره وری صنایع قابل توجه است اما در وضعیت ها یا رژیم های بالای بهره وری، اثر مصرف انرژی بر بهره وری تا حد زیادی کاهش می یابد. ازاین رو صنایع با بهره وری بالاتر از تاثیر منفی بسیار کمتری از مصرف انرژی بر بهره وری خود برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، بهره وری کل عوامل تولید، بخش صنعت، مدل های آستانه ای
  • منصور زراء نژاد، آرام امیرنیا* صفحات 69-92
    هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر عوامل اقتصادی و اجتماعی بر انتشار دی اکسیدکربن است، که به عنوان معیاری برای آلودگی محیط زیست در ایران برای دوره زمانی 1397-1352 استفاده شده است. به منظور اندازه گیری عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر آلودگی محیط زیست، لازم است که به مطالعه تاثیر کوتاه مدت و بلندمدت مصرف نفت کوره، شهرنشینی، رشد اقتصادی بر انتشار دی اکسیدکربن در ایران پرداخت؛ بدین منظور از مدل «خودرگرسیون با وقفه های توزیعی گسترده» استفاده شده است. نتایج نشان می دهد ضریب تصحیح خطای به دست آمده در این مدل نشان می دهد که در هر دوره 33 درصد از خطای عدم تعادل کوتاه مدت، برای دستیابی به تعادل بلندمدت را تعدیل نماید. طبق برآورد انجام شده، افزایش مصرف نفت کوره، شهرنشینی و رشد اقتصادی هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت تاثیر مثبتی بر انتشار دی اکسیدکربن دارد. همچنین نتایج بلندمدت حاکی از آن است که با افزایش یک درصد تولید ناخالص داخلی، مصرف نفت کوره و جمعیت شهری به ترتیب 849/0، 166/0 و 566/1 درصد انتشار دی اکسیدکربن را افزایش می دهد. لذا اولین اقدام در جهت کاهش انتشار دی اکسیدکربن در کشور، توجه به میزان مصرف نفت کوره است، از این رو می توان سیاستگذاری هایی جهت استفاده از انرژی های جایگزینی مانند انرژی های تجدیدپذیر برای کاهش انتشار دی اکسیدکربن پرداخت.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، شهرنشینی، مصرف نفت کوره، ARDL، انتشار دی اکسیدکربن
  • محمد صیادی*، میلاد محمدخانی، حسین حافظی صفحات 93-130
    هدف اصلی این تحقیق طراحی شاخص عملکرد اقتصادی - انرژی - زیست محیطی «تری ای پی آی»[1] برای اقتصاد ایران با تعمیم روش شناسی خراموف و لی (2013) و ارزیابی نحوه اثرگذاری متغیرهای تحقیق روی شاخص ترکیبی عملکرد طی دوره زمانی 1991 تا 2021 در قالب مدل پارامترهای زمان - متغیر است. متغیرهای شاخص ترکیبی شامل نرخ تورم، نرخ بیکاری، رشد اقتصادی، نسبت کسری بودجه به تولید ناخالص داخلی و تغییرات شدت انرژی و شدت انتشار دی اکسیدکربن است. شاخص عملکرد طراحی شده به صورت وزنی و غیر وزنی محاسبه شده و با فیلتر هودریک - پرسکات جزء روند از جزء سیکلی تفکیک و وقایع نگاری مربوط به نقاط حداکثر و حداقل شاخص انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، روند بلندمدت شاخص عملکرد در بازه بین اعداد 35 تا 60 درصد قرار دارد که به طور متوسط نسبت به عدد مبنای شاخص (100 درصد) اختلاف قابل توجهی دارد. وقایع نگاری نقاط حداکثر و حداقل شاخص نشان می دهد، ضعیف ترین عملکرد براساس شاخص ترکیبی مربوط به دوره های اجرای سیاست تعدیل ساختاری (سال 1994 و 1995)، دور اول اعمال تحریم های اقتصادی (2012) و تشدید تحریم های اقتصادی در دور اخیر تحریم ها (سال 2019) و بهترین عملکرد مربوط به دو دوره ثبات نسبی متغیرهای اقتصاد کلان (سال 2000) و دوره زمانی اجرایی شدن توافق برجام (سال 2016) است. نتایج حاصل از کاربرد مدل پارامترهای زمان - متغیر نشان می دهد، طی دوره زمانی پس از سال 2011 تا سال 2021، بیشترین ضریب تاثیر منفی بر روی شاخص عملکرد طراحی شده را متغیر نسبت کسری بودجه به تولید ناخالص داخلی داشته است.
    کلیدواژگان: شاخص عملکرد، مدل TVP، اقتصاد کلان، ثبات اقتصادی، اقتصاد ایران
  • سیما عربانی*، معصومه لطیفی بنماران صفحات 131-150
    در طول دهه گذشته، قیمت بین المللی نفت خام، نوسانات مکرری را تجربه کرده و همین پژوهشگران را برانگیخته است تا چگونگی تاثیر عدم قطعیت قیمت نفت را بر فعالیت های اقتصادی و بازارهای مالی بررسی کنند. نفت، به عنوان یک عامل ورودی مستقیم یا غیرمستقیم، می تواند به شدت بر هزینه تولید و انتظارات سودآوری شرکت ها تاثیر بگذارد. بر این اساس، تغییرات قیمت نفت می تواند نحوه تصمیم گیری و عملکرد شرکت را تغییر دهد. در همین راستا، در پژوهش پیش رو به بررسی اثرگذاری نوسانات قیمت نفت خام بر معیارهای اهرمی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. برای این منظور از داده های 160 شرکت منتخب طی دوره زمانی 1391 تا 1399 استفاده شده است. به منظور تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده نیز از روش داده های تابلویی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که نوسانات قیمت نفت خام بر معیارهای اهرمی شرکت های بورسی اثرات منفی و معناداری داشته است. برهمین اساس، نتیجه گیری می شود که شرکت ها تقاضای تامین مالی را برای عبور از عدم قطعیت قیمت نفت کاهش می دهند. بنابراین افزایش عدم قطعیت قیمت نفت می تواند شرکت ها را برای کاهش تقاضای تامین مالی خارجی و در نتیجه، کاهش اهرم ها برانگیزد.
    کلیدواژگان: نوسانات قیمت نفت خام، اهرم مالی، ریسک
  • پریسا مهاجری*، علی فریدزاد، فاطمه امیرجهانی صفحات 151-175
    تولید نفت خام و گاز طبیعی به طور یکنواخت و همگن در بین استان های کشور توزیع نشده و بخش عمده ای از مصرف در استان هایی صورت می گیرد که نقش چندانی در تولید ندارند. بنابراین، وقوع هر اختلالی در تولید نفت و گاز می تواند به منزله تهدیدی برای تولید ناخالص داخلی تمامی استان ها قلمداد شود. در این مقاله با محاسبه جدول داده - ستانده چهار منطقه ای (تهران، خوزستان، منطقه نفتی و منطقه غیرنفتی) برای سال 1395 و به کارگیری روش حذف فرضی دیازنباخر و لهر (2013)، تاثیر کاهش جزیی و کامل تولید نفت و گاز در دو منطقه خوزستان و سایر مناطق نفتی بر ارزش افزوده 71 بخش اقتصادی در هر یک از چهار منطقه برآورد شده است. یافته ها حاکی از آن است که اولا در پی حذف بخش نفت و گاز در خوزستان، ارزش افزوده این منطقه با کاهش 32 درصدی روبه‏رو گردد، در حالی که حذف بخش متناظر در منطقه نفتی، ارزش افزوده منطقه نفتی را 14 درصد کاهش می دهد. ثانیا، کاهش نسبی در ارزش افزوده بخش های اقتصادی و سهم هریک از بخش ها از کاهش ارزش افزوده هر منطقه در پی قطع تولید نفت و گاز خوزستان و منطقه نفتی به شدت بستگی به ساختار اقتصادی منطقه مورد بررسی دارد. بخش خدمات در استان تهران و بخش زراعت و باغداری در سایر مناطق غیرنفتی، بالاترین سهم را از کاهش ارزش افزوده کل در هریک از این مناطق به خود اختصاص می دهند. به نظر می رسد متنوع سازی منابع و مناطق عرضه انرژی، بهینه سازی مصرف سوخت و نوسازی ناوگان حمل و نقل از مهم ترین راهکارهای ارتقای تاب آوری محسوب شوند.
    کلیدواژگان: بخش نفت خام و گازطبیعی، روش حذف فرضی، جدول داده-ستانده چندمنطقه ای، ارزش افزوده
|
  • Sarah Akbari *, Teymour Mohamadi, Hamid Reza Arbab, Reza Taleblou Pages 11-42
    Oil prices and other oil-products prices are connected to each other and their price volatilities are parallel. Firms which are using crude oil in their products are facing a risk of price volatility which has different reactions in each era and is known under different oil regimes. For example lubricant industry is completely connected to the oil price. With this philosophy when the economy faced volatility the market players faced loss and so to overcome this issue they began to hedge themselves with another commodity. This hedging process in different regimes has different rates. So there is a need to introduce a new model. From the work of Hamiltonian (1989) oil price has its own volatility and regimes so to this attitude there is an effort to calculate an efficient hedging ratio with regime switching dynamic constant correlation. In this article, monthly data of oil and gold prices for about 10 years from 2010 till 2020 is used and the model is programed with MATLAB. The result showed that the efficient hedge ratio for the first regime (first major change in price of two markets) is 66 percent and the second (second major change in price of two markets) one is 26 percent.
    Keywords: gold price, Oil price, Regime Switching, effective hedging ratio, RS-DCC
  • Seyed Ali Emami, Seyed Yahya Abtahi *, Zohreh Tabatabaienasab, Mohamad Ali Dehghan Tafti Pages 43-68

    In this paper, the relationship between energy consumption and total factor productivity (TFP) in the industrial sector in Iran has been investigated using threshold-type nonlinear relationships. The results of estimating a two-threshold model in a sample including data related to 110 industrial branches during the years 2002-2019 show that the effect of energy consumption on the TFP in the industry sector is state-dependent on the energy consumption state or regime and the energy consumption variable coefficients in all regimes has a negative and significant effect on the TFP. If the energy consumption in Iran's industrial sector exceeds a certain threshold, the negative effect of energy consumption on the TFP will intensify. Also, the effect of energy consumption on the TFP in the industry sector is a state dependent on the TFP state or regime, so in low TFP regimes or states, the effect of energy consumption on the TFP of industries is considerable, but in high TFP regimes, industries with higher TFP have a much lower negative impact of energy consumption on their TFP.

    Keywords: : Energy Consumption, Total Factor Productivity, Industrial Sector, threshold models
  • Mansour Zarra Nezhad, Aram Amirnia * Pages 69-92
    The main purpose of this study is to investigate the effect of economic and social factors on the emission of carbon dioxide, which has been used as a measure of environmental pollution in Iran for the period of 1352-1397. In order to measure the economic and social factors affecting environmental pollution, it is necessary to study the short-term and long-term relationship between fuel oil consumption, urbanization, economic growth, and carbon dioxide emissions in Iran. For this purpose, the autoregression model with extended distribution intervals (ARDL) was used. The results show that the error correction coefficient obtained in this model shows that in each period, 33% of the short-term failure error can be made to achieve a long-term comparison. According to the estimate, the increase in fuel oil consumption, urbanization, and economic growth have a positive effect on carbon dioxide emissions both in the short term and in the long term. Also, the long-term results indicate that with an increase of one percent of gross domestic production, fuel oil consumption and urban population increase carbon dioxide emissions by 0.849, 0.166, and 1.566 percent, respectively. Therefore, the first step to reduce carbon dioxide emissions in the country is to pay attention to the amount of fuel oil consumption, hence policies can be made to use alternative energies such as renewable energies to reduce carbon dioxide emissions.
    Keywords: Economic Growth, Urbanization, Mazut consumption, ARDL, CO2 Emission
  • Mohamad Sayadi *, Milad Mohammadkhani, Hosein Hafezi Pages 93-130
    The main goal of this research is to design a composite economic-energy-environmental performance index (3EPI) for Iran's economy by generalizing the methodology of Khramov and Lee (2013) as well as evaluating the effect of variables on the composite performance index during the period from 1991 to 2021 using a time-varying parameters model (TVP). The 3EPI index is calculated in a weighted and unweighted form, and the trend is separated from the cyclic with the Hodrick-Prescott filter. The findings show that the long-term trend of the 3EPI index is in the range between 35 and 60 percent, which is significantly different from the base number of the index (i.e. 100 percent). The chronicle of the index shows that the worst performance is related to the implementation period of the structural adjustment policy (1994 and 1995), the first round of economic sanctions (2012), and the intensification of economic sanctions in the latest round of sanctions (2019). The best performance is related to the two periods of the relative stability of macroeconomic variables and the period of implementation of the JCPOA agreement. The results of the application of the TVP model show that, from 2011 to 2021, the variable of the budget deficit to GDP ratio had the most significant negative impact on Iran’s 3EPI performance index
    Keywords: Performance index, TVP model, Macroeconomics, economic stability, Iran's economy, Inflation rate
  • Sima Arabani *, Masomeh Latifi Benmaran Pages 131-150
    During the last decade, the international price of crude oil has experienced frequent periods of volatility; which has motivated researchers to investigate how oil price uncertainty affects economic activities and financial markets. Reasonably, oil, as a direct or indirect input factor, can strongly affect the cost of production and profitability expectations of companies. Accordingly, oil price changes can change the company's decision-making and performance. In this regard, we have investigated in the present research the impact of crude oil price volatility on the leverage criteria of companies admitted to the Tehran Stock Exchange. For this purpose, we have used the data of 160 selected companies during the period of 2011 to 2019. We used the panel data method in order to analyze the collected data. The findings of the research showed that crude oil price volatility had negative and significant effects on the leverage criteria of listed companies. Therefore, we concluded that companies reduce their demand for financing to overcome the uncertainty of oil prices. Consequently, an increase in uncertainty in oil prices can motivate companies to reduce their demand for external financing and thus reduce their leverage.
    Keywords: crude oil price volatilities, Financial Leverage, Risk
  • Parisa Mohajeri *, Ali Faridzad, Fatemeh Amirjahani Pages 151-175
    Oil and natural gas production is not uniformly and homogeneously distributed across all provinces of Iran, whereas a major part of oil and gas incomes is consumed in provinces that do not have any significant role in oil and gas production. Therefore, any disruption in the production of oil and gas might expose the GDP growth of all provinces at risk. In this paper, the multiregional input-output table is calculated for the year 2015. Then, the hypothetical extraction method introduced by Dietzenbacher and Lahr (2013) is employed for estimating the effect of partial and complete extraction of oil and gas production in Khuzestan and other oil-oriented regions on the value-added of 71 economic activities in each of the regions. The findings reveal that firstly, following the extraction of oil and gas production in Khuzestan, the value added of this region reduces about %32 , while the extraction of the corresponding sector in other oil-related regions will mitigate this region’s value added by %14. Secondly, the relative reduction in the value added of economic sectors and each sector’s contribution of value-added reduction in each region depend on the economic structure of the interested region. The highest share of the total value-added reduction in each region belongs to the service sector in Tehran and agriculture in other non-oil regions. It seems that diversifying energy resources as well as supplying regions, enhancing fuel consumption efficiency, and renovating the transportation system are the most important policies to have more resilience.
    Keywords: Oil, Gas Industry, Hypothetical Extraction, Multiregional Input-Output Table, VALUE ADDED