فهرست مطالب

تحقیقات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 59 (پاییز 1402)

فصلنامه تحقیقات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 59 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/14
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه مریدی، رضوان حجازی، حمیدرضا وکیلی فرد، محمدحسین رنجبر صفحات 5-18

    صورت های مالی به مثابه پنجره ای برای دیدن درون شرکت است. طیف های متفاوت برای تصمیم گیری های مختلف به آن نیاز دارند. پژوهش حاضر به بررسی موفقیت صورت های مالی در انجام رسالت انتقال پیام و ارایه پیشنهاداتی جهت بهبود این فرایند بااستفاده از نظریه زمینه ای می پردازد. پس از مطالعات کتابخانه ای و تعیین چارچوب، مصاحبه نیمه ساختار یافته با اساتید دانشگاهی، حسابداران، حسابرسان و فعالان بازار سرمایه آغاز شد. پس از گفتگوی عمیق با 29 نفر، محقق به اشباع نظری دست یافت. در مصاحبه ها موضوعات جدیدی مطرح شد که مطالعات بیشتری را ضروری می ساخت. لذا گرد آوری داده ها به صورت مطالعه ادبیات تحقیق، مصاحبه و مجددا مراجعه به منابع جدید صورت پذیرفت. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس مقایسه مداوم و کد گذاری سه مرحله ای باز، محوری و گزینشی نظریه زمینه ای استراوس و کربین انجام و پارادایم شکل گرفت. مقوله محوری تحت عنوان "استفاده از صورت های مالی" پدیدار گشت که تحت تاثیر ورودی هایی شامل شرایط علی (شامل اطلاعات، استفاده کننده و تهیه کننده) ، شرایط زمینه ای (شامل اطلاعات، استفاده کننده، تهیه کننده و محیط) و شرایط مداخله ای (شامل تضعیف کننده، تقویت کننده و کلی) قرار گرفته، موجب واکنش های مختلف (شامل واکنش در تهیه، واکنش نسبت به اطلاعات و واکنش نسبت به هدف) شده و پیامدهایی (مثبت و منفی) در بر دارد. لزوم ابقاء پیامدهای مثبت و ارایه راهکار جهت رفع و بهبود پیامدهای منفی بدیهی است. لذا راهکارهایی برای این نوع پیامدها ارایه شده است.  راهکارهای ارایه شده بر مبنای فرایندهای کدگذاری در سه محور "حل مشکلات ارتباطی"، "طراحی صورت های مالی" و "استانداردگذاری" پدیدار گشت. درنهایت مدل جامع استفاده از صورت های مالی شامل سه جز اصلی تهیه کننده، اطلاعات و استفاده کننده ارایه گردید.

    کلیدواژگان: استفاده کنندگان، اطلاعات، انتقال پیام، صورت های مالی، نظریه زمینه ای
  • حمید اسدزاده، محمدرضا نیکبخت، علی اسماعیل زاده مقری صفحات 19-44

    این پژوهش با هدف ارایه طراحی و اعتبارسنجی الگوی اندازه موثر واحد حسابرسی داخلی در شرکت های ایرانی انجام شده است. پژوهش حاضر از منظر هدف یک پژوهش کاربردی-توسعه ای است که با روش پیمایشی مقطعی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران حسابرسی داخلی شرکت های بورسی و مدیران موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران می باشد. نمونه گیری مدیران به روش غیراحتمالی و به صورت هدفمند و نمونه گیری کارکنان با روش نمونه گیری تصادفی انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد. روایی پرسشنامه به شیوه روایی سازه، روایی همگرا و روایی واگرا تایید گردید. پایایی پرسشنامه نیز به دو شیوه محاسبه آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. برای طراحی الگوی اولیه از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری و جهت اعتبارسنجی الگوی طراحی شده از روش حداقل مربعات جزیی استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار MicMac و Smart PLS انجام شد. نتایج نشان داده است «برنامه فراگیر حسابرسی داخلی» و «ساختار حاکمیت شرکتی» بیشترین تاثیر را در تعیین اندازه موثر واحد حسابرسی داخلی دارند. این عناصر بر «رویکرد متدولوژی حسابرسی داخلی» و «شرح وظایف حسابرسی داخلی» اثر می گذارند. به همین ترتیب «مدیریت منابع انسانی»، «مدیریت ریسک» و «ماموریت حسابرسی داخلی» بر «کیفیت کمیته حسابرسی» تاثیر می گذارند. کیفیت این کمیته بر «ارزش افزایی حسابرسی داخلی» اثر می گذارد و به تعیین «اندازه حسابرسی داخلی» منجر می شود.

    کلیدواژگان: اندازه موثر واحد حسابرسی داخلی، مدل مفهومی، مدلسازی ساختاری-تفسیری
  • حسین شریفی مندی، محمدرضا شورورزی صفحات 45-62

    هدف تحقیق حاضر تعیین رابطه بین مدیران غیرموظف با سمت موظف در دیگر شرکت ها و عملکرد شرکت است. به منظور انجام تحقیق 132 شرکت در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 لغایت 1396 انتخاب گردیدند. آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره بر اساس داده های ترکیبی انجام گرفته است. یافته ها بیانگر آن است که بین مدیران غیرموظف با سمت موظف در دیگر شرکت ها و عملکرد شرکت رابطه مثبتی وجود دارد و اگر این مدیران در شرکت هایی با عملکرد بهتر یا عملکرد بهتر از همان صنعت یا صنعت مشابه مشغول به فعالیت باشند، این اثر قوی تر خواهد بود. به طورکلی نتایج ما با این دیدگاه مطابقت دارد که این مدیران می توانند با ارایه دانش، تجربه و مهارت های مدیریتی خود فعالیت نظارتی و مشورتی هییت مدیره را افزایش دهند و زمینه بهینه شدن ترکیب هییت مدیره را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: عملکرد شرکت، مدیران غیرموظف، مدیران موظف
  • مرجان فخار، خسرو فغانی ماکرانی، نقی فاضلی صفحات 63-86

    مقاله حاضر به بررسی تاثیرعوامل موثر بر اجتناب مالیاتی و ارایه مدل بهینه پیشگیری از اجتناب مالیاتی پرداخته است. رویکرد پژوهش حاضر کمی و از بعد روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای و اسنادی می باشد. به دلیل آن که روش انجام این پژوهش به صورت کتابخانه ای بوده و با داده های واقعی شرکت ها در ارتباط است، اطلاعات از منابع مختلفی ازجمله صورت های مالی، لوح های فشرده ی سازمان بورس و اوراق بهادار، نرم افزار تدبیر پرداز و ره آورد نوین گردآوری شده اند.  جامعه آماری پژوهش حاضر را 99 شرکت فعال عضو بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می دهند. . بر این اساس اطلاعات مالی  شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به صورت سالانه برای سال های 1387 تا 1399 موردمطالعه قرار می گیرد. محقق پس از برآورد بیست و یک رگرسیون با استفاده از روش استپ وایز الگوی نهایی خود را ارایه داد. نتایج پژوهش نشان داد: پیچیدگی شرکت، حاکمیت شرکتی، متغیرهای حسابداری(کیفیت افشاء، تقلب در گزارشگری مالی، ضریب نقدینگی شرکت و دارایی های نامشهود) و متغیرهای سود حسابداری(کیفیت اقلام تعهدی، شفافیت سود و سود تقسیمی) بر اجتناب مالیاتی تاثیر معنادار دارند.

    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، پیچیدگی شرکت، حاکمیت شرکتی، استپ وایز
  • اسماعیل اخلاقی یزدی نژاد، سیمین صاحب الزمانی، وحید دانشی صفحات 87-100

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر محدودیت در تامین مالی بر رابطه میان بدهی و سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. در این راستا داده های مربوط به 167 شرکت در دوره ده ساله 1389 تا 1398 مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها از تکنیک گشتاورهای تعمیم یافته که برای تخمین مدل های پویا مناسب است استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان دادند که با افزایش میزان بدهی ، حجم سرمایه گذاری در شرکت های مورد بررسی کاهش یافته است. همچنین افزایش سررسید بدهی شرکت ها، کاهش حجم سرمایه گذاری را در پی داشته است. به علاوه وجود محدودیت در تامین مالی در شرکت ها باعث تقویت رابطه میان بدهی و سرمایه گذاری شده است.

    کلیدواژگان: محدودیت در تامین مالی، حجم بدهی، سررسید بدهی، سرمایه گذاری
  • سید حجت صابری پستچی، امیر غفوریان شاگردی صفحات 101-120
    هدف

    رشد شرکت های متنوع و تمایل شرکت ها به منظور استفاده از استراتژی تنوع و کاهش ریسک خود رو به افزایش است.تحقیقات انجام شده منجر به شناسایی رفتار متغیرهای مالی در این گونه شرکت ها میشود. در نتیجه اگاهی مدیران و استفاده کنندگان صورت های مالی در محیط شرکت های متنوع تجاری، افزایش یافته و به تصمیم گیری مناسب و جامع در این نوع شرکت ها کمک خواهدکرد.از این رو در این تحقیق به بررسی تاثیر ویژگی های حسابرس بر رابطه بین تنوع تجاری و مدیریت سود واقعی پرداخته شده است.

    روش

    در این پژوهش 204 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازده زمانی 1391 تا 1396 ،بر اساس روش حذفی ،انتخاب و اطلاعات به کمک نرم افزار SPSS24 بررسی شدند.این پژوهش ،از منظر هدف کاربردی بوده و از منظر روش توصیفی-همبستگی میباشد.

    یافته ها

    با بررسی مقادیر معناداری فرضیات،در پژوهش انجام شده، رابطه معنادار ومنفی ای بین تنوع تجاری و مدیریت سود واقعی نشان داده شد.همچنین هر یک از ویژگی های حسابرس (تخصص صنعت،دوره تصدی،اندازه حسابرس) تاثیر معناداری بر رابطه بین تنوع تجاری و مدیریت سود واقعی میگذارند.

    نتیجه گیری

    بر مبنا یافته های تحقیق ،در شرکت های متنوع با افزایش سطح تنوع تجاری، تمایل مدیران به مدیریت سود واقعی کاهش می یابد.همچنین هر یک از ویژگی های حسابرس میتواند شاخصی به منظور اندازه گیری نسبی میزان مدیریت سود واقعی در شرکت های متنوع،قلمداد گردد.

    کلیدواژگان: تنوع تجاری، مدیریت سود واقعی، ویژگی های حسابرس
  • حمیدرضا گنجی، مهران جهاندوست مرغوب صفحات 121-140
    هدف

    مسیولیت پذیری اجتماعی به مباحث اخلاقی درباره رفتار و تصمیم گیری شرکت درباره موضوعاتی مانند مدیریت منابع انسانی، حمایت محیطی، سلامت کاری، روابط اجتماعی و روابط با عرضه کنندگان و مشتریان می پردازد. یکی از وظایف شرکت ها در حیطه مسیولیت اجتماعی کمک به بهبود وضعیت اقتصادی و رفاه جامعه است و از طرفی گزارشگری مالی نیز با هدف ارایه اطلاعات صحیح برای تصمیم گیری درست مالی و در نتیجه رشد اقتصادی انجام می شود. بنابراین، انتظار می رود با اجرای سازوکار مسیولیت پذیری اجتماعی، تصمیمات مالی شرکت ها نیز تحت تاثیر قرار گیرد. از این رو، در این پژوهش به بررسی رابطه بین مسیولیت پذیری اجتماعی و اهرم مالی در شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است.

    روش

    در راستای بررسی این موضوع، فرضیه های پژوهش برای 97 شرکت طی دوره 7 ساله از سال 1391 لغایت 1397 و با استفاده از الگوهای رگرسیونی چند متغیره مورد آزمون قرار گرفت. بدین منظور از اهرم مبتنی بر ارزش دفتری و اهرم مبتنی بر ارزش بازار به عنوان نماینده اهرم مالی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد بین مسیولیت پذیری اجتماعی و اهرم مالی (اهرم دفتری و اهرم بازار) شرکت ها رابطه منفی و معناداری وجود دارد.  

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش همسو با پژوهش های مدیریت نشان می دهد مسیولیت پذیری اجتماعی از عوامل تاثیرگذار بر ساختار سرمایه شرکت هاست. به بیان دیگر، شرکت هایی که مسیولیت پذیری اجتماعی بالاتری دارند نسبت های اهرمی پایین تری اتخاذ می کنند. نتایج حاکی است شرکت ها با افشاء مسیولیت پذیری اجتماعی، به شفافیت گزارشگری مالی و کاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین اشخاص درون و برون سازمانی و مشکلات نمایندگی کمک می نمایند. بنابراین، از نظر اعتباردهندگان شرکت های با مسیولیت پذیری اجتماعی بالا، ریسک کمتری دارند و با محدودیت های سرمایه ای پایین تری مواجه هستند.

    کلیدواژگان: اهرم مالی، اهرم مبتنی بر ارزش بازار، اهرم مبتنی بر ارزش دفتری، مسئولیت پذیری اجتماعی
  • رضا تقی زاده، امین رستمی، میلاد ضیاقاسمی صفحات 141-160

    از جمله اهداف مدیران، حداکثرکردن ثروت سهامداران و کاهش هزینه سرمایه است. در این زمینه، تصمیم گیری در خصوص ساختار سرمایه یکی از مهم ترین راهکارها برای دستیابی به این اهداف محسوب می شود. از آنجا که اعضای هیات مدیره شرکت ها یکی از گروه های اصلی تصمیم گیرنده در این زمینه هستند و روابطی که می تواند در قالب یک شبکه اجتماعی بین اعضای هیات مدیره شرکت های مختلف مشاهده شود، هدف این پژوهش بررسی هزینه سرمایه و ساختار سرمایه در شبکه روابط هیات مدیره شرکت های موجود در بازار سهام ایران است و بر اساس داده های مربوط به 115 شرکت در بازه زمانی 1398-1391 انجام شده است. از روش تحلیل شبکه و تحلیل رگرسیون برای انجام آزمون های پژوهش استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد در شبکه </strong>روابط شرکت ها، برخی از آن ها در جایگاه و موقعیت بهتری قرار دارند و از توان دسترسی و تاثیرگذاری بیشتری برخوردار هستند. موقعیت بهتر می تواند به سهولت در دسترسی سریع تر به اطلاعات و منابع منجر شود. همچنین، نتایج مربوط به آزمون فرضیه ها نشان داد بین مرکزیت بینابینی، و هزینه سرمایه و ساختار سرمایه رابطه معناداری وجود ندارد. اما بین مرکزیت نزدیکی، و هزینه سرمایه و ساختار سرمایه رابطه منفی معنادار و بین مرکزیت درجه و هزینه سرمایه و ساختار سرمایه رابطه مثبت معنا دار وجود دارد. به عبارت دیگر، می توان گفت موقعیت و جایگاه در ساختار روابط می تواند به نوعی بر هزینه سرمایه شرکت ها و ساختار سرمایه آن ها تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: هیات مدیره، هزینه سرمایه، ساختار سرمایه، تحلیل شبکه
  • مهنوش شهرکی، حمیده اثنی عشری، ابوالفضل کارگذار صفحات 161-180
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی رابطه اهمیت گروه های تجاری با کیفیت حسابرسی با لحاظ ویژگی های حسابرس است.

    روش

    فرضیه های پژوهش با استفاده از روش حداقل مربعات عادی تعمیم یافته تخمینی آزمون شدند. تعداد 27 گروه تجاری در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1390 الی 1396 بعنوان نمونه پژوهش انتخاب شد.

    یافته ها

    اهمیت گروه تجاری برای حسابرسان با کیفیت حسابرسی شرکت اصلی رابطه مثبت و معنی داری دارد. بعلاوه، ویژگی شهرت حسابرس رابطه مثبت بین اهمیت گروه تجاری و کیفیت حسابرسی را تضعیف می کند و ویژگی تجربه حسابرس بر شدت این رابطه می افزاید. این در حالیست که تخصص حسابرس در صنعت بر این رابطه اثرگذار نیست.

    نتیجه گیری

    هر چه وابستگی مالی حسابرس به گروه های تجاری افزایش یابد با افزایش تلاش و رسیدگی های حسابرس، کیفیت حسابرسی شرکت اصلی بهبود می یابد. دو ویژگی شهرت و تجربه حسابرس  نیز می توانند بر کیفیت حسابرسی شرکای موسسه در شرکت اصلی موثر باشند.

    دانش افزایی: 

    در این پژوهش برای نخستین بار به موضوع منافع حسابرس در گروه های تجاری و اثرگذاری آن بر کیفیت حسابرسی در ایران توجه شده است. از آنجایی که حسابرسان در گروه های تجاری می توانند علاوه بر شرکت اصلی، حسابرسی شرکت های تابعه را عهده دار شوند لذا این موضوع می تواند به طور توامان استقلال حسابرسان و دامنه شناخت آن ها را  تحت تاثیر قرار دهد. بحث استقلال حسابرس و عوامل اثرگذار آن از جمله موضوعات مهم در حسابرسی است که در این تحقیق عامل منافع حسابرس در گروه های تجاری مدنظر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اهمیت گروه های تجاری، کیفیت حسابرسی، ویژگی های حسابرس
  • مهدی نیک جو، مهرداد قنبری، بابک جمشیدی نوید، جواد مسعودی صفحات 181-200
    هدف

    این پژوهش درصدد یافتن مدلی برای تبیین نقش میانجی سبک های رهبری در رابطه بین ویژگی های شخصیتی هییت مدیره و ضعف کنترل های داخلی است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع کاربردی با داده های کمی است. چهار سبک رهبری هرسی و بلانچارد متغیر میانجی و پنج مولفه اصلی ویژگی های شخصیتی نیو متغیرهای مستقل پژوهش هستند. برای آزمون مدل های پژوهش از معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی استفاده شده است. دوره زمانی پژوهش سال های 1398 و 1399 است و با استفاده از روش حذف سیستماتیک تعداد 398 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس انتخاب شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که برخی از مولفه های ویژگی های شخصیتی مدیران دارای اثر معناداری بر سبک های رهبری آن هاست و سبک رهبری دارای نقش میانجی در رابطه بین ویژگی های شخصیتی روان نژندی، توافق جویی و مسیولیت پذیری مدیران و ضعف کنترل های داخلی است. درخصوص ویژگی های شخصیتی برون گرایی و توافق جویی نقش میانجی مذکور معنادار نیست.

    نتیجه گیری

    مدل طراحی شده در پژوهش حاضر، دارای توان پیش بینی بالا است و بر اساس مدل ارایه شده به سهامداران و سایر ارکان راهبری عالی شرکت ها پیشنهاد می شود در انتخاب مدیران، ویژگی های شخصیتی آن ها به خصوص ویژگی های روان نژندی، توافق جویی و مسیولیت پذیری و تمایلات به سبک های رهبری دستوری، توجیهی و مشارکتی را مدنظر قرار دهند. در این پژوهش برای اولین بار در ایران نقش میانجی سبک های رهبری در رابطه بین ویژگی های شخصیتی هییت مدیره و ضعف کنترل های داخلی بررسی شد و نتایج آن به توسعه ادبیات مالی رفتاری، حاکمیت شرکتی و نظریه های مربوط به آن کمک می کند.

    کلیدواژگان: سبک های رهبری، ضعف کنترل های داخلی، مالی رفتاری، هیئت مدیره، ویژگی های شخصیتی
  • امید صباغیان طوسی، زهرا مرادی، شهره یزدانی صفحات 201-222
    هدف

      هدف این پژوهش بررسی اثر تامین مالی خارجی و نقش نظارتی حسابرس بر اقلام تعهدی اختیاری با تاکید بر نوع گزارش حسابرسی است.

    روش

    بدین منظور داده های 320 شرکت طی سال های 1399- 1389 با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی ای ویوز تجزیه و تحلیل شده است. با استفاده از برآورد تابلوی متعادل (3520 مشاهده شرکت/ سال) و روش های حداقل مربعات معمولی و پروبیت فرضیه های پژوهش آزمون شدند.

    یافته ها

     نشان می دهد که به احتمال زیاد شرکت ها در دوره ای که از طریق تسهیلات مالی کوتاه مدت تامین مالی می شوند، کمتر تمایل به اقلام تعهدی اختیاری با هدف هموارسازی سود دارند. به احتمال بیشتر موسسات حسابرسی با درآمد بالا، کاربرد اقلام تعهدی اختیاری در شرکت ها را کاهش می دهند، هر چند که عمده بازار حسابرسی ایران در اختیار سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی گروه الف عضو جامعه حسابداران رسمی می باشد. همچنین از متغیرهای بیانگر نقش نظارتی حسابرس (دوره تصدی، استقلال حسابرس و تغییر حسابرس) با نوع گزارش حسابرسی  رابطه معنی داری دارند.

    نتیجه گیری

     فرصت های سرمایه گذاری نقش مهمی را در حیطه مالی شرکت بازی می کند و موضوع تامین مالی خارجی برای شرکت های با فرصت های سرمایه گذاری بالا نسبت به شرکت های با فرصت های سرمایه گذاری پایین بیشتر مطرح است لذا کیفیت حسابرسی بالا و کنترل ضمنی،  نقش بازدارندگی در دستکاری سود برای شرکت های با فرصت سرمایه گذاری متفاوت، را به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، تامین مالی خارجی، نقش نظارتی حسابرس، محدودیت های مالی
|
  • Fatemeh Moridi, Rezvan Hejazi, HamidReza Vakilifard, MohammadHosein Ranjbar Pages 5-18

    Companies' financial statements are a window through which one can look inside the company. People from different groups need financial statement to make different decisions. The present study seeked to examine the success of financial statements in fulfilling the mission of conveying the company's message and provide suggestions for improving this process using grounded theory. after literature review and framework determination, a semi-structured interview with university professors, accountants, auditors and stockholders began. After depth conversations with 29 people due to saturation, the theoretical sampling ended. However, new topics were also raised in the interviews, which necessitated further studies. Therefore, the data collection process was done by studying the research literature, interviewing and referring to new sources. Data analysis was based on open, axial and selective coding of Strauss and Carbin's grounded theory approach and a paradigm was formed. The Axial category is "financial statements using" which is influenced by inputs including causal conditions, contextual conditions and interfering conditions and causes strategies and outcoms. Some consequences are positive and some are negative. The need to maintain the positive consequences and provide solutions to eliminate and improve the negative consequences is obvious. finally, solutions for this type of consequences have been presented. The proposed solutions emerged in the three axes of " solving communication problem ", "financial statement design" and "standardization". Finally, a comprehensive model of financial statement use was presented, including three main components: Producer, Iinformation and User.

    Keywords: Users, Information, Message Conveying, Financial Statement, Grounded Theory
  • Hamid Asadzade, Mohammadreza Nikbakht, Ali Esmaelzadeh Maghari Pages 19-44

    This study aims to provide design and validation of the effective size model of internal audit department in Iranian companies. The purpose of this research is an applied-developmental research that has been done by cross-sectional survey method. The statistical population of this study includes the partners and managers of the Iranian Association of certified public accountants and the employees of auditing firms. Sampling of managers was done in a non-probabilistic and purposeful manner and staff sampling was done by random sampling method. The data collection tool is a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by construct, convergent and divergent validity. The reliability of the questionnaire was also confirmed by two methods of calculating Cronbach's alpha and combined reliability. Structural-interpretive modeling method was used to design the initial model and partial least squares method was used to validate the designed model. Data analysis was performed with MicMac and Smart PLS software. The results show that "comprehensive internal audit plan" and "corporate governance structure" have the greatest impact on determining the effective size of the internal audit department. These elements affect the "internal audit methodology approach" and the "description of internal audit tasks". Similarly, "human resource management", "risk management" and "internal audit mission" affect the "quality of the audit committee". The quality of this committee affects the "value added of the internal audit" and leads to the determination of the "size of the internal audit".

    Keywords: Effective Size of Internal Audit Department, Conceptual Model, Structural-Interpretive Modeling
  • Hussein Sharifi Mendi, Mohammadreza Shoorvarzy Pages 45-62

    The relation between composition of board of directors and company performance is an important topic on corporate governance. Company performance is effected by different factors, one of them is composition of board of directors that can have a great effect on company performance. This paper studies the effect of appointing non-executive directors who are also executive directors in other firms on company performance. The analysis is based on 132 Tehran Stock Exchange Market companies selected during 2010-2015. To test the research hypotheses, Panel data regression method has been used. We found a positive relationship between presence of non-executive directors and accounting performance on selected companies. The effect is stronger when these directors are also executive directors in well performed firms in the same or similar industry. Overall, our results support this view that directors can enhance board’s supervisory and advisory roles by using their knowledge, experience and managerial skills, and also can optimize composition of board of directors

    Keywords: Company Performance, Executive Directors, Non-Executive Director
  • Marjan Fakhar, Khosro Faghani Makrani, Naghi Fazeli Pages 63-86

    The present study was an attempt to investigate the impact of some factors on tax avoidance and present an optimal tax avoidance prevention model. The study is quantitative in terms of approach and falls within the category of library and documentary studies in terms of data collection method. Since the present library study is conducted using the real data of companies, the required data were collected from various sources such as financial statements, compact discs of the stock exchange market, the software developed by Tadbir pardaz IT group and the Rahavard-e Novin software. The population of the study includes 99 active companies listed on Tehran Stock Exchange. Accordingly, the financial data collected during 2008-2020 from companies listed on the Tehran Stock Exchange was annually studied. The researcher presented his final model after estimating 21 regressions using the Stepwise method. The results suggest that company complexity, corporate governance, accounting variables (quality of disclosure, fraudulent financial reporting, liquidity and intangible assets) and accounting income variables (quality of accruals, earning transparency and dividends) have a significant effect on tax avoidance.

    Keywords: Tax Avoidance, Company Complexity, Corporate Governance, Stepwise method
  • Esmaeil Akhlaghi Yazdinejad, imin Saheb Al-Zamani, Vahid Danshi Pages 87-100

    The main purpose of the present research is to investigate the effect of financial constraint on the relationship between debt and investment for listed companies in Tehran Stock Exchange. The study done using financial information of 176 companies during 2010-2019. Based on the results by increasing debt level, company investment decreases. Also increasing debt maturity decreases company investment. Furthermore, financial constraint strengthen the relationship between debt and investment.

    Keywords: Debt level, Debt maturity, Investment, Financial Constraint
  • Seyed Hojjat Saberi Postchi, Amir Ghafourian Shagerdi Pages 101-120
    Objective

    The growth of diverse companies and the willingness of companies to use diversification strategy to decrease risk mitigation is rising. Researches have led to identify the Behavior of financial variables in these companies. As a result, users of financial statements  and managers’ awareness increase in the context of diverse businesses.As a result, researches have helped to make appropriate and comprehensive decisions in diversification firms.

    Methods

    204 companies listed in Tehran Stock Exchange had been selected systematically,between 2012- 2017 ,and then, the data were investigated using SPSS24. From the point of view of purpose it is applied and from the perspective of research method,this research is descriptive – correlation.

    Results

    In this study, by examining p-values of the assumptions, negative significant relationships between Business Diversification and Real Earnings Management were indicated. Also, auditor Characteristics have a significant effect on the relationship between Business Diversification and Real Earnings Management.

    Conclusion

    in Diversified companies, as the level of Business Diversification increases, managers' tendency to manage Real earnings decreases. Also, auditor characteristics can be an indicator to measure the relative extent of Real Earnings Management in diverse firms.

    Keywords: Auditor Characteristics, Business Diversification, Real Earnings Management
  • HamidReza Ganji, Mehran Jahandoust Marghoub Pages 121-140
    Objective

    Social responsibility addresses ethical issues about the company's behavior and decisions on issues such as human resource management, environmental support, occupational health, social relationships, and relationships with suppliers and customers. One of the tasks of companies in the field of social responsibility is to help improve the economic situation and welfare of society, and on the other hand, financial reporting is done with the aim of providing correct information for correct financial decisions and thus economic growth. Therefore, it is expected that by implementing the social responsibility mechanism, companies' financial decisions will also be affected. Therefore, in this study, the relationship between social responsibility and financial leverage in member companies of the Tehran Stock Exchange has been investigated.

    Methods

    In order to investigate this issue, research hypotheses for 97 companies over a 7-year period from 2012 to 2018 were tested using multivariate regression models. For this purpose, leverage based on book value and leverage based on market value have been used as a representative of financial leverage.

    Results

    The results show that there is a negative and significant relationship between social responsibility and financial leverage (book leverage and market leverage) of companies.

    Conclusion

    Research findings in line with management research show that social responsibility is one of the factors affecting the capital structure of companies. In other words, companies with higher social responsibility adopt lower leverage ratios. The results show that companies contribute to transparency of financial reporting and reduce information asymmetries between internal and external entities and agency problems by disclosing social responsibility. Therefore, for creditors, companies with high social responsibility are less risky and face lower capital constraints.

    Keywords: Financial Leverage, Market Value Based Leverage, Book Value Based Leverage, Social Responsibility
  • Reza Taghizadeh, amin rostami, Milad ZiaGhasemi Pages 141-160

    Among the goals of managers is to maximize the wealth of shareholders and reduce the capital cost. In this regard, deciding on the capital structure is one of the most important strategies to achieve these goals. Since, Board of directors is one of the main decision-making groups in in this field. Therefore, the relationships that can be seen in the form of a social network between the board members of different companies, the purpose of this study is to examine the capital cost and the capital structure in the relations network of the board of directors of companies in the Iranian stock market and is based on data related to 115 companies in the period 2012-2020. Network analysis and regression analysis were used to conduct research tests. Findings showed that in the communication network of companies, some of them are in a better position and have more access and effectiveness. Better location can lead to easier access to information and resources faster. Also, the results of testing the hypotheses showed that there is no significant relationship between the betweenness centrality, and the capital cost and the capital structure. But there is a significant negative relationship between the closeness centrality, and the capital cost and capital structure, and a significant positive relationship between the degree centrality and the capital cost and the capital structure. In other words, it can be said that the position in the structure of relationships can somehow affect the capital cost of companies and their capital structure.

    Keywords: Board, Capital Cost, Capital Structure, Network Analysis
  • Mehnoosh Shahraki, Hamideh Asnaashari, Abolfazl Kargozar Pages 161-180
    Objective

    The purpose of this study is to examine the relationship between the importance of business groups and audit quality with regard to auditor’s characteristics.

    Method

    The research hypotheses were tested by estimated generalized least squares (EGLS) method.</em> 27 business groups listed on Tehran Stock Exchange (TSE) in the period of 2012 to 2018 were selected as the sample of the research.

    Results

    The importance of the business group for auditors is positively and significantly related to audit quality of the parent company. In addition, the auditor's reputation weakens the positive relationship between the importance of </em>business groups and audit quality.  Furthermore, while auditor's experience affects this relationship positively, the auditor's specialization in the industry does not show any effect.

    Conclusion

    Increasing the financial dependency of independent auditors to business groups improves the audit quality.  This improvement is affected by the auditor's reputation and experience.

    Contribution:

     In this research, the concept of auditor’s benefits in business groups and audit quality is put under scrutiny for the first time in Iran. Since auditors can investigate some subsidiaries beside the parent, their independence and understanding’s scope are impacted simultaneously. Auditor’s independence and factors affect it is one of important subject in auditing field. In this research, the auditor’s benefits in business groups as an interested factor is examined.

    Keywords: Audit Quality, Auditor’s Characteristics, Importance of Business Group
  • Mehdi Nikjoo, Mehrdad Ghanbari, Babak Jamshidi Navid, Javad Masoudi Pages 181-200
    Purpose

    The aim of this research is to find a model to explain the mediating role of leadership styles in the relationship between board personality traits and the weakness of internal controls.

    Method

    This research is an applied research with quantitative data. The four leadership styles of Hersey and Blanchard are mediating variables and the big five components of Neo personality traits are the independent variables of this research. Structural equations and partial least squares method have been used to test the research models. The research period is fiscal years 2019 and 2020 and using the systematic elimination method, 398 companies were selected from the companies listed on the Tehran Stock Exchange and Iran Fara Bourse.

    Results

    The results indicate that some components of managers' personality traits have significant effect on their leadership styles and leadership style has a mediating role in the relationship between personality traits of Neuroticism, Agreeableness and Conscientiousness of managers and weakness of internal controls, about the Extraversion and Openness personality traits, the mediator role is not significant.

    Conclusion

    The model designed in this research has high predictive power. Based on the proposed model, stockholders and other corporate governance top bodies, in selecting managers, are suggested to consider their personality traits, especially Neuroticism, Agreeableness and Conscientiousness, and leadership style tendencies, including Telling, Selling and Participating. In this research, for the first time in Iran, the mediating role of leadership styles in the relationship between board personality traits and the weakness of internal controls was investigated and the results help to develop behavioral financial literature, corporate governance and related theories. 

    Keywords: Behavioral Finance, Board of Directors, Internal Controls Weakness, Leadership Styles, Personality Traits
  • Omid Sabaghiyan Toosi, Zahra Moradi, Shohreh Yazdani Pages 201-222
    Objective

    The purpose of this study is to investigate the effect of external financing and role of monitoring auditor on voluntary discretionary accruals with emphasis on type of audit opinion.

    Methods

    In this research, the data of 320 companies during the years 2010-2020 have been analyzed using eviews econometric software. The hypotheses were tested using the balanced panel estimation (3520 Balanced/ Panel) and the (OLS) and ML - OP methods in the whole statistical population.

    Results

    Shows companies are less likely to be willing to make voluntary discretionary accruals for the purpose of income smoothing during the period when they are financed through current loan. High-income auditing institutes reduce the use of discretionary accruals in companies. However, most of the Iranian audit market is owned by the auditing organization and A group auditing institutes, which are members of the society of certified public accountants. Also, the variables expressing the role of monitoring auditor (tenure, auditor independence and auditor rotation) have a significant relationship with the type of audit opinion.

    Conclusion

    Investment opportunities play an important role in the company's financial environment and the issue of external financing for companies with high investment opportunities is more important than companies with low investment opportunities, so high audit quality and implicit control, the role of deterrence in manipulation of profits will lead to companies with different investment opportunities.

    Keywords: Voluntary Discretionary Accruals, External Financing, Role of Monitoring Auditor, Financial Constrains