فهرست مطالب

فیزیولوژی محیطی گیاهی - پیاپی 71 (پاییز 1402)

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 71 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه حیدری، قاسمعلی دیانتی تیلکی*، یحیی کوچ، مهدی عبداللهی صفحات 1-17
    تنش آبی از مهم ترین تنش های غیر زیستی است که تاثیر نامطلوبی بر رشد گیاهان در مناطق خشک و نیمه خشک دارد و صفات گیاهی منعکس کننده واکنش و سازگاری گیاهان به تغییرات محیطی هستند که نقش مهمی در پیش بینی اثرات مختلف محیطی بر گیاهان و فرآیندهای گیاهی ایفا می کنند. در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر بیوچار بر مشخصه های مورفوفیزیولوژیک گونه(Kochia prostrata.L) در شرایط کم آبی،. آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. تیمارهای تنش کم آبی شامل چهار سطح] 25، 50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی مزرعه [و تیمار بیوچارتولید شده از آزولا شامل چهار سطح (شاهد ، 5 گرم، 15 گرم و 30 گرم) بودند. مشخصه های مورفولوژیکی (ارتفاع گیاه، طول ریشه، وزن زیست توده اندام های هوایی، وزن زیست توده ریشه) و مشخصه های فیزیولوژیکی (فتوسنتز، پتانسیل آبی گیاه، هدایت روزنه ای و تعرق)گونه مورد نظر تحت دو تیمار خشکی و بیوچار قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنش خشکی و بیوچار بر تمامی مشخصه ها (بجز ارتفاع گیاه) معنی دار شد. اثر اصلی تنش خشکی بجز مشخصه های (فتوسنتز و پتانسیل آبی) و اثر اصلی بیوچار بجز مشخصه (طول ریشه) بر سایر مشخصه ها اثر معنی داری داشتند. تیمار 30 گرم بیوچار باعث افزایش مشخصه های مورفولوژی (طول ریشه، ارتفاع گیاه، زیست توده گیاهی) به ترتیب به میزان 22، 36 و 50 درصد نسبت به شاهد شد و همچنین تیمار 30 گرم بیوچار باعث افزایش معنی دار مشخصه فتوسنتز و هدایت روزنه ای به میزان 107 و 32 درصد نسبت به شاهد گردید. با توجه به نتایج این پژوهش می توان اذعان کرد که تیمار بیوچار 15 گرم در بین سطوح مختلف عملکرد بهتری نشان داده است و می تواند مقدار مناسبی برای افزایش کارایی گونه مورد مطالعه باشد. نتایج به دست آمده از این پژوهش می تواند گامی مهم، در جهت استفاده کاربردی از بیوچار در احیا و اصلاح مراتع باشد.
    کلیدواژگان: آزولا، بیوچار، تنش حشکی، فتوسنتز، Kochia prostrata
  • محمد میرزایی حیدری*، کبری میشخاص زاده صفحات 18-31
    به منظور بررسی اثر قارچ مایکوریزا بر رشد و عملکرد نخود پاییزه تحت شرایط آبیاری تکمیلی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1394 در ایلام انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری تکمیلی با سه سطح شاهد یا دیم، یک بار آبیاری (زمان گلدهی)، دوبار آبیاری (زمان گلدهی و ده روز بعد از گلدهی) در کرت های اصلی و کود با چهار سطح شاهد، مایکوریزا، کود شیمیایی (نیتروژن و فسفر) و مایکوریزا با کود شیمیایی (نیتروژن و فسفر) در کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر برهمکنش کود و آبیاری تکمیلی بر صفات تعداد غلاف در بوته، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، نیتروژن اندام هوایی و ریشه معنی دار شد. میانگین عملکرد دانه در تیمار کود مایکوریزا و دوبار آبیاری نسبت به تیمار کود شیمیایی (نیتروژن و فسفر) و شرایط دیم در حدود 59 درصد افزایش نشان داد. به طور کلی، نتایج نشان داد که دوبار آبیاری تکمیلی  به همراه مصرف کود شیمیایی و مایکوریزا باعث افزایش رشد زایشی گیاه می شود. این افزایش به دلیل افزایش فتوسنتز و در نتیجه افزایش مواد فتوسنتزی بیشتری است که سبب افزایش اجزای عملکرد و بهبود عملکرد نخود می شود، بنابراین استفاده از این شیوه مدیریتی جهت حصول تولید مطلوب پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تعداد غلاف در بوته، شرایط دیم، عملکرد بیولوژیکی، فسفر، نیتروژن
  • مریم شیروانیان، مانی مجدم*، شهرام لک، مجتبی علوی فاضل، سید کیوان مرعشی صفحات 32-47
    به منظور بررسی اثر کاربرد مقادیر مختلف اسیدهیومیک و سایکوسل بر عملکرد، اجزای عملکرد و میزان انتقال مجدد گندم تحت تنش خشکی انتهای فصل در اهواز، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های زراعی 97-1396 و 98-1397 در مزرعه ای واقع در شهرستان اهواز اجرا شد. عامل اصلی تنش خشکی انتهای فصل با دو سطح آبیاری معمولی و قطع آبیاری در مرحله بعد از گرده افشانی، سایکوسل با سه سطح آب به عنوان شاهد، 5/1 گرم در لیتر و سه گرم در لیتر و هیومیک اسید با سه سطح عدم محلول پاشی (آب به عنوان شاهد)، دو لیتر در هکتار و چهار لیتر در هکتار به صورت فاکتوریل به عنوان عوامل فرعی بود. نتایج نشان داد که برهم کنش تنش خشکی انتهای فصل و سایکوسل بر عملکرد دانه و تعداد دانه در سنبله معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه (5/4840 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد سه گرم در لیتر سایکوسل در شرایط آبیاری معمولی حاصل شد که با کاربرد سه گرم در لیتر سایکوسل در شرایط تنش خشکی انتهای فصل تفاوت آماری معنی داری از خود نشان نداد. کاربرد اسیدهیومیک بر تمام صفات آزمایش اثر مثبت و معنی داری داشت. بیشترین عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه از کاربرد سه لیتر در هکتار اسید هیومیک در شرایط آبیاری معمولی بدست آمد. در شرایط تنش خشکی انتهای فصل میزان فتوسنتز جاری (29 درصد) و سهم فتوسنتز جاری (10 درصد) کاهش و میزان انتقال مجدد (16 درصد) و سهم انتقال مجدد (34 درصد) افزایش یافت. در مجموع می توان برای افزایش عملکرد دانه در شرایط مطلوب و کاهش افت در شرایط تنش، از تنظیم کننده های رشد نظیر سایکوسل با غلظت سه گرم در لیتر و کود آلی اسیدهیومیک به میزان چهار لیتر در هکتار استفاده نمود.
    کلیدواژگان: انتقال مجدد، سایکوسل، قطع آبیاری، عملکرد دانه، وزن هزار دانه
  • علی راشدی، علیرضا سیروس مهر*، محسن موسوی نیک، احمد قنبری صفحات 48-62
    خشکی از مهمترین عوامل کاهش عملکرد گیاهان می باشد و شناخت راه های مقابله با تنش خشکی اهمیت زیادی دارد. این آزمایش به منظور مطالعه تاثیر محلول پاشی محرک رشد آلی روی برخی صفات فیزیولوژیک، عملکرد و درصد روغن رقم گلدشت گلرنگ تحت سطوح مختلف تنش خشکی به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی شماره 1 دانشگاه زابل واقع در بخش جزینک (سد سیستان) زابل با سه تکرار انجام شد. عامل اصلی تنش خشکی در 3 سطح شامل: آبیاری کامل، آبیاری تا مرحله گلدهی ساقه اصلی و آبیاری تا مرحله گلدهی کامل و عامل فرعی تنظیم کننده رشد هامون گرین در چهار سطح شامل: شاهد، 8 و 10 و 12 لیتر در هکتار بود. ویژگی های اندازه گیری شده شامل: ارتفاع بوته، تعداد برگ، تعداد طبق در بوته، وزن هزاردانه، وزن گلبرگ، قطر ساقه، درصد پروتیین دانه، عملکرد دانه، درصد روغن دانه، میزان پرولین و فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز بود. نتایج بر همکنش سطوح محرک رشد و تنش خشکی فقط بر صفات ارتفاع بوته ، قطر ساقه، درصد روغن، میزان پرولین و فعالیت آنزیم کاتالاز معنی دار گردید. بیشترین ارتفاع بوته(64 سانتی متر) و درصد روغن(7/32 درصد) از تیمار بدون تنش و محلول پاشی 12 لیتر محرک رشد، بیشترین مقدار پرولین از تیمار محلول پاشی 12 لیتر محرک رشد و مرحله گلدهی ساقه اصلی با میانگین 38/0 درصد و بیشترین عملکرد دانه 08/1127 (کیلوگرم در هکتار) از سطح محلول پاشی 12 لیتر محرک رشد به دست آمد. به طورکلی می توان گفت محلول پاشی محرک رشد باعث تعدیل اثرات منفی تنش خشکی در برخی صفات گیاه گلرنگ شد و به میزان 6/36 درصد باعث بهبود عملکرد دانه شده است. همچنین آبیاری تا مرحله گلدهی ساقه اصلی می تواند عملکرد دانه مشابه ابیاری کامل تولید نماید و تیمار مناسب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پرولین، تعداد طبق در بوته، تنظیم کننده رشد، عملکرد دانه، کاتالاز
  • پرویز ملک زاده* صفحات 63-74
    هدف از این پژوهش بررسی اثر تیمار ملاتونین بر فعالیت آنزیم ها و ترکیبات موثر در ماندگاری میوه گوجه فرنگی در طی انبارمانی می باشد. ملاتونین در جنبه های مختلف رشد ونمو سلول نقش داشته و اخیرا مشخص شده که در حفاظت سلول در برابر تنش های زنده و غیرزنده نقش دارد. در این پژوهش میوه گوجه فرنگی با 100 میکرومولار بر لیتر ملاتونین به عنوان تیمار و آب مقطر به عنوان شاهد به مدت 15 دقیقه غوطه ور شد، سپس به مدت 4 هفته در دمای 1±4 درجه سانتی گراد نگه داری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که تیمار ملاتونین از طریق افزایش فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز توانست محتوای رادیکال های آزاد سوپراکسید و پراکسید هیدروژن را کاهش دهد و از این طریق محتوای فلاونوییدها، فنول کل، ویتامین ث و گلوکوزینولات را در حد بالایی حفظ کند. این نتایج نشان داد که تیمار ملاتونین می تواند از طریق افزایش محتوای ترکیبات حفاظتی سلول و همچنین از طریق تاثیر روی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان برای افزایش عمر پس از برداشت میوه گوجه فرنگی موثر باشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، گلوکوزینولات، گوجه فرنگی، ملاتونین، ویتامین ث
  • اسماعیل سیفی*، صادق آتشی، مریم قزلسفلو، ام البنین بابایی صفحات 75-90
    تمشک های سیاه چندین نوع ماده فیتوشیمیایی مفید برای انسان تولید می کنند و تمشک های وحشی از این نظر غنی تر هستند. شرایط آب وهوایی تاثیر زیادی بر گیا هان، از جمله تمشک ها، دارند. در این آزمایش، تمشک های بو می از دو منطقه در غرب و شرق استان گلستان (حومه بندرگز و حومه مینودشت)، در هر منطقه از دو مکان (دشت و کوهپایه) و در هر مکان از دو فصل مختلف رسیدن میوه ها (اواخر بهار و اواخر تابستان) تهیه شدند و از نظر صفات ریخت شناختی و فیتوشیمیایی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که منطقه و مکان رویش و فصل برداشت تاثیر زیادی بر صفات ریخت شناختی و فیتوشیمیایی میوه تمشک سیاه وحشی دارند. تمشک های بندرگز طول و عرض خوشه بیشتری نسبت به تمشک های مینودشت داشتند. از نظر تعداد میوه در خوشه و تعداد شفتچه در میوه، بین تمشک های بهاره و تابستانه اختلاف معنی دار وجود داشت. همچنین از نظر تمام صفات میوه، از جمله طول، قطر و وزن میوه، بین تمشک های بهاره و تابستانه اختلاف معنی دار دیده شد. میوه های تمشک های بندرگز گردتر (نسبت طول به قطر 97/0) و با وزن تر بیشتر (23/1 گرم) بودند. نتایج همچنین نشان داد که از نظر اسیدیته کل، اسید آسکوربیک و pH بین تمشک های دو منطقه و همچنین بین دو فصل برداشت اختلاف معنی دار وجود داشت. میوه های بهاره مینودشت بیشترین مقادیر اسیدیته (52/5 میلی گرم بر 100 میلی گرم) و مواد جامد محلول (23/11 درجه بریکس) و کمترین مقدار pH (28/2) را نشان دادند. تمشک های مینودشت دارای آنتوسیانین کل بیشتر (245/1 میلی گرم بر 100 میلی لیتر) و در مقابل فلاونویید (471/0 میلی گرم بر 100 میلی لیتر) و فنول کل (36/0 میلی گرم بر 100 میلی لیتر) کمتری نسبت به تمشک های بندرگز بودند. بین میوه های بهاره و تابستانه هر دو منطقه از نظر صفات فوق و همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی اختلاف معنی دار دیده شد و میوه های بهاره از نظر اغلب صفات مقادیر بیشتری را نشان دادند. به نظر می رسد که شرایط اقلیمی منطقه برای پرورش ارقام بهاره تمشک مناسب تر است و میوه های حاصل از این نوع ارقام و ژنوتیپ ها دارای خواص تغذیه ای و دارویی بالاتری هستند.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، تمشک سیاه، فصل برداشت، فلاونوئید، فنول
  • سیده فاخته سجادی، حمید مدنی*، نورعلی ساجدی، سعید چاوشی، شهاب خاقانی صفحات 91-108
    به منظور بررسی تاثیر کود بیوچار و محلول پاشی هیومیک اسید بر خصوصیات کمی و کیفی چای ترش، آزمایشی در مزرعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک در سال 1396-1397 و 1397-1398 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل بیوچار در 3 سطح عدم مصرف (شاهد)، 4 تن در هکتار و 8 تن در هکتار و فاکتور دوم محلول پاشی با هیومیک اسید 82 درصد در 4 سطح عدم مصرف (شاهد)، 100، 200 و 300 میلی گرم در لیتر بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل بیوچار و هیومک اسید بر عملکرد میوه معنی دار بود. در تیمار مصرف 8 تن در هکتار بیوچار و مصرف 200 میلی گرم در لیتر هیومیک اسید وزن تر اندام هوایی به مقدار 1/465 گرم در بوته به دست آمد که نسبت به عدم مصرف هر نوع کود 32 درصد افزایش نشان داد. در سطوح مختلف هیومیک اسید، مصرف 8 تن در هکتار موجب افزایش عملکرد میوه نسبت به تیمار عدم مصرف بیوچار و مصرف 4 تن در هکتار شد. اثر متقابل بیوچار و هیومک اسید بر شدت رنگ معنی دار بود. در تیمار مصرف 8 تن در هکتار بیوچار و مصرف 100 میلی گرم در لیتر هیومیک اسید شاخص قرمزی به مقدار 67/14 به دست آمد. در سطوح مختلف هیومیک اسید، مصرف 8 تن در هکتار موجب افزایش شاخص قرمزی شد. با توجه به اینکه در چای ترش شدت رنگ قرمز بیانگر میزان کیفیت محصول تولیدی می باشد و مصرف هیومیک اسید به مقدار 300 میلی گرم بر لییتر و بیوچار به مقدار 8 تن در هکتار موجب افزایش این صفت و همچنین صفات عملکردی شد.
    کلیدواژگان: اسانس.اسید هیومیک.بیوچار.چای ترش.زاویه هیو.شاخص قرمزی
  • سیده فاطمه قادری کولایی، مهیار گرامی، مسعود ازادبخت، پرستو مجیدیان* صفحات 109-124
    هدف از این پژوهش بررسی اثر غلظت های مختلف نانوذره کلسیم و پوترسین بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه دارویی استویا تحت شرایط تنش شوری بود. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار صورت پذیرفت. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح نانوذره کلسیم (صفر، 75 و 150 پی پی ام)، دو سطح پوترسین (صفر و 1 میلی مولار) و سه سطح شوری (صفر، 75 و 150 میلی مولار) بود. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، اثر ساده هر کدام از تیمارهای شوری، نانوذره کلسیم و پوترسین بر صفات مورد مطالعه در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شد، در حالیکه اثر متقابل این تیمارها معنی دار نشدند. نتایج تنش شوری نشان داد که غلظت 150 میلی مولار شوری سبب کاهش کلروفیل a به میزان 21/0، کلروفیل b به میزان 47/0 و کلروفیل کل به میزان 68/0 میلی گرم بر گرم وزن خشک نمونه نسبت به شاهد شد. در حالیکه، افزایش میزان کاروتویید به میزان 10/0 در غلظت 150 میلی مولار شوری مشاهده شد. همچنین، اثر نانوذره کلسیم (150 پی پی ام) و پوترسین (1 میلی مولار) سبب افزایش محتوای رنگیزه های فتوسنتزی شد. در ارتباط با آنزیم های آنتی اکسیدانی، شوری 150 میلی مولار مقادیر آنزیم های کاتالاز را به میزان 69/1 و پراکسیداز را 02/5 واحد گرم در وزن تر برگ افزایش داد. به علاوه، اثر پوترسین (1 میلی مولار) سبب افزایش آنزیم کاتالاز به میزان 18/2 و پراکسیداز 46/4 گرم در واحد وزن تر برگ شد. غلظت 150 پی پی ام نانوذره کلسیم نیز سبب افزایش آنزیم کاتالاز به میزان 87/1 و پراکسیداز به میزان 84/4 گرم در واحد وزن تر برگ شد. از نتایج بدست آمده از این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که استفاده از نانوذره کلسیم و پوترسین باعث جبران خسارت وارده به صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاه استویا در شرایط تنش شوری می گردد و از الیسیتورهای مورد نظر می توان جهت بررسی های سایر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاه استویا در پروژه های آتی بهره برد.
    کلیدواژگان: پوترسین، شوری، گیاه استویا، نانوذره کلسیم، پلی آمین
  • بهزاد کاویانی*، محمدرضا صفری مطلق، اصغر حسنخواه، علیرضا اسلامی صفحات 125-137

    زیتون (Olea europaea) گونه ای درختی است که دانه رست آن رشد کندی دارد و تکثیر از طریق بذر، زمان بر است و احتمال تغییرات ژنتیکی را افزایش می دهد. مناسب ترین روش تکثیر زیتون، استفاده از قلمه ی شاخه می باشد؛ با این وجود قلمه ی نیمه خشبی زیتون، سخت ریشه زا است. هدف از پژوهش حاضر، استفاده از غلظت های 2، 3 و 4 گرم بر لیتر اسید ایندول-3-بوتیریک (IBA) و اسید نفتالن استیک (NAA)، به صورت انفرادی و در ترکیب با یکدیگر، برای تسهیل ریشه زایی قلمه ی شاخه ی زیتون رقم ماری بود. بستر کاشت مورد استفاده، ماسه بود. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. درصد ریشه زایی، تعداد ریشه، طول ریشه، وزن تر و وزن خشک ریشه اندازه گیری شد. مطابق با نتایج این آزمایش، بالاترین درصد ریشه زایی (30/83 درصد)، بیشترین تعداد ریشه (09/17)، بالاترین طول ریشه (67/22 سانتی متر) و بیشترین وزن خشک (30/2 گرم) ریشه در قلمه های تیمارشده با 3 گرم بر لیتر NAA همراه با 3 گرم بر لیتر IBA به دست آمد. بیشترین وزن تر (83/4 گرم) ریشه در قلمه های تیمارشده با 4 گرم بر لیتر NAA همراه با 3 گرم بر لیتر IBA حاصل شد. پایین ترین درصد ریشه زایی، کمترین تعداد ریشه، پایین ترین طول ریشه و کمترین وزن تر و خشک ریشه مربوط به  قلمه های شاهد بود. استفاده از تیمار حاوی 3 گرم بر لیتر NAA همراه با 3 گرم بر لیتر IBA برای ریشه زایی بهینه ی قلمه ی ساقه ی زیتون توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اکسین، تنظیم کننده های رشد گیاهی، درختان میوه، ریشه زایی، قلمه ی خشبی
  • حسن امیری، حسین عجم نوروزی*، محمدتقی فیض بخش، محمدرضا داداشی صفحات 138-155

    به منظور بررسی اثرات شوری خاک، تراکم بوته و تاریخ کاشت بر عملکرد کمی و کیفی علوفه خردل علوفه ای (لاین S-83)، آزمایشی در سال زراعی 95-1394 در ایستگاه تحقیقات مزرعه نمونه گرگان به صورت اسپلیت اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شوری خاک (2 و 10 دسی زیمنس بر متر)، فاکتور فرعی تاریخ کاشت (15 آبان، 30 آبان، 15 آذر، 30 آذر و15دی) و فاکتور فرعی فرعی تراکم بوته در سه سطح (208000، 277000 و 416000) بوته در هکتار در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد اثرات متقابل محیط × تاریخ کاشت بر کلیه صفات مورد بررسی شامل وزن تر، وزن خشک، درصد پروتیین برگ، درصد پروتیین ساقه، درصد پروتیین غلاف، درصد پروتیین کل، عملکرد پروتیین، درصد الیاف برگ، درصد الیاف ساقه، درصد الیاف غلاف، درصد الیاف کل، عملکرد الیاف و غلظت پرولین برگ معنی دار بود. اثر متقابل محیط × تراکم کاشت نیز بر کلیه صفات مذکور به جز درصد پروتیین برگ و غلظت پرولین برگ معنی دار گزارش شد. همچنین اثر متقابل تاریخ کاشت × تراکم کاشت نیز تنها بر درصد پروتیین ساقه و غلظت پرولین برگ معنی دار نبود. به طور کلی می توان گفت کشت خردل علوفه ای در تاریخ 15 آبان و تراکم 208 هزاربوته در هکتار موجب تولید بیشترین وزن تر و خشک علوفه و عملکرد پروتیین و همچنین کمترین میزان الیاف خواهد شد.

    کلیدواژگان: تراکم بوته، تاریخ کاشت، پروتئین، الیاف، پرولین
  • ساره صباحی، اعظم جعفری*، علی مومن پور، مصطفی شیرمردی صفحات 156-175

    انار یکی از مهم ترین محصولات باغبانی است که در بسیاری از نقاط گرمسیری و نیمه گرمسیری دنیا کشت می شود. در برخی باغات انار، تنش شوری یکی از مهمترین تنش های غیر زیستی است که با کاهش بهره وری به تولید انار آسیب می رساند. این پژوهش با هدف مقایسه مشخصه های رشدی بین ژنوتیپ های انتخابی شامل (1- ژنوتیپ چاه افضل، 2- وحشی بابلسر، 3- نرک لاسجرد سمنان 4- پوست سیاه یزد، 5- ملس یزدی، 6- رباب نیریز) تحت تنش شوری، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه چاه افضل شهرستان اردکان انجام شد. در طول مدت این آزمایش درختان با آب شور 5/0±9 دسی زیمنس بر متر هر 12 روز یک بار به صورت غرقابی آبیاری شدند. براساس نتایج این پژوهش و با توجه به کمترین میزان نشت یونی، بالاترین محتوای رطوبت نسبی و پتاسیم، مقدار بالای کلروفیل کل، کاروتنویید و نسبت سطح برگ، کمترین نسبت سدیم به پتاسیم و درصد نکروزگی ژنوتیپ چاه افضل بیشترین سازگاری را نسبت به شرایط شوری داشت و پس از آن ژنوتیپ و ارقام پوست سیاه، وحشی بابلسر، نرک لاسجرد، ملس یزدی و در نهایت رباب نیریز قرار داشتند. بر اساس نتایج تجزیه خوشه ای بیشترین شباهت بین ژنوتیپ ها براساس پارامترهای ذکر شده در بالا بین ژنوتیپ نرک لاسجرد و ملس یزدی بود. بالاترین تفاوت بین ژنوتیپ چاه افضل با سایر ژنوتیپ ها مشاهده شد که این امر تفاوت معنی دار برتری ژنوتیپ چاه افضل نسبت به سایر ژنوتیپ ها در بررسی مجموع صفات را نشان می دهد. در مجموعبا توجه به سازگاری و رشد مناسب این ژنوتیپ ها در شرایط شور پیشنهاد می گردد به عنوان پایه مورد استفاده قرار گیرند و ارقام ملس یزدی و رباب نیریز که در شرایط شور نیز تولید گل و میوه داشتند روی آن ها پیوند زده شوند.

    کلیدواژگان: Punica granatum، پایه، ژنوتیپ چاه افضل، مشخصه های فیزیولوژیک و مورفولوژیک، نشت یونی
|
  • Fateme Heydari, Ghasem Ali Dianati Tilaki *, Yahya Kooch, Mahdi Abdollahi Pages 1-17
    Water stress is one of the most important abiotic stresses that harms the growth of plants in arid and semi-arid regions. Plant traits reflect their response and adaptation to environmental changes, which play an essential role in predicting various environmental effects on plants and plant processes. In order to investigate the effect of biochar on the morpho-physiological characteristics of the species (Kochia prostrata L.) in water shortage conditions, a factorial experiment was conducted in the form of a completely randomized design with three replications in greenhouse condition. Drought stress treatments included four levels (25, 50, 75, and 100% of the field capacity), and biochar treatment included four levels (control, 5 g, 15 g, and 30 g). Morphological traits (plant height, root length, aerial biomass weight, and root biomass weight) and physiological traits (photosynthesis, plant water potential, stomatal conductance, and transpiration) of the target species were assayed under drought and biochar treatments. Results showed that the interaction effect of drought stress and biochar on all characteristics except for plant height was significant. Moreover, the main effect of drought stress on all characteristics except for photosynthesis and water potential and also the main effect of biochar on all characteristics except for root length) were significant. The treatment with 30 grams of biochar caused an increase in morphological characteristics (root length, plant height, and plant biomass) by 22%, 36%, and 50%, respectively, compared to the control; this treatment also caused a significant increase in photosynthesis and stomatal conductance by 107% and 32%, respectively compared to control. According to the findings, the biochar treatment of 15 grams resulted in a better performance and can be suitable to increase the efficiency in the species under study. The results obtained from this research can be an essential step toward the practical use of biochar in restoration and improvement of rangelands.
    Keywords: Azolla filiculoides, Biochar, Kochia prostrata, Photosynthesis, . Water stress
  • Mohammad Mirzaei Heydari *, Kobra Mishkhaszadeh Pages 18-31
    In order to investigate the effect of mycorrhizal fungus on the growth and yield of autumn chickpeas under supplementary irrigation conditions, an experiment was conducted as a split plot in the form of randomized complete blocks with three replications in the 2016 crop year in Ilam. Experimental treatments include supplementary irrigation with three levels of control or rainfed, once irrigation (flowering time), twice irrigation (flowering time and ten days after flowering) in main plots and fertilizer with four levels of control, mycorrhiza, chemical fertilizer (nitrogen and phosphorus) And mycorrhiza with chemical fertilizers (nitrogen and phosphorus) were considered in subplots. The results showed that the effect of fertilizer interaction and supplementary irrigation on pod number per plant, grain yield, biological yield, shoot and root nitrogen was significant. The average grain yield in mycorrhiza fertilizer treatment and double irrigation compared to chemical fertilizer treatment (nitrogen and phosphorus) and rainfed conditions showed an increase of about 59%. In general, the results showed that double supplementary irrigation with the use of chemical fertilizers and mycorrhiza increases the reproductive growth of the plant. This increase is due to increased photosynthesis and consequently more photosynthetic material, which increases the yield components and improves the yield of chickpeas, so the use of this management method to achieve optimal production is recommended.
    Keywords: Biological yield, nitrogen, number of pods per plant, phosphorus, Rainfed conditions
  • Maryam Shirvanian, Mani Mojaddam *, Shahram Lack, Mojtaba Alavifazel, Seyed Keyvan Marashi Pages 32-47
    In order to investigate the effect of humic acidic and cycocel on yield, yield components, and remobilization of wheat photosynthetic materials under end-of-the-season drought stress conditions, a split factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications in field in Ahvaz during two years (2017-19). The main factor of drought stress at the end of the season with two levels of normal irrigation and cessation of irrigation in the post-pollination stage, cycocel with three levels of water as a control, 1.5 g/l, and 3 g/l, and humic acid with three levels of non-foliar application (water as control), 2 liters per hectare, and 4 liters per hectare were factorial sub-factors. Results showed that the interaction of end-of-the-season drought stress and cycocel on grain yield and number of grains per spike was significant. The highest grain yield (4840.5 kg ha-1) was obtained by applying 3 g/l cycocel under normal irrigation conditions, which did not show a statistically significant difference from the application of 3 g/l cycocel under drought stress at the end of the season. Application of humic acid had a positive and significant effect on all test traits. The highest grain yield, number of grains per spike, and 1000-grain weight were obtained from the application of 3 liters per hectare of humic acid under normal irrigation conditions. Under end-of-the season drought stress, the current photosynthesis and the share of current photosynthesis decreased by 29% and 10%, respectively while remobilization and contribution of remobilization increased by 16% and 34%, respectively. In general, to increase the rate of grain yield under optimal conditions and reduce the drop in stress conditions, growth regulators such as cycocel by a concentration of 3 g/l and organic acid fertilizer by the concentration of 4 liters per hectare are recommended.
    Keywords: 1000 grain weight, Grain yield, Cycocel, irrigation cut, Remobilization
  • Ali Rashedi, Alireza Sirousmehr *, Mohsen Mousavi Nik, Ahmad Ghanbari Pages 48-62
    Drought is one of the most important factors in reducing plant yield, and understand the ways to deal with drought stress is very important. This experiment was performed to study the effect of foliar application of organic growth stimulants (Hamoon Green ®) on some physiological traits, yield, and oil content of Goldasht safflower cultivar under different levels of drought stress in the form of split plots in a randomized complete block design in the Research Farm No.1 of Zabol University located in Jazinak, Sistan Dam, in Zabol with three replications. The main factor of drought stress at 3 levels included full irrigation, irrigation up to the main stem flowering stage, and irrigation up to full flowering stage. The secondary factor was plant growth regulator at four levels including control, 8, 10, and 12 liters per hectare. Measured characteristics included plant height, number of leaves, number of heads per plant, 1000-seed weight, petal weight, stem diameter, seed protein percentage, grain yield, seed oil percentage, proline, catalase and peroxidase. The interaction of growth stimulant levels and drought stress was significant only on plant height, stem diameter, oil percentage, and proline concentration. The maximum plant height (64 cm) and percentage of oil (32.7%) were obtained from non-stress and foliar application of 12 liters of growth stimulant; the highest proline concentration was recorded under foliar application of 12 liters growth regulator the flowering stage of the main stem (0.38%); the maximum stem grain yield (1127.08 kg ha-1) was recorded with the plants sprayed with 12 liters of growth stimulant. In general, foliar application of growth stimulants moderated the negative effects of drought stress on some traits of safflower plant and improved grain yield by 36.6%. Also, irrigation up to the flowering stage of the main stem can lead to the yield similar to full irrigation.
    Keywords: Catalase, Grain yield, Growth Regulator, Number of heads per plant, Proline
  • Parviz Malekzadeh * Pages 63-74
    This study aimed to investigate the effect of the exogenous application of melatonin treatment on the activity of enzymes and compounds effective in the shelf life of tomato fruit during storage. Melatonin has been implicated in various aspects of cell growth and development and has recently been shown to play a role in protecting cells from biotic and abiotic stress. In this study, tomato fruit was immersed with 100 μM L-1 melatonin as a treatment and distilled water as a control group for 15 minutes, then kept at 4±° C for 4 weeks. The results showed that melatonin treatment by reducing the activity of superoxide dismutase and catalase enzymes was able to reduce the content of free radicals’ superoxide and hydrogen peroxide and thus the content of flavonoids, total phenol, vitamin C, and glucosinolate. These results showed that melatonin treatment can be effective by increasing the content of cell protective compounds and also by affecting the activity of antioxidant enzymes to increase the post-harvest life of tomato fruit.
    Keywords: Antioxidant, Chlorophyllase, glucosinolate, melatonin, Tomato, vitamin C
  • Esmaeil Seifi *, Sadegh Atashi, Maryam Ghezelsoflou, Omolbanin Babaei Pages 75-90
    Blackberries produce several types of phytochemicals beneficial to human health and wild blackberries are richer than cultivated ones. Climatic conditions have a great impact on plants in various ways. In this experiment, wild blackberries from two regions in the west and east of Golestan province (Bandar-e-Gaz and Minoodasht regions), in each region from two places (plain and foothills) and two different seasons of fruit ripening (late spring and late summer) were sampled and studied for morphological and phytochemical traits. The results showed that the region and place of growth and harvest season had a great impact on the morphological and phytochemical traits of wild blackberry fruit. Blackberries harvested from Bandar-e-Gaz had higher inflorescence length and width than blackberries of Minoodasht. There was a significant difference between spring and summer blackberries respecting the number of fruits per inflorescence and the number of drupelets per fruit. There was also a significant difference between spring and summer blackberries in all fruit traits, including fruit length, diameter, and weight. The fruits of Bandar-e-Gaz blackberries were more spherical (L/D 0.97) and had a higher fresh weight (1.23 g). The results also showed a significant difference between the blackberries of the two regions and between the two harvest seasons in total acidity, ascorbic acid, and pH. Spring fruits harvested in Minoodasht showed the highest amounts of acidity (5.52 mg/100mg) and total soluble solids (°Brix) and the lowest amount of pH (2.28). Blackberries harvested in Minoodasht region had more total anthocyanin (1.245 mg/100ml) but less total flavonoids (0.471 mg/100ml) and total phenols (0.36 mg/100ml) than blackberries harvested in Bandar-e-Gaz region. There was a significant difference between spring and summer fruits of both regions respecting the above-mentioned traits as well as antioxidant activity; spring fruits showed higher values ​​in most of them. It seems that the climatic conditions of the region are more suitable for the cultivation of spring blackberry cultivars and the fruits obtained from these cultivars and genotypes have higher nutritional and medicinal properties.
    Keywords: Anthocyanin, Blackberry, Flavonoids, Harvest Season, phenol
  • Seyedeh Fakhteh Sajadi, Hamid Madani *, Nour Ali Sajedi, Saeed Chavoshi, Shahab Khaghani Pages 91-108
    In order to investigate the effect of biochar fertilizer and humic acid foliar application on quantitative and qualitative characteristics of Roselle (Hibiscus sabdariffa) a split plots experiment in a randomized complete block design was performed with three replications in the Research Field of Islamic Azad University, Arak Branch during 2017-2018 and 2018-2019. Experimental factors included 3 levels of biochar (non-consumption or control, 4 tons ha-1, and 8 tons ha-1) and the second factor of foliar spraying of humic acid 82% at 4 levels (non-consumption or control, 100 mg/l, 200 mg/l, and 300 mg/l. Interaction of biochar and humic significantly affected fruit yield. In the treatment with 8 t/ha biochar and 200 mg/l humic acid, the fresh weight of shoots was 465.1 g plant, showing an increase by 32% compared to the minimum value obtained from fertilizer control. At different levels of humic acid, consumption of 8 tons per hectare biochar always increased fruit yield compared to non-biochar treatment and consumption of 4 tons per hectare biochar. The interaction of biochar and humic acid on color intensity was significant. In the combined treatment of 8 tons per hectare of biochar and 100/l of humic acid, a red index of 14.67 was obtained. At different levels of humic acid, consumption of 8 tons per hectare biochar increased the red color index. Considering the fact that the intensity of red color in Roselle indicates the quality of the product, the consumption of 300 mg per liter humic acid and 8 tons per hectare biochar increased this trait, improving its functional traits.
    Keywords: Roselle, Humic acid, Biochar, Essential oil, Redness index, Hugh angle
  • Seyedeh Fatemeh Ghaderi Kolayi, Mahyar Gerami, Masoud Azadbakht, Parastoo Majidian * Pages 109-124
    The objective of this study was to evaluate the effect of different concentrations of calcium nanoparticle and putrescine on some physiological traits of the medicinal plant, stevia, under salt stress. In this regard, the experiment was performed based on a factorial completely randomized design with three replications. The experimental treatments contained three levels of calcium nanoparticle (0, 75, and 150 ppm), two levels of putrescine (0 and 1 mM), and three levels of salt (0, 75, 150 mM). Based on analysis of variance results, the simple effect of each treatment as salt stress, calcium nanoparticle, and putrescine was significant at P≤0.05; however, their interaction effect was not significant. Results also showed that salt stress (150 mM) resulted in the reduction of chlorophyll a (0.21), chlorophyll b (0.47), and total chlorophyll (0.68 mg/g dry weight) compared to the control while, an increase in carotenoid content (0.10) was observed under 150 mM salinity. Also, the photosynthetic pigments content increased under 150 ppm calcium nanoparticle and 1 mM of putrescine. Considering antioxidant enzymes, the treatment with 150 mM salt increased catalase enzyme as 1.69 and as 5.02 g/wet weight. In addition, the effect of putrescine led to the increase of catalase and peroxidase by 2.18 and 4.46 g/wet weight of leaves, respectively. Moreover, the treatment with 150 ppm calcium nanoparticles resulted in increases in catalase and peroxidase contents by 1.87 and 4.84 g/wet weight of leaves, respectively. The most appropriate concentrations of putrescine and calcium nanoparticles were 1 mM and 150 ppm, respectively which are recommended for assessment of other physiological and biochemical properties of stevia.
    Keywords: Calcium nanoparticle, Polyamine, putrescine, salt, Stevia plant
  • Behzad Kaviani *, Mohammad Reza Safari Motlagh, Asghar Hasankhah, Alireza Eslami Pages 125-137

    Olive (Olea europaea) is a tree species whose seedling grows slowly and the propagation by seed is time consuming and increases the probability of genetic alterations. The most appropriate method to propagate olive is the use of shoot cutting as asexual propagation; however, semi-hardwood olive cutting is hard-rooting. The purpose of the current research was to facilitate rooting on shoot cutting of olive cv. Mari using the concentrations of 2, 3, and 4 g l−1 of indolebutyric acid (IBA) and naphthaleneacetic acid (NAA), singularly and in combination with each other. Used cultivation bed was sand. The research was done as a factorial based on a randomized complete block design with three replications. Rooting percentage, root number, root length, and root fresh and dry weights were measured. Based on the results of this experiment the highest percentage of rooting (83.30%), maximum root number (17.09), longest root (22.67 cm), and dry (2.30 g) weight were obtained in cuttings treated with 3 g l−1 NAA together with 3 g l−1 IBA. The highest fresh weight (4.83 g) was obtained in cuttings treated with 4 g l−1 NAA together with 3 g l−1 IBA. The lowest percentage of rooting, maximum root number, shortest root, and lowest fresh and dry weights were obtained in control.

    Keywords: auxin, Fruit tree, Hardwood cuttings, plant growth regulators, Rooting
  • Hasan Amiei, Hossain Ajam Norouzi *, Mohamad Taghi Feyzbakhsh, Mohammad Reza Dadashi Pages 138-155

    In order to investigate the effects of soil salinity, plant density and planting date on quantitative and qualitative yield of forage mustard forage, an experiment was conducted in 2016 at Gorgan Nemoone Farm Research Station as a split split plot in a randomized complete block with three replications. Main factor of soil salinity (2 and 10 dS/m), sub-factor of planting date (6 November, 21 November, 6 December, 21 December and 5 January) and sub sub-factor of plant density at three levels (208000, 277000 and 416000 plants Per hectare) was considered. The results showed the interactions of environment × planting date on all studied traits including fresh weight, dry weight, percentage of leaf protein, percentage of stem protein, percentage of pod protein, percentage of total protein, protein yield, percentage of leaf fibers, percentage of stem fibers, percentage of Pod fibers, percentage of total fibers, fiber yield and leaf proline concentration were significant. The interaction effect of environment × planting density was also significant on all the mentioned traits except leaf protein percentage and leaf proline concentration. Also, the interaction effect of planting date and planting density was not significant only on stem protein percentage and leaf proline concentration. In conclusion, it can be said that the cultivation of forage mustard on November 6 and 208000 plants per hectare will produce the highest fresh and dry weight of forage and protein yield, as well as the lowest amount of fiber.

    Keywords: Plant density, Planting date, Protein, Fiber, Proline
  • Sareh Sabahi, Azam Jafari *, Ali Momenpour, Mostafa Shirmardi Pages 156-175

    Pomegranate is one of the most important horticultural products that cultivated in many tropical and subtropical parts of the world. Meanwhile, in some pomegranate orchards, salinity stress is one of the abiotic stresses that harm agricultural crops such as pomegranate production by reducing productivity. This research aims to compare growth characteristics between selected genotypes including 1- Chah Afzal 2- Vahshi Babolsar, 3- Narak Lasjerd Semnan 4- Poost Siahe Yazd, 5- Malase Yazdi, 6- Rababe Neyriz, under salinity stress, in a randomized complete block design with three replicaions at Chah Afzal research station of Ardakan city. During the whole experiment, the trees were irrigated with saline water with salinity of 9 ± 0.5 dS/m every 12 days. Based on the results of this research and considering the lowest amount of ion leakage, the highest content of relative humidity and potassium, the high amount of total chlorophyll, carotenoid and leaf surface ratio, the lowest sodium to potassium ratio and necrosis percentage Chah Afzal genotype showed very good resistance to salinity conditions, followed by Poost Siahe Yazd, Vahshi Babolsar, Narak Lasjerd, Malase Yazdi and finally Rababe Neyriz were highly sensitive to salinity. According to the results of cluster analysis, the highest similarity between genotypes based on the parameters mentioned above was between the Narak Lasjerd and Malase Yazdi. The highest difference between Chah Afzal genotype and other genotypes was registered. This shows a significant difference in the superiority of Chah Afzal genotype over other genotypes in total traits. Therefore, due to the compatibility and proper growth of these genotypes in saline conditions, it is suggested that they could be used as a rootstock and the cvs. Malase Yazdi and Rababe Neyriz, which also produced flowers and fruits in saline conditions, can be grafted on them.

    Keywords: Chah Afzal genotype, Ion leakage, Physiological, Morphological Traits, Punica granatum, Rootstock