فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فناوری نساجی
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمود طباطبائی هنزائی* صفحات 1-16

    در بازار پیچیده امروزی، اغلب کسب و کار ها برای تمایز از رقبایشان بایستی از راهبردهای مدرن در حوزه کیفیت خدمات بهره بگیرند. در این تحقیق رویه و ساختار کاربردی رویکرد افزایش کیفیت خدمات با تاکید بر خدمات فنآور محور در صنعت فرش دستباف کاشان مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفته شد. ابتدا ادراکات و انتظارات مشتریان از کیفیت خدماتی که دریافت می کنند و رابطه بین ابعاد کیفیت خدمات و میزان نیاز به فناوری در این حوزه، بر اساس مقیاس سروکوال و با استفاده از مدل معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها میدانی تحقیق، پرسشنامه استاندارد مدل سروکوال بود که در جامعه آماری مشتریان فرش دستباف کاشان، و با روش نمونه گیری در دسترس توسط 104 نفر از مشتریان تکمیل شد. برای آزمون فرضیه های تحقیق نیز از روش حداقل مربعات جزیی استفاده شد. از اهم یافته ها آن که خدمات فناور محور با ایجاد حس و ادراکات مطلوب در روان و انتظارت مشتریان، تاثیر مثبت و معناداری در کیفیت خدمات فرش دستباف دارد. ابعاد ملموسات، تضمین، و پاسخگویی با دارا بودن بالاترین میانگین شکاف، بعنوان ابعاد عمده و نیاز به کسب دانش و آگاهی بیشتر با رویکرد فنآور محور، به تولید و عرضه کنندگان این محصول توصیه شد

    کلیدواژگان: فرش دستباف کاشان، کیفیت خدمات، فناوری های نوین، مدل معادلات ساختاری، مدل سروکوال
  • سحر جامی، محمدعلی نسیمی*، شهرام صلواتی صفحات 17-31

    این پژوهش با هدف طراحی و تبیین الگوی اثرگذاری تبلیغات شبکه های اجتماعی در صنعت پوشاک داخلی به انجام رسید. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری گروهی از خبرگان متشکل از اساتید دانشگاهی و مشاورین برجسته در زمینه بازاریابی مبتنی بر شبکه های اجتماعی و همچنین فعالان صنعت پوشاک داخلی در نظر گرفته شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته بود. 12 نفره از خبرگان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. بعد از انجام 9 مصاحبه، محقق به اشباع نظری رسید و فرایند انجام مصاحبه ها متوقف شد. جهت طراحی مدل از روش کیفی تیوری داده بنیاد با نرم افزار مکس کیودا استفاده شد. در مجموع 123 مفهوم اولیه استخراج گردید که بعد از بررسی و کنار هم قرار دادن آن ها و حذف مفاهیم تکراری 40 مفهوم نهایی شناسایی شد. نتیجه این فرایند، شکل گیری 13 مقوله بود که مبنای مدل مفهومی تحقیق را شکل دادند. در ادامه ابعاد مدل پارادایمی شامل مقوله اصلی و محوری (میل درونی به کنکاش در مورد تبلیغ)، شرایط علی (اقبال عمومی به استفاده از شبکه های اجتماعی، تولید محتوای جذاب، رعایت اصول اخلاقی، استفاده از قدرت برند برای جلب اعتماد کاربران)، زمینه ای (گرایش جامعه به خط گیری از شبکه های اجتماعی)، متغیر محیطی (زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور)، مقوله های راهبردی (تبلیغات دهان به دهان الکترونیکی، ایجاد امکان تبادل نظر بین کاربران در ذیل تبلیغ، استفاده از رسانه های معتبر و تخصصی) معرفی شدند.

    کلیدواژگان: تبلیغات، شبکه های اجتماعی، صنعت پوشاک داخلی، رسانه، تئوری داده بنیاد
  • سید مجتبی موسوی زاده، شهناز نایب زاده*، سید حسن حاتمی نسب، زهره طباطبایی نسب صفحات 32-54

    صنعت پوشاک و نساجی سهم قابل توجهی در آلودگی محیط زیست جهانی در هرمرحله از زنجیره تامین را دارد، به همین دلیل، ضرورت گذار از رویکرد خطی به رویکرد دایره ای در صنعت نساجی - مد وجود دارد. اقتصاد دایره ای یکی از مهم ترین و چالش برانگیزترین موضوعات در عصر حاضر است و از آنجاییکه خلق مجدد محصولات نساجی در دنیا اهمیت ویژه ای پیدا کرده است، مطالعات بر روی اقتصاد دایره ای و صنعت مد در حال گسترش است، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی روند کلی و تعیین علایق پژوهشی در حوزه اقتصاد دایره ای و صنعت مد و هدایت بهینه پژوهش های آتی در این حوزه انجام شد. این تحقیق از لحاظ ماهیت کمی و به لحاظ هدف کاربردی است و از نظر نوع گردآوری داده ها توصیفی است و از روش علم سنجی برای تحلیل داده ها استفاده می کند. بر این اساس جامعه آماری، تعداد 270 مقاله با موضوع اقتصاد دایره ای و صنعت مد، مستخرج از پایگاه داده Web of Science از سال 2017 تا سال 2023، به عنوان داده های ورودی نرم افزار VOSviewer استفاده شده است تا روند تولیدات پژوهشی، نقشه دانشی، شبکه مفهومی و شبکه هم واژگانی پژوهش های اقتصاد دایره ای و صنعت مد را بررسی و تحلیل نماید. شبکه مربوط به کشورهایی که در این حوزه فعال هستند نشان می دهد که کشورهای پیشرفته در زمینه تحقیقات اقتصاد دایره ای و صنعت مد پیشرو هستند.

    کلیدواژگان: اقتصاد دایره ای، صنعت مد، علم سنجی، محصول پایدار، مد دایره ای
  • فرهاد فرهادی*، محمدرضا فتحی، سید امین صیدایی گل سفیدی، فاطمه محمد یوسفی وردنجانی صفحات 55-73

    هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی مولفه های توسعه پایدار صنعت پوشاک در شهر شهرکرد می باشد، پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و روش آمیخته (کیفی و کمی) می باشد. جامعه آماری مدیران ارشد شرکت نساجی حجاب شهرکرد است. در مرحله کیفی با استفاده از نمونه گیری هدفمند از 10 خبره صنعت پوشاک شهرکرد بهره برده شد و با استفاده از روش تحلیل مضمون به کمک مصاحبه داده ها جمع آوری گردید و در بخش کمی با استفاده از روش بهترین- بدترین به رتبه بندی عوامل اقدام شد، در بخش کیفی دسته بندی مولفه ها در قالب سه مضمون اصلی اقتصادی، اجتماعی و محیط زیست انجام گرفت که شامل 13 مولفه افزایش سود، کاهش هزینه ها، سهم بازار، زیر ساخت های تکنولوژی و فناوری اطلاعات، رعایت اصول انسان دوستانه، حمایت مدیریت، نگرانی های زیست محیطی، تعهد اجتماعی، آموزش، عدم تولید آلودگی، سیاست های کلی مدیریت در حمایت از محیط زیست، طراحی سازگار با محیط زیست و بازیافت محصول می باشد. سپس با استفاده از روش بهترین- بدترین ، عامل زیر ساخت های تکنولوژی و فناوری اطلاعات بالاترین رتبه را کسب کرد و عامل تعهد اجتماعی پایین ترین رتبه به دست آورد. بر اساس نتایج به دست آمده، برای رسیدن به بهره ‎وری سازمانی، مدیران باید در توسعه پایدار صنعت پوشاک به عامل توسعه پایدار توجه کند.

    کلیدواژگان: پایداری، توسعه پایدار، صنعت پوشاک، شرکت حجاب، چادر مشکی
  • سید ماهسون سجادی*، نقیسه شاهرخی صفحات 74-92
    رنگ و تزیینات در هنر ایران جلوه ای خاص و مقامی ارزشمند دارد. هنرمند ایرانی در گزینش رنگ و تزیینات دقت و سلیقه ای خاص به کار برده است. بنابراین بررسی محتوای رنگی و تزیینات نگارگری ایرانی با توجه به جایگاهشان و چگونگی کاربرد آن ها در دوره های مختلف قابل ملاحظه است. پوشاک مردم ایران در اثر تهاجم فرهنگ غربی، کاملا از هویت ایرانی خود دور شده است. هدف از این پژوهش بررسی رنگ و تزیینات آثار کمال الدین بهزاد بوده و سپس چگونگی استفاده از این رنگ ها و تزیینات را در طراحی مانتو مجلسی بانوان نشان می دهد. با توجه به هدف در این پژوهش سعی شده که به این پرسش پاسخ داده شود: چگونه می توان از رنگ و تزیینات آثار کمال الدین بهزاد در طراحی مانتو مجلسی بانوان بهره گرفت؟ نتایج کلی پژوهش بیانگر آن است که بررسی آثار کمال الدین بهزاد و تحلیل رنگ و تزیینات آن نشان داد که این رنگ ها و تزیینات مفهوم نمادین داشته و در جهت منظور و مقصد خاصی به کار گرفته شده است و می توان از آن جهت هویت بخشیدن به لباس ایرانی و رقابت در بازار جهانی استفاده کرد. ماهیت این پژوهش بنیادی-کاربردی و شیوه مطالعاتی آن توصیفی-تحلیلی بوده و اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه ای گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: کمال الدین بهزاد، رنگ، تزئینات، نگاره، طراحی مانتو
  • سیاوش افراشته*، آرزو منصوری قراء، مهدی امامی قره حاجلو، پیمان ولی پور، رهام حبیبی، عقیل حاجی هاشمی، تیام حبیبی صفحات 93-125

    پایداری اصل تضمین کننده این موضوع است که اقدامات امروزه ما، دامنه گزینه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی را برای نسل های آینده محدود نمی کند. در حقیقت توسعه پایدار متعهد به حفظ محیط زیست و توجه به نیاز نسل های آینده است. صنعت نساجی و پوشاک یکی از آلوده کننده ترین صنایع جهان می باشد، از این رو در سراسر زنجیره عرضه پارچه و لباس، باید به جنبه های پایداری آن توجه ویژه ای گردد. بدین منظور، ارزیابی و بهبود اثرات اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی در هر مرحله از کل زنجیره عرضه باید مد نظر قرار گیرد. بخش صنایع نساجی و پوشاک به شدت درگیر مسایل زیستمحیطی، اجتماعی، اقتصادی است و طراحی پایدار میتواند موجب استفاده طولانیمدت و کاهش هدررفت مواد و محصولات شود. از مهم ترین یافته های این تحقیق می توان به ارتقاء آگاهی طراحان و تولیدکنندگان پوشاک درباره توسعه پایدار اشاره کرد که نقش مهمی را در کاربرد اصول توسعه پایدار در کشور دارند. یکی از راهکارهایی که در این زمینه می توان ارایه داد، استفاده بهینه از لباس به بهترین شکل ممکن است. خرید لباس هایی که از نظر کیفیت و طول عمر در سطح بالایی باشند می تواند بهترین راه حل باشد. یکی دیگر از راهکارهای این امر، بازیافت و ایجاد تغییرات جزیی در لباس هایی است که دیگر نمی خواهیم از آنها استفاده کنیم. مهمترین راهکار همزیستی با محیط زیست این است که افراد به تجارت اشتراک گذاری پوشاک روی آورند.

    کلیدواژگان: پایداری، توسعه پایدار، محیط زیست، صنعت نساجی، مد
|
  • Seyed Mahmoud Tabatabaei Hanzaei * Pages 1-16

    In today's complex market, most businesses must use modern strategies in the field of service quality to differentiate themselves from their competitors. In this research, the applied procedure and structure of the service quality improvement approach was studied and analyzed with an emphasis on technology-oriented services in the handmade carpet industry of Kashan. First, customers' perceptions and expectations of the quality of the services they receive and the relationship between the dimensions of service quality and the need for technology in this area were analyzed based on the SERVQUAL scale and using the structural equation model. The tool for collecting the field data of the research was the standard questionnaire of the SERVQUAL model, which was completed by 104 customers in the statistical population of Kashan handmade carpet customers, and with the available sampling method. The partial least square method was also used to test the research hypotheses. One of the most important findings is that technology-oriented services have a positive and significant effect on the quality of handmade carpet services by creating favorable feelings and perceptions in the minds and expectations of customers. Concrete dimensions, assurance, and responsiveness with the highest average gap, as major dimensions and the need to acquire more knowledge and awareness with a technology-oriented approach, were recommended to the production and suppliers of this producer.

    Keywords: : Kashan handmade carpet, Service Quality, New Technologies, Structural Equation Model, SERVQUAL model
  • Sahar Jami, MohammadAli Nasimi *, Shahram Salavati Pages 17-31

    This research was carried out with the aim of designing and explaining the effectiveness of social media advertising in the domestic garment industry. This research is practical in terms of purpose. The statistical population was a group of experts consisting of academic professors and prominent consultants in the field of marketing based on social networks, as well as domestic garment industry activists. The main data collection tool was in-depth and semi-structured interviews. 12 experts were selected by purposeful sampling. After conducting 9 interviews, the researcher reached theoretical saturation and the process of conducting interviews was stopped. In order to design the model, the qualitative method of Foundation Data Theory was used with MAXQDA software. A total of 123 initial concepts were extracted, after examining and putting them together and removing duplicate concepts, 40 final concepts were identified. The result of this process was the formation of 13 categories that formed the basis of the research conceptual model. In the following, the dimensions of the paradigm model include the main and central category (internal desire to explore about advertising), causal conditions (general interest in using social networks, producing attractive content, observing ethical principles, using the power of the brand to gain the trust of users), context (society's tendency to opt out of social networks), environmental variables (information and communication technology infrastructures in the country), strategic categories (electronic word-of-mouth advertising, making it possible for users to exchange opinions under the advertisement, using reliable and specialized media) Introduction became.

    Keywords: advertising, social networks, domestic clothing industry, media, grounded theory
  • Seyd Mojtaba Mousavi Zade, Shahnaz Nayebzadeh *, Seyd Hasan Hatami Nasab, Zohreh Tabatabaienasab Pages 32-54

    The clothing and textile industry has a significant contribution to global environmental pollution at every stage of the supply chain, for this reason, there is a need to move from a linear approach to a circular approach in the textile-fashion industry. The circular economy is one of the most important and challenging issues in the present era, and since the re-creation of textile products has gained special importance in the world, studies on the circular economy and the fashion industry are expanding, so current research aims to Review of the general trend and determination of research interests in the field of circular economy and fashion industry and optimal guidance of future researches in this field were done. This research is quantitative in terms of matter and practical in terms of purpose, and it is descriptive in terms of the type of data collection and uses the scientometric method for data analysis. Based on this statistical population, the number of 270 articles on circular economy and fashion industry, extracted from the Web of Science database from 2017 to 2023, have been used as input data of VOSviewer software to examine and analyze researchal production process, a knowledge map, the conceptual network and the lexical network of circular economy researches and fashion industry. The network of countries that are active in this field shows that advanced countries are leaders in the field of circular economy researches and the fashion industry and the time trend of researches shows that researches in the field of circular economy and fashion industry is increasing. This research helps the manufacturers of the clothing industry to identify the trend of changes in global markets towards the circular economy and to take steps in the direction of the circular fashion and clothing industry.

    Keywords: Circular Economy, Fashion Industry, Scientometrics, Sustainable product, Circular Fashion
  • Farhad Farhadi *, MohammadReza Fathi, Sayed Amin Seydaei Gelsefidi, Fatemeh Mohammad Yousefi Vardengani Pages 55-73

    The purpose of this research is to identify and rank the components of sustainable development of the garment industry in Shahrekord city, the current research is of applied type and it is a mixed method (qualitative and quantitative). The statistical population is the senior managers of Shahrekord Hijab textile company. In the qualitative stage, 10 experts of the garment industry of Shahrekord were used using targeted sampling, and data were collected using the thematic analysis method with the help of interviews, and in the quantitative part, the factors were ranked using the best-worst method. The qualitative classification of the components was carried out in the form of three main economic, social and environmental themes, which include 13 components of profit increase, cost reduction, market share, technology infrastructure and information technology, compliance with humanitarian principles, management support, environmental concerns, commitment Social, education, non-production of pollution, general management policies in support of the environment, environmentally friendly design and product recycling. Then, using the best-worst method, the technology and information technology infrastructure factor got the highest rank and the social commitment factor got the lowest rank. Based on the obtained results, in order to achieve organizational productivity, managers should pay attention to the sustainable development factor in the sustainable development of the clothing industry.

    Keywords: : Sustainability, sustainable development, Garment Industry, Hijab Company, black veil
  • Seyed Mahsun Sajjadi *, Nafiseh Shahrokhi Pages 74-92
    Colors and decorations in Iranian art have special and valuable effects. The Iranian artist used precision and special tastes in choosing colors and decorations. The examination of Iranian painting colors and decorations is different according to their position and application in visible periods. As a result of the invasion of western culture, the clothes of Iranian people have completely moved away from their Iranian identity. The purpose of this research was to investigate the colors and decorations of Kamaluddin Behzad's works, and then it shows how to use these colors and decorations in the design of women's gowns. According to the purpose of this research, it has been tried to answer this question: How can the colors and decorations of Kamaluddin Behzad's works be used in the design of women's gowns? The general results of the research show that the examination of Kamaluddin Behzad's works and the analysis of their colors and decorations showed that these colors and decorations have a symbolic meaning and are used for a specific purpose and destination, and can be used to give identity to Iranian clothing. and used to compete in the global market. The nature of this research is fundamental-applied and its study method is descriptive-analytical and the information is collected using library sources.
    Keywords: Kamaluddin Behzad, Color, Decorations, Painting, coat design
  • Siavash Afrashteh *, Arezoo Mansori Ghara, Mehdi Emami Ghareh Hajlo, Pieman Valipour, Roham Habibi, Aghil Haji Hashemi, Tiam Habibi Pages 93-125

    Sustainability is the key to ensuring that our actions today do not limit the range of economic, social and environmental options for future generations. In fact, sustainable development is committed to preserving the environment and paying attention to the needs of future generations. The textile and clothing industry is one of the most polluting industries in the world, so special attention should be paid to its sustainability aspects throughout the textile and clothing supply chain. For this purpose, the assessment and improvement of social, environmental and economic effects at each stage of the entire supply chain should be considered. The textile and clothing industry sector is heavily involved in environmental, social, and economic issues, and sustainable design can lead to long-term use and reduce the wastage of materials and products. One of the most important findings of this research is the improvement of the awareness of designers and clothing manufacturers of sustainable development, which plays an important role in the application of the principles of sustainable development in the country. One of the solutions that can be offered in this regard is the optimal use of clothing in the best possible way. Buying clothes that are of high quality and longevity can be the best solution. Another solution is to recycle and make minor changes to the clothes that we do not want to use anymore. The most important solution to coexist with the environment is for people to turn to the business of sharing clothes.

    Keywords: Sustainability, sustainable development, Environment, textile industry, fashion