فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 48 (پاییز 1402)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 48 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • داود شیخی*، محمود امیری، سمانه قمری صفحات 1-38

    توسعه کارآفرینی و خوداشتغالی در نواحی روستایی نیازمند فراهم بودن و ایجاد بسترهایی است که بتوانند موجب ایجاد یک اکوسیستم مطلوب و حمایت کننده توسعه کارآفرینی و موفقیت کارآفرینان شوند. بر این مبنا، پژوهش کاربردی حاضر که دارای ماهیتی آمیخته (کمی-کیفی) بوده و با روشی توصیفی-تحلیلی انجام گرفته، سعی در آسیب‏ شناسی وضع موجود توسعه کارآفرینی در نواحی روستایی شهرستان تویسرکان استان همدان دارد. گردآوری داده ‏ها در بخش نظری با بهره ‏گیری از مطالعات اسنادی و در بخش عملی مبتنی بر پیمایش میدانی با بهره ‏گیری از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه بوده است. جامعه آماری پژوهش را مسیولان توسعه ‏ای، مدیران و آگاهان محلی و متخصصان علمی در منطقه دربرمی‏گیرند که به شیوه هدفمند و روش گلوله برفی در هر دو بخش کیفی و کمی، در ابتدا، 19 نفر به عنوان گروه دلفی، شناسایی و مورد مصاحبه نیمه‏ساختارمند قرارگرفته و سپس، یافته‏ های حاصل از مصاحبه‏ ها درجهت تایید و تعمیم در قالب پرسشنامه در اختیار 35 نفر دیگر از اعضای این گروه ‏ها قرار داده شد. تجزیه وتحلیل مصاحبه ‏ها در بخش کیفی در راستای دستیابی به عوامل علی، مداخله‏ای و زمینه‏ای شکل‏ دهنده وضعیت موجود اکوسیستم کارآفرینی و راهبردهای اتخاذی فعالان اقتصادی و نتایج اقتصادی و اجتماعی شکل گرفته در سطح منطقه با بهره ‏گیری از تکنیک داده‏بنیاد و در بخش کمی با بهره‏ گیری از آزمون تحلیل مسیر صورت پذیرفت که بر این اساس یافته‏ های حاصل نشان دادند که 72 چالش و مانع در قالب مولفه ‏های اصلی ضعف در مدیریت، سیاستگذاری و برنامه‏ ریزی توسعه ‏ای (موثرترین مولفه)؛ نامناسب بودن محیط کسب وکار؛ ضعف در تامین در زیرساخت ها، خدمات و امکانات مورد نیاز؛ ضعف های بازاریابی، فروش و موانع فنی و عملی؛ موانع اجتماعی و فرهنگی؛ محدودیت های آموزشی و ترویجی؛ ضعف منابع مالی؛ ضعف در باورهای ذهنی و رفتاری روستاییان و مشتمل بر دو بعد اصلی ضعف‏ها و نارسایی ‏های مرتبط با عوامل محیطی و عوامل فردی و شخصیتی موثر بر خوداشتغالی و کارآفرینی؛ به عنوان عوامل علی بازدارنده در راستای توسعه کارآفرینی و موفقیت کارآفرینان در منطقه مورد مطالعه، اثرگذار هستند. در همین راستا، عوامل مداخله‏ای و زمینه ‏ای؛ راهبردهای اتخاذی و نتایج حاصل از عوامل علی شناسایی شده بر اکوسیستم کارآفرینی منطقه مورد مطالعه نیز شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، اکوسیستم کارآفرینی، تکنیک داده بنیاد، نواحی روستایی شهرستان تویسرکان
  • احمد حجاریان* صفحات 39-58
    مسکن در نواحی روستایی در برآوردن نیازهای اساسی انسان نقش ویژه ای دارد. با درنظرگرفتن کارکردهای متنوع مسکن روستایی، مطالعه تاثیر عوامل مختلف در نحوه تاب آوری آن دارای اهمیت است. مولفه های زیادی در آن تغییر می تواند نقش داشته باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر تبیین الگوی پارادایمی تاب آوری مسکن روستایی با تاکید بر اقتصاد روستایی است.پژوهش حاضر از نوع کیفی و به لحاظ نوع شناسی مورس «تک روشی موازی» است. در جمع آوری داده ها از روش فراترکیب استفاده شد. روش جمع آوری اطلاعات، مطالعه اسنادی و مصاحبه نیمه ساختارمند است. درجهت تحلیل داده های کیفی و کدگذاری، از نرم افزار Nvivo استفاده شد. براساس مطالعات اسنادی و استفاده از روش فراترکیب چارچوب نظری پژوهش و مدل مفهومی اولیه تاب آوری ارایه شد.مولفه های اصلی براین اساس عبارت اند از: «حکمروایی مطلوب»، «عدالت اجتماعی»، «رشد درون زا»، «حس تعلق» و «نشاط اجتماعی». همچنین درجهت تبیین مولفه های مدل مفهومی نهایی تاب آوری مسکن روستایی از روش تحلیل محتوا استفاده می شود. براساس سوالات مطرح شده در فرایند مصاحبه، 757 ارجاع ارایه شد. با بازبینی متعدد و ادغام کدها براساس تشابه در طی چندین مرحله تلخیص داده ها، 35 کد اولیه و 17 کد محوری استخراج شد. براساس مولفه های ارایه شده در مدل مفهومی، سوالات مصاحبه تدوین و پس از تلخیص داده ها، مدل مفهومی اسپیرال به عنوان مدل نهایی ارایه شد.
    کلیدواژگان: مسکن، مسکن روستایی، اقتصاد روستایی، تک روش موازی
  • مریم تحسیری، حسن ایزدی*، علی سلطانی صفحات 59-85

    کارکرد شهرهای کوچک و تحولات آن تابع عوامل مختلفی است که بایستی در برنامه ریزی شهرهای کوچک مدنظر قرار گیرد و این خود لزوم و اهمیت آینده نگاری کارکرد شهرهای کوچک در نظام سکونتگاهی را نشان می دهد. هدف اصلی این پژوهش، آینده نگاری کارکرد شهرهای کوچک در شبکه شهری ناحیه مرکزی استان فارس در افق 1410 است. این پژوهش ضمن شناسایی عوامل کلیدی موثر در کارکرد شهرهای کوچک موجود در سیستم شهری ناحیه مرکزی استان فارس، سناریو های محتمل و ممکن را در افق 10 سال آینده این محدوده ترسیم و روند کلی را آینده نگاری می کند. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش جمع آوری داده ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی، از نظر روش تحقیق تحلیلی و همچنین از نظر زمانی آینده نگر است. با توجه به ماهیت پژوهش از روش های تحلیل ساختاری و سناریونگاری در دو نرم افزار میک مک و سناریو ویزارد بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد 15 عامل کلیدی در کارکرد شهرهای کوچک موجود در محدوده مورد مطالعه تاثیرگذار است. این 15 عامل براساس تحلیل سناریونگاری به 45 آینده محتمل می انجامند. پس از تحلیل وضعیت های احتمالی 12 سناریو با بالاترین سازگاری استخراج شد که در بین آن ها وضعیت آینده کارکرد شهرهای کوچک در سیستم شهری ناحیه مرکزی استان فارس در اکثر سناریو ها بیشتر ادامه دهنده شرایط فعلی با روندی مطلوب است.

    کلیدواژگان: کارکرد شهری، سیستم شهری، شهرهای کوچک، آینده نگاری، ناحیه مرکزی استان فارس
  • گلناز درویشی، رومینا سیاح نیا*، نغمه مبرقعی صفحات 87-92

    امروزه رشد شهرنشینی، باعث تغییر در ساختار و عملکرد اکوسیستم طبیعی و سیمای سرزمین شهری شده که با به هم خوردن تعادل عرضه و تقاضای خدمات اکوسیستم همراه است و به نا امنی اکولوژیکی شهرها منجر می شود. شهرستان اصفهان، به عنوان یکی از بزرگ ترین مناطق تمرکز جمعیت در کشور، شاهد رشد سریعی بوده که به تخریب بسیاری از مناطق بکر محیط زیست پیرامون منتج شده است. در راستای افزایش امنیت اکولوژیک شهری، اقدامات حفاظتی، بازسازی و مدیریتی مختلفی انجام می شود که این پژوهش با هدف تحلیل امنیت اکولوژیک شهری با مقایسه عرضه و تقاضای خدمت اکوسیستمی ذخیره کربن در بخش مرکزی شهرستان اصفهان به عنوان شاخص امنیت اکولوژیکی پرداخته است. با بررسی وضعیت عرضه خدمت ذخیره کربن و میزان تقاضا برای این خدمت که میزان انتشار گاز کربن دی اکسید در نظر گرفته شده است، به تعیین وضعیت نرخ عرضه و تقاضای خدمت ذخیره کربن در دو دهه گذشته پرداخته شد. نتایج حاکی از آن است که در دو دهه گذشته منطقه مطالعاتی با تغییرات زیادی در کاربری و پوشش اراضی روبه رو بوده و از طرفی با افزایش تقاضا برای خدمت ذخیره کربن که از افزایش انتشار کربن دی اکسید نشات گرفته است، مناطق بیشتری از بخش مرکزی اصفهان دچار عدم تعادل در عرضه و تقاضای خدمت ذخیره کربن شده است. پیشنهاد می شود در محدوده قانونی شهر اصفهان به طراحی کریدورهای سبز پرداخته و در دهستان قهاب جنوبی نیز که به دلیل کاهش مساحت کاربری کشاورزی با پدیده بیابان زایی روبه رو بوده است، به اعمال استراتژی های کشاورزی پایدار و جلوگیری از پیشرفت این معضل پرداخته شود. براساس یافته ها و نتایج، افزایش انتشار کربن تاثیر بیشتری بر کاهش امنیت اکولوژیکی داشته است و حفظ و ارتقای کیفیت اکوسیستم شهری ممکن نیست مگر با استفاده از دانش اکولوژیک با رویکردی همچون حفظ عرضه، تقاضا و جریان خدمات اکوسیستم که از ارکان مهم توسعه پایدار است.

    کلیدواژگان: امنیت اکولوژیکی، خدمت اکوسیستم، ذخیره کربن، اصفهان
  • عیسی ابراهیم زاده، بهنام متوسلی* صفحات 93-129

    توسعه همه فعالیت های عمرانی وابسته به مصرف آب است و با توجه به محدودیت ها و چالش های موجود، تامین منابع آب پایدار با مدیریت صحیح و مطابق با اصول توسعه پایدار می تواند کمک شایانی به پیشرفت پروژه های عمرانی کند؛ بنابراین استفاده مجدد از پساب ها مخصوصا آب خاکستری به دلیل کیفیت مناسب، گزینه مناسبی است؛ ازاین رو در این تحقیق به بررسی نقش و اثرات استفاده از فاضلاب خاکستری بر توسعه عمرانی پروژه باغشهرکاریزلند یزد پرداخته شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و با رویکرد تجربی و پیمایشی بوده است. گردآوری اطلاعات تحقیق با روش اسنادی و میدانی و با ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه این تحقیق عوامل پروژه و همچنین کارشناسان و خبرگان بوده که حجم نمونه 100 نفر در نظر گرفته شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تصمیم گیری چندمعیاره و مدل BWM خطی فازی استفاده شده است. نتایج نشان داد که در بخش راه و حمل ونقل، زیرمعیار ساخت بولوار و رفوژ با وزن نهایی 0.179، در بخش ساختمان و فضاسازی، زیرمعیار ساخت ساختمان های مسکونی با وزن نهایی 0.1965 و در بخش محیط زیست و گردشگری، زیرمعیار ساخت جاذبه گردشگری با رتبه نهایی 0.2431 بیشترین تاثیرات را از فاضلاب خاکستری درجهت ساخت و توسعه عمرانی در باغشهر کاریزلند یزد برده اند؛ بنابراین با توجه به اینکه نیمی از فاضلاب شهری تولیدشده در خانه ها به آب خاکستری تبدیل می شود، بازچرخانی آب خاکستری با مدیریت صحیح و مطابق با توسعه پایدار می تواند کمک شایانی به پیشرفت عمرانی باغشهرها کند.

    کلیدواژگان: فاضلاب خاکستری، توسعه پایدار زیست محیطی، فضای سبز شهری، مدل BWM خطی فازی
  • کاظم خزائی، اسماعیل علی اکبری، هادی ویسی* صفحات 131-159

    گسترش فضایی شهری، برآیند سیطره شهرنشینی بر فضای جغرافیایی است که روند تبدیل زمین به کاربری های شهری را شامل می شود. روندهای جدید گسترش فضایی مخصوصا در نواحی کلان شهری کشورهای درحال توسعه آبستن چالش های متعدد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی است که مطالعه روند و مکانیسم آن ها از روش های مفید برای یافتن راهبرد توسعه پایدار فضایی است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی-توسعه ای است که به روش کیفی-کمی انجام شده است. در بخش کیفی با استفاده از روش تصمیم گیری گروهی دلفی، دیدگاه خبرگان در زمینه شناسایی و مقایسه دوبه دوی شاخص ها اخذ شد و در بخش کمی با بهره گیری از مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM) در نرم افزار Micmac به تجزیه وتحلیل داده ها پرداخته شده است.یافته های تحقیق نشان می دهد که به ترتیب مهاجرت های داخلی، برهم خوردن تعادل جمعیتی در پهنه سرزمینی، ناپایداری نظام سکونتگاهی، کنترل ضعیف قانونی، توزیع بی عدالتی، مهاجرت های خارجی، ناپایداری اجتماعی، فقر، نابودی شیوه زندگی روستایی، حاشیه نشینی، افزایش نرخ جرایم و بزهکاری، کنترل ضعیف اجتماعی، بارگذاری بحرانی جمعیت، مسکن نابهنجار و افت کیفیت زندگی بیشترین قدرت نفوذ و اثرگذاری را در بین چالش های مورد مطالعه دارند و به عنوان سطح اول عوامل چالش زا در آینده ناحیه کلان شهری تهران ایفای نقش خواهند کرد. نتایج بررسی چالش های ناحیه کلان شهری تهران نشان می دهد که در بین مولفه های مورد بررسی، بالاترین میزان قدرت نفوذ و اثرگذاری مربوط به مولفه مهاجرت (با قدرت نفوذ 5/107) است و این مولفه به عنوان چالش زاترین عامل در آینده ناحیه کلان شهری تهران عمل خواهد کرد و کمترین قدرت نفوذ و اثرگذاری مربوط به مولفه الحاق، ادغام و خالی از سکنه شدن روستاها (با قدرت نفوذ 8/67) است.

    کلیدواژگان: آینده اندیشی، گسترش فضایی، چالش های شهری، ناحیه کلان شهری، کلان شهر تهران
  • ملیکا زارعی، مجتبی آراسته*، خلیل حاجی پور صفحات 161-204
    بنادر و شهرهای مفصلی موجود در نواحی پسکرانه ای بنادر، همواره نقش پراهمیتی در آمایش ملی و منطقه ای و تکمیل زنجیره تامین کالا در طول تاریخ داشته اند. همزمان با رشد پرشتاب فناوری جابه جایی کالا در نیمه دوم قرن بیستم، صنعت حمل و نقل دریایی و بارگذاری و باراندازی کالا در بنادر رشد قابل توجهی یافت. همین موضوع موجب شد که توجه به مناطق پسکرانه، ساختار فضایی و آمایش منطقه ای حاصل از روابط بندر-پسکرانه در میان جغرافیدانان و برنامه ریزان منطقه ای افزایش یابد. هدف از انجام این پژوهش، فراتحلیل کمی و کیفی مقالات معتبر درباره ساختار فضایی بندر-پسکرانه از سال 1997 تا 2022 است. مقالات از پایگاه داده اسکوپوس جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار VOSviewer مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که از لحاظ تخصص و توزیع مجلات، مجله جغرافیای حمل ونقل یکی از اصلی ترین مقاصد مدنظر پژوهشگران جغرافیای فضایی بنادر است. از لحاظ مقیاس جغرافیایی مطالعات می توان گفت که اغلب پژوهش ها در این زمینه ساختار فضایی بندر-پسکرانه را در مقیاس ملی مورد بررسی قرار داده اند و تمرکز جغرافیایی پژوهش ها در حوزه جنوب شرقی آسیا است. از لحاظ گونه شناسی ساختار فضایی می توان به دو گونه تحلیل در مقالات منتخب پی برد؛ گونه اول تحلیل ریخت شناسی ساختار بندر-پسکرانه که مولفه های مورد استفاده در این نوع تحلیل شامل مولفه های عینی ساختار فضایی (کانون، کریدور و پهنه کاربری) است؛ گونه دوم تحلیل عملکردی ساختار بندر-پسکرانه که غالبا شامل مولفه های ناملموس فضا (تعامل، انتظام و قلمرو فضایی) است. از لحاظ طبقه بندی موضوعی مقالات می توان هفت محور موضوعی را شناسایی کرد که به ترتیب عبارت اند از: روابط فضایی پسکرانه-بندر-پیشکرانه؛ توسعه منطقه ای بنادر؛ بنادر درون سرزمینی و بنادر خشک؛ روابط بندر-شهر؛ اتصالات کریدور ها و بنادر؛ رقابت بنادر و مناطق پیشکرانه ؛ عملکرد بنادر. درنهایت با مرور روش ها و فنون تحلیل مورد استفاده در مقالات منتخب می توان از منظر روش شناسی چهار رویکرد اثبات گرایی، نواثبات گرایی، ارتباط گرایی و انتقادگرایی را در سیر تحول فلسفی-تاریخی مقالات منتشرشده مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: بندر، پسکرانه، آمایش منطقه ای، ساختار فضایی، مرور نظام مند
  • خدیجه موسوی، رضا ولی زاده*، حسن احمد زاده صفحات 205-231

    یکی از مهمترین مخاطراتی که همواره شهرها را تهدید می نماید، خطر وقوع زلزله است. این مخاطره با قدرت بالای تخریب ساختمان ها و زیرساخت های شهری، خسارات بسیاری را در ابعاد مالی و جانی به شهرها متحمل می کند. از این رو، به منظور افزایش ظرفیت مقابله با خطرات زلزله، افزایش تاب آوری شهری اخیرا به یک اولویت اساسی برای اکثر دولت ها تبدیل شده است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف سنجش یکپارچه آسیب پذیری مناطق ده گانه کلان شهر تبریز بر اساس ویژگی های تاب آوری و شاخص های فیزیکی مرتبط و تصمیم گیری برای تاب آوری موثر در برابر زلزله نگارش شده است. در این راستا، روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی-اکتشافی می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از تکنیک های AHP در نرم فزار Expert Choice، PROMETHEE  و تحلیل GAIA و GAIA Web و نظرات 25 نفر از خبرگان استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مناطق 9، 6 و 2 به ترتیب با امتیاز 445/0، 374/0 و 293/0 از تاب آوری زیاد، مناطق 5 و 7 به ترتیب با کسب امتیاز 196/0 و 142/0 از تاب آوری متوسط، مناطق 4، 8 و 3 به ترتیب با امتیاز 090/0-، 130/0- و 236/0- از تاب آوری کم و مناطق 10 و 1 با کسب امتیاز 468/0- و 526/0- از تاب آوری خیلی کم در برابر زلزله برخوردار می باشند. همچنین حدود 11 درصد از بافت کلان شهر تبریز در پهنه آسیب پذیری خیلی زیاد و حدود 5/13 درصد در پهنه آسیب پذیری زیاد قرار دارند. بنابراین سیاست گذاری مناسب در راستای مدیریت بحران زلزله به ویژه در استحکام سازی ساختمان ها و برنامه ریزی کاربری اراضی شهر ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تاب آوری، زلزله، کلان شهر تبریز
|
  • Davood Sheikhi *, Mahmood Amiri, Samaneh Ghamari Pages 1-38

    The development of entrepreneurship and self-employment in rural areas requires cooperation and the creation of platforms that can create a favorable and supportive ecosystem for the development of entrepreneurship and the success of entrepreneurs. On this basis; The present applied research, which has a mixed nature (quantitative-qualitative) was carried out with a descriptive-analytical method; There is an attempt to diagnose the current situation of entrepreneurship development in the rural areas of Tuysarkan, Hamadan province. The data was collected in the theoretical part using documentary studies and in the practical part based on field survey using interview and questionnaire tools. The statistical community of the research includes development officials, local managers and experts, and scientific experts in the region, who use a targeted method and snowball method in both qualitative and quantitative sections; At first, 19 people were identified as a Delphi group and subjected to semi-structured interviews, and then, the findings of the interviews were given to 35 other members of these groups for confirmation and generalization in the form of a questionnaire. became. Analyzing the interviews in the qualitative part in order to reach the causal, interventional and background factors that shape the current state of the entrepreneurial ecosystem and the strategies adopted by economic actors and the economic and social results formed at the regional level by using database technique and in a small part by using the path analysis test, it was concluded that on this basis; The results showed that 72 challenges and obstacles in the form of the main components of weakness in management, policy-making and development planning (the most effective component); the inappropriateness of the business environment; Weakness in providing needed infrastructure, services and facilities; Weaknesses of marketing, sales and technical and practical obstacles; social and cultural barriers; educational and promotional restrictions; Weakness of financial resources; Weakness in the mental and behavioral beliefs of the villagers and includes two main dimensions of weaknesses and inadequacies related to environmental factors and individual and personality factors affecting self-employment and entrepreneurship; They are effective as inhibiting factors in the direction of entrepreneurship development and the success of entrepreneurs in the study area. In this regard, intervention and background factors; Adopted strategies and the results of the identified causal factors on the entrepreneurship ecosystem of the studied area were also identified.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial ecosystem, database technique, rural areas of Tuysarkan Township
  • Ahmad Hajarian * Pages 39-58
    housing in rural areas has a special role in meeting basic human needs. Considering the diverse functions of rural housing, it is important to study the effect of various factors on its resilience. Many components can play a role in that change. The purpose of the current research is to explain the paradigm model of rural housing resilience with emphasis on the rural economy. The current research is of a qualitative type and in terms of Morse's typology, it is a "parallel single method". The meta-composite method was used in data collection. The data collection method is document study and semi-structured interview. Nvivo software was used for qualitative data analysis and coding. Based on documentary studies and the use of meta-composite method, the theoretical framework of the research and the initial conceptual model of resilience were presented. The main components are: "optimal governance", "social justice", "endogenous growth", "sense of belonging" and "social vitality". Also, content analysis method is used to explain the components of the final conceptual model of rural housing resilience. Based on the questions raised in the interview process, 757 referrals were provided. With multiple revisions and integration of codes based on similarity during several stages of data summarization, 35 primary codes and 17 core codes were extracted. Based on the components presented in the conceptual model, interview questions were formulated and after summarizing the data, the spiral conceptual model was presented as the final model.
    Keywords: Housing, Rural housing, Rural economy, single parallel method
  • Maryan Tahsiri, Hassan Izady *, Ali Soltani Pages 59-85

    The function of small towns and their development depend on various factors that should be considered in their planning. This shows the necessity and importance of futurism in the function of small towns in the settlement system. The main purpose of this research is to foresight the functions of small towns in the urban system of  Fars central area up to 2031. This study tries to identify the key factors affecting the functioning of small towns in the urban system of the Fars central area and to draw possible scenarios for the next 10 years, predicting the overall trend. This research is practical in purpose, a combination of documentary and survey methods in terms of data collection, analytical in terms of method, and futuristic in terms of time. According to the nature of the research, structural analysis and scenario analysis methods were used in MICMAC and Scenario Wizard software. The results showed that 15 key factors affect the functioning of small towns in the study area. These 15 factors lead to 45 possible futures based on scenario analysis. After analyzing the possible situations, 12 scenarios with the highest compatibility were extracted, among which the future status of small towns in the urban system of the Fars central area in most scenarios will continue the current situation with a favorable trend.

    Keywords: Urban Functions, Urban system, Small Towns, Foresighting, Fars Central Area
  • Golnaz Darvishi, Romina Sayahnia *, Naghmeh Mobarghaee Pages 87-92

    Urban development, especially in large cities, has transformed both the structure and function of natural ecosystems as well as the quality of urban lands. The disruption of the supply and demand for ecosystem services, which results in ecological insecurity, is highly related to these alterations. Isfahan City, one of the largest population concentrations in Iran, has experienced rapid growth, which has caused the eradication of various natural regions in the surrounding areas. A variety of conservation, restoration, and management initiatives are implemented to enhance urban ecological security; however, in this study, the supply and demand ratio for carbon storage service in the central part of Isfahan has been proposed as an indicator of ecological security. The supply and demand ratio of the carbon storage was determined by examining the supply status of the carbon storage as well as the demand for this service, which was considered as the amount of carbon dioxide gas emission. Accordingly, most areas of the case study have experienced an imbalance in the supply and demand ratio of the carbon storage service, with an increase in demand for carbon storage service as a result of increased carbon dioxide emissions. It is suggested to construct green corridors in this city, and due to the reduced area of agricultural lands, South Ghohab has also experienced the processes of desertification, which necessitate the implementation of sustainable agricultural practices. According to the findings, the increase in carbon emissions has had a greater impact on ecological security than the loss of green space. The quality of the urban ecosystem can only be improved by applying the knowledge of ecology, along with approaches such as maintaining ecosystem services and their supply, demand, and flow are crucial components of supporting sustainable development.

    Keywords: Ecological security, Ecosystem service, Carbon storage, Isfahan
  • Issa Ibrahimzadeh, Behnma Motavaseli * Pages 93-129

    The development of all construction activities depends on water consumption, and according to the existing limitations and challenges, providing sustainable water resources with proper management and according to the principles of sustainable development can greatly help the progress of construction projects. Therefore, reuse of waste water, especially gray water, is a suitable option for proper quality. Therefore, in this research, the role and effects of using gray wastewater on the civil development of City garden project of Yazd have been investigated. This research has been applied from the point of view of objective and with an experimental and survey approach. The collection of research information has been done with documentary and field methods and with questionnaire tools. The community of this research is the project agents and also the experts and the sample size was considered to be 100 people. Multi-criteria decision-making method and fuzzy linear BWM model were used for data analysis. The results showed that in the road and transportation sector, the sub-criterion of building boulevards and shelters with a final weight of 0.179, in the construction and space-building sector, the sub-criterion of building residential buildings with a final weight of 0.1965, and in the environment and tourism sector, the sub-criterion of building tourist attractions with a final rating of 0.2431 is the highest. The effects of gray sewage have been taken in the direction of construction and civil development in City garden Karizland, Yazd. Therefore, taking into account that half of the urban wastewater produced in the houses turns into gray water, gray water recycling with proper management and according to sustainable development can greatly contribute to the development of City garden.

    Keywords: Gray wastewater, sustainable environmental development, urban green space, fuzzy linear BWM model
  • Kazem Khazaei, Ismail Aliakbari, Hadi Veicy * Pages 131-159

    Urban spatial expansion is the result of urbanization's control over the geographical space and it represents the process of land conversion to urban uses. The new trends of spatial expansion, especially in developing countries, are pregnant with numerous social, economic and environmental challenges, and forcasting the spatial expansion challenges is one of the useful methods for finding a sustainable spatial development strategy.The current research is a type of applied-developmental research that was carried out using a qualitative-quantitative method. In the qualitative part of Delphi group decision-making method, the opinion of experts regarding the identification, summarization and comparison of two indicators has been done, and in the quantitative part, the data has been analyzed using Interpretive Structural Modeling (ISM) in Micmac software.The findings of the research show that for internal migrations, population imbalance in the territory, instability of the settlement system, weak legal control, distribution of injustice, foreign migrations, social instability, poverty, destruction of the rural way of life, marginalization, increase in crime rate and Delinquency, poor social control, critical burden of the population, abnormal housing and the decline in the quality of life have the greatest influence and will play a role as the first level of challenging factors in the future of the metropolitan area of Tehran.The results of examining the challenges of the metropolitan area of Tehran show that among the components examined in the metropolitan area of Tehran, the highest level of influence and  is related to the migration component with an influence of 107.5, and this component is the most challenging factor in the future of the metropolitan area of Tehran. will work, and the lowest power of influence and influence is related to the component of annexation, integration and depopulation of villages (with influence power of 67.8).

    Keywords: future thinking, spatial expansion, urban challenges, metropolitan area, Tehran metropolitan
  • Melika Zarei, Mojtaba Arasteh *, Khalil Hajipour Pages 161-204
    Regional transportation, especially between port-hinterland, plays an important role in the economic prosperity of the country and the efficiency of the supply chain of commudities. Due to the functional and geographical differences between the hinterlands, the impact of the performance of each port on the post-coastal regional development is different leading to the diversity of different types of spatial structure in the port areas. Due to this fact, many researchers who are working in various scientific fields focus on the analyzing the relations between ports and hinterland areas and explaining the changes occurred in the spatial structure of these areas. The purpose of this research is to systematic review of researches in this field and to classify the structure and content analysis of prominent articles during period of 1997 to 2022. All of articles downloaded from Scopus database and analyzed by VOSviewer software. A comparison of the results of this research shows that in terms of specialization and distribution of journals, “The Journal of Transport Geography” is one of the main attractive journals for the researchers of spatial geography of ports. In terms of the geographical scale of the studies, most of the researches in this field have investigated the spatial structure of port-hinterland as a national scale. In addition, the geographical areas are mostly focused on the East and Southeast Asia.In terms of spatial structure typology, two types of analysis have been proposed and used in the selected articles. The first type is morphological analysis of the port-hinterland structure. The components used in this type of analysis include the objective components of the spatial structure (center, corridor, and land use area); the second type is the functional analysis of the port-hinterland structure, in which it often includes the intangible components of space (interaction, regularity and spatial territory). The results of this research show that the set of theories of port-hinterlandcan be summarized in seven thematic axes: Relations between the hinterland, port and foreland; Regional development of ports; Dry and inland ports; Port-city interface; Connections between ports and corridors; Competition between ports and forelands; and Function of ports. Finally, by reviewing the methods and techniques used in the articles, we can find four approaches of positivism, neo-positivism, relationalism and criticism in the philosophical-historical evolution of the port-hinterlamd articles.
    Keywords: port, Hinterland, Regional Arrangement, spatial structure, systematic review
  • Khadijeh Moosavi, Reza Valizadeh *, Hassan Ahmadzadeh Pages 205-231

    One of the most important dangers that always threaten cities is the risk of an earthquake. This danger, with its high power of destruction of buildings and urban infrastructures, causes a lot of damage to cities in terms of financial and human lives. Therefore, in order to increase the capacity to deal with earthquake risks, increasing urban resilience has recently become a basic priority for most governments. Based on this, the current research was written with the aim of vulnerability integrated assessment of ten areas of Tabriz metropolis based on resilience characteristics and related physical indicators and making decisions for effective resilience against earthquakes. In this regard, the research method is applied in terms of purpose and analytical-exploratory in terms of nature. In order to analyze information, have been used AHP techniques in Expert Choice software, PROMETHEE and GAIA and GAIA Web analysis and the opinions of 25 experts. The results of the research show that areas 9, 6 and 2 have high resilience against earthquakes with scores of 0.445, 0.374 and 0.293 respectively, areas 5 and 7 have medium resilience with scores of 0.196 and 0.142 respectively, areas 4, 8 and 3 have low resilience with scores of -0.090, -0.130 and -0.236 respectively and areas 10 and 1 have very low resilience with scores of -0.468 and -0.526 respectively. Also, about 11% of the texture of Tabriz metropolis is in the zone of very high vulnerability and about 13.5% is in the zone of high vulnerability. Therefore, the research results have been able to determine the priority of measures to increase resilience for different levels by identifying vulnerable zones and regions. Therefore, appropriate policy making in the direction of earthquake crisis management is an inevitable necessity, especially in strengthening buildings and city land use planning.

    Keywords: Vulnerability, Resilience, Earthquake, Tabriz Metropolis