فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 25 (پاییز 1402)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 25 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • رقیه رحیمی سرخنی* صفحات 7-28

    از مهم ترین دغدغه های هر دانشی موضوع اصطلاح شناسی در آن است. اصطلاح شناسی، مطالعه مفاهیم تخصصی و نحوه استفاده از آن ها در یک حوزه علمی است. مساله در این پژوهش، تشویش نوشتن و به طور کلی مساله مندی نوشتن در حوزه علم باستان شناسی و هدف آن ارایه تصویری دقیق از اصطلاح شناسی دوره نوسنگی در روند گذار از مصرف غذا به تولید غذا است . این نوشتار تلاش دارد، مشکلات ناشی از تعدد و کثرت معادل ها را مورد بررسی قرار داده و پیشنهادهایی در جهت یکسانی و یکنواختی آن ها مطرح کند. برخی از واژه های تخصصی فرایند نوسنگی شدن، در پس پویایی الگوواره های باستان شناسی و در گذر از باستان شناسی تاریخی-فرهنگی به باستان شناسی فرآیندی و پس از تغییر رویکرد های آستانه ای به رویکرد های فرآیندی و بلندمدت شکل گرفته اند؛ اما باستان شناسی ایران هنوز نتوانسته با این پویایی همگام شود. تصویری که از این طریق برای کاربران علم باستان شناسی ایجاد می شود، تصویری ایستا از علم است و این نتیجه گیری را درپی دارد که علم، پدیده ای ساکن و تغییر ناپذیر است. این پژوهش با هدف نشان دادن مشکلات و کمبود هایی نوشته شده که می تواند در زمینه انتقال دانش باستان شناسی، بدون آماده سازی زبان علمی، ایجاد شود. یکی از دلایل پرداختن به این موضوع، نیاز به انتقال دانش جدید است. از آنجایی که در دوره ای مهم از پژوهش های باستان شناختی در ایران به سر می بریم که دوران گذار از رویکرد های سنتی به فرآیندی است و مطالعه فرآیند نوسنگی شدن در بسیاری از مناطق ایران در آغاز راه قرار دارد، لازم است که به مباحثی مانند اصطلاح شناسی تخصصی این دوره، پرداخته شود. این نوشتار یک مطالعه کیفی به روش توصیفی-تحلیلی است که در آن ابتدا به توصیف برخی از مفاهیم و شاخص های آن پرداخته شده  و سپس پیشنهادهایی در ایجاد و معادل سازی اصطلاحات ارایه شده است.

    کلیدواژگان: اصطلاح شناسی، نوسنگی شدن، اهلی سازی، دیدگاه تطوری
  • زهرا زیوری مادام، رحمت عباس نژادسرستی*، سید جواد حسین زاده ساداتی صفحات 29-54

    موضوع و هدف پژوهش حاضر، مقایسه روند پیچیده شدن جوامع پیش ازتاریخ در فلات مرکزی و جنوب غربی ایران در نیمه دوم هزاره پنجم پیش ازمیلاد و ارزیابی شاخصه های پیچیدگی و هم چنین، تحلیل چرایی و چگونگی وقوع آن ها است. منطقه های یادشده، دو نقطه محوری برای آغاز تحولات اجتماعی و اقتصادی در این دوره بودند که در هزاره چهارم پیش ازمیلاد نقش مهمی در مبادلات تجاری و برهم کنش های فرهنگی بین شرق و غرب فلات ایران ایفا کردند. متغیرهای فناوری و صنعتی، اصلی ترین شاخص های پیچیدگی در فلات مرکزی بودند؛ مولفه های کشاورزی و دام داری در مرتبه فرعی قرار داشتند. روند پیچیده شدن جوامع جنوب غربی ایران، در اصل بر بنیاد کشاورزی، دامپروری و منابع آبی تکیه داشت و متغیر های فناوری، صنعتی و واردات مواد اولیه نیز حایز اهمیت بودند. چگونگی پدیدارشدن فن مدیریت و تولید سفال ها در محوطه های شاخص کاوش شده در گستره ای از فلات مرکزی تا بخشی از دشت های شرقی زاگرس مرکزی و جنوبی و نیز جنوب غرب ایران را به منظور شناخت سطح پیچیدگی ها، ارزیابی و مطالعه تطبیقی گردید. داده های موجود، ازجمله شباهت سفال نخودی منقوش لایه های V-II قره تپه قمرود با محوطه های مناطق فارس (مرحله اول باکون A) و جنوب غرب ایران (شوشان متاخر I 4700-4400 پ.م.) موجب تقویت نظریه وجود ارتباطات فرهنگی بین فلات مرکزی و جنوب غرب ایران شده است. تحلیل ساختاری برهم کنش ها بین دو منطقه با رویکرد بوم شناسی فرهنگی و برمبنای پنج الگوواره شامل: همسان سازی، تخصصی کردن، همزمان سازی و خودسازماندهی، تراکم مولفه های اقتصاد جغرافیایی و تمرکز قدرت نشان داده است که برخی جوامع از نیمه دوم هزاره پنجم پیش ازمیلاد براساس این اصول پنج گانه، موجب تقویت هم دیگر شده، جوامع پیچیده را به وجود آوردند. بر پایه الگوواره های یادشده، نتایجی در چارچوب شاخصه های اقتصادی-جامعه شناختی نظیر ایجاد سامانه های تولید و توزیع، خانواده های کارآمد، هرم های قدرت و ابرنخبگان، ازبین رفتن هم رایی عمومی و نخبگان درحال گسترش حاصل گردیده است. مدارک و داده های پژوهش ازطریق مطالعات کتابخانه ای، گردآوری شده که با استفاده از برخی روش های توضیح تغییرات فرهنگی و نظریه های پیچیدگی اجتماعی-اقتصادی مورد تحلیل قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: شاخص های پیچیدگی، فلات مرکزی، جنوب غرب ایران، سفال، مدارک فن مدیریت
  • حمزه قبادی زاده، موسی سبزی*، کاظم امیدی صفحات 55-83

    مهرها اگرچه بیشتر با رویکرد تاریخ هنری موردمطالعه قرار می گیرند، اما می توانند منبع مهمی برای مطالعه وضعیت اجتماعی-اقتصادی جوامع باستانی باشند. مهر موردمطالعه در پژهش حاضر توسط یک راهنمای محلی به هنگام بازدید نگارندگان از تپه گوهرگوش واقع در روستای فتاح آباد از توابع شهرستان دلفان استان لرستان از داخل خاک های حفاری غیرمجاز در بخش جنوبی تپه یافت شده است. پیش تر از محوطه های مختلفی در میان رودان نیمه غربی و حتی مناطق مرکزی ایران مهرهایی قابل مقایسه با نقش مهر گوهرگوش از نظر سبک شناسی معرفی و مورد مطالعه قرار گرفته اند. در پژوهش پیش رو تلاش می شود با مطالعه و مقایسه سبک شناسی و شمایل نگاری مهر تپه گوهرگوش که از این پس با این عنوان آمده است، با نمونه های مشابه به پرسش هایی در ارتباط با سبک شناسی و تاریخ گذاری آن پاسخ داده شود. اصلی ترین پرسش های این پژوهش این است که مهر تپه گوهرگوش به چه دوره زمانی تعلق دارد؟ سبک آن بومی است یا متاثر از مناطق دیگر است؟ بافت و بستر تاریخی-سیاسی هم زمان با دوره زمانی احتمالی آن چه نقشی در نفوذ این مهر با این سبک در پیشکوه داشته است؟ در پاسخ با این پرسش ها فرضیه های مختلفی را می توان مطرح کرد؛ از جمله: به احتمال خاستگاه و سبک مهر مورد مطالعه آشوری است، و فرض دوم این که، خاستگاه آن بومی ولی متاثر از سبک آشوری است؛ هم چنین به احتمال تاریخ آن نیمه اول هزاره اول پیش ازمیلاد است. فرض بعدی در پاسخ به پرسش دوم است که به احتمال ظهور حکومت الیپی در سده های اولیه هزاره اول پیش ازمیلاد (به احتمال در پیشکوه)، نقش مهمی در نفوذ و گسترش سبک های هنری و سنت های سفالی منطقه ای و فرامنطقه ای در این حوزه داشته است. در ادامه این پژوهش، تمام این پرسش ها و فرضیات مورد بحث و بررسی قرار خواهند گرفت. با مطالعه مهر گوهرگوش از جنبه های مختلف، به احتمال این مهر به سبک آشورنو و بین سده های نهم تا هفتم پیش ازمیلاد است. کشف آن در تپه گوهرگوش می تواند سرنخی از روابط زاگرس مرکزی با آشور در این بازه زمانی باشد.

    کلیدواژگان: پیشکوه، الیپی، مهرهای آشوری، مهر استوانه ای، تپه گوهرگوش
  • علیرضا گودرزی* صفحات 85-103

    بیش از صد سال است که محققان با قرایت متون آشوری، به مکان یابی جای نام های ذکر شده در این کتیبه ها پرداخته اند. برخی از این جای نام ها در مرزهای شرقی قلمرو امپراتوری آشورنو و در غرب ایران قرار داشته که یکی از آن ها پادشاهی الیپی بوده است. اکثر باستان شناسان پادشاهی الیپی را در شمال پیشکوه لرستان و جنوب کرمانشاه مکان یابی کرده اند، اما طی دهه های اخیر، بعد از انتساب «سفال نوع لرستان» به اقوام الیپی توسط «لوییس لوین» و بعد از آن به وسیله «یانا مدودسکایا»، محققان به تحلیل یافته های فرهنگی، ازجمله این نوع سفال در قالب پادشاهی مورد بحث پرداخته اند. دلیل انتساب سفال نوع لرستان به اقوام الیپی توسط باستان شناسان، هم زمانی و پراکنش این نوع سفال در محدوده و قلمرو درنظر گرفته شده برای پادشاهی الیپی است. پژوهش حاضر درپی این است که با استفاده از رویکرد نظری «باستان شناسی تاریخی» که به تفسیر اطلاعات متون تاریخی در بستر داده های باستان شناختی اتکا دارد، تحلیلی دقیق و همه جانبه از این موضوع ارایه دهد. اما پرسش این جاست که می توان با بهره گیری از متون آشوری و مکان یابی احتمالی یک پادشاهی، یک گونه سفالی را به آن فرهنگ نسبت داد؟ پژوهش حاضر درپی این است که با تحلیل همه جانبه مدارک تاریخی و یافته های باستان شناسی، نتیجه گیری منطقی در باب فرضیه مطرح شده ارایه دهد. نتایج این مطالعه نشان دادند که با توجه به داده های کنونی، انتساب یافته های باستان شناسی نیمه نخست هزاره اول پیش ازمیلاد پیشکوه لرستان، همانند سفال نوع لرستان به پادشاهی الیپی، قابل قبول نیست؛ درواقع، این انتساب باید در حد یک فرضیه مطرح شود، و مبنا قراردادن آن برای تحلیل یافته های محوطه ها سبب گمراهی و نتایج نادرست خواهد بود، چراکه از یک سو مدارک قطعی تاریخی برای مکان گزینی دقیق پادشاهی الیپی در پیشکوه لرستان وجود ندارد؛ و ازسوی دیگر، الگوی زیست مبنی بر کوچ نشینی در این منطقه، امکان تطبیق محدوده پراکنش داده های باستان شناسی همانند سفال نوع لرستان را با اطلاعات تاریخی موجود در متون آشوری نمی دهد.

    کلیدواژگان: پیشکوه، هزاره اول پیش ازمیلاد، سفال نوع لرستان، پادشاهی الیپی، باستان شناسی تاریخی
  • یوسف مرادی* صفحات 105-136

    پل بیستون، برروی رودخانه دینورآب واقع در حاشیه شرقی شهر کنونی بیستون، یکی از پروژه های زیربنایی اواخر دوره ساسانی است که همانند دیگر بناهای این دوره در بیستون، ساخت آن هرگز به اتمام و بهره برداری نرسید. در دوره اسلامی حکومت محلی حسنویه ضمن گسترش پل به تکمیل ساخت آن اقدام کردند. به دلیل رفت وآمدهای زیاد، گذشت زمان و حوادث غیرمترقبه ای چون زلزله و سیل در ادوار سپسین (سلجوقی تا پهلوی اول) بخش هایی از پل تخریب و سپس بازسازی و یا مرمت شده است. برای تامین مصالح بخش های بازسازی و مرمت شده، کارگاه های تولید مصالح ساختمانی را به فاصله کمی در ضلع شمال شرقی پل ایجاد کرده اند. در این بخش، پشته کم ارتفاعی به درازای 50 متر درراستای شمالی-جنوبی و پهنای 40 متر در راستای شرقی-غربی برروی یکی از پادگانه های آبرفتی ساحل رودخانه وجود دارد که نگارنده بخشی از آن را در سال 1381ه‍.ش. کاوش کرد. در نتیجه این کاوش چهار لایه تاریخی-فرهنگی شناسایی شد. متاخرترین لایه (لایه I) دربردارنده بقایایی از زندگی کوچ نشینان فصلی دوره قاجار است که بخشی از سال را در این قسمت از محوطه می گذرانده اند. در لایه II بخشی از یک گورستان متعلق به دوره قاجار شناسایی شد. در زیر گورستان و در لایه III کوره های آجرپزی و آهک پزی از دوره های ایلخانی و قاجار به دست آمد. در لایه IV کارگاه سنگ تراشی از دوره ساسانی/حسنویه قرار دارد. این پژوهش بر آن است تا با به کارگیری روش های تحقیق تاریخی و توصیفی-تحلیلی ابتدا به توصیف دقیق یافته های هر لایه تاریخی-فرهنگی بپردازد و سپس برمبنای شواهد باستان شناختی و آزمایش های سن سنجی به روش ترمولومینسانس زمان شکل گیری آن ها را تعیین کند؛ هم چنین تلاش خواهد شد تا برمبنای ویژگی های نقشه و ساختار معماری هر یک از کوره های مکشوف از پشته موردبحث، فرآیند و نحوه تولید آجر و آهک را در هر یک از این کوره ها توضیح دهد. افزون بر آن، فرآیند تهیه بلوک های سنگی تراش خورده در کارگاه سنگ تراشی شرح داده خواهد شد.

    کلیدواژگان: پل بیستون، تاریخ گذاری، کارگاه سنگ تراشی، کوره آجرپزی، کوره آهک پزی، گورستان
  • فائقه فردی زاده، سارا سقایی، میثم شهسواری*، عباس نوروزی صفحات 137-163

    یکی از مهم ترین بنادر تجاری ایران در سد ه های میانی دوران اسلامی، هرمز قدیم بوده است. این بندر در سده های اولیه تا میانی هجری قمری در ولایت جیرفت قرار داشته است. در سده پنجم هجری قمری، و پس از افول رونق تجاری بندر سیراف، بندر هرمز، یکی از مهم ترین و فعال ترین مراکز بازرگانی دریایی ایران در حاشیه شمالی خلیج فارس و دریای عمان به شمار می رفت و با اکثر مراکز اقتصادی، بازرگانی و صنعتی مهم دنیای قدیم در ارتباط بود. در اواخر سده هفتم هجری قمری در پی درگیری های محلی و ناامنی منطقه، استقرار هرمز از ساحل، به جزیره ای در مقابل آن به نام «جرون» منتقل شد. طبق آن چه در متون تاریخی آمده است، پس از این جابه جایی، بندرگاه ساحلی را «هرمز کهنه» و بندرگاه واقع در جزیره را «هرمز نو» نامیدند. مهم ترین دوره رونق استقرار هرمز قدیم سده های پنجم تا اواخر سده هفتم هجری قمری، بوده است. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و مکان یابی «هرمز قدیم» بر پایه شواهد باستان شناسی و منابع تاریخی است و پژوهش بر پایه این پرسش شکل گرفته که براساس داده های باستان شناسی و منابع تاریخی، بندرگاه هرمز قدیم در کجا واقع بوده است؟ بدین منظور، اطلاعات اولیه به دو شیوه میدانی و اسنادی گردآوری شده است. بر پایه متون تاریخی، موقعیت هرمز کهنه در محدوده شهرستان میناب امروزی قابل ردیابی است، این درحالی است که امروزه شهر یا محوطه باستانی با نام هرمز قدیم در سواحل این شهرستان وجود ندارد. ازسوی دیگر، طبق منابع مکتوب، هرموز قدیم ساختار یکپارچه ای نداشته و محل بندرگاه و محل استراحت و اقامت بازرگانان در یک محل واقع نبوده و با هم فاصله داشته اند. این پژوهش درنهایت به این نتیجه رسیده است که براساس بررسی های باستان شناسی صورت گرفته در شهرستان میناب، محوطه «چخا» در کنار خور چخا، بقایای بندرگاه هرمز قدیم بوده است.

    کلیدواژگان: هرموز قدیم، محوطه چخا، میناب، بررسی باستان شناسی
  • فخرالدین محمدیان، سید رسول موسوی حاجی*، احمد صالحی کاخکی صفحات 165-191

    بناهای آرامگاهی یکی از مهم ترین گونه های معماری اسلامی هستند. مطالعه این گونه بنا در بستر جغرافیایی، درک و شناخت معناداری را از این آثار پیش روی ما قرار می دهد. منطقه وسیع طبس، باوجود دارا بودن ظرفیتی غنی از آثار تاریخی و فرهنگی فاخر و به دلیل مهجور بودن و شرایط سخت جغرافیایی، مورد کم توجهی مسیولان و باستان شناسان قرار دارد. در بررسی باستان شناختی بخش جوخواه طبس که در سال 1394ه‍.ش. انجام گرفت، بناهای متعددی ازجمله یک آرامگاه منفرد شناسایی شده که تاکنون مورد پژوهش قرار نگرفته است. در این پژوهش شیوه ساخت بنا با توجه به نحوه گنبدزنی، اجرای تاق ، نوع مصالح و نوع تزیینات به کار رفته، موردتوجه قرار گرفته است. تحقیق حاضر براساس هدف از نوع توصیفی-تحلیلی و ماهیت آن براساس رهیافت های تاریخی است. در این پژوهش روش یافته اندوزی ها بر پایه مطالعات میدانی و استناد به منابع کتابخانه ای انجام شده است. این پژوهش تلاش دارد، با تکیه بر یافته های باستان شناسی، مطالعات تطبیقی و هم چنین استناد به منابع مکتوب دوران اسلامی، به واکاوی هویت و تاریخ ساخت آرامگاه جوخواه طبس بپردازد. برآیند مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که الگوی ساخت این مقبره برگرفته از طرح مربع شکل، مانند بسیاری بناهای آرامگاهی در خراسان بزرگ طی سده های اولیه دوران اسلامی است. اگرچه با مقایسه داده های فرهنگی و عناصر ساخت مایه بنا با سایر آثار مشابه، می توان تاریخ ساخت آن را به اواخر سده ششم تا اوایل سده هفتم هجری قمری نسبت داد.

    کلیدواژگان: آرامگاه، معماری، هویت تاریخی، دوره میانی اسلامی، جوخواه طبس
  • محمدابراهیم زارعی*، اسماعیل شراهی صفحات 193-217

    بناهای آرامگاهی یکی از مهم ترین گونه های معماری اسلامی هستند. مطالعه این گونه بنا در بستر جغرافیایی، درک و شناخت معناداری را از این آثار پیش روی ما قرار می دهد. منطقه وسیع طبس، باوجود دارا بودن ظرفیتی غنی از آثار تاریخی و فرهنگی فاخر و به دلیل مهجور بودن و شرایط سخت جغرافیایی، مورد کم توجهی مسیولان و باستان شناسان قرار دارد. در بررسی باستان شناختی بخش جوخواه طبس که در سال 1394ه‍.ش. انجام گرفت، بناهای متعددی ازجمله یک آرامگاه منفرد شناسایی شده که تاکنون مورد پژوهش قرار نگرفته است. در این پژوهش شیوه ساخت بنا با توجه به نحوه گنبدزنی، اجرای تاق ، نوع مصالح و نوع تزیینات به کار رفته، موردتوجه قرار گرفته است. تحقیق حاضر براساس هدف از نوع توصیفی-تحلیلی و ماهیت آن براساس رهیافت های تاریخی است. در این پژوهش روش یافته اندوزی ها بر پایه مطالعات میدانی و استناد به منابع کتابخانه ای انجام شده است. این پژوهش تلاش دارد، با تکیه بر یافته های باستان شناسی، مطالعات تطبیقی و هم چنین استناد به منابع مکتوب دوران اسلامی، به واکاوی هویت و تاریخ ساخت آرامگاه جوخواه طبس بپردازد. برآیند مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که الگوی ساخت این مقبره برگرفته از طرح مربع شکل، مانند بسیاری بناهای آرامگاهی در خراسان بزرگ طی سده های اولیه دوران اسلامی است. اگرچه با مقایسه داده های فرهنگی و عناصر ساخت مایه بنا با سایر آثار مشابه، می توان تاریخ ساخت آن را به اواخر سده ششم تا اوایل سده هفتم هجری قمری نسبت داد.

    کلیدواژگان: خانقاه، زاویه، کرج ابودلف، آستانه شازند، تصوف
  • فرزاد فیضی، حبیب شهبازی شیران*، کریم حاجی زاده صفحات 219-248

    مطالعه آثار معماری به صورت انفرادی و بدون درنظر گرفتن لایه های متنی و دگرگونی های بافتاری موثر بر آن، یکی از کمبودهای این حوزه است. در این پژوهش تلاش می شود تا با تحلیلی گفتمانی و با استفاده از داده های تاریخی و باستان شناسی به روابط بینامتنی مجموعه های معماری و شهرسازی تبریز دوره ایلخانی در دو سطح خرد (شهر تبریز) و کلان (منطقه ای و بین المللی) پرداخته شود تا از این طریق تحولات و معناهای ضمنی لایه های متنی (مجموعه های معماری و شهرسازی) آشکار گردد. مساله پژوهش این است که روابط بینامتنی آثار مذکور ازمنظر نشانه شناسی لایه ای به چه صورتی بوده و نظام های نشانه ای چگونه در لایه ها متجلی شده اند؟ این پژوهش از گونه پژوهش های کیفی است و با رویکرد توصیفی-تحلیلی به مطالعه داده ها پرداخته است. یافته ها نشان می دهد به کارگیری خوانش بینامتنی نشانه شناسی لایه ای منجر به درک لایه های پنهان معنا در آثار معماری می شود و در مطالعه اثر پارادایم های گسترده تری را درگیر می نماید. در روابط بینامتنی لایه های مختلف معماری و شهرسازی تبریز عهد ایلخانی در سطوح خرد و کلان، رمزگان هایی مانند عناصر اصلی ارکان حکومت، ازجمله: قدرت سیاسی، قدرت فرهنگی-مذهبی و قدرت اقتصادی، با زیررمزگان هایی چون: رویکردهای ایرانشهری، مذاهب مختلف و تجارت داخلی و خارجی که متناسب با تغییرات بافتی لایه ها (زمانی، مکانی، و فرهنگی-اجتماعی) هستند، وارد رابطه هم نشینی و جانشینی شده و به نشانگی بدل گشته اند.

    کلیدواژگان: دوره ایلخانی، تبریز، نشانه شناسی لایه ای، روابط بینامتنی، رمزگان
  • عباسعلی احمدی* صفحات 249-281

    در این پژوهش، سنگ قبرهای دوران اسلامی منطقه «برخوار» واقع در شمال اصفهان با هدف شناخت و طبقه بندی انواع گونه ها، به منظور پاسخ به پرسش های ذیل، به شیوه توصیفی-تحلیلی و با رویکردی گونه شناختی موردمطالعه قرار گرفته است. 1- از منظر ریختی، کدام گونه های سنگ قبور منقوش و کتیبه دار در برخوار وجود داشته است؟ 2- خصیصه های ساختاری و زمانی این گونه ها در مقایسه با یک دیگر و در مقایسه با گونه های رایج در دیگر مناطق، کدام موارد است؟ 3-کمیت و نحوه پراکنش گونه های سنگ قبر در سکونتگاه های منطقه، به چه شکل بوده و حاوی چه اطلاعاتی است؟ براساس نتایج حاصل از این پژوهش، 404 سنگ قبر در آبادی های و محوطه های باستانی برخوار شناسایی شد. این سنگ های قبور به دوره های صفوی تا قاجار تعلق داشته و شامل 5 گونه، 7 زیرگونه اصلی و 29 زیرگونه فرعی است. اگرچه نحوه قرارگیری در این گونه شناسی مدنظر بوده است، با این وجود ساختار شکلی، مهم ترین ملاک این تقسیم بندی بوده و در مراتب بعد معیارهایی هم چون شیوه های ترکیب بندی آرایه ها، جنس و چگونگی ابعاد و احجام موردتوجه بوده است. گونه های اصلی شامل: عمودی ورقه ای، صندوقی، کتابی (شامل 4 زیرگونه اصلی)، محرابی (شامل 3 زیرگونه اصلی) و مطبق بوده و با نمونه های به دست آمده از دیگر مناطق ایران مطابقت دارد. به ترتیب، گونه های بالین دار، کتابی بزرگ، محرابی تیزه دار و صندوقی، رایج ترین گونه ها بوده و دو گونه محرابی هلالی و مطبق، کمترین میزان کاربرد را داشته اند. گونه صندوقی رایج ترین گونه دوره صفوی و گونه بالین دار و کتابی بزرگ، رایج ترین گونه های دوره قاجار بوده است. با توجه به نتایج حاصل شده مابین گونه های شناسایی شده و شرایط زمانی، جغرافیایی و مکانی سکونت گاه های منطقه، ارتباطات تنگاتنگی دیده می شود. گونه های عمودی بیشتر در مناطق کوهستانی و گونه های افقی در مناطق پست منطقه رواج داشته است.

    کلیدواژگان: سنگ قبر، گونه شناسی، سنگ تراشی، برخوار، اصفهان
  • علی نعمتی آبکنار، حسن کریمیان*، محمداسماعیل اسماعیلی جلودار صفحات 283-316

    با وجود اهمیت تحولات تاریخی و اجتماعی روی داده در نیمه نخست عصر قاجار، کمتر پژوهش مستقلی درخصوص سیاست های عمرانی و تاریخ معماری این دوره (1210 تا 1264 ه‍.ق.) به انجام رسیده است. پژوهش حاضر بر آن است تا با اتکا بر شواهد معماری و منابع مکتوب، عوامل موثر بر سیاست های حکام قاجار در امر توسعه و نوسازی در بازه زمانی نیمه نخست عصر قاجار را مشخص سازد. با توجه به عدم اشاره به جزییات بسیاری از اقدامات عمرانی در منابع تاریخی مربوط به نیمه اول این دوره، این پژوهش بر این فرضیه استوار است که با بررسی نوع و کمیت آثار معماری احداث شده در این دوره، می توان راهبردهای فرمانروایان این سلسله در انجام امور عمرانی و زیربنایی در قسمت های مختلف کشور را مورد تحلیل و بازسازی قرار داد. در نتیجه پژوهش مشخص می گردد که عواملی نظیر مشروعیت بخشی به دولت قاجار ازطریق جلب نظر و اخذ پشتیبانی علما و روحانیون، الزامات نظامی و دفاعی، رقابت ها و گرایش های عمرانی متفاوت شاهزادگان ارشد قاجار، قدرت گیری طبقه علما و تجار و هم چنین اعتقادات مذهبی شخصی حکام قاجار را می توان از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در این زمینه قلمداد کرد. درنهایت با توجه به شواهد معماری و فهرست ابنیه ساخته شده یا مرمت شده در این دوران، اهمیت و اولویت ساخت ابنیه حاکمیتی و نظامی در عصر «آقامحمدشاه قاجار» و بناهای با کارکرد مذهبی و تشریفاتی در سیاست های عمرانی عصر «فتحعلی شاه قاجار» در مقایسه با سایر عوامل موثر، کاملا مشهود و بارز است؛ این در حالی است که تحولات سیاسی و اجتماعی رخ داده در عصر محمدشاه قاجار منجر به شکل گیری تغییر جهتی کلی در سیاست های حکمرانان عصر قاجار و توجه بیشتر به احداث بناهای عام المنفعه، تجاری و خدماتی گردید.

    کلیدواژگان: ایران، عصر قاجار، معماری، شهرسازی، راهبردهای عمرانی
  • حسین راعی*، محسن بیگلری صفحات 317-338

    مزرعه نصرت آباد در سال 1264ه‍.ق. توسط «آقامیرزا نصرالله صدرالممالک» در پیرامون قم احداث شد و بر دو اولاد ذکورش وقف شد. این مزرعه تا دوره پهلوی فعال بود و پس از آن، بقایای مزرعه به نام «قلعه صدری» در سال 1380ه‍.ش. با شماره 4868 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. از این مزرعه اسناد مکتوبی ازقبیل نقشه تاریخی و وقف نامه مربوط به سال 1270ه‍.ق. وجود دارد. در اسناد یادشده به اطلاعات مفیدی درباره ویژگی های مزرعه و کیفیاتی از قبیل چرایی ساخت، فرآیند شکل گیری، عناصر کالبدی متعدد و محصولات باغی و زراعی اشاره شده است. مساله تحقیق آشنایی اندک جوامع با موضوع «معماری مزرعه» و هم چنین احتمال احیاء مزرعه نصرت آباد و قلعه صدری در آینده براساس خوانش نادرست ویژگی های آن است. هدف از این پژوهش معرفی یک مزرعه قاجاری است و برای نیل به آن دو پرسش مطرح می شود: مزرعه نصرت آباد دارای چه ویژگی های کالبدی و کارکردی است؟ نقش این ویژگی ها در حیات مزرعه نصرت آباد چه بوده است؟ این تحقیق سعی می کند به دلیل ماهیت تاریخی مزرعه با رویکرد تفسیرگرایی و راهبرد تفسیری تاریخی به موضوع نزدیک شود و از سه قالب اصلی سندپژوهی، مصاحبه و مطالعات میدانی استفاده می کند. بررسی ها نشان می دهند که مزرعه نصرت آباد دارای دو ویژگی کالبدی و کارکردی و نظام های زیرمجموعه آن ها بوده است. تعیین موقعیت، شکل گیری عناصرکالبدی و شیوه های پایش مزرعه مربوط به ویژگی های کالبدی آن است و ویژگی کارکردی مزرعه نصرت آباد نیز به نوع محصولات زراعی، هرم اجتماعی و موضوعات فرهنگی مرتبط اشاره می کند. معماری و انشاء مزرعه نصرت آباد محصول امتزاج ویژگی های کالبدی و کارکردی درطول زمان بوده است و صدرالممالک توانست با این اقدامات از مزرعه صیانت کرده و آن را به متولیان و ناظران کنونی بسپارد.

    کلیدواژگان: مزرعه نصرت آباد، قلعه صدری، میراث کشاورزی، قم
  • داود میرزایی* صفحات 339-360

    ادب فارسی سرشار از اسطوره های نابی است که از کنه ذات انسانی سرچشمه می گیرد، لذا برای شناخت دقیق تر تمدن بشری نیاز است تا اسطوره های ایرانی درکنار اسطوره های دیگری شناخته شوند که امروزه صبغه جهانی یافته اند. به همین دلیل اسطوره جمشید (که تا زمان پادشاهی فریدون را دربر می گیرد) به عنوان اسطوره الگوی ایرانی در گستره ادبیات فارسی مورد بررسی قرار گرفته، و با معادل های مصری و هندی آن مقایسه شده است. شیوه روایی اسطوره جمشید از جهات بسیاری با روایت اسطوره ازیریس به گونه ای کم نظیر مشابه است. هم چنین معادل روایی آن را در اسطوره های هندی به صورت پراکنده در ستیز «ایندرا» با «وریتره» و «تریته آپتیه» با «ویشورپه» می توان یافت، اما از آنجایی که می توان معادل هندی را تا حدی هم ریشه با معادل ایرانی اش دانست، در بحث حاضر بیشتر برای تکمیل اسطور ه ایرانی آورده و سعی شده است تا به جای تطبیق روایتی صرف، به وجوه شکل گیری این اساطیر با محوریت اسطوره ایرانی، از منظر رویکرد اسطوره شناسی طبیعت شناختی نگاهی افکنده شود. مهم‎ترین پرسش هایی که این پژوهش سعی دارد بدان‎ها پاسخ دهد بدین قرار است: 1. چگونه سه اسطوره‎ با بن‎مایه‎ های مشابه در سه تمدن بزرگ و دور از هم یعنی هند و ایران و مصر پدید می‎آیند؟ 2. منشا بیرونی و درونی آن ها کجاست؟ 3. نقش طبیعت در ساخت این اسطوره‎ ها چیست؟ بر این اساس با درنظر گرفتن عناصر طبیعت و خاصه پدیده های کیهانی، این اساطیر در سه بخش آب، خورشید، و آب و روشنایی مورد بررسی قرار گرفته اند تا وجوه اشتراک شکل گیری آن ها به خوبی آشکار شود. و اما نتایج این پژوهش را می‎توان در دو مورد خلاصه کرد؛ نخست، منشا خارجی تمام این اسطوره ها را می‎توان تا حد زیادی مربوط به چرخه های موجود در طبیعت دانست و دیگر، قایل به شباهت بین ذهن اسطوره‎ ساز انسان‎های گذشته و ذهن شاعرانه به عنوان عامل درونی ایجاد اسطوره‎ ها شد.

    کلیدواژگان: جمشید، فریدون، ازیریس، ایندرا، اسطوره شناسی طبیعت شناختی
  • ساشا ریاحی مقدم، محمدحسن طالبیان*، اصغر محمدمرادی صفحات 361-388

    مدیریت میراث معماری امروزه با توجه به گستردگی آثار، محدودیت منابع مالی، تهدیدهای ناشی از توسعه و تغییر در مفاهیم و ارزش های اجتماعی، همواره با چالش های فراوانی روبه روست؛ بر این اساس وجود اصولی جامع برای مدیریت یکپارچه و اولویت بندی حفاظت ضروری است. اغلب کشورهای توسعه یافته یا درحال توسعه منطقه در زمینه طبقه بندی آثار میراث فرهنگی غیرمنقول به عنوان ابزاری برای مدیریت و حفاظت به چارچوبی منطقی دست یافته اند، ولی در ایران تاکنون سیاست و رویکردی مستقل در این زمینه ارایه نشده است. این پژوهش سعی دارد ازطریق بازخوانی قوانین اساسی، دستورالعمل های ملی و تجربیات کشورهای حوزه مشترک فرهنگی ایران در شرق و آسیای مرکزی، مفاهیم نظری در زمینه نظام طبقه بندی را توسعه دهد. پرسش اساسی، انواع رویکردها، مراتب طبقه بندی و چگونگی ارزیابی آثار در فرآیند تصمیم گیری کشورهای منطقه است. با توجه به ماهیت موضوع، رویکرد پژوهش کیفی است و با روش مطالعه اسنادی و سندپژوهی، ابتدا سیاست ها و اقدامات، بررسی و نظم دهی شده اند و سپس تحلیل محتوا به صورت توصیفی- تفسیری و تطبیقی انجام گرفته است. براساس یافته های پژوهش، دستیابی به سازوکاری مناسب در زمینه اولویت بندی سطح حفاظت برای اجرای سیاست های یکپارچه به منظور آگاهی بخشی جوامع محلی و مشارکت اقتصادی، احترام به حقوق مالکین خصوصی و تسهیل در تصمیم گیری های آینده از اساسی ترین اهداف طبقه بندی بوده است. طبقه بندی میراث معماری در نمونه های موردی با رویکردی مدیریتی-حفاظتی در یک سامانه مشخص صورت می گیرد. در این فرآیند پس از شناسایی جامع و لیست برداری آثار، براساس معیارهای اهمیت فرهنگی، تاریخی، معماری، ارزش های برجسته و منحصربه فرد بودن، اصالت و یکپارچگی، ویژگی های زیبایی شناختی و درمعرض خطر بودن، توسط شورای مشورتی با حضور مسیولین، متولیان، متخصصان، مالکین و جوامع ذی نفع، ارزیابی و سطح آن ها تعیین می شود. در این کشورها، طبقه بندی، به عنوان ابزاری برای تبیین شیوه مدیریت و سطح حفاظتی آثار درنظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: میراث معماری، طبقه بندی، مدیریت میراث، حفاظت، آسیا
  • سارا دادپور*، ساجده خراباتی، مژده رحیمی صفحات 389-416

    خطر فرسودگی و تخریب مسکن ارزشمند سنتی در بافت های تاریخی روستاها را تهدید می نماید. شناسایی الگوهای معماری خانه های تاریخی و تحلیل پایداری آن ها برای حفاظت از ارزش های معماری سنتی و بهره گیری از آن ها در طرح های مسکن معاصر ضرورت دارد. این درحالی است که با وجود مطالعات متعدد در زمینه گونه شناسی خانه های سنتی و پایداری مسکن روستایی، تحلیل الگوهای معماری خانه ها کمتر دیده شده است. هم چنین تاکنون الگوهای معماری خانه های ارزشمند بافت تاریخی روستای یاسه چای استخراج و تحلیل نگردیده اند؛ لذا پرسش های اصلی پژوهش این است که، الگوهای معماری خانه های تاریخی روستای یاسه چای کدام اند؟ و اولویت الگوهای معماری به دست آمده ازلحاظ پایداری به چه صورت است؟ هدف این مطالعه نیز، شناسایی الگوهای معماری مسکن در بافت تاریخی روستای یاسه چای چهارمحال وبختیاری و اولویت بندی آن ها برمبنای پایداری است. برای نیل به هدف پژوهش، ابتدا با مرور تحقیقات و با روش تحلیل محتوای کیفی، مولفه ها، معیارها و شاخص های پایداری مسکن روستایی استخراج گردید؛ سپس، مشابهت ها و تفاوت های خانه های بافت تاریخی روستای یاسه چای از جنبه خصوصیات معماری کلان، میانی و خرد بررسی شد و برمبنای آن ها شش الگو برای خانه ها شناسایی شد. در مرحله بعد، الگوهای شناسایی شده برمبنای پایداری با روش فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) مقایسه و رتبه بندی گردیدند. الگوی معماری غالب بافت تاریخی روستا با بیشترین فراوانی، رتبه سوم پایداری را کسب نمود. با توجه به نتایج پژوهش، فراوانی بیشتر یک الگوی معماری به معنای ارجحیت آن الگو برای کاربرد در طراحی خانه های معاصر نیست؛ هم چنین آفتاب گیری، فرم و نحوه استقرار فضاهای زیستی و ایوان هایشان در طبقه اول و تعداد و کشیدگی حیاط مهم ترین خصوصیات معماری بودند که موجب تمایز الگوها از یک دیگر می شدند. برای بهبود پایداری الگوها و به کارگیری آن ها در طرح های مسکن معاصر پیشنهادهایی مانند اعطای تسهیلات مالی برای ایجاد فضاهای اقامتی در خانه های تاریخی و بررسی سازگاری ضوابط طرح هادی روستا با الگوهای معماری مسکن ارایه شده است..

    کلیدواژگان: الگوی معماری، بافت باارزش تاریخی، پایداری مسکن روستایی، دوره قاجار، فرآیند تحلیل شبکه ای
|
  • Roghayeh Rahimi Sorkhani* Pages 7-28

    Terminology is a group of specialized words and respective implications in a specific field, additionally, the consideration of such terms and their utilization. Terminology is one of the most essential aspects of any field of study. This gives an understanding of the concepts and contextual information to how you will be using those concepts. In archaeology, like all other sciences, we need to create and revise some concepts. This article proposes to establish a universal definition of the phenomenon of Domestication. Domestication is the adaptation of a plant or animal from a wild or natural state to life in close association with humans. In this research, the etymology and definitions of the phenomenon of Domestication are considered, followed by its evolution across the literature. This article defines some specialized terms of the Neolithic process in domestication, which is the driving force behind the dynamics of archaeological patterns and the transition from historical-cultural archeology to processual archaeology following the change from threshold to process and long-term formations. However, Iranian archeology has not yet kept pace with this dynamic. The picture provided for the users of archeology is a static image of science, and it is implied that science is a fixed and unchanging reality. This essay aims to demonstrate the difficulties and flaws in archaeological information transmission when scientific language is not prepared. The need to disseminate new knowledge and technology is one motivation for solving this problem. Archaeological research in Iran is now undergoing a crucial shift from traditional to processual methods. Studies of the Neolithic process are only starting in many locations, and terminology-related issues must be addressed. The result of this research is the ascertainment that adopting a universal definition of the phenomenon of Domestication is absolutely paramount in order to progress on all animal and plant-related matters.

    Keywords: Terminology, Neolithic, Domestication, Evolutionary, Process
  • Zahra Zivari-Madam, Rahmat Abbasnejad Seresti*, Javad Hoseinzadeh Sadati Pages 29-54

    The central plateau and southwestern Iran were two pivotal points to begin social and economic developments during the second half of 5th millennium BC, which played an important role in commercial exchanges and cultural interactions between the east and west of the Iranian plateau in the 4th millennium BC. Technology and industry were the main indicators of complexity in the central plateau, while in the southwestern of Iran, agriculture, animal husbandry and water resources were important in this sense. The level of complexity, the appearance of management technique, and pottery production in the key excavated sites in a range from the central plateau to a part of the eastern plains of central Zagros and the and southwest of Iran, was evaluated and studied. The structural analysis of the interactions between the two regions with a cultural ecology approach and based on five paradigms including assimilation, specialization, synchronization and self-organization, condensation of geo-economy, and concentration of power has shown that some societies during the second half of the fifth millennium BC, based on these five principles, they strengthened each other and created complex societies. We have achieved some results in the framework of economic-sociological indicators which include the creation of production and distribution systems, efficient families, pyramids of power and super elites, the destruction of public consensus and expanding elites.

    Keywords: Complexity Indicators, Central Plateau, Southwest of Iran, Pottery, Management Technique
  • Hamzeh Ghobadizadeh, Mousa Sabzi*, Kazem Omidi Pages 55-83

    Although seals are considered in more studies of art history, they can be an essential source for studying the socio-economic situation of ancient societies. The seal studied in this article was found during the Authors survey Gohargoosh Tepe with one of the local guides from the village of Fattahabad, Delfan County, Lorestan province, in the soil from looter digging part of the Tepe. Stylistically, the cylinder seals comparable to this seal were previously found in various areas in the western part and even in central Iran. This article attempts to answer questions concerning chronology and stylistics by studying and comparing the stylistics and iconography of the Gohargoosh seal with comparable samples. The other goal is to investigate the role of Ellipi in the first half of the first millennium BCE in Pish-i kuh and the potential relevance between their appearance in the region and the Assyrian seal case study in this article. By studying the Gohargoosh seal from various aspects, this seal likely belongs to the Iron Age II and from the ninth to the seventh centuries BCE, and its style is related to the Neo-Assyrian era, which can reflect the increased interaction between Iran and Mesopotamia after a dark and obscure period in the Iron Age I.

    Keywords: Pish-i Kuh, Ellipi, Assyrian Seals, Cylinder Seal, Gohargoosh Tepe
  • Alireza Gudarzi* Pages 85-103

    Scholars have been reading Assyrian texts for over a hundred years to locate the toponymys mentioned in the inscriptions. Some of these toponymys are located on the eastern borders of the territory of the new Assyrian empire in western Iran, one of which was the Ellipian kingdom. Inscriptions of the Neo Assyrian Period from Ashurnasirpal II (866 B.C) to Ashurbanipal (639 B.C.), had referring about 250 years to the Ellipian kingdom. Most archaeologists have located the Ellipian kingdom north of Pish-Koh in Luristan and south of Kermanshah. Over the last two decades, after the attribution of Genre of Luristan ware (Baba Jan III painted ware) to the kingdom of Ellipi by Louis Levine and later Yana Medvedskaya, researchers have tried to analyze the different cultural finds such as this type of ware in the context of the kingdom. The reason of researchers for attribute Genre of Luristan ware to Ellipian kingdon is the concurrence and distribution of this type of ware in the territory considered for kingdom of Ellipi. This study seeks to use the Historical archaeology approach, which relies on interpreting historical textual information in the context of archaeological data to provide an accurate and comprehensive analysis of this issue. This research indicates that attributing the archaeological findings of the early first millennium BC such as Genre of Luristan ware, to the kingdom of Ellipi is not valid. This attribution should be considered a hypothesis; basing it on analysis of findings will lead to misguidance and inaccurate results. On the one hand, there is no actual historical evidence for the exact location of the kingdom of Ellipi in the Pish-Koh of Luristan. On the other hand, according to the existence of nomadism in this region, adapting the distribution range of archaeological data such as Genre of Luristan ware with the historical information in Assyrian texts is problematic.

    Keywords: Pish-Koh, 1st Millennium B.C, Genre of Luristan Ware, Kingdom of Ellipi, Historical Archaeology.
  • Yousef Moradi* Pages 105-136

    The Bisotun bridge was built across the Dinavar Ab River, flowing on the eastern outskirts of the present-day town of Bisotun. The construction of the bridge’s substructure was initiated in the late Sasanian period, but the program was abruptly terminated, as is the case with other Sasanian projects in Bisotun. Subsequently, the Ḥasanwayhids, a local Kurdish dynasty in western Iran, completed the construction of the bridge. High traffic and natural hazards such as floods and earthquakes have inflicted damage upon the bridge in subsequent periods, i.e., from the Saljuq era to the first Pahlavi period. Consequently, governments made considerable efforts to restore or reconstruct various parts of the bridge. Workshops were established at a short distance northeast of the bridge to provide construction materials for the restoration and reconstruction of the damaged parts. To the northeast of the bridge, there exists a low mound measuring 50 m in length and 40 m in width. The mound was excavated in 2002 under the direction of the present author, revealing four distinct archaeological strata. The earliest layer (I) includes a seasonal settlement from the Qajar period. Layer II contains a cemetery from the same period. Layer III encompasses several brick and lime kilns, dating back to the Ilkhanid and Qajar periods. Layer IV yielded parts of a stone-cutting workshop from the late Sasanian/ Ḥasanwayhid period. This article aims to provide the first comprehensive description of the findings within each archaeological stratum, using historical and descriptive-analytical research methods. We will also propose a chronological framework for the excavated materials based on archaeological evidence and thermoluminescence dating analysis. Furthermore, the article will delve into the production processes of brick and lime produced in the excavated kilns. Moreover, we will provide insights into the process by which the stone blocks were produced in the stone-cutting workshop.

    Keywords: Bisotun Bridge, Stone Workshop, Brick, Lime, Kiln, Cemetery
  • Faegheh Fardizadeh, Sara Saghaee, Meysam Shshsavari*, Abbas Nowrozi Pages 137-163

    One of the most important commercial ports of Iran in the Islamic period was the old Hormoz (Hormuoz). This port was part of Jiroft area in the early to middle centuries AH. In the fifth century AH and after the decline of the commercial prosperity of Siraf port, Hromouz was one of the most important and active maritime trade centers of Iran in the northern margin of the Persian Gulf and the Sea of Oman; And was associated with most of the important economic, commercial, and industrial centers of the ancient World. At the end of the seventh century AH, following the local conflicts and insecurity in the region, the establishment of Hormoz was transferred from the coast to an island in front of it called “Joron”. According to historical texts, after this relocation, the coastal port was called “Old Hormoz” and the island was called “New Hormoz”. The most important period of prosperity was the establishment of old Hormoz from the fifth century to the end of the seventh century AH. The aim of the present study is to identify and locate “old Hormoz” based on archaeological evidence and historical sources, and the research is on the question of where the port of old Hormoz was based on archaeological data and historical sources? For this purpose, basic information has been collected in two ways: field and documentary. Based on historical texts, the location of old Hormoz in the city of Minab can be traced. While there is no ancient city or site called old Hormoz on the coast of this city. Written sources, on the other hand, do not have an organized structure in old Hormoz, and the location of the port and the residence of the merchants are not located in the same place and are far apart. Based on this, it seems that among the 36 sites of the Islamic period that have been identified in the studies of the archaeological city of Minab, the site of “Chakha” next to the estuary (gulf) of Chakha has been the remains of the old port of Hormoz.

    Keywords: Old Hormouz, Site of Chakha, Minab City, Archaeological Survey
  • Fakhredin Mohamadiyan, Seyed Rasool Mosavihaji*, Ahmad Salehi Kakhki Pages 165-191

    Tomb buildings are one of the most important types of Islamic architecture. Studying such a building in a geographical context gives us a meaningful understanding of these works. The vast region of Tabas, despite having a rich capacity of magnificent historical and cultural monuments, has been neglected by officials and archaeologists due to its desolation and difficult geographical conditions. In the archaeological study of the Jokhah section of Tabas, which was carried out in 2015, several buildings were identified, including a single tomb. So far, this building has not been the subject of detailed and methodical research on how the structure of architecture and dating is based on comparison with other mausoleum buildings, so the need for this research was provided. In this research, the construction method of the building has been considered according to the dome, the execution of the dome and the type of materials and the type of decorations used. The present research is based on a descriptive-analytical purpose and its nature is based on historical approaches. The methodology of accumulations is based on field studies and citation of library resources. This article tries to analyze the identity and date of construction of the tomb of Jokhah Tabas, based on archaeological findings, comparative studies and also citing written sources of the Islamic period. The results of studies show that the construction pattern of this tomb is derived from the square design of tomb buildings in Greater Khorasan in the early centuries of the Islamic period. However, by comparing material culture data and building elements with other similar works, the date of its construction can be attributed to the late sixth-early seventh century AH.

    Keywords: Tomb, Architecture, Historical Identity, Middle Islamic Period, Jokhah Tabas
  • MohamadEbrahim Zarei*, Esmail Sharahi Pages 193-217

    City of Karaj Abu-Dolaf is one of the important cities in Islamic period which formed in early Islamic period then got prosperity in middle centuries. Knowledge about this city was limited to written resources till three decades ago. At present, we have more information about its location and remains through enough archaeological surveys as well as study of texts. One of the most important remains of it are Khanqahs. Khanqahs were constituted as centers for teaching the bases of religious learning and the principles of the Sufi orders from the fourth century in Islamic lands. Besides the city of Karaj Abu-Dolaf had several Khanqahs, so the aim of this research is to investigate those through archaeological survey then documents and texts. This research has three questions as following: 1. what time is supposed to formation and development of Khanqahs based on written documents and historical evidence? 2. What role documents and archaeological evidence has in coincidence of Karaj place with Astaneh city? 3. What were the location of Khanqahs in spatial structure of Karaj city? The approach of this article is historical-descriptive-analytical and information was obtained via documentary and field researches. Till now, no research has done about Karaj Khanghahs and based on documents and archaeological surveies, in addition to coincidence of current location of Astaneh city with old city of Karaj Abu-Dolaf, we can state Khanghahs of Karaj city were parts of spatial structure of city and sustained its functional relations with the architectural structures and remains after city’s decline.

    Keywords: Khanqahs, Zawiah, Karaj Abu-Dolaf, Astaneh, Sufism
  • Farzad Feizi, Habib Shahbazi Shiran*, Karim Hajizadeh Pages 219-248

    One of the shortcomings of this field is the study of architectural remains individually and without considering the text layers and textural changes affecting it. This study described intertextuality connections of architectural and urbanization collections of Tabriz during the Il-khanate period in two levels: micro (Tabriz city) and macro (regional and international) through discourse analysis and using historical and archaeological data in order to reveal the evolutions and implicit semantics of text layers (architectural and urbanization collections). It is question that how intertextuality connections of the mentioned remains from point of view layer semiology have been and how have manifested semiotic systems. In this study in order to understand data is used qualitative method in the form of descriptive-analytical. Findings show that the use of intertextuality reading of layered semiology leads to the understanding of hidden layers of meaning in architectural remains and involves the effect of broader paradigms in study. In the intertextuality connections of different layers of architecture and urban planning of Tabriz in the Il-khanate era at micro and macro levels, codes such as the main elements of government, including political power, cultural-religious power and economic power, the layers (temporal, spatial, cultural-social) are entered into a syntagmatic and paradigmatic connections and have become a semiotics.

    Keywords: Il-Khanate Period, Tabriz, Layered Semiology, Intertextuality Connections, Codes
  • Abbasali Ahmadi* Pages 249-281

    In the present research, the gravestones of the Islamic period in the Borkhar region, located in the north of Isfahan have been studied with the aim of identifying and classifying the types of species, in order to answer the following questions, in a descriptive-analytical way and with a typological approach.1- From a morphological point of view, which types of carved and inscribed tombstones existed in Borkhar? 2- What are the structural and temporal characteristics of these species in comparison with each other and in comparison with common species in other regions? 3- What is the quantity and distribution of types of gravestones in the settlements of the region and what information does it contain? Based on the results of this research, 404 tombstones were identified in the settlements and ancient sites of Borkhar. This tombstone belongs to the Safavid to Qajar periods and includes 5 species, 7 main subspecies and 29 subspecies. Although the placement in this typology has been considered; Despite this, the shape structure is the most important criterion for this division, and in the next levels, criteria such as the methods of composing the arrays, the type and the manner of the dimensions and volumes have been considered. The main species include Varaghei, Sandoghi, Ketabi (including 4 main subspecies), horizontal Mehrabi (including 3 main subspecies) and Motbagh and correspond to samples obtained from other regions of Iran. The most common species are the Balindar, the Ketabi-e Bozorg, the Mehrabi-e Jonaghi and the Sandoghi, respectively, and the two types of Mehrabi-e Helali and Motbagh have the least use. The Sandoghi species was the most common species in the Safavid period and the the Balindar species and the Ketabi-e Bozorg was the most common species in the Qajar period. According to the results obtained between the identified species and the temporal, geographical and spatial conditions of the settlements in the region, close relationships can be seen. Vertical types are more prevalent in mountainous areas and horizontal types are prevalent in low and flat areas of the region.

    Keywords: Tombstone, Typology, Masonry, Borkhar, Isfahan
  • Ali Nemati Abkenar, Hassan Karimian*, MohammadEsmaeil Esmaeili Jelodar Pages 283-316

    While the Qajar era was in a recent past, little independent research has been done concerning the architecture and urban engineering of the first half of this era (1795 – 1847). The main reason behind such negligence might be that this period of Iranian architecture occurs between the golden age of architecture in Safavid Iran and the modern period in which Western architectural models infiltrated Iranian architecture and urban construction. In the present research, the aim is to identify the process of constructing architectural works and urban renovation in the first half of the Qajar period by drawing on historical evidence, written sources, and on top of that, archeological evidence. To do so, it is necessary to identify the factors that contributed to strategic policies of Qajar rulers vis-à-vis urban developments and renovations. Given that details of many civil constructions of the Qajar period are not available, this paper rests upon the assumption that archeological studies might be effectively drawn on to know the national strategy of these rulers in the development of cities. The research finds that factors, such as giving legitimacy to the Qajar government, attracting and seeking support of clergy and religious scholars, as well as attempts to achieve economic and civil development of the country for purposes of promoting the political power, played major parts in civil constructions by the Qajar dynasty. Other factors include military and defense policies, the question of succession and rivalries among senior Qajar princes, archaism of Qajar rulers, and their religious beliefs.

    Keywords: Iran, Qajar Period, Srchitecture, Urban Construction, Civil Strategies
  • Hosein Raie*, Mohsen Biglari Pages 317-338

    Nusratabad Farmstead was built in 1264 AH by Aqamirza Nasrullah Sadr al-Mamalik around Qom and was dedicated to his two male children. This farmstead was active until the Pahlavi period and after that, the remains of the farmstead called Sadri castle were registered in the list of national monuments of Iran in 2001 with the number 4868. there are written documents such as historical maps and endowments related to the year 1270 AH about this farmstead. The mentioned documents provide useful information about the characteristics of the farmstead and qualities such as why it is made, the formation process, various physical elements and agricultural products. The research problem is the low familiarity of the communities with the subject of “farmsteads architecture” and also the possibility of reviving Nusratabad and Sadri Castle in the future. The aim of this study is to introduce a Qajar farmstrad and to achieve them two questions are asked: 1. What are the physical and functional characteristics of Nusratabad Farmstead? 2. What was the role of these characteristics in the survival of Nusratabad farmstead? this study tries to approach the subject with an interpretive approach and historical interpretive strategy and uses the three main formats of document research, interviews and field studies. Studies show that Nusratabad farmstead has two physical and functional characteristics and their subsystems. Positioning, formation of physical elements and farmsteads monitoring methods are related to its physical characteristics and the functional characteristics of Nusratabad farmstead also refer to the type of crops, social pyramid and related cultural issues. The architecture of Nusratabad Farmstead have been the product of a combination of physical and functional characteristics over time and Sadr al-Mamalik was able to protect the farmstead with these measures and hand it over to the current supervisors.

    Keywords: Nusratabad Farmstead, Sadri Castle, Agricultural Heritage, Qom
  • Davoud Mirzaei* Pages 339-360

    Persian literature, either in its oral or written forms, is full of pure myths which arise from the depth of human nature. And in order to understand human civilization better it is required that Iranian myths which have gained universal form today. Therefore, Jamšid’s myth (including Freydun’s era) has been considered as Iranian paradigm-myth In Persian literature domain and has been compared to its Egyptian and Indian equivalents. Narrative style of Jamšid’s myth is significantly similar to that os Osiris’s myth. Also its narrative Equivalent could be fragmentarily found in the fight between Indra and Veritra and also between Trita Aptya and višurpe. In this study, instead of a mere narrative comparison, it has been tried to consider the formation aspect of these myths regarding the centrality of the Iranian myths and based on the nature-mythology Approach. So, these myths have been studied in three parts, namely water, the sun, and water and light with regard to elements of nature, in particular the natural phenomena so that their common formation aspects could be properly cleared.

    Keywords: Jamšid, Freydun, Osiris, Indra, Nature-Mythology, Water, The Sun, Light
  • Sasha Riahi Moghadam, MohammadHasan Talebian*, Asghar Mohammad Moradi Pages 361-388

    Today, architectural heritage management faces many challenges due to the extent of assets, limited financial resources, development threats and change in concepts and social values. Accordingly, comprehensive principles are essential for integrated management and conservation prioritization. Most developed or developing countries in the region have reached a logical framework for the classification of immovable cultural heritage as an instrument for management and conservation, But in Iran, an independent policy and approach in this field has not been presented yet. This study tries to develop theoretical concepts in the field of classification system by reviewing the constitutions, national guidelines and experiences of countries of the common cultural field of Iran in East and Central Asia. The main question is the types of approaches, Classification levels and how to evaluate the assets in the decision-making process in the countries of the region. Due to the subject, the research approach is qualitative and with the method of documentary study, first, policies and actions are reviewed and regulated and then the content analysis done by descriptive-interpretive and comparative. According to the research findings, achieve an appropriate mechanism to prioritize the level of conservation for the implementation of integrated policies in order to raise awareness of local communities and economic participation, respect the rights of private owners and facilitate future decisions, has been the main aims of classification. Architectural heritage classification in case countries is done with a Managerial- Conservative approach in a specific system. In this process, after comprehensive identification and listing, based on criteria of Cultural Significance, Historical and Architecture importance, Outstanding Values, Uniqueness, Authenticity and Integrity, Aesthetic features and at risk, by the advisory committee in the presence of government officials, experts and stakeholders, level of assets is evaluated and determined. Finally, classification is considered as a tools to explain the management approach and level of conservation.

    Keywords: Architectural Heritage, Classification, Heritage Management, Conservation, Asia
  • Sara Dadpour*, Sajede Kharabati, Mozhdeh Rahimi Pages 389-416

    The risk of deterioration and destruction threatens valuable traditional housing in the historical texture of villages. Identifying the architectural types of historical houses and analyzing their sustainability are necessary to protect traditional architectural values and use them in contemporary housing designs. While there are many studies on the typology of traditional houses and the sustainability of rural housing, the analysis of architectural types of houses has been less considered. Also, the architectural types of the valuable houses in the historical texture of Yase Chai Village have not been still extracted and analyzed. Therefore, the main research questions are, what are the architectural types of historical houses in Yase Chai Village? And what is the priority of the architectural types of historical houses in Yase Chai village regarding sustainability? This study also aims to identify the architectural types of houses in the historical texture of Yase Chai Village, Chaharmahal, and Bakhtiari Province and to prioritize them based on sustainability. The rural housing sustainability indicators were extracted to achieve the purpose of the research, first by reviewing research and using the qualitative content analysis method. Then, the similarities and differences of the houses in terms of macro-, meso-, and micro-scale characteristics were examined and based on them, six types were identified. In the next step, the identified housing types were compared and ranked based on sustainability using the analytical network process (ANP) method. The dominant architectural type of the village’s historical texture with the highest frequency has the third-highest rank for sustainability. According to the results, the greater frequency of a particular architectural type in a historical context does not necessarily indicate a preference for using that type in the construction of contemporary houses. In addition, the form and manner of establishing the living spaces and their porches on the first floor, and the number and length of the yards were the most important architectural features that distinguished the types from each other. To improve the sustainability of types and use them in contemporary housing designs, suggestions have been presented, such as granting financial facilities to create living spaces in historical houses and checking the compatibility of the rules of the village guidance [Hadi] plan with the architectural types of housing.

    Keywords: Architectural Type, Valuable Historical Texture, Sustainability of Rural Housing, Qajar Era, ANP