فهرست مطالب

خون - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1402)

فصلنامه خون
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زینب تثبیتی، مریم سادات داداشی، آزیتا چگینی، مریم زادسر صفحات 267-275
    سابقه و هدف

    بیماران بتاتالاسمی نیازمند تزریق خون منظم هستند. واکنش تب زای غیرهمولیتیک یا FNHTR شایع ترین واکنش ناشی از تزریق خون می باشد. یکی از دلایل بروز FNHTR ، آنتی بادی ضد آنتی ژن های لکوسیتی کلاس دو است. پلی مورفیسم های HLA در جوامع مختلف متفاوت بوده و می تواند در بروز و یا مقاومت به FNHTR نقش داشته باشد. در مطالعه حاضر، به بررسی ارتباط پلی مورفیسم در آلل های HLA-DR با بروز FNHTR در بیماران بتاتالاسمی با تزریق خون مکرر استان تهران پرداختیم.

    مواد و روش ها

    در مطالعه مقطعی- تحلیلی حاضر، 88 بیمار بتا تالاسمی ماژور و اینترمدیا با میانگین سنی 28/11 ± 63/38 سال و نسبت 35 مرد (8/39%) و 53 زن (2/60%) وارد مطالعه شده و جهت نتیجه بهتر، 70 بیمار تالاسمی با بروز FNHTR با 18 بیمار تالاسمی که بروز FNHTR نداشتند، مقایسه شدند. ژنوتیپ HLA-DR بیماران با روش PCR-SSP بررسی شد. مقایسه ها با آزمون کای دو و پیرسون انجام شد.

    یافته ها

    بررسی آلل های HLA-DRB1 نشان داد که آلل HLA-DRB1*11 بیشترین شیوع (7/26%) را دارد. ارتباط آماری معناداری بین آلل های HLA-DR با بروز FNHTR مشاهده نشد. اگر چه ممکن است HLA-DRB1*10 به عنوان یک مارکر ژنتیکی احتمالی در محافظت از بروز FNHTR نقش داشته باشد (049/0 =p).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، ارتباطی بین فراوانی آلل های HLA-DR با بروز واکنش FNHTR در بیماران بتاتالاسمی با تزریق خون مکرر مشاهده نشد، درخصوص HLA-DRB1*10 این ارتباط معنادار بوده و می تواند آلل محافظت کننده باشد. بررسی سطح آللی HLA کلاس II در جمعیت های بزرگ تر می تواند داده های عمیق تری را در مورد این ارتباط نشان دهند.

    کلیدواژگان: واکنش تب زای غیر همولیتیک، تزریق خون، پلی مورفیسم (ژنتیک)، HLA-DR، تالاسمی
  • ابوالحسن صفدری، اسماعیل صانعی مقدم، سهیلا خسروی، نرجس سرگلزایی، اشرف مخلصی، فهیمه حسینی، یعقوب پودینه مقدم، محدثه قدسی صفحات 276-286
    سابقه و هدف

    امروزه در سراسر جهان ارزیابی شیوع عفونت با ویروس هایHBV  و HCV به دلیل اهمیت جلوگیری از عفونت های منتقله از طریق انتقال فرآورده های خونی ضرورت دارد. در این مطالعه شیوع این دو ویروس عامل هپاتیت ویروسی را در میان اهداکنندگان خون استان سیستان و بلوچستان بررسی کردیم.

    مواد و روش ها

    این مطالعه گذشته نگر بر روی اهداکنندگان خون استان سیستان و بلوچستان و به منظور ارزیابی شیوع هپاتیت B و هپاتیت C و روند شیوع عفونت این ویروس ها، طی سال های 1390 تا 1400 انجام شد. نتایج توسط آزمون های من ویتنی و کای دو و نرم افزار 22 SPSS تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    شیوع عفونت هپاتیت B و هپاتیت C در اهداکنندگان استان سیستان و بلوچستان به ترتیب 329/0% و 05/0% بود. طی سال های 1390 تا 1400، شیوع عفونت هپاتیت B ، از 818 مورد به ازای هر صد هزار نفر در سال 1390 به 109 مورد در سال 1400 کاهش یافت. از سویی شیوع هپاتیت C، از 102 مورد به ازای هر صد هزار نفر در سال 1390 به 27 مورد در سال 1400 کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر حاکی از کاهش روند شیوع عفونت هپاتیت B و هپاتیت C طی یک دهه مورد ارزیابی در مطالعه بوده است که این موضوع می تواند نشان دهنده تاثیر شاخص های بهداشتی و برنامه های پیشگیری کننده از عفونت های هپاتیت های B و C باشد.

    کلیدواژگان: اهدای خون، هپاتیت ها، ویروس ها، عفونت ها
  • لیلا کسرائیان، نیما نادری، مهتاب فرح انگیز، حسین عبدالرحیم زاده صفحات 287-297

    سابقه و هدف:

     تزریق خون یکی از چالش های اصلی درمان بیماران ترومایی می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی تزریق خون و عوامل مرتبط با آن در بیماران ترومایی بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه گذشته نگر مقطعی بر روی 849 بیمار ترومایی که از سال 1398 تا1400 به یک مرکز تروما در شیراز مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. تعداد خون و فرآورده های خونی تزریقی در بیماران ترومایی و ارتباط آن با خصوصیات دموگرافیک، وضعیت بالینی (فشارخون، نبض، تعداد تنفس ، ضریب هوشیاری) و یافته های آزمایشگاهی و ABC score محاسبه شد. داده ها با نرم افزار آماری 23 SPSS وآزمون مجذورکای، تی تست و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.

    یافته ها:

     میانگین سنی افراد مورد مطالعه (849 بیمار)، 40/19 ± 60/38 سال بود. 687 بیمار (90/80%) مرد با نوع آسیب در 61 مورد (20/7%) ترومای نافذ بود. میانگین و (انحراف معیار) تعداد واحدهای گلبول قرمز متراکم، پلاکت و پلاسمای تازه منجمد مصرفی در هر بیمار به ترتیب، 57/4 ± 74/5 (35-0)، 87/4 ± 21/1 (81-0) و 32/4 ± 73/2 (32-0) بود. مصرف خون در بیماران ترومایی به فشار خون سیستولیک، فشار خون دیاستولیک، قند خون ، لنفوسیت، pH، بیکربنات، کمبود باز و هماتوکریت بیمار بستگی داشت. score  ABC در 113 نفر (30/13%) مثبت بود. فراوانی تزریق خون و فرآورده های خونی در بیماران باABC score  مثبت بیشتر بود (001/0 <p).

    نتیجه گیری:

     تزریق خون به پارامترهای بالینی و آزمایشگاهی بستگی دارد. شناسایی سریع بیماران با خطر تزریق خون بالا، امکان دستیابی و آماده سازی به موقع خون را فراهم می کند و پیش آگهی بیماران را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: تروما، تزریق خون، فاکتورهای خطر، شوک هموراژیک
  • وحید مرادی، اعظم رنجبر، آزاده امیدخدا، ناصر احمدبیگی صفحات 298-311
    سابقه و هدف

    علی رغم موفقیت های سلول های CAR-T در درمان بدخیمی های خونی، استفاده از منابع آلوژنیک لنفوسیت های T برای تولید این سلول ها با خطر ایجاد GvHD همراه است. سلول های CIK سلول هایی با خطر پایین GvHD می باشند؛ بنابراین سلول های CAR-CIK می توانند به عنوان جایگزینی بالقوه برای سلول های CAR-T مورد ارزیابی قرار گیرند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، پس از جداسازی و کشت سلول های تک هسته ای خون محیطی دو اهداکننده سالم، سلول های T و CIK با استفاده از وکتور لنتی ویروسی حاوی ژن CD19 CAR ترانسداکت شدند. در روز شانزدهم کشت برای مقایسه کشندگی سلول های CAR-T و CAR-CIK از هم کشتی این سلول ها با سلول های هدف CD19+ K562 استفاده شد و میزان مرگ در بین سلول های هدف با استفاده از کیت سنجش لاکتات دهیدروژناز اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار  Graph Pad Prism ورژن 8 و تجزیه و تحلیل  Student T-test و Anova و پست هاک Tukey استفاده شد و 05/0 <p معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در هر دو گروه سلول  های CAR-T و CAR-CIK گیرنده CAR موجب افزایش معنادار کشندگی سلول ها شد؛ به طوری که تفاوت معناداری بین قدرت کشندگی سلول های CAR-T (7/1 ± 8/67%) و CAR-CIK (8/1 ± 1/65%) مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    سلول های CAR-CIK در محیط in vitro کشندگی مناسبی را از خود بروز می دهند لذا می توانند به عنوان جایگزینی برای سلول های CAR-T مطرح باشند. با این حال مطالعه های بیشتری جهت مقایسه سایر ابعاد موثر در عملکرد این دو سلول مورد نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: Chimeric Antigen Receptor، سلول های T، سلول های کشنده القا شده با سیتوکین، بیماری پیوند علیه میزبان
  • محمد فلاح تفتی، بشیر حاجی بیگی، سید کامران موسوی حسینی، غریب کریمی صفحات 312-327
    سابقه و هدف

    کنترل مستمر تابلوهای برق شبکه برق رسانی در تامین ایمنی کاربران موثر است. این مطالعه برای ارزیابی ساختار آن ها با روش ردیابی انرژی و تحلیل موانع طی سال های 1402-1401 در مراکز انتقال خون انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی برای ارزیابی عملکرد و کیفیت ساختار طراحی، محل استقرار، چینش اجزاء، نظافت و سیستم ارتینگ تابلوهای برق مراکز کرمانشاه، همدان، ایلام، سنندج، اراک، کرج، سمنان، بندرعباس، ساری و یزد از طریق چک لیست ها، مشاهده چشمی، مصاحبه حضوری با 2 مسیول مهندسی پزشکی، 10 تکنسین، 5 مدیر بخش تاسیسات و 12 مدیر ارشد به وسیله ولت متر، آمپرمتر، سیم سرپیچ دار با لامپ و دستگاه تست چاه با روش ردیابی انرژی و تحلیل موانع انجام گرفت و اطلاعات آن ها با نرم افزار 25 SPSS تجزیه و تحلیل آماری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد [MF1] 3/74% تابلوهای برق با حجم و توزیع غیر اصولی اتصالات، 4/72% به دلیل انتخاب محل نامناسب و فاصله با ابزار و دستگاه ها، استقرار در محل تردد کاربران با عدم تامین حصار و وسایل ایمنی، 5/70% عدم تجهیز به ابزار هشداردهنده، 3/43% چینش غیر استاندارد، 4/51% نظافت ناکافی، 3[MF2] /66% نداشتن اتصال ارت فعال و 3/60% نبود بانک خازن، دارای ایمنی الکتریکی مطمین نبودند.

    نتیجه گیری

    استقرار و اجرای منظم و مستمر سیستم مدیریت نگهداری و تجهیزات پزشکی، یک عامل موثر در شناسایی خطرها با میزان درجه خطرها و آسیب ها در روند فعالیت فرآیندها می باشد.

    کلیدواژگان: شبکه برق رسانی، انتقال خون، ایمنی
  • مژگان پورمختار، امیر تیمورپور صفحات 328-334
    سابقه و هدف

    سرب، جیوه و کادمیوم تهدیدی جدی برای افراد می باشند. با توجه به این که فرآورده های خونی به عنوان منابع پنهان و بالقوه برای مواجهه با این فلزات سنگین به شمار می روند، مرور نظام مند غلظت خونی آن ها در اهداکنندگان خون، به تصمیم گیری در خصوص ضرورت انجام غربالگری اهداکنندگان خون از این نظر به منظور محدود کردن مواجهه گیرندگان با آن ها کمک می کند. بنابراین پروتکل حاضر با هدف تشریح شیوه و مراحل چنین مرور نظام مندی تهیه شده است.

    مواد و روش ها

    کلید واژه های انگلیسی Cd ، Hg ، Pb ، Cadmium ، Mercury ، Lead ، “blood donor” ،  به صورت آنلاین در پایگاه های اطلاعاتیPubMed  ، Scopus ، Web of Science و  ProQuest جستجو می شوند. پس از غربالگری و انتخاب مقالات مرتبط توسط دو داور، اطلاعات لازم استخراج می شوند. در صورت دستیابی به بیش از 5 مطالعه اولیه، متاآنالیز انجام خواهد شد. به منظور بررسی میزان عدم همگنی از آماره 2 I و آزمون کوکران و برای ادغام میانگین ها، از روش fixed effects model و یا  random effects modelاستفاده خواهد شد. محاسبات آماری توسط پکیجmeta  در نرم افزارR  انجام خواهند شد.

    یافته ها

    این مرور نظام مند در حال انجام است و تا پایان سال 1402 تکمیل خواهد شد.

    نتیجه گیری

    پروتکل حاضر برای تشریح  مراحل مرور  نظام مند مطالعه هایی که غلظت خونی سرب، جیوه و کادمیوم را در اهداکنندگان خون اندازه گیری کرده اند و با هدف تصمیم گیری درخصوص ضرورت انجام غربالگری اهداکنندگان خون از این نظر به منظور دستیابی به فرآورده های ایمن تر و جلوگیری از مواجهه گیرندگان با آن ها تهیه شده است.  

    کلیدواژگان: سرب، جیوه، کادمیوم، اهداکنندگان خون، مرور نظام مند
  • سید محمدصادق پزشکی، مهران قاسم زاده، احترام السادات حسینی صفحات 335-345
    سابقه و هدف

    در دهه 80 میلادی نخستین بار از سلول های بنیادی خون بند ناف برای درمان بیماری در انسان استفاده شد که بر خلاف نظر مخالفان استفاده از این منبع سلولی نوین، نتیجه رضایت بخش بود و از آن زمان تاکنون خون بند ناف منبع مهمی برای سلول درمانی در انسان بوده است. نظر به رویکرد غالب به افزایش استفاده بالینی از این منبع و گسترش مطالعه های تجربی و پژوهشی در این زمینه، مقاله مروری حاضر ضمن بررسی بیولوژی سلول های بنیادی خون بند ناف، به بحث پیرامون کاربردهای فعلی و چشم اندازهای آینده پرداخته است.

    مواد و روش ها

    برای انجام این مطالعه مروری، واژه های کلیدی "Cell bank, umbilical cord blood, wharton’s jelly, stem cell, mesenchymal stem cell" در پایگاه های اطلاعاتی PubMed و Google scholar در بازه زمانی 1990 تا 2022 جستجو شد.

    یافته ها

    سلول های خون بند ناف دارای تفاوت های بیولوژیک قابل توجهی در قیاس با دیگر منابع (مغز استخوان و خون محیطی) هستند. شمارش مطلق لنفوسیت ها در خون بند ناف بالاتر از خون محیطی و تعداد نسبی سلول های کشنده طبیعی در خون بند ناف بیشتر است. هم چنین سلول های مشتق از خون بند ناف دارای تلومرهای بلندتر و ظرفیت خودنوسازی بیشتری نسبت به خون محیطی و مغز استخوان هستند که این امر آن ها را بسیار توانمند ساخته است.

    نتیجه گیری

    این منبع نه تنها به دلیل داشتن ویژگی تعدیل ایمنی بالا در درمان امراض التهابی، خود ایمنی و سیستمی مورد توجه است، بلکه به دلیل خواص ضد التهابی، توانایی تمایزی بالا و ظرفیت تکثیری بالا، به عنوان گزینه ای ایده آل برای سلول درمانی در بیماری های مختلف علاوه بر اختلالات هماتولوژیک مطرح است. علاوه بر این، تهیه، فرآوری، نگهداری و ذخیره سازی سلول های مشتق از خون بند ناف آسان و کم هزینه است که نکته مهمی برای سیستم های درمانی است.

    کلیدواژگان: سلول بنیادی مزانشیمی، سلول های بنیادی، خون بند ناف، ژله وارتون
  • شهنام صدیق معروفی، پریسا مرادی مجد، علی امینی، جمیله ابوالقاسمی، شهریار مهدی زاده صفحات 346-356
    سابقه و هدف

    انتقال خون یکی از اجزای حیاتی مراقبت های بهداشتی مدرن است اما واکنش های نامطلوب به دنبال تزریق این مایع حیات بخش ممکن است رخ  داده و عامل بیش از یک درصد عوارض جبران  ناپذیر گردد. استفاده از چک  لیست های تزریق خون یکی از راه هایی است که برای جلوگیری از این موضوع در سال های اخیر به کار گرفته شده است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر بخشی استفاده از چک لیست های تزریق خون در کاهش عوارض مرتبط با انتقال خون ، خلاصه کردن تجربیات استفاده از چک لیست های تزریق خون و اثربخشی آن برای بهبود ایمنی بیماران بود.بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به  صورت مروری انجام شد. پایگاه های داده ای PubMed ، Science Direct ، MEDLINE ، Scopus ، SID (Scientific Information Database)، google scholar Proquest و منابع کتابخانه ای با استفاده از کلید واژه های چک  لیست، تزریق خون، عوارض تزریق خون، پیامدهای بالینی، اثر بخشی و معادل انگلیسی آن ها بین سال های 2000 تا 2022 مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

    در بررسی اولیه 25000 مقاله مورد بررسی قرار گرفت و درنهایت 11 مقاله مرتبط برای تهیه این مقاله مورد استفاده قرار گرفت. تفاوت های زیادی در انواع و گویه های تشکیل دهنده چک  لیست های تزریق خون مورد استفاده در نظام های سلامت کشورهای مختلف وجود دارد ولی آن چه حایز اهمیت است، وجه مشترک تمامی این چک لیست ها است که هدفی جز کاهش عوارض مرتبط با تزریق خون و افزایش ایمنی بیماران نمی باشد.

    نتیجه گیری

    چک  لیست های تزریق خون نشانگر یک استراتژی نسبتا ساده و امید بخش می باشند که توانستند اثرات مثبتی در جهت افزایش برای افزایش ایمنی بیماران  به وسیله اطمینان از ارایه بهترین شیوه های مبتنی بر شواهد و مراقبت ایمن با کیفیت داشته باشند.

    کلیدواژگان: انتقال خون، مرور سیستماتیک، سیستم های مراقبت سلامت
|
  • Z. Tasbiti, M.S. Dadashi, A. Chegini, M. Zadsar Pages 267-275
    Background and Objectives

    β-thalassemia patients need regular blood. Regular blood transfusion has side effects. The most common of which is FNHTR. One of the causes of FNHTR is the antibody production against HLA-II antigens. HLA polymorphism vary in different communities and may affect the susceptibility or resistance to FNHTR. In this study, the relationship between HLA-DR polymorphisms and development of FNHTR in multi-transfused thalassemia patients in Tehran province was investigated.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 88 ß-thalassemia major and intermediate patients with average age 38.63 ± 11.28 with 35 being male (39.8%) and 53 female (60.2%) were enrolled and for better results, 70 thalassemia patients with FNHTR were compared with 18 thalassemia patients without FNHTR. HLA-DR genotype was investigated by PCR-SSP method. Data were analyzed by chi-squared and pearson test.

    Results

    The results of PCR-SSP showed that HLA-DRB1*11 allele had the highest prevalence (26.7%) in the total study population. No statistically significant correlation between HLA-DR alleles and development of FNHTR was observed. Although HLA-DRB1*10 as a possible genetic marker may play a role in protecting against FNHTR (p = 0.049).

    Conclusions :

    In this study, no significant association between HLA-DR allele frequency and FNHTR was found. Although alleles HLA-DRB1*03, HLA-DRB1*10, HLA-DRB1*13 and HLA-DRB1*16 have higher prevalence in the no FNHTR group, but only in the case of HLA-DRB1*10 this relationship was significant and was considered as possible genetic markers against development of FNHTR. Further studies investigating HLA-II allelic levels in larger populations may provide more deep data on this association.

    Keywords: Febrile Non-Hemolytic Transfusion Reaction, Blood Transfusion, Polymorphism (Genetics), HLA-DR, Thalassemia
  • A.H. Safdari, E. Sanei moghaddm, S. Khosravi, N. Sargolzaie, A. Mokhlasi, Fahimeh Hoseyni, Y. Podineh Moghaddam, M. Ghodsi Pages 276-286
    Background and Objectives

    Nowadays, it is necessary to evaluate the prevalence of HBV and HCV viruses all around the world due to the importance of preventing infections transmitted through transfusion of blood products. In this study, we investigated the prevalence of these two viruses that cause viral hepatitis among blood donors in Sistan and Baluchestan province.

    Materials and Methods

    This retrospective study is conducted on blood donors in Sistan and Baluchestan province in order to evaluate the prevalence rate and trend of Hepatitis B and C during the years 2011-2022. The data were analyzed using Mann–Whitney U test, chi-square (χ2), and SPSS 22.

    Results

    The prevalence rates of hepatitis B and C infections among blood donors were 0.329% and 0.05%, in Sistan and Baluchestan province respectively. During the years 2011 to 2022, the prevalence of hepatitis B infection decreased from 818 cases per hundred thousand people in 2011 to 109 cases in 2022. Similarly, the prevalence of hepatitis C decreased from 102 cases in 2011 to 27 cases in 2022.

    Conclusions :

    The results of the present study indicated a decrease in the prevalence of hepatitis B and C infections over a decade, which can show the effective trend of health indicators and prevention programs of HBV and HCV.

    Keywords: Blood Donation, Hepatitis, Viruses, Infections​​​​​​​
  • L. Kasraian, N. Naderi, M. Farahangiz, H. Abdorahimzadeh Pages 287-297
    Background and Objectives

    Blood transfusion is a major challenge in treating trauma patients. This study investigated blood transfusion rates and related factors in trauma patients.

    Materials and Methods

    This retrospective cross-sectional study analyzed 849 trauma patients admitted to a trauma center in Shiraz, Iran during 2019-2021. Blood components usage and its relation to demographics, clinical status, lab values, and ABC score were assessed. The frequency of massive blood transfusion and the average number of blood units and blood components  consumed in these patients were surveyed. Data were analyzed by T-test, Chi-squared test, and logistic regression with SPSS-23.

    Results

    The mean age was 38.6 ± 19.40 years and 80.9% were male. The mean blood units, platelets, and plasma used were 5.74 ± 4.57, 1.21 ± 4.87, 2.73 ± 4.32, respectively. 62.01% received massive transfusion with mean blood, platelets, and plasma units used being 8.17 ± 5.21, 3.92 ± 4.88 and 1.85 ± 6.01, respectively. Blood use correlated with systolic/diastolic pressures, blood sugar, lymphocyte count, pH, bicarbonate, base deficit, and hematocrit. 13.3% had positive ABC score and received more blood products (p < 0.001).

    Conclusions :

    Blood transfusion in trauma patients depends on various clinical and lab factors. Identifying high-risk patients requiring urgent blood transfusion and rapid preparation of blood products is vital for optimizing trauma patient management and outcome.

    Keywords: Trauma, Blood Transfusion, Risk Factors, Hemorrhagic Shock
  • V. Moradi, A. Ranjbar, A. Omidkhoda, N. Ahmadbeighi Pages 298-311
    Background and Objectives

    Despite the success of CAR-T cells in the treatment of hematologic malignancies, the use of allogeneic sources of T lymphocytes to produce these cells is associated with risk of GvHD. Cytokine induced killer (CIK) cells are a population with a lower risk of GvHD. Therefore, CAR-CIK cells can be evaluated as a potential alternative for CAR-T cells.

    Materials and Methods

    In this experimental study, after isolation and culture of mononuclear cells isolated from the peripheral blood of two healthy donors, T and CIK cells are transduced with CD19 gene containing lentiviral vector. On the 16th day of culture, to compare the cytotoxicity of CAR-T and CAR-CIK cells, these cells were co-cultured with CD19+ K562 target cells, and the death rate among the target cells was measured using a lactate dehydrogenase release assay kit. Student T-test, Anova and post-hoc Tukey were used for statistical analysis using Graph Pad prism software 8. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In both CAR-CIK and CAR-T cell, CAR receptor caused a significant increase in cytotoxicity. So that no significant difference was observed between the cytotoxicity of CAR-T cells (67.8% ± 1.7) and CAR-CIK (65.1% ± 1.8).

    Conclusions :

    CAR-CIK cells show a suitable in vitro cytotoxicity, so they can be considered as a potential alternative for CAR-T cells. However, more preclinical and clinical studies are needed to compare other effective dimensions in the function of these two cell types.

    Keywords: Chimeric Antigen Receptors, T Cells, Cytokine-Induced Killer Cells, Graft-Versus-Host Disease
  • M. Fallah Tafti, B. Haji Beigi, S.K Mousavi Hosseini, K. Mousavi Hosseini Pages 312-327
    Background and Objectives

    Constant control of electrical panels is effective in ensuring the safety of users. This study was conducted during the years 2022-2023 to evaluate their structure in blood transfusion centers by ETBA method.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study with the ETBA method, the performance and quality of the grounding system, capacitor bank, connections, the location of the panels, the arrangement structure of the components, and their cleanliness and safety in the centers of Kermanshah, Hamadan, Ilam, Sanandaj, Arak, Karaj, Semnan, Bandar Abbas, Sari and Yazd were investigated. The obtained information was analyzed statistically with SPSS 25 software.

    Results

    The results showed 74.3% electrical panels with unprincipled volume and distribution of connections, 72.4% due to the selection of inappropriate location and distance from tools and devices, deployment in users' traffic area without provision of fence and safety devices, 70.5% not equipped with warning devices, 43.3% non-standard arrangement, 51.4% insufficient cleaning, 66.3% not having an active earth connection, and 60.3% not having a capacitor bank did not have reliable electrical safety.

    Conclusions

    Based on these results, the regular and continuous establishment and implementation of the medical equipment maintenance management system can be a fundamental and effective factor in identifying risks and the pertinent degree of risks and damages in the process of activity.

    Keywords: Electric Power Supplies, Blood Transfusion, Safety
  • M. Pourmokhtar, A. Teimourpour Pages 328-334
    Background and Objectives

    Lead, mercury and cadmium are a serious threat to people. Since blood products are considered as hidden and potential sources of exposure to these heavy metals, systematic review of their concentration in blood donors helps make a decision about the necessity of such a blood donor screening. Therefore, the current protocol has been prepared with the aim of describing the method and steps of such a relevant systematic review.

    Materials and Methods

    English keywords "blood donor", Lead, Mercury, Cadmium, Pb, Hg, Cd will be searched online in PubMed, Scopus, Web of Science and ProQuest databases. After screening and selection of relevant articles by two referees, the necessary information will be extracted. If more than 5 primary studies are obtained, meta-analysis will be performed. The heterogeneity among studies will be evaluated by Cochran Q and I2 statistics. Fixed effects model or random effects model will be used to pool the means. Statistical analysis will be performed by meta package in R software.

    Results

    This systematic review is ongoing and will be completed by March 19, 2024.

    Conclusions :

    This protocol has been prepared to describe the steps of conducting a systematic review of studies that have measured the blood concentration of lead, mercury and cadmium in blood donors with the aim of making a decision about the necessity of such a blood donor screening to obtain safer products and prevent the exposure of recipients.

    Keywords: Lead, Mercury, Cadmium, Blood Donors, Systematic Review
  • S.M.S. Pezeshki, M. Ghasemzadeh, E. Hosseini Pages 335-345
    Background and Objectives

    In the 80s, cord blood stem cells were used for the first time to treat diseases in humans, and contrary to the opinion of the opponents of using this new cell source, the result was satisfactory, and since then, cord blood has been an important source for cell therapy in humans. Considering the dominant approach to increase the clinical use of umbilical cord blood and the expansion of experimental and research studies in this field, this review article has discussed the current applications and future perspectives while examining the biology of cord blood stem cells.

    Materials and Methods

    To conduct this review, the key words “cell bank, umbilical cord blood, Wharton's jelly, stem cell and mesenchymal stem cell” were searched in PubMed and Google scholar databases in the period from 1990 to 2022.

    Results

    Cord blood cells have significant biological differences compared to other sources (bone marrow and peripheral blood).The absolute number of lymphocytes in cord blood is higher than the peripheral blood and the relative number of natural killer cells in cord blood is higher. Also, cells derived from umbilical cord blood have longer telomeres and more self-renewal capacity than peripheral blood and bone marrow, which makes them very potent.

    Conclusions :

    This source is of interest not only because of its high immunomodulatory properties in the treatment of inflammatory, autoimmune and systemic diseases, but also because of its anti-inflammatory properties, high differentiation ability and high proliferation capacity, as an ideal option for cell therapy in diseases in addition to hematological disorders. In addition, the preparation, processing, maintenance and storage of cells derived from umbilical cord blood are easy and inexpensive, which is an important point for treatment systems worldwide.

    Keywords: Mesenchymal Stem Cells, Stem Cells, Umbilical Cord, Wharton Jelly
  • Sh. Sedigh Maroufi, P. Moradi Majd, A. Amini, J. Abolghasemi, Sh. Mehdizadeh Pages 346-356
    Background and Objectives

    Blood transfusion is one of the vital components of modern health care, but adverse reactions following the injection of this life-giving fluid may occur and cause more than 1% of irreversible complications. The use of blood transfusion checklists is one of the ways to prevent this issue in recent years. The aim of this study was to summarize the experiences of using blood transfusion checklists and their effectiveness to improve patient safety.

    Materials and Methods

    This study was conducted as a review. Databases including PubMed, Science Direct, MEDLINE, Proquest, SID, Scopus, Google scholar, and library resources were searched using keywords checklist, blood transfusion, complications of blood transfusion, clinical outcomes, effectiveness between the years 2000 to 2022.

    Results

    A total of 25,000 articles were initially reviewed and 11 relevant articles were used to prepare this article. There are many differences in the types and items that make up blood transfusion checklists in the health systems of different countries, but what is essential is the commonality of all these checklists, which is to reduce complications related to blood transfusion and increase patient safety.

    Conclusions :

    Blood transfusion checklists are relatively simple and are shown to be promising tools that have been able to place a positive impact on enhancing patient safety by ensuring the delivery of evidence-based best practices and high-quality safe care.

    Keywords: Blood Transfusion, Systematic Review, Health Care Systems