فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن دانایی فرد* صفحات 1-20

    سخن سردبیر:کیفیت نظام کشورداری هر حکومتی ضامن موفقیت هر کشوری است. تعامل سازنده ساحت حکمرانی، مدیریت و عملیات در شبکه اداره کشور از قبل خط مشی ها، راهبردها و رویه رمز این موفقیت است. ایران اسلامی مانند سایر کشورها در مسیر این موفقیت با چالش های بزرگی روبه رو است. فهم این چالش ها و راهکارهای تقویت قابلیت کشورداری در کشور می تواند برای جامعه علمی و عملی کشور مفید باشد. هدف این نوشتار تحقق این مهم است.

    کلیدواژگان: کشورداری، حکمرانی، مدیریت، عملیات، چالش های کشورداری
  • شهناز اکبری*، بهاره عابدین صفحات 21-44

    بررسی ها نشان می دهد هر فرد به طور متوسط روزانه 35000 تصمیم می گیرد. اگرچه این عدد بسیار اغراق آمیز است، اما نمی توان انکار کرد که روزانه تصمیم های بی شماری می گیریم. خستگی تصمیم به این موضوع اشاره دارد که گرفتن تصمیم های مکرر توانایی فرد را برای اتخاذ تصمیم های کاملا آگاهانه و منطقی بعدی مختل می کند. به حالت تهی شدن توان، به ویژه در نتیجه تصمیم گیری های پیاپی، پدیده خستگی تصمیم می گویند. تجربه زیسته پژوهشگران در کنار مدیران ارشد در سازمان های مختلف، خاستگاه شکل گیری این مطالعه است. از مجموعه راهبرد های رفتاری مدیران اینگونه بر می آید که فرد به عنوان یک تصمیم گیرنده کاملا منطقی عمل می کند. اما شواهد خلاف آن را نشان می دهد. این موضوع نه تنها در مورد افراد معمولی بلکه برای برخی از حرفه ای های آموزش دیده نیز صدق می کند. مطالعه حاضر، پژوهشی کیفی است که با استفاده از روش پژوهش روایت پژوهی انجام شده است. داده های کیفی در این مطالعه به شکل روایت برگرفته از مصاحبه های عمیق با 11 مدیر ارشد در بخش دولتی است که با استفاده از تحلیل روایتی مضمون تحلیل شدند. یافته ها نشان می دهد که زمینه سازهای بروز خستگی تصمیم ویژگی های شخصیتی، موضوعات بین فردی، آستانه سختی کار و عوامل کلان سازمانی و راهکارهای مدیریت آن شامل خنثی سازی، آموزش و انگیزش می باشد.

    کلیدواژگان: راهبرد رفتاری، خستگی تصمیم، تجربه مدیران، روایت پژوهی
  • مصطفی جهانی، محمود دهقان نیری* صفحات 45-74

    اغلب برنامه های استراتژیک پیش بینی آینده را به کمک روش های متعدد مفروض می دارند و یک برنامه ایستا با استفاده از آینده واحد را مبتنی بر برون یابی روندها توسعه می دهند که نتایج قابل قبولی را در یک مجموعه کوچک از آینده های محتمل ارایه می دهد. در حالی که اگر آینده متفاوت از آینده های مفروض باشد، امکان شکست برنامه وجود دارد. علاوه بر عدم اطمینان بالا در پیش بینی آینده، به طور عمده شرایط برنامه ریزی نیز در طول زمان تغییر می کند. برای فایق آمدن بر این مسیله، پژوهش حاضر به دنبال طراحی مدلی برای تدوین استراتژی های انطباق پذیر استوار است تا ضمن ارایه عملکردی رضایت بخش در آینده چندگانه متفاوت (استواری)، هم زمان با دریافت اطلاعات با شرایط جدید انطباق پیدا کند. مبانی پژوهش حاضر تفسیری، رویکرد آن کیفی و از نظر جهت گیری یک پژوهش توسعه ای- کاربردی است. در این پژوهش با استفاده از روش فراترکیب به بررسی ادبیات حوزه تدوین استراتژی در شرایط عدم اطمینان پرداخته شده است. بر این اساس، پس از بررسی ادبیات پژوهش تعداد 39 مفهوم (تم) و 10 مقوله استخراج شد. در نهایت با استفاده از مقوله ها و مفاهیم شناسایی شده و استفاده از ادبیات پژوهش، مدل نهایی تدوین استراتژی های انطباق پذیر استوار در شرایط عدم اطمینان طراحی شد.

    کلیدواژگان: استراتژی، برنامه ریزی استوار، انطباق پذیری، آینده چندگانه
  • معصومه حسین زاده شهری*، مائده قاسمی، پریسا منصوری نظرقلی صفحات 75-93

    امروزه در دنیای پر رقابت کسب و کارهای پلتفرمی از دغدغه های مهم صاحبان پلتفرم، درگیر سازی یا مشارکت و همکاری گروهی بازیگران پلتفرم است. از این رو با توجه به اهمیت موضوع پژوهش حاضر به طراحی الگو درگیرسازی بازیگران طرف عرضه در اکوسیستم پلتفرم پرداخته شده است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ راهبرد تحلیل تم یا مضمون است. نمونه گیری در این پژوهش در دسترس و تجزیه وتحلیل و گردآوری داده ها به روش کیفی و از راه مصاحبه گردآوری شده است. در پژوهش حاضر از 15 نفر از بازیگران طرف عرضه پلتفرم خدمات تاکسی، یعنی رانندگان که به عنوان خدمت دهنده فعالیت دارند و تمایل استفاده از یک پلتفرم تاکسی اینترنتی نسبت به تاکسی های اینترنتی دیگر در آنها بیشتر بوده است، مصاحبه عمیق انجام شده است. پس از پیاده سازی مصاحبه ها و بررسی دوباره آنها کدگذاری انجام شد که در مجموع 89 کدخام از مصاحبه ها استخراج شد و در نهایت به دلیل شباهت ها از لحاظ معنایی و مفهومی، کدها به 13 مضمون پایه و 6 مضمون سازمان دهنده تبدیل شده است. مضامین سازمان یافته شامل رهبری پلتفرم، حاکمیت و باز بودن پلتفرم، تمایل به چند خانگی خدمت دهندگان، تسهیلات پلتفرم برای خدمت دهندگان، زیرساخت فناوری پلتفرم و عوامل فرهنگی است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم پلتفرم، درگیری بازیگران طرف عرضه در پلتفرم، حاکمیت و باز بودن پلتفرم، تمایل به چند خانگی خدمت دهندگان، رهبری پلتفرم
  • سید علی قریشیان، محمدعلی سرلک*، داوود غلامرضایی، اشرف رحیمیان صفحات 95-114

    صمیمیت در سازمان، به عنوان یک رابطه یا تعامل از راه اشتراک گذاری خواسته های کاری با دیگر کارکنان است که می تواند مشکلات زیادی را رفع و یا از بروز آنها جلوگیری کند. در همین راستا هدف این پژوهش، شناسایی عوامل ارتقای صمیمیت سازمانی در شرایط دورکاری بود. جهت گیری پژوهش حاضر، توسعه ای و روش شناسی آن کیفی است. رویکرد پژوهش در این پژوهش، تحلیل محتوا و واحد تحلیل آن کلمه و مضمون بود. با بهره گیری از این رویکرد در تحلیل محتوا که به شیوه تمرکز در کلمه ها، تجزیه، توصیف، تشریح و تفسیر نظریه های پشتیبان و متون تجربی بود، داده ها گردآوری شدند. همچنین در این بخش، جامعه پژوهش متشکل از خبرگان دانشگاهی بودند که با استفاده از شیوه نمونه گیری زنجیره ای در مصاحبه پانزدهم اشباع نظری حاصل شد. بر اساس ترکیب الگوی تحلیل سندلوسکی و باروس (2007) و براون و کلارک (2006) مقولات اصلی و عوامل پژوهش شناسایی شدند. برای ارزیابی کفایت تحلیل محتوا، از روایی تیوریک با رویکرد دریافت نظرات متخصصان و ضریب کاپای کوهن استفاده شد. با بازبینی و تایید اعضای مشارکت کننده در فرایند اعتبارسنجی و برآورد ضریب 91/0، یافته های پژوهش از قابلیت اعتبار و اعتماد لازم برخوردار بود. براساس با یافته ها و الگوی شبکه ای پژوهش، سه مقوله فراگیر و چهل و یک عامل پایه از عوامل ارتقای صمیمیت سازمانی می باشند. نتایج نشان داد قابلیت های رفتاری، ساختاری و محیطی سازمان، در ارتقای صمیمیت سازمانی در شرایط دورکاری موثر است.

    کلیدواژگان: صمیمیت سازمانی، دورکاری، روش کیفی، تحلیل محتوا، سازمان های دولتی
  • محسنه قلی زاده، مصطفی هادوی نژاد* صفحات 115-139

    استفاده اثربخش از ظرفیت های افشاگری در مواجهه با فساد در سازمان، مرهون شناخت و مدیریت ره کنش های آن است. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف کاوش دیدگاه های کارکنان درباره استعمال ره کنش های افشاگری با روش شبکه خزانه در فرمانداری راور انجام شد. به این منظور، 6 عنصر پژوهش از ادبیات پژوهش و 15 سازه دوقطبی از راه مصاحبه با 15 نفر از اعضای سازمان با روش های سه عنصری و تحلیل مضمون استخراج شدند. پس از ایجاد شبکه خزانه جمعی، تحلیل های آماری اسلتر، خوشه ای سلسله مراتبی، نیم رخ، فریدمن، مولفه های اصلی و مولفه های گروهی چندگانه روی داده ها انجام شد. بر اساس یافته ها، سازه ها در قالب دو خوشه تلنگر عمومی و فسادستیزی بخردانه دسته بندی شدند. همچنین معلوم شد حدود 90 درصد از واریانس عناصر در شبکه خزانه جمعی به وسیله دو مولفه مبادی اطلاع قانونی و مبادی انتشار عمومی تبیین می شوند. براساس یافته ها، مبادی اطلاع قانونی بیش از دیگر ره کنش ها به قدرت و اختیار رسمی برای فسادستیزی متکی هستند و بیش از آنها نیز اخلاقی تلقی و باعث کمک به حل مسیله، رسیدگی سریع، واقعی و تخصصی به آن و نیز مواجهه با فساد در جوی آرام می شوند و می توان به رسیدن نتیجه از رهگذر استفاده از آنها امید داشت. آن طورکه در این ره کنش ها، افشاگر بیش از دیگر ره کنش ها ادراک داشتن پشتوانه دارد و وجهه سازمان و آبروی متخلف با احتمال بیشتری محفوظ می ماند و کمتر باعث سوء تفاهم دیگران می شود.

    کلیدواژگان: افشارگری، فاش گویی، ره کنش های افشاگری، شبکه خزانه
  • زهرا کریمی، سید محمود زنجیرچی*، سید حیدر میرفخر الدینی، سید حبیب الله میرغفوری صفحات 141-160

    این مطالعه به بررسی مولفه های تاثیرگذار بر الگویی که برای رقابت پذیری شرکت های منتخب دانش بنیان در انقلاب صنعتی چهارم ارایه شده است، می پردازد. 23 مولفه شناسایی و در شش عامل شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، پدیده محوری، راهبردها، اقدام ها و پیامدها دسته بندی شد. با استفاده از این مولفه ها، پرسشنامه ای برای تعیین وضعیت موجود شرکت های منتخب دانش بنیان ایران طراحی و تعداد 127 پرسشنامه تکمیل شده قابل استناد از 197 شرکت دانش بنیان تولیدی نوع یک در حوزه برق و الکترونیک، لیزر و فوتونیک در سطح کشور جمع آوری شد تا وضعیت کنونی مولفه های مدل بررسی شود. داده ها با نرم افزار SPSS و PLS تحلیل شد. در تحلیل انجام شده مقدار ضرایب بارهای عاملی مولفه ها از 4/0 بیشتر است که نشان از مناسب بودن این مدل دارد. آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی نیز بیشتر از 7/0 است که نشان از پایایی مناسب مدل است. روایی سازه، روایی همگرا و روایی واگرا نیز  نتیجه مطلوبی داشت. نتایج نشان داد که تمام مولفه ها در مدل ارایه شده برای رقابت پذیری شرکت های منتخب دانش بنیان در انقلاب صنعتی چهارم نقش داشته و وضعیت کنونی تمام عوامل به جز عامل علی که در وضعیت متوسط قرار دارد، در وضعیت مطلوب می باشند.

    کلیدواژگان: انقلاب صنعتی چهارم، رقابت پذیری، شرکت های دانش بنیان
  • ابراهیم مزاری*، رضا امیدی فر صفحات 161-180

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی خودتوسعه ای عصب- شناختی رهبران از نظر رهبران دانشگاهی و متخصصان عصب- شناختی انجام شده است. روش پژوهش کیفی بوده که برای این منظور از مصاحبه نیمه ساختار یافته برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. جامعه پژوهش رهبران دانشگاهی و متخصصان عصب- شناختی دانشگاه های دولتی شهر تهران بوده است که به روش گلوله برفی تعداد 15 نفر از آنان به عنوان نمونه و براساس قاعده اشباع نظری انتخاب شدند. یافته های پژوهش منجر به شناسایی هفت بعد و 44 مولفه شد. بعد اول، شایستگی های عصبی خودتوسعه ای و بعد دوم شایستگی های شناختی خودتوسعه ای می باشند که انتظار می روند رهبران دانشگاهی این شایستگی ها را در خود پرورش دهند. بعد سوم پروفایل شناختی و بعد چهارم شبکه مغزی است که زیربنای شایستگی های شناختی و عصبی قلمداد می شوند. بعد پنجم راهبردهای نوین و بعد ششم راهبردهای کلاسیک خودتوسعه ای عصب-شناختی می باشند که رهبران به کمک آنها می توانند به خودتوسعه ای عصب- شناختی بپردازند. در نهایت، بعد هفتم شامل بستر عصب- شناختی است که زمینه مناسب برای تحقق خودتوسعه ای عصب- شناختی رهبران دانشگاهی را فراهم خواهد کرد.

    کلیدواژگان: خودتوسعه ای، رهبران دانشگاهی، متخصصان عصب- شناختی
|
  • Shahnaz Akbari*, Bahare Abedin Pages 21-44

    Studies show that each person makes an average of 35,000 decisions per day. Although this number is highly exaggerated, it cannot be denied that we make countless decisions on a daily basis. Decision fatigue refers to the fact that making repeated decisions impairs a person's ability to make fully informed and rational subsequent decisions. Therefore, the state of ego depletion, especially as a result of repeated decisions, is called decision fatigue.  The lived experience of researchers along with senior managers in different organizations is the origin of this study. The results of this study show that from the set of managers' behavioral strategies, the person acts as a completely rational decision maker. But the evidence shows otherwise. This is true not only for ordinary people, but also for some highly trained professionals. The current study is a qualitative research that was conducted using the narrative research method. The qualitative data in this study is in the form of narratives derived from in-depth interviews with 11 senior managers in the public sector, which were analyzed using thematic analysis. The findings indicate that the causes of decision fatigue are personality traits, interpersonal issues, work difficulty threshold, and organizational factors.

    Keywords: Behavioral Strategy, Decision Fatigue, Managers' experience, Narrative Research
  • Mostafa Jahani, Mahmoud Dehghan Nayeri* Pages 45-74

    Most strategic programs assume the future using various methods, and develop a static program based on trend extrapolation from a single future that provides acceptable results in a small set of possible futures. If the future turns out to be different from the assumed ones, the program may fail. In addition to the high uncertainty in predicting the future, planning conditions also change over time. To address this issue, this study seeks to design a model for developing adaptable strategies that can both provide satisfactory performance in multiple diverse futures (Robustness) and adapt to new conditions. The foundations of this research are interpretive, the approach is qualitative, and it is a developmental-applied study. In this study, the literature on developing strategies under uncertainty is examined using the meta-analysis method. Accordingly, after reviewing the literature, 39 concepts (themes) and 10 elements were extracted. Finally, using the identified elements and concepts and the literature of the study, the final model for developing robust adaptable strategies under uncertainty was designed.

    Keywords: Strategy, Robust planning, Adaptability, Multiple Futures
  • Masoumeh Hosseinzadeh Shahri*, Maedeh Ghasemi, Parisa Mansouri Nazargholi Pages 75-93

    Today, in the highly competitive world of platform businesses, one of the important concerns of platform owners is the involvement or participation and group cooperation of platform actors. Therefore, according to the importance of the topic of the present research, the model of involvement of supply side actors in the platform ecosystem has been designed. The present research is applied in terms of the objective and in terms of the theme or theme analysis strategy. Sampling in this research is available and analysis and data collection is done through qualitative method and interviews. In the present study, 15 actors from the supply side of the taxi service platform, i.e. the drivers who work as service providers, and the desire to use an internet taxi platform was more among them than other internet taxis, were interviewed in depth. After the implementation of the interviews and their re-examination, coding was done, and a total of 89 raw codes were extracted from the interviews, and finally, due to the similarities in terms of meaning and concept, the codes were converted into 13 basic themes and 6 organizing themes. Organized themes include platform leadership, platform governance and openness, propensity for server multihoming, platform facilitation for servers, platform technology infrastructure, and cultural factors.

    Keywords: platform ecosystem, Involvement of supply-side actors in the platform, Governance, openness of the platform, willingness to multihome servers, leadership of the platform
  • Seyed Ali Ghoreyshiyan, MohamadAli Sarlak*, Davood Gholam Rezaee, Ashraf Rahimian Pages 95-114

    Intimacy in the organization, as a relationship or relationship through sharing work demands with others, can solve or prevent many problems. The purpose of this research was to identify the factors that promote organizational intimacy in telework conditions. The direction of the current research is developmental and its methodology is qualitative. The research approach in this study was content analysis and the unit of analysis was word and theme. Using this approach in content analysis, which was focused on words, analysis, description, description and interpretation of supporting theories and empirical texts, data were collected. Also, in this section, the research community was composed of university experts, who used the chain sampling method in the 15th interview to achieve theoretical saturation. Based on the combination of the analysis model of Sandelowski and Baros (2007) and Brown and Clark (2006), the main categories and factors of the research were identified. To evaluate the adequacy of content analysis, theoretical validity was used with the approach of receiving experts' opinions and Cohen's kappa coefficient. By reviewing and confirming the participating members in the validation process and estimating the coefficient of 0.91, the research findings had the necessary reliability and trustworthiness. According to the research findings and network model, three inclusive categories and forty one basic factors are the factors of promoting organizational intimacy. The results showed that behavioral, structural and environmental capabilities in the organization are effective in promoting organizational intimacy in remote working conditions.

    Keywords: Organizational Intimacy, Teleworking, Qualitative method, Content analysis, Government organizations
  • Mohseneh Qolizadeh, Mostafa Hadavinejad* Pages 115-139

    The effective use of disclosure capabilities to deal with corruption in the organization depends on the knowing and managing of its tactics. In this regard, the present study was conducted with the aim of exploring the views of employees regarding the use of whistle blowing tactics using repertory grid method in Raver Governorate. For this purpose, 6 research elements from the research literature and 15 dichotomous constructs through interviews with 15 members of the studied organization, using triad method and thematic analysis, were elicitated. After creating the collective grid, Slater Analysis, hierarchcal cluser analysis, profile analysis, Friedman test, PCA, and MGCA were performed on gathered data. Based on the findings, the constructs were categorized in the form of two clusters: general flip and rational anti-corruption. Also, it was found that about 90% of the variance of the elements in the collective grid is explained by the two components: legal information grounds and public dissemination grounds. According to the findings, the legal information grounds rely more on official power and authority for anti-corruption than other tactics, and more than them, they are considered ethical and help to solve the problem, deal with it quickly, realistically and professionally, and also causing confrontation with corruption in a calm atmosphere and one can hope to achieve results by using them. As in these tactics, the whistle-blower has the support perception more than other tactics, and the prestige of the organization and the reputation of the offender is more likely to be preserved and less likely to cause misunderstandings by others.

    Keywords: Whistle Blowing, Speaking Up, Whistle Blowing Tactics, Repertory Grid
  • Zahra Karimi, Seyed Mahmood Zanjirchi*, Sayed Haidar Mir Fakhroddini, Sayed Habibullah Mirghafouri Pages 141-160

    This study examines the factors affecting the model that is presented for the competitiveness of selected knowledge-based companies in the fourth industrial revolution. 23 components were identified and categorized into six factors: causal, contextual, intervening, central phenomenon, strategies and measures, and consequences. Using these components, a questionnaire was designed to determine the current status of selected knowledge-based companies in Iran, and a total of 127 completed questionnaires were collected from 197 knowledge-based manufacturing companies of the first type in the field of electricity and electronics, laser and photonics in the country. was done to examine the current state of the model components. The data was analyzed with SPSS and PLS software. In the analysis carried out, the coefficients of factor loadings of the components are more than 0.4, which shows the appropriateness of this model. Cronbach's alpha and composite reliability is more than 0.7, which indicates the appropriate reliability of the model. Construct validity, convergent validity and divergent validity also had favorable results. The results showed that all the components in the presented model for the competitiveness of selected knowledge-based companies in the fourth industrial revolution played a role, and the current state of all factors except the causal factor, which is in an average state, are in a favorable state.

    Keywords: fourth industrial revolution, competitiveness, knowledge-based companies
  • Ebrahim Mazari*, Reza Omidi Far Pages 161-180

    The present study was conducted with the aim to analysis neuro-cognitive self-development of leaders from the perspective of academic leaders and neuro-cognitive specialists. The research method was qualitative and for this purpose semi-structured interviews were used to collect data. The study population was academic leaders and neuro-cognitive specialists of public universities in Tehran, 15 of whom were selected by snowball sampling method as a sample based on the theoretical saturation rule. Findings led to the identification of seven dimensions and 44 components. The first dimension is neurological self-development competencies and the second dimension is cognitive self-development competencies that academic leaders are expected to develop. The third dimension is the cognitive profile and the fourth dimension is the brain network, which is considered to be the basis of cognitive and neural competencies. The fifth dimension is the new strategies and the sixth dimension is the classical strategies of neuro-cognitive self-development with the help of which leaders can engage in neuro-cognitive self-development. Finally, the seventh dimension includes the neuro-cognitive context that will provide a suitable basis for the neuro-cognitive self-development of academic leaders.

    Keywords: self-development, academic leaders, neuro-cognitive specialists