فهرست مطالب

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال سی و سوم شماره 4 (پیاپی 114، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سیروان آتشک*، رضا رشدی بناب، محمدعلی آذربایجانی صفحات 305-321
    سابقه و هدف

    چاقی و سندرم متابولیک ترکیبی از اختلالات متابولیکی متعددی هستند که خطر بروز بیماری های مزمن و مرگ و میر را افزایش می دهند و شیوع بسیار بالایی در سراسر جهان و به ویژه در بین زنان یایسه دارند. با این حال، نشان داده شده است که انجام تمرینات ورزشی منظم و افزایش سطح فعالیت بدنی می تواند باعث بهبود نشانگرهای سندرم متابولیک و عوارض ناشی از چاقی شود. لذا مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی اثرات انواع مختلف تمرینات ورزشی بر نشانگرهای سندرم متابولیک در زنان چاق و یایسه همراه با سازوکارهای سلولی-مولکولی احتمالی انجام شد.

    روش بررسی

    برای این مرور نظام مند، اطلاعات مربوطه از طریق جستجوی کلید واژه های مرتبط با اثرات تمرینات ورزشی مختلف بر نشانگرهای سندرم متابولیک در زنان یایسه و چاق، از بانک های اطلاعاتی و وبگاه های متعدد خارجی از جمله Google Scholar، Science Direct، Pubmed، Web of Science و داخلی SID، IranDoc، Magiran استخراج شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از بررسی حاضر نشان داد که انواع مختلف برنامه های تمرینات ورزشی از طریق سازوکار ها و مکانیزم های فیزیولوژیک مختلف باعث بهبود اغلب نشانگرهای سندرم متابولیک در زنان چاق و زنان یایسه می گردد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که افزایش فعالیت بدنی و انواع مختلف مداخلات ورزشی (هوازی، مقاومتی، ترکیبی و HIIT) می تواند باعث بهبود عوامل خطرزای سندرم متابولیک شده و لذا می تواند استراتژی کلیدی برای پیشگیری و کنترل این اختلال متابولیکی در در زنان چاق و یایسه باشد.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، سندرم متابولیک، زنان یائسه، چاقی
  • الین گنجی، ملیحه انتظاری*، سید محمد پورحسینی صفحات 322-337
    سابقه و هدف

    به دسته ای از سلول ها که بیش از بافت نرمال تقسیم شوند، تومور سرطانی گفته می شود. سرطان روده بزرگ در اکثر موارد، از پولیپ های روده نشات می گیرد. پولیپ های روده بزرگ، تکه های گوشتی برآمده است که از پوشش داخلی روده بزرگ نشات می گیرند. توضیح روابط تنظیمی بین mRNA و lncRNA می تواند به شناسایی الگوی تنظیم بیان ژن در سرطان کولورکتال بدخیم کمک کند. در این مطالعه یکپارچه سازی شبکه هم بیان ژنی وزندار در تومور بدخیم با آنالیز داده های بیانی به دست آمده از نمونه های افراد نرمال و مبتلا به سرطان بررسی شد.

    روش بررسی

    داده های استفاده شده در این مقاله شامل توالی های اگزوزومی lncRNA و mRNA بود که از exorbase  و پایگاه اطلاعاتی GEO  استخراج شد. شبکه هم بیان ژنی وزندار برای گروه بندی ژن ها و یافتن گروه های ژنی که همبستگی قابل توجهی دارند، به کار برده شد.   

    یافته ها

    در این مطالعه اهمیت پاتولوژیکی گروه ها، با استفاده از میزان بیان گروه ها دسته بندی شد. از بین گروه ها، گروه سبز دارای بیشترین مقدار همبستگی و معنی داری بود و به همین دلیل فرض بر این است که بیشترین تاثیر را در روند پیشرفت سرطان دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به ژن های کلیدی HSPA1B و PPP2R3B،HSPA1A در این مطالعه پیشنهاد می شود با مقایسه افراد سالم و بیمار و شناسایی تفاوت پروفایل بیان ژنی به یک بیومارکر مناسب جهت شناسایی وتشخیص افرادمبتلا به سرطان کولورکتال دست یافت.

    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، بیان ژن، شبکه های تنظیم ژن، سیستم بیولوژی
  • بهار حسینیان، ناهید ابوطالب، مریم ناصرالاسلامی، ندا موسوی نیری* صفحات 338-346
    سابقه و هدف

    فاکتور NF-κB به وسیله آسیب ایسکمی و ریپرفیوژن  فعال می گردد  و برای نسخه برداری ژن های متعددی، نقش اساسی دارد. یکی از روش های نوین درمانی، استفاده از DNAzyme است. نیوزوم یک سیستم تحویل دارو جدید است که به صورت کنترل شده و هدفمند می تواند مورد استفاده قرار گیرد. هدف از انجام این مطالعه استفاده از DNAzyme نانو نیوزومه به منظور کاهش میزان بیان پروتیین  NF-κB پس از ایسکمی قلبی بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش، 25 سر موش رت نر به 5 گروه تقسیم شدند: 1- گروه کنترل، 2 - گروهی که در آن ها ایسکمی القا شد، 3 - گروهی که پس از القا ایسکمی، DNAzyme دریافت کردند، 4- گروهی که پس از القا ایسکمی، DNAyme نانونیوزومه دریافت کردند و 5 - گروهی که پس از القا ایسکمی، نانو نیوزوم دریافت کردند. پس از 72 ساعت قلب موش ها خارج شد و وسترن بلات انجام گرفت.   

    یافته ها

    درمان صورت گرفته با DNAzyme نانونیوزومه پس از القا ایسکمی قلبی منجر به کاهش معنی دار بیان پروتیین NF-κB نسبت به گروه ایسکمی شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از ارزیابی ها، موثر بودن DNAzyme نانو نیوزومه بر کاهش پروتیین NF-κB پس از ایسکمی قلبی را نشان داد؛ در نتیجه به عنوان یک روش درمانی برای ایسکمی قلبی قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: دئوکسی ریبوزیم، فاکتور هسته ای زنجیر سبک کاپا لنفوسیت بی، ایسکمی قلبی
  • مجتبی معظمی گودرزی، شهرام غلامرضایی*، محمدعلی آذربایجانی، علیرضا علمیه صفحات 347-354
    سابقه و هدف

    استرس اکسیداتیو یکی از اصلی ترین مکانیسم هایی است که  اثرات چاقی را  به وجود می آورد. فعالیت بدنی و استفاده از گیاهان دارویی دو راهکار اثرگذار بر مهار استرس اکسایشی در شرایط چاقی است. با وجود آنکه مطالعات متعددی در خصوص اثر تمرینات هوازی و گیاهان دارویی بر نشانگران فشار اکسایشی انجام شده، ولی اثر هم زمان تمرین هوازی و عصاره سبوس برنج بر نشانگران فشار اکسایشی در بافت چربی سفید مشخص نیست. بر این اساس، هدف این مطالعه تدوین اثر تمرین هوازی و عصاره سبوس برنج بر میزان آنزیم های SOD، CAT و غلظت MDA بافت چربی سفید در رت های تغذیه شده با غذای پر چرب بود.

    روش بررسی

    در یک کارآزمایی پیش بالینی، 30سر رت ماده نژاد ویستار به عنوان آزمودنی انتخاب و به صورت تصادفی در پنج گروه کنترل سالم، کنترل تغذیه شده با غذای پرچرب، تغذیه شده با غذای پرچرب تمرین هوازی، تغذیه شده با غذای پرچرب عصاره سبوس برنج و تغذیه شده با غذای پرچرب تمرین هوازی- عصاره سبوس برنج قرار گرفتند. برای ایجاد چاقی از تغذیه با روغن سرخ کردنی پالم استفاده شد. برنامه تمرین هوازی نیز دویدن روی نوار گردان به مدت چهار هفته و هفته ای پنج جلسه بود. عصاره سبوس برنج نیز شامل دریافت 60 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به مدت 4 هفته و هفته ای 5 مرتبه به صورت گاواژ بود. پس از پایان دوره بافت چربی سفید برای تعیین میزان SOD، CAT و MDA پس از قربانی نمودن آزمودنی ها برداشته شد. 

    یافته ها

    دریافت غذای پرچرب موجب کاهش معنی دار میزان SOD (001/0=P) و کاتالاز (001/0=P) شد. در حالی که مقادیر MDA (001/0=P) را به طور معنی داری افزایش داد. تمرین هوازی موجب افزایش معنی دار میزان SOD و CAT شد، اما اثری بر میزان MDA نداشت. در حالی که عصاره سبوس برنج موجب افزایش معنی دار SOD و CAT شد و کاهش میزان MDA را به همراه داشت. برهمکنش تمرین و سبوس برنج بر پیامدهای مطالعه معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که تمرین هوازی و سبوس برنج موجب کاهش استرس اکسیداتیو بافت چربی سفید شدند، پیشنهاد می گردد در شرایط تغذیه با غذای پر چرب می توان از این دو مداخله برای کاهش عوارض ناشی از تغذیه با غذای پر چرب استفاده کرد.

    کلیدواژگان: SOD، CAT، MDA، تمرین هوازی، سبوس برنج
  • اشگان زندیه، نگار معتکف کاظمی*، نبی شریعتی فر، علی سلیمی، راحله حلبیان صفحات 355-364
    سابقه و هدف

    کاربرد پزشکی نانوامولسیون روغن در آب به دلیل خواص ویژه گسترش یافته است. نانوامولسیون ها بر پایه گیاهان دارویی به دلیل روش تهیه ساده و سریع، کارایی بالا، و صرفه اقتصادی مهم هستند.

    روش بررسی

    در این پژوهش نانوامولسیون روغن در آب حاوی اسانس پونه به عنوان فاز روغنی، عصاره پونه به عنوان فاز آبی، و سورفکتانت اسپن 80 به مدت 30 دقیقه توسط هموژنایزر تهیه شد. خواص نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت. کیتوزان به دلیل زیست سازگاری، زیست تخریب پذیری، و خواص ضدباکتری به عنوان ماده زیستی طبیعی جهت اصلاح  نانوامولسیون بهینه استفاده شد. نمونه ها با روش های پراکندگی نور دینامیکی (DLS) جهت بررسی اندازه و توزیع اندازه، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) برای سنجش اندازه و شکل، و پتانسیل زتا برای تعیین پایداری ارزیابی شدند. فعالیت ضدباکتری، فعالیت ضداکسیدانی، و سمیت سلولی نمونه ها بررسی شد. 

    یافته ها

    نتایج فعالیت ضدباکتری اسانس، عصاره، و نانوامولسیون ها علیه باکتری گرم منفی اشرشیاکلی (E.Coli) و باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اوریوس (S.Aureus) نشان داد که این مواد کاندید مناسب بجای داروهای شیمیایی جهت مقابله با سویه ها هستند. فعالیت ضداکسیدانی نمونه ها بر اساس سنجش ترکیبات فنولی تام و مهار ادیکال آزاد مشاهده شد. همچنین نمونه ها سمیت سلولی روی سلول های سالم ندارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، نانوامولسیون روغن در آب حاوی اسانس به عنوان فاز روغنی و عصاره به عنوان فاز آبی می تواند کاندید مناسبی برای کاربردهای دارویی و پزشکی باشد.

    کلیدواژگان: نانوفناوری، نانوامولسیون، پونه، عصاره، اسانس
  • حمیدرضا حضوری*، دلارام درود، محمدحسین هدایتی صفحات 365-371
    سابقه و هدف

    روش مرسوم سنجش کارایی محصولات واکسن ب ث ژ از طریق شمارش کلونی است که بسیار کند و طاقت فرسا است.  به منظور کنترل کیفی واکسن، روشی سریع جهت تخمین باسیل های زنده مورد نیاز است. ATP شناساگر قابل اعتمادی برای قابلیت زنده مانی سلول است و میزان نور ساطع شده در واکنش بیولومینسانس بطور مستقیم وابسته به میزان ATP  باسیل ها است. در مطالعه حاضر رابطه میان دو روش فوق مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    تعداد کلونی های زنده (CFU) و سیگنال بیولومینسانس (RLU) محصولات BCG به ترتیب با استفاده از روش مرسوم میکروبیولوژیک و کیت اختصاصی تعیین شد. میزان ATP محصولات بر اساس میزان ATP  و CFU واکسن استاندارد NIBSC تخمین زده شد.  آنالیز رگرسیون خطی جهت تعیین میزان همبستگی دو روش با استفاده از نرم افزار Graph Pad Prism 8.0 انجام پذیرفت. ضریب K   جهت محاسبه تعداد کلونی محصولات BCG  تعیین شد. 

    یافته ها

    ارتباط خطی و همبستگی قابل توجهی میان دو روش برای بالک (9874/0 =r2)  و واکسن BCG  (9417/0 =r2)  در مقایسه با پاستوسیس (7692/0 =r2)  بدست آمد. ضریب K برای واکسن و بالک BCG تعیین شد که می توان از آن جهت پیش بینی و تخمین تعداد کلونی سری ساخت های جدید محصولات استفاده کرد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه اشاره می کند که روش بهبود یافته بیولومینسانس، روشی سریع، حساس و قابل اعتماد جهت تسریع فرایند کنترل کیفی واکسن BCG است.

    کلیدواژگان: واکسن ب ث ژ، واحد تشکیل کلونی، سنجش ATP بیولومینسانس
  • جمال صیدی، سینا ولیئی، شیما سادات آقاحسینی، دائم روشنی، هیرو حمزه پور* صفحات 372-380
    سابقه و هدف

    مدیریت درد یکی از مهم ترین اجزای مراقبت از بیمار است و پرستار نقش کلیدی در مدیریت آن دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه مراقبت مبتنی بر" الگوی سازگاری روی" بر میزان درد بیماران در بخش ICU جراحی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی سه سو کور در سال 1395 بر روی 100 بیمار بخش مراقبت ویژه انجام شد. به صورت تصادفی دو بخش ICU جراحی در بیمارستان بعثت سنندج به عنوان بخش مداخله و کنترل انتخاب شدند. بیماران واجد شرایط در هر بخش به صورت مجزا به روش تصادفی ساده به گروه مداخله یا کنترل تخصیص داده شدند. در گروه مداخله مراقبت مبتنی بر الگوی سازگاری و در گروه کنترل مراقبت های روتین انجام شد. درد بیماران بر اساس مقیاس سنجش درد (BPS) به مدت 7 روز، روزی 2 بار برای هر بیمار اندازه گیری شد. داده های بدست آمده با نرم افزار SPSS  نسخه 21 تحلیل شد. 

    یافته ها

    میانگین درد در طول هفت روز در گروه مداخله 43/4 و در گروه کنترل 75/4 و در طول هفت شب در گروه مداخله 66/4 و در گروه کنترل 77/4 بود. همچنین میزان درد در گروه مداخله به طوری معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    مراقبت مبتنی بر الگوی سازگاری روی توسط پرستاران بر کاهش درد بیماران بخش مراقبت ویژه تاثیر داشت. پیشنهاد می گردد در جهت ارتقاء سلامت بیماران در بخش مراقبت ویژه مراقبت های پرستاری سازمان یافته مبتنی بر الگو های پرستاری ارایه گردد.

    کلیدواژگان: درد، الگوی سازگاری روی، بخش مراقبت ویژه
  • علی دلشاد، آمنه سادات کاظمی* صفحات 381-392
    سابقه و هدف

    بیماری مالتیپل اسکلروزیس با تخریب سیستم دستگاه عصبی، انتقال پیام در نورون های مغزی را با مشکل مواجه   می کند، توانبخشی های شناختی باعث بهبود توانایی شناختی و عملکردهای اجرایی افراد آسیب دیده می شوند. هدف این مطالعه، بررسی اثربخشی نرم افزار توانبخشی کاپیتان لاگ بر انعطاف پذیری شناختی بیماران مبتلا به ام اس شهر تهران بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مداخله ای با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود که در دو سطح توصیفی و استنباطی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره (آنکووا) جهت بررسی تاثیر مداخله بر نمرات پس آزمون استفاده شد. جامعه آماری، تمام بیماران مبتلا به ام اس شهر تهران بودند که تعداد 30 نفر از بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس در سال 1401-1400 شهر تهران به عنوان حجم نمونه با روش نمونه گیری در دسترس و به صورت هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری با عنوان گروه های کنترل و آزمایش قرار گرفتند. آزمودنی ها پرسشنامه استاندارد انعطاف پذیری شناختی (CFI) توسط دنیس و ونادروال را برای سنجش انعطاف پذیری شناختی تکمیل کردند. 

    یافته ها

    نرم افزار توانبخشی شناختی کاپیتان لاگ  به طور مستقیم انعطاف پذیری شناختی را تحت تاثیر قرار داد (001/0>p). همچنین اندازه اثر اتا =363/0، یعنی تاثیر کاپیتان لاگ بر انعطاف پذیری آزمودنی ها 3/36 درصد بود.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های پژوهش، اثربخشی توانبخشی شناختی بر بیماران دچار اختلالات شناختی محرز است و پیشنهاد می شود از نرم افزار توانبخشی شناختی کاپیتان لاگ در مراکز بهزیستی استفاده شود.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، انعطاف پذیری شناختی، توانبخشی شناختی، کاپیتان لاگ
  • زهرا ایرانی، رضا خاکپور*، معصومه بهبودی صفحات 393-404
    سابقه و هدف

    اختلالات روان تنی، موضوع مهم مربوط به سلامت جسم و روان است. از این رو پژوهش جهت شناسایی روش های درمانی موثر بر این اختلاات حایز اهمیت است. بنابراین هدف پژوهش مقایسه اثربخشی درمان روان پویشی کوتاه مدت فشرده و درمان وجودی بر نشانه ها و علایم بیماران روان تنی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی تهران بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون -پس آزمون و پیگیری دوماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران روان تنی مراجعه کننده به این بیمارستان در سال 1400 بود. تعداد 45 نفر که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه روان درمانی پویشی، درمان وجودی و کنترل گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه شکایات روان تنی تاکاتا و ساکاتا (2004) بود که در سه مرحله پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری توسط هر سه گروه تکمیل شد. همچنین پروتکل های روان پویشی و درمان وجودی در گروه های آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر به کمک نرم افزار SPSSV19 تحلیل شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان روان پویشی در مقایسه با درمان وجودی باعث کاهش نشانه ها و علایم بیماران روان تنی (79/11=F و 001/0=P) شد و این درمان اثربخش تر بود.

    نتیجه گیری

    در نهایت می توان گفت هر دو درمان موثر بودند و درمان روان پویشی نسبت به درمان وجودی اثربخشی بیشتری داشت و لذا استفاد از این درمان ها می تواند در کاهش علایم بیماران روان تنی کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: روان پویشی کوتاه مدت فشرده، درمان وجودی، بیماران روان تنی، بیمارستان امام خمینی
  • حنانه صابور، مهراندخت نکاوند، شهلا محمدزاده زرنکش* صفحات 405-413
    سابقه و هدف

    انجام پژوهش های علمی و کاربردی زمینه ساز تولید دانش و عرضه خدمات متعاقب آن است. تحقیق حاضر با هدف بررسی  دیدگاه دانشجویان در رابطه با عوامل انگیزه ساز و بازدارنده شرکت در تحقیقات دانشجویی در دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در سال 1400 انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی بر روی  215 نفر از دانشجویان دانشکده های پیراپزشکی  که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام شد. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی محتوای پرسشنامه با CVR (99/0) و CVI (79/0)  و پایایی با آلفای کرونباخ (891/0) تایید گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 26 spss صورت گرفت. 

    یافته ها

    عوامل انگیزه ساز فردی و سازمانی به ترتیب با 8/39  و50 درصد، و عوامل بازدارنده فردی و سازمانی به ترتیب با 4/57 و 9/48 درصد، بیشترین سهم را داشتند. مهم ترین عوامل انگیزه ساز  فردی "علاقه به تحقیق و پژوهش" و در بعد سازمانی "در نظر گرفتن امتیاز برای دانشجو " به دست آمد و مهم ترین عوامل بازدارنده فردی و سازمانی به ترتیب "مشغله زیاد (کمبود وقت)" و " ناکافی بودن امتیازات برای دانشجوی محقق" شناسایی شدند. بین رشته تحصیلی دانشجویان و نمره کل عوامل انگیزه ساز ارتباط آماری معنی داری در سطح 05/0 وجود داشت. متغیر های سن، جنسیت، تاهل، ترم تحصیلی و رشته تحصیلی ارتباط معنی داری با عوامل بازدارنده نداشت.

    نتیجه گیری

    با تمرکز بر ایجاد انگیزه و رفع موانع ذکر شده میتوان بهره وری پژوهش های دانشجویی را ارتقا داد.

    کلیدواژگان: عوامل انگیزه ساز، عوامل بازدارنده، تحقیقات دانشجویی
  • مهدی گل ریزخاتمی، مرتضی شفیعی*، امیر کاظمی صفحات 414-425
    سابقه و هدف

    یکی از پیچیده ترین مشکلات تصمیم گیری مدیران درمانی، ارزیابی عملکرد بیمارستان ها است. مشکل از آنجایی شروع می شود که تنها کمیت مبنای تصمیم قرار می گیرد و به کیفیت آنچنان اهمیت داده نمی شود. طراحی راه حل ریاضی برای ارزیابی مولفه های کیفی با انتخاب اخلاق حرفه ای پزشکی، خلا ارزیابی را در محیط درمانی با مولفه کیفی برطرف می کند که در این پژوهش بدان پرداختیم.

    روش بررسی

    با ترکیب 4 مدل DEA، DEA  وBSC   به صورت هم زمان و آزمایشگاه ارزیابی و آزمون تصمیم گیری در جهت رسیدن به یک مدل استاندارد در مدت زمان 8 ماه تلاش شده است. جامعه کمی تمام پزشکان 37 بیمارستان خصوصی و دولتی شهر شیراز بودند که تعداد 378 نفر به عنوان نمونه انتخاب که در نهایت  300 پرسش نامه دریافت و ورودی مدل فازی قرار گرفت. 

    یافته ها

    یافته نشان دادند که میانگین اخلاق حرفه ای در بخش آموزش و رشد برابر با73/84% و در بخش فرآیندهای داخلی برابر با 09/92% و در بخش مالی برابر با 81/95% و در نهایت در بخش خدمات گیرنده برابر با 100% به دست آمدند. همچنین بیمارستان های 1، 3، 5، 8، 12، 13، 17، 21،22،23،24،25،27،28،29،30،31،32،33،35،36 و 37 کارآمد و سایر ناکارآمد بودند.

    نتیجه گیری

    در ارزیابی صورت گرفته تفاوت معنی داری بین بیمارستان های دولتی و خصوصی در رعایت اخلاق حرفه ای مشاهده نشد. همچنین مدل طراحی شده نشان داد که بیمارستان هایی که کارآمد هستند، در نهایت منجر به افزایش کارآیی کلی نظام متشکل سازمانی و خدمت رسانی بهتر به بیماران خواهند شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، بیمارستان، اخلاق حرفه ای
  • محدثه عادلی، مریم آرادمهر*، اکرم اشرفی زاده، عباس قدرتی تربیتی صفحات 426-434
    سابقه و هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تماس پوستی کوتاه مدت هم آغوشی (کانگورویی) و شکمی مادر و نوزاد بر افسردگی پس از زایمان مادران بستری در بیمارستان های تربت حیدریه انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سوکور در سال1397بر روی 68 زن باردار واجد شرایط در تربت حیدریه انجام شد. افراد به طور تصادفی در دو گروه مداخله (تماس پوستی هم آغوشی یا کانگورویی) و گروه شاهد (تماس پوستی شکمی) قرار گرفتند. پرسش نامه های اطلاعات دموگرافیک و باروری و طبی، اطلاعات مربوط به مراحل اول، دوم و سوم زایمان، و پرسش نامه سنجش افسردگی زونگ برای هر دو گروه بلافاصله و دو ماه پس از زایمان تکمیل شد. تحلیل با نرم افزار SPSS نسخه 13 و آزمون های مجذور کای، تی مستقل و من ویتنی انجام شد. میزانp  کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. 

    یافته ها

    در بدو تولد بین دو گروه تماس پوستی کوتاه مدت هم آغوشی (کانگورویی) و تماس پوستی کوتاه مدت شکمی، تفاوت آماری معنی داری از نظر میانگین نمره افسردگی (7/0=P) وجود نداشت. هم چنین 2 ماه پس از تولد، میانگین نمره افسردگی بین دو گروه تفاوتی نداشت (1/0=P). از نظر شدت افسردگی نیز در بدو تولد (7/0=P) و 2 ماه پس از تولد (4/0=P)، بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    تماس پوستی کوتاه مدت هم آغوشی (کانگورویی) بر افسردگی مادر تاثیری ندارد و برای نتیجه گیری بهتر باید زمان آن افزایش یابد.

    کلیدواژگان: تماس پوستی، تماس کانگورویی، افسردگی پس از زایمان
  • طلعت قانع*، سهیلا حقگو، نوشین ادیب صفحات 435-442
    سابقه و هدف

    مراکز اطلاع رسانی داروها و سموم با هدف دسترسی آسان، معتبر و قابل اعتماد به اطلاعات دارویی و درمان مسمومیت ها با گروه هدف عموم مردم و گروه علوم پزشکی در معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه های علوم پزشکی شروع به کار کرده اند.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی حاضر، بر روی داده های جمع شده از مرکز ملی و مراکز دانشگاهی تحت هدایت ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم در سالهای 1390، 1391، 1392 و 1394 انجام شد. 

    یافته ها

    مراکز در طول این 4 سال در حدود یک میلیون تماس ثبت شده داشتند که به ترتیب 249873، 224368، 235769 و 250367 نفر در سالهای مورد مطالعه بودند. در حدود  4 %± 2/64 % از تماس گیرندگان خانم بودند. بیشترین تماس از طرف بیماران (2/1 %± 5/54 %) انجام شد. بیشترین تماس گیرندگان در بازه سنی  30-19 سال بودند و بیشتر تماس ها با موضوع عوارض ناخواسته دارویی (ADR) انجام شد (96/0 % ± 6/15 %).

    نتیجه گیری

    روند افزایشی تماس ها نشانگر افزایش نیاز عمومی به استفاده از خدمات این مراکز است. نیاز به خط جداگانه پاسخگویی برای همکاران گروه پزشکی به شدت احساس می شود. همچنین با توجه به نوع سوالات ثبت شده،  تقویت و توسعه برنامه های آگاهی رسانی و آموزش به بیماران و خانواده های ایشان در زوایای مختلف دارو درمانی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم (DPIC)، اطلاعات دارویی (DI)، عوارض ناخواسته دارویی (ADR)، ایران
|
  • Sirvan Atashak*, Reza Roshdi Bonab, MohammadAli Azarbayejani Pages 305-321
    Background

    Obesity and metabolic syndrome (MetS) are a combination of several metabolic disorders that increase the risk of chronic disease and mortality, and highly prevalent worldwide among postmenopausal women. However, it has been shown that regular exercise and increased physical activity can improve components of metabolic syndrome and the complications of obesity. Therefore, the present review was conducted to investigate the effects of different types of exercise training on biomarkers of metabolic syndrome in postmenopausal and obese women along with a possible of the underlying mechanisms.

    Materials and methods

    For this systematic review, all relevant information were collected using search of specific keywords about of the effects of different types of exercise training on biomarkers of metabolic syndrome in postmenopausal and obese, via some internal and external databases including Web of Science, Pubmed, Google Scholar, Science Direct, Magiran, IranDoc and SID, that this information was extracted.

    Results

    The results of the present review showed that different types of exercise programs through various physiological mechanisms improved most of the biomarkers of metabolic syndrome among obese and postmenopausal women.

    Conclusion

    It seems that increase of physical activity and different types of exercise interventions (aerobic, resistance, combination and HIIT) can improve the metabolic syndrome risk factors and thus represent a key treatment strategy to prevent and control of this metabolic disorder in obese and postmenopausal women.

    Keywords: Exercise training, Metabolic syndrome, Obesity, Postmenopausal women
  • Elian Ganji, Maliheh Entezari*, Seyed Mohammad Poorhosseini Pages 322-337
    Background

    A group of cells that divide more than normal tissue is called a cancerous tumor.  In most cases, colon cancer which are lumps of flesh originating from the inner lining of the colon staining from intestinal polyps. Elucidating the regulatory relationships between mRNA and lncRNA can contribute to the regulation pattern of gene expression in malignant colorectal cancer.  In this study, the integration of weight gene co-expression network in malignant tumor was investigated by analyzing expression data from samples of normal and cancer patients.

    Materials and methods

    The data used in this article included lncRNA and mRNA exosomal sequences extracted from Exorbase and GEO database.  The weighted gene co-expression network was used to group genes and find gene groups that have a significant correlation.

    Results

    In this study, the pathological importance of the groups was classified using the level of expression of the groups.  Between the groups, the green group had the most correlation and significance, and for this reason, it is assumed that they have the top impact on the progression of cancer.

    Conclusion

    Considering the key genes HSPA1B, PPP2R3B and HSPA1A suggested in this study by comparing healthy and sick people and identifying the difference in gene expression profile, a suitable biomarker can be identified to detect people with colorectal cancer.

    Keywords: Colorectal cancer, Gene expression, Gene regulation networks, System biology
  • Seyede Bahar Hosseinian, Nahid Aboutaleb, Maryam Naseroleslami, Neda Mousavi Niri* Pages 338-346
    Background

    NF-κB factor is activated by ischemic damage and reperfusion and has a crucial role in transcription of several genes. Applying DNAzyme is one of the novel therapeutic means. Niosome is a new drug delivery system that is controllable ae used targeted. Applying DNAzyme-containing nanoniosome to diminish the expression of NF-κB protein after cardiac ischemia.

    Materials and methods

    In the current study, twenty-five male rats were assigned into 5 groups: 1- Control group, 2- Ischemic induced group, 3- Post ischemic DNAzyme receiving group, 4- Post ischemic DNAzyme-bearing nanoniosome receiving group, and 5- Post ischemic nanoniosome receiving group. After 72 hours, western blotting was performed on rats’ hearts to assess expression of NF-κB protein in treated groups.

    Results

    post ischemic treatment with DNAzyme-bearing nanoniosome led to considerably decrease of NF-κB expression compared to ischemic rats (P<0.05).

    Conclusion

    Results demonstrated the efficiency of DNAzyme-containing nanoniosome on NF-κB protein after cardiac ischemia. Therefore it is propounded as a curative method for cardiac ischemia

    Keywords: DNAzyme, NF-κB, cardiac ischemia
  • Mojtaba Moazami Goodarzi, Shahram Gholamrezaei*, MohammadAli Azarbayjani, Alireza Elmieh Pages 347-354
    Background

    Evidence suggests that oxidative stress is one of the main mechanisms that causes the effects of obesity. Physical activity and the use of medicinal herbs are two effective ways to control oxidative stress in obese conditions. Although several studies have been performed on the effect of aerobic exercise and herbs on oxidative stress markers, the simultaneous effect of aerobic exercise and rice bran extract on oxidative stress markers in white adipose tissue is not known. Therefore, the aim of this study was to develop the effect of aerobic exercise and rice bran extract on the amount of SOD, CAT and MDA concentrations of white adipose tissue in rats fed a high-fat diet.

    Materials and methods

    In a pre-clinical trial, 30 female Wistar rats were selected as experiments and randomly divided into five groups of healthy control, control fed high fat diet, fed high fat diet with aerobic exercise, fed high fat diet with rice bran extract and fed high-fat diet with aerobic exercise-rice bran extract. Palm frying oil was used to induce obesity. The aerobic exercise program consisted of running on a treadmill for four weeks and five sessions a week. Rice bran extract also included receiving 60 mg per kilogram of body weight for 4 weeks and 5 times a week by gavage. At the end of the course, white adipose tissue was removed to determine the amount of SOD, CAT and MDA after sacrificing the subjects.

    Results

    High fat diet significantly reduced SOD (P= 0.001) and catalase (P= 0.001); While significantly increased MDA values ​​(P= 0.001). Aerobic exercise significantly increased SOD and CAT but had no effect on MDA. While, rice bran extract significantly increased SOD and CAT and decreased MDA. The interaction of exercise and rice bran on the study outcomes was not significant.

    Conclusion

    Since aerobic exercise and rice bran reduce the oxidative stress of white adipose tissue, it is suggested that in the context of high fat diet, these two interventions can be used to reduce the side effects of high fat diet.

    Keywords: SOD, CAT, MDA, Aerobic exercise, Rice bran
  • Ashgan Zandiyeh, Negar Motakef Kazemi*, Nabi Shariatifar, Ali Salimi, Raheleh Halabian Pages 355-364
    Background

    The medical application of oil-in-water nanoemulsion has been expanded due to its special properties. Nanoemulsions based on medicinal plants are important because of the simple and fast preparation method, high efficiency, and economic efficiency.

    Materials and methods

    In this study, the oil-in-water nanoemulsion was prepared containing Mentha pulegium essential oil as the oil phase, Mentha pulegium extract as the aqueous phase, and span 80 surfactant for 30 minutes using homogenizer. The properties of samples were investigated. Chitosan was used as the natural biological material to modify the optimal nanoemulsion due to its biocompatibility, biodegradability, and antibacterial properties. The samples were evaluated by methods of dynamic light scattering (DLS) to investigate size and size distribution, transmission electron microscopy (TEM) to measure size and shape, and zeta potential to determine stability. Antibacterial activity, antioxidant activity, and cytotoxicity of the samples were investigated.

    Results

    The results of the antibacterial activity of the essential oil, its extract, and nanoemulsions against gram-negative bacteria escherichia coli (E.Coli) and gram-positive bacteria staphylococcus aureus (S.Aureus) showed that these materials are suitable candidates instead of chemical drugs to deal with strains. The antioxidant activity of the samples was observed based on the measurement of total phenolic compounds and free radical inhibition. Also, the samples are not cytotoxic on healthy cells.

    Conclusion

    Based on the results, oil-in-water nanoemulsion containing essential oil as the oily phase and extract as the aqueous phase can be suitable candidates for pharmaceutical and medical applications.

    Keywords: Nanotechnology, Nanoemulsion, Mentha pulegium, Extract, Essential oil
  • Hamidreza Hozouri*, Delaram Doroud, Mohammadhossein Hedayati Pages 365-371
    Background

    The conventional method of evaluating the efficacy of BCG vaccine products is through colony count, which is very slow and cumbersome. A rapid test for estimating viable bacilli is necessary for vaccine quality control. ATP is a reliable marker for cell viability, and the amount of emitted light during bioluminescence reactions is directly proportional to the ATP content of the bacilli. In this study, the correlation between these two methods was evaluated.

    Materials and methods

    CFU (colony-forming unit) value and bioluminescence signal (RLU) of BCG products were determined by microbiological conventional method and the special kit respectively. ATP content of the products were estimated based on ATP content and CFU value of standard NIBSC vaccine. Linear regression analysis were done by Graph Pad Prism 8.0 software to determine the extent of correlation between two methods. The coefficient K was determined to calculate the CFU value of BCG products.

    Results:

     Linear relationship and significant correlation were obtained between two methods for BCG Bulk (r2= 0.9874) and Vaccine (r2= 0.9417) compared to Pastocys (r2= 0.7692). The coefficients K were determined for BCG and Bulk vaccine (0.447 and 0.26 respectively) and can be used to predict and estimate the CFU value of new bathes of products.

    Conclusion

    The study suggests that an optimized ATP bioluminescence assay is a rapid, sensitive, and reliable alternative method that can accelerate the quality control process for BCG vaccine

    Keywords: BCG vaccine, Colony forming units, Bioluminescence ATP assay
  • Jamal Seidi, Sina Valiee, Shima Sadat Aghahosseini, Daem Roshani, Hero Hamzehpour* Pages 372-380
    Background

    Pain management is one of the most important components of patient care, and the nurse plays a key role in its management. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of the care program based on the "Roy’s Adaptation Model" on the pain of patients in the surgical ICU.

    Materials and methods

    This triple-blind clinical trial study was conducted in 2016 on 100 patients in the intensive care unit. Two surgical ICU wards in Sanandaj Basath Hospital were randomly selected as the intervention and control wards. Eligible patients in each department were assigned to the intervention or control group separately by simple random method. In the intervention group, care based on adaptation model was performed; and in the control group, routine care was done. Patients' pain was measured twice a day for 7 days based on pain measurement scale. The obtained data were analyzed with SPSS software ver21.

    Results

    The mean pain score during seven days was 4.43 and within seven nights was 4.66 in the intervention group; while in control group it was 4.75 during seven days and 4.77 during seven nights. Also, pain in the intervention group was significantly reduced compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Care based on the adaptation model by nurses had an effect on reducing the pain of patients in the intensive care unit. It is suggested to provide organized nursing care based on nursing patterns in order to improve the health of patients in the special care department

    Keywords: Pain, Roy adaptation pattern, Intensive care unit
  • Ali Delshad, Amenesadat Kazemi* Pages 381-392
    Background

    The transmission of data in nervous system is affected by multiple sclerosis. This can cause problems for cognitive abilities and executive functions. Cognitive rehabilitations can improve these abilities. We investigated the effectiveness of Captain’s Log rehabilitation software on cognitive flexibility of patients with multiple sclerosis in Tehran.

    Materials and methods

    The present study was an intervention type with a pre-test and post-test design. At the descriptive level, the mean and standard deviation were used. In the inferential part, the normality test of data (Kolmogorov-Smirnov test), the homogeneity of the regression slope and Levine's test were applied to check the equality of the variance of the dependent variable. Univariate analysis of covariance (ANCOVA) was used to check the effect of the intervention on the post-test scores. The sample statistical population included 30 patients with multiple sclerosis in the year 2021-2022 in Tehran, who were selected by the purposive convenience sampling method and randomly placed into two groups of fifteen people as control and intervention groups. Subjects completed the standard Cognitive Flexibility Questionnaire (CFI) by Dennis and Vander Wal to measure cognitive flexibility.

    Results

    Captain’s Log cognitive rehabilitation software directly affected cognitive flexibility (p<0.001). The eta squared effect size 0.363 indicated that the effect of Captain’s Log on the flexibility of the subjects is 36.3%.

    Conclusion

    According to the results, the effectiveness of cognitive rehabilitation on patients with cognitive disorders is clear. It is suggested to use Captain’s Log cognitive rehabilitation software in welfare centers

    Keywords: Multiple sclerosis, Cognitive flexibility, Cognitive rehabilitation, Captain’s Log
  • Zahra Irani, Reza Khakpour*, Masoumeh Behboodi Pages 393-404
    Background

    Psychosomatic disorders are an important issue related to physical and mental health. Therefore, research is important to identify effective treatment methods for these disorders. Therefore, the aim of the study was to compare the effectiveness of intensive short-term psychodynamic therapy and existential therapy on the signs and symptoms of psychosomatic patients referred to Imam Khomeini Hospital in Tehran.

    Materials and methods

    The current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a two-month follow-up with a control group. The research population included all psychosomatic patients referred to this hospital in 1400. 45 people who met the criteria for entering the research were selected by available sampling method and randomly assigned to three groups of dynamic psychotherapy, existential therapy and control. The research tool included Takata and Sakata (2004) Psychosomatic Complaints Questionnaire, which was completed by all three groups in three stages: pre-test, post-test and follow-up. Also, psychodynamic and existential therapy protocols were implemented in the experimental groups. The data was analyzed using repeated measure analysis of variance using SPSSV19 software.

    Results

    The results showed that psychodynamic therapy compared to existential therapy reduced the signs and symptoms of psychosomatic patients (F=11.79 and P=0.001) and this treatment was more effective.

    Conclusion

    Finally, it can be said that both treatments were effective, and psychodynamic therapy was more effective than existential therapy, and therefore, the use of these therapies can help in reducing the symptoms of psychosomatic patients.

    Keywords: Intensive short-term dynamic psychotherapy, Existential therapy, Psychosomatic patients, Imam Khomeini Hospital
  • Hananeh Saboor, Mehrandokht Nekavand, Shahla Mohamadzadeh Zarankesh* Pages 405-413
    Background

    Conducting scientific and applied research is the foundation of knowledge production and the subsequent supply of services. The present study was conducted with the aim of investigating the students' point of view regarding the motivational and inhibiting factors of participation in student research at Tehran Islamic Azad University of Medical Sciences, 2021.

    Materials and methods

    This descriptive study was conducted on 215 paramedical faculty students who were selected by simple random method. Data was collected using a researcher-made questionnaire. Content validity of the questionnaire was confirmed with CVR (0.99) and CVI (0.79) and reliability with Cronbach's alpha (0.891). Data analysis was done using SPSS 26 software.

    Results

    Individual and organizational motivating factors had the most contribution with 50.8 and 39.8 percent respectively, and individual and organizational inhibiting factors with 57.4 and 48.9 percent respectively. The most important personal motivating factors were "interest in research" and in the organizational dimension "considering points for the student"; and the most important individual and organizational inhibiting factors were "too much work (lack of time)" and "insufficient points for the student researcher" respectively. There was a statistically significant relationship between students' field of study and the total score of motivating factors (p<0.05). Age, gender, marriage status, academic semester and field of study had no significant relationship with the inhibiting factors.

    Conclusion

    By focusing on creating motivation and removing the mentioned obstacles, the productivity of student research can be improved.

    Keywords: Motivating factors, Inhibiting factors, Student research
  • Mehdi Golrizkhatami, Morteza Shafiee*, Amir Kazemi Pages 414-425
    Background

    One of the most complex decision-making problems of medical managers is evaluating the performance of hospitals. The problem starts from the fact that only the quantity is the basis of the decision. Designing a mathematical solution for the evaluation of qualitative components by choosing medical professional ethics, solves the evaluation gap in the therapeutic environment with qualitative components, which we have discussed in this research.

    Materials and methods

    By combining 4 models of DEA, DEA and BSC simultaneously and the evaluation laboratory and decision test, efforts have been made to reach a standard model in a period of 8 months. The quantitative population is all the doctors of 37 private and public hospitals in Shiraz City, 378 people were selected as a sample.

    Results

    The findings showed that the mean professional ethics in the education and growth sector was equal to 84.73%, in the internal processes sector it was equal to 92.09%, in the financial sector it was equal to 95.81% and finally in the service recipient sector it was equal to 100%. Also, hospitals 1, 3, 5, 8, 12, 13, 17, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 35, 36 and 37 are efficient and others are ineffective.

    Conclusion

    In the evaluation, no significant difference was observed between public and private hospitals in respect of professional ethics. Also, the designed model showed that hospitals that are efficient will ultimately lead to an increase in the overall efficiency of the organizational system and better service to patients.

    Keywords: Performance evaluation, Hospital, Professional ethics
  • Mohadese Adeli, Maryam Aradmehr*, Akram Ashrafi Zaveh, Abbas Ghodrati Torbati Pages 426-434
    Background

    The aim of this study was to investigate the effect of maternal-neonate abdominal and kangaroo short-term skin contact on maternal depression in mothers hospitalized in Torbat Heydariyeh hospitals.

    Materials and methods

    This single-blind randomized clinical trial was performed on 68 eligible pregnant women in Torbat-e-Heydariyeh in 2018. The subjects were randomly divided into two intervention groups (kangaroo skin contact) and control group (abdominal skin contact). Demographics, fertility, and medical information, information about the first, second and third stages of labor and Zong depression questionnaire were completed for both groups immediately and two months after delivery. The data were analyzed using SPSS version 13 by chi-square, independent t-test and Mann-Whitney tests. P- value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    At birth, there was no significant difference in mean of depression scores between the two groups in short-term skin contact (kangaroo) and short-term abdominal skin contact (p= 0.7). Also, 2 months after birth, the mean depression score was not different between the two groups (P= 0.1). There was no significant difference in the severity of depression at birth (P= 0.7) and 2 months after birth (P= 0.4).

    Conclusion

    Kangaroo short-term skin contact does not affect maternal depression, so its time should be increased for better conclusions.

    Keywords: Skin contact, Kangaroo contact, Postpartum depression
  • Talat Ghane*, Soheila Haghgoo, Nooshin Adib Pages 435-442
    Background

    The Drug and Poison Information Centers (DPICs) in Iran was established as a part of Iran’s Food and Drug Deputy (FDD), supervised by the Ministry of Health and Medical Education (MOH) and in other universities of medical sciences to provide services to the scientific community and public to provide quick, easy, valid and reliable access to medication information and poisoning information.

    Materials and methods

    This descriptive study retrospectively reviewed reported phone calls of DPICs in Iran to central division in Tehran from 2011 to 2013 and 2015. The Phone calls registered in official forms of World Health Organization (WHO).

    Results

    The centers received about one million calls during 4 years’ study, including 249873, 224368, 235769 and 250367 cases each year. About 64.2%±4% of callers were female. Most calls were made by the patients (54.5%±1.2%). The greater number of patients who contacted to the DPICs was in age group of 19-30 years old in all years of study. Calls mostly were focused on Adverse Drug Reactions (ADR) (15.6%±0.96%).

    Conclusion

    The increasing of calls showed that need to this kind of services is increased every day, more and more. The separate line for medical staff seems necessary and it seems there are need to give public more information by their physician and pharmacist or new available digital methods

    Keywords: Drug, Poison Information Center (DPIC), Drug information (DI), Adverse drug information (ADR), Iran