فهرست مطالب

پژوهش نامه زنان - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1402)

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه بختیاری* صفحات 1-17

    مطالعه و درک رویکرد فیلسوفان قدیم به مسیله زنان یکی از مباحثی است که اخیرا مورد توجه بسیار قرار گرفته است. دیدگاه ابن رشد، فیلسوف مسلمان، در باب زنان در بازخوانی تاریخ فلسفه غرب و اسلامی به طور شگفت انگیزی از حیث پیشرو بودن جلب نظر می نماید؛ گویی نظرات متفکری معاصر را می خوانیم نه اندیشمندی از اعماق قرن دوازدهم. از آن جا که هیچ پژوهش مستقلی به زبان فارسی درباره نظر ابن رشد در مورد زنان صورت نگرفته است، بررسی و انتشار دیدگاه او ضروری می نماید. بنابراین ما در این مقاله کوشیده ایم جمع بندیی کلی از نظرات او ارایه دهیم. نظرات او درباره زنان را در دو اثر مهم او، شرح جمهوری افلاطون و بدایه المجتهد، می توان یافت. او در شرح جمهوری افلاطون بر آن است از آن جا که زنان دارای توان عقلانی برابر با مردان هستند باید از حقوق برابر هم برخوردار باشند. به علاوه او در همین اثر بر آن است جامعه ای که ظرفیت ها زنان را نشناسد و به کار نگیرد هرگز روی رشد و شکوفایی اقتصادی و اجتماعی را نخواهد دید. بنابراین جوامع، دست کم برای خیر و صلاح خود می بایست به زنان مانند مردان حق تحصیل و اشتغال و مانند آن را اعطا کنند.

    کلیدواژگان: ابن رشد، بدایه المجتهد، زنان، شرح جمهوری افلاطون، فمنیستی
  • حامد بیتی*، جاوید آریان، داود آقازاده صفحات 19-68
    اهمیت خانه نه تنها به عنوان سرپناه بلکه محیطی برای شکل گیری فعالیت های اجتماعی به منظور تامین نیازهای مادی و غیرمادی بر کسی پوشیده نیست. در این میان زنان به عنوان عضوی از خانواده که در خانه زندگی می کنند باعث پدید آمدن تغییراتی در سازمان فضایی مسکن شده اند. جنس این تغییر به گونه ای است که نمود ظاهری و پنهانی خود را در فضاهای مسکن به همراه دارد. تاثیر تغییر جایگاه زنان در جامعه و نگرش نسبت به آن ها در سازمان فضایی مسکن، مسیله-ای است که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. روند این پژوهش به صورت اکتشافی می باشد، که با شناخت و دوره بندی و تحلیل آنها با ماهیتی کیفی به تبیین یافته ها پرداخته است. سنجش مولفه های سازمان فضایی مسکن بر روی هر یک از گونه بندی های مسکن، نشان از تغییرات زیاد همسو با نگرش و ذهنیت مردم عامه نسبت به زنان دارد. نتایج نشان می دهند که با حرکت از مسکن تاریخی به سوی مسکن معاصر، شاهد 1- تغییر موقعیت یک فضا در سازماندهی فضایی مسکن، 2- حذف یا اضافه شدن فضاها در سازماندهی فضایی، 3- ترکیب یک فضا با فضاهایی دیگر و 4- تغییر در کالبد فضا و نوع ارتباط با فضاهای پیرامون در بخش های برجسته سازمان فضایی مسکن هستیم.
    کلیدواژگان: ذهنیت عامه، سازمان فضایی، مسکن، زن، خانه
  • داود پرچمی، فاطمه جلالی* صفحات 69-106

    کسب وکارهای خانگی برای راه اندازی، در حین انجام و گسترش کار نیازمند منابعی برای تامین مالی هستند. صاحبان این کسب وکارها، که اکثریت آنان زنان هستند، در دستیابی به منابع نهادهای رسمی مشکلاتی دارند، بااین حال، راه حل هایی برای تامین مالی پیدا می کنند که عموما ناشی از سرمایه های اجتماعی آنان است. هدف بررسی شیوه های تامین-مالی این کسب وکارها و ارتباط آن ها با سرمایه اجتماعی و موفقیت آنهاست. این امر ابتدا با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با زنانی که صاحبان کسب وکارهای موفق خانگی هستند و سپس در پیمایشی با صاحبان کسب وکارهای خانگی بررسی شد. مشخص شدکه در مرحله راه اندازی کسب وکار خانگی "روش تامین خود راه انداز" و در ادامه برای گسترش از روش "تامین مالی از طریق وام بانکی، صندوق و نهادهای حمایتی" و روش هایی که اتکای بیشتری بر سرمایه اجتماعی افراد دارد، استفاده می شود. پیمایش نشان داد که کسب وکارهای خانگی موفق نسبت به ناموفق ها از هر دو روش تامین مالی بهره بیشتری برده اند و سرمایه اجتماعی بالاتری دارند، که به آن ها در بهره مندی بیشتر از روش های تامین مالی کمک می کند. هرچه قدر سرمایه اجتماعی افراد افزایش می یابد دسترسی آن ها به منابع مالی دیگران از طریق قرض، پرداخت با تاخیر، وام و... بیشتر می شود، به عبارتی آنان سرمایه اجتماعی را تبدیل به سرمایه اقتصادی می کنند.

    کلیدواژگان: کسب وکار خانگی، تامین مالی، تامین مالی خود راه انداز، سرمایه اجتماعی، کارآفرینان زن
  • فاطمه دست افکن، منصور کلاه کج* صفحات 107-140

    بیان مسیله:

     موسیقی در طول تاریخ همواره مورد توجه ایرانیان بوده و در تمام دوره های مختلف پادشاهی ایران جایگاه خود را به طور رسمی در میان حاکمان حفظ کرده است. با روی کار آمدن دودمان قاجار و تجربه نزدیک شدن ایران به غرب، تغییرات چشم گیری در زمینه های هنری به خصوص موسیقی و نگارگری پدید آمد. اما تاثیر این تحولات بر فعالیت زنان خنیاگر با ابهاماتی روبه رو است. بر همین اساس پرسش اصلی این پژوهش چیستی جایگاه اجتماعی زنان خنیاگر این دوره در میان نگاره ها و منابع مکتوب و سفرنامه ها و همچنین و چگونگی پوشش آنان به عنوان زنان خنیاگر است. همچنین چیستی ابزار آلات خنیاگری و سازهای مورد استفاده آن ها از پرسش های دیگری است که به آن پاسخ داده می شود. این پژوهش از نظر هدف بنیادی و از نظر رویکرد کیفی است که براساس داده ‎های کتابخانه ای و تحلیل محتوی بصری با بهره گیری از دانش نشانه شناسی یافته های آن تحلیل و تبیین میشود. براساس یافته های این پژوهش همان گونه که مرتبه اهالی موسیقی در دوره های مختلف حکومت های ایرانی لغزان و نامطمین بوده در دوره قاجار نیز این نگرانی پا برجا بوده و این مسیله برای زنان خنیاگر دشوارتر و بسته به نوع کار، نوازنده، رقصنده یا خواننده و مانند آن، نیز متفاوت بوده است.

    کلیدواژگان: ایران، قاجار، موسیقی، زنان خنیاگر، نگارگری
  • سیما رحمانی فر* صفحات 141-167
    یکی از راه های کشف و فهم گفتمان های مسلط بر جامعه، دوره تاریخی یا گروهی خاص، بررسی و واکاوی کلیشه های جنسیتی است. کلیشه های جنسیتی تصاویری یکنواخت و قالبی درباره رفتارهای خاص زنان و مردان است که بدون بررسی و آزمون، ارایه و پذیرفته می شوند. ماکیونس (2001) و تایلور (2003) در این راستا الگویی ارایه داده اند که شامل هفت گویه اصلی و بنیادی راجع به کلیشه های جنسیتی است. ازآنجاکه سعدی یکی از ادیبان و اندیشمندان در حوزه های فرهنگی و اجتماعی قرن هفتم است،بررسی آثار او از منظر بازنمایی کلیشه های جنسیتی، دربستر ادبی، تاریخی و اجتماعی اهمیت دارد. بدین منظور در این پژوهش با توجه به الگوی مذکور، دو اثر مهم سعدی، گلستان و بوستان، مورد بررسی و تحلیل قرارمی گیرد. یافته های تحقیق نشان می دهد شش گویه از هفت گویه این الگو در گلستان و بوستان در قالب عبارات و حکایات مختلف بازنمایی شده اند و سعدی و جامعه او به این گویه ها نگرش مثبت دارند. زنان از این منظر ترسو، ضعیف، منفعل، مشارکتی، مطیع، وابسته، عاطفی، زیبا، ظریف، کم هوش و کم استعداد هستند. در مقابل مردان شجاع، قدرتمند، فعال، رقابتی، مستقل، زمخت، بی احساس، عقلانی، باهوش و زیرک هستند. نکته قابل توجه این است که این الگو برای قرن های متمادی در گفتمان جامعه ایرانی بازتولید شده است.
    کلیدواژگان: سعدی، کلیشه های جنسیتی، زن، مرد، گلستان، بوستان
  • سمیه سادات شفیعی* صفحات 169-194
    جنگی که به شیوه نامنظم در منطقه کردستان در ایام پس از انقلاب اسلامی میان چریک های کرد هوادار حزب کومله و دموکرات با قوای مرکزی درگرفت، هزینه های گرانبار انسانی بر ایران وارد ساخت. زنان در قالب نیروهای درمانگر غالبا بصورت داوطلبانه جهت امداد، نجات، انجام مراقب های بالینی، پرستاری و درمان به منطقه شتافتند و در کاهش تلفات و رسیدگی به مجروحان نقش بسزایی ایفا کردند.این پژوهش با به رسمیت شناختن روایت آنان از ماوقع به ارایه توضیحاتی درباره ماهیت جنگ چریکی، ابعاد درگیریهای کردستان و نیز پرستاری در بحران، در واقع به تاریخ اجتماعی ایران در نیم قرن گذشته پرداخته است. مقاله، پایداری این زنان باوجود ویژگیهای خودابراز شده درباره وضعیت بحرانی و هزینه های بالای انسانی وارده، عاملیت آنان در حفظ مواضع اخلاقی و تداوم کنش مراقبت محورشان در مقابله با خشونت های خونبار در شکلی فعالانه و عینی؛ و مقاومت می داند. پژوهش با دستمایه قراردادن مولفه های مقاومت از منظر جامعه شناسی، به مطالعه نظام مند و تحلیل تماتیک روایت های انتشاریافته در دسترس زنان پرستار به مثابه کنشگران عرصه بهداری پرداخته است.با روشن شدن ابعاد مخاطره آمیز میدان، نقش زنان در استمرار سیاست خدمت رسانی به مردم محروم کرد در حین جنگ چریکی بیش از پیش روشن و کارنامه اقدام جمعی داوطلبانه زنان در حفظ جایگاه حرفه ای پرستاری مورد بررسی قرار گرفته است؛ موضوعی که امروز کمترشناخته شده و از پیایند کنشگری زنان در تاریخ انقلاب اسلامی مغفول مانده است.
    کلیدواژگان: جنگ چریکی، زنان، خشونت، تاریخ اجتماعی انقلاب اسلامی، جنبش کردی
  • طاهره کمالی زاده* صفحات 195-217

    زن و جایگاه او در عالم هستی، از جهات مختلف همواره مورد توجه حوزه های مختلف پژوهشی بوده است. ارایه تفسیری دقیق از جایگاه زنان در بینش اسلامی همواره یکی از دشوارترین امور در حوزه تحقیقات اسلامی است. اما رجوع به سنت حکمی و عرفانی اسلامی رویکردی دقیق و نزدیک به حقیقت است.پژوهش حاضر با رویکرد حکمی و با رجوع به متون حکمی و عرفانی اسلامی به جایگاه زن در نظام آفرینش پرداخته و به نتایج ذیل دست یافته است:1- زوجیت یکی از قوانین حاکم بر نظام آفرینش است.2 زوجیت در مبادی متافیزیکی تا لایه های درونی کیهانی و در نهایت عالم طبیعی و انسانی همه جا حضور، جریان و سریان دارد. زوجیت (زن و مرد) در عالم انسانی تنها یک نمونه از حقیقت دو قطبی نظام توحیدی اسلامی محسوب می شود.3- درنظام توحیدی اسلام، تمام دوگانگی ها ناشی از مبدا واحد و راجع به اوست. -.4- لذا زن و مرد هر دو تجلی اسماء و صفات الهی اند، اما زن در مظهریت حضرت حق در تجلی اوصاف الهی کاملتر از مرد است زیرا زن به تنهایی دو وجه فاعلی و انفعالی آفرینش را در خود جمع دارد و مرد تنها واجد جنبه فاعلی است.

    کلیدواژگان: زن، نظام توحیدی، سنت حکمی، زوجیت، دو گانه ها
  • الهام گراوند، محمد فرهادی*، سیاوش قلی پور صفحات 219-250

    مساله مرکزی مکتوب حاضر مطالعه ی نسبت زنان با فضای شهری کرمانشاه است. برای این منظور زنان دو محله ی دولت آباد و کسری انتخاب شدند که بجز جنسیت، اثر پایگاه اجتماعی-اقتصادی زنان بر رابطه ی آن ها با شهر و پذیرش آن ها از سوی شهر مورد بررسی قرار گیرد. روش مقاله نظریه زمینه ای است و متناظر با مساله و روش تحقیق، داده ها از طریق مصاحبه جمع آوری شدند. راهنمای اصلی تحلیل داده ها، نظریه تولید فضای لفور بوده است.تحقیق به این نتیجه رسید که زنان هر دو محله پیوندی با شهر ندارند و شهر فضای عمومی برای پذیرش زنان ندارد. با این حال زنان محله دولت آباد نیازهای فضای شهری را در اجتماعات خویشاوندی، همسایگی و محله ای رفع می کنند و زنان محله کسری فضاهای عمومی خصوصی شده را جایگزین فضاهای شهری کرده اند. عدم حضور زنان در فضای شهر حاصل غیبت آن ها در نظم اقتصادی و نقش فرعی در سامان تقسیم کار مناسبات مسلط در شهر کرمانشاه است.

    کلیدواژگان: فضای شهری، کرمانشاه، زنان، فضای عمومی خصوصی شده
|
  • Fatemeh Bakhtiari* Pages 1-17

    The critical study of previous philosophers’ attitudes towards women has increased. Studying the history of western and Islamic thought, Ibn Rushd’ attitude towards women is astonishingly shining. It includes such modern ideas as if they are the views of a contemporary thinker not a philosopher from the twelfth century. Studying his views on women seems necessary because , no Persian and special inquiry on it has been done yet. Therefore, in this essay, it has been tried to offer an overall description of his views on women. His reflections on women may be found in his Commentary on Plato’s Republic and Bidayat al-Mujtahid. In Commentary , he has asserted that women are equal to men intellectually. Therefore, equal rights must be shared between women and men. Moreover, he has added that any society ignores the capacities and capabilities of its women, will never acquire economic and social and flourishment. Thus, he has suggested that equal rights for women and men, have to be established, at least for the interest of the societies. In other words, even if societies don't care about women, they have to give the equal opportunities to women and men because of their own interest.

    Keywords: Averroes, Bidayat al-Mujtahid, Commentary on Plato’s Republic, Feminist, women
  • Hamed Beyti *, Javid Arian, Davoud Aghazadeh Pages 19-68
    The importance of the house not only as a shelter but also as a place for the formation of social activities in order to provide material and non-material needs isn’t hidden from anyone. Meanwhile, women as members of the family who live at home have caused changes in house space Organization. The quiddity of this type of change is such that it has its visible and hidden manifestation in the Physical and house spaces. Changing the position of women in society and the attitude towards them in the spatial organization of house is an issue that has been investigated in this research. The process of this research is exploratory, which has explained the findings by recognizing and classifying them and analyzing them with a qualitative nature. The assessment of the spatial organization of house on each of the types of housing shows many changes in line with the attitude and mentality of the common people towards women. The results show that by moving from historical house to contemporary house, witness 1-Changing the position of a space in the spatial organization of housing, 2-Removing or adding spaces in the organization of spaces, 3-Combining a space with other spaces and 4- Cha...
    Keywords: Public mentality, space organization, House, women, Home
  • Davood Parchami, Fatemeh Jalali * Pages 69-106

    The owners of Home-based businesses, especially the majority of whom are women, face difficulties in acquiring resources from formal institutions such as banks, funds, and supportive institutions, Though they find solutions to finance and expand their businesses Which generally rely on their social capital. The main purpose of this study is to investigate the ways in which these businesses are funded and the relationship between these resources, social capital, and the success of Home-based businesses. At first, using semi-structured interviews with women who are the owners of successful Home-based businesses, and then using a survey with Home-based business owners. The study showed that these women are using "Bootstrap Financing" in their business start-up phase, including the use of their and other family members’ savings and valuable resources. To further expand the business they use bank loans, funds, and supportive institutions loans, Methods that rely on people's social capital. A survey of Home-based business owners showed that successful Home-based businesses more than unsuccessful ones have used both methods of financing and have higher social capital. As people's social capital increases, their access to other people's financial resources through borrowing, late payments, loans, etc. increases. they turn social capital into economic capital.

    Keywords: Home-based Business, Financing, Bootstrap Financing, social capital, Women Entrepreneurs
  • Fatemeh Dastafkan, Mansour Kolahkaj * Pages 107-140

    Problem Statement:

     Music has always been a significant aspect of Iranian culture throughout history and has maintained its official status among rulers in various eras of Iranian monarchy. However, with the advent of the Qajar dynasty and Iran's increasing proximity to the West, significant changes occurred in this tradition. Nevertheless, the impact of these changes on the activities of female musicians remains ambiguous. Therefore, the main question of this research is to explore the social status of Qajar-era female musicians based on an analysis of paintings, written sources, travelogues, and their attire as female musicians. Additionally, the research investigates the nature of the musical instruments and tools used by these women, addressing other related questions.

    Objective

    This research aims to understand the position of female musicians during the Qajar period and increase awareness of their status, shedding light on this aspect of Iranian culture.

    Research Method

    This study follows a qualitative approach in terms of fundamental objectives. It relies on library-based data and visual content analysis, incorporating the knowledge of semiotics. The findings of this research reveal that, similar to the uncertainty faced by musicians in different periods of Iranian history, concerns persisted during the Qajar era. The level of difficulty and variations in the status of female musicians, whether they were instrumentalists, dancers, or singers, were influenced by various factors. Consequently, female musicians in the Qajar era did not typically enjoy a favorable position. However, some paintings from this period depict them on palace walls and interiors. In summary, the profession of female musicians, both in instrumental and dance roles, was not easily accessible for every Iranian woman. As mentioned earlier, musical training was primarily available to those born into musical families or serving as concubines in the court.

    Keywords: Iran, Qajar, Music, Khanyagar women, Painting
  • Sima Rahmanifar * Pages 141-167
    One of the ways to discover and understand the dominant discourses of society, historical period or a specific group is to examine and analyze gender stereotypes. Gender stereotypes are uniform images and stereotypes about the specific behaviors of women and men that are presented and accepted without examination and testing. In this regard, Maciones (2001) and Taylor (2003) have presented a model that includes seven main and fundamental items about gender stereotypes. Since Sa’adi is one of the writers and thinkers in the cultural and social fields of the 7th century, it is important to examine his works from the perspective of representing gender stereotypes in the literary, historical and social context. For this purpose, in this research, two important works of Sa’adi, Golestan and Bustan, are examined and analyzed according to the mentioned model. The findings of the research show that six out of the seven items of this model are represented in Golestan and Bustan in the form of different expressions and stories, and Saadi and his community have a positive attitude towards these items. From this point of view, women are timid, weak, passive, cooperative, submissive, dependent, emotional, beautiful, delicate, less intelligent and less talented.
    Keywords: Sa’adi, gender stereotypes, woman, Man, Golestan, Bustan
  • Somaye Sadat Shafiei * Pages 169-194
    The partisan war in the Kurdistan region, which took place in the days after the Islamic Revolution between the Kurdish guerrillas who were supporters of the Kumle Party and the Democratic Party, and the central forces, brought heavy human costs to Iran. Female nurses who frequently rushed to the region voluntarily for relief, rescue, clinical care, nursing and treatment, played a significant role in reducing casualties and treating the injured.Referring resistance factors from sociological point of views, methodologically it is a qualitative research. So then, systematic study and thematic analysis of published narratives of women as nurses in the field of healthcare were done. findings indicate that the stability of these women despite the high human costs and their agency in maintaining their moral positions and the continuation of their care-oriented actions.With the clarification of the risky and bloody aspects of the field, the role of women in the continuation of the formal policy of serving the deprived people during the partisan war became more clear and the record of women's collective voluntary action in maintaining the professional status of nursing was examined. This has been neglected from the continuation of women's activities in the Islamic Revolution.
    Keywords: Guerrilla war, women, Violence, Armed Conflict, Kurdish movement
  • Tahereh Kamalizadeh * Pages 195-217

    Woman and her position in the universe has always been considered in various fields of research. Providing an accurate interpretation of the position of women in the Islamic perspective is always one of the most difficult issues in the field of Islamic research. But referring to the Islamic theological and mystical tradition is an accurate and close approach to the truth.The present study has dealt with the position of women in the system of creation with a theological approach and with reference to Islamic theological and mystical texts and has achieved the following results 1- Marriage is one of the laws governing the system of creation. And finally, the natural and human world is present, flowing and flowing everywhere. Marriage (man and woman) in the human world is just one example of the bipolar truth of the Islamic monotheistic system. -.4- Therefore, man and woman are both manifestations of divine names and attributes, but woman is more complete than man in the manifestation of Hazrat Haqq in the manifestation of divine attributes, because woman alone contains the two active and passive aspects of creation and man has only one aspect. Is active.

    Keywords: woman, monotheistic system, jurisprudential tradition, Marriage, dualities
  • Elham Geravand, Mohammad Farhadi *, Siavashgh Gholipoor Pages 219-250

    The central issue of this paper is the study of the relationship between women and the urban space of Kermanshah. For this purpose, the women of two neighborhoods of Dolatabad and Kasri were selected so that apart from gender, the effect of women's socio-economic base on their relationship with the city and their acceptance by the city was investigated. The method of the article is grounded theory and corresponding to the problem and research method, data were collected through interviews. The main guide for data analysis has been the production theory of Lefebvre space.The research concluded that the women of both neighborhoods do not have a connection with the city and the city does not have a public space to accept women. However, the women of Daulatabad neighborhood meet the needs of the urban space in kinship, neighborhood and neighborhood communities, and the women of the Kasri neighborhood have replaced the privatized public spaces with urban spaces. The lack of presence of women in the city is the result of their absence in the economic order and their secondary role in the system of division of labor of the dominant relations in Kermanshah.

    Keywords: urban space, Kermanshah, women, privatized public space