فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 44 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر دانا*، وحید شجاعی، سعید قربانی صفحات 1-22
    هدف پژوهش حاضر تاثیر ثابت قدمی بر استحکام ذهنی و هوش هیجانی ورزشکاران نخبه بود. جامعه آماری تحقیق را تمامی ورزشکاران نخبه شهرستان گرگان دعوت شده به تیم ملی تشکیل می دادند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های ثابت قدمی داک ورث و همکاران (2007)، هوش هیجانی بار-آن (2002) و استحکام ذهنی شیرد و همکاران (2009) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن و مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که ثابت قدمی بر استحکام ذهنی ورزشکاران اثر مثبت معناداری دارد (016/0=Sig، 206/2=t) اما تاثیر ثابت قدمی بر هوش هیجانی ورزشکاران معنادار نبوده است (261/0=Sig، 736/0=t). در نهایت بر اساس شاخص های (CFI، NFI، IFI) مدل تحقیق از برازش لازم برخوردار می باشد. بنابراین ثابت قدمی به عنوان یکی از فاکتورهای اثرگذار بر استحکام ذهنی به مربیان و ورزشکاران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ثابت قدمی، استحکام ذهنی، هوش هیجانی، ورزشکاران نخبه
  • اعظم حیدرزاده، فاطمه سادات حسینی*، اصغر توفیقی صفحات 23-36
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر خستگی بدنی بر زمان بندی و وضوح تصویرسازی ورزشکاران بود. تعداد 60 کاراته کای ماهر و نیمه ماهر بطور دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های تجربی و کنترل قرار گرفتند. پیش آزمون و پس آزمون شامل اجرای ذهنی تکلیف به صورت بینایی درونی، بینایی بیرونی و حرکتی بود. نتایج نشان داد که در ورزشکاران ماهر خستگی بدنی بر وضوح تصویرسازی بینایی بیرونی، درونی و وضوح تصویرسازی حرکتی اثر معناداری نداشت. همچنین خستگی بدنی بر زمان تصویرسازی بینایی بیرونی و درونی اثر معناداری نداشت اما منجر به افزایش زمان تصویرسازی حرکتی شد. در ورزشکاران نیمه ماهر، خستگی بدنی بر وضوح تصویرسازی بینایی بیرونی و درونی اثر معناداری نداشت، اما منجر به کاهش وضوح تصویرسازی حرکتی شد. به نظر می رسد اثر خستگی بر وضوح و زمانبندی تصویرسازی تحت تاثیر عامل دیگری به نام سطح تبحر است.
    کلیدواژگان: تمرین ذهنی، توانایی تصویرسازی، خستگی بدنی، سطح تبحر
  • زهرا احمدی زاده، فرشاد تجاری*، زینت نیک آئین، عبدالرضا امیرتاش صفحات 37-54
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد احساس نوستالژیک در هواداران تیم ملی فوتبال ایران طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر از جمله پژوهش های آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در بخش کیفی تمامی صاحب نظران حوزه پژوهش بودند که بر اساس انتخاب هدفمند تعداد 12 نفر به عنوان نمونه پژوهش در بخش کیفی مشخص گردیدند. همچنین جامعه آماری پژوهش در بخش کمی شامل تمامی هواداران تیم ملی فوتبال ایران بودند که با توجه به جدول مورگان تعداد 384 نفر به عنوان نمونه پژوهش مشخص گردیدند. ابزار پژوهش حاضر شامل مصاحبه و پرسش نامه بود. مطابق با نتایج بخش کیفی مشخص گردید که احساس نوستالژیک در هواداران تیم ملی فوتبال ایران دارای سه بعد کلی شامل آشنایی نوستالژیک، تاثیرپذیری نوستالژیک و برانگیختگی نوستالژیک می باشد. این ابعاد شناسایی شده در غالب مدل پژوهش مورد بررسی و تایید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: نوستالژی، آشنایی، برانگیختگی، تاثیرپذیری
  • شبنم هاشم پور، زین العابدین فلاح*، طاهر بهلکه صفحات 55-72
    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگو توسعه روان شناسی ورزشی در ورزش حرفه ای ایران طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر از نوع آمیخته بود. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بودند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر مصاحبه و پرسشنامه بود. نتایج نشان داد که عوامل علی بر پدیده اصلی تاثیر معناداری دارد. نتایج پژوهش همچنین مشخص نمود که پدیده اصلی بر راهبردها و همچنین شرایط زمینه ای بر راهبردها تاثیر معناداری دارد. نتایج پژوهش حاضر همچنین مشخص نمود که راهبردها بر پیامدها تاثیر معناداری دارد. نتایج مربوط به شاخص های برازش پژوهش نشان داد که الگو پژوهش از برازش مناسبی برخوردار می باشد؛ بنابراین در مسیر توسعه روان شناسی ورزشی در ورزش حرفه ای ایران نیاز است تا راهبردهای شناسایی شده به صورت مناسبی اجرایی گردد.
    کلیدواژگان: روان شناسی ورزشی، توسعه، ورزش حرفه ای
  • مرضیه انتظاری، امیر شمس*، عباس بهرام صفحات 73-96
    تمرینات بازی در زمین های کوچک (اس.اس.جی) می تواند بر ارتقای عوامل روان شناختی و عملکرد بازیکنان تاثیرگذار باشد. حوزه وسیعی از روان شناسی ورزشی بر این موضوع تکیه دارد که با ارتقای مهارت های روانی- حرکتی موفقیت های ورزشی نیز حاصل می شود. هدف از پژوهش حاضر اثر بخشی تمرینات بازی در زمین-های کوچک بر سرسختی ذهنی، لذت فعالیت بدنی و عملکرد بازیکنان فوتبال می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 22 بازیکن فوتبال انتخاب شدند. ابزارهای به کار گرفته شده در پژوهش، پرسش نامه سرسختی ذهنی، مقیاس لذت فعالیت بدنی و نرم افزار تحلیل فوتبال بود. پروتکل اجرایی نیز شامل چهار هفته برنامه تمرینی بازی در زمین های کوچک (دو در مقابل دو، سه در مقابل سه، چهار در مقابل چهار و پنج در مقابل پنج) بود. نتایج تحلیل تی هم بسته نشان داد تفاوت معناداری بین نمرات پیش آزمون -پس آزمون سرسختی ذهنی وجود ندارد. هم چنین تحلیل ها حاکی از آن بود که تفاوت میانگین ها در متغیر لذت فعالیت بدنی و عملکرد بازیکنان معنادار است. بنابراین، تمرینات بازی در زمین های کوچک به منظور ارتقای عوامل روان شناختی و عملکرد بازیکنان فوتبال قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: بازی در زمین های کوچک، سرسختی ذهنی، لذت فعالیت بدنی، عملکرد
  • متین نجد سمیعی، علی محمد صفانیا*، سید صلاح الدین نقشبندی، ابوالفضل فراهانی، رضا نیک بخش صفحات 97-110
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مدیریت جنجال بر جو اخلاقی در ورزش هندبال طراحی و اجرا گردید. پژوهش حاضر از نظر ماهیت پژوهش، کاربردی؛ نحوه و روش پژوهش، آمیخته (کیفی-کمی)، استراتژی پژوهش، داده بنیاد با رویکرد گلیزری و منبع جمع آوری داده ها شامل مطالعه اسنادی و مصاحبه می باشد. جامعه آماری در بخش کیفی، کلیه اساتید، کارشناسان و نخبگان صاحب نظر در زمینه مدیریت ورزشی و در بخش کمی، مربیان، بازیکنان و داوران هندبال می باشند. نمونه گیری بخش کیفی، هدفمند و به صورت گلوله برفی تا اشباع نظری 15 نفر انتخاب شدند و در بخش کمی، 380 نفر از بازیکنان، مربیان و داوران سطح اول هندبال کشور انتخاب شدند. مصاحبه ها از طریق نرم افزار مکس کیودا، در سه سطح باز، محوری و نظری کدگذاری شد. بر اساس نتایج، 499 کد باز شناخته شد که به 72 کد محوری و نه کد نظری تفکیک شدند. سپس از طریق آزمون فریدمن اولویت بندی بین مقوله ها انجام شد که عوامل موثر بر مدیریت جنجال به ترتیب شامل عوامل سیاسی-اجتماعی، آموزش و آگاهی، اقتصادی-رفاهی، مدیریتی، فردی، منطقه بندی، جوسازی منفی، ویژگی های هندبال، و نقش رسانه بود. پرسش نامه محقق ساخته مدیریت جنجال با 36 گویه و 9 مولفه پی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی به تایید کارشناسان رسید. همچنین از پرسش نامه استاندارد جو اخلاقی استفاده شد. نتایج نشان داد، مدیریت جنجال و مولفه های آن نقش بسزایی در جو اخلاقی مربیان، بازیکنان و داوران هندبال دارد. نظریه پژوهش حاضر با در نظر گرفتن نه مقوله ارایه گردید. نتایج نشان داد که مدیریت جنجال بر جو اخلاقی تاثیر مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت جنجال، جو اخلاقی، هندبال
  • الهه حیدریان بایی*، اکبر آقازاده، میرحمید صالحیان، کاملیا عبدی صفحات 111-124
    پژوهش حاضر با هدف بررسی بررسی نقش مشارکت در فعالیت های اوقات فراغت ورزشی بر سرمایه روان شناختی کودکان دارای آسیب اقتصادی با نقش میانجی گری حمایت همسالان طراحی و اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کودکان دارای آسیب اقتصادی بودند. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسش نامه استاندارد بود. مطابق با نتایج پژوهش مشخص شد مشارکت در فعالیت های اوقات فراغت ورزشی بر سرمایه روان شناختی کودکان دارای آسیب اقتصادی (445/0= تاثیر، 001/0=سطح معناداری) تاثیر مثبت و معنادارای دارد. نتایج نشان داد مشارکت در فعالیت های اوقات فراغت ورزشی بر حمایت همسالان کودکان دارای آسیب اقتصادی (582/0= تاثیر، 001/0=سطح معناداری) تاثیر مثبت و معنادارای دارد. نتایج همچنین نشان داد حمایت همسالان بر سرمایه روان شناختی کودکان دارای آسیب اقتصادی (423/0= تاثیر، 001/0=سطح معناداری) تاثیر مثبت و معنادارای دارد. به عبارتی حمایت همسالان نقش میانجی گری بر رابطه بین مشارکت در فعالیت های اوقات فراغت ورزشی و سرمایه روان شناختی کودکان دارای آسیب اقتصادی دارد.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، حمایت همسالان، سرمایه روان شناختی
  • آمنه مهری، محمد صادق افروزه*، حمید رضا صفری جعفرلو صفحات 125-158
    هدف این تحقیق تعیین ارتباط بین مدل های ذهنی و نیازهای روانی با مسیولیت پذیری فردی و اجتماعی در فوتسال زنان بود. تحقیق حاضر میدانی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق، شامل تمامی ورزشکاران فوتسالیست زن بود که تعداد 333 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه تعیین شدند. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه مدل های ذهنی(RSMMM)، نیازهای روانی (UPEQ)، مسیولیت پذیری فردی و اجتماعی (PSRQ) بود که روایی صوری پرسشنامه ها توسط اساتید و روایی همگرا و واگرای پرسشنامه ها نیز بررسی و تایید شد همچنین پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی محاسبه شد و مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Smart PLS نسخه سوم استفاده شد. نتایج نشان داد بین مدل های ذهنی با مسیولیت پذیری فردی، مدل های ذهنی با مسیولیت پذیری اجتماعی، نیازهای روانی با مسیولیت پذیری فردی، نیازهای روانی با مسیولیت پذیری اجتماعی و مدل های ذهنی با نیازهای روانی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد نیازهای روانی به عنوان یک میانجی در رابطه بین مدل های ذهنی و مسیولیت پذیری فردی و اجتماعی معنی دار است. همچنین مدل تاثیر مدل های ذهنی و مسیولیت پذیری فردی و اجتماعی با میانجی نیازهای روانی از برازش مناسبی برخوردار بود. در نهایت با توجه به اهمیت ورزش زنان به ویژه زنان فوتسالیست پیشنهاد می گردد در کنار توسعه حرفه ای بازیکنان با توسعه مسیولیت پذیری فردی و اجتماعی از طریق مدل های ذهنی و نیازهای روانی به ارتقای فرهنگ ملی و اسلامی نیز پرداخته شود.
    کلیدواژگان: زنان، فوتسال، مدل های ذهنی، مسئولیت پذیری و اجتماعی، نیازهای روانی
  • سمیه صحراگرد، ایمان صفائی* صفحات 159-184
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط چندکارگی رسانه ای با کیفیت خواب نوجوانان ورزشکار کشور با نقش میانجی مشکلات عاطفی رفتاری انجام شد. جامعه آماری از کلیه نوجوانان ورزشکار کشور که در فعالیت های ورزشی به صورت حرفه ای و نیمه حرفه ای مشارکت داشتند تشکیل شد. نمونه آماری 384 نفری (166 دختر و 218 پسر) با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شد. گردآوری داده ها از طریق پرسش نامه توانایی ها و مشکلات، میزان و نوع مصرف رسانه ای و کیفیت خواب انجام شد. به منظور تحلیل داده ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی با رویکرد تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد بین چندکارگی رسانه ای با کیفیت خواب از طریق نقش میانجی مشکلات عاطفی رفتاری در نوجوانان ورزشکار کشور ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد. بر اساس نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود با پیشگیری از بروز مشکلات عاطفی رفتاری شایع بین نوجوانان و ارایه آموزش های لازم در خصوص نحوه استفاده صحیح از رسانه ها با تاکید بر اهمیت فعالیت های ورزشی و تلاش در بهبود کیفیت خواب آنان می توان سبک زندگی سالم را بین آن ها ترویج داد.
    کلیدواژگان: چندکارگی رسانه ای، کیفیت خواب، مشکلات عاطفی رفتاری، نوجوانان ورزشکار
  • محمدعلی یزدان پناه، ناصر صبحی قراملکی*، علیرضا پیرخائفی صفحات 185-206
    چکیده هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی تصویرسازی هیپنوتیزمی، بر مهارت های ذهنی ورزشکاران رشته قایقرانی هیات استان تهران بود. روش این پژوهش نیمه آزمایشی که از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، شامل قایقرانان هیات استان تهران در سال 1400 بود. با توجه به ماهیت نیمه آزمایشی بودن پژوهش، نمونه پژوهش شامل 30 نفر(17 نفر خانم و 13 نفر آقا) از قایقرانان بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه، گواه (15 نفر، شامل هشت نفر خانم و هفت نفر آقا) و آزمایش (15 نفر، شامل نه نفر خانم و شش نفر آقا) قرار گرفتند. در این پژوهش به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه مهارت های ذهنی امست-3، استفاده شد. همچنین به منظور بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که تصویرسازی هیپنوتیزمی بر مهارت های ذهنی ورزشکاران تاثیر دارد و منجر به بهبود مهارت های ذهنی ورزشکاران می شود. با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت که یکی از روش های موثر در بهبود مهارت های ذهنی ورزشکاران رشته قایقرانی، تصویرسازی هیپنوتیزمی است.
    کلیدواژگان: تصویرسازی هیپنوتیزمی، مهارتهای ذهنی، ورزشکاران
|
  • Amir Dana *, Vahid Shojaei, Saeed Ghorbani Pages 1-22
    The purpose of the present study was to investigate the relationship of grit with mental toughness and emotional intelligence. The statistical population included elite athletes who were invited to the national team. Data collection was performed using the following questionnaires: i) grit questionnaire of Duck Worth et al. (2007), ii) emotional intelligence questionnaire of Bar-On's (2002), and iii) mental toughness questionnaire of Sheard et al. (2009) .According to Spearman correlation coefficient, there is a significant positive correlation between grit and mental toughness (Sig=0.001, t =0.322). The results showed that grit has a significant and positive effect on the mental toughness of athletes (Sig=0.016, t =2.206). Finally, based on (CFI, NFI, IFI) indices, the research model has the necessary fit. Therefore, the grit factor can be suggested to coaches and athletes as one of the factors influencing mental toughness.
    Keywords: Grit, Mental toughness, Emotional Intelligence, Elite athletes
  • Azam Heidarzadeh, Fatemeh Sadat Hosseini *, Asghar Tofighi Pages 23-36
    The present study was conducted to investigate the effect of fatigue on timing and imagery vividness in skilled and semi-skilled karate athletes. A total of 60 skilled and beginner karate athletes were randomly assigned to the experimental and control groups. Pretest and posttest included mental exercise of task as internal vision, external and motor vision. The results showed that, fatigue had no significant effect on imagery vividness of external, internal and movement imagery in skilled athletes. Also, fatigue did not have a significant effect on the temporal mental imagery of external and internal vision. But, it caused an increase in the time of movement imagery. Fatigue had no significant effect on the imagery vividness of external and internal vision in semi-skilled athletes, but caused a decrease in the imagery vividness of movement. The effect of fatigue on the vividness and timing of imagery seems to be influenced by another factor called the level of excellence.
    Keywords: Imagery, Timing of Imagery, Karate, Body Fatigue, Level of Conversancy
  • Zahra Ahmadizadeh, Farshad Tojari *, Zinat Nikaeen, Abdolreza Amirtash Pages 37-54
    The purpose of this study was to identify the dimensions of nostalgic feeling among Iranian national football fans. The research method was mixed (qualitative-quantitative). The statistical population of the present study consisted of all experts in the qualitative section of the research area who were selected through purposeful sampling of 12 persons in the qualitative section. The statistical population of the study included all the supporters of the Iranian national football team in the quantitative section. According to Morgan table, 384 individuals were selected as the sample. The research tools included interviews and questionnaires. According to the results of the qualitative section, it was found that nostalgic feeling among fans of the Iranian national football team has three general dimensions including nostalgic acquaintance, nostalgic affectivity, and nostalgic arousal. These identified dimensions were examined and validated in most of the research model.
    Keywords: Nostalgia, acquaintance, Arousal, affectivity
  • Shabnam Hashempoor, Zynalabedin Fallah *, Taher Bahlekeh Pages 55-72
    The purpose of this study was to develop a model for the development of sport psychology in Iranian professional sport. The research method was mixed. The statistical population of the study consisted of experts with knowledge of the subject. Data gathering tools were interviews and questionnaires. The results showed that causal factors had a significant effect on the main phenomenon. The results also showed that the main effect was on strategies as well as the underlying conditions and had a significant effect on plans of action. The results of the present study also indicated that strategies have a significant impact on outcomes. The results of the research fit indices showed that the research model had a good fit. Therefore, in the path of development of sport psychology in professional sport in Iran, implementing the identified strategies in a proper manner is of the utmost importance.
    Keywords: Sport Psychology, Development, Professional Sport
  • Marziyeh Entezari, Amir Shams *, Abbas Bahram Pages 73-96
    Small-sided game (SSG) training can improve the psychological factors and performance of players. A wide range of sports psychology relies on the fact that sports success is also achieved by improving psycho-motor skills. The aim of this research was to evaluate the effectiveness of small-sided game (SSG) training on mental toughness, physical activity enjoyment, and performance of football players. Using the targeted sampling method, 22 football players were selected. The instruments used in the study were a mental toughness questionnaire, a physical activity enjoyment scale, and football analysis software. The executive protocol also included a four-week training program in small areas (two vs. two, three vs. three, four vs. four, and five vs. five). Results showed that there was no significant difference between the pre-test and post-test scores of mental toughness. The analysis also showed that the difference between the means in the variables of physical activity enjoyment and players' performance was significant. Therefore, training in small fields can be used to improve the psychological factors and performance of football players.
    Keywords: Small-Sided Games (SSG), Mental toughness, Physical Activity Enjoyment, Performance
  • Matin Najd Samiee, Ali Mohammad Safania *, Seyyed Salahoddin Naghshbandi, Abolfazl Farahani, Reza Nikbakhsh Pages 97-110
    The present study was designed and conducted to investigate the role of controversy management on the moral climate in handball. The present research is applied in terms of the nature of the research; Research method, mixed (qualitative-quantitative), research strategy, data base with Glaser approach and data collection source includes: documentary study and interview. The statistical population in the qualitative section, all professors, experts and elites are experts in the field of sports management and in the quantitative section, coaches, players and handball referees. Sampling in the qualitative, purposeful section and in the form of snowballs to theoretical saturation 15 people was selected and in the quantitative section, 380 players, coaches and referees of the first level of handball in the country were selected. The interviews were coded through Max Kyoda software in three levels: open, central and theoretical. Based on the results, 499 open source codes were identified, which were divided into 72 central codes and 9 theoretical codes. Awareness, economic-welfare, managerial, individual, zoning, negative embezzlement, handball characteristics, role of media. The researcher-made questionnaire of controversy management with 36 items and 9 components was approved by experts after exploratory and confirmatory factor analysis. The structural equation model has sufficient fit. The results showed that controversy management and its components play an important role in the ethical atmosphere of handball coaches, players and referees. The theory of the present study was presented considering 9 categories. The results showed that controversy management has a positive effect on the moral climate.
    Keywords: Controversy Management, Ethical atmosphere, Handball
  • Elaheh Heidarian Baei *, Akbar Aghazadeh, Mir Hamid Salehian, Kamelia Abdi Pages 111-124
    The present study was designed and conducted to investigate the role of participation in sports leisure activities on the psychological capital of children with economic injuries with the mediating role of peer support. The statistical population of the present study included children with economic injuries. The research tool included a standard questionnaire. According to the results of the study, it was found that participation in sports leisure activities has a significant effect on the psychological capital of children with economic harm (impact = 0.445, significance level = 0.001) in a positive direction. The results also showed that participation in sports leisure activities has a significant positive effect on the support of peers with children with economic injuries (impact = 0.582, significance level = 0.001). The results also showed that peer support has a significant effect on the psychological capital of children with economic harm (impact = 0.423, significance level = 0.001) in a positive direction. In other words, peer support has a mediating role on the relationship between participation in sports leisure activities and the psychological capital of children with economic damage.
    Keywords: leisure, peer support, Psychological Capital
  • Amene Mehri, Mohammad Sadegh Afroozeh *, Hamid Reza Safari Pages 125-158
    The purpose of this study was to determine the relationship between mental models and psychological needs with individual and social responsibility in women's futsal.The present study was a field and correlational study. The statistical population of the study includes all female futsal athletes that 333 people were selected by stratified random sampling. The research instruments included three questionnaires: Mental Models (RSMMM), Psychological Needs (UPEQ), Personal and Social Responsibility (PSRQ). The reliability of the questionnaires was also calculated and confirmed using Cronbach's alpha test and combined reliability. Structural equation modeling in Smart PLS software version 3 was used to analyze the data. The results showed that there is a positive and significant relationship between mental models with Personal responsibility, mental models with social responsibility, psychological needs with Personal responsibility, psychological needs with social responsibility and mental models with psychological needs. The results also showed that psychological needs as a mediator in the relationship between mental models and Personal and social responsibility are significant. Also, the impact model of mental models and Personal and social responsibility mediated by psychological needs had a good fit. Finally, considering the importance of women's sports, especially women futsal players, it is suggested that in addition to the development of players' professions, the promotion of national and Islamic culture should be done by developing Personal and social responsibility through mental models and psychological needs.
    Keywords: futsal, Mental models, psychological needs, Personal, Social responsibility, Women
  • Somaye Sahragard, Iman Safaei * Pages 159-184
    The aim of this study was to investigate the relationship between media multitasking and sleep quality of Athlete teens with the mediating role of emotional and behavioral problems. The statistical population consisted of all s Athlete teens who participated in professional and semi-professional sports activities. Statistical sample of 384 people (166 girls and 218 boys) was selected by random cluster sampling method. Data were collected through a questionnaire of abilities and problems, amount and type of media consumption and sleep quality. In order to analyze the data, Pearson correlation coefficient and modeling with path analysis approach were used. The results showed that there is a positive and significant relationship between media multitasking and sleep quality through the mediating role of emotional and behavioral problems in Athlete teens. Based on the results of this study, it is suggested that by preventing the occurrence of common emotional and behavioral problems among adolescents and providing the necessary training on how to use the media properly by emphasizing the importance of sports activities and efforts to improve their sleep quality, a healthy lifestyle can be promoted among them.
    Keywords: athlete teens, emotional, behavioral problems, media multitasking, sleep quality
  • Mohammad Ali Yazdanpanah, Nasser Sobhi Gharamaleki *, Alireza Pirkhaefi Pages 185-206
    AbstractThe purpose of this study was to see how beneficial hypnotic imagery was on the mental skills of rowing athletes in Tehran province. This study used a developed a semi-experimental approach with a repeated measures design and a control group. Tehran Province's boatmen were included in the study's statistical population in 2021. Due to the semi-experimental aspect of the study, the sample included 30 sailors (17 females and 13 males) who were randomly divided into two groups: A. control (15 people, including eight women and seven men) and B: experimental (15 people, including eight women and seven men) (15 people, including nine women and six men) The Mental Skills Questionnaire (OMSAT-3) was applied in this experiment. The study hypotheses were tested using univariate and multivariate covariance analyses. Data research revealed that hypnotic imagery has an advantage on athletes' mental skills and has resulted in better athletes' mental skills. According to the findings of this study, hypnotic imagery is an excellent way for boosting the mental skills of rowing athletes.
    Keywords: Hypnosis imagery, Mental Skills, Athletes